Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Violența în familia românească

screen-shot-2016-11-25-at-13-55-01

Spicuiesc dintr-un articol excepțional scris de Oana Sandu și Ana Maria Ciobanu, pentru DOR:

“Suntem departe de începutul anilor ’90, când nu cercetase nimeni fenomenul şi nu erau cifre oficiale care să‑i confirme răspândirea. Astăzi ştim că, în 2015, Poliţia Română a înregistrat 33.317 acte de violenţă în familie, iar în 104 dintre cazuri victimele şi‑au pierdut viaţa. Ne‑am îndepărtat şi de începutul anilor 2000, când poliţişti, medici şi magistraţi nu se fereau să spună că „femeia şi‑o cere”. Am semnat convenţii internaţionale, am participat la sesiuni de formare peste hotare, am cercetat percepţii şi am pilotat modele de intervenţie. Tot cifrele ne arată însă şi că suntem departe de alte ţări din Uniunea Europeană. Mentalitatea s‑a mai schimbat, dar sondajele încă reflectă semnale îngrijorătoare: un sondaj INSCOP din 2013 arăta că 30,9% dintre români erau de acord cu afirmaţia că „femeile mai sunt bătute şi din vina lor”, 42,7% declarau că violența în familie nu este o problemă de interes public, iar 7,3% erau de acord cu afirmaţia „femeia este proprietatea bărbatului”. Nici încrederea în capacitatea autorităţilor de a rezolva o astfel de problemă nu e un punct forte – specialiştii estimează că numai 25% dintre victime depun o plângere penală împotriva agresorului.”.

“Nici justiția nu încurajează victimele. În 2014, din aproape 30.000 de plângeri penale la poliție, doar 4.000 au ajuns la procurori, iar dintre acestea, doar 69 în instanță. Restul rămân nerezolvate.”

“Peste 28.000 dintre autorii infracţiunilor comise în familie anul trecut au fost bărbaţi.”

“Cauza esențială a violenţei de gen, atât în România cât şi în lume, are legătură cu inegalitatea dintre femei și bărbați şi cu prejudecăţile care asociază masculinitatea cu agresivitatea şi dominarea, iar feminitatea cu un trup frumos accesibil oricând. Atât timp cât vorbim doar de violenţă în familie şi credem că e cauzată de lipsa educaţiei şi de alcoolism, toate măsurile pe care le gândim vor rata sursa problemei.” Statisticile colectate de Poliţia Română arată că, în 2015, dintre cei 33.583 de agresori familiali (femei şi bărbaţi), doar 3.640 se aflau sub influenţa alcoolului când au comis fapta.”

“O cercetare realizată în 2014 pe 1.200 de adolescenţi din România arată că primul incident violent apare în relaţia de cuplu în jurul vârstei de 16 ani. „Femeia trebuie bătută” e o vorbă pe care o auzi şi de la vecinul educat în comunism, şi de la puştiul de‑a X‑a. Cât timp nu vom împiedica perpetuarea stereotipurilor şi inegalităţii de gen din mentalul colectiv, legile şi serviciile nu vor schimba percepţiile care o generează.”

“Un studiu la nivel naţional, realizat în 2014 de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor, arată că, în primul an de implementare a măsurii, durata medie pentru obţinerea unui ordin de protecţie a fost de 33 de zile. Anul trecut, în toamnă, o femeie din Vaslui a fost ucisă de soțul său, după ce în iulie depusese cererea pentru ordin de protecție. I‑a fost respinsă în septembrie, și, deși a atacat‑o cu recurs, a decis să o retragă, cu o zi înainte de a fi înjunghiată.

De la începutul anului 2016, durata emiterii ordinului în instanță s‑a scurtat la 72 de ore, printr‑o nouă modificare a legii, propusă de asociația Necuvinte deputatei PNL Valeria Schelean. Modificarea a stârnit reacții din partea Rețelei de ONG‑uri, care susține că noul termen face mai mult rău decât bine. Asta pentru că, spun ONG‑iştii, greul rămâne tot în instanțele aglomerate care, dacă nu au toate dovezile în dosar, ar putea să respingă mai ușor cererea de ordin doar ca să dea o soluţie în cele trei zile impuse acum de lege.

Aceste organizații vor să convingă autoritățile că cea mai bună variantă pentru un ordin de urgență este ca măsura să fie decisă de un polițist, imediat ce femeia depune plângerea. După 24 sau maximum 48 de ore, dosarul ar urma să ajungă la judecător, care ar decide dacă prelungește sau nu ordinul pe o perioadă mai lungă, de până la șase luni, aşa cum se întâmplă deja în ţări ca Austria sau Norvegia.”

“Violenţa în cuplu nu este şi nu a fost o chestiune românească, ci a fost social acceptată şi legiferată (stabilindu‑se, de exemplu, cu ce instrumente poate fi lovită soţia – la noi fiind permis un băţ, nu mai gros decât degetul bărbatului) în mai toată lumea. În 1866 (cu un an înainte faţă de John Stuart Mill, primul parlamentar care a cerut dreptul de vot pentru femeile britanice), poetul şi gazetarul paşoptist Cezar Bolliac a susţinut în Parlamentul României universalizarea votului indiferent de clasă, avere sau sex. Lupta pentru acces la educaţie, drept de vot sau recunoaşterea dreptului de proprietate s‑a dus simultan în Marea Britanie, Noua Zeelandă, Statele Unite, dar şi la noi, unde 80% din populaţie trăia în mediul rural şi avea o educaţie precară.

În România secolului XIX, formarea unui cuplu reprezenta momentul când femeia îşi schimba stăpânul şi trebuia să îmbrăţişeze regulile soţului şi să le uite pe cele ale tatălui sau ale fratelui care o avea în grijă. „La nivelul culturii populare, femeia venea în familia bărbatului, ea trebuind să facă efortul de a se integra şi de a împlini cerinţele acestuia”, spune istoricul Nicoleta Roman, autoarea volumului Femei, onoare şi păcat în Valahia secolului al XIX‑lea. Ritualurile de măritiș din toată ţara nu‑i prevesteau binele viitoarei mirese. „Plânge, plânge, tu lucrează / Că bâta‑i pe cui în casă / Îi sucită și julită, pentru tine‑i pregătită”, începe un cântec de nuntă din zona Ardealului. Pravila lui Vasile Lupu şi cea a lui Matei Basarab prevedeau că bărbatul avea voie să îşi sechestreze şi să‑şi bată soţia dacă greşea, „dar nu prea din cale afară”. Abuzul soţului era anticipat şi acceptat ca un element comun al vieţii de familie. Dintr‑o astfel de mentalitate s‑au desprins maxime care circulă şi astăzi: „Muierea d‑aia‑i muiere, să sufere”, „Bate‑o că ştie ea de ce‑o baţi” sau „Femeia nu e om”. (Un sobor de preoţi s‑a întâlnit în anul 581 la Macon, în Franţa, pentru a dezbate dacă femeia are sau nu suflet şi, după lungi dezbateri, a concluzionat că da, femeia este fiinţă omenească.)”

Citiți tot articolul AICI. Insist să o faceți, pentru că e extrem de bine documentat și s-ar putea să vă ajute să vă găsiți replica data viitoare când un interlocutor, eventual chiar de sex feminin, o să vă spună că “Într-adevăr, româncele sunt bătute de parteneri, da’ nu e chiar așa cum se spune, se exagerează mult, nu e o regulă, plus că, oricum, mai ales la țară, femeile sunt foarte ale dracu’, au gura mare, deci…”.

P.S. Habar n-am avut că azi e Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, e doar o coincidență, voiam de mult să recomand acest articol, pentru că este foarte bun, ultradocumentat și clarificator. 🙂

103 comentarii

 1. Sunt tot felul de factori culturali, sociali, dar si economici care duc aici. Suntem o societate inca patriarhala, in care barbatul afla de mic ca trebuie sa fie “cocos in casa” (orice o fi insemnand asta) si in care o atitudine inafara acestei norme e o slabiciune de neacceptat. Culmea e ca in medii mai putin educate inclusiv femeia e de acord cu asta. In plus unele femei sunt prizoniere intr-o relatie care pentru ele inseamna umilinta si violenta din cauze economice si sociale (unele n-au alternative pentru ca intr-o economie saraca alternativele sunt putine iar altele pentru ca si daca s-ar descurca ar trebui sa infrunte oprobiul societatii; iar unele au de-a face si cu una si cu alta). Si probabil ca mai sunt si alte cauze.
  Practic toate acestea trebuie schimbate. Prima schimbare insa trebuie sa vina de la stat, care are obligatia nu doar sa protejeze femeia (si orice alta persoana vulnerabila) dar si sa depuna eforturi pentru a o face pe aceasta sa-si constientizeze drepturile. Ca uneori acest prim pas nu e facut. Sau e facut cu sovaiala si nesiguranta, ca in cazul femeii din Vaslui.
  Poate si scoala ar trebui sa insiste in schimbarea mentalitatilor, poate si noi. Problema e foarte complicata, asa e, pentru ca se desfasoara in spatiul privat, de multe ori informatiile razbat greu si fragmentar, legislatia e greu de aplicat, oricat de bine intentionata ar fi, pentru ca lipsesc resurse. Nu doar un numar de oameni ci oameni de o anumita calitate – capabili si hotarati sa faca ceva, in primul convinsi ca trebuie sa faca ceva (sa nu uitam ca si acestia sunt tributari unei anume mentalitati).
  Bine e ca, asa cum spune si articolul, lucrurile se imbunatatesc. Nu cat trebuie, nu cu viteza necesara, dar macar exista raze de speranta.

  • Bine spus, doar cu un lucru nu-s de acord: “Prima schimbare insa trebuie sa vina de la stat” – statul, oricat ar fi el de bine informat si intentionat (si deocamdata nu prea e) nu poate sa ajunga la toata lumea. Nu poate sa aiba o conversatie umana cu fiecare persoana predispusa la agresivitate. Statul poate mai degraba sa pedepseasca decat sa previna, dar prevenirea e mai importanta.

   Aici eu cred ca barbatii, cei majoritari care nu isi bat partenera, au rolul principal de a porni schimbarea. Eu inca aud o gramada de glume cu femei batute sau violate in anumite grupuri predominant masculine. Lumea in general rade, iar cei care nu rad nu spun nimic. Asta e unul din modurile in care se perpetueaza ideea ca e ok sa faci lucrurile astea, sau daca nu ok, cel putin nu foarte grav. Sigur,majoritatea oamenilor au capul pe umeri si nu se lasa influentati de niste glume. Dar sunt si altii (de exemplu veniti din familii abuzive), care au auzit ad literam ca “bataia inseamna iubire”, si apoi trec prin viata fara ca nimeni si nimic sa le schimbe ideea asta inradacinata de cand erau mici. Si apoi ne miram de ce continua sa existe asa multa violenta, desi noi suntem “normali” si n-am face niciodata asa ceva.

   Deci, daca vreti sa ajutati: nu radeti la glume proaste, si nu le faceti voi (nici macar daca nu-s violente propriu zis, doar din categoria “femeia trebuie sa-si stie locul”). Daca se ajunge sa se discute concret subiectul, spuneti clar ca nu sunteti de acord cu bataia partenerului sub nici o forma. Sunati la politie daca auziti scandal la vecini. Daca stiti ca o cunostinta are probleme cu violenta in familie, in masura in care puteti oferiti-i sprijin neconditionat, fara sa va ganditi ca “daca nu i-ar placea, ar pleca”. Victimele adesea se simt blocate (justificat sau nu) si foarte izolate. Sigur, e bataie de cap, s-ar putea sa fiti pusi in situatii incomode pe moment, dar eu zic ca merita.

  • Nici nu se pune problema ca statul sa ajunga la toata lumea. Am si spus ca e complicat de rezolvat si pentru ca se intampla in cadru privat. Statul trebuie sa realizeze cadrul juridic si institutional in interiorul caruia sa se intample lucruri, inclusiv sa se schimbe mentalitati. Cu ordinele de restrictie, cu institutii care sa adaposteasca si sa protejeze victimele violentei, cu campanii de constientizare a drepturilor si de informare asupra posibilitatilor pe care femeile abuzate le au. Sunt multe chestii, de unde pana unde “conversatie umana cu fiecare persoana predispusa la agresivitate”. Iar daca statul poate mai degraba sa pedepseasca decat sa previna, cum zici, musai tre’ sa-l schimbam.

 2. Simona, cred cã titlul trebuia sã fie “Violența în familia tradiţionalã românească” 😀

 3. Am fost la un congres impotriva violentei in familie, si la intoarcere i-am explicat sotului ce-am aflat. I-am spus ca o sa facem mancare pe rand, ca o sa luam copilul de la scoala pe rand, si ca o sa calcam rufele pe rand. Ne-a spus la congres ca daca ii vorbim frumos, o sa se schimbe ceva.

  In prima zi n-am vazut nimic.

  A doua zi, nimic.

  A treia zi am inceput sa vad putin cu ochiul stang.

 4. Pai io am învățat la grădiniță (3 ani, curs e zi) ca dumnezeu e bărbat, așa ca el o făcut lumea după mintea lui, dă bărbat.
  Ca daca era femeie, era altfel, adică invers.
  Așa ca nu mai da,ți vina pe partea masculina o omenirii, ca nu e ea divină.
  Divina, zi tu ca nu e așa…

  • asa , asa, va spun io direct: femeia e fiinta omeneasca superioara chiar; d-aia soboru de preoti a dezbatut indelung ca ei nu intelegeau pe cineva superior. Iar barbatii care sunt violenti sunt de fapt complexati, sunt inferiori, am zis. Dar aici ma refer doar la subspecia neevoluata. Slava Cerului ca avem si barbati care se ridica la nivelul speciei noastre, al Evelor :mrgreen:

  • Divino, ai dreptate.
   Si mie îmi place femeia superioara.
   Adică deasupra.

 5. Recunosc. Am dat scatoalce la o purtatoare de sex feminin. Cand te trezesti din somn cu o coada de matura in cap, tu cum ai reactiona? Mai usor cu violenta cu sens unic ca dam in discriminare.

  • Cu siguranta si cei “peste 28.000 dintre autorii infracţiunilor comise în familie anul trecut care au fost bărbaţi” si-au luat cate o coada de matura in cap inainte. De fapt, sa nu ne mai ascundem: tot femeile sunt de vina. De la ele porneste ciocaneala.

  • Zi mersi!
   Putea sa dea cu ciocanul!
   Noroc ca ELE, nu le au cu partea asta mai practica.
   Cu toate ca stiu eu o persoana de partea feminina a genului, care umbla cu o cheie franceza (varianta de 2 Kg – aia mica) in poseta, permanent.
   Da’ si tu domn – ai fi putut folosi in loc de palma o menghina, ceva.

  • Si eu am dat un shut în coaiele unui purtator de spermatozoizi campioni dar nu ma laud pe blog cu asta.

  • Nu ma laud, Liuxuca. Nu e nimic de laudat in a lovi pe cineva. Vreau numa’ sa spun ca umbla destule specimene de sex feminin pe strada, care recurg – efectiv – la violenta pentru nimicuri. Cam asa cum sari tu la beregata pentru simplul motiv ca ai inteles gresit ceea ce am vrut sa spun, fara ca macar sa-ti permiti un dubiu. Dar, la ce bun dubiile cand tu ai mereu dreptate…. Corect?

  • Nu e corect ! Nu puteam sa rad la glumele lui Dg asa ca m-am luat de tine. Nu esti credibil ! 🙂

 6. Sunt de acord ca violenta nu-si are locul nici unde, nu numai violenta conjugala, dar am cateva observatii:
  – “Femeia nu e Om” – este o vorba de la tara care nu are legatura injosirea femeii. Pur si simplu asa sunt cutumele acolo, acolo femeie e inteleasa in sensul de muiere, sotie si Om in sensul de barbat, sot. Un alt exemplu este: Copil in sensul de baiat si Fata.
  – De acord cu o reglementare mai buna si o interventie mai buna in cazurile problema, dar o reglementare excesiva face mai mult rau decat bine.
  – E adevar ca in principiu barbatii o comit cel mai adesea, pentru ca pot, dar o victimizare excesiva iarasi nu e buna.

  Eu cred ca solutia este educatia, ridicarea gradului cultura a societatii, comunitatii. Pedepsirea exesiva ii face si mai rai pe oameni. Priviti la americani, si vedeti cati baieti buni ies din inchisoare 🙂
  Eu cred ca daca punem educatia pe locul cuvenit, se face educatie asa cum trebuie oamenii o sa devina mai buni si nu o sa mai fim nevoiti sa discutam chestii de genul asta, decat marginal.

  • Asa-i, in trecut “om” era sinonim pentru “barbat” si nu inseamna neaparat ca oamenii care foloseau cuvantul cu intelesul asta considera ca femeia nu e umana.

   Dar acum hai sa ne gandim: chiar stiind asta, de ce avem o zicala ca “femeia nu e om”, adica barbat? Ca sa accentueze diferentele intre genuri (dintre care multe nu sunt biologice, ci create de societate, si si mai multe sunt pure prejudecati). Ca sa tinem “taberele” separate, sa accentuam ca nu trebuie tratate la fel, ca intelegerea intre ele e “normal” sa fie dificila, etc, ceea ce e fals. Adica mai pe scurt “sa tina femeia la locul ei”, lucru la care societatea traditionala tine foarte mult.

   Sau tu intelegi altfel? De ce crezi ca se spune ca “femeia nu e om”?

  • Poti sa aduci argumente pentru ceea ce afirmi?, nu doar logici enuntate de tine?
   Si da femeia nu este egala cu barbatul, nu are cum. Diferentele sunt evidnte. Dar asta nu inseamna ca femeia este inferioara barbatului sau ca barbatul este inferior femeii. Pur si simplu sunt diferiti. Parerea mea este ca femeia si barbatul se completeaza unul pe altu’.

 7. eu nu știu nimic decât de la televizor despre violența asta în familie
  si cred că multi dintre co-comentatori 😛
  dar știu despre violența guvernului asupra *Cumințeniei pământului*
  băi, nu ai reușit s-o cumpere , după ce acu o săptămână – două ziseseră ca au rezolvat-o
  cât de idiot să fii să nu reușești sa duci la capăt o acțiune atât de simplă ❗

 8. din strabuni strigatura mamei la nunta , si culmea , nu este din Vaslui ci din Maramu`

  “Floricică fir de iarbă,
  Să trăieşti, Irină dragă!
  Un’ te duci, să-ţi hie bine,
  Dumnezău hie cu tine
  Să nu mă faci de ruşine!
  Irinucă, fătu’ mneu,
  Ascultă ce îţi zâc eu:
  Bărbatu’ dacă te-a bate
  Nu-ţ’ lua hainele-n spate,
  Pân’ la mine-i departe;
  Şi de-ai ave’ puţânele,
  Până la mine-or hi grele!
  Să asculţi de soacră-ta
  Batăr unde te-a mâna,
  Din pticioare să meri iute,
  Din gură să nu zâci multe;
  Din pticioare să meri tare,
  Învată să ai răbdare.
  De-a zâce să calci în foc,
  Calcă, că-i ave noroc,
  De-a zâce să calci în pară
  Calcă, că-i ave tihneală.
  De-a hi bună, bine-a hi,
  De-a hi ră, rău îi trăi,
  Că bărbatu’ nu ţi-i frate
  Să gândeşti că nu te-a bate,
  Nici soacră-ta nu ţi-i mamă,
  Să gândeşti că nu-l îndeamnă
  Să-ţi mai tragă câte-o palmă.”
  😡

  • io tot aud de sondaje din astea..nu’s ce sa mai zic; aseara ziceau ca romanii , foarte multi- nu am retinut procentul – considera ca au dusmani. Majoritatea dau alt sens cuvantului “dusman”, cum a rfi , pentru unii dusman e sefu’ ca ma pune la munca, dusman e vecinu’ ca si-a luat bmveu, dusman e frate-miu ca m-a parat la mama samd; incep sa ma intreb daca aia de au raspuns la sondaj stiu ce insemana cuvantul viol.. Sau prefer s acred ca sunt doar prosti nu si prosti si periculosi.
   CUm de niciun cunoscut de-al meu , de ex, nu a participat niciodata la un astfel de sondaj?! Voi ati participat vreodata le vreun sondaj?

  • Cred ca e scos din context probabil voiau sa spună ca violul poate fi justificat doar dacă “nu e prea din cale afara”.

  • Cu riscul de a mă repeta, ce bobor de oameni frumoși …

  • Bravo, bine punctat!
   Fiind in Tiganistan, “sondajele” au mari sanse sa se faca din birou si/sau cu rezultate “comandate”.
   Concret? Am participat la niste “studii” de piata ale unei firme de altfel mari care face astfel de studii, o data cu tema berea si o data cu ceva cosmetice masculine.

   Aia de ne recruta ne spunea “Nu-i asa ca cea mai buna bere e B……..r?”
   Si asa iesea ca aia-i cea mai buna bere…. Noi, studenti sau angajati pe 2 lei, ne luam $ si ….

   Legat de dreptul de vot acordat tuturor categoriilor, mentionat din articolul Simonei, fiti siguri ca li se rupea si li se rupe politrucilor de vreun drept al cuiva, acordarea dreptului de vot tuturor s-a facut pentru a da fraierilor iluzia de “democratie”. In realitate tot ce s-a dorit a fost o masa de votanti-cu-burta, genul de coate-goale care pentru o lingura de fasole voteaza pe oricine. Manipulabili, un fel de caini ai lui Pavlov, le arati punga, bricheta, micul etc, ei saliveaza si le curge scuipatul intelectual pe buletinul de vot…

   D-aia ar fi bine, de exemplu, ca atarnatorii astia care nu au venituri si nu muncesc sa NU aiba drept de vot, voteaza toti parazitii sociali care nu produc (sau nu declara) una de 1 leu ce sa se faca cu banul meu, al tau etc.! Democratie, tata! Adica cei multi conteaza. Dar in realitate ar trebui numita prostocratie, ca aia multi, zicea cineva, sunt si inteligenti. Cam ca oaia de inteligenti….

  • Catalin
   Prostocratie
   Mottoul zilei
   Din pacate 😮 😯 😕 😉 🙄

  • @catalin: orice statistica demonstreaza ce vrea cel ce o face. Repet 2 exemple: pensia medie in ro este 12350 lei, daca socotesti in statistica pensia mea si a lui botos. Tu manaci 2 pui, eu ma uit, deci am mancat cate un pui

  • @catalin
   “D-aia ar fi bine, de exemplu, ca atarnatorii astia care nu au venituri si nu muncesc sa NU aiba drept de vot, voteaza toti parazitii sociali care nu produc (sau nu declara) una de 1 leu ce sa se faca cu banul meu, al tau etc.!” – oare dintre cele 3 milioane de cretini care au semnat pentru familia “traditionala” cati se incadreaza in acest tipar ? Doar intreb … asta asa, ca tot a deviat discutia cu ajutorul homofobilor din care faci si tu parte 😀

 9. Am un caz chiar în familie și pot confirma că victima nu primește, practic, nici un fel de protecție, iar autoritățile îl protejează pe agresor… Ordinul de protecție se obține foarte greu și, oricum, se acordă doar pentru șase luni. După aceea, dacă agresorul nu l-a încălcat, acesta este revocat. Iar majoritatea sînt destul de deștepți să stea cuminte cîteva luni, că-și scot pîrleala după aceea… Cît despre evacuarea din locuință, îmi vine să rîd. Soțul a schimbat iala la ușă și s-a instalat în apartament. Soția agresată a cerut în justiție acordul de a pătrunde în casă, pentru a-și recupera hainele și bunurile personale rămase acolo. Ghiciți care a fost decizia justiției? Nu se poate, fiindcă soțul nu este de acord s-o lase să intre în casă (proprietate comună). Dar justiția o obligă pe soție să plătească jumătate din întreținere, deși nu mai locuiește acolo de multă vreme, deoarece e coproprietară… Protecția copilului, sesizată de mamă, deoarece soțul era violent și cu copii, a scris în raport că l-a întrebat pe tată dacă e violent, iar el a spus că nu. Deci nu mai e cazul să investigheze nimic… Ne luptăm de aproape patru ani în justiție, fără șanse reale. Individul jubilează, că puterea e încă la el – apropo de femeia din articol, care-și recîștigase puterea.

 10. Scuze, am uitat să menționez ceea ce mă doare cel mai tare în povestea asta… Faptul că divorțul a fost pronunțat din culpă comună! Deci soția are partea ei de vină că o bătea soțul și pe ea, și pe copii, că a rămas fără casă, mașină, bani (soțul a golit conturile comune). Mi se pare un ultim scuipat al autorităților pentru victimă…

  • Din pacate asta e realitatea cruda, castiga nu cel care are dreptate ci cel care isi permite avocati mai de soi. Cunosc si eu un caz – din fericire prietenii s-au (ne-am) mobilizat sa ii platim un avocat fortzos si sa o sprijinim pe femeia asta, femeie normala transformata in zombi, incepand chair sa creada ca merita ceea ce i se intampla.
   Victimele, de cele mai multe ori , sunt timorate, secatuite de puterea de a se lupta si sansele lor de a iesi din infern sunt mici daca nu au suport consistent

 11. Daca romanii stiau cum sa le ia pe sabine, mai cu binisorul, gen … dar deh! Ce naste din pisica … Miauela, no offece!

 12. da daca violu ii place…
  mai e viol ?

 13. azi eva s-a scapat in calculator…
  a scris cat in ultima luna, in total.

 14. Apreciez articolul insa autorul/autoarea a OMIS, cu sau fara voie, cel mai esential aspect dintre lucrurile care determina si influentaza atitudinea si comportamentul romanului si care sta la baza mentalitatilor si principilor de viata ca tarsatura psihica si de personalitate si anume, RELIGIA ORTODOXA. Daca am studiat putin istoria religiilor, filozofia eticii si a moralei, filozofia culturii, filozofia valorilor, psihologia poporului roman, sociologia obiceiurilor, datinilor si traditiilor, vom constata ca in proprtie de 95% din populatie, la baza actiunilor lor stau dogmele si preceptele ortodoxe in conceptia carora femeia este considerata net inferioara barbatului caruia trebuie sa i se supuna in totalitate in ceea ce priveste viata domestica-de familie si viata in societate.

  • moamăăăăăce cult textul asta 😀 😀 😀
   auzi,dar o bibliografie ceva la fiecare disciplină ai putea să ne dai?
   să ne mai luminăm și noi oleacă 💡

  • pai ma andule
   normal ca e cult tipu
   nu vezi cum il cheama????

  • Eeeei… nu mai fi și tu atât de dur cu autoarele deși, ce-i drept, omisiunea mi se pare impardonabilă. Dar uite și tu ai omis să spui în comentariul tău că tot religia ortodoxă se face vinovată de procentul din ce în ce mai crescut de obezitate, de pierderea meciului cu Suedia la CM de fotbal din Statele Unite, de consumul ridicat de antibiotice pe medicație după ureche, de țâfna la găini și mana viței de vie, de faptul că România se învecinează la sud cu Bulgaria și nu cu California, de procentul de 42% de analfabeți funcționali, de faptul că, iată, deși suntem în plin mileniu III nu avem încă deschis un oficiu consular pe Pluto. Și ar mai fi, dar mă opresc aici. Totuși există și un lucru în care religia ortodoxă nu cred să fie implicată : faptul că tu îți scrii numele cu “k” și “y”. Aici e numai și numai meritul tău. P.S. Cred c-am uitat (OMIS) să trec în înșiruire bătălia de la Turtucaia și asasinarea lui Kennedy. Dar, cum am spus sunt multe. Mult prea multe.

  • @bogdan
   Ca să vezi coincidență, prin țările alea pe unde sunt mulți atei sau biserici din alea “ne-adevărate” gen Anglicană, care permit și femeilor să fie preoți, violența contra femeii e mai redusă decât prin țările ortodoxe, gen România, Rusia, Ucraina etc.
   O fi doar o coincidență nefericită …
   disclaimer : comentariu plătit de Soros 😉

  • @cacanadianu’ : de data asta ai și reușit să înțelegi ce ai citit sau iar te-ai repezit ca broasca cu dinții-n bordură ?

  • Pe aceeasi logica bag de seama ca religia catolica indeamna la perversiuni sexuale cu minori, la cate cazuri de abuzuri ale preotilor catolici irlandezi si americani se cunosc. Sau cum putem califica cazurile de copii irlandezi ilegitimi luati de langa mamele lor si dati spre adoptie, in special in SUA, pentru ca au fost nascuti inafara casatoriei? Nu, nu in Evul Mediu, acum 40 de ani.
   http://www.bbc.com/news/world-europe-28298236
   Iar aici un studiu mai pe larg: http://eprints.maynoothuniversity.ie/4000/1/M._Litt._Thesis.pdf
   Este si un film, l-am vazut pe History Chanel.
   Asta ce inseamna pentru o tara atat de catolica cum e Irlanda?

  • În care “logică”, Adi ? Hai să nu mai relaxăm definițiile cuvintelor într-atât încât să spunem că există o idee de alb acolo unde nu-i decât negru. Tov. mary și nesku aberează în lipsa oricărui element care să-l facă suspect de logică. Iar canadianu’ ( nu-ș’ de ce, dar genul ăsta de nickname mă trimite cu gândul la mult mai celebrul “țăran cu Masseratti”) a găsit ocazia să-și verse din nou frustrările, rostind cu accent de Kitchener “adevăruri” cu aer de presă mainstream. Fiindcă rapoartele FRA, la nivelul UE, plasează România pe undeva pe la mijlocul clasamentului. Doar că rapoartele FRA vorbesc, ca și titlul postării despre “violența domestică” și nu “violență împotriva femeii” și nu limitează definiția violenței domestice numai la violență de natură fizică, confuzie destul de des întâlnită. Btw, că tot suntem la capitolul “religie”, în București există doar două centre de primire de urgență a victimelor violentei domestice unde acestea primesc adăpost, consiliere psihologică și juridică : “Casa Blu” a fundației Sensiblu și “Așezământul Patriarh Justinian Marina” care funcționează sub patronajul BOR. În țară BOR mai are încă 15 astfel de centre și, împreună cu celelalte culte, ating peste 2/3 din total.

  • @adi
   “nu in Evul Mediu, acum 40 de ani” – aha

  • @ canadianu’

   Ma bucur ca te-am lamurit. Te lamureai si mai tare daca citeai articolul BBC News. Ai fi vazut ca am fost modest estimand la 40 de ani distanta in timp fata de acele evenimente. Ca cel putin la nivel de mentalitati nu s-a schimbat mare branza nici acum. Dar, cum spuneam, conditia era … stii tu … sa citesti.

  • Cred că tu n-ai înțeles idees. Io-s oleacă ateu, așa că de obicei nu prea dau doi cenți canadieni pe nici o religie, însă nu pot să nu observ că unele (ortodoxă, musulmană) sunt mai retrograde decât altele. Să nu crezi cumva că le pup poala catolicilor sau sectelor hamericane care au aceleași preocupări “sfinte” ca “coaliția doar pentru sex vaginal în poziția misionarului cu lumina stinsă” din România, dar niște “mici” diferențe există.

 15. si acum,
  intrebarea de cultura externa
  acu, daca tot o murit fidelu castron roz, ala al cubii
  toa,shu nea nicu se intoarce in tara noastra ?

 16. Legea bunului simt e simpla: Pune-te cu unul de marimea ta! Aici, ca e vorba de cei care bat copii, ca de cei care bat femei, rezultatul e acelasi: Ce tare sunt eu! Dar daca ar trebui sa se bata cu unul mai mare, iepurele ar pierde. Violenta, de ori ce fel rezulta din lipsa argumentelor, ca si povestea cu : Da tu de ce n-ai caciula! si apoi, mai e si voba aia ca in femeie sa dai numai cu flori (o aplic de aproape 50 de ani si merge, cand fac eu o magarie, un buchet de flori rezolva problema, ca fizic n-ar fi o problema, dar atunci cu ce as fi mai bun ca un …)

  • kere
   tre sa fii inteligent daca esti mic, ca iepurele, daca dai peste o namila ca ursul.
   ca in exemplul urmator.

   Ursul se plimba prin padure cu o foaie in mana. Se intalneste cu lupul.
   – Ce ai acolo ursule?
   – Lista cu animalele pe care trebuie sa le ucid azi.
   – Vai, si nu cumva sunt si eu pe lista?
   – Pai, esti la numarul 45.
   – Vai, nu ma omori, lasa-ma sa ma duc la copiii mei sa-i mai vad o data si dupa aia poti sa
   ma omori!
   – Bine, hai. Se duc, vede lupu ce are de vazut, apoi il omoara ursul.
   Dupa un timp, se intalneste cu vulpea.
   – Ursule ce ai acolo?
   – Lista cu …
   – Vai, si sunt si eu acolo?
   – Da, la nr. 15.
   – Ursule, nu ma ucide! Lasa-ma sa imi vad copiii, etc.
   – Bine. Merge, se uita, moare si vulpea.
   Mai tarziu, cu iepurele:
   – Ursule, ursule, ce ai acolo?
   – Lista cu animalele …
   – Si sunt si eu pe acolo?
   – Pai, esti la nr. 3.
   – AOLEU! Si nu poti sa ma stergi de pe lista?…
   – … Ba da.

 17. -cum facem sa ne vedem ?
  -uita-te la poze.
  -ma refeream de aproape.
  -da-le zoom…

 18. violenta in familie se datoreaza limbii romane.
  pentru ca numai in frumoasa noastra limba romana gasim o ecspresie ca
  “o mama de bataie sora cu moartea”

 19. off topic : Bula era pe moarte. Si moartea gafaia de placere!

 20. as adauga ca femeia e batuta…de mica. Adica agresiunea copilului e un factor decisiv in viitor: copilul are sanse mult mai mare fie sa devina agresor, fie sa devina victima perfecta.
  Sa mai adaugam si parintii supra protectori ce handicapeaza fata viitoare femeie, ce ajunge matura sa creada ca nu e in stare sa schimbe un bec, sa duca o sacosa sau sa stea singura acasa, si asta implicand-o in relatii abuzive ( fizic sau psihic) unde ea nu are drept de apel.

  De aceea nu sunt de acord cu niciun fel de agresiune.

 21. Am plecat din tara, nu pot spune ca de drag. Nu pot spune ca nu sunt destule lucruri care ma enerveaza la romani si la Romania. Dar sa gasesti doar bube purulente in tot ce se cheama Romania, mi se pare exagerat, jignitor si, mai ales, ipocrit din partea unora care, la o adica, imi explica de ce dreptul la opinie calificata imi este refuzat mie: fiindca n-am mancat salam cu soia. Mai vad si un jude care nu mai oboseste sa arunce cu rahat in romani si in Romania pe FB, caruia totul ii pute, care se da mare familist, dar nu pridideste spunand ca familia traditionala romaneasca este cladita pe violenta, pe care o avem in sange. Asa ca, celor ce vor sa vada, le pun la dispozitie statistici frantuzesti despre ce inseamna cu adevarat violenta domestica si conjugala. A bon entendeur, salut!
  ” En France, une femme décède tous les trois jours sous les coups de son conjoint
  Près de 216 000 femmes, âgées de 18 à 75 ans, sont soumises à la violence physique et/ou sexuelle de leur ancien et actuel conjoint, qu’il soit mari, concubin, pacsé, petit-ami… La majorité reste muette, pour protéger leurs enfants, leur réputation ou leur vie, par crainte des représailles. Souvent, ces hommes violents possèdent également une emprise psychologique très forte qui plonge leur victime, isolée, dans un climat de peur permanent. Seules 16% d’entre elles déposent plainte, selon les chiffres du gouvernement.”
  “Une femme sur trois a déjà été victime de violences dans le monde
  L’Organisation mondiale de la Santé a rappelé la semaine dernière dans la revue médicale The Lancet que près de 35% des femmes et filles sont exposées à une forme de violence physique et/ou sexuelle au cours de leur vie. Dans certains pays comme l’Ouganda ou les Samoa, ce sont près de sept femmes sur dix qui ont été victimes d’abus, d’après l’ONU Femmes.”
  Iar despre violentele indreptate impotriva copiilor, a se vedea statisticile canadiene si-apoi mai discutam…

 22. fara violenta !
  fara violenta !
  soarta e cu noi !
  poimaine voi aniversa trei zile de cand nu am mai pus strop de alcool adevarat pe limba.
  ( posirca ca gin, tuica, uischi nu se pun la socoteala )
  si stiti, mai golanasilor , de ce ?
  hai ca va zic.
  pentru ca tot astept un semn de la un prieten, care sa ne spuna ca neamul romanesc s-a marit cu inca o persoana, spre fericirea parintilor si a noastra , a celor care mai asteptam inca si vesti pozitive.
  hai ma costica, ce naibili, pana si dragusanca putea sa scrie in timp ce nastea… tu de ce nu poti ?
  hai ca ni s-a uscat gaturilii…
  deci asta a fost mesajul meu de azi, mai batraneilor.
  si
  fara violenta !
  fara violenta !

 23. Interesant articolul, dar are un defect urias: pleaca de la premiza ca violenta domestica ar fi parte din “traditional”.

  Or prin definitie, traditie inseamna ceva adoptat voint, sanctionat pozitiv de societate.
  Adica ceva acceptat pe larg ca normal.

  Or afara de mediile saracite, needucate de prin vreo comuna uitata de lume, sau mahala – deci afara de niste cercuri nefaste, care oricum ar fi paralele cu orice, inclusiv traditie, fiindca altminteri s-ar numit educate – violenta domestica NU e ceva nici sanctionat, nici acceptat de societatea romaneasca.

  Stirile de la ora 17 care ne spun ca Xulescu s-a batut nevasta pana a bagat-o in spital/ sau poate a si omorat-o, ne spun in treacat, lapidar, fie ca Xulescu era fara meserie, fie ca abandonase scoala de mic, fie ca avea probleme cu bautura, fie ca era interlop, fie ca avea deja cazier si era recidivist.

  Ultimele (problemele cu interlopii, alcoolul si recidivismul) sunt de fapt “mugurele” infractionalitatii.

  Avem o legislatie muuult prea iertatoare cu indivizii violenti, care nu ar fi trebuit niciodata lasati inapoi pe strazi.

  Suni la politie sa raportezi ca Xulescu e violent, vine politistul, il vede ca e violent si ce face?
  Ii scrie in carnetel o amenda….si atat!
  In loc sa il puna la pamant, sa ii puna piciorul pe grumaz cat abia sa respire si sa il duca la sectie, unde sa il tina vreo luna, de “cumintire” !

  Pt caaa …DREPTURI DOM’LE, asa zice Uniunea Europeana!
  Si fereasca sfantul sa nu fii de acord, ca esti putinist, comunist etc etc!

  Si uite asa, chiar si condamnat, violentul Xulescu a iesit din inchisoare mai devreme, nimeni nu il verifica, si daca intra din nou, iarasi va iesi rapid, pt ca nu e loc in inchisori.

  Sa nu uitam cat de greu intra criminalii violenti la parnaie!

  Violatorii din Vaslui?
  Judecatorii ii judecau in libertate pe motiv ca “nu reprezinta pericol public” !!!

  Aia trebuiau pusi la munca silnica, in ocna, cu pusca la tampla!

  oops…drepturi….UE…nu am voie sa spun nimic ca sunt putinist, nu?

  Pai daca legislatia nu permite sa se ia actiune contra violentei – de orice fel, nu doar domestica! – atunci la ce sa te astepti ?!

  Violenta domestica e doar o consecinta din multe alte consecinte nefaste ca urmare a unei mult prea ingaduitoare atitudini fata de violenta!

  CONCLUZIE: tu vrei sa motivezi cum ca cuplurile de gay/ lesbiene nu au probleme fizice, sunt ceva “made in heaven” etc. Deci esti discriminatorie.

  LESBI isi ucide partenera —> https://www.bostonglobe.com/metro/2012/02/24/gay-spouse-murder-case-granby-puts-focus-same-sex-violence/vBgnFcgNaGoWZQZWe2683K/story.html

  Asemenea cazuri sunt destul de dese, dar supriza-surpriza!
  Mass media le tine ff bine sub tacere, sunt greu de gasit si raportate pe paginile de la sfarsit

  oare de ce ?! hmmm…..

  • Exista solutii, doar ca sunt chiar dincolo de limita legii. Am un prieten, nu e in nici un partid, dar a fost ales acum a 4-a sau a 5-a oara primar. Si-a tras la postul de politie din comuna niste baietasi de 2×1 m, si care, cand au o problema cu vreun cetatean mai violent, mai apucator cu mana, etc (fara referiri clare la etnie), il cheama seara la post sa dea o declaratie. Dupa declaratie, nu prea poate sa se miste, dar nici nu mai face nici o fita in veci. Nu e corect, nu e legal, dar e al naibi de eficient! Stiu ca voi primi 100 de palme rosii, dar e solutie mai eficienta decat plangerea si dosarul, ca ala, pana ajunge undeva, titularul mai comite !!!

  • Cu lesbiana ta esti cam pe langa subiect. Ideea articolului este sa puna degetul pe problemele reale ale familiei (pe care le-ai enumerat chiar tu, alcool, lipsa de alternativa, etc), nu pe falsele probleme gen orientarea sexuala.

 24. @Morarule:
  Conaşule, ai cam pus puntul pe i!
  Cultivăm violența fără să ne dăm seama, n-am zis pe nesimțite!
  Cu cât o tolerăm, cu atât va creşte.
  N-are nimeni copii în clase primare?
  Sau altfel. Bullying?

 25. N-are legatura cu fenomenul si desi v-am mai spus-o, vi-o repet!
  Parcul Tineretului, aripa Vacaresti, care unde am stat eu. Aleea spre catarg, prietenii stiu.
  Mihai ma roaga sa iesim in parc. Iesim cu bicicleta, Pegas mini, proaspat cumparata.
  In parc, droaie de copii, parinti, bunici, bunicele.
  -Soriiin!
  Sorin ne vede si vine spre noi, dupa ce mai trage inca o data cu prastia spre cateva masini parcate regulamentar.
  Ajunge langa noi, spune “buna ziua” si-l saluta pe Mihai. Il intreb de prastie si-mi spune ca i-a facut-o tati cadou (!?). I-o cer, chipurile, s-o admir mai de’aproape. Chiar era bine mesterita. Il intreb daca tati e acasa si-mi spune ca da, e acasa. Strada Pridvorului margineste parcul, asa c-o pornim spre locuinta lui Sorin. Si el si Mihai erau usor contrariati, Mihai parea rusinat de faptul ca i-am confiscat “prietenului” lui jucaria, Sorin era chiar furios.
  Ajung la etajul 3, sun. Iese tatal lui Sorin.
  Salut, ma prezint, relatez.
  – Dumneata sa-ti educi copilul dumitale!
  Ceea ce care m-am straduit. Fara prastie.

 26. Ești nițel în eroare, Matrixe. Dar, deh, dat fiind faptul că scriem „copiii” cu trei „i”, o să-mi permiți să pun și eu un punct pe unul dintre ei. Ca și contraexemplu, vezi celebrul caz „Poesis” unde praștia a avut un efect cât se poate de benefic asupra dezvoltării ulterioare a numiților Eugen Baboi și Marius Bațu. Personal, copil fiind, am avut (și folosit) toate tipurile de praștii inventate vreodat. Cu pietre, cu scoabe, cu bile de rulment, cu elastic de la chiloți sau cauciuc de camera de bicicletă, cu crăcană de lemn, cablu electric sau, culmea ingineriei în pantaloni scurți – tip arbaletă cu eliberare pe sistem cârlig de rufe. Copilăria încărcată de violență nu s-a limitat la atât. Arcuri cu săgeți, pușcoace – de la cele cu încărcătură de gămălii de bețe de chibrit la adevărate tunuri pe bază de carbid, tunuri ce aveau ca „proiectile” preșurile de la ușile apartamentelor înfundate temeinic pe țeavă. Și, cu toate astea, nu am lovit niciodată o femeie și nici copilul din dotare. Ș-apoi, clar, sezonul de vânătoare cu prăștii e deja de domeniul secolului trecut. Acum avem desene animate. Și „Counter Strike”. Și, thanks God !, Halloween. Și nu neg că, contactul de mic cu violența, este și ea cauză. Numai că nu îi poți atribui întreaga vină.
  Personal, am ezitat să mă pronunț la subiectul postării. Tocmai fiindcă e genul de situație în care, mascul fiind, pleci cumva cu prezumția de vinovăție ștampilată-n frunte și nu mă pot lăuda că sunt fanul unor astfel de posturi. „Să vedeți, bă, că io nu fuck dintr-astea, daaar pot să îmi dau cu părerea fiindcă doar ce-am auzit vorbindu-se despre așa ceva în piață, în timp ce stăteam la coadă la mațe de porc bio”. În fine, nu o mai lungesc. Cert e că m-am gândit și eu, câteodată, la tema asta, a violenței în familie. Nu neapărat aia românească și nu neapărat cea „tradițională”. Și de fiecare dată când am încercat să găsesc o cauză principală, un modus operandi cu aplicabilitate cu iz de generalitate, mi-a dat cu virgulă. Am bănuit că ar fi alcoolul. Statisticile poliției spun că e 1/10. M-am gândit că educația precară și gradul de sărăcie sunt majoritare. „Myth busted” – strigă duetul Valentina Marinescu-Simona Ștefănescu la pag. 21, „Mediatizarea actelor de violență în familie – Ghid de bune practici pentru jurnaliști” (Atenție !!! Că minunata noastră presă o comite grav la capitolul ăsta). Și spun dumnealor cam așa : „ În România, proporția persoanelor (atât femei, cât și bărbați), care raportează violența în familie de-a lungul vieții nu diferă semnificativ în funcție de mediul de rezidență (oraș sau sat), de regiunea istorică din care provin, de mărimea localității de rezidență, de nivelul lor de educație, religie sau statut socio-ocupațional (conform “Cercetării Naționale privind Violența în Familie și la Locul de Muncă”, CPE, 2003)”. Deci pică și asta. Mai ales că, dacă ne uităm pe stâlpii din orașele noastre putem vedea că-n perioada asta urmează să concerteze sau deja a concertat un cantautor despre care umblă vorba că și-am cam disciplinat fiecare „ex”-ă uzând de argumente mai puțin orotodoxe. Adică, da, e și pe la „case mai mari”. Mai ales că același duet amintit mai sus vorbesc despre 5 tipuri de violență – psihologică (agresiuni verbale, intimidare, batjocură, umilire; fizică – aici nu mai exemplificăm; socială („formă de violență psihologică pasivă, care constă în controlarea victimei, izolarea acesteia de familie sau prieteni(e), monitorizarea activităților lui/ei, rezultând din întreruperea sau insuficiența relațiilor sociale, precum și din restrângerea accesului la informație”); economică („o altă formă de violență psihologică pasivă, care presupune oprirea accesului victimei la bani sau la alte mijloace economice”) ; sexuală ( „forțarea victimei la activitate sexuală nedorită, dar și falsele acuzații de infidelitate sexuală, forțarea victimei să aibă sarcini nedorite, transmiterea coștientă de boli sexuale, inclusiv HIV/SIDA”).
  Ei, dacă desfacem în șaișpe firul unora dintre cele 5 tipuri de violență, am putea să intuim că unele sunt mai degrabă apanajul unor categorii sociale care nu se încadrează în tiparul „sărăcie și lipsă de educație”. Atunci ? De unde vine ? Cum o prevenim ? Greu de răspuns în așa fel încât lucrurile să capete dimensiunea unui plan de acțiune gen „De mâine nu mai facem „asta” și facem „asta”. ” Punctual, coerent, eficace. Mai ales că, indiferent de habitatul fiecăruia, unii par să vină cu lanțul ADN deja înnodat în anumite locuri. Că ursitoarele astea, fir-ar mama lor să fie, au și bâte pe stoc și nu par a avea cine știe ce discernământ atunci când le împart.
  Și multe ar mai fi de discutat pe tema asta. Că, uite, par igzamplu, eu înțeleg să nu lovesc o femeie sau un copil fiindcă femeia e, prin definiție, plăpândă și gingașă. Și delicată. Și este, la fel ca și copilul, lipsită de apărare și incapabilă să ofere „un răspuns” pe măsură în fața forței fizice a unui mascul, tocmai fiindcă nu are-n fișa postului așa ceva. Ori acum, teoriile neoliberalismului no matter what și cele ale feminismului dus la extrem, tind să niveleze orice diferență aducându-ne pe toți la statutul de non-genderi. Și mă-ntreb iarăși, o fi bine așa ? Că eu, când eram mic, ne băteam băieții cu băieți. Era de porc să dai într-o fată, nici Dunărea nu te mai spăla de rușinea asta. „Cu fetele te pui, bă amărâtule ?”. Amu, de-or fi să-și tragă pumni în ficați doi „non-genderi”, doi „tovarăși” (http://www.evz.ro/corectitudinea-politica-in-canada-elevii-devin-tovarasi.html), mă întreb, cum tratăm problema ?

 27. Când ești prost și pui botul la evz, ești prost, asta e. Dacă te ducea capu oleaca băgai și tu o google search să vezi în ce ziare canadiene, care-s oleacă mai serioase decât fițuicile din România, a aparut “știrea” asta. Și negăsind nici unul poate (deși nu-i sigur, cu riscul de a mă repeta, când ești prost e bătut în cuie) te-ai fi întrebat care-i treaba. Uite, îți dau eu documentul oficial, să vezi cu ochii tăi care-i realitatea. Pagina 22.
  https://www.teachers.ab.ca/SiteCollectionDocuments/ATA/Publications/Research/PD-80-15e%20PRISM.pdf
  ps : e în engleză, s-ar putea să nu-l pricepi
  pps : Halberta e cea mai rednecă provincie canadiană, în caz că te interesează … îți dai seama ce dăzmăț și lipsă de credință e prin altele, inclusiv în cea în care stau eu, care cică e cea mai progresistă ?

  • Ah, am observat că totuși fițuica evz a pus link către document, chiar dacă în el nu apare comrade nicăieri. Ceea ce-l face pe Bogdănel al nostru și mai prost, nici măcar nu s-a obosit să-l deschidă.

  • Înainte de a te apuca să pui etichete, ai avut curiozitatea să click-uiești link-ul pe care l-am pus io ? Normal că nu. De ce ? Simplu. Tu le știi pe toate. Nimeni nu te mai poate surprinde cu ceva, nimic nu se întâmplă în lumea asta fără ca tu să fi știut încă de-acum (cel puțin) trei ani c-avea să se întâmple. Daaaar, dacă totuși cheltuiai o secundă cu click-ul în cauză, ai fi văzut că și articolul respectiv prezintă „docomentul”. Așa că-ntreb și eu (nu că n-aș ști, dar vreau să par că mă aflu-n treabă) : cine e prostul acum ?

  • Deci la 14:20 tu-mi explici ceva ce zic si eu la 14:13. Keep up the good work, retard !

 28. Bogdănele, e ok, știm toți că ești un cre(ș)tin homofob, nu e cazul să lași șopârle de genul ăsta pe pagini care nu au legătură cu subiectul ca să ne demonstrezi ce decăzuți sunt alții, ca de exemplu canadienii … ok ?

  • Citez din clasici : „Cu riscul de-a mă repeta”, n-ai vrea matale să-ți vezi de treaba ta dacă pe-aici e clar că toate-ți put ? Dacă te plictisești acasă, ia-ți bre o capră. E nașpa că deocamdată nu vă lasă decât fără penetrare. Cică doar limbi. Dar am încredere că-i doar o chestiune de timp până când și asta va fi rezolvată.
   Presa din UK e bună sau și aia-i de porc ? http://www.independent.co.uk/news/world/americas/bestiality-legal-canada-supreme-court-a7073196.html

  • Continua sa ne demonstrezi că ești prost. Sau că nu știi engleză. Sau amandouă. Să mă obosesc să-ți explic în termeni tehnici care-i treaba ? Nu cred că are rost, cu riscul de a mă repeta, prostia e incurabilă. http://www.snopes.com/canada-legalizes-beastiality/

  • M-ai facut curios. Tu ai citit mai mult decat primele doua paragrafe?

   Hai sa facem un desen. Deci pana prin 1900 toamna orice fel de zoofilie era absolut legala, intrucat n-o interzicea nicio lege. Apoi intr-o seara s-a interzis penetrarea, situatia in care ne aflam si acum.

   Si articolul sugereaza ca ar trebui interzise si mai multe. Prin urmare nu suntem nici pe departe intr-o situatie in care pana acum zoofilia era ilegala si brusc datorita propagandei liberale nu mai e.

   Iar faptul ca golanul ala a luat 16 ani de puscarie, desi pentru zoofilie a fost achitat, arata pana la urma ca in Canada legea e mai stricta decat la noi si in plus arata si ce inseamna “stat de drept”. Adica o tara in care legea se aplica chiar si daca tie (sau mie) mi se pare dezgustator, insa legea e deasupra parerilor noastre.

   Mie cel mai haios din articol mi s-a parut cum au sarit aia din asociatiile de protectie sa ceara parlamentului o lege mai stricta ca sa protejeze animalele… desi strict in cazul de fata victima era fata vitrega a diliului…

  • Si inca ceva : “n-ai vrea matale să-ți vezi de treaba ta dacă pe-aici e clar că toate-ți put ?” – nu stiu de ce am o vagã banuiala ca mai degrabã se aliniazã valorile mele cu cele ale Simonei decât ale tale, deci nu ştiu care dintre noi ar trebui sa “plece acasã”, cretinule homofob care eşti. Marş.

  • Mda… Nu pot decât să-ți dau dreptate. Am sesizat și eu plus valoarea adusă de comentariile tale postărilor Simonei. Am degustat umorul savuros și ironia fină care le însoțește. Răzbate din tot ceea ce spui faptul că ești un tip deschis, tolerant, educat și cu mult bun simț. Dar, nah, așa mi-s eu, un pic mai quitros, frustrat și ros de invidie. Te las să împarți românilor din “valorile” tale. Pe mine unul, genul ăsta de dialog, mă obosește.

  • Sorry, cu cretinii homofobi ca tine n-am cum sã fiu tolerant. La fel cum nu sunt tolerant cu rasiştii sau cu cei care considerã femeile inferioare etc., chiar dacã sunt de acord ca fiecare are dreptul sã fie homofob, rasist, misogin, misandrã etc. Dacã-ţi recunosc acest drept nu înseamnã sã tac din gurã când aberezi. Aşa cã cu riscul de a mã repeta, ciocul mic si joc de glezne. Marş pe veveve punct razbointrucuvant punct net.

  • Si din nou cu riscul de a ma repeta, cel care a futut discutia si pe aceasta postare ai fost tu, eu n-am facut decat sa intervin sa-ti dau peste bot.

 29. Eu am niste mici nedumeriri in legatura cu 2 fraze din articol:

  “mulţi dintre noi ne grăbim să întrebăm, uneori acuzator, de ce stă victima, fără să ne întrebăm de ce dă agresorul, ar trebui să ne pună pe gânduri”.

  O sa ilustrez nedumerirea mea cu o scurta povestioara: acum vreo 20 de ani, la o scoala postliceala din orasul natal era inscris la cursuri un basarabean mai in varsta care, in tineretile lui, facuse razboiul din Afganistan. Fiind scoala postliceala de provincie, profesorii erau niste spagari nesimtiti, care intimidau elevii prin violenta verbala si uneori fizica. Si o data vine un profesor de asta manios si amenintator – din nu stiu ce motive – la basarabeanul nostru si se trezeste imprastiat pe jos (basarabeanul l-a pocnit direct in mutra fara sa astepte sa vada care era problema). Anchete peste anchete, toti incercau sa ii explice basarabeanului “pai stai, ca el a vrut de fapt sa”. La care basarabeanul spune:”Pe mine nu ma intereseaza DE CE era ala furios si violent. Pe mine ma intereseaza sa scap intreg. Daca de fiecare data cand cineva ma ataca eu ma intrebam DE CE, nu mai eram azi in viata”.
  Intrebarea “de ce sta victima?” e perfect valida. Violenta are cauze multe si complicate, care pot fi explicate de specialisti dar in mod sigur asta nu ajuta victima cu nimic. Scopul victimei e sa indeparteze agresiunea si fuga e cea mai sanatoasa metoda.

  “femeile cer reţete parafate pe care să scrie că urmează un tratament care le interzice temporar relaţiile sexuale.”
  Sa inteleg deci ca un remediu anti-viol e sa umbli cu o foaie de asta in poseta si cand te acosteaza unul sau unii si incearca sa te violeze tu scoti foaia si le-o arati. Si reactia lor e: “Pardon, my bad, mergi in liniste, gasim noi una care are voie de la medic la relatii sexuale”? A functionat vreodata treaba asta?
  Ce treaba are asta cu violul, fie el si marital? Violul e un act de agresiune care are ca scop provocarea de suferinta si traumatizarea victimei (si apropos, nu are legatura cu cheful de sex). Cum ajuta mai exact o foaie in cazul asta si de unde au dedus aia ca cererile alea de adeverinte au treaba cu violul marital?
  Mie mi se pare ca madamele respective nu erau foarte atrase de persoana cu care s-au maritat si au facut-o mai mult “ca sa intre in randul lumii”. Si dupa aia s-au trezit ca o casnicie nu e numai joaca de-a mama si de-a tata pe care o practicau ele in copilarie si nici plimbatul de mana si iesitul la suc pe care il practicau cand au mai crescut. Oops.

  Pentru a evita situatiile de gen violenta domestica mai exista o solutie, dar din pacate nu am vazut nicio femeie, oricat ar fi ea de emancipata sa o propuna: aceea ca fetele sa invete de mici ca maritisul e un act pentru care isi asuma raspunderea si pentru care suporta consecintele. Sa li se explice de mici care pot fi consecintele unei alegeri gresite. Dar la aia nu se grabeste nimeni, ca e mult mai usor sa dai vina pe un factor extern asupra caruia nu ai niciun control.

  • Pe unele masini de firma, gen firme de curierat, am vazut lipit sau scris un anunt cum ca masina nu contine nimic de valoare, din care hotii “cu carte” “sa intelege” ca nu are rost sa sparga masina.
   E, asa ar fi sa scrie si pe tantele alea, “Prietenul meu e Smardoiescu”, “Tata are centura neagra (de jeg)” s.a.m.d. in felul asta, violatorii “cu carte” vor renunta la intentiile lor. Dupa care vor fi acuzati de “victime” ca sunt “inversati” si nu le plac femeile si d-aia nu si-au facut “datoria” … 😈

  • sorin al tau banui ca avea mai mult de 1.60cm si 50kg cu shoshoni. Ca asa e media pe la noi.

   Desi auzii si de un barbat batut de nevasta-sa. Si tot satul stie, dar vorbeste le la colturi. Asta mare betiv si bautor de felul lui, noroc ca nevasta harnica (moldovianca). Nevasta daca era mai tanara si in anii 2000 ar fi plecat in italia, dar in anii 1980-1990 statea acasa si indura si muncea de tinea gospodaria. Intr-o seara vine barbatul asa de beat mort ca femeia, plina de ciuda, pune mana pe ce apuca si il loveste cu sete, izbeste de usa. Il baga apoi in pat. Dimineatza tot ea il boscodoreste ca o cazut prin santuri si garduri si vine asa. Femeia a facut mai departe ce o incasat pana atunci: violenta. Violenta naste violenta.

 30. Asta cu afise, adeverinte,retete, etc, presupune ca virtualul agresor, hot sau violator stie sa citeasca. Si nici asa nu e o garantie. Stiu o intamplare (cam offtopic) de la inceputul anilor 90, cand cineva, dupa cateva drumuri in turcia, serbia, ungaria, a reusit sa faca bani de o masina (pardon, de o dacie). in ziua in care a luat-o, seara a pus pe bord un afis : Nu are casetofon , nu are benzina! Dimineata a gasit afisul infipt in gardul parcarii cu adaugirea: Las’ ca-i pun eu!

 31. Si pe serios inainte: presupunem ca am evoluat (unii) de la faza de caveman, nici un fel de violenta (fizica, verbala) nu are justificare decat in lipsa de educatie!

 32. Si ca tot mi-am amintit de asta, Romania e tara unde un presedinte (cică cel mai bun până acum) a talharit o ziarista si a lovit un copil, deci de ce ne/vă mai mira ce face restul pulimii ?
  ps : nu, nu sunt PSDist, chiar daca am conceptii stângiste

 33. babaeti, momentan sunt intr-un otobuz (cã-s sãrac si n-am bani de masina), pe care l-am asteptat intr-o statie aflata la dracu’n praznic, unde otobuzul vine din juma in juma de ora. si in statia asta, aflata in the middle of f’kin nowhere, era deja o domnisoara care astepta si ea otobuzul cand am ajuns eu. care domnisoara, cand a vazut otobuzul ca se apropie, a urlat la mine ca se apropie un otobuz, pen’ca eu eram la 10m distanta cu nasu in telefon, pen’ca nu am social skills, cu riscul de a ma repeta,c a nu cumva sa-l pierd.
  pai sa nu ma bag sa-i fut dumnezeii celui caruia s-ar risca sa-i faca ceva rãu pe otobuz domnisoarei in cauza, gen s-o pipãie sau alte alea ? mã bag, sã moarã mama, si mor cu el de gât

  • nu cã ar fi neapãrat nevoie, aici soferii de autobuz au un panic button care transmite automat la dispecerat coordinatele gps ale otobuzului, si in momentul ala se pornesc 10 masini de politie spre locul respectiv … atâta doar cã mi-ar plãcea sa-i scot niste dinti unui individ de genul ãsta pânã ajung bãietii în albastru sã-l aresteze, gen Moise Morancy style

 34. O sa las asta aici … dacă un neurochirurg ajunge sa faca asa ceva ce să ne asteptăm de la pulime … 🙁
  http://www.cbc.ca/beta/news/canada/toronto/to-doctors-hollywood-couple-1.3881059

 35. mamelor din lumea-ntreaga eu va dau un singur sfat
  duceti-va fetele la arte martiale de mici

 36. și așa s-a ocupat guvernul Ponta de fenomen. doar o cincime din 38 milioane de euro (bani europeni) au ajuns la femeile bătute, restul la Ghiță și alți băieți: http://www.riseproject.ro/articol/afaceri-pe-spinarea-femeilor-batute/

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint