Cum s-au întâlnit vanilia de Bourbon, imortela și gemul de prune
Tocmai am mai găsit o meserie pe care aș fi putut s-o fac, dacă n-aș fi ales să scriu: expert olfactiv. Pentru că, la mine în familie, absolut toate femeile sunt înzestrate cu un supernas. Nu toate genele de calitate s-au transmis cu sfințenie din bunică în nepoată, mai sunt și unele care s-au rătăcit pe drum, dar supernasul e cu noi, pare decis să însoțească peste generații, până va dispărea și ultima spiță femeiască a neamului.
Ce înseamnă un supernas? Păi, să vă explic: aveam 3 ani și luam imediat urma prăjiturii cu vanilie, ascunsă de bunică-mea într-o cameră mai răcoroasă, ca să îmi mai poată oferi desert și a doua zi. Sau nu acceptam să îmi dea apă, ținând cana în mâna cu care tocmai lăsase o găină fără pene, deși se spălase între timp. Pentru că îmi mirosea a găină opărită, ați înțeles. Asta era la 3 ani. Pe la 4, detectam mirosul de bomboane cubaneze încă dinainte de a coborî ai mei din trenul cu care mi le aduceau (exagerez, dar doar un pic). Și știam care bătrânică din vecini fusese în vizită, tot după miros. Puneam mâna pe canapeaua unde stătuse băbuța și-i ziceam numele întrebător. Bunică-mea doar mi-l confirma.
Între timp, chiar dacă m-am mai maturizat un pic, nasul își păstrează superputerile.
Sunt ferm convinsă că, dacă m-aș fi apucat din vreme să studiez temeinic, aș fi putut fi deja un expert olfactiv destul de competent. Mi-am dat seama de asta, citind o poveste foarte interesantă. E povestea METAXA ANGELS’ Treasure, un produs nou și foarte sofisticat al casei METAXA.
Povestea e așa:
Peste tot în lume, distilatele lăsate la maturat în butoaie, interacționează cu mediul din jurul lor. Apa și alcoolul din ele se strecoară afară, prin porii butoaielor. Alcoolul e primul care se evaporă, lăsând băutura cu o concentrație mai mică de alcool. În pivnițele casei METAXA din Attica, se întâmplă însă altceva, pentru că umiditatea e mică: apa e cea care se evaporă în cantitate mare, lăsând în urmă un amestec mai concentrat și mai intens aromat.
Constantin Raptis, creatorul băuturii, spune că o obține dintr-un amestec de distilate învechite, timp de câteva zeci de ani, în mici butoaie de stejar Limousin, care măresc evaporarea apei. Apoi amestecă distilatele maturate cu vinuri Muscat selectate, provenite exclusiv din insula Samos, și continuă învechirea în butoaie mai mari de stejar, din care apa continuă să se strecoare afară, dar mai lent. Rezultă un lot limitat de METAXA ANGELS’ Treasure în fiecare an.
Ca să ne poată însă spune până la capăt povestea licorii, Raptis l-a chemat în pivnițe pe prietenul lui, expertul olfactiv Pierre Aulas, cunoscut creator de parfumuri pentru cele mai prestigioase mărci din lume. Pierre a venit și a făcut ce știe el cel mai bine: a mirosit, în timp ce gusta.
Iată ce a aflat, în cuvintele lui:
“Am închis ochii, mi-am eliberat simțurile și apoi, treptat, am descoperit elementele cheie. Prima impresie lăsată a fost cea a unei bogății armonioase dată de un buchet de arome foarte echillibrat. Am descoperit arome fructate cu note de prune și pere confiate, note florale cu accente de violete completate cu arome de cuișoare, scorțișoară și nucșoară. Gustul are ușoare note de lemn dulce, nuci și vanilie înmiresmată».”
Din toata această simfonie de arome, Pierre a selectat trei note care au ieșit în evidență. Vanilia de Bourbon, cu texturi de ambră si care te duce parcă cu gândul la caramel, apoi aroma de gem de prune, dulce și densă, și, în final, Imortela. O mireasmă cu note de nuci, condimente precum scorțișoara și nucșoara, tutun, miere și lemn dulce. Imortela e o floare ce crește în zonele mediteraneene, al cărei nume botanic (Helichrysum) înseamnă Soare Auriu, fiind floarea pe care Zeul Apollo a purtat-o în jurul capului, ca semn al nemuririi sale. “Este o aromă foarte interesantă, pentru că are o notă misterioasă, întunecată. Are o anumită masculinitate, în contrast, și, în același timp, e potențată de dulceața prunelor și de vanilia blândă, generoasă, hipnotică și voluptuoasă“, spune Pierre.
Iar eu am citit cu gura căscată toată această poveste și m-am visat expert olfactiv. Din păcate, e cam târziu s-o mai iau pe drumul ăsta și, din păcate, nici măcar pe strada lui Patrick Suskind nu pot să mă duc. Nu știu câți dintre voi ați citit romanul Parfumul (lăsați filmul, e o megatâmpenie), ca să vă întâlniți cu arta punerii mirosurilor în cuvinte, dar, dacă o să îl citiți, o să vedeți de ce nu putem toți să fim Suskind. Să povestești un miros e ceva teribil de greu, chiar și pentru un scriitor mare.
Nu am idee cum v-ați simțit, dragi cititori de sex masculin, citind despre întâlnirea dintre Imortela, gemul de prune și Vanilia de Bourbon, dar bănuiesc că măcar faptul că sunt parte din secretul unei licori superfine v-a ținut atenția trează.
Ceva îmi spune că vouă, doamnelor, v-a plăcut chiar foarte tare povestea. Și că multe dintre voi aveți, la fel ca și mine, un supernas. Și, tot ca și mine, v-ați dori să fiți experți olfactivi. Nu-i așa? 🙂
P.S. Mi-am notat METAXA ANGELS’ Treasure pe lista de cadouri sofisticate, pe care oricine le-ar aprecia. De multe ori sunt în căutare de astfel de cadouri și nu-mi vine nimic în minte.
Foto: Yiorgos Kaplanidis for House of Metaxa 2016
Metaxa e o băutură buna atat de fina si cunoscută
nu mai are nevoie de reclamă
si mirosul si parfumulsi atingerea oe cerul gurii
o feerie ce mai 😛
Si uite cum iti zboara mintea la Monica Barladeanu … zbrrrrrrrr! Esti amarnic mai baietane!
Scuze, ea era cu Alexandrionu’! Dar tot acolo bate.
Femeile sexi adora Metaxa.
@luminita: ce vrei să ne spui, mai exact? că andu YY e … 😈
si ce ma ? si ce ?
😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛
nu Andu bre, ci camila lu andu care se stie, e o dama fina si il pazeste pe andu peste tot
Putini se pricep cu adevarat si savureaza o bautura fina. Dupa o asa descriere dai sa guste unei prietene si probabil o sa-ti spuna : ”Da , e buna!” . Si cam atat. 😀
Io zic sa comandam din timp o vadra, doi… pentru H.
Daca n-or avea bere?
dacă bei așa ceva cu bere…sau în berărie, vorba lu’ marean: îți rup mîna și te bat cu ea…
am nește pretini care beau un cognac (vinars mai exact) destul de vechi (20 ani) doar dacă este rece; tot ăștia mi-au strîmbat din nas la Martell-ul oferit…niște țărani!!
pentru mine apa.
misto reclama, fain text
dg
comandam ,dar nu vedre
ci niste mici butoaie de stejar Limousin,
avem si licoare si masina
Îmi permit sa il întreb pe onorabilul matematician matrixu
Celebru pe plan mondial si reatebean
Daca n-am gem de prune
Merge si cu magiun ?
imi permit o sugestie (no offence Matrix) magiunul e si mai bun
Gemul ideal e cel de p(lac)ere.
Cand eram io mic, “golanii” de la bloc aveau o “zicătoare” pe care o “doineau” cam asa:
“Uite-l pe copilu’ minune, mănâncă gem şi … kakă prune”.
De unde, mic fiind, am tras concluzia că reacţia de producere a gemului e “reversibilă”.
Aşa că. la ce să te mai chinui să faci gem ?!? 👿
in sfarsit, Simona ne indeamna la baut! 😉
hai noroc Simona! 😳
si ne mai miram ca se-mbata site-ul … 😆
sau ca e roz…
Io cred ca e un apropo.
Vine la H numai daca îi oferim chestie dasta care miroase a prune…
bre digei, văd că nu te liniștești!!!
cognac-ul NU SE BEA LA BERĂRIE!!!!
Si as mai întreba-o si pe onorabila mea vecina
Îmi dai o holograma noua
Sau o folosim tot pa aia veche, desi e cam sifonata?
( a folosit-o jh la împachetat niste flori, gen)
In zadar raspuns imi ceri
Metaxa de nu-mi oferi.
nu vorbiti de beutura,
la blogul roz in batatura,
@nike,
Ne-a dat Simo dezlegare,
Hai noroc si la mai mare!
Si de-am vrea, nu reusim
Decat ontopic sa fim.
Hac!
aici se discuta contructiv,
de se rupe firul narativ
Atata am de zis a propos supernas: vai de capul lui Nic! 🙂
Cat despre Metaxa si alte alcooluri fine, constat urmatoarele: pe masura ce ma babosesc, imi plac mai mult tariile. La tinerete eram mai aperoala, asa, acuma am inceput si eu sa disting intre lichior de plosnite si unwhisky bun. Poate supernasul asta, la unele, se dezvolta cu varsta.
Orice dama sexi are un nas fin. 😎
frumoasa povestea. ma duc sa miros un parfum, sa vad ce detectez.
p.s. m-am intors. nu am detectat nimic.
Era fake?
Ia scoate vata din nas si mai incearca o data.
… parcă are aşa, o notă misterioasă, întunecată, un pic aşa, a formol … 😈
… asta “dupe” ce a scos vata…
Parca il si vad pe fratili andu
Boier ca intotdeauna
Cum striga el frumos, la H
– Ober, cate un mass cu metaxa pt băieți
Si doi ștrudele pentru fete!
Ca așa o promis.
Textură catifelată, aroma distinctă, aciditate tartrică, zahăr rezidual, flexibilitate, postgust, naturaleţe, vin intens, aproape dur, buchet legat, cu inflexiuni de ciuperci de pădure şi pământ ud, taninuri domestice, senzaţii dulci, provenite atât din alcoolul bine integrat, cât şi de la structura glicerică, expresie şi maturitate, note secundare de piper negru, ierburi aromate uscate şi tabac! Cine ştie, cunoaşte. Comandăm o fetească neagră la H? Sau o băieţească?
O Feteasca si-un trascau
scoala mortul din cavou.
(n-am gasit alta rima 👿 )
Ma vecina
Ce te tot bagi matale in discuțiune
Ca tot nu vi la H.
Sau ești cam jeloasa?
Matrice
Comandam ce vrei tu
Singura condiție e sa aibă aia destula.
Dar si pt ca:
Fetele sexy stau pe saltele Relaxa
Si atrag bărbații care beau Metaxa
Din contra:
Fetele sexi beau Metaxa
si se-ntind pe o Relaxa.
woawww 😉
woaauuw 😉
Popun ză deegăm to’ bă toamna Cueila ză ne comande băutulica …negogiază geva de speiat şi ne scoate în gheşeft. Hâgc!
De acord
da daca nu mai apucam si noi ceva?
O sa murim dă sete, mă…
Si embedu’, sa vada si Luminita! Ca maine, poimaine ii vine randul sa dea de baut si va zice ca trebuie sa se logheze la fiecare comanda!
1https://www.youtube.com/watch?v=VQJVFT602VA
adevarul este ca mi as dori sa pot degusta asa ceva, mai ales cum este descris
O gasesti aici! Doar ce a intrat in stoc!
http://www.beicevrei.ro/metaxa-angels-treasure-0-7l-gift-box.html
Simona
Lumi si Nike s-au pilit deja.
Cre ca de la jemu ala dă prune.
O fi fost fermentat.
fermecat ma
nu fermentat
Sau le-a deocheat careva.
Deci acuma ie si deochiate?!? Hmm…
Ma duc sa iau si eu la bord niste gem de prune, o sa-mi pice bine dupa ziua de kkt de astazi…
ame
chiar in momentele astea fericite,
cand scriu aceste minunate randuri
la mine in sat ninge.
da, ninge cu fulgi de zapada.
si abia mi-am dus schiurile in boxa..
si tu nu ai fost atenta.
gemul de prune se consuma numai sub forma de metaxa,
fara prescriptie medicala.
Foarte frumoasa primavara la tine in sat.
Si am fost atenta, gemul ala de prune era un eufemism 😛
Simt ceva mortal in regiunea fiintei mele, doctore!
Capul sus, maine va fi mai greu!
Sistemul, gen!
Io zic ca mai sa fie bine decât sa fie rău si mai bine o Metaxa băută dupa ce a fost plimbată prim gura decât o țuica de electrozi si pufoaica data dușca ca sa nu-i simți mirosul!
mi/rosul…
Cruela presedinta la Metaxa, daca e locuri libere! ma sacrific!
șăfa!
dacă nu e locuri libere…facem!
dacă-i ordin, cu plăcere…