Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Festivalul Național de Tupeu 2012

Știți povestea cu finanțarea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, al treilea ca mărime și amploare din lume și un furnizor extraordinar de imagine pentru România: guvernul Boc și guvernul Ungureanu l-au mințit până în ultimul moment pe Constantin Chiriac (directorul festivalului) că vor sprijini financiar evenimentul, dar au plecat fără să dea nici un ban. Ba Mihai Răzvan Ungureanu a declarat chiar la plecare că singurul regret pe care îl are e că “n-a apucat să dea bani pentru FITS”. A reparat Mircea Diaconu, cu doar câteva zile înainte de începerea festivalului, dar cu bani mult mai puțini decât ar fi fost nevoie. Bun.

Acum vă rog să citiți un comunicat pe care l-am primit de la organizatori și care dezvăluie mai multe amănunte din culisele poveștii cu finanțarea:

Conferinţă extraordinară: ministrul Mircea Diaconu a explicat contextul subfinaţării Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu

Sibiu, 1 iunie a.c. – Astăzi, în cea de a opta zi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu – FITS, domnul Mircea Diaconu, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, a făcut o scurtă vizită la Sibiu pentru a se întâlni cu domnul Constantin Chiriac, directorul FITS. După acestă întâlnire, cei doi oameni de cultură au susţinut o conferinţă de presă.

Ministrul a ţinut să precizeze câteva lucruri referitoare la problema subfinanţării de care s-a „bucurat” în acest an Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu din partea ministerului pe care îl conduce de două săptămâni.

Mircea Diaconu a declarat că, după ce a aflat de faptul că FITS nu a primit fonduri de la Ministerul Culturii, a căutat – fără succes – documentele prin care aceste fonduri fuseseră solicitate de către Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, organizatorul FITS printr-o adresă cu număr de intrare în noiembrie 2011. Din păcate, solicitarea oficială a TNRS a fost de negăsit, aproape ca şi cum nu ar fi fost făcută, cu toate că există număr oficial de intrare, iar problema finanţării FITS era cunoscută la nivel de premier, în toate cele trei guverne care au condus România din noiembrie 2011 şi până în acest moment.

Fireşte, în afară de documentele prin care se solicita, oficial, finanţarea pentru acestă ediţie a FITS, lipseau şi banii care fuseseră promişi de ministrul anterior. În acest sens, actualul ministru al Culturii a făcut eforturi deosebite pentru a restructura câteva bugete destinate funcţionării ministerului (în acest sens s-a menţionat şi factura de la electricitate!), dar şi pentru a realiza, la timp, documentele necesare pentru a acorda aceşti bani. Mai mulţi nu au existat, mai devreme nu s-a putut!

Directorul FITS, Constantin Chiriac, a adăugat că este încrezător că situaţia din acest an a finanţării – din bugetul Ministerului Culturii – a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu nu se va mai repeta, cu atât mai mult cu cât, la aceată conferinţă, Mircea Diaconu a anunţat intenţia realizării unui plan concret de finanţare pentru evenimentele culturale, plan ce ar urma să stabilească atât criteriile cât şi direcţiile, şi care ar urma să intre în vigoare în cel mai scurt timp.

„Sunt un om nervos. Nu nervos în sensul de enervat, ci în sensul de ritm pe care îl impun, şi acest lucru se va simţi în ceea ce priveşte priorităţile pe care le am, în acest mandat, în ceea ce priveşte cultura. Şi le voi face, indiferent de câte mizerii se vor spune sau scrie despre mine. Le voi face”, a întărit ministrul.

În cadrul aceleiaşi conferinte, Ministrul Culturii a menţionat că priorităţile sale se leagă şi de proiecte interministeriale menite să pună accentul pe importanţa educaţiei culturale de la vârsta şcolară, dar şi pe intenţiile pe care le are în ceea ce priveşte patrimoniul naţional şi reabilitatea unor sit-uri precum Sarmisegetusa.

Dacă vi se pare că n-ați citit bine, mai repetăm o dată:

A căutat – fără succes – documentele prin care aceste fonduri fuseseră solicitate de către Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, organizatorul FITS printr-o adresă cu număr de intrare în noiembrie 2011. Din păcate, solicitarea oficială a TNRS a fost de negăsit, aproape ca şi cum nu ar fi fost făcută, cu toate că există număr oficial de intrare, iar problema finanţării FITS era cunoscută la nivel de premier, în toate cele trei guverne care au condus România din noiembrie 2011 şi până în acest moment.

Buuuun. Și, acum, vă rog să-mi răspundeți la întrebarea “Cine se plimba ieri prin Sibiu, pe pietonalul principal, însoțit de Raluca Turcanu, Emil Hurezeanu și încă niște unii?”.

Răspuns: Mihai Răzvan Ungureanuuuuuuuuu.

Până acum n-am reușit să aflu dacă a venit la FITS sau era cu altă treabă, dar, spuneți-mi, vouă cum vi se pare faptul că a găsit de cuviință să-și facă  apariția în Sibiu chiar în perioada asta? Că eu nu găsesc cuvântul, iar “tupeu” mi se pare așa, un eufemism diafan și inofensiv, în situația de față…

25 comentarii

 1. ma mut in america si ma schimb pe reality-show-uri

 2. Simona, ai inteles gresit, MRU nu a venit la festival, ci la “festivitati”. Ce nu-nteleg eu e ce cauta domnu’ Hurezeanu in aceasta selecta companie?

 3. Probabil ca domnul Chiriac este un roman lenes (din moment ce n-a reusit sa produca singur banii necesari) si atunci nu intra in aria de atentie a noului Mesia al dreptei. 😈

 4. nimeni nu cheltuieste bani intr-un oras in care nu are nici cea mai mica sansa sa cistige alegerile. nu in an electoral.
  nici articolul asta nu face vorbire de finantarea din partea primariei atita cita este, desi ar cam fi cazul.

 5. O fi venit să aducă cererea aia. O uitase în buzunarul de la spate. 😯

 6. Anno domini 2012, iunie. Vicky licks, saitu` de scurgeri oficiale. Stenograma 3884272772 :

  CC (Constantin Chiriac): Domnule ministru, nu mi-ati dat banii la timp!!!
  MD (Mircea Diaconu): Domnule, uite care e chestia. O sa-ti reamintesc o vorba pe care mi-a spus-o si mie cineva, odata: mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte nimic.
  CC: Dar eu am cerere oficiala!!! Uitati, am numar de inregiastrare, din noiembrie 2011 am stampila.
  MD: o fi cu stampila, dar eu n-am gasit-o. De doo sapatamani o caut, n-am avut ce sa citesc.
  CC: Deci nu ma puteti lasa asa, ce naiba!!!
  MD: Nu, nu va las. Am taiat factura la curent, de fapt i-am pus sa stinga niste becuri care ardeau degeaba, dupa cum ne-a zis fostul coleg de la energie, a lu` ficiu.
  CC: Putini, domnule ministru, putini…
  MD: Dom`ne, asta e, deocamdata. Vedeti ca sunt cam nervos…
  CC: … ma scuzati, n-am vrut sa va supar…
  MD: Nu, nu in sensul acesta, ci in sensul de temperament. Am un plan.
  CC: Bine, domnule ministru, multumesc mult. Deci la anu` o sa stiu din timp cat mi-e plapuma.
  MD: Exact, domnule, iti urez mult succes.

  Aici s-a incurcat caseta, nu mai avem continuarea. 😆

 7. domnul chiriac nu ar trebui sa se planga. mai bine ar fi depus eforturi sa atraga bani privati si sa-si reduca mai ales cheltuielile. publicitatea facuta festivalului costa enorm, avand in vedere ca fits e deja un brand recunoscut. personaje stranii cheltuie banii acestui festival fara a avea din partea lor vreun beneficiu. repet, brandul fits nu are nevoie de publicitate facuta pe bani grei. este deja cunoscut asa ca hai sa nu mai cheltuim banii pe un ciopor de piscotari. din afara va da mana sa criticati pe x si y ca nu au dat bani de la buget festivalului. festivalul aduce beneficii comunitatii locale, dar atentie, nu intregii comunitati! exista categorii care au de suferit de pe urma acestui festival. nu se plang, ba mai mult cotizeaza, asa ca mai usor cu banii publici.

 8. @karla: “personaje stranii cheltuie banii acestui festival fara a avea din partea lor vreun beneficiu”?? 😯 cam greu cu limba română, nu? 😀

 9. @papalapap: finanțare consistentă din partea primăriei există și a existat mereu, dar nu despre asta era vorba 🙂

 10. Acum, nu trebuie sa fim carcotasi, ministerul Culturii a dat fceva bani, ce importanta are ca i-a dat dupa ce s-au facut presiuni? Ca sunt bani putini, asta este.Ehee, alte sume ar fi dat dragutul de Boc sau ungureanul lor.Da’ daca n-au mai apucat? Iar MRU a plecat in graba si a luat cu el si cererea de finantare, d’aia nu a mai gasit-o Diaconu.Si-n plus, citand un taximetrist tare-n economie:” nici nu e bani nene, nici nu e bani”.

 11. Stie toata lumea ca cei mai tari scriitori, pictori, artisti in general au suferit de foame, ca numa foamea te face creativ, nimeni nu poa sa faca ceva cu burta plina, asa ca e bine asa, banii de cultura trebe taiati.
  Desigur altfel s-ar pune problema daca un institut international de cultura ar face un simpozion in New York, NY e altceva decit Sibiu, sa fim sinceri, acolo, la simpozion, ar vorbi niste monumente ale culturii romanesti, s-ar servi icre negre, sampanie, vin negru de Piatra Comorii.

  Hai, ma lasati, Sibiu, bleahh, cultura, bleah, acum scot pistolu!

 12. @karla
  1) ai niste sabloane-n tine de ma doare capul.
  2)delirezi

 13. Nu m-am prins de greseala lu @karla . in afara de cratima de la vre-un, de la inceput a lasat-o balta cu ortografia, fara capslock etc. A, m-am prins , aveai tu niste prieteni care stateau la teava cu publicitate ! Ups , sa vezi ce mi-o iau ! 😳

 14. Acuma nu știu cum vedeți voi treaba asta, dar la cât mă pricep eu la oameni nu-l văd nici în ruptul capului pe MRU drept genul de individ care ascunde o cerere ca să spună că n-a primit-o. Dacă n-ar fi vrut să dea banii găsea o metodă mai inteligentă de a refuza, sunt sigur. Probabil că ministerul culturii n-avea oricum de unde să dea banii, așa că finanțarea ar fi putut să vină doar din fondurile speciale ale guvernului. Îmi vine greu să cred că Boc sau MRU, în an electoral, ar fi lăsat să demareze festivalul și apoi ar fi anunțat în ultimul moment că nu sunt bani – nu pentru că iubesc ei cultura, ci pentru că le-ar fi șifonat imaginea. Dragă Simona, probabil îți mai lipsesc niște elemente din povestea asta. Dig deeper.

 15. @Permalink: n-am zis “greu cu ortografia”, am zis “greu cu limba română”. propoziția cu pricina e una cu topică supercăznită și, din cauza asta, fără sens. în restul propozițiilor, alea care au sens, karla spune numai tâmpenii, de la banii privați pe care nu i-a adunat chiriac la beneficiile pe care festivalul le aduce numai comunității locale.
  cu țeava de publicitate: nu știu pe nimeni să fi făcut reclamă pe bani acestui festival. deci altă megatâmpenie.

 16. Nu inteleg articolul deloc.

  Imi pare mai mult un exemplu de aruncare a raspunderii: “noi am vrut sa dam bani la FITS, dar n-am putut, guvernul Ungureanu e de vina”.

  Asa, si daca n-a gasit Diaconu cererea ce, nu putea sa dea bani mai multi daca voia? Era greu de telefonat la Sibiu sa le spuna alora sa faca o noua cerere?

  Nu-i chiar greu de vazut ce a vrut sa spuna Karla: “personaje stranii cheltuie banii acestui festival fara a avea din partea lor vreun beneficiu”. Personaje stranii cheltuie banii fara ca acesti bani sa produca vreun beneficiu.

 17. sa moara tot ce nu aduce beneficiu financiar. traiasca fotbalu, filmele de categoria b de la hollywood, manelele, popcornu si vata pe bat.
  eu zic sa se mareasca pretul biletelor pina cind numai cei avuti sa aiba acces la cultura. ai carde ai parte.
  festivalurile si bibliotecile si orice subventie culturala sa moara. sa traiasca galele mtv, rochiile de la oscar si telenovelele.
  ce, stramosii daci aveau festivaluri? si uite ce cooli erau. mai se-mbatau, mai aruncau cite un prunc in sulite cind zicea zeu ala zdamasii sa le fie bine si era fun frate. ce atita…?

 18. @papalapap: cine vrea cultură să-și cumpere actori, pictori și scriitori personali 😆 să nu mai fie plătite din banii poporului mofturile unora :mrgreen:

 19. Buna seara Simona,
  Cred ca dai sentinte un pic prea rapid…
  Nu se poate spune acelasi lucru si despre domnul M. Diaconu?
  – Domne’, n-am gasit cererea – cred ca furat-o hotul de MRU!

 20. @ Simona Tache
  corect, ai vazut bine, ma raliez. cultura sa nu mai suge singele lu poporu prin subventie.

 21. Lasa ma ca ne uitam mai bine la Alergiile Mihaelei 😉

 22. dacii nu aveau festivaluri?
  Tot ce e posibil, dar nu sunt sigur.

 23. Deci (cineva ca) Ion Lu caCaragiale va scrie în curând piesa “O cerere pierdută“. 😉

 24. […] FITS. Sper ca asta să ajute festivalul și la ediția următoare laitmotivul să nu mai fie “Crize“. Felicitările mele pentru implicare merg către Danone care are #obiceiurisanatoase, […]

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green