Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

New York, New York…

Printre oraşele pe care mi-aş dori să le văd se numără şi New York-ul. Mi-a povestit multe despre el Nic, soţul meu, pe care l-am rugat să facă o scurtă relatare şi pentru voi. Iat-o:

New York. A day in the City

Nu vă pot descrie cum se ridică orașul din mare, cînd aștepți pămîntul la prora vasului și o zărești pentru prima oară, intrînd în golful New York, pe Miss Liberty. Nu vă pot descrie asta, pentru că n-am intrat niciodată în New York venind de pe mare. Dar îmi pot imagina senzația destul de ușor: chiar dacă intram în New York cu mașina, prin Lincoln Tunnel, sau cu trenul, ieșind la suprafață în buricul tîrgului, la Penn Station, fiecare apropiere de oraș mă umplea de un fior plin de anticiparea minunilor pe care urma să le descopăr în the Big Apple.

De fiecare dată cînd am ajuns în New York, primul stop era în fața primăriei: muncea acolo un indian cu cei mai buni hot-dogs din istoria universală a crenvuștilor puși în pîine, să-i dea Dumnezeu sănătate, că grozavi mai erau. Garnisiți din abundență cu varză călită, ceapă, ketchup și muștar, alături de o doză de Coca-Cola erau perfecți pentru a începe o zi în orașul încă rece. Cinci minute mai tîrziu ajungeam, deja, în cacofonia din Chinatown, cu legumele și peștele proaspăt amestecîndu-se printre electronice din toată lumea și imitații ieftine de poșete scumpe. De-acolo, în sus pe Bowery Street, pînă la Union Square și mai departe, pe Broadway-ul mult mai puțin spectaculos ziua decît noaptea, prin Times Square către Columbus Circle și intrarea mea favorită în Central Park. Numai drumul pînă din sudul Manhattanului pînă în Central Park, dacă te lași sedus de toate atracțiile, cunoscute sau nu, poate dura o zi întreagă. Dar dacă vrei să și apuci parcul înainte de căderea nopții, amîni pe altă zi cîteva dintre locurile care-ți fac cu ochiul de pe hartă sau din stînga-dreapta și nu mai pierzi vremea cu mîncatul sănătos, așezat, ci apelezi la alt fel tradițional gătit de localnici, felia de pizza cu ceva, orice, dar preferabil fără nimic, că e cea mai bună.

E loc comun, dar Central Park e, de departe, locul meu favorit în Manhattan. Vara, cînd sute de copii chirăie și aleargă printre copaci și adulți, primăvara, printre ronduri de flori, toamna – cu joggeri alergînd peste frunze uscate sau iarna, îngropat sub zăpadă (mă rog, dacă îi mai permite încălzirea globală) parcul ăsta este, de departe, cea mai fascinantă oază de verdeață într-o mare de oțel pe care am întîlnit-o vreodată. Îi respir aerul, urmăresc oamenii grăbiți către casă, la apus, aștept să se aprindă primele lumini și îl părăsesc, pentru că alte părți ale metropolei mă cheamă.

Și, după lăsatul serii, pînă să trag în vreun pub irlandez de prin Village, mai ales iarna, înainte de Crăciun, mă abat un pic pe la Bloomingale’s, celebrul magazin-de-de-toate din apropierea Centralului, în speranța deșartă că mai găsesc puloverul acela, luat la super-sale, cu multe Crăciunuri în urmă, purtat o singură dată și intrat la apă în mașina de spălat, pentru că “cineva” (care răspunde la numele meu) n-a citit eticheta.

NIC SÂRBU

Bun. Acuma, că poate vi s-a făcut şi vouă chef de-o excursie acolo, să vă spun de unde puteţi lua bilete ieftine. KLM are, în oferta de toamnă, bilete de avion către New York la preţul redus de 559 €, cu taxele incluse. Tot pe site-ul KLM găsiţi oferte speciale şi pentru alte destinaţii. Înregistraţi-vă aici şi veţi primi ofertele speciale prin mail.

13 comentarii

 1. Nu avionul este cea mai mare problema in demersul de a vizita New York-ul , sau ma rog, pretul biletului, ci viza.

 2. Era un viral de-ala pe Facebook cu “100 de lucruri pe care sa le vezi inainte sa pleci din Romania”. New York-ul e primul pe lista! 🙂 Dupa o vizita de 4 zile in Manhattan din care nu imi amintesc mare lucru, am plecat cu impresia ca asta e Orasul! Restul e dupa virgula…

 3. bine simonaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
  ca mai am ceva vacantza shi nu shtiam ce sa fac cu ea , cand vin din grecia!
  😉
  niuiork it is!
  🙂
  ce ziceatzi?
  🙄
  imi trebe viza?
  😥

 4. Apropo, cat costa viza si cum se obtine?

 5. @Dorian nu mult si greu :mrgreen:

 6. Recomand LOT (Polish Airlines). Noi am platit 980 de euro cred (sub 1000) pentru 2 bilete dus-intors Budapesta – NYC. E drept ca le-am luat in extrasezon (in februarie): plecarea in martie, revenirea in septembrie. Escala 2 ore aprox. in Varsovia, mancare decenta, aterizezi pe JFK. Am fost foarte foarte multumiti. Malev aveau pret dublu pentru aceeasi calatorie in aceeasi perioada.

 7. :mrgreen: 😆
  Imi place si mi-ar placea definitiv la NY, dar pentru emigrare am ales alt oras din alta tara.

 8. Iar pentru cine are totusi viza de America, biletele de 750 de euro catre Honolulu (Hawaii, pentru profani) sunt chiar pomana… 😥

 9. Iti intra in suflet orasul fara sa stii de ce…sau in ce moment. M-am dus gandidu-ma ca nu poate fi chiar asa cum zic fetele alea din ‘Totul despre sex’. Si totusi…m-am indragostit de oras…Nu m-as muta in SUA, nu-mi place. Dar NY…ei bine, cu NY e cu totul alta poveste. L-as recomanda oricui, fara nici o ezitare.

 10. andrei: hawai? 🙄
  yeeeeeees!

 11. Cucuieţii din Deal, Cucuieţii din Deal…

 12. eu vreau sa stiu cine i-a bagat lui Nic puloverul la masina, fara sa citeasca eticheta …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green