Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Cum vor să ne salveze PSD și ALDE din mâinile ministrului ucigaș și traficant de organe

dreamstime_s_46131634

Unde ne-au adus ultimii 26 de ani de guvernare, la capitolul sănătate? Pe locul I în topul european al deceselor evitabile. Mai direct spus, 1 din 2 români moare cu zile, pentru că sistemul nu e în stare să-l salveze. Ce ne-a adus aici? Hoția și iresponsabilitatea criminală a celor care au fost la putere în toți anii ăștia.

Ce fac oamenii responsabili de dezastrul în care suntem, în aceste zile? Campanie electorală cu sănătatea noastră.

O să rezum în cele ce urmează scandalul transplantului de plămâni care v-a trecut sigur pe la urechi în ultimele zile. Poate că n-ați avut timp să-i descurcați ițele și să-i detectați duhoarea electorală, așa că am făcut-o eu pentru voi.

Rezumate, lucrurile arată așa:

Binecuvântat de Sorin Oprescu și Bănicioiu, managerul spitalului Sfânta Maria din București, Narcis Copcă, face investiții de 10 milioane de euro, în ideea de a da drumul transplantului de plămâni în spitalul cu pricina.

Nu știm încă la ce prețuri a fost achiziționată aparatura, știm doar că, de exemplu, clinica nefuncțională pentru arși de la Floreasca a fost dotată la prețuri exorbitante de un apropiat al lui Sorin Oprescu și că Secureanu de la Malaxa și-a făcut chiar și casă pe banii spitalului.

Mai știm că acreditarea centrului de transplant de la Sfânta Maria a fost făcută de Victor Zota (fost șef al Agenției Naționale de transplant), care are deja o condamnare penală pentru acreditarea unei clinici care făcea trafic ilegal de ovule.

Zota a dat acreditarea în martie 2016, FĂRĂ ca în centru să existe compartiment de pneumologie, esențial în îngrijirea post-transplant. DUPĂ ce a fost acreditat, spitalul a cerut suplimentarea structurii organizatorice cu acest compartiment obligatoriu. Care a fost răspunsul Agenției Naționale de Transplant la întrebarea “Cum s-a făcut totuși acreditarea, în aceste condiții?”, pusă de Minister? Acesta: “Spitalul Sfânta Maria îndeplineşte majoritatea condiţiilor necesare, cu toate acestea, având în vedere complexitatea procedeului de transplant pulmonar, considerăm oportun un studiu aprofundat şi imediat al noilor structuri solicitate şi al riscurilor ce pot apărea”. Cum ar veni “OK, am dat acreditarea, dar ar trebui totuși să mai studiem problema”. Studiul nu s-a mai făcut niciodată, iar compartimentul de pneumologie obligatoriu în îngrijirea post-operatorie a pacienților transplantați nu există nici azi.

Spitalul a continuat însă să ceară bani Ministerului Sănătății, pentru începerea activității de transplant. Câți bani? Păi, inițial 120.000 de euro per transplant, adică exact cât ar fi fost costul unuia făcut la clinica AKH din Viena. Când Ministerul a cerut justificarea costurilor, spitalul a revenit cu un deviz de 80.000 de euro. Cum s-a ajuns de la 120.000 la 80.000? Mister absolut.

Mai știm că, acum o săptămână, în plină campanie electorală, Narcis Copcă, managerul de la Sfânta Maria și Gabriela Firea de la PSD au ieșit direct cu acuzația că ministrul Sănătății a omorât un pacient care era pe lista de așteptare pentru transplant la Sfânta Maria, refuzând să aprobe finanțarea activității, înainte de rezolvarea tuturor chestiunilor de care depinde supraviețuirea pacienților.

Transplantul de plămâni nu se termină în momentul operației, sunt extrem de importante îngrijirea și urmărirea post-operatorie.

Primul transplant de plămân din Ungaria s-a făcut acum un an. În pregătirea intervenţiei, au fost implicaţi 92 de oameni. 20 dintre ei au fost medici şi asistente. Documentul care descria pas cu pas transplantul a avut 80 de pagini. Pregătirile logistice au durat aproape un an. Cea mai importantă a fost pregătirea medicilor, care a constat în multe traininguri de specializare în centre de transplant cu experiență, atât pe partea de chirurgie, cât și pe partea de îngrijire post-operatorie. Nu este și cazul Spitalului Sfânta Maria, acolo s-au grăbit lucrurile pe modelul deja cunoscut “Avem de toate și le știm pe toate, ca în Germania”.

Dar să continuăm cu povestea, căci partea cea mai hardcore de-abia urmează. În urma scandalului, Ministerul Sănătății a invitat o echipă de experți internaționali de la Eurotransplant, ca să evalueze obiectiv situația de la Spitalul Sfânta Maria. Ce este Eurotransplant? Este instituția care facilitează întâlnirea dintre organele donate și pacienții transplantabili în cele mai bune condiții de compatibilitate, în deplină transparență și pe criterii etice, în șapte țări europene: Austria, Belgia, Croația, Germania, Ungaria, Luxemburg, Olanda și Slovenia. Toată activitatea de transplant din aceste 8 țări trece prin Eurotransplant, da? Intrați pe site-ul lor și veți vedea cu ochii voștri cine sunt oamenii și cât de credibili, de profesioniști și de transparenți sunt.

Ei, și acuma vine bomba: directorul Spitalului Sfânta Maria, Narcis Copcă, le-a trimis experților de la Eurotransplant o scrisoare redactată de avocați în care le-a pus în vedere să nu calce la el în spital, pentru că – ce să vezi? – ar însemna că se amestecă în campania electorală de la noi, și i-a amenințat cu citarea într-un dosar penal, pentru că – citez – “au luat plămâni ținând cont de legea Eurotransplant și nicidecum de legea din România, care obligă autoritățile să acorde prioritate românilor pentru transplant și abia apoi altor state, dacă nu au primitori compatibili aici”.

În realitate, din 21 de pacienți români transplantați în intervalul 2013-2016 la AKH Viena, 20 au primit plămâni prelevați de la cetățeni europeni.

România făcuse de-abia în martie anul acesta un acord cu Eurotransplant prin care se angaja să ȘI doneze plămâni, ca să mai poată primi.

Tot Narcis Copcă a făcut plângere pentru omor din culpă împotriva ministrului Vlad Voiculescu și îl acuză, într-un comunicat de presă de ieri, de – iarăși citez! – “constituirea unui grup infracțional ce, împotriva legilor din România de alocare a organelor prioritar pentru pacientul român, are ca scop deturnarea organelor recoltate în România printr-o organizație privată, Eurotransplant, către pacienții din străinătate, cât și eliminarea centrelor de transplant din România și externalizarea acestor servicii în străinătate”.

Ați înțeles, da? Deci Ministrul Sănătății vrea să facă trafic de organe, prin intermediul Eurotransplant, instituția care coordonează activitatea de transplant din 8 țări europene: Cum ar veni, toate autoritățile din Austria, Belgia, Croația, Germania, Ungaria, Luxemburg, Olanda și Slovenia fac trafic de organe prin Eurotransplant și mai lipsea România.

Până una alta, în ce privește respectarea legii românești, un raport din 2014 al Corpului de Control al Ministerului Sănătății, ignorat de miniștrii Bănicioiu și Nicolaescu, a arătat că alocarea organelor pentru transplant se face “la discreția personalităților medicale în domeniul transplantului”. Raportul din 2014 venea la câteva luni după scandalul privind transplantul de rinichi pentru actorul Alexandru Arșinel. Acesta a fost acuzat că a primit un rinichi “peste rând”, listele cu pacienți care așteptau un rinichi nou fiind ignorate de conducerea Agenției Naționale a Transplantului.

Irinel Popescu, șeful departamentului de chirurgie şi transplant hepatic de la Fundeni, spune că concluziile acestui raport sunt calomnioase. Nici n-ar avea cum să fie altfel, dincolo de orice raport, toată lumea știe că România nu primește nimeni tratament preferențial la doctor în funcție de… diverse.

Bun. Din fericire, Narcis Copcă nu poate să amenințe cu avocați și Corpul de Control al Ministerului Sănătății, așa că sperăm să aflăm în curând măcar detalii despre furnizorii aparaturii de transplant de la Sfânta Maria și prețurile la care a fost luată. Ungaria a investit 3 milioane de euro în dotările pentru transplant pulmonar, în timp ce România a investit deja 10 milioane (5 milioane le-a dat ministerul, 5 milioane le-a dat primăria, conform declarațiilor lui Narcis Copcă). Așteptăm cu emoții să vedem pe ce s-au dus acești bani.

Cu emoții așteaptă, probabil, și Gabriela Firea, care a alocat deja, până acum, “pe proprie răspundere”, managerilor de spitale 34.000.000 de euro. Din această sumă, 1.270.000 de euro au plecat la Malaxa, pentru cumpărăturile personale ale deja celebrului manager Secureanu. Consilierilor USR li s-a tăiat microfonul de zeci de ori când au vrut să pună întrebări despre banii alocaţi spitalelor. Anei-Maria Ciceală de la USR, când a vrut să întrebe de ce Secureanu cumpăra în octombrie 2016, cu 230.000 de lei, un sterilizator identic cu unul cumpărat în septembrie 2016, cu doar 20.000 de lei, Gabriela Firea i-a spus că nu contează întrebările ei despre cheltuielile spitalelor, fiindcă oricum le vor aproba consilierii PSD și ALDE, care au majoritate.

Între timp, candidații ALDE, au umblat prin blocuri, pe la ușile oamenilor, să le ceară votul, în schimbul promisiunii că îi vor scăpa de echipa odioasă de la Ministerul Sănătății, care distruge România și – atenție! – pe copiii bolnavi de cancer. Ghinionul i-a adus și față-n față cu părinți cărora le-au fost salvați copiii chiar de oamenii din echipa lui Vlad Voiculescu de azi, pe vremea când erau voluntari, moment în care au fost luați la goană pe scări. Dar, în general, e posibil ca mulți cetățeni dezinformați să-i fi crezut. Așa cum crede minciunile lui Gâdea și Badea și publicul captiv al Antenei 3, unde e festival de spălat pe jos cu Voiculescu.

Ca să concluzionăm, ați înțeles care e ultimul nivel de jeg la care a ajuns campania electorală a PSD și ALDE, da? Ministrul Sănătății omoară oameni și face trafic de organe, iar oamenii lui distrug copilașii bolnavi de cancer.

De Vlad Voiculescu și de echipa lui vor PSD și ALDE să ne salveze, ei sunt cel mai mare rău care i s-a întâmplat sănătății românești. Din ghearele lor trebuie smuls Ministerul Sănătății și lăsat pe mâinile PSD și ALDE. Adică tot acolo unde a fost în ultimii 26 de ani.

Din păcate, tot ce au făcut Vlad Voiculescu și echipa lui în puținele luni de mandat este reversibil. Toate măsurile luate împotriva corupției uriașe, tot efortul de transparentizare, depolitizare și de scoatere a sistemului din mâinile acelorași câtorva somități feudale, care controlează toate deciziile și toți banii, pot să dispară dintr-o singură lovitură de pix a viitorului ministru PSD sau ALDE.

Spunea Adriana Mariș ceva care m-a marcat, pe Facebook: PSD a învățat ceva din Colectiv. A învățat să nu mai aibă nici cel mai mic scrupul. Dacă mâine s-ar repeta tragedia, i-ar da afară cu maxim tupeu pe doctorii străini veniți să ajute, iar pe cei care care ar îndrăzni să spună că “Nu avem de toate, ca în Germania” i-ar acuza de omor și de trafic de organe.

De-asta trebuie să votăm. Și să convingem fiecare măcar 2-3 dezinteresați să se ducă la vot.

Foto Nuvolanevicata | Dreamstime.com

65 comentarii

 1. Adevărul este că am rămas ”mască” la răspunsul managerului de la Spitalul Sf. Maria. Cum adică să interzici accesul unei echipe de control ?După ce Ministerul și Primăria (culmea!) și-a dat acordul? Da e public nu-i spitalul lu mă-sa? Doamne, dar e ministrul lui de resort! Și Primăria! Și banii vin de la minister și de la primărie. Nu vine el cu bani de-acasă. Și sunt curioasă de unde plătește echipa de avocați.

 2. Liviu Dragnea: “În 26 de ani, s-a furat peste tot. Nu am reuşit să facem o autostradă de la un capăt al ţării la altul, din mai multe motive. În primul rând s-au furat mulţi bani (…) S-au risipit miliarde de euro”.”

 3. Scuza-ma, dar in conditiile in care domeniul e subfinantat iar din ce se aloca mare parte se fura eu zic ca cifrele sunt miraculoase. Practic la noi din 6 morti 3 erau evitabile iar media europeana e de 2 din 6. Deci in comparatie cu media avem “doar” 1 moarte evitabila din 6 in plus. Pai daca asta nu-i miracol, nu stiu ce altceva e.

  • Ceziceam eu de statistica? Dupe cata aritmetica am invatat eu in facultatea de matematica, 3 din 6 sau 1 din 2 este tot una, adica jumatate. Dar sa vezi, 2 din 6 difera cu 1 fata de 3 din 6, dar hai sa scihmbam marimea, 200 din 600 deja difera cu 100 fata de 300 din 600.

  • Fiindca media UE era de circa 1/3 (cca 33%) iar situatia de la noi era de 1/2(circa 50%) am folosit o notiune pe care banuiesc ca si tu ai studiat-o in clasa a cincea (sau a sasea), careia ii zice numitorul comun. Care este cel mai mic multiplu comun a doi (sau mai multi) numitori ai unor fractii (asta sigur s-a facut intr-a cincea). In cazul acesta, 6. Cel mai mic multiplu comun e, dupa cum suna, unic (cel mai mic). Ca vrei tu sa folosesti alti numitori comuni… treaba ta. Poti sa-l folosesti si pe 7986, daca vrei, dar cea mai simpla modalitate de a spune ce-am vrut sa spun era asa: 1 din 6. A, si nu tine de statistica asta, ci de aritmetica. Da’ oricum, cand vrei sa imi mai precizezi cum sta treaba cu aritmetica sau statistica, fa-o linistit… daca tii cu tot dinadinsul.

  • @adi: matematic ai perfecta dreptate, de fapt eu nu m-am exprimat destul de clar: alea 100 erau vieti de oameni! Si sunt mult, mult mai multe.

  • Si eu am pus “doar” intre ghilimele tocmai pentru ca stiam dintru inceput cat de cinic e calculul. A fost un cinism premeditat, daca pot spune asa.

 4. O poveste care mă sperie. Pentru că mă tem că PSD+ALDE chiar au șanse să câștige alegerile și să continue jaful.

  • Domnule, nu mai scrie tot ce simti, toate temerile. Si eu ma tem de asteroizi si de explozii vulcanice dar nu o spun lumii. Deci, mergi la vot si voteaza anti temere, e simplu.

   In plus, tine minte: PSD + ALDE < PNL + USR + UDMR + minoritati, clar?

   Daca PMP intra in Parlament (cel mult doar la Senat, probabil) nu va sustine un guvern PSD-ALDE. O fi Basescu cea mai mare jigodie din politica, dar pe asta nu o poate face. Exista o limita in toate, ar fi prea de tot.

  • @Franklin: greșești, în momentul ăsta Băse e frate cu Ghiță 😉

  • Costica Mecanicu'

   ar fi bine PMP sa nu prinda pragul altfel 100% basescu va face alianta cu psd si alde asa cum au facut si la locale in teritoriu.
   basescu e la fel de interesat ca si ghita sa scape de justitie.

   singura alianta care ne mai scapa e PNL+USR+UDMR desi si aici am dubii pentru ca PNL e posibil sa faca alianta cu PSD pentru un USL 3.0 si sa ramana usr si udmr in opozitie.

  • Ă-hă-hă …. 😆
   Asta cu UDMR mi se pare cea mai de încredere, că doar – se ştie – UDMR e cel mai cel partid, niciodată – da’ niciodată – nu s-a “vândut”, făcând “alianţe” cu partidul care le oferea cel mai mult… 😡

  • Costica Mecanicu'

   @catalin, nici cu UDMR nu mi-e rusine, evident. dar macar nu e ALDE, PRU si alte partide malefice.

  • Oricum de 26 de ani UDMR asteapta rezultatul alegerilor ca sa stie cu cine va guverna!

 5. Costica Mecanicu'

  Ce sa convingi? toti prietenii mei corporatisti se duc la ski weekendul care vine caci se deschid instalatiile de cablu. vot vs ski, hmmm, oare ce vor alege tinerii frumosi si liberi si corporatistii?

  • Te duci la ski de sambata si pleci de acolo duminica la pranz. Apoi stai 6 ore in traffic si tot iti mai raman 3 ore sa votezi cu gandul la ziua de 16 Noiembrie 2014 😆

  • Desi pare greu de crezut, suficienti “tineri frumosi corporatisti” voteaza PSD sau PNL. Salariile lor depind de asta. Daca ti se pare ca spun prostii, vezi ca este o stire azi despre banii aruncati aiurea de ministere pe programe software: o mare parte din IT-ul romanesc exista datorita contractelor cu statul.

  • Chiar , greu de crezut

 6. De fapt cred că totul s-a rezumat la a “bifa” şi transplantul de plămâni, din care unii au de câştigat, sub diverse forme, nu conta şi nu contează ce şi cum.

  Iar tot ceea ce vedem este doar o “banală” ciorăneală tipic rromânească între nişte pramatii care au comis dverse abuzuri şi mânării şi celelale pramatii care se adună în jurul stârvului şi profită, sperând că le vor lua locul ăstora, ca să nu se mai întâmple aşa ceva. Cu transplantul de plămâni. ci cu altceva, că oamenii sunt inovativi. După care vor veni ăilalţi care vor “descoperi” mânăria şi vor face rocada cu ăştia ş.a.m.d. La asta se rezumă totul, din păcate…

  Cel mai jenant mi se pare însă că încă mai sunt oameni care cred că se va schimba ceva prin metode civilizate, gen proteste, investigaţii, voturi ş.a.m.d. Suntem pe calea spre dezastru dacă după 26 de ani de cleptocraţie încă nu pricepem că nu se întâmplă nimic altceva decât o rotaţie a cadrelor, iar aceşti căcănari care se ceartă de mama focului între ei, pentru “cetăţean”, îşi strâng mâinile pe sub masă şi se pişă pe fraierii care au pus botul la harnelile lor electorale…
  Nu aţi înţeles nimic din alianţele de toate felurile, aproape împoriva naturii, între diversele partide, din trecerea cadrelor dintr-un partid în altul fără nicio jenă, din numirea aceloraşi lepre în funcţi cheie, din averile colosale învârtite de aceşti frcători de menă din politică?!?
  Din păcate, clasa politică actuală trebuie stârpită, numai aşa o să dispară ei şi apucăturile lor.

  În rest, sper să câştige alegerile cine doriţi voi şi după un an să veniţi să bociţi pe aici cum v-au fraierit cei pe care i-aţi votat…

  Şi vreau să văd dacă vreun lache-flauşat d-ăsta VA PLĂTI pentru autorizarea a ceva neconform, pentru declaraţii idioate ş.a.m.d. Tare mi-e că nea directoru’ ăsta va fi sancţionat “drastic” pentru ce a făcut, adică “scuturat” de ceva bănuţi pentru campanie şi apoi uns director sau ceva prin Ministerul Sănătăţii, la raionul de autorizare transplanturi. De bani, gen…

  P.S. Mai nou, pe la ţară, când le-am spus că nu pierd timpul cu prostia asta numită vot, cică ţin cu Băsescu… 😆 😆 😆 la nivelul ăsta de îndobitocire s-a ajuns…

  • catalin,

   respectele mele!

   comentam si eu la un alt articol despre nevoia imperioasa de pedeapsa capitala. nu din a doua, a cincea, a noua abatere; din prima. ai furat, ai omorat pe rosu, ai plagiat, ai… adio! suntem destui, avem de unde alege. explicatii de genul “am copii multi, sunt sarac” se pot extrapola la absolut toate situatiile si nivelele financiare, de educatie, de cultura, religie. fiecare jigodie prinsa e brusc si pe deplin lovita de regrete. cand e prinsa. si o sa faca pe dracu in patru sa fie judecata in libertate, sa fie condamnata cu suspendare, sa… sa se intoarca la averile care nu se confisca. teorema “dupa fapta si rasplata” nu se mai aplica de prea mult timp.

  • Eu fac statistici proprii cat timp trece de la alegeri la prima aparitie a expresiei “greau mostenire”

 7. ce șanse are o căprioară să intre în bârlogul lupilor și să le propună să facă împreună o viață mai bună în pădure pentru toate viețuitoarele 😡 😈 😡 😈

 8. Pai luati cu tolo.ro, postarea de azi si o sa vedeti ca Secatura de Secareanu a platit si colo si colo, astfel ca indiferent cine cashtiga, sa nu i se inchida robinetul

 9. “Din păcate, tot ce au făcut Vlad Voiculescu și echipa lui în puținele luni de mandat este reversibil. Toate măsurile luate împotriva corupției uriașe, tot efortul de transparentizare, depolitizare și de scoatere a sistemului din mâinile acelorași câtorva somități feudale, care controlează toate deciziile și toți banii, pot să dispară dintr-o singură lovitură de pix a viitorului ministru PSD sau ALDE.”

  Bingo! In sfirsit nu-l mai lauzi aiurea pe Voiculescu! Nu a schimbat din functie pe nimeni. Rezultatul? Cei care conduc sanatatea (uita-te la Copca si Secureanu) au continuat sa fure, sa-i rida in nas ministrului si sa astepte alegerile, dupa care vor veni Banicioiu sau Nicolaescu.

  • secureanu era in subordinea primariei, firea l-a demis, nu voiculescu, ca era in subordinea ei. sistemul e facut in asa fel incat sa nu poata fi schimbat usor, in cateva luni, de un guvern fara sprijin politic. pentru o reforma administrativa reala e nevoie de sustinere politica in parlament.

  • Da, pe Secureanu l-a aranjat Tolo. Voiculescu la rindul lui n-a dat afara pe nimeni. Bun, si daca sistemul e facut sa nu fie schimbat, hai sa nu ne mai imbatam cu apa: bilantul lui Voiculescu e zero. Sigur, a incercat ceva, ca proceduri, ca transparenta etc. Frumos! Dar care sint sanctiunile daca greii din sanatate ignora procedurile lui? Ca aici e marea problema, la oameni, nu la reglementari.

  • nu, bilantul nu este deloc zero. a schimbat metodologia de concurs pt managerii de spitale. asta e ceva mare, in sensul depolitizarii. ma opresc la acest singur exemplu, mai multe gasesti pe site-ul ministerului, daca ai bunavointa sa te informezi, inainte sa pretinzi ca n-a facut nimic. doar ca, daca vine banicioiu din decembrie, poate anula si asta, si tot ce a facut. ca sa se poata face reforma administrativa pe care o doresti si o dorim si sa zboare muuulte capete e nevoie si de mai mult timp si de sprijin politic. un ministru e un ministru, nu e batman. nu ai cum sa zici ca nu a facut nimic decat daca privesti cu rea vointa. a facut tot ce putea sa faca in CONDITIILE DATE, oricum ai da-o, de un milon de ori mai multe decat inaintasii lui. acuma, daca poporul o sa vrea tot PSD, nu o sa fie vina lui voiculescu.

  • si be) pe secureanu l-a aranjat tolo, dar si corpul de control al ministerului sanatatii a dezvaluit multe nereguli. cel mai recent exemplu: http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/exclusiv-agentia-nationala-de-transplant-necontrolata-intre-2008-si-2011-624672.
   daca iti amintesti, inclusiv la examenul de rezidentiat a intervenit ministerul si i-a prins cu liste facute cu numele schimbate, ca sa fie recunoscute pilele de comisiile de examinare. si i-a presat pana au facut examen corect. si cate si mai cate. liste de achizitii publicate, ca sa poata rascoli ziaristii si publicul prin ele, accesul TUTUROR medicilor, prin concurs, la comisiile de specialitate care trag toate sforile si care pana acum erau monopolul dinozaurilor de la UMF samd. Voiculescu nu e nici procuror, din pacate, si nici Parlamentul, care sa isi dea singur sustinerea politica pentru o reforma si mai profunda.
   dragnea urla acum ca face spitale regionale dupa ce a demarat voiculescu procedurile pentru spitale regionale și s-au luat deja terenurile, urmând să fie gata și studiile de fezabilitate pentru demararea construcțiilor. pentru prima data in 26 de ani, cineva a demarat treaba asta si ala e el. cum sa spui ca nu a facut nimic?

 10. cosmarul unui om instarit. se facea ca omul instarit cu multi bani in cont si suficiente relatii pentru a fi tratat medical la cel mai inalt standard posibil in romania trebuie sa mearga cu masina un drum mai lung. fara sa fie cu nimic de vina un manelist care conduce ca cizma dar a scapat pina acuma ca a mituit politistii rutieri, intra in masina omului instarit. omul instarit in stare de inconstienta e transportat de urgenta la cel mai apropiat spital de provincie intr-un miniorasel subsubsubdotat medical. adio si-un praz verde.
  cosmarul unui om simplu. ajunge intr-un spital si din faptul ca nu are bani de spaga decit foarte putini reiasa ca omul sau familia lui nu prezinta vreun pericol pentru medicul care l-ar lasa sa moara pentru prelevare de organe. organele lui nu vor folosi pentru transplantare la primul caz real disperat aflat cinstit pe lista de transplant ci unui mafiot care a avut suficienti bani sa unga medicul care sa-i falsifice datele medicale in asa fel incit sa para cel mai disperat caz posibil si cu prioritate maxima la transplant.
  om bogat, om sarac, ti-o iei oricum, pentru ca coruptia e totala si sistemul sanitar la pamint.

  • Asta le-am zis si eu multor “realizati” din România, indiferent de câte pile si relatii aveti voi, e posibil oricând ca un spãgar sa dea cu masina peste voi sau peste copilul vostru pe trecerea de pietoni. Raspunsul a fost intotdeauna “daca gandesti asa atunci nu mai iesi din casa”. Se pare ca gandirea pozitiva e la putere in Romania… 🙂

 11. Firea a alocat bani pt spitale? Nu pot crede asa ceva! Sunt chirurg în unul din cele mai mari spitale de urgenta din bucuresti și vara operez îmbrăcată în hainele de sala și cu masca pe nas la 40 si de grade în sala deoarece nu exista ventilație ; în ceea ce privește aparatura stai cu inima cat un purice ca nu știi ce anume din aparatura cu care operezi va ceda în timpul operației și poate omori omul (asta când ai aparatura și nu improvizezi) iar de medicamente nu se mai pune problema -jumate le cumpăr eu sau pacienții. Asa ca dacă s-au dat bani nu pot sa îmi imaginez la ce s-au folosit…

  • @cristina , un chirurg de la un “mare spital de urgente ” din bucuresti nu are timp sa posteze pe bloguri cacaturi de genu` : io cumpar jumatate din medicamente pentru pacienti .. hai sictir

  • imi pare rau de limbaj . am jurat ca nu o sa mai comentez niciodata la subiecte politice pentru ca imi creste tensiunea si nu vreau sa mor asa de tanar , la 27 de ani .

  • Bre shoric, si chirurgii de la marile spitale de urgente se mai cacă din când în când, că-s oameni și ei, și poate atunci au timp sa posteze pe bloguri de pe budă, cum fac eu in acest moment … când stai pe budă nu e obligatoriu sa citești Schopenhauer, să știi. Sau poate postează din tramvai. Sau de la coadă la Auchan. And so on and so on, nu toată lumea postează de la servici …
   Anyway, iar ai dat cu bota-n baltă …

  • @shoric: tensiunea ta creste pentru ca tu ai un anume organ, acolo, cel mai sus, care se inchide, nu mai primeste sange, si atunci restul se preseaza in instalatia ramasa,(poate nu chiar in aia care vrei tu), crescand tensiunea. Nu totul e chiar ca la televizor!

 12. Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3: Vă dați demisia mâine, domnule ministru, pentru că nu știți câți bani s-au luat de la Comisia Europeană pentru cele trei spitale regionale?
  Vlad Voiculescu (prin telefon): Avem de la Comisia Europeană câte 50 de milioane pentru fiecare spital, deci 150 de milioane de euro în total.
  Lia Olguța Vasilescu: Habar nu aveți. Liviu Dragnea a obținut 300 de milioane de euro.
  [câteva minute mai târziu, după ce ministrul nu mai era la telefon]
  Lia Olguța Vasilescu: Doar să mai fac o precizare. E vorba de 150 de milioane din fonduri europene și 150 de la Guvernul României. Deci în total 300 de milioane.

  aici și video: https://www.facebook.com/oana.gheorghiu.58/posts/1269110636445688?pnref=story

  • Era undeva o rubrica: No comment, NO HOPE!

  • @Simona:
   Incearca sa scrii si o piesa de teatru! Zic doar asa, in treacat, tu faci cum vrei. Pai nici Caragiale n-a avut atata amar de material viu la dispozitie. Coruptia de acum 100 de ani era de-a dreptul infantila. Ce scrisoare pierduta, ce Agamita, ce Pristanda, ce Zoe si Tipatescu … Niste dulcegarii de vodevil. Pe cand astazi personajele sunt adevarati baroni, cu afaceri multiple, ogoare, paduri, conturi, mertane, viloace etc. Il vezi tu pe Trahanache sa aiba iaht? Sau Zoe, silicoane, platite jumate de Tipatescu, jumate de Malaxa? Pe cand azi? Bogatie scrie pe fruntea ta.
   D-aia zic, apuca-te de teatru cat e nisa goala, ia-l si pe Mihai, ca sunteti rodati si … la munca! Generatiile viitoare va obliga!

   Oleaca de critica (asa e-n teatru)

   Scena merita descrisa mult mai pe larg, inclusiv bagate in seama si celelalte personaje din studio. Dupa cum i-a rezistat coafura si stralucit tafna in bataia noului pixel HD al Antene3trei, Olguta a avut destula “sustinere” din partea gazdelor.
   Tupeul e marele atu al acestor (mi-a placut cum le-a zis Catalin) cacanari! Rezumativ, dar suficient de inexplicit, ca o falsa pista falsa. 😎

   NOTA
   Mi-a placut c-ai pus in paranteze patrate [ …] indicatiile de regie, desi mai incapeau cateva. Asta m-a si dus cu gandul la sugestia de fata.

   In rest:
   @Catalin:
   Mi-ai luat cuvintele din gura, ai mai pus cateva de la tine si-a iesit maretia aia de rezumat (sic!). Procuror trebuia sa te faci.

 13. Da toata lumea vina pe noste guvernanati care au ajuns cum in fruntea tarii, ca am uitat? Parca era ceva legat de sub 50% voturi in mod repetat, sau ceva de genul…

 14. Cu tot respectul, exista aici un voit sau nu mix al lucrurilor. Pe de o parte vorbim despre un act medical. Un act medical pe care niste oameni din domeniu, specialisti, si-l asuma. Acesti oameni considera ca au si expertiza si dotarea necesara pentru a duce la bun sfarsit un astfel de demers. Pe de alta parte vorbim despre suspiciuni si, cu siguranta – nereguli, privind achizitiile publice care au facut posibila existenta acestei sectii de transplant. Pentru un contabil lucrurile sunt cat de poate de negre. Pentru un medic, cat de poate de albe. Medicul vrea sa opereze, contabilul nu-l lasa. In aceeasi logica a lucrurilor spitalul Malaxa ar trebui acum inchis si activitatea suspendata pe perioada in care vor fi scoase la lumina toate matrapazlacurile lui Secureanu.
  Fac parte dintre cei care-si dau cu parerea desi legaturile cu tara mai exista doar prin prisma legaturilor cu oamenii dragi pe care-i am acolo. Am avut incredere in guvernul “#Colectiv”. Au venit pe un val de incredere, ca rezultat al mesajului antisistem si anti-clasa politica al celor din strada. M-au dezamagit profund. Vlad Voiculescu e unul dintre ei. Lasand deoparte orice aspect legat de activitatea lui ca ministru, pozitiv ori negativ, acordandu-i prezumtia de nevinovatie in toate “scandalurile” in care este acum implicat si creditandu-l doar cu bune intentii as fi curioasa cum mi-ar raspunde Vlad Voiculescu la o singura intrebare : intr-o tara ca Romania, bolnava – in termeni literali, nu metaforic, cu un sistem de sanatate subfinantat oricum, cum e posibil sa returnezi bugetului de stat 60 de milioane de euro “economisiti” in 2016 ?

 15. La ate comitete si comitii s-au inventat, doar sa pape bani, chiar ca omu deranjeaza!
  Simona, cand mai vrei sa-ti creasca tensiunea, intra aici:
  :mrgreen: http://anmcs.gov.ro/web/despre-noi/atributii-misiune-viziune/
  Deci nu apartine de minister, e un fel de ASF al sanatatii, cu cam aceleasi mentalitati si rezultate date de gard.
  Si colegiul director mi se pare interesant

  Colegiul Director


  Precum si lista de spitale acreditate deja!

 16. Simona, eu eram convins. Chiar am votat USB la locale, desi imi promisesem ca voi merge la vot pentru a-l anula, am zis sa mai incerc o data, cu unii neprihaniti, bla, bla, bla… Si ce constat? Ca USB devine USR si-si propune sa scoata la inaintare prim-ministrul tehnocrat pe care-l vrea si PNL. Alianta cu PNL, deci? In traducere, cu Blaga, Falca, Petrache, Nicolaescu, Boc, Poc si care or mai fi… Multumesc, nu. Merg la vot, e dreptul meu sa-l anulez. Si acum bagati din alea grele, ca ajut PSD, ALDE, s.a.m.d…

 17. Imi cer scuze, mi-a scapat o virgula in plus dupa “ALDE”…

 18. Arsinel, rinichiul înapoi!

 19. Dezbateam cu niste colegi la serviciu de ce ar mai vota cineva PSD sau ALDE si singura concluzie e ca ori sunt intr-in fel abonati la bani sau ajutoare de la stat, direct sau indirect, ori sunt retardati, retardati in sensul cel mai clinic al cuvantului. Ca de ideologie nu mai poate fi vorba aici.

  • Perfect de acord cu tine, si mie mi se par retardati irecuperabil cei care “cred” in “alde” PSD si ALDE… 🙂

   DAR la fel de retardati mi se par si ailalti care cred in celelalte adunaturi de profitori, numite “partide”, desi ar putea, la fel de bine, sa se intituleze Uniunea Hotilor Liberi, ca sa corespunda realitatii.
   Totusi, cam care crezi ca e diferenta intre aia care voteaza cu cine ai zis tu si aia care voteaza cu ceilalti?
   Ma scuzi, eu nu vad niciuna… si la fel, probabil gandesc aia care voteaza cu PSD sau ALDE despre ceilalti, iata unde duce prostia si invrajbirea, oamenii au ajuns sa sustina orbeste, ca la fotbal, un partid sau altul, fara sa priceapa ca sunt acelasi tip de adunaturi, un fel de non-ONG, un fel de OPP, adica Asociatii Pro Profit…

  • @catalin: ai perfecta dreptate! Din fericire, sau din pacate, cunosc personal mai multi “politicieni”, (ca si clienti,prin prisma meseriei), cam de prin tot spectrul. Toti, dar absolut toti sunt la fel. Acum vreo 15 ani, cu plus-minus, ma uitam stupefiat la un chef de finalizare de lucrare ce bine se aveau unul de la PRM cu unul de la UDMR. Acum, trecem cu vederea amanuntul ca amandoi aveau firme implicate!!!

 20. Problema Romaniei nu e saracia sau decalajul economic. Problema noastra suntem “noi”. Firea noastra. De aceea multe lucruri merg rau pe aceste meleaguri.

  Pana cand nu ne vom educa nimic nu va functiona la noi. Coruptia endemica de care suferim e cauzata de caracterul slab pe care il avem. De felul in care suntem educati din fasa pana in scoala. Nesiguri pe sine, romanul trebuie sa se agate de ceva: psihic de religie si economic de carca altcuiva (coruptia).

  Atat timp cat aceste “metehne” nu vor fi schimbate (nu 100 % dar macar peste jumatate) prin EDUCATIE, tara asta va merge rau.

  • aceasta educatie care ma doare!

   educatie = sa nu furi (copiezi, sofezi beat, etc) pt ca nu e bine; si daca te mai prindem o data furand (etc) stii ce o sa patzesti, o sa te admonestam iar! asa ceva! pai mah, nu prea are penetrare. nu patrunde. le tot spui, ei tot fura. ei se aleg cu meleoanele, noi ne alegem cu satisfactia ca le-am zis-o de la obraz.

   dar daca ni sa va permite sa punem problema asa: sa nu furi (copiezi, sofezi beat, etc) pt ca dracu’ te ia! te iau mascatzii, apoi te ciuruie plutonul de executzie, iti confisca tot-tot-tot, inclusiv camasa de pe tine, de pe ma-ta, de pe…,

   din acest moment, decembrie 2016, cate generatii trebuie sa se nasca, sa creasca si sa se educe PRIN VORBA BUNA, pt a pune bazele unui minunat popor roman?

   generatia tanara de azi e tot din categoria “de sacrificiu”; asta este expresia eleganta, vehiculata pe la teve. expresia neaosa-babeasca este “scapa cine poate, CUM poate”; adica mai un furt, mai o pila, mai o invarteala, ca oameni suntem, ne-ntelegem; plus ca “o mana spala pe alta si amandoua spala fatza”. copiii lor vor fi educati de catre acesti parinti, de catre aceasta generatie; prosti sa fie parintii sa ii invete pe copiii lor sa fie “fraieri”; pai adica cum? copilul meu sa nu copieze, sa dea examenele pe bune, (si poate sa le pice), sa nu ii pun o pila sa ia un job bun-caldutz, etc. pai e total aiurea; sa sufere copilul meu ca sa fie corect, si sa il vada pe copilul altuia, un tantalau notoriu, traind mai bine ca el; unde e rasplata IMEDIATA a acestui fapt? sa nu aud de rasplata in Ceruri, de Dumnezeu e sus si vede. eu vreau ca copilul meu sa traiasca bine aici si acum.

   si asa ajungem la esenta lucrurilor si la adevarata solutie: rasplata imediata. care nu poate exista fara pedeapsa imediata. adica esti competent, priceput la o meserie, stii sigur ca ai in fatza o viata traita bine; esti hotz, criminal, etc, puscarie ADEVARATA. temnitza grea; la galere, la canal, sau glontz. cata vreme oamenii de calitate NU sunt promovati si “premiati” pt ca sunt de calitate, care e rostul? calitatea vine prin munca; si munca fara rasplata ce dracu de rost are? si cata vreme javrele nu patzesc absolut nimic, iarasi, care e rostul? de ce sa fie omul cinstit cinstit in continuare, cand omul-javra nu patzeste nimic? e contrar oricarei logici elementare, oricarui instinct de supravietuire. se anuleaza motivatia luptei de a fi mai bun ca om, ca profesionist, ca cetatean. vad ca multa lume prezinta solutia educatiei fara sa duca analiza pana la capat; educatie pt fraieri, ca sa fie si mai cuminti, si mai harnici, si mai politicosi, si mai capabili, si mai devreme la locul de munca. mda. si pt “ailantzi”? nimic-nimic? sau spera careva ca javrele se vor molipsi hodoronc-tronc de bunul exemplu?
   pur si simplu: de ce sa nu furi, daca tot nu patzesti nimic? pt ca asa zice educatia? cei 7 ani de acasa? pai furtul poate face diferenta intre a vedea cele 7 minuni ale planetei pe google sau pe viu, par exampla.

  • Cerc vicios 😈 😆 😀

  • @carmen: de vreo 50 si de ani, de cand am inceput sa si gandesc, expresia cu “generatia de sacrificiu’ este permanenta! Oare cand vine si generatia de nonsacrificiu?

 21. iegzagt! unde pune glontzu’ mana nu se mai invarte cercu’ vitzios!

 22. Mai bine să vă citez un banc găsit recent şi care m-a amuzat copios:

  Pe Titanic a fost şi un român. După impact, românul ia o barcă şi vâsleşte disperat să se salveze. Un alt bărbat de pe vas îl vede şi strigă la el:
  – Unde pleci, omule? Nu vezi că mai sunt femei aici?
  – Lasă-mă, nene, în pace! De femei îmi arde mie acum?

  😆 😆 😆 😈

 23. @kerehome

  in opinia mea, ca sa nu mai sacrificam generatzii, trebuie sa avem darzenia, taria de caracter, chiar demnitatea, de a lichida indivizi. asta e tot: generatzie versus individ.

  “cand vom avea generatie de nonsacrificiu”: cand natiunea va fi in stare (sau va avea permisiunea) sa faca selectie.

  intelectuali sau muncitori cu ziua, cetatzenii trebuie sa aiba un bun simtz comun; nu trebuie sa fii laureat nobel ca sa stii cati bani ai in buzunar; si iti faci bugetul: ce griji am in casa? pai am de crescut niste copii orfani, am si pensionari in batatura, am bolnavi in spitale; etc. imi ajung banii pt conditii decente pt totzi astia? nu! atunci nu imi iau si caine, pisica, pesti exotici (a se citi droaie de adaposturi si alte “chestii similare” inutile), si nu tzin in batatura golani care sparg, strica si distrug fara sa produca nici macar cat si ce consuma. e pagubos. cu sperantza ca din 100 poate reintegrez 5. lasa sa ii reintegreze generatiile viitoare, daca vor fi mai bogate si vor avea cu ce. ideea de reeducare si reintegrare e frumoasa, dar nu ne-o permitem. plus ca eu as vrea ca din suma X sa se investeasca jumate in reintegrare si jumate in readucerea la viata a victimei ucise. adica cum, tot criminalul se alege cu cireasa de pe tort? revenind la ideea de buget, cum e posibil financiar sa ai acces la ceva ce nu iti permitzi? doar prin indatorare, fenomen care e o tampenie in sine, la un anumit nivel de intelegere. hai sa scriu pana la capat: ne indatoram noi, azi, ca niste naivi visatori ce suntem (sau lacomi!) si datoria facuta de noi o vor plati copiii nostri, cand vor creste si vor intra in campul muncii; uite asa se nasc generatiile de sacrificiu!

  la nivel planetar, puscariile sunt pline pana la refuz de indivizi (certati cu legea) iar generatia contemporana lor ii tine in spate. simultan, aceeasi generatie mai tine in spate si alte categorii sociale, despre care nu discut acum. indivizii certati cu legea consuma resurse imense in intregul proces de a fi prinsi, anchetati, etc, apoi “pastrati” o vreme la inchisoare; si o vor lua de la capat. considera aici absolut toate categoriile de “certati cu legea”: de la golanul jegos de cartier pana la baronul -local sau natzional- scaldat in parfum fin. toti o vor lua de la capat; si generatia contemporana lor se va cocosa din ce in ce mai mult sub greutatea taxelor si impozitelor. plus ca si ei procreeaza, sau ce crede lumea, ca nu? (aici discutia se poate complica cu lacrimi si muci vis-a-vis de vina colectiva a societatii, categorii defavorizate, etc; scurt: viata e nedreapta, te-ai nascut in familia nepotrivita, asta nu e un cec in alb pt crima)

  in lumina situatiei prezente la nivel de mapamond, statistic vorbind, ca natiune, ca specie, e logic sa acceptam disparitia prin eroare juridica a unui nr redus de cetateni “de calitate” decat sa acceptam anularea pedepsei capitale. se lasa inapoi pe strazi delicventi dovediti, tocmai pt ca nu mai e loc in puscarii; ce logica e asta? ce mesaj se trimite delicventilor? “si daca ma prinde ce? imi da drumu'”! de ce sa ii mai prindem, daca le dam drumul? consumam resure degeaba. plus ca e plina presa de cazuri grotesti in care criminali dovediti reclama regimul din puscarii si cer conditii decente!!! sfideaza logica, nu numai bunul simtz.

  stiu ca se impune o intreaga discutie legata de drepturile omului, dar se impune si stabilirea clara a notiunii de om, cetatean cu drepturi justificate, nu doar atribuite din oficiu. pedeapsa capitala de la prima abatere cu siguranta ar da nastere unei generatii de ganditori ante-faptuitori si ne-ar scuti de flegme verbale de genul “ce rau imi pareee (ca m-atzi prins).

  pe scurt: glontz

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green