Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Orice, române, numai nu te îmbolnăvi!

Dragă române, stimate cetățean european, omule,

Știu că ești obosit, chinuit cu viața de zi cu zi, uneori bucuros, de cele mai multe ori apăsat de griji. Știu că te zbați să îți plătești ratele la bănci, să îți achiți taxele către stat, să le dai de mâncare copiilor, să le iei o hăinuță și să îi duci, din când în când, la o înghețată și la un film de desene animate. Știu că alergi toată ziua, într-o viteză nebună, și că aștepți niște vremuri mai bune, în care să îți tragi măcar puțin sufletul. Știu că, în timp ce citești textul ăsta, îți zumzăie prin cap milioane de lucruri pe care le mai ai de făcut. Dar o să îți spun ceva foarte-foarte important: oprește-te. Oprește-te măcar puțin, pentru că ai de făcut ceva esențial, de viață și de moarte: să te rogi. Să te rogi în genunchi la toate icoanele care-ți ies în cale. Să te rogi să nu te îmbolnăvești. Mai cu seamă nu de ceva grav. O gripă, o gastrită, o miopie mai merg, dar neapărat NU TE ÎMBOLNĂVI DE CEVA GRAV! Te rog. Te implor! Pentru că, în România, dacă te îmbolnăvești grav, ești ca și condamnat. România este o țară care îți poate garanta dreptul la viață numai dacă nu ești bolnav. Dacă ești bolnav, pa, nu îți mai garantează nimic, începând cu tratamentul pe care este obligată să ți-l ofere, pentru că ai plătit, o viață, asigurări pentru el. “Nu sunt bani”, “O să suplimentăm fondurile”, “O să găsim o soluție” – asta primește în România bolnavul, în loc de tratament. Numai că viața nu așteaptă niciodată după guvernanții incompetenți. Nu poți să înghiți comprimate de “O să găsim o soluție” și să te faci bine. Bolile nu spun niciodată “OK, atunci o să revin când o să fie bani”. Ele spun “Hei, baby, eu sunt acum, aici, în trupul tău și te invit la o luptă pe viață și pe moarte, din care numai unul dintre noi va ieși viu”.

România este o țară în care, în spitale, ți se servesc lături în loc de mâncare, WC-urile sunt infecte, iar, dacă vrei să mergi la duș, trebuie să te dai jos din patul de Ev Mediu, pe care îl împarți cu alt bolnav, și să te întorci direct în Comuna Primitivă. România este o țară în care medicii sunt atât de umiliți ei înșiși, încât cei mai mulți s-au transformat în niște măcelari acri și cinici, care nu dau doi bani pe tine și pe viața ta. România e o țară în care, dacă nu ai pile, poți să mori la ușa unui cabinet medical, fără ca cineva să se uite la tine. România e o țară în care, dacă viața ta depinde de vreun medicament compensat, ești trimis să ți-l cumperi, iar, când întinzi mâna tremurândă peste ghișeul farmaciei, afli că, de fapt, nu ai ce cumpăra, pentru că nu există. “Nu se găsește, reveniți peste o lună, poate îl primim”… În timp ce cetățenii celorlalte țări europene beneficiază de tratamente noi, inovatoare, care le oferă șanse mai mari în lupta cu boala, România este o țară care oferă tratamente de acum 5 ani, pentru că lista de medicamente compensate nu a fost actualizată din 2008. 140 de medicamente noi se află pe lista românească de așteptare, dintre care 80 sunt esențiale pentru boli cronice grave. Dintre aceste 140 de medicamente noi, Bulgaria compensează deja jumătate, iar Ungaria peste 60%. România este țara care se află pe ultimul loc în Europa și la acest capitol. (Sursa: Alianța Pacienților Cronici din România). Și țara în care, dacă viața ta depinde de radioterapie, tot ce se ți se oferă e un loc pe niște liste uriașe de așteptare. Iar când, mult peste termenul la care ai mai putea învinge în lupta cu boala, îți vine, în sfârșit, rândul, ești tratat cu aparate care în afară nu se mai folosesc de 10 ani. România este o țară în care medicii refuză să îți dea recomandare pentru formularul S2 (fost E112), pe baza căruia oricine are dreptul să se trateze în străinătate (în cazul în care țara lui nu îi poate oferi tratamentul necesar), deși este și dreptul lor să dea această recomandare. De ce refuză? Le e teamă, dar e de neînțeles de ce le e teamă, pentru că, practic, nu le poate face nimeni nimic. Este dreptul la viață al pacientului și dreptul lor de medici să apere respectiva viață.

România este țara ai cărei politicienii își tratează cea mai mică indigestie la Viena. Și țara în care, dacă ești sănătos, viața e doar urâtă și umilitoare. Dacă însă te îmbolnăvești, ea devine iadul pe pământ.

De asta spun: dragă române, stimate cetățean european, omule, oprește-te din goana ta nebună, îngenunchează chiar acum și roagă-te să nu te îmbolnăvești. Nu vor fi bani de tratamente noi pentru boala ta, ba chiar nu vor fi bani nici pentru tratamente mai vechi. S-au cheltuit deja pe vile, pe Merțane, pe huzurul aleșilor. Nu, nu te revolta, nu ajută la nimic. Mai bine îngenunchează și roagă-te. Roagă-te să rămâneți sănătoși și tu, și familia ta. Poți să mergi și la biserică, dacă vrei, o să avem în curând și Catedrala Mântuirii Neamului. Pentru asta s-au găsit ceva bani.

50 comentarii

 1. simona, o sa razi sau nu,da’ ca una patita, trecuta prin asta poci pt ca sa zica ca da, mi-am facut ultima rugaciune,aia cu aprerea de rau pt toate pacatele de mai multe ori.
  si am fost de aia care a dat,a vrut sa dea.da’ n-a avut cui.

  acu ne batem sa facem un proiect d ehg ca sa se recunoasc ao boala exagerat de rara,da; nu se poate pt ca suntem prea putini, iar eu is capitan de varsta.adicatelea investita nu renteaza.

  da, recunosc cu mina pe inima si pe portofel ca am cazut in genunchi in fata unui dr ca sa imi faca anestezia cand copilul meu nu mai misca in burta dupa 4 zile de travaliu si inca 21 de ore de contractii la minut si am cazut cu 45 de milioane in mana:luati domn doctor, numai sa nu imi moara copilasul.si a intors spatele scarbit si mi-a asigurat un loc la giulesti. noroc ca nu m-am dus,ca altfel copilul meu ar fi fost in acea reanimare care a luat foc,cand a luat foc.

  recunosc ca o luna de spital am adus de acasa de la sonde de intubat prematuri la fase si leucoplast,ba am si donat.
  tot cu mana pe portofel si cravata de pionier acu 2 saptamani am donat juma din tratamentul lui fi-miu, ca el facea doar juma din fiecare fiola.ca nu era in spital,ca amaratii nu aveau.
  acu doi ani dar mi-a zis:a vem cateva sticlute din medicamentul pt copilul dvs si inca 3 copii care asteapta si nu au ce sa manance.iote ca io am luat din buzunar.

  mie mi-e frica da un singur lucru: sa nu ajung iar in vreo desocare si sa vad cum dr zic in scarba:asta moare oricum ,apoi sa se uite la mine bovin si io sa ma rog si sa disper ca mor si ei sa se uite siio sa sun ca nebuna si sotu la fel,pana ii suna pe aia din desocare o pila si aia se indura de mine.

  si mai mie groaza sa vad copii aia care au ce a avut ianu, copii aia care mor ca statul ala la care platim impozite nu le compenseaza nici 10% tratamentul si ei mor.

  multumesc stat roman ca mi-ai pus poprire pe tot salariul pe luna trecuta pt gafa unui functionar idiot! de fapt a doi functionari si a unuia d ela banca.multumim din inima partidului!

 2. Ai dreptate. Singura categorie de oameni care nu se plânge şi nu face miting e popimea. Deci rugăciunile au efect.

 3. trist dar adevarat. dar poate de asta se construieste catedrala neamului, sa putem avea unde sa ne rugam mai cu spor pentru sanatatea noastra.

  in acest stil de ev mediu sunt curios cat o sa mai dureze pana la aparitia inchizitiei.

 4. fata, la mine da.
  ca dr imi tot dau peste fata,ma tot ignora,nici cu bani nu am succes.
  crez ca e din cauza ca nu zic succesuri.

 5. Din pacate, de curand ( pe la jumatatea lunii octombrie ) una dintre prietenele mele cele mai bune, a avut de-a face cu exact acest sistem sanitar si acesti ‘medici’ pe care ii descrii. Nu a fost vb de boala, a fost vb de o sarcina… Nu as vrea sa dau detalii pt ca sunt ft dureroase si frustante ( mai ales pt femei, cred ) insa, pot sa va spun concluzia ei :” si daca stiu ca ajung sa nasc in strada, in spital eu nu mai calc “.

 6. Anamaria, da detalii. Da nume, spune despre ce spital e vorba. Daca lumea nu spune, altii vor pati la fel. Sorocul la mine vine undeva prin februarie si am decis ca mai bine dau o caruta de bani la privat, decat sa risc ceva la Stat. Ma ‘bucur’ insa ca platesc taxe ca o tampita de la 20 de ani si momentan m-am ales cu platitul 🙁

 7. La privat e aceeasi chestie, aceiasi medici care lucreaza la stat. E o iluzie faza asta cu “la privat e nu stiu ce”. E la fel!!

 8. Eu am crescut in fostul sistem sanitar comunist, si am locuit practic timp de aproape 14 ani intru-n spital, dar ce se petrece acum este de neimaginat pentru o tara europeana, am ascultat cu groaza povestea lui Alice Nastase despre cum si-a pierdut ea tatal din cauza sistemului sanitar din ro si m-a marcat profund, azi noapte nu am inchis un ochi… am crezut ca eu sant umilit cand ajung la spital din cauza ca nu am pe nimeni sa ma apere si sa plateasca şpaga obisnuita, dar ea a platit si tot si-a pierdut tatal… E revoltator si strigator la cer :(((

 9. Iar cind vedem cite un parlamentar etalindu-si luxul, sa ne amintim de citi bolnavi au murit in spitale, in frig si mizerie, pentru ca domnul parlamentar sa-si permita Mercedes la scara si sauna la serviciu!

 10. “The highest death rates were observed in Bulgaria (15.0‰), Latvia (14.3‰), Lithuania (13.7‰), Hungary (13.0‰), Romania (12.7‰) and Croatia (12.1‰)

  Twelve Member States had negative natural growth (the difference between live births and deaths per 1 000 inhabitants), with the largest falls in Bulgaria (-5.5‰), Latvia (-4.5‰), Hungary (-3.9‰), Lithuania (-3.5‰), Romania (-2.7‰) and Germany (-2.4‰).”

  Deci la noi se moare mai mult decât se naște. Altfel, cu totul, în cele 28 de state membre UE erau 505.7 milioane locuitori la începutul lui 2013, cu 5 milioane de copii născuți in 2012.

  De aici: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-20112013-AP/EN/3-20112013-AP-EN.PDF 🙁

 11. sunt spitale si spitale.
  Am avut parte si de tratament uman, dar …
  Pt mine, problema nu e numai saracia. Ca nu sunt medicamente (noi, vechi), ca nu sunt cerceafuri,g eamuri etc. asta inteleg. Dar ca angajatii de acolo se poarta urat, asta nu mai inteleg. pana la urma, sunt platiti de noi, oamenii, pacientii.

  Si sunt oameni si oameni.

  Eu cred ca ne-ar ajuta o lista de reclamatii, legate fix de pers. care au facut greseli. Si sa gasim o solutie sa se aplice si sanctioneze. In conditiile in care e criza, si sunt mii de oameni ce cauta un serviciu, si unii sunt chiar capabili si sensibili, de ce nu sa degrevam sistemul de lepre??

 12. @Arakelian: Mie mi se pare ca romanii s-au si inrait ingrozitor. Altfel nu-mi explic de ce toate asistentele rasplatite suficient peste leafa sint atit de acre si brutalizeaza intr-asa un hal pacientul in Romania. Si nu, ele nu realizeaza ca-s platite de pacienti, ci de “stat”, ele asa cred, ca “statul” le plateste si nu-si mai pun problema da’ statul de unde are banii daca nu tot de la noi?! Mi se pare chestie de umanitate si educatie, nici in strainatate nu sint platiti toti conform muncii depuse, dar si-o fac, in marea majoritate, cu constiinciozitate. Fireste, exceptii exista o gramada peste tot.
  Si sistemul privat difera, dar nu m-as grabi chiar sa-l infierez complet ca pe cel de stat. Prietena mea a nascut primul copil intr-o clinica din Paris unde asistenta s-a iritat si a ridicat tonul la ea cind a chemat-o de doua ori ca era in dureri, iar pe-al doilea copil intr-o clinica privata din Bucuresti unde ingrijirea a fost cu o suta de clase peste cea din Franta. Experiente si experiente…

 13. Dureros de adevărat. … Atât…

 14. dar de ce trebuie sa ingenunchezi si sa te rogi ? nu e mai simplu sa mergi macar la 2 ani sa-ti faci un control general tocmai sa eviti sa ajungi sa ingrosi randurile bolnavilor cronici ? o simpla raceala la plamani netratata la timp se poate transforma in timp intr-o boala cronica . si apropo , sarcina nu este o boala .

 15. Ca pacient pana acum am reusit sa ma descurc, tratament gasesc fara probleme, dar ca medic..degeaba stiu si degeaba vreau, daca nu am cu ce..nici macar un aspirator ok nu avem pe sectie…un monitor, 2 injectomate, defibrilator niema..pacienti gravi, stopuri cardio-respiratorii cam unul la 2 saptamani (sectie de interne, spital universitar) stai dupa smurd si ati sa ti-l resusciteze calumea..cu medicamentele, mai merge cum mai merge, mai o sponsorizare, mai o donatie, facem si noi ce putem…

 16. Un control general, chiar si amanuntit, Shoric , de cele
  mai multe ori nu poate scoate la iveala un cancer, deoarece PET ul
  in Romania nu este gratis, iar CT ul se recomanda cu chiu cu vai,
  atunci cand exista simptome.Dar daca nu sunt prezente simptome si
  tu totusi ai dori sa faci analiza PET, caci te stii cu un lung sir
  de antecedente in familie?! Pardon, nu e pe dorite!Cat despre
  restul bolilor , cronice sau nu, tare am parere ca ametist are
  dreptate, apararura veche sau inexistenta ingreuneaza cu mult actul
  medical, asta ca sa nu fiu rea si sa spun ca de multe ori il
  anuleza.As mai povesti putin si despre analizele care nu sunt
  lucrate in laboratoare tocmai propice, dar mai bine ma las
  pagubasa!

 17. Nu credeam că EU o să îţi spun asta vreodată ŢIE, dar m-ai făcut să plâng cu textul ăsta.

 18. Citind comentariile, văd că toată lumea se plânge de medici, că se poartă urât, etc. Într-adevăr, sunt multe cazuri de genul acesta. Însă aș vrea să balansez un pic…

  Din păcate, de multe ori este și invers: foarte mulți pacienți se poartă la fel de urât în spitalele/policlinicile private, pe principiul dau un ban și am voie orice, strigă la doctori, asistente, fac scandal, amenință, etc. Și fenomenul se simte mai ales în perioadele în care televiziunile redescoperă că medicii sunt măcelari și că singurul lor scop în viață este să omoare pacienții.

  Nu, nu sunt medic.

 19. Trist….Poate cade avionul cu ei cind pleaca la Viena

 20. Trebuie sa fac acum niste fizioterapie…si SOC nu sunt bani.Pentru OPSNAJ vin banii doar la inceputul lunii,adica 2-3 dec,si eu trebuie sa sun pe 2 ca sa prind loc de terapie…Bunul simt nu ma lasa sa imi exprim sentimentele cum ar trebui pe site-ul tau.

 21. Poate ma lamureste si pe mine cineva. Se intampla ceva special in reteaua de spitale din tara in ultimul timp? Sa ma explic: prin natura bolii mele trebuie sa ma internez la Spitalul Fundeni o data la doua luni pentru o mica interventie chirurgicala, esentiala pentru viata mea. Internarea este de zi si, de 7 ani de cand o tot du casa, nu mi s-a intamplat niciodata sa am o zi ca ieri. Aproape intotdeauna intram in blocul operator mai la urma, pe la 2-3, corespunzator dificultatii operatiei. Ieri, implinidu-se doua luni, m-am dus, am facut toate cele necesare si am inceput sa astept, cuminte, pe un scaun – la internarea de zi nu ai dreptul nici la pat, nici la mancare. Stiti cum e sa stai cu ochii pironiti pe usa, asteptand la fiecare sa iti auzi numele. Poate unii nu stiti si va doresc sa ramana lucrurile asa. Dar va zic eu ca e greu de suportat iar nivelul stresului creste odata cu trecerea timpului. Pe la ora 15 am inceput sa ma impacientez, nu se intamplase niciodata asa, si am intrebat o asistenta daca doctorul meu este in operatie, deoarece nici prin sectie nu-l mai vazusem. Mi-a confirmat si atunci am continuat sa astept. Am fost chemata abia la ora 17. Iar dupa mine inca mai erau pacienti, mi-a spus doctorul. Mi-a spus doar ca de la o vreme e tot asa sau chiar mai rau decat vedeam cu ochii mei dar nu m-a lamurit deloc in privinta numarului mare de pacienti. Stiu, poporul roman este tot mai bolnav, dar nici nu se poate ca numarul pacientilor sa creasca asa brusc de acum doua luni! Asta, in timp ce stiu spitale judetene unde medicii nu au treaba si pleaca acasa de la ora 12, fara grija. Se intampla ceva si simteam ieri in spital ca doctorii ar fi avut mult mai multe de spus in acceasta privinta, dar, bineinteles, nu puteau s-o faca. Mi-e frica de aceasta evolutie.

 22. dr care mi-a supravegheat sarcina, alergoloaga mea, dr aia misto care ma vor de pacienta-plecaciuni in fata lor.
  la celelalte capitole, cand , in sfarsit nasc, dupa atatea zile de dureri, neonatoloaga zice tare,asa cat putea:degeaba i-l aratati ca ala moare.am apucat sa ii zic unui rezident sa il boteze,ca sa nu moare puiul neboitezat.
  a doua zi, trimite alt rezident tot neonatoloaga:dac anu maore ,va fi retardat,a facut convulsii neurologice, ar ehemoragie cerebrala, nu va fi normal.
  vine asistenta:dna dr neonatolog s-a ocupat de copil etc etc etc, 50 de euro.ulterior aveam sa aflu ca nu ea l-a salvat ,ci mininuatul OM care e Ana Culcer,care nu mi-a primit niciun leu. ea i-a facut surfactantul ala.
  cu asta e alta poveste:intra asistenta si spune: e o fila, sunt 3 copii care au nevoie, alti 50 de euro.
  s-au facut 4500 de lei in total.
  bun.botez copilasul,trec cateva ore, eu tot in reanimare, deliram de durere.in rarele clipe de luciditate voiam sa il vad.apare rezidentul:va rog sa ma scuzati, convulsiile nu au fost neurologice ,ci de la calciu si glicemie si hemoragia cerebrala s-a resorbit,totate functiile vitale sunt prezente.dac anu intra profesorul, il strangeam de gat. profesor mi-a zis:Dumnezeu si noi , ina ceasta ordine,ti-am salvat copilul.
  fiind alergica la calmante,au urmat 5 zile in care,de durere de la cezariana, fara niciun medicament,am muscat la propriu din pereti,am sfasiat cerceafurile, mi-am smuls parul din cap, m-au legat.
  trec toate. nu mai stiam nici cati bani dadusem,facusem oricum deopzit de materiale sanitare pt toata sectia.noroc cu asistentele, super femei si cu dr ,cei trei la nr misto.
  daria foc maternitatea din Giulesti. ma duc in reanimare si zic fericita: Doamne,c ebine ca nu am acceptat transferul.ar fi fost acolo.la care asistenta de serviciu:degeaba te bucuri femeie, incubatorul copilului tau sta langa o priza defecta, poat elua foc oricand. merg la Biserica de 20 de ani,dar cand am plecat de acolo jur ca nu mais tiam Tatal Nostru. Doamna carmen, ep unde o-ti fi, mi-ati oferit o noapte de plans in hohote, eu lauza, cu un copil intubat, eram la pragul nebuniei.
  a doua zi neonatoloaga trimite asistenta careia ii zic clar:creau incubatorul in salon,cereti-mi cat vreti, ma vand,dar vreau incubatorul in salon. 100 de euro. am scapt ieftin.
  am luat puiul si l-am pus pe mine.4 luni am fost mama cangur.cu o singura exceptie.
  apare alta neonatologa ,cu alta asistenta,care vine si imi gaveaza in jet puiul,care vomita rau.
  eram nedormita deloc,deloc de fix 36 de ore.apare in prag din nou asistenta,ca neonatoloaga deja nu maia vea curaj si zice:urmatoarele 9 ore va plimbati cu el prin salon, il tineti vertical in brate.
  nu stiu de unde am avut putere……………..

  am trecut peste toate,dar,desi au trecut 3 ani si 3 luni, o data pe luna visez ca moare strumful, ca ia foc sau ca imi zice un dr,acelasi mereu,ca moare.si jur pe rosu ca am facut psihoterapie.

 23. e..probabil o sa iasa lumea in strada in curand si o sa se
  intample ce s-a intamplat in 89.. s-au strans prea multe

 24. Vina este comuna, doctor si pacient. Dar sincer chiar nu vreau sa vorbesc despre asta.
  Problema mea este mizeria aia ordinara de catedrala neamului. 20 de milioane de euro doar in fundatie!!!!!!! si mii di mii de biserici construite in tara non-stop.

  La Bacau primarul se chinuie de 5 ani sa termine un spital nou, cu conditii omenesti. Nu are bani! plange la Bucuresti si nu ii da nimeni cat are nevoie.
  Dar de o mizerie de biserica MAI INALTA DECAT CASA POPORULUI avem bani. Pentru ca popii nu platesc impozite! noi platim! ne ia fiscul banii din banca!
  Am fost nas saptamana trecuta 12000 de lei mi-au cerut!!!!
  i-am zis preotului: nu iti dau decat 180! atat e tariful. Ai luat deja 400 avans, da-mi banii inapoi! 👿
  Nu va mai spun, ce amenintari ce mutre ce fitze pe ei (erau 4)
  Pana la urma le-am zis ca ii bat pe toti 4. Dispearati ca nu isi incarca buzunarele…

  Deci Catedrala Neamului.. 20 milioane euro doar in fundatie. Se faceau 4 spitale de orase mici, medii complet utilate cu banii astia!!!!!!!!
  Sau se compesau toate medicamentele de care vorbea Simona. Si unde e mizeria mai bine faceau un parc!

 25. Bine ati venit in Cta, orasul unde sefa sectiei de oncologie a spitalului judetean ia spaga de la bolnavii aflati in stare terminala, adica mai au de trait o zi, doua, la propriu.Dupa sase luni de la prima intalnire, sa mai spunem ca amabilitatea, compasiunea, empatia, sunt inca pacate pe care nu ni le-a aratat, sper totusi sa aiba o criza de umanitate si in prezenta mea.
  Cozile de la usa cabinetului aduc aminte de cele de la carne, de pe vremuri, nu se vorbeste, nu se respira,doamna doctor lucreaza. Esti chemat pentru internare, vino si maine, azi nu sunt locuri, nu-i nimic ca pierzi ore in fata unei usi, putin aer si miscarea ajuta bolnavul. Maine poti avea aceeasi soarta, totul depinde de fazele lunii sau ciclul menstrual al doamnei, greu de spus, cert este ca un plic ii insenineaza fata (asa am aflat ca stie sa zambeasca) iar plimbarile pentru o programare la chimio sau un RMN se imputineaza, pentru o vreme.
  Casa de asigurari a solicitat un dosar gros cat biblia pentru acordarea unui medicament ceva mai scump, indicat in schema de tratament. Dupa patru luni ( timp berechet sa mori de vreo doua ori in cazul cancerului), cererea a fost respinsa pe motiv de lipsa biopsie, in conditiile in care pacientul era deja operat si diagnosticul fusese pus in urma respectivei interventii, face chimioterapie si este in evidenta oncologilor.
  Vin sa completez indemnul Simonei, nu va imbolnaviti, iar daca totusi o faceti, alegeti o boala care asigura o moarte rapida, gen infarct miocardic, pentru a va pastra un ultim strop de demnitate (in plus, e mai ieftin pentru sistem, poate doi nefericiti nu vor plati anestezicul si manusile chirurgului ).

 26. si eu cred ca vina e comuna, in relatia proasta medic-pacient.
  Pe de alta parte, eu compar cu relatia mama-copil, daca e o relatie proasta, solutia vine de la mama, ca e calificata, matura, si cu experienta in relatii umane. Asa ca eu astept o solutie de la medic.

  P.S. daca nu esti facut sa stai ca asistenta cu oameni bolnavi, dificili, cara-te la mama naibii 🙂 . Eu si la o raceala sunt morocanoasa, e normal ca oamenii care vin la spital sa fie speriati, obositi, cu nervii prastie.

  Dar ce facem cu greselile medicale? vedeti si voi, mai sus, cate au fost mentionate?
  Ce facem, cu medicii care iau comision de la firmele de farmaceutice sa scrie retete cu medicamente scumpe, si care sustin dependenta? Ce facem cu medicii care se cred Dumnzeu si anuleaza o medicamentatie, uitand ca un caz complex (vedeti situatia lui NIKE) implica consiliu medical de cateva specialitati?
  Ce facem cu medicii de familie care nu au notiuni de nutritie, is nici nu acorda cateva minute pt discutii ? Ce facem cu scolile de medicina, unde nutritia nu e element definitoriu?

  Ce facem cu pacientii care se autodistrug, cu ritm de viata incorect, si vin la medic sa ii salveze?

  Ce facem cand cei 60% din cazurile de deces sunt legate de boli de nutritie?

 27. for your info: in frumosul oras Brad, nu exista nici un doctor pt bolnavii de diabet ( care cica ar fi 800; daca astaa e o cifra oficiala, va e clar ca de fapt, nediagnosticati sunt mult mai multi)

 28. sandman, nu zice de infarct,ca io l-am dus pe taica-meu in infacrt, la municipalul din Bucuresti si,fara sa ii faca enzimele cardiace, l-au trimis acasa, dupa 5 ore,ca are ulcer. peste 2 ore tata facea al doilea infarct. de data asta, alt smurd-car epusese diagnosticul corect si prima data-dar la Floreasca. sta in terapie o saptamana e ok.
  al treilea infarct, urca scarile la Sf Ioan,trimis pe scari d eliftiera,ca nu e loc tataie,desi spusese saracu la camera de garda,ca ar eo gheara in piet.
  noroc cu medicul ala misto de tot, f tare profesioanl,car enu ia spaga, Zara,care a intervenit imediat.
  deci nici infarctul nu impresioneaza.
  alege si tu ceva mai tare,de la care sa mori instant.
  dar si dupa ce mori e nasol.
  mi-a murit cea mai buna prietena,e deconecata d ela aparate dupa 25 de minute,nu dupa 2 ore.atrag atentia si mi se spune ca e moarta bine.
  imi moare alt ff bun prieten. 40 de ani,cancer.sa il ia de la morga.ei as, negociera taica si se scapa ieftin cu anatomo-patoloaga, doar 5 milioane. initial ceruse 10,ca altfel il da neimbalsamat acasa sau dupa 2 saptamani.

 29. stateam pe hol al municipal, dupa un accident rutier,lume multa, doctori.ar eloc urmatorul dialog:
  dr: doamna,aduceti buletinul pacientului si dati declaratie ca il luati acasa pe propria raspundere.
  ruda: nu mai e nevoie doamna dr,lasati.doar stiti si dvs ce a fost,ca erati acolo.
  dr insistenta: doamna, dupa aia faceti reclamatie ca nu i-am dat eu medicamentele care trebuie si evolueaza bolnavul nus tiu cum.vreau actele.
  ruda,enervata,dar docila: doamna dr, dar nu am actele la mine si erati acolo cand…..
  dr intrerupe nervos: ce nu intelegi,vreau actele si declaratia ca il luati acasa pe propria raspundere si ca nu aveti pretentii pentru evolutia ulterioara.
  ruda: haideti doamna dr la anatomie patologica dupa acte,ca erati langa ea cand a murit.de evolutia ulterioara, pomeni si alte cele,se ocupa soacra-mea.

 30. nu, nu arakelian, nu consiliu medical.
  si io vreau sa traiesc.io crez ca n-am nimci asa de speriat.
  faza tare: cu ATI-ul langa mine,asteptam medicul neurolog,parca.dar pe usa intra un rpeot. nu m-am ptut abtine zi zic: wow, serviciu all inclusive, v-ati gandit la toate! ce frumos!

 31. sarutmana la toate autoritatile care mi-au dat raspunsul azi ca tre sa dau inapoi suma poprita tot 30% din salariu,desi legea zice ca-s exceptii.
  va multumesc din inima ca va dau si 500 de lei CAS-ul pe luna.
  sa va luati stiu eu ce de ei!
  scuze de post,scuze de orice,dar am un sictir generalizat.
  ma aude cucoana aia din fund pe care n-am vrut s-o reclam? sa aveti banii mei de sarbatori, madame!

 32. Nu mai scrieti ca emigrez naibii

 33. dojo,
  ai mare, mare grija la privat.
  depinde si de dr care te asista.
  la finututl meu, la medlife, bartai privatul si scumpul d espital:
  initial i s-a zis ca o costa 1400 de euroi, la final 2200. din cunostintele mele care au anscut la privat, toate,dar toate au achitat cu minim 100 de euroi mai mult decat suma prevazuta initial,pt costuri suplimentare-complicatii aparute pe parcurs.daca iti zice ca nu s epoate neturel si trebuie cezariana, mai scoti 300 de euroi,ca iti baga si cusutul si dezinfectatul si zile suplimentare de spital si sonda etc etc etc
  vezi cine e la sectia de neonatologie medic. personal dr Palade de la RM,cel care ma asigurat ca imi va muri copilul,tine discursuri de cum se motiveaza mama dupa nastere.

  stabilesti din start:natural sau cezariana, exceptand situatiile naspa,dar alea n-o sa fie.
  daca e vb de prematur, prietena mea a fost pusa in salvare si dusa la stat,fara explicatii,altele decat ca n-au dotari.
  sa zicem ca ai nastere tun,de aia ce dureaza un sfert de ora cu tot cu contractii.am vazut si de astea.
  ai fo bunica isterica,matusa idem?
  daca ai sunt extrem de folositoare la casa omului.
  iti pune copilul cateva ore/24 de ore la acvariu sau cum so fi numind,adica intr-o camera unde stau toti bebeii dupa nastere.
  pana aici e misto.
  e momentul sa intervina bunica/matusa isterica,sa isi lipeasca obrazul de geam si sa monitorizeze mai ceva ca mosadul felul in care asistentele schimba de pampersi si hainute copii.de ce?
  pai pt ca o fac cu aceeasi pereche de manusi pt toti.
  io am facut scandal, aia si-au cerut scuze,dar toti au luat stafilococ si nu era de ala intraspitalicesc,ca era de la un baietel.
  au zis ca ele nu tre sa schimbe manusile la fiecare copil,ca unde ar ajunge.
  ca idee.in momentul in care aia nu schimba manusile,facut scandal, inainte sa atinga strumful.

 34. @ dojo : da, ai dreptate. Spitalul de maternitate Oradea ( sau cum ii zice ), medicul Chitulea ( un fel de mafiot in ale medicinei ). Se comporta ca si cum spitalul ar fi curtea lu’ ma-sa!

 35. Am si eu multe povesti adevarate, cam asta-i regula in Romania: daca nu esti dobitoc si nici canalie, nu poti ajunge medic in spitalele din tara. Nu poti!

 36. In Spitalul Clinic Judetean din Tg. Mures esti tratat f. bine, e curatenie si multa preocupare pentru pacient, atat din partea medicilor cat si al asistentelor. Tatal meu, in varsta de 78 ani, a fost operat de hernie de disc (internare luni, marti-operatia, iar joi dimineata -externarea) de dl dr Madarasz si am tot respectul pentru astfel de doctori.

 37. Un prieten mi-a spus de o doamna de vreo 80 de ani bolnava de cancer care in fiecare dimineata cand se trezeste vorbeste cu cancerul si ii spune : ” Fii atent, hai sa ne intelegem daca eu mor mori si tu!”

 38. Feminista lu' peste

  Moartea nu ocoleste pe nimeni:
  http://jurnalul.ro/calendar/in-memoriam-doctor-cezar-motas-655908.html
  L-am cunoscut si am lucrat cu acest minunat doctor.

 39. George Dumitrescu

  Buna seara si cu vorbe bune pentru cele de mai sus.
  Pentru mine ,parte din tara asta a disparut cu ceva vreme in urma ,partea in care cineva are dreptul de a decide cine traieste si cine moare,cine are dreptul la X tratament si cine nu.
  Disperare,inversunare..un amalgam de sentimente si ….citeste ,gandeste ca oricine poate ajunge in aceasta situatie(daca esti om de rand) si apoi ….
  http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/asigurari-de-sanatate-platite-degeaba-in-pofida-unei-ordonante-presedintiale-emise-de-curtea-de-apel-bucuresti-care-obliga-la-asigurarea-unui-tratament-cu-avastin-pentru-un-pacient-suferind-de-cancer-casa-nationala-de-asigurari-de-sanatate-l-a-ajutat-sa-m

 40. chestiile aste le știu și simt pielea mea de zeci de ani…nu doar că nu a venit BINELE SPERAT după 1989, ci s-a adeverit vorba că se poate și mai rău! de câțiva ani am parte (non-stop) de de o experiență demnă de pana lui Kafka sau Orwell… întră la mine pe facebook și citește!

 41. […] Sper că ești bine sănătos, pentru că omul a cărui poză ți-am atașat-o nu se simte bine deloc. E foarte bolnav și, de 6 ani, așteaptă să-i fie respectat dreptul de a primi cele mai noi tratamente, care să-i dea șansele cele mai mari în lupta cu boala care-l chinuie. În loc de asta, a primit tratamente perimate, iar, uneori, nici măcar pe alea, pentru că, după cum bine știi, farmaciile spitalelor sunt goale. În timpul ăsta, boala lui a câștigat teren, l-a invalidat și l-a tras în direcția în care știu bolile grave să tragă oamenii: mai aproape de moarte, în fiecare zi mai aproape și mai aproape. […]

 42. Nu am de ales şi trebuie să dau dreptate comentariului.”Sistemul” sanitar este un Gulag în care mai intri cum mai intri dar de ieşit ieşi numai în “atele” eterne,întru bucuria “prietenilor” care îţi vor admira vata,jarteaua, florile şi pantofii de unică folosinţă.Numai dus. :mrgreen:

 43. Sunt de acord cu tot ce spui.Ne mai raman doua lucruri, sa ne plangem de mila sau sa ne adaptam la un mediu in care traim.Selectia naturala era valabila, inca din comuna primitiva, fiindca acum traim intr-o jungla, in care fiecare scapa cum poate!

 44. Cred că trebuie să acţionăm mai mult pentru a ne menţine sănătatea. Optimismul, umorul, munca pasionată, susţinerea în familie, colegialitatea, exerciţiile fizice şi cultivarea minţii, dragostea unui animal şi un măr pe zi pot să ne ţină departe de medici şi de serviciile lor. Sunt ceva ani de când folosesc această reţetă şi dă roade. Haideţi să ieşim în natură, să observăm spaţiile verzi, cum este cel care înconjoară Opera Naţională, să facem şi noi curăţenie în jurul blocului, să punem flori la geamuri, să îngrijim animale, să ne împăcăm cu duşmanii noştri, să mergem pe jos până la serviciu şi să vedeţi atunci că medicii ne vor întreba, la controalele medicale periodice, ce medicamente am luat de ne păstrăm într-o formă atât de bună.

 45. Politica economica si sociala a Romaniei, respectiv in privinta drepturilor la sanatate si educatie, sau redus in cei 24 de ani de democratie din 1989. Constat ca s-a redus fondul de performanta in unitatile spitalicesti si in alte domenii sociale si economice etc. Dintr-o constatare personala, mergand prin spitale, constat ca in anumite sectii sunt internati cate 2–3 pacienti intr-un pat de o singura persoana ca pe timpul lui Ceausescu din lipsa de paturi si locuri plus ca pacientii sunt trimisi sa cumpere materiale sanitare si medicamente. Mai bine o duc persoanele arestate ( in puscarie ). Datorita banilor, am uitat ca suntem oameni! Banii si Bogatia a distrus omenia. Traim intr-o lume periculoasa si nesigura, cu promisiuni desarte cetatenilor in campanii electorale, pe care alesii nostrii nu le realizeaza in perioada mandatului. Noi cetatenii suntem jocuri de putere pentru alesii neamului romanesc. salariile pentru medici si dascali sunt o rusine a politicului care nu au o responsabilitate pentru dezastrele pe care ni le produc noua cetatenilor. ( prin taxe, impozite preturi marite la alimente servicii, utilitati si produse energetice ( petroliere etc ) energie electrica. toate nu au o acoperire de marire a preturilor. Noi nu mai avem consumuri exagerate de gaze naturale pentru ca nu mai avem combinate si fabrici si cu productia interna se poate acoperi numai cu productia interna de gaze naturale consumul. Politicienii sunt nepasatori de dramele care sunt in societatea romaneasca, cu privire la populatie care este bolnava etc. ineficienta privatizarii in masa a distrus economia tarii si a produs o saracie lucie cetatenilor.
  SUNTEM SARACI !
  1. Pentru ca in loc sa iertam, parasim aproapele
  2. Pentru ca in loc sa ne cunostem, judecam pe semenii nostriii,
  3. Pentru ca uram, in loc sa iubim aproapele.
  4. Pentru ca, desi avem o viata, dar nu o traim in limite normale.
  5. Pentru ca ascultam in mass-media si in biserici, dar tot nu intelegem nimic pentru binele aproapelui.
  6. Derapajul economic a cui este vina ?
  7. A statului ?
  8. A celor care ne conduc?
  9. A celor care ne-au condus ?
  10. Se vorbeste in mass-media, ca statul este un prost conducator !
  11. Dar conducatorii statului actual cum sunt ?
  12. Dar conducatorii statului care au fost la conducere cum au fost?
  13. Se spune in mass-media dar se construieste ( face ) putin in favoarea cetatenilor romani ca nu sunt bani!
  14. Oare de ce nu sunt bani ? Va da un raspuns politicul si guvernantii !
  15. Este o parere personala, am crezut ca dupa 1989 se va schimba in bine, dar am avut o dezamagire totala. cu stima I.D. 😆

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green