Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Piețele negre văzute din interior de o jurnalistă fabuloasă

-Ai telefonul la tine?

-Da.

-Dă-mi-l. Nu vreau să fiu urmărit.

Scena se petrece între o jurnalistă pe nume Mariana van Zeller și un infractor din Tel Aviv. Mariana s-a infiltrat în lumea escrocheriilor financiare internaționale, o industrie înfloritoare pe care vrea să ne-o povestească și nouă. Cel care i-a luat telefonul o plimbă prin cartierele extravagante ale Tel Avivului, ajutând-o să înțeleagă cum acționează cei mai mari escroci de telefon, loterie și financiari din lume și de ce americanii sunt ținta perfectă. Cum l-a convins Mariana să facă asta? Așa cum a convins și alți infractori periculoși, de pe alte piețe negre, să o primească în lumea lor și să își spună povestea în fața camerelor. Traficanți de droguri sau de arme, falsificatori de bani, producători de cocaină, de fentanil sau de steroizi, vânzători de tigri sau de sex, acceptă să-i arate unei femei blonde, mignone și fragile dedesubturi ale afacerilor lor negre și să-i răspundă la întrebări.

Tot ce a aflat Mariana în cele mai recente investigații ale sale vom putea afla și noi, începând cu 19 februarie, de pe National Geographic, din noua serie Ilegal cu Mariana van Zeller, care explorează structura și funcționarea celor mai periculoase piețe negre din lume. Fiecare dintre cele opt episoade surprinde altă piață neagră, aduce în fața camerelor pe cei mai importanți jucători, dezvăluie modurile lor de lucru și scoate la iveală circumstanțele și contextul geopolitic care creează economii subterane de miliarde de dolari.

“Oamenii nu își dau seama că există piețe negre peste tot în jurul nostru, ascunse la vedere. Și ceea ce mă fascinează cel mai mult este modul în care oameni obișnuiți, care respectă legea — persoane ca mine și ca tine — sunt atrași în aceste lumi interlope”, spune Mariana.

Într-un episod special de două ore, ea dezvăluie un periculos lanț de aprovizionare cu arme de foc produse în America, transportate ilegal în mâinile cartelurilor de droguri și care alimentează nivelurile record de violență armată în Mexic. O călătorie care oferă acces uluitor la traficanți de arme, cărăuși, șefi de cartel și asasini ia o întorsătură și mai terifiantă când fiul celui mai cunoscut rege al drogurilor din lume, El Chapo Guzman, este arestat, iar cartelul în care se infiltrase Mariana decide să riposteze violent.

În alt episod, ea se întâlnește cu familiile mafiote din Lima, care fac avere din producerea și vânzarea celor mai bine falsificați dolari americani din lume.

În altul, reface drumul cocainei dintr-o oscură vale din Peru către străzile din Miami. Producători, contrabandiști, dar și șoferii și excursioniștii adolescenți care își riscă viața pentru a livra drogul preferat de americani la petreceri își spun adevărurile lor în fața jurnalistei. Un alt episod e dedicat steroizilor, iar un altul celui mai ucigaș opioid, fentanilul.

Și tigrii sunt o uriașă sursă de îmbogățire, atât întregi, cât și măcelăriți și transformați în diverse produse, iar Mariana e printre puținii care au încercat să afle detaliile sordide ale afacerilor cu aceste animale pe cale de dispariție.

Nu în ultimul rând, Mariana intră în contact cu proxeneți, victime, polițiști sub acoperire și detectivi particulari pentru a înțelege povestea murdară a sexului ilegal în America. Cum recrutează proxeneții? Cum gândesc ei? De unde își iau puterea? Și cât de departe pot merge pentru a-și lua partea din această piață întunecată, de miliarde de dolari?

Cea mai grea parte a muncii pe care această fabuloasă jurnalistă o face de 15 ani e construirea încrederii între ea și oamenii cu care se întâlnește, iar ce o ajută cel mai mult e să-și amintească mereu că nu e acolo ca să-i judece, nici ca să îi împiedice să facă ceea ce fac, ci ca să le spună povestea. Pentru că asta e treaba unui jurnalist: să relateze ceea ce vede și să explice ceea ce a reușit să înțeleagă. Și chiar dacă, uneori, ajunge să asculte un proxenet istorisind cum i-a tăiat tălpile cu lama uneia dintre femeile pe care le vinde, ca să nu mai fugă, Mariana reușește să rămână calmă chiar și în astfel de momente și să continue să pună întrebări. Îndrăzneala și curajul o ajută să pătrundă tot mai adânc în aceste lumi subterane, iar empatia și dorința de a nu judeca o ajută să înțeleagă că cei care operează aceste rețele de trafic sunt adesea mult mai asemănători nouă decât am crede și au povești mult mai asemănătoare cu ale noastre decât ne-am putea imagina. Minus partea lor infracțională, desigur.

Mariana s-a născut în Portugalia, e multipremiată ca jurnalist, vorbește fluent portugheza, engleza, spaniola, italiana și franceza, iar acualmente lucrează pentru National Geographic, Fusion și ESPN.

Seria Ilegal cu Mariana van Zeller începe pe 19 februarie la ora 22:00, la National Geographic. Eu am văzut câteva episoade în avanpremieră și sunt absolut fascinată de ce reușește să facă această femeie care, atunci când nu e jurnalist, e soție și mamă.

Închei cu un alt schimb de replici dintre ea și un personaj care urma să o conducă prin subterane tenebroase:

-Ar trebui să mă tem pentru siguranța mea, dacă vor afla că filmez pe ascuns?

Da.

Și vă las mai jos un trailer:

Sper să vă uitați și să îmi împărtășiți entuziasmul!

5 comentarii

  1. “cei care operează aceste rețele de trafic sunt adesea mult mai asemănători nouă decât am crede și au povești mult mai asemănătoare cu ale noastre decât ne-am putea imagina” – FUNDAMENTAL greșit. Singurul lucru care-i motivează pe acești oameni este BANUL. Obținut în număr cât mai mare și cât mai ușor. Dacă pe infractorul marunt, de duzină, pe hotul de buzunare pot să-l înțeleg că fură de foame, cei care-și clădesc palate și-si cumpără merțane de pe urma infracțiunilor nu pot. Ăștia fac parte din altă tagmă, din cea a lui Dragnea, de exemplu…

  2. Excelent subscriu.

  3. Foarte interesant documentarul, multumesc pentru postare 😀

  4. Foarte bun documentarul, multumesc pentru postare!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint