Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Ce sărbători legale ne mai așteaptă

Pe an ce trece, sărbătorile legale se înmulțesc. Are grijă mama UE să sărbătorim prin a sta acasă cât mai multe, de la Rusalii (de-abia trecură), la Sfânta Maria, de la Sfântul Andrei la câte și mai câte… Și, totuși, parcă niciodată nu e destul. Mai sunt cel puțin câteva zile care stau și așteaptă cuminți să fie transformate în libere.

Ziua în care tre’ să mă odihnesc după sărbători

Nicicând nu suntem mai obosiți ca la început de an, așa că pe 15 ianuarie ar pica la fix o sărbătoare legală. E și ziua lui Eminescu, deci se potrivește de minune. Vom citi poezii, gândindu-ne la minunata salată de boeuf pe care-am mâncat-o de anul nou și căreia îi resimțim încă prezența, pe șolduri.

Ziua în care m-am hotărât că merg la sală

 Vine ca o urmare firească a salatei de boeuf și a sarmalelor. Ne e greu însă să ne decidem să facem pasul, așa că avem nevoie de o sărbătoare legală pentru asta. Un 30 ianuarie ar fi perfect.

Ziua în care tre’ să mă refac după Valentine’s Day și să mă pregătesc pentru 1 și 8 Martie

Mai ales bărbații au nevoie de ea, dar ca să nu se lase cu acuzații de discriminare, vor beneficia de ea și femeile. 26 februarie e data cea mai potrivită.

Ziua în care nu am chef să merg la birou

E aleatorie pentru fiecare dintre noi, dar suntem de acord să i se aleagă și ei o dată fixă. Un 25 mai ar fi perfect, fiindcă pică la numai 24 de zile după 1 mai, la fix cât să nu ne fi epuizat de muncă între timp. Poate fi sărbătorită oriunde. Nu se va aplica și lucrătorilor din servicii, pentru că magazinele și restaurantele trebuie să rămână deschise.

Ziua în care am chef să merg la birou, dar mi se pare că e prea cald afară

 Ar pica numai bine pe un 25 iunie, când s-a instalat deja vara și, deși nu e caniculă, ni se pare prea cald, pentru că nu suntem încă foarte obișnuiți cu temperaturile verii. Se va sărbători acasă, în familie, la un pahar de ceai cu gheață și o prăjiturică răcoroasă, cu fructe. Cu timpul, copiii născuți pe 25 iunie ar putea începe să primească prenumele Zîcacsmlbdmspcepca. De la Ziua în care am chef să merg la birou, dar mi se pare că e prea cald afară, logic.

Ziua în care am chef să merg la birou, dar afară chiar e foarte cald (nu doar mi se pare).

 Va fi fixată pe 10 iulie, când a început deja canicula și oamenii n-au mai avut liber de vreo două săptămâni, ceea ce îi face să aibă ochii bulbucați de nervi și de muncă. Poate fi legată, prin niște zile de concediu de odihnă, de ziua în care nu mai pot de caniculă, care va fi sărbătorită oficial pe 14 iulie. Cele două sărbători legale vor constitui începutul, respectiv finalul unei minivacanțe, intitulate sugestiv minivacanța de caniculă și se vor sărbători nu doar prin plajă, mare și relaxare, ci și prin rămânerea la distanță de e-mail, telefon sau orice alt divais care ar putea aduce în prim-plan probleme de serviciu.

 Ziua în care sunt deprimat pentru că urmează să se termine vara.

10 august ar fi o dată perfectă pentru ea, mai ales că pe 15 august e Sfânta Maria. Și astea două ar putea fi legate între ele prin niște zile de concediu de odihnă și transformate în minivacanță. Sărbătorirea va presupune multă reculegere, pioșenie, somn și rugăciune, iar, la finalul vacanței, se recomandă niște chiolhanuri de pomină, în compania fericiților care se numesc Marin, Marian, Maricel, Maria, Mariana sau Mărioara. Pentru alungarea depresiei.

Ziua în care sunt deprimat pentru că vara chiar s-a terminat.

 Va fi plasată în calendarul sărbătorilor legale, pe 1 septembrie. Ea va fi însoțită de o primă de depresie, din partea angajatorului, pentru achiziționarea cât mai multor distracții (filme, spectacole, concerte, ședințe la psiholog), capabile să alunge depresia și să redea angajatului puterea de muncă și entuziasmul.

 Ziua în mi-a trecut depresia și m-aș duce la birou, dar nu am cu ce să mă-mbrac

 Va fi pe 2 septembrie și va fi acompaniată și ea de o primă pentru haine, constând în decontarea unei ședințe de shopping de 8 ore. Cu alte cuvinte, firma va plăti fără să comenteze toate hainele pe care e capabil angajatul să le achiziționeze în intervalul legiferat: 8 ore (nu 7 ore jumate, nu 8 și un sfert).

 Ziua în care sunt cu nervii, pentru că a început ăla micu’ școala.

Ăla micu’ a început școala prin septembrie, dar părinții vor claca de-abia pe la începutul lui octombrie, prin urmare data de 10 octombrie pare perfectă pentru această sărbătoare legală. Toți copiii vor fi preluați de către grădinițe, școli și bunici, în așa fel încât părinții să-și poată revigora neuronii afectați, prin somn și stat toată ziua în vârful patului. Se vor distribui gratuit și prezervative, ca nu cumva în orele de stat în pat, la odihnă, să fie concepuți, din greșeală, alți copii.

Ziua în care tre’ să mă odihnesc, înainte de sărbători. E limpede ce-i cu ea, nu mai explic. 16 decembrie vi se pare o dată bună?

Dacă mai aveți propuneri, lista e exagerat de deschisă! :mrgreen:

(Text publicat în revista Unica, ediția din septembrie 2013)

42 comentarii

 1. ‘Geaba are mama UE si papa Guvernul grija de noi, daca nu se intetesc controalele si amenzile asupra celor care ignora sarbatorile astea n-am facut nicio treaba.
  Adica numa’ bugetarii sunt suficient de disciplinati sa le respecte! Pe toate si inca vreo cateva in plus.

  • Din pacate asta cam asa este.Tare mi-ar face placere sa pot spune ca am avut liber macar de 25 Decembrie sau 1 Ianuarie.Asta este lucram la privat si trebuie sa ne conformam.Ce ma deranjeaza cel mai rau la aceste libere ?Nu ar fi faptul ca sunt atat de multe si cam nepotrivite ci caci nici macar cand bugetarii vin la serviciu pentru ei este ca si cand ar fi tot liberi.

 2. Nu am inteles niciodata de ce bugetarii au drepturi … ca doar sunt platiti si din banii celor care lucreaza la “patroni” … iar ceilalti nu …

  • Pentru ca la bugetari se respecta legea, d’aia. Simplu! Pe cand la privat patronul face legea, el ofera daca si cand vrea concedii, daca si cand vrea zile libere la deces, nastere, casatorie etc…Pt ei e optional orice apare in monitorul oficial

  • Stimabililor colegi corporatisti, n-aveti decat sa va inchipuiti ca voi duceti in spate un bugetar din impozitele voastre. Etica a muncii n-aveti, ca lucrati sa va sapati colegii si sa furati afacerea patronului. Munca pozitiva nu faceti, ca daca ati fi muncitori de elita in industria producatoare n-ati avea vreme de stat pe bloguri in orele de birou. Niste bieti oameni acri si inchipuiti, care isi mascheaza esecul existential plangandu-se ca ii duc in spate pe aia de la buget. Dar sa va vad descurcandu-va fara bugetari care sa va invete carte in scoala si la gradinita ca sa nu muriti prosti, fara bugetari care sa va ingrijeasca atunci cand faceti buba, fara bugetari care sa aiba grija sa nu va omorati intre voi si sa incerce sa opreasca furtul statului de catre patronii vostri corporatisti. Fara astia muriti, ba!

  • Ai scris exact ce gandesc si eu. Toti privati ne privesc ca pe niste ciumati dar tot la bugetarii aia “amariti” vin noaptea de la petrecerile “team-building” beti, drogati, cand le fura iphone ultimul tip tot la bugetari apeleaza sa-l gaseasca. Si totusi tot noi stam degeaba si le mancam lor banii? Muncim in 8 ore cat muncesc ei in 13 ore, muncim 1 persoana pentru inca 3 si culmea, avem salarii mai mari ca ale lor (cel putin din experienta mea eu cunosc multi “privati” cu salariul mai mic ca al meu si eu nu sunt nici macar sef asa ca…mai usor cu comentariile rautacioase ca toti suntem oameni…plus ca toti parintii si bunicii nostri au fost bugetari si ne-au crescut foarte bine, nu ne-a lipsit nimic…toate mamele privatilor au fost contabile si invatatoare si toti tati ingineri sau muncitori in fabrici…sa nu uitam de unde plecam spre marele multinationale

  • ati inteles gresit …
   dilema era de ce nu au aceleasi dreptruri toti muncitorii(bugetari sau nu)…

  • Problema nu e ca il ducem in spate, problema e ca e gras :mrgreen:

  • LOOOOL,LOOOL,LOOOL.

 3. Aș mai adăuga:
  Ziua pre-sărbători (nu vreau să fiu nesimțită dar aici ar fi necesare mai multe zile..) în care tre să mă bat cu restul omenirii la cumpărături, să prind cele mai bune ouă, cea mai mare halcă de carne, cel mai bun cozonac, în fine, ingredientele pentru crăpelnița din zilele de sărbătoare. De asemenea, mai am nevoie de timp să le și gătesc, munții de mâncare inutilă care vor fi ulterior aruncați la gunoi nu se înalță singurei…
  Ziua în care am chef să merg la birou, dar mi se pare că e prea frig afară – nu cred că mai e necesar să dau explicații suplimentare. Asta ar merge cu Ziua în care am chef să merg la birou, dar nu îmi pot dezgropa masina din nămeți.
  Ziua în care sunt deprimat pentru că tocmai s-a terminat concediul
  Ziua în care sunt cu nervii, pentru că viața e grea – ăla micu a vomitat toaă noaptea, cățelul asemenea, ambii direct în dulapul cu ținutele office iar eu am călcat într-un răhățel de pisică imediat ce m-am dat jos din pat.
  Ziua în care sunt deprimat că e luni și trebuie să merg la serviciu.

 4. Noi suntem mici copilasi pe langa evrei sa vedeti cate sarbatori legale 😀 au ei 🙂

 5. costicamusulmanu

  io chiar nu înțeleg ce vă deranjează?!
  chiueratdemonstrandumul mai jos:
  păi cine are zile libere? bujetaru’, că la patrooooon…
  care-i ocupația de bază a bujetarului? să…fure (na, c-am zis-o și pe asta)
  ce se întîmplă cînd bujetaru’ nu-i la sărvici? nu fură, sau fură mai puțin
  ce mai face el în timpu’ liber? se dicstrează, deci tre’ să cheltuie
  prin urmare… economia duduie
  q. e. d. d. e.

  bă ce deștept sunt, este că-s bun de ministru?
  la finanțe, vă rog!
  hai, bine, sau la muncă.

 6. Puiu Cristina Daniela

  Am ca in Indonezia a fost propusa de catre guvern o zi libera pentru femeile care au probleme legate de ciclu. Stiu ca s-ar putea interpreta ca discriminare la adresa barbatillor, dar mie mi-ar conveni.

 7. Puiu Cristina Daniela

  Nu e vorba chiar de o sarbatoare legala, stiu, dar m-am gandit ca s-ar potrivi cu subiectul.

 8. costicamusulmanu, vezi mata ca la finante poti nimeri la un program de 6-22 si cand faci bujetu sa dormi la locul faptei mai multe zile si mai ales nopti si sa ai zile de concediu de recuperat de prin 2010………….

  la sanatate da, acolo frate n-am vazut, le-a luat 80 de zile sa raspunda la o petite si mi-au raspuns ca nu au inteles ce cer

 9. Din cate vazusem intr-un reportaj, noi avem foarte putine zile libere legale fata de alte tari.

  • Corect! De aceea nu prea pricep care-i mesajul articolului. Dupa stil, mesajul pare unul ironic (prea multe zile libere legale si/sau prea stupide motive pentru acordarea acestora). Mda, romanii au JENANT de putine zile libere (chiar si cumulat cu cele de odihna). Si la capitolul asta suntem bataia de joc a Europei. Si asta fara sa mai coroboram cu nivelul salariilor si al preturilor.

 10. Florin Ungureanu

  – Ziua președintelui perfect, pe care nu-l are si înca nu l-a avut Romania. Televiziunile obligate prin lege sa transmită documentare cu mari președinți de stat, americani sau francezi, care să ne determine să alegem mai bine la următoarele alegeri.
  – 4-th of July, să dăm și noi cu artifica, de ce să nu ne bucurăm cu prietenii si aliații americani? Am putea chiar muta ziua națională pe 5 Iulie, ca să fie langa-danga două zile de artifică.
  – Mother’s day. Lasă 8 martie, aia e ziua femeii, indiferent ca e mamă sau nu. De ziua mamei vom trimite obligatoriu cărți poștale mamelor, ca să iasă si Poșta Romana din recesiune.
  – Father’s day. Chiar dacă nu merită nenorocitul, merităm noi ceilalți să-l facem de căcat, așa că-l vom pune să facă pe dracu’n patru să ne intre în voie toată ziua, cu plimbări la cinema, zoo, parcuri tematice, iarbă verde, etc. Carte postală obligatorie, în care-i amintim ce a uitat el de-a lungul anului: ziua copilului, ziua mamei copilului, aniversarea căsătoriei, aniversarea propunerii de căsătorie, aniversarea primului “tata” spus de copil, etc.
  – Ziua recunoștinței că mai existăm ca nație, poate fi 10 mai, că familia regală Hohenzollern a avut o mare contribuție la asta.
  – Duminica orbului, comemorare. Stiți, aia din 1990, pe 21 mai, când romanii au votat ca orbii tot comunismul, convinși că le va fi mai de omenie decat cel de până atunci.

 11. neamtu tiganu

  consider ca propunerea de mai sus nu e suficient de gindita si de consistenta. Sa nu uitam ca zilele propuse a fi libere, atunci cind sunt zile fixe, pot cadea simbata sau duminica fapt ce le-ar scadea masiv din eficienta. De accea propun ca toate zilele libere sa cada joia, in acest fel exista posibilitatea “puntei” si se evita vinerea neagra.
  Discutabila e si ziua de marti, zi complet nepotrivita pt. munca deoarece martea sunt trei ceasuri rele, deci se pot intimpla multe necazuri.

 12. Propunerea lui neamtu tiganu e absolut corecta. Mi-as permite o singura adaugire: sa fie libere toate zilele de joi si sa se faca punte cu zilele de vineri. Iar daca vreuna din zilele libere legale (si la care AVEM DREPTUL!) pica joi, vineri, sambata sau duminica – zile libere conform regulii de mai sus, sa se compenseze cu zile libere miercuri, marti si luni. Si sa nu uitam ca 30 de zile lucratoare de concediu inseamna atunci 10 saptamani. Cu regula compensarii de care vorbeam in cazul in care pica vreo zi de sarbatoare legala (DREPTUL!) in zilele de concediu sa se compenseze.
  Iar in rest sunt de acord cu toate propunerile facute aici.

 13. si eu, si eu sunt de acord!

  si sa stiti ca e verificata : in multe tari zilele libere care pica in we, se recupereaza in primele zile lucratoare.. nimic nu se pierde!

  si sick day? noi de ce nu avem? 1 zi pe luna sa poti sta acasa ca te doare burta, esti indispus, nu ai dormit bine samd..fara certificate medicale samd ..pur si simplu

 14. Eu votez pentru ´´ziua libera luata ad-hoc´´, optiune care intra in functiune in orice zi din an cand nimic nu-ti iese la serviciu, fie pentru ca esti cu, creierii varza fie pentru ca cei cu care ai de-a face sunt cu , creierii varza.
  Decat sa te incurci, respectiv sa ii incurci pe altii, mai bine pleci dupa 2-3 ore(maaaxim) cand vezi ca pur si simplu toate iti ies pe dos. 🙄

 15. Si eu sunt de acord 🙂
  Multe zile libere au si lituanienii, ba serbeaza scaparea de sub ocupatia rusa, ba scaparea de nu-stiu-cine..in fine, au la zile libere in nestire. In 2010 cand am fost acolo, am avut parte de o minunata intampinare: zapada pana la genunchi la coborarea din troleu-era zi libera si evident nimeni nu curatase trotuarele. Sa nu mai zic ca in anul ala ale naibii cadeau numai joia sau martea 😛

 16. Sau sa cerem politicienilor – pe care i-am votat si ne sunt datori – sa legifereze si pentru noi ritmul lor de lucru: de marti pana joi (cel mult joi); plus vacantele asijderea.

 17. Propun sa am liber in ziua cind o sa-mi fac blog.Aleg sa am liber si cind o sa ma trezesc din betia de dupa,prilej de alegere a unor legale cuvenite.Nu vad de ce n-as sta acasa la prima afisare,sa-mi trimbitez performanta in cartier,in drumul catre magazinul de acuarele unde,cu noduri in git,sa-ntreb “aveti si roz?”.Daca da,cumpar si ma gindesc la libere,cit mai multe libere,cum numai un free lancelot poate visa.Ce-as vrea sa fiu de capul blogului meu,sa fiu pe picioarele blogului meu,sa fiu liber de liberele astora de au libere.

 18. Cred ca mama UE are grija doar de Romania, nu si de UK. Aici nu exista sarbatori religioase, ci Bank Holiday, ca doar bancile au nevoie de zile de sarbatoare.

 19. ziua ( saptamana ) dinainte si dupa examene de evaluare , bacalaureate , intrare la facultate , DOAR PT MAME NEBUNE , pe UNII copii si tati ii doare in basca
  de asemenea as sugera pt aceleasi perioade : calciu si calmante gratuite pt acelasi gen de mame ( nuuuuuuuuuu e cazul meu , e al unei prietene )
  dragii mei , ” prietena mea ” chiar are copii in regula cu scoala , da ea e cam nebuna

 20. Eu lucrez in privat, unde angajatorul respecta cu strictete zilele libere legale si toata lumea sta acasa.

  Si avem liber si de ziua de nastere si 8 martie, chiar daca angajatorul nu e obligat de lege sa ne acorde aceste zile.

  Pentru ca anul acesta 8 martie a fost sambata, am avut zi libera pe 7 – vineri, ca nu cumva sa ne ramana dator angajatorul cu ziua libera. Si pentru ca pe 7 e zi de salariu, iar doamna de la salarizare urma sa aiba liber, ne-a virat salariile joi, pe 6.

  Hai ca se poate si la patron s-o duci bine. 🙂

 21. Una din Bucuresti

  Eu nici nu mai am pretentii. De 10 ani lucrez in uichenduri, de sarbatori, la ore cam nasoale. Macar nu lucrez noaptea. Imi doresc un serviciu de la 8 la 4, liber de sarbatori si uichenduri. Aaa, da, si pauza de o ora la prinz. Cred ca ma fac profesoara :mrgreen:

 22. să mă iertați, vă rog. chiar nu intenționam să provoc un caft între bugetari și corporatiști. 🙂 🙄

  • Oare? Credeam ca numai pe Smartwoman se publica doar articole de facut trafic, nu ma asteptam ca si aici sa fie la fel…Doar acolo se invrajbesc privatii cu bugetarii, parintii si cei fara copii, cei cu caini si cei fara, cei grasi cu slabi etc

  • vezi, undeva în textul meu, cuvântul “bugetar” sau cuvântul “corporatist”? 🙂

 23. Eu propun o sambata libera pe luna pentru corporatisti. Si o vinere pe luna zi lucratoare pentru bugetari 😀

 24. Sa nu uitam ziua in care sunt deprimat ca am mai imbatranit un an.

 25. bugetar partial impartial

  10 august ar fi o dată perfectă pentru ea, mai ales că pe 15 august e Sfânta Maria. Și astea două ar putea fi legate între ele prin niște zile de concediu de odihnă și transformate în minivacanță. Sărbătorirea va presupune multă reculegere, pioșenie, somn și rugăciune.(punct)
  la finalul vacanței, se recomandă niște chiolhanuri de pomină, în compania fericiților care se numesc Marin, Marian, Maricel, Maria, Mariana sau Mărioara în data de 8 septembrie că sar popii pe noi.
  15 august a zi de prăznuire, deci de pomenire nu de chiolhanuri
  inca o sarba(u)toare

 26. pot pt ca sa pun ca sunt locuri unde ca bugetar,am muncit 14 ore pe zi si concediu de 2 sapt pe an.
  am prietene care dorm al job si nu-s de garda in noaptea aia si nici in fisa postului nu se prevede asta.

  • Eeee….munca depusa de bugetari niciodata nu se vede, doar privatii muncesc si ne tin pe noi in spate cu salarii mari si munca putina spre deloc…dar sunt convinsa ca niciun privat nu ar rezista la ritmul de lucru al unui bugetar care munceste in 8 ore cat privatul in 13, munceste pentru 3-4 persoane ca deh, nu este personal si sa descurce imensa birocratie in care suntem ingropati iar cu concediul mai usurel ca fiind unul singur pe aceeasi profesie nu are cine sa ne tina locul…dar astea nu se vad. repet, cam ipocriti privatii atat timp cat toti parintii lor au fost bugetari

 27. Mai da ce sar de cur in sus bugetarii astia,se vede ca se cam simt cu musca pe caciula “ei dau ei zbiara”,cam asa sta treaba,muncesc de se rup in doua,cand cauti se scarpina pe te miri unde,plimba hartii,te trombonesc ,te paseaza de la unu` la altu` cand mergi sa rezolvi vre-o treaba indiferent pe unde,ca de! timpu` trece leafa merge,dar altfel vaaaaaai cat muncesc ei!parca nu stie toata lumea cum sta treaba la stat!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green