Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

De la chirurgul cu două mâini la chirurgul cu patru

Câți dintre voi au idee ce face personajul din imagine?

Nu, nu joacă un joc video. Sau joacă un joc video, doar că unul foarte real, de care depinde la propriu viața unui om. Practic, tocmai operează un pacient. E un chirurg care vede 3D și HD, în profunzime, de peste zece ori mai bine decât cu ochii lui personali, și are patru mâini în loc de două, cu care execută incizii de precizie submilimetrică. Toate astea datorită unui robot.

Până de curând, marea revoluție în chirurgie era laparoscopia, care presupune incizii mult mai mici (max. 2 cm) decât în chirurgia clasică, și abordarea cu ajutorul unui tub subțire, luminat, căruia îi pot fi atașate instrumente chirurgicale. Laparoscopiei i se mai spune și “chirurgie minim invazivă”, pentru că e mult mai avantajoasă și mai confortabilă pentru pacient decât strămoașa ei, chirurgia clasică, deschisă, doar că evoluția tehnologică în medicină a făcut deja pasul către ceva și mai puțin invaziv: chirurgia robotică.

Chirurgia robotică înseamnă dotarea chirurgului cu un robot, care poate face lucruri pe care nu le poate face mâna umană, singură, oricât ar fi ea de bine antrenată.

În fotografia de mai sus este sistemul de chirurgie computerizată daVinci Xi, un robot-vârf de tehnologie (aflat la a patra generație), care, alături de vedere 3D & HD, mărită de peste 10 ori, deține patru brațe multifuncționale, inteligente (la care se atașează instrumente cu potențial de rotire 540 de grade, în 7 direcții) și permite repoziționarea mesei în timpul procedurii, precum și rotirea sistemului 360 de grade în jurul pacientului. Adică, dacă chirurgul a terminat de operat un rinichi și vrea să treacă la alt organ, robotul se repoziționează singur în jurul mesei chirurgicale, în funcție de noile coordonate. Roboții din generațiile anterioare nu puteau face asta.

Concret și cât se poate de practic, chirurgul stă la consolă  și manevrează brațele robotului, care realizează operația.

Mișcările sunt mult mai precise decât acelea ale mâinii umane, microdisecțiile sunt foarte fine și mult mai sigure, iar aparatul filtrează și elimină orice eventual tremor. Tot ceea ce vede chirurgul e proiectat pe mai multe ecrane din sala de operație, există acces direct, computerizat, la tot istoricul pacientului, iar prin inserarea unei substanțe fluorescente, care cartografiază vasele de sânge, se pot delimita zonele nevascularizate. Chirurgul poate ajunge în spații anatomice inaccesibile prin tehnica clasică sau prin cea laparoscopică, iar gesturile precise permit disecția milimetrică a structurilor bolnave, fără afectarea celor sănătoase.

Pentru pacient, chirurgia robotică înseamnă recuperare mai rapidă și mult mai puține complicații, iar, în unele intervenții oncologice, poate face diferența între o viață normală și una cu handicap. De exemplu, rezecția integrală a prostatei (indicată în cancerul de prostată) prin chirurgie robotică îi pot oferi pacientului o funcționare normală urinară și sexuală,mult mai rapida. Sansele de a pastra aceste functii intacte sunt cu 60% mai mari fata de chirurgia clasica..

În România, chirurgia robotică este, evident, foarte puțin dezvoltată. Dacă, în Grecia, de exemplu, 50% dintre prostatectomiile radicale se fac robotic, la noi se întâmplă asta în proporție de doar 4%.

O premieră a anunțat Ponderas Academic Hospital, parte a rețelei de sănătate Regina Maria, prezentând publicului doi roboți chirurgicali daVinci Xi, care vor avea roluri diferite: unul va fi dedicat pacienților, iar celălalt va fi folosit în centrul de training al spitalului (Surgical Training Institute), într-un program prin care chirurgi din toată România (dar și din țările vecine) vor învăța chirurgie robotică.

Echipa care va manevra robotul daVinci Xi dedicat pacienților are experiență de peste 20 de ani în chirugia minim invaziva și este condusă de prof. dr, Cătălin Copăescu. Medicul urolog Mircea Onaca s-a întors, de exemplu, din Olanda, după 20 de ani, pentru a opera robotic și în România. daVinci Xi va fi folosit însă și în chirurgia oncologică, bariatrie, ginecologie, pediatrie, chirurgia herniilor incizionale, chirurgie toracică, endocrină sau ORL.

În Surgical Training Institute, se antrenează permanent, pe un simulator, nu doar chirurgii care vor să învețe, ci și cei care știu deja chirurgie robotică,. Ca piloții, exact…

Prețuri orientative: Dacă o prostatectomie radicală laparoscopică costă în jur de 6.000 de euro la Ponderas, una efectuată cu ajutorul lui daVinci Xi se va ridica pe la 11.000. Prețul e mult mai mic însă decât în Turcia (o țară în care românii fac mult turism medical) sau în alte țări europene. În Olanda, o astfel de operație costă aproximativ 25.000 de euro.

Vă las cu un filmuleț despre daVinci Xi, ca să înțelegeți mai bine cum funcționează un chirurg din anul 2018. Unul cu patru mâini și ochi care văd de peste 10 ori mai bine. 🙂

45 comentarii

 1. Acolo am fost si eu, la Ponderas, dar Monza.
  Parca eram in nava spatiala.
  Asa arata sala de operatii
  Trebuie sa ma mai duc dar am un prag mintal de stressssss

 2. La rotirea cu 540 de grade m-ai pierdut..

  • ba nu pierdut
   uite : face o rotație completă de 360 si tot nu trebuie sa se întoarcă la poziția zero din cauza cablurilor, îl mai lasă încă 180 -s-au facut 540- si abia acum îi spune gata hai înpoi că se rup cablurile

  • mersi, andu yy. 😎

  • neamtu tiganu

   potențial de rotire 540 de grade, în 7 direcții

   sincer sa fiu nu m-as da pe mina unui robot atit de zapacit de cap care sa se-nvirte asa de aiurea.
   In fizica exista 6 grade de libertate, trei translatii pe cele trei axe si trei rotati in jurul acestora. Asa se numesc ele, poezii cu “potential de rotire” sunt chestii f romantice. Basta.
   De ce oare zapacitul asta de robot s-ar roti 360 de grade, adica s-ar da peste cap si mai apoi s-ar mai roti 180 ca sa ajunga la 180? Nu ar putea sa se-ntoarca cu 180 si ar ajunge tot acolo? ce treaba au cablurile in chestia asta? Un robot “inteligent” nu are cabluri atirnate ci legaturle electrice, pneumatice, hidraulice sunt incorporate in articulatie. La alea geniale impulsurile se transmit prin unde, nici nu e nevoie de cabluri.

   ca sa nu mai spun de cele 7 directii, care or fi alea? Robotu asta seamana cu balaurul cu 7 capete.

   @andu yy, caldura mare sau prea multa bere!

  • am fost acolo cu tuburile alea in mine si am întrebat ,
   7 alea sunt pre- setate niste pozitii nu sunt gradele delibertate din mecanică

  • din experiența lor doctorii au văzut ca taman când trebuia să se întoarcă -la 360 adică -au văzut ca mai aveau nevoie să meargă încă un pic mai încolo si alea vechi cu 360 nu mai puteau asa ca au extins la 540
   nu sunt încă pe wifi total

  • neamtu tiganu

   @andu, ma bucur ca ai scapat de ele, dar totusi mi-e greu sa inteleg, daca nu sunt din fizica din ce sunt?

   P.S Am fost si eu bagat in sirme, tuburi etc., cu-n picior in groapa. I-am zis doctorului ca vreau sa-mi scoata alea, daca nu le scot eu. M-a intrebat ce meserie am. I-am zis ca-s pe parte tehnica. Mi-a explicat extrem de clar ca si cum ar fi fost vorba de o masina care are carburatorul bulit.

  • neamțu țiganu
   nu am avut la fel operațiile
   A) cum puteai să spui să-ti scoata microscopul din tine, cînd tocmai de aia m-am dus acolo.
   B) cablurile nu sunt atârnate , sunt în conducte în suporții mașinăriei , cablu plat tip Amphenol Spectra Strip Cu 10 x 28 AWG
   C) directiile sunt pur si simplu ca un mănunchi de săgeți, si sunt specifice pre-setate unor anumite operatii, ele pot fi si 15 si 20 ssau 7 . din axul unui brat, care e să zicem la un moment dat deasupra buricului operatului, pleaca 7 directii presetate de doctor cum ar fi 5 cm de la buric in sus, 14 cm de la buric la dreatpa, 3 cm stinga , 4 cm la 45 de gradestinga , 8 cm de la buric la 30 grade dreapta jos, si tot asa , unde există probabilitatea mai mare de a face o activitate

  • neamtu tiganu

   @andu, cea de a 7-a “libertate” si nu “directie”, cum a fost in mod gresit tradus, se refera la posibilitatea robotului de a apuca, asa cum poate si mina omului si a maimutei.

   Deci daca as scrie eu acest text, in romaneste, ar suna cam asa, “clestele (ca despre cleste-i vorba) se poate roti o tura si jumatate, avind si posibilitatea de a prinde, fiind de fapt o copie a miini umane.”

   Explicatie, mina umana are 7 libertati, cum spuneam trei translatii, trei rotatii dar si apucat/prins. Rotatia in jurul cotului e limitata totusi, la probabil +-180°, la mai mult ti se da mina peste cap, robotul de care vorbim reuseste o tura juma, desi asta nu e f. mult, cele mai multi roboti, de la firma KUKA de ex. nu au limita la rotatie.

   In filozofie mai apar si alte grade de libertate, uneori e vorba de timp.

  • neamtu tiganu

   directiile sunt pur si simplu ca un mănunchi de săgeți
   andu, scuze, dar nu mi-as fi putut imagina in veci ca directiile sunt un manuchi de sageti!? se pare ca am mari lacune de lb romana.

  • incoltul rosu, neamtu
   in coltu albastrui, andu
   eu presimt ca la H va veti ciondanii in toate cele sapte directii cunoscute si necunoscute.
   iar din partea mea veti avea toate gradele de libertate sa o faceti, cu conditia sa lasati berile la mine, ca e pacat sa se incalzeasca.
   ps. a seaptea directie e timpul, pe care insa nu ai cum sa il rasucesti, pt ca nu ai de ce sa il apuci.
   andule, spune-i lu simona ca daca vine la H te faci bine, ca partea mentala e foarte importanta in orice fel de boala.

  • neamtu tiganu

   @dg, nu e nici o ciondaneala, e doar o discutie barbateasca care urmareste sa lamureasca niste lucruri interesante pt femei.
   Sunt sigur ca toate duamnele erau teribil de curioase sa stie cite libertati ne putem permite.

  • neamțu Ț
   am zis ”ca”
   si nu-s directiile noastre din spațiul trdimensional
   sunt ”către” ceea ce le trebe lor acolo

  • neamtule
   gresit.
   ele, femeile, isi permit cate libertati vor,
   noi, la fel, cate libertati vor ele.
   eu sunt altfel, ca… de, tanar frumos si liber.
   adica n-a reusit sa ma fraiereasca inca nici una.
   sic !

  • Neamtu tiganu

   Andy, scuze ca m-am aprins un pic, dar fiecare e familiarizat cu anumiți termeni …

  • Neamtu tiganu
   Si Eu m-am ambalat un pic, dar vorba ta, pozitiv
   😛
   E visibility ca te gandeai ca tot omul la spatiul 3D ortogonal
   Cred ca mai e ceva parazitat de la traducere
   Si be
   Eu Sint andu YY , nu Andy, pt ca la inceput eram andu si a mai venit un baiat andu, si atunci am adaugat YY de la numele nevestei mele, Yang Yang, am zis si pe blog la mine

  • Am intrat cu sfiosenie in sala de operatii, mi-am pus papuceii cu elastic si numai ce vad cateva snopuri de sageti zburand si suierand de-a stanga-dreapta, invers sensului opus, cum ar veni. Ca adica ce? William Tell si Robin Hood se jucau de-a mijoarca, aruncand cu vectori care-ncotro. Lasasem marul la intrare, stati linistiti. Frate, admit concurs de idei si pareri, fie si cu figuri, dar sa iei spatiul la puricat fara versorii i, j si k fara cerc osculator, operatorii ∑, ∏, ∆ , ∫, rotori si divergenta … e cevaaaa! Plus ca s-au incurcat in grade si libertati.
   Sper sa-i aduca la acelasi numitor operatorul H!

  • taci ma matrixe ca-i da bine.
   cine pierde plateste masa, la H.
   c-asa-i in …sala de operatii.

  • cinema 7D :mrgreen:

  • Matrix sfiosu vrea rotori si divergente nu-i mai kriptonita pe pat oscultoriu
   Dar berea.?

 3. neamtu tiganu

  Eu nu voi face in viitorul apropiat cancer la prostata deoarece, statistic vorbind, la virsta mea 50% din barbati sunt loviti de asta. Dar, eu am trei prieteni, din astia, doi au avut cancer la prostata, au fost operati cu succes, sa-i multumim lui Dumnezeu, unu cu metode clasice, altu cu d-astea moderne. Cu virsta va creste procentul as aca vo avea grije sa ma-mprietenesc cu operati.

  Lasind gluma la o parte, tin sa vi-l prezint pe Popescu, care a facut o inventie epocala in domeniul tehnicii medicale https://www.siemens.com/press/de/pressebilder/?press=/de/pressebilder/2009/corporate_communication/erfinder2009/soaxx20091119-23.htm

 4. douaj cinci de mii de euro in Olanda? Ciudat, eu știam că e gratis în țările civilizate…

  • neamtu tiganu

   nu stiu cum e in Olanda, dar pe aici, in Germania, teoretic cel putin, nu costa nimic. Probabil ca cei 25000 se refera la pretul operatiei, nu la plata. Uneori insa casele de sanatate cauta, in anumite cazuri, variante mai ieftine pt o anumita categorie de pacienti, cei asigurati de stat. Alteori esti intrebat cum vrei sa fie, exista cazuri in care platesti o diferenta. de regula cei asigurati privat au prioritate la asemenea tratamente.

   Anumite operatii, chiar daca sunt mai scumpe in sine, duc la costuri totale mai mici, deoarece scade perioada de spitalizare, recuperarea e mai rapida si mujicu poate sa-nceapa mai repede munca.

  • Da, la pret ma refeream si eu, nu la factura pe care o plateste pacientul. Dpdv contabil trebuie sa existe un pret inclusiv in sistemele unde e gratis. Totusi din modul cum a descris problema Simona cineva mai putin educat ar putea spune “uau, shi fain ie in Romania, bre’, totu ie mai eftin”…

 5. la un curs de automatizari hidraulice, un profesor, intamplator decanul, ne vorbeste despre cum este folosita hidraulica in medicina, in speta in sala de operatii.
  noi, prostalai, ca era in primele zile de facultate, cu ochii mari ; cum naiba, hidraulica la operatii cu taieturi., matze scoase, cu drene, alea alea…
  el ne egzplica frumos, ca , de exemplu, patu cu victima se poate aseza in orice pozitie, si asta fara zmucituri, fara socuri, etc etc…
  noi, nu ochii cat cepele.
  si dupa ce vorbeste tipul inflacarat o juma de ora despre asta, noi cu ochii cat pepenii, gagiul se opreste si da din mana a lehamite: -eee, asta in america, nu la noi….
  ne-am dat cap in cap sa ne adunam ochii dupa jos, ca se amestecasera.
  il chema dumitrache si a murit mai demult.
  de fapt nu stiu de ce v-am povestit asta, o fi dintro viata anterioara, ca vanzarile, ca eu nu am dekat 10 clase, da cu adeverinta de absolvire, pe bune.

 6. Alo,domnii, sunt sigura ca toate doamnele au inteles mesajul,macar dpdv filozofic, mai lasati AWG-urile in pace! Ma gandesc doar cat dureaza pana-i apuca lehamitea pe specialisti.
  ..

 7. @ luminița
  venim si Dvs luminița la H ?
  bitte

  • @andu yy, multumesc de invitatie, nu vin curand in Romania, inca nu m-am plictisit de Viena. 😆 distractie maxima doresc intregii gashti.

  • păi dacă ne inervăm punem de-un haș și acolo la viena
   dacă or fi locuri
   ce zici ? akiesezi?
   într-un viitor congres al călătorilor în timp

  • Io mă bag.
   Oriunde e rost de bere, cu plăcere.
   Plm, stau tot de doo ore la 40 km de Budapesta și tot nu se vede capu la blocaj

   Mai repede ajungeam la niiorc, decât la H….

  • cruela de vila

   adica a -nviat luminita si mie nu-mi zice nimeni nimic? 🙄

  • cruela de vila

   si be) draga andu, bitter se scrie cu ” r” la sfarsit! :mrgreen: daca tot vorbim de bautura…

 8. Fi-ti-ar wiena a naibilii.
  Acu trecui pe acolo și statui doo ore in stauri pe centura aia de sud.
  Jegos oraș.
  Nu se compara cu monte Carlo.

  • 😛

  • @DG;
   @Luminita;
   @Canadianu’,
   Bagati si voi un vot omenesc pentru “HUMANS”.
   Normal, cu toti cei din casa.
   Baiatul ala barbos, claparul ma … mi-a promis de cand avea 5 ani si oreion, impreuna cu copiii mei … trei harciogi stand pe canapeaua Bidermeier (sanchi, era un Chippendale, dar stiti ca ma laud!), eu ruland diapozitive din “Capra cu trei iezi” … ce ziceam? … aaa, mi-a promis de prin clasa a IV-a a liceului Enescu, apoi printr-a IX-a, tot acolo, intarind ideea si cand era la Conservator. Mi-a promis si cand claparea cu Jukebox la “Carcotasi”. Ziceam de clapar, Alex Matei, sa stiti si voi cui dati votul (si Cristinei, fireste, si intregului grup minunat) … mi-a promis ca-mi canta in exclusivitate, numai mie, mie, mie … “Mandrulita, mandra mea”. Stiu ca stiti ca nu exista piesa asta, dar o va compune (are potential, sunt sigur ca s-a implicat pozitiv si la “Good bye”-ul din concurs) doar pentru mine. C’mmon!

 9. Azi am fost la Palatul Regal să dau mâna cu roboata Sophia, are cetățenie roboata asta, adică are drepturi juridice, ca orice om de pe planetă.
  femeia robot care știe tot,
  auzi la ea cică ” I am very excited to meet you here ” ( eram vreo 200 de spectatori)
  dacă si masinile lui gugăl primesc cetățenie, cum să te mai răstești la ele că au ales un traseu mai lung, te dă în judecată mașinăria și ai pus-o .

  cum era gluma aia pe net : ”elefon inteligent, TV inteligent, mașină inteligentă, parctic eu sunt ultimul prost din casă

 10. cruela de vila

  numa roboti si freze avti in cap! :mrgreen:

 11. cruela de vila

  mai putin digeiul, scuzati!
  el are dakt litere : B si R ! intotdeauna impreuna!

 12. cruela de vila

  ma intreb ce o sa se faca cand s-o inventa robotul care bea pe toate directiile si cu toate bratele… :mrgreen:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green