Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Bolile cardiovasculare. Cum se tratau acum 20 de ani, cum se tratează acum, cu aparatură modernă

IGT_2010_3595_Azurion_Tace_def_16X9

Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc pe lista cauzelor de deces, în întreaga lume. Cum facem să ne protejăm de ele? Ce mâncăm, cât sport facem? Cum gestionăm o astfel de boală, dacă o avem? Ce soluții ne oferă medicina modernă, comparativ cu tratamentele clasice? Ce oferă cardiologia intervențională, față de chirurgia cardiacă clasică? Am stat de vorbă despre toate astea cu dr. Rodica Niculescu, medic primar de medicină internă, medic specialist Cardiologie și Cardiologie Intervențională, șef al laboratorului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul CLINIC Sanador.

dr niculescu

Știm că fumatul, alimentația defectuoasă și absența activității fizice sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Putem, așadar, să prevenim, într-o oarecare măsură. Cu fumatul e simplu, ne lăsăm și gata, dar cum facem cu mâncatul? Studiile noi au reevaluat povestea cu grăsimile. Brusc, ouăle, untul și friptura de porc nu mai sunt considerate periculoase. Ce facem? Ne mai ferim de ele sau nu? Care e dieta cea mai potrivită?

Fumatul este, în mod clar, un factor agravant, deci trebuie evitat. La fel este alimentația defectuoasă care aduce un aport mare de grăsimi, din cauza cărora depășim greutatea “legală”. Tot pe lista factorilor agravanți trecem și absența activității fizice. Sedentarismul, lipsa efortului fizic zilnic conduc la un cord neantrenat, care în timp cedează. În ceea ce privește dieta, secretul constă în echilibru: mâncăm de toate, în cantități mici, cât mai puține grăsimi, ocazional unt, ouă, carne de porc, mai multe fructe și legume proaspete, cât mai “bio” și cât mai multe preparate în casă, ca pe vremea bunicii.

Câtă mișcare e suficientă pentru o inimă sănătoasă? Putem vorbi și de “mișcare prea multă”? Am văzut deja câțiva sportivi tineri murind de infarct.

Mișcarea presupune păstrarea formei fizice, nu antrenamente epuizante. În general, se recomandă peste 5 sesiuni a câte 30 de minute de activitate moderataă pe săptămână, pentru a depăși ideea de sedentarism. Cel mai bun sport pentru păstrarea formei fizice este mersul pe jos în pas alert. Ideal e să începem cu distanțe pe care le putem duce fizic, până simțim senzația de oboseală, mai ales când există un istoric medical și abia învățăm să ne mișcăm zilnic, organizat. În plus, mersul în aer liber curăță, este cel care ne eliberează gândirea și ne folosește mușchii.

Care sunt bolile care atrag după ele disfuncționalități cardiace sau circulatorii? Una dintre ele știm bine că e diabetul. Mai sunt și altele?

Sigur, diabetul zaharat este recunoscut pentru efectele lui asupra arterelor mari și mici de la inimă și de la nivelul sistemului circulator. Aproximativ 40% dintre cardiaci sunt diabetici și evoluția lor vasculară este dintre cele mai grave, atât la inimă cât și la vasele periferice. Acești pacienți sunt descoperiti, în evoluție, ca fiind polivasculari și au afectate arterele coronare, arterele carotide, arterele renale si arterele membrelor inferioare.

Pacienții la mare risc sunt diabeticii nediagnosticați, cu valori ridicate peste limita maximă admisă, descoperite la evaluări biologice de ocazie, pacienți care nu repetă măsurarea glicemiei și nu se adresează medicului diabetolog pentru confirmarea diagnosticului și a tratamentului adaptat. Asta înseamnă că nu au evaluarea corectă a statusului lor biologic, evaluare care i-ar putea încadra sau nu în grupul pacienților diabetici insulinodependenți .

Altă grupare de pacienți expuși suferințelor vasculare ale cordului sunt pacienții hipertensivi, care nu iau afecțiunea lor în serios și nu iau tratament. Unii iau tratament ocazional, selectiv și continuă să asocieze și alți factori de risc cum sunt fumatul, consumul mare de cafea sau alte stimulente, alimentația intens sărată etc. Controlul repetat al tensiunii arteriale, stabilirea cauzei hipertensiunii arteriale, secundare altor afecțiuni sau nu, conduc la tratamentul adecvat, personalizat ca doze și grupe de medicamente pentru stabilizarea ei.

Femeile sunt mai predispuse la infarct în preajma menopauzei. Ce trebuie să facă pentru a-l preveni?

Menopauza presupune în principal transformări hormonale, care, la rândul lor, asociate cu factori de risc precum fumatul, hipertensiunea, stresul cronic, personalitatea colerică pot conduce la afectări vasculare. Prin modificarea activității glandulare (tiroidă, suprarenală, hipofiză), fiecare dintre manifestări, pentru tiroida fie hipo, fie hiperactivitate glandulară determină afecțiuni vasculare.

Dacă femeile sunt mai protejate decât bărbații, până la vârsta de 50 de ani, existând un risc de infarct de 25%, după instalarea menopauzei (între 50-60 ani) riscul apariției infarctului miocardic se egalizează la femei și bărbați.

Înlăturarea factorilor de risc asociați, evaluarea glandulara hormonală și sfaturile medicului endocrinolog sunt binevenite.

Există analize și examinări pe care le putem face ca să diagnosticăm din timp o afecțiune a inimii sau una circulatorie? Începând cu ce vârstă e bine să le facem?

Evaluarea cardiologică se impune încă de la naștere și în anumite etape ale vieții (examene de admitere la școli superioare, înaintea unei sarcini dorite, instalarea menopauzei etc.) sau ori de câte ori avem semne de oboseală nejustificată agravată în timp scurt, durere precordială la efort, lipotimii, sincope, palpitații.

Analizele de laborator pot evidenția valori crescute ale colesterolului și ale fracțiunilor lui sau alți factori de risc, mai rari, cum sunt hiperuricemia sau valorile crescute ale homocisteinei etc.

Ecocardiografia transtoracică aduce date despre contractilitatea mușchiului inimii, permițând evaluarea indirectă a circulației prin arterele coronare. Dacă arterele nu sunt îngustate, înseamnă că sângele este adus la cord în cantitate suficientă pentru ca acesta sa se adapteze la efort prin vasodilatație reflexă conform cererii și ofertei. Dacă arterele coronare prezintă depuneri importante, care reduc diametrul lumenului arterial, se modifică contractilitatea mușchiului cardiac pe zona responsabilă arterei coronare prin reducerea fluxului aferent.

Ecocardiografia mai arată aspectul și funcționalitatea celor patru valve cardiace, integritatea pereților interatrial și interventricular la copiii și tinerii cu eventuale malformații cardiace.

Testul de efort pe plan înclinat sau pe bicicletă aduce informații cu privire la afectarea arterelor coronare, prin scăderea cantității și a calității fluxului sanguin din artere.

Evaluarea tulburărilor de ritm cu ajutorul Holter-ului de ritm cardiac evidențiază prezența unor tulburări de ritm și susține gravitatea apariției unor tulburări de ritm majore, cu risc de moarte subită.

Mai sunt și alte investigații de importantă particulară:

Coronarografia presupune injectarea de substanță de contrast la nivelul arterelor coronare, cu obținerea desenului fluxului interior al acestora și cu evidențierea stenozelor coronariene. Această evaluare poate fi continuată în aceeași ședință cu atitudinea terapeutică ,adica cea de montare de stenturi acolo unde se impune, ceea ce denumim angioplastia coronariană cu stenturi.

AngioCT-ul pentru arterele coronare este un test similar până la un punct cu coronarografia. CT-ul evidențiază aspectul arterelor coronare prin reconstrucție. Prezența unor calcificări importante ale arterelor coronare nu permite însă un diagnostic de finețe doar pe baza lui dar aduce informatii complementare prin scorul de calciu.

Cum recunoaștem un infarct și ce putem face dacă ni se întâmplă nouă? Dar dacă i se întâmplă altcuiva?

Infarctul miocardic acut reprezintă o urgență majoră pentru noi sau pentru anturajul nostru. O durere precordială cu extindere în baza gâtului, în mandibulă, pe ambele brațe, în spate, pe ultimele două degete de la mână stângă, plus precordială, pot fi semne clasice de durere ce ar putea fi debutul unui infarct miocardic.

Dacă pacientul este cunoscut deja cu suferință cardiaca ischemică, ar trebui să fie deja educat să își pună sub limbă un comprimat de Nitroglicerină, ideal după evaluarea tensiunii arteriale. Ca urmare, durerea ar trebui să treacă și ar confirma prezența de stenoze coronariene care cedează la medicația vasodilatatoare; dacă durerea nu cedează după administrarea de 3 comprimate de nitroglicerină la câte un sfert de oră distanță, se solicită prezența unei ambulanțe cu medic de transport medicalizat la spital, singurul loc unde se poate trata corect o astfel de afecțiune și unde riscul de complicații majore scade prin efectuarea investigațiilor de laborator, ecocardiografiei și evaluării coronarografice cu tratamentul intervențional adaptat.

Nu întotdeauna pacienții la care durerea toracică cedează la administrarea de nitroglicerină au infarct miocardic – ei pot avea ceva din domeniul digestiv cum ar fi spasmul esofagian, gastrita, ulcer gastric, etc. dar diagnosticul diferențial se face numai la spital.

Există boli de inimă asimptomatice, greu de diagnosticat, a căror consecință e decesul brusc. Care sunt acestea și cum facem să nu ni se întâmple chiar nouă să trăim cu un astfel de dușman ascuns?

Din nefericire, aceste boli pot fi prezente și pot fi greu de evidențiat inainte de eveniment. Decesul poate interveni la prima lor manifestare. Una dintre aceste afecțiuni poate fi o tulburare de ritm malignă – tahicardia ventriculară sau fibrilația ventriculară ca o complicație a suferinței cardiace, când practic cordul nu mai funcționează și se instalează moartea subită.

Unele informații cu privire la tulburările de ritm pot fi semnalate de apariția de palpitații și evidențiată cu ajutorul unei înregistrări Holter de ritm.

Afecțiunile cardiace neevaluate la timp se numără printre cauzele apariției acestor tulburări de ritm.

Tratamentul eficient al tulburărilor de ritm maligne, amenințătoare de viață, este unul intervențional: ablația de tahicardie ventriculară ce se desfasoară într-o sală de electrofiziologie, dotată cu aparatură necesară. Spitalul Clinic SANADOR dispune de un Departament de Cardiologie Intervențională cu 2 Săli de angiografie, una dintre ele fiind hibridă și dotată cu un angiograf de nouă generație de terapie ghidată imagistic. Vorbim de angiograful Philips Azurion 7 cu 20’’ Flat Detector.

Percepția generală e că cineva care a fost diagnosticat cu o afecțiune cardiovasculară trebuie să-și trăiască restul vieții ca un ou, care, în orice moment, se poate sparge. Așa este sau se poate trăi normal?

Este greșită această percepție. Tratamentul corect al infarctului miocardic acut poate reda pacientul recuperat spre reintegrarea în viața de familie și în colectivul de activitate profesională dupa câteva luni. Vorbim de pacienți cu cardiopatie ischemică în diferite etape sau chiar de pacienți cu infarct miocardic, care sunt tratați la timp.

Protocolul pentru tratamentul corect al infarctului miocardic presupune o echipă antrenată în a primi asemenea pacienți gravi, cu potențial de complicații majore. Tratamentul intervențional de deschidere a arterei coronare închise care definește infarctul , în primele 12 ore de la apariția durerii aduce beneficii importante în recuperarea ulterioară a pacientului. De aceea cu cât ne prezentăm mai repede la medic cu atât șansa recuperării e mai mare.

În Spitalul nostru, Departamentul de Cardiologie Intervențională beneficiază de 2 angiografe. Cel mai performant este instalat în sala hibridă a blocului operator, o sală cu grad de asepsie 3, care permite, pe lângă tratarea patologiei de urgență cardiologică și efectuarea intervențiilor de chirurgie cardiovasculare în aceleași condiții de sterilitate ca în blocul operator, combinând tehnicile intervenționale cu cele chirurgicale în aceeași ședință și reunind ambele echipe de medici: cardiologi intervenționiști și chirurgi cardiovasculari alături de ecografiști specializați. Dotările sălii hibride sporesc confortul medicul și al pacientului, reduc timpul operator și perioada de spitalizare.

Cât de departe au ajuns metodele moderne de diagnosticare și tratament în acest domeniu? Unde eram acum 20 de ani și unde suntem acum?

În urmă cu 20 de ani, pacienții cu infarct erau tratați strict medicamentos, cu rată mare de mortalitate și morbiditate din cauza instalării anevrismelor ventriculare stângi consecutive și a insuficientei cardiace, pînă la formele cele mai invalidante. Modelul de tratament intervențional era la debut și disponibil doar în trei centre în țara noastră. Nici în alte țări europene nu erau suficiente săli de angiografie care să poată prelua atât de mulți pacienți, comparativ cu zilele noastre.

Lărgirea sferei de dotare cu aparatură specifică, precum și evoluția științifică exponențială din domeniu și, nu în ultimul rând, eficiența inginerească în miniaturizarea instrumentarului necesar au creat premisele atitudinii terapeutice endovasculare de astăzi. Astăzi, centre ca al nostru pot oferi unui pacient șansa unei intervenții hibride. De exemplu, montarea unui stent pe o arteră ca tratament intervențional și intervenția minim invazivă pe altă arteră coronară ca gest de chirurgie clasică modernă.

De asemenea, intervențiile structurale care se adresează montării transcateter a valvelor aortice, închiderea defectelor septale interatriale sau interventriculare la adulți și la copii ca și închiderea persistenței de canal la copii.

Tratamentul endovascular al anevrismelor și disecțiilor de aortă, ambele beneficiind când e cazul de atitudini hibride: “debranching” cu by-pass pentru subclavie, artera carotidă stânga și arteră carotidă dreaptă și chiar trunchi brahiocefalic în prima etapă și ulterior montării endoprotezelor de aortă în teritoriul aortei descendente și toracice.

Aceste tipuri de intervenție au fost introduce în practica curentă în ultimii 5-7 ani, prima valvă transcateter fiind montată de Cribier in 2002.

Dincolo de intervențiile pe cord, o sală de angiografie hibridă poate permite recuperarea totală a unui ax arterial al unui membru inferior – de exemplu (prin montarea în aceeași sală a unui stent la nivelul arterei iliace comune și continuarea cu un by-pass femuro-popliteu), rezultatul fiind recupararea membrului inferior al pacientului, mai ales la cei diabetici. La aceștia se poate continua cu recuperarea prin angioplastii cu balon și/sau cu stent a arterelor ce alcătuiesc trunchiurile gambiere – specific afectate la diabetic și fiind cunoscute ca făcând parte din patologia –“picior diabetic”. În urmă cu 20 de ani, o asemenea situație ducea la amputație.

În domeniul Neurologiei, o sală de angiografie modernă permite și intervenții endovasculare, specifice la nivelul arterelor intracraniene. Asta înseamnă rezolvarea unui accident vascular acut în primele 2 ore de la debut; de asemenea, tratamentul interventional al malformațiilor arteriovenoase și al anevrismelor cerebrale, care în urmă cu 20 ani rămâneau nediagnosticate.

În domeniul Oncologiei, sala de angiografie oferă șansa unui tratament chimioterapic cu microsphere pentru tumorile și metastazele hepatice, cu scopul excluderii vascularizației acestora.

Care sunt diferențele principale între chirurgia cardiacă clasică și cardiologia intervențională care oferă soluții minim-invazive, din punctul de vedere al riscurilor intervențiilor și al confortului pacientului?

Tratamentul pacientului cardiac depinde azi de un triunghi profesional din care fac parte cardiologul (care este și ecografist), cardiologul intervenționist și chirurgul cardio-vascular.

Cardiologia intervențională, care pornește de la o “simplă” puncție arterială poate oferi șansa unei recuperări foarte rapide și este mai puțin traumatizantă decât metodele chirurgiei clasice. Chiar și în tehnicile chirurgicale clasice au pătruns însă unele metode minim invazive, cu abord intercostal și fără secționarea sternului, care încep să se implementeze din ce în ce mai mult în clinici moderne de specialitate, inclusiv în spitalul nostru.

Am citit că inclusiv hipertensiunea arterială poate fi tratată minim-invaziv. Adică, se intervine cu angiograful și se rezolvă problema definitiv, pacientul nemaifiind nevoit să ia tratament medicamentos toată viața?

Nu e chiar așa. Se poate trata hipertensiunea arterială determinată de stenoza de arteră renală prin montarea unui stent la nivelul acesteia. Spre deosebire de generațiile vechi, noul nostru angiograf oferă imagini de o mai bună claritate la nivelul abdomenului, unde se află arterele renale, chiar și la pacienții supraponderali si permite astfel aplicarea tratamentului intervențional.

Se mai pot efectua ablații cu radiofrecvență la nivelul arterelor renale neateromatoase la un grup mic de pacienți, la care ablația servește la reducerea activității simpaticului. Selectarea corectă a pacienților pentru această tehnică este cheia succesului, alături de efectuarea precisă a manevrelor interventionale.

Ce boli mai pot fi tratate prin cardiologie intervențională și cu ce rată de succes?

Utilizarea unei săli de angiografie hibride permite pătrunderea tratamentului endovascular în multe zone de diagnostic și tratament, găsindu-și aplicația în multe domenii: cardiologie, medicină internă, chirurgie vasculară și cardio-vasculară, gastroenterologie, neurologie, pneumologie, pediatrie.

Noul angiograful Phillips Azurion7 permite reconstrucția tridimensională a imaginii, după o singură injectare intravasculară, la nivelul sistemului circulator fie cerebral, fie la nivelul arterei carotide, oferind posibilitatea observării unui anevrism cerebral din toate perspectivele, în vederea măsurării și tratării corespunzătoare.

Arterele pulmonare ale pacienților cu tromboembolism pulmonar cronic pot beneficia de angioplastie cu balon la nivelul ramurilor medii și mici, cu scăderea hipertensiunii arteriale pulmonare, aceasta fiind atitudinea intervențională în curs de implementare în multe centre mari din Europa.

Există afecțiuni în care este preferabilă, totuși, chirurgia cardiacă clasică sau se poate rezolva orice cu un angiograf deștept?

Chirurgia cardio-vasculară își are pacienții săi la care cardiologia intervențională nu poate interveni sau poate fi doar o etapă înainte sau după tratamentul chirurgical clasic.

E adevărată povestea cu o aspirină pe zi care ține bolile de inimă la distanță? Nu are alte efecte secundare neplăcute aspirina asta?

Este adevărat că nu e zi să nu recomandăm aspirina, dar nu chiar tuturor pacienților și, mai ales, nu celor cu boli de sânge sau digestive, ori alergici la aspirină.

O recomandăm însă, de 20 ani, pentru toate cardiopatiile ischemice, la pacienții cronici și la cei acuți și numeroase studii i-au dovedit eficacitatea.

____________________

SANADOR a investit 600.000 de euro în dotarea cu un angiograf superperformant – Philips Azurion 7 cu 20’’ Flat Detector (vezi foto mai jos). Lansat în luna februarie a acestui an, echipamentul face parte din aparatură de ultimă generație de platformă terapeutică ghidată imagistic, asigurând o reducere a dozei de iradiere cu 50% în domeniul cardiologiei și 70% în domeniul vascular și o înaltă calitate a imaginii. Acesta este unic în România și Europa de Sud – Est și este operațional în cadrul spitalului de la sfârșitul lunii septembrie.

Prin soluțiile de ghidare utilizate, Azurion 7 oferă medicului posibilitatea stabilirii diagnosticului și abordării soluțiilor terapeutice minim invazive de înaltă complexitate în domeniul cardiologiei intervenționale, electrofiziologiei, chirurgiei vasculare, neurochirurgiei și oncologiei. Printre afecțiunile evaluate și tratate se număra: aritmii maligne (fibrilație atriala, flutter atrial), boli vasculare severe la nivelul sistemului circulator cerebral (accidente vasculare cerebrale, malformații arteriovenoase, anevrisme cerebrale), boli vasculare cardiace (angină pectorala, infarcte miocardice), valvulopatii (stenoza aortia, regurgitare mitrala), suferințe vasculare aortice (anevrism de aortă; disecție de aortă) și arteriopatii periferice.

Angiograful este instalat într-una din cele două săli hibride ale Spitalului Clinic SANADOR, săli cu grad de asepsie 3, care permite efectuarea intervențiilor de chirurgie cardiovasculară în aceleași condiții de sterilitate ca în blocul operator, combinând tehnicile intervenționale cu cele chirurgicale și reunind ambele echipe de medici, cardiologi intervenționiști și chirurgi cardiovasculari. Dotările sălii hibride sporesc confortul medicului și al pacientului, reduc timpul operator și perioada de spitalizare.

Angiograf-Philips-Azurion

21 comentarii

 1. Moaaama, de cand astept un articol ca asta, si cu parte pentru preventie!! nu doar de vandut servicii de diagnostic; chiar cerui pe blog aici si o comentatoare draga, doamna doctor, a zis ca ar pune pe hartie astea.
  Eu discutai cu pediatru si medic generalist de astea de acum 6 ani. Se numeste preventie si medicii la care am fost in occident o fac, in romania nu am avut niciodata discutia asta – din ce am inteles nici nu aloca bani cass medicilor de familie pentru.

  As adauga ce am inteles de la pediatru ca alimentatia si recomandarile de modul de viata se schimba functie de familie si de bolile: copil/ambii parinti/toti bunicii, pentru ca da, cea mai mare parte a bolilor se invata acasa, prin comportamentul prost invatat.
  Fata de cele zise, dr strainez a recomandat, diferit (nu stiu daca doar mie sau general, eu sunt cu BMI =22 ca si cei din familie):
  – 1-2 ore mers zilnic. de cateva ori mai mult decat in articol. Un 10 mii pasi (am instalat pedometru pe tel).
  – carne 2-3 mese pe saptamana, cate 150gr de portie.
  -pauze intre mese. Un copil mic are nevoie de gustari, dar un adult poate rezista cu 4-5 ore intre mese, sa digere bine.
  – legume si fructe si cereale sa fie baza, daca nu pot gati dupa job sa gatesc de la zero in weekend si congelez, sa ma feresc de produsele de supermarket ca peste 70% sunt cu zahar
  – somn. suficient si la ore rezonabile. Cand mi-a zis pediatrul 18 gr in dormitor iarna m-am uitat urat la el.
  – vinul e bun. Un pahar. Un pahar = 150ml. (e vina mea, am mers la medic generalist francez 😀 😀 ) . medicul generalist a zis, nu pediatru, pediatrul a zis ca o berica la adulti e buna (vitaminele B)
  – limonada cu miere. Mierea de romania e renumita in occident.
  – iaurt facut in casa – m-am conversat ceva pe tema asta cu pediatrul.
  – carnea gratar in sange e mai sanatoasa decat cea carbonisé. Inca nu m-am obisnuit cu asta, mai bine stau vegetariana (desi e logic, partea aia arsa e arsa, tratarea termica la temp. peste 150 gr duce la schimbari chimice netolerate bine de corp…)

  Sa ma scuzati dar scriu pe toate gardurile pentru ca ani de zile la cati medici am fo in bucuresti nu am invatat nici 1% din astea, desi am mers des la dr. Acum nu am mai intrat la marmacie de multi ani ca nu a mai racit nimeni din familie de peste 6 ani, si cred ca e nevoie.

  • costicămusulmanu

   ruuuuuulz:
   – roșu sec!
   -în sînge (vita, preferabil)

  • @o femeie: pentru mulți români și 30 de minute zilnice de activitate fizică e enorm. măcar să înceapă toată lumea cu atât. dacă la început 5 kilometri merși pe jos ți se par o performanță, ajungi încet să parcurgi fluierând 10 km și să obosești bine de-abia pe la 20-25. zic din proprie experiență

  • @ofemeie
   ”1-2 ore mers zilnic. de cateva ori mai mult decat in articol. Un 10 mii pasi”
   10,000 de pași în 1-2 ore pe zi? 😮

 2. Acu 20 de ani se trata fiecare pacient individual.
  Acu, la draq, numai după proceduri.
  Tip.
  Nu mai are curaj nici un doctor sa facă un cm dreapta sau stânga de teama sa nu încalce procedura, malpractis, alea alea, moare pacientul din cauza de procedura.
  Stiu asta din sursa sigura.
  Mi,a zis un coleg de la academie.
  Iar in ce privește prevenția, trebuie făcută prevenție la mod general, nu doar pt bolile cardio.
  Dar asta nu intra in contradicție cu interesul medicinii, pai vreți sa rămână fara materie prima?
  Teoria o dezvolt la H, pt cine vrea.
  Acu ma duc sa prind mâța aia care mi,a mâncat ieri seara hamsterul.
  Nu de alta, da il programasem pt uichend, la grill.

  • costicămusulmanu

   bre, o să rîzi da’ ai dreptate…
   amu fo’ doișpce ani nevasta avea programare la o privată pe interne… zic: cît durează?
   -cam 40′!
   … trece o oră…
   …trec 90 de minute…
   “să-mi fut una! să vezi că love of my life e pe moarte!!!!”
   apare a mea, după o oră și trei sferturi, proaspătă și surîzătoare ca o garofiță…
   – ce-i iubi?
   – e pe dracu’ să mă ia!!! cît mai ai de trăit?!
   – cu voia Celui de Sus, mulți ani…
   – și atunci? ce plm ai stat atît?
   – aaaa, păi dna doctor e din garda veche, e internist cu competențe în cardiologie… m-a descusut cu de-amănuntul…cum dorm, ce mîncăm, cum e cu sexul…
   – ești nebună!? o oră și trei sferturi???!!!
   – aaaaa, nuuuu!!! (floricică…) asta a fost în primele 15 minute…. restul ne-am conversat “en francaise”, după ce am zis că-s profă de… are copiii plecați acolo de cîțiva ani deja…săraca…
   nu suportă web-ul gîndurile ce le-am avut…
   da’ ideea e că doctorii vechi (școală, deh) considerau pacientul ca un subiect de sine stătător, nu un număr statistic..

  • @dg: protocoalele medicale sunt foarte bune. la cât mai multe și la noi, unde se lucrează încă mult și după ureche sau – vezi cazul Burnei – se fac experimente pe copii.

  • protocoalele sunt niste reguli fixe, niste legi cum ar veni.
   merg la licitatii, la masini, la contabilitate, la chestii cat de cat predictibile.
   dar nu la oameni, care nu e unu la fel cu altul, mai ales cand sunt bolnavi.
   daca unu are nevoie de o viagra, tu , ditamai doctoru, nu poti sa-i dai,
   ca protocolul prevede aspirina, juma de pilula, cu un pahar cu apa.
   aplica tu protocoale de disciplina lu matza aia neagra si apoi mai vb.

 3. preventiv : nu fuma, nu manca, nu bea și nu sta

 4. azi la Știri întrebare de infarct : ( cei cu ischemie să nu o citească)
  o reporteră întreabă un deținut eliberat : ” ai vrea să te mai întorci acolo?”

  • Și ăla nu i-a răspuns ca Adi Despot?
   Adică “Da, în plua mea!” ?
   Așa întrebare, așa … 😁

  • cât de frunte îngustă era ăla, și tot s-a uitat vreo 2-3 secunde la ea ca la ET pîna să-i spuna că nu.
   parcă ar fi zis în sinea lui : de ce nu s-o da puscărie si pt prostie?

  • Si voi acuma…
   Da când popa va întreabă candid
   Te-ai lepădat de satana?
   Nu mai protestează nimeni…
   Cum sa te lepezi când il ai in casa, ii dai boabe, il mângâi, ii aduni parul si satana, dracu gol nu alta, te mai si zgârie pe ochi…
   Hai, gata, nu mai citiți prostii, toată lumea la cură de terapie.

  • Io carele nu (prea) breau bere, adiatelea beau cam doo beri pe an, preferabil in Grecia si alea (ca la H sunt pe strudele, se stie) , tocmai am baut o bere; ma banuiesc de niscai lipsuri in alfabetul vitaminelor, cre’ca imi lipsesc Beurile. Sau o fi de la atata papa bun? numai Costica ma intelege , zi tu Costica, si tie iti trebuie bere dupa o masa-tata? ( n-am diacritice, ouf)

 5. ce bine ca s-a dat liber la unt…….. mananc ca porcul unt si mereu ma toca nevasta-mea la cap, ca s-o las mai moale

 6. Foarte bun articolul. Mai ales partea cu menopauza si bolile cardiace. Un articol ce trebuie distribuit.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint