Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Masa de acasă

Screen Shot 2016-04-06 at 11.07.50

Acum câțiva ani, am stat niște luni bune plecată din țară și nu am uitat încă surpriza cu care am descoperit, într-o bună zi, într-un supermarket, niște rafturi cu produse românești. A fost o surpriză însoțită de un ciudat și reconfortant sentiment de “acasă”. Așa se face că nu mă cuprinde nicio uimire, atunci când zăresc produse românești pe mesele din fotografiile prietenilor emigrați. Știu că, deși unii dintre ei au plecat, poate, pentru totdeauna, sunt clienți fideli ai magazinelor care aduc produse din România în orașul și în țara lor adoptivă. Și că, atunci când se adună la petreceri, de exemplu, o fac în jurul unor mese pline de produsele care le amintesc de copilăria și de tinerețea petrecute acasă.

Vorbeam chiar de curând cu niște prietene plecate și îmi povesteau ce produse românești caută oamenii din comunitatea în care trăiesc ele: semințe, eugenii, bere, slăninuță afumată, cârnăciori, jumări, ceaiuri, gemuri, cozonaci, sărățele, untură de porc, covrigei, miere, napolitane, grisine, apă minerală, mici, borș, varză murată, murături, socată, ciocolată cu rom, mezeluri, brânză de burduf, zacuscă șamd. Ba chiar și arpacaș pentru colivă se găsește în magazinele românești de pe-afară, iar unele vând direct ciorbe gata făcute, ori sărmăluțe și găluște cu prune congelate, gata să fie direct puse la fiert, sau – de ce nu? – salată boeuf, nelipsită de la nicio petrecere românească. Recunosc, nu mă așteptam să fie chiar așa dezvoltată trebușoara. 😉

Am abordat acest subiect la invitația Timișoreana, liderul pieței românești de bere, care încearcă să fie aproape și de românii din alte țări. Anual, mii de hectolitri din acest brand de bere pleacă la export către românii din comunitățile din Spania, Italia, Franța sau Grecia. Cantitatea este suficient de mare pentru a acoperi de 10 ori distanța dintre Pământ și Lună în halbe pline cu bere, dar suficientă și pentru ca toți spectatorii de pe Arena Națională să ciocnească o halbă de bere la 50 de meciuri consecutive. Iar în Republica Moldova chiar se produce cea mai apreciată bere din România, în parteneriat cu cel mai mare producător de acolo.

Dacă citiți acest blog și locuiți în afara țării, Timișoreana vă așteaptă să îi povestiți dacă vă e ușor să o găsiți acolo unde sunteți și ce înseamnă pentru voi, cei care trăiți departe, întâlnirea cu produsele care vin de acasă.

Foto Shutterstock

165 comentarii

  1. credeam ca ai aflat ca sunt la dieta si vroiai doar sa-mi faci pofta de mancare! :mrgreen: cand colo, vrei sa-mi faci si pofta de baut! :mrgreen: ntz!ntz!ntz!
    haidetzi bre cu H-ul ala!

    • crezi că eu nu sunt la dietă? sunt. de-o viață. :mrgreen:

    • fataaahhhh, vezi ca deja am slabit 3 kile! ceea ce chiar e o performanta!
      iti zis si secretul, daca vrei ca e f simplu! ( eu nefiind capabila de chestii alambicate)
      😉
      dai o bere?
      :mrgreen:

    • vrem si noi sa stim secretul plis plis plis

    • goya, draga, la cererea publicului telspectator, aflatzi ca e pe baza de …BAUT!
      :mrgreen:
      din pacate, “dakt” ceai.
      la doi litri de apa , pui juma de baton de scortisoara ( maruntzit nitzel) sau o lingurita de scortisoara macinata, vreo 10 cuisoare ( maruntite si ele, cat de cat) si vreo 2-3 felii de ghimbir ( sau o lingurita de pudra de ghimbir).
      Le fierbi! Dar cu nadejde! Macar vreo 20-30 de min, ca sunt lemnoase.Dupa care bei!Macar 2 pahare pe zi!Cam taie pofta de mancare ( eu mananc mult mai putin, dar daca scap noaptea-n frigider, iar am un kil in plus pina a doua zi) si mai si detoxifiaza, plus creste imunitatea si face piciorul mic si urechea muzicala.Daca simti nevoia, poti sa-i pui miere.Eu am dat 3 kile ( poate chiar 4 ) intr-o saptamana.Si de o saptamana( in care nu prea am mai baut cu asa nadejde-deoarece am uitat) stau acolo.Mai am de dat jos macar vreo 3! 😉

    • deci ăsta e efectul, că taie fomica? 🙄

    • la mine, da! mananc mult mai putin la o masa si mult mai putine mese! 😉
      altfel, mamanc ce mancam de obicei, deci e simplu de administrat! 🙂

    • Cam dolofanica cruela …

    • minim 2 l de apa pe zi. asta nu mia iesit never, ca beau 3 iarna, 4 vara.
      inlocuiti apa cu borsul,yammmmyyyy
      ardei iute spre extrem, lamaie cat cuprinde,usturoi
      slabiti garantat!
      nu ca mi am propus,da fara ele nu traiesc bine

    • si cum zice nike, ca si ea tot la beut ne indeamna! 😉

  2. Brussels, Belgia. Aici e renumita piata “La Doi Boi”(precuma denumit-o romanul din cauza celor doi tauri – clar tauri! – ce pazesc intrarea) sau Abatoir. Toate natiile au cate ceva de vanzare acolo dar romanii primeaza. Se gaseste aproape orice iar preturile sunt foarte bune comparativ cu supermarketurile.
    Am mancat mancare belgiana(daca se poate numi asa ceva) si nu e indestulatoare sau gustoasa. Lunar vizitez piata si iau cam asa: mici, ceafa de porc, carne de porc(caci mor daca nu fac tochitura moldoveneasca), telemea(asta trebuie cautata mult si bine caci este foarte greu de transportat si necesita cutii metalice speciale), varza murata, condimente(cimbrul nostru are alt gust fata de al lor), smantana, pastrama, cabanos samd. La capitolul alcool, caci despre asta vrei sa vorbim, Simona, lucrurile sunt mai triste. Se gasesc vinurile noastre acolo, precum si bere. Doar doua tipuri: Ursus si Timisoreana. Mai sunt magazine romanesti imprastiate prin Brussels dar mult prea putine si foarte indepartate de zonele centrale. Am gasit intr-un singur Carrefour Express bere romaneasca. Nu pot intelege de ce nu si in alte Carrefour.
    Ar fi bine sa se gaseasca mai des berea cat si mancarea, mai ales in zonele centrale. Suntem 30.000 de romani doar in Brussels si cred ca ar fi binevenita o initiativa Timisoreana.
    In rest ar mai fi restaurantul Rustic din centru(vis-a-vis de Bourse) unde ai de toate si te simti ca acasa.

    • cred că știu și eu piața aia mare, cu legume și de toate. și îmi amintesc și magazinele românești din ea.

    • Aia e! Iar in fata magazinelor romanesti, manele si “bastinasi” la cersit. Poti cere mai mult de atat pentru o atmosfera ca acasa?

    • Dan, inseamna ca nu ai mancat mancare belgiana de care trebuia, ca poate fi si buna, si indestulatoare. Poate prea indestulatoare. Vezi carbonnades cu bere bruna si cartofi prajiti sau vol au vent, musai facute de-un/o flamand(a) get-beget. Nu mai zic de carne de cerb/rata, dupa sezon.

      Gasesti telemea de toate felurile la Foodex in Uccle, dar am auzit ca tre’ sa verifici temeinic data expirarii. E mai degraba depozit, nu supermarket. Dar au de toate, eu am luat branza de burduf afumata super buna si telemea de capra. Iam-iam.

      Cat despre bere… tocmai in Belgia plangi dupa bere romaneasca?? Nu refuz o Timisoreana daca imi ofera vreun prieten roman, si uneori chiar cumpar daca trec pe la magazinele romanesti, dar nu e tocmai complicat sa gasesti o bere buna in Bruxelles.

    • Recomand: FOODEX situat in Uccle. E de tipul cash-and-carry. arata exact ca si Metro (poate putin cam intunecat) si are tot ce vrei. Nu lipsester nimic. Inclusiv bere “Timisoreana”. Iar toamna trecuta in octombrie au avut chiar o initiativa de tipul “ziua recoltei” si au adus legume si fructe proaspete, din Romania (cartofi, varza, gogonele, gogosari, mere, struguri etc.etc.).

  3. Am fost de curand in Londra. Nu ca turist, ci ca parinte in vizita la copii. Daca ei locuiau in…Caracal, tot asa as fi plecat de acasa – cu sarmale gata facute, cu limba de vita, pentru dorita limba cu masline…Diferenta a fost ca am calatorit cu avionul, nu cu trenul, in rest….Revenind la tema : pe strada unde locuieste fiica mea sunt trei magazine romanesti si un restaurant cu specific romanesc. In macelaria in care am intrat vanzatoarele vorbeau romaneste. Si da, am vazut Timisoreana, cel putin intr-un loc 🙂

  4. Cat timp am lucrat in Kuwait a fost cam greu cu astea , pt ca acolo nu este voie.
    Nu se găsește oficial.
    ar mai fi piața neagra sau producție proprie in casa , din sucurile de fructe aflate din abundenta la supermarket.
    toți expatii -români,englezi,francezi etc- ne faceam vin sau tuica si ne invitam unii la altii sa degustam, 😎
    unii români chiar mai vindeau din supraproducție 😛 😛
    dar trebuie stiut ca daca te prindeau ar fi fost rău- rău.
    De exemplu daca aduceai de acasă din România , la aeroport puteau sa te retina in arest 24 h sau chiar sa-ti dea interdicție sa mai intri in tara.
    un englez a fost găsit cu o sticluța de whisky din aia mica din avion de 40 ml si a fost trimis ramburs in UK fără nici o discuție.
    .
    eeei , si când am schimbat locul de munca din K in UAE ,înainte de a pleca acolo am dat si eu niște emailuri sau telefoane pe la colegi care fuseseră in K si acum erau in Abu Dhabi.
    Sun eu pe un băiat si-l întreb , cum e acolo ? se găsește? avem voie sa aducem de acasă?
    Face el o pauza strategica ,- eu aveam inima cât un purice- si zice :
    – bai ,de crăciun ,am adus de acasă 18 litri de vin si țuica numai eu ,
    e voie sa aduci si se si găsește la magazine speciale ……. 😳 😳 😳 😆 😆 😆 😉 😉

  5. Alimente mai găsim,băuturi la fel,ceea ce mă enervează e ca nu găsesc niciodata condimente si ierburi aromatice ca la noi.De câțiva ani imi aduc stocuri din țará.Dar ce emotii m-au trecut ,la inceput, cu punguța de tarhon uscat,frumos sigilatá la controlul de vamá!Má si vedeam adulmecatá de câini,controlatá până unde n-ajunge soarele(:)) ,in timp ce caut frenetic sa le explic :Tarhon,e pt ciorbá ! Cum ,pana,se zice la tarhon?o iarbá,nuuuu…o planta aşaaaaa….

    • de leuștean nici nu mai vorbim, este? :mrgreen:

    • da ,leusteanul e regele ierburoaselor noastre !!
      mărar si pătrunjel se găsește , dar nu au acelaşi gust
      dar leustean ,pauza, nici nu stiu ei ce e ala
      la fel si gogosarii , ca si cum n-ar exista
      (vorbesc de Middle east )

    • costicămusulmanu

      ba io n-am găsit nici mărar acu’ fo’ 10 ani în italia…de-am făcut drobul de miel nici eu nu mai știu cu ce…

    • leustean si cimbru uscat se cere la US maxim
      apoi flori de tei: americanii nu il credeau pe varul meu ca florile de tei de fapt au un miros; acolo sunt multe dar nu miros deloc!
      si nevasta lui a facut urzici comandate online (daaa! congelate, nu stiu cum naiba le-au primit)- cica l- acostat o mancare de urzici cat nota la un restaurant de fitze pentru 2 persoane

    • AA! si in afara de eugenii, americanii mei mai solcita si ciocolata cu rom si visine in ciocolata

    • eu m-am dus in simandicoasa tara Elvetia, la 2 familii de prieteni, fix cu leustean si tarhon.Aia de erau elvetieni ( dar dedati la mancare romaneasca) aveau culmea tarhon ( ce-i drept uscat), iar leusteanul, cu tot cu radacina, sper sa-l mai aiba si acum.La romani, unde speram sa dau lovitura cu leusteanul meu la ghiveci, ( ca ce sa le duci la neste oameni care domiciliaza in Elvetia si au ditati?) am avut supriza vietzii mele, caci oamenii aveau propria lor tufa pe balcon: verede, frumoasa si aromata! 🙄
      Deci se poate!
      😆

    • da, și eu am cărat leuștean uscat prin avioane. dar… urzici comandate online? hahahahahaaaaaaaaa. de unde naiba poți să comanzi urzici ONLINE???

    • ei bine, online nu am habar, dar zilele trecute la megaimaj erau niste pungi cat niste perne ( hai pui de perne), pline cu urzici! 😉

    • si azi, aceleasi perne pline cu urzici, la carefura! 😮

    • dedicatzie cu urzici :

  6. Sofia, Bulgaria. Imi lipsesc sana, smanatana, borsul( am invatat sa gatesc fara) si eugeniile( de-astea imi mai trimite maica-mea prin fan curier, chiar si oua mi-a trimis odata?)

    • ouă prin curier? hahahahahaaaaa. și n-au ajuns omletă? 🙄

    • costicămusulmanu

      păi diana, dacă nu cetești blogu…io sunt în bulgaria cel puțin la 2 săptămîni…bine, nu vin în sofia de fiecare dată însă tot mă întîlnesc cu partenerii de acolo…?
      poate punem de-un magazin? suntem mulți la sofia?

    • @ costica

      Care blog??
      Din pacate nu atat de multi. Lumea emigreaza in tari bogate, nu in Bulgaria:)

    • Diana, bors poti sa faci singura! 😉 iti caut o reteta? sau pui moare! 😉 ai retzeta mai jos! ( sau mai sus?) 💡

  7. Da’n ce tara nu se gaseste apa minerala?

    • Incredibil, nu s-a spart nici unul. Bine, fiecare era invelit in ziar, si erau puse intr-o sticla de suc, taiata in partea de sus.? Am mai primit si sarmale, carnati, cozonaci, toate prin curier, dar numai iarna? Apropos de Timisoreana, de fiecare data cand vin in tara, umplu portbagajul de doze de bere pentru prietenii bulgari, care vor neaparat ‘ Timisureana’?

    • sarmale prin curier???????? mor de râs 😆 tre’ să deschid un topic cu ce mai trimit oamenii prin curier

    • Simona
      vezi cata memorie ai pe cloudul blogului ,ca daca deschizi topicul asta cu mancarea curierata de acasa ,tre sa te abonezi la serverele NASA 😆

    • Diana, sa- i spui mamei tale, ca ouale se pun intr-un saculet cu faina sau malai! sau macar se presara asa ceva in pet-ul ala ( pt amortizare!) 😉 E adevarat, atarna la cantar…
      si be) si io care mergeam la cumparaturi fix la Ruse! :mrgreen: E drept nu mai stiu daca am luat oua…

    • Multumesc, cruela, am notat?

  8. Eu am “prins” leustean din seminte, ca i se cam pierduse neamul prin gradina, unde avea coltul lui. Le-am pus in pamant de flori, grupate cate 3-4 in ghivece de smantana de Covasna, prea de la tara. Cica iese leusteanul mai bilingv, nu ca ala din ghivecele de Napolact, din care ii extragi aroma frunzei cu clestele de cuie. Cand s-a inaltat la 3 frunze, am plantat firele in gradina, cu pamant cu tot la o palma distanta intre gropite. Mararul si patrunjelul sunt floare la ureche (vorba vine!), banalitati agricole, sa zic asa, toata problema e marimea ghiveciului. Cand ai teren in gradina. Radacinoasele sunt mai pretentioase, trebuie “acomodate” cu solul. Agricultura asta nu e cum zice unii. Nu ma pornesc sa va zic de arbusti, pomi fructiferi, altoiri, incrucisari etc, mi-e ca va stric toata ziua asta minunata.

    • doar că tu stai în România și ai leuștean și la piață, românii plecați sunt disperați după leuștean 😉

    • vezi ca in State leusteanul nu e kusher ca nu stiu ce drog se combina cu el. sotul din doatare cu greu a dus cateva seminte acolo si i a lipsit groaznic

    • Mesajul era simplu: seminte!
      Aoleooo! Tocmai d-aia Columb n-a adus malai, ci porumb!

      Cat priveste romanii plecati, da … stiu ce privatiuni indura in materie de alimentatie, mi le spun si mie prietenii. Iar o nepoata canadeza nu-si credea papilelor ce gust au rosiile de gradina.

    • Eu chiar acum cateva saptamani am trimis cateva pliculete de samanta de leustean in USA, bine ca nu au arestat-o pe maica-mea la granita pt trafic de droguri, ha-ha. Pt nepoatele mele mai trimit intodeauna batoane Rom, care le plac foarte mult, desi mie nu mi se pare bun batonul ala, cam de proasta calitate ciocolata din el. Ba chiar trebuie sa trimit multe-multe, ca sa duca si la prietene, la scoala, ca si lor li se par foarte grozave. De cumparat merg si ei la un magazin cu produse est-europene, pt. Borsec in special.

    • am impresia ca americanii nu prea cunosc aroma “rom” , chiar sunt curioasa daca e asa

    • Cunosc aroma “rom” dar in daiquiris (sau tiramisu sau rum cake), nu in ciocolata :-))

  9. una haioasa cu cumnatu-meu ( italian) care acu multi multi ani a adus in Ro o tufa de rozmarin ( la cererea lui sora-mea de doua crengute pt pui, el s-a prezentat cu toata tufa). la vama la romani l-au oprit si cand a vazut vamesul tufa l-a intrebat ce duce acolo. el saracu’ nu vb romaneste asa ca a incercat in engleza sa ii spuna condiment- drugs…sa vezi vamesul ce fatza a facut cand a auzit drugs 😆 😆 degeaba a incercat cumnatu’ sa ii explice pui,mancare ca asta a luat o crengutza si s-a dus cu ea la sefu..care om mai umblat a recunoscut rozmarinul.
    eu din magazinele romanesti cumpar clar baton de ciocolata,eugenia,pufuleti,salam de biscuiti, branza si afumaturi. sunt destul de scumpe dar na…dorul de casa e prea puternic

  10. io am primit lipitori prin curierat.
    au trait.
    si acum mi-am plantat castraveti in balcon, printre alte buruieni numite , nu stiu de ce, flori.

    • Aha, vrei sa-ti imprietenesti lipitorile cu castravetii. 💡

    • simona, te intreb si aici ce am intrebat la postarea cu armata, dar cred ca inca nu ai vazut sau nu vrei sa imi raspunzi: de ce il tolerezi pe dg? nu numai ca isi manifesta des dispretul fata de tine, dar e si o prezenta obositoare, la fiecare postare sunt zeci de comentarii de-ale lui fara haz. poate vrea omul sa isi faca un site personal sau sa se desfasoare altundeva daca tot nu ii place ce scrii, nu ii place pisica, nu ii place nimic. adica la tine in casa e unu care iti arata o desconsiderare soft, dar constanta, non-stop, si pe tine nu te deranjeaza? multumesc anticipat pentru raspuns

    • am aceeasi intrebare ca Brusli. de ce ai suporta mereu un personaj care iti vine p-aici numai ca sa se distreze cu alti trei-patru si din cand in cand nu uita sa-ti spuna ca de fapt aici e destul de naspa?

    • @Brusli, Rogvaiv: din politețe, cred… și din respect pentru democrație

    • @Brusli si @Rogvaiv,
      mie nu mi se pare de bun simt interventia voastra la sefa blogului cu privire la un comentator, indiferent cine ar fi acela.
      Si nu mi-as permite o asemenea indrazneala- asta ca sa ma exprim mai elegant decat vi s-ar cuveni- mai ales din postura unor nickname-uri care nu si-au exprimat vreun punct de vedere vreodata, in aceasta comunitate online.

    • bai karate kid si cur cu beu
      ați prins glas taman când era o ocazie excepțională sa tăceți
      cum e vorba aia : tăcerea brățară de aur

    • eu cred că democrația e la fel de binevenită și atunci când dg se manifestă zeflemitor sau țâfnos față de mine, și atunci când cineva se manifestă oarecum neflatant la adresa lui. când el mi-a trântit ușa blogului în nas, lăsându-mă să vorbesc singură, pentru că îndrăznisem să am niște rugăminți la comentatori, nu v-am văzut pe vreunul în afară de costicămusulmanu să îi explicați finuț cum e cu politețea. 🙂 ok, nu e o problemă, nu am comentat niciodată asta, nici măcar când s-a întors exact așa cum a plecat, dar dați-mi voie să rămân un pic uimită când citesc că aici e o comunitate online, căreia niște cititori care se exprimă prima oară azi îi datorează precauții, atunci când e vorba de o opinie la fel de legitimă ca oricare alta. adică oamenii ăștia le datorează precauții și respect lui dg și comunității, dar dg mie nu. cum ne încurcă el, dublul standard, of… 🙂 altfel, trăiam cu impresia că am un blog, când colo aflu că sunt doar oaspete într-o comunitate online. mulțumesc frumos că mă primiți p-aici, mai vin 😆

    • Simona
      Eu te respect, chiar daca sunt mai needucat decât cere blogul .
      Daca îmi vei spune clar, tu, sa nu mai scriu , sa nu mai citesc, sa nu ma mai gândesc la blogul roz poți fi sigura ca așa voi face.
      Chiar daca poate îmi va lipsi, dar asta va fi problema mea.
      Iar faptul ca aici s-a creat o comuniune ar trebui sa te facă mandra, ca ai reușit sa pur si simplu subjugi un număr așa de mare de oameni sa dea toată ziua refrish pe blogul tau.
      Iar comuniunea asta nu e inchisa, oricine poate intra in ea, ca nu e nici a mea, nici a luminitei sau a lui andu, e a ta si esti singura care ai dreptul sa o organizezi, sa o dezvolti sau distrugi dupa cum ai chef.
      Asa ca, din punctul meu de vedere, orice vei hotari este lege pt mine. Dar numai tu.
      In ceea ce ii priveste pe ceilalti, este foarte simplu ca atunci cand vad dg sa sara gratios peste mesajul scris.
      Multumesc avocatilor mei, au o bere de la mine, la H, daca nu ne-om omori intre noi pana atunci.
      PS. Iubesc pisicile, mai ales alea de un an, negre.

    • @dg: poți să comentezi

    • @Brusli:
      Cand iesi, ia si culorile alea primare cu tine. Se descurca singura Simona sa-si strecoare cititorii si nuantele. Vezi, asa-ti trebuie daca ai sarit lectia cu figurile de stil! Acum sari si peste DG, ne facem ca n-o sa observam!

    • brusli, rogvaiv, da peste nu puteti trece?
      dg ul in primul rand e vecin cu lubinita care este vecina cu matrixul cand johnnie nu aduce flori si andu nu vine pe camila. din cand in cand avem niste doctorite faine care au grija de noi,quinn si ametista, mai servim o clatita de la o pustuoaica, mai bem cate ceva,dar nu msicam in front in fata doamnei presedindte cruela ,care este . agnes este vice si mai sunt in staff o femeie, iosdevina, una din bucuresti si sandamanul cu genealogia. cu totii ne declaram scalvii Mihaelei Superbitatea Sa.
      Simona a reusit sa adune aici o gasca minunata care culmea, s a imprietenit si a trecut si dincolo de peretii cazarmii, nu mult, pana la H.
      Simona stie cat de mult a contat faptul ca aici a fost o gasca misto, o gasca ce isi ofera din cand in cand umeriipt zmiorcait,dar in general radem.
      in viata de zi cu zi poate ca avem cu toti probleme nasoale, unii poate au probleme de alea naspa rau, da o cautam pe scala Mihaelei , ca e un loc misto la ea la cazarma care sa radem, sa vorbim, sa ne luam la misto. face mai bine ca xanaxu.

    • sclava mihaelei……..

      edit Sclava Superbitatii Sale, edit, ca luam xanax.

    • in calitate de (viitoare) presedinta, am si eu o intrebare la paratzii, pardon, paracioshii brusli si cu insusi rogvaiv: atzi incercat ( macar o data) sa-i spunetzi lu dg, verde-n fatza , aici pe blogul roz, ca va deranjeaza lipsa lui de maniere plus obiceiul cu saritul calului? sau vi s-a parut mai simplu sa-l paratzi la ” tovarasa invatzatoare”?e problema voastra sau a ei? sau e problema voastra dar trebuie s-o rezolve ea? ca voi, barbateshte si brusli-eshte nu prea …cum se zice?…aaa…putetzi?
      cat despre rogvaiv, ma mir ca n-ai aflat inca ( cirgula) ca exista si la oameni toate culorile…

    • cruelo , duamna presedinta in devenire, eu crez ca e pentru ca nu au fost invitati in H,dar acolo, no, nu se intra asa usor.par egzamplu nici amcar data nu se cunoaste

    • nu au pârât, dragă cruela, nu aveau cum să pârască ceva ce pot vedea și singură, cu ochiul liber. m-au întrebat dacă nu mă deranjează cineva care îmi arată – citez! – “o desconsiderare soft, dar constanta”.

    • Simona, ok! M-am prins, in sfarshit! Pe ei nu-i deranja dg, ci faptul ca el te deranjeaza pe tine! :mrgreen: Real gentlemen!

    • multumesc simona pentru raspuns.
      pentru ceilalti: eu pot sa sar peste comentariile lui, desi sunt ca ciupercile, asta am facut si pana acum. eram doar curios de ce il suporta simona. ma intrebati pe mine de ce nu i-am spus ca e nasol sa-i arati dispret cuiva in casa caruia te distrezi in fiecare zi. eu nu i-am spus pentru ca pana azi m-am rezumat doar la a citi blogul. dar va intreb: voi de ce nu i-ati spus? vi s-a parut fair fata de simona sa nu-i spuneti?

    • brusli: deci dupa faza cu ” tovarashaaaaa, dg nu-i cuminteeeeeee”, avem si faza ” ba tu!” 😆 😆 😆
      ps: daca nu ma lasa complet memoria, parca tin minte ca in urma cu mai mult de un an m-am luat de el, cumva…
      si mai tin minte ca anul asta, de cate ori a avut comentarii care nu erau chiar ok la adresa mea, i le-am intors de aceeasi maniera, pt simetrie si pt ca omului trebuie sa-i vorbesti pe limba lui ca sa te inteleaga…
      deci eu in dreptul meu mi-am spus parerea si cred ca suntem destul de majori si vaccinati sa vorbim fiecare in dreptul lui.
      cat despre Simona, nu o stiu sfioasa, iar daca citeai blogul de mai multa vreme, vedeai ca are obiceiul sa admita si comentarii care nu-i sunt neaparat favorabile, exact cum zicea : din democratzie!
      deasemenea stiu ca a mai facut ordine pe blog, de-a lungul timpului, cand oamenii au depasit niste limite…
      pe de alta parte, comentariile respective spun destule despre cel care le face…deci dg se face singur de …( sa zicem) ras! :mrgreen:
      acum e randul tau: tu de ce nu i-ai zis nimic?

    • @Cruela, Brus&Rog:
      Da, uneori DG mai sare calu’, dar niciodata n-a dat cu copita. O singura data a dat peste mine cu un tramvai. Cica sa aiba Cezar si galben, ca albastru nu-i ajungea. Nici pana azi nu i-am multumit, dar i-am trimis telepatic si zilnic ganduri bune. Chiar si azi!

    • fiecare i-am mai zis lui dg câte o chifla
      ( eu de ex i-am zis sa -l îndopam cu saramura de peste si sa-i blocam accesul la bere după aia/ când zisese ceva de rau pisicesc)

      dar sa zici ca dg n-are umor ,e lipsit de poezie monșer 😡 😉

    • costicămusulmanu

      @simona: după discuția în privat cu digeiu’ m-am lămurit pe deplin ce hram poartă; în plus tu singură (fără să știi) i-ai dat dreptate cu jurnalul mîței (citez din RAM-ul puțin virusat…nu ieșea ce voiam…am închis); btw, sărumînamult pentru carmenuș…superbissim, peste EBA, al cărei fan eream…
      digeiu’ este colegul ăla de cameră (pentru ăia de au stat la cămin în liceu/facultate) inteligent, cîrcotaș peste poate, daar…fără de care nu se ține nici un chef adevărat…
      @ăiadoicîrcotași: nu mai bine viniț voi doi în H cîn’ o fi cazu’ șî videm la fața locului cine, cît, cum?

      cruela președinte!!!

    • costicămusulmanu

      PS: ??? nike…sunt profund dezamăjit…ăi făcut o listî lungî cu gașca voastrî ceia mișto șî di musulmani n-ăi zîs nicî…așa discriminare…

    • musulmane, nu te stiam asa sfios: nu vezi ce face orice musulman care se respecta: te refugiezi! la H! si noi o sa-ti dam azil! Cat sunt eu presedinta , promit sa incurajez emigratzia musulmana de costici!soaiezLEZBIENveniu!

    • da cru
      votam costicamusulmanu secretar de stat la externele cazărmii până în BG și pe unde mai hălăduiește dânsul.
      iar nike drept pedeapsa , sa arunce în el cu sarmăi fierte in 3 feluri de bere

  11. N-ai cu cine, ba! Niste tarani necooperatori! 😆

    • MB
      ai scris asta ieri
      dar ce bine se potrivește azi după șirul asta lung ha ha ha

    • costicămusulmanu

      ia videț, bre, poati vă scot cîte doi dinți din față…

    • costica
      mai bine ne pui 2 dinti din fata
      eu si cu MB ne referiseram la cei doi invitati de fapt
      special guest stars karatisti si colorati
      la Hash- uri

  12. Eu am primit prin curier zacusca, slanina afumata, muschiuletz si carnati de casa, afumati si prajiti, pusi in untura, gogosari si castraveti murati, visinata, vin rosu- sange de taur, gen, tigari kent (un cartus, asaaa, sa-mi aduc aminte gustul, ca aici nu se gaseste kent si-mi cumpar pall mall slim…) in fine, au mai fost, dar asta se intampla acum multi ani, apoi m-am acomodat cu gastronomia lor si n-am mai cerut pachet.
    De ce mi-a mai fost pofta, din cand in cand, ar fi sarmalele, salata beuf si drobul de miel, dar astea pot sa mi le fac si eu, daca nu mi-as pierde timpul prin cazarme de internet,
    pardon, rectific, daca nu mi-ar fi lene. 😎

  13. Din punct de vedere alimentar sunt un roman renegat. Nu-mi plac produsele traditionale romanesti in mod deosebit iar unele deloc. Deci nu mananc slanina, unsoare, jumari si alte chestii grase. Nu mananc carnati (decat la mama acasa si numai pentru ca nu are altceva de mancare – daca are aleg altceva). Nu ma omor dupa sarmale iar salata boeuf as putea manca numai fara maioneza (numai cuvantul “maioneza” imi provoaca niste reactii neplacute, de gust nu mai vorbesc). In sfarsit, tot ceea ce face mandria bucatariei romanesti (de fapt o combinatie de influente de toate felurile) mie nu imi place, nu-mi face bine sau nu mananc. :mrgreen:
    Poate daca as sta mai mult in afara as tresari la vederea unor mancaruri traditionale romanesti intr-un loc neasteptat si, cine stie?, poate as gusta. Dar oricarui entuziast care ar vrea sa deschida un restaurant cu specific romanesc intalnirea cu un consumator ca mine i-ar distruge rapid tot entuziasmul.

  14. Birmingham, UK
    Nu ma omor dupa magazinele romanesti de aici, prefer sa cumpar de la polonezi ce am nevoie sau mi e pofta si preturile sunt mult mai mici. Au produse similare cu cele din Romania, cum ar fi branza de burduf, carnati, sunca afumata, mezeluri, bors, condimente, muraturi, etc

    • păi găsești pufuleți la polonezi? găsești? ăăăă? zi! 😛

    • Exact la pufuleti ma gandeam si eu :)))) Am vazut in Praga intr-un minimarket tinut de un chinez.

    • Gasesti pufuleti la polonezi, dar nu asa buni ca la noi!

    • Mitza: adică pufuleții nu sunt specific românești? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    • Simona: nu cred ca sunt specific romanesti 🙁 sunt facuti de producatori polonezi. Dar sunt nesarati si neuleiosi, daca nu ar avea aspect de pufuleti, nu i-as putea numi pufuleti. Si nici nu miros a sosete murdare 👿 complet neinteresanti!

    • in calitatea mea de viitoare presedinta a blogului roz, voi organiza excursii gastronomice pt comentatori!
      😉
      incepem cu Polonia, sa degustam pufuletzii locali, dar plecam cu proprii nostri pufuletzi nationali, sa-i umilim pe polaci! 😈
      dupa care ne oprim la maneken Pis sa bem o bere belgiana de cirese ( de exemplu) si sa facem si noi un pis! pisicutza, pis pis!( am vrut sa fie clar si sper ca v-ati prins!)
      la andu nu mergem ca n-are de beut!
      :(((

  15. Leustean avem in gradina (Germania), era acolo cind ne-am mutat, o tufa de toata frumusetea. Si nu, proprietarul nu era roman ci neamt “autentic”. Si destept pe deasupra, ca stia ce e bun. Din Romania am adus, de 25 de ani incoace, de toate, nu numai mancaruri si bauturi ci si vita de vie, pomi, si alte plante, mobila si multe altele. Sint peste tot magazine si restaurante romanesti, ba am gasit unele produse si la REWE si magazinul rusesc. Eu cred ca aici ne-am facut o Romanie daca nu mai frumoasa atunci cu siguranta mai “normala”.

    • foarte bine ați făcut, să vă bucurați de ea 😉

    • Noi stam in München. La REWE se gasesc eugenii, pufuleti, zacusca, covrigi de Buzau – cand i-am vazut prima oara, sa cad pe spate, m-a busit o melancolie, nu ma asteptam in veci sa gasesc asa ceva, din orasul meu natal, la supermarket in München. Nu sunt melancolica de fel, insa asa, m-a incercat o senzatie de dezradacinare, cum nu mi s-a mai intamplat in ces zece ani de cand am plecat din Ro.
      Stiu ca se gaseste si vin romanesc, vreo doua feluri, nu chiar cel mai bun, dar nici cel mai rau.
      Sunt vreo doua-trei magazine romanesti, au “di tati”, dar berea cred ca nu are prea mare cautare in orasul cu Oktoberfest (sau Okto-beer-fest ;-)). Nu am avut curiozitatea sa caut, asa ca doar imi dau si eu cu presupusul, ca na, mi-s si io un pui de rumanski. 😉
      Cel mai interesant este ca exista aici un nene, Binder il cheama, rupe un pic de romana nemteasca, familia se trage de la Sibiu. A avut o carmangerie a lui, acum s-a mutat peste drum de un super magazine alimentar italian. Dom’le, deci nenea Binder face cei mai buni mici EVER, Romania included. Ii face el, dupa reteta lui, sunt fantastici. Face si carnataraie, parizer (Pariserwurst), jumari, muschi file, afumat, snuda

    • Pfoa, apasai gresit si n-am terminat de zis!
      Asa, deci of-ul meu este ca nenea Binder acum nu mai are unde sa tina butoaiele cu varza murata, asa ca a trebuit sa renunte, si eu am ramas fara vara murata, si fara zeama aferenta, pe care o vindea la bidonase de 2 l. Sunt distrusa. Asta pentru ca eu nu o sa ma apuc in veci sa fac. Sarmale ies ok si cu frunze de varza sau vita cumparate de la magazine romanesti, sau turcesti, insa zeama de varza ca aia nu o sa mai gasesc eu vreodata…
      In general trebuie sa recunosc totusi ca nu ne lipseste nimic, caci ce nu gasesti la magazine normale, gasesti la magazine romanesti (cam la suprapret, dar na, iti faci pofta de pateu cu fainosag).

      Si ca se vorbea mai sus de curier, eu primeam cu atlassibul carnati de plescoi (uscati) si babic. Asta dupa ce am renuntat sa mai aduc in valiza, ca mirosul ala nu iese cu nimic, orice ai face. Cand nu a mai putut tata sa se ocupe de asta, si a renuntat sa imi mai trimita, cei de la atlassib in mod sigur au rasuflat de usurare.

    • katia draga, pe mine m-a-nvatzat o prietena de la Alba Iulia, ( sa-i dea Dzeu sanatate! 😉 ) care facea carnati fierti in zeama de varza, care zeama de varza o avea fixin niste sticlisoare, cum se face aceasta zama la sticla; asa ca , iote, te-nvatz shi io! 💡
      ea folosea sticle, eu am folosit un bidon ( gol )de apa , d-ala de 5 sau 10 litri, cum iti vine.
      se ia dansa varza si se taie fidelutza
      se indeasa in bidon
      se toarna deasupra ce scrie la retzeta de pus varza la murat ( sa nu crezi ca am tinut minte, acu ca s-a inventat unkiu gugl) ( e ceva apa cu sare, stie nike, mai bine!) plus marar uscat plus alea- alea.Se pune dopul si se pune in camara!Mai intai se lasa nitel in bucatarie ( vreo cateva zilisoare) sa inceapa sa fermenteze.Plus ca trebuie si zguduita din cand in cand ( scrie la retzeta).eventual il intrebi pe neatzo-romanul tau ce ierburi mai baga el la butoi, ca sa -tzi iasa ca a lui! 😉

    • @cruela de vila: ești genială, ai scos femeia dintr-un mare rahat, pardon de expresie. bravo! 🙂

    • cruela presedinte! votatzi zeama de varza ! pe scurt: moare!
      acesta va fi sloganul campaniei mele : votati MOARE! :mrgreen:
      La sticla!

  16. In rețeaua șpar baga mereu pufuleți, chiar așa scrie pe punga, pufuleți.
    Mănâncă austriecii mămăligă expandata intro veselie.

  17. Philadelphia, SUA. Sunt multe chestii la care imi sticlesc ochii cand le vad prin zona, desi acasa eram mimoza si nu ma atingeam de ele prea des. Deh, eram in cura. Vesnic. Iaca la ce-mi rade inima-Number one: eugenii. Number two: salam de Sibiu. Apa minerala, dulceturi, foi Lica, muraturi, cabanosi. Drojdie proaspata ( americanii se uita crucis cand intern). Din pacate vinuri romanesti nu gasesc. Le car in fiecare an de acasa. Plus visinata, afinata facuta de ai mei. Si palinca, domne!
    De obicei ma dezlantui la cumparat produse romanesti inainte de sarbatori, cand simt in mod acut lipsa familiei. Si tot atunci ma apuca o harnicie la facut mancare romaneasca si zbarnaie telefonul acasa. N-a auzit Skype-ul neam de neamu’ lui atatea sfaturi gastronomice:)).Nu am crezut ca voi face vreodata cozonac, paine, sarmale, mici, pasca, saratele, placinte.. You name it?. Nu prea gateam acasa, dar aici am experimentat cu tupeu pe jumatatea mea americana vreo 80% din bucataria romaneasca?. Nu intotdeauna cu success dar perseverez. Si promit. O sa fiu un mare bucatar. Dar zacusca si gem de la mama tot imi aduc.?

  18. Am o prietena in Italia. A venit acasa, taiat curcan, inghetat curcan, luat curcan la bagaj de mana si sus la ea la Italia. O invidiez. Mie mi-au luat marul de acasa de la ai mei cand am ajuns in state. Nu stiam ce naiba vrea cainele alora de la mine, credeam ca miroase droguri?

  19. Sa va spun una cu …iz de moare de varza!:)
    De Craciun,pun un pachet pentru un prieten din Deutschland,printr-un transport de autocar…lume multa cu pachete,ceva îmbulzeală…vine un nene cu un pachetel mic,vocifereaza ca el asteapta acolo de 2ore,desi nu il vazuse nimeni inainte,da din coate si ajunge in fata…soferul sa scape de el ii ia repede pachetul,il inregistreaza,ii da drumul omuletului si il pune peste celalalte pachete…peste cateva minute il picură ceva pe cămasa si ne trazneste pe toti un miros greu de moare de varza….ce venea din micutul pachet…a fost un haz general…?

  20. Nu stiu cum o fi cu pachetele si specificul pe afara ca eu stau in tara si la tara. Dar o pipota mai mare ca a mea cand m-am trezit cu o cerere de zacusca de la un amic de pe fb acum domiciliat binisor mai la vest , zau ca n-a mai avut nimeni. Gatesc destul de des pentru prieteni , de obicei prajituri si dulceturi , dar omul atat voia : zacusca. Si mai apoi mancare de gutui.

  21. Arizona/USA = Timisoreana expirata (negustori magari) la AJ’s Fine Foods (pravalie muzeu, gen intri, te uiti la preturi, si te cari) si la Asiana, magazin etnic cu de toate, de peste tot. Buna, proaspata, ne place.

  22. Dupa ce m-au luat unii la … omor pe aici, am încercat sa citesc si altceva pe net in afara de blogul asta.
    Si drept va zic ca nu am găsit decât minciuni.
    Cică pretinu cristi borcea , ala preafacatoru de urmași, ar avea niște conturi secrete in panama si insulele virgine.
    Daca in panama o avea, nu am verificat , in insulele alea sigur nu are ca altfel nu s-ar mai numi așa.
    Ps. Cruela, la H merge moare după bere?

    • costicămusulmanu

      bre digei, îl știi pe johnnie? keep walking (writing)…
      e cam urîtă da’ o dau oricum, că-i auzită de la un bătrîn…
      cîinele, cînd n-are ce face, se linge…unde ajunge…oamenii n-ajung și atunci…

  23. Moare cine nu mai poate!Bere !Cine nu mai poate bere!

  24. @dg : nu-i asa ca-i ciudat ca la un topic despre mancare sa posteze si unii care nu apreciaza condimentele?

    • Multa dreptate aveți doamna doctor.
      Conform proverbului
      Nici o masa fara bere!
      O masa fara condimente lichide e ca o postare pe blog fara umor.
      Nu se duce pe gat in jos..
      Si o rugăminte comanda ferma.
      Doo borcane mari de zacusca, pt începutul lui mai, banii jos, in valuta la cursul oficial al zilei.

    • @dg: zacusca sa fie! La mine fara bere ca n-am alcooldehidrogenaza. Si fara valuta ca nu-s restaurant.Cel mult restaurator dupa excese….

    • Sărut mana,
      Doamna doctor

    • Cu placere! Poate aflu si raspunsul la intrebarea :”io daca mananc zacusca facuta de doctor dupa reteta mai fac colici biliare?”. Ca m-a intrebat un prieten cand reloca niste borcane din camara mea in masina lui si n-am stiut sa raspund.

  25. Eu nu am ce căuta la verii mei din Germania fără un sac cu pufuleți. Și când spun sac, chiar la sacul acela mare în care sunt câteva zeci de pungi cu pufuleți mă refer. Așa că, orice drum spre Germania, cu mașina, trece pe la Metro, dacă nu ați știut!

  26. Sa le dea Dumnezeu sanatate celor de la Lufthansa si Aeroflot cate borcane cu carnati in untura si zacusca din Maramures au carat in Hong Kong si Moscova. Ca acolo nu sunt magazine romanesti, sau cel putin nu le-am gasit eu… Si niste cas proaspat. Totul pentru bunastarea consortului, desigur!

    • aș zice că n-aș căra așa ceva până în Hong Kong nici să mă plătești, dar, pe de altă parte, nu am fost în pielea celor plecați atât de departe, așa că mai bine nu mai zic.

    • o prietena de-a mea a carat( plina de intelegere), la cererea mea expresa, branza telemea, pina in kuala lumpur! :mrgreen:

  27. Bucuresti-Londra, Wizz Air, bagaj de mana mic: salam de Sibiu, sunculita, babic, carnati afumati, condimente si alte minuni…. practic, tot bagajul meu era compus din mancare :))

  28. Am gasit acum cateva luni intr-un supermarket din S-V UK, printre fainuri care mai de care mai exotice, o punga pe care scria mare MALAI EXTRA DE BOROMIR. Mi s-au umezit ochii, am facut o poza si am trimis-o tuturor romanilor cunoscuti din zona. Evident ca pana seara era stoc zero la malai.
    Bere/ drojdie/ cafea jacobs/ pufuleti/ marar si patrunjel/ kefir cumparam de la polonezi, carnati/varza murata/ afumaturi/telemea/slanina/visinata/vin/leustean/ aducem cu avionul.
    Am facut anul trecut socata din flori de soc de pe malul Canalului Manecii, nu se compara cu florile de soc de pe malul Muresului.

  29. Noi caram la Londra castraveti murati, insa dupa reteta aia zisa – dac-am priceput io bine – “rapida” (?!?), facuta de soacra, cu apa, sare, marar si etc.
    Apa, sare, marar a e mai simplu de gasit, etc n-am vazut pe nicaieri, la niciun supermarket … 🙂

    Revenind, timpul de “facere” al castravetilor trebuie calculat cu precizie mult mai mare decat ciclul ala din articolul cu armata, ca altfel ajung castraveti la destinatie “fleoscaiti”. Asa… “deci” castraveti trebuie sa fie numa’ buni exact (da’ exact!) in ziua plecarii spre aeroport/haeroport (am scris bilingv, ca de, poate “citeste” si ei…).
    Se pun castravetii in bidoane de plastic, bine sigiliate, iar zeama ramasa, plus o cantitate suplimentara, (de rezerva, ca tre’ sa fii prevazator), se pune la pet, preferabil de KokaKola (sa nu fac reclama), ca cica sticlele alea sunt mai bune, mai rezistente. Cel putin asa se spune prin legendele de pe vrema dacilor liberi…
    Transportati in acest fel, castravetii rezista. Doar o singura data am avut tricouri cu miros de marar, de la zeama din sticlele nestranse suficient… ca le “stransese” altcineva, ca daca le strang eu, le strang atat de bine, incat de obicei sunt chemat tot eu sa le desfac… :-))

  30. Mai, acum vine Pastele si voi vorbiti de regim si ceaiuri? Mi-au dat lacrimile citind comentariile. Cati romani au apucat calea strainatatii si duc dorul produselor si a tarii.

  31. Londra. Ioi. Bălez. Noi refuzăm cu obstinaţie să aducem mâncare de acasă, pe principiul că dacă o luăm, o mâncăm. Și oricât de super bună ar fi, se bate în cap cu regimul nostru alimentar curent. Excepţie fac castraveţii în saramură ai soacră-mii. De-ăia am aduce camioane întregi. Daaaaaaar, astea fiind spuse, periodic scăpăm în trifoi la magazinul româneasc Bucovina din Burnt Oak unde dăm damage la făină de mămăligă, icre cu hering afumat sau măsline, burtă fiartă și afumată, muștar, varză murată, înlocuitori de castraveţi socrești, Murfatlar și uneori pastă de mici făcută inhouse (deși mai nou sunt kebabării care livrează acasă mici gata făcuţi, în zone unde abundăm noi ăștia). Și brânzoici pentru soţ, că au brutărie proprie și orar de lucru 24/7. 😀 În iulie venim acasă din nou, deja plănuim traseele gastronomice :))))))

    • Burtă afumată? Ce draci faci cu dânsa?

    • pepeman, o mănânci cu poftă, langă ceapă roșie și pită proaspătă. Sau cu muștar. De fapt e slănină de pe burta porcului, cu rânduri de carne prin ea. Se fierbe cu usturoi și condimente, apoi se dă prin boia dulce și se afumă. E într-un mare fel.

    • băi, dar ce nickname. Cățaua? 😆 😆

    • dar, totuși, muștar? are ceva așa specific muștarul românesc? 🙄

    • Da, Căţaua. Varianta diacriticată și fără hyperlink a unui blog micuţ părăsit acum vreo 3-4 ani. Deh, lipsă de consecvenţă și trai bun pe meleaguri străine.

      Muștarul românesc merge cel mai bine cu slană afumată românească și cu mici românești. 🙂 Chestie de gust “ca acasă“. Mai ales dacă și topești slana aia un pic la grătar. Singurul muștar de aici care ne place cât de cât e cel american (yellow mustard). Pentru restul (dijoane etc) n-avem papile suficient antrenate. Niște ţărani, ce să mai încolo-ncoace…

  32. Apropo de urzici, ca pomenea cineva de ele: azi, trecand pe langa o piata (sa zicem Matache), sunt abordat de o traficanta de ierburi eco bio etc, care ma abordeaza cu formula de politete maxima la etnici si- si prezinta sonor oferta: “Sefu’, urzici?”
    M-a bufnit rasu’ instantaneu, dar am mers mai departe, lasand precupeata nedumerita.
    Evident, nu i-am spus ca nu, nu urzic.
    Decat rareori…. 👿

  33. Io nu prea duc doru mancarurilor romanesti. Sarmale, gulyas si mamaliga pot face si pe aici (si am facut), in rest mie mi se pare ca existe de toate, chiar daca nu sunt pur-romanesti. Nu sunt magazine romanesti pe aici (cel putin eu nu am vazut), dar nu imi amintesc sa nu fi gasit o buruiana aromatica (uscata sau nu) in magazinele care sunt … leustean si urzici e drept ca n-am cautat pentru ca nu le-am folosit in vecii vecilor (nici in Romania), dar am gasit si cimbru (de fapt chiar acum am o legatura in bucatarie intr-un borcan cu apa) si marar, chiar si macris! Pufuleti si pufarini nu sunt, dar nu mor de dorul lor oricum. Dupa mine, toate produsele romanesti au un inlocuitor foarte bun.

    Nu cred ca sunt neaparat “produsele” in sine de care le e dor celor plecati, ci o intraga ceata de “sentimente” care vin cu produsul respectiv. Un fel de madlena lui Proust 🙂 La fel cum mancarea “la mama acasa” e cea mai buna (chiar si cand e nesarata sau prea sarata) 🙂

  34. Locuiesc in Canada de 15 ani. Fratele meu e in Virginia, la o aruncatura de bat de mine (cam 1350km). Se gasesc si la el si la mine destule produse romanesti. Ma refer la tot felul de conserve, pateuri, muraturi. Am gasit vin romanesc in Canada la S.A.Q. (Société de l’alccol du Québec). Nu am sa insist pe asta.
    Simona are dreptate cu leusteanul!!! Acum citiva ani, mama pune un pachet la posta pentru fratele meu cu leustean uscat. Dupa vreo 2-3 luni se trezeste chemata la Posta Romania (Simona, tu ai o simpatie aparte pentru ei 😆 ) pentru ca i s-a returnat pachetul in tara de US Customs. pe foaia de retur scrisesera ceva in genul ”suspec weed” 😎 😆 :twisted:. Functionara de la Posta Romana o tot interoga pe mama: dar, ce doamna i-ati trimis copilului in America droguri, ca acum chem politia!”. Mama chicotea si i-a replicat: ia cheama cucoana politia, sa vedem stie politistul cum se fumeaza leusteanul uscat? :mrgreen:

  35. nu stiu cum ratai subiectul :). Din motive sus numite fac bors (aduc tarate din tara), muraturi (cadoul ce mi-l aduc prietenii vara de vara sunt: sare de muraturi, bete de marar uscate si cununa de usturoi 😀 ), gemuri, am leustean in ghiveci si seman patrunjel si marar 😀

  36. Timisoreana este si la Luxembourg! Magazinul se numeste, nicio uimire, Dracula 😈 . Este aprovizionat cu de toate si am gasit multe lucruri bune.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint