Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Amintiri de reporter

2007, vara, localitatea Brăteiu, județul Sibiu (parcă). Canicula s-a înteţit. Coafura încă rezistă. În calitate de reporter al Academiei Cațavencu, sunt într-o comunitate de romi căldărari. Sînt îmbrăcaţi în portul tradiţional, lucrează cazane, ibrice şi căldări din cupru sau alamă, după care le vînd. Din banii rezultaţi, îşi fac ditamai căsoaiele, în care cică nu-şi ţin niciodată caii. Adevărul e că n-am văzut nici un cal în casă, doar nişte saltele, pe jos şi nişte mobile, foarte puţine, pe ici, pe colo. În timp ce în stradă se încinge o dănţuială (foto 1), cîteva ţigănci îmi arată fuste tradiţionale, ţesute cu fir de aur. 10 milioane costă un echipament complet, compus din două fuste, un jupon, o bluză şi o basma. Nu dau 10 milioane, dar le las să mă îmbrace în ele (foto 2, 3). Sub cele două fuste puse peste blugi, sub cămaşa pusă peste tricou (cam naşpa rozul ăla, acuma văd, puteau să-mi dea şi ele o bluză mai înflorată care să se asortează mai mişto) şi sub ditamai broboada, simt că sauna e o invenţie inutilă. Mă amestec printre localnici, nu înainte de a-i ruga frumos pe colegii de autocar să nu mă lase, din neatenţie, p-acolo. Aflu că, în ziua precedentă, tot satul petrecuse pe uliţă, cu ocazia unei logodne. O fată de 8 ani se logodise cu un băiat de 11. Mă rog, părinţii îi logodiseră, conform tradiţiei, fără să-i consulte. O întreb pe tînăra mireasă cum îl cheamă pe bărba’su. Nu ştie.

dans

simonatig1

simonatig2

Ei? V-au plăcutără pozele? Este că sunt de-acolo, ruptă din șatră? Johnny Răducanu, Dumnezeu să-l odihnească, l-a întrebat, la un moment dat, pe Gabriel Liiceanu (pe vremea când lucram la Humanitas): “Auzi, bă, Gabriele, ia zi, fata asta a ta, frumoasă, e țigancă?”. 😆

24 comentarii

 1. Si? Este sau nu?

 2. @sebilian: nu. dar, și dac-ar fi, care-ar fi problema? :mrgreen:

 3. Tigancusa esti frumoasa…

 4. Eu broboada mi-as fi luat-o!

 5. @Roxana: are fata. și pe alb, și pe verde, și una uriașă, pe negru. :mrgreen:

 6. Nici nu imi dau seama care esti tu si care sunt tigancile 🙂

 7. Hmm…n-ai fost atenta la hairstyle 🙂 Cararea e musai pe mijloc!

 8. In poza a doua, aia cu doi tigani si cu patru tiganci, una singura e frumoasa si cu fatza de tiganca: aia cu bluza roz. Celelalte sunt si urite si cam artificiale, parca ar fi furate cind erau mici…

 9. Poza nr 2 e absolut geniala, ai intrat in personaj intr-un mare fel. 😀

 10. Frumoasa-nefrumoasa, unde-i echipamentul de siguranta? Mie mi-au dat un amendalau de plang si acum ca n-am avut casca de protectie pe santier. Aia-i casca?

 11. Ahhh, si iata si un dobitoc care lasa un link absolut infect!

 12. @ela eu stiam ca sunt dobitoc. tu de unde stii?

 13. Bestiala esti, in sensul in care zice Ela, foarte bine intrata in rol. Te imbratisez.

 14. @ela: am șters link-ul. și am banat și niște oameni pe FB, cu ocazia acestei postări.

 15. @SimonaTache pe bune? unde e simtul umorului?

 16. link-ul ala “absolut infect” este primul care apare cand cauti “problema tiganeasca”. Nu stiu de ce am simtit nevoia sa ma explic.

 17. @ Sebilian: am dat si eu de curiozitate un search pe ce-ai zis tu, ca n-am stiut de asta pina acuma. Citesc inca de zor de pe el si tot nu stiu de ce se oftica lumea atita.

 18. @Nicky nu stiu daca ai nimerit acelasi site. Era un blog retardat anti tigani. Gen tiganii o suge, sa moara mamele lor.

 19. Noa, vezi dacă n-au fost făcute pentru matale? Arăţi ca un pui de ţigan scăpat pe gîrlă.
  Dacă le plăteai, poate, cine ştie… 🙂

 20. aha, acum m-am prins, facind legatura intre cnfidententele tale ca Nic a venit din USa prin 2006 trag concluzia ca in 2007 l-ai cunoscut in cadru activitatii tale de reportera.

  Nu-i asa ca baiatu ala chipes din stg., mai slabut, e Nic?

 21. intrai si io pa un link din asta, un comentator zice “Trebuie omorâţi de vii !!!”

 22. Postarea e datată 1 Aprilie. De două ore mă chinui să îmi dau seama unde e păcăleala … 🙄
  P.S. Ce ne mai place să ne mai alintăm puțin, din când în când … 😈

 23. Normal ca-i in Sibiu, fata, chiar langa Medias. E plin de caldari de vanzare pe acolo, pe marginea drumului, da’ jur ca n-am vazut vreodata pe cineva sa cumpere (si cred ca am trecut de 100 de ori prin Brateiu). Am crezut ca fac expozitie cu ele. :mrgreen:

 24. Esti dacolosha mancatzas !!! 😉

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green