O scrisoare de dragoste scrisă FIX acum 68 de ani
La postul Povestea de dragoste a bunicilor mei, Miruna ne-a povestit tare frumos despre scrisorile de dragoste pe care și le scriau bunicii ei. Am întrebat-o dacă ar vrea să ne arate una. A spus “da” și mi-a trimis-o, transcrisă. Pe 13 iulie 1944, deci în plin război, bunicul ei, Pușu, era detașat la Ineu, în județul Arad, și îi scria, cu dor, bunicii sale, Mariana. Iată scrisorica:
13-VII-1944
Puişor scump,
Rămas singur, dar absolut singur nu-mi pleacă gândul decât departe la un îngeraş care sufără întocmai mie, pe locuri ce îmi sunt necunoscute aproape. E cazul, scumpa mea, să zic “străine”, fiindcă e un an de zile de când stau eu pe acolo? E sărbătoare şi ca întotdeauna cea mai tristă zi e aceasta pentru mine.
În celelalte zile, la program, în minutele de instrucţie, aproape că uit câte odată de greutăţi însă când firul lor reâncepe, e greu. Astăzi după convenţia ce am făcut am rămas expre singur la şcoală, să pot fi numai cu tine. Am fost până la Criş, care e la 150 m departe de şcoală, după care am plecat cu toţii la parcul sportiv. Acolo, o nebunie. Nu mă aranja pe mine. Nu vedeai decât un băiat cu o fată, ce le păsa lor că noi nu suntem împreună şi ce le păsa că ziua de mâine le aduce cine ştie ce surpriză. Nu mi-a plăcut absolut prin faptul că nu am şi eu fericirea să fiu cu Mariana odată. Toţi se miră că ce fac eu de nu iau parte la plimbări, la bucuriile lor. Şi când au puţin liber se adună într-un loc şi povestesc întâmplări sau bucurii din cele ce au făcut în zi de sărbătoare. Eu rămân numai cu tine, dragă, şi mă înţeleg de minune. Nici nu ne certăm nici nu râvnim la ce e al altuia cum se ceartă unii pe aici. În definitiv, cine mi-ar produce mie mai multă bucurie decât cea care a avut încredere întotdeauna în mine? Sau cui aş putea să spun eu tot ce mă doare? Nimeni, scumpa mea, nu m’ar înţelege, nimeni nu m’ar putea cunoaşte.
Acum sunt singur dela ora 16 fără un sfert şi tot timpul am stat numai cu tine. Am aranjat plicurile ce le am dela tine aici – restul l-am dus acum acasă – am luat toate fotografiile tale şi m’am simţit aproape fericit. Părea că mă întrebi, cum ai tu de obiceiu cu jumătate de gură, „hai spune, Puşule, de ce eşti trist?” Hai spune, şi-mi întindeai mâna. Tocmai când vedeam că a mea este în aer şi nu prinde nimic îmi dădeam seama că sînt numai cu gândul lângă Mariana, care sunt sigur că şi azi tot numai cu mine a fost. Spre marea bucurie a mea, dragă, astăzi stând singur, un coleg îmi aduce un plic. Era cel expediat de tine pe ziua de 7. Eram tare nerăbdător să văd când mi-ai expediat primele rânduri. Când am văzut că tocmai atunci, deşi eu plecasem – cea mai grea despărţire – pe ziua de 5, nu mi-a venit prea bine. Dar nu credeam şi m-am lămurit pe dată, prin explicaţia ce dai, că în celelalte plicuri mi-ai spus alt ceva. M-am întristat scumpa mea că nu au ajuns la mine. Cine le-o fi luat nuştiu însă eu nu acuz pe Mariana, dar sufăr, îţi spun drept.
La fereastra unde am stat tot timpul cu tine pot privi la gară, care e la 30 m de noi şi se vede tot. Şi aici e o d-ră drăguţă în felul ei, însă nu-ţi seamănă cu nimic şi parcă-mi făcea în necaz cu un domn, la fel cu fosta d-ră din Tăbăneşti. Aceiaş nepotrivire şi acelaş rezultat, cred. Scrisoarea ta, dragă Mariana, pe lângă că mi-a umplut sufletul de bucurii m’a şi întristat. Iarăşi au început răutăţile? Ce mai vor acum? Ele au învăţat să vorbească multe dar numai prostii. Cât despre d-na Corciu lasă pe tăticu şi tot va fi bine. Dacă ai fost ieri şi vei mai veni o Duminică, te asigur că nu vor mai avea ce cleveti cele din Plopu. Caută să fii bună cu d-na Corciu şi repede se va aranja. Nu ţine socoteală că e rudă cu cineva căci e alt caracter.
Mâine e ziua ta. Ce ai să faci singură, dragă?
Am uitat sau mai bine zis am neglijat să-ţi spun ca atunci să dai voie celor care pot în sală să se distreze şi te rog când poţi şi tu printre ei. Totodată fă pe cât poţi şi pentru Puşu, care va rămâne cu drag al tău.
Puşu
Tare drăguț, nu? Iată-i pe Pușu și pe Mariana, la nunta lor. Mulțumim mult, Miruna!
Asemenea scrisori nu se vor mai scrie niciodata.
@Miruna:
Respect! Dar meritam (si noi, academicienii) sa respiram elegant.
Ce frumos, ce elegant…
Mi-au dat lacrimile mai…
Este superba, multumesc pentru cateva clipe frumose 🙂
boooooring. o face din vorbe, o tine frageda, da-i da si indicatii cu cine cum sa se poarte. el o fost sefu si ea o facut tocanita.
stai sa curat niste ceapa sau sa dau niste hrean pe razatoare sa-mi dea si mie lacrimile. 😆
Splerndid! Ce atmosferă au și scrisoarea și poza!
Scuze! Erea splendid! 😳
amu plang si plang si iara plang
hai, mă, vorbiți serios? chiar plângeți? eu la ăsta n-am plâns, am zâmbit tâmp, cu drag și duioșie
Ei na!Siroposi au fost dintotdeauna.Si,pe deasupra,Pusu!Si Mariana!
Si eu am scris din dragoste in adolescenta.Poate la fel de siropos.Acum,amintindu-mi-le,ma rusinez.
Ce frumos!
Multumesc si eu celor care au citit cu placere randurile. Nu a fost usor pentru mine sa le expun…iar @papalapap, e posibil. Nu stiu nici eu fix in momentele alea care pe care cucerea, avand in vedere ca se iubeau deja de 3 ani aproape numai prin scrisori, iar scrisorile bunicii mele s-au pierdut; nu stiu feedback-ul la momentele de ..”aburire”. Dar ca sa stii, el a facut tocanita toata viata, nu ea 🙂 Oricum pentru mine raman amandoi un model de traire a sentimentelor, asa cum poate majoritatea simt in legatura cu povestile bunicilor, parintilor, samd…
@Miruna
deci a scrie scrisori din astea e calea sigura de a face tocanita toata viata 😆
🙂 mi-e greu sa-ti raspund fara sa fiu influentata de ei….Hai sa zicem ca pentru ei a fost echilibrul..ca facea unul sau altul tocanita, pentru mine nu mai conteaza si nici pentru ei nu cred ca a contat. Pentru mine e important ca astazi nu cred ca mai reuseste nimeni sa aiba atata rabdare incat sa scrie 400 de scrisori (sau mailuri, sau in orice se traduc scrisorile azi), doar ca sa aiba sau nu “tocanita”:)
Miruna, pot să copiez nişte idei de aici?
Nu vreau să-mi fac teza de doctorat, vreau s-o vrăjesc pe una. 😳
Cred ca m-am trezit in spam.
@Miruna: noi îți mulțumim 🙂
Ce vremuri…Azi oamenii se cuceresc reciproc prin sms-uri scrise cu cuvinte prescurtate, că e grabă mare. Mulțumesc că ne-ai arătat și nouă, Miruna. E bine să ne mai amintim din când în când, că nu mereu a fost ca în zilele noastre.
Ce sa mai spui dupa o astfel de epistola? S-a spus in ea totul. Extraordinar! 🙂
Pentru mine este clar ca acum se scrie mult mai mult. Scrisul nu mai este doar al celor care pot avea acces la educatie sau numai al profesionistilor, al celor din bransa. Si normal ca din aceasta mare de scrisori , evident electronice, poti alege din ele o parte de calitate. Au aparut prin librarii carti facute din mailuri , si cateodata ale unor autori nu neaparat scriitori.
Nu generalizati si nu ganditi in clisee de genul “ce era atunci si nu mai e acum”. Astfel de sentimente sunt esenta naturii umane si vor exista atata timp cat vor exista si oameni. Si azi se mai scrie inca frumos si duios. Mai este inca si rabdare sa se scrie sute de mailuri, chiar daca avem telefon sau skype. Exista oameni care se asteapta luni si ani unul pe altul, atunci cand sunt departe. Paseismul nu este o solutie.
Oricum, scrisoarea este foarte frumoasa, multumim Miruna. Este o mica parte din istoria unor timpuri care au schimbat fata lumii.
@Zed Acum e chiar mult mai uşor să faci să ajungă mai repede astfel de gânduri la destinatar. Şi da, încă mai sunt persoane care au răbdare să scrie mailuri de kilometrice (sunt una dintre acele persoane:) ) Sper ca peste 60-70 de ani şi rândurile astea scrise pe mail, sms, sau orice altă cale disponibila acum, să rămână. Eu sper ca până atunci să nu uităm să scriem de mână:)