Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

“Doamnă, nu știu să citesc…”

Trenul plecase de doar câteva minute din gara Bacău, când au apărut ei. El – la vreo 30 ani, mic de statură și grăsuț, cu o figură fioros-speriată. Ea – foarte tânără (17-18 ani), cu niște ochi verzi incredibili, un prunc la sân și o figură doar speriată. Mai era cu ei și un puști la vreo 7-8 ani. Cu biletele de tren în mână, el se plimba de colo-colo prin vagon, uitându-se bezmetic la numerele de pe scaune. Ea gesticula către el c-o mână, șușotindu-i ceva, în timp ce cu cealaltă legăna copilul, care începuse să scâncească nemulțumit. Am înțeles ce problemă aveau, de-abia când a apărut controloarea și s-a apucat să-i verifice de bilete pe toți cetățenii din vagon.

– Doamnă, îmi arătați și mie ce locuri am?, a întrebat-o el, întinzându-i cocoșește biletele.

– Păi, scrie pe bilete.

– Nu știu să citesc!, a venit răspunsul, rușinat și cu voce mică.

– Atunci așteptați.

Cocoșul și-a băgat capul între umeri.

– Ia să văd!, i s-a adresat o bunică de pe scaunele de vizavi de noi. Ia dă puțin biletele.

I le-a dat, umil.

– A, da, tre’ să fie pe-aici locurile voastre, l-a încurajat cu voce mieroasă.

Într-un final, după ce controloarea și-a terminat treaba, s-a elucidat și care erau locurile bieților oameni. Cel pe care stătea bunica cea mieroasă și cel pe care stătea nepoțica ei șturlubatică.

– Astea sunt, da’ vi le-a ocupat doamna.

Mi-a venit să mă duc s-o bat pe doamna.

– Nu puteți să le dați altele, ca să nu mă mai mut eu acuma?, s-a adresat cu tupeu bătrâna controloarei.

Ba se pare că putea.

– Uitați, puteți să stați acolo!

Le-a arătat niște locuri goale în celălalt capăt al vagonului și s-a cărăbănit, lăsându-i la fel de dezorientați cum îi găsise.

Pe mine m-a ținut Nic să nu sar la gâtul mămăiței tupeiste și al controloarei, iar ei s-au dus și au stat în picioare, undeva între vagoane, vreo oră două. Între timp, bătrâna și nepoata au coborât, iar locurile lor au fost ocupate de alți călători. De-abia într-un târziu, după ce femeia tânără cu copil în brațe obosise de atâta stat în picioare, au căpătat curaj și au venit să-și ceară unul dintre locuri. L-a ocupat ea, iar el s-a retras din nou, împreună cu puștiul celălalt, în intervalul dintre vagoane.

Am privit-o îndelung cum alăpta. Ținea copilul la un sân, până când începea să scâncească, după care îl muta la celălalt. În tot timpul ăsta, arunca în jur priviri de animal hăituit. Aș fi vrut să-i spun că e în siguranță, dar n-am știut cum s-o fac. Aș fi vrut să le spun și ei și bărbatului ei că nu e așa greu să înveți să citești și că niciodată nu e prea târziu. Dar n-am știut cum s-o fac.

În România, aproximativ 40% dintre adolescenţii de 15 ani întâmpină dificultăţi la citire (capacitatea de înţelegere a unui text), potrivit Raportului 2011 OECD/PISA, Ciclul de testare 2008-2009, publicat pe site-ul Centrului National PISA. Ei nu pot identifica ideea principală a unui paragraf scurt şi nu pot realiza o conexiune simplă între informaţia din text şi cunoştinţele obişnuite.

De aceea, Always donează echipamente didactice și materiale educaționale către patru şcoli din România, selectate cu ajutorul Ministerului Educaţiei. Donația face parte dintr-o inițiativă derulată de Always în perioada ianuarie – martie 2012, în efortul de a contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de învăţare din şcolile cu acces redus la resurse materiale. Tinerele din toată ţara își pot arăta sprijinul pentru proiectul Always, vizitând pagina de Facebook http://www.facebook.com/NoiFetele. Tot aici, ele pot participa la o competiţie care le va da şansa să viziteze una dintre şcolile care vor primi donaţiile Always.

72 comentarii

 1. nu prea inteleg de ce nu ai intervenit.
  fara sa sari la gatul nimanui, pur si simplu sa le spui mamaitei si controloarei sa respecte dreptul omului de a sta pe scaun.

 2. Of:( Greu. Nici eu n-as fi stiut cum sa-i spun…Dar ocupantei ilegale a locului n-as fi stiut cum sa nu-i spun vreo doua:)

 3. e buna initiativa dar cred ca au nevoie de mai mult decat de material didactic … oricand sunt dispusa sa particip la actiuni care sa oblige ministerul educatiei sa revizuiasca programa scolara care a pierdut demult contactul cu Terra

 4. Vai, dar ce obraznicatura de cucoana, iar controloarea nu-mi vine sa cred ca i-a tinut isonul! 😡 Ia sa nu fi avut bilete bietii oameni, sa vezi ce leu-paraleu era! Pacat ca nu i-ai spus ce crezi. Ma duc sa vad ce-i cu pagina de FB.

 5. Asta este Romania Simona nu mai are rost sa te enervezi 🙁

 6. @Narcis, ba are rost sa te enervezi, si nu numa’ sa te enervezi, dar si sa faci un pic de gura! Eu ma enervez foarte tare la chestii din astea, in special cand sunt implicati si copii, sau mame cu copii mici. Vara trecuta am facut un scandal la o terasa in centru in Cluj ca probabil ma tin aia minte 10 ani de-acum inainte. Eram singura la o masa, asteptam niste prieteni, si toate mesele din jurul meu erau ocupate. O femeie cu un copil la san (avea marele defect de a fi tiganca) a venit si m-a intrebat daca poate sa stea jos cinci minute la masa, pana vine sotul ei, care intrase la o alimentara din apropiere. I-am zis ca poate, evident, moment in care a venit chelnerita sa-mi aduca ce comandasem si a inceput sa urle instant la femeie, ceva de genul “ce cauti aici, nu-i voie sa stai aici cu copilul, deranjezi clientii”. Femeia era imbracata curat, in haine traditionale (probabil asta a dus la reactie chelneritei), nu deranja pe nimeni, nu facea nici o problema, imi ceruse voie sa stea 3 minute pe un scaun, avea un copil la san, nici vorba sa cerseasca, si totusi o chelnerita de nici 20 de ani a simtit nevoia sa urle la ea si sa-i faca asa, un circ monstru. Noa, n-ati vrea sa stiti ce a fost la gura mea, dar la final toata piata (e o piata plina de terase) se uita la mine, si vreo trei sefi din cafeneaua de care tinea terasa iesisera sa ma calmeze. Saraca femeie, cred ca nu-si dorise deloc un aparator asa de infocat, era moarta de rusine, dar chiar nu m-am putut abtine, mi s-a urcat sangele in cap, ideea ca o mama cu un copil mic poate fi hartuita asa, fara niciun motiv, in plina strada….respingator!

 7. “Asta este Romania”
  “Capul plecat sabia nu-l taie.”
  “Ce ti-e scris, in frunte ti-e pus.”
  etc.

  Mama ei de Miorita 👿

 8. Impresionanta poveste, Simona. Si admirabil gestul celor de la Always. Insa e doar o rezolvare punctuala la o problema sistemica – chiar tu mentionezi niste cifre teribile „40% dintre adolescenţii de 15 ani…”. Categoric, campania poate avea valore de simbol si sa actioneze ca exemplu, insa buba e mult mai mare, mai grava si tine de intregul invantamant romanesc. Iar eu am renuntat sa cred ca mai poate fi vindecata sau ameliorata.

 9. Ceva asemanator am vazut in trenul (melcul) de Constanta inainte de Craciun.
  Era un om mai in virsta care isi tira un picior si avea pansament la un ochi (ulterior am aflat ca doar ce iesise din spital) .
  I-am spus eu ce scria pe bilet – iar cocalarul care ii ocupase locul i-a spus scurt sa isi caute alt loc ca el e cu sotia 👿 .
  Saracul om se pierduse, abia putea sa mearga. Am luat-o eu pe DO de sus si m-am rastit la gibon care intr-un final i-a spus omului sa stea pe locul pe care ar fi trebuie sa stea el – adica linga mine:D
  Au unii un fler special sa miroasa persoanele vulnerabile si incerce sa profite.

 10. a, si nu pot sa nu observ ca lumea e impresionata mai degraba de nesimtirea babutei si in general de nesimtire, si nu de problema la fel de grava a analfabetismului. o sa-mi iau castane daca zic ca si tipul asta de reactie e tot o forma de nesi….?

 11. Erau de nationalitate conlocuitoare albastru mai inchis, bleumarin asa? Asta e, fara malitiozitate, discriminare la gramada, preconceputa si voita. Nu e vina babei si a controloarei ca respectivii au ignorat principiile elementare ale traiului in societate: minima educatie, cititul. Fiecare si-a manifestat atitudinea corespunzatoare, de pradator si prada. Din cauza acelora dintre ei cu comportament salbatic si altii (mai bleu azur la culoare) sunt discriminati in acelasi fel prin alte parti de lume, in totala necunostinta de cauza din partea discriminatorilor cu atitudine de pradator data de preconceptii. Frustrarea e cu atat mai mare cu cat intre discriminat si discriminator exista o diferenta inversa de educatie, comportament, nivel social. Nu traim intr-o lume perfecta, mai avem de lustruit la ea.

  Ai mai fi avut aceeasi atitudine daca cei 4 ar fi navalit in compartiment si ar fi facut galagie, mizerie, sicane, astfel incat sa fiti nevoiti sa luati atitudine sau sa plecati, adica sa renuntati la dreptul vostru de a sta pe scaun? Cred ca nu faceai prea bine daca incepeai sa le tii morala cu invatatul alfabetului, puneai sare pe rana si mai rau, incat eventual le mareai ura pe restul lumii (babe, controloare, casiere si alti discriminatori).

  Mie nu mi-e mila de astfel de persoane. Le respect atata timp cat afiseaza respect fata de ceilalti si nu se plaseaza comportamental in afara societatii. Dreptul de a fi om si tratat ca atare se castiga prin educatie si respectarea regulilor facute de oameni, nu neaparat prin nastere (e o atitudine cat se poate de discriminatorie, stiu, nu e o lume perfecta asta in care traim). Au avut la dispozitie 10-11 generatii sa evolueze (1856-2013 sunt 157 ani, iar la ei o generatie e de 13-14 ani), dar n-au facut-o. E totusi o evolutie faptul ca acuma se pot urca in tren, primele generatii de bleumarini 😈 nici macar nu vedeau trenul pe interior. Dar sunt malitiosi :twisted:, iar cu oameni ca mine nu ajungem nicaieri.

 12. @Dr. Fridolin, ai dreptate, e grava problema analfabetismului. Foarte grava! Dar in situatia prezentata de Simona, babuta e oaia neagra. Povestea celor doi nu o cunoastem, nu stim de ce nu au avut sansa sa invete dar tind sa cred ca nu din vina lor. Dar daca el nu a sarit la gatul babutei si nu a facut scandal in tren inseamna ca si asa, fara carte, are mai mult bun simt decat cucoana in cauza. Si daca ar fi sa extind problema si sa exagerez putin, babuta, prin comportamentul ei, face mai mult rau.

 13. @Anna – imi place sa cred ca Simona a vrut sa atraga atentia asupra analfabetismului si asupra campaniei Always, nu asupra babutei – ea e mai mult decor cu rol narativ. altel, daca vorbim despre nesimtire si oi negre, am vreo suta de povesti cu taximetristi, functionari publici etc etc. nu stiu la ce ne ajuta sa le spunem daca nu ai si o solutie pentru asta, fie si punctuala (asa cum sugereaza Simona una)

  @finch – ar fi simplu daca pentru analfabetismul lor ar fi de vina doar ei. din pacate ei sunt produsul unui context social / cultural la care si oameni ca mine, ca tine (care gandesti astfel) au contribuit. da, personajele acelea sunt rezultatul alegerilor lor, analfabetismul de la un punct incolo ar putea sa-l imputi doar lor. dar ca sa fi vrut sa fie altfel, ar fi avunt nevoie de o minima educatie care sa-i faca sa constientizeze asta. or tocmai sansele astea le-au lipsit multora dintre ei. Apoi cand zici – cum face Simona – ca 40 la suta din populatia de 15 ani e analfabeta functional, asta e mai mult decat un fenoment care ii priveste doar pe rromi, e expresia a ceva defect la nu doar la nivelul sistemului educational, ci si la nivelul intregii societati in care traim

 14. S-avem pardon, dar cei 40% de care e vorba in text sunt analfabeti functionali. Adica stiu sa citeasca numarul locului pe bilet, nu pricep insa care-i ideea cu blogul asta si cu textul scris. Cazul relatat cu lacramioare-n ochi e analfabetism old-style. Fenomene diferite şi mai ales cauze sociale total diferite.
  Mi se pare impardonabil a amesteca cele două lucruri.

 15. @finch: ai foarte mare dreptate!!!

 16. o sa imi pun o gramada de lume in cap dar parerea mea e ca fiecare trebuie sa isi poarte singur de grija. nu ai nici o scuza chiar si in romania anilor nostri sa nu stii sa citesti.

 17. de pe FB: “Aici prezinti 2 probleme:una a societatii,alta a ta.Sau,ambele ale societatii,daca ma gindesc bine.Ca oamenii inca nu stiu sa citeasca este un adevar si va fi mereu.In primul rind pot fi oameni cu tot felul de probleme.Poate dislexici,iar noi nu avem citostatice in spitale,ce sa mai zic de programe sau scoli pentru copiii cu probleme.Deci,poate fi o problema complexa si mi-ar lua mult spatiu sa imi spun parerea.Apoi,actiunea ta a fost una TIPIC romaneasca.Nu ne bagam!Eu nu mi-as fi facut probleme ca deranjez pe cineva,ci daca vad ca un om este neajutorat in orice fel,caut sa il ajut.Nu suport nedreptatea si prostirea pe fata a nimanui,orice fel ar fi.Romanii suporta…Daca e fictiune,arata EXACT modul in care actioneaza romanii.Daca nu e…”

 18. tot de pe FB: “Groaznic, ce s-a ales de scoala romaneasca! Imi vine in minte doar o alta statistica…a celor cu studii superioare.50% din popuatia Canadei se pare sunt cu studii superioare…bine-inteles, acolo fiind vorba si de o selectare riguroasa a “noilor canadieni”. Nivelul invatamantului si a ingjrijirii medicale a unei tari arata gradul de civilizatie al acesteia. Din pacate, ce putem sa spunem despre Romania?!!? Pe vremea cand eu inca eram prin scoli erau numai vorbe de lauda despre aceste doua sectoare. acum…toata lumea se plange..dar nici nu se intampla nimic…Si iar spun, de cine depinde imbunatatirea situatiei? de toti si de fiecare!”

 19. TOT de pe Facebook:

  Raluca Ana-Maria Pop: da, cred ca se numesc analfabeti functionali in limbaj tehnic…e foarte trist

  Hunter Wellies Romania: Pentru ca nu citesc, pentru ca se uita tot timpul la televizor, pentru ca profesorii de limba romana sunt blazati, pentru ca, pentru ca……ei, copiii nostri, poate chiar nu au nicio vina

  Lili Mi: Tatal unui bun prieten, profesor de istorie, imi povestea uimit (dupa o perioada de pauza profesorala, iesise la pensie, a revenit in scoala, la catedra) ca trebuie sa le povesteasca elevilor lectia. Daca o citesc, nu inteleg nimic pentru ca nu fac legatura intre cuvinte, nu pot intelege sensul unei fraze.

  Liana Serbanescu: Pentru ca n-au avut sansa noastra. Am copilarit, la bunica-mea, cu niste copii, ca si mine. Bateam mingea, jucam “fata”, alergam ca bezmeticii. Eu caut gradinita cu loc de joaca, engleza si brizbrizuri pt ai mei, ei n-au bani de pampers si nici ce pune pe masa. Cu ce am fost eu mai buna decat ei?

  Zimbrul Romanesc Hai mai, si aia din Huffington Post ziceau ca romanii sunt saraci dar bine educati :))
  Andreea Pricop as da like, dar de fapt ar fi un dislike 🙁

  Doina Berchina Cei care stiu sa citeasca … pleaca …

  Eduard Berlan Raluca Ana-Maria Pop da, cred ca se numesc analfabeti functionali in limbaj tehnic

  eu cred ca se numesc analfabeti FUNCTIONAL, eventual, ca ie grele acordurle astea care este

  Valentina Tataru: din pacate e adevarat

  Vasile Suhov: Avem tendinta de a judeca oamenii dupa chipul si asemanarea noastra. Solutia este numai si numai educatia. Bunele obiceiuri, norme sociale, placerea cititului, astea numai la scoala se invata (mai ales daca ai ghinionul unei familii fara posibilitati). Solutii ? Discutie lunga.

  Daniella Cdg: Daca si in carti s-ar scrie ca pe net, cu prescurtari, sunt sigura ca ar intelege. Dar asa de…. E grele d-le cartile

  Simona Duicu: Lasa ca din aia 40% vor iesi majoritatea profilor de romana Cunosc persoane profe de mate sau info care erau aproape de corigenta la liceu la materiile respective Nu pt ca nu se oboseau sa inteleaga ceva, ci pt ca nu aveau capacitatea intelectuala suficienta…

  Monica Tăbărană: Pana acum cati-va ani nu credeam ca exista cineva trecut de clasele primare care sa nu stie sa citesca. Am avut colegi de scoala care au trecut bacul fara sa stie f bine diferenta intre t si l, intre m si n, a si o si altele…. dar intelegau cat de ca…

  Manuela Ileana Davies: Elevii din Romania sunt pe ultimul loc in Europa la intelegerea unui text citit, nu cred ca au dificultati la citire ci pur si simplu la intelegerea celor citite. Nasol.

  Hunter Wellies Romania: Cred ca TOTI copiii nostri au capacitate intelectuala mai mult decat suficienta – problema este ca daca nu iti folosesti intelectul, neuronii incep sa moara, nu mai poti asimila cunostinte noi si nici sa le procesezi….Daca nu se face CEVA (mi-as dori sa stiu ce) ca si copiii sa inceapa sa iubeasca lectura, sa stranga in brate tremurand o carte buna si sa nu iasa din casa pana cand nu o termina…….chiar o sa avem generatii intregi de analfabeti!

 20. pentru cei care mă acuză că n-am reacționat: uite că mi-am permis și eu, care mă bag TOT TIMPUL, să nu mă bag o dată. am voie?

 21. @Simona: ai voie! Dar nu stiu cum de ai reusit sa te abtii! 😀 Mie nu-mi prea iese nici cand imi doresc foarte tare!

 22. liniștește-te, nu te enerva… asta e, nu te-ai băgat… până la urmă nu poți să fii tu justițiară… (vezi să nu îți găsești cauciucurile tăiate la mașină), somebody lived this…

 23. Simona, pana la urma despre ce este articolul asta? Despre iletrism sau despre nesimtire? Si daca tot te bagi tot timpul, ce te-a facut sa nu te bagi acum cand persoana care trebuia pusa la punct nici nu era vreun cocalar gretos ci doar o bunica tupeista? Cum e posibil sa faci rabat de la principii taman cand in cauza era o mama cu un copil sugar? Eu nu inteleg fazele astea.

 24. Da Simona, se accepta. Ca nu sarim cu totii de fiecare data. Uneori, ramai atat de crucit incat nu ai reactie.
  Cum nimeni din acel vagon nu a avut reactie, si cum baba aia nesimtita a fost… NESIMTITA! Si nu stiu cum altfel sa-i zic, fara sa ma cenzurezi!
  Si asta li se intampla din cauza ca erau tigani.
  In autobuzul 634 nu s-a ridicat NIMENI, dar nimeni, acum cateva luni, sa dea loc celor 2 mamici cu prunci de tatza, tocmai pentru ca erau tiganci. Stateau suspendate, incercand cu o mana sa tina pruncul, cu cealalta sa apuce bara. Si lumea se stramba, lumii ii putea, lumea era “agasata” ca erau astea care nu puteau dracu sa stea acasa, sa se duca cu un taxi, sa nu puta macar sau ceva asemanator. Si crede-ma, ca nu erau nesimtite, nu puteau si aveau haine curate. Erau doar doua tiganci tinere, sarace si lipsite de curaj.
  Daca urca o mamica alba, cu un plod de 5-6 ani, garantat cineva ii dadea locul, fara sa clipeasca!
  Asa, a trebuit sa strig sa le faca loc cineva sa ajunga pana la jumatatea autobuzului, ca le cedez locul meu, sa vina sa stea macar una cu cei mici. La acest semn s-au trezit 2 oameni si le-au lasat locurile pe randul din spate.

  *Campania are succes, o sa cumpar de la ei, desi, de obicei, folosesc altceva

 25. OFFTOPIC:
  Stati linistiti la locurile voastre, privatizarea CFR va rezolva toate problemele. Vor fi locuri pe scaune pentru toata lumea – phiii, ce spun eu scaune, fotolii vor fi. La fiecare scaun (pardon, fotoliu) se va afla cate o stewardesa plina de solicitudine, cu o tava de aperitive in mana.
  Cei care nu-si gasesc locul vor fi transferati in taxiuri.
  Umbla un zvon si despre reducerea tarifelor cu 80%, dar inca nu sunt sigur. Tineti aproape. 👿

 26. PS: astia de la always nu fac si ei alte produse, gen batiste de hartie, bere sau guma de mestecat?
  Io ce naiba cumpar de la ei? 😯

 27. Dragi cititori agresivi, vă rog să mă iertați, dar nu mă voi angaja în dispute cu voi. Trec prin cea mai cruntă și cumplită perioadă din viața mea așa că, sincer, ultimul lucru de care îmi pasă este că mă acuzați voi că n-am reacționat. Uite că n-am reacționat, deși de obicei o fac. OK, e impardonabil, am înțeles. Putem să trecem mai departe? Oricum, sper că toți cei care mă acuzați sunteți d-ăia care vă bateți pentru toate cauzele pe care le întâlniți.

 28. simo,nu te supara.te rog.

 29. simona: keep calm and keep up the good work! 😉

 30. Simona,
  in modul cel mai sincer cu putiinta iti spun ca dupa ce am citit articolul, am simtit fiori de frica. In mod normal (dupa cum judec eu normalitatea) absolut oricine care te cunoaste cat de cat (prin intermediul acestui blog) si-ar fi putut da seama ca lipsa ta de reactie se cauzeaza momentelor dificile prin care treci. Era atat de usor pentru tine sa faci niste remarci, deloc galagioase (in sensul de mahala) dar cu sageti bine tintite si de efect. Singurul lucru care te-a lipsit de prezenta de spirit necesara unei interventii nu putea fi decat sufletul trist si epuizarea unui lupte care, probabil (si din pacate), este de lunga durata si cu sorti de izbanda nu foarte clare. Clovnul isi va face datoria…. si noi ii vom aprecia efortul si-l vom iubi! Multa sanatate, putere si curaj!

 31. Aş avea atâtea de zis cu privire la acest subiect că nici nu ştiu cu ce-aş putea începe!

 32. Simona, stai linistita. Daca e sa vorbim de cazuri tipice, toti comentatorii agresivi de aici, care te acuza de lipsa de reactie, sunt cazuri tipice de “dupa razboi multi generali se arata”.

  Este foarte simplu sa evaluezi la rece o situatie din punct de vedere moral si etic, ca pe un studiu de caz si sa exclami cu pasiune ce si cum trebuia facut. Asta nu inseamna nici pe departe ca fiind in exact aceeasi situati, exact acelasi context, multi nu ar fi reactionat la fel. NIMENI nu se “baga” tot timpul, cu totii avem zile si zile, perioade si perioade. Cateodata reactionam si suntem mandrii, alta data nu reactionam si uitam rapid, ca nu este ceva ce ne place sa ne aducem aminte.

  Tu ai avut curajul sa descrii o situatie, in care nu erai eroul, dar din situatie era mult de invatat. Sincere felicitari, ca pe langa toate necazurile prin care treci, mai ai energie sa informezi si sa educi atata lume pe net !
  Esti o persoana frumoasa si iti doresc numai bine.

 33. Sectia papusi, spitalul 9

  As fi ridicat-o frumusel pe mamaita din scaunul ei, fara nici o jena. Sunt satula de babele si mosii care au senzatia ca daca au 65+ de ani, au numai drepturi nu si obligatii.

  Futu-le muma-n cur, cand mi-am luat un cot in burta de la un mosulet de cam 70 de ani, in autobuzul 123, un cot viguros, de batran sanatos si in deplinatatea puterilor sale, am zis ca ii crap capul. Abia asteptam in studentie sa vina vreo baba sa indrazneasca sa mi se adreseze ca ii ocup locul, cand eu ma duceam din Drumul Taberei unde “bagam” ture de noapte de 12 ore in internet cafe ca sa ma pot intretine in facultate, la UNATC unde aveam cursuri de dimineata pana seara. Din fericire pentru ei, n-a indraznit nimeni niciodata, dar jur ca as fi facut ultra scandal.

  Ei au si obligatii la bun simt si respect, chiar daca au o varsta.

  Imi pare rau de tinerii aceia!

 34. just.
  veneam d ela spital,dupa accident.eram nasol si profund jumulita,cu mana dreapta inca paralizata,cu niste dureri infiroatoare,fara bani d etaxi.
  am stat cumintica in picioare langa scaunul unde o dna stea .
  deodata,c aun iures sunt rasucita,impinsa,imbrancita,data la o parte.cine?doi batranei.ea:draga e ocupat scaunul.du-te in fata,eu stau aici,si ma impinge energic.
  eram in fazele alea de durere in care abia respiri.
  tac.se ridica dna si ma asez.ei, na! o papornita in brate direct si abia de nu s-a asezat pe mine.
  acu io-s decenta,da’ nu am mai rezistat si i-am luat la baiaram tot neamul de la eugelna verde la pentium 8 incoace.

 35. euglena verde voiam a spune

 36. E fascinant cum intr-o postare menita sa sensibilizeze cititorul cu privire la problemele legate de analfabetism, cititorii se incapataneaza, cum remarca cineva si mai sus, sa vada un amanunt colateral – babatua nesimtita din poveste. Si sa-i mai sara si in cap Simonei ca de ce n-a facut scandal. wtf?! da, stim cu totii, batranii sunt nesuferiti mai ales in mijloacele de transport in comun, dar totusi, despre ce vorbim aici?!

 37. reactia din tren nu ar fi rezolvat nimic. doar te-ai fi enervat. poate punctual s-ar fi simtit cativa mai bine si cativa mai prost. adevarata ta reactie a fost sa scrii despre analfabetism. felicitari pentru ea! eu am gasit o astfel de situatie intr-un centru de plasament si am organizat cluburi de citit. dupa trei intalniri copiii de acolo (intre 7 si 23 de ani) m-au tras de maneca ca vor sa-i invat sa citeasca. si de atunci ii tot invatam. sunt convinsa ca vom face diferenta.
  deci…nu stiti cum sa actionati in continuare? luati o carte cu voi, adunati copii in jurul vostru si cititi. noi asa am facut si merge.
  http://www.humanitysteam.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=446:initiativa-qte-rog-invata-ma-sa-citescq&catid=61:stiri&Itemid=579

 38. Cei despre care ai vorbit mi-au starnit compasiunea, dar vorbind la modul general, analfabetismul in ziua de azi e o chestiune de alegere.

 39. Eu am citit cu placere povestea, nu mi-a placut reactia babei si mi-a parut rau pt cuplul care nu stie sa citeasca. Am fost dezamagita cand am vazut ca de fapt este despre Always. Preferam un articol simpul, obiectiv despre analfabetism si despre implicarea Always in locul unei povesti care vrea sa stoarca lacrimi.

 40. am avut si io un mic conflict, intr-un avion Lufthansa care Ro, cu un domn tinar, f. bine imbracat, f. elegant intr-un trening tricolor. Nu stiu daca domnu stia sau nu sa citeasca, cert e ca s-a asezat pe locu meu, loc pe care io-l aleg cu grija, la fereastra in zona aia cu Exit, unde poti sa-ti intinzi picioarele. I-am spus f. politicos, in germana, ca doar eram pe teritoriu german, ca-l rog sa se aseze pe locu lui, mi-a raspuns, pa o lb. ciudata, ceva de genu “tataie, ia fa mata niste pasi”, i-am repetat rugamintea in engleza si a venit o domnisoara frumusica care a reusit sa-l convinga…

 41. Simona, vorba lui Johnny Walker: walk on!

 42. Apropo de şcoală şi de analfabetism, a apărut acum câteva zile un articol pe Contributors, semnat de Mihai Maci “Cum produce şcoala tâmpiţi”.
  http://www.contributors.ro/editorial/cum-produce-scoala-tampiti/
  O fi titlul cam dur şi cu unele din idei putem să nu fim de acord, asta nu înseamnă că nu e una din cele mai bengoase analize ale sistemului pe care mi-a fost dat să le citesc în ultimul timp. Recomand. Să nu ne mirăm de procentul de 40 %. Şi câţi din restul or şti să citească şi cam atât, adică analfabeţi funcţionali.

 43. Una din Bucuresti

  Eu nu stiu cum noi am reusit sa invatam atit de mult intr-un timp relativ scurt. Om fi mai destepti? Am avut expunere mai buna? O fi nature sau/si nurture? Ca doar tot printre tigani am crescut. Am vizionat citeva emisiuni romanesti la tv, acum cinci ani, si am ramas blocata de felul cum vorbesc toti, cu miiiici exceptii. Parca ii auzeam pe cocalarii din coltz sau pe vinzatoarele de la alimentara. Vocalele erau scurte si intonatia sacadata…foarte ciudat. De continutul emisiunilor nici nu mai vorbesc. Ma rog, oi fi eu nebuna :mrgreen:, dar cind asta aude un copchil la tv, nu prea vad cum sa-i foloseasca la dezvoltarea intelectului, sau la limba romana.
  Cred ca este greu ca o persoana sa-si depaseasca conditia, imi este mila de cei care nu au avut oportunitati sau noroc de o familie si de o scoala buna, dar nici sa ma simt vinovata nu vreau, deoarece si eu imi inghit frustrarile, la alt nivel.
  Scria cineva mai sus despre asta. Mai donez si eu bani pentru educatie, la mine in zona, dar salta cine poate in scoala, cu timpitzii n-ai ce face, decit sa devina”functionali”, ca sa citez din posturile anterioare.
  Consider ca daca o persoana are un nivel de inteligenta mediu, sau peste, intr-un fel sau altul va razbi in materie de educatie elementara, nu ma refer la mai mult, unde intervin alti factori. Restul supravietuiesc din grija familiei, a comunitatii sau a unei meserii simple, care nu cere scoala.
  Imi pun problema si invers: nu sint multe programe care se ocupa de slefuirea celor foarte inteligenti, si multi se pierd pe drum, nerealizati, din aceleasi motive de neglijenta a societatii, care nu recunoaste potentialul din fasha, ca doar nu e vina lor ca s-au nascut ultra dotati si ca vor fi striviti si nivelati de mediocritatea din jur, nu?

 44. Una din Bucuresti

  @Terente:

  Tocmai am citit articolul lui Mihai Maci!!! Sint de acord!! Si mi-a placut cum si-a pus si el problema invers la sfirsit :mrgreen:

 45. Simona, am rezolvat problema, am prins baba si organizez o bataie cu pietre. Cine arunca primul?

 46. 1. Despre articolul cu scoala si tampitii. Am cazut pe spate!!! Uite ce descopera acel autor acum, in 2013. Daca ar fi scris acel articol mai demult l-as fi laudat. Acum s-a trezit sa vada chestiile alea?
  2. In autobuz, tramvai si troleibuz te asezi unde apuci. In tren te asezi pe locul pe care l-ai cumparat. Bon, ne luam de batrana tupeista, dar de tanti controloarea de bilete ce ziceti? Stiti ce a facut ea? Si-a incalcat atributiile de serviciu, pur si simplu.
  3. Ne place sau nu, acesta este un articol despre doi oropsiti ai sortii care aveau pe langa ei inca doi. Numai doi?
  4. Deci Always, da? 🙄

 47. http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/inspaimintatorul-invatamint-de-azi-text-scris-de-profesorul-dan-ungureanu-44269.html
  Un articol de acum 3 ani, al lui Eugen Istodor.
  “Inspaimintatorul invatamint de azi. Text scris de profesorul Dan Ungureanu”.

 48. Dar pentru parlamentari nu există programe d-astea? Că unii, săracii, chiar au nevoie.

 49. Un exemplu care poate incapea in cei 40% ar fi si EBA. Si multi altii de pe acelasi palier.

 50. Nu prea trebuie scoala.Romanii au talent.

 51. nu ma pot abtine sa nu fiu si un pic rautacios: poate o campanie de genul asta ar trebui sponsorizata de Durex, nu de Always 🙂

 52. Doctore, stie toata lumea ca “dansa”nu stie carte! :mrgreen: ( apropox de durex, vreau sa zic) 😳

 53. si acum bancul de seara:
  :mrgreen:
  Doi copii discutau:
  – Ce vrei să te faci când o să fii mare?
  – Mă fac idiot!
  – De ce?
  – Păi, tata zice mereu: uite la idiotul ăla ce mașină are, ce femeie frumoasă are, idioții ăștia sunt plini de bani…

 54. Nu inteleg, daca contoloarea le-a indicat niste locuri libere de ce nu s-au asezat ? In legatura cu analfabetismul, se zice pe bune ca daca reunesti cele doua camere parlamentare,incui usa si le ceri sa scoata o foaie de hartie pentru o dictare, jumatate face infarct !

 55. Una din Bucuresti

  @CC:

  Ahahaaaahaaaaaaa!!!

 56. Ok, toata lumea te acuza ca nu te-ai bagat.eu imi permit sa te intreb altceva: de ce nu i-ai oferit locul tau femeii care avea copilul in brate? aceleasi reguli de bune maniere care ne indeamna sa cedam locul in autobuz unei femei insarcinate, cu copil in brate, batrani etc. sunt valabile si in tren sau orice alt spatiu.

 57. Oameni buni, ce scrie Simona este o lucrare literara care vrea sa transmita un anumit mesaj, nu un prilej pentru tzatze (si echivalentul lor masculin… a propos cum se spune la tzatza pe barbateste?) sa o ia la rost. Scuze pentru limbajul cam dur…

 58. @Mirranda: pentru ca, de ex, mai erau locuri libere in tren, la care au si fost directionati. Dar sunt absolut sigura ca tu le-ai fi dat locul tau, chiar si cu forta.

 59. Simona, nişte… clovni:

 60. draga simona, da, mi s-a intamplat si mie acest lucru in tren. si da, am gasit de cuviinta sa intreb si sa indrum pe locul meu o mama cu trei copii ( unul in brate, unul in carucior si unul mai maricel ) care stateau intre vagoane si nici nu indraznea sa ceara un loc. si banuiesc ca mai erau locuri libere in vagon, nu am verificat, dar in loc sa o trimit sa caute, m-am gandit ca nu mor daca stau eu in picioare. si i-am dus si pana acasa cand am coborat din tren, pentru ca in gara nu ii astepta nimeni si era frig si zapada afara. si nu, nu erau romi.
  se poate sa mai fi fost locuri libere in tren, asa cum zici, si cum reiese din relatarea ta. dar tot din povestea spusa de tine, reiese ca nu sunt niste oameni prea descurcareti si o invitatie nu le strica, macar mamei cu copilul in brate.
  eu doar aveam o nedumerire. nu intelegeam revolta ta fata de niste oameni care nu merita nici macar sa li se zica oameni, in imprejurarile pe care le-am chestionat mai sus.
  pur si simplu.
  si inteleg ca treci printr-o perioada destul de dificila si nu ai chef de critici.
  dar….

 61. Pfuu, cum te-oi fi procopsit tu, mai, Simona, cu atatia cititori corecti si drepti si vajnici…

 62. Simona: te rog sa te duci inapoi si sa sezi frumos toti calatorii pe locurile lor!
  :mrgreen:

 63. @cruela: hahahahahahahaha

 64. NA: asta nu-i nimic!
  :mrgreen:
  avand eu o personalitate de tip maniacal, azi ma gandeam cum ar fi un scenariu in care Simona si miranda se lupta care sa -i ajute prima pe amaratzii care nu stiu sa citeasca si nu au loc; cum se paruie ele sa poata sa faca un bine unor oameni si sa restabileasca dreptatea sociala! cum ii duc dup-aia acasa cu taxi-ul, dar ce zic eu cu taxi-ul? cu limuzina! si cum le gatesc de mancare etc…trebuia sa ma mai gandesc si mai departe?
  :mrgreen:
  deci : simona nu uita: orice cauza e A TA!
  ( asta pt ca vorba lu Margineanu: Jana nu e moarta, Jana se transforma! adica nedormitul redivivus! ca numa el era vesnic nemultumit ca nu iei TU pozitie in toate disputele din Univers!)
  :mrgreen:

 65. Simona: si dupa ce le ofereai locul tau, la coborarae ii invitai la masa, plateai si taxi pana la carciuma, plateai consumatia si apoi ii duceai pe toti acasa la tine- daca nu aveu casa lor. Mie mi se pare c-ai tratat superficial problema.

 66. dar cel mai important, ca tot esti tu absolventa de litere, :mrgreen: , ce mare lucru era sa-i iei la tine acasa, sa-i inveti sa citeasca? 🙄 🙄 🙄

 67. SImona, off topic, imi pare rau de problemele actuale. Daca ai nevoie de ajutor, scrie. Vor sari multi oameni.

  On topic, eu am fost in situatie asemanatoare. Le-am aratat unde si ce scrie, si sa stie singuri sa se apere pe mai tarziu(ceva de genul: uite,pe bilet ai nr-ul x, asta e afisat aici, aici e locul tau).

  In octombrie am avut o ultima plimbare romantica la directia fiscala romaneasca. Sper ca ultima. Langa mine au venit 2 femei, mama si fiica, si m-au rugat sa le ajut. Trebuiau sa completeze niste formulare. Pana la urma m-au rugat sa le completez eu ca ele nu stiu carte. Am facut-o cu gura mare, adica citit langa cea tanara, impreuna. Ea silabisea, si trebuia sa isi completeze nume, prenume, cnp, etc. pt o declaratie de venit, ce le trebuia mai departe la banca. Astea sunt victimile clare ale sistemului, cu 10 minute inainte o nesimtita ( ca nu pot sa ii zic altfel) de la ghiseu punea un batran sa plateasca 5500 lei. La care batranul, aprig la minte: MADAME, am platit 5000 lei deja, de data asta am adus chitanta.

 68. despre (ne)nesimtire in autobuz/la pensionari: culmea, intr-o seara ma intorceam obosita de la munci si o tanti pensionara careia i-am oferit bine dresata locul m-a refuzat: stai tu, mama, ca vii de la munca, eu stau acasa toata ziua, am timp sa ma odihnesc.
  despre lectura la copii: am adorat pur si simplu sa citesc pe cand eram copil, erau carti pe care le “infulecam”. recent mi s-a facut dor de nada florilor a lui sadoveanu, de care imi aminteam cu duiosie din copilarie. dupa cateva pagini a trebuit sa o abandonez. pentru mine nu mai are legatura cu realitatea, e greoaie, plina de regionalisme (nb am crescut cu bunici la moldova, deci multe din ele mi-erau familiare, si cu toate astea…), ce sa mai zic pentru un copil nascut-crescut la oras, care nu stie nimic din ce e in carte. da, cartea trebuie sa-ti deschida noi orizonturi, sa-ti prezinte lumi noi, fantastice uneori, si asta nu trebuie sa fie un impediment, ci un stimulent de lectura. insa macar listele de lectura ar trebui revizuite, daca la manuale nu avem putere sa ajungem.
  ps. in cancelarie, colegele mele de romana/lb straine care sunt si mame sunt ingrozite/uneori scarbite de cerintele cu care se confrunta copiii lor la scoala si nu li se pare ok ce li se cere/preda. :mrgreen:

 69. […] Am mai scris o dată pe acest subiect, culmea, tot o poveste cu trenuri, văzută de ochii mei, pe ruta […]

 70. Intr-o zi am plecat spre Bucuresti sa rezolv niste probleme.Urc in tren si imi gasesc locul.Dar surpriza!Pe scaun motaia o batrana.I-am zis politicos ca imi ocupa scaunul si ca am platit pentru el.Pana la urma a plecat,destul de morocanoasa ca am deranjat-o.Desi mai erau locuri goale,m-am gandit ca nu e chiar ok sa-i ocup si altuia scaunul.Si totusi batrana putea de la bun inceput sa-si ocupe scaunul pe care si-l platise,ca sa nu mai fie nevoita sa se mute.

 71. Situații imposibile ➡ posibile doar in Romania.

 72. Nici macar n-am putut sa citesc tot ce au scris oamenii aici. M-am indignat de cand am citit prostia scrisa de Finch. Sunt genul de persoana care, daca ar putea sa apese pe un buton si sa dispara toti tiganii din Romania, as face asta. Dar e o prostie ce intelegeti multi dintre voi din povestea asta.
  Da, e o problema ca acei oameni nu stiau sa citeasca. Dar pentru multi dintre voi ei – nu erau oameni. Va intereseaza mai mult ca nu stiau sa citeasca decat ca un alt om nu a fost suficient de om incat sa ofere loc unui copil? Cu toate ca acel copil avea loc. Nu va da-ti seama ca acel tigan a fost mai cavaler decat ar fi trebuit? A platit pentru 2 locuri si nu a spus nimic batranei si nepoatei ei desi avea si el o femeie cu un prunc la san si un copil mic. Si daca analfabetul era roman si batrana era tiganca? Nu-i asa ca v-ati fi ofensat?
  Suntem un popor de nimic. Si cu toate ca sunt tanara, ma simt mai batrana ca multi dintre voi. Cred ca educatia mea e de vina. Poate m-as fi simtit mai bine daca nu as fi terminat facultatea. Pentru ca respectul pentru oamenii din jurul tau nu o primesti la scoala. Parintii si oamenii cu care te inconjori, ei te invata sa fii om.
  Nu cred ca este doar problema noastra, a romanilor. Noi ii avem pe tigani; americanii ii au pe negrii; indienii, din pacate, nici macar nu cred ca mai sunt o problema. Va dati seama ca sunteti rasisti? Va dati seama ca problema pe care o aveti voi cu tiganii este la fel cu problema pe care o au englezii si francezii cu noi? Si daca va dati seama de asta, va place cum va simtit cand toti ne spun ca sunt un popor de cersetori si hoti? Si nu dati vina doar pe tigani pentru asta.
  Nu sunt tiganca, si daca as fi nu cred ca m-as fi simtit atat de rau. Traiesc alaturi de un rasist si cred ca am strans suficienta ranchiuna pentru a ma fi adresat atat de dur. Din pacate cred ca nici voi, cei carora ma adresez, nu cred ca m-ati inteles. Si imi pare rau ca nu puteti simti ce simt eu, ca nu ma intelegeti, ca nu puteti fi oameni.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green