Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Facem sau așteptăm să ni se facă?

Ceea ce ați văzut mai sus sunt imagini dintr-o policlinică. 😯 Policlinica din Simleu Silvaniei, în care își au cabinetele 7 medici de familie. Pusă în cuvinte, starea clădirii la momentul fotografiilor era asta: pereții holului se prăbușeau din cauza infiltrațiilor, prin acoperiș curgea, pe coridor nu mergea instalația electrică, iar grupurile sanitare erau nefuncționale, cu ușile rupte, tencuiala căzută și chiuvetele ruginite. Înăuntru, cabinetele arătau decent, pentru că fiecare medic a investit cât a putut în locul lui de muncă. Clădirea avea autorizație de funcționare, dar nu se știa până când. Direcția de Sănătate Publică nu a îndrăznit să lase ditamai localitatea fără asistență medicală primară, dar emitea permanent avertismente și amenințări. Nu exista rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități, nici vestiar, nici depozit pentru deșeurile infecțioase și nici depozit pentru materialele sanitare, toate fiind însă absolut obligatorii pentru funcționarea cabinetelor conform normelor sanitare în vigoare. 🙄

Exista, în schimb, în respectiva policlinică, ceva mult mai important decât toate prețioasele dotări pe care le-am înșirat mai sus: un om care, nemaisuportând să vadă în fiecare zi pereți prăbușindu-se și pacienți așteptând în întuneric și frig, a decis că va rezolva situația. Că n-o să mai aștepte, așadar, să i se facă, ci o să facă el. Mai întâi a vrut să renoveze din fonduri proprii, dar suma era prea mare. Așa că s-a gândit unde în altă parte decât la Primărie (proprietarul clădirii) ar putea găsi sprijin.

A găsit pe net programul Împreună pentru fiecare, finanțat de Rompetrol, și s-a hotărât să aplice cu un proiect, în speranța că acesta va câștiga concursul, atrăgând după el o finanțare.

Și dă-i și află prețuri de materiale de construcție, dă-i și măsoară suprafețe, apoi învață să faci bugete în Excel și calculează costuri, redactează proiectul, și, într-un final, convinge-l pe primar să semneze. După aia, promovează-l cât poți pe internet, ca să adune cât mai multe voturi. Două luni a durat toată treaba. Proiectul a fost printre cele câștigătoare, așa că, pe 1 septembrie, a început adevărata treabă: renovarea policlinicii Simleu Silvaniei, sub atenta coordonare a doctoriței Teodora Mirică, autoarea tuturor faptelor pe care vi le-am povestit mai sus. 😀

 Foto: Paul Pasztor: www.pasztor.ro)
 

Are 34 de ani. În 1996, intra fără meditații (și cu bursă!) la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj. Câțiva ani mai târziu, la rezidențiat, a șocat pe toată lumea, pentru că, deși avea notă mare și-și putea alege o specializare “interesantă”, a ales medicina de familie, pentru că asta își dorea să facă. După examenul de medic specialist, s-a întors împreună cu soțul la Simleu Silvaniei, locul de naștere al amândurora. Erau încântați de ideea de a-și face meseria acolo unde s-au născut. Din păcate, fără relații, șpăgi sau măcar părinți doctori, nu a fost prea ușor. A început prin a fi șomeră. Apoi, a convins Consiliul Local să-i concesioneze o parte din holul policlinicii și s-a pus pe treabă. Și-a amenajat un cabinet, fiind nevoită ca, în 3 luni de zile, să-și facă rost de 1.000 de pacienți, ca să poată face contract cu Casa de Asigurări. 😯 Greu, pentru că mai toți aveau medic de familie, iar o doctoriță mică, de 42 de kile, cât atât avea atunci, nu e chiar o imagine care să inspire multă încredere. Norocul ei că a tratat bine bebelușii și copiii și atunci s-a răspândit vestea că se pricepe. Așa că, în trei luni, deși totul păruse doar o utopie, s-a trezit cu mica ei “afacere”. Între timp, a ajuns la 2200 de pacienți, iar examenul de medic primar și l-a luat, după 5 ani de practică, cu felicitări din partea comisiei de examinare. :mrgreen:

Soțul ei e chirurg la Spitalul din Simleul Silvaniei și au împreună doi copii, “cei mai frumoși și mai deștepți din lume”, cărora le împlinesc toate poftele. La 2 ani și 7 luni, Tudor are deja un oraș preferat: Viena. Daria are 8 ani și 9 luni, de-abia a început clasa a III-a și are, ca hobby, mersul la cabinetul mamei. Cât au fost bebeluși, Teodora n-a putut sta mult cu ei acasă. S-a întors la serviciu după doar 42 de zile, pentru că nu avea cine s-o înlocuiască și nu-și putea lăsa pacienții de izbeliște. Cu toate astea, făcând tot felul de acrobații, a reușit să-i alăpteze pe amândoi câte un an jumate. 🙄

Din momentul în care proiectul ei de reabilitare a policlinicii a câștigat finanțare, s-a trezit cu altă problemă de rezolvat: racolarea de voluntari. Credeți că au fost mulți care să-i sară în ajutor? Ei bine, nu, n-au fost, fiindcă trăim în România, o țară în care oamenii nu sunt obișnuiți să se implice în ceva din care “nu iese nimic”. Așa că a apelat la rude (are un unchi instalator, un unchi electrician și niște veri care se pricep la construcții) și la prieteni. Nu sunt ei meșteri, aceștia din urmă, dar, la un cărat, un curățat, un vopsit, s-or descurca. Primăria a pus și ea la dispoziția proiectului niște lucrători, deci o să fie bine. 😉

De când a început șantierul, ține permanent legătura cu oamenii de la Rompetrol. Raportează săptămânal situația, trimite texte pentru blogul Împreună pentru fiecare și, la sfârșitul fiecărei luni, extrasele de cont. Nu în ultimul rând, muncește alături de voluntari. 8)

La sfârșitul lunii, Policlinica din Simleul Silvaniei va fi, așadar, perfect renovată, datorită unei doctorițe inimoase. 😉

Mă gândesc că, dacă am vorbi tot mai mult despre oamenii ăștia, care duc România cu forța înainte, și, poate, mai puțin de cei care o trag înapoi, lucrurile ar lua-o mai repede în direcția bună. Voi ce ziceți? Câți oameni știți care spun, în loc de “Nu e treaba mea”, “O să rezolv eu asta!”? Câți care dau din timpul lor personal, pentru ca lucrurile din jurul lor să se schimbe? Câți care, în loc să aștepte să li se facă, pun mâna și fac? Hai să vorbim despre ei!

Despre alte proiecte susținute de Rompetrol puteți citi aici, aici și aici. V-am mai povestit și eu, pe larg, despre proiectul heliportului de la Oradea, făcut de Smurd. Iar, dacă aveți idei și sunteți genul care face, în loc să aștepte să i se facă, puteți să aplicați pentru finanțare, în 2013.

62 comentarii

 1. Frumos. Jos palaria!

 2. fain, felicitări dnei
  ca anecdotă- rompetrolul ar putea să-și facă și o benizinărie în șimleu, nu de alta da aia veche de petrom fură dle

 3. Stim si noi cazuri da’ suntem modesti.

 4. Arata bine… 😥 Sa vezi cum arata insa cladirea Consulatului Romaniei din Marsilia. Cred ca Ioan T. Morar e consul pe acolo.

 5. @CC: pliz, nu mai fiți modești. aud? 🙄

 6. Să înțeleg că s-a implicat Rmpetrolul ca sponsor?

 7. @Rodi: să înțelegi că proiectul depus de doctorița Mirică a câștigat finanțare de la Rompetrol, la un concurs de proiecte. Adică exact ce am scris mai sus, în text. 😉

 8. Bravo ei. Si eu as ajuta, sunt electrician de formatie. Din Bucuresti. Daca ai ceva, da-mi mail.

 9. @ghiorghe nicolae: nu am acum, dar dacă aud, îți spun 😀

 10. “Facem sau așteptăm să ni se facă?”

  asta e o intrebare grea. astazi sint puturos, astept sa mi se faca.

 11. Greu de crezut ca pot exista astfel de oameni in Romania … dar uite ca se incapataneaza sa existe si sa lupte pentru ceea ce cred. Bravo.

 12. @CC: așa… detaliază, că nu pricep…

 13. Felicitari pentru articol si mult succes medicului de familie!

 14. Omul sfinţeşte locul. Problema e că sînt din ce în ce mai puţini oameni de genul ăsta.

 15. Nu pot detalia, seamana a reclama si nu este locul.Daca ai timp, intra odata pe site si ai detalii despre activitatea nationala si mai ales internationala a unei firme din Ro.

 16. @ciprian: nu, i t morar nu mai e consul, dar inca o mai arde p-acolo: http://www.mae.ro/romanian-missions/3267#813 e “gerant interimar”. caldut, fromos.

 17. v-aș ruga mult să vă mențineți ontopic, nu mă interesează bârfele și nici alte chestii fără legătură cu topicul. care topic este despre oameni mișto.

 18. Felicitări pentru articol și felicitări colegei noastre medic de familie Dr. Teodora Mirică pentru tot ce a realizat ! Societatea Națională de Medicina Familiei propune constat instituțiilor statului măsuri de îmbunătățire a asistenței medicale oferite pacienților din mediul rural. În urmă cu doi ani au fost prezentate presei, ministerului și casei de asigurări pericolele reducerii sporurilor de rural pentru medicii care lucrează în mediul rural. Toate documente sunt disponibile pe site http://www.snmf.ro/noutati/09_10_2010_presa_sporuri_rural.htm unde există și o prezentare foto a cabinetelor renovate de medici de familie din fonduri proprii.

 19. am si eu o poveste despre niste oameni care incearca sa miste ceva. iti pot da detalii pe mail, daca vrei sa afli mai multe. pana atunci, o mana de ajutor, sub forma unei semnaturi, se poate?
  http://www.petitieonline.ro/petitie/33120138
  e vorba despre copiii cu TSA (tulburari de spectru autist)
  ca tot vorbeai zilele trecute despre parinti si traume

 20. Hai sa configuram profilul fiecarui job “made in Romania”, tu tocmai ai aratat cum poate fi si un medic, pentru ca “doctori ” de familie sunt pe toate drumurile (retete scrise pe numele decedatilor, etc).Eu as continua cu agentul ANAF, avocat , farmacist , etc acolo unde ne doare mai tare:)) si sa modelam o Romanie altfel ,ce zici? ❓

 21. Din pacate nu cunosc multi oameni cu asemenea intiativa, dar cu siguranta mi-as dori. E nevoie de vointa mare, ambitie si un grad de mobilizare fantastic (cel putin astea sunt ingredientele de cele mai multe ori).
  Daca ar promova mai des acest tip de oameni, cu siguranta mi-as cumpara si eu televizor ca as avea ce vedea:)

 22. sunt multe actiuni ca aceasta. Nu promovate asa cum ne asteptam.
  Simona, pt ca esti un suflet nemaipomenit, iti propun idee : un site unde voluntarii sa isi ofere servicii, si unde asociatii/familii/actiuni se pot afisa, cautare dupa oras/zona ( ca voluntarii sa poata sa se implice imediat).
  O sa dau cateva exemple: de reimpaduriri ( acum 6 luni Tineret Bucuresti a reimpadurit Cernica, acu 2-3 ani a fost campania in Timis: “Romania prinde radacini”, mai este fundatia MaiMultVerde. ro , uncopac. ro si astea sunt numai cateva care le-am promovat si sustinut cu putini bani) , actiuni pe tema asta sunt multe si in Bucuresti, actiuni de strangere de fonduri si carti si construire de biblioteca/ ajutorare familii/ scolarizare de copii din familii nevoiase. La fel, in Bucuresti, unde locuiam, la biserica era o lista cu actiuni de benevolat: meditatii, asistenta medicala, etc -totul gratis, cu orar afisat.

  Uite si un caz mai dificil : http://www.hotnews.ro/stiri-politic-5453974-risca-puscaria-pentru-construit-intr-pod-care-autoritatile-reusit-ridice-opt-luni.htm

  Lucrurile se misca in tara. Nu uita,oamenii acestia de obicei…tac. Fata de noi, ei nu vorbesc, ci fac. Nu e greu de gasit om de ajutat la munca- ii vezi pe multi cum coboara si curata si sapa in jurul blocului, iar multi fac benevolate la alt nivel.

  F. interesant ar fi sa gasesti sa discuti cu cadre didactice, care au predat, benevolat, vara, in sate de tigani. Sunt f.putini dar….

 23. […] Scrie un comentariu Articolul Simonei Take a adus in discutie faptul ca actiunile sunt destul de putin puse in valoare in presa actuala. Si […]

 24. Sa ne bucuram asadar cind Rompetrol scumpeste benzina! Iuhuuu!!!!

 25. Ce am reţinut eu, cam lateral:

  Soțul ei e chirurg la Spitalul din Simleul Silvaniei și au împreună doi copii, “cei mai frumoși și mai deștepți din lume”, cărora le împlinesc toate poftele.

  Cât au fost bebeluși, Teodora n-a putut sta mult cu ei acasă. S-a întors la serviciu după doar 42 de zile, pentru că nu avea cine s-o înlocuiască și nu-și putea lăsa pacienții de izbeliște. Cu toate astea, făcând tot felul de acrobații, a reușit să-i alăpteze pe amândoi câte un an jumate.

  Aş fi pus comentariul la articolul despre parenting, dar nu mai citeşte nimeni acolo.
  Na, luaţi-l de aici.

 26. Asteptam sa ni se faca, nu ? 😈

 27. Olivia Newton-Volt

  Da, Romania asta invizibila si fara glas trebuie promovata. Ce frumos ar fi ca povestile acestor oameni sa fie prezentate copiilor si adolescentilor ca adevarate exemple de succes. Dar asa, cu detalii, cum ai facut-o tu: adica un om avea un vis si nimic nu l-a putut opri sa si-l implineasca. Chapeau, d-na doctor!

 28. Cand am vazut fotografiile care reprezinta felul in care arata policlinica noastra inainte de 1 septembrie,imi venea sa zic ca sunt dintr-un secol indepartat. Acolo deja arata altfel Foarte frumos. Felicitari Dora! Felicitari voluntarilor! Abia astept sa se taie panglica. 😉

 29. M-am prins! Păcat e vorba doar de proiecte de sănătate sau demediu….. 😕

 30. Olivia Newton-Volt

  @Rodi: de ce pacat? incepem cu lucrurile importante, nu?

 31. Olivia@: Da? ???? Nu!!!!!! ! Toate “lucrurile” sunt importante ❗

 32. arakelian: exista si imparte.ro

 33. îi invit pe toți cei care îmi dau idei, invitându-mă să le pun eu în practică, să le facă ei înșiși (asta e cu adevărat greu, nu să le dai altora idei). apoi, îi pot ajuta în promovarea lor. 😉

 34. @Rodi: nu sunt doar pe sănătate sau mediu. am jurizat ediția de anul ăsta a Galei Societății Civile, la secțiunea Voluntariat, și am citit foarte multe proiecte frumoase, din domenii diverse, făcute de oameni inimoși.

 35. @alta mariana: am semnat. mailul la care îmi poți da detalii: simona@simonatache.ro.

 36. ar trebui sa spun “SA FACEM”! Va felicit pentru intentii!

 37. am multi oameni misto in viata mea.sa dau nume,locuri, fapte?
  1. liceul teologic greco catolic
  o mana d emaicute catolice cu o profa de mate cu multi olimpici internationali la activ au pus acum 20 ani bazele liceului cu o clasa,a cincea,intr-o scoala de cartier.
  acum au propia caldire, internat si peste 2000,da ati citit bine, doua mii de copii culesti din canale, din orfelinate, cutii de carton, de pe strada, fete impinse sa se prostitueze,sa cerseasca,sa fure, copii abuzati pe toate planurile,copii care au facut scoala, liceul si pe care i-au sustinut sa faca o facultate sau o meserie.si ce indrazneala, auzi, i-au obligat pe toti sa isi pastreze religia, nu aveau voie sa treaca la caolicism.ba, unii care nu aveau ce sa manance au primit si primesc burse.am vazut copil olimpic national care statuse un ana casa pt ca nu au avut parintii sa ii dea sa manance si devenise un schelet.una dintre calugarite, acum la odorheiul secuiesc la centrul de minori de acolo, asistenta fiind la maternitate a recuperat intr-o singura noapte 3 copilasi abandonati.

  2. costin mirea,bunul meu prieten cu boala wilson, a cucerit mai multe varfuri de prin muntii Europei, a terminat tot maratonul rompetrol anul asta, e cercetator si si-a ingrijit devotat mama cu alzheimer.

  3. prietnea mea monica vasileanu care a lasat viata presonala deoparte si s-a implicat pana la ultima picatura de energie sa o salveze pe iulia,fetita bolnava de cancer al carei caz l-a mediat simona(sarutmana).veste mare:operatia a reusit luna trecuta ! nu mai e firicel de tumora sau metastaza si Iulia e invingatoare!

  mai vreti cazuri,ca mai am.pe bune.
  pe bune de tot.

 38. Greu de crezut ca pot exista astfel de oameni in Romania … dar uite ca se incapataneaza sa existe si sa lupte pentru ceea ce cred. Bravo.

 39. Cum sunt io circotas voi juca si de data asta rolu diavolului… da, e frumos ce fac acesti oameni inimosi, da, e un mare DAR, imi aminteste prea mult de “munca voluntara” comunista si al doilea DAR, exista pericolu ca autoritatile sa se spele pe miini de propriile sarcini, sa faca piscine si sali de sport la sate, sa taie panglici, iar lucrurile absolut NECESARE sa se faca prin voluntariat. De ex. cine poate impiedica primaria sa vinda cladirea odata ce a fost reconditionata?

 40. Pam, pam, ticaram! Să facem să fie bine. Am zis!

 41. @neamtu tiganu: ai dreptate, nimeni nu poate impiedica primaria sa vanda sau sa inchirieze cladirea reconditionata.Dealtfel, ei au grija sa treaca in contractul de inchiriere faptul ca toate imbunatatirile pe care le faci nu-ti dau nici un drept sa emiti pretentii la despagubiri in cazul in care nu ti se mai reinoieste contractul de inchiriere.Mai mult, odata ce aranjezi o cladire darapanata, schimbi instalatiile de apa si electrice, o aduci la un nivel la care poate functiona drept clinica medicala, dorinta angajatilor primariei de a inchiria sau vinde spatiul unor terti devine si mai puternica.Daca citesti un contract de inchiriere dintre primarie(respectiv AUIUPSP, segmentul care se acupa cu administrarea spatiilor cu destinatie medicala)ti se zbarleste pielea. Si pe cat sunt de drastici cu cei carora le inchiriaza spatiile, cu atat sunt mai blanzi si intelegatori cand cedeaza spatiile unor foarte dubiosi posibili fosti proprietari reprezentati intotdeauna de niste mandatari.Si cand te incarca la chirie sau cheltuieli, sa nu indraznesti sa-i chemi in instanta, slabe sanse ca judecatorii sa-ti faca dreptate.Desigur, altfel ar sta lucrurile daca te judeci cu o societate privata.

 42. tot respectul meu pentru doamna doctor

 43. Atata vreau sa zic: omul sfinteste locul!!!!

 44. Remarcabil efortul Teodorei Mirica! Doar ca romanii pozitioneaza in mod gresit totul. Sigur, ei admira acest demers, dar per ansamblu nimeni nu face nimic pentru a schimba aceasta nenorocita stare de fapt! Aceste lucruri trebuie sa se realizeze ca urmare a unor initiative centrale, cu implicarea financiara a autoritatilor. Altfel, totu-i in zadar!

 45. sarutmana doamna doctor

 46. felicitari!!! jos palaria!!!

 47. @nike974: ce bucuroasă sunt de iulia!! să intri și tu la postarea despre ea, să scrii vestea bună. ce zici? 😉

 48. Offtopic: Oare oi fi singurul care s-a gandit la prostii cand a citit acest titlu? 😳 Oi fi bolnav?

 49. @ Mimanu: nu, şefu`, dar unii s-au abţinut! 🙄

 50. […] zilele trecut povestea unui medic care a luat o problemă administrativă în propriile mâini și a rezolvat-o. M-am gândit, citind despre asta, că e o metodă mai bună de a rezolva problemele unei […]

 51. Camelia Pavel-Terhes

  Jos palaria! Teo toata stima si respectul din partea mea! Nu baga in seama comentariile rautacioase! E usor sa stai pe margine si sa critici pe altii!

 52. Simona, pt ca esti o persoana deosebita, si influenta(si mai fluenta ca mine, haha), ce spui de articole periodic, pe tema: “romanii frumosi”. Faci un tag, ii pui aici pe blog, si poate asa ajutam sa inspiram oamenii din Ro, cu mesajul: se poate.

 53. @arakelian: păi asta și încerc să fac, da…

 54. […] s-a întâmplat între cele două seturi de fotografii? Păi, ceva destul de neobișnuit, mai exact asta. Dați-mi voie să-mi scot încă o dată pălăria și să vă invit să v-o scoateți și voi. […]

 55. Bravo! Frumos !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green