Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

De la Albă ca Zăpada la urmașii ei, fericiți plătitori de taxe online

A fost o dată ca niciodată Albă ca Zăpada, care era să dea colțul din cauza unui măr, dar a scăpat ca prin urechile acului, s-a măritat cu un prinț și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți, ÎN ROMÂNIA (probleme? :mrgreen: ). S-au înțeles de minune. Nu tu certuri, nu tu scandaluri, armonie totală. O singură chestie (în afară de aruncatul aiurea al șosetelor prințului!) îi făcea să se ciondănească și să arunce pisica de la unul la altul: plata taxelor. Când venea momentul, niciunul dintre ei nu voia să se ducă la Administrația Financiară, să stea pe la cozi. Așa că mai întâi se certau, după care Albei ca Zăpada îi venea o idee genială, invariabil aceeași: “O să se ducă piticii!”. Și îi trimitea pe toți 7, ca să-și țină de urât la coadă și să-și țină unul altuia locul, atunci când le venea să facă pipi sau voiau să plece după ceva de mâncare. După o săptămână de stat la coadă, piticii veneau acasă victorioși, cu chitanța în dinți, și cu părul încrețit de nervi. Erau băgați direct la duș, ca să nu-i mute nasul din loc Albei ca Zăpada, cu odorile acumulate în expediția grea, după care, pentru calmare, primeau lapte cald, prăjiturele și multe, multe laude, în timp ce Alba ca Zăpada le întindea la loc părul cu placa. Mergeau la culcare într-o stare oximoronică (fericiți și traumatizați, adică) iar, pentru multă vreme de-atunci încolo, se rugau în fiecare seară, în cor: “Dă Doamne să putem plăti și noi, într-o zi, taxele online. Dă Doamne să putem plăti și noi, într-o zi, taxele online. Dă Doamne să putem plăti și noi, într-o zi, taxele online”.

Au trecut anii, Albă ca Zăpada a murit, la fel și prințul, la fel și piticii (da, știu, e foarte trist, aștept să vă trageți nasul și să vă ștergeți lacrimile :mrgreen: ). N-au apucat să plătească taxele online, deși în alte țări asta era de mult o banalitate. Apoi au murit și străstrănepoții lor (hai, trageți cutia de șervețele mai aproape 😛 ), dar România a rămas la fel. Tot cu cozi la administrația financiară (pauză de bocete serioase, de acord 8) ).

Dar a venit anul 2011 și viața s-a schimbat. S-a deschis, în sfârșit, ghiseul.ro, un portal prin care românii… ăăăă, ăștia, străstrăstrănepoții lu’ Albă ca Zăpada își pot plăti online taxele, impozitele și chiar amenzile. Treaba funcționează așa: primăriile se înrolează în sistem, contribuabilii care doresc să plătească online își primesc un user și o parolă de la Direcţia Taxe şi Impozite Locale, după care, pa și la revedere, își plătesc toate cele de-acasă, de la ei din fotoliu, cu pisica torcându-le duios în poală și cafeaua aburindă în față.

Problema e că, din 3000 de primării, doar vreo 73 s-au înscris în sistem (vedeți lista aici), pe locul I pe țară la colectat taxe și impozite online fiind sectorul 3 din București, care a și desfășurat, de altfel, o campanie de încurajare a cetățenilor să își plătească dările pe ghișeul.ro. Mai e mult până departe, dar important e că s-a făcut primul pas. Să mai treacă vreo 2-300 de ani și o să intrăm cu totul în lumea civilizată. 🙂

Pe de altă parte, în 4 orașe mari, s-au deschis puncte speciale destinate plății cu cardul a taxelor și impozitelor. Tot fără coadă. Pe Gândul.info găsiți lista punctelor din București, dar există astfel de puncte  și în Cluj, Constanța, Iași și Târgu Mureș, în marile centre comerciale sau în diverse agenții bancare. Plățile în aceste locații speciale se pot face cu orice tip de card bancar, cu ajutorul aceluiaşi sistem informatic disponibil şi la administraţiile fiscale. Adică, în baza actului de identitate, contribuabilii pot afla cu exactitate sumele de plată (inclusiv eventualele restanţe) şi pot decide să le plătească parţial sau integral.

Mai multe detalii pe ghiseul.ro sau la primăria de care aparțineți (pe care, dacă nu s-a înrolat încă în program, o puteți invita s-o facă).

Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa. Să ridice două degete cine plătește deja prin ghișeul.ro și cine are de gând s-o facă în viitor. :mrgreen:

26 comentarii

 1. Sunt de acord:”Mai e mult până departe, dar important e că s-a făcut primul pas” 😀

 2. Intr-adevar este unul dintre cele mai buen demersuri facute de stat, noi anul asta ne-am platit impozitele online la sect 3 si a fost asa bine, nu-mi venea sa cred ca nu mai trebuie sa stau la coada si sa ma rog de un functionar ciufut s aimi ia banii ( asa s-a intamplat in anii trecuti, efectiv se comportau ca si cum imi faceau o favoare)

 3. – numai ca daca te inregistrezi pe site, nu mai primesti niciodata mailul de confirmare – din care trebuie sa dai click pe linkul de confirmare…
  – si daca suni la info sa le spui ca nu ai primit mailul de confirmare, nu iti raspunde nimeni.
  – sau daca din greseala te inregistrezi ca persoana fara rol fiscal si trebuia sa te inregistrezi persoana cu rol fiscal, nu mai poti sa stergi contul si sa te inregistrezi din nou sau macar sa schimbi, cu atat mai putin sa ai si cont cu rol fiscal si unul fara rol fiscal, pt ca pe un cnp poti avea doar un cont…

  deci … nu e mare diferenta intre statul la coada la ghiseu sau plata online, ca oricum albesti pana reusesti sa platesti impozitul… 😀

 4. Fata, ma nedumereste titlul: “De la Albă ca Zăpada la strămoșii ei, fericiți plătitori de taxe online”. Nu cumva e “… la URMASII ei …”. Ca altfel pare cam ciudat.

 5. @Adi: ai dreptate, fată, sărumâna. am corectat 😉

 6. fiind un cetatean corect al acestei patrii, am purces a-mi plati impozitele si darile catre mandrul nostru buget,al primariilor aferente voiam a zice.
  vanghelica, precum in fiecare an, iti trimite de doua ori tidula acasa, cu valoarea impozitului,anuala, defalcata pe semestru,cu toate cele.o data in ianuarie, alta data de martisor,asa ,sa nu uiti.
  mai am o garsoniera in Lupeni, de unde se vede Oboroca pe geam.ies din casa direct pe partia de schi.

  sun la primaria cu pricina ,astept,astept,astept si mi se raspunde.
  intreb politicoasa ce si cum si redau mai jos urmatorul dialog din vestul salbatic:
  eu:buna ziua, ma numesc XZ am o casa in orasul dvs si vreau sa stiu si eu cat va datorez si daca pot plati la CEC.

  primaria: aha,deci datorati 100 de lei si………
  eu:pai pe site scrieti ca nu s-au modificat impozitele.
  primaria:lasati site-ul ca nu e bun,hotararea aia e veche ,dare una noua acum.nu e aprobata inca,dar platiti taxele dupa aia noua.
  eu:pai nu exista,ca nu e aprobata.cum sa platesc in baza a ceea ce nu exista?
  primaria:ba o sa existe,ca se va aproba dupa 31 martie,asa ca le platiti dupa ea .puteti plati la CEC, prin virament,dar sa dati acolo cat mai multe date.
  eu: ce date?
  primaria: CNP: adresa, nume si toate datele despre dvs, cat mai multe, orice ne ajuta la identificarea dvs…………….

 7. Eu m-am lamurit cu alta ocazie cum e cu onlinu la institutia statului, in cazul asta alta decat ANAF-ura, dar tot Maria aia e; m-am dat jos din creierii muntilor sa merg la “judet” de vreo 4 ori pana mi-am facut un cont pe care nici in zilele noastre nu-l pot folosi (vino matale cu toate hartiile, nu doar alea de pe site, vino matale peste doua saptamani sa-ti dam o parola..). Daca locuiesti la mun’cipiul resedinta o fi mai la indemana, iti iei concediu si o arzi doua saptamani pe la poarta lor, poate te rezolvi, dar ca navetist… “viata e complexa si are multe aspecte”.

 8. Constanta e oras mic, cativa dansatori de samba, nu s-a inscris, in fond sunt destule birouri SPIT (inspirat acronim) in oras, ultima oara am tras un loz pe care scria ” aveti 95 de persoane inaintea dumneavoastra”.
  Bine ca megalopolisul Luncavita este prezent, sa stim catre ce sa tindem si noi.

 9. deci să înțelegem bine, cozile așa de lungi erau din cauza celor șapte pitici … HMMM, dacă înmulțim cu numărul de contribuabili, să vedem ce iese … E o poveste fenomenală în care subiectul pricipal, contribuabilul, caută să-și facă viața mai fericită din amarul în care trăiește. Felicitări, stimată Simona Tache !

 10. o sa ziceti ca fac pa nebunu, da in Ge nu am stat niciodata la coada la plata si nu am fost niciodata la fisc. Pa vremuri platile se faceau prin banca, de fapt completai tidula acasa si acolo doar o dadeai, nu dura nici un minut.
  De multi ani, totu, da absolut totu se face prin banca sau online.
  dar, parca din dorinta de a se compensa usurinta platilor, declaratia de impozit e extrem de complicata si dureaza cel putin o zi, daca esti pregatit, daca nu, doua, trei zile. Chiar daca mergi la speciialist nu se simplifica f. mult.

 11. Salut. Sunt din Roman si sunt unul din fericitii care au cont pe ghiseu. Am platit online pana si o amenda pentru depasire de viteza in localitate . Pana am obtinut totusi user name si parola am asteptat cam o saptamana; a trebuit sa depun o cerere scrisa la un ghiseu real si apoi am asteptat pe cei de la IT sa-si faca treaba. Astept si plata online a intretinerii si m-am scos de stat la cozi.

 12. Ion Ionescu de la Prad(a)

  Foarte bine ca a aparut posibilitatea asta si la noi. Am sa purced si eu la a-mi face cont ca sa scap naibii de cozile si tantiile aberante de pe la administratiile financiare.
  Un LIKE de la mine!:)

 13. Da, eu asa imi platesc darile la stat si e foarte bine. Am platit si anul trecut si a fost ok, deci voi continua.

 14. asta-i de bine…asa scapam si noi de infernul cozilor de la ghisee!

 15. eu! eu! eu am platit pentru prima data luna trecuta taxele locale prin ghiseul.ro… like a boss!

  sigur ca am facut un drum ca sa depun cerere si unul ca sa ridic credentialele si inca unul ca sa ridic credentialele bune pt ca alea initiale erau de fapt pt aplicatia de vizualizare taxe a primariei sector 1
  sigur ca a trebuit sa falsific semnatura sotiei pe o asa zisa procura si am si intrebat-o pe doamna aia daca ea crede ca exista vreun univers in care o procura neautentificata are vreo valoare

  sigur ca nu au mers credentialele din prima pentru ca nu stiu ce nu era actualizat si a trebuit sa mai sun inca o data la primarie (unde am dat peste un domn foarte binevoitor)

  dar… merge!

  in ziua in care am platit am fost sincer un pic mai fericit.

 16. Nu cred ca mai dureaza 2-3000 de ani pana devine si serviciul asta ceva normal, doar se stie ca romanul e cetatean comod. E putin neinformat si asta face ca procesul sa dureze.

 17. costicamusulmanu

  haoleo praleo, ia ascultati aci;
  dupe cum ma recomanda si nick-u’, domitiliul il am intr-o comuna celebra din romanica, pre numele ei CIUREA, giudetu’ cu capitala unde-o fost diacon creanga; ion creanga…
  insa spre deosebire de concomunenii mei (mancalea-s banii lor) am un divaiz pi telefon care imi da voie sa dau bani (daca am) cui vrea muschii mei;
  in anul de gratie 2013 am procedat astfel:
  1. sunat primarie ciurea; vorbit 5 minute cu doua tanti despre ce anume am de plata si unde(in caz ca nu erati la curent, daca nu stii ROL-ce-o fi aia-la tara nu ezisti; norocul meu este ca numele de familie este identic cu al unui fost pizdos din politia economica locala, asa ca bruxc beneficiez de atentie)
  2. revenit telefon primarie ciurea, primit prompt notat pix IBAN-uri si sume;
  3. accesat serviciul bancar on-line;
  4. FUCK; DIDN’T RECOGNIZE IBAN, or similar;
  5. pe principiul murphy-enian cum ca daca ai trimis un e-mail, dai un telefon (common sense) sa te asiguri ca l-au primit/citit, urmeaza sunat banca si intrebat “where the fuck” este relatia lor cu trezoreria; raspunsul; iei mata un hirlet, dai stratu’ asta de frunze deoparte, sapi 1,23 metri oblu si la 3,14(PI, LA noi la IESI) cm below gasesti plug-inul (si camesa) pentru conexiunea cu trezoreria mamii ei…
  6. platit (+3 ron comision fiecare plata, ca banca tre’ sa mai cumpere ceva umbrele pentru prosti ca mine…) si dupa 5 zile sunat again la primarie unde, arhimede trecuse si lasase un mesaj pentru mine:EVRIKA!!!

  anul asta, intrucit nu m-am invrednicit sa trec pe la tata pentru aprovizionarea cu zaibar moldova in scopul activarii neuron(u)ilor(lui) si a scutului antifunctionar, nu am intreprins inca nici un demers in sensul indeplinirii indatoririlor cetatenesti; wish me luck…

  INSA, let us not forget: we are talking about IASI COUNTY, CIUREA HALL, STELAR DATA…..

  P.S. asta-i mesaj privat pentru simona, voi astilalti nu cititi (sau daca o faceti va ofticati inutil); spune-mi te rog ziua cind are loc sedinta de redactie la catavenci, pentru ca as dori sa va trimit (pina nu vine vara si treceti la bere) un numar de 6 sticlute “motorina”(negru de vaslui) inspirationala in semn de multumire pentru tot ce ati facut (scris) pentru noi astilalti alfel decit cei multi; deasemenea daca aveti un curier preferat; merci

 18. In Canada merg pe siteul Turbotax, introduc cifrele din T4(daca sint salariat) sau veniturile din business, programul ma asista cu eventualele reduceri (daca am dreptul) si la sfirsit, imi submite retunul (asa se numeste declaratia de taxe) la CRA (Canada Revenue Agency). Timp consumat: 3-4 ore.

  Dupa doua saptamini mi se depun direct in cont baniice mi se datoreaza (fiindca statul canadian are grija sa perceapa, in timpul anului, mai multe impozite decit ar trebui, iar la sfirsit se face regularizarea).

  Nu cred ca este usor sa construiesti un sistem informatic pentru taxe si impozite la nivel de tara. Dar Romania are unii dintr cei mai buni specialisti IT din lume, deci ar putea sa incerce. Problema este organizarea, care se afla in mina politicienilor…

 19. Si uite asa platim noi taxele de adoptie la distanta pentru cateii din Sect 2 care sunt in adaposturile de la Butimanu si Cernica. Frumos si civilizat, si toata lumea e happy.

 20. Din povestea lui Robo si din ce-au mai zis si altii, m-am prins cum sta treaba. E cu efect psihologic.
  Dupa ce iti distrug nervii cu drumurile pentru depus cerere, obtinere parola (sau ce naiba), procura, etc., etc., cand reusesti, in sfarsit, sa platesti esti fericit. Ca @robo si atatia altii. Oameni buni, cum sa fii fericit cand platesti taxe???? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Va dati seama cat de perfid am fost manipulati? Suntem singura tara din lume cu oameni fericiti ca reusesc, IN SFARSIT, sa scoata bani din buzunarul propriu si sa-i intr-al statului. Pai nu-i adevarat ce se zice: “ca la noi, la nimeni!”. :mrgreen:

 21. Eu nu stau la coada niciodata pt. a mi se lua bani.
  Atat.

 22. Au venit să-şi plătească dările la stat şi s-au trezit cu tavanul în cap! Două persoane care se aflau, astăzi dimineaţă, în sediul Direcţiei de Taxe şi Impozite Sector 5 al Capitalei au fost rănite de bucăţi desprinse din tavan.
  Incidentul a avut loc la sediul din bulevardul Mihail Kogalniceanu. O femeie a fost transportată de urgenţă la spital.

  deci, la calculator e mai sigur!
  bravos natiune pt plata online.

 23. @Adi
  ha, ha, ai dreptate!
  m-au facut la psihic astia, intr-adevar cum dracu’ sa fiu fericit ca am platit taxe :))
  dar totusi in anii viitori sper sa le platesc in 3 minute din fata laptop-ului, deci ceva tot am castigat.

 24. Johnny Handsome

  Pînă şi Caracalu’ are ghişeu, iar ăia din Frecăţei cred că-s cei mai fericiţi, că primeau o grămadă de notificări.
  Io am fost chiar ieri, am scăpat relativ repede şi fără tavan în cap, da` aveau alea nişte feţe de parcă ele îmi dădeau bani.

  http://www.gandul.info/stiri/un-tavan-s-a-prabusit-la-directia-de-taxe-si-impozite-sector-5-doua-persoane-ranite-12333834

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green