Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Bunica mea avea două clase și nu a atins vreo tabletă. Azi nu se mai poate așa

Bunica mea avea două clase. Știa să citească, să scrie și să socotească, spre deosebire de mulți dintre consătenii ei. Acum zeci de ani, cât încă era în putere, cultiva gladiole în curtea ei și le vindea în piața din Lehliu. Dădea zbârnâind restul clienților, își ținea singură un fel de cont de profit și pierderi, se descurca superbine. Iarna citea, la gura sobei, cărți de rugăciuni și reviste mondene, pe care i le mai duceam noi. Nu s-a descurcat însă niciodată cu un telefon mobil pe care i l-am dus tot noi, la un moment dat. Uita să-l încarce, se încurca în meniul lui și tot așa.

Pentru generația bunicilor noștri, scrisul, cititul și socotitul au făcut diferența în ce privește șansa la o viață mai bună. Astăzi, situația s-a complicat. E important să fii alfabetizat, dar e la fel de important să te poți folosi de tehnologie. Să știi să folosești o tabletă, internetul, un computer, un smartphone. Structura cognitivă a noilor generații e diferită de cea a celor precedente. Copiii de azi se nasc cu tableta-n mână și își cumpără, la 3 ani, singuri, jocuri de pe internet, de pe telefonul părinților, când aceștia nu sunt atenți. Se plictisesc mai ușor, sunt mult mai exigenți cu felul în care li se livrează noi cunoștințe, la școală, au acces la incomparabil mai multă informație decât predecesorii lor și sunt capabili să jongleze cu ea, cu o viteză uneori uluitoare. Creierul lor e pur și simplu altfel, iar viața lor va fi pur și simplu altfel și din ce în ce mai tehnologizată. Bunica s-ar uita la ei ca la niște extratereștri.

Așa se văd lucrurile de aici, de la mine, dintr-un apartament cald și din fața unui laptop, într-o zi friguroasă de octombrie. M-am gândit, evident, într-o primă fază, la copiii pe care îi întâlnesc eu, zi de zi, care vin și pleacă tot din apartamente calde și au de pe ce să-și comande jocuri, când părinții nu sunt atenți. Există însă și copii care fac zilnic kilometri pe jos până la școală, copii care, în unele seri, adorm flămânzi, care nu au văzut în viața lor o tabletă și nu știu ce-i aia Google.

Pentru ei, pe lângă proiectele care vizează diminuarea sărăciei sau asistență medicală mai bună, există și proiecte educaționale, desfășurate de ONG-uri, care încească să le dea un start mai bun în viață.

Unul dintre ele este Digitaliada, derulat de Fundația Orange, care a avut prima ediție în anul școlar trecut și continuă și anul acesta. Celor 10 școli în care s-a derulat anul trecut ediția pilot, anul ăsta li s-au adăugat încă 20.

De ce continuă proiectul și s-a extins în 30 de școli?

Cercetarea realizată de experți în sociologie și educație pe parcursul proiectului-pilot a arătat că 25% dintre copiii de la clasele VI-VIII din cele 10 școli și-au mărit media la disciplina Matematică cu aproximativ 1 punct față de anul anterior. Au înțeles și au reținut mai ușor noțiunile predate, s-au implicat mai activ în desfășurarea orelor, au cooperat mai bine unii cu ceilalți, iar încrederea în forțele proprii le-a crescut.

De cealaltă parte a catedrei, profesorii din cele 10 școli și-au însușit metode alternative de lucru la clasă, s-au coagulat într-o comunitate digitală de cadre didactice și și-au îmbunătățit prestigiul profesional în comunitatea locală și regională, ceea ce, de asemenea, le-a crescut încrederea în sine. La rândul lor, părinții elevilor participanți la program au apreciat faptul că Digitaliada le pregătește copiii pentru o lume digitală, au înțeles rolul educativ al tabletelor și au devenit mai încrezători în calitatea educației primite de cei mici, la școală.

30 de școli gimnaziale de la sate intră, așadar, în noul an școlar, 2017-2018, cu laboratoare digitale complet echipate și cu materiale digitale educative pentru Matematică și Informatică. 82 de profesori din cele 30 de școli au participat la sesiuni de formare și au acces la aplicațiile educative instalate pe tablete și la 124 de proiecte didactice adaptate. 3.400 de elevi din mediul rural au acces permanent la laboratoarele dotate cu 826 tablete, 31 de laptopuri, 28 de videoproiectoare și ecrane de proiecție.

Platforma www.digitaliada.ro rămâne și ea parte importantă din proiect, ca hub de resurse educaționale digitale. Ea încurajează crearea și postarea online de conținut digital educativ în limba română ce poate fi folosit de elevi sau profesori din toată țara. La un an de la lansare, a adunat peste 24.000 de utilizatori unici și peste 100.000 de vizualizări. Conține deja 256 materiale digitale educaționale și găzduiește concursul anual #Digitaliada, care îi premiază pe pasionați pentru dezvoltarea de conținut educativ original.

Pentru a crește performanțele elevilor și a le da o șansă mai bună în fața viitorului, Fundația Orange a investit în programul Digitaliada, de la debut și până acum, 800.000 euro. Niște bani foarte bine plasați, care sper să se înmulțească în anii ce urmează. Pentru că, în timp ce unele ONG-uri construiesc toalete sau locuințe mai bune, e bine ca altele să se ocupe de educație.

Vă las mai jos cu un filmuleț în care puteți vedea cu ochii voștri cum arată Digitaliada și în imagini, nu doar în cifre și cuvinte scrise:

 

Voi ce ziceți? Cât de importantă e tehnologia în educația copiilor voștri?

56 comentarii

  1. Soacră-mea e hitleristă, eu așa îi zic. În sensul că nu o lasă pe fii-mea pe tabletă ziua, după ce vine de la școală. Seara, când ajungem noi acasă, liber la dixtracție. Chiar i-am arătat fiică-mii un reportaj pe Pro tv în care psihologii explicau că nu prea e sănătos să “stai” toată ziulica pe gadgeturi. Deja a aparut cică sindromul FOMO – fear of missing out. Mă duc repede pe FB, să-mi verific newsfeedu’.
    Cu măsură, cred că e binevenită tehnologia. Că pe batrani îi cam mușcă. Am pățit-o cu socrela, nu mai raspundea la telefon. Urcă-te in mașină și fugi la ea, să nu fi pățit ceva. Stătea frumos la televizor, cu telefonul pe silențios. Avea peste 20 de apeluri.

  2. Inexact, eclectic și manipulativ!
    1)Chiar dacă bunica avea două clase, făceau cel puțin cât nouă, pentru că, mai mult ca sigur, avea și cei șapte ani de-acasă și asta la o calitate pe care nicio universitate de azi n-o atinge.
    2)„Nu a atins vreo tabletă” e ultramanipulativ: bunica avea tăbliță. De pazie. De care se folosea intensiv, într-un mod mult mai educativ decât o fac astăzi stră(stră)nepoții ei cu tabletele, la care se închioalbă până fac ochi de melc, fără să priceapă, ori să-nvețe, prea multe.

    • “bunica avea tăbliță. De pazie. De care se folosea intensiv, într-un mod mult mai educativ decât o fac astăzi stră(stră)nepoții ei cu tabletele, la care se închioalbă până fac ochi de melc, fără să priceapă, ori să-nvețe, prea multe.” – FALS 😉
      ca să fac și eu ca tine, na. 😆

  3. Stau uneori si ma gandesc cat de mult a evoluat tehnologia in ultimii 20 de ani…pe la mijlocul anilor ’90 am primit din afara un cuptor cu microunde Samsung..nu mi-as fi putut imagina pe atunci ca o sa am, peste niste ani, smartphone de la aceeasi firma :)) Laptop, tableta, internet? vise, taica, vise 😆 Eram happy cu PC-ul pe care mai jucam cate un Solitaire sau FreeCell..sau Pinball (la care faceam punctaje mari culmea! cand eram mai obosita). Internetul l-am descoperit in liceu si si asa doar o fractiune din ce poate oferi…sa ma uit la filme sau seriale pe net..de abia pe la sfarsitul facultatii. Iar smartphone mi-am luat in anul I de rezidentiat 😆 si nu ii intelegeam pe colegii care il scarmanau la fiecare 5 minute…pana am ajuns si eu asa 😛
    Anyway, frumoasa initiativa cu materialele digitale, sper sa beneficieze cat mai multi de ele-suntem in secolul informatiei si e pacat sa nu profitam de asta!

  4. Toate au fost la timpul lor,
    Ceva exageat
    Anii au sa treaca in zbor,
    Si tot va fi uitat!
    Da da….

    “Educatia este cea mai puternica arma care poate schimba lumea”. Nelson Mandela.
    “Educatia este imblanzirea unei flacari, nu umplerea unui vas”. Socrate
    “Astăzi, putem să ne luminăm oraşele într-un mod atât de uimitor, încât stelele de pe cer nu se mai văd (…) În ceea ce priveşte lucrurile materiale, noi cunoaştem şi putem incredibil de multe, dar ceea ce merge dincolo de aceasta, Dumnezeu şi binele, nu mai reuşim să identificăm”. Papa Benedict al XVI-lea , Paste 2012.

  5. Bunicu si strabunicu meu carau sacii de 50kg grau in spate (la 70 de ani), pe scara pana in pod! Eu am discopatie lombara de la stat la PC.
    Ne facem shoppingu pe net, iar curierul ne aduce pana la usa chiar si pizza 🙂 Viitorul suna bine?

    • și pe mine mă doare spateleeeeeee în zona lombară, boala statului pe scaun. nu știu cum sună viitorul, dar tot nu aș vrea viața bunică-mii.

    • si cervicala, si cervicala!

      Am fost si eu implicata de mama in operatiunea “Gogosarul” ; am mers sa o ajut sa cumpere legume pentru zacusca, muraturi etc. Am constatat ca nu tin pasul cu ea, desi are cu fo’ 24 de ani mai multi decat maine. Era vioaie si agitata, in misiune importanta, iar eu ma taram cu limba pana la genunchi gandindu-ma ca nu merita atata efort, mai bine le cumperi gata facute. Gresit, stiiiiiu ca e gresit dar nah, ce vreti cu pulsul la 200 si cu limba pana la genunchi? cat oxigen credeti ca mai primeste creierul ?!
      In final singurul ajutor a fost ca am condus masina ce ne ducea pe noi si pe legume acasa.
      A, si mergand noi asa spre casa o aud pe mama : “of, ca nu trebuia sa renunt sa imi iau carnetu’! te mai pun si pe tine pe drumuri pentru niste muraturi..”
      A se nota ca dupa ce a murit tata, mama s-a apucat de scoala de soferi. Avea 59 de ani. Saraca’ a tot luat sala dar o picau la oras. Ma rog, nu prea le nimerea, ce e drept. In final a renuntat pt ca o costa prea mult toata tevatura :).

    • costicămusulmanu

      eva dragă, știi că antrenu se chelcîșozî (salutări lui eldevină) da’ justițiarul din mine nu doarme! auzi!
      “am condus masina ce ne ducea pe noi si pe legume acasa”
      corect sintactic ar fi fost ” am condus mașina ce ne ducea pe mama și pe noi, legumele, acasă”

    • 😆 asa am vrut si io sa zic da’ nu mi- a iesit
      multam, Costicaaa!

    • Acum noi (ma rog, unii dintre noi) facem miscare la sala, dar de voie nu de nevoie ca bunicii nostri.

      In alta ordine de idei, eu lucrez de cativa ani la un birou de se ridica (pe engleza, standing desk)… se lasa jos cand vrei sa stai pe scaun, se ridica atunci cand vrei in picioare. E super ok din f. multe puncte de vedere, dar ce e clar e ca petrec min. 1.5 ore la birou in picioare… si e bine. 🙂

  6. Bunicu si strabunicu carau sacii de 50kg grau in spate (la 70 de ani), pe scara pana in pod! Eu am discopatie lombara de la stat la PC.
    Ne facem shoppingu pe net, iar curierul ne aduce pana la usa chiar si pizza 🙂 Viitorul suna bine?

  7. Eu vreau familia tradițională.
    Nu mai vreau sa aud ca pomocanci ăla, popa ăla cântăreț,
    a violat iar un La minor.
    Stiu, o sa îmi sara iar andu in spate ca pe el nu il deranja daca pomocraci viola un laminor.

  8. Bunica mea avea doua gaini si mereu ne dadea sa mancam oua in vacante, fara sa plateasca tva.
    Pt ca n-avea tehnologie sa calculeze.
    Deci e rau fara tehnologie: ramane varu jean sarac

    • da aia care ne mananca noua zilele noastre si nervii nostrii
      platesc ceva ?
      adica toti vosganienii, draknenii, basestii, iliestii astia care au mancat toata romania si tot nu s-au saturat ?

    • Platesc normal
      Nu vezi dosarul Microsoft?
      A platit statul Romania sute de milioane spaga pt technology noua

    • Sa ma scuzati, da uite-mi veni in minte zicala aia: “nu-i prost cine cere, prost e cine da!” Ba si dam!
      Da noi mai mancam si mere, pere in panere si gutui si purcei si branza de la vecina , Doamne ce ticalosi evazionisti mai suntem! Cre’ca nici n-o sa mai pot dormi noaptea! Si mama,care si-a facut zarzavat cu legume din gradina! Daca nu sta si ea la oras sa-si ia uleiul si puiul de la maria sa mazare! (fara majuscule!) Aoleu,stai ca din Egipt ce naiba sa le mai dai , decat cu tifla!

    • costicămusulmanu

      noroc pe tataie că muri…
      păi ăsta înfunda pușcăria cu d’alde cocoș, pinalti & co
      să le luăm pe rînd:
      – minca fo trii omlete pe săptămînă…2 x 50 bani x cîte săptămîni x cîți ani….evaziune;
      – își pingelea singur pantofii fără carte de muncă…habar n-am încadrarea…
      ………….……
      -da’ cel mai grav e că se tundeau reciproc el și un vecin (nefiscalizat!!!) iar plata se făcea în ciocănele de țuică (tva, accize, lipsă autorizație specială…)
      siiiigur înfunda ocna…

  9. Simona,
    IT feedback
    mulțumim că nu mai trebuie să scriem de fiecare dată nume si emailul
    merge ❗ 😛 😛 😛

  10. Hiiiiiii
    Merge de Pe toate 😀😀😀😀😀

    • cred ca a fost doar la tine problema, pe cuvant.

    • păi eu nu am făcut nimic să remediez ceva!
      si cum de toate s-au reparat singure in acelasi moment?
      e, ok , bine ca merge
      eu credeam ca ai pus-o pe mihaela să dea din mustăți si s-a remediat

    • Andu are dreptate.
      Ca întotdeauna.
      Acu merge.
      Tre sa il dau afara pe ala ce il angajasem sa îmi scrie numele si adresa, ca si pe mine ma enerva treaba asta.
      Si mai cred ca de vina o fost mihacloantza aia urata, care o muscat de nas ceva pe la server.
      Cred ca trebuie dezbrăcata de blana, nu mai stiu cum se zice la asta pe la voi….

    • costicămusulmanu

      @simona: da, numai la YY!
      și la digei și matricși!
      și la muslimi!
      și la…toată lumea…
      da’ noi am fost fidele și nu ne-am plîns…
      urmează un EDIT?
      săr’naaaaaa….

  11. Poate nu ați auzit
    Guvernul vrea sa impoziteze si sexul in familiile tradiționale.
    Pt ca ia uite cum se petrec trebile
    masculul sare pe nevasta lui, își face treaba si statul nu ia nimic din tărășenia asta.
    Pe când daca omu s,ar duce la scuze, curve, la bordel, individu tot așa ar face da
    ar plati si un pic s,ar duce si la buget, pt scoli, spitale, autostrăzi si salarii la parlamentari.
    Pe când acum, hombre e satisfăcut da statul … ciuciu.

    • Merge si la mine chestia cu nume si adresa.

      @dg:
      (stie el la ce ma referesc!)
      Gratis pare asa, ca pamplezir. Nu dai impozit, e adevarat, dar cotizezi la moluri. TVA-ul unde crezi ca se duce ( sa nu zic seduce😆). Precis preia Varujanul si ideea asta, zic sa incetam comentariile.

  12. Cand iti vezi deja numele pe ecran parca-ti mai vine cheful de comentarii. Nu?
    Cu EDIT-ul mai #rezistam! Da?

  13. Când vad comentariile voastre, mi se face un așa dor de. H-omanica….
    Așa ca ma duc, mai iau doo beri si ma bag la un somn binecuvantat de după amiază.

  14. Ce-mi place sa povestesc bancuri. Aiiiiiiaiii!
    De fapt un tablouas (gen bula), primit pe uațap de la un uatevar:

    Se facea ca Nea Varu Jean (mersi, andu yy) privea tantos, in stilu-i de artist al poporului, poet si independent, (el, nu poporul!), o gaina napadita de cinci puisori galbeni, ca niste gutui, vorba Irinoushului. Incepe sa numere vadit pervers, financial speaking: 1, 2, 3, 4, 5 … x0,5=2,5 RON. E vaziuneeeeee!
    La care gaina, vadita si ea, ii replica in stil cocosesc:
    – Templu a mea, p-astia i-am nascut vii!
    Intraba-l si pe Ion Cristoiu.

    Nu ca-i misto?
    Bai, si ce mai plangea pe culoarele Parlamentului cand cu imunitatea, de sareau catrintele reporteritelor de pe … de pe … umeri. Greu cu rimele.

  15. Inca unu’, scurt:

    Cine fura azi un ou,
    Maine voteaza un bou!

    Ghici pe cine!

  16. La ora asta, cred si eu ca doarme lumea. Doar Cruela mai dadea desteptarea la ora 2:00. Dar nu ma pronunt, maine viitorul e trecut de cel anterior. Ca macar pana la genuchele broastei am parcurs si noi abecedarul, astia cu priza la dislike.

  17. Sincer, eu mi-as dori viata bunicilor. Chiar daca munceau din greu pamantul, erau mai fericiti, mai sanatosi si mai linistiti. Si erau multumiti cu ce aveau: cateva strachini, o casa de pamant, aer curat si multa libertate.
    Acum…tot timpul vrem ba un smart tv cu ecran mai mare, ba ultimul tip de iPhone, ba un Porsche…si atunci cand le obtinem fericirea ne trece repede. In plus, am devenit adevarati „pui de Crevedia”. Stam inchisi 12-14 ore pe zi in acvarii (pardon, birouri le spune astazi), ne stricam ochii la laptop si dam banii castigati pe medicamente.
    Asa ca revin la prima idee: mi-as dori viata bunicilor….

    • radu,
      mai ales că bunicii nu aveau electrocasnice mici

    • @Radu:
      Radu tatei, asa si nepotii tai vor jindui dupa viata ta in acvariu, pardon! din birou., in care aveai totusi colegi si colege umanoide, nu roboti, ca ei. Si va face ochii cat cepele (desi nu va stii ce-s alea) cand ii vei povesti ca ai vazut o vaca vie, ca ai auzit cantecul cocosului si guitatul porcului in ograda bunicilor tai. Genetica ne mananca si noi pe ea. Toate (noutatile) au fost la vremea lor (a bunicilor) ceva exagerat, cu etaj si tras de cai. Fac ce fac si tot in gard dau cu macazul, mereu imi zice dg-ul, dar o tin (pe) langa. Ce e clar e ca viata e prea scurta, aici sper ca suntem de acord.

    • Radule, poti trai si acum viata bunicilor. Sunt sate aproape abandonate pe la deal/munte, casele nu sunt scumpe si pamant nelucrat e garla, gras si numai bun de livada si gradina de legume si ceva vaci. Fantana in curte iti sapi, wc in fundul curtii iti sapi, se poate si fara electricitate, si spalat rufele la rau ca Ana lui Ion a lui Rebreanu dar eu partea asta cu fundul curtii imi starneste fiori de gheatza pe sina spinarii si pe la fund asa 😀 😀

  18. Ma concetățeni
    Oare cum o fi berea viitorului ?
    Ca tramvaiele matrozului nu vor mai avea macaze, e clar, vor merge pe perne,
    pe perne magnetice , nu dalea de puf, ca nici puful nu va mai fi cum e acum.
    Deci, cum va fi berea viitorului?
    Dar micii ?
    Dar gâscă nebuna de la H ?

    • Autocorectu trecutului…
      Am scris matrixului si el m,a corectat cu matrozului…
      Abia aștept sa vad cum vor fi telefoanele peste 70 de ani, când eu voi împlini doar 107…
      Tânăr, doamne, tânăr frumos si inteligent.

    • gașcă sau gîscă?

    • normal ca
      gașcă
      (am dat cu copipaste, ca jegu meu de tableta , din ceramica, model hamangia, prima varianta) nu are diacritice.
      si e critice toate cuvintele ce au nevoie de diacritice
      iar n-am fost atent, iar am fost sabotat.

  19. Cu evaziune sau fara, mi-am luat si eu portia de ras dupa un week-end cu cod portocaliu de vant ,ploi si nunta de nepot .Je vous remercie messieurs!

  20. A doua oară m-am grăbit. Chestia e dintr-un film.

  21. Oricum nu le va folosi la nimic, tot sclavi vor fi. Niste sclavi educați, dar tot sclavi. Credeți că elevii din Canada, plini de tablete, pc-uri etc. cresc mari și inventează leacul pentru cancer? Majoritatea ajung să lucreze la Starbucks si McDonalds. Dimpotrivă, cei mai “proști”, care se duc să se facă tamplari și electricieni, câștigă mai mulți bani. Ca să înveți să dai la rindea sau să calculezi un amperaj nu-ti trebuie tabletă. Tabletele și smartfoanele sunt “circul” care le va ține creierele ocupate, nu cumva să înceapă să gândească singuri și să realizeze în ce lume de câcat trăiesc.
    Ps : am 4 tablete si 4 smartfoane, pentru curioși. Stiu, ma laud…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint