Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

“Cea mai simplă afacere. Sunați-o pe Lucica la telefon. După 16”

Screen Shot 2017-06-10 at 11.14.21

Știți ce făceau românii la începutul anilor ’90? E suficient să luăm un Anunț Telefonic de pe vremea aia și ne facem imediat o idee. Ia să vedem:

Închideți un pic ochii. Suntem în… să zicem 1992. Viața românilor curge interesant. Un cetățean vinde “anticoncepționale orale, 60 lei cutia, valabile până în 1995”, altul smoală pentru acoperiș, iar alții aracet, butelii, bijuterii, elemenți de calorifer, cârje, saltele, plăpumi, borcane, triciclete, șampon, mileuri, ceai de ghimpe și mașini de tocat carne. Cei care țintesc să devină antreprenori sunt invitați să dea un telefon. Citez: “Cea mai simplă afacere. Sunați-o pe Lucica la telefon. După 16”. Aș suna-o și eu pe Lucica fără să ezit, căci mor de curiozitate, dar nu mai e bun numărul.

Chiar și în vremuri interesante rămân dezbrăcate mașinile de spălat, așa că un alt român caută “tinichigiu pentru îmbrăcat mașină de spălat”. Nu are nici cea mai vagă idee că, în vremea asta, “un tânăr simpatic, apt şi capabil de o prietenie sublimă, durabilă”, căruia nu i-a rămas mașina de spălat în fundul gol, își aşteaptă, “miniona compatibilă”. O mică orchestră vocal-instrumentală anunță că vrea să cânte la nunți, cu prețuri mici, fără să se gândească că lumea mai și moare și, două anunțuri mai jos, cineva schimbă un loc de veci în Craiova cu unul în București.

“Angajez meseriași care știu să îndrepte stuf pentru pescuit”, strigă din paginile ziarului un român întreprinzător, al cărui destin nu se va intersecta probabil niciodată cu destinul asistentei medicale interesate să efectueze “tratamente injectabile în zona Cișmigiu”. De ce doar în zona Cișmigiu și de ce doar injectabile nu am idee. Dacă o va solicita cineva să-i dea doar cu alifie, va refuza oare?

Un “pensionar incoruptibil cu experiență” dorește să efectueze “servicii pentru firme”, un sportiv vrea să “asigure protecție și pază”, un “domn serios, cu recomandări, aprovizionează magazine”, cineva vinde numere din revistele Pentru Patrie și Poliția română, iar un telespectator fervent schimbă “icoană ulei pe lemn ferecată cu argint” cu Telecolor nou. Vrea să-l țină numai pe Trinitas, normal, dar va trebui să mai aștepte niște ani pentru sta, că nu exista postul în 1990.

“Doresc viză sau chemare în Spania, ofer 100.000 lei”, zice altcineva. Sigur nu e anunțul unui manager bancar minion. Pentru că managerul bancar de 33/1,60/55 dorește “economistă (studentă), 20-25 de ani, inteligentă, fascinantă, realistă, uluitoare”. Pentru “week-end la munte”. Ca să discute cu ea niște bilanțuri contabile, logic.

“Mucegaiul apărut în locuinţă îmbolnăveşte grav locatarii. Se distruge rapid, ieftin şi garantat”, zice un ucigaș de mucegaiuri. Asta în timp ce “Grădina Zoologică” vinde “blană de jaguar argăsita, unicat”, cu 130.000 lei. Hm… Ce e și mai ciudat e că oferă relații la telefon numai “după ora 19″. Da, ea, Grădina Zoologică.

Închei cu un anunț care ar arunca Coaliția pentru Familie într-o salbă de preinfarcturi:” Doamnă 40 ani, încadrată, doresc parteneră vîrstă apropiată, prietenie, eventual căsătorie”. N-o să aflăm niciodată dacă e ceea ce pare a fi sau e doar o greșeală de tipar.

Dacă v-am făcut poftă și mai vreți să vă dați cu mașina timpului, puteți răsfoi personal mai multe ediții ale Anunțului Telefonic din 1992. Primul număr al publicației de anunțuri a apărut pe 7 iunie, acum 27 de ani, iar, din 2015, ziarul și-a făcut obiceiul de a republica în fiecare an o ediție veche și a o atașa ediției aniversare. Ziarul care e săptămâna asta la chioșcurile din București are ca supliment o ediție din iunie 1992 (cea de aici), iar online putem răsfoi nu una, ci trei ediții în variantă digitală: aici, aici și aici.

AT27 ok

Pe mine m-au marcat anunțul Grădinii Zoologice și ăla cu Lucica. Pe voi?

31 comentarii

  1. Divane boieresti, baldachine, mese de 12 persoane cu scaune pliabile (scaunele si mesele, adica), cuiere pom, sifoniere cu patru usi si suprapozabile, pesti, balerine, betivi, matriosti 7in1, vaze de Bhoemia din portelan chinezesc pentru spart cand vi se urca Mihaela, dragostea voastra, pe vitrina … d’astea.
    Va asteptam cu drag la Pavilionul H!
    Nu sunati, iesim noi din cand in cand!

  2. Fac pariu ca peste 75 % din obiectele oferite spre vanzare sunt in aceeasi stare (buna!) de functionare, chiar dupa 27 de ani. Am tinut o masina de spalat automata, cu 16 programe 25 de ani, am dat-o administratorului ca nou-nouta, inca spala cu ea. Da, stiu, e energofaga, facuta la Cugir, la nevoie o demontam si faceam din piese doua pusti de 7,62. Lucico, fataah, mai esti pe fir?

    • Domnu’ matrix, ‘mneata te-ai uitat la ceas?
      Sau nu știi să citești? Ceasul, zic…
      Am zis că după 16, da? Ce ‘oaele mele…
      Suntem și noi oameni serioși sau… 😂😂😂

      …că io lucrez de noapte, schimbu’ 3, și am și fo’ grăma de clienți, la mine se “intră” dăcât cu programare, sunt unii care lasă sacoșa cu prezervative de seara la rând, ca să (mă) apuce… că io fac treabă, să știi, scot untu’ din tine…
      Și sunt fată cu carte, că un client mulțumit mi-a lăsat și o carte pe fotoliu’ din odaie… sau pe noptieră, că nu mai țiu minte cum cântam io …
      Dacă veniți cu cuponul de pensie, aveți 25 la sulă discount… 😂
      Cu ăla de deces aveți 50 la sulă… nu glumesc, domnu’, odată am avut un autocar de decedați d-ăștia, număr de Telemorman, au făcut un popas în … ăă, la mine… îi mâna unu’ cu mustăcioară, cică să voteze … și io m-am mirat de ei, am verificat certificatele, da’ erau bune, domne, conform cu originalu’…
      Aoleo, hai că mă luai cu vorba și mă ciocănește clientu’ … 😂că stă șii așteaptă la ușă cu ea în mână … programarea, zic…

    • Aaaaaa ha ha ha hi ha lucinitaaaaaa 😛 😛 😛

    • P.S. Duoamna Simona, să știți că numărul e bun, ca nimănui nu-i strică un număr, mâ-nțelegeți…
      Interiorul nu mai e bun, d-aia nu reușiți să ma sunați, vă zic io…
      Păi în ’92 aveam 2 interiorul, acum am 5…
      Țoli… 😂😂😂

    • @Lucico:
      Daca ma iei cu “domnu’ matrix”, te iau si eu cu “stimata doamna”. Dar nu e cazul sa ne luam din asta!
      Toti ochii sunt pe noi.
      Sibe)
      De unde pana unde crezi ca afacerea e simpla? Ca vorbim de scosul untului, presupun. Aaa, nu?
      Tu pe la H mai treci? Te-ntreb asa!

    • … pentru mine e simplă … 😂
      … numa’ să te țină pe matale.
      Portofelul.
      La H nu vin încă, da’ e o idee. Am auzit că e acolo un băiet care o are de un metru și stă mereu cu ea în mână… berea, la bere mă refer… 😂 Da’ n-am reținut cum îl cheamă, are un nume greu de reținut, din 2 litere, începe cu d și se termină cu g, da’ să moară antena dă bulgari dacă-mi reamintesc numele… 😂

      Mno, hai că mă ții din treabă…
      Uite, deși n-ar trebui, îți dezvălui o țâră din secrețiile meseriei, că te văd om învățat, poate-mi dai un sfat: un client are fantezii, vrea să ne jucăm de-a Mihai Viteazu’, cică e o carte, ceva, gen Românii supt Mihai Voievod Viteazu’… cică el e Mihai Viteazu’ și io românii… 😂 o fi bine, maică?
      Altă dată cică să ne jucăm de-a statuia de la Universitate… El tot Mihai, io calul… băi nene, mă dor șelele de cât a încălecat și descălecat ăsta pe și de pe mine… acuma zi, matale, ăia pe vremea aia era așa, calofili sau cum îi zice când faci treaba aia și copiii tăi se cheamă centauri sau centurieni, că am lipsit la lecția aia…
      Că cu bou’ sigur se poate, uite, n-ați auzit dd Boureanu? Păi de ce crezi că îl cheamă așe? Și ai văzut ce față de taure are?
      Așe… Simona, ai legătura… vezi, dacă mă suni, ceri cu mine, că poate răspunde cuplaju’… că am rămas cuplată, că așe erau tilifoanele pe atunci… da’ era și bine, că vorbeam codificat cu clienții, să nu se prinză miliția… “Liberă, don’șoară?”, întreba câte unu’. “Da, da’ sunt cu plată…”
      Aoleu, stai că vine Mihai, cică să mă țesal, ca mergem la Călugăreni… 😂

    • ding dong, ding dong…
      asa e, asa e,
      era tipu ala misto de care le era la fete drag.
      ia uite, si io am uitat cum il cheama.
      dupa ce ca ne era drag ne-a dat si cate o bere…
      drag-nea am zis ???
      ptiu, piei drace…

    • … dom’le ce amintiri mi-aţi răscolit… da’ pot să vi le povestesc, că poate nu le citeşte domnu’ ăla cu d şi g, de care vă spuneam…
      … mno, când trecea pe la mine, mereu venea cu o rolă de câţiva metri de bere… şi se uita când la bere, când la mine, când la bere, când la mine, nu ştia ce să aleagă. Uneori mă alegea pe mine. 😆
      Da’ când se apuca de-o treabă, apoi făcea treabă, de se zdruncina blocu’ … apăi ştia tătă lumea, că dacă dădeam pe oteveu imediat după ce “terminam”, mereu îl vedeam pe Mărmureanu care zicea, “A , asta nu e nimic, vine ăla mare…”
      Şi io mă miram: “Dom’le da’ cât de mare poa’ să fie, dacă Mărmureanu ăsta nici de d&g nu-i mulţumit… ” ş-apoi, de unde ştia el referenţialu’ lu’ d şi g?!? 😯
      Pe urmă Mărmureanu ăla îi trăgea într-una cu Vrâncioaia-n sus, Vrâncioaia-n jos, şi io iar mă miram.,. cine ‘oaele mele e Vrâncioaia asta de-o ştie şi Mărmureanu, că io nu ştiu pă niciuna în breasla noastă s-o cheme aşa… na, mă gândeam, o fi vrăuna de lucs, dă are psăudonim d-ăla de scenă… 😆

      Noroc cu băietu’ ăsta, cu d şi g, că-i cult în cap, şi mi-a esplicat într-o seară – după 16 (beri) – de unde şi până unde cu Vrâncioaia aia.

      Cică pe vremuri, când era lupu’ din parcu’ Timeretului căţel, cică era unu’, Ştefan cel Mare, care era un fel de băiat de cartier p-acolo pă la el, în zona Vasluiului sau Sucevei, că nu am reţinut ezact ce număr avea la cal, cu VS sau cu SV.
      În fine, mare cocalar şi ăsta, cică îşi trecuse şi-n buletinu’ de populaţie numele chiar aşa, “Cel Mare”, cam cum am auzit io că a făcut unu’ de-şi zice “devito” sau ceva… dacă era moldoan, trebuia să-şi zică “avitei” sau “avitii”… în fine, ideea e că atunci când avea de completat vreun formular, trecea la numele dă famiglie “cel Mare”,, să ştie toţi duşmanii lui cine e smardoi p-acilişea. Bine, ăia, mai musulmani de felul lor, nu ştia să citească cu litere d-astea, da’ orişicât, omu’ se bucura singur că le făcuse o aşa aroganţă.

      Na, să revenim, E, Fănică ăsta, cum am spus mai sus, era mare smardoi şi se lua în gură cu toţi musulmanii care făceau şi ei o mânărie cinstită prin Ieuropa (nu angroul) şi tot le trăgea ţepe.
      Vă daţi seama, musulmanii ăştia se ofticau şi îl provocau pe Fănică ăsta s-o dea parte în parte, sa vază care-i mai ciumec. Ciumec, nu Ciumac… 😀
      Fănică atât aştepta, că-l durea-n brişcă, că doar nu lupta el. El stătea pe margine şi-i comanda p-ăia, juca un sistem destul de modern pă vremea aia 4.000-4.000-2.000, un fel de 4-4-2 de azi. Chestia e că el mai şi bătea, nu ca Daum ăsta de azi, cică făcuse o grăma’ de puncte, adunase vreo 92 de puncte, că atunci se dădeau 2 puncte la victorie şi el vea 45 de victorii şi 2 egaluri. Sau ceva de genu’. Oricum, Moldova era cică pe locu’ 2 FIFA atunci…

      Ideea e că şi pierdea mulţi jucători, ăştia erau numiţi plăieşi, că aşa traduseseră ăia cuvântu’ “pleieri” din engleză.
      Şi dacă rămânea fără jucători, a avut o idee remarcabilă pentru vremea aia: în loc să cheltuie bugetu’ să ia jucători din străinătate, îşi făcuse propria lui pepinieră de jucători. Treaba era cam simplă… cum să vă spun io să nu se super lixuca … deci trecea Ştefănel pe la Vrâncioaia, făcea ce făcea, şi peste 9 luni Vrâncioaia producea un jucător… 😆

      Bine, că nu numa’ Vrâncioaia era, da’ asta a rămas în istorie, semn că făcea treabă bună… da’ cică şi Ştefan era “de treabă”, că ştia toată Moldova, că se cutremura ţara, uneori şi Ţara Românească şi Rusia… 😆 Şi oamenii vorbeau între ei: “Iar e Ştefan la Vrâncioaia” sau “E de la Vrâncioaia”.
      Şi aşa a rămas vorba în popor şi au preluat-o şi ăştia, cum e un cutremuri, cică “e de la Vrânciaoaia”… 😆
      Oamenii aflaseră toate astea din cronicile vremii, numite “Click păntru muier.” sau, după caz, “Click păntru uameni”.

      Mno, acum aţi aflat de la Luci-pedia şi de unde vine treaba cu Vrâncioaia aia, dă-o-n ‘oaiele ei.

      Haide pa, că mă duc la treabă, că stă (re-)producţia… 😈 😆 😆 😆

    • deci, in concluzie si pan la urma
      ala cu d si g
      e baiat bun si dotat
      adica are sange-n oaie…. nu ca matrixu, ca johny plimbaretu.
      nu mai zic de andu si musulmanu, daca pana si lucica e multumita…
      traiasca berea !

  3. Blonda, 1.80m, 60-90-60, senzuala, fara prejudecati, vand tractor!

  4. Asistenta din Cismigiu

    Duoamna Simona, ziceam si io “tratamente injectabile”, că cum vreați să zic alfel, că dacă ziceam cum se zice, venea ăștia de la Naravu… na, Moravuri și mă lua…
    Și ei o dată …
    Venea clientu’, marca banu’, îmi făcea “injecția” și gata…
    Și numa’ la Cișmigiu, duoamnă, că acolo era domeniu’ la somnu’ meu, duoamnă…
    Somnu, duoamnă, d-ăla de se pescuiește, peștele mieu carevasăzică… patronul sau angajatoru’, cum să vă explice fata la matale, ca să înțelegeți… adică stai, că matale parc-ai zis că nu te mai angajezi, dă un să știi matale…
    Și ați văzut, duoamnă, cât de lat e trotuarul în față la Cișmigiu? E, io l-am făcut… Tot.
    Mno, zîua bună șî doamnele-ajută…
    Pîsî: aveți grijă de aia mică, de Mi’aela, zic, că la cum o văd io din poze, asta când o da de motan, vă umple casa de blănicioși mici… să nu ziceți ca nu v-am spus… aide pa, că mai am și treabă…

  5. Cica “Doua locuri de veci la Ghencea Civil, după 17”
    N-am inteles, e un fel de time-sharing?
    Adica potentialii clienti poa’ sa locuiasca acolo, in Ghencea Civil, doar dupa 17, ca pana la 17 stau “titularii”? 😂
    Rog clarificari. Astept provincia.
    Si ma intereseaza daca e stradal si daca are apa curenta si gaze. De orice fel.

  6. Lucica – esti mortală !!!😆😃😂
    Simona ,esti irezistibilă si ai un umor nebun !😀😁😂😃😅

  7. Anuntul din a 4a coloana, a saselea de sus in jos e o feerie 🙁 😛 🙁 😛 🙁 ❗

  8. Tanar atletic, sportiv, 27 ani, 1.85m, nefumator, nebautor, mostenitor a 1.000.000 euro nu vand nimic. Doar ma laud!

    • aia cu mostenirea ai bagat-o de la tine, la misto, da-te-n lucica de laudaros !!!………

    • Una din Bucuresti

      Nefumatoooor?!?!?!?! Foarte rau! Eu vreau sa fumez acum si nu pot, dau un milion pt a avea dreptul sa fumez intr-un loc desemnat, pe care deja l-am platit din taxe plus taxele pe tigari.

  9. Hai ca am ajuns eu sa stric atmosfera ! Atenţie ca scot biciul ! Ar fi mai bine sa va intalniti in particular la H sau unde vreti voi si sa consumati glumitele cu asistente, injectii, numere si diametre marite intre voi.Asta ca sa râdeţi impreuna si sa nu apar de dupa colţ sa va claxonez.
    Stiţi deja, eu sunt aia nashpa.

    • lixuca
      când s-o”părțât humoru
      fosta-i tu dus la lucru?

    • … săr’na, duoamna lixuca, mă scuzaţi că v-am întrebat ce părere aveţi… 😈 💡
      … sau nu v-am întrebat?!? … hm, nu mai ştiu, da’ parcă nu… 😆 😆

    • Doamna Lucica, sa spunem ca nu e nevoie sa ma intrebati, asa cum nici unul care scrie glumite pe aici nu a fost intrebat la randul sau. Suntem niste parerishti neîntrebati, toti. Iar in momentul in care ati facut public textul nu va suparaţi daca nu place cuiva si ti-o mai si spune direct. Nu te poti caca in gusturile omului.
      Iar domnul Andu ar trebui sa stie ca nu suntem obligati sa ne mirosim pârţurile reciproc. Eu doar am deschis fereastra ! 😉

    • … ‘aideţi, duamna lixuca, că ştim noi… sunteţi de la concurenţă, lăsaţi “vrăjiala”… 😆 😆 😆

      … de la alt blog, gen, nu de la “cea mai simplă afacere după 16 (ani)” unde clar nu puteţi concura cu mine… 😈 😆 😆

    • Şi legat de “Nu te poti – mă scuzaţi, nici în meseria noastră nu se vorbeşte aşa – caca in gusturile omului”, io nu sunt convinsă.
      Dacă ai voinţă, poţi face orice … 😆 😆 😆
      Eu, cel puţin, sunt dispusă să încerc… 😈 😆 😆 😆

    • Lucica, te faci singura de rahat ! Mult succes !

    • lixuca… mă pui într-o situație jenantă, trebuie să pun vreun semn că textul e o parodie, o miștocăreală, ca să ne mai amuzăm? Că nu e pe bune, deci nu trebuie să îl iei nici pe el și nici pe tine atât de în serios?
      Dai senzația că e musai să-mi dai un telefon…
      … neapărat după 16 … 😂😂😂
      … vrei să vorbim despre asta? 😂
      Nu te supăra, glumim și noi cum putem.

  10. s-o”mpărțât

  11. revistele Pentru Patrie imi aduc aminte de colectia de Soimii Patriei pe care am “mostenit-o” de la vecina mea :))

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint