Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Pătrunjel şi păstârnac

Care-i diferenţa dintre cele două? Că mie mi se pare că arată la fel. Dacă îmi dai să aleg un pătrunjel şi un păstârnac dintr-o grămăjoară de pătrunjel şi păstârnac, n-o să reuşesc niciodată. De altfel, am şi fost, împreună cu soţul, în situaţia asta, înainte de revelion, când am făcut prima noastră salată boeuf. Cumpărase el, ca de obicei, mai multe exemplare (să fie!) din ambele legume şi le pusese în aceeaşi pungă. Când să le alegem, pentru salată, n-am reuşit să le deosebim şi le-am trântit în oală la nimereală. Cu cele rămase, plus nişte morcovi şi nişte ţelină, am făcut eu, după aia, supă-cremă de legume, dar tot fără să ştiu ce erau. Deci? Să mi se explice şi mie diferenţa, că poate ajung vreodată să-mi depindă viaţa de asta şi n-o să mă pot salva. Ar fi ca şi cum Monica Columbeanu ar muri fiindcă nu ştie să deosebească un Vuitton autentic de unul fals. Doamne fereşte! Mulţumesc!

92 comentarii

  1. “prima noastră salată boeuf” – ce romantic suna… un moment de neuitat! 😥

    • poate oamenii erau recent casatoriti, si asa au ajuns sa gateasca pentru prima data impreuna acea satala! uf, cata rautate!

  2. @gero: da, fatăăă, de neuitat! ne-au şi zis nişte prieteni “heheee, noi ne-am grăbit cu prima salată boeuf, am făcut-o de mult!” 😆 da’ zi cu pătrunjelul ăla, salvează-mi viaţa

  3. nu stiu, imi pare rau. incearca dupa gust, daca faci cumparaturile la supermarket.

  4. de fapt, nici la gust nu stiu in ce fel difera. dar o diferenta tot trebuie sa existe. 😐

  5. Cata vreme n-ai simtit nimic in neregula in legatura cu gustul, de ce sa-ti bati capul sa afli ? 😛 Da-i bataie inainte :mrgreen:

  6. Simona,fata,asculta aicisa:radacina de patrunjel are o textura mai tare si e mai aromata,pe cand pastarnacul are mai buretoas si nu prea miroase,e mai fad.Dar daca iei de la supermarket poti citi etichetele,iar din piata intrebi si tu babuta,ce-i asa de greu? 🙂

  7. păstîrnacu e mai plinuţ, pătrunjelu mai suplu, plus că are agăţat de el nişte frunze inconfundabile

  8. Nu sunt eu o specialista in bucatarie, dar dupa ce m-am tot perindat prin piete luand lectii am invatat ca se deosebesc odata prin miros (patrunjelul are mirosul acela specific, pastarnacul nu) si dupa textura – pastarnacul e mai poros, iar la gust pastarnacul e dulce. De ajutor?

  9. Dupa cateva minute de cautari, concluzia mea e ca internetul inca nu ne ajuta sa facem deosebirea intre cele doua, asa ca dupa ce dezbatem si clarificam, ar trebui sa trecem si pe la:

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Pătrunjel
    si
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Păstârnac

  10. @ Simona:
    Atat patrunjelul cat si pastarnacul fac parte din aceeasi familie si sunt plante aromatice, cu precizarea ca pastarnacul se foloseste mai mult la supe.
    Diferente:
    – frunzele de pastarnac c sunt cu mult mai mari decât cele de pătrunjel, si au peri aspri pe petiol care sunt urzicanti si duc la alergii;
    – radicina de patrunjel este mai mica decat cea de pastarnac.

    Si inca ceva: de la patrunjel se folosesc si frunzele si radacinile, de la pastarnac se foloseste doar radacina.

    Sper c-am reusit sa te scot putin din ceata.

  11. să vezi ce greu e să faci diferenţa între frunzele de leuştean şi cele de pătrunjel, sau morcov!aiai

  12. eu sînt adeptul şi militantul supelor-ceai. adică faci infuzie cu legumele cînd clocoteşte apa. mori încet. şi fără roşii!!! repet, fără roşii!!!

  13. candva, in tineretile mele zbuciumate, am fost studenta la Agronomie….zic am fost pen’ca am abandonat-o…..da’ horticultura mi-o placut! :mrgreen:

  14. am primit alaltăieri mîncare de la Ikea!! nu am ştiut că au şi aşa ceva! de exemplu salam de ren! 😯

  15. simono, te-am lamurit oleac’?

  16. @Simona
    Noroc ca nu sunt si morcovii albi, pentru ca atunci nu mai puteai sa deosebesti legumele astea cu nici un chip. Dar ideea de a stabili exact care este patrunjel si care pastirnac si care este albitura, este sa inveti, de exemplu, cum miroase patrunjelul. Toate celelalte au un miros diferit. Deci, daca miroase a patrunjel, e patrunjel, daca nu, e pastirnac sau albitura. Chestiunea mai interesanta este care e diferenta dintre albitura si pastirnac?
    Dar decat sa te stresezi din cauza asta, mai bine poti sa confectionezi un ciolan cu varza. Ca aia e doar de trei feluri: alb, rosie si de Bruxelles. Le identifici usor, aia alba nu e rosie si aia rosie nu e alba. Ambele nu sunt verze de Bruxelles, deoarece alea sunt mult, dar mult, mai mici. Simplu, nu?

  17. Amândouă sunt nişte legume serbede, care paradoxal, sunt puse să dea gust la ceva şi mai searbăd.
    Sunt atâţia oameni care nu se deosebesc între ei, mai ales prin televiziuni şi politică. Nu are rost să faci vreo distincţie întrei ei.

    Acu câteva zile m-a luat gura pe dinainte şi am cerut la piaţă o legătură de prostănac. Să fi văzut numai cum m-a fulgerat cu privirea mamaia de la tarabă. Cred că mi-a strecurat şi o mătrăgună printre ierburi.

  18. păi nu mai au bani ca i-au dat lui Aliodor

  19. Patrunjelu’ e ca patrunjelu’. Pastirnacu e un fel de morcov albinos. Practic, nu prea ai cum sa le incurci. Dar daca esti in stare de asa ceva, mi-e teama ca ai sa le confunzi odata cu hreanul. O sa-ti dea lacrimile de ciuda. Dar e sanatos.

  20. cît de de de de de de mult s-au grăbit?

  21. a fost un hot quiquie in bucătărie?? 😛

  22. diferenta cred ca e de marime 🙂

  23. sau altfel spus: marimea face diferenta!

  24. atat la frunze, cat si la radacina! :mrgreen:

  25. si ca o curiozitate… si cucuta face parte din aceeasi familie cu patrunjelul si pastarnacul. Hai ca-s tare! :mrgreen:

  26. frunzele pot fi ignorate. parerea mea. :mrgreen:

  27. dc naiba trebuie sa cumperi d’alea anyways?ia si tu unu, care o fi si gata
    p.s.=baga mar ras in salate e bestial
    si aici, in israel am descoperit o minunatie de albitura da nush cum se numeste..nu conteaza are gust bun 🙂

  28. @georgiana, daca pica frunza e de bine :mrgreen:

  29. Comment faire la différence entre un panais (păstârnac) et une racine de persil (pătrunjel)?
    Voilà le truc:
    Le premier a le cul creux façon top-modèle; la seconde le cul bombé façon bomba latina.
    Le panais, c’est la Moss; la racine de persil, la Lopez.
    http://jeromeestebe.blog.tdg.ch/media/02/02/269600468.JPG
    http://www.paperblog.fr/1392850/racine-de-persil-et-panais-matez-le-derriere/

  30. @simona : sincer? nici io nu stiu daca e sa-mi dai iecsxtemporal! dar….la cat am fost alfabetizata, citesc cu dedicatzie etichetele shi cand nu merge cu scrisu’, trec la oral 😳 si intreb: care-i ala si care-i ala?si daca nici ashea nu merge, pac! flacara violet! si se face lumina! 😉

  31. Iar acum, să vorbească ştiinţa şi polimerii:
    Iei rădăcinoasa şi bagi vârful în flacăra aragazului. Flacăra se va colora în galben. E normal, sodiul îşi face treaba lui ocultă.
    Acu, iei o sticlă de cobalt. Dacă nu ai, merge şi flaconul albastru închis cu esenţă de lavandă. Priveşti flacăra în care ai pus rădăcina prin ea.
    ATENŢIE: dacă flacăra are culoare violet, în ea se perpeleşte Păstârnacul.
    Nu e mâna lui Aliodor, e doar ionul de potasiu în care abundă.
    Nu e glumă, chiar e pe bune! Ştie până şi Viorică, care are violetul în nume.

  32. mincarime natzionala
    romanii cred ca mincarea lor nationala e sarmaua sau micu. zexe. mincarea lor nationala e salata de boeuf.
    nu in toate casele o sa gasesti sarmale de craciun, friptura de revelion sau miel de paste.
    dar in absolut toate casele o sa gasesti cu ocaziile astea si la zile de nastere, onomastici sau orice altceva intotdeauna salata de boeuf.
    exista vreo sarbatoare importanta pentru care se gateste si de la care sa lipseasca salata de boeuf?

  33. otto, mancarea nationala in romania este painea.

  34. gero
    da, am observat 😀
    toate vizitele mele din romania vor sa manince piine la supe, chiar si cele cu taitzei, la orez, la cartofi, etc…
    da cum toti halesc piine nu poti s aspui ca-i nationala, eventual excesul de piine e national.
    salata de boeuf insa…

  35. @otto: m-ai inteles gresit, ma gandeam la paine cu apa.

  36. aidi mey ca nu-i asa.

  37. http://www.youtube.com/watch?v=VX5OqB7_RyY :mrgreen:
    “cand vine primavara, suntem cu toti mai rozi”….. 😆

  38. nimeni nu vorbește cu mine 😥 oare e de la papillon 🙁

  39. georgiana
    cind vine primavara rozi rozi rozi 😆

  40. nemtzii au cea mai proasta bucatarie in europa. englezii nu`s in europa asa ca nu se socotesc.

  41. octavian
    s-ar putea sa ai dreptate desi unele feluri de mincare merg.
    asta e si motivul pentru care nemtii maninca de regula orice altceva decit mincare germana. mai toti au pretentia ca stiu sa gateasca italieneste, frantzuzeste, thailandeste, chinezeste, greceste, austriaceste, ungureste ba chiar turceste sau sirbeste.
    nici eu n-am auzit pe nimeni pe aici exprimindu-se entuziast depre mincarea germana.

  42. asa e , otto. fiecare tara are cateva preparate ce merita atentie. partea buna , la nemti, e ca`si pot permite sa manance mancaruri bune. pana la urma, succesul unei bucatarii tine si de portofel.

  43. octavian
    clar e intru-citva asa cum spui. asta cu portofelu e relativa. mie mi-a placut intotdeauna mincarea care se gatea in romania chiar si in casele sau in vremurile in care portofelele erau mai subtiri.
    sint multe mincaruri bune, da cea mai buna mincare, de departe cea mai buna dintre taoate e aia pe care o facea mamica fiecaruia. ala e gustul pe care il cautam toti tot timpul. si cind il gasim, ah…

  44. Chestiile astea doo merg mjana in mana. Nu poti poune una fara alta. Asta daca te intreaba cineva. E ca atunci cand nu stii pluraru unui cuvant, gen vise sau visuri. Rezolvarea: sunt acceptate amandoua. La fel si la mancare 😀

  45. Van Geli
    problema fetii nu era daca sa puna a sau b. frica ei e sa nu puna numa sau a sau numa b si sa creada ca a pus si a si b.

  46. Incredibil! Asa au ajuns fetele din ziua de azi?! Doamne, cine a mai pomenit ca o duduie sa confunde pastarnacul cu patrunjelul?! Se duce lumea de rapa, dom’le!

  47. Eu aș vrea să știu care e diferența dintre un tub gofrat și un cornier de patruzeci. Mulțumesc.

  48. raspunsul este da 😆 si daca da 😛 😛 cui ii pasa? si fara asta se poate 😈 😆

  49. Ce sa-ti facem, mai Simono, daca nu esti si tu Na’vi, sa ai o coada d-aia de legatura cu toate cele vii si sa poti sa intrebi: ‘Ba, spune drept, tu ce esti – pastarnac sau patrunjel?’

  50. tanti jeni
    nu e nici o diferenta. amindoua sint strotenghele.

  51. Domnu Otto, nu știu ce i-ați promis lu Gheorghe că văd că-mi vinde borcanele goale să-și facă rost de bani de drum și de bilete la nuștiuce concert a lu unu, Schulze Klaus. Sper să-l cazați dumneavoastră să nu-mi vândă și tăvile de cozonac pentru bani de hotel.

  52. tanti jeni
    eu credeam ca gheorghe nu e interesat pentru ca nu mi-a raspuns 😆
    din pacate domnu schulze nu concerteaza in viitorul apropiat in jurul heidelbergului unde am placerea sa rezidez, dar rezolvam cu cazarea, musai rezolvam

  53. si cu biletele ca intre fani. keep in taci. dau de stire indata ce o sa-mi fie clar unde mergem sa-l vedem.

  54. dama cu pandalii

    RENATO
    CRED CA AM-I SA SCULAT

  55. chiar ca’i cu pandalii dama asta! 😀

  56. dama cu pandalii

    RENATO
    MII SA LUAT CURENTUL SI AM UITAT SA SCRIU CA MATUSICA SA SCULAT

  57. Io nu maninc supa, ca-mi face rau si ma apuca durerea de cap. Dupa supa si nici inainte nici nu merge tuica si nici vinu. Supa-i buna numa la bolnavi, antialcoolici si vegetarieni.
    P.S Am auzit ca mai ieSista o radacina d-aia alba cica ar fi afrodisiatica. D-aia imi da nefasta seara da cica trebe mincata cruda ca numa atunci are efect.
    PPS Intrebati-l pe Nedo daca Basescu maninca supa!?

  58. Otto, cu cazarea lui Gheorghe rezolvi ieftin. Ii dai sa manance numai pastrama de Yak si kumis. O sa ceara singur sa doarma in cort, in fata blocului 🙂

  59. dama cu pantalonii,pot sa va zic mrs. robinson? hello

  60. gabriel toma,Madrid

    Pe mine ma bantuie inca din copilarie diferenta dintre patrunjel si leustean,asa ca … 🙄

  61. Karma, ăia de care zici nu sunt cumva napi?

  62. @Nea, Karma vorbea de telina 🙂 Stie nevasta-sa de ce…

  63. diferenta (dincolo de frunze, textura, gust, miros etc) se face la capatul gros (adica acolo de unde tocmai au fost retezate frunzele) unde patrunjelul este convex (prezinta o usoara umflatura) iar pastarnacul/albitura concav/a (prezinta o usoara adancitura)

  64. @Mitrana: uite cine stie!!! exact asta mi-a explicat o doamna, acum cateva ore, la Carrefour!

  65. Simona, nu te lua dupe doamnele din Carrefour, poate îţi vor răul.
    Bagă în poşetă sticla de cobalt, bricheta o ai oricum, şi poţi face analiza pe loc, în piaţă, oriunde. Are şi un nume frumos, Analiza spectrală flamfotometrica a Păstârnacului.

  66. @simona: ce grosolanieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! 😳
    si cum o sa fac io sa tziu minte care-i al cu adancitura si care-i al cu umflatura? 🙄

  67. Cruela, aplică o metodă mnemotehnică: decât Păstârnacu e găunos.

  68. @nea : mai bine : ca prostanacu are creieru scobit! :mrgreen: ( scoPit? :mrgreen: )

  69. Constat cu tristeţe că până şi un subiect culinar, de strict interes practic, devine pentru voi pretext de politizare, ironii, obscenităţi franţuzeşti (mersi Beranger).
    Cruelo, ce legumă ai în avatar, mi se pare că deja a fost mâncată?

  70. @o sa tzi-o trimit pa mail…
    e ungureasca!
    cum se zice ptranjel si pastarnaque in ungureshte?

  71. @ cruela … cred ca petrezselyem si paszternák 😆 😆 😆

  72. Ce vroiam eu sa zic… Daca le pui in salata de boeuf nu mai conteaza care ce e. Ca oricum se amesteca toate acolo

  73. completare la nea – am eu una mai buna ca flamfotometrica: daca te freci pe piele cu frunze de pastarnac umede si e soare afara, faci instantaneu fito-foto-dermatoza! asta e cu niste bube oribile care lasa semne maro pe timp de cca 1 an (copilu meu a aratat ca o broasca raioasa dupa o astfel de experienta…)

  74. Pentru mine nu ştiu dacă ar funcţiona treaba asta cu convex şi concav, că n-am fost niciodată bună la materiile de real. Dar eu când merg la piaţă îmi dau seama uşor care-i care din 3 lucruri:
    1. Păstârnacul nu prea are miros.
    2. Pătrunjelul este mai închis la culoare, cu tentă de galben murdar pe când păstârnacul este albicios.
    3. Păstârnacul este mai mare şi în general are o formă regulată, cu coaja fină pe când pătrunjelul e mai micuţ şi subţire şi are coaja mai aspră.

    Se deosebesc şi la gust foarte mult pentru că pătrunjelul e mai… picant.
    Îmi place să spun că sunt ca doi fraţi. 😆 Unul mare, grăsun şi un pic mai pleoştit şi altul mic, slăbuţ şi iute ca un zbir. Unul curăţel şi albicios, altul neastâmpărat şi noroit din cap până-n picioare.

    A, încă ceva. Când îi fierbi în supă, păstârnacul se înmoaie şi, după cum ar spune bunicul meu, se topeşte în gură. Pătrunjelul în schimb se înmoaie doar la suprafaţă dar interiorul îi rămâne aţos. Aşa ca să fie cu personalitate până la sfârşit. 😆

  75. memorare prin rimare: patrunjelu-umflatzelu, albitura-adancitura (si jur ca ma opresc aici)

  76. @Grigore: Eu stiam ca e invers: pastarnacul este mai murdar asa de felul lui, iar patrunjelul este alb, curat. Pastarnacul este mai scurt si mai gros, patrunjelul mai lung si mai subtire 🙂

  77. ce doamne iarta-ma cu patrunjelul si pastarnacul, ca fac alergie la amandoua?! le ating si ma si apuca mancarimile, mi se umfla mainile, dar ma si ustura. da`i cu spirt, da`i cu tratament, da`i cu toate nimicurile. si? nimic…

  78. Pastarnacul e mai mare/Patrunjelul mai mic. Gustul este mai dulceag la pastarnac. e mai lat la caăpatușl gros pastarnacul. Coaja de pastarnac e mai moale, se curata mai greu cu scula aia de decojit. Frunzele difera la forma si la miros/ Fa asa..Luni miercuri si vineri faci supa cu pastarnac….si marti joi si sambata cu patrunjel…duminica fara supa…si o sa te prinzi…le faci poze, le pui pe Facebook, eventoal mergi su samsung s2 la blilla carefoor, kaufland si le areti poza ca vrei din ala sau din ala :))) Patrunjelul e bun de bagat in usa la femeile fara barbat….cica le enerveaza tare….oricum glume de Gos[odine unguroici…joaca-te si cu pastarnacul,, ca e mai mare si mai viguros…Salutari din tara lui patrunjel =))

  79. Pastarnacul este mai galbui la suprafata decat patrunjelul
    Baza superioara (acolo de unde au fost taiate frunzele) a pastarnacului este maronie iar a patrunjelului aproape alba.
    Baza superioara a pastarnacului este concava, iar a patrunjelului este convexa.
    Pastarnacul are o consistenta poroasa iar patrunjelul mai densa.
    Pastarnacul are gust asemanator cu morcovul, iar patrunjelul are gust de patrunjel.

  80. patrunjelul are radacina alba iar pastarnacul putin galbuie.

  81. Buna… Au trecut cativa ani de la articolul acesta, dar… cautand pe net ce naiba sa fac cu gramada de pastarnac cumparata de prietenul meu pe post de patrunjel, am dat si peste acest articol. Eu am aflat acum 2 saptamani de la o tanti din piata care e diferenta intre ele. Avand in vedere ca se gasesc fara frunze, trebuie sa ne orientam dupa radacini ca atare. Situatia e in felul urmator: patrunjelul, in capatul superior, este tuguiat, pe cand pastarnacul e un pic “indesat” inauntru in partea aceea.

    In fine, cautand ce sa fac cu mormanul de pastarnac in posesia caruia ma aflu de putin timp, am constatat ca e la fel de plin de bunatati si la fel de super-folositor pentru a noastra sanatate la fel ca si patrunjelul. Si, la fel, tot in cantitati mici.

    In speranta ca nu aflasei raspunsul intrebarii pana acum, sper ca te-am lamurit.

    PS: nu stiu daca a mai dat cineva explicatia aceasta in comentarii. n-am avut rabdare (a se citi timp) decat pentru prima jumatate 🙂

    Numai bine 🙂

  82. Diferența se facă la cotorul lor cea de pătrunjel are o nuanță de mov rozalii și formă ușor diferită de cea de păstârnac dacă te uiți o data atent la ambele nu mai ai cum sa le confuzi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint