Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Sunt Simona și sunt Promotor, în faza de Empatic

Acum ceva vreme, o prietenă mi-a povestit că a fost la un curs de comunicare ținut de Dragoș Bucurenci și că i-a plăcut foarte mult. Cursul se cheamă Process Communication Model (PCM) și a fost folosit în 1978 la NASA, pentru recrutarea și pregătirea astronauților, e folosit ca bază în comunicare în multe companii, atât în Europa, cât și în America, iar în 1992 l-a ajutat pe Bill Clinton să-l învingă pe Bush senior și să devină președinte.

Și atâta mi-a povestit prietena asta a mea despre teoria celor șase personalități din PCM (Gânditor, Perseverent, Empatic, Rebel, Imaginator și Promotor) încât am început să le întorc pe toate fețele, ca să-mi dau seama ce sunt.  Întâmplarea a făcut ca, la un moment dat, să ajung să vorbesc chiar cu Dragoș despre ele, iar el, văzând că mă interesează, m-a invitat să particip la curs.

Așa că joia trecută, la 9 dimineața, m-am prezentat, foarte curioasă și interesată, dar în același timp puțin încurcată de faptul că vor urma 3 zile în care voi sta pe același scaun de la 9 la 18, ceea ce nu mi s-a mai întâmplat de pe vremea când nu eram freelancer.

Și a început cursul. Și am aflat că da, conform PCM, există 6 personalități, dar ele sunt toate în fiecare dintre noi și le alternăm în funcție de situație și context, cu accent pe cea predominantă, desigur, și pe faza în care ne aflăm într-o anumită perioadă de viață. Și am mai aflat lucruri uluitoare despre propria mea persoană, lucruri pe care, deși sunt cu ochii pe mine de când mă știu, nu le conștientizasem sau nu reușisem să mi le formulez foarte clar. Apoi, am învățat cum să mă adresez oamenilor în funcție de personalitatea lor dominantă și de nevoile de comunicare pe care le au. Dap, dacă știi PCM, poți să te prinzi foarte repede care sunt nevoile celui din fața ta, care este dificultatea lui psihologică principală sau dacă nu cumva se află într-o situație de stres, în care își transmite mesajele extrem de distorsionat și din care tu poți să îl scoți foarte simplu: comunicând conform cu nevoia lui din acel moment.

Mi-e foarte greu să vă explic cât de multe am învățat și nici nu aș putea într-o postare de blog, dar credeți-mă pe cuvânt, că, de joi, de când am început cursul, vorbesc continuu despre lucrurile învățate acolo și folosesc de-adevăratelea metoda în situații de viață. Pentru că este extrem de coerentă și de logică și e foarte greu să mai faci abstracție de ea, odată ce ai înțeles-o. Mi-e acum mai clar de ce fac unele lucruri pe care credeam, până mai ieri, că nu e ok să le fac. Mi-e mai clar de ce fac oamenii dragi unele lucruri pe care le fac și așa mai departe. Și îmi amintesc situații de viață din trecut în care, dacă aș fi aplicat metoda asta de comunicare, m-aș fi scutit de multe necazuri și stres.

Despre trainer: este absolut fermecător și a reușit să mă țină 3 zile cu un zâmbet până la urechi și cu interesul viu, ceea ce nu era deloc ușor, fiindcă personalitatea mea predominantă din modelul PCM e exact cea care se plictisește cel mai ușor și a cărei principală nevoie este de nou și incitare. Momentele mele favorite au fost cele în care Dragoș interpreta singur un dialog între două personalități diferite. S-a râs mult la curs și ne-am și jucat. Am fost 9 cursanți. Cei mai mulți au venit acolo trimiși de companie și erau de-a dreptul îngroziți, fiindcă asociau ideea de “curs” cu o plictiseală imensă. Am plecat cu toții foarte încântați și veseli.

Cursul este mai greu abordabil de către persoane fizice, pentru că nu e chiar ieftin, dar l-aș recomanda cu mare entuziasm companiilor care vor să investească în comunicarea dintre angajați, cu consecințe vizibile asupra productivității. Dacă ești manager, PCM te învață exact cum să comunici cu subalternii în funcție de profilul lor.  Un Empatic, de exemplu, are nevoie mai mult de recunoaștere personală (grijă față de el ca persoană) și mai puțin de recunoaștere profesională. Pe de altă parte, dacă Gânditorului nu îi acorzi recunoașterea profesională de care are nevoie ca de aer (“Ai făcut foarte bine treaba X”), o să-și ia și mai mult de lucru, ca să te convingă că e bun, și va sfârși prin a le face pe toate prost.

PCM te ajută însă și ca simplu membru al unei echipe, nu doar ca manager. Dacă aș fi CEO-ul unei companii și aș avea buget pentru dezvoltarea angajaților, i-aș trimite pe toți să facă PCM, pe bune! Dacă n-ar fi scump, mi-aș convinge familia și prietenii să meargă.

Celor care l-ați făcut deja și celor care o să-l faceți, o să vă spun “ce sunt eu”. Sunt Promotor în bază, în faza de Empatic, dar cu “etajele” de Perseverent și Rebel complete. Asta înseamnă că, dacă unei echipe i se dă o sarcină, eu voi prima care trece la treabă și îi voi convinge și pe ceilalți să participe, dar mai înseamnă și multe alte lucruri, evident. Mai am un Rebel (care nu poate fi controlat cu reguli) și un Perseverent (interesat de principii, opinii, valori) dezvoltați 100%, pe care îi scot des la înaintare, iar faza de Empatic arată că nevoile mele actuale sunt de recunoaștere personală, de grijă din partea celorlalți etc.

Cam asta e ce voiam să vă povestesc. Ultimul cuvânt e, desigur, pentru Dragoș: Dragă Dragoș, nu aveam nici o îndoială că o să fie mișto cursul, pentru că m-am obișnuit ca tot ce faci să faci bine. Vorb-aia, ai făcut tu, de la zero, ONG care a adunat finanțări de 3 milioane de euro încă din primul an, MBA la Stanford și câte și mai câte… Deci știam că o să faci impecabil și cursul ăsta, încă de când am zis că vreau să vin la el și știam că o să îmi placă mult. Ai reușit însă să mă surprinzi, pentru că nu mi-a plăcut mult, ci foarte mult. Bravo și mulțumesc! 🙂

P.S. Cine vrea să afle mai multe, să își bage nasul aici.

26 comentarii

 1. Simona felicitari pentru experienta eu te invidiez pentru timpul pe care il ai liber sa mergi la atatea evenimente sau sa faci diferite experimente 🙂

 2. ei, adevărul e că n-am recuperat nici acuma treaba pe care n-am făcut-o pentru că am fost la curs 🙂

 3. Interesant, ba chiar mi-am bagat nasul si la tarife…Imi este mai mult decat evident ca tot ceea ce vine de “dincolo” este supra-mega-ultra evaluat. Da, cursul pare a fi interesant, iti da posibilitatea de a sti despre tine si despre altii mai multe, insa , totusi numai mie mi se pare ca 620 de euro pentru 3 zile de curs este un pret aberant ? Putin bun simt nu le-ar strica nici celor de “dincolo” de unde vine palalaia de la Maglavit 🙂

 4. @Claudia: cred ca exista si niste reduceri, nu stiu exact, ai putea sa intrebi (era sa scriu “ar trebui sa intrebi”, ca orice promotor, dar am decis in ultimul moment sa schimb cu “ai putea”) 😆

 5. @Marian S.: esti offtopic, o să îți șterg comentariul și intri și în moderare. te-am rugat să ai demnitatea să pleci, dar văd că n-o ai și e cazul să te ajut un pic.

 6. Cele mai tari cursuri de comunicare din lume sant cele prezentate de Delphin International, cursuri care au schimbat viata a sute de mii de oameni, din pacate in mai rau, dar rezultatul final chiar nu conteaza atat timp cat te ajuta sa schimbi monotonia din viata, la urma urmei nici un curs de comunicare nu aduce nimic nou in viata individului care sa-l ajute sa descopere “Nirvana” doar te motiveaza emotional, cam asta poti face singur in fata oglinzi citind o carte de George Carlin, singura neplacere este ca varianta asta este prea ieftina… si ce e ieftin e made in China, nu da bine in cercurile selecte !

 7. @Ninulescu: ei, prejudecăți, prejudecăți 😉

 8. iar ăsta e domnul care a instruit și certificat trainerii PCM din România, inclusiv pe Bucurenci, și o să țină o conferință la noi: http://www.koolhunt.ro/pozitii-de-viata-fitness-mental-pentru-relatii-mai-armonioase/

 9. Felicitari, Simona, pentru articol, ma bucur ca ai avut o experienta revelatoare! Pana la urma este un curs despre autocunoastere, despre intelegerea celor din jur, despre recunoasterea tiparelor comportamentale… Intai inveti toate astea, dupa aceea cum sa comunici in concordanta! Iar in ceea ce priveste pretul, bunica-mea avea o vorba foarte buna acum multi ani si foarte aplicabila si in zilele noastre – “putini dai, putini ai” 🙂 Nu e chiar 620 euro, mai sunt pe acolo TVA-uri, tot felul de reduceri (e drept, nu foarte mari, caci pretul este calculat corect!) Nu degeaba e cel mai bun training de comunicare din Romania si a fost votat Trainingul anului la noi, in 2011!

 10. Eu is hipopotam si-s perseverent in foame!

 11. hahaha, mănâncă și tu ceva 🙂

 12. stiu reputatia trainerului,asa ca rezultatul nu poate fi decat super. am lucrat cca 5 ani in bransa PR-istilor, comunicatorilor.
  bun, din tagma comunicatorilor voi a zice ca pretul e unul mai mult decat suportabil pentru ca, in urma cursului, plusul de valoare rezultat se poate cunantifica in bani 9comunicatorul devine mai performant) mult mai multi decat costul cursului, in valorificarea unor zone ale personalitati insuficient explorate, in reevaluarea propriei persoane, in diseminarea prin cascada a instruirii.
  a te cunoaste, a-ti cunoaste tipul de personalitate, a cobori in tine, a te accepta, adica a identifica pasajele albe, gri si negre din propria personalitate, si in functie de tipologia personala, a identifica solutiile,adica de a trai .sansa la o viata normala.

  spun asta ca fost comunicator de nivel antional,de fost profesor care s-a ocupat 8 ani de recuperat copii abuzati in toate felurile.
  nu, nu e mult.
  in genere, o tulburare emotionala, un derapaj, un blocaj in comunicarea cu ceilalti se vindeca , de obicei, cu psihoterapie,care costa cam cat costa cursul.

 13. felicitari Simona ! in sfarist, se aplica ceva bun .
  Cunoaste-te pe tine , intelege-l pe celalat !
  si eu , aici , cu reduceri 🙂
  http://windwhisperer.wordpress.com/2012/09/26/bulversata/ 😆

 14. am uitat sa zic felicitari.
  eu, personal,cea mai importanta investitie pe car eo voi face va fi, dupa sanatatea fizica, sanatatea mentala,car einclude si cunoasterea de sine.
  sunt multe evenimente dramatic eprin care multi din jurul meu nu ar fi trecut ca si-ar fi identificat traumele, daca s-ar fi cunoscut pe sine si in felul asta ar sti unde si ce trebuie sa lucreze.
  daca esti promotor si ai jumatatea ta empatic combinatie cu rebel va fi o veselie convietuirea.

 15. Si intotdeauna exista o tipologie dominanta? Nu e posibil sa fie doua sau mai multe personalitati la fel de puternice? Ma gindesc la Ponta saracu’.

 16. Feminista lu' peste

  Felicitari, Simona, pentru eforturile continue de autodepasire. Am apreciat si delicatetea cu care ai vorbit despre costul unui astfel de curs.

  Acum, mai in gluma, mai in serios: “faza de Empatic arată că nevoile mele actuale sunt de recunoaștere personală, de grijă din partea celorlalți” – aici ai dat bani in plus. Asta ti-o putea spune orice cititor al tau care vede cat de muuuuult efort depui ca sa le explici tuturor incuiatilor la minte de ce ai scris asa, si nu pe dincolo, de ce ai abordat un subiect intr-un fel si nu in altul, de ce ai apreciat un text sau altul etc. Adicatelea te justifici cam mult in fata tuturor prostovanilor.

  Felicitari inca o data si pentru curajul de a promova asemenea teme (sper din nou sa nu fie cazul sa dai explicatii vreunuia care isi va da cu presupusul cum ca…stiu eu ce intentii dubioase ai sau ce coarda sensibila atingi)

 17. @Feminista lu’ peste: da, manifest o grija si un respect exagerate pentru oameni care, uneori, nu merita, ai dreptate 🙂

 18. Saluti all! Ei bine, eu sunt antreprenor cu functia minune de ceo, am angajati dar si un partener in business. In ideea consolidarii echipei si din dorinta de a imbunatati lucrurile la acel moment (acum doi ani) i-am inscris pe toti la cursul lui Dragos (am beneficiat de dublu discount atat pe baza nr de persoane inscrise dar si pe baza unei alte recomandari venite in urma unui parteneriat educational). The point is ca toti au fost incantati minus partenerul in cauza ce inca persista in comunicarea defectuoasa pe baza stresului. Pt ca echipa s-a marit, doresc sa ii inscriu si pe cativa dintre cei noi la curs. Eu ca pregatire sunt psiholog cu state vechi si uneori pierd si eu esentialul in comunicare (o piata mult prea dura are patria muma), stresuri, necajeli, bugete…mi-am pierdut rabdarea cu echipa , asa ca modul in care Dragos parca se joaca cu cuvintele e o alinare. Na, am zis-o si pe-asta!

 19. @madlen: Oau. Ce mișto! Bravo! 🙂

 20. Si eu am cautat pe google ce e PCM si am citit doua pagini interesante. Normal ca, daca nu citeam aici, nici n-as fi auzit de asta. Bine, da’ intii am mincat.

 21. @Catalin: am dat si eu un link de unde poti afla chestii

 22. Foarte interesant, mai posteaza chestii de genula asta!

 23. sigur nu-s Empatic. la munca nu ma intereseaza ca sefu’ sa se interesezea prea mult de persoana mea (ba chiar pe dos) ci sa aprecieze cat de cat ceea ce fac si sa mi-o mai si spuna 1-2 ori pe an. (bine, nici nu mi-ar conveni sa ma puna sa sortez teancuri de dosare intr-o zi din aia a lunii cand ma indoi de dureri, sau sa zica “nu poti sa pleci cu juma’ de ora mai devreme” singura data din an cand n-am putut sa-mi pun programarea la medic la cel putin o ora dupa ce s-a terminat programul de lucru).
  cred ca as fi macar un pic de ganditor. s-ar putea sa nu-mi iau singura de lucru (nu prea e posibil), dar voi zice “da, sigur, se rezolva” (si chiar se rezolva in timp util) cand oricine altcineva a zis “nu”.

 24. @ady: e foarte posibil să fii gânditor, însă asta nu o putem afla decât dacă participi la curs și dai un ditamai testul online, cu multe întrebări. pentru mine a fost surprinzător rezultatul testului, aș fi pariat că rezultatele vor fi cu totul altele.

 25. Eu am facut cursul in engleza (I’m a Thinker-Harmonizer in the Persister phase 😀 ) si intr-adevar e super tare!

 26. Cred ca a fost extrem de interesant! Am participat acum cativa ani la un curs de dezvoltare personala trimisa de firma la care lucram si a fost minunat! Am descoperit, asa cum scrii si tu, multe despre mine 🙂
  Si daca vreodata s-ar putea imi doresc un curs cu Dragos si un articol despre lucrusoarele mele scris de tine, na, ca am scris-o :))))) – scuze de indrazneala, nu-mi permit financiar dar am vazut in filme ca se lucreaza si pro-bono 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green