Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

“Mi-a luat 21 de ani să-mi dau seama că sunt mai evreu decât vreau să fiu”

Vreau să vă recomand un text excepțional al (foarte) tânărului Ariel Constantinof. Vă rog să-l citiți aici și să vă întoarceți apoi, să-mi spuneți că a meritat.

Citez din el doar atât: “Mi-a luat 21 de ani să-mi dau seama că sunt mai evreu decât vreau să fiu. Că sunt mai homosexual decât sunt de fapt. Că sunt mai ţigan decât mulţi ţigani din ziua de azi. Sunt, în fond, unul dintre supravieţuitori. Şi asta mă face responsabil.”

Și pe mine mă întristează faptul că România e o țară primitivă, care încă discriminează masiv. Vorbeam, acum câteva seri, cu niște prieteni care au un băiețel de 2 ani jumate, despre eventualitatea ca acesta să fie gay. Concluzia (optimistă, zic eu) la care-am ajuns rapid a fost că, peste 15-20 de ani, vom fi evoluat suficient ca țară, încât copilul să poată duce o viață normală, fără să fie nevoit să-și ascundă cu disperare orientarea sexuală și, mai ales, fără să fie stigmatizat.

Voi ce credeți?

76 comentarii

 1. Io zic, mai bine să nu fie gay. Că poate vor şi oamenii să fie bunici.
  Iar acum mă duc la Ariel degrabă.

 2. @Copila blonda: poate ar fi mai bine pentru ei, da, după cum mai bine pentru părinți e, uneori, ca progenitura să se facă inginer, în loc de medic. sau invers. dar, când ești părinte, tre’ să te gândești mai puțin la binele tău și mai mult la al lui. cum vrea și simte el, important e să-l iubești, să-l susții, să-l încurajezi. nu poți trăi și alege în locul lui.

 3. @Copila blonda: Simpatica constatare. Se stie doar ca atunci cand esti gay nu te mai poti reproduce si nici nu poti adopta. Oricum copiii adoptati nu-s copii pe bune…

  Serios, asta e argumentul? Blah.

  • Adica..??!!! copiii adoptati nu sunt pe bune?????? ce vrei sa spui???? sunt alta rasa? sunt de pe alta planeta? sunt facuti din plastic? explica-te te rugam…

 4. Glumeam, Simona. Pentru că nu cred că depinde de părinţi.
  Ştii, ei sunt liberi să-şi dorească lucruri pentru noi, dar atunci când dorinţele nu le sunt îndeplinite, nu e întotdeauna vina noastră.

  Mie mi-a luat mult timp să mă lămuresc că dezamăgirea tatălui meu în ceea ce mă priveşte este problema lui şi nu a mea.

  Dar deja dăm în altele… Oricum, minunat textul lui Ariel.

 5. @Kivi: fără “blah” ăla nu se putea? chiar nu putem discuta fără aroganțe? 🙄

 6. @Copila blonda: iar, de cele mai multe ori, nu e vina nimănui. cea mai sigură rețetă pentru dezamăgire e să încerci să planifici viața unui copil. și e atât de greu să te abții, sunt convinsă 🙂

 7. Io am tendinţe de a planifica vieţile altora, care nici măcar nu-s rude cu mine :)))

  p.s. sper ca asta să nu se înţeleagă greşit şi asta. Poate umorul meu e uşor afectat de vreme 😛

 8. @ Simona: Si eu cred ca concluzia ta e optimista, foarte. Si textul lui Ariel e fain.

 9. am citit si io teStu in diagonala, nu m-a entuziasmat…
  Romania discrimineaza, i-a intrebati-i pa capsunari?

 10. @neamtu tiganu: câteodată ești foarte arogant 🙂

 11. Extrem de prematur ca sa nu zic inconstient sa vorbesti de orientarea sexuala a unui copil de 2.5 ani.
  Mi-a luat 2 min sa aflu asta pe net. Cred ca parintii in cauza ar tb sa se implice (informeze) mai mult.

 12. @ Kiwi: aia cu “copii adoptaţi nu-s copii pe bune” e o tâmpenie oribilă şi tu ştii asta.

 13. Doo texte de publicitate în aceaaşi zi… 😯 Nu e cam mult ? 🙄
  Că mă gândesc că da, pot înţelege, sunt şi ei acolo, există îi accept, nu îi discriminez. Dar să văd şi reclame…
  Şi 2. Şi io am fost misogin incurabil şi-am fost discriminat în mod barbar. Mie cum mi-e acum să văd, în acelaşi loc şi chiar dialogând pe două dintre persoanele care mi-au năruit orice speranţă de-a mai fi misogin vreodată : Simona Tache şi Miruna Siminel ? Eeeee, cum ? 👿

 14. @bogdan: nici nu știi câți bani mi-a dat ariel să-l promovez. heheeee…

 15. @bogdan: și lasă vrăjeala, zi ce crezi despre subiect :mrgreen:

 16. Kivi : “când eşti gay nu te poţi reproduce” spui tu şi n-am cum să te contrazic. Nu te poţi reproduce daaaaaar, te poţi înmulţi… 😉

 17. Nu voi citi acel text, Simona şi logic nici nu voi avea ce comenta la modul implicat şi explicat. Acesta este felul meu de a-mi arăta toleranţa. Mai mult, nu pot.

 18. Simona asta nu-i nimic, pot fi chiar mai rau, nu numai arogant ci chiar sincer, da mai bine nu!

  P.S Fiecare dintre noi are o doza de “nenormalitate”, unu-i alcoolic, altu curvar, altu patetic, lacrimogen, obsedat sexual, impotent, lenes, genial, abstinent si ce mai vreti voi, si ce-i cu asta? Trebe cineva sa ne plateasca, sa ne mingiie pe spate, sa ne caineasca pt. asta? Fiecare isi duce crucea asa cum i-a dat lui bunu Dumnezeu!
  Bai anormalilor, traiti-va viata si nu mai stati cu mina-ntinsa!
  PPS Nu pot sa cumpar suferintele unui tinar de 21 de ani, cred ca nu are habar de ce-nseamna discriminare, accentuez, IN ROMANIA NU E DISCRIMINARE, nu stie ce-i aia suferinta, a importat niste impresii din literatura, din povesti, de ce, in definitiv, suferinta bunicului lui ar fi mai mare, mai importanta decit a bunicului meu? Cred ca l-a parasit iubita/iubitu si a cazut in melancolie.

 19. si-nca ceva, mesaj pt. ROMANI:
  -incetati sa va puneti cenusa-n cap, nu sunteti nici mai rai da nici mai buni decit occidentalii, sunteti absolut normali
  -orice roman, oriunde se afla-n lume, va fi discriminat, e adevarat de f. multe ori extrem de elegant, incepe cu rugamintea de a-si silabisi numele, apoi se face ca nu stie de unde vii, zice “sunteti grec”, apoi se mira ca ce bine vorbesti limba bastinasa, asteapta sa-i vorbesti de frumusetile patriei.
  -io o tai din prima, nu ma las antrenat in discutie, vorbesc despre vreme, fotbal, gradina..

 20. @Bogdan, Neamtu: ce-aveti, frate? ce suferinte? e povestea familiei lui, scrisa fara cel mai mic patetism si insotita de o pledoarie pentru toleranta. Doamne fereste…

 21. Simona citez din tine, cu ghilimele “Și pe mine mă întristează faptul că România e o țară primitivă, care încă discriminează masiv.”

  Eu comentez comentariu tau, baiatu poa sa scrie ce vrea el, am mai spus-o, pa mine nu m-a impresionat.

  Cum ai ajuns la concluzia, din teStu baiatului, nepatetic si cu o pledoarie pt. toleranta, ca Romania e primitiva si ca discrimineaza masiv? Asta e miezu povestii!?

  Iti raspund tot eu, Simona nu fii trista, Romania NU e o tara primitiva si nu discrimineaza masiv, sper ca acum te-ai linistit si poti sa zimbesti…

 22. Nene neamtule, rar te contrazic, dar acu’ simt nevoia sa o fac: romanii sunt primitivi si discrimineaza la greu.
  Daca avem si noi parade gay si o mie de tigani angajati cu carte de munca in Romania nu inseamna ca suntem paradisul minoritatilor, ba din contra,zic.

 23. Sandman, depinde cu cine compari! As putea sa dau exemplu ungurilor din Ro, sunt minoritate, sunt discriminati?
  Crezi ca-n Germania e altfel, sau mai bine spus, mult altfel?
  Sau in mult laudata USA, m-am ingrozit cind fi-miu a incercat sa se angajeze acolo, era intrebat de religie, de culoarea pielii, lucruri care-n Germania sunt interzise. Sau un preten de al meu din USA are in contractu de munca ca nu are voie sa faca parte din sindicat!?

  Exista discriminarea oficiala, de ex. in Ge oficiu fortelor de munca spune clar ca la ocuparea unui post au prioritate bastinasii si daca nu gaseste nicunu ia un ausländer, si exista discriminarea mocnita, atunci cind fiecare dintre noi nu ar vrea ca fiica sa aiba un amant negru, ca baiatu sa nu fie gay, patronu prefera unu fara sapca…

  Nu ma-ntelege gresit, si io sunt extrem de tolerant da prefer ca-n familia mea sa primeze traditia!

 24. … adevărul este că şi eu fac o oarecare discriminare între blonde şi brunete, sper ca treaba asta să nu-mi afecteze CV-ul…

 25. vezi Mariane, d-aia ai ajuns sa divortezi, trebe sa iei muierea asa cum e, cum zice cintecu,
  Iubesc femeia
  De dor nebună,
  Femeia brună
  Cu ochi negri de foc.
  Dar și pe-aceea
  Cu-ochi verzi ca marea,
  Îmbrățișarea
  Ei mă-mbată pe loc.

  Blonda sau bruna…
  Îmi e totuna,
  Deopotrivă le iubesc,
  Deopotrivă le doresc.
  Iubesc femeia
  A vieții cheie
  Doar prin ea o dezleg
  **************
  Asra inseamna adevarata toleranta, imbinata cu traditie!

 26. Simona, am o întrebare: ai auzit vreodată de un elvețian discriminat pentru că-i elvețian? (Sau de un suedez… sau de un finlandez… ceva gen “fir-ai al dreacu de blond spălăcit, că bei vodka cu găleata și-ți place frigul!”)

 27. in romania exista discriminare. exista mare discriminare, mult mai mare decit in cele mai multe tari ale uniunii europene. si eu am cosntatat cindva cu enorma surprindere ca romanii sint mult prea xenofobi chiar extrem de rasisti si sint extrem de homofobi. romanii sint deasemenea mult mai intoleranti unii cu altii decit alte popoare pe care le-am cunoscut.
  mai demult nu i-am observat pe romani sub aceste aspecte, fie ca n-aveau cum sa se manifeste asa liber si plenar cum se intimpla acuma, fie n-am avut eu ochii deschisi, fie s-au schimbat foarte mult in ultimii 20 de ani. si pentru mine a fost o enorma surpriza cind am realizat cit de xenofobi, rasisti si homofobi sint romanii. nu ma risc cu nici o explicatie, constat doar.
  mi se pare ca orice gest, orice actiune, orice happening, orice incercare de a-i face pe romani mai toleranti cu semenii lor din aceasi categorie, de alta origine, alta rasa, alte convingeri religioase, orice alt fel de semeni altfel prin orice altceva decit majoritatea, e extrem de benefic.
  desi vad ca o parte din tutarii tai de aici nu-ti agreeaza pornirile, am observat de altfel constante, de a indemna compatriotii la mai multa toleranta faat de semenii lor indiferent de provenienta, rasa, orientare politica, religioasa sau sexuala, chapeau bas simona tache.

  am fost mult prea serios, asa-i? pai asta chiar si e o chestie extrem de serioasa!

 28. Îmi amintesc, ca ieri, campaniile Caţavencu antidiscriminare. Una dintre ele, cea mai bengoasă în opinia mea, a fost rubrica “Romul de treabă”.

 29. @papalapap: “tutarii” mei? care tutari?

 30. Romania discrimineaza.la greu.
  5 ani cu constiinciozitate unul dintre colegii d ebirou ma intampina, in momentele lui de nervii, cu:de ce nu a ucis Hitler toti jidanii???????
  pana cand jidanca de la birou il scotea din rahat la job sau nu se speria daca o suna la 1 noaptea sa ii spuna ca fetita lui are nevoie urgenta d eun chirurg f bun.
  prietenea mea , unul din putinii super consilieri pe afaceri europene, acreditata la UE, primeste cate un :tiganii abia auvenit din satra si ne conduc?
  asta etnic.
  motivul pentru care imi vine sa imi bag picioarele in ea de Romanie sa fug cu o viteza de supersonic unde oi vedea cu ochii e discriminarea reala, naspa de dureroasa, discriminarea aia de te doare-n maduva oaselor si pe care o traiesc pentru ca,da, oamenii sunt duri si nu accepta ca cineva bolnav poate supravietui sistemului,.daca simpla trecere, simpla atingere ii contamineaza?degeaba le urlii cu toti plamanii (si mai iei si de la bunici):ba idiotilor, sunt boli genetice?
  am avut sansa extraordinara sa dau peste mai multi destepti care,de frica, de:nu ma ating de asta, de las-o-n ma-sa ca oricum crapa, sa refuze sa iti dea ajutorul, tu urland ca o sa crapi.si asta in descoare, la un spital din capitala, de mai multe ori.
  si apoi te calmezi, iti faci ultima rugaciune si astepti.astepti ca aia d elanga tine sa devina o tara mai toleranti, sa nu iti bage buchetul de crini sau parfumul in care s-a scaldat sub nas , taman cand tu nu ai chef sa iti vezi bunica, plecata pe dincolo de vreo 20 d eani.
  astepti sa ti se dea voie macare medicamentele sa ti le cumperi din patria natala fara sa aduci argumente ca vrei sa mai traiesti.astept ca ,daca tot platesc asigurari de sanatate, cas si alte cele, macar sa nu ma-njure nimeni ca traiesc.
  am vrut si io ca tot romanu’ sa-mi fac asigurare de viata. incerc la vreo 5 societati si nu.
  vine una mai bengoasa si imi spune:gata,va facem.ne-am consultat la centrala si puteti. platiti 20000 de euro si o puteti incasa daca va omoara cineva sau daca muriti d eaccident inainte sa vi se dea primul ajutor! nu era o gluma.

 31. textul e super fain.
  mi-e una imi place si nu simpatizez doar sanguin cu el, ci si spiritual,ca sa zic asa.
  in general nu am cu nimeni nimic si iubesc cam pe toata lumea, cu mici exceptii:soacra si cumnatele!
  nu insistati! :mrgreen:

 32. “tutari”=aplaudacii, stii tu, aia pe care-i platesti (din banii luati pe reclame 😛 ) ca sa-ti zica periodic ca esti inalta, frumoasa, desteapta si cu bani multi.Curtenii care-ti pupa poala, lingusitorii care iti cersesc favoruri si functii in imparatia ta, Pinkyland, nu te mai preface ca nu stii despre ce e vorba.

  Hai cu plata comentariilor pe iulie, se apropie concediul .

 33. @Sandman: hai cu lingușelile pe iulie 😆

 34. @Simona: Nu inteleg de ce la varsta de 2 ani si ceva se punea ipotetic problema sa fie gay? Atunci de ce nu ati analizat si posibilitatea sa fie transexual, criminal etc.
  Adevarul este ca suntem inca foarte “inapoiati”, suntem rasisti, nesimtiti si aroganti.
  Daca imi dai voie sa pun un link cu un articol scris ieri, trateaza exact rasismul si prostia.

 35. @Narcis: vorbeam așa, despre diverse, și am ajuns la asta. poți să pui link.

 36. @Simona: Multumesc, situatia s-a intamplat ieri in metrou pe la ora 10:00 cand ma duceam la birou. 🙂 Stiu ma trezesc mai greu 🙂
  http://delabirou.blogspot.ro/2012/07/suntem-inapoiati.html

 37. la doi ani si mie mi se pare cam devreme sa discutii despre asa ceva.
  ca daca as discuta eu despre perspectivele strumfului-frimitura de 2 ani acus in august??????ioi, vorba socrului meu!
  ceva intre forest gump (alearga non stop) si un edmond hillary (se catara pe tot ce vede), asezonat cu bate tot ce prinde.
  nu imi place, sincer, perspectiva frimiturii.

 38. Io mă calific pentr-o diplomă de ţuţăr ? 🙄 Sper că da, că altfel o să urlu că-s discriminat ! 👿

 39. iliescu rrrrom, bombo gay, becalli machidon, prin 2006 cea mai mare incredere o avea mona musca, ca sa nu mai vorbim din trecut de radu cel frumos, petru cercel, stefan razvan, iacob eraclide (bine astia nu au fost votati ci numiti).
  Holocaustul , manifestare a extremei drepte a existat si a fost rau. hitler, antonescu, codreanu @ stuff au murit impuscati, strangulati, otraviti, spanzurati.
  Crimele comunismului , manifestare a stalinismului ( reprezentata in romania de Botnaras, brucan, pauker, barladeanu, walter roman, vasile luca, maurer, teohari georgescu etc.) au fost si ele rele, numai ca astia au murit in paturile lor.
  “a se ineca ca tiganul la mal” mi se pare cel putin la fel de grav cu “noi muncim noi nu gandim”.
  Saptamana trecuta a fost identificat si arestat un nazist in ungaria acuzat de crime de razboi.
  Plesita , terorist si tortionar, consilier al lui iliescu, a murit cu gradul de general fara a fi deranjat.
  Suntem needucati -asta da si din cauza asta usor manipulabili. Ajunge sa vina unul care e pe val (si cu moguli in spate 😉 ) si sa arate cu degetul ceva/pe cineva, ca se gasesc o multime de … inocenti care sa-l urmeze si sa vada in persoana, etnia, minoritatea aratata cu degetul, intruchiparea raului.
  Romania nu-i nici cea mai rasista natie (ar fi si culmea la ce sange amestecat avem), nici cea mai homofoba, ci neinformata sau/si dezinformata.
  noua dreapta (exponentul extremei drepte in romania), nu are nici pe departe numarul de adepti ai lui le pen in Franta, Mussolini in italia si nici nu au fost pusi in postura de a forma guvernul, cum s-a petrecut nu demult in Austria.
  Restul sunt bani veniti prin ONG-uri care trebuiesc incasati si justificati.

 40. Exemplu clar de DISCRIMINARE!!!!!!!!
  Ieri in tramvaiul 25,doi tigani cautatori de fiare,duhnind a Glina si a Saniuta,stateau bine-mersi pe locurile rezervate(mame,handicap,etc.),cu toate ca nu cred ca vazusera in viata lor bilet sau card RATB.Alaturi de ei,pe partea opusa trei pustani care vorbeau despre examenul de facultate.Urca trei controlori la 13 Septembrie,ia pe toata lumea la intrebari,MAI PUTIN PE JEGOSII cautatori de fiare.Nici macar nu s-au uitat la ei!Pe unul dintre cei trei baieti il gaseste cu cardul gol si il dau jos la Liberty sa-l “amendeze”,adica sa-i ia spaga.Stau si ma intreb,cine a fost DISCRIMINAT,tiganul puturos fara bilet(nicigand vreodata!!!),sau pustiul care a avut aroganta si tupeul sa se urce intr-o scula RATB,fara sa mai aiba calatorii pe card???Aud ceva Simona?Sau restul care cad in pacatul si minciuna cu discriminarea?
  P.S.Vorbesc intr-o zi cu un tigan care abia tara dupa el la gat vreo trei kile de haur:Ce faci vere,ce munca ai?Munca?Pai fraere,nu stii ca munca prosteste?Pai si atunci din ce traiesti?Din combinatii?Pai si care-i cea mai tare combinatie?Ciordesc de la ruman,ca rumanu-i prost si munceste ca boul!!!!No comment!

 41. @Civilizatu’: Tare, am vazut si eu o faza ieri tot asa dar in faimosul 41, s-a urcat un boschetar si mirosea de iti venea sa ti pui masca de gaze instantaneu. Ce a facut omu? In ditamai aglomeratia s-a dus langa 2 scaune, aia s-au ridicat instantaneu si asta s-a pus pe dormit.
  S-a facut gaura in jurul lui noi, eram inghesuiti si el statea ca printul.
  Mi-a placut comentul tau. Si am si eu prieteni, tigani dar astia ai mei cred ca sunt mai prosti pentru ca muncesc si au si functii foarte bune.

 42. @Neamtu: nu cred ca in “mult-laudata USA” i s-a intimplat asa ceva, sa fie discriminat pe motive de religie, culoarea pielii, etc. ,cine stie ce n-a citit cu atentie. Da, la angajare ai de completat un formular in care spui sexul, orientarea religioasa, etc, DACA VREI. Nu e nimic mandatory si daca ar fi fost, s-ar fi iscat imediat un proces. Am completat recent o aplicatie care venea cu o pagina separata cu astfel de intrebari, am sunat imediat sa-i intreb foarte inflamata ce-i asta si daca taceam, filosoafa ramineam, scria clar in josul paginii ca e facultativ sa raspunzi la intrebari. Asa ca am aruncat elegant foaia la gunoi. Si da, m-au primit in jobul ala. Scuze, dar multa lume blameaza fara sa inteleaga. Vara-mea cind a fost in vizita a venit odata acasa extrem de scandalizata ca a platit douaj’ cinci de dolari intrarea la Met cind eu ii spusesem sa lase un dolar, acolo. Cind i-am spus ca daca citea cu atentie, ar fi remarcat “suggested fee” era $25, ceea ce nu era obligatoriu sa lasi. Eu ma duc si las cu nesimtire fix cit am chef, 1, 5, depinde de dispozitie. Suggested nu inseamna mandatory!!!
  Da, e foarte frumos, sa nu discriminam, sa traim toti in pace si prietenie, foarte nobil. Este, de asemenea, foarte nobil cind alde Madonna si altii dau sfaturi despre cum sa traim in pace si prietenie cu tiganii, desi ea nu s-ar amesteca, Doamne-fereste, cu echivalentul lor in “projects” in Bronx. Nuuu, dar e usor sa dai din gura cind locuiesti pe Upper West Side in Manhattan.
  Inteleg ca poate unii au avut experiente neplacute cu tigani, evrei, albi, negri, chinezi, indieni, gay, etc. (am lasat ceva pe de laturi?!) Dar a nega Holocaustul sau altele de genul asta mi se pare de neconceput. Cu atit mai mult cu cit am cunoscut pe cineva in Israel, cu ani de zile in urma, care avea tatuat pe antebrat numarul de “ordine” din lagar. Doamna nu a comentat nimica despre vremurile alea (era copil cind i-au luat pe toti), dar eu am ramas profund marcata.
  Dar asta e doar parerea mea…

 43. @Nicky: asta știam și eu despre America, da’ n-am vrut să mă cert.

  iar pasajul asta, din comentariul lui Neamtu, mi s-a parut deplasat:

  “Nu pot sa cumpar suferintele unui tinar de 21 de ani, cred ca nu are habar de ce-nseamna discriminare, accentuez, IN ROMANIA NU E DISCRIMINARE, nu stie ce-i aia suferinta, a importat niste impresii din literatura, din povesti, de ce, in definitiv, suferinta bunicului lui ar fi mai mare, mai importanta decit a bunicului meu? Cred ca l-a parasit iubita/iubitu si a cazut in melancolie”.

  mai ales ca nici nu a citit textul, sa vada ca nu e vb de impresii din literatura, ci de istoria familiei lui:

  “Străbunicul meu, Leibu, născut la 7 noiembrie 1907, deşi căutat intens de legionari, n-a fost găsit şi deportat niciodată. Dar povestea tot nu are final fericit. Precum am zis la început, mamaie Clara avea un frate pe nume Leib. Coincidenţa face că acest frate al ei era în vizita la Bucureşti când soldaţii au venit, din nou, în cautarea străbunicului meu cu acelaşi nume, care era încă ascuns în pod, la Brăila.
  Leib, fratele lui mamaie Clara, a fost deportat pentru coincidenţa de nume. Bunica îmi povesteşte cum soldaţii au zis: “Ei, şi ce dacă nu îl cheamă “Leib Segal”… Îl cheamă “Leib” şi este în casa voastră!””

 44. @Nicky
  pozitia mea despre orice fel de discriminare o poti citi mai sus.
  dar nu despre discriminare vreau sa-ti raspund ci despre america. din experienta mea directa de citiva ani petrecuti acolo pot sa-ti spunca pur si simplu nu e adevart ce scri despre discriminare in america. pot sa-ti povestesc enorm de multe faze, dar ma sa ma opresc doar la una care care. cred eu, exemplifica multe dintre ele.

  eram de doi ani la ucla unde-mi faceam un doctorat. de multe ori trebuia sa stau sa lucrez pina seara tirziu. intr-una din seri, sa tot fi fost dupa ora 23 cobor eu in parcarea unde aveam o rabla care ar fi trebuit s ama tiriie catre casa. in parcare inca o singura masina si linga ea asezat turceste un negru (afro-american daca poftesti). zice ca nu-i mai porneste masina si nu a facut rost de cineva sa-l ia de acolo, daca as fi eu asa amabil sa-l duc acasa. clar nene, sui-te in taraboanta. locuia intr-un cartier unde majoritatea erau brothersi de-ai lui, dar de nivel mediu social, asta inseamna in l.a. peste 150000 de coco anual. cartier normal de oameni, cu joburi bunicele, ca sa fie clar. el insusi doctorand la ucla. ajung la locu de unde se deschidea strada lui. ii zic, ba e ok daca te las aici, e departe casa ta? ca mi-era mai usor sa nu ami intru ci sa-mi continui drumu. asta incepe sa se albeasca la fata, sa se bilbiie, ca sa vezi ca politia din l.a. opreste la ora asta pe orice negru per pedes, si-l perchezitioneaza fara rost, il tine o gramada de timp, il umileste etc. ok, man, hai s ate duc pina in fata casei, eu in sinea mea gindind ca omu exagereaza, ce dracu, doar e cartie de oameni respectabili, relativ instariti, tu esti doctorand la ucla, aveti voi chestia asta sa va dati victime. asa ca eu cu frumoasele ginduri in cap intru pe strada aia si dupa citeva sute de metri ne opreste politia. ne da jos, pe asta il perchezitioneaza cam o juma de ora, timp in care pe mien m-au facut albie de porci, ca de ce unu fain ca mine ii soferu negrilor, ca sint o rusine pentru rasa mea, etc, etc.

  pina miine dimineata iti dau exemple din astea. negri sint dicriminati in america, am vazut-o de atitea ori cu proprii mei ochi. asiatii sint discriminati in america si asta crede-ma ca o stiu foarte bine. de religiosi nu stiu sa fie discrimnati in america intr-adevar dar cdaca vrei iti numesc de urgenta citeva orase mari unde daca nu ai insemne religios crestine pe masina poti sai probleme mari. asa ca te rog, lasa-ma cu america si nediscriminarea de acolo, si in privinta asta america e o gogoasa.

 45. Citat: “Iar România nu se lasă mai prejos: grupul Noua Dreaptă face victime constant. Anti-semitismul este în floare. Există o ură generală faţă de evrei pe care am simţit-o în ultimii ani în Bucureşti regulat”

  Grupul Noua Dreapta isi trage seva din Miscarea Legionara, este adevarat. Ar fi totusi interesant sa ni se dea citeva exemple de victimele pe care le face CONSTANT. Pe cine a mai omorit in ultima vreme. In plus, este o miscare de buzunar care nu pare a-si mari semnificativ numarul de adepti.

  Cred ca articolul cam exagereaza(vezi ura GENERALA…). Antipatia fata de cei care sint altfel este destul de raspindita in lume, nu numai in Romania, chiar daca este mascata de politete si zimbet. Cu cit oamenii sint mai educati si mai destupati la minte, cu atit sint mai toleranti.

 46. @Simona, 17:53, povestea suferintelor familiei tinarului, acum o suta de ani, la rascoala lui Closca si Crisan, apropos ce-or mai face baietii astia, nu e relevanta pt. Romania de azi.

  @Nicky, ai inceput bine, te felicit ca ai obtinut jobu si ai terminat jalnic. Ce sens are sa vorbesti de holocaust, e asta tema, a fost cineva pe aici ca sa-l contrazica? Repet ce i-am spus si Simonei, e holocaustu, de acum 60 de ani, relevant pt. afirmatia ca Romania DE AZI e primitiva si intoleranta?

  Modu asta de argumentare imi aminteste de celebru comunist “pai americanii impusca negrii”.

  P.S Fug sa ud gradina!

 47. @Canadezul
  regret dar nu numai noua dreapta e antisemita in romania, fenomenul e larg raspindit, si si mai larg raspindita e ura fata de tigani si homofobia.

  @neamtu tiganu
  eu cred numai ca te faci ca nu intelegi. omu pleca de la ideea de holocaust ca sa arate unde poate duce in cazuri extreme si de acumulari idioate in timp intoleranta, sau rasismul, sau you name it.
  intoleranti exista peste tot, la fel si rasisti si homofobi. discriminare e peste tot. n-ai ce-i face, nu exista loc fara idioti. problema e proportia intolerantilor. eu afirm ca ea in romania e mult mai mare decit in tarile vestice ale uniunii europene, chiar zdrobitor mai mare, iar cind vad reactiile romanilor la paradele gay ma iau chiar cu miinile de cap, ca sa nu mai zic ca proportia celor sensibilizati la problemele celor cu handicap in romania e infima, iar sa nu mai vorbesc ca majoritatea oamenilor din romania (cu exceptiile de rigoare care reprezinta o minoritate absoluta) sint rasisti in problema tiganilor.
  daca sintem de acord ca intoleranta inseamna intr-o anumita privinta primitivism, si avind in vedere proportia intolerantilor in romania, afirmatia ca romanii sint primitivi nici nu mai e chiar asa de incriminat. bineinteles ca nu toti romanii sint primitivi sub aspectul asta al intolerantei (si e vorba doar de aspectul asta), bineinteles ca nu e cum ai vrut tu sa intelegi ca roman = primitiv, bineinteles ca nu generalizeaza nimeni, dara devarul e ca romanii sint intr-o proportie zdrobitor mai mare intoleranti cu semenii lor decit alte popoare vesteuropene.

  ideea era ca sint mult mai multi (o proportie zdrobitor mai mare decit altundeva in lumea civilizata) primitivi intoleranti in romania. unde primitivismul s erefera strict la acest aspect.

  ceea ce faci tu nu e in regula. nu e in regula sa minimalizezi, nu e in regula sa gilgiie in tine sinjele nationalist atunci cind e vorba ca foarte multi oameni au de suferit o viata intreaga de pe urma idioteniei si primitivismului semenilor lor intoleranti.
  ij schimb e perfect in regual ce a facut baiatu ala evreu pe blogu lui si ce a facut simona tache, ca au luat atitudine publica si au incercat sa faca ceva sa schimbe mentalitatile unor orangutani.
  daca nici acum nu ai inteles sau te faci ca nu intelegi…

 48. Papalapap,
  Cu scuze, dar asta parca nu o cred:

  “pe mien m-au facut albie de porci, ca de ce unu fain ca mine ii soferu negrilor, ca sint o rusine pentru rasa mea, etc, etc.”

  Dupa incidentul din 1992 cu negrul din LA baut si drogat pe care l-au batut politistii (tocmai a murit, imi scapa numele), politia americana sufla si in iaurt. Daca te duceai la un ziar si povesteai cum ai fost tratat si ce expresii au folosit (rusine pentru rasa, etc.) politistii aceia isi terminau cariera mintenas si ajungeau poate dupa gratii. Parerea mea.

 49. @Simona: multumesc. Oricum, prefer sa am pareri “deplasate” sau “jalnice” despre ceva decit sa injur ca la usa cortului ca altii si sa jignesc. Traiesc de ceva timp in afara Romaniei, multisor as putea spune, depasesc deceniul, asa ca ma apuca risul cind aud de doua cazuri traite de unii si diagnosticate ca “discriminare”.

  Si cu asta, ma reintorc cu spor la serviciu, sa fiu “discriminata” in continuare (ca leafa mea nu e la fel de mare cu a unui barbat, by the way). Si daca ma enervez, ma apuca o parada si-mi ard sutienul in parcul central ca prin anii ’60 (sau ma rog, cind se emancipa femeia, ca istoria n-a fost punctul meu forte niciodata)

 50. @Simona: si apropo de ce zicea, ca nu vrei sa te certi, vorba fostului meu prof de chimie, un tip exceptional si super-pacifist (si da, evreu, da, asa s-a nimerit :mrgreen: ): Da’ de ce sa am eu o zi proasta si sa n-aiba el?! 😀 😀 😀

 51. @Simona: F. F. IMPORTANT: te-am visat azi-noapte, era cu ochelari de soare si intr-o decapotabila bej! Ma jur, tzatzo, sa mor daca nu! Asadar si prin urmare, un post despre vise si interpretarea lor mi se pare absolut fiziologic la aceasta ora 😀

 52. @Nicky: decapotabilă bej? 😆 😆 😆

 53. @Canadezul
  e treaba ta ce crezi si ce nu. ce interes as putea avea sa vin sa torn tocmai minciuna asta.
  in privinta politistilor americani esti un naiv incurabil probabil, niciunde n-ai s avezi jeguri umane mai mari decit politistii americani.
  in ce priveste mersu la ziar sau oriunde altundeva, ar fi fost afirmatia mea contra afirmatiilor lor. singurul martor, de altfel incredibil ca parte implicata in cazul asta ar fi fost negrul, care mi-a zis ca ce sa reclame, ceea ce li se intimpla zilnic? si cui sa raclame, celor care o fac? ziarele americane daca s-ar ocupa cu tiparitul ar avea atitea cazuri din astea ca altceva n-ar tipari si nici nu le-ar ajunge hirtia tipografica.

  de regula se reactioneaza oficial ca in cazul din ’92 de care vorbesti numai cind dupa o postare pe youtube sau asa ceva vizualizeaza milioane de pe tot mapamondul, citeza ziare de pe tot mapamondul, nu au cum s-o mai dea cotita si de ochii lumii ca n-au incotro reactioneaza.

  am ales un singur caz, si chiar si asa ai vazut cit a fost de lunga postarea. cazuri din astea iti pot povesti o sapamina intreaga, la cele mai multe doar am asistat, n-am fost implicat. sint si locuri in america unde nu se intimpla asa ceva, dar sint si zone extinse unde asa ceva e cotidianul. am stat aproape cinci ani acolo, america e cu totul altceva decit cred romanii.

  tare esti naiv omule, chiar esti in canada?

 54. nicky
  şi io trudesc pe aici uneori, io nu aveam maşină ? 🙄

 55. Palapalap,

  Nu stiu cit sint eu de naiv, stiu sigur cit esti tu de incrincenat.
  Eu am avut numai intilniri pozitive cu politia americana. In Philadelphia, la 12 noaptea, mi-am incuiat cheia in masina. M-am dus la prima masina de politie si i-am rugat sa ma ajute. Au chemat laboratorul mobil si in 10 minute deschisesera masina.
  De cite ori m-au prins cu speed, vazind ca am numar canadian, m-au lasat sa plec doar cu avertisment verbal.
  Fara discutie ca sint politisti abuzivi, dar ce descrii tu ar pune orice politist in puscarie in “no time”.
  Pentru ca intrebi, am petrecut in Canada mai multi ani din viata activa decit in Romania.
  Dar tu, chiar ai stat prin SUA? Ca prea vorbesti ca din carti…

 56. dacit cinci ani, cum spusei. si desi am avut destule oferte n-am ramas. si a fost o alegere buna.

 57. @papa… whatever: mare discriminare domneste in America daca un gay HIV pozitiv este pe lista de transplant de inima si o si primeste!!! Ba chiar e trecut printre “fruntasi”, ca sa zic asa, cind insuficienta cardiaca s-a decompensat in ultimul hal. Imi dau seama ce multe oferte ai avut sa ramii intr-o tara unde tot felul de oameni sint, nu-i asa, “discriminati” la maximum. A se scuti!

  @Canadezul: complet de acord cu matale! 🙂

  @Simona si Agneswood: doamnelor, cu tot respectul, nu stiu ce-am avut, de obicei nu visez, si cu atit mai mult pe Simona pe care nici macar nu o cunosc personal (regret tare mult!!!) intr-o decapotabila bej a fost prea de tot! Bej!!! Da’ am zis ca sa o anunt ca stea la cotitura, sa traga la loz in plic, ceva, orice, ca bani de ce-am visat eu ma indoiesc profund ca are 🙁 Si nu, Agneswood, pe tine nu te-am visat, da’ daca Simona iese pe Calea Victoriei cu automobilul in cauza, te vaz sigur in multimea de privitori, ca la ce-am visat eu, ai avea la ce te zgii :)))

 58. @Nicky
  nu veni cu exemple singulare. multe din ele sint show, iata ce formidabili sintem, bla bla bla.
  nu, eu nu am fost discriminat personal, nici nu aveam cum sa fiu, eram la studii pe care mi le plateam, eram alb, crestin si venit oricum nu din romania ci dintr-o tara vesteuropeana respectata. ofertele le-am avut in baza unei diplome la o celebra universitate vesteuropeana si a doua doctorate americane.
  in schimb foarte foarte multi din jurul meu erau discriminati, unde discriminati e un cuvint pentru unele situatii destul de blind. america e un stat semi-politienesc.
  a se scuti reciproc!

 59. cruela de vila

  Nick maica, fix luni, mi s-a rupt toba la masina! 😥 😥 😥
  si aia tot un fel deee…bej! :mrgreen:
  nu poti sa visezi ceva si cu mine si o toba noua? nu neaparat decapotabila! :mrgreen:

 60. @Nicky: ba îți dai seama că am bani de ce ai visat tu. mai am 2-3 decapotabile de-astea. bine că ai visat bej, că d-asta n-aveam 8)

 61. @cruela de vila:am visat eu azinoapte niste tobe noi!!!! 😕 Erau un set de tobe Millenium MX 222 BX Standard!!! 😉

 62. @ik: am găsit în spam comentariul tău. de ce este inconștient să vorbești, orice, la o bere??? nici măcar nu au deschis ei discuția și nu avea vreo legătură concretă cu copilul. era o discuție ipotetică. cum ai reușit tu să tragi concluzia foarte “înțeleaptă” că oamenii ăia sunt inconștienți?

 63. De ce e Romania primitiva?!Fiecare tara are secaturile ei dar nu cred ca o sa auzi vreun britanic sa afirme ca tara lui e de cacat. Autodenigrarea asta e tipic romaneasca -asta ar trebui sa dispara in primul rind si apoi cand o sa constientizam ca suntem mai mult ,poate o sa ne si comportam ca atare!Si inca ceva…..Sunt de nationalitate evreiasca dar nu m-am simtit niciodata discriminata si am relatii de prietenie foarte strinse in comunitatea din care fac parte si cu conationali si cu romani si consider Romania tara mea.
  Cel mai rapid mod de a atrage atentia asupra ta este sa te plingi ca esti discriminat.Am vazut insa discriminare serioasa in SUA unde inca mai exista organizatii KuKluxKlan active.Romania a acordat cele mai multe drepturi inEuropa pentru minoritati.

 64. Simona, pai de ce nu zici asea, ca era o discutie pur ipotetica. Credeam ca parintii si-au vazut baiatul de ex pupand un alt baiat (de exemplu) si au si tras concluzia ca ar fi gay.

 65. @ik: da’ tu de ce pornești de la ideea că și eu, și prietenii mei suntem iresponsabili și cam tâmpiței, așa? 😆 mă citești de ieri cumva? 🙄

 66. Simona, mi-e lene sa ma cert cu tine.
  Dar oricum dezinformat nu inseamna neaparat tampit.

 67. Btw ce sens are sa te referi la cineva anume cand discuti ipotetic?

 68. @ik: iar te grăbești. de unde reiese că vreau să mă cert, din moment ce am pus și emoticon cu râs? tu n-ai discutat niciodată ceva ipotetic? noi am ajuns așa la discuție: ne servea un chelner f simpatic și mișto și cineva a făcut observația că pare gay. observație de țăran român, desigur, care încă mai observă chestii de-astea. și am ajuns la a vorbi despre cum e să ai un copil gay. și, pentru că noi n-avem încă, dar ei au un băiețel, ne-am întrebat cum ar fi să se întâmple asta? cum ar reacționa ei, ca părinți. răspunsul a fost “cu dragoste și susținere”, pentru că, da, e nevoie de multă susținere din partea părinților, într-o societate care încă stigmatizează. după aia am tras concluzia optimistă, că peste 15-20 de ani, va fi oricum mult mai deschisă lumea la așa ceva, iar viața celor care azi sunt discriminați va fi mult mai normală și am trecut la altceva. mai dorești alte explicații?
  desigur, nici nu se pune problema că tu te-ai fi precipitat să pui diagnostic părinților, e vina mea, că nu am detaliat de-a fir a păr. 😉

 69. Ok, aia cu cearta era tot gluma apropo de postarea ta noua.
  Ok poate mai grabit dar n-am fost singurul, vezi si nike.
  Btw eu traiesc in Olanda si pot sa-ti spun ca intradevar aici nu exista discriminarea minoritati sexuale dar mistouri a la taran roman, inca se mai egzista chiar si aici

 70. Scriu naspa rau bag sama… Dar scriu de pe mobil si in timpul programului…

 71. @Simona Tache
  pe baza a ce ati ajuns voi la concluzia ca in 15-20 de ani va fi altfel in romania in privinta asta. ce v-a indreptatit sa credeti asta? eu nu spun ca nu, dar mi-ar placea sa aud argumentele optimistilor.

 72. @ik: eu nu știu cum poți, chiar și așa, să scrii de pe mobil. pe mine mă lasă nervii, de fiecare dată când încerc 🙄

  @papalapap: pe baza optimismului din noi 😆 😆

 73. @Simona Tache
  optimismul ala bazindu-se pe ce? ce anume din ce vezi in jurul tau te indreptateste sa fii optimista? care din chestiile structurale ale societatii crezi ca au evoluat inspre bine?

 74. Mie homosexualii mi se par ok, ba chiar consider ca e mare nevoie de ei in lume.

  Planeta e suprapopulata si daca s-ar putea ca o concentratie mai mare de homosexuali sa fie asa prin India, China si Africa….multe probleme s-ar rezolva de la sine.

  Am vazut cateva familii (are fii-mea la scoala) care au adoptat copii si sunt parinti foarte atenti si iubitori (deci, o alta problema rezolvata – cea a copiilor abandonati) si copiii par absolut normali si fericiti. Dupa parerea mea, decat sa tii miile alea de copii abandonati prin spitale si case de copii, fara stimulare, fara brate iubitoare, fara sa I invete nimeni sa vorbeasca sau sa mearga, mai bine ar fi adoptati de cupluri de homosexuali care isi doresc copii (ca orice cuplu, sa fie atent verificati).
  Si mie mi se pare ca romanii sunt uneori intoleranti. Adica, fiecare are prieten un tigan, un chinez/turc/tatar/ungur, un homosexual cu care se intelege foarte bine, dar in schimb nu suporta tiganii, chinezii, indienii, homosexualii, ungurii daca sunt organizati in grupuri care si urmaresc interesele etc.
  Am vazut ca in cateva tari s a reinstaurat pedeapsa cu puscaria pe viata pentru homosexuali. Ma gandeam la dentistul meu (care e super de treaba, destept si nu mai zic ca e frumos de rupe) si de ce sa si fi petrecut viata in puscarie si sa nu fi avut el dreptul la educatie si la o viata normala. Cand zic viata normala ma refer la scoala, job, prieteni, partener de viata si prea putin ma intereseaza detalii ca ex ce fac ei prin dormitor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green