Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Carnea roz a sufletului lui Gabriel şi zgâlţâirile fiinţei lui Horia

Sau ce măsuri mi-am imaginat eu că ar lua cei doi stâlpi ai culturii române contemporane (și mari oameni de acțiune, în ceea ce privește implicarea socială 😉 ), dacă ar şti în ce hal a ajuns ţara asta. De exemplu, la ce grad de tabloidizare au ajuns televiziunile.

GABRIEL:

Dragă Horia, sunt indignat! Tu ai văzut ce-i în țara asta? Eu nu mai suport, dragul meu, simt că mă sufoc. Carnea roz a sufletului meu se zvârcolește în fiecare zi, cutremurată până la os de abjecția mocirloasă în care trăim. Poporul… poporul nostru, dragă Horia, s-a pierdut și rătăcește cu desăvârșire pe căile fără întoarcere ale animalicului și ale lipsei abolute de spirit.

HORIA:

Da, Gabriel, ai dreptate! Pululația ahtiată a pulsiunilor patibulare mă excedă și pe mine, din ce în ce mai criant și mai infructuos. Lugubrul deplorabil al Weltanschauung-ului carpato-danubiano-pontic îmi face și mie travaliul lumesc din ce în ce mai greu de admis și îmi indurează convulsiv țesuturile conștiinței.

GABRIEL

Nu știu, dragă Horia, dacă ai văzut-o vreodată ce abjecţii se scurg dinspre mass media către cortexurile noastre. De fapt, dragă Horia… trebuie să încep prin a-ți face o mărturisire: m-am uitat aseară la televizor…

HORIA

Incredibil! Neverosimil! Bizar! Facultatea mea de a gândi și de a înțelege sensul și legătura fenomenelor nu poate să penetreze această referință.

GABRIEL

Ei bine, dragă Horia, din păcate, ăsta e adevărul: m-am uitat la televizor. Fără sonor, pentru că, în timpul ăsta, citeam o carte și făceam lungi adnotări cu creionul, iar în urechi aveam căști, la care ascultam o lucrare a lui Noica.

HORIA

Ei, și…?

GABRIEL

Ei, și… deși citeam și cu ochii și cu urechile, iar cu mâinile scriam, s-a întâmplat ca vederea-mi periferică să cuprindă accidental nişte… nişte scene de o vulgaritate cutremurătoare. Fete… fete îmbrăcate sumar şi dansând lasciv, băieţi care… care le însoţeau cu trivialitate în demersul lor lubric… oh, Horia, mă opresc aici…

HORIA

Oh…

GABRIEL

Nu-mi cere, dragă Horia, să-ți descriu în amănunt ce am văzut. N-aș putea-o face fără ca spasmele să-mi cuprindă ființa și s-o zgâlțâie iremediabil, până la febră, până la frison, până la nebunie, până la moarte… până la moarte și chiar dincolo de ea.

HORIA

Nu m-aș încumeta să enunț un asemenea deziderat.

GABRIEL

Îți mulțumesc. Nu-ți fac, așadar, nici o descriere, însă… este monstruos, dragă Horia, ce au ajuns să difuzeze televiziunile româneşti… este odios, dragul meu prieten, este… oh… este mai mult decât trecerea mea prin această lume poate îndura. Cele câteva imagini mute care mi s-au zgâriat aseară pe retină au înfipt, dragă Horia, un pumnal veninos în creierul meu inocent. Au înfipt în creierul meu… adevărul. Iar adevărul, dragul meu, este că această țară este pierdută definitiv, iremediabil, ireparabil și ire…

HORIA

Și irefutabil, dragă Gabriel, știu. Irefutabil, inextricabil, inexpungnabil și indimenticabil. Veracitatea spuselor tale mă terifiază. Am întrezărit și eu astfel de imagini, într-un hebdomadar din acela colorat, odată, când așteptam să acced pe scaunul stomatologului.

GABRIEL

Pentru mine, dragă Horia, a fost o experiență nemiloasă, feroce, ale cărei vibrații nu le-aș fi putut niciodată intui a priori. A fost ca și cum carnea mea pământeană și sufletul meu imponderabil ar fi fost simultan abuzate de o realitate barbară, necruțătoare, sângeroasă și nestăpânită.

HORIA

Știu, Gabriel. Simțurile mele au perceput grozăvia aidoma simțurilor tale, iar repercusiunile mă pun în dezordine încă și astăzi.

GABRIEL

Ce ne facem, dragă Horia?

HORIA

Nu știu, dragă Gabriel, soluția nu m-a vizitat încă, oricât de mult i-aș fi tatonat vecinătatea.

GABRIEL

Sunt devastat, dragă Horia. Sunt pârjolit de neputință, sunt perplexat, stupefiat, năucit, uluit.

HORIA

Și eu, dragă Gabriel, și eu. Dar… stai… stai o secundă. Întrevăd că mi-ar putea compărea o rezolvare.

GABRIEL

O rezolvare? De-abia aștept!

HORIA

Ce-ai zice, dragul meu, dacă…

GABRIEL

Dacă…?

HORIA

Dacă nu ne-am mai… dacă nu am mai deschi… dacă am încerca să preîntâmpinăm orice ispită la care ne-ar putea supune ingratul, alienatul, hazardatul și perturbatorul tub catodic. Dacă nu ne-am mai lăsa înfeudați?

GABRIEL

Adică să nu ne mai uităm la televizor?

HORIA

Da.

GABRIEL

Să nu ne mai lăsăm seduși, subjugați, aserviți, îngenuncheați, înrobiți?

HORIA

Confirm.

GABRIEL

E foarte interesantă ideea ta, dragă Horia. Îți promit că o să reflectez la ea. O voi contempla îndelung.

HORIA

Îi voi conferi și eu atenția cuvenită. Te îmbrățișez, dragă Gabriel.

GABRIEL

Iar mie, dragă Horia, permite-mi să te încredințez de gândurile mele cele mai bune. Te pup. Mă duc să-mi scufund întrega ființă în analiza voluptuoasă a soluției pe care ai propus-o. Mai vorbim, dra… STAI!

HORIA

Nu m-a perturbat nici o clipă conceptul echivoc al plecării, dragă Gabriel. Stau…

GABRIEL

Dacă nu e asta, soluția, dragă Horia?

HORIA

Ăă… Dacă nu e asta?… Nu pot palpa, dragă Gabriel, configurația unui răspuns la întrebarea ta. Nu am încă nici cea mai mică intuiție a reprezentării lui. Se constituie ca necestitate să mă gândesc.

GABRIEL

Da! Să ne gândim, dragă Horia. Trebuie neapărat să ne gândim. E o chestiune care nu suportă amânare. Mă duc chiar acum să mă gândesc, dragă Horia.

PATAPIEVICI

Și eu, dragă Gabriel. În acest moment, este fundamental, capital, crucial, primordial și decisiv să ne gândim. Mă duc și eu. Te îmbrățișez, pa.

LIICEANU

Iar eu te asigur de gândurile mele cele mai bune. Pa, dragul meu pri… STAI!

HORIA

Intervalul care mă desparte de pornirea interioară conștientă și însoțită de un efort volitiv a plecării este imens, dragă Gabriel…

GABRIEL

Îmi promiţi că vei medita adânc. Da, Horia?

GABRIEL

Greu de străbătut, compact, des, întins şi vast voi medita, dragă Gabriel. Te sărut.

LIICEANU

Şi eu, dragă Horia!

41 comentarii

 1. Liiceanu s-a uitat la Taraf tv? 😀

 2. ău!păi,e taman invers.

  🙄 🙄 🙄

 3. […] This post was mentioned on Twitter by Lupu Valentin and Florin Popescu, simonatache. simonatache said: Carnea roz a sufletului lui Gabriel si zgaltairile fiintei lui Horia http://bit.ly/akCOyI […]

 4. Oare Horia si Gabi au vazut “Deep throat” sau “Debbie does Dallas” ?

 5. @petrov: normal c-am scris mult. daca intri-n capul lor, e greu sa mai iesi :mrgreen:

 6. @Simona,
  Numa’ să nu rămâi acolo, că atâtea figuri de stil…zău aşa, nu prea merg la cafea 😛

 7. @sebra: uite, pentru tine dau rezumatul: “mama, cat de de cacao au ajuns televiziunile”. asta e tot, ti-a placut? :mrgreen:

 8. @Simona,
  Ăsta-i rezumatul şi la ce-a spus Sever Voinescu? 🙂

 9. @sebra: rezumatul la ce-a spus voinescu e “mogulii sunt de vina pt tot, de la incalzirea globala la moartea madalinei manole”

 10. Păi da, cu televiziunile lor cu tot : 🙂 …sigur, aici nu intră B1 şi nici tarafu’ 😈

 11. pululaţie pă dreacu. nici nu ştiu dacă i s-a sculat vreodată. sigur ia bromuraţie

 12. E greu sa gasesti un porn bun

 13. băi! horia e nume de gagică. toate numele care se termină în a sînt nume de gagici!!! ca şi mircea, dealtfel. deci ar fi trebuit să fie cu pizdula… (ce poante ieftine bag… e drept că mă grăbesc, că mai am treabă. revin mai pe seară cu poante beton)

 14. ba da’ si Horia asta n-are pic de curiozitate creatoare, adica sa nu intrebe si el, bine ma si le-au ….. sau nu ?

 15. simona, ai devalizat dictionarul de sinonime pentru acest panoptic parodic. sunt nespus de binedispusa.

 16. N-am înțeles nimic. Vreau o subtitrare. Sau mai bine ceva cu țâțe.

 17. Apreciez ce ţi-a ieşit din condei,mai ales pen’că ţi-a ieşit…Din motivul special că tocmai am isprăvit Întîlnirea D-lui G.L.cu necunoscutul…g.l.,într-o cărţoaie de peste 300pagini,constat că -preţioasele ridicole-le-ai ilustrat cu măiestrie(era să scriu mistrie)lucru care te va “consacra”în următoarele opuri ale sublimului personaj ,care a trecut la afuriseli şi înjurături …Astea după nenumărate pisiceli şi gingăşii demne de un internat de d-şoare interbelic.

 18. e misto, dar decit mult si fara rost nu era mai nine ceva putin si prost de genul: sa-mi introvertesc prin omisiune cultura de la tv

 19. Mult fond de ten şi peruci buclate. Fum de narghilea şi arabescuri caligrafice.

 20. (mă refer la originale.)

 21. poţi să te referi la ce vrei tu, oricum nu se-nţelege niciodată nimic din ce spui

 22. oreste saunueste

  ”De câte ori vii,
  Spui numai prostii….”
  It”s probably me…

  Sfârșit de săptămână plăcut vă dorește singhiuru unghiuru…..

 23. n-am putut ca sa citesc tot textul.
  cum fac sa-mi las semn unde am ramas?

 24. danko, tragi o liniuta cu markeru pe monitor.

 25. delia, simt ca ma pacalesti undeva.

 26. […] cultură găsiţi astăzi şi la vecina Simona Tache – un dialog (probabil) imaginar între Liiceanu şi Patapievici. Atenţie, nu e tradus în limba română. window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", […]

 27. ERATĂ :mai sus,Elf şi Petropievici,în loc de…

 28. Liiceanu a ieşit perfect.

 29. am luat-o eu razna pe câmpiile lăsate pârloagă ale patriei, sau liiceanu e mai coerent ca patapievici???
  (cel puţin în viziunea gazdei, că în RL, habar n-am, şi mi…-e egal!!!)

 30. @ilf şi petropievici: mai termină-te cu “mistrie”, asta e una din poreclele mele!!! 👿

 31. Presupunind ca vei scrie si o carte plecind de la acest articol abia astept sa vad un grafician care sa ne deseneze ce ai vrut sa spui. ❓

 32. @mifty,respecte,dar era eroare…aşa am obiectivat mica mostră de gnoză…

 33. recunosti ca te maimutaresti?

 34. super frumos scris, bravo

 35. Prof.Gh.C.Dinulescu-Campina

  Fereste-ma doamne sa nu intru in gura femeilor. Mai ales daca sint inteligente cu sunt Sebra si Simona Tache. Pata si Like nu mai pot scoate capul. Saracii!

 36. E genial! Cui nu i-a plăcut: Adio, dar nu rămân cu tine! 😛

 37. eeeeee, da’si dac ‘ó s ‘ó ‘ nchizaaaaa!
  ( pa televiziune care va’s zica)
  atunci sa va vaz!
  :mrgreen:

 38. Scumpa, ai pus fotoshopul in actiune sau asa esti tu? Daca asa esti tu si in realitate m-ai sagetat! Vorbesc serios! Esti o bunoaca. Plus ca esti si desteapta. Combinatioe letala dar imi asum riscul. 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green