Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Nu mai pot cu atâția “normali”!

Screen Shot 2015-04-15 at 14.25.45

Săptămâna trecută, înainte de Sfintele Sărbători Pascale, pe care știu că le-am petrecut cu toții în austeritate și smerenie (am glumit, hoo! 😛 ), am interacționat intens cu două categorii de “normali”:

1. “Normalii” ultragiați de ideea integrării copiilor autiști, a copiilor “cu probleme” și, în general, a tuturor “elementelor bolnave ale societății” în școlile și colectivitățile “normale”. De ce nu e bine să fie integrați “anormalii” printre “normali”? Păi, fiindcă îi strică, îi trag în jos, stă profesorul după “anormal”, până înțelege el lecția, și, în timpul ăsta, “normalul” nu-și mai atinge potențialul, rămâne în urmă cu educația, iar, în pauză, e posibil să mai ia și bătaie de la autistul “cu probleme” sau de la alt “element bolnav al societății”. Pentru că – spun părinții ăștia care cresc “normali” – “elementele bolnave” sunt agresive și nimănui nu-i convine să îi vină “normalul” acasă bătut de un “anormal” sau, Doamne ferește, chiar tulburat, fiindcă “anormalul” a făcut o criză în timpul orei sau – OMG!!! – și-a dezvelit organele genitale în fața clasei. Nu, nu inventez aceste argumente, ele sunt extrase chiar din realitatea înconjurătoare, de exemplu, din comentariile de aici, de la un topic dedicat autismului. Una peste alta, ne explică “normalii”, povestea asta cu “să integrăm anormalii” e o treabă hipsterească, o ipocrizie, un căcat pe care îl susțin toți ăștia care o ard socialist și trebuie să terminăm odată cu discriminarea pozitivă, că o să ne trezim dracu’, într-o zi, că dispărem ca specie, dacă o mai ținem tot așa… Nimic despre “normalii” care sunt agresivi, nici despre ăia care își pun organele pe toate gardurile. Noo, copiii ăștia “normali” trăiesc într-un mediu septic, fără elemente agresive, fără crize și fără organe genitale expuse la televizor, pe internet și, în general, pe toți pereții. Ei au toate condițiile să ajungă la maturitate foarte educați, cu toate lecțiile învățate, cu toți dinții în gură și fără să știe cum arată un organ genital. Din nefericire, totul se năruie în momentul în care se strecoară un “anormal” d-ăsta în școală și-i distruge pe toți “normalii”. După ce că le strică educația, că îi trage în urmă la lecții și că le scoate dinții, cu o agresivitate feroce, le mai arată și organul! Îngrozitor!

Desigur că niciunul dintre “normalii” semidocți, dar foarte aroganți pe care am avut plăcerea să-i citesc la un topic despre autism, nu știa mai nimic despre subiectul dezbaterii, și că, în general, prin “cu probleme” ei înțeleg absolut orice, de la autism la schizofrenie. De ce să citim și să ne documentăm? De ce să aflăm că 95% dintre autiști nu au porniri agresive? Sau că Einstein, de exemplu, a avut Asperger, care e o formă de autism, asta ca să dau doar un singur exemplu? Nu mai bine exprimăm direct ce credem, simplu și cuprinzător? Afară cu “anormalii” din școli, că ni-i defectează pe “normalii” noștri, mânca-i-ar mămica și tăticu pe ei de superiori! Care mămica și tăticu – nu am niciun dubiu! – vor avea grijă să le aplice superiorilor o educație elevată, în spiritul celor de mai sus, exact cum au făcut și mămicuța și tăticuțu lu’ Hitler, tot niște “normali” și ei!

2. A doua categorie de “normali” care m-a marcat în Săptămâna Patimilor, a postului și a empatiei, a fost aceea îngrijorată de homosexualitate. Pe fondul scandalului provocat de Mihaela Rădulescu, cu textele ei de țața Mița tăvălită prin făină, dar îngrijorată că vede fiu-său bărbați ținându-se de mână pe stradă, s-a discutat mult și intens chestiunea, cu preponderență din perspectivă părintească. Iată o problemă ridicată de un “normal” îngrijorat, pe cunoscuta rețea de socializare intitulată Facebook:

“Ia faceti un exercitiu de imaginatie. Vine baiatul in varsta de 14 ani la tatal lui si ii zice “Tati, tatiiii, m-am indragostit!”. Ce poate fi mai frumos pentru un tata decat sa afle ca baiatul lui aflat la pubertate e indragostit lulea? “M-am indragostit de Marcel din clasa a IX-a B! Citeste, asculta muzica buna, invata bine, e inalt, are buzele rosii, iar acasa poarta rochii inflorate! Ne-am pipait acasa la el si e mai dotat ca mine. Chiar am vrut sa o facem dar nu intra si m-a durut! In alta zi am incercat sa folosim un unguent sau ceva dar nu gaseam! Pana la urma am reusit! Cu Linco cu aroma de cascaval! Cand am terminat, cearceaful era murdar de sange si de maro! Tatiii, tatiii ce sa fac sa nu ma mai doara? Ca de oral ne-am saturat! Vreau mai profund!” Ce faci atunci ca parinte? Ii zici “Brava, fatul meu! Ma bucur pentru dragostea ta profund anala. Sa-l chemi sa-l cunoasca si familia! Si matusa! Si cumnatul! Adu’ baiatu’ de Pasti la masa sa ciocnim oua!“???”

Ați sesizat obsesia bietului părinte îngrijorat pentru detalii maro, da? E “normală” și ea, nu? Pentru că, atunci când băieții “normali” se îndrăgostesc de fete “normale” și își informează părinții despre iubirea lor, povestea conține la fel de multe informații despre unguente și culori. Una peste alta, e clar că așa le povestesc, în general, oamenii părinților cum fac ei sex: cu multe detalii. :mrgreen: Dacă încă n-ați făcut-o, e cam urgent să remediați. Succes! :mrgreen:

Dar oare ce i se poate răspunde unui astfel de părinte “normal”? Că singura reacție pe care poți s-o ai față de copilul tău e să-l iubești, să-l înțelegi și să-l susții, indiferent cu cine alege să facă sex, atâta timp cât actul sexual respectiv este legal și liber consimțit de către partenerul lui? Că, slavă Domnului, nu e treaba părinților cu ce se ung copiii în pat? Că, până acum, n-am întâlnit oameni preocupați de pozițiile în care și-o trag copiii lor heterosexuali, deci nu văd de ce un părinte de homosexual ar fi atât de obsedat de “maro”-ul din curul copilului lui, mă iertați? 🙄 Că nu văd absolut niciun argument pentru această preocupare, în afară de bolnăviciune, prostie și îngustime sufletească, din păcate? Pentru că trebuie să fii bolnav la suflet ca să declari, de exemplu, că, dacă copilul tău va fi gay, o să-i ceri să plece de lângă tine și să nu se mai întoarcă niciodată, cum am citit pe wall-urile altor “normali”. Știu, știu, scrie în biblie că nu e voie să faci amor cu persoane de același sex, dar tot în biblie scrie și că femeia trebuie să se supună bărbatului și n-am auzit până acum niciun părinte de “normală” făcându-i crize fiică-sii că nu-i e suficient de supusă soțului. 🙄

Încă ceva ce n-am văzut până în momentul în care scriu acest text: niciun părinte de “normali” frământat de faptul că debutul preocupărilor sexuale la copii a coborât undeva spre vârsta de 12-13 ani. N-am întâlnit încă dezbateri aprinse despre faptul că generația noastră, educată parțial în timpul comunismului, a crescut cu ideea asta în cap, că sexul e un mare tabu și un mare trofeu, și tocmai se intersectează acum cu generația de juniori care a crescut într-un mediu supersexualizat și pentru care, iată, sexul nu mai e așa un mare tabu. Oare o fi bine? O fi rău? Eu zic că sigur, oricum ai da-o, pe noi, ăștia mai bătrânei, o să ne zguduie să aflăm că cei mici stau cu mâna-n chiloții colegilor și colegelor de pe la 12 ani, dar, per ansamblu, s-ar putea să nu fie chiar așa o mare nenorocire. Niște oameni care se raportează relaxat la sex încă de mici au șanse să fie mai sănătoși la minte, la trup și la suflet decât noi, care ne-am raportat mereu la el ca la ceva serios și exagerat de important. Dar asta e deja altă discuție, pe care o voi deschide, la un moment dat. Deocamdată observ că nu se discută despre problemele astea, ale “normalilor”. Doar pe tema “Aoleo, și ce-o să mă fac dacă o să devină fiu-meu un “anormal” homo???”. 😕

Închei cu bomboana de pe coliva acestui subiect, mai exact cu cea mai hilară frământare a unei alte “normale”, întâlnite tot pe Facebook: “Ce te faci dacă afli că soțul tău te-a înșelat cu un bărbat???? Îți mai dă mâna atunci să fii corect politic?”. Este că e tare? 😆 În sfârșit, cineva ne-a luat vălul de pe ochi nouă, ipocriților care o ardem hipsterește, pretinzând că homosexualii sunt tot oameni. Ne-a demascat, nu mai avem ce să zicem! Firește că, dacă ne înșală soțul cu un bărbat, o să ne dăm seama ce lucru rău e să fii gay! Cu totul altfel ar sta treaba dacă el ne-ar înșela “normal”, cu o femeie, dăăăăăă!!!!!!! 😆

Voi mai puteți cu atâția “normali”?

Foto Shutterstock

162 comentarii

 1. Asta e un blog public, oamenii vin, citesc si unii isi exprima opinia.
  Nimeni nu detine adevarul absolut. Nu stiu de unde inversunarea asta impotriva normalilor, anormalilor si nu stiu nici ce sunt aia 🙂 Cine stabileste?
  Oamenii au pareri diferite, unii le expun intr-un mod agresiv, altii ok, dar tu dai tonul aici, Simona. Renunta tu prima la a jigni si a fi atat de inversunata impotriva unora si a altora. Si mai ales la atitudinea de tip “cine nu crede ca mine e prost”.
  Da, stiu, pot sa nu te citesc daca nu-mi convine. O s-o fac totusi in continuare, pentru ca imi plac temele tale si cred ca e o comunitate virtuala destul de ok in jurul blogului tau.
  Imi pare doar rau ca devine uneori atat de “balcanic” si ca subiecte importante ca acestea nu sunt tratate cu seriozitate si respect, asa cum ar merita.

  • Ba din contra, eu cred ca Simona trateaza aceste subiecte exact cu seriozitatea si respectul pe care le merita.

   Si tonul e ok, si atitudinea “cine nu crede ca mine e prost” este perfect justificata in legatura cu aceste subiecte.

   Dupa cum vad eu lucrurile, Simona face aici un serviciu public: acela de a spune, de a spune inca o data si de a mai spune inca o data dupa aia despre cum ar trebui sa fie lucrurile intr-o societate normala (culmea, da, intr-una normala) din secolul 21, un secol in care din pacate unii traiesc doar fizic, pentru ca la nivel de mentalitati sunt undeva prin evul mediu.

   Incet incet, mentalitatile o sa se schimbe si in tara asta de pupatori de moaste incuiati.

   Dar lucrurile astea trebuie spuse. Spuse, spuse si iar spuse:
   – ca homosexualii sunt si ei oameni;
   – ca “anormalii” si minoritarii de tot felul sunt si ei oameni;
   – ca copiii sunt si ei oameni si ca deci trebuie tratati ca niste oameni, nu ca niste animale de la care nu ne dorim altceva decat sa fie bine dresate ca sa raspunda la comenzi;
   – ca cainii NU SUNT OAMENI (soc!); da, cainii chiar nu sunt oameni;
   – si altele asemenea.

   Tine-o tot asa, Simona.

  • Inversunarea exista pentru ca unii oameni, ca Raduleasca, se auto proclama ca fiind un etalon drept de urmat si instiga la ura si la bezna mintii.

   Din pacate multi oameni o asculta pe Raduleasca. Si aleg sa se foloseasca de declaratiile ei pentru a-si intari viziunile strambe in loc sa invete.

 2. Eu cred ca fiul Mihaelei Radulescu are sanse mari sa fie gay. Ar fi poetic justice.

 3. Pustiul meu in grupa mare la gradi, are un coleg autist. Un pusti dragut, simpatic, cu care copilul meu se joaca. Nu a invatat nici o deprindere rea de la copilul autist, nu a fost batut, nu a devenit “anormal” prin simpatie. Dimpotriva, cred ca este o terapie foarte buna pt copilul autist, joaca cu copii ca al meu. Adica intelegator, cooperant si atent cu altii. Sunt mandra de el. Cat despre homosexualitate, daca va fi cazul, am sa-l iubesc neconditionat.
  http://metaphor.ro/romanii-sunt-homofobi-si-raduleasca-la-fel/

  • Exista si copii autisti agresivi, desi sunt o minoritate. Avea o prietena educatoare in grupa un copil autist care isi lovea colegii, injura si isi dadea jos pantalonii din senin. Avea nevoie de un ajutor de educatoare ca sa faca fata, cum se practica atunci cand ai un copii cu nevoi speciale in grupa, dar gradinita n-a fost dispusa sa angajeze pe cineva. Intre timp, parintii copiilor care erau loviti au inceput sa faca tamtam la gradinita, evident nemultumiti, asa ca mama lui l-a dus la o gradinita pentru copii cu nevoi speciale.

   In alt an a avut alt copil autist, dar linistit. Nici copiii, nici parintii n-au avut vreo problema cu el iar prietena mea isi desfasura orele normal, acordand destul timp si copilului autist, si celorlalti copii. Cand copilul cu probleme deranjeaza drastic orele, atunci e nevoie de mai mult decat o singura educatoare/invatatoare.

 4. Toti cei mentionati sunt oameni tristi.

  Cu ei merge cel mai bine sa empatizezi la modul: “Dar daca ai afla ca este copilul tau autist/gay? Ai vrea sa fie exclus din clasa de copii pentru ca e autist? Ti-ar placea sa se intoarca batut pentru ca au aflat altii ca el e gay?”. Sau pentru ultracredinciosi: “Iisus ierta pacatosii, inclusiv homosexualii, iar tu, parintele care i-ai dat viata, il dai afara din casa?!”

  Poate ajuta daca aduci problema mai aproape de ei sau ii faci sa le fie rusine de sine.

  • E foarte prost modu tau de gandire cu daca, daca, daca. Daca copilul autist impiedica desfasurarea normala a orelor sau nu poate invata in acelasi ritm cu ceilalti atunci el trebuie dus intr-o clasa speciala unde cineva sa se ocupe de el, cineva specializat. Si daca ar fi copilul meu as gandi la fel. De ce sa chinui alti 29 de copii. + tie nu ti-ar place sa se ocupe cineva mai competent decat o simpla invatatoare de copilu tau in special cand acesta are nevoie?

   Daca eu vad pe strada un om care isi da cu capul de un stalp pana ii curge sangele pot sa zic despre el ca ii un om prost deoarece el nu rezolva nimic prin datul cu capu de stalp, ba chiar dimpotriva isi face rau singur. Tu o sa vi sa imi zici:”Daca era copilul tau mai gandeai asa despre el?” Pai nefiind copilul meu imi pot forma o opinie obiectiva despre actiunea acelui om. Daca era copilul meu probabil gaseam eu un motiv ca sa il absov de prostie, dar obiectiv vorbind el tot un prost ar fi fost doar ca eu m-as fi mintit pe mine insumi fiind subiectiv. Is de acord ca trebuie sa ii ajutam pe cei mai slabi decat noi. Dar facem lucrul asta atunci cand nu punem in pericol viitorul altor copii.

  • @el maifo

   Bai, iar cu “viitorul” c..rului ??? ce obsesie frate asta cu “viitorul stricat de altii” obsesie nationala !!! Asta e ca aia cu “nationala noastra de fotbal a jucat superb, dar am luat 10-0 ca ne-au furat arbitrii”. Nimeni nu fura nimeni viitorul, stimabile, nici nu ni-l pune in pericol! Ni-l furam singuri cu mentalitati din astea.
   Fiecare persoana are dreptul la acel mirific “viitor” si sa fie parte dintr-o societate dupa puterile sale si dupa abilitatile sale. Aa, si nu e “prost” modul altuia de gandire doar pentru ca difera de al tau!

 5. Credinta fiecaruia nu se huleste!Preferinta sexuala a fiecaruia nu intereseaza!Nu catalogam oamenii dupa credinta/probleme fizice/preferinte sexuale!Pentru cei care o fac oamenii sunt bagati in categorii:pocaitii-surdu-mutu-poponaru…..!
  Textul de mai sus (aparut pe Facebook) este ordinar!!! Behaita de Raduleasca e de pensie nu de etalat ifosele basinoase pe la televizor!
  http://allbyl.blogspot.gr/2015/04/the-song-of-day-hozier-take-me-to-church.html
  Toti avem acealeasi drepturi la viata cu tot ceea ce implica ea!

  • Haoleooo cu siguranta cantecul din link-ul de mai sus a smintit multe priviri pioase si inocente!!!Dar daca era fratele vostru, baiatul vostru….cel omorat in baiate pentru ca a indraznit sa fie homosexual, la fel ati fi reactionat oare???? 😡 😡 😡
   Ia uitati-va si filmul “The Imitation Game” sa vedeti la ce tratamente hormonale odioase erau supusi homosexualii , ajungand in final la suicid!!!!

 6. Nu cred ca este normal sa compari un copil autist cu un homosexual.mi se pare o mizerie ce incerci sa faci.primii nu aleg sa fie asa.este o boala.homosexualii da,indiferent de teoriile care se vehiculeaza conform carora “asa se nasc”.nu,nu e asa.sunt doar niste asa-zise studii scoase in fata care sunt menite sa-i justifice si au fost platite de oameni aflati “la varf” pentru a ne convinge ca anormalul este normal si invers.in curand o sa ni se zica ca nu mai este normal sa facem sex femeie cu barbat ci numai cu acelasi sex.imi pare rau,iti citesc de multa vreme blogul,mi-esti draga ptr cum scrii,am fost de acord pana acum cu celelalte articole,dar asta nu

  • Si cum crezi tu ca homosexualii au ales sa fie homosexuali? Hai cu niste argumente. Crezi ca asa s-au gandit ei intr-o zi de duminica ca ar fi mai bine pt ei? Crezi ca au fost convinsi de cineva sa aleaga acest drum? Eu sunt curioasa cam cum poti alege sa fii gay.

  • Nu e nimic gresit ca doi oameni sa se iubeasca. Dragostea e dragoste, indiferent ca e intre doi barbati, doua femei, sau un barbat si o femeie.

  • Da, clar, homosexualii isi aleg calea, pentru ca vor ei musai sa fie altfel decat ceilalti si sa fie ciuca batailor (fizice si psihice) ale “normalilor”.

   Problema cu “normalitatea” si neacceptarea celor diferiti e ca oricand poti deveni tu “anormalul”. Daca maine decide cineva ca aia cu ochii caprui sunt anomalii genetice 1/3 din romani au pus-o, ca celelalte 2/3 sunt majoritari si mai ales normali, nu?

  • Ati vorbit vreodata cu un viitor homosexual? Din ce scrieti concluzia este ca nu. Eu am facut-o. Si nu o convorbire banala despre ce frumos e afara si ce fain canta pasarile, ci una despre ce simte. E in iad! Rupt in 1000 de bucati : societatea despre care stie ca il condamna, familia si cum va reactiona, prietenii, colegii., Dumnezeu. Da! Dumnezeu! Si peste toate, ceea ce simte si ceea ce stie ca este si nu gaseste o cale pentru a face sa fie bine pentru toti. Nici macar nu isi pune propria persoana pe primul loc ci pe ceilalti. Asta e trist. Si ce se intampla? Devine retras, asocial, isi construieste propria lume in care totul e perfect si luminos. Unii din ei se refugiaza in carti, arta, in general in cultura. Eu un asemenea OM am cunoscut. De o delicatete sufleteasca si de o cultura incredibila, dar suferind, il durea fiecare respiratie pentru ca “afara” nu putea fi el insusi. Si prin “afara” inteleg Ro. L-am sfatuit sa plece de aici si ma bucur ca a facut-o. Pentru ca acum zambeste cu adevarat, asa cum trebuie s-o faca un om care se accepta si este acceptat. Dar prin cate ore de terapie a trecut doar el stie. Iar acasa este exact cine este si nu se mai ascunde pentru ca ancora familiala nu s-a rupt in momentul in care a spus ce e cu el. Recomand tuturor filmul ” O inima normala”

  • OK, daca tu sustii ca orientarea sexuala tine de alegere, raspunde-mi la o intrebare simpla:

   Tu cand, cum si din ce motive ai ales sa fii hetero? Povesteste-ne!

 7. Irina,Iisus a zis sa iubim pacatosii si sa incercam sa ii aducem pe calea cea buna,dar nu sa iubim pacatul.stiu ca multi incearca sa rastalmaceasca biblia ptr a o folosi drept argument,dar nu e chiar asa

  • Foarte corect. Si daca nu cred in Biblie, totusi sa creada in bunul simt , care ar conduce la renuntarea la prolezitism. Asta este , in fapt, ceeace deranjeaza. Marsurile homosexuale sunt sfidatoare si ingreuneaza chiar acceptarea lor de catre ceilalti. In rest, fiecare cu curul lui…

  • Sa o rastalmaceasca???? Dar de unde stii ca tu ai inteles-o corect??? exista un sistem de interpretare a biblie, o legenda sau “note ale autorului”???? Toate ca toate, dar asta cu biblia, si cu religia in general, ma scoate din sarite. Asta demonstreaza exact cat de indoctrinate si de inguste in orizonturi pot fi unele persoane!

 8. intr-un final a pus cineva punctul pe “i” la toata normalitatea care ne inconjoara. cred ca si in aceste doua tematici se simte inca puternica amprenta comunista, prin care am fost izolati de la o serie de informatii privind diversitatea sexuala sau problemele de sanatate ale altora. erau lucruri sub ascunse sub pres, imposibil de conceput in societatea perfecta creata de comunism.
  fara sa fiu parinte, pe mine mai mult ma ingrijoreaza faptul ca inca nu exista ore de educatie sexuala, unde un medic si un psiholog sa vorbeasca fara ascunzisuri despre sex si prezervativ, mai ales in conditiile mediului supersexualizat.
  sper ca toleranta sa nu ramana un concept abstract pentru normali si sa isi indrepte preocuparile catre lucruri cu adevarat importante, nu catre condamnarea unuia sau altuia

  • Eu,fiind parinte de fata,sunt ingrijorata de aceleasi lucruri. Mi-ar fi parut utile niste ore de educatie sexuala,tinute de medic,profesor,psiholog sau,ma rog,cum o fi mai bine. Sa li dea niste informatii utile,venite de la oameni care chiar se pricep. Si asta cat mai devreme,avand in vedere avalansa de ,,informatii” pe teme asta la care au acces. Inclusiv despre heterosexualitate,homosexualitate etc. Cred ca teama asta de ,,anormal” vine tot din lipsa unor informatii corecte. Si daca e sa ma intrebi pe mine,mai mult imi e frica de violenta din scoli(iti pot da niste exemple de sa ai vise urate un semestru) decat de ,,anormali”.

 9. Si eu sunt sigura ca homosexualii ALEG sa fie asa 😯 . In definitiv, de ce sa-ti faci viata usoara, sa fii heterosexual si “normal”, cand poti in schimb sa fii injurat, hulit, exclus de societate (mai ales cea romaneasca)? Nu-i asa ca orice om ar ALEGE a doua varianta, pentru ca altfel ar fi prea plictisitor?! 🙄

 10. homosexualii, din pacate, nu aleg.
  la cei bisexuali se poate pune intrebarea,dar tot pe fondul unei disfunctionalitati cel putin emotionale se indreapta catre cei de acelasi sex.
  nu sutn de acord cu paradele gay pentru ca nu trebuie sa defilezi impopotonat pe strada ,ca sa arati cu cine faci sex.
  sincer, orientarea sexuala a celui din fata mea, nu e treaba mea. nu il judec eu.
  ca sunt si atitudini agresive,ca incearca,pentru bani, sa ii convinga pe adolescenti, tineri sa aiba raposrturi homo?ok,dar fix asta se inampla si cu cei care apeleaza la prostituate.
  deci,cel putin cat am citit si dupa cati homosexuali am intalnit, nici vorba de alegere. nu e Ion care e perfect echilibrat, cu tostesteronul la purtator sa aleaga el asa, pe deste,daca se culca cu o femeie sau cu un barbat.

  daca strumf ar fi homosexual? putin probabil,dar daca ar fi, nu numai ca l-as iubi la fel ca pana acum,ca nimic din ce ar face el nu e in stare sa darame o centima din iubirea mea pentru el,dar vai mama celor care il vor jigni pentru asta. leoaica devin.nu e treaba nimanui ce face cealalt in pat.

  de acord, ca in Biblie este interzisa homsexaulitatea,dar tot acolo scrie si ca nu judecati,ca sa nu fiti judecati si cel fara de pacat sa arunce cu piatra.

  • nu cunosc bine subiectul dar cred ca nu toti homosexualii se “impopotoneaza” … mie imi plac paradele lor (cele din tarile vestice), atat cat vad la tv , chiar “impopotonati” sunt simpatici

   in ceea ce priveste un copil autist in scoala obisnuita, cred ca ar trebui sa fie insotit de o persoana specializata pe problema lui, nu poti pretinde unui invatator sa fie psihoterapeut … in rest, nu vad alte probleme

  • mi se pare foarte mișto comentariul tău, însă am rezonat negativ la o chestie, care era și în capul meu într-un timp.
   „nu sutn de acord cu paradele gay pentru ca nu trebuie sa defilezi impopotonat pe strada ,ca sa arati cu cine faci sex.”
   Nu fac paradele pe care le fac ca să arate cu cine și-o trag. Poți face, foarte simplu, o paralelă cu bicicliștii, că tot sunt zeci de parade de bicicliști zilele astea. Crezi că ies în stradă ca să-și etaleze bicicletele? Sau ca să arate că fac sport? Nu. Ci ca să conștientizeze lumea că ei există, că sunt și ei participanți în societate și că trebuie să li se acorde și lor o bucățică din drum, fără să fie înjurați, claxonați, bătuți cu pietre. De asemenea, deși ies în stradă pentru chestii complet serioase, nu arată ca niște ciocli sau talibani, ci-s îmbrăcați ca niște bicicliști, veseli și vorbăreți, că se simt bine.
   Acum, înlocuiește „bicicliști” cu „homosexuali” și vezi dacă ți se mai pare urât ce fac.

  • Sint complet de acord cu Nike si nu poti compara paradele homosexuale cu cele de biciclisti decit cel mult la agresivitate. Din pacate, la pride parade in Toronto apar oameni dezbracati si chiar simulind acte sexuale si sado-mazochism. Cu asta nu pot fi de acord. Altfel cred ca homosexualii trebuie sa aiba toate drepturile heterosexualilor, inclusiv cel de a se casatori, daca doresc sa-si complice viatza 🙂

  • Dupa numarul de degete in jos, Inteleg deci ca cititorii acestui blog nu sint de acord cu afirmatia mea ca homosexualii trebuie sa aibe aceleasi drepturi ca heterosexualii. Chiar nimeni?

 11. Hehe. La un moment dat niste domni educati, antifeministi si homofobi, putin piscati de bautura, mi-au marturisit de ce au o aversiune atat de acuta fata de gay. Pentru ca se tem de avansuri sexuale nedorite, se tem ca ar putea fi agresati sexual, verbal sau fizic de acestia. Practic, se tem ca alti barbati s-ar putea purta cu ei cam cum se purtau ei cu majoritatea femeilor. Nu generalizez, dar ironia situatiei mi-a ramas in minte.
  Am un unchi care a locuit dupa 50 de ani cativa ani cu un barbat. Pana atunci, toate femeile care l-au cunoscut spuneau ca e cel mai masculin si fermecator barbat pe care l-au intalnit vreodata. Cand s-au prins ca e gay, si ca strugurii sunt acri, nu mai pridideau sa imi explice cat de anormal li s-a parut dintotdeauna. Asa e cu etichetele astea, au nevoie de context…

 12. Oare ? Acum eu ca să fiu corect din punct de vedere al preferințelor personale- unde materialele pe care le citesc pe acest blog îmi înveselesc ziua – ar trebui să fiu de acord cu niște lucruri pe care, probabil, le-am înțelege mai bine dacă ar fi discutate, analizate, dacă am fi educați în mod obiectiv despre ele. Da, într-o lume ideală integrarea copiilor cu probleme- ar fi ideală. În România e un mod de a te spăla pe mâini de problemă- las că se descurcă doamna învățătoare cu dom profesor- chiar dacă n-au pregătirea corespunzătoare- nici măcar pentru cazurile de urgență (învățătoare care leșină atunci când unui copil îi curge sânge din nas sunt mii). Idem chestia cu homosexualii. S-a cam terminat cu Inchiziția- OK- dar atunci când se expun pe stradă în manifestații de promovare- nu mai e OK. Pentru că orice fel de psiholog- la orice nivel- îți va spune că tinerii sunt cei mai influențabili – și că da, poți deveni homosexual pe baza unei astfel de influențe. Și că nu, nu este normală homosexualitatea- indiferent de cât de toleranți suntem. .

  • Sunt psiholog cu experiență, si nu, nu pot sustine ce spuneți dumneavoastră. Homosexual nu ajungi prin influență. Orientarea sexuală este dată de la începutul vieții și nu poate fi schimbată cu nimic.

   Ba chiar au fost homosexuali care au si-au dorit atât de mult să fie hetero, încât s-au supus unor inumane tratamente “de conversie” la heterosexualitate. Nu numai că nu au funcționat aceste tratamente, dar sănătatea mentală a pacientilor s-a degradat până la suicid.

  • In primul rand ei manifesta pro toleranta nu pro homosexualitate. In al doilea rand, nu poti fi homosexual ca te-a influentat cineva sau ceva. Asa te nasti.

  • Monica: este un subiect mai delicat, dar cred ca trebuie ridicat. Practic 100% din baietii molestati sexual de un gay devin, la maturitate, homosexuali. Exista deci un mod de schimbare a orientarii sexuale data de natura, dar nu are nimic de a face cu alegerea.

 13. Nu-i aşa că-i mişto când noi stabilim fiecare propriile etaloane de normalitate? Ne simţim bine, ne simţim importanţi, simţim chiar că am făcut un favor societăţii cu lămurirea pe care am adus-o.
  Uităm însă mereu că ce e normal pentru unul, e absolut inacceptabil pentru altul. Şi culmea, nu putem accepta deloc asta, chiar dacă ni se reaminteşte. Pentru că fiecare dintre noi ştie cel mai bine care e adevărata “normalitate”. Ce putem face, e doar să ne coalizăm cu una dintre părţi, aruncându-ne în tranşeele din care începem să aruncăm cu pietre înspre adversari.
  Uite, chiar şi tu, Simona, că tot suntem la tine acasă, ai ales o tabără. Te declari tolerantă şi înţelegătoare cu subiecţii aferenţi discuţiei. Deşi poate că în alte ţări ai fi fost la ora asta strivită de pietrele primite în freză pentru părerile tale. Ar fi fost cei de acolo anormali? Nici gând. Nu pot fi o ţară întreagă de anormali doar pentru că ei gândesc altfel. Ar fi doar de neacceptat în “normalitatea” noastră. Nici nu cred că dacă te-ai fi născut pe acolo ai mai fi avut acum aceste păreri.
  Deci cum spuneam, te consideri tolerantă. Dar dacă zici că intoleranţa e de porc, cum se face că tocmai tu eşti intolerantă cu persoanele cărora nu le plac sau nu pot accepta anumite chestii? Nu ştiu de ce, dar pe alocuri, îmi dai impresia că doar “normalitatea” ta e cea bună şi ar trebui impusă, iar a celorlalţi e doar prilej de greaţă şi motiv de vomă.

  • mie-mi stă creieru-n loc la asemenea “argumente”, simt cum mi se înoadă neuronii și pocnesc. va să zică, eu sunt intolerantă cu intoleranții, deci sunt la fel ca ei și promovez același gen de atitudine? serios????? pe logica asta, dacă ești anti-Holocaust e totuna cu a omorî evrei? hai, pe bune, mai gândește-te și revino cu o observație mai logică, e o aberație atât de mare ce spui încât nu avem cum să purtăm un dialog. 😉

  • Ia-o uşor, fără patimă. Vezi? Deja mi-ai pus o etichetă pe frunte şi nu mai vrei nici să dialoghezi. Oricum, te-ai şi dus în extrem, tocmai ca să-ţi iei o marjă de siguranţă. Ştii că acolo s-a dat o lege şi nu se poate discuta.
   Ce voiam să spun, punctual:
   1. copiii cu anumite probleme: tu spui că e musai să fie acceptaţi într-o comunitate cu ceilalţi. Ok. Dar ce facem cu argumentele celorlalţi părinţi, care sunt de altă părere. Le-o impunem pe-a noastră? Şi dacă nu sunt de acord atunci clar sunt nişte retardaţi care nu înţeleg lumea?
   2. homosexualii: sunt unele persoane (nu puţine) cărora le repugnă numai gândul, ca să nu mai spun de vizualizarea pe stradă, a doi bărbaţi care se sărută cu foc. Exact la fel cum nu te naşti gay la fel nu te naşti cu capacitatea asta de acceptare. Ce să facă ei, cum să şi-o educe astfel încât să fie bine pentru toată lumea şi să scape de eticheta de intolerant? Îi băgăm pumnul în gură şi nu-i mai lăsăm să-şi spună părerea?
   Ce voiam să spun e că toleranţa asta are o limită de demarcaţie a naibii de subţire că abia o vedem. Şi-i a naibii de plină de subiectivism. Nu crezi că atâta politically-correctness cultivat riscă să depersonalizeze omenirea?

  • nu impunem nimic nimănui, dar dă-mi voie să-l disprețuiesc la maximum pe nenea ăla de i-am postat comentariul mai jos. și să-l consider nu retardat, ci urangutan de-abia coborât din pom. uite, îl repostez și aici:

   1

   ai înțeles, da? nu se anturează el cu toți homosexualii și handicapații… supeeeer! 😉
   din păcate, e plin de normali d-ăștia. despre ei e textul meu.

  • Vezi? Reacţionezi, scuză-mi expresia, primar. Te-a jignit? Urangutanule!
   Fii convinsă că el aşa va face cu copiii lui. Poţi tu să faci zeci de tumbe şi să apeşi de 1000 de ori butonul roşu, el nu-şi va “antura” copiii cu cine consideri tu că ar fi normal.
   Filmuleţul cu pensionarii din troleu e şi el un apel la toleranţă, nu?

  • du-te, te rog, și pune întrebarea asta cu jignitul unei mame care are un copil cu handicap. mersi. eu închei aici discuția. dacă nu ți se ridică părul pe tine când îl citești pe animalul ăla, înseamnă că suntem din filme complet-complet diferite. brrrr…

  • Exact aici vroiam să ajung. Atunci când pui patimă şi simţi că se ridică părul pe tine, atunci nu mai poţi judeca 100% corect şi imparţial. Eşti prea implicat în problemă şi verdictul e plin de subiectivism.
   E bine totuşi că suntem pe un blog personal. Altfel, cu tine în rol de judecător, eram deja în temniţă. 🙂

  • ah, nu! diverși “normali” ca ăla de mai sus vor să scoată “handicapații” din școli și, în general, să curețe lumea de anormali. eu doar îi arăt cu degetul și-i înjur și pe ei, și pe părinții care declară că și-ar alunga copiii, dacă ar afla că sunt gay. dar nu o să explic încă o dată ceea ce deja am scris. cu asta chiar am încheiat, orice neadevăr ai mai spune. papa 🙂

  • Krantzro. Judecata 100% imparțială si obiectiva este o iluzie. Fie că vrem să acceptăm sau nu, judecățile noastre sunt influențate de emoții, dorințe, istorie personală, bias-uri cognitive. Nu este nimeni scutit, nici măcar pentru un moment.

  • Ba te contrazic! Nu ne naştem cu intoleranţa, ni se predă din familie.
   Om şi eu, om şi mânuitorul de şerpi din India/ Thailanda/ Egipt.
   90% dintre români şi aproape 100% dintre românce găsesc inacceptabilă ideea de a pune mâna pe un şarpe sau a-l cinsti. Să-l ucidem, mama lui de jivină spurcată! Dacă mă omoară? (Deşi dacă nu locuieşti în zonele în care trăiesc vipere, şansele să dai în bătătură peste una sunt nanoscopice) În zonele alea şerpii sunt cinstiţi şi iubiţi deşi se întâlnesc la tot pasul şi varietăţile cu venin fiindcă în absenţa lor proliferează şobolanii şi bolile pe care le aduc.

   Înlocuieşte şarpe cu homosexual.

   Dar e interesant ce ai zis în alt comm. Te-ar deranja imaginea a doi bărbaţi care se sărută cu foc pe stradă. De ce nu ai spus ”două persoane de acelaşi sex” care se sărută pe stradă? Un sărut lesbian e acceptabil deci? Asta taică e ipocrizie în stare pură.
   Şi ca întrebare la care sincer mi-ar plăcea să primesc răspuns: Dacă tu consideri imaginea a doi bărbaţi care se sărută cu foc pe stradă inacceptabilă, cum ţi se pare imaginea a doi/ n bărbaţi beţi morţi şi căzuţi în şanţuri şi în propria lor vomă? Sau a altora care se bat la colţ de stradă până intră în spital? Aceste imagini le găseşti adecvate? Mie mi se pare că imaginile din a doua categorie sunt mult mai şocante şi neplăcute decât cele din prima.

  • @Belledimagination: e posibil să nu mă fi exprimat eu foarte clar. Sunt în aceste comentarii avocatul “diavolilor” care văd viaţa altfel. Eu personal, nu am nimic împotriva homosexualilor. Îmi displace doar tam-tam-ul inutil şi provocator făcut de unii dintre ei, mai extravaganţi, în egală măsură cu ripostele “normalilor”. Dar fără a-i lua cu pietre sau cu huo. Dar asta e doar convingerea mea. Şi nu e deloc predată în familie, crede-mă. Ba din contră. E doar obsevaţie, analiză şi raţiune personală.
   Chestia cu şarpele, n-aş prea susţine-o 100%. Că nici acolo nu dorm oamenii cu şerpii în pat.
   Corectă observaţia cu “persoanele de acelaşi sex”. Da, aşa ar fi trebuit să scriu.
   Legat de întrebarea ta: Aşa cum am precizat, cele scrise nu sunt ceea ce cred eu despre ei, ci imaginea percepută de alţii cărora, într-un fel, am vrea să li se modifice/interzică percepţia. Din păcate, pentru mine, exemplele sugerate mă pun în situaţia de a trebui să compar mere cu pere. Ceea ce nu pot face.

  • @Monica, ai dreptate, poate am exagerat eu cu procentajul. Lasă-mă totuşi să cred că un bun judecător se apropie cu imparţialitate, cât mai mult de maximum.

 14. Mi-ar fi și rușine să fiu normal.

  În România normală, violența în familie este tolerată. În România normală, se lasă mai mulți bani la biserică decât la librărie. În România normală, o periuță de dinți se ține zece ani, iar un tub de pastă de dinți nu se consumă decât rar.

  În România normală, dușul este tabu. În România normală, e normal să furi o șaibă din uzină și un lemn din codru. În România normală, problema este că femeile rămân însărcinate, nu că nu le învață nimeni igiena și protecția sexuală.

  În România normală, gunoiul se lasă printre flori, la grătar. În România normală, câinii trebuiesc bătuți, iar pisicile trebuiesc călcate cu mașina, eventual ambele.

  În România normală, copilul este o obligație, nu un privilegiu. În România normală, chiar și între frați brânza e pe bani, pentru că sângele apă nu se face, dar se transformă în credite…

  În România normală, “normalii” merg la școală, vorba lui Caragiale: a plecat la școală bou și s-a întors vacă. În România normală, normalul nu știe că nu Caragiale a spus chestia de mai de dinainte.

  În România normală, toți suntem buni, frumoși și deștepți, dar unii sunt mai deștepți, gen ăia care parchează pe iarbă.

  În România normală, normalii nu conduc preventiv și, ca să nu-și consume bateria, nu-și aprind faza scurtă pe drumurile naționale. Pentru că, în România normală, normalul nu știe că luminile auto sunt alimentate din alternator. În România normală, fizica de clasa a șaptea este vrăjitorie.

  În România normală trebuie să vină dumnezeu/ Țepeș/ altcineva ca să ne rezolve nouă problemele, pentru că noi, normalii, nu putem.

  În România normală este natural să te bagi în față, la coadă la medic, dă-i naiba pe restul, că problemele mele sunt mai importante.

  În România normală, nu cer bon fiscal la magazin, dar am pretenții de prinț. În România normală dau găuri cu bormașina până se scobesc și pereții vecinilor. În România normală, dreptul celuilalt este orientativ și, oricum, mult mai slab decât al meu.

  În România normală, creștinopații n-au citit toată biblia, dar ei dețin cheia adevărului absolut, deși, cum ar veni, n-au învârtit-o de tot în yală (adică n-ai citit scriptura din scoarță-n scoarță), în România normală, dacii erau un popor de sfinți cuceriți de romani de ciudă că dumnezeu era dac, nu pentru că se plictisise imperiul de incursiunile dacilor care mergeau la furat, cum au venit, mai apoi, peste noi, tătarii.

  În România normală, istoria se învață din filmele noastre istorice și, în România normală, credem tot ce citim pe internet astfel, cu cât un text este mai inept, cu atât mai mult îl credem, gen: portalul din Făgăraș, tunelele neolitice de sub Europa, golurile de sub poli, metalele mistice de la Roșia Montană, peștera Dobrogea – Turcia pe sub Marea Neagră, “previziunile” lui Arsenie Boca…

  În România normală, normalii conduc de zeci și zeci de ani. Și se vede ce bine ne merge.

  • Nu Caragiale a zis asta,ci Creanga.daca tot criticam aprig,barem sa stapanim informatii corecte.in rest,da.adevarat si trist

  • @alex

   Îți dai seama că avem de-a face cu o concurență de factori la redactarea paragrafului la care te referi:

   1. Știam că a fost scris de Creangă.
   2. Știam că, în România normală, normalii merși la școală îi confundă pe Caragiale și Creangă.
   3. Intenționat am formulat așa, ca să citească normalii și, apoi, să afle cât de normali sunt.

   Destul de fain, nu?

  • Genial, absolut genial! Complet de acord cu dvs!!!

  • @Alex ,,normalul nu știe că nu Caragiale a spus chestia de mai de dinainte.” Daca citeai cu atentie,vedeai ca omul stie exact cine si ce a zis.

  • Robintel, dvs ati scris corect: ” În România normală, “normalii” merg la școală, vorba lui Caragiale: a plecat la școală bou și s-a întors vacă. În România normală, normalul nu știe că nu Caragiale a spus chestia de mai de dinainte.” Deci era limpede ca nu e Caragiale… :))

  • Mea culpa.am gresit,n-am dat cu paru’ 😀

  • @alex

   Ești iertat. Faptul că știi cine și ce a zis te scoate din normalitate. Iar noi, anormalii, suntem prea puțin ca să ne măcelărim între noi.

   Pace.

  • Actually,sunt o ea.nu ca ar conta,dar m-a distrat faza 😆

  • Robintel,m-ai dat gata,pe bune.Să mă anunți când vrei să te însori,mă aliniez la start.Bravo. 😳

  • @alex

   Nu contează sexul, contează omul. Nu facem discriminare. Punct.

   @LittlePickle

   Sunt norocos. Sunt luat de o gheruță sapiosexuală la fel de dusă ca și mine. Dar apreciez oferta.

  • Nu mai e nimic de adaugat, scurt si cuprinzator. Ce pacat ca “normalii” nu vor si pace sa renunte la a fi conservatori si se vor lasa in continuare indobitociti de religie

  • Plecaciuni! Frumos, adevarat si dureros!

  • Este absolut corect ce ai spus. Si pe deasupra si frumos spus. Singura dezamagire e ca esti deja luat 😳 . Frate,clone ceva nu ai? Ca am inteles ca s-a deschis o lista si voiam sa-mi las si eu sacosa la rand 👿

 15. Draga mea Simona, am citit cu interes articolul tau, asa cum fac de fiecare data. Parerea mea este in calitate de necunoscatoare in ale psihologiei sau medicinei… prin urmare, eventual ghidata doar de bunul simt, cu atat mai mult cu cat nici nu cunosc vreo persoana care sa se incadreze in una din cele doua categorii.
  1. Copilasii autisti, iata un subiect de mare tristete. Dar oricat de tristi am fi, problema nu dispare! In loc sa ii marginalizam, ideal ar fi sa ii integram. Putem macar incerca; comportamentele, IQ-ul si toate celelalte difera de la caz la caz. Doar acolo unde chiar nu se poate (violenta, de exemplu), musai scoala speciala. In rest, cu bunavointa, rabdare si ajutor de la specialisti, putem incerca sa ii ajutam. La ce bun sa amaram niste parinti si asa amarati? Ba poate copilul “normal” invata sa dea dovada de compasiune si sa-l ajute pe cel in nevoie!
  2. Homosexualii? Scurt si la obiect: de ce m-ar interesa ce face in patul lui x sau y? Oare ei nu platesc taxe ca toti ceilalti, nu exerseaza meserii diverse, contribuind la bunul mers al lucrurilor intr-o masura mai mare, mai mica, dupa putinta? Nu am copii (inca), dar daca as avea si ar fi gay, ce-oi face? Nu functioneaza la mine aia cu “eu te-am facut, eu te-omor”! Il lasi sa fie fericit sau il faci sa se simta exclus, abandonat o viata intreaga (chiar daca deja e adult)??? Te lasa inima sa faci asta?? Pe mine nu m-ar lasa!

  • nu inteleg de unde insistenta de a integra TOTI copiii cu nevoi speciale in scoli obisnuite, cu orice pret, cu orice risc, cu argumentul ca se poate si mai rau. pai exista 3 rezolvari:
   1.copilul cu nevoi speciale se integreaza, si e posibil in cazurile usoare
   2. copilul cu nevoi speciale loveste alti copii si are comportament violent
   3. copilul cu nevoi speciale devine ciuca bataii pentru colegii sai.
   cazul 2 mi se pare de scoala speciala, si la cazul 3 este necesara interventia parintilor, directorului si invatatoarei pentru inlaturarea elementelor agresive.

   pentru inceput, toti cei cu nevoi speciale ar trebui evaluati psihologic/psihiatric +teste IQ si trimisi initial la scoli de nevoi speciale pe grupe (in functie de gradul de avansare al bolii). sa se faca un program comun la anumite materii cu copii obisnuiti. dupa 3-6 luni daca se descurca, trimisi acolo. e mai greau, ca scoala trebuie reorganizata, fara atatea materii inutile. cei violenti sa ramana la scolile speciale in continuare si evaluata constant starea lor, imbunatatita daca se poate, medicatie.
   si de fapt, mai important ar fi ca scoala sa separe copiii normali de cei violenti. pentru ca cei violenti nu sunt normali, indiferent ca sunt sau nu cu nevoi speciale. suntem noi prea obisnuiti ca violenta e ceva normal, si inchidem ochii, dar ea ascunde tulburari psihice chiar si la copil. acestea trebuie rezolvate, tratate in scoli speciale.
   comentariul meu nu e nici pro ceva, nici anti ceva, eu vreau doar incerc sa propun o solutie corecta si care sa fie in folosul copiilor cu nevoi speciale, dar in acelasi timp sa nu deranjeze pe cei obisnuiti, dar care nu au pretentii exagerate.
   sunt impotriva violentei in scoli, si asta ar trebui sa fie un obiectiv mult mai important, elementele violente, de orice fel sunt ele (autiste, normale) sa fie scoase de acolo si duse la scoli speciale cu personal calificat pana se remediaza situatia.

  • @Nadina, asta nu e replica pt tine, nu stiu cum am facut de mi-a aparut comentariul meu sub al tau. 🙂

  • No problem, @mai! 🙂

  • Multi ciudati pe lume… Cineva i-a dat 2 minusuri lui @mai pentru ca si-a cerut scuze ca nu a postat comentariul unde voia… Nu inteleg ce poate sa-ti displaca la cineva care isi cere frumos scuze…

  • chiar 3 dislike-uri a luat 🙂 sunt din categoria haterilor fara suficiente oua ca sa se exprime in cuvinte, intra si dau thumbs down la tot ce pot. si mai e o dracie ceva de genul -doar auzita, nu stiu daca asa e, eu telefonul nu-l folosesc ca divertisment- ca de pe telefon poti sa dai din greseala, ca iti apare in nu’s ce fel

  • Eu citesc blogul Simonei si de pe smartphone si nu poti sa dai din greseala dislike…astia o fac intentionat, poate asa pot sa doarma mai bine noaptea..

  • ehe, nu stiu ce am facut pt dislike-uri, mai ales ca nu sunt nici pro nici contra, doar ca am propus o solutie pentru siguranta tuturor in scoli si integrarea celor care pot fi integrati. mie mi se pare o solutie corecta, daca nu e asa, astept argumente sau imbunatatiri. dar haterii sunt peste tot, numai ca nu intreleg din ce parte provin. 🙂 asta e.

 16. Normal numim un copil ce nu atrage atentia cu nimic rau.Cand in grupa apare un copil cu ADHD, se cam schimba treaba.Mie mi-era mila de mama copilului, nu mai stia cum sa il linisteasca.Copil foarte agitat, nu putea sa stea cinci secunde jos, foarte vorbaret, foarte spontan, foarte foarte foarte.Din pacate, nu se putea tine o ora de clasa normala , pentru ca era un vacarm de nedescris.Copilul clar avea nevoie de o atentie sporita, atentie ce nu poate asigura un singur educator/ invatator.
  Alt caz, copil diagnosticat cu HIV, in colectivitate, clasa a doua.S-a votat excluderea din clasa.De ce?
  Copiii sunt mici, se taie, se inteapa, curge sange, se ling.
  Nu a vrut nimeni sa isi sume riscul, ori copilul respectiv plecat nu se stie si nu intereseaza unde, ori ceilalti isi retrageau copiii de la scoala respectiva.
  A iesit scandal la sedinta cu parintii, bataie, politie intervenita.
  Nu stiu deznodamantul, invatatoarea a emigrat si nu mai stiu ce s-a intamplat.
  E strict parerea mea, cazurile speciale necesita atentie speciala si scoli speciale, toata lumea trebuie integrata.

  • Nu toate cazurile trebuiesc izolate in scoli speciale. Sunt copii cu autism care se pot recupera integral prin terapie, prin integrarea si socializarea cu copii normali, nu izolati in scoli speciale. Copiii cu HIV nu trebuie izolati in scoli speciale, Dzeule.
   Scolile speciale au un cu totul alt rol.

  • As vrea sa vad cati din ipocritii care se dau cu …dosu” de pamant ca sunt destupati la minte si vai ce tari sunt ei au capacitatea de a se uita in ochii unui copil cu malformatii sau cu dizabilitati fizice si sa-i zambeasca in timp ce-l tin de mana si se joaca cu el sau il asculta in timp ce-si citeste tema sau recita poezia la serbare. Cati sunt capabili sa treaca “dincolo” de aspectul fizic si sa vada ca inauntru este un suflet care tanjeste ca oricare altul dupa o imbratisare sau macar un zambet sincer, din inima.Si iar stiu despre ce vorbesc, din pacate….
   Exact la copilul cu HIV ma gandeam…clasa a 6 a, nu dorea decat sa invete, stia exact ce trebuie si ce nu trebuie sa faca pentru ca altii sa nu ajunga ca el, de fapt era o ea. Si a iesit o isterie generala! Scarba cu care era privita si ura din ochii parintilor de copii sanatosi. Plus faptul ca , in afara de 2-3 copii, nimeni nu a fost capabil sa i se uite in ochi, ce sa mentina contact vizual! Asta m-a socat pentru ca trogloditii aia nu s-au gandit ca Doamne fereste! copilul lor poate fi in situatie. Si, cica, erau oameni educati. Zau?! Stiti ca in Occident persoane cu sindrom Down sunt integrate in scoli? Ca li se ofera locuri de munca in functie de capacitati? Ca un copil autist poate face minuni si ca este recuperabil? Si da! sunt si din cei violenti, dar ca violenta lor poate fi corectata. Dar e mai usor sa marginalizezi sa nu vezi problema, decat sa stai 5 minute si sa gandesti. Ma rog, daca este cu ce

  • Excluderea din clasa a unui copil cu HIV?? Asta in timpurile noastre si nu acum 20 ani?? Cand este absolut clar ca transmisia cutanata NU exista, cand isi dau sufletul bietele ONG uri sa lupte cu ideile astea super-invechite.. Nu-mi vine sa cred, mi s-a blocat mintea, ar trebui dati aia in judecata unul cate unul

 17. exemplu de comentariu de pe Facebook:
  1

 18. @Irina: Exista si copii autisti agresivi, desi sunt o minoritate.
  ==============================================

  Autismul are un spectru larg, iar pentru cei care se afla deja in societate (gradinita, scoala, serviciu) conditia nu prezinta decat o importanta minora, sa zicem 1%. Restul de 99% reprezinta un teren pe care copilul poate fi afectat la fel cum pot fi afectati si alti copii. Un divort, o cearta in familie, un deces, un educator nepriceput pot genera manifestari agresive – in fapt un fel de mecanism de aparare in fata unor situatii traumatizante – si pot destabiliza atat un copil cu autism dupa cum pot destabiliza si unul fara autism. Ar fi necesar sa intelegem foarte bine acest lucru.

 19. sa inteleg ca primul sfat in legatura cu unguentul l-ai obtinut de la tac-tu
  oricat m-as chinui nu imi pot imagina fata lu al batran cand l-ai intrebat. pesemne ca duc lipsa de imaginatie.
  si eu care ziceam ca am imaginatie bogata….
  de acolo in jos nu am mai putut citi, fabula trista cu influente mass-media.

 20. of.
  cand citesc despre ‘normali’ din astia ma intristez si ma bucur in acelasi timp ca am plecat intr-o tara care se mandreste cu toleranta, unde pe formularele oficiale ai vreo 5 forme de parteneriat, unde vad peste tot oameni cu dizabilitati neinsotiti, pt ca au rampe/scaune speciale si pot fi independenti, unde ‘normalii’ gandesc cu totul altfel
  eu nu inteleg exercitiul asta de imaginatie cu orientarea sexuala. de ce ma intereseaza pe mine ce face si cu cine face copilul meu in dormitor?? eu ii spun mamei ce fac in dormitor? e fix treaba mea de comun acord cu omul cu care fac ce fac 🙂
  ma uit la prietenii fiului meu, fete si baieti care imi vin in casa si la care se duce la joaca. daca ar veni intr-o zi si mi-ar zice ca se insoara cu oricare dintre ei, i-as imbratisa si i-as pupa pe amandoi. sunt atat de frumosi, afectuosi, empatici, inteligenti, m-as simti bogata si fericita sa vad ca si-a gasit pe cineva care-l face fericit, atat. daca el e sanatos si fericit, mie atat imi trebuie. si m-as mai bucura o tura ca nu traieste in Romania sa-l judece altii pentru alegerile lui cand eu, mama lui, nu o fac

  • Diana- e treaba ta. Dar mă deranjează că există o profesoară care face în mod deschis propagandă pro-gay, mă deranjează că există manifestări care pot afecta copiii și mă deranjează că există oameni care sunt luați de val și declară că e complet normal să vezi manifestații de acest gen pe stradă.

  • manifestarile astea au multe nuante. la fel cum si normalitatea e un concept, fara delimitari clare
   manifestarea afectiunii in public este acceptata social, manifestarile erotice in public, nu, de exemplu. insa unde se termina afectiunea si unde incepe eroticul, unde e normalitatea si ce deranjeaza pe fiecare depinde de un cumul de factori, inclusiv de conotatiile pe care le dai tu unui gest, prin prisma propriilor trairi si experiente
   nu prea deranjeaza cuplurile hetero care se tin de mana, se imbratiseaza sau se pupa pe strada, nu? in secolul XXI. in secolul trecut cred ca iesea scandalul cat casa…

  • Domnule Kovacs (Hristos a înviat şefu, by the way!) dacă nu erau nişte nebune cu ciorapi albaştri care să manifeste la Londra şi pe urmă în mai multe oraşe din lumea vestică, credeţi că femeile ar fi avut drept de vot, de conducere a unei maşini, la educaţie?
   Dacă nu erau sindicatele americane, sunteţi de acord că încă se mai ridicau zgârie nori fără echipament de protecţie şi se intra în mină fără gazanalizoare? Vă aduceţi aminte care era numărul de fatalităţi care se considera acceptabil pentru fiecare etaj al unei clădiri?- Ca să dau exemple din profesia noastră. Însă sindicatele au ajuns la concluzia că moartea unui om nu trebuie să fie acceptabilă şi au început să se zbată pentru dreptul la viaţă al fiecăruia. Vă mai aduceţi aminte cu câtă silă au privit ”normalii” de atunci pe amărâţii care în loc să fie mulţumiţi şi fericiţi că primeau un bănuţ care să nu-i lase să moară de foame se găsiseră să îşi caute drepturile?
   Şi fiindcă aţi trăit în comunism mai mult decât majoritatea celor care comentează pe blogul dnei Tache: vă mai aduceţi aminte cum şi cât de aspru taxa atunci societatea morală imaginea a doi tineri care se sărută-n parc? Că după o anumită oră dacă te plimbai de mână cu cineva de sex opus (şi dacă erai băiat dacă erai însoţit doar de un alt băiat) orşce tablagiu te putea legitima şi te putea întreba de sănătate?

   Dacă un om nu-şi cere drepturile, i se dau?

 21. Multa lume, altfel bine intentionata, are impresia ca integrarea unui tzanc cu autism la gradi sau la scoala inseamna ca-l lasi pur si simplu pe mana educatoarei sau invatatoarei. La dracu, sa se descurce. Oameni buni, nu e chiar asa. “Handicapatul” ala are, teoretic, dreptul de a fi insotit. Practic, de cele mai multe ori chiar “doamna” refuza accesul insotitorului in clasa. Dupa care se plange ca nu se descurca. Copilul ala nu e cuminte. Nu e obedient, de fapt.

 22. Lucrurile ar merita un pic separate- și chiar ar merita purtată o campanie pentru educația profesorilor și învățătorilor ca să fie în stare să lucreze inclusiv cu copiii cu probleme. Dacă aici se va mai găsi un slot și pentru educația părinților- cu atât mai bine. Dacă nu sunt eu foarte în eroare- în țările ceva mai avansate- ca învățător trebuie să ai un certificat special ca să poți preda la astfel de clase.
  Problema homosexualilor e un pic diferită- și aici mi se pare normală o atitudine de tip ”don t ask, don t tell”. Plus o interdicție împotriva unor manifestări publice unde există copii. Copiii- cu toate scuzele pe care n-am de ce să le exprim- au alte lucruri mai importante de învățat decât că nenea și-o trage cu nenea. Și o generație în ansamblul ei va fi cu atât mai sănătoasă cu cât va fi mai normală.

  • copiii nu percep sensul unei manifestari asa cum il percepem noi, adultii. si nici macar nu remarca daca un nene se tine de mana cu un alt nene si nu cu o tanti. dupa cum nu remarca nici culoarea sau rasa diferita. al meu, venit din Romania la 4 ani intr-o tara complet diferita, toleranta si cu un amalgam de nationalitati si orientari, nu mi-a pus nici o intrebare legata de aspectele astea, ci mai degraba l-a uimit un nene complet chel 😀 toleranta se invata mai ales mimetic, cat ei sunt mici
   cat despre copiii cu probleme si pregatirea cadrelor didactice, sunt de acord cu tine. dar multi dintre ei nu sunt pregatiti in general pt rolul de dascal… tind sa cred- nu am studiat problema- ca in tarile mai dezvoltate nu toti copiii cu probleme sunt integrati in scoli obisnuite, cred ca depinde de pregatirea cadrului didactic si de dotarile scolii. eu la scoala baiatului meu nu am vazut astfel de copii, insa ii vad in cartier, pe strada, sunt destui, exista, unde anume invata si cum nu stiu
   problema e ca in Romania nu exista coordonare, aici sunt integrati in societate, in Romania nu ai alternative multe. am o prietena cu copil cu tulburare din spectrul autist si foarte greu a gasit o gradinita particulara in Bucuresti sa-l accepte chiar daca avea shadow, a incasat niste respingeri f dureroase… unde a gasit, evident, educatoarea nu avea pregatirea necesara si, desi i s-a spus ca nu e nevoie de shadow, ca se descurca asa, a fost cam dezastruos… intr-un final, a ajuns intr-un centru specializat. nu din ‘vina’ copilului, ci a lipsei de pregatire a personalului, el de altfel acum a recuperat mult si poate fi integrat cu succes intr-o scoala obisnuita

  • Eu, drept sa va spun, ma indoiesc sincer ca cineva decide cu cine sa faca sex in baza expunerii la o parada gay, de exemplu. E o chestiune de inclinatie, nu se ia. Poate trezi eventual curiozitate, dar atat.
   De altfel, nu stiu de ce e atat de nefireasca homosexualitatea. Antropologic vorbind, a existat in toate culturile si in toate perioadele istorice.
   Daca stam sa ne gandim, monogamia, de exemplu, e mult mai recenta 🙂
   Asa ca nu stiu de ce am afirma ca e nefiresc si nenatural. Exista dintotdeauna.
   Spuneati mai devreme: Pentru că orice fel de psiholog- la orice nivel- îți va spune că tinerii sunt cei mai influențabili – și că da, poți deveni homosexual pe baza unei astfel de influențe”. – eu sunt de profesie psihoterpeut, sper sincer ca nici unul din colegii mei de breasla nu ar sustine asa ceva pastrandu-si dreptul de libera practica.
   As vrea sa adaug ca sunt mama unui baiat si nu cred ca e treaba mea cu cine face sex. Treaba mea, cred eu, e sa-l asigur ca il voi iubi intotdeauna, ca cel putin eu voi fi intotdeauna de partea lui si ca nu-mi doresc decat sa-l vad fericit.

  • Din ce vad eu, Simona vorbeste despre intoleranta, in general, luand aceste doua exemple. Si da, putem vorbi despre intoleranta, in general. Despre cei care vad “normalul” doar in oglinda.
   Incolo, de acord, putem separa topicurile,putem discuta despre copiii cu dizabilitati, putem discuta despre comunitatea gay. Important e, zic eu, sa discutam

  • 25% din elevii din liceele bucureștene- a spus-o PRO TV-ul acum câțiva ani- au consumat droguri cel puțin o dată. Pentru că e cool. Pentru că e trendy. Și pentru că există adulți cărora li se pare normal să faci orice, oricum, oricând. E o statistică- și din păcate e tristă.
   Cine-i pune la adăpost pe copii ? După comentariile ”indulgente” sincer nu prea știu. Și mi-e frică să mă gândesc…

  • Credeţi-mă, copilul e la fel de traumatizat dacă află că tati şi-o trage cu mami dacă societatea consideră că a ţi-o trage cu cineva provoacă mişcări ale tronului lui Dumnezeu.

   În societăţile din Polinezia/ Amazonia unde până să vină albii cuceritori şi mai ales civilizatori, morala sexuală era extrem de laxă dar copii nu erau câtuşi de puţin traumatizaţi.
   Am crescut la ţară, inclusiv cu pui de ţară. N-am să pot considera niciodată imaginea unui animal sacrificat şi tranşat traumatizantă. Doar îmi aduce aminte că mâncarea nu e un drept ci un privilegiu şi nu trebuie irosită.

  • Domnule Kovacs, mă întreb cât de sănătos poate fi un copil care nu întreabă că nu e voie sau pentru că dvs. considerați că nu trebuie să știe. De fapt asta este anormalitatea lumii în care trăim. Probabil considerați în egală măsură că omul este centrul Universiului și că nu mai există alte civilizații în afară de a noastră, motiv pentru care ar fi mai bine să nu vorbim despre asta, nu? Este patetic ce propuneți.

 23. Copii nu au comportamente distructive pentru ca e ‘cool’. Comportamentele agresiv/distructive sunt deseori un simptom al unor probleme care vin din familie. Cand un copil se simte ‘cool’ acasa atunci nu mai are nevoie sa se simta ‘cool’ si la scoala. Prin ‘cool’ inteleg un parinte care ii explica pustiului sau cat de disctructive pot fi unele deprinderi, dar ii ofera la schimb si o alternativa. Cum ar fi mersul pe role cu ‘mami si tati’, un film, un teatru, o activtate interesanta. Insa comunicarea cu el trebuie sa fie sincera, pentru ca cele mai importante persoane din viata lui sunt parintii. Altfel va cauta atmosfera de prietenie si sinceritate in afara familiei, unde capcanele sunt multe si diverse. Iar pentru asta e nevoie de sinceritate, ba chiar de efort.
  Nu vom face mare lucru ducandu-l la un mall si dandu-i o inghetata in timp ce butonam vreo trei telefoane. Avem un job important, care ne acapareaza tot timpul? Bravo noua, dar sa nu ne miram cand comportamentul copiilor nostrii va deveni distructiv. Asta e ipocrizie. Stim foarte bine ce se intampla, numai ca alegem sa nu vedem.

  Cat despre gay… n-as discuta prea mult. A ascultat cineva Freddie Mercury? A citit cineva Oscar Wilde? Oamenii sunt PERSOANE, nu etichete. Etichetele se pun doar pe borcanele cu muraturi.

  • Domnule Dan- discutăm aici despre două probleme- eu aș zice total diferite. Una- problema reală- este cea a copiilor cu probleme- fie că aceste probleme se numesc autism, sindrom Down sau cine știe ce alte nenorociri. Copii pentru care trebuie găsită cea mai bună soluție- pentru ei, nu pentru comoditatea lui X sau neplăcerea lui Y. Și pentru care ar trebui investit foarte serios. A doua problemă- după părerea mea falsă- este cea a discriminării LGBT. Care este- oricum am lua-o un comportament anormal. Dacă prin lege nu-i mai condamn- eu zic că e suficient. Atâta vreme cât nu discutăm despre manifestări ostentative în public și nici despre ”căsătorii” sau ”adopții” sau alte astfel de prostii- care sunt efectiv niște prostii pentru persoane răzgâiate și care nu mai au ce face și cu ce să-i deranjeze pe alții.

  • Daca acele probleme se datoreaza acestei conditii atunci aveti dreptate, pentru ca e interesul copilului, insa cred ca asta ar trebui sa decida cineva de specialitate, nu noi. A pune in carca autismului orice problema e absolut gresit. Si in situatii covarsitoare aceste manifestari au cu totul alte cauze decat conditia respectiva. Referitor la a doua problema permiteti-mi sa ma abtin de la etichete.

 24. Ma enervează sa ma tot transpun în avocatul Mihaelei Rădulescu, dar ea a spus doar ceea ce mulți au spus aici: ca o deranjează ostentația gay-lor, nu existența sau alegerea lor. Nu a spus nici ca nu si-ar mai iubi fiul dacă ar fi gay. Câți dintre cei care comentați ați citit efectiv ce a scris MR și nu doar interpretările sau comentariile?
  E drept ca din marginalizare se trage de cele mai multe ori comportamentul ostentativ, dar dacă homosexualii ar renunța la parade excesive, la atitudinea “sunt gay, ma vezi iar eu știu ca te deranjez dar mă doare undeva” și ar merge frumușel la agățat în baruri de gat, s-ar ține duios de mână și s-ar face efectiv ca plouă, atunci cei hetero lafel și-ar vedea de treaba lor.

 25. Oglinda societatii romanesti asta este. Ma scoate din sarite faptul ca orice imbecil arunca pareri de doi lei prin tot netul, se rascoala, face teorii, analizeaza ireal de ilogic si tzipa cel mai tare dintre toti. Daca ii ai insa in fata nu indraznesc sa ridice privirea de la varful patofilor.
  Cred ca pentru copilasii care sunt altfel este chiar mai bine sa nu se amestece in majoritatea imbecila, normala prin faptul ca sunt in superioritate numerica.
  Cat despre gay, cui naibii ii pasa ce fac doi adulti impreuna in dormitor??Si mai ales, de ce ar pasa cuiva??

 26. Mi-ar placea ca cetatenii normali sa manifeste aceeasi intoleranta si fata de alte probleme, un piculet mai grave. Cum ar fi problema parlamentarilor si a ministrilor hoti. Sau a celor care fura milioane de euro, fac citeva luni de puscarie dupa procese care au durat ani si ani, si apoi ies bine-mersi cu averile INTACTE. Nu de alta, dar majoritatea dintre noi nu sintem afectati nici de autisti, nici de homosexuali, in schimb parlamentarii ne fura in fiecare zi.

  Ca sa nu raminem prea seriosi, as continua “dilema” din finalul articolului: “Ce te faci daca afli ca sotul tau te-a inselat cu o capra?”

 27. Preacuviosul Hellescu

  Interesanta discutia propusa despre intoleranta pentru ca dezvaluie un aspect prea putin luat in calcul si anume nuantele intolerantei. Nu poti aplica etichete de bine sau rau tolerant sau intolerant unei persoane la modul general. In cele doua situatii expuse eu personal sunt extrem de tolerant in ceea ce inseamna LGBT si consider ca in mod normal orientarea sexuala a cuiva ar trebui sa fie un non subiect iar discutia referitoare la alegere sau predestinare in privinta orientarii sexuale poate fi eventual subiectul unui studiu academic nu un aspect care sa conteze intr-o masura mai mica sau mai mare cand discutam de modul in care trebuie tratati cei din LGBT.In acelasi timp insa nu mi se par de bun gust sau okay paradele gay pentru simplul motiv ca daca preferinta sexuala nu trebuie sa fie ceva cu care sa te rusinezi nu o vad nici ca pe un prilej de exibitie cu tot dinadinsul, e doar o preferinta sexuala si atat, nu am vazut parada celor ce iubesc 69, parada celor ce sunt adeptii pozitiei capra sau paradele celor ce prefera brunetele cu bust generos. Asta ma face tolerant sau intolerant?
  In ceea ce priveste copiii cu deficiente mentale sau cum spune polically corectnessul american ”challenged” discutia nu este despre toleranta sau intoleranta fata de ei. Copiii aia au tras paiul scurt la ruleta genetica si nu e vina lor, nici macar cei mai obtuzi nu sustin asta. Divergentele apar in fapt cu parintii ce au avut ghinionul sa aiba copii cu asemenea probleme si apar pentru ca de multe ori acesti parinti tin cu tot dinadinsul sa se autoiluzioneze ca acel copil poate urma pasii unui copil ”normal”. Realitatea e ca nu poate si este incorect sa impovarezi un cadru didactic si asa platit execrabil cu o asemenea povara pentru care nu are nici pregatirea necesara nici stimulentul financiar necesar. Cat poate invata un asemenea copil intr-o clasa cand tie ti-a luat 6 luni sa il inveti sa isi scoata singur laptele din frigider, cand cele mai mici aspecte pe care cei ce nu sufera de boala asta le asimileaza in minute tie iti trebuie ore multe de repetitie? Si asta in cazul in care nu manifesta si crize de violenta, spunea cineva in comentarii de un asemenea caz. Evident ca ceilalti parinti au vrut sa isi retraga copiii de la grupa respectiva, pentru ca da si cei fara probleme pot fi violenti dar au discernamant , ii poti ameninta cu consecinte , ii poti speria, cum faci asta insa cu un copil caruia ”i se rupe filmul” insa cand are o criza? Sa incerci sa ii integrezi in sistemul normal de invatamant este politica sturtului cu capul bagat in nisip, daca ai o asemenea problema cu un copil cu nevoi speciale este evident ca este cazul unor masuri speciale, nu pretinzi ca totul e okay si il duci pur si simplu la scoala ca si cum totul ar fi okay.

  • Autismul si ADHD-ul NU inseamna lipsa discernamantului!!!! De unde le mai scoateti? Crizele – la copii se numesc TANTRUM (cautati pe net) – nu sunt dictate de o anumita conditie, ci pot fi rezultatul unor situatii dificile. Si le au toti copii. Si noi le-am avut. Iar in momente de criza oricine isi poate pierde cumpatul, mai ales un copil. Asta nu inseamna ca ar trebui sa toleram violenta in scoli, insa ar trebui sa umblam la cauzele problemei, nu sa lipim aiurea etichete fara sa avem nicio farama de competenta!!!

   Sistemul de invatamant vi se pare roz? Haideti sa discutam mai bine despre sistemul de invatamant, despre ce produce el. Nu cumva atmosfera din clasa e un rezultat al unui sistem invechit? Sistemele competitionale sunt parasite in toate tarile civilizate. In alte parti elevii nu concureaza ci CONLUCREAZA, lucreaza proiecte in echipa, fie ca e vorba de matematica, fizica sau istorie. Nu se pune accent pe olimpiade, pe note, pe faima cum se face la noi. Chiar nu vedeti legatura intre comportamentul acestor elevi si un sistem care ii aduce in pragul isteriei pentru ca “Gigel a reusit la olimpiada si eu nu, pentru ca sunt prost si lenes”?

   Unde vreti sa ajungem? Copii astia ne cer ajutorul asa cum pot, trantind cu scaune, iar noi nu-i auzim.

 28. Nu ca as încerca (acum) o definiție a normalității, dar câteva reflecții asupra termenului ar fi necesare, cred.
  Unele “normalității” sunt fizice, faptul ca soarele o sa răsară mâine dimineață pe la 5 sau 6 e cât se poate de normal, și ni s.ar părea f anormal sa răsară doar pe la 10-11. Sute de principii și legi stabilesc ce e “normal” sau “anormal” sa se întâmple în macrocosmos, în microcosmos sau în lumea pe care o percepem cu simțurile noastre. (cine știe un fizician, poate apela la explicații mai pe larg 🙂 )
  Alte normalități sunt construite social, aici e mai multa relativitate și chiar ambiguitate, uneori, a se vedea apriga disputa din autobuz “e normal sau anormal sa fumezi o țigară electronica în autobuz”. Sunt obiceiuri, sunt credințe, sunt preferințe, sunt regulile ce asigura buna funcționare a societății și uneori chiar legi scrise. Foarte relevanta in context este expresia de “bun simț” ca efect social al trăirii într.o comunitate, asimiland felurite tipuri de discriminare intre dezirabil / indezirabil cu care operează respectiva comunitate, grupand apoi componentele dezirabile în categoria celor de “bun simț”
  Cred ca deja se poate pune întrebarea: În care dintre cele 2 tipare poate și trebuie sa fie analizata normalitatea când vorbim de sexualitate? E una de natura FIZICA sau SOCIALA?
  Sa admitem ca e de natura fizica. În cazul acesta, una dintre opțiuni este normala, cealaltă e devianta. Dacă ma uit la construcția mea, la cea a soției mele, la capabilități și abilități specifice rolurilor în perpetuarea speciei (dacă ar fi sa rămânem doar la acest capitol în discuție), dacă compar compatibitatea fizica dintre un bărbat și o femeie, respectiv 2 bărbați, ar fi împotriva bunului simț sa spun ca, fizic și biologic, homosexualitatea este normala sau este la fel de normală, ca este o varianta acceptabila. Nu este, este împotriva naturii. Ca dovada, nici nu asigura perpetuarea speciei. Dacă ar fi natural acceptabila ca o varianta, se presupune ca ar trebui sa îndeplinească o functionalitate, ori biologic și fizic, această variantă nu poate asigura vreo funcție.

  Poate fi analizata normalitatea sexualității și într.un tipar social? Nu, dacă admitem ca este o problema reglementată fizic și biologic prin legi și principii. Normalitatea rotirii pământului nu poate fi analizata si prin prisma unui model social, dacă am recunoscut ca urmează cu necesitate un model fizic.
  Prin urmare, oricat de mult am vrea sa aducem discuția pe tărâmul construcțiilor sociale, unde totul este relativ în final, unde practic nu există normal și anormal (lecția 1, la cursul de antropologie), nu putem, cred eu, pentru ca un domeniu nu poate fi reglementat și fizic, iar apoi și social.
  Decât dacă societatea e suficient de dusa, încât sa reglementeze împotriva naturii. Și pare ca e destul de dusa, vezi omg, clonarea, genetica actuala,…
  Pe scurt, ce e fizic și biologic clar și normal, nu poate avea un opus “normal” doar pt ca societatea binevoiește sa.l decreteze astfel.
  Asta cred eu, și sper sa fi fost bine înțeles. Finalmente fiecare e liber sa facă ce crede, dar nu pot fi obligat sa.i recunosc/apreciez / evaluez pozitiv comportamentul dacă eu cred ca e absurd, nenatural. Pot însă să ignor pe cât posibil, sa tolerez alegerile oricui, sa.mi reprim impulsurile și părerea (când nu mi.e ceruta)!
  E bine asa? Sunt un cetățean model în noua lume? 🙂

  • Ştiţi că există şi animale care au comportament gay?
   O fac datorită naturii intrinseci a individului sau e rezultatul unei alegeri conştiente?
   Parcă animalele nu sunt conştiente.

  • Ah, argumentul cel vechi, cu animalele care au comportamente gay…
   Eu chiar sunt de la tara, cel mai mult in viata mea cred ca am citit pazind vacile la pascut, deci cam stiu cum se comporta animalele si niciodata nu am vazut ceea ce tu zici ca ai vazut si stii ca e asa!!!
   Insa pot sa-ti spun ca aveam un caine care se invartea cu furie si se musca de coada pana sangera f tare si facea asta relativ frecvent… Daca o facea un animal inseamna ca e normal??? Daca as mai fi vazut 3 invartindu-se cu furie si muscandu-se de coada puteam decreta ca e un comportament firesc in cadrul speciei??? si ca cine indrazneste sa spuna ca respectivele patrupede au o problema si ies din sfera comportamentelor firesti in cadrul speciei nu e suficient de tolerant si “open”???
   Nu inseamna ca in regnul animal natura nu inregistreaza derapaje (asta e un alt subiect generos), dar lipsa de pondere in intelegerea si analiza situatiei face uneori dintr-o generalizare facila o eroare logica; exceptii sau derapaje sunt considerate trasaturi fundamentale!!! Si de ce acest efort de a contorsiona logica? Ca sa obtinem niste justificari indoielnice… Poate pt unii merita, dar nu se face!

  • @Alin:
   Nu e necesar să mă crezi pe cuvânt. Caută un zoolog care să fi făcut suficient teren.

  • Ce am observat eu în lumea animala este ca relațiile incestuoase sunt perfect normale!!! (desigur, poate sa o confirme și un zoolog)
   Extrapolam puțin? Daca un dezaxat își violează mama/bunica/fiica sau o mamă își abuzează fiul, n-ar fi drept să-i permitem sa se apere arătând ca în lumea animala chiar se întâmpla asta? Hm?
   Sau sa nu luam în calcul doar abuzurile, sunt suficiente situații consensuale. Acceptam o justificare atat de asemănătoare cu cea ca exista comportamente gay în lumea animala?
   Dar, sa ne întoarcem puțin la antropologie: lecția nr 1, în tribul x din jungla y relația incestuoasa dintre fiu și mama este fireasca; în tribul w din jungla z relația incestuoasa dintre fiica și tata este perfect normala! Și concluzionează dl. Profesor: totul e o costrucție sociala, nu e nimic ‘natural’, noi (7 miliarde) am ales sa nu facem asta, dar ei (câteva sute, mii) au ales sa facă asa, ceea ce arată că e vorba doar de opțiune, e o problema de alegere, nicidecum de natura!!!
   Încerc sa.mi dau seama dacă asta va fi următoarea disputa, după ce normalitatea homosexualității va fi pe deplin acceptata social…
   Dar cât de bine se mai sincronizează evoluțiile științelor/ideilor, ați observat? Existentialism de mijloc secol 20 (nu sunt ceea ce mi-e dat sa fiu, ci ceea ce aleg sa fiu, ceea ce devin prin opțiunile pe care le fac), foarte deștept în limitele în care a fost dezvoltat, este preluat și extrapolat jalnic în afara acestor limite: adică, vezi bine, nu mai exista limite, eu sunt bărbat dar aleg sa fiu femeie, ce vrei sa spui, ca natura e o limită? Nici vorba, eu sunt ceea ce aleg sa fiu!
   Ma tem ca tot mai mulți dintre ăștia o sa se trezească într.o dimineața cu ideea ca vor sa fie planoare (sigur, cam nenatural, dar te poți opune alegeri!?), se vor urca pe cel mai înalt bloc și se vor avanta să-și trăiască noua viata, descoperita recent…

 29. Una din Bucuresti

  In scoala fetelor mele nu se permite nici un fel de contact fizic. Am ramas tablou cind mi-au spus ca nu au voie sa se tina de mina, sa se imbratiseze, sau sa se pieptene una pe alta!!! Ce sa mai spun de pupat…noi ne pupam cite 5 minute in grupul de fete, cind ne vedeam, apoi incepeam conversatia.
  PDA- Public Display of Affection, asa se numeste, si e interzis. Mi-au spus acum ca nu prea tine nimeni cont de asta, adica isi mai impletesc parul una alteia, sau se mai imbratiseaza. S8
  Chit ca sint destul de conservatoare, chestia asta m-a surprins, la cit de libertini si toleranti par a fi. Nu este o scoala privata sau catolica, si nu stiu daca politica asta este implementata doar in scolile din zona noastra, sau in toata tara. O sa intreb.
  In clasele 1-5, directoarea statea in fata scolii in fiecare dimineata, si saluta si urmarea copiii, impreuna cu alti invatatori. Cea mica avea un tatuaj temporar pe mina, facut la joaca. A pus-o sa il stearga si “sa nu se mai repete”. Aveau uniforme, si daca veneau imbracati altfel, ori se schimbau acolo cu ce li se oferea, ori sunau la parinti sa aduca uniforma. La clasele 6-8, si la liceu, nu au voie in pantaloni sau fuste scurte, decit de la genunchi in jos, nu decolteuri, nu brate dezgolite. Mie imi place aceasta regula, disciplina se mentine si prin forta. Asta nu inseamna ca nu se face parada modei, dar cu bun simt.
  Fetele mele au fost expuse din plin la un membru al familiei cu ADHD, si au ramas cu un gust amar, dar au inteles situatia, care este foarte complexa si delicata. Inca suferim consecintele…ironia sortii face ca eu am crescut intr-o familie echilibrata si puternica, care a ajutat si polarizat multi oameni, si continuam sa facem asta, chit ca am cam obosit cu totii 🙁 . Asta ne-o fi menirea.
  Eu cred cu tarie ca totul se intimpla pentru un motiv, ca avem un traseu de parcurs, si lectii de invatat. Altfel as fi luat-o razna :mrgreen:

  • eu cred ca nu exista nici un motiv ascuns ptr care se intampla tot ce se intampla. poti sa detaliezi, de ce crezi tu ca exista asa ceva?

  • Una din Bucuresti

   Nu sint motive “ascunse”, doar ca atragem niste situatii, sau persoane, datorita naturii noastre. Cred in karma si destin, si tind sa mai cred ca “sufletele” copiilor isi aleg parintii, si ca vin pe lume cu un scop. Da, stiu, total pe dos fata de gindirea conventionala ca ei nu au cerut sa fie conceputi. Asta nu inseamna ca este vina lor daca se nasc bolnavi sau nu vor fi iubiti, ori abuzati. Dar exista un motiv pentru care noi venim pe lume, in afara de perpetuarea speciei, pe care eu nu-l stiu, evident. Este o teorie care imi ofera un oarecare confort psihic, in sensul ca nu ne izbim unii de altii precum moleculele intr-o miscare browniana, ca exista un transfer de energie, iar constiinta nu dispare la moarte, ci se recicleaza. Astept ca fizica moderna sa dovedeasca existenta altor dimensiuni 💡
   Nu sint budista ori hindu, ci ortodoxa, sint doar foarte curioasa. Pesemne ca ma rod intrebarile existentiale :mrgreen:
   Am si foarte mult timp sa ma gindesc la nemurirea sufletului, mai ales la munca, unde stau si ma intreb filozofic: “de ce am ales eu sa fiu aici??” 😀

   Propun ca urmatoarea tema a blogului sa fie: “Care este sensu’ vietii?” 😆

 30. Ca sa nu batem campul cu gratie sau marlanie putem puncta cate ceva .Finalitatea ar fi aceea de a ajunge la o concluzie general acceptata. E cam dificil.
  1. Sistemul de invatamant romanesc e deja de cacat! E greu sa fii elev in romania cum e greu sa fii si educator.Ideea e sa-i dam ocazia unui copil “cu nevoi speciale” (of,ce-mi place termenul asta) sa incerce,sa-i oferim o persoana “de sprijin” care sa-i fie alaturi. Ritmul lui e divers de al celorlalti .
  2.Odata acceptata aceasta faza se merge mai departe: parintele,intr-o anumita perioada de timp poate sa inteleaga daca va continua”educatia ” ca pana acum sau va muta copilul intr-o scoala adaptata lui. O MARE PROBLEMA SI ASTA pt . ca nu prea gasesti peste tot astfel de scoli.
  3.Un parinte se ingrijoreaza cand se gandeste la viitorul copilului sau. Un parinte de copil autist ar vrea sa-l vada cat de cat independent.Gandul ca intr-o zi o sa ramana singur pe lume e negru.
  4.Vorbim aici de mentalitate de caca si de faptul ca pe statul roman il doare in cur de copii,de sanatate de viitor. Totul se face mic,mic. Am punctat.

 31. Simona,stiu de ce scrii rau de raduleasca.Esti geloasa pe cariera ei si pe tzatzele ei! Ca ea ca mama preocupata de educatia copilului,ceea ce mi se pare normal,nu stie cum sa explice relatia dintre doi barbati.Ca aia dintre doua femei nu e gay.Se face asaaa… prin poze pentru niste bani si atentie. A fi curva e ok dar a fi gay,nu! Mi se pare normal.

 32. Eu sunt tolerant la “diversitate”, nici n-ai mata idee, dom’le, cat de tolerant sunt! Am insa o intoleranta netratabila la PROSTIE! De aceea NU SUPORT scrierile Mihaelei Radulescu: pentru ca emana “prostia” in stare pura. Vedeti dvs, prostia este precum “propanul”: inodora. Daca i s-ar adauga niste “mercaptan”, atunci ati simti duhoarea starnita de scrierile Mihaelei Radulescu si ati reactiona asa cum faceti cand explodeaza o butelie de aragaz. Prostia, in general, este o boala fara dureri si se transmite oral, auditiv si vizual precum folclorul. Deseori poate fi transmisa si prin contact sexual, in cazul in care partenerul necontaminat are imunitate zero. In cazul Mihaelei Radulescu, cand scrie, ea propaga aceasta boala asimptomatica, inodora, incolora, insipida si contamineaza vizual populatia care este expusa. Rezulta necesitatea ca Radulescu Mihaela sa fie “restransa” intr-o carantina spirituala. Deoarece ea refuza constant restrictia si continua persistent sa emane prostia zilnic, prin scriituri care duhnesc pestilential, oamenii care NU vor sa accepte contaminarea, REACTIONEAZA! Cei care au imunitate biologica, felicitari, ati trecut in faza urmatoare!

 33. Eu sunt una dintre anormalii la care nu s-a făcut referire aici. Am depus de două ori actele de divorţ de două ori şi mai am încă 2 relaţii serioase cărora le-am pus punct şi dat afară partenerul de viaţă înainte de a ajunge la altar.
  Nu am copii iar datorită unor probleme care nu fac subiectul acestei postări nu sunt foarte sigură că îmi mai doresc. Şi sunt aproape sigură că nu mai am nicio şansă de a deveni mamă în mod natural. Iar FIV nu mi se pare o chestie dezirabilă, tot din cauza unor probleme.
  Mi se pare ofensator să fiu întrebată de ce m-au lăsat bărbaţii, când eu am pus punct. Mi se pare ofensator să mi se spună că sunt incompletă dacă nu am făcut copii.
  Dar dacă nu mă lupt singură pentru a pune la punct aceste amănunte, nimeni niciodată nu mă va trata altfel. Deci trebuie să îmi cer drepturile de a fi tratată ca un om.

  • Si pe mine ma deranjeaza cand ma intreaba unii de ce nu am copii, desi sunt casatorita de 5 ani. Oamenii nu inteleg ca e vorba de o optiune personala, ca acum poti sa ii faci la momentul ales impreuna cu partenerul, iar daca alegi sa nu ai, iarasi e o optiune personala pe care ti-o asumi. Inca nu s-a dat lege ca e obligatoriu sa procream indata ce ne intemeiem o familie!

 34. Kind reminder:
  PRINCIPIILE DUPĂ CARE FUNCŢIONEAZĂ BLOGUL:
  1. Acest blog a fost construit ca un spaţiu al destinderii, al neîncrâncenării, al detaşării şi al râsului. Prin urmare, încrâncenarea şi excesul de seriozitate nu sunt binevenite.
  – Alo, e cineva acasa?…

  2. Raportaţi-vă la ceilalţi în termeni de Eu sunt OK – Tu eşti OK, aşa cum mă raportez şi eu la fiecare dintre voi. Sau invers: sunt rugaţi să intre aici numai cei capabili să se raporteze în termeni constructivi la ceilalţi.
  – Se pare ca pentru Simona se aplica: Eu sunt OK, tu esti idiot / urangutan…

  3. Dătătorii de lecţii, sentinţe şi verdicte, precum şi deţinătorii dreptăţii şi ai adevărului absolut nu sunt bineveniţi.
  – se pare ca ar trebui sa fie valabil pentru toti cu exceptia Simonei, care intr-adevar detine adevarul absolut 😀

  4. Nu sunt deloc bineveniţi nici cei care se grăbesc să jignească, să înjure sau să mute discuţia într-un limbaj suburban.
  – Idiot / urangutan presupun ca nu e limbaj suburban, sau?…

  (…)

  6. Cei care au obsesii/pasiuni/convingeri arzătoare/războaie politice şi nu se pot detaşa de ele, în scopul unei discuţii hazlii şi lipsite de încrâncenare, sunt rugaţi să şi le poarte în altă parte. Insistenţele toxice, care ajung să distrugă atmosfera blogului, nu sunt tolerate.
  – insistentele toxice cum ar fi batut apa in piua pe treaba cu normalii si “anormalii” , care nici macar nu e prezentata obiectiv, ci rastalmacita?

  Pentru cine nu stie si nici macar nu banuieste, pentru ca e cam greu, astea sunt propriile reguli ale blogului Simonei…

 35. Si ca sa incheiem intr-o nota optimista va recomand sa ascultati pana la sfarsit aceasta melodie intelectuala de geniu .Limba lui Dante,deh…

 36. Iata un mic ghid de toleranta care-mi place. Daca va place si voua folositi-l, daca nu… va doresc sa practicati toleranta asa cum puteti mai bine!

  https://viatadetata.wordpress.com/2015/03/19/mic-ghid-pentru-intelegerea-tolerantei/#more-1069

 37. Pe mine nici macar paradele gay nu ma deranjeaza. Daca e s-o luam din punct de vedere sociologic, adica complet lipsit de orice afecte, parada gay e o declaratie fatisa colorata si muzicala ca niste oameni fac sex intre ei. Si nuntile la care chiuim cu dezinvoltura toata vara sunt acelasi lucru.

 38. 1 more thing:
  Ai luat sute de thumbs down pe propriul blog, unde se presupune ca te viziteaza mai ales cei carora le place ce gasesc aici.
  Si eu am intrat in categoria asta pana saptamana trecuta, si din motivul asta imi permit un sfat prietenesc: cand mai mult iti spun ca esti beat (a), mai bine du-te si te culca 🙂 .
  Daca totusi trollezi intentionat ca sa faci trafic si vizitatori, asta si jignirile care nu se mai opresc vor avea eventual un efect invers celui dorit…

  • mă mai vizitează câteodată și niște turme de urangutani. vin cu autocarele, apasă thumbs down, după care pleaă la ei acolo, în lumea în care “elementele bolnave ale societății”, adică, de exemplu, copiii cu autism, nu au ce căuta printre exponenții rasei superioare. brrr…

 39. Fiica mea este plecata in Polonia la studii, cu o bursa. Mentorul ei, un polonez care studiaza filologie romana, i-a declarat inca de cand a intampinat-o in aeroport ca e gay si i-a urmarit reactia. Fiica-mea i-a raspuns relaxata ca in sfarsit cunoaste si ea un homosexual care n-are probleme sa declare sincer si curajos ca…asa e el. S-au imprietenit la catarama, ea cu gay-ul si cu toti prietenii lui homosexuali, fete si baieti. In iulie trebuie sa vina acasa. Plange de pe-acum la gandul ca se desparte de niste oameni despre care nu a crezut vreodata ca…nu sunt si ei oameni ca toti oamenii: sa mai aiba vreo trasatura de caracter mai urata, vreun viciu, sa mai minta, sa intarzie, sa nu tepoti baza pe ei… Sunt cei mai sinceri, sensibili, altruisti, grijulii, cinstiti oameni pe care i-a cunoscut vreodata. Si grozav de tristi. Mentorul fiicei mele este nascut pe 1 aprilie. Cand l-a felicitat, i-a spus in gluma ca s-a nascut de ziua pacalelilor. Cu lacrimi in ochi, tanarul i-a spus: probabil Dumnezeu a hotarat ca si eu sa fiu o pacaleala a naturii si m-a trimis pe lume de 1 aprilie.
  Am crezut ca-mi sar din minti acasa, cand fata mea mi-a marturisit ca are o viroza extrem de urata si se simte foarte-foarte rau. Dupa ce i-a trecut mi-a spus plangand la telefon: Sunt bine mama, pentru ca…cine n-are homosexuali pe-acasa, ar trebui sa-si cumpere!!!
  Gata cu asta! Iata ce voiam sa va spun tuturor celor care ati scris mai sus, in incercarea de a vedea macar pe unde e granita dintre normal si anormal:

  Rabinul a mers la judecata, curios sa vada cum va hotari judecatorul pricina dintre Itic si Strul, pentru ca el, la sinagoga, nu reusise sa-i impace.
  Judecatorul l-a ascultat pe Itic cu atentie, dupa care i-a spus: Ai dreptate!
  Apoi l-a ascultat cu atentie si pe Strul si i-a spus…: Si tu ai dreptate!
  Rabinul, contrariat, s-a ridicat in picioare si a glasuit: Domnule judecator, nu se poata sa aiba amandoi dreptate!
  Judecatorul s-a uitat la rabin si i-a spus: Asa e! Si tu ai dreptate!

  P.S. Comentariul lui Robintel a fost un regal pentru mine.

 40. Citesc și mă minunez. Un lucru e sigur, oamenii care acuză cu atâta înverșunare până la agresivitate fizică și verbală, nu arată decât că sunt ignoranți și slabi. E o combinație între lipsă de educație și frică, înainte de a fi vorba despre orientări sexuale. Homosexualitatea a existat și va continua să existe atâta vreme cât este viață pe pământ. Cei care consideră că trăiesc în lumea lor normală fără urmă de homosexuali, sunt doar naivi. Ar fi surprinși să afle câți trăiesc printre ei și câți le sunt prieteni sau rude, doar că, spre deosebire de cei puțini pe care îi blamează, și foarte vizibili, aceia excelează la capitolul discreție (ca majoritatea homosexualilor de altfel) și dacă aleg să nu li se confeseze, e pentru că își dau seama că n-au cu cine să vorbească.

  Și nu, comportamentul homosexual nu se ia, este înnăscut, așa că frica unora e cu atât mai stupidă, iar pentru părinți, problema nu este de fapt a copiilor lor, ci fix a lor. Pentru cei care cred că homosexualitatea este un moft, mă întreb dacă le-ar plăcea să trăiască într-o lume plină de ură ca cea pe care o propun ei, fiind însă de partea cealaltă, doar de dragul unui moft. Mă cam îndoiesc.

 41. Draga Simona, citind postarea de mai sus pot spune doar atat: se vede ca nu ai copii! “Normali”, “anormali”, nu conteaza, se vede ca nu ai copii (nu ca ar fi ceva in neregula cu asta).
  Si acum dati cu pietre!

 42. Stimați părinți de copii ” normali” aveți idee cat lupta un părinte al unui copil cu nevoi speciale, cum va e vouă drag sa ni-i catalogati? De la nastere, când simti ca ti se năruie lumea, când trebuie sa anunti familia, care poate nu accepta sau nu știe sa accepte ceva diferit, apoi lupți cu posibilele complicatii medicale, începi terapii, investigatii medicale extrem de costisitoare, lupți zi de zi cu priviri ca ale multora dintre ale voastre, doar pentru ca ai născut un copil. Si dupa toata zbaterea asta istovitoare, cand simti ca ai reusit, vin neoameni, ca unii dintre voi si iti spun ca puiul tau nu are ce cauta printre ai vostri.
  V-aș sfatui sa intrați in comunitățile din afara, sa vedeți cum se susțin părinții unii pe alții, cum isi împărtășesc informatii, experiente si cele mai prețioase dintre toate caldura sufleteasca si sustinerea neconditionata.
  V-aș mai recomanda un exercițiu de imaginatie, cum ar reacționa copilul vostru, crescut in scoli “selective” daca intr-o zi nefsta unul dintre voi ar avea un accident vascular si nu ar mai putea vorbi, discerne, ce i-ați spune, sa va interneze intr-un azil special sau sa va păstreze alaturi de familie? Cum ați vrea sa se comporte, dur si violent pentru ca ați făcut ceva care nu a depins de voi, ci a fost doar o nevoie fiziologica fireasca?!
  Dragă Simona, țin sa îți multumesc din inima pentru ca ai ales acest subiect, si mai ales ca ai un suflet atât de luminos!

 43. Johnny Handsome

  “Nu că ar fi ceva în neregulă cu asta”

 44. confesiune: eu sunt dovada vie ca normalii au dreptate. ce vad eu in jurul meu aia fac.
  deci voi astia tolerantii si anormalii nu ati inteles nimic. sunteti toti sub influenta unei vieti inconjurate de anormali care v-au anormalizat creierul.

  m-am uitat la ratatouille si a doua zi am poftit acasa primul sobolan pe care l-am intalnit si am scos gordon ramsay-ul din el la mine in bucatarie.
  de atunci merg la psiholog de doua ori pe saptamana, si eu si sobolanul. procesul oricum nu e reversibil mi-a zis psihologul si m-a sfatuit cel putin sa invat sa gatesc daca tot nu am sanse sa imi revin. sobolanul a avut progrese ceva mai semnificative, a descoperit ca e anormal pentru ca la scoala statea in banca cu un soricel autist care vorbea mereu de mancare si retete.
  tot de atunci, ma feresc sa ma uit la doi oameni de acelasi sex care se pupa.
  tot de atunci m-am alaturat grupului de sustinere violenta a normalitatii si de stergere imediata de pe fata pamantului a tuturor celorlati.
  va sfatuiesc si pe voi sa o faceti cat mai repede. la intruniri puteti aduce voi bauturile, gustarile le aduc eu mereu ca le gateste oricum sobolanul.

  • Pana aici! Te rog sa nu te iei de sobolanul meu preferat! Am vazut filmul de 4 ori(cum mai voia un copil sa vada filmul,hop si fiica-mea:,,Ne duce mama!”). Dar nu mi-a folosit la nimic: tot nu stiu sa gatesc! Eu sunt cea mai buna dovada ca,daca nu vrei(sau nu ai talent 😉 ) nu imiti ceea ce vezi. Hai sa ne mai si destindem nitel,ca prea suntem incrancenati si unii si altii.

 45. COPII AUTIȘTI AU NEVOI ȘPECIALE NU TOTI INVATATORII AU RABDAREA Ș I CUNOȘTINTELE NECEȘARE INTEGRARII LOR ȘI POT FACE MAI MULT RAU INVOLUNTAR DEȘIGUR DAR ACEȘTI COPII NU TREBUIE IZOLATI DE CEILALTI,INEGRAREA LOR IN CLAȘE CU COPII ,,NORMALI ,,II AJUTA PE TOTIA CONȘTIENTIZEZE CA Ș UNTEM DIFERITI DAR LA FEL CIT DEȘPRE ABNEGATIA ȘA NU ȘPUN ALTFEL CU CARE VA APARATI OPTIUNILE ,CHIAR ȘI TU ȘIMONA ,NU UITA CA NU DEMULT ȘPUNEAI ,, JE ȘUIȘ CHARLIE,,Ș,I DEPLINGEAI OBTUZITATEA ȘI INTOLERANTA PUTEM ȘA FIM DE ACORD CA UNEORI NU ȘUNTEM DE ACORD DAR AȘTA NU NE FACE DIABOLICI ȘAU IDIOTI ȘI AȘTA O ȘPUN FARA ȘA ȘPECIFIC CA ȘUNT ȘAU NU DE ACORD CU CEI GAY ,,,,, ȘI ȘCUZE IMI LIPȘEȘTE LITERA 5 ȘI ȘCRIU CU Ș 😯 😳

  • DATORITA MEȘERIEI VIN IN CONTACT I CU PARINTII CU COPII CU DIFERITE PROBLEME ȘI CU COPIII ȘI CU INVATATORII ȘI CU CEI CE ACORDA AJUTOR ȘPECIALIZAT ȘI PARINTII ȘI COPII AȘANUMITI NORMALI ȘI CUNOȘC PROBLEMA CAM DIN TOATE UNGHIURILE I NU CONDAMN PE NICI UNUL PENTRU PARERILE Ș ALE CACI ȘTIU CA FIECARE ARE O PARTICICA DE ADEVAR Ș I DREPTATE ȘI INCERC A NU FIU PARTINITOR PT CA ȘUBIECTIV NU POTI ȘA NU FII ,TE FARIMI INCET CIND VEZI ATITEA DURERE DAR ȘI VOINTA I NU TOTI ȘTITI CIT DE CUMPLIT POATE FI ȘAI EXPLICI UNUI COPIL ABUZAT CA NU TOTI BARBATI ȘUNT PEDOFILI,CA NU TOTI CEI GAY ȘUNT VIOLATORI ȘI CE MULTUMIT DEVII CIND NU ALUNECA ȘPRE EXTREME,URA CANTRA GAY ȘAU PEDOFIL,ȘAU CIT DE GREU E ȘA AJUTI UN TINAR CE TOT TIMPUL E OȘTRACIZAT FIINDCA EL E GAY CRED CU TARIE CA URCATUL PE METEREZELE CONVINGERILOR PROPRII BUNE ȘAU RELE ,ȘI APOI ȘI ARUNCATUL CU DIȘPRET IN CONVINGERILE CELORLALTI NU FACE DECIT CA ȘI CEILALTI ȘA ȘI CLADEȘACA PROPRIILE METEREZE ȘI ȘA FIE LA FEL DE INTRANȘIGENTI E UȘOR ȘA ȘPUNEM JE ȘUIȘ CHARLIE DAR E GREU ȘA INTELEGEM ȘI ȘA REȘPECTAM AȘTA 😳 🙄 😥

 46. As posta si eu ceva, dar nu reusesc 🙁

 47. Yuppiiiii 😀

 48. @marna: De acord cu tine

  As desteleni si eu atmosfera cu doua momente (vesele, sper) si cat de cat on_topic … pentru schite cititi si voi din Creanga 😆

  1. Cica s-a formulat definitia termenului masturdating: sa-ti dai singur intalnire (dupa http://www.dex-off-sex.ro);
  2. Te-a surprins nevasta vreodata … dupa usa din baie … ❓ ❓ ❓ Nu? Ei, vezi ce ascunzatoare buna e?

 49. 3. Asta e facultativa, am promis doar doua momente … infine, scapa si trei. Spun gurile (foarte rele, invidiosii si mare “vedeta”, se stiu ele cine sunt si care au fost bazele fundamentului succesului emisiunilor de “gen”, cumva in eclipsa de forma in ultimii cativa ani, in asteptarea unui fericit eveniment si obisnuita cu succesul neconditionat, larg adulat si recunoscut (de) public, s-ar fi exprimat cam asa: As vrea sa fat-frumos! Adica normal, nu?

 50. Despre normalitate o putem “arde” cativa ani si nu gasim o solutie general valabila. Se bat unii in sabii de secole, isi arunca invective, injective, bijective si surjective in plina figura, fiecare din ele cu functia ei distructiva si n-au reusit sa rezolve aceasta BABELonie. Cam ce-ar fi normalul si ce vrea el? – vorba lui Dobrogeanu-Gherea cu socialistii romani. Sau Caragiale, daca nu Creanga. Pai sa numaram cateva:
  – Dicţionarul Explicativ al Limbii Române defineşte: “care este aşa cum trebuie să fie, potrivit cu starea firească, obişnuit, firesc, natural”, “sănătos”, “care este conform cu o normă”.
  – Random Hause Webstrer’s Dictionary, defineşte starea de normalitate ca: “starea conformă cu standardul sau cu tipul comun, uzual, natural”, “sănătos”, “liber de anomalii mentale”, “liber de boală sau malformaţii” sau ca stare conformă cu o normă egală cu “media caracteristicilor umane”.

  Normal citim, normal intelegem!
  Aia cu perpendiculara s-a ratacit, cred … Nick se joaca mereu cu ele cand ne spune cate-n luna 😛
  Orice societate are anumite … norma/normae, ca tot sarmatul, gotul, dacul sau latinul.
  Si cati si cati or fi si or mai fi fost, cu toate neamurile lor. Restul e alegere vs toleranta.

 51. Zau, uite:
  normal /[‘nɔr məl]/ adj.
  / adj.
  1. conforming to the standard or the common type; usual; regular; natural.
  2. serving to fix a standard.
  3. of natural occurrence.
  4. approximately average in any psychological trait, as intelligence, personality, or emotional adjustment.
  5. free from any mental disorder; sane.
  6. free from disease or malformation.
  7. a. being at right angles, as a line; perpendicular. b. of the nature of or pertaining to a mathematical normal.
  8. a. (of a solution) containing one equivalent weight of the constituent in question in one liter of solution. b. pertaining to an aliphatic hydrocarbon having a straight unbranched carbon chain, each carbon atom of which is joined to no more than two other carbon atoms.
  — n.
  9. the normal form or state; the average or mean.
  10. the standard or common type.
  11. a. a perpendicular line or plane, esp. one perpendicular to a tangent line of a curve, or a tangent plane of a surface, at the point of contact. b. the portion of this perpendicular line included between its point of contact with the curve and the x-axis.

 52. Am descoperit de ce nu puteam posta: pentru ca WEBSTER RULZ. Cred! 😎

 53. In discutia despre homosexualitate, ai pus punctul pe i.

  In cazul copiilor cu autism sau alte probleme psihologice, problema este ca personalul nu are pregatirea necesara sa le faca fata. Mama mea e profesoara de liceu si spune ca a avut copii cu diverse probleme in clasa, unii foarte cuminti si linistiti, altii violenti sau cu crize, probleme de invatare, etc. Mi-a spus ca problemele sunt urmatoarele:
  – clasele acum sunt foarte mari (deseori minim 30 de copii, in unele cazuri 35) si atunci e greu sa acorzi atentie tuturor copiilor, mai ales cand sunt si copii cu nevoi speciale printre ei
  – profesorii nu primesc niciun fel de educatie si pregatire in acest sens. Nu stiu ce le face bine, ce le face rau, cum sa ii ajute pe acesti copii… si nimeni nu ii invata.
  – multi copii cu afectiuni de genul autismului sau retardului ajung pana la clase foarte mari (gen cls a9a de liceu) fara sa fie alfabetizati. A avut copii in clasa care nu stiau sa scrie si sa citeasca, si cand nu a vrut sa ii treaca, parintii lor urlau la ea ca ii discrimineaza!!!! Ea le explica cu calm ca nu ii discrimineaza, dar nu ar fi corect pt ceilalti copii care nu numai ca stiu scrie, citi, socoti dar stiu si materia care o preda.

  Deci ingrijorarea ei principala nu e ca isi vor bate colegii sau ca isi vor afisa organele in public, ci ca de fapt … aceasta integrare e extrem de prost facuta si nu serveste nimanui. Poate cu clase mai mici (15-20 de elevi), personal calificat corespunzator, metode de predare adecvate si niste parinti realisti care isi fac si ei treaba lor ca lumea, ar functiona. Dar asa cum e facut acum nu.

 54. Te citesc de ceva timp, Simona, dar in tacere. Comentez la mine in minte, de obicei de bine, vreun articol si apoi imi vad de treaba. Asta, in schimb, mi-a facut sangele sa clocoteasca pentru ca am dezbatut destul de intens aceeasi problema, recent, cu fel de fel de personaje. Eu sunt nascuta dupa matrasirea dictatorului, cand, chipurile, s-a intors o noua foaie si idealista din mine yot mai

 55. Lucrez de 15 ani cu oameni cu diferite probleme in cadrul a mai multor ONG-uri. Am lucart cu oameni cu epilepsie, autism, dizabilitati locomotorii, autism. Sunt oameni extraordinari. Da, unii dintre ei au probleme de integrare in societate. Dar pentru multi e o problema de razbunare. Sunt oameni ca orice alt om si daca il respingi, il bati cand e mic sau te uiti cu mila la el sau mai rau, unei persoane cu studii de master dar in carucior o baba i-a bagat fortat in mana 10 lei ca sa-si ia de mancare. Ce reactii vreti de la ei ? Sa va dea flori ?
  Acum lucrez la un proiect cu o organizatie. Din salariile noastre am pus bazele unei miscari care respinge integrarea oamenilor cu dizabilitati in societate. Trebuie sa nu mai fim ipocriti si sa acceptam ca o societate bolnava ca a noastra, care face exorcizari oamenilor cu epilepsie si in care preotii urla ca au pe Satana in ei, nu este si nu va fi capabila niciodata sa-i integreze.
  Care e solutia ? Olanda ne-a demonstrat ca doar crearea unor centre unde sa locuiasca, sa munceasca, sa traiasca intr-un mediu doar cu cei ca ei este solutia . Drastic nu ? Facem lagare elegante pentru ei ? Da. Am terminat cu ipocrizia, am terminat cu cat de europeni si toleranti suntem. Nu. Suntem niste retardati iar oamenilor cu dizabilitati nu le oferim nicio sansa.
  As putea scrie enorm din experienta mea. Si sa nu aud ca nu e asa. Am 15 ani de experienta, am cazuri multe in jurul meu, am o relatie cuperba cu o persoana cu dizabilitate pe care o iubesc si sunt mandru de lupta pe care o duce pentru a fi cat de cat integrata.

 56. Din cate stiu notiunea de normalitate poate fi definita ca si capacitatea unei persoane de a perfoma cu un rezultat mediu. ‘Dizabilitate’ e un termen larg. Daca ai miopie n-o sa ajungi niciodata pilot, dar asta nu e o tragedie. Daca ai astm nu te faci apicultor sau horticultor. Si exemplele pot continua. Nu vad de ce o persoana cu epilepsie nu s-ar putea integra in societate. Aste e o aiureala totala! Chiar cunosc o asemenea persoana si e foarte ok, cu job, cu tot ce trebuie. Are cateva restrictii, dar restrictii am si eu ca diabetic. As spune – fara a avea specialitatea necesara – ca problema integrarii se pune in cazuri severe, in care persoana nu poate verbaliza, nu mentine contact vizual etc. Adica pur si simplu nu se poate conecta de nicio culoare, e o insula, un sistem inchis. Dar un copil mai zvapaiat, care canta in ore? Hai sa fim seriosi! Asta poate veni din educatie, poate veni pe fondul unor traume, al unor frustrari.

 57. deci sa inteleg din acest articol simplu si concret in ceea ce priveste homosexualitatea ca este ok doar din cauza ca sunt mai multe anormalitati si nu se vorbeste despre ele….e cam distructiva aceasta gandire daca pui in balanta mai multe exemple negative fara sa aduci nici un argument in veea ce priveste o solutie….incep sa cred cu cea mai mare modestie ca nu sunt mai bun decat nimeni ca nu mai putem vedea solutia….pace si sper sa invatati sa faceti deosebirea dintre alb negru…bun rau…rece cald….caci raul este doar absenta binelui….nu prea e cale de mijloc indiferent de ce argument fantezist ai aduce…

 58. Mai degraba ar trebui inteles ca notiunea de ‘normalitate’ este atat de vaga incat e greu de definit. Cel mult se poate defalca pe sisteme.

  Voi incerca sa nu ma mai refer la persoane, pentru ca asta da nastere multor controverse. Incerc altfel: planeta noastra este singura populata cu viata, sau cel putin face parte dintr-o minoritate infima comparativ cu intregul sistem solar (in caz ca mai exista si alte planete care genereaza viata). Terra nu respecta norma, aceea de planeta lipsita de viata. Ce ne spune asta? Cred ca nimic. E un lucru natural. Atat si nimic mai mult.

 59. Una din Bucuresti

  Acum 15 ani, cind eram insarcinata cu primul copil, barbate-miu si-a schimbat serviciul si asigurarea medicala. Sarcina este considerata o dezabilitate dpdv al asigurarilor, iar noua poliță m-a pus in categoria de “conditie pre-existenta”, si uite-asa am platit nasterea din buzunar fix de 500 de ori in plus!!! Dar de muncit si platit taxe in timpul sarcinii am fost buna, nu? Apoi am platit bani grei pentru cineva cu ADHD, tratament, terapie, probleme, amenzi, iar persoana respectiva nu s-a integrat chiar asa de bine in societate. Poate ca ar fi fost de zece ori mai rau fara ajutorul meu, asa imi place sa cred. Dupa cum spuneam mai sus, am invatat niste lectii de viata, de genul sa iau lucrurile asa cum sint, sa nu imi mai consum energia dind vina pe altii sau pe mine, sa nu regret anumite decizii, dar nici sa-mi fac statuie. Un fel de modestie amestecata cu resemnare si compasiune. Asta nu inseamna ca nu am injurat, plins, smuls parul din cap la vremea respectiva. Nu am iubit neconditionat acea persoana, ca nu era copilul meu, dar am facut toti cit am putut si cum am stiut noi mai bine. Am crezut mult timp ca am fost fortata si de imprejurari sa “ajut”, dar am fost libera sa aleg, pina la urma, si nu am ales calea usoara. Ce-or fi zis ursitoarele alea? Hai sa-i dam la greu, sa nu se plictiseasca :mrgreen:
  Noi de fapt inca invatam cum sa ne “purtam” unii cu altii, asa vad io lucrurile 😆

 60. Esti bolnava, Simona, trateaza-te. Esti frustrata pe aceia care inca mai au principii, pe cand tu stii si simti ca nu mai vezi limpede. Din partea mea poate sa fie oricine cum vrea, dar nu sa faca parada gay sau mai stiu eu ce, ca sa imbolnaveasca pe mai multi. Omul normal intotdeauna isi va vedea de treaba lui, pe cand cei anormali ca tine vor dori mereu sa iasa in evidenta. Oare de ce pe mine si altii nu ii deranjeaza ca inca mai vad oameni normali, ba chiar imi creste inima si ma fac sa zambesc in interior, chiar daca simt ca unii sunt mult mai buni ca mine, incerc sa invat ceva de la ei? Cei ca tine vor sa-i puna la pamant, pentru ca oricat ar invata, stiu ca nu vor fi niciodata ca ei, nu pot, sunt genetic inferiori

  • Mai Paul ..esti sigur ca nu te cheama Adolf?

  • Daca ma chema Adolf pastrai ciocu mic forever, totusi, lasand asta la o parte, astept un argument mai complex, ce zici tu doar deviaza de la subiect, mi se pare mie sau te ascunzi dupa deget? Sigur, e gratuit, si toata lumea posteaza, dar sa-ti folosesti si creierul consuma ceva minerale

  • De cei care intr-adevar au probleme psihice imi pare tare rau, crede-ma, eu doar am boala pe cei nascuti normali care se chinuie sa-i copieze. Pentru unii singurele “calitati” cu care se mandresc sunt libertatile care au venit odata cu revolutia. Fiecare e mai smecher ca altul, dar daca privesti mai de departe, ajungi sa vezi o matrice de 1 > 1, ceea ce e ilogic. Ia-le aceste libertati si vei constata ca nu mai ramane nimic din unii

  • Prima parte a comentariului mai era cum era, dar la faza cu genetic inferiori mi-am iesit din pepeni. Si Adolf considera evreii genetic inferiori. Tot asa genetic inferioare sunt de exemplu si cele cu gene pt cancer (de ex BRCA pt cancer de ovar)..gata, le exterminam si pe ele? Pana la urma pe mine la discutia m-a deranjat cum oamenii in general se uita la diagnostic si nu la om. Sunt forme usoare ale diverselor
   boli (cum e si autismul) si respectivii oameni pot fi integrati in societate cu succes. In fine..ideea e ca putem invata de la oricine, indiferent daca sunt genetic inferiori sau nu..zi buna

 61. Una din Bucuresti

  Eu admir parintii care declara ca nu ar fi deranjati de faptul ca ai lor copii sint homosexuali, asta daca nu au stiut instinctiv din primii ani ca ceva e putin diferit in comportamentul lor. Am zis “diferit”, nu “anormal”.
  Cunosc o familie care tocmai a aflat ca unul din baieti este homosexual. Care baiat are 25 de ani acum, eu il cunosc de vreo 15. Copil foarte inteligent, cu Asperger syndrom, cu care s-au chinuit enorm sa-l integreze. Maica-sa are Parkinson de vreo 10 ani, si acum a aflat vestea cea minunata, ea fiind o tipa conservatoare…ironia sortii, deh. Tatal este la fel de inteligent, dar cam OCD si genul care aduna tot in casa, depozit, nu alta. El accepta situatia, probabil ca e si mai detasat, in lumea lui plina de obiecte si fixatii. Asteptam deznodamintul povestii, ma tine soacra-mea la curent.
  Conservator sau liberal, nu cred ca ar topai nici un parinte de bucurie la ideea ca nu vor avea nepoti prea curind, iar socrii mari vor fi egali cu socrii mici :mrgreen:
  Eu nu as fi fericita, recunosc, si probabil ca mi-ar lua ceva timp pina sa accept situatia, dar nici nu mi-as urî copilul, ca doar doza de hormoni primita in timpul sarcinii nu a fost alegerea lui/ei.

 62. Eu nu inteleg de ce trebuie tolerat un cocalar si un gay nu! Daunele facute de un cocalar societatii sunt imense doar prin simplul fapt ca va putea concepe si educa mici cocalari si pitipoance.Sa ne fie de bine,societate dacica cu tarabostes pe ochi !

 63. Si inca o chestie,Simona scuza-ma dar nu ma pot abtine! Toti masculii aparatori ai normalului si al tipologiei crestine de societate: cand faceti sex anal cu partenera dumneavoastra ganditi-va ca tot ceea ce cautati in fundul ei puteti gasi si in fundul unui barbat !Dar vai,noi nu facem chestii din astea si nici la filme porno nu ne uitam !

 64. Cineva spunea mai sus ca 25% din liceeni s-au drogat macar o data. Cam la fel se intampla cu toti turistii care ajung pe la Amsterdam dar cu aia nu are nimeni nici o problema. Pentru ca acolo este un comportament social acceptat, la fel cum este si tinutul barbatilor de mana in public.
  In schimb sa faci acelasi lucru intr-o tara cu vederi mult mai conservatoare nu inseamna neaparat ca e societatea neevoluata ci ca individul nu stie sa se adecveze contextului. In Romania, tocmai pentru ca societatea a evoluat, expunerea publica provoaca dezbateri si controverse. In tari arabe in schimb echivaleaza cu o condamnare la moarte. Iar noi ne dam de ceasul mortii ca ce a putut sa spuna o fufa la televizor, in timp ce in alt colt de oameni oameni mor la propriu pentru acelasi lucru. Totul tine de ghinionul sau norocul de a te naste in zona geografica si timpul potrivit.

  Pe acelasi principiu sunt indienii niste involuati pentru ca venereaza vacile, sau noi niste obtuzi pentru ca le mancam? Oricum ar fi, cum vi s-ar parea daca un roman s-ar duce in India si s-ar apuca sa invarta un vitel la rotisor intr-o piata publica, asa, ca un manifest pasnic?

  Pana la urma totul se reduce la a opune doua sisteme de referinta complet opuse si a decide care este mai bun – ori pentru mine asta (inca) reprezinta de fapt cea mai mare anormalitate pentru vremurile moderne in care se zice ca traim.
  Pe plan secund fiind desigur tampenia asta cu political correctness care este de fapt o discriminare in sens invers. Imi explica si mie cineva de ce este corect sa facem clase speciale pentru copiii super-dotati, in schimb complet inacceptabil sa facem acelasi lucru pentru cei care sunt cu mult sub medie? Pentru ca din pacate, in ciuda celor cateva exemple care se numara pe degete, copiii autisti au performante mult sub medie la majoritatea aptitudinilor care se cultiva la scoala. Si tot acesti copiii isi imbunatatesc semnificativ performantele atunci cand au parte de tratament si ajutor concentrat special pe nevoile lor.

  Asa ca inainte de a fi normali sau anormali, oamenii sunt si nesimtiti, si ipocriti, si duplicitari, si ilogici sau pur si simplu tampiti. E nesimtire sau sfidare sa te apuci sa te expui in public cand stii ca provoci dezgust celor din jur, e ipocrizie sa pui chiar tu etichete celor care pun etichete, e duplicitar atunci cand principiile se schimba odata cu fusul orar al locului in care ne aflam, este ilogic sa ai pretentia ca un sistem educational care functioneaza pe anumite coordonate sa accepte tocmai exceptiile pe care a fost construit sa le elimine. Iar cei tampiti sunt cei care duc oricare din elementele de mai sus la extrem: cum ar fi sa continui sa semnezi niste desene cretine in conditiile in care ai fost amenintat in repetate ori cu moartea de niste psihopati.

 65. 1. Sunt socata cat de putini oameni sunt cu adevarat informati pe anumite teme! Mi-e scarba, efectiv, de normele normalului impuse de de “normalii” acestei tari! Nu am avut rabdare sa citesc toate comentariile, m-au intristat teribil! Cati dintre voi stiu ca autismul are mai multe “stadii”? ca nu toti sunt agresivi, violenti… dar ca majoritatea (fiind aici exclusi cei care, pe langa autism, sufera si de retard mintal in diverse stadii!) sunt EXTRAORDINAR de inteligenti! si prin EXTRAORDINAR ma refer la faptul ca sunt cu mult mai destepti decat voi “normalilor”! Acesti copii necesita nu o atentie in mod deosebit speciala, ci un limbaj special! Gandirea lor este foarte logica! In educatia acestora expresiile si locutiunile verbale nu isi gasesc intelesul! Unui copil care sufera de autism nu ii poti echivala “e foarte usor” cu “e floare la ureche”! Gandirea lui LOGICA efectiv nu poate echivala cele 2 expresii, pentru ca, NU SUNT LOGICE!
  2. Am avut un prieten foarte bun, care din nefericire a murit, pentru ca suferea de HIV! in cei 6 ani cat am fost prieteni ( si ma refer acum strict la o relatie de prietenie!) absolut nici o secunda nu ne-a pus nici mie, nici celorlalti prieteni sanatatea in pericol! A fost genul de om care nici macar cu altcineva din acelasi pahar nu a baut, cu toate ca sansele de a transimte boala erau ZERO! A fost cea mai extraordinara persoana pe care am avut sansa sa o cunosc! Niciodata in viata mea nu am intalnit un om atat de pozitiv, atat de plin de viata, un om mai bland si mai intelegator ca el! Era practic imposibil sa fi trist in preajma lui! Emana o pozitivitate si o voie buna molipsitoare! Nu exista problema care sa-l darame sau sa il deranjeze, gasea intotdeauna o rezolvare! Cand a simtit ca viata i se scurge, nu a vrut sa arate nimanui! Nici macar la spital nu ne-a lasat sa-l vizitam, a spus mereu ” nu-i nimic, o sa trec si peste asta! o sa ma fac bine! sunt o persoana puternica, nu ma poate darama o boala!” nu a vrut sa ne ingreuneze sufletele cu povara de a-l vedea cum se stinge, a vrut sa ni-l amintim mereu asa cum era el : un om vesel, plin de viata, mereu cu zambetul pe buze!
  3. Am un prieten apropiat care este gay! Este un tip responsabil, amabil, extrordinar de inteligent si de cult, un om cu o cariera impresionanta, un om care si-ar da camasa dupa el ca sa ii ajute pe ceilalti! un om caruia i-au luat 20 de ani sa accepte ca este ceea ce este si sa se iubeasca neconditionat! un om care, atunci cand si-a dat seama ca orientarea lui sexuala “nu e normala” a incercat cu disperare sa “repare” acest lucru! un om pe care , la 16 ani, tatal lui l-a data afara din casa pentru ca, vezi Doamne, un ANORMAL ca el nu are ce cauta sub acoperisul unui om atat de “normal”, cu principii sanatoase! Un om care a fost hulit, injosit, batjocorit, alungat, pentru ca nu respecat normele “normalitatii”. Mi-a fost tot timpul greu sa inteleg cum de mai poate sa zambeasca, cum de inca mai are incredere in oameni! cum de ii poate respecta in contiuare pe cei care nu l-au respectat! Cum de ii pupa mana tatalui care nu a afacut altceva decat sa il loveasca, sa-l alunge si sa-i calce sufletul in picioare!
  NIMENI, dar ABSOLUT NIMENI nu are dreptul sa judece viata si deciziile unui om!

  va las mai jos un clip, sper sa aiba asupra voastra acelasi impact pe care l-a avut asupra mea!

 66. Sunt educatoare si de-a lungul carierei mele am avut in grupa si copii cu probleme, fie ei autisti sau hiperactivi sau altfel.Problema nu e ca sunt “bolnavi” in sensul contagios si vai….ce traumatizati vor fi ceilalti copii “nebolnavi”…NU! Am constatat ca majoritatea au o inteligenta aparte,peste media celorlalti (sau sub medie ) si au nevoie de colectivitati in care sa se simta in largul lor, in care sa li se puna in valoare capacitatile lor de invatare.Scolile de masa au un anumit “traseu” cu care copiii speciali nu sunt compatibili….integrarea in scolile de masa ii trage pe ei in jos,nu pe ceilalti copii “normali”. Nu poti sa trasezi aceeasi sarcina atat pentru un copil cu o inteligenta de geniu cat si pentru un copil cu o dezvoltare normala. Spre exemplu : “coloreaza in contur gargarita” !…..in conditiile in care “geniul” stie sa citeasca cursiv un text la prima vedere de la varsta de 3 ani….si sa nu ii dai “recompensa” la final ca a depasit spatiul de colorat….
  Dar in acelasi timp nici nu va accepta sa primeasca alta sarcina didactica pentru ca s-ar simti “marginalizat” ca sa nu mai vorbesc de parinti….sa te fereasca Sfantul sa vada ca a lucrat altceva decat ceilalti copii…”Vreau sa fie tratat ca ceilalti copii”…..

 67. Legat de integrarea copiilor cu probleme in scolile de masa: exista comisii care evalueaza copiii, si iau decizia daca pot fi integrati in scoli normale, sau daca le-ar fi mai bine in scoli speciale. In scolile de masa exista consilieri scolari si profesori de sprijin (absolventi de psihologie, stiu pt ca sora mea face asta). Aceste lucruri se petrec in toate orasele, chiar si in cele micute. Spre exemplu, sora mea face naveta in vreo 3 orasele, ca sa-si adune norma. Profesorii de sprijin apartin de scoli speciale, dar practic lucreaza in scoli de masa, si nu lucreaza doar cu autisti, ci si cu copiii care s-au nascut sanatosi, dar au fost in asa hal tratati de parinti/ingrijitori incat au ajuns sa aiba probleme. (asta apropo de “normalitate”, si ce buna e ea adesea, buna mai ales de dat exemplu) Cat despre afirmatia de mai sus a Dnei invatatoare – da, scolile de masa au un anumit traseu, care nu coincide cu binele copilului “special”, dar nici cu al aluia “normal”, sincer. Nu coincide cu binele (cam) nimanui, pt ca scoala romaneasca e tembel gandita si aplicata. Pt ca scoala e un fel de “pantoful Cenusaresei” adica doar Cenusareasei ii vine, restul trebuind sa-si taie un calcai sau un deget ca sa se potriveasca cu scoala. Si afirmatia aceasta ca “de fapt copiilor cu probleme le-ar fi mai bine in scoli speciale, cu specialisti”, adica pe ei ii lezeaza aceasta decizie de integrare – e un fel de “esti prea buna pt mine, de-aia te parasesc”. Exista niste studii si niste ani de experimente, in urma carora s-a ajuns la aceste concluzii, ca si copiii cu nevoi speciale, la care se poate, ar trebui integrati in scoli de masa, pt ca ar fi spre binele lor.

 68. O sa las asta aici. Fetita are autism.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green