Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Voi cui ați fi dat acest premiu?

Vreau să vă spun povestea frumoasă asociată brandului scandinav de încălțăminte ECCO. Mă refer la ECCO Walk in Style Award, un premiu care se acordă în fiecare an unei femei speciale, care și-a dedicat viața unei cauze speciale. Premiul este de 35.000 de euro, dar niciodată câștigătoarea nu păstrează banii pentru ea, ci îi donează cauzei pentru care luptă. Premiul de anul ăsta s-a decernat pe 29 ianuarie, însă nu vreau să vă zic cine l-a luat înainte de a vă povesti nominalizările:

Anouk Smulders (38 ani, Olanda)

Primii 10 ani de carieră i-a trăit la Paris, pe catwalk-uri, prezentând pentru designeri faimoși, ca Yves Saint Laurent sau Georgio Armani. Apoi, în 2004, s-a întors în țara ei natală, unde lucrează și azi ca prezentator TV. Este imaginea fundației Ruby & Rose, ale cărei două mari obiective sunt informarea femeilor în legătură cu pericolul cancerelor ovarian, cervical și uterin și finanțarea cercetărilor în scopul găsirii tratamentelor pentru aceste tipuri de cancer. În fiecare an, 4.500 olandeze sunt diagnosticate cu unul dintre aceste tipuri de cancer, iar aproximativ 1500 (una din trei) pierd lupta cu boala. Cel mai necruțător este cancerul ovarian, supranumit și “the silent lady killer”.

Aleksandra Ørbeck Nilssen (22 de ani, Norvegia)

Este actriță și model și și-a petrecut adolescența muncind ca model la Paris și New York. În ultimii patru ani însă, a trăit în rezervația Nanofasa din Africa, alături de oamenii din cultura San. Proiectul ONG-ului Reach and Be Reached, înființat și condus de Aleksandra, ăsta și este: conservarea și protejarea culturii San, una dintre cele mai vechi culturi din lume.

Cecile Beck (42 de ani, Danemarca)

Este una dintre cele mai cunoscute jurnaliste din Danemarca și a fost atrasă de mică de munca caritabilă. La 18 ani, a petrecut 3 luni într-o tabără de refugiați din Congo, iar astăzi este ambasador SOS Children’s Villages în Rutana-Burundi, ocupându-se în mod special de un centrul medical care oferă servicii copiilor infectați cu HIV și familiilor acestora. Centrul Medical SOS oferă servicii pentru aproximativ 1.000 de pacienți pe lună, iar copiii sunt asistați din mai multe puncte de vedere, SOS Children’s Village încercând să le aline pe cât posibil traumele căpătate în război. Cecile are și două fiice adolescente, pe care deja le-a atras în munca ei caritabilă.

Malgorzata Kozuchowska (41 de ani, Polonia)

Este una dintre cele mai cunoscute și iubite actrițe din Polonia. Și-a tuns și vândut frumosul păr lung în scopuri caritabile, iar imaginea și-a pus-o în slujba organizației I have a dream, care se ocupă cu împlinirea viselor copiilor și tinerilor cu vârste între 3 și 16 ani, cu boli terminale. Până acum a ajutat 4.000 de copii să își vadă visele împlinite.

Julia Mjörnstedt (27 de ani, Suedia)

Este o fată obișnuită din Grimmered, care, la 21 de ani, a fost diagnosticată cu cancer de colon. S-a vindecat, dar ziua în care a primit diagnosticul i-a schimbat viața pentru totdeauna. În 2010, împreună cu Hanna Wekell, a pus pe picioare Ung Cancer (Young Cancer), o organizație care se adresează tinerilor cu vârste între 16 și 30 de ani, afectați de cancer. Ung Cancer oferă bolnavilor spații pentru întâlniri, sprijină cercetarea în domeniu, luptă pentru îmbunătățirea sistemului de îngrijire a bolnavilor, în același timp, încearcă creșterea gradului de conștientizare a cauzelor și efectelor acestei boli crâncene. În 2012, Julia a fost premiată, pentru activitatea ei umanitară, și de Casa Regală a Suediei.

Câştigătoarele din anii precedenţi:

2012 – Hadassah de Boer, jurnalistă olandeză care a susţinut asociaţia Stichting Vluchteling, oferind ajutor refugiaţilor din Africa, America Latină şi Europa de Est. Stichting Vluchteling oferă atât ajutor de urgență în zonele afectate de războaie și violență, cât și educație, îngrijire medicală și susținere economică refugiaților care doresc să se întoarcă acasă și să-și reclădească viitorul.

2011 – Renée Toft Simonsen, psiholoagă daneză care a susținut campania globală Because I Am a Girl, derulată de asociația Plan. Cincizeci de fete din Epworth, o suburbie cu venituri mici din Harare, Zimbabwe, au primit burse de patru ani pentru a putea merge la liceu.
2010 – Ilona Felicjańska, fondator şi CEO al unei agenţii poloneze de PR. Conduce şi ONG-ul Forget Me Not care vine în sprijinul famililor poloneze cu copii cu paralizie cerebrală, familii cărora guvernul polonez nu le acordă nici un fel de ajutor.
2009 – Åsne Seierstad, scriitoare norvegiană care și-a investit drepturile de autor primite în urma vânzării cărților ei pentru a înființa o școală la care să învețe 600 de fete din Afganistan. Premiul în bani ECCO Walk in Style l-a folosit pentru a pune pe picioare o grădiniță pentru copiii profesoarelor, astfel încât acestea să le poată educa pe tinerele afgane fără grija propriilor moștenitori.
2008 – Karen Simonsen, designer danez.  Ea a donat premiul asociației SOS Children’s Villages din Ghana, pentru ca femeile de acolo să învețe să se întrețină singure, confecționând și vânzând eșarfe.

 

Bun. Acum să vă zic cine-a câștigat ECCO Walk in Style Award 2013. Julia Mjörnstedt l-a câștigat și, firește, va dona cei 35.000 de euro organizației Ung Cancer.

Iar trofeul a arătat așa, anul acesta, spre deosebire de anii trecuți, când a fost pe verde, pe roșu sau pe albastru:

Iar asta e pagina lor de Facebook.

Trebuie să vă spun că și eu tot Juliei i-aș fi dat premiul de anul acesta, pentru că, spre deosebire de celelalte nominalizate, atunci când și-a început activitatea caritabilă, nu a avut în spate un background de vedetă.

Voi cum ați fi ales, dacă erați în juriu? Domnilor, vă rog, criteriul nu este culoarea părului și nici aspectul fizic, în general, ok? 😉

46 comentarii

 1. Prea mult photoshop la poloneză. 41 de ani?!

 2. @Copila blonda: 🙂 păi, dacă meseria ei e să arate bine, de ce nu? totuși, cui i-ai fi dat premiul? 🙄

 3. Eu as fi ales intre Julia si Anouk.

 4. mie mi-a plăcut mult și ce face Aleksandra

 5. Sunt între Anouk şi Julia, deşi probabil tot celei din urmă. Pe motiv că nu luptă pentru o cauză deja pierdută (gen copii cu boli terminale) şi chiar pot face o diferenţă.

 6. Mie mi-a placut DE Aleksandra!

 7. Aleksandra nu prea se potriveşte în competiţie, cum să concureze cu alte femei care luptă pentru a salva nişte vieţi?
  Nu vreau să fiu rea, dar acea cultură va rămâne într-o formă sau alta, pentru aia există muzeele.
  Altfel, să întreţii artificial o tradiţie…deja nu mai este tradiţie. Mai bine prevenim nişte cancere.

 8. Greu de decis. Cred ca totusi pt Cecile Beck (42 de ani, Danemarca)- asta pentru ca lucrez si eu cu persoane seropozitive dar mai ales pt ca si-a implicat si fiicele in activitatea ei- deci crede in educarea noii generatii.

 9. Categoric Anouk! Fără ovare n-ai cum să faci copii, iar copiii deja concepuți ce ar face fără mamele lor? Cine i-ar îngrijii, iubii, sau veghia?

 10. Cred ca si eu as fi ales-o pe Aleksandra…mie mi se pare ca a ajuta o cultura traditionala pe cale de disparitie inseamna, de fapt, sa salvezi viata tuturor oamenilor din acea cultura. De multe ori la propriu, nu la figurat…. Chiar am vazut recent un documentar cu aborigenii din Australia, care renuntasera la modul lor traditional de viata si devenisera sedentari, si aveau o durata de viata medie de vro 40 de ani 🙁 Pur si simplu stilul de viata modern, sedentarismul, hrana moderna, faptul ca nu mai migrau, ii omora cu zile. Deci cred ca as fi ales-o pe Aleksandra

 11. Este de apreciat munca si efortul fiecarei persoane in parte, dar as fi ales-o pe Malgorzata Kozuchowska (41 de ani, Polonia) pentru ca “Până acum a ajutat 4.000 de copii să își vadă visele împlinite”. Si m-a impresionat pt ca tinerii cu boli terminale nu mai au “o viata” la dispozitie sa-si indeplineasca visele.

 12. Mie mi se pare că tre’ să fii f tare să te muți de pe podiumurile de modă de la Paris în Nanofasa. La 22 de ani!!! De-asta mi-a plăcut mult și de Aleksandra.

 13. Malgorzatei, pentru gestul ei. Adica a alege sa-ti donezi parul, nu o gentuta sau un cercelus mi se pare un gest asemanator unui sacrificiu ritualic, aproape.
  In ce priveste cauzele pentru care lupta, n-as putea face vreo departajare.

 14. M-am gandit mai bine si imi place si de Julia. De fapt, toate sunt de admirat. Trebuie sa fii realmente tare sa faci ceea ce fac ele!

 15. Intre Aleksandra si Cecile. Desfasoara o munca multa mai grea, in conditii mult mai vitrege, nu din caldurosul patut de acasa. Fara sa fi avut legatura initial cu Africa, nu au crescut acolo, nu aveau vreo obligatie, vreun interes anume.

 16. Olivia Newton-Volt

  Si eu tot Juliei i-as fi dat premiul.

  Dupa ea, imi plac “zina buna” Malgorzata si “misionaria” Cecile.

 17. Eu pariasem pe olandeza Anouk … asta e, mai si pierzi in viata 😀

 18. Malgorzata Kozuchowska, este alegerea mea, ea lupta pentru cei fara speranta, si restul nominalizarilor sunt de laudat, si merita apreciarea, insa pe mine ma misca drama celor care lupta pentru viata

 19. As fi dat premiul Aleksandrei Ørbeck Nilssen…, asta daca eram in juriu…, dar pentru ca nu sunt, pot sa-l dau Simonei Tache? Desi nu traieste intr-o rezervatie africana si nici nu este ambasador SOS Children’s Villages în Rutana-Burundi, are o misiune mult mai dificila in “rezervatia autohtona” si merita aprecierile noastre!

 20. Renée Toft Simonsen, Karen Simonsen, Simona T.,nu sunteti rude sau ceva, nu? 🙂

 21. @Pamfletarul: mulțumesc, dar să nu exagerăm 😉

 22. Greu de ales, toate merita un premiu si reprezinta modele spre care trebuie indreptati ochii copiilor nostri (sau viitorilor nostri copii).
  Indiferent ca unele dintre ele au avut un background de vedeta, ele sunt de admirat pt ca au folosit faima pt a face un lucru util pentru societate si pentru a ajuta oamenii care aveau nevoie de sprijin.
  As vrea sa vad ca si in Romania sunt femei celebre care fac asta. Andreea Marin stiu ca e implicata intr-un proiect – Scoala Mamelor. Mai e Mihaela Geoana, mai e mama lui Ethan Hawke.
  Dar astea sunt, din pacate, singurele nume care-mi vin in minte. Poate-or mai fi. In rest, sunt femei cu situatie materiala buna si faima suficienta care ar putea sa se implice intr-o campanie umanitara sau intr-o organizatie de acest gen. Dar nu o fac. Pentru ca in Romania, sunt multe femei bogate, sau imbogatite, dar nu suficient si sufleteste, ca sa isi doreasca sa se implice mai mult si sa ajute.

 23. Dupa ce am terminat de citit prezentarile am ramas cu doua variante Cecile si Julia. E greu sa iei o decizie care poate influenta viata unor copii, tineri, unor persoane grav bolnave sau cu mari lipsuri pentru trai, educatie. Sa speram ca banii donati vor duce si la rezultate.

 24. de pe Facebook: “Tot cui i s-a dat aș fi dat și eu premiul”.
  Sau: “Julia, dar imi place mult ce face poloneza.”

 25. Tot de pe FB: “După părerea mea, câştigătoare ar fi fost Cecile Beck. Nu sunt mulţi cei care se împlică în ajutorarea persoanelor infestate cu HIV. Mai mult decât atât, ea îşi îndrumă propriii copii să-i urmeze în cauze nobile.”

 26. Tot FB: “si eu tot Julia. I l-am dat inainte sa citesc ca l-a primit”

 27. Tot FB: “JULIA-suedeza merita premiul”

 28. deci tot Julia e favorita și printre noi, ca să zic așa

 29. Tot de pe FB: “Julia pentru ca nu avut un background de “vedeta” in spate, Cecile pentru ca a reusit s-si implice si fiicele in activitatile ei caritabile”

 30. toate sunt de admirat.dar una singura poate cistiga.eU as alege CECILE. Este adevarat ca JULIA nu a avut background de vedeta in spate dar nici CECILE nu era obligata sa faca ceea ce face.toate au lasat comoditatile acasa . multumesc pentru atentie 😯

 31. ce mai zice Facebook-ul: “Julia Mjörnstedt sau Cecile Beck.”

 32. Si eu i l-am dat Juliei inainte sa citesc ca l-a castigat. Pe langa argumentele aduse de ceilalti, mie, in plus, munca ei mi se pare cea mai… utila (dar sa stii ca imi dau seama cat de subiectiva e alegerea, din p. asta d.v.) xoxo

 33. julieie pentru ca aduce cu sine un dublu mesaj pozitiv: am invins,deci puteti si voi sa o faceti si eu va ajut pentru ca stiu cum este sa fii in locul omului bolnav.

 34. Şi eu tot Juliei, a zis nike bine.

 35. Aleksandrei pentru ca spre deosebire de celelalte si-a dedicat o perioada frumoasa a vietii salvarii tribului. A avut curajul sa face ceva ce putini, foarte putini tineri fac. In acelasi timp i-as inmana premiul lui Anouk pentru ca prin ceea ce face salveaza vieti si da impresia unei femei puternice care sprijina nu doar alte femei, ci si pe familiile lor.
  Felicitari pentru articol si pentru aerul de diversitate pe care il aduci blogosferei romanesti.

 36. Din punctul meu de vedere premiul il merita Malgorzata Kozuchowska.

 37. premiu unu, aia cu tite mari,
  uneori ma-ntreb de ce simt nevoia oamenii sa fie buni? Uneori e de parca ar incerca sa-si rascumpere niste greseli.

  Io as da premiu unu cei care ajuta anonim, doar aceeia o fac sincer, nu am incredere in muierile care se dau miloase, decit daca au tite mari!

 38. de pe FB: “Juliei, fetei care a fost bolnava, pentru ca e cea mai… veridica, tinand cont ca a trecut ea insasi prin chinurile (fizice si psihice) cauzate de boala, pentru ca ea cunoste cel mai bine produsul caruia ii face reclama, lupta conta cancerului, pentru inca o mie de motive legate de acelasi lucru (s-a imbolnavit la 21 de ani, varsta la care orice fata ar trebui sa se ocupe numai de moda, iubire si distractii si nu sa se gandeasca la moarte)”

 39. tot FB: “Julia Mjörnstedt sau Cecile Beck”

 40. tot FB: “ECCO nu sunt aia cu incaltamintea fabulos de scumpa ? Pe de alta parte laudabila initiativa lor.”

 41. și un glumeț, vecinul Julius Constantinescu, tot pe FB: “fetei din Norvegia, vecină! m-a mişcat adolescenţa ei – în loc să meargă la liceu, ca alte fete, era nevoită să muncească la Londra şi Paris ca manechin, sărăcuţa…”

 42. alexandra e cea mai tare

 43. io l-as da lui cruela.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green