Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Ministru ACTOR și nici un ban pentru Festivalul de TEATRU de la Sibiu?

UPDATE: După lupte seculare și mii de promisiuni (de la Boc c-o să-i dea 2.500.000 lei, de la Ungureanu c-o să-i dea 1.500.000 și tot așa, FITS a primit azi, de la ministrul Mircea Diaconu, 700.000 lei). Cam cât bienala de teatru de la Sfântu Gheorghe, despre care bănuiesc că auziți în fiecare zi, atât de celebră e, atât în țară, cât și în străinătate. E rău, dacă stai să te gândești că a primit o treime din cât s-a promis, e bine, dacă stai să te gândești că până ieri nu primea nimic. Să vedem partea plină a paharului, totuși.  😉

Avem litoral, avem mănăstirile din Bucovina, avem Delta Dunării, îl avem pe Dracula și mai avem încă vreo câteva lucruri care ar putea fi interesante pentru turiștii străini (nu, nu se numără printre ele și frunza doamnei Udrea). Din păcate, nu ne folosește la nimic faptul că le avem, pentru că nu știm și ce să facem cu ele. Nu știm să le facem să funcționeze, să atragă, să impresioneze, să devină o sursă de imagine și de bani. Pur și simplu așa suntem noi, românii. Blestemați să fim incompetenți, proști și incapabili. Stăm și ne uităm la vecinii bulgari cum scot aur din litoralul lor, în timp ce al nostru se duce dracului pe zi ce trece.

Se mai întâmplâ însă și accidente. Lucruri care, în pofida predestinării noastre la pierzanie, funcționează. Unul dintre ele e Festivalul Internațional de teatru de la Sibiu. Citez din comunicatele organizatorilor, nu pentru că mi-ar fi mie lene să reformulez, ci pentru că sunt foarte bine scrise și n-au nici o treabă cu ceea ce se cheamă limbajul de lemn al PR-ului (felicitări, Ruxandra Predescu!):

“Prima editie a avut loc in martie 1993, unii dintre oaspetii de atunci vedeau pentru prima dată zapada, iar altii au venit cu usturoi la ei fiindcă stiau despre Romania doar legenda lui Dracula. Eh… Au plecat mai informati: pe langa zapada si vampiri, au descoperit si teatru, dar si o mana de oameni care aveau ambitie si viziune de a face la Sibiu cel mai mare festival de profil!

Cifre. Cea mai amplă participare internaţională la FITS a fost în 2007, cand la Sibiu au venit artisti si oaspeti din 70 de tari. In 2012, avem peste 2500 de invitati din aproape 50 de state, peste 300 de evenimente si peste 60 de spatii de joc. In zece zile, din 25 mai pana in 3 iunie!

Tema. Din 1995, FITS a abordat în fiecare an cate o tema de actualitate. In acest an tema este CRIZE. Cultura face diferenta.

Variatiune. La FITS  nu e vorba doar de teatru ci de teatru, dans, teatru-dans, circ, flamenco, balet, teatru de papusi, spectacole de lumini, muzica, pantomima, conferinte, dezbateri, expozitii de fotografie, grafica si pictura, lansari de carte, proiectii de film, instalatii si ateliere, dans contemporan. Toate acestea au loc in aer liber, in centrul Sibiului sau in cetatile si bisericile fortificate din imprejuimi, in salile de teatru dar si in baruri/cluburi – pentru spectacolele underground si chiar unele conferinte.

Bun. Deci avem (încă din 1993, când au participat doar două țări – România și Moldova -, față de 60, câte participă anul acesta!), într-un oraș superb (poate cel mai frumos din țară!), un festival care funcționează impecabil ca o carte de vizită a României în fața lumii întregi. Un festival aflat pe locul al treilea în lume, ca mărime și amploare, la a cărui conferință de presă (desfășurată acum două zile) au participat nu mai puțin de cinci ambasadori la București (al Japoniei, al Belgiei, al Mexicului, al Poloniei, al Delegatiei Valonia-Bruxelles) și mai mulți șefi ai unor institute culturale străine.

Cum se raportează Ministerul Culturii la ediția din acest an? Păi, simplu: NU-I DĂ NICI UN BAN.  Deși Androulla Vassiliou, comisarul european pentru cultură, a declarat public că Festivalul este „unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale din Europa”, guvernele Boc și Ungureanu nu i-au alocat în 2012 nici un bănuț, iar guvernul Ponta întârzie în a repara nedreptatea. Mi se pare halucinant și de necrezut acest lucru, sincer! Încă mai aștept să-mi dea cineva două palme, să mă trezesc, să-mi dau seama c-am visat!

Până una alta, ce putem să facem noi e să mergem la Sibiu între 25 mai și 3 iunie, zilele în care orașul va găzdui 350 de spectacole, în 60 de spații de joc. Numărul zilnic al spectatorilor va trece de 60.000. Eu o să mă număr sigur printre ei. Dacă vreți și voi, dați o tură pe site, pentru program și bilete la spectacolele din săli (sutele de spectacole din aer liber sunt gratuite), iar pentru alte informații sau gânduri bune, găsiți festivalul și pe Facebook și Twitter.

Iar dacă aveți nervi să-l întrebați personal pe Ministrul Culturii (și actorul!!!), Mircea Diaconu, dacă are de gând să remedieze nedreptatea, alocând fonduri Festivalului de Teatru de la Sibiu (care începe peste 9 zile), adresa de mail la care o puteți face este aceasta: cabinet.ministru@cultura.ro. Eu sper sincer că are de gând și că întârzierea se explică prin faptul că de-abia a preluat mandatul și încă nu s-a dumirit care-i situația FITS. Numai să nu se termine festivalul până se dumirește! 🙄

 

48 comentarii

  1. Cred că nu s-a desmeticit încă. N-ai văzut ce bulibășală-i pe la ministere??? La educație deja e-al treilea figirant.

  2. asta e simplu. nu vrea sa-l despovareze financiar pe klaus johannis.

  3. Mircea Diaconu nici nu a inteles inca ce se petrece, abia a ajuns ministru.Nu a apucat sa-nvete nici numele secretarei. Desigur ca acest festival merita atat atentie cat si finantare, este insa prematur sa asteptam asta de la un ministru abia ajuns in functie.Da’ poate ca se dezmeticeste si nu ne dezamageste.

  4. totuși, FITS nu e un festival obscur de provincie, ar exista șanse să afle cât mai repede despre situația lui. iar dacă nu mai poate da acum bani (e posibil să nu mai poată, bugetul fiind deja făcut), să spună, să explice, să etc.

  5. m-am dus pă site să mă edific și io ce-i cu festivalu ăla și de ce trebuie ca ministerul să dea bani -în aceeași idde ai putea cere și tu pentru jurnalu lui eba bani de la minister, eu deasemenea (sigur de la alt minister), dar saitu nu prea îmi execută comenzile.
    cât despre bugetul ministerului nici faza cu hobița nu crez să fie cuprinsă în, da pe cât că o vom executa, nu de alta da în loc de altă investiție majoră în gorj….
    așa ca o părere

  6. Scuze, dar daca festivalul este atit de bun, de ce nu se autofinanteaza din vinzarea biletelor? De ce toate festivalurile trebuie organizate pe cheltuiala statului?

  7. băi, cum sunteți! sunteți incredibili! adică e normal ca statul să finanțeze o grămadă de evenimente obscure, dar să nu dea NICI UN LEU unui eveniment de o asemenea anvergură? be) multe dintre spectacole, AȘA CUM AM ȘI SCRIS MAI SUS, se desfășoară în aer liber și accesul la ele e gratuit.

  8. @catalin
    daca o femeie e atita de tare sa faca copii de ce sa-i dam concediu platit de maternitate? daca copilu e atita de bengos sa vina pe lumea asta de ce sa-i platim alocatia? daca tu esti smecher si vrei sa citesti de ce sa-ti platim biblioteca? daca tu ai fost atita de bun ca ai vrut sa studiezi de ce sa-ti platim bursa? daca tu vrei sa fumezi si sa bei de ce sa-ti platim tratamentul medical din asigurari? daca tu ai vrut sa mergi tare cu masina de ce sa te caram la urgente? la ce ne trebuie festivaluri?

  9. Parerea mea e ca statul nu trebuie sa finanteze nimic. Nici obscur, nici major. Si nici biserica. Cine vrea spectacol, nu are decit sa plateasca. De ce sa dau eu bani (indirect, prin impozite) pentru distractia altora?

    Statul ar trebui sa sustina astfel de evenimente prin eliminarea TVA-ului la bilete.

  10. @papalapap: De acord cu multe din ce spui tu. In alte tari de exemplu concediul de maternitate este de 6 luni, in care primesti jumatate din salariul pe care l-ai avut. Faci copii pentru ca ti-i doresti, nu-i faci si dupa aia ceri ajutor de la stat sa-ti dea ajutor.

    Da, sustin desfiintarea invatamintului superior din Romania. Atita vreme cit profesori ca Mang predau acolo, nu mai are nici un rost. Vor apare in scurt timp facultati private de valoare, pentru ca nici un student serios nu va da plati pentru a audia cursurile unor analfabeti ca Mang. SNSB e un exemplu in acest sens (din cite stiu eu SNSB n-a primit nici un ban de la stat).

  11. ce-i? Nu-mi place ideea statului comunist care da pentru evenimente. In majoritatea cazurilor evenimentele pe banii statului sint pretexte pentru cheltuieli timpite facute la firmele agreate. Vezi Rizzi de exemplu. Pe de alta parte, cind un organizator se bazeaza numai pe ce va incasa din bilete, nu-si va permite sa plateasca zeci de mii de euro pe-o scena din citeva scinduri.

  12. penibil… Romania

  13. Daca ministerul nu da bani pentru un act de cultura gigea la Sibiu, firma la care lucrez transporta decorurile unei piese de festival tocmai din tara Israel catre tara Romania, oras Sibiu ,la cel mai ieftin pret din Univers.

    Deci l-am taiat pe Diaconu cu septaru’, ce on topic sunt, deci imi vine sa ma pup singur.

  14. bravo, sandmaaaaaan! aplauzeeeee! aplauze la scenă deschisă! și-nc-o dată! și-ncă niște aplauze! bravooo!

  15. mizerie tipic romaneasca. cataline, bine ca nu conduci tu tara, ce sa zic…

  16. NoiCuAiNostri bre

    dacă organizatorii era deștepți 😉 și făcea și ei, cum se cade, neste contracte cu baetzii noștri, altfel era treaba hehehe. Ce banii statului este asa pentru orice festivale aiurean-tranvai? Nu vedeți ca e criza?

  17. @Catalin : Iata de ce s-a inventat funia si sapunul …

  18. @catalin
    Inteleg la ce te referi tu, dar nu este vorba despre un eveniment pentru manipularea si omului de rand, nici macar nu este vorba de un eveniment pe banii statului, care culmea sunt ai nostrii, nu ai statului.

  19. Da ma, bine ca tara e condusa de cei care o conduc, si care cheltuie in nestire. Toata lumea vrea salarii mai mari, pensii mai mari, strazi mai bune, festivaluri gratis, dar nimeni nu-si pune problema de unde vin banii astia.

    Chiar ma intreb citi oameni ar mai dori sa fie construite biserici daca le-ar plati din banii lor. 🙂

  20. Mda, si mie mi se pare greu de inteles cum se incapataneaza sa reziste mentalitatile de tip conu leonida, inclusiv in mediile educate (fieștecare cetățean sa ia câte o leafă bună pe lună, toți într-o egalitate).

    Oare cand o sa intelegem ca banii statului provin si de la pensionari amarati (6 milioane de cetateni care dau 24% statului de fiecare data cand se duc la cumparaturi) , si de la multe alte milioane care se zbat la limita saraciei si ca e imoral sa-i cheltuiesti ca sa subventionezi portia de cultura a celor aflati intr-o situatie mai buna?

  21. In general, festivalurile de calitate se ajuta cu contributiile private de publicitate. Dar ca sa ajungi sa le atragi trebuie sa te faci cunoscut. Ca sa te faci cunoscut ai nevoie de noroc dar nici ajutorul (eventual de la stat) nu strica. Oricum, dupa 20 de ani si o larga participare internationala, ar trebui sa fie cunoscut si sa atraga fonduri.

    In alta ordine de idei, observ ca expresia “make a difference” s-a impamintenit in limba romana in forma “face diferenta”. 🙁 Chiar si in contextul unui festival cultural.

  22. ,,Un festival … la a CARUI conferinta de presa …”
    Scuze, nu m-am putut abtine sa nu-ti atrag atentia!

  23. @Teodora: OMG, cât de agramată am fost!! blestemele EBEI. îți mulțumesc din suflet că mi-ai zis 😳

  24. Ei, deformatie neprofesionala, la mine. Iar tu ai acordat cu ,, marimea si amploarea”.
    It happens 🙂

  25. Un spectator sibian

    Pffuu, ce reactii. Reactii de oameni prost educati 🙂

    Oameni buni, prin festival se incearca educarea publicului, o pata de culoare in viata sibienilor si nu numai. Un eveniment cu ajutorul caruia Romania, o tara care de altfel exceleaza in toate domeniile (hai c-am zis-o si pe asta), este recunoscuta in strainatate, in randul marilor companii de teatru si a spectatorilor straini.

    Sunt n`spe mii de spectacole tinute in strada, in Piata Mare a Sibiului, in Piata Mica, unde nu “intra” nimeni cu bilet. Spectacole de teatru cu bilete la un pret de nimic. De ce? Pentru ca romanul nu stie sa aprecieze valorile astea, nu ar da un ban pentru a profita de asemenea beneficii.

    Si veniti sa ziceti ca ar trebui sa se autofinanteze? Sunteti habarnisti. Daca voi credeti ca s-ar putea aduce o trupa de teatru din strainatate pentru un spectacol a carei reprezentante s-o plateasca publicul prin cumpararea biletelor, va inselati amarnic. (Cand costul aducerii unei singure trupe de teatru din strainatate se ridica la mii de euro si romanul nu plateste mai mult de 30 de lei pe un bilet de teatru).

    Finantatori sunt, dar din nou nu aveti habar de situatie, cand sponsorii vin cu cereri stupide, sau sume de sponsorizare de doar 3 – 4 mii de euro. Iti trebuie zeci de sponsori…si dupa incearca sa-i promovezi tu pe toti, in cadrul unui singur festival.

    Johannis a sprijinit cat a putut festivalul asta, dar atata timp cat sprijin de la Bucuresti nu vine…Festivalul e clar intr-o criza, si incet, incet se pierde din farmecul lui, fara suport.

    Dar totusi, daca noi, ca cetateni avem asa o gandire, ar trebui sa ne mire gandirea si faptele “alesilor” nostri?

  26. Multumim tuturor pentru sustinere si pentru indignare!
    As vrea sa fac doar doua precizari:
    1. de ani de zile, FITS atrage fonduri externe si private in proportie de peste 70 la suta, si cred ca e campion in aceasta privinta la evenimente cat de cat comparabile ca amploare.
    Din aceasta perspectiva, nu mi se pare firesc sa fie sustinut de ambasade si institute cultuale din afara tarii, iar guvernul nostru sa’i refuze sprijinul. E total gresit, cu atat mai mult cu cat s’au platit si se platesc bani pentru evenimente mult mai putin importate si nevazute in afara Romaniei.
    Ca dovada a valorii sale, iata, FITS are loc si fara (deocamdata, noi inca mai speram) banii de la Ministerul Culturii! Dar nu e corect sa fie asa!

    2. festivalul nu se poate sustine din bilete, Catalin, pentru ca una dintre misiunile pe care si le’a asumat si de la care nu doreste sa abdice este aceea de a aduce artele spectacolului cat mai aproape de public, asta insemnand si preturi pe care publicul roman isi permite sa le plateasca. astfel, cele mai scumpe bilete la festival costa 40 de lei, si asta doar la vreo cateva spectacole, iar cele mai ieftine sunt 5 lei, pret special pentru studenti. n’am facut niciodata socoteala, dar cred ca aproximativ jumate din evenimentele FITS sunt cu acces gratuit.
    apropo, trupele de strada, unde accesul este liber, sunt, de obicei, cele mai scumpe.

  27. @un spectator sibian : BRAVO! 😉

  28. @Ruxandra: am vrut și eu să spun o parte din lucrurile spuse de tine, dar mi s-a părut așa, că e în zadar… n-am mai avut nervi, mă dezarmează atitudinile de genul “din banii noștri se finanțează distracția altora” 🙄

  29. Da, foarte frumoase scopuri ale FITS. Educatie, cultura. Nu inteleg insa de ce pe banii statului. Sau romanii vor educatie si cultura, dar numai daca e gratis? Acum citiva ani a cintat la bucuresti Sarah Brightman. Adusa de primarie, sau nu stiu cine, oricum intrarea a fost gratis. Audienta a fost plina de topirlani care mincau seminte.

    Eu nu vreau sa vad nici defilari de ziua nationala, nici zilele orasului X, nici nenumarate alte manisfestari de tot rahatul, prilejuri de cheltuit bani publici. Da, comparind FITS cu prostiile pe care se arunca banii, categoric ca ar fi mai bine sa primeasca FITS banii. Si mai bine insa ar fi ca nimeni sa nu primeasca bani de la buget. Vrei cultura? Platesti! A, e scump? Pai iei cit iti permiti.

    A, si nici popi zbierind prin biserici si umblind cu “taxa de inmormintare” nu as vrea sa mai vad. Ca tot de culte tin si astia.

  30. Simona, tu chiar crezi faza cu regretele guvernului MRU si nu stiu ce? Regretele nu costa bani. Cit de greu crezi ca e sa spuna “vai, tocmai voiam sa dam 50 de milioane de euro pentru FITS, dar n-am mai apucat, ca a venit motiunea.” Esti naiva 🙂

  31. catalin, daca cultura nu e accesibila, atunci la ce mai avem minister al culturii, pentru ce cheltuie acest minister banul public?!
    mai bine ne uitam cu totii la televizor si gata, ce atata cultura?! da’o naibii, oricum nu tine de foame!

  32. Absolut de acord, ministerul culturii, dupa parerea mea, ar trebui desfiintat.

    Ce te faci daca pentru mine cultura inseamna de fapt popi si eu as dori mai multe biserici, ca nu sint destule? Sau eu doresc sa ma culturalizez la crisma pe ritmuri de manele, si spun ca ar trebui sa statul sa aloce bani pentru a se construi mai multe crisme?

  33. @Catalin! iarta-ma, dar esti un idiot! tu stii ce salarii/onorarii au artistii straini care sunt invitati in Festival? Cultura adevarata, de calitate costa, neica! in afara tarii artistii sunt platiti, nu ca la noi. Arta nu s-a nascut “l’art pour l’art” ci dintr-o nevoie sociala, si deci, implicit, materiala. Sa se finanteze din vanzarea de bilete? Festivalul are in proportie de 100% biletele vandute, dar stii cat costa cel mai scump bilet? 40 RON! Sunt multi iubitori de cultura, dar din pacate nu printre cei mai bogati oameni ai tarii: sunt studenti, tineri, oameni simpli cu un salariu mediu, care au copii (pe care i-au facut din dragoste, nu pentru ca sa primeasca bani de la stat!)…Din pacate, discut cu cineva care vorbeste despre un subiect pe care nu il cunoaste. Stai linistit, e in regula, meseria de baza in Romania e “bagatul in seama”, dar nici macar acela nu e gratis. Platesti pentru el….rusine

  34. @unui spectator sibian
    (vezi, în primul rând io nu te fac spectator sibian prost educat)
    cultura și aici in mod particular teatrul nu se adresează publicul larg, maselor -nu într-o țară normală
    am avut 50 de ani cultură făcută de mase pentru mase, iar acum avem 50 % din populație imbecilă
    că vreți voi să vindeți pexi și șaorma mai mult în perioada asta pă străzile sibiului e altcvea- pentru asta aveți buget local la dispoziție- dar nu-mi spune mie că nu mai puteți voi de culturalizarea maselor că nu vă cred
    tipii ăia în șlapi care sug dintr-un pahar de la mc donalds și se zgâîesc 3 minute la o trupă ambulantă nu se culturalizează în cele 3 minutei
    oamenii care iubesc, respectă și pricep teatrul vor da 100 de lei pe bilet
    -la 30 de lei vezi un spectacol de trupă locală, amice

  35. john – desigur, tu vorbesti fara sa te fi uitat pe programul FITS2012, altfel nu’mi explic de ce ai spune lucrurile astea neadevarate.
    fyi, FAUST-ul de la Sibiu este unul dintre cele mai laudate spectacole de teatru din ultimii ani, si nu doar in Romania ci si (mai ales) afara, iar TNRS e teatrul care a castigat, chiar anul acesta, premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol. Asa ca, vezi tu, la Sibiu pana si “trupele locale” fac performanta. De cele invitate nu mai spun!

    PS McD’s-ul din Sibiu e la periferie, in centrul comercial, nu pe strada principala.

  36. ruxandra eu tocmai de acolo am pornit discuția că saitu vostru nu prea mergea
    adică home etc
    -în fine, vă doresc succes
    da, știu că nu aveți mc donald-s pă corso

  37. Ia uite ma ce chestie! Daca spun ca e normal ca orice festival sa se sustina din fonduri proprii, inseamna ca sint prost educat si idiot si mai stiu eu cum! Da ma, sint un bou, prefer ca putinii bani care sint la buget sa mearga la un spital care n-are nici macar seringi. Festivalul are 60.000 de spectatori zilnic; de ce nu cereti de la fiecare sa zicem 3 lei pentru intrare? S-ar aduna ceva bani, nu? 🙂 Pentru ca daca faceti asta nu ramineti nici cu 5000 de spectatori. Asa de mult le pasa oamenilor de teatru si de cultura.

    Si sa lasam glumele la o parte, sint sigur ca banii de la buget in anii anteriori la FITS se duceau catre anumite firme, alese cu grija 🙂 Asa e in toata tara, nu vad de ce ar fi Sibiul altfel.

  38. Andreea Bucuresti

    @Catalin: vreau sa te intreb daca tu ai fond de pensii privat sau asigurare privata de sanatate? Fiindca, altfel, s-ar putea ca acel copil pe care il nasc eu acum sa munceasca peste 30 de ani sa iti plateasca pensia sau spitalizarea. Sau poate va fi medic si te va trata cand vei fi batran si bolnav. Sau poate va fi profesor (sper sa nu) si ii va invata carte pe nepotii tai (daca vei avea). Sau poate va fi cizmar si iti va fabrica ghete, sa te incalti. Ori zugrav, si te va ajuta sa iti renovezi apartamentul. Asta daca nu va emigra…
    Teoria ta ar fi adevarata daca am trai in padure, fiecare in bordeiul lui, fara legatura cu ceilalti. Dar cat timp traim in societate, avem nevoie unii de altii, fie ca ne place ori nu. Daca tu vrei sa mergi la scoala, sa inveti sa scrii, este firesc sa iti construiesti singur scoala si sa iti platesti profesori, nu? De ce sa platesc eu (prin impozite) constructia de scoli si salariul profesorilor care sa te invete pe tine? De ce e nevoie de scoala? Alfabetizarea e un lux, cine vrea lux sa plateasca, nu? Au stat oamenii secole intregi fara sa stie sa citeasca si sa scrie, semnau cu degetul. De ce sa nu stea si acum?

    Si be) in Germania, alocatia lunara pentru primul nascut este 165 euro, pentru al doilea 180, pentru al treilea 210 euro si suma creste pe masura ce familia are mai multi copii. In Germania sunt multe familii de arabi care au 3-4-5 copii si care isi permit sa stea acasa, sa nu munceasca niciun parinte, caci traiesc din alocatii si din ajutoare sociale. Iar nemtii muncesc si platesc aceste ajutoare. Ne place sa spunem ca in alte tari nu exista concediu de maternitate platit (ceea ce este adevarat), dar uitam toate facilitatile pe care le ofera aceste tari si care in Ro sunt zero (crese, gradinite, ajutor banesc). Adica ne place sa comparam mere cu pere.

    ce) Daca tu ai meseria de brutar, ar trebui sa ne dai paine gratis, caci tu faci meseria asta din placere, nu ca sa obtii bani, nu?

  39. catalin – daca esti asa de sigur pe afirmatia ta, poate vrei s’o si probezi cumva?!

  40. Ruxandra: retrag afirmatia aia cu banii cheltuiti cu firme bine alese. OK? M-as mira sa fie altfel la Sibiu decit in restul tarii, unde bani de la stat inseamna risipa.

    Andreea: eu nu am vorbit de educatie sau sanatate, unde sint de acord ca toti trebuie sa contribuim; un doctor are nevoie de zeci de ani de pregatire inainte de a putea opera. Vorbesc de cultura, unde parerea mea e ca unui copil care moare de foame nu-i pasa ca tu ii dai o carte. Ca sint si copii satui care vor carti; da, sint; sa-si cumpere carti singuri, majoritatea copiilor sint flaminzi.

    Totusi nici privatizarea nu ar fi prea rea. Uita-te in educatie: ai scoate tu bani din buzunar sa platesti pentru cursurile tinute de Mang? Eu n-as scoate. Eu zic ca s-ar rezolva automat multe probleme, o facultate privata nu va astepta decizia Academiei sau pe a nu stiu cui pentru a da afara o jigodie ca Mang (in caz contrar pierde studentii).

    Imi spui de Germania si ajutoarele ale sociale? Da, e gresit! Intreaga Europa are probleme cu ajutoarele sociale exagerate. Ramin englezii cu gura cascata cind vad ce vile s-au construit la Tandarei din banii lor.

  41. @ catalin: as veni cu niste argumente contra ceva mai pragmatice decat cele care au fost expuse pana acum. Am lucrat si inca lucrez in domenii culturale de ceva timp si sunt de acord ca fondurile ar trebui sa provina ori din autofinantare, ori din contributii private, dar deocamdata nu asta poate fi situatia in Romania. In cazul FITS, orice contributie financiara din partea statutului ar fi dorita si normala. Sa incercam sa vedem Romania ca pe o firma care, timp de multi ani, a avut o administratie proasta si a ajuns in pragul falimentului. Administratia asta proasta se datoreaza tuturor, nu numai celor care au “condus”, pentru ca 95% dintre noi nu am facut nimic ca lucrurile sa se schimbe in bine (in afara de faptul ca am dat din gura de pe margine). Acum, ca firma sa nu dea faliment si sa fie inchisa, administratorul trebuie sa investeasca in relansarea activitatii, mai ales daca vrea sa aiba un profit sustenabil pe termen lung.

    Evident, in Romania putine lucruri merg normal. Oameni mor de foame si de boli tratabile pentru ca autoritatilor nu le pasa, se cheltuiesc sume uriase de catre stat aiurea doar spre beneficiul unora si exemplele pot continua mult si bine. De ce ar fi normal ca statul sa sustina financiar un eveniment care atrage turisti? Pentru ca e o investitie profitabila pe termen lung, pana ce evenimentul poate deveni autonom. Sibiul traieste in mare parte din turism. Cu cat sunt mai multi turisti, cu atat incaseaza si statul mai multi bani din taxe si impozite. Asta inseamna dezvoltare durabila intr-un sistem normal: statul investeste acum ca sa fie sigur ca peste 10, 20, 30 de ani va avea din ce sa incaseze si sa aiba bani pentru saraci, bolnavi etc.

    Oricum, ideea e ca banii care nu se dau pentru FITS, nu ajung nici la muritori de foame, ci se pierd prin buzunarele cui trebuie. Vina nu e atat a lor cat e a noastra, care stam pe margine, vorbim si nu ne duce capul sa scurtcitcuitam, pornind de jos, sistemul asta corupt.

    Cam asa vad eu situatia…

  42. […] Guvernul Boc a promis ca va sustine festivalul cu 2.500.000 lei. Guvernul Ungureanu a zis ca da 1.500.000 lei. Intr-un final, ministrul Mircea Diaconu a alocat 700.000 lei. Sa nu va lasati impresionati de zerouri. Suma e foarte mica pentru un eveniment asa de mare. Al treilea ca marime intre festivalurile de teatru din lume, dupa cum am citit la Simona Tache. […]

  43. Cel mai mare festival Shakespeare din lume, Festivalul International Shakespeare a avut loc la Craiova, in aprilie, pot sa va spun sigur ca au cerut o sponsorizare de la ăi mai mari din stat, de anul trecut. Probabil stiau cam cat ii plimba cu presul pana le spune cineva negru in fata “PAS”.
    Norocul lor ca au avut alti oameni cu scaun la cap care le-au dat sponsorizari. Festivalul a fost mai mult decat exceptional.
    Printre cele mai mari trupe de teatru din lume au avut ca invitatii si trupa de juniori “OKAUA”. O trupa de copii si tineri, frumosi si talentati, care au meritat din plin onoarea de fi invitati la Cel mai mare festival Shakespeare din lume.

    http://noutati-okaua.blogspot.com/
    http://www.jurnalul.ro/teatru/boroghina-si-marele-festival-shakespeare-593326.htm
    http://www.modernism.ro/2012/04/17/festivalul-international-shakespeare-craiova-bucuresti-2012/

  44. Stanescu Lacrima

    Sunt absolut consternata de faptul cu nu aveti bunul simt de a mentiona numele Domnului Constantin Chiriac, Director al Teatrului Radu Stanca.
    Domnia sa este un foarte bun manager, dar si organizator al Festivalului International de Teatru de la Sibiu.( in cazul in care nu stiti)
    Este o personalitate marcanta a culturii romanesti, si nu numai.
    Se comenteaza despre FITS, dar si nu despre cel care incearca sa faca absolut totul pentru ca arta dramaturgica sa fie readusa in atentia generatiei tinere.
    In cazul in care nu sunteti de acord cu opinia mea, va sugerez sa cititi:”Antologia pieselor prezentate in sectiunea “spectacole-lectura” a FITS 2007.

  45. @Stanescu Lacrima: sunt absolut consternată de faptul că aveți tupeul să-mi spuneți, în felul ăsta, despre ce trebuia să scriu. 😉

  46. […] povestea cu finanțarea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, al treilea ca mărime și amploare din lume și un furnizor extraordinar de imagine pentru […]

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint