Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Decât să vină sângele la Centru, mai bine merge Centrul la sânge

În ultimele săptămâni Centrul de Transfuzie Sanguină din București a tot lansat apeluri disperate către donatori. “Nu e sânge, nevoia este foarte, foarte mare, vă rugăm mult să veniți să donați”. M-am temut sincer că, fiind vară și multă-multă gălăgie în social-media, strigătul va trece mai mult sau mai puțin neobservat. Nu s-a întâmplat așa, din fericire. Am citit pe wall-urile multor oameni că au fost să doneze. Unii au fost nevoiți să stea la coadă pentru asta multe ore, deși nu se călcau în picioare hoarde de donatori la ușile centrului, alții – donatori fideli – s-au și supărat un pic din cauza condițiilor exagerate de acceptare și au protestat în scris. Într-adevăr, unele condiții sunt exagerate față de cele din alte țări, ceea ce nu e deloc un avantaj și descurajează mulți oameni care și-ar dori să ajute. De exemplu, dacă în Franța poți dona la o zi după ce ți-ai pus o plombă și la o zi după un detartraj, în Australia la 24 de ore după amândouă, iar în Țara Galilor la 24 de ore după detartraj sau plombă și la 7 zile după extracție, în România trebuie să aștepți să treacă 6 luni după un detartraj, ca să poți dona. Iar, în ce privește greutatea, condițiile diferă în funcție de centrul de recoltare, ceea ce mai induce, pe lângă descurajarea de care vorbeam mai sus, și un pic de confuzie: 50 kilograme la C.T.S. București, 58 kg la Baia Mare, 60 kg la Întorsura Buzăului și așa mai departe. Poate ar fi o idee să fie îmblânzite condițiile de donare…

Au fost și încă mai sunt discuții în social-media pe tema veșnicei penurii de sânge. Am citit că, în perioada asta, e și o caravană mobilă care umblă prin țară, se așază prin parcuri și-și așteaptă acolo donatorii. E super. Una dintre cele mai eficiente soluții despre care s-a tot vorbit rămâne însă deplasarea unor echipe de la centrele de transfuzii în corporații. E mai simplu să mergi în mijlocul unei mulțimi mari de donatori, care se pot ridica pentru 15 minute de la birou, ca să-ți doneze, decât să aștepți să vină ei la tine și să stea cu orele pe la uși, pierzând măcar jumătate de zi de la serviciu, dacă nu chiar o zi. Am înțeles că le e mai greu celor de la centrele de transfuzii să se deplaseze, pentru că nu au suficienți oameni, dar tot asta rămâne cea mai bună soluție și cred că pe ea ar trebui să se concentreze cumva. Dacă s-ar transforma într-o rutină recoltarea din corporații nu ar mai fi probleme cu stocul de sânge.

Mai e până la rutina asta, evident, dar, până una alta, pe 18 iulie, o echipă de recoltare a mers pentru câteva ore la sediul Rompetrol din București, unde 55 de voluntari au donat câte 450 ml de sânge. Rompetrol nu e la primul parteneriat cu Institutul Național de Transfuzie Sanguină (în perioada Colectiv, au donat frigidere și mobilier medical Centrului de Transfuzie Sanguină din București) și intenționează să nu fie nici la ultima, având oricum, prin intermediul programului Împreună pentru fiecare, un istoric vechi de colaborare cu diferite ONG-uri ce activează pe sănătate. Din 2009 până azi, compania a investit peste de 8 milioane USD în proiecte de dezvoltare comunitară în țară, acestea ajungând la 300.000 de beneficiari direcți. Investițiile în sectorul de sănătate au vizat reabilitări de secții și dotarea cu aparatură medicală a unui număr de 60 de unități medicale din toată țara. Nici la prima donare de sânge în grup nu se află angajații companiei. Iată câteva foto de la recoltarea de pe 18 iulie.

foto1

foto2

foto3

foto4

O singură unitate de sânge donat poate salva până la 3 vieți. Cu toate acestea, doar 10% dintre persoanele eligibile o și fac, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății. România se află pe penultimul loc la numărul donatorilor de sânge, înaintea Albaniei. Statistic doar 1,7% dintre români sunt donatori. Cel mai mare număr de donatori voluntari îl are Danemarca: 10% din populație.

Am mai citit, tot prin social-media, în contextul discuțiilor de care ziceam mai sus, că în unele țări primești un SMS atunci când sângele donat de tine salvează o viață. E un gest mic care poate crește însă imens motivația și dorința oamenilor de a ajuta. Poate se va întâmpla, într-o zi, asta și la noi.

Voi ce ziceți? Ați prefera să mergeți să donați sau să vină, periodic, niște doamne în halat alb la voi la birou, care să vă lase, cu blândețe, fără 450 ml de sânge? Alte idei care ar putea să ajute mai aveți? Dacă da, să le adunăm aici, că poate le vor fi de folos, la un moment dat, celor responsabili.

45 comentarii

  1. Sunt sigur ca ar fi mult mai multi donatori.Datorita programului foarte incarcat multi nu ajung la centru de transfuzii 💡 💡

    • exact. una e să te ridici 15 minute de la birou ca să donezi, alta e să stai 3 ore pe la uși și, eventual, să fii și respins

    • Donez in belj si dureaza mai mult de 15 min o donare ( este o evaluare inainte: test de fier, test de tensiune, completez un formular pe 2 pagini, doctorul verifica si ma intreaba), sangele curge 15 min dar mai raman 15 min la orizontala si mi se da in timpul asta o apa.

      In romania am stat la coada 2 ore in cladirea din zona Victoriei ( am fost trimisa in 3 incaperi de fapt ) pana sa aflu ca nu pot dona. Astmul si alergiile sunt motiv sa nu se doneze in Ro, in conditiile in care 20% din oameni sunt cu alergii.

  2. Wow! Nu ai voie să donezi 6 luni de la ultimul detartraj?! Bine că ai scris asta. Mâine aveam drum la centrul de transfuzii.
    Legat de sms, vreau să vă spun de ceva extraordinar care se întâmplă în centrul de transfuzii București și la Municipal. Acolo, dacă ai grupa B3 cu RH negativ (fiind grupa cea mai rara), oamenii ăia te primesc ca pe un zeu / zeiță. Îți mulțumesc din suflet că vii și se vede pe fața lor cât sunt de recunoscători, de parcă mamele lor au nevoie de sângele ala. E imposibil să nu revii când îi vezi așa!

    Pluuuus pentru cine nu știa, dacă ai grupa B3 negativ, aproape sigur sângele tău va ajunge la bebeluși bolnavi cu acea grupă, fiind de dorit să primească sânge proaspăt și bun, cum se zice în popor. 🙂 Hai sa salvăm bebeluși!!!

  3. Ar fi o idee excelenta. In plus, ar trebui facut ceva cu regulile de triere a persoanelor – cum sa astepti 6 luni dupa un detartraj??? Pai daca e sa fii super-grijuliu cu dintii tai, faci detartraj la fiecare 6 luni, ceea ce practic iti anuleaza posibilitatea de a deveni donator.

    • sunt multe condiții ușor absurde la noi, care în alte țări nu există

    • De curiozitate, este mit sau realitate ca persoanele tatuate nu pot dona sange?

    • Și eu sunt neeligibil pentru a dona, din cauza unei hepatite B de care am suferit acum aproape 30 de ani, în condițiile în care am citit că prin alte țări dupa 5 ani de la această boală se poate dona. E clar că aceste condiții nu au fost revizuite la noi de prin epoca bronzului…

  4. Eu am incercat sa donez luna trecuta impreuna cu 3 prieteni, toti la 30-si-ceva de ani, sanatosi tun, in forma fizica excelenta, ne-bauti, mancati bine etc si toti 3 am fost refuzati din diverse motive. Aceste motive, cand am investigat pe internet in Marea Britanie si Canada (tari alese pe motivul ca aveau site-urile in engleza, si nu a trebuit sa ma folsoesc de google translate), nu erau motive care sa ne impiedice sa donam in aceste tari. Dar ne-au impiedicat in Romania.

    Pe mine m-au refuzat deoarece iau anticonceptionale orale. Asta nu reprezinta un motiv de descalificare in nici o tara unde am google eu conditiile de donare. Nicaieri. Sincer, eu cred ca asta le scade mult poolul de candidati, pentru ca femeile din zona urbana, de varsta reproductiva si care totusi au o constiinta civica care le trimite sa doneze, mai mutl ca sigur fac ceva in sensul de a nu avea 7 copii! E complet stupid si imposibil de justificat din punct de vedere medical.

    Prietenul meu avea pulsul 140 si, dupa ce a fost trimis afara un sfert de ora sa si-l scada (?!?!) si nu a reusit (nesurpinzator) a fost si el respins. In alte tari am citit ca este conditia ca pulsul sa fie sub 180. Acum, atat doctorita cat si asistentii de pe hol tipau la donatori si se agitau pe acolo, asa ca nu mi s-a parut deloc ingrijorator ca omul avea pulsul putin marit, de la atata stres si agitatie…

    Celalalt prieten a fost si el respins datorita faimosului detartraj facut cu vreo 2-3 luni in urma, care deja a fost discutat ca nefiind criteriu de descalificare in alte tari.

    M-am suparat rau pentru ca am vrut sa facem ceva bun, am fi putut face, ne-am invoit de la serviciu ca sa il facem, am pierdut 2-3 ore din zi in conditii insalubre ca sa facem ceva bun, ni s-a rupt inima de oamenii care aveau nevoie de donatii ca altfel nu le operau rudele prin spitale…si am fost refuzati deoarece conditiile sunt invechite si ne-actualizate si ne-justificate din punct de vedere medical!

    Imi doresc mult, dar nu ama vut deloc timp, sa fac o comparatie ale conditiilor pentru donare in diverse tari ale lumii si sa incep sa o circul pe la centrele de transfuzie si prin mass media.
    Daca cineva are putin timp si disponibilitate sa preia aceasta initiativa, ar fi excelent pentru ca trebuiesc constientizati ca exista un motiv pentru care in permanenta ei sunt in criza de sange si ala e ca ei refuza pe baza criteriilor invechite si invalide oameni care in alte tari ar fi acceptati fara nici o problema.

    • da, pare că pun ei singuri mult prea multe piedici. of…

    • costicămusulmanu

      nu e peste tot la fel; deși n-am o grupă rară (A pozitiv), sunt fumător și puțin hipertensiv, n-am fost respins;
      bine, cred că m-au luat mai mult pentru că-s hîtru…
      eu: vedeți că la mine, din cauza fricii mi s-a spus, vasele se colabează (un chin pentru asistenta care mi-a recoltat pentru analize premergătoare unei intervenții chirurgicale voluntare; frica deci nu prea se justifică…)
      asistenta: vreți să donați sau nu?!
      eu: sigur că vreau, doamnă! doar de aceea sunt aici! v-am pus în temă numai…
      asistenta: atunci poftiți fără grijă, facem noi să curgăăă…

  5. So, eu am paradontoza si fac detartraj din trei in trei luni, nu m-as fi gandit ca nu pot dona.

  6. Pe mine ma exaspereaza intrebarea: “Da’ de ce vreti sa donati? Aveti pe cineva ce trebuie operat?…ai eu ma uitam tamp si raspundeam politicos: nu,doamna,donez de 5 ani!..am renuntat sa mai donez pt ca s-a facut “trafic de sange”…

  7. cruela de vila

    poate vreti sa va inscrieti

    si aici: http://www.donatorionline.ro

  8. citesc comentariile si mi se pare ca…. fac tot posibilul sa nu doneze lumea. Si apoi se plang unii ca de cadrele medicale.

    O sa rog pe cineva sa filmeze/inregistreze audio o discutie cu cadrele medicale din centru, acestea NU AU DREPTUL MORAL sa lucreze acolo! sa se duca la morga la ce caracter au…

  9. Eu nu mai pot dona pentru ca mi-am ratacit/pierdut carnetelul. Si gata, sunt descalificata.
    (oricum in centrul de transfuzii pana in 2015 la inceputul anului – cand am donat ultima data – personalul era sub orice critica, respectul fata de donatori era 0 – in cabinetele prin care te perindai succesiv intrau mai multi posibili donatori – unii se dezbracau, unii se imbracau si ceilalti isi povesteau istoricul sexual si medical in auzul tuturor, nu exista un loc in care sa-ti lasi haina, poseta etc, niciodata nu era bine ce mancai dimineata (ca fructe nu, ca lapte nu, ca nu grasimi, nu paine, nu oua, si nici nimic- ca ce, “vrei sa lesini aici sa ne faci probleme”), te plimbai cu foile in mana ca bezmeticul de la un etaj la altul prin niste cotloane infecte si te priveau toti de sus ca ai venit dupa bonuri de masa si reducere la transport – recunosc ca bonurile de masa le-am luat intotdeauna si le-am donat mai departe.) desigur, daca vrei sa ajuti pe cineva, treci peste toate mizeriile astea, dar poate ca un minimum de respect nu ar strica. macar sa nu-i indeparteze pe cei care deja au obisnuinta donarii.
    Nici macar nu exista un indrumar coerent (pe site) care sa mentioneze exact conditiile de excludere, sa stii din timp si sa nu faci drumul degeaba pana acolo. Si un sistem informatizat, sa nu depinzi de “carnetel”.

    • tot eu, ca n-am terminat si-s plina de spume acum, ca m-am pornit: donezi (donai) undeva la cucurigu, dup-aia te trimiteau “sa te odihnesti” in sala de asteptare de la parter – coborai o gramada de scari uzate de vreme si alunecoase.
      jumatatea mea mai buna doneaza de fiecare data cand ii vine caravana la serviciu, ca are rh negativ si l-ar mustra constiinta sa nu doneze. dar odata un membru al personalului i-a spus in fata ca “nu-i face si lui rost de un telefon mobil, ca al lui e vechi si are salariul mic” (faza reala, reala, al meu nu stia in ce film a nimerit, am facut misto de el juma’ de an – pentru ca si el facea misto de mine cand ii povesteam de donarea in hrube – macar nu mi-a cerut nimeni nimic)

  10. Din fericire, eu lucrez intr-o corporatie (Vodafone) care asigura inca din 2008 un centru mobil de donare de sange in sediile sale, la fiecare 3 luni, Se mai intampla si lucruri bune in tara asta.

  11. Eu in centrul de pe dr Felix un mai calc in viata mea
    (Am donat oricum mult)

  12. La mine in corporatie vreun an jumate sau mai mult vin de 3-4 ori pe an. Din pacate nu ma incadrez din motive medicale (nu chestii interpretabile ca detartrajul sau contraceptivele).

  13. Da, au unele reguli absurde. Sunt din Iasi, am fost de doua ori sa donez la centrul de transfuzii si am fost refuzata din cauza greutatii. Sau din cauza inaltimii. Se pare ca cele 59 de kg ale mele pentru cei 169 cm tot ai mei sunt insuficiente. Si nu, nu ar fi suficient sa am 60, ci, pentru inaltimea mea macar vreo 64! Asa a considerat doctorita de acolo, care isi da acordul. Concluzia, daca vreau sa donez in Iasi, trebuie sa pun inca vreo 5 kg pe mine. Si sa investesc in niste haine noi…

    • Ce absurditate!
      Prima oara cand am donat eu sange era o chestiune obligatorie, pentru obtinerea unei asa-zise adeverintze de cetatean onest, pregatit in vederea casatoriei, la starea civila.
      Imi amintesc ca nu am fost intinsa pe un pat, si nici nu a durat 15 minute recoltarea, din contra, eram pe un scaun, mi s-au extras 500 ml de sange rapid, poate pentru ca sangele era navalnic?! desi nu cred!
      si n-am primit nici macar un bon de masa, decat felicitari pentru ca aveam RH-ul pozitiv, bre, compatibil cu al mistretzului care urma sa-mi devina, si anume, sotz.

      N-am sa uit asta niciodata.
      Drept dovada. ➡ 💡

    • Aaaaa, ca uitasem esentzialul, aveam 50 de kg cu tot cu scaunul pe care ma asezasera, dar nimeni nu s-a legat de un asa amanunt, nesemnificativ donarii. 😯

    • cruela de vila

      Esti insasi luminita austriachitza
      ?

    • Există alta?

    • Fireste ca-s io, de unde indoiala?!

    • luminito, sa ma marit mi-o luat numai 50ml de sange (pt test rh, hiv, si tbc, cred). Preluare in 3 eprubete.
      500ml e ditamai punga, ca aia de perfuzie, de o ridica madame cu 2 maini…

  14. Sunt donatoare de 5 ani, o data la 3 luni merg la CTS BC. Asistentele de la triaj si de la recoltare sunt niste super fete. Doar hoasca de la fise e mai dusa. Nimic din ce nu poate fi rezolvat cu putin tupeu insa. Aia cu tatuajele e mit, 6 luni trebuie sa ai de la ultimul tatuaj.

    • Eu cred ca interdictiile acestea, de dupa un detrartaj, sau tatuaj, sau ce-o mai fi, de minimum 6 luni,
      au o explicatie, si e bine sa se tina cont de asta,
      si anume, ca orice infectare a sangelui, datorata unor asemenea operatiuni, nu devin detectabile decat dupa un timp,
      iar intre timp, orice donator poate contamina persoana care a primit sangele lui.
      Ganditi-va numai la cei care contactasera recent virusul hepatic B sau C, dar habar nu aveau, iar testele inca nu evidentiau asta, iar ei donau sange pentru o cauza nobila.

    • doar că în țări mult mai avansate medical decât a noastră nu toate există

    • in beljique detratajul nu e conditie de refuz. Dar intreaba ce alte lucrari am avut si daca s-a ajuns la sange.
      Dar amana pe motiv de droguri, tatuaje in ultimile 4 luni, acupunctura, schimbat partener, vaccin.

  15. Si la mine la birou se organizeaza cam de 3 ori pe an inca de acum 4 ani cred. Cei de la centrul de transfuzii au fost mereu f ok. Stiu si ei ca sunt conditii absurde, dar nu ei trebuie sa le schimbe. Vine totul de mai sus. Oamenii au foarte multa bunavointa si mereu vin in sediile noastre bucurosi ca ne strangem min 50 pe sediu. Si colegii sunt f ncantati. Daca nu ajung in ziua in care se doneaza la ei la birou la Aurel Vlaicu, multi vin pana in sediul orange din victoriei a 2a zi. Lumea se mobilizeaza. Mai e de lucru la procedura.

  16. Vorbiti de centrele mobile in Bucuresti, dar in orasele mici cum se poate infiinta un astfel de centru? Stie cineva care sunt conditiile?

    Eu cred ca la Universitate ar fi destule persoane care sa doneze in aceste conditii. Spun asta din experienta pe care am avut-o recent cu o firma de optica medicala. S-au pezentat la control si au comandat ochelari o multime de persoane, inclusiv eu. Si sunt convinsa ca multi dintre acestia aveau de gand sa mearga la un control si sa-si faca ochelari dar amanau momentul, ca mine.

    Iar aceasta oportunitate, de a-ti lua 30 de minute – o ora din timpul de la birou si de a dona sange mi se pare geniala (cu sau fara recuperarea timpului de lucru dupa aceea)!

  17. Toata agitatia asta cu “lipsa” e o duma, pentru a creste spagile pentru singe.
    Exemplu: Barbat, 44 ani, sanatos (analizele toate in parametri) interzis PE VIATA de la donare de catre doctorita X (numele SECRET, imposibil de aflat).
    Asta, in timp ce un alcoolic notoriu, care baga 2 pachete de tigari pe zi, doneaza lunar pentru bani.
    Evident, omu’ lasa si el o “atentie” la Centru de fiecare data.

    Apropos, eu n-am putut dona nici pentru mine, in vederea unei operatii din toamna.
    Deci, unde e “penuria” asta? 😡

    • cand familiei i s-a spus ca nu ii face transfuzie pacientului ca nu are sange, si ca asteapta 3 donatii din familie, si apoi sa aducem hartie de la centru de sange …

  18. Eu cunosc destul d emulti oameni care au incercat sa doneze sange, verificasera pe site care erau conditiile, iar cand au ajuns la centru li s-a spus ca nu pot dona din tot felul de motiv. Ar trebui modificate serios criteriile, sunt sigura ca numarul donatorilor ar creste substantial.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint