Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Marian Munteanu: “Avem de ales între a fi robi ai lui Dumnezeu și robi ai păcatului”

Screen Shot 2016-04-13 at 13.40.15

Am râs, ieri, când s-a anunțat candidatura lui Marian Munteanu, din partea PNL. S-au făcut glume, a fost distractiv.

Screen Shot 2016-04-13 at 13.19.36

După aia, am început să-i aprofundăm un pic convingerile:

“Marian Munteanu: Se desfãsoarã astãzi, din diverse directii, o serie de actiuni tot mai puternice îndreptate împotriva Crestinismului, a Ortodoxiei în special. Si fenomenul Pucioasa…

Pãrintele Stãniloae: Stii cã au fost si la mine aici…

MM: Da, stiu. De altfel pozitia Sfintiei Voastre a fost clarã de la început…

Pr. S: I-am dat afarã! Niste eretici!

MM: Si aceasta se plaseazã pe aceeasi linie – cu sau fãrã voia protagonistilor sãi. Aceeasi actiune organizatã…

Pr. S: E o mafie generalã…

MM: Da, o mafie!

Pr. S: O mafie generalã care lucreazã împotriva unitãtii noastre, unitate care a fost sustinutã prin Ortodoxie. Nu a fost sustinutã – de-a lungul istoriei – printr-un stat unitar, ci a fost sustinutã prin Biserica Ortodoxã. Si acum ei vor sã loveascã tocmai aici pentru ca sã ne sfãrâme unitatea, sã ne fragmenteze, sã ne nimiceascã. Ca si în Iugoslavia, de exemplu, unde se pare cã este implicat Vaticanul în lupta aceea împotriva sârbilor.

MM: Practic, si acolo este tot o agresiune împotriva Ortodoxiei…

Pr. S: Tot. Si la noi este, sub diverse forme; dar aici nu merge ca în Iugoslavia… Ateismul s-a compromis prin rezultatele lui dezastruoase, cu totul negative, si atunci cautã sã lupte împotriva Crestinismului prin mãsti: prin tot felul de curente, Yoga, critici ale Ortodoxiei si altele. În Occident Crestinismul este deja slãbit, s-a depãrtat de Crestinismul adevãrat care s-a pãstrat aici la noi. Pe acest Crestinism vor sã-l nimiceascã ei luptând împotriva poporului nostru.

MM: Ei folosesc presa si alte instrumente de propagandã prin intermediul cãrora lanseazã atacuri mai mult sau mai putin subtile la adresa Ortodoxiei…

Pr. S: Avem nevoie de o presã crestinã…

MM: Din pãcate, publicatia noastrã apare doar lunar si într-un tiraj încã mic…

Pr. S: Trebuie sã vã strãduiti mai mult.

Trebuie construit prin metodele Ortodoxiei

MM: De când am înfiintat Miscarea Pentru România suntem continuu atacati aproape din toate pãrtile. Pentru cã am declarat cã vrem sã respectãm linia traditiei românesti si crestine multi ne acuzã de „fundamentalism ortodox”. Cum ar trebui sã le rãspundem?

Pr. S: Dupã mine, printr-o neluare în seamã. Trebuie construit si mers mai departe prin metodele Ortodoxiei, care sunt metode ale jertfei pentru aproape, ale generozitãtii, ale bunãtãtii.

MM: Noi n-am fãcut rãu nimãnui si nici n-avem de gând sã facem vreun rãu.

Pr. S: Eu nu spun asta, dar trebuie sã aveti grijã sã vã feriti de orice violentã. Poate cã unii îsi amintesc de Miscarea Legionarã – care nu a fost o miscare rea dar a gresit în momentul în care a comis violente sau a aprobat violente. Cineva mi-a luat un interviu si mi-a publicat o declaratie despre jertfa lui Mota si a lui Marin. Ei au fost jertfe. Ei s-au dus ca jertfe, si au fost ucisi. Crestinismul adevãrat a stiut sã primeascã jertfa, nu s-a impus cu sabia. Numai catolicismul se impune cu lupte, cu sabia. Noi luptãm prin capacitatea de a ne jertfi pentru oameni.

MM: Sfintia Voastrã cunoasteti situatia de atunci si o vedeti si pe cea de acum…

Pr. S.: Voi sunteti o miscare nouã, absolut nouã… Trebuie sã fiti o miscare crestinã, o miscare politicã crestinã, ortodoxã.

MM: Sunt unii care încearcã sã convingã lumea cã Ortodoxia înseamnã întoarcere spre trecut, cã nu se poate împãca cu viata modernã. Noi am spus cã Ortodoxia este singura orientare modernã…

Pr. S.: Foarte corect. Cum se spune în Apocalips, cã Hristos este Alfa si Omega, adicã începutul fãrã început si sfârsitul fãrã sfârsit. În El poti sã înaintezi la nesfârsit. Niciodatã nu vom ajunge sã realizãm chipul de Om al Lui Hristos… Cât avem de mers înainte!… În jos te poti coborî; cum fac occidentalii care tot coboarã… Noul adevãrat este sã te ridici mereu în bine, sã fii tot mai bun, dupã chipul Mântuitorului.”

Continuarea aici.

Dar să-l vedem pe Munteanu și în calitate de intervievat.

Cum vedeți importanța educației religioase în contextul în care la începutul anului trecut s-a încercat scoaterea orei de religie din școală?

Marian Munteanu: În primul rând eu cred că cea mai mare nevoie de educație religioasă o au părinții copiilor. Aici este locul în care societatea noastră suferă cel mai mult. Dacă ai niște părinți cu o bună educație religioasă și o bună trăire a acestor valori, căci despre ele vorbim, această putere a lor se va revărsa și asupra copiilor. Primii care au nevoie de educație sunt părinții. Să discutăm și despre educația prin intermediul școlii, deși fundamentală este cea pe care copilul o primește în familie. Dacă cel mic nu este educat cum se cuvine din primii ani, cu greu vor suplini Școala și Biserica această lipsă. Dar să revenim. Dincolo de elementele de cunoaștere care trebuie să fie transmise printr-o oră anume dedicată, este mult mai important ca aceste valori să fie receptate din ansamblul disciplinelor, mai cu seamă a celor umaniste. Eu am crescut în timpul comunismului unde nu doar că nu se punea problema existenței orei de religie, dar aveam oră de ate­ism științific, de marxism și alte năzbâtii de felul acesta. În pofida tuturor aveam ore de literatură română, de istorie, de geografie chiar, deci alte discipline, în interiorul cărora profesorii știau să transmită anumite elemente utile, sigur, în condițiile de atunci. Valorile spirituale trebuie să fie susținute din punct de vedere educațional printr-un concurs multidisciplinar. Sigur, este bine că avem ora de religie în școală, dar dacă eu la ora de literatură promovez lucrări sau interpretez anumite opere în chip greșit dând o cheie eronată, ba chiar anticreștină, copiilor, atunci, ce facem?

Dacă la ora de fizică nimeni nu le va spune copiilor că Newton, Pascal au fost oameni ani­mați de o credință profundă și că mai toți oamenii de știință au văzut în lucrarea lor o formă de slujire a lui Dumnezeu, de apropiere față de El, pentru a ajuta umanitatea să descopere lucruri care îi pot face viața mai bună, dacă aceste informații nu sunt prezentate în mod corect elevilor, ora de religie singură nu va putea să ofere totul. Ora de religie, după părerea mea, ar trebui să vizeze buna așezare a copilului în contextul acesta al lumii moderne, în sensul că elevul trebuie să cunoască în multitudinea de credințe și culte existente identitatea sa religioasă, adică, pentru noi, Ortodoxia. Educația trebuie deci să se desfășoare în mai multe spații. Primul este cel oferit de mica biserică, familia, acolo unde oamenii sunt uniți în jurul unor valori comune și își ordonează viața atât cât pot, desigur, plecând de la aceste repere. La familie se adaugă Biserica și Școala.

(…)

Cum ați defini libertatea? Ați luptat pentru libertate în 1990.

Marian Munteanu: Omul este creat liber. Libertatea este o formă de conștiință personală. Toți avem libertatea asta. Depinde numai de noi să știm a o folosi bine. Ea e un dat dumnezeiesc. Nimeni nu ne poate lua libertatea. Problema este că uneori suntem puși în situația de a o ceda și facem alegeri gre­șite. Avem de ales între a fi robi ai lui Dumnezeu și robi ai păcatului. Când ești rob al lui Dumnezeu, de fapt tu ești liber, pentru că în raport cu Creatorul lumii, toți suntem creaturi. Dar Creatorul, pe noi oamenii, spre deosebire de alte ființe, ne-a binecuvântat cu darul libertății. Ca dovadă că avem voie să facem și rele. El nu intervine brutal, ne lasă să facem orice. Însă Dumnezeu, când a dat omului acest dar, a făcut aceasta din dorința de a ne vedea cât mai aproape de El. Adică să utilizăm libertatea în partea sa pozitivă, constructivă, cu tot universul de potențialități care ni se deschide. În concluzie libertatea o avem cu toții, rămâne de văzut în ce măsură suntem capabili să o folosim bine, atât la nivel personal, individual, cât mai ales împreună. Pentru că libertatea operează la nivelul vieții personale, dar și colective. Această armonizare a libertăților noastre individuale, ea singură poate aduce garantarea libertății noastre comunitare.

Domnule profesor, observăm astăzi o acțiune de reinterpretare a valorilor în Europa și, de ce nu, pe plan mondial. Cum evalu­ați această mișcare?

Marian Munteanu: Formula aceasta cu rescrierea, cu reinterpretarea valorilor ascunde de fapt o operațiune de falsificare, de distrugere a lor. Există unii care au pretenția că este momentul (și dacă lumea de astăzi a reușit, tehnologia, inteli­gența omenească, a inventat tot felul de unelte mai sofisticate) să renunțăm la tot ceea ce este consolidat în timp, în trecut.

Dacă acum avem telefoane mobile performante, internet, televizoare și rachete spațiale, asta nu înseamnă că vechile valori nu mai corespund actualității. Această concluzie este cu totul falsă. Dacă ne uităm la om și-l privim din punct de vedere biologic, tot inimă, plămâni, rinichi, ficat, un metabolism, un flux fiziologic există în el. Nu s-a schimbat nimic. Tot la fel, avem un suflet și niște valori care fac posibilă o existență normală, firească a noastră în lumea aceasta. Aceste valori nu numai că nu trebuie schimbate, ci trebuie să fie întărite pentru că ușor, ușor suntem îndemnați să renunțăm la principiile fundamentale fără a ști ce urmează a fi pus în loc.

Această mișcare reprezintă un pericol absolut uriaș. Eu nu sunt împotriva lucrurilor noi. Dar când aduci ceva nou într-o ordine sufletească, educațională, morală, trebuie să fii extrem de atent, mult mai atent decât atunci când vrei să încerci o unealtă nouă. În ultimul caz, dacă ai greșit, faci altă unealtă sau o repari pe cea stricată, e ceva ce poți remedia ușor. Dar în zona aceasta a sufletului, a moralei, introducând schimbări bulversante poți produce distrugeri, daune care se repară mult mai greu, iar unele nu se mai vindecă niciodată. Nu cred că avem de găsit mari valori noi, ci trebuie să le păstrăm pe cele pe care le avem pentru că sunt foarte bune.

Iar dacă vorbim despre valorile morale și spirituale, nu cred că e nimic de adăugat la Evanghelia lui Hristos. Noi, ca umanitate vorbesc, nu suntem în stare să respectăm o câtime din Evanghelie. Măcar să împlinim poruncile, și abia apoi vom mai vorbi despre posibile „completări” la ceea ce ne spune Scriptura.

De aici.

Câte șanse sunt ca acest tip de discurs să aibă succes la electorat? Ziceți și voi. Mie deja mi-a pierit râsul.

LATER EDIT:

Partidul Național Liberal: “Un mit care a fost cultivat cu multa migala in primavara anului 1990 a fost cel al asa-zisei apropieri a dlui. Marian Munteanu de extrema dreapta. Referitor la acest aspect, PNL nu poate sa nu constate ca si acum, ca si in zilele triste ale mineriadelor, lipsesc probele care sa sustina aceste acuzatii. Oricare ar fi acestea. De aceea, PNL solicita acum oficial tuturor celor care intretin acest discurs plin de neadevar sa aiba decenta si deontologia de a-si proba spusele in mod concret, prezentand opiniei publice vorbe si fapte ale dlui. Marian Munteanu care ar putea, eventual, sa sustina acuzele pe care i le aduc domniile lor.” – de aici.

Marian Munteanu: “Experiența istorică a Mişcării Legionare îmbogăţeşte patrimoniul naţionalismului românesc, oferind un model valoros prin puritatea mesajului spiritual, fermitatea discursului politic, performanța tehnicilor de organizare şi mai ales înalta capacitate de trăire naţională şi creştină. Se poate afirma fără teamă de a greşi că Mişcarea Legionară şi-a îndeplinit marea misiune istorică pe care şi-a asumat-o din momentul înfiinţării sale: aceea de a construi un corp de elită şi sacrificiu angajat total în marea luptă purtată de Neamul Românesc pentru conservarea fiinţei naţionale, pentru apărarea credinţei şi civilizaţiei creştine în această parte a lumii.” – de aici.

118 comentarii

 1. Convingeri sanatoase ale unui om sănătos. Si da, cred ca e de bine ca v-a pierit râsul, Simona.

  • Realitatea este ca in multe state americane, de orientare republicana, parerile exprimate de Marian Munteanu ar fi considerate corecte, de bun simt, apreciative la adresa originii crestine a civilizatiei moderne. Ar putea obtine mai multe voturi decit Trump si Cruz impreuna. Din pacate ateismul si corectitudinea politica s-au instapinit atit de mult in generatia intelectuala tinara a Romaniei incit discursul lui Marian Munteanu ii oripileaza. Ajung chiar sa il compare cu Romania Mare a lui WC Tudor (nici vorba de asa ceva) sau sa il acuze de dacism si anti-Semitism fara ca macar sa citeasca ce spune. De fapt, Marian Munteanu este un moderat si de bun simt prin comparatie, sa zicem, cu Nicolae Iorga 🙂

 2. I-ai dat apa la moara lu domnu adi.

  • Nu mi-a dat nicio apa la moara. Simona ne-a invitat sa vorbim cu un preot sa faca pro bono o slujba de inmormantare. Eu am luat-o de buna, nu am considerat invitatia retorica cum atat de intelept mi-a explicat ulterior @ lixuca, cum ca ar trebui sa ma las purtat de val si i-am spus ca am trait experienta respectiva (din pacate, nu mi-as fi dorit-o, dar a trebuit sa-l ingrop pe tata si sa fac toate celelalte chestii pe langa). OK, si din experienta proprie (nu din ce se spune si e “pe val”) am relatat, mai greu de cap fiind, exact ce mi s-a intamplat. Neintelegand ca trebuie sa ma las purtat de val (e terminologia lixucai, imi pare rau daca o reiterez prea mult).
   Si am mai aflat, tot din experienta proprie, ca ceea ce stiam eu despre preoti (ortodocsi neaparat, niciodata de alte confesiuni) din diverse surse nu e obligatoriu adevarat. Ca exista cantine sociale ale BOR (eu stiu una in care mananca 72 de saraci), camine de batrani (stiu unul cu 35 de pensionari cu pensii mici), etc. De care nu vorbeste nimeni. Ca, pe fondul venalitatii (reale, din pacate) a multor preoti (neaparat ortodocsi, repet, niciodata altfel), imaginea tuturor e foarte proasta. Poate o merita, nu stiu, nu asta era ideea, pe mine ma deranjeaza felul in care ne informam. Si faptul ca opinia publica e foarte subiectiva si, cred eu, manipulata. Uita-te chiar la un comentariu de la articolul cu Dark cum se vorbeste cu malitiozitate despre “obezitatea ortodocsilor”. Desi, de pilda, in urma cu 8 ani protestantii olandezi din Barneveld (un oras de 30000 de locuitori) au construit o biserica cu o suprafata de peste 6000 de metri patrati (peste cei 5800 pe care-i avea magaoaia din parcul Carol). E un exemplu, ca sa vezi cum e opinia publica. O sa mi se vorbeasca de fonduri publice, ceea ce e o diversiune, pentru ca subiectul e “obezitatea”, dar sunt obisnuit.
   E foarte lunga discutia. Crede-ma, nu contest ca exista suficiente motive sa critici intemeiat preotimea ortodoxa (am eu exemple concrete), dar fa-o cu probe, din experienta personala (sau oricum imediata, nu de pe Facebook) si tratand lucrurile in acelasi mod pentru toti. Adica daca preotul catolic aradean a refuzat sa ingroape in cimitirul confesional o catolica vorbeste si despre venalitatea catolicilor. Daca neoprotestantii castiga influenta politica sprijinind diverse partide si candidati (da, da, stiu direct de la sursa!) sau deschizand afaceri cu circuit inchis cu care finanteaza prozelitismul religios (nu chiar de la sursa, dar poate fi investigat de cineva interesat) fii preocupat si de subiectele astea.
   Cam lung raspunsul. Ti l-am dat in numele stimei pe care ti-o port de mai demult chiar daca tu ai pierdut-o pe cea pe care mi s-a parut ca mi-o purtai. Si pentru ca e posibil sa fii lasat imaginea unui bigot redus si plin de prejudecati, ceea ce nu sunt. A, ca nu ma las purtat de val, cum e cool, asta e.

  • Adi, o sesiune de zumba te-ar mai relaxa ? ?

  • @ Lixuca

   Am sa-ti raspund printr-o poveste. Un foarte bun prieten al meu a avut experiente nefericite cu bancherii (cine n-a avut?). Experiente PERSONALE, nu povestile altora. La un moment dat a fost sunat de o domnisoara de la o banca cu o oferta. Stii ce a facut prietenul meu, altfel un tip foarte linistit (cel putin asa-l stiam eu)? I-a spus domnisoarei ca are si el o oferta sa-i faca. Si i-a facut-o. In cel mai pervers si porcos mod cu putinta. L-am intrebat de ce. “Nu-i mai suport, nu-i mai suport”. “Pe fatuca aia n-o mai suporti?” “Nu, ma, pe astia din banci”. “Pai bine, dar tu ai fost magar cu ea doar”. In sfarsit… Eu sunt relaxat, n-am nevoie de zumba, nu am intrat in gura lumii fara sa stiu de ce (doar intr-a voastra, dar voi sunteti o lume mica si oricum stiu de ce).

  • Adi,imi plac povestile tale ! Poti da mai spui cateva ? In lumea asta mica sunt adevarate guri de aer proaspat ! Chiar invat Ceva din ele.

  • adi
   faci o mica eroare
   respectul meu este maxim ptr tine,
   la fel ca si ptr ceilalti din gasca formata aici
   chiar daca nu ne potrivim deloc la capitolul religie.
   dar asta pt mine nu creeaza absolut nici un impediment pt a te respecta ca om.
   sper ca nici invers.
   convingerile religioase sau politice ale cuiva nu ma impiedica sa vad omul .
   si ma gandesc ca unde am ajunge daca am fi toti de aceeasi parere in toate?
   sigur nu am mai avansa deloc.
   nu ma bate nici un gand sa schimb parerile cuiva atata timp cat nu imi afecteaza arealul fizic si psihic.
   iar pe tine te consider mult mai mult prieten real decat cunoscut virtual.
   chestia cu apa la moara a fost o gluma, stiam ca vei reactiona….vezi, am inceput sa te cunosc.
   pacat de H, era mai frumos cu un profesor printre noi, ne dadeai note la cat radem si cat bem…
   dar nu fi trist, si budapesta e frumoasa, dar e plina de unguri.

  • ” pe tine te consider mult mai mult prieten real decat cunoscut virtual”
   Dg, lasand la o parte politeturile,@-urile si intelectualismele adresate de catre domnul profesor Adi fatucilor de pe aici si prostilor din internet,vreau sa te intreb: tu vorbesti serios?
   Ca eu de obicei nu prea o iau in serios .
   Apropo Adi,era un mare filosof pe aici,Yoda,nu stiu daca l-ai citit.Dar te asemeni mult cu personajele din opera sa.De aceea ii admir talentul si il iubesc mai mult pe zi ce trece.A fost un mare vizionar!

  • Oricat am incercat sa-mi disimulez “intelectualismele” in spatele povestilor cu popi si parastase tot nu am reusit. S-a gasit cineva suficient de vigilent care m-a deconspirat de nu m-am vazut bine.

 3. Ce sa zic, are dreptate la unul dintre puncte: eu unul ca parinte cam am nevoie de educatie religioasa 😈

 4. Perplexitatea mea este maxima, dupa drama din Colectiv i-am explicat copilului meu ca e bine sa dam putin timp partidelor sa gaseasca persoanele potrivite care sa corespunda cerintelor noastre din strada. Acum ce-i mai spun????????

 5. Radem, glumim, dar este exact tipul de discurs la care se asteapta un elecorat dezamagit si care are standarde sociale la nivel de dogma ortodoxa – care e majoritara / aproape totalitara in Bucuresti
  Si da, va da nastere noului tip de politician, cu sanse reale la alegatori. Cred ca clasa politica va invata repede sa incheie o fraza cu Doamne- ajuta.

 6. partea cea mai urata este ca se vor gasi votanti, partea extrem de urata este ca bor va fi agent electoral si nici nu stiti cat de multi vor fi influentati. acum partea cumplita e ca alegerile pica dupa doua mari sarbatori cand tot rumanul merge la biserica, anume Pastele si Rusaliile.
  Sa ajungi sa ii iei interviu pr Staniloaie, de altminteri cel mai mare dogmatist roman,dar doar dogmatist, e cea mai tare legitimatie de a intra in lumea buna bor. e ca si cum i ai fi luat interviu lui anthony quinn si al pacino la un loc.

  practic omul vine cu un discurs putin spalat, rescris pe alocuri, presarat din plin cu extremisme. nu mersul la biserica, nu educatia religioasa sunt rele. nici vorba. si emrg la biserica, o fac de 25 de ani, nu trebuie sa mi spuna MM sa o fac,iar la educatie religioasa linistit pot preda religia. Problema e structura discursului, dacisme, antisemitismul grosier. ori lumea buna a capitalei este cam semita de felul ei. Xenofobia este ingrijoratoare si elita e cam amestecata etnic. o fi lese romana verde,dar ma tem ca daca se cauta adanc elitele, nu e unul verde nici macar o generatie,ceea ce fireste, nu ar fi vreo problema.
  mi a pierit zambetul de tot. nu din cauza sangelui iudaic, sunt mandra de asta, nici din cauza celui maghiar, si de ala s mandra ca l are strumf, ci pentru ca aceasta candidatura va dezmorti o parte extremista a capitalei, amortita de cand cu Tribunul.
  omul nu are proiecte, habar nu are d einfrastructura.
  asa cum era ludovic, ala macar stia cu ce se mananca o capitala europeana.omul asta este pe langa drum, alaturea cu istorie.

  • “dacisme, antisemitismul grosier…”

   Unde ati vazut asa ceva? Am citit textul de mai sus si nu am vazut nici o referire la daci sau la evrei.

   Pe mine nu ma sperie discursul lui Munteanu care, desi desuet, este corect din punct de vedere al unui crestin. Daca esti ateu, n-o sa-ti placa, dar ateii, foarte multi la tinerete, se convertesc incetisor pe masura ce avanseaza in virsta 🙂

  • eu vorbeam de discursul lui general, l ai citit? ai citit ce scrie omul asta?

  • iote
   În acest comunicat, semnat de Marian Munteanu se spunea că ”cifra de 400.000 de evrei victime ale represiunilor antisemite în România, reprezintă o simplă greșeală datorată insuficientei cunoașteri a realităților istorice. și că au drept obiectiv:

   -obținerea de câștiguri bănești ilicite prin excrocarea poporului român, prin dezinformarea și manipularea opiniei publice, cu complicitatea unor elemente trădătoare infiltrate în structurile instituționale românești

   – atragerea atenției opiniei publice de la marile operațiuni de transferare a avuției naționale sub controlul capitatlului internațional(…)”

   În final, Marian Munteanu ”avertiza întreaga populație un angajament al actualei conduceri a statului în sensul solicitat de organizațiile evreiești poate conduce la înrobirea economică a României”.

 7. E buna asta cu Miron Cozma. Ar putea sa pună împreuna din nou in scena o frumoasa poveste, si anume “Cei trei cio-magi de la răsărit”

 8. un copy paste asortat! :mrgreen: nou! :mrgreen: de primavara! :mrgreen:
  Hai s-o disecăm la rece:
  Niște deștepți ai lui Hellvig au venit la Hellvig:
  — Șefule, uite ce am descoperit!
  — Ce, mă, băieți? (le spune “băieți” cu simpatie, deși sînt niște șulfe bătrîne)
  — Șefu’ ați văzut ce se întîmplă în lume?
  — Ce s-a mai întîmplat? Arde undeva?
  — Cîștigă dreapta a grea. În Polonia, Kaczyński, în Ungaria, Orban, în Franța, Le Pen, în America, Trump. Ăsta-i trendu’. Ne trebuie și la noi decît unu’ mai otova. S-o aibă cu Dumnezeu, familia, România, tradiția. Un candidat sigur, un messia. Om din popor, da’ cu doxă. Și cu dragoste de țară, bineînțeles.
  — Dan Puric? La ăsta v-ați gîndit? (e gata să tune și să fulgere)
  — Vai, șefu! Păcatele noastre. Ne trebuie un om de încredere! Ce pulile noastre!
  — Mă, băieți, atenție cum vorbiți, ne aude dracului cineva!
  — Pă noi? Poate-n cur, hă hă!
  — Zi mai departe!
  — Am scotocit în rezerva de cadre și am găsit. Era la vedere, da’ aveam orbu’ găinilor.
  — Ete, na. Ce să găsiți? E pustiu.
  — Jurăm pe ce avem mai scump.
  — Ia vărsați aici!
  — Marian Munteanu.
  Pauză. Pauză grea. Un fulger despică catapeasma cerului.
  — Bă, știți că nu sînteți proști de pomană? Hai, nu roșiți. Sînteți buni. Buni de tot. Îi zdrobim. Îi facem harcea parcea! Acum! Faceți-mi legătura cu Măgureanu!
  Țîr.
  — Alo, Virgile… bla, bla, bla.
  Virgil, (da’ mai încet): Bla, bla, bla.
  Cînd conversația se termină, Hellvig e roz la față ca un purceluș de lapte și iluminat interior.
  — E perfect. Mergem la șefu’ ăl mare și mîine le-o dăm în plic. Să vezi ce mutre-or să facă. Aoleu, ce proști sînt! Doamne, de ce nu mi-ai dat mie țara asta pe mînă…
  — Șefu’… cu respect… e ca pe mînă… Ce mai.
  Hellvig se ntoarce către bravii lui colaboratori:
  — Ascultați la mine, numai ce e în plic e cîștigător. Mamă ce figuri or să facă fraierii ăia! Mi-aș da o mîna dreaptă (nu te speria!, nu-i vorba de tine, puiule!) să-i văd cum se bulucesc toți să-l lingă-n cur pe ăsta micu’.

 9. ca sa avem si texte de Florin Iaru pe blogu roz, nu doar poze facute de el! 😉

  • mă miram io să fie a ta aia cu “Ce pulile noastre!” 😉

  • s-o iau ca pe un compliment? :mrgreen:
   adica eu sunt prea doamna, ce plm? :mrgreen:
   oricum era textul unui personaj, nu vorbe d-ale mele…
   pe de alta parte, n-ai sa ma auzi vreodata cu ce plm, pt ca mi se pare total inadecvat unei femei…
   ca sa respectam adevarul istoric, expresia corecta ar trebui sa fie ” ce puliue mele”…
   iar de-aici si pina la comunistul ” ale noastre” , nu mai e asa cale lunga…
   😆 😈 :mrgreen:

  • erata : ce puliue mele = ce pulile mele 😳 😳 😳

  • am luat o carioca si am scris
   +18 pe ecranu la laptop.
   pe bune,
   pe urma abia mi-am dat seama ca e daia care nu se mai sterge.
   cum o sa ma mai uit eu acum la redtube cu +18 pe ecran???

  • @cruela: hahaha, nu în sensul ăla zic, da’ nu suna a tine. tu ai fi zis “ce plm”.

  • ce idee mi-ai dat.
   de aici inainte, cand o sa injur,
   o sa zic
   ce “pnl”…

  • @dg Stii de la ce vine pnl?
   pnl= PeNaL

  • CTP-ul insushi zice ca de la PeNibiL! :mrgreen:

 10. in ultima vreme ( un an sau asa ceva) omu’ a tot fost invitat la Realitatea, la Rares Bogdan, sa discute discutzii.
  Acum inteleg ca omu trebuia pus in vitrina si infipt cat de cat in circomvolutziunile maselor…

  • Deci prima oara i-au convins pe liberali sa-l sustina pe Busoi, apoi i-au lămurit sa-l dez-sustina, dupa care li l-au vârât in asternut pe Orban, dupa care l-au scos din asternut si l-au depus la Parchet, dupa care -pac!!!- l-au impus pe Marian “Mesia” Munteanu care astepta confortabil in circumvolutiunile electoratului cofuz! Wow!!! Foarte tare! 👿

  • sfiosule, nu zici rau, dar la abrambureala din PNL ( aceeasi mizerie) nu cred ca e cazul sa ne miram de candidatzii lor proprii…probabil pe Busoi l-au pus sa nu fie locul gol, pina se hotarasc ei ce si cum…Orban cred ca a cazut de fraier…( mai ales ca si-a si dat elegant demisiile…)Cu atat mai mult, apare dom’ MM mesianic si vidanoranic ( in sensul ca scoate PNL-ul din kkt), mai ales ca, zicea el aseara, el nu candideaza din partea PNL, ci “decat” sustzinut de danshii…
   Chiar nu tzi se pare ca e cineva la butoane undeva in spate? 🙄

  • erata :vidanoranic trebuia sa fie vidanjoranic ( daca tot inventez cuvinte, ca politicieni inca nu am cum…si cand… :mrgreen: )

 11. Mai mereu în preajma alegerilor sunt scoase la suprafaţă tot felu’ de personaje d-astea, care mai de care mai… aveţi grijă să nu călcaţi în “dânşii”, că put … abia după. După “alegeri” 😡
  Cel mai tare mă enervează că “teroriştii” ăia omoară oameni simpli, normali, când există atâţia şi atâţia politicieni de care chiar nu mi-ar părea rău … 😈 poate cine ştie, se orientează spre SURSA nenorocirilor, aceste pramatii politice care mint de rup până în alegeri, apoi îşi fac “treaba”, dar de răspuns pentru fapte nu răspunde nimeni sau doar aşa, formal…

 12. Eu am cel putin 3 prieteni despre care cred ca l-ar vota, tocmai datorita aplecarii mistice.

  Dar va mai zic ca Bucurestiul i-a avut primari pe Lis si Basescu(x2).

 13. Apai, na, daca nu v-a placut o vipera pe post de menajera, acu” votati sarpele cu ochelari, autentic carpatin.

  • mi-e să nu ajungem să votăm menajera numai ca să nu iasă legionaru

  • Deci ramane cum am stabilit: submarine in Herastrau, Nasu’ Gigi cu Steaua si buchete de trandafiri – 3 buc.
   Ahh, ce-am sa “ma”rad in iunie.
   Culmea ar fi sa rezolve duamna Firea”-i al draqu”, traficu’ in Bucuresti – ba, care nu esti fluent in circulatie si mai tai calea la altu’, esti spus lu’ Pandele – sa vezi ce-ti face EL.
   Iti citeste toate lucrarile lui de doctorat si te pune sa prezinti conspect. 🙂

 14. Cel mai sanatos lucru, pentru Marian Munteanu, ar fi sa ramana “eroul din Piata Universitatii”. Chiar nu inteleg la ce-i trebuie primaria Bucurestiului.

 15. Deci, sa incepem si s-o sfarsim:
  In my opinion, good choice!
  Ia sa urmarim:

 16. Na, ca am doua postari la articol si niciuna pe subiect. Scuze!
  E o porcarie, chiar o blasfemie in termeni canonici. “Dati Cezarului ce-i al Cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Deci amestecul lui Dumnezeu in lupta politica nu e doar de prost gust, ar trebui chiar infierat de Biserica. N-o va face pentru ca exista o lunga traditie de simbioza a religiei cu politica. Ceva mai pasiva si mai obedienta in cazul ortodoxilor, mai activa in cazul catolicilor. Exista partide de sorginte crestina in democratii consacrate. Inclusiv partidul doamnei Merkel , Uniunea CRESTIN-Democrata, e urmasul unei traditii a partidelor crestine in Germania (asa-zisul Zentrum, partidul catolicilor sau Partidul Poporului din Bavaria – ambele dinaintea lui Hitler).
  Deci se practica, dar nu e normal. Mai ales intr-o functie administrativa cum e cea de primar sa vii cu filozofie crestina. E ridicol. Si periculos in acelasi timp pentru ca sub aparenta smereniei crestine se pot ascunde demoni politici. Imi pare rau ca PNL a scos pe piata un asemenea candidat.
  Sper ca in conditiile acestea bucurestenii sa-l voteze pe Dan Nicusor. Pe care l-am cunoscut personal cand eram copii (o-ho-ho!) la o olimpiada de matematica in Arad – il cheama Dan Nicolae Nicusor :mrgreen: (serios, si Nicolae si Nicusor!, cel putin asa aparea pe documentele oficiale de concurs) , fiind din aceeasi generatie cu mine. Un tip introvertit (din Fagaras de loc) dar care mi-a lasat o impresie buna in aparitiile publice din presa. Mult mai in regula decat altii. Uite ca am trecut la propaganda electorala. :mrgreen:

  • este o mega-mega-MEGA mizerie ce a făcut PNL

  • adi
   eu eram si sunt cel mai bun de primar.
   da bun rau de tot.
   dosaru meu e alb ca laptele praf, nu altceva.
   problema ar fi ca a doua zi as fi deja mancat de viu de sistem… si nu v-as mai putea delecta cu zicerile mele pe aici , numai ontopic, desigur.

  • Nicusor Dan mi se pare si mie, de departe, cel mai bun candidat.
   A si dovedit ca ii pasa de Bucuresti, cu ong-ul Salvati Bucurestiul.
   Nenorocirea este ca se vor imprastia voturile in multe directii si nu va exista decat un tur.

   (of, trebuie sa ma loghez la fiecare comentariu si asta imi epuizeaza neuronul)

  • Acu ‘ am priceput și eu de ce frau Merkel se tine cu dinții de scaun de trei mandate. Probabil partidul ala al ei creștin crede în Mesia! 😀

  • Aoleu, v-am dat un dislike in loc de like, din greseala! La alt comentariu. Nu mai pot repara. Imi cer scuze!

 17. uni, adica neste persoane,
  o sa aibe mari probleme de confuziune cu chestia asta, si anume MM
  unii o sa ii zica marian munteanu
  altii ca e meme
  altii o sa ii zica monica macovei.
  e atata bulibaseala in politica damboviteana…
  doar H555 e unic.
  unic unic, da repetabil.

 18. Confuzii vor exista, initialele MM inseamna Marian Magureanu de fapt.

  • Luminita
   gata , a inceput si la mine sa ceara scrierea , pe toate
   ai facut tu o cerere mica ? 😎 😆

   dacât cu mm mai degraba cu submarina
   daca revine matematicianul ar fi si mai bine
   sau cel mai bine vino tu dg , ca tot aveai casa langa biblioteca nationala pe splai

 19. Nu inteleg surpriza, framintarea, nelinistea. Un partid politic isi alege candidatul pentru o primarie. Candidatul e o mizerie, normal, ca de aia e propus de un partid politic, adica de o adunatura de banditi.

 20. Io va zic una, da’ să nu mă ziceţi că io v-am spus: să candideze şi Bivolaru … cum care?!? Ăla, duru’…, kuru’ … guru…
  Vă daţi seama cum ar arăta Bucureştiu’ ?!?
  În loc de sensuri giratorii, vom avea … ce credeţi? SPIRALE giratorii…
  În loc de cişmele în parcuri, vom avea … cişmele. Da, da’ aici e şpilu’: în loc de apă va curge energie pură… 😆 … pipilic d-ăla bun, energizant, revigorant
  Poate vor apărea şi locuri de “iniţiere” pentru cazul când ţi-s-a … sau mi s-a făcut de o “iniţiere”… părerea mea, dăcât.

  Ei, în “lumina” acestei “revelaţii”, este că vi-i veţi dori cu ardoare pe menajeră şi pe Marean ăsta “de treabă” din articol ? Sigur există “resurse” şi mai şi … umane, desigur. Şi chiar”spirt-uale” pentru oferit contra unui vor “cinstit”…

 21. Simona, help me, daca mai esti pe aici! ❗ ❗ ❗
  ce sa fac ca sa nu mai trebuiasca sa ma loghez la fiecare comentariu ❓ ❓ ❓

 22. Of, hai ca le-am sters iar.

 23. Si-a revenit, doamne ajuta!

 24. off topic rau de tot, dar simt ca ma sufoc: http://adevarul.ro/news/politica/cristian-popescu-piedone-si-a-depus-candidatura-primaria-sectorului-4-1_570e0ab65ab6550cb8eff8be/index.html. Nu pot sa cred ca exista asa ceva. Cata nesimtire, cata desconsiderare poate sa aiba!

  • marna … ca sa ajungi acolo sus si sa faci cam orice pentru propriul buzunar si mai nimic pentru tara (oras in acest caz) iti trebuie un obraz tare gros 🙂 mirarea mai mare ar fi daca ar si castiga cu toate ca la cum se voteaza in Romania nici asta nu m-ar mira 🙂

 25. Stie cineva ca lui Nicusor Dan i s a oferit cetatenia franceza si el a zis ca vrwa aici sa faca ceva pt tara lui? Sa mor de l inteleg.

 26. cel mai bine ar fi sa inceapa cu educatia religioasa la ei,la politicieni ) acuma nu stiu daca ar fi si eficient da’ cine stie..s-au mai vazut si minuni :))

 27. M-au convins oamenii astia sa ma inham iar la M10. Macar sunt mai echilibrati.
  http://ciucu2016.ro/

 28. Din ciclul “V-am belit cu plagiatul, azi mi-am luat si doctoratul” preaplinatatea sa patriarcu 😛 a fost facut doctor honoris cauza al Politehnicii, luuumeeeeee.!!!!
  Cum s-ar zice e doctor in organe de masini si mecanica fluidelor, gen.
  Cine nu crede, poate sa cerceteze:
  http://www.stiripesurse.ro/semnal-patriarhul-prime-te-titlul-de-doctor-honoris-causa-din-partea-a-doi-senatori-psd_990591.html

 29. Pe alt topic v-am văzut dezbatand despre cartea aia supunere, despre islamizarea Franței. Interesant ca nimeni n-a comentat asemănarea. Acolo, musulmanii fac o alianță cu socialiștii ca sa ajungă la putere. În cazul nostru, liberalii vin cu un creștin hardcore. Cat va mai dura pana se prind toate partidele ca promovand crestinopati aduna voturi de la un electorat super motivat, disciplinat și din păcate din ce în ce mai numeros?
  Eu nu-s foarte la curent cu politica, însă exista vreun ales declarat necredincios?

  • Evident, zise tot el… Ion Iliescu, care însă e păstrat pentru alegerile din 2032, când poate liber cugetătorii vor reprezenta un electorat semnificativ. Oricum, I I e un politician atipic

  • Plus Remus Cernea. Tot atipic.

  • Asta-i ales de delfini, nu se pune 😀

  • Ei, lasand gluma la o parte, cred ca sensul intrebarii tale era daca exista vreun ales care sa se declare ateu in ciuda riscului de a fi taxat de electorat. Si, oricat de ciudat ar fi Cernea (ma rog, pentru conformismul nostru) nu ii poate fi negata o consecventa remarcabila in discurs. Omul isi este sie insusi fidel, ceea ce e demn de notat macar.

 30. dar simona!
  am avut o iluminare!
  o revelatzie!
  o viziune!
  💡 💡 💡
  care era titlul postarii precedente?
  MOCA?

  pai fataaaah, PNLeul de doi la leu, precis citeste blogul tau!
  caci si deoarece nu mai aveau catindatzi valorosi, care-i costau ceva parale, l-au gasit p-asta, deeeeee…MOCAAAAAAAAAA!
  ❗ ❗ ❗
  Dar ce nu stie iei e ca tot ce-i MOCA costa cel mai scump! :mrgreen:

 31. costicămusulmanu

  bă, io n-am treabă…la mine, la Ci U Rea pune bulibașa primarili…
  voi în schimb…’ai di pulili voastri (alor voștri, dupe caz)…
  aveți doauî varianti:
  1. învățați “ca pe apă” Tatăl Nostru și cîntați …sfîntă tinerețe… (vorbiți cu nike pentru prima parte)
  2. mă căutați să vă aranjez emigrare bulgaria (unii înmatriculează mașini, io…oamini!); deocamdată am disponibile următoarele localități:
  -ruse (n-aș recomanda că-i cam aproape dă bucurești)
  -plovdiv (plin dă bronzați cu talent…căutați pă iutub “vanko one”…)
  -sofia (partea dinspre Vitosha, mai la centură, așa)
  -razlog (best deal of the week…lîngă Bansko, este și de muncă în sectorul forestier de prelucrare primară; oaleeei…iar primar?)

  • @Costica:
   Mai sunt blocurile alea rosii ????? in Ciurea aia? Stii ca tot intreaba Luminita de ele!

  • costicămusulmanu

   matrixe, lubinițo…!!! da’ ce-aveți frate cu blocurili lu’ conșetățănii lu’ eu, mînca-v-aș!!! ori o îngropat luminița șeava p’in părețî la f’un bloc d’ăla…? zîciț bre, cî io am tîrnăcop nou…

  • lasa bre nea costica filozofia.
   meri si vezi daca mai e in picioare bloacele alea rosii, de la ciurea.

 32. “Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc” Religie cu de toate…

 33. Tot sper ca nu e adevarat si ca e una din cele mai proaste glume auzite si vazute de mine pana acum. 😥

 34. deja am vreo 7-8 preiteni care s au declarat votanti ai lui MM.
  ma mut in Vacaresti

 35. Ontopic, primit pe mail:
  “Daca tot ne-am reintors cu amintirile in ’90, in Piata Universitatii, as vrea sa ii rog pe toti cei care au fost acolo sa incerce sa isi reaminteasca un moment, zic eu, important. La un moment dat, inainte de 20 mai, studentii medicinisti, Liga Studentilor din Facultatea de Medicina, s-au retras din Piata. La inceput a fost doar un zvon, apoi cate ceva a aparut si in presa acelor timpuri. Cert e ca toti stiam ca s-au retras. Ce se intamplase? Intr-una din zile, venind catre Piata, cativa studenti de la medicina l-au vazut pe Marian Munteanu pe o straduta laturalnica, coborand dintr-o masina in care se afla, pe bancheta din spate, Virgil Magureanu. Medicinistii s-au retras in semn de protest, facand publica aceasta informatie. Fara sa am idee ca Marian Munteanu va ajunge candidatul PNL zilele astea, acum trei ani, intalnindu-ma cu liderul de atunci al studentilor medicinisti, am intrebat despre acest moment. Eram pur si simplu curioasa. A confirmat tot ce auzisem sau citisem. Il vazusera pe Marian Munteanu, inaintea alegerilor, in compania celui care la acel moment era directorul Serviciului Roman de Informatii, numitul Virgil Magureanu, nascut Imre Asztalos, colaborator al securitatii cu nume de cod “Mihaila Mihai”.

  • la fel de ontopic, de pe facebook-ul lui Dan Alexe:
   Din nou despre de ce mi se pare fals și suspect Marian Munteanu…
   Impresia mea este că relațiile dintre Virgil Măgureanu (șeful Securității care a aranjat condamnarea la moarte a lui Ceaușescu) și Marian Munteanu datează de dinainte de 1989.
   Mă explic: dintre tot ce am văzut atunci la Revoluție, figura autoritară și dușmănoasă a lui Marian Munteanu ca șef al “Ligii Studenților FSN”, fondată chiar atunci de Crăciun, mi-a displăcut profund pe loc.
   Intreaga lui atitudine la Universitate, cu vestă militară și înconjurat de alți bărboși sumbri, avea ceva fals din start. Părea jucat și am scris-o atunci pe loc.
   Am asistat la primele lor reuniuni (am postat ieri corespondențele mele de atunci pentru BBC), despre cum o studentă propusese sa se respecte sărbătorile religioase ale tuturor confesiunilor, iar Marian Munteanu a înlăturat violent aceasta propunere:
   — “Libertatea are limite”, a spus el. “Singurele sărbători admise trebuie sa fie cele ale religiei noastre nationale de stat, creștinismul ortodox.”
   Am scris despre asta. Repet, e o impresie personală pe care am avut-o dintotdeauna despre el, și sunt gata să mi-o schimb, dar intreaga lui făptură avea, chiar atunci în decembrie 1989, ceva fals și oportunist și pregătit dinainte.
   De aceea nu m-a mirat deloc atunci cand s-a aliat politic cu Magureanu. Era o continuitate acolo.
   Date fiind toate astea, combinate cu lipsa lui totală de umor și tendințele autoritare pe care i le-am văzut încă de atunci, incidentul cu minerii capătă mai mult aspectul unui accident de scenariu.

 36. Nicusor Dan n-are partid, iar capitalistii români sau straini, cumva si presa lor, prefera de regula un anume aparat birocratic mai versat in rezolvari rapide, sa cresca afacerea ca blocurile turn antiPUZ. Solutia civica e deci ca in 2000, când cu dilema sau Iliescu sau Vadim, sa votam Firea!!! Iohannis se teme de intelectualii critici basisti si n-ar fi riscat nici sa se ia de el unele ambasade. Criza de cadre e la toate partidele si vine de la oligopedagogia ca scopul educatiei in RO e ca elevul sa ia bacul, nu sa citeasca liste de carti bune, deci nu se mai formeaza personalitati marcante.

 37. Not my circus, not my monkeys ! ( proverb polonez )

 38. Doar 101 postari? Cam putin pentru cat de important este primarul general. Pacat ca sistemul nu prevede feedback. Aici am citit, parca, un punct de vedere (citesc mult, ca sa intelegeti … Cristoiu e micopil!) cu mare dichis. In punctul ala se pomenea ideea ca la 100 de zile (si tot asa, din suta-n suta) Primarului sa-i fie evaluata procentual ducerea la indeplinire a promisiunilor din platforma de candidat. In functie de “realizarile” realizate si de procentul acestora, pac!, demis conform unei legi care lipseste. Care lege tine de alte sfori. Odgoane chiar!

 39. Poate soacra doamnei Munteanu are de ales doar intre robi a lu’ zeu si robi ale pacatului…
  Viziune cam obtuza if u ask me !…
  Mie nu mi-ar placea rob de nici un fel.

 40. Johnny Handsome

  Dacă iese Marian d’Arc- e umblătura la butoane a băeților. Dacă iese piratul – a celorlalți băeți. Dacă iese menajera – e pur și simplu ghinion. Cum ai da-o, e ghinion. Poate doar să se apuce Sectorul 5 de algebră.

 41. Mare e gradina lui Zamolxe.

 42. Inteleg ca n-a dansat ” decat o vara”? si nici aia n-a tinut macar…o saptamana?
  ntz!ntz!ntz!

 43. Controversa “cu Dumnezeu sau fără Dumnezeu” este foarte veche, și nu a început aici pe pământ, ci doar transferată aici, în vederea unei lămuriri depline. Libertatea neîngrădita, nici măcar de decalogul celor 10 porunci, promovata de adversarul lui Dumnezeu a dus numai la război și suferință atat în cer cât și aici pe pământ. Biblia și istoria ne oferă suficiente argumente în acest sens. E o iluzie sa credem ca fără Dumnezeu lumea poate fi mai bună. Nenorocirea este ca s-a reușit chiar și o discreditare a lui Dumnezeu și a guvernării sale prin Decalog, printr-o aplicare a acestuia fără spiritul Său. Acest lucru s-a întâmplat cu iudeii înainte de Hristos, dar și cu urmașii lui, creștinii de toate culorile, pana în ziua de azi. Dovada palpabila a importanței lui Dumnezeu o vedem în viața noastră și a celor din jurul nostru. Cu cât un om sau un popor se apropie mai mult de Dumnezeu se conserva și progresează fizic, moral și spiritual. și cut se depărtează de Dumnezeu decade și degenerează mai repede din toate punctele de vedere. Biblia spune că, cu cât răutatea va crește prin depărtarea de Dumnezeu, cu atât dragostea adevărată se va împuțina și chiar va dispărea.
  Așa ca e îndreptățit sa ne întrebăm, robii cui vrem sa fim, ai lui Dumnezeu sau ai adversarului Său. O cale de mijloc sau un teren neutru, ca varianta alternativă nu există.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green