Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Cea mai mare cumpătare din parcare

Am mai atins de curând subiectul “buget familial”, dar, iată, revin la el, pentru că am o poveste amuzantă.

Am niște prieteni foarte simpatici, un el și o ea, cuplu. El e genul care ar cheltui oricât, la orice oră. Ea, ca fetele, e mai cumpătată, dar nu și eficientă în cumpătarea asta. Adică mai mult se pretinde decât e. Ei, și, atunci când a început mai tare criza, au decis că trebuie să-și ajusteze bugetul. Și au trecut hotărâți la fapte. El și-a pus mânecuțe de contabil, a elaborat un Excel și a împărțit cheltuielile în câteva capitole: “întreținere”, “mâncare”, “casă”, “necesar”, “haine”, “special” și “moft”. La “întreținere” bagă toate facturile de utilități, la “mâncare”- mâncarea, la “casă” – toate consumabilele pentru casă (hârtie igienică etc.), la “necesar” – taxiuri, transport, cărți, benzină, florile pe care i le cumpără el ei, la “haine” – haine (logic!), la “special” – cheltuieli speciale care nu se repetă în fiecare lună (analize medicale mai speciale, donații etc.), iar la “moft” – ieșirile la restaurant.

Separat de asta, mai ține un cont de profit și pierderi, în care notează toate intrările și ieșirile, mai face diverse analize comparative între situația financiară a diferitelor luni și mai elaborează niște grafice, pe care le studiază atent. 😆

Ca să poată face toate astea, îi cere ei ca, la intrarea în casă, să-i predea toate bonurile de cumpărături și să-i raporteze toate cheltuielile.

După toată această strădanie și ditamai munca, v-ați aștepta ca, la fiecare sfârșit de lună, cei doi să se bucure de cât au economisit, nu? Ei, bine, și ei se așteaptă la fel. Doar că, de fiecare dată când el, în calitate de director financiar al familiei, deschide tacticos Excelul și trece la flipchart să prezinte bilanțul contabil al lunii care tocmai s-a încheiat, se lasă cu ochi bulbucați de uimire. Și cu întrebări, pe care ea le strigă șocată din public:

– Cum am reușit și de data asta să cheltuim enorm? Unde greșim?? Pe ce spargem atâția bani???

Răspunsurile vin, foarte profesionist și relaxat, de la el:

– Stai calmă, am avut cheltuiala asta specială cu… treaba X, care n-o să se repete luna viitoare.

– Păi, și luna trecută ce am avut??

– Am avut cheltuiala specială Y.

– Și acum 2 luni???

– Am avut cheltuiala specială Z.

– Păi, în fiecare lună avem câte-o cheltuială specială, nu vezi?

– Exagerezi. Acum 5 luni nu am avut.

– Nu am avut acum 5 luni, dar în rest am avut în toate lunile!!!!

Așa se face că oamenii nu și-au redus de-adevăratelea bugetul, dar măcar o parte din ei, adică el, sunt convinși că e foarte bine ce fac. Ar mânca oricând la cel mai scump restaurant, dar trece cu sfințenie în tabel până și cheltuielile de 1 leu. Ea nu e convinsă că fac bine, insistă la fiecare final de lună că ar trebui să fie mai cumpătați, dar, apoi, dacă vede o rochiță mișto, își ia două bucăți, fiindcă nu s-a putut decide asupra culorii.

Le-am sugerat eu o soluție nouă: să își fixeze un buget pentru fiecare lună și să facă tot posibilul să se încadreze în el. Cică o vor încerca începând de luna următoare, dacă vor reuși să cadă de acord asupra sumei. El a propus ca bugetul să fie media cheltuielilor din ultimele 3 luni. 😆

Sunt curioasă la ce se va ajunge. Aștept cu interes. Voi cum faceți să cheltuiți mai puțin? Ce sugestii ați avea pentru prietenii mei?

93 comentarii

 1. Din salariu, punem de-o parte (exact atunci cand il luam, nu mai tarziu, dupa ce descoperim mall-ul) suma de bani pe care vrem sa o economisim. Restul ii impartim prioritar. Spre exemplu, 2000 lei total – 500 lei economisiti – 500 lei chiria, mai raman 1000 lei pentru restul lucrurilor. Si da, normal, daca avem nevoie, uneori “intram” si in cei economisiti. Dar nu pentru “speciale”. Specialele se calculeaza ca o marja de eroare tot in banii de cheltuit. Altfel… mereu e ceva special de facut… Un amortizor, o pereche de la Musette, o pofta de nestavilit…

 2. hm… mi-e greu sa recunosc, dar si eu am un excel foarte asemanator. poate putin MAI exagerat la niste capitole, dar in afara de asta mai am un un stretch si un buffer. bufferu se reporteaza si e destul de lax si e un fel de bugetde urgenta. stretchu sunt neprevazutele mai scumpe si e un fel de marja de eroare estimata oentru fiecare categorie. desi am ajuns sa nu mai notez nimic in ultima vreme :), pentru ca jonglez cu bugetele si stretchurile, ca la contabilitate… pot sa zic ca functioneaza. iar bufferu e in general adaugat la “economii”. cand am facut prima oara treaba asta (cred ca 2009) a rezultat ca trebuie sa-mi schimb jobu. si cam asta ar trebui sa faca si amicii tai :))…

 3. ah, important, nu exista abateri de la buget. punct. daca vreo cheltuiala depaseste bugetu curent se planifica pentru luna urmatoare, si se amortizeaza la urmatoarea bugetare pe stretch si buffere. si chiar merge. parerea mea. ps: hint: si economiile sunt tot un buget!!!

 4. Cand aveam bani doar de subzistenta, am descoperit bugetul care se tine, nu se noteaza. Asta e clar greseala lor. Daca si-au pus la “moft” 100 lei, cand s-au consumat, nu mai merg la restaurant. Gata. Luna viitoare se mai rasfata. Altfel, se ajunge nitel in sant.
  1. Tabelul facut de ei nu e bun.
  Recomand unele “profi” de pe net, in care ai statistica foarte clara: cat preconizezi, cat ai cheltuit si care ti-l arata in timp real.
  2. Mancarea este defalcata – noi asa am constatat ca mancam f multa paine si carne si fructe foarte putine!
  3. Cand s-a stabilit un buget, nu se iese din el decat in conditii EXCEPTIONALE.
  Daca ai pus pentru haine 300 ron, poate sa fie rochie de la Ellie Saab (cred ca asa se scrie) la 350 ron! Nu dai cu 50 ron mai mult decat daca iei de la mancare, sau de la alte cheltuieli. Dar nu il depasesti neam!
  4. Cand iti faci buget de acest gen, ai posibilitatea sa vezi pe ce dai de fapt extrem de mult. Asa am ajuns sa imi schimb abonamentul la telefon, pentru ca dadeam prea mult si niciodata nu consumam optiunile pe care le plateam.

  Si am ajuns sa traim foarte bine cu putin. Am ajuns sa decoperim ca e mai bine sa cumparam de la Piata Sudului carnea de pui, direct de la magazinul producatorului decat de la hipermarket. Am constatat ca e mai ieftin sa te duci la piata decat la Cora, real, etc, si ca si acolo gasesti tot ce iti trebuie, doar ca la preturi mai mici. A, si niciodata nu te duci la magazin fara lista. NICIODATA!
  Am constatat iarasi ca am multe haine in sifonier nepurtate si nu am nevoie de altele noi.

  Problema lor nu e de buget, e de mentalitate.

  p.s. Cea mai buna prietena a mea, care are bugetul preconizat integral cu toate cheltuielile pana in 2015(cu tot ce renoveaza in casa, reparatii la masina, vacante in strainatate), cand ia salariul pune o suma intr-un cont la care nu are acces. Le recomand cu caldura.

 5. Vor ajunge iavaş-iavaş la depăşirea “mediei bugetare” ca indicator de consum al “bugetului consolidat”.Ochii se vor mări în acelaşi mod şi singura salvare -glumesc-ar fi restituiri din TVA. :mrgreen:

 6. @mihai parlea: stretch si buffere? OMG!

 7. @Cristina: foarte interesant ce spui tu, chiar cred ca o sa le foloseasca

 8. :))) Fix asta incercam si noi sa facem si … bine, noi inca suntem la partea cu “sa nu uitam sa le trecem saptamanal in tabel”. Ne-am cumparat chiar si un soft special pentru asta – alta cheltuiala (mica ce-i drept, da’ nah) ca sa ne calculeze el toate cele. Ideea ta mi se pare cea mai buna. Din, nu stiu, 5000 de lei hai sa punem deoparte 600. Ii punem intr-un cont si fereasca sfantu’ daca ne atingem de ei. Daca reusim – fara sa simtim ca ne strange la fund aceasta economie, poate crestem suma la 700 luna viitoare sau peste doua luni. Dar, la fel ca si la prietenii tai, exista situatii speciale: casco, rca, cauciucuri de iarna, o pereche de cizme care costa cam cat o rata de casco si lista poate continua. ideea e sa le cam anticipezi si sa restrangi din celelalte cheltuieli. Sound simple. But it ain’t :)).

 9. O buna strategie echilibreaza balanta dintre venituri si cheltuieli 😀

 10. @fatadinport: “Ne-am cumparat chiar si un soft special pentru asta” 😆

 11. Eu convertesc banii in munca. Si…. MINUNE! O multime de lucruri devin irelevante. Deci, dispar de la “cheltuieli”. Ce-i drept, sint barbat… 😀

 12. Yeees, yeees: http://www.youneedabudget.com/ pe scurt YNAB :)). E dragutel el asa. Il avem amandoi instalat pe smartphone si si pe PC si cum ar veni, de fiecare data cand unul dintre noi completeaza se sincronizeaza si la celalalt bugetul. Eu sunt si putin old school, am si excelul meu :)).

 13. Avem si noi un excel din asta, si mergem pe acelasi principiu… :))) Dar am decis ca la fiecare factura sub 1000 lei sa pun deoparte 100 lei si la ce e peste 2000 lei sa pun deoparte 200 lei si tot asa. Cand se strang suficienti mergem in vacanta :))) Deci tot nu am facut vreo isprava :))

  Exista un site http://www.bugetulfamiliei.ro, chiar daca pare ca ii fac reclama si e posibil sa ma taxeze Simona. Dar e interesant, este al unei asociatiii de protectie a consumatorilor si are niste exceluri foarte bune 🙂

 14. 🙂 Sfaturi n-am, tocmai ce m-am hotarat sa fiu mai cumpatata, tocmai ce mi-am cumparat o carte 😀 Pai daca era la reducere si mi-o doream de mult? L-am sunat pe sot, l-am intrebat ce parere are, a fost de acord, cred ca vineri o am in biblioteca 😀 Plus cadou vreo 3 carti, cica!

 15. @Adriana: o carte de sfaturi pentru cumpătare, nu? 😆

 16. Va pot povesti ore in sir despre cum e sa fi casatorita cu un om al carui Job asta presupune,. sa planifice tot.Va pot spune ca poate sa planifice si de cate ori trag apa si cata hartie igienica consumam pe zi.
  Cred ca daca se ambitionaeaza, poate face calculul si de cate ori sughit pe Luna, anticipind ce voi bea, fuma, minca, reactiile organismului s.a.
  Eu am niste bani fixi pe Luna, cash, din care pot lua mincare, haine si ce mai considera pipota mea ca este absolut necesar in casa.
  Cheltuielile casei sunt Automat din cont retrase, asa ca eu trebuie Luna de Luna sa jonglez cu suma cash pe care o am.
  Nu imi iese mereu, zau, au fost luni in care mi-a iesit.
  Nu am o solutie pentru prietenii tai, decat sloganul”traieste clipa, maine s-ar putea s-o mierlesti”.
  Restul, e can can

 17. Mi-as dori 🙂 “Copiii din miez de noapte”! Cred ca am si carti motivationale pe acasa, carti despre cumpatare etc dar n-am timp sa ajung si la ele! E grav!

 18. La mine nu am de spus prea multe despre economii si bugete, din simplul motiv ca bugetul e momentat ata de strans ca efectiv nu avem cum sa depasim la niciun capitol 😀 Incercam, ce-i drept, sa punem deoparte bani ca sa ajungem la un moment dat sa platim macar o parte a creditului imobiliar pe care l-am contractat anticipat. Dar realitatea e ca, in ultimii 3 ani, de cand ne-am mutat in casa pe care am construit-o, am fost nevoiti sa practicam asa o disciplina financiara ca ar trebui sa devin “guru” in domeniu si sa scriu carti si sa predau seminarii. Si probabil ca vor mai trece inca cel putin alti 2-3 ani pana ne vom redresa. Dar nah, cine se bucura de aer curat si de gradina cu legume, sub padure, dar si la 15 minute cu masina de oras?
  Oricum, apropo de economii, o prietena a mea practica cea mai misto chestie: indignata ca sotul ei nu vrea si nu vrea si nu poate sa se lase de fumat, de fiecare data cand el isi cumpara un pachet de tigari (ceea ce se intampla zilnic, sau la 2 zile odata) ea pune deoparte, intr-o pusculita, suma echivalenta. Suma din care se rasfata ea dupa ce se strang acolo banuti pt ceva cu adevarat interesant 😀

 19. Depinde de unghiul din care privesti problema. Eu am cu totul alta metoda! Atunci cand observ ca nu imi mai ajung banii, in loc sa incerc sa consum mai putin, prefer sa produc mai mult si atunci e mai usor pentru toata lumea!

 20. @Miki: aoleu, săraca de tine! totuși, sună amuzant, poate ne mai povestești despre cum ți se planifică sughițurile! 😉

 21. @ela: păi, cred. cea mai bună metodă de a nu cheltui e să nu-i ai, uf 😕

 22. eu am asa de gestionat: rate, tratament Ianu, mancare Ianu, facturi, mancare noi,benzina.
  la cumparaturi merg cu listuta.in general carnea o iau de la tara, 4 ramatori mici pe an, pana in 90 de kg,asa ca o iau din congelator unde e portionata.o iau cu cca 11 lei/kg, economie de cel putin 100 de lei/luna.
  branza, o iau de la sursa noastra de carne ,la 17 lei kg,cate 15 de kg de 3 ori pe an.
  la rate, mai tai,mai raman in urma,dar ma incadram pana acum in 2100 lei /luna, de acum incolo in 1500 lei/luna. tratamentul lui ianu 1600 lei/luna e fix si trebuie luat cu precizie.
  papa ianu-700 de lei. aici pot sa mai economisesc putin.de ex am gasit un somon fume f bun cu doar 73 de lei kg in Real si la 2,5 kg de somon cat papa el intr-o luna, economisesc cel putin 50 de lei.
  apoi, pentru smantana,am gasit varianta lidl-economie 10 lei/luna.
  iaurt fac eu in casa- economie 50 de lei pe luna. din iaurtul ramas peste saptamana , in week-end fac placinta de iaurt cu stafide.
  pentru ca nu de putine ori ne-au ramas 300 de lei pt noi, am gasit metode de a refolosi mancarea. de ex legumele din supita de gaina de tara a lui ianu se amesteca cu ou si putin iaurt si se dau la cuptor si iese felul doi. asa ca practic nu prea se arunca nimic si economisesc mult.
  mezeluri nu luam. toata slana, muschiul si cotletul de la ramatori le prepara si afuma subsemnata si devin pachet la job tot anul.
  economia aici e de minim 150 de lei/luna.
  condimentele ,ierburile le usuc in casa. dulciurile la fel.
  pentru haninute:
  pt Ianu,daca nu am cu ce sa ii iau noi, iau hainute de la cazurile umanitare, mult mai ieftine, iar banutii merg la copii bolnaviori.
  carnea ce ramane de la Ianu peste saptamana, in week-end devine mancare de diverse pt noi.
  mersul cu masina,doar cand e necesar.
  acum trebie sa fac un efort, pt ca au inceput oamenii sa isi scoata hainele de la naftalina si mersul cu tramvaiul e o aventura cu multe dialoguri cu respiratorul.
  incepand din oct mai vin 750 de lei de la creditul inchis,asa ca ma voi descurca deja f bine cu banutii.

 23. cine e stramtorat, sa imi scrie pe mail,ca le dau variante n de meniuri la 300 lei/luna,gustoase,sanatoase. plus idei de cum sa isi refoloseasca mancarea ramasa.

 24. Nike, am ramas cu gura cascata! Felicitari! Deci se poate!

 25. Iti spun cum fac eu sa cheltuiesc mai putin ca prieteni de-astia am si eu :))) N-o sa se schimbe in veci. Cunostinte am vrut sa spun prieteni am doar 3.

  In lunile in care nu produc cat ar fi trebuit (nu sunt pe plus ci din contra!), fiind propriul meu manager (pe moment, doamne ajuta sa ramana asa) pur si simplu nu cumpar decat strictul necesar. Am destule haine, destui pantofi, parfumuri, farduri, rahatele de-astea de domnisoara expandata- si chiar daca sunt cam dependenta de …..bluzite si rochite stiu foarte bine ca nu-i musai sa le iau nici daca-mi sar in brate cand intru in magazin. Imi repet c-am fost neproductiva si ca nu am reusit sa ating obiectivele si-atunci nu , nu-mi “sap groapa” singura.
  Nu ies la restaurant (sincera sa fiu ma plictiseste teribil sa stau la masa indiferent cu cine si sa pap mancaruri scumpe) , gatim noi acasa, minimalizez costurile. Imi e greu dar o fac!

 26. Nike, trimite-mi si mie meniuri la danutza1210@yahoo.com.
  Multumesc!

 27. Daca as avea bani de iesit si la restaurant, mi-as face curaj mare sa nu ma plictisesc, parol! Macar de onomastici!

 28. ti le-am trimis.
  mai sunt si altele:
  painea uscata se unge cu puin ulei de masline cu sare si piper/usturoi/oregano/cimbru sis e baga la cumptor. ies bruschete de te lingi pe degete.
  vara tai feliute din mrocovi, pastranac,patrunjel,telina, le usuci si ai legume pt ciorba. sau faci pachetele si le bagi al congelator si le ai mai iefitn ca iarna de la piata.

  economisesti si al haine:
  pe cele mai ponosit ele treci al purtat prin casa, pantalonii ruptii pe marginile d ejos ii faic scurti etc.
  vopsit, pensat, acasa.

 29. @Nike :-* :-*
  tare mi-esti draga 🙂

 30. Eu am facut economii de senzatie fata de acum un an si jumatate. Sunt foarte mandru de mine. In primul rand m-am lasat de fumat (13 milioane pe luna, ca fumam 3 pachete de Kent white pe zi!). Azi se implineste un an si o luna de cand nu mai fumez deloc si poimaine un an si jumatate de cand am renuntat la tigari (ca 5 luni am fumat tigara electronica). Am renuntat la tot ce inseamna sucuri (beam cam 5-6 litri de Lipton Ice Tea verde pe zi – ca aveam si ameteli de la el si nu stiam de unde) si alte prostii si nu beau decat apa plata sau ceai indulcit cu miere. Dulciuri nu – doar ciocolata neagra (85% cacao) si, rar, cozonac cu nuca. Fructe si alune de padure zilnic. Paine – doar din faina macinis.
  Rezultatul? Notati, fetelor, si muriti de ciuda: cand m-am lasat de fumat aveam 100 de kg. La inceputul acestui an aveam 104 (urmarea lasatului de fumat, presupun). Acum??? 91 (NOUAZECI SI UNU) kg! Am slabit 13 kg in mai putin de 9 luni, FARA SPORT!!! HA-HA-HA!!!!!!!!! :mrgreen:

 31. @Adi: 13 milioane pe țigări??????????????

 32. Eu zic să-și angajeze un director financiar. Din ăla cu ștampilă de Control Preventiv pe fiecare chitanță și cu referat de necesitate și la săpun. 🙂

 33. @ Simona

  Fumam un pachet de LM pe zi acum … multi ani (vreo 8-9). Am zis sa trec pe unele mai slabe. Kent blue prima data (Kent 8), apoi Kent silver (Kent 4) si apoi , mandru nevoie mare, am trecut la Kent 1 care sunt foarte slabe. Problema e ca pe masura ce scadeam taria tigarilor crestea numarul lor si … da!!!!… am ajuns la 3 pachete pe zi. Atat face – 13 milioane pe luna. Imagineaza-ti ca pentru 2 ore fara fumat (vreo sedinta, vreo cursa cu avionul – de-astea) aveam nevoie de plasture, nu reuseam sa ma abtin atat de mult timp. Noroc ca am reusit sa-mi revin.

 34. eu am venituri fluctuante, asa ca:
  – regula nr 1 – min 10% din venituri trebuie sa treaca la capitolul economii, iar de acolo nu pleaca decat cu analiza serioasa facuta de ambii parteneri (de ce ne trebuie cheltuiala x, nu putem obtine acelasi lucru pe bani mai putini?, dar cu ce ne afecteaza daca nu cumparam?)
  – regula nr 2 – am estimat de la inceput ce nevoi avem, stiu cat costa, asa ca ma alarmez in timp real daca iesim din ele
  – regula ajutatoare – la cumparaturi incerc sa cheltui doar cash (nu card). imi da mana mai greu

  in esenta, tot bugetul e un previzionat (pe viitor) si nu o analiza de cheltuieli (din trecut) fata de care nu mai pot fac nimic. de fapt, cam asta inseamna biget 😀

 35. Io am fost prea proasta sa pun un excel la punct, asa ca mi-am luat cu 30 si ceva de dolari un programel (AceMoney), pe care am notate TOATE cheltuielile si ‘intrarile’ pe conturi (gen BCR, PayPal, cash etc.)

  Nu am bugetat inca pe categorii, deci eu doar notez ce se plateste si vad la final de luna cum stam, dar nu cheltuim ca prostii oricum. Suntem destul de zgarciti in general, deci majoritatea banilor merg exclusiv pe ‘obligatii’ (taxe, intretinere, masina etc.) si pe mancare (nici acolo nu facem prapad). Restul se economisesc sau investesc in chestii necesare in casa/firma.

 36. Eu am descoperit ca banca poa sa-mi “ia” o suma fixa in fiecare luna, in zilele de dupa salariu (pana nu ii scot pe toti.. ). Si la 6 luni (se poa si mai mult) mi-i pune in contul curent. Ideal pentru cheltuieli mai mari (laptop, canapea), ca alternativa la card avantaj. Eu asa am gandit-o, testez inainte sa dau iama pe credit (si sa ma ingrop in datorii).

  Sunt si eu in prima luna de testare.

  Ideal ar fi sa economisim 25% in fiecare luna, dar who ever manages? Eu am inceput cu 20.. si simt deja, dar e de bine..

 37. Oricum, mie postarea asta mi-a fost folositoare, chiar m-a pus pe ganduri despre cum sa fiu mai cumpatata. Sper sa si reusesc.

 38. @Adi: horror, bine că ai scăpat, pfuiiiii! 🙄

 39. @Adriana: voi mai reveni curând asupra subiectului, stai pe recepție :mrgreen:

 40. am avut si io lungi perioade in care a trebuit sa-ntoarcem de zece ori un banut p-o parte si p-ailalta. Acum ne-am hotarit sa incetam cu economiile, sa ne facem placerile, nu mai suntem tineri, avem un venit civilizat.
  nasoala e ca anumite reflexe iti ramin, de ex. sting lumina cind ies din camera, cind socotesc cit economisesc cu asta, imi vine sa rid, nefasta alearga din magazin in magazin sa cumpere de colo un ceva si de dincolo altceva, ca acolo-i mai ieftin. Daca ai socoti timpu si benzina necesara alergaturii ai vedea ca e un moft.
  de haine nici nu vreau sa aud, geme sifonieru si pivnita.

  Asa ca nu vreau sa economisesc, mai ales la bautura nu vreau!

  P.S Unde mai pui ca am si gradina si am facut bulion de rosii, muraturi, mai am multe mere, prune, am facut visinata din visine proprii si dulcecata de export din mure f. mari.
  Mai am loboda la congelator, cumpar carne de porc de la rusi, f. ieftina si o prepar singur, pun varza la murat, in curind voi avea o economie inchisa.

 41. @neamtu: lobodă aș vrea să am și eu la congelator. chiar și ștevie 😛

 42. simona,
  la en grossul de legume si fructe de langa mine au venit taranii cu ultima loboda, culeasa de la ei din gradina. iau sa fac si eu pachetele pt congelator. ianu o adora.

 43. la anu’ îmi promit că o să am și eu congelator, să-l umplu cu lobodă 😉

 44. iti recomand ARDO. e f bun.
  vezi ca sunt pungute speciale.
  cu loboda, cu ardei kapia tocat bun pt orice, cu ardei copti, cu vinete coapte, cu fructe congelate………………………..

 45. Aș veni cu o recomandare: http://www.cashcontrol.ro

  E mult mai bun decât gestiunea cu Excel, și prin rapoarte calumea îți poate arăta exact unde și cât cheltui. Varianta gratuită este suficientă pentru nevoile normale. Folosesc de 2 ani, și pot spune cu convingere că gestiunea cheltuielilor este singurul mod în care poți face economie (și dacă nu vrei să faci economie, măcar știi unde se duc banii).

  În rest, din experiență, și simplul fapt că își notează undeva cheltuielile, ajută la conștientizarea lor.

 46. @nike, te rog trimite-mi si mie retetele pe alina_urucu@yahoo.com……multumesc.

 47. In mare parte sunt de acord cu @Cristina, cheltuieli minime si daca tot a fost pomenita Piata Sudului va indemn sa cumparati de la tiganci ce va trebuie, sapun, shampon, cafea, ciocolata, bomboane, legume , sunt ultra ieftine si economia va fi mare. Treaba e ca nu stii niciodata ce au de vinzare si le alearga mereu militia. Eu sunt pensioner, numai sotia lucreaza.

 48. Ascultati un om batrin, traiti-va viata, nu va stresati cu socoteli si parasocoteli, da-i draq de bani, sunt facuti sa circule. Nu renuntati la mofturi, ci, mai degraba, la mobile, case, covoare si tot felu de aiureli care sa ramina mostenire.
  Mai ales nu renuntati la concedii, bautura, mincare buna, distractii, muieri.

  O viata aveti, traiti-v-o!

 49. alina, ti-am trimis. vezi ca la curcan=carne de curcan dezosata de pe tacamul de curcan de 4 lei kg.

  nematule, eu nu fac liste de cat am dat.imi raman prea putini bani pt asta, dar am in mint eo chestie:
  rasfoiam niste hartii prin casa.dau peste un carnet cu cheltuieli.riguros, milimetric ,caligrafic scrise.
  la finalul fiecarei zile era trecut cat a economisit. la finalul fiecarei luni la fel, plus cat a depus la banca.
  impecabil.
  ultima insemnare: 12.04.2001.economisise 50.000 vechi.isi luase dresuri de mai proasta calitate si economisise si la paine.
  stiam scrisul.cat fusese in state plecat emanuel primea lunar scrisori lungi, 10-14 pagini numai cu socoteli, cu cat a economisit.
  acea insemnare din 12.04.2001 mi-a atras atentia.era a fostei sotii a sotului meu. pe 13.04.2001 a murit.
  atunci,cand am descoperit insemnarile,am jurat sa nu fac nicio lista.
  INSA, eu sunt genul de om care tine socotelile in minte si poate reproduce exact ce si cat a cheltuit, poate sti exact cat economiseste si de unde poate cumpara mai ieftin si ce poate taia de pe lista.
  daca nu puteti asta,atunci programul recomandat de Simona este excelent.
  pentru mine e o provocare sa tin minte cifre. e genetic.
  cand nu oi mai putea,trec si eu la excelurile de mai sus.

 50. o viata aveti, traiti-v-o. Nu economisiti niciodata la distractii, mofturi, muieri, bautura,
  Nu bagati bani in case, masini, covoare, mobile.

  Am zis!

 51. Eu nu stiu sfaturi, ma duc sa-mi cos chilotii ca s-au rupt.

 52. mai neamtule, adica io muiere sa nu economisesc la muieri?
  la bautura inteleg, oricum is alergica la alcool, la distractii,treaca sia stea, mofturi, dicstractii, si ele, ca nu pun d ela mine,dar io muieri sa nu economisesc la muieri??????????

 53. cataline, un economist adevarat a renuntat deja la ei.

 54. haoleooo Nike, ai niste povesti macabre, 👿

  P.S Simona, cine a cistigat concursu ala cu texte pe care trebuia sa-l cistig io?

 55. @foarte tare Nike 🙂
  le pot primi si eu pe e-mail Svejk1@yahoo.com? Ms 🙂

 56. Sfatul lui neamtul tiganu este de AUR! Cu totii o sa regretam daca nu-l urmam. O singura abatere am avut (ca acum nu mai pot anula): am facut imprumut ca sa las mostenire o casa (un acoperis adicatelea). Iar capitolul economisiri a disparut complet (imi ajung ratele). Mda’ am avut grija ca imprumutul sa ma lase [cel putin deocamadata] sa traiesc (concedii, pofte culinare, toale, etc.). Acu sper sa fie a la long … altfel vand tot si scap de datorii (totusi sper sa NU fie cazul).

  Apropos de imprumut: un sfat de aur ar fi sa nu te indatorezi mai mult de jumatate din ceea ce poti da cu usurinta (cred e dat de cineva de la BNR din perioada interbelica. Scuze, dar stau prost cu memoria numelelor, fie ele si somitati. Mda’ retin bine mesajul)

 57. @Neamtu: nici nu se pune pb sa economisim la muieri. Eu, cu muierile, cheltuiesc oricat!!

 58. Ok…now I feel bad…
  Nu cred ca am reusit niciodata nici sa fac vreun tabel (de care sa ma tin) si nici sa economisesc ceva concret, pt ca imediat ce simteam ca am ceva pus de o parte, aparea the next great thing si gata! Paff…se duceau! Incep sa cred ca unii oameni is nascuti fara gena asta a contabilitatii si bugetului. Nu cred ca poate fi vb doar de educatie si expercitiu.

  Partea buna e ca nu cheltui mai mult decat am. Partea proasta e ca cheltui TOT ce am.
  Am incercat toate soiurile de tabele, tabelase, programe, notite, agende, foi, pastrat bonuri, pastrat extrase de cont, subliniat cu rosu, verde, albastru, picatele, scazand, adunand, etc. Nu am reusit decat sa ma deprim monumental, pt ca, in final, eu STIU pe ce dau banii…nu trebuie sa am o lista care sa imi spuna “into your face!”.

  Cred ca singurul aspect pe care trebuie sa il schimb cu adevarat e mentalitatea, sa nu ma gandesc mereu daca pun ceva de o parte, ca pot sa ma carabanesc maine pe “cea lume” si tot efortul sa fie in van…

  Singurul “lucru” pt care am reusit vreodata sa strang bani au fost vacantele. Ei, acolo, n-am clipit. dar era altceva… 🙂
  Dar tinand cont ca nu exagerez, cand pot sa imi iau o perche de papuci cu care sa fiu happy o saptamana intreaga (de ex)…de ce sa nu ii iau? mai am si altii? normal. Imi vor schimba mie viata acesti 300lei? Nu. Bun. aduceti papucii!! 🙂 🙂

 59. Cand intra salariul pui deoparte bani (cat vrei sa economisesti) si cheltui restul. Cumva, cumva trebuie sa te descurci (fara sa te imprumuti) pana la urmatorul salariul. Ideea e sa mentii cheltuielile lunare cat mai jos (fara rate in plus, overdraft, abonamente mai scumpe la mobil, etc).

 60. Pay yourself first. Pun deoparte cit pot de mult cind iau salariul si uit de ei. Asta imi limiteaza bugetul de cheltuieli. Folosesc un singur card pentru toate cumparaturile si nu mai am nevoie sa notez cheltuielile in carnetel, fiindca vine factura luna de luna (bine, asta nu se aplica la cumparaturile din piata si de la tarani).

  In rest, Neamtzu rules! Banii sint mijlocul prin care iti imbunatatesti viata, nu scopul final. Asta inseamna toate micile si marile placeri, fara risipa.

 61. @nike. buna , as dori si eu retetele dacaesti draguta la adresa tumpi.tumpi1@yahoo.com. multumesc frumos

 62. @nike. buna, as dori si eu retetele daca esti draguta la adresa tumpi.tumpi1@yahoo.com. multumesc

 63. Duuuuaaaamneee, ce am citit eu aici???

  “Ea, ca fetele, e mai cumpătată, dar nu și eficientă în cumpătarea asta.“

  Hai sa va spun eu cand cheltuiam in nestire: cand eram casatorit.
  Acum fac buget, dar cheltuiesc mai mult, ca sunt mai multe. 🙄

  Cum o dai, tot prost iese. 😀

 64. Apropo de bani. Am facut mai demult un test psihologic. Stimata doamna s-a gandit sa ma puna serios la incercare:
  – Care este relatia dumneavoastra cu banii? Adica va place sa-i aveti, sa-i “faceti“ sau sa-i cheltuiti?
  – Doamna, imi place sa-i cheltuiesc. Ca sa-i cheltuiesc trebuie mai intai sa ii am. Iar ca sa-i am trebuie sa-i fac in prealabil.

  Deci neamtu tiganu are dreptate. 😆

 65. Cîştigă unu’ la loto şi e întrebat:
  – Ce veţi face cu banii?
  – Cu jumate mă duc la curve.
  – Şi cu cealaltă jumătate?
  – La celelalte curve!
  Deci tot Neamţu’ rulz.

 66. trimis meniurile.
  ia sa vedeti aici ce economist am io in casa:
  Ianu:nu vreau jucarii ,ca am, nu vreau ciocolata ca am, bezelele sunt imitatie la magazin, nu-i asa ca faci tu mami?
  ar fi ok daca acest minunat dialog nu ar fi avut loc azi, la 6 dimineata,cand ii promiteam marea cu sarea ,numai sa nu fac bezele la ora aia!!!!!!!!!!!!!!!!!

 67. Ca sa-l completez pe Neamtu Tiganu as spune:
  “Nu bagati bani in case, masini, covoare, mobile” si imobile.

 68. @ik, vezi ca s-ar putea sa apara confuzii regretabile:
  La donna è mobile
  qual piuma al vento,
  muta d’accento
  e di pensiero

 69. @nike. multumesc frumos pentru retete 🙂 si spor la facut bezele 😀

 70. @nike e un exemplu nemaipomenit. Pt orisicine. Te pup, te urmaresc de multi ani, si te admir!!

  La mine situatia s-a pus asemanator: am copil si vreau sa ii las si altceva, decat statul in chirie. Si un 10% de pus deoparte din salariu, nu e mult ( am facut online, sa mi se duca lunar in contul de economii, la sf. de luna, ca si chiria). Restul banilor: platesc cand iau salariul toate facturile, apoi imi aloc o suma saptamal pt mancare (merg o data pe sapt.) si ramane ceva pt neprevazute ( de ex. cheltuielile cu spitalul pt capul spart al copilului de luna asta… ). Uneori la sf lunii mai raman cu ceva ( adica nui am avut multe cheltuieli neprevazute).
  Pt haine si incaltamine, pun lunar ceva simbolic, sa cumpar la solduri ( de 2 ori pe an) – si respect cu strictete ( mai ma dezmatzez si din second handuri).

  Un sfat: imi fac liste de cumparaturi pe o perioada lunga ( 1 luna). Meniul il compun pe o saptamana, pornind de la cele deja existente in dulap/frigider; nu mai plec la cumparaturi cu stomacul gol.

  Acum, dupa 2 ani de criza, pun lunar 15% din salariu, si mai raman si cu ceva la sf lunii.

 71. @nike. Buna, as dori si eu retetele minune la adresa sarah19cam@yahoo.com. Multumesc mult!

 72. eu am ajuns la concluzia urmatoare: cheltuielile sunt precum gazul: ocupa tot venitul pe care il au la dispozitie. 😀 Aveam si noi un excel d-asta acum vreo 6 ani, cand aveam un venit ridicol de mic si stateam si in chirie. Intre timp, venitul a crescut de 4 ori si nu mai stam in chirie (nici rata nu avem, caci am avut noroc), si desi incercam sa fim economi, nu economisim pe cat am putea. Dar e ok. Punem deoparte cam 20% din venit si spunem ca daca mai ramane ceva la sfarsitul lunii, intra tot la economii. Nu mai ramane nimic niciodata :)) Dar recunosc ca imi place sa simt sa nu muncesc degeaba. Mi se pare groaznic sa imi doresc un lucru si sa trebuiasca sa il planific cu 5 luni inainte, sa invart banii din 5 locuri, etc. Am facut asta multi ani, din fericire acum pot cat de cat sa imi cumpar ce vreau. Dar: nu fumam niciunul, nu consumam alcool, iesim destul de rar la restaurant. Comandam de la catering de cateva ori pe luna, sau mancare gatita la oala, dar pentru mine e mai rentabil sa muncesc in timpul in care ar trebui sa stau la cratita. Haine imi cumpar de obicei in sezonul de reduceri. Ah, ce s-a schimbat insa de pe vremea de cand ne descurcam in chirie cu un venit mic: a aparut un copil. Ceea ce da bugetul serios peste cap, mai ales daca il lasi. Pentru ca probabil ca singurul meu viciu e cumparatul de jucarii. Dar si jucarii incerc sa cumpar mai multe de craciun si de 1 iunie, cand se reduceri mari, si sa i le dau pe rand. Apropo de Craciun, de luna asta am inceput sa pun niste bani deoparte special pentru cadourile de craciun, sa nu imi destabilizeze atunci serios bugetul

 73. Nike, te rog frumos trimite-mi si mie meniurile la ioana.taranu@gmail.com. Tare bine mi-ar prinde. Multumesc.

 74. multam fain d eaprecieri,dar nu le merit.
  toti s-ar adapta.
  nevoia te invata.
  azi am primit doua perechi de inclatari din piele,facandu-ma fericita foarte intamplarea.
  am uitat sa va zic ca ingerul meu pazitor e de la trupele speciale din rai si ca am un contract cu el cu act aditional in care scrie ca mi-a dat fata de primit lucruri pe degeaba.
  adica daca apuc pentru ca sa zic: doamne,e toamna, incaltarile vechi au decedat, fa ceva,rogu-te, cumva sa fac rost de altele. in loc de incaltari ,poate fi imbracaminte.primesc mintenas.
  idea e ca cer doar cand ,cu toate economiile, nu imi pot permite sa imi iau.
  asa am zis aseara si azi am primitara.
  multam fain Jo, baiat de treaba cu aripi beton!

 75. sa nu uit.la LIDL e bere numita simplu BERE, eticheta albastra, 3% alcool, 3,09 costa 2 litri. respecta reteta germana si e super ok!

 76. ori nu am citit eu cum trebuie art, ori sunt proasta! mie oamenii astia nu mi se pare ca au o pb, ca a venit criza la ei si in concluzie nu au nevoie de sfaturi. 🙂

 77. Interesant subiectul… te pune pe ganduri… trebuie sa recunosc ca ori de cate ori incerc sa reduc din cheltuieli nu reusesc… mereu apare una noua si neprevazuta.
  @nike: mi-as dori si eu retele… adresa mea de email este: adinac21@yahoo.co.uk

 78. Nike, te rog sa-mi dai si mie retetele. E mare nevoie de economii! 🙁

 79. @Cristina despre ce tabele profi vorbesti de pe net? (cashcontrol l-am vazut, vreau altceva) La noi e faza ca avem destui bani pe mana si se duc al naibii de repede… cine stie ce toale nu pot sa zic ca ne luam, desi bebe are in fiecare luna cate o hainita mai oachesa, de mancat nu mancam mult, sau nu ar trebui uitandu-ma la frigider… vem o rata dar nu ne face gaura in soare… )chiar azi ne-am facut lista si ne-a picat fata de cat de repede s-au adunat.. Si as vrea tabelul ala de care vorbesti tu… superdetaliat 🙂

 80. Daaaa..berea de la lidl.. o stim! foarte buna! Numai ca in loc sa luam la bucata..luam cu baxul… am si acum, peste o luna. Dar parca pe bon, mare economie nu s-a facut.. Pe principiul, daca tot am economisit intr-o parte, sa luam ceva din banutii ramasi :))

 81. @Nike, cer si eu retete la adiadrianaiaciu@yahoo.com ; referitor la topic, de cand m-am lasat de fumat ( 1 an si cateva luni ) mai avem putin si strangem bani de un Logan nou ; altfel, lunar/ periodic , cu banii economisiti facem cate ceva : cu banii economisiti separat de cei de tigari ( de care nu ne atingem, au sertarul lor separat !) in ultimul trimestru acum facem un gard de vreo 15 m ; la mancare eu sunt sefa, dar mi se pare ca nu stiu sa ma organizez, desi ce pot cumpara din sat direct de la producator cumpar, mai si primesc de pe la vecine , congelez, murez si conservaresc tot ce prind , din obsesie fata de E-uri nu cumpar mezeluri decat foarte rar – o data pe luna sau mai rar, ci numai carne macra ( porc sau vita, peste si pui mai rar ), majoritatea mancarii o luam direct de la producator si nu reusesc sa imi dau seama unde gresesc. Hainele le luam la reduceri , in general nu vad de ce trebuie sa umplu buzunarele unor companii mari cand aceleasi lucrusoare le pot lua la mai putin de jumatate de pret la final de sezon, mai ales ca atat eu cat si sotul preferam lucrurile clasice. Cele extravagante din 2007 vad ca revin la moda, ca mi-am luat atunci pantofi cu tinte la reduceri si nu i-am purtat , ii iau toamna asta nou-nouti .

 82. @nike:se poate sa-mi trimiteti si mie retetele pe scalzotto.andrea@yahoo.com?multumesc!

 83. v-am trimisara meniurile.

 84. multumesc mult nike!!sunt mai mult decat binevenite !

 85. multumesc ! am mai scris o data dar s-a pierdut multumirea in wireless

 86. 🙂 @nike, as vrea si eu retetele tale, te rog, sandranegrea@yahoo.com

 87. Draga Simona,
  Ce fac eu de-s bataia de joc a tuturor colegilor de serviciu :))
  Adun toate ofertele de la hipermarketurile in zona in care locuiesc.
  Fac lista de comparaturi si apoi compar:
  -carnea de pui mai ieftina la Sell Gros
  – Laptele are pret mai bun la Carrefour
  – Detergentul e cu 20 de ron mai ieftin la Real
  – Bulionul e mai ieftin la Carrefour… etc etc.
  Imi stabilesc lista cu ce si de unde cumpar, si ghici ce, imi iau la mine bani strict pentru cumparaturile alea.
  Marja de plus, pt neprevazut, maxim vreo 20-30 de lei.

  Nu iau cardul, nu iau nimic altceva la mine, decat banii strict pentru cumparaturi.
  Daca apare bluzita, nexam bani sa o cumpar. Daca apare fustita, n-am cu ce sa o iau, ca doar nu renunt la detergent, ca sa imi cumpar bluzita!

  Si intr-o anumita parte a orasului (si anume in mult luatul la misto Berceni), ai Real, Metro, Sell Gros si Carrefour la doar 500m distanta unul de altul! Plus o poata de gros langa ele.

  Asa nu ma fraieresc nici la raft(stiu de acasa cat trebuie sa coste), iau ofertele cele mai bune si crede-ma, economisesc la o aprovizionare macar 500 ron din chestia asta. A, si nu cumpar brandurile ieftine. Cumpar produsele pe care vreau sa le cumpar.
  Si da, colectionez revistele alea ale lor, dar la naiba, chiar ma scot. Ma scot macar cu 150 ron pe luna, doar din asta! Basca faptul ca NU IMI CUMPAR BLUZITE NEBUGETATE! 😉

 88. erata:
  poarta = piata de gros
  500 ron = 50 ron.

 89. @Raluca: esti chiar tare, pe cuvant…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green