Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Te-ai gândit vreodată cum ar arăta lumea dacă toate lucrurile ar fi făcute pe jumătate?

O scrisoare pentru noi toți de la Hospice Casa Speranței:

Dragă cititorule,

Te-ai gândit vreodată cum ar arăta lumea dacă toate lucrurile ar fi făcute pe jumătate? Dar pe un sfert? Nu prea bine, așa e? Imaginați-vă că anul trecut, în România, 150.541 de societăți comerciale au realizat profit. După cum bine știți, acest profit este impozabil, însă companiile au posibilitatea de a direcționa către o cauză până la 20% din acest impozit (dar nu mai mult de 0.5% din profit). Acest instrument se numește „facilitatea fiscală 20%”. Adică, în loc să trimiți toți banii către stat (să facă el ce știe mai bine cu ei) ai șansa de a susține un ONG, o școală, un spital, o inițiativă socială. Ei bine, dacă toate aceste societăți ar fi direcționat către sectorul neguvernamental suma maximă din impozitul pe profit, prevăzută de lege, peste 375 milioane de euro ar fi putut contribui la îmbunătățirea unor domenii cheie precum sănătatea, educația sau mediul.

În realitate însă, doar 23% dintre companiile care au plătit în 2015 impozit pe profit, au folosit această facilitate fiscală pentru susținerea sectorului neguvernamental. Asta deși nu implică niciun cost pentru contribuabili.

Gândiți-vă la câte oportunități am putea crea pentru comunitatea în care trăim, doar folosind acest instrument fiscal. La propriu vorbind, am trăi într-o lume mai bună: cu mai multe centre de îngrijire specializate, cu mai multe festivaluri de muzică, teatru și cultură care să ne înveselească în timpul liber și cu mai multe spații înverzite în care să ne plimbăm weekendurile, alături de cei dragi. Iar acestea sunt doar câteva dintre schimbările reale, pe care le-am putea face dacă am fi doar un pic mai atenți la ce se întâmplă în jurul nostru și doar un pic mai dispuși să ne implicăm. Și, cum suntem diferiți, la fel vor fi și cauzele pe care le-am putea susține, punând astfel împreună bazele unei societăți mai echilibrate.

Îmbunătățirea practicii de sponsorizare și creșterea utilizării acestor instrumente este un lucru la care ar trebui să contribuie, deopotrivă, mediul de afaceri și sectorul neguvernamental. În ultimii ani, HOSPICE Casa Sperantei, alături de EY Romania și Asociatia pentru Relatii Comunitare au încurajat prin intermediul mai multor inițiative, utilizarea „facilității fiscale 20%”. Doar un exemplu, pe site-ul www.20.hospice.ro, fundația HOSPICE Casa Speranței a pus la dispoziția tuturor firmelor interesate să aducă o schimbare comunității din care fac parte, descrierea întregului proces, alături de pașii necesari. EY România, pe de altă parte, oferă consultanță gratuită tuturor celor care doresc să utilizeze acest instrument.

hospice-1

Deși procentul firmelor care folosesc facilitatea fiscală este încă foarte mic, indicatorii ne arată că sunt în creștere față de anul trecut. Ceea ce înseamnă că toate aceste inițiative au dat roade și că suntem, totuși, pe drumul cel bun. Dar mereu e loc de mai bine și nici măcar nu e așa greu să schimbăm cu adevărat câte ceva. Pentru că avem la dispoziție instrumente de care ne putem folosi.

Dacă te întrebi, dragă cititorule, ce anume motivează anumite companii să sponsorizeze sectorul non-profit, cei de la ARC au realizat un studiu din care au reieșit următoarele motive:

hospice-2

Pe tine ce te motivează? Sau mai bine zis: Ce te ține în loc?

Cu drag,

Hospice Casa Speranței

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green