Run and Care pentru Hospice
Despre Hospice Casa Speranței, am scris de mai multe ori. E cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii de îngrijire paliativă, adică îmbunătățește calitatea vieții pacienților care se confruntă cu o boală incurabilă, sprijinindu-le totodată familiile.
Îngrijirea paliativă e atât de importantă în țările cu sisteme de sănătate mai solide, încât se discută, în lume, de introducerea ei pe lista drepturilor fundamentale. La noi, din păcate, bolnavul e asistat doar pe parte medicală și, și acolo, doar până la un punct. În momentul în care ajunge față-n față cu moartea și “nu se mai poate face nimic” (adică fix în cel mai greu moment!), de cele mai multe ori, e trimis “să moară acasă”, iar asistența socială și psihologică care ar trebui să-i transforme trecerea într-una demnă și suportabilă, practic nu există. Familia, care trece și ea printr-o traumă uriașă și ar trebui să beneficieze, de asemenea, de asistență, este la fel de inexistentă. În fiecare an, peste 170.000 de români de toate vârstele au nevoie de paliație, dar doar vreo 9% dintre ei au acces la servicii specializate. În cei 28 de ani de existență, Hospice Casa Speranței a însoțit și a sprijinit peste 34.000 de pacienți, împreună cu familiile lor. Am scris mult mai multe în acest text, pe care vi-l recomand, pentru că, printre altele, conține și informații care ne-ar putea ajuta pe oricare dintre noi, atunci când ajungem cu cineva drag într-un spital din România. De exemplu, aceea că orice medic de spital poate prescrie morfină sau alte opioide, astfel încât nimeni să nu mai moară în dureri groaznice. Există încă din 2005 cadrul legal pentru asta, doar că prea puțini români îl cunosc, iar practica medicală rămâne încă alta și destul de terifiantă.
Apoi, dacă vreți să faceți ceva pentru Hospice Casa Speranței, puteți răspunde invitației Rompetrol, de a alerga pe 20 iunie în cursa virtuală Run and Care. Run and Care s-a născut în 2013 și a constat, în fiecare an, într-o cursă live, la care au participat mereu angajați ai companiei și familiile lor, dar și parteneri de business. S-a alergat de fiecare dată pentru o cauză, iar kilometrii parcurși de participanți s-au transformat în bani donați către diverse ONG-uri. Anul acesta, pentru că nu se poate organiza o alergare în grup, Rompetrol ne invită să alergăm fiecare, pe cont propriu, în orice colț de țară, între 2 și 42 de kilometri, să ne monitorizăm traseul pe orice aplicație de alergare, și să îl postăm pe paginile noastre publice sau pe pagina evenimentului (link), folosind hashtag-ul #rompetrolhospice. Kilometrii adunați vor fi transformați în litri de carburant care vor ajunge la Hospice Casa Speranței pentru susținerea activității lor. Fiecare kilometru = un litru de carburant.
Ce ziceți? Alergați pentru Hospice?