Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Scrisoarea în care marii profesori medici spun STOP corupției și abuzurilor. O aștept!

Citez din ancheta de azi a lui Tolontan:

“În fiecare zi, Florin Secureanu, managerul Spitalului Malaxa, scoate între 2.000 și 3.000 de lei cash din casieria spitalului pe facturi tipărite de băiatul de la IT! (…) Conform relatărilor din interior și documentelor, facturile firmelor-paravan ale managerului se fabrică pur și simplu în spital, iar ștampila e în sertar!”

Aștept o scrisoare publică din partea profesorilor de la UMF, prin care să se condamne explicit și fără drept de apel hoția.

“Șeful de la Spitalul Malaxa își umilește oamenii: “Bă p***ă proastă, dacă nu eram eu, nu erai aici, b***** p*** în creierii tăi. La fel și la tine, idioato!”.

Aștept o scrisoare din partea profesorilor de la UMF, prin care să fie condamnate limbajul și atitudinile de arendaș.

“Spitalul are contabilitate dublă. (…) Directorul financiar ține și lucrurile în echilibru, ca să se mențină cît de cît activitatea, dar satisface și extravaganțele financiare nemaivăzute ale lui Secureanu. Cînd baletul contabil printre zeci de furnizori fictivi nu mai se poate susține, angajații își primesc înjurăturile și amenințările.”

Aștept o scrisoare publică din partea profesorilor de la UMF, prin care angajații din sănătate să fie încurajați să nu se mai facă preș în fața abuzurilor managerilor, să spună NU și să le denunțe.

“Primul decedat îngropat pe banii spitalului public a fost soțul fostei consiliere PD-L Mariana Chiriș”.

Aștept o scrisoare publică din partea profesorilor de la UMF, prin care să se condamne explicit și ferm cârdășia dintre factorul politic și cei care împărățesc peste banii sănătății.

“Acum cîțiva ani a venit cineva de la primărie pe un pont fix. Era o cumpărătură absurdă făcută pentru manager cu banii spitalului, cum sînt multe. Au luat 10.000 de euro și inspectorii de la Primăria Capitalei au plecat mulțumiți. Am rămas și prieteni, le facem toate analizele rudelor gratis! (…) “Chiar acum e în control Curtea de Conturi. Doamna de la Curte e foarte drăguță. I-am făcut analize de 4.000 de lei. Înțelegeți.”

Aștept o scrisoare publică din partea profesorilor de la UMF, prin care să își manifeste îngrijorarea uriașă în fața semnalelor că autoritățile responsabile nu își fac datoria de a controla, ancheta, stopa și chiar preveni hoțiile din sistem. O scrisoare prin care să fie condamnată public corupția și prin care să li se CEARĂ autorităților să își facă datoria începând de azi, de acum, din acest moment. 

Secureanu nu e oricine. Are foarte, foarte multe relații. A fost rezidentul lui Sorin Oprescu și i s-au dat mulți bani în mandatul fostului primar. Primarul Onțanu l-a sprijinit și el. E legat de oameni politici din multe partide. Vasile Blaga și Alina Gorghiu au fost amîndoi la lansarea unui centru de copii, care e făcut pe fundația lui personală în Vâlcea! Tot spitalul Malaxa achită și o parte grasă a cheltuielilor de acolo! E doctorand la Academia SRI, relații la Guvern, RAPPS, nu vă dați seama cîte favoruri face un director de spital din România.”

Aștept o scrisoare publică din partea profesorilor de la UMF, prin care să înfiereze vehement cârdășia dintre factorul politic și cei care împărățesc peste banii sănătății. Ah, cred că am mai zis asta o dată. Nu-i nimic, poate o mai zic, mai am un pic și vorbesc singură pe stradă, mai avem un pic și o să ajungem să vorbim singuri pe stradă toți cei disperați de atâtea furăciuni pentru care plătim cu viețile și cu sănătatea. Până atunci însă, eu, personal, insist:

Aștept urgent o scrisoare publică din partea profesorilor de la UMF. Un apel către transparență și responsabilitate față de banul public. O condamnare fermă a corupției. O încurajare clară a oamenilor din sistem să nu își mai îndoaie spinările în fața abuzurilor, să nu mai semneze acte false pentru managerii corupți, să nu mai accepte nici cea mai mică complicitate la furt, începând de azi, de acum, din acest moment. Aștept o declarație de încurajare, susținere și protecție a avertizorilor de integritate. Aștept un îndemn la cinste, onestitate, demnitate, colegialitate și colaborare a tuturor medicilor, întru însănătoșirea sistemului bolnav. Nu în ultimul rând, aștept un mesaj tulburător de îngrijorare și preocupare față de viețile pacienților, care pier azi cu zile sau ies măcelăriți din malaxorul hoției, al corupției și al cinismului.

Aștept.

Nu am văzut, în 26 de ani, niciodată un astfel de mesaj din partea domnilor profesori de la vârful sănătății românești. Am văzut doar, acum câteva zile, o scrisoare către premier, cauzată de o lege care le-a tulburat interesele personale. O scrisoare în care domnii profesori pretindeau respect. 

Aștept și scrisoarea în care oferă chiar dânșii acest respect. Adevărului, jurământului profesional și pacienților.

O aștept.

50 comentarii

 1. Tare am teama ( ca sa nu zic convingerea) ca vei aștepta mult si foarte bine.
  Nu poți sa aștepți tocmai de la cei din vârful piramidei lantului trofic al corupției din sănătate.
  Pt ca profesorii aia sunt tocmai șefii din spitale, clinici si așa mai departe,cei ce stiu toate portițele hoției banilor din sistem.
  Si eu sunt sigur ca ei au luat mult mai mult si inca primesc partea a ce se manipulează acum
  Sa dea bunul dumnezeu si sfantu matrix cel bun sa greșesc, dar nu prea vad cum.
  Mai bine așteptam răspuns clar si cu zdrăngănit metalic de la dna.

  • Cred ca vei avea foarte mult de asteptat, caci si dna face parte din sistem! poate vor pica 2-3 pauni, dar in rest nu am nici o speranta

  • Apropo de ce am zis (scris) mai sus, tot caut si nu mai gasesc un link la un articol care descrie, dupa parerea mea, perfect “SISTEMUL”. Era in Catavencii, ceva gen “Sistemul, a patra dimensiune”. Din pacate, printul si online-ul difera, si nu mai stiu unde era. Darcred ca merita cautat si citit, macar de cei care au auzit de unul, don quichote

  • În România toți (ok, exagerez, nu toți, majoritatea 😀 ) au părticica lor de vina. Cei care fac curățenie fură dezinfectant, bucataresele fură din mâncare, medicii de educație fizică iau 10 lei pentru o scutire la sport samd. Bineînțeles că cu cât cresc responsabilitatile cresc și sumele furate, dohhhhhh…
   Din când in când mai apare câte o rază de lumină gen Remus Cernea, da’ și el ia bani de la Soros … 😛

  • *medicii sportivi iau 10 lei pentru o scutire la educație fizică
   cam multe greseli pe azi, ma duc sa dorm de amiază 😀

 2. Oricât de cinic voi pãrea, cei de sub el care l-au acoperit, de la femeia de servici pânã la directoarea financiarã, trebuie sã plãteascã la fel de mult. Sau sã-l dea în gât. Celor care vor urla cã n-au avut de ales le amintesc cã în 1990 s-au deschis graniţele României, deci nu i-a ţinut nimeni cu forţa. Da, ştiu, e greu s-o iei la zero printre strãini, mai ales când poate nu ştii sã faci nimic altceva decât sã plimbi nişte hârtii…

  • Nu toti au citit si inteles ce inseamna “ubi bene, ibi patria” De ex. eu am avut ocazia sa plec, si nu de la zero, si nu am plecat, pe ideea (total gresita, acum dupa 26 de ani) ca nu ma duc eu la bine, ca vreau sa vina binele la mine! Ei bine, sa vezi ca n-a venit!

  • n-a venit pentru ca nu te-a dus capu la descurcat 😉

  • Să știi că nu umblă cîinii cu colaci in coadă nici in alte părți, dar parcă e oleacă altfel. Eu personal aș fi fost ok dacă aș fi rămas in Romania, cum sunt majoritatea rudelor si cunoștințelor mele. Găseam eu pe undeva o pilă să prind un post de ITist la stat, sau aș fi rămas în cacapitală, unde lucram în IT înainte de a pleca, dar am ales sa fiu agent de pază si apoi salahor pe șantier in Canada… stau in chirie, merg cu metroul … dar măcar când ma trezesc dimineața știu ca nu respir același aer si ca nu înot în aceeași mocirlă cu profesorii UMF sau cu Securescu. Pentru mine unul asta contează mult… pentru alții poate nu, până la urmă fiecare cu pizda ma-sii, nu ? 😀

  • lucrez de aproape 20 ani (si am schimbat vreo 5-6 joburi in Ro si 2 in strainatate) dar niciun sef nu a ridicat tonul asa la mine, iar de vocabular nu mai zic. Daca era doar tonul eu as fi plecat.
   Iobagia e inca in romani … iar nenea asta se crede boier fanariot.

  • @canadianu: Ba m-ar fi dus capu, dar nu m-a lasat o chestie ciudata, nu stiu, parca constiinta sau bun simt se cheama. Eu am vrut si vreau in continuare sa dorm linisit, nu sa ma cac pe mine cand aud o sirena sau vad un girofar, Ce spui tu este exact boala noastra nationala: mergi cu valul, nu te opune, si daca poti ia si-un leu de trei!

  • Eu unul recunosc că pe mine nu m-a dus 😀 , eu sunt robotelul perfect, vreau sa ma duc la job și sa vin acasă, n-am chef să ma gândesc cum sa fac diverse combinații și nici social skills nu am să pup în cur pe unu și pe altul ca sa-mi fie bine. Așa că am ales o societate de roboței, unde lumea zâmbește fals, nu știe să se distreze etc. (găsiți restul marotelor pe forumurile de emigrare 🙂 )

 3. asteapta linistita ! nu va veni nici un raspuns ! corb la corb nu-si scoate ochii ! trist !

  • Pentru unii din corbii astia i-au calificat, i-au examinat, i-au pus acolo, i-au acceptat la doctorate, isi ascund asa gaurile. Si ne mai intrebam de ce dailymail scrie despre doctori cu diplome romanesti ce dupa 1 an de practica in UK nu stiu sa ia pulsul…

  • @o femeie: ce sa vezi, a avut fata mea o colega de liceu care a “terminat dreptul” cu 2 vizite ale mamei la facultate: una la inscriere si una la absolvire! Avea fata aia (nu a mea) o vorba: cat …(nume firma) e in floare, nici in p…a nu ma doare! Daca asa se pot obtine diplome, ce vrei? Stai, sa fac si un pic de nostalgie: cand m-am casatorit, si eu,si consoarta eram studentila ff, ca nu toti aveau parinti ok. Am invatat nopti unul langa altul,(ea drept,eu matematica-informatica, chestie noua in ’80) fara sa ratam ora 7 de prezentare la servici.Ea, cand a absolvit, cu 10, a primit socul : 50000 lei ca sa intri in sistem. Eu, ca norocul ca stiam ce sa fac inca din liceu: calculatoare. Azi avem impreuna 1400 lei pensie. Restul e tacere!!!!!!!!!!!!

  • Si eu am avut coleg de facultate ce mama o vandut dacia (scumpa pe atunci) sa ii plateasca intrarea la facultate.
   Cam asa se intampla si pe la medicina, dar NU CU TOTI!! Practica e veche, ancestrala la noi, dar nu infrange oamenii care vor, ci ii ascuteste.

 4. Simona, fa-ma sa înțeleg de ce ai pretențiile astea de la profesorii UMF (sau de la orice alți profesori de la orice altă institutie ce învățamant superior din România). E o întrebare foarte serioasă.

 5. eu nu astept condamnarea coruptiei de la medici. Cat timp, din punct de vedere legal, un plic primit te baga in aceeasi oala cu asta…sa fim seriosi.
  de la medici eu astept un sut in cur incompetentilor din tagma. furtul din bani publici e treaba procurorilor.

  • Cine vrei sa te opereze (taie): cel care vine la spital cu tramvaiul, agatat intr-o mana, care nu stie daca are bani de paine pe diseara, SAU CEL CARE VINE LINISTIT (!!! APROPO DE TRAFICUL DIN RO) cu masina la spital?. Stiu ce spun, ca am un baiat doctor! DON’T PLAY WITH YOUR LIFE IN RO. Pana cand botos, cre l-a facut scapat pe saysam are 24000pensie,, hai sa tacem,ca noi i-am pus acolo

  • Eu astept o unealta si contra coruptiei dar si impotriva incompetentei.

   Am ajuns si la doctori corupti si la doctori onesti. Personal m-as duce oricand la doctorul onest care nu are masina dar nici comisioane grase de la firmele de farmaceutice: am avut mai mare incredere in el pentru stiu ca nu a cautat motiv de diagnostic sau de dat reteta complicata, mi-a dat si un sfat din experienta proprie, mi-a vorbit cald, m-a incurajat. Un doctor bun si cald e mereu mai cautat si va avea incasari si de la privat, chiar daca e 2 ore acolo.

  • @kerehome
   masina de care tre sa fie, benveu sau mertzan ?

  • @canadianu: daca ai veni pe aici, ai vedea o multime de medici ( nu doctori, ca orice analfabet poate fi doctor in ro ) cu logan, matiz, spark si alte masini de lux. De ex seful lui fiu-meu umbla cu logan, si lux maxim, nevasta-sa are un golf4. Si am fost la el acasa, si nu am vazut nimic extra: o casa cu 3 camere (au 3 copii), o curte mica, fara piscina si heliport. Si culmea, a fugit la magazinul din colt sa cumpere cafea, ca nu mai avea! Asa ca nu e bine sa generalizezi, mai ales tu, de acolo. Problema e ca pe astia nu o sa-i vezi niciodata la tv, ca asa cum am spus, o fac din vocatie. Si tot in acelasi spital, stiu un chirurg ortoped care s-a dus 120 km, cu masina lui (tot un logan) ca l-au sunat rudele unuia pe care il oprase ca nu e prea bine.

 6. Am înțeles ca Secureanu chiar ar vrea să trimită niste scrisori de justificare tutor celor interesați dar tocmai ce au rămas iar fără toner la imprimanta.

 7. Spitalele romanesti sint inca organizate feudal, pe baza de sectii conduse absolutist de profesori; ei iau deciziile academice, manageriale, angajeaza personal, nici un alt doctor, oricit de bun, nu poate practica in sectie daca nu e in gratiile lor. Acelasi sistem de dinainte de 89, unde nu exista un approach multidisciplinar, unde pacientul sta mai intii la Hematologie, dupa care se muta la Infectioase, la alt spital, si apoi la Neurologie, la al treilea spital, pentru ca fiecare doctor isi ara cu gelozie tarlaua lui micuta, in loc sa faca echipa cu celelalte specialitati. Profii la momentul de fata ar putea fi foarte vulnerabili, daca sectiile ar fi desfiintate, ei ar ramine strict cu partea de studenti si rezidenti, dar ar pierde controlul asupra paturilor si a celorlalti doctori. Un sistem democratic, unde orice doctor calificat sa aiba privilegii la ce spital isi doreste, sa nu dea socoteala la manager sau profesor, ci numai la bolnav. Nu e o problema de coruptie, ci de reforma, ori trebuie sa fii un ministru foarte puternic si stabil ca sa dai o astfel de lovitura onoratilor profesori universitari.

 8. profesorii sint insasi capo di tuti capi ai mafiei medicinei romanesti. unde ati vazut voi mafie care sa se autodesfinteze? de ce ar face-o?

 9. Asta cu asteptatu’ e la misto? Sper ca ti-ai planificat si alte lucruri in viata cata vreme astepti…

 10. Poate ar trebui legalizata si in Romania institutia numita “whistleblower”.
  …Nu ca in alte tari cu apa mai calda ar fi foarte respectata… vezi cazul Snowden.

 11. Din amintiri, asemenea comportamente (de coruptie si jigniri) erau si pe timpul raposatului prin unele spitale. Asa ca nu ma mira ca nu ai gasit inca scrisoara de la marii profesori universitari medici contra coruptiei si contra
  comportamentului inferior tiganilor corturari.

 12. hai ca nu a durat prea mult.
  s-a trezit devreme deneaul astazi.
  si ce frumos ii statea cu haina aia de haur.
  si vrabiutei cu mileul ala , tot din haur, pe umeri…
  ce frumoasa e viata in romania…

  • si ma intrebam io si tot io nu gasesc raspunsul.
   maaa, in romania sunt mai multi oameni cinstiti ( adica care au furat sub o suta de mii de orice ) sau mai multi oameni banditi ( care au furat tot ) ?

 13. Nu cred ca se va intampla ceea ce vrei pentru ca oamenii sunt slabi si pentru ca nici nu vor scuipa mana ce le da, nici darama sistemul ce le aduce bunastare. Marea sansa e in noi! Nicaieri atundeva. Oportunismul e o boala de care au suferit oameni cu mult mai mare notorietate si influenta publica. Iorga si-a trait ultimii ani ai vietii ca politruc al lui Carol al II-lea, imbracand inclusiv uniforma formatiunii inventate de rege, Frontul Renasterii. Sadoveanu, dupa ce a fost mason si condamna comunismul public a devenit mare comunist (si pentru a-si pastra neatinsa averea imensa stransa intr-o cariera atat de prolifica). Acestuia din urma Pastorel Teodoreanu i-a scris un catren sugestiv:
  De ţi-ai face testamentul,
  Tu să nu-mi laşi mii de franci!
  Naşule, să-mi laşi obrazul,
  Ca să-mi fac din el bocanci!
  Clar, nu?

 14. Da’ cine esti tu sa dea fuga profesorii de la UMF sa-ti raspunda la intrebarea-compunere scolara? Oi fi vreo mare doamna a societatii civile – cand bati din picior, toti se impiedica unul de altul sa-ti dea satisfactie….Alta care, in traditia Alinei Mungiu, cu atitudinea de mama de popor, de “distinsa duoamna”, se trezeste responsabil si cere ultragiata socoteala oricui pe tonul unei trezite in treaba la sedinta cu parintii.
  Stai drequ jos, panarama, vezi-ti de bad cop – good cop; ca nu poti fi si cop, respectiv cu autoritatile, si cu societatea civila in acelasi timp.

 15. Din experienta proprie: omul se face medic (ca doctor in ro s-a vazut ca se poate face si un analfabet) dintr-unul din cele 2 motive: vocatie sau bani. Fiul meu cel mare, de pe la 7-8 ani a zis ca el se face medic. Nu a intrat din prima, si ca sa nu faca armata, cum era pe atunci, a intrat in toamna primul la fizica. Dar dupa un an, a renuntat, cu riscurile de atunci, la fizica, si a mai dat odata la medicina. Acum e medic sarac (apartament de 2 camere intr-un cartier mai marginas, o ditamai masina numita logan), dar cu foarte multi prieteni (nu pacienti, caci el se implica in toate cazurile). Deci, zic eu, vocatie. Despre restul, dati voi exemple!

 16. Cati ani aveti? Poate in urmatoarea viata sa primiti scrisorile astea….

 17. – colegiul Medicilor luptă. impotriva transparenței.
  – chestionarul privind feedback-ul pacientului avea peste 10 pagini si trebuia completat in spital, cel mai adesea in prezenta personalului.
  – rezultatul acestei metode a fost un grad de satisfactie de peste 97%.
  – noua metoda de feedback e prin sms sau online, are 9 intrebari si se completeaza dupa externare.
  – rezultatele proiectului pilot arata deja o scadere cu 25% a gradului de satisfactie.
  – Colegiul Medicilor cere retragerea / refacerea sistemului nou.
  – presedintele Colegiului Medicilor spune ca, mai degraba, oamenii ar trebui intrebati daca le convine plafonul alocarilor pentru hrana.
  – plafonul a fost ridicat in vara aceasta pentru prima data in ultimii 8 ani.

  http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/nemultumiri-legate-de-noul-chestionar-al-pacientului-622939

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green