Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Ultimul tango la… ultimul reportaj la Cațavencu

Vă anunțam ieri că părăsesc revista Academia Cațavencu, că voi mai posta câteva zile aici, după care blogul se va muta la adresa simonatache.ro. Iată și ultima mea prestație la revista de la care plec: un reportaj despre cum am turnat betoane pe un șantier:

CUM M-A ÎNGENUNCHEAT UN TRAFALET

În afară de Holograf şi alte câteva trupe pe care le cumpără Monica Ridzi la preţ de U2, tot românul se bate cu criza. Unii au pierdut deja lupta şi au câştigat timp liber, că nu mai au job. Pentru că nu vreau să fiu luată pe nepregătite, eu învăţ meserii noi. După ce, săptămâna trecută, am lucrat ca “ajutor de ospătar” şi m-am descurcat rezonabil, săptămâna asta am executat muncă necalificată pe şantierul unui bloc din Dămăroaia, aflat în construcţie. De ce a fost jale şi de ce nu recomand nici duşmanilor un asemenea job, în cele ce urmează.

Ora 7, MORI, vorba lui Istodor!

Un muncitor necalificat în construcţii lucrează 10 ore pe zi, începând cu ora la care îmi sună mie prima dată ceasul: 7 dimineaţa. La sfârşitul unei luni, pleacă acasă cu 1.000-1.200 RON.

Pariul meu cu genul ăsta de muncă s-a dus naibii încă dinainte de a pune mâna pe trafalet. N-o să am niciodată şansa să-mi câştig banii de rujuri şi de pantofi cu toc pe un şantier. În primul rând, după ce, cu un curaj inconştient, i-am spus omului care mă angajase că la ora 7 voi fi acolo, m-am lăsat convinsă (de el!) că n-are rost să mă trezesc aşa devreme. Am căzut de acord pentru ora 9. Am ajuns la 9,15.

Cu broşa la prohab şi mâna pe trafalet

E 9,15 deci. Colegii mei de şantier muncesc de 2 ore. Sunt invitată să mă echipez într-o baie fără lumină. Imposibil, nu văd nimic. Mă dezbrac într-un ungher de apartament, păzită de după colţ de colegul Andrei Manţog, aflat acolo în calitate de cameraman. Îmbrac salopeta. Când să-mi închei nasturii de la prohab (nu există salopete pentru femei, înţeleg), constat că găicile sunt prea mici. Un muncitor îmi oferă un briceag, dar nu reuşesc să le tai. Îl priponesc, până la urmă, destul de precar, cu o broşă.

Sunt condusă într-o cameră care aşteaptă ultima mână de lavabil. Aia care tre’ să fie impecabilă. O comisie formată din ingineri-şefi, ingineri simpli şi şefi de echipă îmi povesteşte cum se văruieşte un perete. E esenţial să: 1. Storci trafaletul pe un grătar înainte de folosire, ca să nu năclăieşti zidul; 2. Foloseşti, pentru colţuri, o pensulă; 3. Nu laşi scame (dacă se lipeşte vreun smoc de pensulă pe perete, îl culegi grijuliu cu mâna); 4. Vopseşti coerent (mişcările haotice lasă urme).

Sunt pusă la treabă. Constat că nu pot să mut găleata de 12,5 kg de lavabil fără să scot limba şi îmi întreb angajatorii cam câte femei au în echipă. “Nici una”, mi se răspunde. “Dacă, pe vremea lui Ceauşescu, mai erau femei în construcţii, unele chiar foarte bune meseriaşe, acuma nu prea se mai bagă pentru că e o muncă foarte grea”. Foarte grea?? După ce, cu un trafalet greu, cu coadă lungă (pe care nu-l pot manipula altfel decât încordându-mi tot corpul), termin de văruit un singur perete, practic nu mai pot sta în picioare de oboseală. Mă caţăr pe un maldăr de polistiren expandat, ca să ajung să dau cu pensula în colţurile de sus şi sunt sincer îngrijorată să nu cad, din cauză că am privirile împăienjenite de la efort. Nu am făcut niciodată în viaţa mea ceva mai epuizant, deci nu vorbim de o muncă foarte grea, ci de o muncă imposibilă.

Până şi urcatul pe schele mi se pare o încercare. Sunt alunecoase şi abrupte, iar când tre’ să te muţi de pe ele pe etajul la care ai treabă, tre’ să faci ca Nadia Comăneci la paralele. Când să le cobor, fiindcă au un unghi care mă sperie, mă interesez dacă e mai bine s-o fac cu faţa sau cu spatele. “Cu spatele”, mi se răspunde. Mă aşez corespunzător şi dau să cobor. “Nu, nu, cu spatele e invers”, mi se strigă. Supravieţuiesc.

Mai bine moartă, decât betonist

Urmează betonul. Se toarnă o şapă la intrarea în garaj şi nişte băieţi s-au echipat cu cizme de cauciuc şi lopeţi. Primesc şi eu cizme şi lopată. Pe primele le încalţ peste tenişi, pe ultima o car în mijlocul evenimentelor. Betonul curge din betonieră la picioarele noastre, iar noi îl uniformizăm cu lopata. În plus faţă de “colegi”, eu mă mai concentrez şi să nu mă dezechilibrez. Mă simt ciudat.

Sunt înconjurată de bărbaţi care mă studiază. Nu vorbesc urât între ei, cum se vorbeşte pe şantier (oricum nu m-ar fi impresionat, că la fel se vorbeşte şi la noi în redacţie) şi nu fac absolut nimic care să mă deranjeze, dar e evident că sunt centrul interesului.

Termin cu betonul, trag încă o dată concluzia că inaniţia e oricând preferabilă, pentru o femeie, muncii pe şantier, mulţumesc şi plec împreună cu colegul Manţog spre redacţie. Când rămânem singuri, mă informează că, la fiecare aplecare asupra găleţii cu lavabil, mi se desfăcea parţial şliţul cel prins cu broşă. Şi că se vedea puţin coapsa. El s-a gândit să mă avertizeze, dar erau mulţi bărbaţi prin preajmă şi n-ar fi fost bine să le atragă atenţia. Aşa că a preferat să tacă, să facă zoom pe şliţ şi să filmeze.

Simona TACHE pentru Academia Cațavencu, iulie 2009

79 comentarii

 1. cît se cîştigă ca picoliţă în monaco?

 2. succes Simona, oriunde ai fi:)

 3. Să înţeleg că şi demisia e tot un experiment din cadrul reportajului? Picoliţă, fierară-betonistă, cerşetoare, tinichigioacă, şomeriţă?

 4. urmeaza neurochirurg, astronaut si (insist pe asta!) controlor de trafic aerian.

 5. Şi eu fac un experiment. Avînd în vedere că nu mă ţine coloana la verticală prea mult timp (nici măcar pe scaun), lucrez la domiciliu! Nu e chiar atît de bine pe cît se spune, dar nici rău. Dacă ţi-e somn, nu te duci la bucătărie să fumezi şi să bei cafea ca să-ţi treacă, şi nici nu caşti pe furiş, pur şi simplu te culci!

 6. În principiu, eu nu mai am nevoie de operaţie, aşa că poţi să te faci neurochirurg fără probleme. Nedo are nişte dureri. Dacă eşti amabilă să-i tai tu nişte nervi vitali?

 7. Ce nerv foloseşte nedo cînd comentează?

 8. simona, vedea-te-as cu aripioare roz, filfiind pe otopeni pe linga avion si strigind “nu miscati! ia toata lumea biletele la control! hai tataia, lasa vraja, ce cauti matale la business class? la pensia ta vrei cu hialaifu? treci inapoi in spate, la aia in picioare.”

 9. delia, aia ce zici tu e controlor de belete. simona vrea să controleze mai mult : traficul aerian insuşi. adică să se ciocnească cât mai puţine aveoane când e ea pe tură.

 10. simona, puteai sa-ncerci tot ca picolita pe santier, sigur te descurcai sa cari niste peturi de bere de la non-stop. 🙂

 11. tre sa poarte si vesta reflectorizanta? ca nu cred ca o prinde pe galben. simona, sa insisti pentru roz.

 12. si filmul evenimentului?
  sau datorita reducerii de 50% numai vorba vine ca ai fost cu un coleg care filma 😀

  PS: multa bafta la ce ti-ai planificat sa faci in continuare! 🙂

 13. Acum aflai de plecarea ta de la Arhi. Se datoreaza noului angajat, prezentat acum vreo 4-5zile? 😮

 14. nici nu-ti dai seama cat de bucuros sunt ca te-au dat afara papagalii astia. sper sa te tavalesti in chinuri iar eu sa fiu martor.

 15. cruela de vila

  pa canicula asta si pa somaju asta va recomand tutulor urmatoru link :
  o sa leshinatzi indubitabil ( nu se recomanda cardiacilor si femeilor gravide sau care alapteaza): ori de placere ( cum am patzit eu), ori de oftika ( cum am patzit eu)
  :mrgreen:
  http://www.amazingrace.ro/Australia_-_Oceania/7/
  luatzi mai intii articolu cu insula lu mos craciun, ca nu ma lasa tehnica sa [pun linku cum trebe… 😥
  dupa aia , continuatzi de voie ( sau de nevoie, ca o sa devenitzi addicted)
  @simona : tu nu-l cunoshti pa dom bradutz, acesta sa te faci scriitoare da jurnale da calatorie :mrgreen:

 16. adicatelea simona vrea sa-i creasca aripioare roz (cu benzi reflectorizante) si sa dirijeze traficu’ de avioane la Otopeni????… ma rog… nu la Otopeni ca acolo circula toate in sir indian… mai pe la Balotesti… 😯 😯

 17. aurelian, iti mai desenez o data. eu sunt tinichigioaica. simona vrea sa fie controlor de trafic aerian. eu dau cu ciocanu in masini, ceatirne sau ce pica acolo, ca e criza. simona da din miini elegant si parcheaza avioane. sa nu ne mai incurci, da? concentreaza-te, stiu ca poti.

 18. pfuai… stai ca am citit titlul si apoi articolul si m-am enervat… 😡 😡

  pai bine domnisoara… sa nu-mi spui ca vrei sa faci vizita pe santier la turnat betoane???? 👿 👿 😡 🙁 😡 😡

 19. Aureliane..si io m-am indignat la postul precedent…sa munceasca ea la straini ???

  http://simonatache.catavencu.ro/?p=3993

 20. Simonaaaaaaa… m-ai bagat in spam 😥

 21. pagina 4000. hmm… mai ţine-l pe aurelian un pic în spam, că nu m-am dumirit

 22. Sandman: cine stie cand o sa dai peste ea la vreo banda rulanta d-aia de-a voastra care incarca grau in vapor… ai grija! da-o in consemn la intrarea in port 😯

 23. nedo: de ce sa ma tina, ma??? de ce??? 😛

 24. şşşt. doarme bleen. de-aia

 25. Aurelian, in port e o jungla, Simona n-ar putea supravietui, ar fi pacat sa pierdem o jurnalista de talent.. :wink:..mai bine un trafalet cinstit, cu dorinta asta de schimbare, poate vrea sa-si redecoreze sufrageria si experienta ii va fi de folos 😛

 26. poate vrea sa-si amenajeze singura peretii noului blog. simona, sa nu pui perdea!

 27. ba să pună .
  si bolte în loc de uşi, cu draperii vişinii
  şi chestii din alea din franjuri lungi de plastic colorat la intrarea în bucătărie

 28. http://simonatache.catavencu.ro/?p=3311

  Ce bine e sa fii prevazator si sa ai la indemana solutii !!!

 29. sandman, scrie “anunt expirat si inexistent”, mai stii cum era?

 30. cruela de vila

  @gero : tu tastezi din avion? 🙄

 31. era frumoooooos 🙁

 32. http://farm3.static.flickr.com/2091/2248732696_a30c8efd32.jpg
  asta e buna? sandman, nu mai plinge. vrei si tu ursulet?

 33. Delia, la noi in birou nu se poarta ursulet, se poarta boul. Anul trecut a fost al soarechelui, simboluri chinezesti,deh.

  Poza e buna, o sa o ajute pe Simona sa nimereasca din prima culoarea peretelui 😛

 34. Revin si decretez:Tot cruela e cea mai desteapta.Si..da,cand incep,ma tine vreo 7 zile.

 35. cruela de vila

  si io revin : mircea : lasa-ma sa dorm, nu ma mai pune sa fiu deshteapta! ca asta oboseshte rau! 😯

 36. Numai cruela sau nedormitul m-ar putea face sa ies definitiv de aici.Dar as fi foarte trist…

 37. cruela de vila

  @mircea : badmf_ul nu? :mrgreen:

 38. draga simona, desi decizia ta brusca m-a luat prin surprindere, cred ca este cazul sa contribui si eu cu ce am la indemana la amenajarea interioara a noului tau blog.

  asadar, prinos de roz, multiubita si stimata.

  http://farm4.static.flickr.com/3412/3622047376_2e7a9a9abf_o.jpg

 39. mircea, zi mersi ca nu te tine o saptamina

 40. În etuvă e cald și bine. Am ieșit să mă răcoresc un pic. Mi-am făcut un sendviș cu pâine. delicios. mai ales pâinea.
  În ce an suntem? a ieșit tache președinte?

 41. Îmi place să fiu periat, chiar dacă nu mi se spune că sînt inteligent. mircea, tache te plictiseşte? aşa-i că nu e atît de deşteaptă ca cruella?
  comparativ între mine şi tache, care e cea mai deşteaptă?

 42. adnana, huo! 😆 iar mi s-a declansat paranoia. ce e creatura aia din stinga? un ciine cu un cucui imens cu cristale swarovski sau un fel de extraterestru cu creieri sclipitori, cu miinile in solduri si cu ochi in loc de tite?

 43. Delia, nu se spune tite se spune titties. Sună mai cool. adică răcoros.

 44. Sub cupele Bridgettei era răcoare. făceau suficientă umbră.

 45. cruela de vila

  @nedo : iar ma enervezi da dashteapta ce sunt! parca n-ai shti ca deshteptarea n-are legatura cu inteligentza!iar la mine se vede de l;a o poshta! :mrgreen:

 46. @tucuvas
  ce este titeul şi la ce foloseşte el?

 47. cruela de vila

  @mircea : te-ai gandit vreodata ca mai e cineva care te-ar putea face sa pleci? 😈
  simona , de exemplu? 😈

 48. Andrei from USA

  Cum spuneam si ieri, buna dimineata, buna cafeaua!

 49. Andrei from USA

  Aseara am adormit, cam ca de fiecare data cind il pornesc, cu televizorul in stare de functionare. La un moment dat, canta vecina Mariah Carey. Credeam ca visez, dar la o privire mai atenta, am observat si cosciugul lui Mical. Era reluarea inmormantarii. Am impresia ca nu o sa se mai termine niciodata, mai ales ca am citit ca de fapt o sa fie inmormantat, intrun loc secret. Ori cum aici toate se afla, o sa va tin si pe voi la curent. Poate o mai punem de un chef, un parastas, ceva acolo.

 50. Andrei from USA

  @Simona
  Facem azi si o petrecere in cinstea despartirii de Cotidianul? Spune, ca sa stiu sa ma aprovizionez, sa nu patesc ca ieri si sa ramin fara bere, in toiul petrecerii. Ori poate facem una de marire de salariu?

 51. andrei, neaparat sa ne relatezi live de la reluarea inmormintarii. mie mi-a scapat ieri si voi ramine pe veci neconsolata.

 52. Andrei from USA

  Din titlu, pot sa inteleg ca la fiecare reportaj, la Catzavencu, era cate un tangou, iar asta e ultimul. Trebuie sa fie tare istovitor. Ar mai merge un bluez, la un editorial sau stire mai importanta, dar numai tangouri, devine si plictisitor. Plus ca la toata oboseala, mai vrea mogulul sa reduca si salariile. Oricum, mai e un pic, pina la alegerile prezidentiale, dupa care presa scrisa, o sa cam devina materie prima pentru cornete. Pe 4-5 ani, iar salariile nu vor ajunge nici la valoarea de cumparare a semnintelor din ele.

 53. Andrei from USA

  Delia
  De aseara am scos, preventiv televizorul din priza. Nu gaseam telecomanda si nici intrerupatorul ca sa fac lumina. Dar daca vrei tu, o sa gasesc o solutie, mai ales ca am timp. Se pare ca si azi o sa ploua, norii care apar stau inca in calea drumului meu spre plaja.

 54. @Simona Cersetorie – Mai puteti incerca metoda lui Ostap Bender – Kisa Vorobianinov. Stati in parc (la Ateneu nu la Pitiagorsk) cu o placuta pe care e scris – Monsieur, Madame – j’ai pas mange depuis trois jours.

  Eu nu dau bani cersetorilor. – Dar v-as fi propus sa va cumpar ceva de mancat si v-as fi invitat sa va alegeti ce sandwich/ suc si sau iaurt / desert si sau fructa ati fi dorit.
  Acum 10 ani – m-au abordat 2 femei tinere cu un copil si mi-au spus ca sunt intr-un adapost pentru femei batute si ca n-au ce manca (asta prin America). Copilul avea vreo 7 – 8 ani si era jenat. Le-am zis – ca mergem la supermaket vis-a-vis si ca le pot lua un pui fript, lapte pentru copil si ce mai vor. Au zis nu, merci. De atunci ofer doar sa le cumpar de mancare – am mai primit mai putine refuzuri decat multumiri.

  @Simona – Farmecul discret al santierelor.

  Eu am trecut pe santier in copilarie doar ca sa cer/fur tub de plastic din care ne faceam sarbacane. Altii, mai putin norocosi au facut munca patriotica (e adevarat ca doar curatau si nu construiau ca Simona).

  Traiasca Masonii

 55. na c-am intrebat o picolitza din heidelberg cit se cistiga. se iegzista cica doo variante: prima cu 2000 brut si bacsisu ramine la picolitza, si a doua 3500-4000 brut si bacsisu ramine la patron (pe controlatelea la venire si plecare). daca esti student atunci nu platesti impozit pe salariu (se returneaza integral la sfirsitul anului) si sumele brute de mai sus devin nete. ca sa fi socotita de fisc ca studenta ajunge sa fi inscrisa la o facultate. da cica e bataia pestelui pe posturile de picoli/tze. in toata povestea asta ai un chef si un sou(b)chef.

 56. Winnie The Pooh

  De ce am eu impresia ca unii de pe aici confunda controlorii de bilete cu controlorii de trafic..??? 🙄
  Simona, tu n-ai aceeasi impresie?

 57. @nedo unde se pune accentul pe trafic la cluj si de ce?

 58. Andrei from USA

  Controlor de trafic e un fel de God father, un mafia boss. Meserie buna, avind in vedere starea coruptiei in Romania. De ce sa muncesti, cand poti sa faci banul, controlind traficantii. De ce sa mai dai din maini pentru banii lui Vantu, cand poate el sa faca treaba asta si tie, controlorul, sa-ti aduca procentul stabilit. Simona, daca mai ai si posturi de ajutor de controlor de trafic, conteaza pe mine. Am ceva experienta, oleaca de bataie stiu.

 59. Andrei from USA

  Am uitat sa mentionez ca am masina si nici mie nu-mi place munca.

 60. Andrei from USA

  Probabil ca in tara sunteti la curent, dar mai sunt si vesti bune: “Noul studio OTV de pe strada Capriorilor din sectorul 2 din Capitala a luat foc miercuri, in jurul orei 13.00.” Frumos sediu a fost, la inaltimea asteptarilor.

 61. Andrei from USA

  Ma gandesc totusi daca nu e mai bine sa ma duc in Germania sa ma fac picolitz. Ca vad ca se castiga bine si acolo. Da parca tot mai bine e client.

 62. Ultimul reportaj…BETON!Doar n-ai plecat din cauza asta,nu?

 63. Nu cruela,nu m-am gandit,considerand ca am fost suficient de decent.Ma asteptam ca tu sa ma ironizezi mai dur,asa ,ca sa-mi vad lungul nasului,dar,surpriza:nedo a fost mai rau.

 64. cruela de vilă

  @mircea ; aberare humanum est! de ce sa te ironizez? ce sunt io ? politzia blogului?tzi-am mai zis io shtiu mai bine alta chestie cu “I” : ignore! :mrgreen:

 65. cruela de vilă

  @mircea : in loc sa te ironizez, m-a tentat la un moment dat sa te compatimesc : nu pot sa cred ca poti sa crezi ca ce zice nedo e fix despre tine!( nu crezi ca te curenteaza un pui de paranoia?)daca ce zice nedo e despre tine , appai tot blogu’ e despre tine, nu fii modest!
  numai ca , ai dovedit oarece labilitate in opinii, ceea ce m-a facut sa-mi vaz de drum shi las compatimelile deoparte!
  daca labilitatea e de la alcool, astept sa te trezeshti, dac e de la natura, nu ashtept nimic; imi vad de drum! :mrgreen:

 66. atunci,pe saptamana viitoare cruela.Sper sa ma trezesc de-a binelea pana atunci!!

 67. cru, ai zis ca-l ignori. nedo zice ce-i trece prin cap. ca si tine, ca si mine, ca multi altii. fara intentie. poate unii o iau personal. lasa-l. e nou. rezista, bine. nu rezista, bine.

 68. cruela de vila

  @delia : am vrut sa-i mai arat o data ce deshteapta sunt! 😳 exces de zel! m-ai prins! 😳

 69. […] Cațavencu, cineva a comentat aici, pe blog, sub numele de Mircea Badea, în felul următor: “În sfârșit, te-au dat afară papagalii ăia. Sper să te tăvălești în chinuri”. Am aprobat comentariul, fiind sigură însă că autorul lui nu era chiar Mircea Badea. “Nu […]

 70. Lasa, nu dispera. Santierul Naval din Mangalia face angajari. Au adus vietnamezi, ca romanii s-au reprofilat pe turism si alte meserii liberale sau democrat liberale/social democrate und so weiter. Capul sus, sa moara idiotii!

 71. […] – Pleaca de la Catavencu o jurnalista pe care o citesc cu placere. Multa bafta, Simona! […]

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green