Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Încep să mă enerveze foarte tare…

Două chestii încep să mă enerveze:

1. E-mail-urile de la persoane care vor ajutorul meu, dar, în loc să-mi ceară pe faţă ajutorul, “îmi propun o colaborare”. Care colaborare constă, desigur, în ceva ce ar trebui să fac eu pentru ele. De obicei, aceste persoane vin din partea unor ONG-uri, ceea ce, după părerea mea, nu ar trebui să le scutească deloc (ba chiar dimpotrivă!) de obligaţia de a şti cum să se adreseze.

Vă rog, aşadar, mult de tot, stimaţi angajaţi ai unor ONG-uri: încercaţi să învăţaţi să vă adresaţi în cel felul cel mai potrivit, dacă vreţi să obţineţi ceva. Iar felul cel mai potrivit e ăla onest. Aia cu “vă propunem o colaborare” e o ipocrizie şi o jignire a inteligenţei adresantului. “Colaborare” înseamnă ceva (mai exact un serviciu executat contra unui onorariu), “ajutor” înseamnă altceva (mai exact un serviciu pur şi simplu, bazat pe bunăvoinţa celui care îl face). Dacă vreţi ajutorul meu, atunci porniţi de la a nu mă trata ca pe o neajutorată intelectual, care confundă cele două noţiuni. Dimpotrivă, trataţi-mă ca pe un om inteligent şi abordaţi-mă cu maximă onestitate. Cereţi-mi ajutorul pe faţă şi convingeţi-mă că aveţi nevoie de el. Prin informaţii despre ceea ce faceţi, prin prezentarea coerentă a proiectelor pe care le aveţi în desfăşurare, prin prezentarea coerentă a felului în care eu aş putea să ajut şi aşa mai departe.

Ştiu, o să existe voci care o să zică că sunt intolerantă, că să-i înţeleg pe oameni, că nu ştiu şi ei să vorbească, că poate o să înveţe, că blabla, că etc. etc. etc. Uite că am obosit să-i mai înţeleg! Să înveţe să-şi facă meseria, să citească cărţi de comunicare, să facă şcoli, să se profesionalizeze… Trăim în era comunicării “unu la unu”, nu mai ai loc pe stradă de specialişti în comunicare, PR, social-media, rahatcuperje-media, dar dai cu tunul după oameni care chiar ştiu să facă ce le scrie pe cartea de vizită! Iar în ce mă priveşte, m-am plictisit de impostori şi amatori, iar de-acuma-ncolo nu voi mai răspunde decât celor care chiar ştiu să mi se adreseze. Aşadar, stimaţi specialişti, dacă îmi scrieţi şi nu vă răspund nimic, înseamnă că tre’ să mai studiaţi sau chiar să vă găsiţi alt job… :mrgreen:

2. E-mail-uri de la persoane care îmi cer explicit ajutorul pentru proiecte din care ele câştigă bani, dar îmi prezintă acest ajutor ca pe unul dat comunităţii, căreia proiectul cu pricina (din care, repet, persoana câştigă bani) “îi va face viaţa mai frumoasă, mai roz cu picăţele şi mai cu norişori argintii pe cerul mereu înstelat”. Nu aveţi idee, stimate persoane care faceţi acest lucru, cât de penibil e ce faceţi, cât de tare mă enervează şi cât de puţine şanse aveţi să obţineţi ceva. Mult mai multe şanse aţi avea dacă, iarăşi, mi-aţi spune onest că aveţi nevoie de ajutor pentru biznisul personal. Mult mai multe decât zero, sper că s-a înţeles. Nici la mailurile de acest gen nu voi mai răspunde. 😉

O a treia categorie (care le înglobează pe cele două de mai sus şi le pune capac, reuşind cu adevărat să atingă culmile nesimţirii) e aceea a cetăţenilor care mă abordează cerându-mi direct o întâlnire în care să-mi explice cum pot să “colaborez” sau să “ajut”. Cel mai şocant a fost când cineva m-a sunat, “din partea lui X”, să-mi spună că a demarat un proiect şi că – citez cu maximă exactitate! – “aş vrea să ne întâlnim, să vedem cum poţi să m-ajuţi!”. Nu, deci nu am înţeles greşit, chiar aşa a zis. Şi, nu, nu a folosit nici o secundă formule ca “dacă poţi”, “dacă vrei” sau altceva de genul ăsta! Atât de şocată am fost de tupeu, încât, în loc să-i închid telefonul, l-am rugat să îmi povestească pe mail despre ce e vorba. Nu mi-a scris niciodată! Aşa-mi trebuie, dacă n-am acceptat convocarea la întâlnire, nu? 😆

62 comentarii

 1. hahahaaaa, a aparut Zoso. Iata ca si el e tot la fel de important, draga, si pe el il asalteaza oamenii care ii cer ajutor.
  Gizzz..

 2. Chiar te-ai enervat, se vede! Si-ar fi funny daca n-ar fi cu-adevarat enervant!

 3. @veronika: ar fi funny dacă, atunci când interacţionez direct cu persoanele, nu mi-ar fi milă să le desfiinţez… da’ mi-e milă 🙂

 4. Hai ca poate-ti scrie si Andreea Marin “welcome to the club”. Sau Elena Udrea… Ca sa te simti cu-adevarat mandra. Badea n-o sa-ti marturiseasca niciodata asta, nu se “coboara” el :))).

 5. must be my lucky day..despre asta vorbea ieri si arhi, si i-am lasat comment da` m-a ignorat golanu`.. poate am noroc aici

  doamna simona, sunt un copil amarat in scaun cu rotile si cu 7 frati incestusi acasa..nu am multe asteptari de la viata, dar inainte sa mor as vrea sa-mi fac si eu damblaua cu doua romance si-o mulatra (sau asiatica dar sa fie rasa).. nu puteti sa scrieti un articol pentru mine, ceva, sa ma ajutati sa imi indeplinesc visul? aveti mila..

 6. Tibi: du-te draga si cere-i lui zoso, n-auzi ca el e mai obisnuit cu astfel de cereri?

 7. @Tibi: nu, arhi nu vorbea despre asta, mai citeşte încă o dată ambele texte 🙂

 8. Simona, tocmai am revenit dintr-un scurt concediu si m-am gandit sa-ti propun o colaborare. N-ai mare lucru de facut, in circa 3 saptamani de munca cu sambete si duminici cam 13-14 ore pe zi termini. Da’ iti explic eu dupa ce-mi dai un telefon (suna-ma tu ca eu n-am minute) si-ti spun cum ai putea ajuta sa creasca venitul global al cetatenilor tarii (al meu, desigur, da’ si eu is cetatean). In timp ce tu faci treaba aia pe care o sa ti-o zic cand ma suni eu as putea sa plec intr-un alt concediu si sa-ti zic cum a fost. OK? :mrgreen:

 9. @veronika: pe zoso l-am suparat acum vreo 2 sapamani cu o poza, nu cred ca m-ar ajuta 🙁

  @simona: cum, ca si el era cu o falca sus si una jos ca sa nu ii mai scrie lumea si sa ii ceara ajutor, ba pe feisbuc, ba pe nush unde, ca el nu ajuta pe nimeni…

  da, tu esti diferita in sensul ca zici “daca ma convingeti va ajut”..arhi zicea din start “mars ma, nu ma mai fu**** la melodie cu milogelile voastre”

  nevermind..e lumea rea domnule, nu te ajuta nimeni..nu ma mira ca si-a intors dumnezeu fata de la romani

 10. Si da, ai devenit cam intoleranta si nu-i intelegi pe oameni. Iti spun asta din prietenie, ca sa te ajut. :mrgreen:

 11. Fa ce fac eu cand ma abordeaza cersetorii: Cand ma ia cu “Daaaa-mi si mie…”, ma uit in ochii lor si le spun: “NU !”…. ce replica ai la asa ceva ?

 12. veronikO, las-o pe elena ca, încă, nu ţi-a furat bărbatul ! aici e vorba de faptul că unii oameni umblă cu cioara vopsită zicând că-i papagal…

 13. Se mai întâmplă și pe la alte case, așa că, Simona, nu te enerva! Fi calmă și rezervată….pastrează-te pentu Adi, el pare ff seriossss……. 8)

 14. Boomerang: Daca are sanse sa te fure pe tine, nu-nseamna ca are sanse la toata lumea, dragule! Si nu-nteleg ce au nurii Nutzicai cu faptul ca e propria sa admiratoare. Caci ea se admira pe sine pentru faptele ei bune.

 15. Asta e o campanie cumva, că am mai văzut la cineva subiectul ăsta pe blog!

 16. Bai Tache, tu esti chiar simpatica!!!! 🙂

 17. “Atât de şocată am fost de tupeu, încât, în loc să-i închid telefonul, l-am rugat să îmi povestească pe mail despre ce e vorba. Nu mi-a scris niciodată! Aşa-mi trebuie, dacă n-am acceptat convocarea la întâlnire, nu?”

  da, oamenii cu planuri mari de obicei se blocheaza daca ii rogi sa trimita detaliile in scris 🙂 , functioneaza in 98%, iar in restul de 2% chiar sunt seriosi.

 18. @Grumps: 😆
  @all: mă scuzaţi că tot râd ca proasta, doar ştiţi şi voi că, după nervi, mereu te ia cu râs 🙂

 19. simona, as vrea sa ne intalnim, sa vedem cum pot sa te ajut! pe mail, macar! 😀 😀

 20. Simona, poci pen’ care să-ţ’ propun şi io o colaborare? :mrgreen:
  Îţ’ dau un afiş care, teoretic, ar trebui să promoveze efectuarea plăţilor taxelor locale on line de către onor poulimea urbei în care s-a făcut campania. Tu faci ce vrei cu el (în asta constă “colaborarea”), da’ te avertizez că sloganul sună atât de aberant încât ar fi păcat să nu-l bagi în războiu’ ăla al tău cu sexele (opuse) din Caţavencii. Ia auzi acilişea: “Pierde-ţi timpul cu iubita în loc să ţi-l pierzi cu doamna de la ghişeu!” :mrgreen:

  PS: “campania”, ca şi sloganul, sunt pe bune, pe bani publici, pe nervi la fel de publici, le găseşti în Târgu Mureş şi aparţin primăriei de acolo. 😉

 21. De mult voiam sa-mi verific cunostintele de PR, asa ca o sa-ti scriu o scrisoare de “colaborare”, sa vad daca-mi raspunzi. 🙂

 22. Un “NU” hotarat, cum zicea si Paul mai sus e secretul succesului. “Nenea, imi dai un leu? NU!”. “primiti cu colinda? NU!” “ma ajutati cu un copil bolnav?” NU!”. Si gata, nici nu-mi pasa daca gresesc au ba. Si sa nu uit: si cand vine popa sa sfinteasca cate ceva are parte de acelasi raspuns.

 23. Pot sa va propun o colaborare? Eu va dau codul Iban al contului meu bancar si dvs. aveti grija sa fie alimentat constant cu o suma de cel putin patru cifre in euro. 😀 Imi va fi de mare ajutor acest fapt. 😆

 24. Simona, trimis pe adresa de e-mail pe care o ai trecută aici, pe blog. 😉

 25. Tre’ sa fie pline site-urile de joburi cu anunturi de genul “program 8 ore zilnic, flexibil, experienta minim 3 ani, salariul: voluntar, veti cistiga experienta lucrind intr-o echipa de profesionisti”.

 26. Acum nu mai pot sa-ti propun un contract de sponsorizare pentru un concert de binefacere…. 🙁

 27. veronik-O! Mie îmi plac femeile foarte, foarte inteligente…Deci dragă veronikĂ Elena îmi place şi-atât…..Doar pt că arată bine pe mine mă lasă rece…Condiţia sine qua non este să fie mai inteligentă decât mine…..ca să mă fure….Nu lua chiar totul în serios !

 28. Simona, ştiu că eşti mai inteligentă decât mine, spune-mi şi mie cum încarc o poză în dreptul ID-ului meu….te rog !

 29. BOOMERANGE : gravatar.com
  am invatat si io de la altii mai invatati ca mine!
  😉

 30. Ştii ceva CRUELA ?….Nu mai am încredere în tine…..SIMONOOOOO !….HELP !

 31. adevaru’ e ca poti incerca si cu surubelnita! :mrgreen: :mrgreen:

 32. ok !….stai să văd….

 33. Simona, ar trebui sa fii mindra, pa mine nimeni nu ma suna, nimeni nu ma-ntreaba daca nu cumva as putea sa-l ajut, uneori ma rog eu de unu de altu, hai ba, nu vrei sa te ajut, zice nu, Doamne fereste… Nimic nu-i mai frumos pa lume decit sa-ti ajuti semenii.

 34. neamtzu: pai acu zici?
  te rezolvam imediat!
  😉

 35. Simona, să dai câte o colaborare la fiecare, să ajungă la toată lumea, da?

 36. apropo de raspunsul “NU” dat cersetorilor…la un “Daaati-mi si mie un ban sa cumpar o paine” raspunsul primit a fost “Mananca fara paine!!” … 😯 😆

 37. Deci, NICO, ”dacă n-are pâine să mănânce cozonaci,, ?
  Cruel…O ! Eu nu-mi deschid cont pe GRAVATAR….Nu-mi deschid cont niciunde că sunt plictisitori….Singurul cont pe care îl am este pe Badoo….

 38. atunci lipeste si tu o poza cu scoci! :mrgreen:

 39. OK !…Încerc…..Nu merge….Altă idee ?????

 40. deci am fost către deva și am văzut afișu cu bca (parcă sunt mai multe)
  ce m-a mirat e că n-ai văzut la vreo 10 km pe deal scris mare cu alb pe un deal verde HALLEWOOD (pe stânga spre bucurești)-cică e vineyardu unui angleuș
  -voi ce discutați de fapt ?

 41. @Simona: ma scuzi, dar am vazut clipul cu mitza calare pe testoasa si nu m-am putut opri sa nu ti-l recomand:

  Scuze daca l-ai vazut deja…

 42. Lipsa asta de precizie a stilului (ori poate e concizie, recte economie de cifre, gen … ca tot e criza :mrgreen: ) chiar ca ma enerveaza.

  1. Prima categorie am inteles-o, colaborationistii. Am un proiect, fa-l coerent sa-mi indeplineasca 3 dorinte.

  2. A doua categorie scoate elegant un suspin in numele altruismului. Ajuta-ma sa ajut comunitatea sa scoatem si noi un ban pentru mine.

  XXX. A treia categorie … inteleg ca e fara numar, fara numar? Pai daca-i asa, ma ofer si eu, dar nu pot azi. Scuze 😆 , ma vad cu “din partea lui X-Factor, gen). Azi face 30 de ani.
  Legenda: X=10 si omul nostru este … mm … da. Hai c-ai ghicit ➡

 43. Nu te enerva KEANU, că faci riduri !

 44. Ce mitocan, “să vedem cum poți să mă ajuți”… Ce te-a oprit să-închizi telefonul în nas? Sau ce te oprește acum să-l desființezi pe mârlan?

 45. Ai dreptate, RADU, asta este o mitocănie….Cum îl cheamă, Simona ? Dă-l pe mâna noastră şi-l pupă nevastă-sa prost !

 46. Eu zic sa ii ajuti cu niste credite de la Creditarie, asa toata lumea o sa fie multumita.

 47. ANDREI:YEEEEEESSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS! :mrgreen:

 48. Lucian Dobrovicescu

  Excelent articol!
  Mi-era teama la inceput ca am sa ma regasesc in el in sensul negativ, adica printre cei nesimtiti care cer prea mult pentru prea putin. Dar era doar o teama nascuta din prea mult bun simt.

  Am cerut unor oameni importanti ajutorul pentru un proiect personal. Nu mi-au raspuns inca. Cand am inceput sa citesc articolul de fata, ma temeam sa nu descopar vreo greseala facuta.

  Dar la sfarsitul citirii, eram linistit. Citez din mine, ca sa zic asa: “Stimate Domn, proiectul meu ar fi mult mai sarac fara ajutorul dumneavoastra…”, “Sper sa va faca placere si sa va entuziasmeze propunerea mea, astfel incat sa raspundeti pozitiv…”, “as fi onorat daca mi-ati acorda…”, “ar fi minunat daca ati putea…”, “iata lista celor care au intrat in proiect cu placere…”, “pentru mine, ar fi o onoare putin sperata…”

  Si sper in continuare! 🙂
  Deci am fost core target pentru articol. Si, zau, mi-a placut! Felicitari pentru el!

 49. Simona, uite aici propunere. Afiş şi videoclip:
  Tu, în bucătărie, echipată cu şorţ şi cu un polonic în mînă. Pe aragaz fierbe ceva. Apare o prietenă, (căreia i-a deschis soţul uşa, tu fiind ocupată) cu o ţigară în mînă. Te enervezi, îi tragi un polonic în cap şi apare textul:
  Tu altă plăcere nu ai? 🙄

  Campanie anti-fumat, desigur. Poţi să mă ajuţi? Hai, că te-am rugat frumos.
  Şi, culmea la mine, chiar nu glumesc.
  😯

 50. Deja am văzut, în mintea mea, videoclipul. Este violent, MARIAN…Ce-ai zice dacă vin din bucătărie, unde-mi fak veacul, şi-o găsesc pe nevastă-mea încercând să schimbe bateriile de la vibrator ? Cu acelaşi mesaj…

 51. tare postul asta, mult mai tare decat cel cu telefonia rcs&rds…. pai au nevoie de ajutor, dar singuri de ce nu pot sa se ajute …. genul asta de indivizi sunt extrem de stresanti …. dupa ce am citit postul tau mi-am amintit de indivizii de la metrou care vin si cer ajutor pentru copii bolnavi de leucemie … josnica speta, nu putem decat sa iti intelegem nervozitatea…

 52. @BOOMERANG 😆 Iar campania ta ar fi anti-ce?

 53. Apropo de afișul lui Dor:
  Acum câțiva ani, fi-meu și-a făcut firmăăă și cine credeți că a disperat alergând cu limba pe umăr și procura-n mână, după toate hârțoagele(mititelul erea încă studinte și desigur foooarte ocupat), eu, mama.
  La final, o drăguță de la ANAF mi-a spus; vedeți că se va deschide un serviciu on-line de care fiul dumneavoastră va putea să beneficieze pentru că va avea mai multe facilități,(plăți, taxe, etc), așa că treceți acum, pe la camera x și întrebați ,când îi dau drumul programului, căci s-ar putea să vă trebuiască un cod de acces, s-au cam așa ceva(nu erea prea sigură).
  N-a trbuit să-mi spună de două ori c-am și fost acolo, dar ce să vezi? Nu erea disponibil încă programul și m-au sfătuit să mai trec….ș-am tot trecut ….până-ntr-o zi, cân m-au informat că:
  DE ACEST ASPECT SE OCUPĂ O FIRMĂ PRIVATĂ 💡 ȘI DACĂ -MI TREBUIE ANAF ON-LINE, TREBUIE SĂ PLĂTESC O SUMĂ LUNARĂ, 8) ÎN EUROI EVIDENT ȘI ATUNCI ȘI NUMAI ATUNCI, PRIMESC CODUL DE ACCES 😉 . I-am comunicat lui fi-meu amănuntele și el a zis PAS :mrgreen: .
  Deci cum suna sloganul acela ❓ Cred c-ar trebui să-l adapteze căci eu îmi pierd timpul pe la ghișee nu șmecherul de fi-meu ❗ Aștept câteva sugestiii, adică unde mi-aș putea piede timpul mai cu folos și cu cine eventual….

 54. mersi fain, mi-ai facut seara! am dat share pe toate canalele disponibile 😀

 55. […] de citit şi de publicat apoi vreo informaţie, că asta sună deja foarte SF. E plină lumea de PR Specialişti şi PR Manageri care trimit în neştire “comunicate” d-astea, cu rugămintea “să fie publicate […]

 56. Mda, Am vazut destul de tarziu acest articol si nu pot sa fiu in totalitate de acord.
  Mai apoi, e bine sa nu ne dam cu caramida in piept de cat de specialisti suntem in comunicare si sa dam sfaturi altora, in timp ce noi nu intelegem prea bine fenomenul si credem ca stim tot fara sa vedem toate fetele problemei.

  La punctul 1, cel legat de propunerea de colaborare:
  Sunt doua aspecte aici:

  La toate cursurile de comunicare, alea de le propui sa le urmeze lumea, esti invatat ca nimeni nu iti da ceva din buna vointa, pe gratis etc. Ca toata lumea are, sau trebuie sa aiba un interes in a face un gest.
  A! Ca unora le place sa ascunda acest lucru si sa zica “uite cum fac eu din buna vointa acest lucru”, asta e altceva.
  De fapt, tehnic vorbind, toata lumea minte pe toata lumea deci e perfect egal.
  Angajatul ong-ului incearca sa ascunda nevoia de un ajutor gratis in spatele unei colaborari, tu intuiesti probabil niste interese pe care le-ai putea realiza in urma “colaborarii”, dar parca ti-ar prinde mai bine sa se zica despre aceasta “colaborare”: “ia uite-te tu ce frumos din partea lu …., cum ajuta ea din buna vointa pe ….”.

  Stiu ca poate te-a infuriat acest lucru, dar crede-ma ca, daca doar buna vointa te face sa actionezi intr-un caz de ajutor, esti un specimen foarte, foarte rar.

  In al doilea rand, eu, personal, sunt satul sa fiu confundat cu un cersetor ori de cate ori vreau sa cer ceva.
  Si ma gandesc ca nu e nimeni dator sa imi dea mie gratis ce imi trebuie mie.
  Asa ca propun colaborari pe bune, in care omul cu care vorbesc sa ma ajute, dar sa gasim amindoi o cale sa il pot ajuta si eu pe el, pentru ca eu cred ca a trecut vremea in care se pot cere lucruri gratis.
  Si poate, nu ai de unde sa stii, unii oameni chiar iti pot oferi schimburi interesante astfel incat toata lumea sa fie multumita.

  Apoi, din buna vointa, oamenii sunt dispusi sa faca putin, spre foarte putin.

  Vin si dau un set de haine uzate si cred ca au rezolvat marea problema a publicului tinta al ong-ului respectiv.

  Probabil ca realizand o colaborare, in care sa ne oferim reciproc ceva, un serviciu etc, reusim sa trecem peste niste bariere si sa realizam pe termen lung ceva.

  Eu m-am saturat sa fiu galeata de gunoi a unor asa zisi”oameni cu buna vointa”, care vin, aduc niste lucruri quasi utilizabile si cred ca ce mare gest au facut.
  M-am saturat sa fiu doar o cale prin care unii isi satisfac nevoia de a fi oameni buni, care vin odata, dau 100 ron ca sa se simta bine ca au facut o fapta buna si pe urma gata.

  Eu cred ca relatiile de tipul acesta trebuie sa fie cladite ca niste relatii de afaceri, de parteneriat, in care ambele parti au drepturi si obligatii.

  Si atunci lucrurile ar merge mai bine.

  Personal, propun partenerilor ONG-urilor pe care le reprezint colaborari si nu ma simt prost pentru asta, pentru ca impreuna putem gasi modalitatea in care sa castige toata lumea, relatia sa fie una de tipul win-win.

  Daca observi insa, ca ti s-a propus o colaborare, iar in final oamenii de acolo nu doresc decat ca tu sa le dai ceva gratis, sau sa le faci ceva gratis, fara ca ei sa ofere nimic in schimb, atunci ai tot dreptul sa zici ce ai zis la punctul 1.

  Sper in cat mai multe colaborari fructuase pe viitor, pentru ambele parti.

 57. […] Incep sa ma enerveze foarte tare… […]

 58. Nu mai cred de mult in astfel de abordari, indiferent de motivul real, fie ca e vorba de buna intentie in care chiar vrei sa faci ceva pentru comunitate sau fie in interes personal, cred ca cea mai buna metoda de abordare este aceea cand ai ceva de oferit comunitati si apoi poti cere ajutor, cu alte cuvinte daca nu reusesti sa atragi atentia prin ceva de folos si care e in beneficiul tuturor poti cere oricat ajutor pentru ca este greu sa nu crezi ca in spatele acestor cereri nu se afla anumite interese care nu au nici o legatura cu mesajul initial. Ca deh, sunt o gramada de oportunisti care cauta sa profite de bunavointa altora , ….si cand reusesc se cred asa de destepti …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint