“Clear Cut Crimes” este Superscrierea anului
Aseară, a fost Gala Superscrieri și au fost premiate cele mai bune materiale înscrise în competiția de anul acesta. Până revin eu cu lista lor completă, aș vrea să vă rog să urmăriți materialul care a luat premiul cel mare. De data asta, nu a fost vorba de un text scris, ci de un material video, semnat de reporterul Rise Project, Romana Puiuleț. Nu e scurt, o să vă consume niște minute bune din viață, dar credeți-mă că e impecabil făcut și că pune lupa pe niște fapte care sunt mai importante pentru viața noastră decât ne imaginăm, deși se petrec în pădurile virgine ale munților Carpați, și nu la noi în cartier sau în oraș.
Documentarul Clear Cut Crimes a fost filmat timp de un an, în Munții Carpați, și dezvăluie, verigă cu verigă, rețeaua de crimă organizată transfrontalieră, care taie ilegal pădurile virgine din România și Ucraina. Nu lipsesc din lanț nici politicienii influenți, nici interlopii violenți. Primii virusează instituții, ceilalți fac treaba murdară din teren și nu se dau înapoi de la nimic, nici măcar de la amenințarea cu moartea a celor care li se opun. Există o astfel de secvență în film și asistă la ea, destul de liniștită, chiar poliția. Corupția e endemică, iar oamenii care au îndrăznit, de-a lungul vremii, să reclame abuzurile și ilegalitățile au fost foarte puțini. Investigația Rise a pornit de la doctorul în silvicultură Mihail Hanzu. Lupta lui a început pe vremea când era angajat al unui ocol silvic, unde verifica respecta verificarea legii de către firmele de exploatare forestieră, și continuă și azi. Îl veți vedea în documentar cum povestește zâmbind despre o perioadă în care era amenințat cu moartea de două ori pe săptămână, uneori și de două ori pe zi.
Cheia acestei povești sunt, evident, banii, care se mișcă în logică de cartel, principalul beneficiar fiind o corporație despre care sigur ați mai auzit. E vorba de grupul austriac Holzindustrie Schweighofer, care procesează mult mai mult lemn decât poate fi tăiat legal în România. Rețeaua Schweighofer se întinde și în Ucraina, de unde lemnul ajunge la fabricile din România ale companiei. Acolo, în țara vecină, apărătorii lemnului nu mai sunt doctoranzi în silvicultură, ci combatanți din conflictul cu Rusia, care încearcă să se opună fenomenului, haiducește, cu forța. S-au organizat câțiva, sub numele de “Batalionul Cazacilor”, blochează în drum camioane, opresc trenuri care transportă copacii tăiați ilegal peste graniță și organizează ambuscade în pădure. Nu-i suficient însă: cartelul a corupt și funcționari din Kiev, nu doar politicieni de la București, și oricât s-ar lupta cu el câțiva haiduci, un silvicultor și niște reporteri, deocamdată pare mult mai puternic.
O fabrică din Sebeș procesează într-o singură zi cantitatea pe care fabricile obișnuite o procesează într-un an. În 2005, pădurea aflată la sud de fabrică arăta așa:
În 2012 arăta așa:
În ultimii trei ani, imaginea a devenit asta:
Bătălia pentru pădurile virgine pline de specii protejate din munții Carpați se dă, așadar, astăzi și acum, iar de ea depinde viața noastră, chiar dacă la prima vedere nu pare că e așa. Oare cine o va câștiga?
Mai jos, întreg documentarul Clear Cut Crimes, un proiect RISE Project & OCCRP, sper să vă faceți timp pentru el:
păi când am zis ieri /alaltăieri că să mă duc să-i strâng de gât ați zis ca nu
Dupa parerea mea, despadurirea este principala problema a Romaniei. Restul problemelor … le mai rezolvam, mai repede sau mai tarziu, altele le mai amanam, dar asta cred ca o sa ne omoare ea pe noi.
Ca sa nu mai zic de rusinea de a le explica nepotilor ca padurile Romaniei s-au taiat in vremea noastra
stiti ce zic austriecii de la Schweighofer ? : saracilor , nu aveti voi influenta la Bruxelles cat avem noi , coruptilor . nu este corupt ala care da , corupt este ala care accepta mita
ce tare este convorbirea dintre primaru` din Saliste si Mihail Hanzu : nu te integrezi in Sistem .
eu traiesc intr-o zona unde pica padurea pe mine si este la fel . este un nene , un fel de Schweighofer mai mic , local , care doar defriseaza si vinde lemnul brut de vreo 20 de ani . unii zic ca legal , altii zic ca mai taie si ilegal . dar eu zic ca este integrat in Sistem foarte bine pentru ca la nunta fiului sau a participat toata fauna zonei : senatori , parlamentari ,primari , judecatori , procurori ,sefi de politie , directori de spitale .cand am citit in presa locala cine au fost invitatii mi-am si zis : o bomba bine plasata si ramanea zona fara elite dar si fara mafie
Daca era un articol despre asortarea fustei cu posteriorul, erau imediat 253 de comentarii pe ora.
La ăsta despre cum ni se fura tara de sub noi, doar 4 pana acum.
Îmi vine sa,mi tuf una de supărare
Am trăit 38 de ani (neîmpliniți) întrun popor de indiferenți.
Stați mai departe de mine.
La cat sunt de nervos, s,ar putea, din eroare, sa va tuf si vouă una.
dg , esti suprat degeaba . padurile care sunt defrisate nu sunt in zonele urbane aglomerate in care traiesc masini si roboti care reactioneaza doar la subiecte de genu` : trafic , autostrazi parcari , cluburi in flacari , vrem o tara ca afara ..etc . unii se simte bine pe Valea Prahovei si discuta la un gratar si la o bere cum au vazut ei la TV un reportaj de pe National Geografic cum niste nenorociti defriseaza sute de mii de hectare de padure din Amazonia si comenteaza : bai , ce bine e ca la noi nu se intampla la fel , uite ce frumos este la Poiana Brasov la Romania
Austria e o tara muntoasa, plina de păduri. Si io vad cum ăștia importa lemn, pe Dunăre, cu vapori, din ro so bg. Da la ei nu vezi un copac tăiat aiurea.
Ei sunt deștepți.
Noi suntem prosti.
Si hoți.
Atât de hoți ca ne furam singuri căciulă.
Unde morții mașii e politia, diicoatele, deneaurile, seraiul, si alte chestii caștea ????
“Am trăit 38 de ani (neîmpliniți) întrun popor de indiferenți.”
mai ai pana sa-l ajungi din urma pe tutea.
io chiar nu pot să spun nimic…
ca și producător de scule pentru prelucrarea lemnului îmi vine să-i omor pe proștii ăștia care au permis cancerul schweighofer, care au permis exportul de buștean neprelucrat etc.
prin comparație, în polonia, o țară fără varietatea noastră de specii de arbori, în orice localitate mai răsărită găsești un producător de mobilă…iar noi, mari exportatori de mobilă în trecut, facem cherestele, tocăm lemn pentru pal și mdf, facem brichete de rumeguș…
rușine!
Indignatul dg, pai uite documentarul asta e un mod de reactie, care trateaza si diverse moduri de reactie…
Cat despre comentarii, scuze dar nu stiu ce am putea comenta:
1. Muaaamaaaaaa, ce nasol!
2. Sa vina cineva sa faca ceva!
3. Asa ceva nu exista!
4. Cine e de vina?
5. Injuraturi
6. Etc
Eu chiar nu inteleg la ce ar di bune sute de comentarii
As intelege o chemare la actiune, care sa se lase cu sute (pt inceput) de comentarii de adeziune, dar pina atunci, comentariile sunt doar “apa de gura”
Erate.
Vaporu, nu vapori
Din ro si bg, nu ce a corectat hatzu asta de telefon.
Iti tot vine sa urli intr-una,fara sa te opresti vazand acest documentar!Cat de trist!!!
Sincera sa fiu, m-am uitat la tot documentarul si pot spune ca sunt dezamagita, mai ales ca dupa ce iti pierzi 40 min la final autorii acestui reportaj admit ca toate informatiile prezentate nu au fost probate legal
ancheta duduie de probe, este impecabilă jurnalistic, dar jurnaliștii nu pot face și treaba procurorilor, pentru că nu sunt procurori.
@alina: legislatia e facuta de o mana de hoti si e aplicata infiorator de prost. exista niste protocoale de inregistrare si prelucrare ale probelor, treaba e ff. sensibila cand e vorba de inregistrari.
ca sa nu mai vorbesc ca in “statul de drept” in care traim doar infractorii au drepturi, asta e de fapt alta discutie.
oamenii astia au facut o ancheta jurnalistica, nu una judiciara.
iar daca zici ca ti s-a parut timp pierdut 40 de minute……
esti dezamagită?
ia atitudine
stai la usa parlamentului si ia-i la pumni pe ăia care au aprobat
Na lasati fratilor toate-s trecatoare in 10 ani stam si ne rugam de aia care ne-au furat padurile sa ne vanda si noua niste lemne de foc… asta pentru ca noua tuturor ni-se rupe de ce se intalmpla cu tara asta … ne trezim ca au disparut padurile asa dupa ce jumate au disparut deja.. asta e ori mergem peste ei in padure ori in casele lor ori tacem si inghitim nu are rost sa vb aiurea.. inpuscati pe loc chiar in paduri nu o sa le duca nici poola doru !
mai grav este ca s-ar putea sa plangem nu dupa lemne de foc ci dupa o punga cu oxigen! dupa clima noastra cea de toate zilelel
urlatul (@mihaela de mai sus) nu foloseste la nimic. eventual iti faci dusmani si printre aia care te sustin.
nu c-as fi de-acord cu violenta, dar tot respectul pt ucraineni. organizarea de tip cazacesc in conditiile in care politia nu face nimic, e o solutie. ca o potera nu isi are locul intr-unn stat de drept, e iar adevarat.
stii ce imi “place”? ca 90% din populatie e convinsa ca uniunea europeana e de vina. nicio secunda nu e de vina vreun nea caisa autohton mai mare sau mai mic care aluat si el o spaga acolo, care a inchis un ochi etc.
alt caz in care indiferentza ucide.
Intrebare tampita: Cine taie efectiv padurile? Ca nu prea am vazut drujbasi austrieci pe aici! Concluzia mea e aia cu coada de topor. Stiu, o sa vina explicatii,cum ca saracie, ca locuri de munca, … Merde! Iar despre ce fac “organele”, se stie: numara si se uita in alta parte. Din pacate, din ce numara ei, nu se pot reimpadurii muntii!
e un lanț uriaș de complicități, care începe în parlament și se termină cu interlopii care fac treaba murdară din teren, amenințând cu moartea sub ochii poliției.
bastinassi, cine sa le taie?
ce sa ne mai ascundem dupa deget. acum vreo 15 ani, intr-unul din muntii patriei faceam politica anti nastase cu un bunic d’asta simpatic, taranul ala de il regreta dan pyuric. stiti de ce il ura pe nastase? “pai mi-a dat padurea ‘napoie, da’ daca nu ma lasa s-o tai, tot dejaba”.
si in alta parte de tzara, la 2-3 ani dupa, intreband niste oameni de unde au bani de case asa frumoase, raspunsul a fost “pai din vanzarea lemnului”. si cand am intrebat ce o sa faca in momentul, in care o sa se termine padurea, au ridicat din umeri intr-un mod absolut antologic.
la cativa ani distanta au avut loc niste alunecari de teren in zona, catastrofa mare, o televiziune aduna ajutoare pentru sinistrati. am fost foarte nemultumit de actuinea aia caritabila.
cum sa le explici astora ce-ia aia taiere rationala?
Vad de 15 ani trenuri intregi, zeci de mii de vagoane, vapoare intregi, mii si mii de camioane, pline ochi cu lemn procesat mai mult sau mai putin, si singura intrebare care imi vine in minte este:” Cat mai e de taiat? ”
Dupa ce mi-au povestit martori oculari ( soferi nevinovati de altfel), un brad falnic si sanatos ajungea direct intr-un container in mai putin de 30 de minute, masina era dirijata direct in padure, langa utilajele care fasonau grosier lemnul astfel incat sa intre cat mai mult si cat mai repede…Glumind amar, oamenii spuneau ca nici veveritele nu apucau sa fuga de pe ramuri si ele luau drumul Chinei, impreuna cu lemnul. Eficienta si operativitate maxima, in mai putin de 48 de ore un arbore romanesc isi incepea calatoria spre China sub denumirea de “lemn rotund”…
🙁
asta-i alt aspect al problemei, ca se vinde cherestea. adica materie prima. intri intr-un cerc vicios a l saraciei (munca prost platita fiind necalificata, material ieftin fiind neprelucrat, muncitorul necalificat fiind sarac nu poate deveni muncitor calificat si apoi ciclu infinit ).cam ca tarile alea care exporta minereu de fier dar n-au capacitatea sa fabrice nici macar un cui ruginit.
mi se pare o manipulare de zile mari pentru a crea subiect de campanie celor de la PRU
mie mi se pare ca ori manipulezi tu, ori esti imbecila.
mie mi se pare că te cam mani-pulezi singură
Gabrielo, nu te inmultii fai tanti, vezi ca inmultirea doare
Vazand margica produsa Gabriela, incep sa inteleg ce aveau liberalii in cap atunci cand se multumeau in alegeri cu 10% sanatoase si sigure si nu le trebuiau 30% obtinute de la toti prostii.
Gabriela! Stai in p…. m… intre betoanele tale si taci!!!
pai tara asta nu are nici un fel de industrie pe bune si totusi apare ca are o economie. acuma voi pe ce credeati ca se bazeaza aparenta asta? pe materiile prime. pe ce altceva? mai rau o fi cind se termina astea, atunci o sa fie chiar o mica catastrofa. poate fi usor comparat cu un om falit care mai vinde mult sub pret ce mai are prin casa.
aveti perfecta dreptate sa fiti indignati de ce se intimpla, dar sinteti pregatiti sa infruntati ce s-ar intimpla daca s-ar sista vinzarea mult sub pret a materiilor prime? gaura imensa la buget, suferinta tutror sectoarelor, prabusirea leului. incetarea subventionarii tutror sectoarelor acum subventionate, somaj in masa, taierea masiva a tutror bugetelor in toate domeniile, fuga spre alte tari a tutror “investitorilor”. ce s-a intimplat cind a luat basescu imprumutul de la fmi va fi jucarie de copil pe linga ce o sa se intimple.
sigur ca de vina e clasa politica in integralitatea ei pentru ca nu a facut nimeni o strategie de dezvoltare pe termen lung adevarata niciodata, sigur ca ar fi foarte de dorit sa inceteze vinzarea subpret a resurselor maturale (padurile le vedeti, dar nu sint numai padurile). dar sinteti pregatiti pentru ce urmeaza daca se intimpla asta?
nu asteptati nimic de la autoritati pentru ca oricine ar fi la putere nu are nici un interes sa se prabuseasca totul tocmai cind sint ei la putere.
da, sunt pregatit.
bogdan, perfect. incepe sa-ti bati capu cum sa organizezi in mod inteligent structuri de protest eficiente si durabile. nu astepta sa faca altii asta pentru tine, nu de alta da aia care par sa faca asta pentru tine o sa fie de fapt esalonu tineret sperante din serviciile secrete care de fapt o sa pregateasca venirea lor insile la putere, si astia o sa fie flaminzi. ia gindeste-te putin, daca ai avea tu toate pirghiile de ce ai lasa pe altii sa-si faca de cap sa-ti fure ei puterea, adica sursa banutilor? le-o iei inante.
fa ceva.
tobi
da, asa e , tinerele speranțe aspira la frâiele puterii babacilor lor
și asta e cam peste tot in fostele satelite socialiste din păcate
am avut colegi in Abuhabi din mai toate fostele țări contaminate
concluzia tuturor e aceeasi cu a ta
în afară de cei din fosta rdg
oamenii ( normali, nu fostii lor securisti) ăia sunt cam zombi un pic , nu-ș cum mai aerieni
Andule
Ce înseamnă rdg ? Ca io sunt tânăr inca, nu am auzit…
Sau o fi prescurtarea de la renumitul dg…
Ca regele dg nu poate fi, ca io sunt de alta orientare politica.
fosta republica democrata germania 😛
andu YY
pai concluzia nu e a mea, am auzit-o enuntata de foarte multe ori si din toate enunturile e cel care m-a convins. e logic, se potriveste perfect cu ce vad, e probat de zeci de mii de ori dealungul anilor. e cumva clar ca lumina zilei. sint chiar uluit ca nu-l vad toti.
cu rdg cred ca e mai complicat decit permite spatiul de comentarii. germania e cred singura tara care cred ca i-a busit pe fostii stasi pe bune. rdg a fost incorporat intr-o tara care nu avea de ce sa tolereze ca fostul stasi sa aiba si cea mai mica putere de orice fel.
Rdg, ne-rdg, la noi problema e groasa.
Si da, doamna președinta are dreptate.
Eu vad o singura soluție.
O organizație noua, complet noua, care sa aibe in statut ca nici un alt membru al unui alt partid,fost sau actual, nu are ce cauta
Care sa aiba in program cu adevarat clar si transparent
Cu toate sursele de finanțare la vedere
Cu un sistem de conducere comun, de grup,nu doar după capul unui lider
Cu reguli ce il fac sa nu poată fi nici penetrat de alte organe si organizații, sa nu poată fi nici acuzat de ceva
Cu un sistem de cercetare a opiniei poporului in timp aproape real
Ei bine, eu cred ca un astfel de, sa ii zicem totuși, partid, poate fi singurul ce poate face ordine in tara asta.
Pt ca la așa ceva vor adera si cei multi ne înregimentați, si cei care sunt scârbiți de ce e acum pe piață de politica românească.
Nu zic ca e ușor, problema ar fi cine si cum sa se facă, pt ca romanii sunt de fel cam ca oile, daca le place cum arata si vorbește liderul, se duc toți grămadă acolo.
Sau votează invers.
Sper sa fie usr asa ceva, pana la proba contrarie ii susțin cu votul meu.
Dar daca doamna președinta C. face partidul ideal de care am zis, io ma întorc in tara, iau funcția de sef la cnadnr si va arat cum se fac autostrăzile, la calitate olandeza si cu viteza de execuție chinezeasca, sa moara bibi daca mint.
Daca as putea ceva sa fac sa indrept lucrurile, as face! Daca voi avea ocazia sa fac, nu ma voi da inlaturi! Daca e sa imi dau viata pentru un pom, as face-o. Si alti pomi si-au dat viata pentru mine! (De asta nu mor iarna de frig, de asta pot sta ca omul la o masa pe un scaun s.a.m.d.) Vreau sa fac, pot sa fac, dar nu stiu ce!
putem vota, putem sta cu ochii pe ei si protesta cat de des putem in fata derapajelor si mai putem face asta, pe 11 decembrie: https://fiecarevot.ro.
fiecarevot.ro poate ca sunt bine intentionati si sunt convins ca e bine sa fie cineva neutru sa observe ca sa nu se mai faca jmecherii cu voturile dar eu cred ca manipuleaza umpic . pe sait sunt trei povesti de observatori , prima este cu un primar fara nume care mai inchide ochii , a doua ca ce bine e sa fii observator neutru si vineee baaamm … povestea nr. 3 , cu un mosneag aproape orb care are un frigider si a votat nevasta-sa cu Ponta pentru amandoi . mai este si un personaj complice din acl care confirma cat de prosti sunt si mosneagu` si nevasta-sa . nu stiu cum sunt altii , dar eu nu suport sa-mi fie jignita inteligenta aia putina pe care o am cu povesti de Bacau .
nu e nicio manipulare, povestea cu orbul e de aici, dintr-un reportaj de pe Casa Jurnalistului: http://matei.casajurnalistului.ro/cum-a-fugit-bula-cu-voturile/.
iar cea cu primarul e spusa de cineva care semneaza cu nume si prenume ceea ce spune.
ghinion
am vrut sa vad in direct si live o eclipsa de soare.
nu am putut pt ca s-a pus luna in fata ei.
fantastic
off topic, scuzati-ma pe mine
ca nu stiu altfel cum sa fac
intrebare
cum se poate face o petitie publica nationala pentru
anularea tuturor certificatelor de revolutionar si a avantajelor (jafului) rezultat din aceste hartii ?
daca vor semna 3-4-5 milioane, nu cred ca mai are cineva curajul sa se opuna.
si zic asta pentru ca, desi io sunt foarte tanar, inca (38, neimpliniti, stiti doar) , cand o zburat ceausescu cu elicopteru, eram la doar 30 de metri in linie dreapta de intrarea in CC.
si eram atat de nervos incat, daca apucam sa intru in CC, si ma intalneam cu ceausescu, il strangeam cu mainile goale de gat, cu orice risc ( azi nu stiu daca as mai avea curajul ala ).
si apoi am stat cu arma in mana o saptamana aparand o fabrica care mi-a furat-o probabil un revolutionar care radea de mine la tv.
si cu tot eroismul meu , niciodata nu mi-a trecut prin cap sa cer o recompensa, nici macar o hartie fara valoare.
nici macar o bere.
hai sa facem petitia asta, va rog io, ca cand voi implini 38 de primaveri ploioase sa primesc acest dar, anularea mizeriilor astea
( cu exceptia ranitilor si a urmasilor decedatilor, pana termina scoala)
Da ce faci cu cei care si-au rupt un deget, atunci, si acum sunt “raniti la revolutie”. Cine stie, cunoaste despre cine e vorba. Si eu am fost, am intrat al doilea in judeteana de partid cand inca nu plecase elicopterul de pe CC,nici eu nu consider ca trebuie sa cer altceva decat bun-simt. Dar, mai repede o cioara alba, ca, de, e vorba de bani, multi bani.
adica tu la 12 ani stateai cu arma in mina si aparai revolutia?
Disciplina „pă persoană fizică” – vorba poetului, este cu siguranță o rara avis printre vajnicii noștri concetățeni. Și nu vorbesc de disciplina „obligatorie” – cea impusă de bau-baul coerciției legislative (că de aia civică ne despart câteva mii de ani lumină) ci de cea autoimpusă. Aia venită pe suport genetic plus cea dobândită din dramul de educație al fiecăruia. Nu e ciudat să supunem oprobriului public un act de indisciplină făcând uz de un act de … indisciplină ? Fiindcă, păstrând proporțiile, cam despre asta vorbim aici. Până ce nu voi apuca ziua în care Marele premiu al Festivalului de film de la Cannes (par igzamplu) va fi acordat unei nuvele ori vreunui roman, nu mă veți putea convinge de faptul că Marele premiu la „Superscrieri” – acordat unui material video este un act justificat. Înainte de a cere cuiva să respecte norme, reguli, canoane, rânduieli – legislative sau de bun simț, hai să vedem dacă noi, prin ceea ce facem, purtăm pe cap basca, cu moț, a corectitudinii.
b) Materialul video, și unele comentarii de aici, păcătuiesc printr-o forțare a sfintei emotivități, Probabil că după subiectul „copii”, „pădurea” ocupă un – justificat, dealtfel, loc 2 în temele la care românul reacționează exagerat lacrimogen. Că, deh, doar „codru-i frate cu românuˇ”… Și mai păcătuiesc prin anacronism. Lucrurile nu prea mai stau așa. Plus că, despre pădurile aflate în proprietate privată, nu prea avem dreptul să ne dăm cu părerea. Ce treabă ai tu, cel care și drumul până la farmacia aflată la 50 de metri îl faci tot cu mașina noneuro sau, na – euro 5 cu soft contrafăcut, tu cel care produci tone de gunoi nereciclabil anual dintr-un consumism scăpat de sub controlul atât al raționalului cât și-al bunului simț, tu cel care nu ai plantat în toată viața ta măcar un fir de pătrunjel de pătrunjel într-un ghiveci, care trăiești în orașe în care de sub ochii tăi dispar parcuri și-n care ultimii metri pătrați de pământ pe care, vreun descreierat ar putea planta un tei, sunt betonați, tu cel care locuiești într-un bloc în care, din cei 100 sau 200 de locatari nu se găsește măcar unul care să amenejeze pe spațiul verde o amărâtă de grădiniță de flori, ce treabă ai tu cu faptul că nea Ion vrea să taie pădurea de pe cele 10 hectare pe care le are ? Poți să-l obligi să nu o facă ? Sau să taie numai jumătate ? Ai accepta ca el să-ți impună ție câți kilometri să parcurgi lunar cu mașina ? Logic că nu. Atunci ? Cât despre pădurile aflate în proprietatea statului (în cuantum de 53%), da, sunt de acord că sunt și abuzuri. Multe. Dar nu vorbim de dimensiuni apocaliptice. Ci de lucruri care sunt scăpate oarecum de sub control. Iar asta creează senzația de haos. Haos-ul generează ideea de „sfârșitul lumii”. Vorbind în date oficiale, la nivelul anului 2009 – an de vârf, din 22 de milioane de metri cubi „recoltabili” s-au tăiat 16,5 milioane. Cât despre faptul că ne dăm pădurile grămadă la export, sub formă brută, hai să fim serioși. Contrar părerii generale, nu prea mai există cerere pentru lemn la export. Și știu foarte bine despre ce vorbesc. Nu vin ca Sandman să vorbesc despre „zeci de mii de vagoane și mii și mii de camioane” atâta vreme cât în portul Constanța printre șinele de cale ferată cresc de mult oțetarii și Decirom-ul, principalul operator portuar axat pe export de lemn are în hale și pe platforme mai puțin de 10% din cantitatea pe care o găsești în curțile depozitelor de lemn de foc din județ. Așa că mai mult ardem decât exportăm – iar asta e altă poveste. Sau să spun că lemnul românesc ia drumul Chinei atâta vreme cât porturile de destinație ale navelor ce transportă cherestea sunt porturi din țări arabe. Btw, îmi ajung degetele de la o mână să număr navele pe care, în vreo douășcinci de anișori de când tot bat portul, au plecat încărcate cu bușteni. În medie, anual, din portul Constanța pleacă încărcate cu cherestea cam 80-100 de nave. Tot în medie, o astfel de navă transportă cam 1000 de tone. Așa că nu-i dracu atât de negru. Mai ales că, așa cum am mai spus, cererea de lemn e de ani buni sub ofertă. Se impune doar un control mai strict asupra modului în care se fac tăierile. Și-atât. Restu-s metafore cu iz de dramă antică.
E evident ca nu ai urmarit filmul, nu e nicio metafora acolo, sunt doar fapte.
Ba nu, Simona, a urmarit, dar filmele si statisticile oficiale. Stau la tara, in Salaj, deci stiu ce spun!
Simona, nu despre filmuleț am spus că-i „o metaforă”. Ci despre smulsul părului din cap atunci când vedem astfel de materiale dar nu știm să le și „citim”, grăbindu-ne să înnodăm lacrimi în barbă. Am spus eu că nu s-au făcut abuzuri ? Ori că nu s-au făcut tăieri ilegale ? Nu cred. Ba dimpotrivă, linkul pe care l-am pus evidențiază asta. Eu am spus doar că se exagerează. Și că vom ajunge cu toții să credem că toți bărbații din Vaslui sunt niște bețivi violatori.
Dealtfel, acum, bântuind prin online, observ că suntem chiar bine-merci, la pas cu moda și-n tendințe : http://qz.com/838941/the-word-of-the-year-is-post-truth-according-to-oxford-dictionaries/
“Inventarul Forestier Naţional (IFN) este practic singura referinţă şi sursă de informaţii de încredere când vorbim despre starea pădurilor. Autorităţile nu şi-au asumat în nici o declaraţie publică o prezentare a stării pădurilor conform Inventarului Forestier Naţional însă, nici Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor nu s-a angajat public să apere reputaţia acestui sector de activitate.”
Bogdan ,citatul e din comunicatul nostrasilva. De aia ti-am spus ca se bazeaza pe declaraţiile oficiale Ale romsilva. Cine e autorizat sa faca inventarul si cine are cutitul si furculita ?
Du-te mah inapoi sub piatra de unde ai iesit….te faci de ras.
Eu nu vorbesc in calitate de turist care casca gura de pe faleza la ce se intampla in port. Lasa-ma cu Deciromul tau si scrie despre ce te pricepi. Nu stiu prin ce port umbli, dar vezi sa nu te loveasca vreuna dintre sutele de garnituri de tren complete, incarcate cu lemn prelucrat ( cherestea, PAL , MDF, etc) plecate de la Schweinghofer sau Kronospan ( exemple la intamplare) care intra intr-o luna in port la Agigea. Cand ti-e dor de munte, du-te pana in dana 130, adulmeca niste miros de brad, asa mai uiti si de citit statistici.
Aaaa… Suntem sudiști carevasăzică… 🙂 Și-apoi, poate mă faci și pe mine să pricep… Cu ce-ți deranjează ție freza exportul de PAL și MDF ? Și de când PAL-ul și MDF-ul sunt “lemne rotunde” ?
Bogdan, de acord cu tine doar pe jumatate. Prima jumatate. Lemnul s-a taiat mai peste tot. Occidentalii au invaţat lecţia un pic inaintea esticilor, asa ca se puncteaza peste tot verdele, ecologicul, bla bla. Desi pot parea niste hipstereli plicticoase,unii au luat-o in serios si bine au facut. Copiii sunt educaţi sa respecte natura la scoala ca poate acasa nu are cine, primariile se implica sa diferenţieze gunoiul subliniind faptul ca la sfarsit te costa mai puţin.Asta daca nu te intereseaza prea mult verdele.
Poate nu se mai exporta ca inainte lemnul pt. Ca s-a cam terminat . A fost chelit totul.
Din ce stiu eu este o lege care te impiedica sa-ti tau toata padurea ca prostul, chiar daca esti proprietar.Si te mai obliga sa si plantezi.
Stim cu toţii ca treaba e groasa din cauza lipsei de autoritate si a corupţiei.Stiu ca la un moment dat ţi se pare totul normal sau afirmi ca dracul nu e atat de negru . Asta se intampa pt.ca esti obisnuit cu anormalul.As putea zice ca esti bine integrat in sistem (fara sa te acuz , ia-o literalmente) , asa cum si eu eram odata. Pana am înteles !
Lixuca, am prostul obicei să nu vorbesc din auzite și să nu-mi caut argumentele pe marginea șanțului. Vrei date ? Poftim date : traficul de „lemn și plută” prin portul Constanța în 2015 a fost de 855.578 tone, comparativ cu 919.411 tone/2014 și 1.053.501 tone/2013. Un metru cub de cherestea cântărește în medie 600 de kg. De pe 1 hectar de pădure se recoltează, tot în medie, 218 metri cubi de lemn. Calcule elementare îți vor arăta deci că vorbim despre masa lemnoasă corespunzătoare unei suprafețe de aproximativ 6.500 de hectare. Sub 0,1% din suprafața de pădure a României. Dacă tot vorbim de date, în același an Romsilva anunță oficial o regenerare a peste 7.000 de hectare de pădure. Dealtfel, o să pară absolut cinic în contextul materialului video premiat ca „superscriere” dar, în perioada 2008-2015, suprafața pădurilor din România a crescut cu 150.000 de hectare. Sursa : http://www.nostrasilva.ro/comunicate/cat-lemn-mai-avem-in-padurile-romaniei/
Daca tu crezi in comunicatele romsilva iti urez bafta !
@bogdan: se recoleaza 218 mc prin radere, deci taci si ia-ti statistica la plimbare. Statistica demonstreaza ce vrea cel care o face. Ex: pensia medie in RO este de 12.350 lei, daca in statistica bagi pensia mea si a lui Botos. Sau, tu mananci 2 pui, eu ma uit, deci un pui pe cap de om. Noroc ca nu doare! Apropo, cand ai vazut padure live, nu la televizor?
Link-ul pus nu e către Romsilva. Ci către site-ul nostrasilva.ro unde, surpriză, vei găsi și … http://www.nostrasilva.ro/media/clear-cut-crimes-documentar-rise-project/
Si Cosanostra suna a ceva familiar si placut. Nostra poate , Silva nu.
@kerehome, așa e, bine că nu doare… Beleaua face să mă fi pricopsit cu 6,2 hectare de pădure, moștenire de la bunici. Așa că, vrând-nevrând, știu despre ce vorbesc. Știi cum e să fii proprietar de pădure în România ? E super cool, crede-mă. Ești proprietar dar nu dispui de proprietate. E ca și cum ai avea mașina ta dar nu ai voie nici să o conduci și nici să alegi destinația către care vrei să mergi. Poți doar să te dai mare și eventual să-ți umpli Facebook-ul cu selfie-uri.
maaa
de ce mama draqului exportam lemnul brut ?
de ce nu exportam produse finite din lemn, ca mobila, artizanat (!), pal melaminat , profile lemn, etc
chestii care necesita prelucrare si aduc plus valoare ?
ce, nu mai stim ?
de ce prin muntii austriei nu vezi un loc chelit de copaci ? ce, ei nu vor sa exporte lemn si sa ia marafeti ?
de ce in portul din satul meu vin zilnic slepuri pline cu lemn brut din ro si bg ? si care sunt prelucrate chiar acolo, intr-i fabrica de … nu stiu ce .
si nu am vazut un singur camion cu lemn venind din muntii austriei…
si nici pe autostrazi sau bundestrasse nu vezi camioane cu lemn.
si ce e rau daca vom avea mai multe paduri ? ce, ne cade gradul ???
nu mai putem sa bem , mancam si iubi ?
doamna presedinta cru
pune-ma ministrul padurilor si interzic imediat exportul de lemn brut.
triplez de opt ori pedepsele hotilor de lemn.
subventii pt cei ce planteaza paduri, livezi, podgorii.
idei bune mai am, putere mai putin, adica deloc.
o sa zica bogdan ca vor ramane fara munca toti cei ce lucreaza acum in industria lemnului.
nu e asa.
pt ca padurile vor fi exploatate in continuare, dar rational, atat cat trebuie.
si cei care acum taie padurea ilegal pot lucra la prelucrarea lui in fabrici,
sau se pot reorienta in turismul montan, etc.
hai ca nu e greu, desi sa furi e mai usor si poate mai rentabil.
doar vointa politica sa fie si vom avea o tara ca afara.
daca nu se vrea, io raman afara.
dg, ia citește tu punctul 7 de aici : http://www.nostrasilva.ro/comunicate/nostra-silva-scrisoare-deschisa-primului-ministru/
Acu nu ca le caut scuze, dar incearca sa te duci in Austria in zona Leoben si sa vezi acolo industria lemnului. Diferenta e ca au mai devreme ca masa lemnoasa e o materie prima regenerabila si ei asta fac – o regenereaza.
bogdane
si eu ce am zis ?
facem industria mobilei, ca doar o fabrica nu e un combinat siderurgic, ce naibili,
si exportam mobila, nu lemn brut sau cherestea,, fie si sub denumirea de “lemn rotund”
bubu
nu zic ca in austria nu se exploateaza padurea, pt ca e normal sa fie exploatata
dar e facuta cu cap, dupa legi clare , stricte, aplicabile si, mai ales, aplicate.
dar parca si la noi e o lege ce zice ca la fiecare arbore taiat trebuiesc plantati alti trei.
sper ca nu ma insel.
dar daca nu plantezi, ce se intampla ???
suficient sa te uiti pe poza din satelit la leoben si vezi ca toti muntii sunt verzi, impaduriti, pana pe strazile din oras.
de ce nu au chelit aia muntii pt materie prima, mai ales ca acolo e si un super holding, cum zice bubu ?
io cand n-am ce face ma dau cu avionul.
cel mai misto e deasupra germaniei, arata ca o minge de fotbal d-aia veche, cu petice albe si negre.
petele degre sunt paduri, cusaturile sunt autostrazile, orasele nu se vad ca io zbor prea sus.
asa tre sa arate orice tara.
Dg, pai asta am zis si eu ca aia exploateaza si regenereaza. Sau vezi de unde au ajuns olandezii mari exportatori de pomi de craciun. In nord inspre Drenthe. Dar e si un downside. Dpdv ecologic padurea plantata nu are acelasi ecosistem cu cea naturala. In Olanda parca sunt soldati la parada!
bubule
vad ca sti
ce ma uimeste pe mine e ca muntii austrieci nu miros asa bine, a brad , ca ai nostrii.
rar am intalnit un loc in care sa vrei sa iti umplii plamanii de aer asa ionizat ca la noi.
si crede-ma, imi place sa bat muntii.
sa dea dumnezeu si guvernantii sa ne mai lase cu paduri.
in plan pt anul viitoor am hoher dachsdtein 2995m si mont blancul, restanta de anul asta.
si moldoveanu din fagaras, ca nu am apucat inca .
Dg, nu chiar. La noi cred ca ai mai multe sanse sa mergi prin locuri mai putin amenajate. Nu prea mai bat pasul, ca m-au cam lasat suspensiile. Ultima data am fost prin Apuseni, in caldare la Cetatile Ponorului si peste deal la Arieseni. Foarte cool, si zona destul de virgina, nu e chiar bulevard ca pe Valea Prahovei. In Austria in special e prea amenajat. Ce sa faci, safety first. Prin Apuseni am avut nevoie chiar si de busola ca idiotii de la forestier au marcat copacii de taiat cu acelasi semn ca marcajul turistic! Virfurile astea mai mari le fac acum (cand pot) pe schiuri: Kitzsteinhorn la +3000, cele 3 de la Solden, Gamsleiten in Obertauern. Mont Blank numai pina la Mer de Glace. Deh, ale tineretii valuri.
Nu știu când mama naibii o să mă vindec de optimismul care, în fiecare dimineață când mă trezesc, mă face să cred că în acea nouă zi lucrurile se vor schimba și voi găsi parteneri de discuție care vor reuși să înțeleagă că unor argumente strong, elaborate, venite atât din experiența proprie cât și dintr-o documentare atentă și susținută de dorința de a oferi un tablou cât mai complet, nu le poți opune chestii de noaptea minții gen “sunt de la țară, din Sălaj, știu ce spun” … Tare monotonă trebuie să fie existența unui astfel de semizeu căruia nu-i poți aduce bucuria niciunui lucru nou, pe care nu-l mai poți surprinde cu nimic. Le-a văzut pe toate, le știe pe toate. Acolo, “la țară, în Sălaj”… Btw, Sălajul chiar există ?!?
nu fi rautacios.
poate ca si ker are dreptate, poate ca el vede in spatele casei un deal tuns zero, ras in cap de copaci.
ti-a zis si lixuca, nu e vorba de exploatarea lemnului, a padurii, ci felul cum se face, aiurea, de cele mai multe ori ilegal, iar banii nu intra in buzunarul statului ci al unor contrabandisti.
care dupa ce ca fura, mai si distrug.
nu mai impartii lumea in sudisti, nordisti, sau cum vrei tu.
pt ca de suferit , vom suferi cu totii.
mai putin andu, ca el e obisnuit fara pomi, ca in desert la el nu cresc pomi, el se odihneste la umbra sondei de motorina eco.
sau la H
Când am zis “sudist” m-am referit la portul Constanța Sud. Vreo 10-12 dane operaționale dar care reușesc să concentreze în ele un tablou exhaustiv a tot ceea ce-nseamnă trafic de mărfuri în port. Că doar ai auzit și tu.. “zeci de mii de vagoane”…
Da, mai exista, si inca e printre putinele locuri unde sudul nu a reusit. De aceea mai avem ce sa dam sudistilor, ca tot ai pus problema asa. “La noi sunt codrii verzi de brad”, la voi asfalt plin de ca..t
M-am lecuit de purtat discutii pe-aici, din motive de sanitatie a blogului, fac o exceptie pentru ca subiectul e prea serios si ar fi pacat sa ramana careva cu impresia ca “se exagereaza”, ca de fapt noi incarcam vreo mie de tone de bete pentru frigarui pe an.
Avand in vedere ca 99% din exportul de lemn ( si produse din lemn prelucrate grosier, cu valoare adaugata f. mica, gen PAL/MDF, cherestea) se face pe cale maritima, in ultimii 15 ani, dar cu precadere in ultimii 10, marii producatori, dar si aia mici, genul ” am un gater si o padure de la mamica”, trimit marfa catre port pe auto si CFR. Aia mici pe auto ( putin si des), aia mari pe CFR ( mult si des).
Aia mari, ca niste firme “respectabile”, lanseaza invitatii anuale pentru transportatorii maritimi pentru a participa la licitatii in vederea semnarii contractelor de transport pentru volumele estimate in anul respectiv. Se ia firma X, cu un volum anual estimat de 1500-3000 containere de 40″hq ( capacitate 76 cbm), apoi inca pe atat, contractul cu carausul B de data asta ( nu-i sanatos sa pui toate ouale intr-un cos, nu-i asa?). Se mai pun la socoteala si firmele Y si Z, cu volume similare, plus “aia mici”, cu 5-10 cutii pe saptamana. Socotiti cat rezulta in 10 ani, eu am pus valori aproximative minimale.
Nu pomenesc aici varianta B, cu lemnele incarcate in vagoane CFR clasice, descarcate in port si ulterior introduse in containere, in port, sau de navele care incarca PAL/MDF/cherestea vrac, in nave conventionale.
Masurile luate in urma cu vreo doi ani, in sensul inaspririi legislatiei si obligativitatea prezentarii unor documente mult mai stricte, a pus frana ‘haiducilor” care veneau cu 45 tone de lemn pe camioane fantoma, astia nu-si bateau capul cu taxe de supragreutate pe drumurile patriei, nici nu se mirau de incarcarile din padure.
Imaginea jafului nu e data de 60 sau 600 de de vagoane pline ochi cu cherestea ci un popas facut prin judetul Bacau, Vrancea,etc, in locuri pe unde acum 15 ani erau multe hectare de padure iar in prezent este un peisaj desprins din Martianul.
Acum 25 de ani mergeam de 10-12 ori pe an la Iasi. In zona Harghita-Bacau, ziua mergeai cu faruri ca prin tunelul verde. Acum? Tuns, ras, frezat. Restul de comentarii =0
[…] locul I la secțiunea Video a Premiilor Superscrieri de anul ăsta, împreună cu documentarul Clear Cut Crimes. Îl puteți viziona aici. Credeți-mă că merită, e mai mult și decât știați și decât […]
Deci, vin si eu la spartul targului, cu o intrebare natanga: nu se poate face chiar nimic???? zic numai…
[…] exemplu: V-am povestit, recent, despre doctorul în silvicultură Mihail Hanzu, care, cât a fost angajat al unui ocol […]
[…] Țara noastră e maxim despădurită, știți. Iar, dacă nu știți, ar trebui să aflați. […]