Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Pentru că nu au murit, Marc și Elena se vor putea întâlni. Pentru asta e bun un incubator, pentru viață

Ceea ce urmează nu e scris de mine. O să vedeți la final cine semnează textul:

Pentru că nu au murit, Marc și Elena se vor putea întâlni. Pentru asta e bun un incubator, pentru viață

“Mai întâi, nu a spus nimănui vreme de două luni. Nici măcar lui nu a îndrăznit să îi spună, ca și cum, dacă ar fi rostit cuvântul, ar fi clătinat plasa de protecție și ceva rău s-ar fi întâmplat. Din nou. ”Vom avea un copil. Sunt însărcinată” nu a fost, așadar, ca în filme. Nu a aprins lumânări, nu a rezervat o masă la bistro-ul unde tot își promiteau că se vor vedea măcar un prânz pe lună. A scris pe un bilețel și i l-a lăsat pe masă, atunci când sarcina împlinise deja cinci săptămâni. ”Piaza-rea să treacă”, își repeta candențat. Era a cincea sarcină a Luanei, singura care rezistase peste două luni, pragul pe care îl credea decisiv.

S-au bucurat. Și-au propus să fie discreți în bucurie, să meargă pe vârfuri, să nu îndrăznească prea mult, dar adevărul e că s-au trezit în câteva dimineți cântând și măsurându-se complice.

După încă trei săptămâni, Luana a aflat că nu poate duce sarcina până la termen. Că e un noroc și așa, că a rămas însărcinată la 43 de ani. Că fiecare zi în care copila, căci fată s-a dovedit a fi, rămâne în uterul ei înseamnă o bătălie câștigată. Să nu-și facă, însă, speranțe. În fond, la 43 de ani.., la 43 de ani… Luana a ținut speranța blocată. 10 grame, 21 de grame, 60 de grame. La 950 de grame, copila a venit pe lume.

Maternitatea în care a născut Luana, o maternitate din Brașov, are două incubatoare donate de Organizația Salvați Copiii România, din fondurile colectate în anul 2015 în campanie de redirecționare a 20% din impozitul pe profit.

Elena, numele fetei, pe care Luana nu l-a rostit până când nu a văzut-o respirând în incubator, tot pentru a nu clătina norocul, are acum un kilogram și 350 de grame. Peste încă 700, 800 de grame va merge acasă. Iar Luana o va lua cu ea la bistro-ul unde ea și soțul ei își vor găsi răgaz să se întâlnească un prânz pe lună în timpul săptămânii.

Duracell îi spun bunicii. Are doi ani, un hanorac puțin cam mare, în care mâinile i se învârt ca și cum ar roti o minge imaginară în fiecare moment. ”Nu are astâmpăr. Își ia revanșa pentru cele trei luni din incubator”, îmi spune mama lui, cu mândrie, ca și cum îl vede deja în tradiționala fotografie românescă, cu coroniță albă pe frunte. Marc s-a născut prematur și a locuit în maternitate trei luni. Din cauza unui streptococ transmis de la mamă în sarcină, a trebuit să facă tratament cu un coktail de antibiotice vreme de două luni. Antibioticul i-a afectat flora din intestin, iar asta i-a prelungit șederea în maternitate.

Maternitatea Cantacuzino beneficiază, în urma dotărilor făcute de Salvați Copiii România, de aparatura medicală care l-a ținut pe Marc în viață, cât să prindă putere și să devină Duracell. Dacă Marc venea pe lume într-o maternitate dintr-un oraș mic din provincie, și nu e nevoie să îl numim, puneți doar degetul pe hartă, ar fi murit. Am vrut să scriu ”Marc nu ar fi supraviețuit”, dar acesta este doar un cuvânt de scuză. Adevărul e că mulți copii născuți prematur mor în România, din cauze prevenible sau tratabile.

Salvați Copiii România a dotat 67 de maternități și secții de nou-născuți din întreaga țară cu aparatură medicală, asigurând astfel supraviețuirea nou-născuților care au avut nevoie de intervenție medicală urgentă. Până acum, datorită investițiilor făcute de Salvați Copiii România, în valoare de 8.700.000 lei, 24.000 de nou-născuți au primit o șansă la viață, pentru că au primit asistență medicală adecvată.

Marc și Elena nu se cunosc, dar oricând unul va putea ieși în drumul celuilalt. Pentru că au avut șansa de a se naște în maternități pregătite să le acorde asistență medicală imediată și adecvată. Există și celălalt univers posibil, cel în care Marc și Elena mor, pentru că s-au născut într-o maternitate în care sprijinul nostru nu a ajuns.

Salvați Copiii România lansează un apel către companiile din Romania de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici. Această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2016.

salvati-copiii-romania_3

Facts :

În fiecare an pierdem aproximativ 1500 de nou-născuţi. La fiecare 6 ore, un copil mai mic de un an moare. Ţara noastră se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 8 la 1000 de copii născuţi vii în 2015, cauza principală fiind naşterile premature. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.1.628 de copii născuți prematur au murit, în 2014, în România.

Astfel, principala cauză de deces care a determinat mortalitatea infantilă în România este reprezentată, începând cu anul 2000, de cauzele perinatale care devansează grupa afecţiunilor aparatului respirator. O pondere foarte mare o au decesele prin bolile aparatului respirator (29%), considerate ca decese evitabile în ţările dezvoltate şi a cauzelor perinatale (34,4%), care au depăşit şi în 2010 decesele prin boli respiratorii. Urmează decesele prin: anomalii congenitale (24,8%), cele prin accidente (4, 0%), boli infecţioase şi parazitare (2, 2%) şi cele prin boli ale sistemului nervos şi respectiv digestiv, (fiecare 1,4%).”

Echipa Salvați Copiii România

Dacă vi se pare că e important să se propage, dați share textului sau trimiteți-l cunoscuților care ar putea decide să vireze către Salvați Copiii 20% din impozitul pe profitul companiei în care lucrează. Mai multe detalii pe subiect se găsesc aici.

18 comentarii

 1. Si eu m-am nascut la 900g in 1988 si am fost un copil sanatos, fara sensibilitati. Am stat 2 luni in incubator pana am luat in greutate.
  Am nascut la randul meu, doi copii sanatosi, la termen.
  Felicitari celor care se implica dandu-le acestor copii sanse sa duca o viata normala.

  Mult succes.

  • Andreea:
   Si mie mi-a adus, succesiv, cativa ani inainte, barza (uite, @Canadianu, ca se pouate!?), dupa ce a negociat cu nevasta-mea, o pereche de copii de la Cantacuzino, amandoi frumosi si destepti ca mine, in schimbul a doua incizii discrete facute la mare arta de Dr. Petre Virgil, care mie imi spunea, vadit “a lauda” … Ba, uite ce copii stiu sa fac, leiti tu! … iar sotiei “cand vii la control, da te vad in bikini”, aluzie la “discretia” inciziilor. Ca, deh … cezariana era o practica pe cale (de consecinta, ca sa ma exprim parlamental) de disparitie prin contributia asidua a organelor, la care punea umarul, prin mana lui de fier, SI doctorul Bogdan, directorul spitalului. Macar numai pentru pozitia ferma in fata “cazului” doctorul Petre merita elogiat. Poate de undeva, de sus, schiteaza acum un zambet discret, de profesionist.

  • EDIT (poate ne aude moşul?):
   @Andreea:
   … “cativa ani inainte” de a te aduce pe tine … ca nu se “lega”!

  • @matrixbrain
   Pe mine nu m-a adus dr pe care il mentionezi tu. Si nu m-am nascut prin cezariana, nu m-am nascut in Bucuresti. Nu am inteles comentariul tau.

  • @Andreea:
   Era un modest elogiu adus unui medic, care a reusit sa aplice cezariana, in pofida restrictiilor de la “centru” si a “inspectorilor” de la “secu”. Comentez simplu, restul il las la liber, ca d-aia-i blog de oamenu haiosi. No offence.

 2. Ianu traieste datorita lor, pentru ca a prins un loc in acest tip de incubator! dati mai departe, raspanditi veste. Nu ,nimic nu se poate compara cu o sansa la viata.
  Imi este extrem de greu sa scriu si ma bucur ca nu e in imagine un incubator intreg,pt ca nu l pot vedea, inca.
  Nu aveti idee, e un ghem de viata al carui creier suporta un stres in viata lui noua, extrauterina, echivalent cu stresul suportat de un astronaut in spatiu. La o luna ii puteam pune verigheta mea pe glezna.
  Prematurii de grad mare ca ianu, 29 de sapt, au nevoie de astfel de incubatoare. Eu sunt nascuta la 26 de saptamani, copilul din comentariu a stat trei luni la incubator, eu am stat UN AN.
  Aceasta este diferenta. oamneii astia fac minuni. Va spun din suflet, puteti paria lejer pe rpematuri, is cei mai tari luptatori. Pntru un prematur nu exista cuvantul nu se poate.
  De la 1 ani la 3 luni, aceasta e o distanta istorica.
  Este miraculos ce fac ei.

  • Daca tot te-ai luat in gura cu mine hai s-o ducem până la capăt.
   “Va spun din suflet, puteti paria lejer pe rpematuri, is cei mai tari luptatori. Pntru un prematur nu exista cuvantul nu se poate.”
   Orice prost stie ca prematurii sunt predispusi la probleme de sănătate pe tot parcursul vieții, probleme pe care le poate transmite mai departe urmașilor. Poate și de aia mama natură “i-a dat afară” mai repede, poate e metoda “naturală” de a elimina un produs neviabil, de survival of the fittest, care dacă n-ar sta în incubator ar fi eliminat din lanțul vieții. Tu ești dovada perfectă că natura ar trebui lăsată să-și urmeze cursul …

  • costicămusulmanu

   canadiene, vezi bre, poate ai de dat zăpadă de pe drive way…
   aaaa, uitam, tu n-ai mașină; pun pariu că nici copchii…nu că ar fi ceva rău, în cazul tău cel puțin
   văzut-ai tu prematuri? că io văzui și îi dau dreptate nicoletei…
   pusu-ț-ai problema că superindustrializarea asta din ultimul secol este mult prea rapidă pentru ritmul de adaptare a rasei umane?
   măi Josefe, măi Mengele, să înțelegem că dacă ți se va naște un prematur tu vei refuza incubatorul pentru el?
   defetistule! că tot îți place ție să-l folosești în ultima vreme deși, ca și în cazul de față, de cele mai multe ori se pliază pe situație ca nuca-n perete…
   și nu te gîndi să polemizezi că nu am chef; nu avem o lună de cînd am venit de la maternitate, unde, guess what, din 20 de bebeluși au fost doar 3 peste 3kg…

  • prefer sa nu aduc copii pe lumea asta plina de oameni “frumosi”, nu de alta dar poate da peste el un vitezoman care “decat” “încearca să aibă un standard de viață mai sus de piciorul broaștei”

  • canadiene, cand ai invatat atractia gravitationala, nu ti a stat in gat? Newton a fost prematur.
   La teatru banui ca nu mergi, Doamne feri de Shakespeare,ca si el tot prematur a fost.
   Nici teoria relativitatii sa nu cumva sa o citesti, Einstein pe la 7 luni s a nascut si el.
   Churchill a fost un tip care trebuia sa fie out, nu? 32 de saptamani , prematur si el.
   Charles Darwin, prematur, ca e pe gustul tau.
   Ana Pavlova, asijderea. Victor Hugo tot la fel.
   Mark Twain tot mama natura l a scos mai devreme intru neviabilitatea lui.
   la naiba cu selectia naturala,daca tu ai scapat.

 3. Mai degraba aș dona bani pentru organizațiile care fac educație sexuală și contraceptivă. Suntem deja 7 miliarde jumatate pe planetă, și în ritmul ăsta copiii ăștia de care e vorba în articol vor participa în războaie pentru apă și hrană, deci qui bono ? Știu, sunt cinic, dar asta e realitatea.
  /puts flamesuit on

  • cu metodele contraceptive ai dreptate, ar fi fost minunat daca parintii tai le foloseau in cazul tau

  • Și ca să nu mă acuze cineva că “urăsc” copiii, același principiu despre futilitatea unor măsuri medicale se aplică și bătrânilor. Poate și de aia societățile mult mai avansate decât cea românească încep să legalizeze eutanasia. Aici avem chiar bătrâni care-și tatuează deasupra inimii sau poartă o brățară pe care scrie DNR, adica “do not resuscitate”, pentru că-și doresc ca în cazul unui infarct să fie lăsați să moară (la noi nu cred că există ambulanță sau mașină de pompieri fără defibrilator).

  • Daca unul din acesti batrani este chiar unul dintre parintii tai? Ori esti baut ori esti prost, inclin spre varianta b.

  • Dacă unul din acești bătrâni ar fi unul din părinții mei i-aș respecta decizia, dohhhhhh.

 4. Citeam in urma cu ceva timp despre un batran (80+,cam asa ceva) care s-a dus la spitalul din orasul natal, in provincie, si a donat economiile de-o viata pentru achizitionarea unui incubator. Suma era ceva la nivelul costului unei garsoniere din acelasi oras (25-30 de mii de euro).
  Pe langa gestul absolut minunat al omului, nu pot sa nu ma intreb de ce statul nu doteaza el maternitatile cu incubatoare, ca suma nu pare a fi cine stie ce. Dar totodata imi vine in minte Secureanu si altii si iata raspunsul….

  • avui si eu intrebarea asta, multi ani la rand: de ce statul NU FACE NIMIC sa evoluam.
   Ma bucur ca unii oameni nu au ramas ca mine, blocata in rotita de soarece si asteptare de evolutie fara niciun efort, si schimba ei in bine pe ici pe colo, prin partile esentiale.

   Nike, am o idee pt tine: cat costa un aparat de testat glicemia unui nou nascut? Putem afla/dota maternitatile cu voia/fara voia lor cu asta? il vor folosi sau fura? 🙂 E vreo sansa sa ajunga proaspetele mamici si proaspetii bebelusi testati si sa primeasca de la botul calului ercomandarea: zahar si faina NEVER ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green