Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Bunicile neortodoxe nu se mântuiesc sau despre orele de religie din școli

Screen Shot 2014-08-20 at 11.25.03

Mi-a povestit o prietenă cum i-a venit copilul de la școală, speriat:

– Mami, mami, bunica nu se va mântui!

– De ce?

– Așa ne-a spus domnul profesor de religie, că numai ortodocșii se mântuiesc.

Bunica era catolică și murise recent, “profesorul” de religie nu era vreun preot de 60 de ani, ci un tinerel, proaspăt absolvent de Teologie, iar asta nu e singura poveste megatâmpită despre orele de religie pe care o aud. Nu înțeleg în ruptul capului de ce copiii nu sunt învățați, la orele astea (dacă tot există!), să fie buni, să fie miloși, să-și iubească semenii, să-i ajute și așa mai departe. Nu înțeleg în ruptul capului cum un absolvent de Teologie de 20 și un pic de ani poate să fie atât de dobitoc și de obtuz. Refuz să-mi imaginez și ce alte mizerii îi mai învață, asta cu “doar ortodocșii se mântuiesc” sunt convinsă că e mizilic.

Dacă aș fi părinte, aș face un megascandal și aș cere vehement ca aceste ore să fie desființate. Teoretic, sunt opționale, practic, în cele mai multe școli, chiar și cei care nu vor să participe rămân la ele, fiindcă sunt presărate printre celelalte ore de curs, și n-au unde să se ducă. Puține sunt școlile în care sunt puse la începutul sau la finalul programului sau cele în care elevii neinteresați pot merge să stea în altă clasă, supravegheați de un profesor.

Voi ce părere aveți despre subiect? De câte ori v-au venit copiii acasă îngroziți că o să ardă în iad?

Sunt absolut convinsă că, dacă Dumnezeu există, crede, ca și mine, că “dom’ profesor” din povestea de mai sus e un mare dobitoc. Și că ar desființa mâine orele de religie din școli și ar pune în locul lor unele din care copiii să învețe să fie  buni, empatici și responsabili.

192 comentarii

 1. cand isi dau cu picioarele-n gura, cand se injura pe FBook, ca toata clasa are profil, cand isi sparg capul si vorbesc ca la usa cortului, numai crestini educati nu sunt acesti copii. nu le spune nimeni sa fie buni, cuminti si destepti. li se spune ca-s obraznici, rai si prosti sau lenesi. vorbesc despre Bârlad. şi o şcoală nu de fiţe, ci de copchii de oameni normali, săraci, simpli. poate şi de aia sunt copiii atât de cuminţi, deştepţi, buni, miloşi… te trezeşti iarna cu bulgări in cap, mamica fiind, si -ti iei injuraturile la greu daca incerci doar sa ridici o buză să le spui ceva. Cred ca fac religie cu femeia de serviciu care-i injura si ea si le spune ca-l “alcolişti” ălora de clasa aVIII-a. Dooh, vino Doamne!

  • O, da, doamna, ora de religie e de vina pentru acest comportament, definitiv! E cel mai bine sa gasim problema la ceilalti si nu la noi, parintii, care nu reusim mereu sa ii educam pe copiii nostri…

 2. Copilul meu e la scoala catolica. Intr-o zi, vine si imi spune : “in S’Allah”. Apoi m-am obisnuit cu ideea ca are colegi de clasa musulmani.

 3. Aveam un prieten in liceu care brusc s-a hotarat sa dea la teologie. Nimic de rau. Insa m-am intalnit cu el dupa 3 ani si exact acelasi lucru mi l-a spus. Fiind catolica nu voi ajuge sa ma mantuiesc pentru ca nu e ” Dreapta Credinta. Plus ca eu studiez geografia. Mi-a spus ca acolo ne invata bazaconii. As vrea sa cred ca un om care face o facultate are o minte deschisa. Stie sa citeasca si despre un subiect pe care facultatea de teologie nu-l accepta ( gen ca ne tragem din maimute ( exista argumente si carti intregi pe acest subiect)) , dar sa cunoasca si invataturile lui Dumnezeu. Are doar 23 de ani.

  • andreea, am dat si eu peste un student la teologie care critica Harry Potter. Cartea aia e diavoleasca, in caz ca nu stiai..

  • Pe aceasta idee si Biblia e o carte diavoleasca, doar in cartile horor poti citi despre
   atatea crime, ucideri in masa, etc.(nu ma chinui sa dau citate din Biblie, daca
   vrei le gasesti singur, daca nu vrei gasesti”scuze”).Harry Potter este un basm
   despre oameni cu anumite “puteri magice”, este un “fiction” despre ce e bine
   si ce e rau.Daca vreti sa nu iau Biblia “ad literam”(iesiti “rau” pe ideea aceasta)
   incercati si dvs. sa nu luati Harry Potter “ad literam”.Parerea mea.
   Oare, daca Harry Potter e carte diavoleasca, J.K. Rowling e fiica lui satan, aghiuta,
   etc.

  • Cred ca un om care alege sa mearga la teologie are un alt motiv pentru care o face. Nu vreau sa generalizez, dar am cunoscut doi tipi care au fost la teologie pentru simplul fapt ca vor primi o parohie de care sa aiba grija toata viata.

  • Sunt naivi…nu vor primi nimic, vor LICITA pentru ea. Si vor fi mai multi la aceeasi parohie…cozonacul e mic si multi sunt flamanzii 😀

  • Naivi, am eu pe cineva in familie care e preot si a construit de la zero o parohie (a construit biserica etc, cam vreo 10 ani). Acum a fost mutat iar in locul lui a fost pus altul, care a “cotizat”

  • Bazaconii gen ca pamantul e rotund, nu? :))

  • nu rotund ci sferic

 4. Ce pot face parintii?! Teoretic orele de religie sunt optionale. Oamenii politici, in special inainte de alegeri, promit marea cu sarea pt BOR. Singura solutie este sa mergi la vot si sa alegi cat de bine se poate, dar tot majoritatea dicteaza… 😐

  • Parintii pot face o cerere prin care sa aleaga sa isi retraga copiii de la ore. Eu asa am facut. E drept, m-am lovit initial de un zid de refuzuri si de confuzie, ca profesorii si directorii inca nu cunosc legea, dar am reusit.

  • Teoretic si chiar practic, orele de religie sunt optionale. am fetele inscrise la doua scoli diferite si cand m-am lamurit ce ineptii se vehiculeaza la aceste ore (gen ” vantul bate atunci cand isi desfasoara diavolul aripile in cele patru zari” – sintagma relatata de al meu copil mai mare abia in clasa a doua) am retras-o imediat, in timpul anului fiind, cu cerere pe care sper sa o atasez la sfarsit. Pe cea mica, un an mai tarziu, am retras-o de asemeni, la vreo luna dupa inceperea scolii, ca am zis sa nu hotarasc eu pentru copil daca e bine sau nu sa faca aceste ore. Apoi am retras-o chiar la dorinta ei, cam vaga ce e drept… dar cred ca a primat puterea exemplului surorii mai mari, pe care cea mica se straduieste sa o copieze in toate. Asadar, fara scandal si fara mari probleme ( doar fatza siderata a invatatoarei celei mici si intrebarea nepertinenta “dar de ceeeee??? ” ) le-am retras printr-un simplu act de vointa, cu ajutorul legii. Sa vedem cererea:

   Doamna Director/ doamna invatatoare,

   Subsemnata ………………………………………………………………………….,
   domiciliata in………………………………………………………………………………………,
   parinte legal al elevei……………………………………………………………………………,
   din clasa……………………, unitatea scolara…………………………………………………,
   doresc ca aceasta sa nu urmeze orele de religie.

   Cererea mea se intemeiaza pe urmatoarele prevederi legale:

   1. Legea nr.1 din 10 ianuarie 2011 – Legea Educatiei Nationale:
   “Art. 18 – (1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun.

   Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.

   (2) La solicitatea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie.

   In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie.

   In mod similar se procereaza pentru elevul caruia, din motive obiectiva, nu I s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.

   2. Decizia 72/1995 a Curtii Constitutionale privind constitutionalitatea unor prevederi ale Legii Invatamantului, afirma ca Religia nu trebuia inteleasa ca disciplina obligatorie, obligativitatea constand numai in introducerea acestei discipline in planurile de invatamant, religia si confesiunea ramanand sa fie alese sau nu.

   Cu multumiri anticipate,
   Semnatura

   Data

   Iata, cererea care se poate depune la orice data la director scoala, eventual si invatatoare, intru luminare. 😀 Scuze pentru postarea asa de mare!!

  • iti multumesc anticipat pentru postarea lunga. si eu am un baietel care, in septembrie, va merge in clasa zero. de mult timp am luat hotararea ca nu sunt de acord sa faca religie in scoala, tocmai pentru faptul ca acesti “profesori” , din punctul meu de vedere , nu inteleg ca fiecare are dreptul aleaga . eu personal cred intr-un dumnezeu ( sau cineva ) acolo sus care e bun si asa il invat pe copilul meu. inca o data , multumesc 🙂

  • Multumim pentru “postarea asa de mare”! :mrgreen:

  • Eu exact aceastã cerere o voi protãpi pe msa secretarei im septembrie!Copilul meu va intra in clasa I sã invete despre stiintã,nu aberatiile religiei.Nu mã intereseazã cine si ce va obiecta.Punct.

  • Doar o completare, nu sunt optionale orele de religie! Optionala este limba straina, ori alte propuneri de cursuri, din care alege unul. Religia este facultativa. O face cine vrea. Dar la noi asta nu se spune…

 5. fie-mea are parte de povestioare de prin biblie, “adaptate”. am vazut ca profu are grija sa ocoleasca partile sensibile. la sfarsitul povestii, se aude: ce am invatat din asta? ca nu e frumos sa minti, sa fii invidios, etc. Sincer, initial nu aveam de gand s-o las la religie, dar, dupa ce am vazut concret cum merge treaba (da, am tras si cu urechea ), am lasat-o in pace. Cat o tine asa, e ok. Sper sa nu ne trezim anul asta cu vreun mucos habotnic croit sa sperie copii de 7 ani, ca ma vezi pe la stiri.

 6. Haha,eu sunt in clasa a 12 a la un liceu din provincie si fac religie din clasa I.Acum 2 ani,proful a adus un calugar sa ne vorbeasca despre chestii din astea bisericesti.Discutia s-a sfarsit evident cu nenea respectiv spunand ca toti catolicii sunt sectanti si condusi de diavol si era tinerel:)).Religia optionala?Haha,nice joke.Avem teme si obligatia de a citi biblia,ni se dau eseuri imense de facut.Evident catolicii sunt toti posedati,ortodoxia e singuta religie, asta se invata la scoala.Ce pot sa zic,eu fiind catolica,stau si ma amuzuneori,deseori ma enervez.Sa nu mai zic de prof si pildele lui moralizatoare,a scris omul si o carte im care ne zice ca iadul ne mananca daca fumam,bem sau f**em.Cand omul nu scrie carti,o arde in cluburi si-si pune poze pe canapea intre doua blonde cu fuste taaaare scurte.

  • Giulia, nu inteleg. Tu catolica te duci de 12 ani la orele de religie ortodoxa optionale? N-ai reusit in 12 ani sa faci o cerere de “dezoptiune”? Nu aveti biblioteca in scoala sa stai acolo o ora?

  • Stii,vin dintr-un oras mic in care toata lumea cunoaste pe toata lumea, iar cererea mea ar fi interpretata ca un atac la persoana.Prefer sa suport o ora decat sa am alte probleme,omul nu prea e pe crenguţa lui.

 7. Poate nu mai țineți minte cum arătau (că nu știu dacă le-au scos între timp) unele manuale avizate de onor ministerul. Alea în care pe copiii care nu erau cuminți și se urcau în copaci îi pedepsea doamne-doamne și le rupea câte un picior.

  Alea în care, la ”exerciții”, copiii erau întrebați de ce cred ei că au loc tot felul de calamități naturale. 😉 Sau ce poruncă încalcă cei care poartă la gât altceva în afară de cruce. Sau cu desene cu flăcările iadului în care vor arde ăi necredincioși.

  Sau cu mama lui Gigel care e bolnavă, iar în loc să se ducă la medic, se duce la slujbă, de unde vine cu untdelemn sfințit. Întrebare: ce trebuie să facă mama lui Gigel cu untdelemnul?

  Deci, nu e vorba doar de un accident, de un preot sau un profesor care, din exces de zel, o mai iau pe arătură. Disciplina asta, de la programă la manuale, e greșită. Cap-coadă.

  Dar vina cea mare aparține părinților. Ce le poți face dacă ei sunt de acord cu așa ”învățături”? Sau prin pasivitate încurajează asemenea practici?
  Mă-ntrebam dacă manualele astea n-ar trebui să aibă și avizul unui psiholog. Nu mi se pare sănătos să plantezi în capul unui copil de 8 ani imagini așa de violente.

  Să mai zic și despre faptul că mai nou BOR poate face și desface contracte de muncă?!

  • sa li se predea despre sex. incapand cu clasa 0, asta vreti dragi parinti?

  • Ah, Eu. Ce previzibil. Dacă nu e religie, e sex. Dacă nu e habotnicie, e dezmăț. Cale de mijloc nu există.

   Guess what. Copilul tău va face sex. Da. Va face. Singura problemă va fi dacă știe ce face.
   Din păcate, va trebui să alegi tu pentru el. Că-ți tragi o pătură peste cap nu-nseamnă că dispare elefantul din cameră.

  • sa li se predea despre morala, eu! sa li se predea despre planeta care a ajuns la saturatie de ieri, despre mijloace de reciclare, despre siguranta rutiera, despre animalele fara stapan, despre copiii abandonati, despre minoritatile conlocuitoare, despre voluntariat, despre cate si mai cate trebuie unui om la inceput de drum ca sa ajunga onest, generos si deschis la minte.

  • @eu: pe tine mama te-a facut in eprubeta? Sau prin sex?
   Eu una as fi de acord cu educatia sexuala, chiar si din clasa 0. Sa ii invete sa se spele si sa aiba grija de ei la varsta aia ca multi parinti nu sunt in stare si mai tarziu sa ii invete ce se intampla daca faci sex neprotejat ca doamna mama din dotare e prea habotnica sa deschida o asa discutie.

  • pe “eu” l-a facut Dumnezeu. Fara sex

  • Sanatate multa!

  • si ce e rau daca se face educatie sexuala copiilor? sau tu crezi ca prin educatie sexuala copiii invata perversiuni sau pozitii de facut sex? vezi? daca n-ai facut educatie sexuala la scoala cand ai fost mic/a acum ti-e frica de cuvantul asta magic. Apropos, tu faci sex sau e un mare pacat ?

  • Poate ca nu e rau… nu chiar de la clasa 0, dar devreme oricum! Mai devreme de clasele 7-8, de pe vremea noastra. Cum sa ne miram ca avem copii de 11-12-13 ani care fac copii??? Pubertatea incepe mai repede, deci da, trebuie sa stie ce fac, vorba cuiva care a postat deja aici. Da, tinerii isi incep viata sexuala din ce in ce mai devreme, nu vad de ce trebuie sa ne ascundem. a ce vad pe tarabele chioscurilor de ziare si televizor nu mai zic internet, da trebuie sa stie cat mai multe! In felul acesta se pot pazi, pot fi responsabili!

  • Câtă vreme la tv e sex pe toate canalele la orice oră şi câtă vreme la tv – poziţie pe care şi-o doresc mulţi, a se vedea cum se îmbulzesc să apară pe sticlă când e vreun reporter în stradă , de ce să nu înveţe despre ce înseamnă sex? De ce să nu înveţe despre cum să-şi protejeze sănătatea şi viaţa?
   De ce să nu înveţe dacă-s fete că băieţii au şi altceva în afară de f u t ut în cap şi că pot să îi respecte? De ce să nu înveţe dacă-s băieţi că fetele, minune, pot fi şi respectate, nu doar înghesuite-n colţuri?

   Cât despre orele de religie, de ce nu se fac, dacă tot sunt opţionale, la biserică, într-o zi oarecare?
   Cât despre obligativitatea orelor de religie, bă băieţi, din ”90 a apărut religia în şcoli. Mi se pare mie sau cumva morala generală e mult mai laxă decât înainte? Deci efectul moralizator mi se pare lejer 0 barat.

  • da, sa stie cate ceva despre sex. suntem pudici si dupa aia ne trezim ca avem o gramada de mamici la 13 ani.

  • eu: apropos de sex, iti povestesc o singura ineptie pe care mi-a relatat-o fiu-meu. Cls VIII-a, una dintre fetele din clasa intreaba de ce, in cazul Bisericii Ortodoxe, femeilor nu le este permis sa aiba un rol in biserica sau sa intre in altarul bisericii. Raspunsul profesoarei de religie (da, mai era si femeie, pe deasupra): “Femeile sunt impure, pentru ca au ciclu menstrual, de aia nu pot intra in atar sau sluji in biserica. De fapt, o femeie nu ar trebui sa fie niciodata la ciclu, ar trebui sa fie gravida sau sa alapteze pana ajunge la menopauza”.

   O astfel de “educatie sexuala” cum ti se pare, eu? Ce poate sa inteleaga o fata de 14 ani, in special daca e una impresionabila, din asa ceva? Evident, ca e cazul sa se puna pe facut copii, ca sa nu mai fie impura, nu?

  • pardon, mai sus mi-am scris nick-ul gresit, sunt ela

  • Majoritatea parintilor…da exact..majoritatea, sunt la randul lor habotnici ortodoxi si incuiati la minte deci ce pretentii de educatie sa mai avem ?! Nu vom evolua curand ca popor deoarece ne vom afunda tot mai mult in ultrareligie, semianalfabetism si vulgaritate ..asta asa , ca o ironie ! O populatie indoctrinata si supusa este mai usor de manipulat, asa ca este bine sa incepi cu copiii, iar pana isi dau ei seama ca este o directie gresita..raul a fost facut deja !

 8. Eu pe fii-mea n-o las la ora de religie. A fost simplu: cerere la director si asta a fost tot. In clasa cu ea mai e si un baietel turc care e si el scutit (el pe baza de alta religie, fii-mea pe baza de parinti ciudati :). Ora de religie e pusa cu cap, la inceputul programului, in asa fel incat sa nu-ti strice logistica. Si intr-o dimineata duc odrasla la scoala cu o ora mai tarziu si ma intalnesc in curte cu turculetul si cu mama lui si, uimita, mama ma intreaba: dar dumneavostra de ce nu faceti religie, nu sinteti ortodocsi? M-a pufnit rasul interior si i-am raspuns politicos ca inca nu ne-am decis in ce sa credem.
  In fine, ce vroiam sa spun e ca nu e in nici un fel obligatorie ora de religie. Mai departe tine de cat de destupata e conducerea scolii. Se poate face lin si fara probleme sau cu nervi si scandal.

 9. dezmat, droguri si alte bazaconii, astea sunt bune?

  • 1. cine zice ca sunt bune? 2. nu poti sa inveti oamenii sa se fereasca de astea aratand efectele reale si nu amenintandu-i de mici ca se nasc din pacat si alte cacaturi? inteligentule.

  • Sa intelegem ca acei copii care sunt indoctrinati cu ura de mici nu vor fi tentati de bazaconii, nu? Doar vor uri, batjocori, maltrata sau ucide in numele religiei. Pentru ca ei asa au invatat: ca daca exista oameni care nu sunt “drept credinciosi”, e obligatia lor morala sa ii aduca la calea cea dreapta, intr-un fel sau altul. Da’ e OK, ca ii iarta doamne-doamne, ca-s doar din credinta cea mai cea. 😐

  • Daaaaaaaaaaaaaa ! :))
   Le-as rupe capul habotnicilor /ipocritilor religiosi (indiferent de religie).

   ps.Da,ar fi de preferat sa invete despre sanatate si igiena.Nu cred ca la educatie sexuala ii invata pozitii :)))))))

  • ptr “eu” :

   aici vorbim strict despre extremismul, minciuna si minciuna prin omisiune practicate de unii preoti in scoli.

   dezmat-droguri-bazaconii – cu siguranta ca se vorbeste si despre asa ceva, la capitolul “aceste lucruri sunt periculoase ptr voi”
   sex – cel mai bine este sa fie consultat manualul de anatomie si sa li se explice elevilor ca au in dotare si niste organe de reproducere. cred ca deja se studiaza acest lucru. altceva despre sex nu vad ce s-ar discuta.
   cred ca dumneavoastra doriti sa spuneti ca avem de ales intre orele de religie si orele de filosofie , eventual niste cursuri de psihologie. aveti perfecta dreptate. fiecare copil ar trebui sa stie de mic cum sunt formate amintirile, perceptiile,parerile. astfel incat sa poate sa faca diferenta intre bine si rau, intre binele propriu si binele comun. sa invete ca trebuie sa fie curios si sa cerceteze, sa invete sa nu ii fie frica sa puna intrebari, sa invete valoarea reala a actiunilor pe care le intreprinde.

   aveti perfecta dreptate, ar fi util ca toti parintii sa aleaga sa isi dea copilul la materii optionale precum psihologia,filosofia. religia este o credinta care trebuie practicata in intimitate, nu are ce cauta in scoala ca dogma dar este extreeeeem de utila materia “istoria religiilor”… deoarece suntem 7 miliarde de oameni pe aceasta planeta binecuvantata, sunt multe religii si habar nu avem despre cum iubesc alti oameni, despre cum au fost fondate alte religii, despre valorile celorlalte religii, despre credintele celorlalti.

   incheiere: “eu”, aveti dreptate! trebuie sa vorbim despre dezmat,droguri,bazaconii, ca sa aratam copiilor ce e si ce nu este benefic ptr ei.

  • Hai ca ti spun eu ce altceva mai invata copiii la ora de ed sexuala.
   Ca sa stai calm/a de la inceput, nu invata pozitii sau alte chestii aberante la care se gndesc cei mai perversi pe aici (de obicei care se pitesc sub mesajul puritatii). Sexul nu inseamna doar futai (hai ca deja m am suparat)

   Copiii invata despre corpul lor, schimbarile care vor urma (in functie de varsta, vor auzi despre pubertate, ce inseamna, cum ii va afecta, ce este normal sa li se intample, de aici invata ca nu sunt niste ciudati, toti trec mai devreme sau mai tarziu prin aceste schimbari si nu vor mai fi asa afectati daca arata diferit etc). Invata sa respecte spatiul personal al celorlati, invata care atingeri sunt normale si care nu (de ex e normal sa atingi un copil pe umar, dar nu este ok sa l atingi pe gura, parti intime etc). Mai invata despre igiena, igiena intima etc. Discutiile se poarta in aceeasi clasa cu fete si baieti (cand sunt mai micuti) si separat daca vor, cand sunt mai mari.
   La ora de ed sexuala nu ii invata nimeni pe copii sa faca sex, sansele sunt ca copiii sa stie deja mult mai multe decat credeti, si de multe ori sunt chestii eronate aflate tot de la copii; educatorii de ora de ed. sexuala sunt oameni destepti, energici, destupati la minte (se aleg doar dintre cadre medicale sau profesori cu experienta si de munca dar si personala, dupa care fac cursuri specializate) care le raspund intrebarilor copiilor fara sa se piteasca dupa deget, tratand totul dpdv stiintific, de fapt asa si incepe ora: “haideti sa fim pt o ora oameni de stiinta care discuta despre corp”. Am asistat la o ora de ed sexuala si mi a parut sincer rau pt copiii care nu au parte de asa ceva si vor ramane sa discute cu copii mai mari prin curtea scolii sau mai rau, vor avea parte de aberatii de la parinti gen: sexul e pacatos si vei muri in iad si alte rahaturi.

  • Adica ce se intampla in biserici nu? Nu am cunoscut betivi , spagari si curvari mai mari ca sfintii parinti!

  • @eu: primul caz de consum de droguri la adolescenti eu l-am auzit prin ’93 sau ’94. Se intamplase la un seminar teologic. Dupa aia am cunoscut studenti al teologie care luau parte la orgii si se mai si laudau dupa aia. Concluzia mea ar fi ca ii feresti pe copii de dezmat, droguri si alte bazaconii daca ii tii cat mai departe de popi si de ideile lor.

  • Am o prietena foarte buna care de mica a fost dusa de bunica-sa la biserica de la ora 7 pana la ora 12, cand se incheia slujba. Duminica de duminica. Seara ii citea din nu stiu ce carti despre “pedepsele divine”. De adormea copilul si avea numai cosmaruri.
   Fata era inscrisa si in corul bisericii, se ducea prin pelerinaje cu biserica..etc..etc..etc.. Si cand a mai crescut..si a inceput sa vada ca exista o alta lume, total diferita de ceea ce era ea invatata..a cazut in “alta patima”: droguri, sex la 13 ani cu diferiti indivizi, magie neagra,vraji si alte lucruri adiacente.
   Si toate astea le-a facut pentru ca a simtit nevoia razvratirii impotriva la ceea ce i se bagase cu forta in cap.

   Cu cat un copil e tinut din scurt, cu povesti ca te arde focul Iadului daca nu asculti de mama/tata/bunica/invatatoarea/ preot etc, cand da de gustul la altceva va rupe haturile cu care a fost tinut.
   Trebuie gasit un echilibru in viata unui copil. Eu consider vinovata familia pentru cand un adolescent o da cu bata-n balta. Ceva, undeva s-a intamplat.

   Eu am fost crescuta de parinti cu principiul..alegerile ti le faci singura in viata. Nascuta in familie de ortodoxi insa nu bagat acest lucru pe gat deloc. Si cand de la 15 ani am vrut sa vad cum arata si cum se desfasoara o slujba la pendicostali n-a fost nici o problema. Asa ca apoi am fost de curiozitate si la baptisti, aventisti, catolici, reformati, evanghelisti, martorii lui Iehova (!) si lutherani. Toate astea pentru a fi eu linistita si a descoperi eu ceea ce aleg. Si am ales. Ortodoxia. Chiar aici simt ca mi-e locul. Insa modul in care se face propaganda ortodoxa este gresita. Am intalnit preoti cretini si teologi intr-o ureche cu care n-ai ce discuta! Pur si simplu oamenii sunt cazuti in cap! Insa am intalnit si oameni chibzuiti cu care ti-e mai mare dragul sa discuti. Preoti, monahi care au o vedere deschisa insa care nu sunt promovati si lasati sa iasa in fata pentru ca ar fi indragiti de oameni si nu se doreste acest lucru de “a’i mai mari”. Si la ortodoxi, ca la toate celelalte culte religioase, politica si interesele financiare a celor care conduc se intind ca o panza de paianjen.

   Si la copilul meu eu nu ii voi baga pe gat nimic. Il las sa-si aleaga singur, cand e destul de copt pentru asta, ceea ce simte ca i se potriveste. Dar clar nu va creste cu ideea ca daca nu o asculta pe mami iadul il mananca si vine ingerul rau si il bate la fund.
   Conteaza el sa se simta bine cu el, si linistit sufleteste.

  • @eu: ceea ce faci tu este un fallacy tipic si se numeste falsa dihotomie, mai exact. ca sa-ti explic, pui in gura preopinentului tau afirmatii pe care el nici macar nu le-a gandit tocmai pt ca ti-e mai usor sa le contrazici atunci ca nu poti contrazice ceea ce el zice de fapt. a zis cineva ceva despre droguri? sau despre dezmat? Nu, n-a zis nimeni, dar tu cum nu ai argumente te folosesti de marsaviile astea…

  • @eu;Coane, am impresia ca esti unu’ dintr-aia care predica despre divinitate, ca ce bine e sa fim noi saraci si sa dam totul bisericii sa poata merge popii cu Ferrari si alte lucruri diavolesti. Ia-l pe badea si gadea impreuna cu grecu si faceti echipa in ceea ce priveste argumentatia ” cine nu-i cu noi e basist , scuze pacatos ” ca astia au experienta. ♫♪♪♫ măi, măi…….☻☻☻

  • De ce treci la extremitatea cealalta? Faptul ca inveti un copil tot felul de chestii despre Iad si draci nu cred ca il impiedica sa greseasca. E omeneste a gresi! Numai ca acest copil, cu mintea lui frageda, va suferi de mari mustrari de constiinta si va fi afectat psihic cand va lua un mar frumos de la vecin din pom… ca a furat… eu cred ca ideea ca aceste manuale sa fie avizate de psiholog e foarte buna… nu m-ar mira ca acesti copii mutilati emotional de mici sa ajunga la autolagelare sau alte fapte mai cumplite cand vor fi adulti (de genul pedepsirea celor din jur) fiindca nu respecta invatamintele de la religie…

  • draga “eu”, iti urez doar atat: go f*ck yourself si vezi ce iese! simplu. si lasa-ne!

 10. Prin ceva similar am trecut si eu in copilarie. Parintii mei au ales sa nu ma boteze, in speranta ca atunci cand voi fi mare voi decide EU daca vreau sau nu sa apartin unei anumite religii. Cand am ajuns la scoala si am participat la orele de religie, m-am speriat…am inceput sa plang nervos si sa-i invinovatesc pe ai mei, ca din cauza lor nu ma asculta Dumnezeu. Imi doream enorm sa ma botez ca sa nu ajung in iad. Ai mei au incercat sa ma linisteasca si mi-au spus ca Dumnezeu asculta orice om, indiferent de religie. M-am linistit. 🙂

  • Botezul,este o taina a bisericii si ar fi bine sa afli cate ceva despre ce inseamna.Ca vrem noi sau nu vrem,prin faptul ca traim,ajungem sa intelegem ca sunt puse anumite conditii.De ce nu vorbiti despre virginitate?De ce a fost lasata aceasta stare si de ce fetele se nasc virgine?Daca tot se vorbeste despre sex,de ce sa nu pornim de la ceva dinnainte de sex,ce ne opreste?Haideti sa ne uitam la tot ce inseamna umanitate,respectul persoanei …foarte bine,dar sa nu uitam ca suntem muritori si ca anumite legi le stabileste altcineva.

  • Da, le stabileste natura si evolutia, cretinule.

  • Da ce pula mea inseamna mah botezul ala? Ce taina cacatului e ca te baga popa in oala cu apa? Mah tu esti prost?
   Ia-ti un caine…

  • Wait, what?De ce se nasc fetele virgine?
   Toti ne nastem virgini (fete, baieti, persoane genderqueer, persoane intersex, alte posibilitati imi scapa…). A fi virgin inseamna a nu fi facut niciodata sex; deci logic ca pana atunci cand facem toti suntem virgini; iar sa facem sex inainte sa ne nastem este tehnic imposibil. Deci de aia.

  • radu roman,
   una din cele mai mari prostii e sa te amriti virgina.e o tampenie.daca as fi avut fata,crede-ma ca as fi discutat f serios cu ea acest aspect si sper ca as fi convins-o sa nu faca prostia asta.
   important e ca sotul sa fie ultimul din viata sotiei, nu primul.
   daca nus e potrivesc sexual? ce conteaza ca ea n-ar orgasm?
   cunosc cel putin 3 cupluri cu barbati telogi imposibile. primul, dupa nunta asta o anunta ca nu se vor sex anever,ca e casatorie alba. al doilea masturbarea era pe primul plan si, intr-un an nici macar nu o dezbracasa si al treilea se culca cu ea doar la ovulatie,saraca habar nu ave de orgasm si nici macar nu avea voie sa vb despre asta,ca se spovedea lui.

   e o tampenie. e normal sa faca sex xu mai multi barbati, nu deodata, sa aleaga,sa se cunoasca pe sine ca femeie si apoi sa decida,cand se casatoreste,in deplina cunostinta de cauza.

   dar la asta contribuie si mamele ce prefera sa nu disucta nimic cu fetele,ca nici ele habar nu au de asa ceva,ca doar nu-s curve.

 11. Da, unii copii le fac pentru că nu au ce face în ora respectivă (când normal ar fi să existe variante, dacă tot e opțional). Nu poți să trimiți copilul de 7, 8, 9 ani pe străzi.
  Dar mulți le fac și pentru că le ”saltă” media. Cum mai toată lumea are 10 la religie (au existat chiar ”povețe” din partea înalților prelați în acest sens, pentru a face materia mai atractivă), iar mediile contează la admiterea la liceu… (e adevărat, acum ponderea a scăzut)
  Normal ar fi să se dea calificative, nu note.

  Uite ce pățește și Ionel, mincinosul. Îl calcă mașina. Ta-taaa!

  http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2014-01-17-16427223-41-fragment-dintr-manual-religie.jpg

  Și ceva reclamă la ”procedurile” mai nou reglementate:

  http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2014-01-17-16428023-0-preotul-sfinteste-masina.jpg

 12. nu prea-s optionale…al meu a terminat clasa a VI-a cu media 6 si i-a fost luata in considerare la media generala; avand in vedere ca la momentul respectiv ( acum doi ani )era foarte importanta respectiva medie la admiterea in liceu ( cel de elita de la noi din judet, unde ultima nota e de obicei in jur de 9, 50 ) am facut cerere si doi ani a stat pe holuri cate o ora in fiecare saptamana; si da, era vorba tot de o tanara absolventa aceea care-i preda

  • Pai daca participa la ora normal ca se ia in considerare. E considerata o alta materie la care are note…note care conteaza la media generala.

  • e un pic de ipocrizie in titulatura…in fine, vina a mea a fost a mea ca mi-am imaginat ca in cel mai rau caz e o formalitate cu nota finala 10 si in cel mai bun caz o arena a opiniilor; si tot vina mea a fost si ca pana la 12 ani vazuse aproape toata Europa, vazuse comertul practicat in manastirile bucovinene, invatase sa spuna “nu”si sa-si argumenteze opiniile

 13. M-a deranjat atunci cand fetita mea de cinci ani a inceput sa planga ca nu o duc la biserica de “Bobo-botez”, sa luam apa “stiintifica”, ca sa ne vindecam de orice boala. Asa ii spusese educatoarea la gradinita.
  Eu cred ca religia nu are ce cauta in scoala, nu din cauza materiei in sine, ci din cauza modului gresit in care e abordata. Problema reala e BOR-ul, nu credinta personala a fiecarui individ.
  Cum actionez? In primul rand, incerc sa imi educ echilibrat copilul. Semnez petitii pe net. Ma ofer voluntar la scoala, pentru a oferi o alternativa copiilor care nu participa la orele de religie, in cazul in care scoala sau parintii spun ca nu au incotro. Si scriu deschis despre asta, cu pretul pierderii multor “prieteni” de FB sau cititori de blog (http://mamaalunitza.wordpress.com/tag/educatie-religioasa/)

  • a-ha-ha, apa stiintifica, genial! 😀

  • La gradinita e adevarata problema. Cand avea 6 ani, baiatul meu a venit acasa spunand ca vrea cuie in maini si picioare, cum a avut Hristos. Acum are 7 ani si jumatate, a facut un an de religie si nu prea a inteles mare lucru din ce i s-a povestit. E foarte prost gandita materia, iar majoritatea profesorilor sunt total nepregatiti. Copiii au foarte multe intrebari legate de Dumnezeu si primesc prea multe raspunsuri cretine.

 14. Stai putin! Asta inseamna ca nici domnul Johannis nu se va mantui?

 15. E unul dintre subiectele mele preferate, deja mă știu toți la școală drept oaie neagră cum sar ca arsă când vine vorba de religie 🙂

  Am insistat să se mute fereastra, după ce o tanti cu te-miri-ce-lipsă-de-pregătire-pedagogică i-a pus să îngenuncheze și să-și facă cruce toată clasa, chiar și cei neparticipanți, care desenau cuminți în bancă sau citeau, cum li se sugerase acase.

  Dacă e să se pună de vreo revoluție anti-întoctrinare în școli sau chiar și numai petiție, bateți și la ușa blogului meu, că vă puteți baza 100% pe susținerea mea și a părinților care mă citesc. 😀

 16. Vorbea cineva de aparut la stiri. Am fost la 2 pasi… Am o fetita care acum intra in clasa a I-a. Anul trecut, la pregatitoare, prima discutie cretina despre ora de religie. Poate nu stiati cum e cu “optional” .. Este optional sa nu faca ora copilul nu sa o faca. E o mare diferenta. Mai exact tu trebuie sa soliciti in scris neparticiparea la ora de religie. In sfarsit, dupa discutii neprincipiale in familie unde desi sotia mea este deschisa la minte, soacra 😈 (deh .. soacra) e plecat cu religia grav de tot, decidem sa lasam copilul cateva ore, mai ales ca profesorul era tanar si parea dezghetat. Azi asa maine asa, pana cand incepe copilul sa aiba cosmaruri, sa se trezeasca noaptea plangand etc. Ia-l cu binisorul, usor usor, si pana la urma aflu ca le prezentase profesorul de religie, ce a suferit Cristos pentru noi. Poze cu imagini din filmul lui Mel Gibson in care a jucat si Maia Morgenstein… Cine a vazut filmul intelege reactia mea.
  M-am dus la scoala si dupa ce i-am explicat ca mai are putin si o sa arate el ca in film, nu vreau sa va spun ce iesit la scoala… cu directorul, cu cainele, pisica femeia de serviciu etc. Un parinte mi-a spus ca sa am grija ca diavolul ma impinge si ca o sa ard in iad 🙄
  Din fericire nu am fost singurul parinte cu nervi pe acolo. Cu atata scandal am reusit mutarea orei de religie miercurea, ultima ora din program… Macar atat.
  Cat despre programa, este complet cretina! facuta probabil de cine stie ce popi habotnici si care vad in copii doar o adunatura de neastamparati care trebuie strunita. De principiu cu nuiaua!

  • Hm, bizar. Mai ales că știu că ”Passion of the Christ” a displăcut fix habotnicilor, care l-au privit ca fiind plin de erezii.
   Sigur că filmul ăla în nicio lume zdravănă la cap nu poate fi proiectat în fața unor copii de 7 ani.

  • Avea cateva imagini, printate… grav, sincer. Tulbura un om in toata firea. Si nu doar pozele cat explicatiile, crucificat, biciut, coroana de spini…

 17. Salutare. Eu unul sunt adventist. Mai demult am fost, prin născare, ortodox. Prin alegere, am devenit adventist. Nu sunt genul ăla care se ține de capul oamenilor să-i „tragă la credința lui”. Când cineva deschide subiectul și mă întreabă ce cred și de ce, îi răspund. Îmi amintesc de preotul care mi-a predat religie în școala generală. Ne spunea că „pocăiții” sunt periculoși, că te ispitesc cu bani și că, după ce ai încăput pe mâna lor, nu mai poți părăsi biserica lor decât cu riscul propriei vieți. Când, mai târziu, m-am alăturat unei biserici de „pocăiți”, am descoperit că nu toate minciunelele popii n-aveau niciun temei. N-am primit bani, ulei, zahăr de la adventiști și nici nu le-am căutat. Căutarea mea a fost și este după Dumnezeu. Iar dacă aș vrea să plec din această biserică, nu m-ar ține nimeni legat în lanț. Sunt liber ca pasărea cerului. Conștiința mea este stăpâna mea. Subscriu propunerii ca, în școlile publice, să se predea lecții de etică, de morală, nu dogme. Catehizarea se poate face în familie, în biserici… E dreptul fiecărui om să creadă ce vrea. Dar a speria niște bieți copii cu bau-bau-ri medievale mi se pare prea de tot.

 18. Imi amintesc ca eram clasa a 8-a, adica prin 2004, cand o profesoara de religie s-a gandit sa ne vorbeasca de masturbare si de cum vor fi pedepsiti toti cei care se masturbeaza. Printre altele ne-a mai spus ca daca ne vom masturba, nu ne vom mai putea controla, pentru ca vom inebuni si ne vom masturba oriunde si oricand.
  Privind in urma, realizez ca orele de religie din scoala nu au facut nimic altceva decat sa ne inoculeze sentimente de vinovatie, sa ne faca sa ne simtim nedemni si pacatosi ca si copii si tineri adolescenti, de faptele si gandurile noastre, in loc sa ne dezvolte dragostea fata de semeni si piosenia.

 19. Sunt la fel de revoltata! Sustin religia in scoala, insa nu abordata asa, ci in spiritul dragostei, al ajutorului neconditionat, al tolerantei. Ceea ce se preda in scoli nu este religie, este indoctrinare.
  Am scris si eu un articol despre credinta si cum o inteleg eu si am fost in asentimentul multora, dar si in contradictie cu multi dintre “credinciosi”.(http://www.jurnaluluneimame.ro/articol/216/Cum-ii-spui-copilului-tau-ce-inseamna-credinta-adevarata,-ce-inseamna-Dumnezeu/)

 20. https://ro.stiri.yahoo.com/pove%C8%99ti-despre-avorturi–fl%C4%83c%C4%83rile-iadului-%C8%99i-mame-uciga%C8%99e-la-ora-de-religie-075142630.html

  http://www.romaniatv.net/biserica-spioneaza-in-scoli-profesorii-de-religie-pusi-sa-furnizeze-informatii-despre-familiile-neortodoxe_149522.html

  ”Gândiți-vă cum se simte un copil de 7 – 8 ani atunci când i se spune că dacă se duce duminica la film va arde pe vecie în iad. Gândiți-vă ce se întâmplă atunci când profesorii de religie îi învață la școală că seceta, inundațiile sau cutremurele se petrec din cauza ‘continuării săvârșirii păcatelor’. Gândiți-vă la iresponsabilitatea celor care le induc copiilor ideea că pentru a se vindeca de o boală trebuie ‘să cheme preoții Bisericii’ și să se ungă cu ‘ulei sfințit’.

  Rămâi stupefiat că toate acestea se pot petrece în secolul XXI, cu aprobarea și sprijinul Ministerului Educației!” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.
  – See more at: http://www.asur.ro/noutati/manualele-scolare-indoctrinare#sthash.dcEjkTbr.dpuf

 21. asta e tare
  http://www.asur.ro/wp-content/uploads/2012/09/4-300×225.jpg
  “ce porunca incalca un crestin care poarta la gat altceva decat sfanta cruce? ”
  manual cls a III- a

 22. In prealabil îmi cer scuze nu vreau sa jignesc pe nimeni. Din ce am avut ocazia să observ in TOATE religiile se consideră că ei sunt detinatorii adevarului absolut si reprezinta adevarata credinta. Dupa parerea mea cat timp copilul invata ce este bine si moral aceste ore sunt bune. Din cate am observat la copilul meu cand are o nelamurire vine la noi si discutam astfel ca aceste “derapaje” pot fi corectate. Nu sunt de acord cu acest aspect al ortodoxiei dar e parerea mea. Incerc cat pot sa ma respect ce spune Biblia. Preotii din parohia unde locuiesc sustin acelasi lucru insa in predici vorbesc mai mult de morala si respect fata de aproapele nostru si cred ca asta e mai important. Si asa lumea in care traim pare sa nu mai aiba nimic bun.

 23. Ai sa-mi bag, ce ma asteapta…ma scuzati de limbaj neortodox :)))

  NU voi permite nimanui sa-mi sperie copilul cu tampenii d-astea. Bine ca stiu ce sa intreb la gradi. La nevoie, ma voi folosi de statutul meu de “corcitura” (mama crestina, tata evreu) ca sa fac oleaca de circ…

  Dumnezeule, si cica traim in Anul Domnului 2014…:D

 24. am rezolvat problema: fi-miu e catolic, va merge sambata la orele de la catedrala.
  problema e ca daca ar fi profesori de rleigie deschisi la minte(stiu cativa foarte ecumenisti si misto) ,copiii ar invata sa fie buni, empatici, milosi, intocmai ca sfintii.
  insa, problema apare atunci cand toate,dar toate manualele de religie pun accent pe pedeapsa, iad, condamnare, suferinta, patimi. adica cel mai mare negativism. Steinhardt ar rade si ar face bascalie de manualele astea.
  sunt atea povestioare misto cu sfinti, circula chiar un pateric hazliu, incat nu pricep de ce Gigel trebuie sa isi rupa piciorul.

  ieri, in masina, strumful, 4 ani se arata foarte mirat cand ta-su ii spune ca ii e frica de Dumnezeu atunci cand face fapte urate si ii replica: Dumnezeu te iubeste oricum,pe mine ma iubeste si cand gresesc, poate la tine o fi altfel, dar sigur te iubeste.

  ok. nu l-am educat habotnic. eu merg la Biserica, cred in Dumnezeu, dar, la fel ca fi-miu,cred in Acel Dumnzeu care ne iubeste neconditionat.pentru mine e iubire si pace. iadul mi se pare ceva nepopulat,gol, ca doar nu o sa lase Dumnezeu pe cineva intr-un loc rau.

  bun. eu am un copil care trebuie sa nimereasca religia ultima ora sau prima,pentru ca daca vine cineva cu lectia cu pedeapsa, iadul si focul, va iesi naspa, aiurea spre nasol exagerat.
  el e un copil foarte iubit, nu intelege decat de iubire.cand nu a primit o palma macar vreodata,cum sa priceapa el ca Dumnezeu,care il iubeste ,i mai rupe si cate un picior?

  si daca nu faci religie nu inseamna ca faci sex. insa copiii trebuie sa primeasca notiuni legate de anatomie, apoi de sex, pentru ca altfel le primesc de la altii.
  asa ajung pustoaice de 10 ani sa faca sex oral,ca nu le-a explicat nimeni ce si cum.

  si dezaprob cu sinceritate faptul ca li se baga in cap ca scopul sexului dintre soti e facerea de prunci. nici vorba. am o pagina de citate din Biblie care demonstreaza contrariul. insusi sf ap pavel zice ca e mai bine sa se casatoreasca decat sa arda degeaba.
  adica nua redeau d efocul de a face prunci,fireste.
  nu-s de acord cu avortul, niciodata.
  insa sutn de acord sa iti iubesti trupul, sa faci sex din placere, sa te bucuri de sex,ca altfel nu lasa dumnezeu posibilitatea de a avea orgasm,zoc.
  sa o fi d ela diavol , cum o baba sfatuia o tipa sa se gandeasca la cele sfinte,daca simt epalcere,ca inseamna ca diavolul insusi a intervenit.

  mi se par aberante deci ,sfaturile pr Ioanichie Balan,care zice sa te sexezi doar martea si joia si doar primii 5 ani,ca dupa aia, streg verboten.
  mi s epare un fel de menaje a trois cand vine popa sa iti zica de cate ori trebuie sa te sexezi. stiu multe divorturi pt ca femeile erau asa indoctrinate de nu se mai sexau cu sotii.

  eu am spvedesc si nu imia duc aminte sa ma fi intrebat vreodata.

  so,deci nu am de gand ca fi-miu sa stie ca e rusine sa te sexezi,ci ca trebuie sa stiu cum,cand si cu cine sa o faca, abslout respinsabil.

 25. Hiii, ce stim noi?

  Eu stiu doar ca aveam vizavi de casa un liceu teologic ortodox. Inainte fuse unul sportiv, dar de la astia nu am auzit atatea fluieraturi, cate am auzit de la teologi.
  Tot un fel de iubire de-aproape e si asta, nu?

 26. Religia este cu siguranta cel mai mare flagel al umanitatii si probabil sfarsitul nostru ca specie se va datora religiei (daca va exista un sfarsit ) Dupa mine religiile ar trebui interzise ca manifestare publica daca vrem sa ne salvam de la pieire…

  Anglia, Franta, Belgia sant tari sufocate de musulmani, acei musulmani care in tarile unde au ajuns majoritari au exterminat prin decapitare pe toti crestinii !

  In urma cu cateva zile peste 250 000 de crestini de sex masculin au fost omorati iar sotiile lor si fetele au fost vandute la targul de sclavi fara ca “lumea Crestina” sa faca nimic doar pentru ca petrolul le este mai drag dacat vietile unor oameni nevinovati…
  Romania “importa” la greu Musulmani fie refugiati de razboi (unde exista 2 musulmani exista si razboi asa ca musulmanii din toata lumea sant refugiati de razboi ) fie barbati pentru femeile din zona moldovei asa ca probabil peste putin timp primele capete ortodoxe vor incepe sa cada si in Romania !

  Daca este sa ne facem griji pentru vre-o religie… cu siguranta asta nu este religia ortodoxa !

  • Ninulescu, demonizați în bloc și mai și falsificați istoria.
   Spania a stat câteva secole sub musulmani și a supraviețuit. Țările Române n-au cunoscut nici ele islamizarea forțată. În schimb, când omul alb creștin a ajuns prin alte părți, a făcut prăpăd.
   Cum adică ”țările unde au ajuns majoritari”? Că dacă vă referiți la evenimentele recente din Irak, nu știu să fi fost vreodată alții majoritari acolo în ultimele secole.

   Interzicerea nu ar rezolva nimic. Din contră. Ar duce la inflație de martiri.

 27. asa ninulescule. macar o pozitie oficiala, cu exceptia papei.
  fara suparare, imi palce mult papa francisc, nu ca-s catolica,imi palce ca om.

  so, relaxare. iubire, nu dezmat.
  droguri,dezmat exista oriunde.nu au legatura cu rleigia.

  pe firul acestei logici,sa pupam muslmani ultras ca interzic alcool,sexul,prostituatele si pe comunisti ca au interzis avortul.

 28. am setul meu de convingeri,de valori, sunt catolica practicanta, nu renunt la ele, insa in viata mea nu voi spune cuiva ca va ajung ein iad din urmatoarele considerente:

  faceam injectii in caminul de refugiati unei albaneze ,pe care o avea in grija o musulmana, lunad-o d epe strada unde ma-sa o lasase sa se prostitueze. ulterior musulmana a venit la botezul albanezei.
  cine batea la ea la usa, ea ii deschidea si ii dadea de mancare. avea inca 3 copii. zicea ca da ce e mai mult decat sa isi sature copii.

  am mai zis, iarna, minus 20 de grade, tren cu 4 ore intarzire, dorm la o crestina nu stiu de care zi,care ma primeste ca pe copilul ei.

  femeie,6 copii,avea grija de un al saptelea,cu handicap.ea protestanta.

  tip, dadea de mancare, bani,femeii care ii facea curat, o ajuta cu tot ce putea. era evreu.

  tabara ultra religioasa, ortodoxa,de etnografie in apuseni. trimite mancare un adventist.
  pentru toti cei 40.

  sunt si profi de religie f misto,ecumenisti, empatici, milosi. ii stiu. dar au niste manuale,saracii!!!!!!!!

  ins aperiodic sunt trimisa in iad,ca port pantaloni, nu tin post,de diverse babe.

 29. Sa va spun si eu. Fiica-mea, clasa I. A trecut si prin “clasa 0”, cu tot cu Religie. Am rasfoit manualul, hai, zic, nu e asa de grav. O lasam. “Clasa 0”: se merge in decembrie la biserica pentru impartasanie. In grup, adunati in fata scolii(scoala normala, de cartier), cam toate clasele mici. Afara: iarna, frig! Cativa parinti sunt rugati sa ramana si ei, ca e drumul lung pana la biserica, nu pot doamnele invatoare sa se descurce singure. Ramane si sotul. Ajung in curtea bisericii. De fapt, nu era loc in curte, ca erau multi prichindei, de la toate scolile din zona, asa ca in fata bisericii, pe stradutele laterale, peste tot dardaiau si clantaneau din dinti copii intre 6 si 10 ani, unii dintre ei nemancati(pentru ca unii parinti, destupati intr-ale bisericii, stiau ca daca mananca ceva cumva, Doamne fereste, ii lasa popa neimpartasiti!) La insistentele sotului(ma exprim elegant; el chiar s-a dus peste profesorul de religie si i-a spus: domnule draga, bagam si noi copiii astia in biserica, pana nu ne fac toti febra si arunca cu mucii pe strada?), se intra in biserica. Preotul: cine a mancat de dimineata, mana sus! Cam jumatate din copii ridica cu greu mainile inghetate. BUN, zice preotul! Voi mergeti in spate, va impartasiti altadata, nu cu burta plina, da? Sa veniti nemancati! Ceilalti in fata! “Fericitii” care au ajuns in fata au primit o lingurita de vin si o caramea! Caramea, da! D-aia turceasca, cu gust de fructe! Asta era impartasania! Dragut, nu? (cand au ajuns in clase, mai toti copiii s-au plans de dureri de burta). La intrebarea fireasca: de ce caramea? ni s-a raspuns: ca sa-i apropiem de biserica! Nu zau! Ce-au inteles copiii dati afara? Ca e rau sa mananci dimineata! E un pacat! Clasa I, acelasi scenariu: dimineata, prima ora, curte scoala, zgribuliti, cearcane. De data asta, insa, primisem un bilet acasa, cu cateva zile inainte in care scria: impartasanie vineri. Cu o zi inainte copilul nu mananca si nu bea nimic! Pe bune?????? Nu am mai lasat-o pe fiica-mea sa mearga, dar am fost nevoita sa caut niste explicatii in care sa nu pun nici biserica, scoala intr-o lumina naspa, nici pe mine. Caci fiica-mea mi-a spus: colegii mei merg, pe mine de ce nu ma lasi? Am stat de vorba cu profesorul de religie(un tip tanar, de altfel; dar … si ce daca?). E normal sa le dea caramea? Da, stiti, e normal, ei sunt copii, se bucura la bomboane. Pe burta goala? Pai, da, stiti, si Isus s-a chinuit pentru noi! Nu stiu cati dintre voi ati mai fi avut replica … Am reusit sa mai spun cate ceva despre: mai bine ii invatam sa fie buni, sa se iubeasca, respecte, etc. Un copil de 7 ani nu va trage ever concluzia ca el a stat nemancat pentru ca a stat si Isus. Ati ramane mirat daca ati auzi ca cei “respinsi” au plecat acasa crezand ca mancand dimineata comit o greseala fantastica. Ca ceilalti copii, “norocosii” impartasiti le-au facut “sac” pe holuri: pe mine m-a impartasit, pe tine nu, sac, sac sac! N-a functionat nimic! Domnul profesor de religie are senzatia ca la 7 ani copiii nostri vor intelege cum e cu sacrificiul. I-am replicat doar ca prima impartasanie pe care a facut-o Isus, la Cina cea de Taina intamplandu-se asta, s-a petrecut seara, DUPA CINA! Deci pe burta plina! Apostolii sai au primit impartasania dupa ce au mancat cu totii la masa! Asa scrie in Biblie! “Legea” asta cu nemancatul s-a dat mult mai tarziu! Iar Isus a folosit atunci paine dospita si vin! Caramea, m-am documentat, nu apare pe nicaieri! Probabil ca din clasa a IIa , fiica-mea va sta pe holurile scolii la ora de religie, care e pusa in orar in mijlocul zilei. Si o sa am grija sa-i explic in continuare ca nu ma pricep la religie, dar incerc in fiecare zi sa fiu un om bun, ceea ce as vrea sa o invat si pe ea.

 30. Eu sunt catolica si stateam la orele de religie din scoala, ca nu ne invatau prostii cu iadul si cu ruptul picioarelor..in clasele primare invatam rugaciuni, discutam pilde..in gimnaziu nu mai tin minte exact ce faceam, cred ca uneori nici nu se tinea ora…iar in liceu am avut parte de profesori fantastici, care ne predau istoria religiilor, arhitectura bisericilor si chestii de genul..iar in cls a XII-a aveam un prof care ne canta la pian, era asa frumos..ca intarziam la celelalte ore 😛 Numai proful din cls a Xa nu mi-a placut, era atat de plictisitor ca de multe ori chiuleam..iar odata dupa Paste, in loc de Tatal nostru ne-a pus sa cantam Cristos a inviat din morti, si el canta asa de fals ca ne-a umflat rasul..si apoi trecea pe langa fiecare sa ne asculte cum cantam si noi ne abtineam din greu sa nu radem, dar tot mai icnea careva (mai ales eu, cand se intampla ceva amuzant nu ma pot abtine sa nu rad, si mai rad si peste jumatate de ora 😛 )

 31. Degeaba faceti voi spume la gura si in special tu, Simona Tache. Acel profesor a avut dreptate! Dupa cum bine se stie, la Dumnezeu se ajuge doar prin Iisus Hristos, care a intemeiat o unica biserica si nu 3.000! Iar acea biserica, din cate bine se stie, este Biserica Ortodoxa, deoarece este singura care nu a modificat nimic din invataturile date de Iisus si apostolii Sai. In plus, exista nenumarate dovezi si minuni care confirma faptul ca doar ortodocsii au sanse la mantuire. Una dintre cele mai elocvente este lumina care vine la Ierusalim in fiecare an. Asadar, ar fi bine sa mai studiati inainte de a arunca cu laturi in unii si altii.

  • Vladut, ia matale o carte de religie in brate, si ceteste ca Dumnezeu este Unul in Fiinta si intreit in persoane, toate egale: tatal, Fiul si Sf Duh. So, deci Isus este Fiul lui Dumnezeu, egal,de aceeasi natura Dumnezeiasca precum tatal.

   nasol ca nu porti nume de sfant.banuiesc ca ai ales un patron spiritual gen Stefan cel mare si deosebit spre exagerat de Sfant.

   care dintre apostoli au scris epistole? zi repede, fara sa dai serci pe goagale.

   daca te uiti mata in istoriografie,vezi ca lumina la Ierusalim vine la fel de bine si la catolici,fix in acelesi locuri. naspa.
   iar dovada aprinderii din senin a luminii este disputata fix din 1054 de ambele biserici surori (Ut unum sint) fix din iulie 1054, pe seara.

   si asta nu e dovada ca sunt sanse la mantuire, anume aprinsul unei lumini,ci daca tu crezi in setul de dogme respectiv.
   bon, par ezamplu, dupa mormoni fo 144 000 se mantuiesc. decia ici e fix cu belet de ordine.

   toti marii duhovnici ai ortodoxiei au avut o mare deschidere fata de catolicism, iar Nicolae Steinhardt marutirseste ca s-ar fi botezat greco-catolic in inchisoare,dar biserica era interzisa in afara zidurilor ei. de altfel formula de botez a fost rostita deopotriva d epr Mina dobzeu,ortodox, si de pr Nicolae Lupea, gr catolic.

   acel “spume la gura’ vine din iubirea pentru aproapele.da’ sa stii ca simona e ortodoxa,deci are sanse reale la mantuire. nu stiu cum sta cu sfanta lumanare luminata,dar de ortodoxa,e ortodoxa.

   bon, eu am fost si inca una practicanta. am multi prieteni ortodocsi, unii episcopi si mi-s tare dragi si n-as suporta sa stiu ca nu as ajunge in rai cu dansii.
   aveam toate facilitatile ,dar din cea mai pura convingere si dupa 2 ani de studiu, din pur atasament pt primatul papal,am trecut la catolici acum 20 ani. printre bunurile imense primite ca schimb au fost ca nu m-au titularizat la liceul confesional pentru ca inca nu era sigura si trebuia sa dovedesc trecerea mea, ramanerea fara job si multe multe suturi luate de la biserica in sanul careia am trecut.
   dar, pentru primatul papal,renunt la orice, mai putin la copil.na, am si eu limitele mele.

   deci al mine e pura convingere.intre timp am dovedit si………….nu ma mai intereseaza pe mine oferta,decat sluba de duminica.

   pedofili, homosexuali am cunoscut in ambele biserici .ei sunt din lume.nu ii judec, nu sunt de acord cu ei.

   am devenit catolica pentru a iubi mai mult ortodoxia si stiu ambele liturghii,cea bizantina si cea de rit latin. In total sunt vreo 28 de rituri.

   am uitat sa spun ca sunt si evreica.

  • Vlad, zi și mie, rogu-te, cum se chema biserica aia întemeiată de Isus. :mrgreen:

  • Daaa, lumina de la Ierusalim. O substanta care, in contact cu aerul, se aprinde singura. Multi preoti invatati si-au exprimat dezgustul fata de farsa asta, cu secole in urma. Acuma, pentru unii, sculatul pulii e si el o minune, ca n-au auzit de hidraulica …

  • Pffui, linga cine am nimerit, bleah!

 32. Copii mei nu mai frecentează orele de religie. După ce am stat jumătate de oră să înveţe denumirile la veşmintele preoţilor, şi am stat mai mult de o oră să scriem o compunere cu nişte cuvinte pe care nu le auzisem până atunci am hotărât de comun acord să nu mai meargă la orele de religie. Eu nu aşa mi-am închipuit orele de religie…. În timpul orelor stau în bibliotecă şi fac lecţii, sau citesc. Simplu.

 33. Ce ma uimeste pe mine e faptul ca religia cîstiga teren pe toate planurile si nu numai în scoala. Cînd un om politic îsi începe discursul cu ” Sînt mindru ca sînt român si ortodox” ce sa te miri de ce se întîmpla prin scoli. Un astfel de discurs e manit a face diferenta între cel bun: ortodox si cel rau: catolic, protestant si asa mai departe. Periculos! Acelasi discurs dar în alte sfere!

  • “Sunt mandru de asocierea cu o institutie corupta care nu plateste impozite, care promoveaza pseudo-stiinta si care nu si-a cerut scuze nici pana in ziua de azi pentru sclavia rromilor. Votati-ma!”

 34. Mesaj pentru ilustri conducatori bisericesti, preoti mari, preoti mici, lumanarese si doamne credincioase:
  Orele de religie ar trebui organizate in cadrul bisericilor, frumos si cu raspundere, in comunitate, alaturi de ateliere de creatie bisericeasca, cantecele,pilde , discutii libere, etc etc.
  In cadrul acelor biserici se pot organiza impreuna cu copiii acte caritabile, strans jucarii si haine pentru cei mai nevoiasi, ore de gatit si impartirea mancarii oamenilor strazii,actiuni de ajutor reciproc(de exemplu X-ulescu are gradina si ar dori sa construiasca un cuib de …randunele. Copiii de la biserica il ajuta).
  Cine vrea merge, cine nu,nu pentru ca nu e frumos sa obligi pe nimeni ,da?

  Daca citeste vreun preot mai rasarit poate prelua linistit ideile, i le dau! M-as bucura sa dispara habotnicia, avem exemple de cat de urat se poate ajunge, si sa devina ordotoxia un partener al omului nu un bau bau care ameninta cu iadu´.
  Redescoperiti, avansati, adaptati-va lumii, apropiati-va de nevoile comunitatii si faceti eforturi reale, lasati constructia de biserici si amenintarile cu dracu´ca azi maine rad si curcile de propaganda asta(dupa ce le trece spaima aia de 5 minute) 🙄

  • Sunt perfect de acord!!!! Dupa parerea mea e cea mai imbatranita in conceptii biserica!!!! Nu s-a adaptat deloc la realitatile secolului in care traim!!! Poate n-ar strica sa le aducem aminte ca sunt totusi in secolul XXI!

  • Desi nu ma regasesc printre destinatarii mesajului tau, simt o mare nevoie sa iti raspund, in primul rand pentru a te felicita pentru perfecta lui ratiune. Ar fi normal sa se foloseasca acele mii de biserici rasarite ca ciupercile dupa ploaie si construite din banii nostri si pentru scopurile firesti ale lor, si anume rugaciune, comunitate, caritate, educatie religioasa etc., si nu numai pentru ceremonii ridicole drept pretext pentru strangerea altor bani din buzunarele noastre.

  • Cat de adevarat!! Asa parca mi-ar fi si drag sa dau un ban…

  • costicamusulmanu

   da domniță, numa’ că asta ar însemna ca preoții să-și cunoasca bine parohia și credincioșii, să facă eforturi pentru a-i aduce pe plozi/părinți la biserică; și guess what?! nu dă cu plus raportul efort/beneficii! mă rog, invers, înțelegeți voi. unde mai pui că dă popa peste unu’ care chiar e creștin și a mai și citit… și mi-l ia ăsta la băute și discuții; pariu că 80-90% dintre popi și-o fură a la grande?

 35. Ce-aveti, mai, cu religia si cu amenintarile? Cu ce e diferit “daca nu esti cuminte iti rupe dumnezeu piciorul” de “daca nu inveti nu vei avea parte de o viata buna?”. Tot amenintare e. Religia face exact acelasi lucru pe care il facem toti, doar ca in alt fel 🙂
  Nu fura ca ajungi in iad vs Nu fura ca ajungi la inchisoare. Identic. Probabil ca, atunci cand a aparut religia nu erau suficiente inchisori si au inventat iadul.

  • @Bocanc:
   In primul rand ce predica bisericile e o moralitate relativa (ortodocsii zic ca e pacat sa fii neortodox, catolicii ca e pacat sa fii necatolic etc.), cam dubioasa (obsesia cu sexul e mai mult decat ciudata iar intoleranta e vazuta ca o virtute) si nedovedita in niciun fel (demonstreaza tu ca te loveste masina daca ai incalcat nu stiu ce porunca).

   E adevarat ca religia crestina incrimineaza furtul si crima dar laolalta cu nerespectarea duminicii ca zi de odihna de exemplu (considerata cel putin la fel de importanta). Nu e acelasi lucru cu moralitatea seculara care incrimineaza doar raul produs altei fiinte.

  • La cum pui problema evident ca nu e nici o deosebire si modelul functioneaza perfect pentru oameni crescuti si educati sa traisca in lesa. Si este caracteristic unui sistem in care fiecare om este un potential criminal/hot/pacatos.

  • Diferenta între “Daca nu esti cuminte îti rupe Dumnezeu piciorul” si “Daca nu înveti nu ai parte” e imensa. In primul caz pedeapsa e divina si aleatore. De ce piciorul si nu mîna? De ce mîna si nu o unghe de la degetul mic de la picior?
   In al doilea caz individul si compartarea lui determina viitorul. Indivitul are o responsabilitate si un rol, individul construieste si configureaza viitorul.
   Oare de ce societatile în care se practica o religie mai “libera” cum ar fi religia protestanta sînt mai dezvoltate economic, cultural cu o rata scazuta a criminalitatii?

 36. De acord cu Joana J. Vorbesc in cunostinta de cauza, sunt foarte apropiat de mediul bisericesc. Ma apuca aceleasi dureri de cap cand intalnesc conceptii habotnice de acum 1000 de ani inculcate unor copii. Din cauza politicienilor, a profesorilor de religie si a unor popi crede lumea ca Ortodoxia nu e in regula. Orele de religie, ma refer aici la confesiunea crestin-ortodoxa, ar trebui sa iasa din cenusiul marcant si sa se umple de culoare. Ortodoxia nu inseamna frica, ci normalitate, lumina si curaj. Cine se mantuieste si cine nu este treaba lui Dumnezeu. Pana la maturitatea credintei, copiii trebuie hraniti cu rugaciuni potrivite lor, cu exemple bune din partea adultilor si cu Sfanta Impartasanie. Manualele ortodoxe necesita o revizuire urgenta, iar pedagogia profesorilor de religie si nu numai a lor, o examinare serioasa.

 37. Eu nu am sa pot sa uit cand am vrut sa am si eu nunta acasa, in Romania, in religia mea. ma duc la biserica sa vorbesc cu preotul si sunt informata sec ca al meu sot trebuie sa se boteze ortodox (el fiind luteran). Eu intreb preotul care este rostul chestiei asteia, avand in vedere ca botezul protestand nu se deosebeste in niciun fel de cel ortodox si, in definitiv, tot crestin se cheama ca este. Raspunsul a fost la fel de sec “pentru ca asa trebuie”. Dupa care a cerut 600RON de la nasi, romani, oameni obisnuiti cu salarii obisnuite.

  De ec sa ma mai mire ca sunt idioti care predau in scoli despre cum or sa ajunga in iad catolicii sau protestantii si despre cat sunt de … periculosi (cum imi predica un nenea taximetrist odata). E mai degraba un mod de a speria lumea ca sa nu ii vina cumva vreo idee si sa treaca la alta religie.

  Scuze pentru divagatie, nu m-am putut abtine.

  • chiar esti pe alaturi rau cu subiectul – daca faceati nunta pe religia sotului cum era? cred ca tot la fel, daca doresti cununie ortodoxa nu ti se pare normal ca mirii sa fie de aceeasi credinta? 🙄

  • excomunicarea sotului care nu e de aceeasi religie cu cel in Biserica caruia se face casatoria are loc oricum la botez. ambele comfesiuni si catolica si ortodoxa stipuleaza clar ca botezand copilul altminteri decat catolic/ortodox, esti excomunicat de jure.

  • Sunt reformat. A trebuit sa ma “botez” ortodox ca sa ma pot casatori, sotia fiind ortodoxa. Nu, daca te casatoresti cu un reformat nu ti se cere sa te botezi reformat.
   Probabil fiecare preot face ce vrea.
   Dar vai! Reformatii or fi ceva sectanti care o sa arda in iad.

  • Ma scuzi, nu ai dreptate! Degeaba s-a botzat cineva ca sa se casatoreasca, de exemplu, daca nu simte ca vrea asta si uneori chiar continua vechile obisnuinte? Mama s-a maritat la ortodocsi acum 35 de ani, dar nu a pus-o sa se boteze… E in continuare catolica, tata ortodox. Si se inteleg super! Iar chestia asta cu “musai sa fie amandoi de o religie” (ba chiar si nasii musai sa fie ortodocsi) e o gaselinita mai noua, cred eu, postdecembrista 🙄

  • Biserica Ortodoxa accepta casatoria cu un partener de alta religie cu conditia ca toti copiii cuplului sa fie botezati ortodox. Faptul ca in ultima vreme asta e o alta sursa de facut bani e cu totul alta poveste. Biserica Ortodoxa Romana nu mai respecta regulile, ci doar legile economiei de piata.

  • Asa o fi, draga Ema… Tot in familia mea (ca suntem niste ciudati!), varul meu e catolic, nevasta-sa ortodoxa si copilasul greco-catolic. Nu i s-a cerut niciunuia sa se converteasca/boteze la altceva… Iar copilul, se vede treaba, e “neutru”, nici ca mama, nici ca tata… Asa ca raman pe ideea ca depinde de “epoca”, dar si de preot.

 38. Copilul invata sa fie bun, milos si tolerant acasa, in familie, nu la ora de religie. Iar ora de religie ar fi mult mai util sa fie transformata intr-o ora de educatie civica, pentru ca asta ne lipseste din plin.
  Toata lumea spune sa faci ce spune popa nu ce face popa, dar eu nu pot sa nu imi reprim un sentiment de scarba amestecata cu mila cand vad zecile de mii de vite care se inghesuie sa linga moaste (sau lingurite, sau icoane, sau maini de preot, sau poale de preot, si asa mai departe) iar mintea mea refuza sa creada ca o institutie care organizeaza si hraneste astfel de practici poate avea vreo influenta pozitiva intr-o societate.
  De fapt mi se pare ca nivelul de civilizatie este cel care se reflecta si influenteaza direct practicile religioase, iar intr-o tara ca Romania nu poti sa ai pretentii prea mari prin comparatie cu vestul Europei, de orientul mijlociu ce sa mai vorbim…

  Si maica-mea si soacra-mea sunt crestine din astea de vitrina, adica respecta cu sfintenie regula de a nu spala sau munci in zile de sarbatoare, nu iarta nici o pomana sau zi de impartit, au calendarul ortodox pus la mare cinste pe un perete si in general sunt mari cunoscatoare ale tuturor practicilor.
  In acelasi spirit ipocrit sunt extraordinar de intolerante cu orice de la homosexuali la tigani sau evrei, si ma uit la cum se comporta cu nepoatele: au foarte putina rabdare, invariabil ajung sa forteze sau sa isi impuna punctul de vedere pe un ton ridicat, asta cand nu tipa, metodele de convingere sunt mai mereu din categoria santajului emotional, iar amenintari cu “te dau la tigani”, “vine lupul si te mananca”, “te vede doamne-doamne si te pedepseste” sunt la ordinea zilei. Din ce am mai vorbit cu prieteni pare comportamenul standard de mamaie. Din cauza asta am inceput sa le las din ce in ce mai rar pe langa fete si daca aud ca tipa sau incep cu amenintari sau expresii de mai sus le trimit urgent acasa.

  Si ca tot se temea cineva ca ora de religie e singurul lucru care sta intre copiii nostri si depravare, sex, droguri si alcool: fii-mea nu are nici trei ani si deja stie ca “tati nu are patalica, tati are cuculet”. Cand o intreb de unde stie imi spune ca stie de la Rares, un coleg de la gradinita, care nu are nici ala mai mult de trei ani, ba mai mult, a si vazut!

 39. Nu a fost la mine, stiu din auzite (dar de la persoana pe care o cred):
  Profa de religie (nu foarte sanatoasa la cap de felul ei) le tot vorbea copiilor despre credinta si miracole.
  Si la un moment dat: “Daca ai credinta, poti sa bei si otrava si n-o sa mori, ca Dumnezeu face minuni”.
  Va dati seama dupa aia panica pe ceilalti profi si pe diriga, sa nu-i vina vreunuia ideea sa si incerce.

 40. stiu profa de religie ce a oprit ora,la copiii de clasa a II a, si a scos un tipat, urmat de : a aparut Isus pe peretele cu cuierul. Il vad!!!!!!!!!!! juma de clasa a mers la psiholog.

  andrei, nu ma provoca.
  educatoarea,socata. strumf a zis la gradi ca el nu are cuc, ca nu are pene si de obicei nu sta in copac. si spune clar: am putza, bine, nu asa mare ca a lui tati.
  am fost chemata sa dau niste explicatii……….

  • :-))) Mortal, baietelul tau! Chiar mi-ar placea sa-mi citesti ultimul articol de pe blog (intamplator, cam pe aceeasi tema) si sa-mi spui parerea ta, eu sunt cam incurcata asupra subiectului, pt ca am o fetita si cred ca e mai delicata problema…

 41. Pe mine ma deranja intotdeauna ca trebuia sa stau peste program la religie, catolica fiind. Asta, in gimnaziu, presupunea si sa stau la ora ortodocsilor, care era in mijlocul programului. Drept sa spun, de la ora lor am ramas cu o groaza de cunostinte despre filme, carti, filosofie, istorie, stiinta etc. Proful, abia iesit din facultate, nu era o ţâră indoctrinat. Peste ani am devenit amici buni. Facea referinte la crestinism, alte religii, dar zicea din capul locului ca fiecare e liber sa creada in ce vrea. La catolici era mai naspa, ca profa povestea tot timpul de necredinciosi care explodau in biserica, scenariul perfect lunea, a saptea ora, inainte sa ma duc sa mananc. DNu ca la liceu as fi dat prea mult pe la ore :mrgreen:

 42. Pe vremea mea, ora de religie desi era fixata vinerea (ultima ora), era totusi obligatorie. Dar se tot schimbau profesorii si ajunsesem nauci de cap, evident fiecare preda si sfatuia dupa cum il batea capu’: una ca e pacat sa ne tundem, sa ne pensam, sa ne taiem unghiile, sa ne dam cu oja, etc, altul ne invata ca religia noastra e mai prietenoasa si sa nu credem chiar tot ce se vehiculeaza, unu ca e obligatoriu sa mergem des la slujbe, altul ca Dumnezeu ne asculta de oriunde, nu trebuie neaparat sa mergem in biserica, s.a.m.d……

 43. eu nu pot fi serioasa pe caldura asta, asa ca va povestesc ceva de zilele trecute; eram in taxi cu fie-mea( gradinita catolica in italia, ore de religie acum in ro, a durat un pic pana sa isi schimbe sensul la facut cruce, in sfarsit:) ) si canta parte-n parte cu radioul ” pe banii meiiiii….pe bar-ba mea-a-a-” cand trecem pe langa o biserica- asa ca ma trage de maneca sa mi-o semnaleze, ca totdeauna imi bate obrazul ca nu ma-nchin si eu, iar cantecul ei devine la al doilea refren: ” pe banii meeeeeei…-cruce evlavioasa cat o china- pe barba mea-a-a-a-a :))) eu zic ca o-nvata chestii misto la orele ei de religie 🙂

  • 😀 😀
   Fiu-meu, la un moment dat, era cls I sau a II-a, a auzit nu stiu de unde despre budisti, cred ca a vazut un documentar sau ceva. Nah, si i-au placut lui budistii, asa ca s-a convertit. Mie mi-a declarat ferm si hotarat ca nu mai mananca carne, si la profa de religie, la scoala, i-a explicat ca a devenit budist. 😀 Ah-vai ce soc si groaza, si aia, femeie in toata firea, s-a pus la mintea copilului si incepe sa urle la el ca nu-i voie sa fie budist, ca el e roman, ergo e musai sa fie ortodox. Numa’ ca la fiu-meu nu prea mergeau fazele astea cu tipatul si cu nu-i voie, asa ca n-a reusit femeia decat sa-l adanceasca in noua credinta…. 😀

   S-a de-convertit de la budism abia in weekend, cand am facut un pui la cuptor (chestia lui favorita pe vremea aia), si a ajuns la concluzia ca totusi, parca nu e o religie asa grozava nici budismu’ ala…. 😀

 44. Cred ca e o enorma timpenie sa consideram ca moralitatea noastra vine cumva din religie. Stim ca nu e bine sa facem rau unei alte fiinte? Stim. Asta e esenta. Asta ii invatam si pe copii. Iar asta se gaseste cu mult inainte de Tora scl (adica religiile monoteiste), cam cu 1500 de ani inainte, la Confucius. Niste impostori nespalati, imbracati prost si urit doresc sa imi educe copilul? Un frustrat sexual imi da lectii de viata de familie? (La Sucevita am rasfoit o carte despre viata de familie scrisa de ceva celebritate de-asta ortoflexa, calugar, presupus a fi virgin, nu-i asa? Ete scirt, mai, Papacioc).

  Doamnelor, nu uitati nici o secunda ca nu mai departe de acum 100 de ani nu aveati dreptul sa va pronuntati asupra a nimic, nu aveati dreptul sa votati, nici azi in lumea araba nu aveti dreptul la educatie, la proprietate, nu aveti voie sa iesiti afara decit insotite, in Justitie marturia a 7 femei echivaleaza cu cea a unui barbat, in Arabia Saudita nu aveti nici macar dreptul de a conduce o masina! Astea toate sint venite pe filiera religioasa! Ce-i porcaria asta?
  Afara din societate, nesimtitilor, de orice credinta/confesiune ati fi.

 45. Acuma sa nu va suparati ca va spun dar habar nu aveti despre doctrina ortodoxa ca sa aveti o parere competenta. Ex: Ce insemana mantuire de fapt? La ce ne referim si de ce ne ofuscam la afirmatia profesorului? Oare nu cumva este adevarata in contextul dogmatic ortodox? Este exclusivism, inclusvism sau pluralism religios? etc Treaba cu mantuirea e mai ampla si mai complexa. In cunostinta de cauza fiind cred ca problema mentionata in articol este mai mult din zona didactica a subiectului (pentru ca daca era geografie sau istorie nu se ofusca nimeni de nimic, asa popii “spala creierele” copiilor). Opinia mea este ca dogmatica ortodoxa este suficient de complexa si ca temele delicate, cum este problematica mantuirii, nu trebuiesc deschise pentru copii. In schimb as pune mult mai mult accent pe elemente de Morala crestina cum ar fi: Anatomia pacatului si impatimirii, Dezpatimire si virtute, Chip si asemanare si cum lucram asemanarea cu Dumnezeu, Problematica “raului mai mic”, etc. Evident temele trebuiesc simplificate si tratate pentru nivelul claselor respective. Concluzionand: Partea de pedagogie sufera destul de mult iar programa scolara a disciplinei religie care contine elemente elemente simple, fara argumente convingatoare care sunt livrate tipic romanesc: ia si inghite si asta. Este exact la fel ca toate disciplinele din scoala. Topicul religie inflameaza mai mult pentru ca exista campania negativa continua contra bisericii si pentru ca extrem de putini din oamenii care critica subiectul inteleg cu adevarat ceva din ortodoxie. Nu ne intelegem religia in care ne-am nascut si fiindca nimeni nu e profet in tara lui cautam chestiile “valide” in alte locuri, ziare sau la alte confesiuni inainte de a patrunde rostul a ceea ce deja avem.

  • @Dragos: nu exista mai multe geografii si nici istoria nu e chiar asa subiectiva cum spun unii (adica se poate stabili ce evenimente si cand au avut loc si cum ne influenteaza ele). Dogmele in schimb variaza de la religie la religie si in cadrul unei religii de la o confesiune la alta. Nu poti compara religia ca materie de studiu cu restul materiilor.

   Daca “Treaba cu mantuirea e mai ampla si mai complexa” nu mai bine nu o predam copiilor de scoala primara care nu inteleg nimic din ea? Si nici din impatimire si dezpatimire ma tem ca cei mici nu prea o sa priceapa ceva.
   Morala crestina asa cum se poate preda ea copiilor e fie identica cu morala seculara (sa nu furi, sa nu minti etc.) fie una care n-ar trebui predata deloc (prezenta la slujba de duminica e ceva ce copilul nu poate controla, nu e deloc corect sa fie invatat ca e un pacat).

   Topicul “religie” inflameaza pentru ca prezenta ei in scoala e un fel de a intreba frizerul daca trebuie sa te tunzi. Popii sunt direct interesati sa formeze mici habotnici care mai tarziu vor deveni mari habotnici degraba cotizatori la biserica. Asa cum ne inflamam ca McDonald’s atrage copiii cu jucarii gratuite astfel incat sa devina clienti fideli la varsta adulta asa si cresterea influentei bisericii in invatamantul obligatoriu al unui stat secular e de natura sa provoace ingrijorari.

  • Minunate subiecte de dezbătut la clasa-ntâi! Le vor pricepe ştrumfii de la prima silabă a profesorului.

   Şi revin la vechea mea curiozitate de ce trebuie religie în şcolile de stat şi nu se face ”pe banii” patriarhiei la biserică.
   De ce la dirigenţie nu se poate preda că orice acţiune are o reacţiune, că orice faptă rea trebuie pedepsită, că trebuie să fii tolerant cu aproapele tău şi să-l ajuţi când şi cum poţi.

  • @Dragos, eu sunt botezata ortodox, in condica sunt ´´ortodoxa´´, daca ma duc la biserica sunt ´´de-a lor´´ dar nu am nici cel mai mic habar despre ce scrii tu acolo. Si crede-ma, sunt milioane de ortodocsi asa ca mine. Oameni pentru care religia este strans legata de traditie si strabuni(eventual), si cam atat. Unii dintre noi sunt legati de biserica doar la nunti si inmormantari,altii mai merg la slujbe, altii tin regulile de post,spovedanie si altele, altii,asa ca tine, sunt doxa de teorie ortodoxa iar altii, cu un bec ars la mansarda, isi lasa fanteziile sa zburde libere si sa bage copiii in sperieti cu acordul scolii si acordul BOR(!!!). Ce pestritza e lumea ortodoxa, as spune.
   Dar chiar,o paranteza, nu s-a sesizat nimeni din BOR, chiar nimeni, cu privire la tampeniile care se spun la ora de religie? E OK asa??

   Ar trebui sa stiu, sa aprofundez si sa inteleg ´´anatomia pacatului,dezpatimirea ,virtutea..etc´´? Ar trebui sa fiu doxa de teorie ortodoxa? De ce? Ca sa imi permit sa critic? Despre asta este vorba, defapt?
   Nu exista campanie negativa impotriva bisericii, exista reactii negative impotriva indobitocirii care porneste din biserica.Si ce bine ca exista!
   Copiii urmeaza puterea exemplului, asta nu ar trebui sa fie o surpriza nici macar pentru preoti sau profesorii de religie. Textele si teoriile despre virtute vor fi rapid uitate. Exemplul ramane. Si exemplul il stim cu totii care este!
   Stii vorba aia: cand vrei sa schimbi ceva incepe cu tine insuti.

  • Topicul religie inflameaza pentru ca e prost explicat, pentru ca in Biserica te mananca babele de viu, pentru ca a da zeciuiala din ceea ce castigi nu mai inseamna sa ii ajuti pe saraci, ci sa imbraci cu aur podoabe preotesti. Pentru ca Dumnezeu e asociat cu pedeapsa, nu cu iertarea, pentru ca spovedania e o judecata, pentru ca oamenii ca tine arunca cu niste cuvinte prea grele, din mandrie si autosuficienta. In Biserica Ortodoxa si-au facut cuib niste pacate grele, cum ar fi lacomia, superstitiile, invidia, barfa. Nu zic ca e vreunul curat pe lumea asta, dar daca tot ai adus vorba despre raul mai mic, ateismul este un rau mai mic.

 46. Nu am copil, dar daca as avea, nu as vrea sa invete grozavii din astea, sa-mi vina speriat acasa sau sa aiba cosmaruri, cum povesteste lumea pe aici… Nu consider ca religia e ceva rau, dar modul in care e interpretata… Ar trebui sa fim toleranti cu toate religiile, la fel cu orientarile sexuale si cu alte chestii… Adica, pana la urma fiecare e responsabil de propriile fapte, de ce trebuie noi sa impunem cuiva ceva?
  Ideea e sa ii invatam pe copii ceva, sa fie buni, sa ajute cand pot etc. E insa rau sa ii speriem
  cu chestii de genul “daca nu facem asta, ajungem in Iad…” Trebuie date niste pilde, nu sarit calul cu doctrine. De altfel, ca orice e in exces, nici religia nu e buna in exces…

  Imi amintesc ca am facut si eu religie, de prin clasa a 7-a sau a 8-a. Numai ca ne povestea popa despre vietile sfintilor si ne mai invata cate o rugaciune. La liceu am facut, dar nu mai tin minte nimic, ca chiuleam mereu…

 47. Printre ultimele amintiri absurde, clasa a zecea, liceu de liceu, profesoară o fătucă, vai de fundul, dar și de duhul ei. ”Negrii sunt negri pentru că au fost pedepsiți de Dumnezeu, că au păcătuit.”

 48. […] “Bunicile neortodoxe nu se mantuiesc…” […]

 49. Better Failling aka Sarchis Dolmanian

  Religia ca subiect de discordie… un oxymoron prin excelenta.
  http://nicichiarasa.wordpress.com/2014/08/20/religia-ca-subiect-de-discordie/

 50. Vlad Craioveanu

  de ce copiii nu sunt învățați, la orele astea (dacă tot există!), să fie buni, să fie miloși, să-și iubească semenii, să-i ajute și așa mai departe.”: PENTRU CA ASTA NU ARE NICI O LEGATURA CU RELIGIA!

  • sa mori tu. cele 10 porunci iti spune ceva?

  • Trecind peste adresarea dv cel putin nepotrivita va rog sa explicati la ce-i pot folosi unui copil urmatoarele:
   1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
   2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
   3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert.
   4. Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste.

  • LE- mesajul este ptr dl Kongo

  • yo, tu esti absolut sigur ca intelegi sensul a ceea ce citesti?

  • Better Failling aka Sarchis Dolmanian

   1. Eu sunt Domnul Dumnezeul tau…. sa nu te inchini la alti dumnezei…
   = Exista o singura realitate, nu mai multe
   2. Sa nu-ti faci chip cioplit sau alta asemanare si sa nu te inchini la ei
   = Oricat iti inchipui ca vei reusi sa intelegi aceasta unica realitate nu vei reusi pe deplin si cu atat mai putin sa o explici/redai. De aceea orice reprezentare a realitatii va fi imperfecta. Ar fi o greseala imensa sa acorzi credit nelimitat (sa te inchini la acel ceva) unei reprezentari imperfecte, nu?
   3. si 4. Respecta realitatea care te inconjoara, nu exista vreo alta in care ai putea trai.

   Nu sunt crestin si nici macar religios in sensul obisnuit al cuvantului.
   Pe de alta parte am ajuns sa inteleg ca religia este o suma de invataturi transmise din generatie in generatie si care a ajutat comunitatile omenesti sa ajunga la stadiile in care sunt acum.
   Faptul ca de-a lungul istoriei s-au gasit diversi smecheri care sa foloseasca in scop propriu invataturile religioase nu inseamna ca acestea nu au (sau nu au avut la timpul lor) o anumita semnificatie/importanta.
   http://nicichiarasa.wordpress.com/2014/08/20/religia-ca-subiect-de-discordie/

  • Mi-a placut mult comentariul tau. Scurt si pertinent. E pentru prima oara cand citesc o astfel de interpretare.

 51. Dupa patru postari citite tot ce pot spune este ca, imi pare rau de timpul pierdut. Esti …

 52. Cat am fost in scoala am avut cel putin 3 profesori de care imi amintesc. Primul ne-a indus o groaza absoluta spunandu-ne ca daca nu suntem cuminti vine diavolul si ne lua…nu va pot spune ce cosmaruri aveam si ce speriata eram apoi si numai daca stateam in intuneric. Apoi a fost un preot dragut care ne invata sa fim buni si ne povestea pilde, dar, cand a dat de un coleg ateu (nu avea ce sa faca in timpul orei libere pentru el si a ales sa stea cuminte in banca si sa asculte ora noastra de religie), l-a obligat sa stea in picioare si sa spuna Tatal Nostru. Saracul coleg nu a protestat, dar a fost un moment penibil, mai ales ca asta nu era credinta lui.
  Cand a venit vremea sa ma casatoresc, am ales sa facem slujba la o biserica catolica (noi fiind de religie ortodoxa) pentru ca ne placea mult cum arata inauntru si dupa principiul ca suntem pana la urma crestini. Raspunsul primului preot cu care am vorbit – catolic- ne-a spus ca nu ne poate casatori decat daca eu sau sotul meu ne convertim la catolicism. La bisericile ortodoxe la care am fost, ba nu am gasit pe nimeni, ba interesul era deplorabil, dar un lucru era cert: biserica ortodoxa nu recunoaste cununia religioasa oficiata in biserica catolica. Ultima biserica pe care am vizitat-o a fost tot catolica (desi nu mai aveam nici o speranta), unde, spre surprinderea noastra, preotul a fost extrem de dragut si joviabil si ne-a raspuns ca nu e absolut nici o problema sa ne casatorim acolo, pentru ca suntem crestini si el nu ia in seama diferentele dintre biserica catolica si cea ortodoxa. Slujba a fost foarte frumoasa si toata lumea ras pe tot parcursul ei.
  Personal am prieteni care sunt baptisti sau musulmani si pentru asta ne respectam credinta. Fiecare are dreptul sa creada in orice doreste atata vreme cat il ajuta sa se dezvolte ca om si cat respecta pe cei din jur iar, daca Dumnezeu este unul peste toti si peste toate, asta ar trebui sa fie valabil indiferent de credintele altora.
  E destul de delicat subiectul cu orele de religie. In ziua de astazi, cand sunt multi care au alte religii fata de cea crestin ortodoxa, ar fi o idee fie sa se tina orele pe fiecare religie individualizat, fie deloc. Pana la urma, pe mine religie m-a invatat bunica si in general se invata in familie.

 53. in ritmul asta o sa ne întoarcem in feudalism…pana la liceu copilul nu are nevoie de nicio religie; e dreptul sau sa faca alegerea mai tarziu, când se mai coace la minte, daca vrea sau nu sa studieze asa ceva. baiatul meu( e cls a 11- a acum) nu mai vrea sa mearga de vreo 3 ani la orele de religie care i se par o pierdere de timp si “niste povesti de adormit copii”, se duce doar sa primesca nota si …la revedere. deja se declara ateu….

 54. @ralucahippie: si fetei mele i-a spus profesoara de religie, la clasa pregatitoare, ca flacara sfanta nu te arde (!) cum poti sa fii atat de tampit sa nu te gandesti ca vor vrea sa verifice, poate…au 6 ani, totusi.

  Si pe mine m-a batut gandul sa le scot pe fete de la ora de religie, dar in afara de faptul ca cererea aia se depune in fiecare an, de parca ai putea sa te razgandesti la un moment dat, orele de religie sunt puse la mijlocul zilei, iar in acea ora, parintele trebuie sa vina sa-l ia de la scoala. Nu se poate sa se duca, de exemplu, copilul la biblioteca, caci o data iesit din clasa, profesorul nu mai raspunde pentru el. De parca scoala n-ar fi pazita si de parca raspunderea lor n-ar fi si in pauza, cand copiii ies din clasa… Pretexte…

  • O lumanare cu fitilul imbibat in fosfor alb, se aprinde singura in aprox. 20 de minute, in functie de temperatura si umiditatea din incapere. Fosforul rosu se aprinde prin frecare (cazul chibritului), dar fosforul alb se autoaprinde si in primul minut (aprox.) flacara nu te arde, dar ulterior te frige. Un prof.univ. a facut o demonstratie la televiziunea din Atena cu autoaprinderea lumanarii, pentru a demonstra un posibil truc al luminii divine de la Ierusalim. Lumanarea s-a autoaprins in 22 de minute. Biserica Romano-Catolica a renuntat la mitul aprinderii luminii sfinte acum 800 de ani . Cu stima !

  • Religia are mai mult de castigat daca e mai realista si pastreaza totodata valorile morale. Ai pus punctul pe i, Ioan mm!

 55. Nu cred ca ar trebui generalizat,nu toti profesorii sunt asa. In scoala generala am avut un profesor de religie de nota 20. Domn’ profesor ne invata efectiv sa fim buni si sa ne iubim aproapele pe baza unor pilde din Biblie,in asa fel incat sa intelegem,fara prostii gen ‘daca nu esti copil cuminte mergi in iad’. Totusi presupun ca e un caz rar si ca am avut noroc pentru ca am mult mai multe exemple negative. In liceu tot ce am invatat de la profesorul care ne-a predat religie e ca trebuue sa citim viata unor sfinti ‘contemporani’ de care ne zicea in fiecare ora si evident ca incepea cu ‘v-am spus despre sfantul X?nu cred. hai ca va spun acum’ si incepea povestea despre moastele nu stiu cui care fac minuni si te vindeca de toate boalele,pe care o termina cu ‘sa stiti ca e bine sa mergeti in pelerinaj la moaste,ca Dumnezeu va ajuta pentru sacrificiile astea’. Cea mai tare chestie era ca vorbea calm si cu un zambet tamp pe fata si in secunda doi se enerva si striga la colegele care susoteau ca le da 3 daca nu termina si ca Dumnezeu nu le iarta.Stiu si persoane care si-au retras copiii de la orele de religie pentru ca veneau acasa cu replici gen ‘mami am invatat azi ca omul de fapt sta in cer si ca noi am facut un pacat mare si deaia suntem pe pamant’. Depinde mult de profesorul care preda,dar in majoritatea cazurilor orele de religie nu invata copiii decat ca sunt niste pacatosi si ca trebuie sa se roage la moaste ca sa fie iertati si evident ca de aici ies toti aia care se imping si se calca in picioare la fiecare mare sarbatoare sa puna mana pe moastele sfantului x si y

 56. N-am copii, inca lucrez la proiect. :D. Asa ca nu pot vb din perspectiva unui parinte. Imaginandu-mi cum as reactiona in cazul in care s-ar intampla asa ceva copilului meu, sa zicem ca nu prea bine.
  Indiferent de domeniu, fanatismul combinat cu ignoranta e distructiv. Cand e vorba de religie, oricare ar fi ea, naste monstri. Cateva milenii de istorie ar trebui sa ne puna pe ganduri…
  Fiind in discutie invatamantul romanesc, discutia e si sau mai ales politica.
  Biserica ortodoxa furnizeaza electorat pios si credul de peste doua decenii. In schimbul acestor servicii a capatat de mult timp un statut special. E o putere in stat, dar mai off the record. Primeste bani de-ai nostri din biruri si acces la noua generatie. Pana sa-l invete mami sau buni pe copil sa mearga la liturghie, mai sigur invata la scoala.
  Indobitocirea in masa pare sa fie un scop in sine pt tot sistemul de invatamant. Religia ca obiect de studiu cum sa fie?

  Cat timp lasam pe cei saraci cu duhul si fara carte sa ne aleaga viitorul, ne condamnam copiii la ignoranta, saracie spirituala si esec.

 57. bisericile crestine, indiferent de confesiune nu mai au demult (daca or fi avut vreodata) absolut nici o legatura cu invataturile lui baiatu ala isus.
  de alfel daca citesti noul testament iti devine clar ca lumina zilei ca baiatu ala isus nu numai ca nu si-ar fi dorit vreo intitutie numita biserica in numele lui, dar era din principiu impotriva a asa ceva.

  alfa si omega de la care porneste invatatura crestina sint cele 10 porunci. in ce priveste ce spun sau fac popii la orele de religie nici nu se pune problema daca e corect sau nu ce spun din moment ce ei incalca din prima doua porunci importante:
  a) iubeste-l pe fratele aprapele tau (pentru idioti – nu spune sa-l iubesti pe fratele tau ortodox, nici catolic, nici macar crestin, nici heterosexual, nici roman sau altceva, doar sa-l iubesti pe aproapele tau punct)
  b) nu-l judeca pe fratele aproapele tau (pentru idioti – jobu tau e sa-l iubesti pe aproapele tau, sa-l judece pe fratele tau e jobu lu dumnezeu, simplu. sau vrei sa-i iei jobu lu doamne doamne? vrei sa i te substitui?)

  releigia si de fapt absolut nici o forma de indoctrinare de orice fel nu-si are locul in scoala.

  • ”Băiatu” ăla Iisus” a venit să reformeze legea veche, cea sintetizată de cele 10 porunci.
   Şi a dat una singură, mare şi lată: ”Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi”.
   Nu zice nimic de teamă, nu zice nimic de frică, nu zice de animalul aproapelui

  • pai da, cam asa ceva ziceam si eu. dar in principiu daca respecti pe iubeste aproapele atunci le respecti si pe celelalte 10, cu asta una le-ai respectat pe toate.

 58. Mi-aduc aminte ca aveam vreo 7-8 ani si eram absolut ingrozita din cauza profesoarei de religie care ne avertiza ca daca facem fapte rele o sa ajungem in iad si vom fi chinuiti de diavol care, de altfel, ne urmareste mereu. O vreme am fost panicata de-a dreptul, nu mai reuseam sa mai dorm singura si in imaginatia primeam semne din tot ceea ce ma inconjura – dovezi ca diavolul e acolo si ma urmareste.

  Pana cand s-a prins maica-mea ca e ceva in neregula cu mine si dupa ce m-a tras de limba si a aflat de ce traia copilul ei de 7 ani in teroare, cu o super prezenta de spirit m-a linistit in cateva secunde: “Mai mama, asta e o prostie, diavolului ii convine ca tu faci fapte rele, de ce te-ar pedepsi?” 😀

 59. Sunt perfect de acord. Nu avem si nu ar trebui sa avem ore de religie. Ar trebui sa avem ore mai multe pe care sa le petrecem cu copiii nostri si NOI sa fim cei de la care sa invete sa fie ADEVARATI CRESTINI si NU OAMENI RELIGIOSI. Religia nu are nici o legatura cu CREDINTA. Asa ca, hai sa ne apropiem noi, ca parinti, de Domnul si sa fim cu adevarat o familie crestina si nicidecum religioasa. Din pacate, cred ca o statistica foarte trista ar arata ca putini dintre parinti au citit Biblia sau macar Noul Testament si putini stiu ca SINGURUL nostru Mantuitor este Domnul Isus. Si nu traditiile si ritualurile din biserici. Domnul Isus ne cere pocainta, dar biserica/religia a stiut foarte bine sa-i indeparteze pe oameni de cunoasterea Cuvantului (ca dovada sensul peiorativ dat cuvantului pocainta/pocait – Domnul Isus a fost si este pocait, dar asta cunosti doar daca te apropii cu adevarat de Cuvantul Domnului, Biblia). Atat va mai spun. Cititi si incercati sa intelegeti Biblia. Biblia este aceeasi si pentru ortodocsi, si pentru catolici, si pentru protestanti. Biblia este sau ar trebui sa fie Cartea de capatai din orice familie. Si fiti voi “profesorii” CRESTINI ai copiilor vostri (si nu numai ai vostri). Rugati-va impreuna cu ei. Domnul sa aiba mila de noi si sa ne ajute! Amin!

 60. andrei,
  mesajul tau e tipic.
  credinta este strict legata de religie.
  ma rog cu bucurie in ambele biserici,catolica si ortodoxa si nu imi pot inchipui viata fara sf Euharistie si spovedit.
  asta sunt eu.
  copilul meu merge la biserica alaturi de noi, nu s-a impartasit,ca inc anu a inceput orele de religie. efectiv l-am lasat liber si vad ca si-a construit singurel imaginea despre Dumnezeu,care e unul foarte iubitor, bland . sfintii sunt fratii lui din cer, ingerasul pazitor e Formi,de la formidabilul.
  astept mereu smenalul de la el. nu initiez nicio discutie pe tema asta. insa vine cu o avalansa de intrebari carora ii raspund potrivit credintei mele si ii precizez asta.

  banii, pacatele, nu pot impieta Trupul lui Cristos,care e Biserica.

  nu judec ca Dumnezeu are in fisa postului chestia asta si nu eu.

  puiului meu ii spun despre experienta mea cu Dumnezeu care este una foarte fericita si care m-a ajutat sa merg mai departe.cand m-a intrebat care e secretul meu sa inving,i-am zis:credinta in Dumnezue pt ca eu,sincer, chiar asta simt.

 61. Dintre parintii care sunt nemultumiti de ce si cum se preda la ora de religie, a facut cineva reclamatie impotriva profesorului?
  La materii ca matematica sau franceza, in timpul scolii mele, tin minte ca parintii s-au revoltat si au schimbat profesorul (preda prostii). Se poate face la fel cu profesorul de religie: nu e adaptat varstei/necesitatii/ programei: AFARA!!! sunt atatia care termina facultate si isi doresc un job de cadru didactic.

  • Pentru ca am vrut ca fiica 7 ani sa se integreze in noua scoala unde am inscris-o, am fost de acord sa participe la orele de religie. Dupa prima ora a venit speriata sa ma intrebe noi de ce nu ne inchinam. Doamna de religie ii povestise cum Ionut, baietelul atacat de maidanezi, fusese pedepsit de D-zeu ca nu se inchinase. In plus, ei copiii, trebuie sa povesteasca parintilor cum ca este musai necesar sa se inchine altfel vor muri in chinuri groaznice.
   De prisos sa va spun scandalul facut la scoala, sesizarile la inspectorat si retragerea copilului de la ore. Doamna de religie insa preda si astazi….

  • Asta mi se pare lucrul ingrozitor, ca o doamna ce nu respecta programa si baga frica in copii, sa nu fie ‘pedepsita’ pt ca e in numele religiei.
   Urmeaza cateva cruciade, si arderi pe rug. In numele religiei, spun.

 62. Nu am mai citit toate comentariile pana la sfarsit, dar trebuie sa va spun ca ma bucur asa mult cand vad ca mai sunt destul de multe persoane cu mintea deschisa. Mi s-a luminat fata! Binenteles, cred ca mult conteaza si faptul ca articolul e publicat aici, in Catavencii. Cred ca daca ar fi fost in alta parte, aportul de cretini si habotnici ar fi fost covarsitor. Multumesc tuturor care au comentat mai sus!

 63. @Andrei : Ia uite ce zice biblia ta cea sfanta despre copii: “Nu cruta pe feciorul tau de pedeapsa; chiar daca il lovesti cu varga, nu moare. Tu il bati cu toiagul, dar scapi sufletul lui din imparatia mortii.” (Pilde 23, 13-14) Eeee, nu-i asa ca ne invata “mishto”?! Nu am si nici nu voi avea asa ceva in casa si nici nu simt nevoia sa-mi invat copilul despre bataia cu varga, toiagul etc si nici despre flacarile iadului, domnul iisus, sfinti, dumnezei rai care bat, pedepsesc, biciuiesc si nici nu am de gand sa-mi duc copilul dimineata la biserica de orice sfanta sarbatoare sa bea VIN!, deci VIN! pe stomacul gol.
  Si uite inca una: ” De va avea cineva fecior rău şi nesupus, care nu ascultă de vorba tatălui său şi de vorba mamei sale şi aceştia l-au pedepsit, dar el tot nu-i ascultă, / Să-l ia tatăl lui şi mama lui şi să-l ducă la bătrânii cetăţii lor şi la poarta acelei cetăţi şi către preoţii cetăţii lor să zică: / Acest fiu al nostru este rău şi neascultător, nu ascultă de Cuvântul nostru şi este lacom şi beţiv / Atunci toţi oamenii cetăţii lui să-l ucidă cu pietre şi să-l omoare. Şi aşa să stârpeşti răul din mijlocul tău şi toţi Israeliţii vor auzi şi se vor teme. ” (Deuteronomul 21:18-21)
  Carte de capatai, nu?!

  • Mary, nu pot decat sa ma rog pentru tine ca Domnul sa-ti deschida mintea si inima si sa intelegi ceea ce citesti. Si sa nu mai ratacesti. Citeste Noul Testament si il vei intelege si pe cel Vechi. Eu am 36 de ani si L-am primit pe Domnul Isus in viata mea cu aproape doi ani in urma, dupa ce am crescut o viata intreaga intr-o familie ortodoxa, o familie absolut minunata pentru care-i multumesc Domnului si pentru care ma rog in fiecare zi. Am crescut crezand in Dumnezeu, stiind cine a fost Domnul Isus, dar fara sa citesc Biblia si sa incerc sa o inteleg, fara sa ma apropii de Cuvantul Domnului, fara sa fiu un adevarat crestin. Dar cu o educatie si, vreau sa cred, bun simt pentru care, la fel, Ii multumesc Domnului. Am fost si eu ca toti cei de aici, religios. Pana cand am aflat ce inseamna de fapt sa fii crestin si ce inseamna cu adevarat cuvantul “biserica”.
   Apropierea de Domnul Isus nu are nicio legatura cu religia, cu orele de religie, cu “vinul” in acceptiunea ta (acel vin este Sangele Domnului Isus si nu motiv de gluma cum am vazut ca obisnuiesc preotii ortodocsi sa faca – de genul “esti cu masina?”, spunea preotul mirelui la o nunta ortodoxa la care am participat si de la care am plecat ingrozit, iar la aceeasi nunta azima, Trupul Domnului, era inlocuita cu un piscot… ca sa nu mai vorbesc si despre tarife si ritualuri bisericesti sau despre cum se prezinta vestimentar nuntasii in fata Domnului sau despre cum dupa ce se “bifeaza” nunta in fata Domnului totul se transforma si se reduce la o betie pe cinste, pana dimineata… oare ce cred Dumnezeu si Domnul Isus in acele clipe?… dar cui ii pasa?). Sufar cand vad cum oamenii ratacesc si se inraiesc pe zi ce trece, sufar cand vad cum bisericile/preotii ii tin pe oameni departe de Cuvantul Domnului, de Biblie si, mai rau, ii starnesc unii impotriva celorlati (dovada sunt multe dintre comentariile de mai sus/jos). Totul este sau ar trebui sa fie atat de simplu si de frumos, fara nici un fel de ritualuri si carti cu care bisericile tin oamenii departe de Adevar, de Biblie. Nu trebuie decat sa calcam pe urmele Domnului Isus, cunoscand Cuvantul Lui. Dar oamenii numai asta nu fac. Am citit o parte dintre comentariile de aici si, din nou, ma gandesc cu tristete ca lumea asta nu o sa mai tina mult.
   V-as recomanda sa ascultati predicile regretatului pastor Richard Wurmbrand, un om care a cunoscut suferinta in inchisorile comuniste si a stiut sa o transforme in iubire. Sau predicile pastorului Florin Ianovici, un om absolut minunat, un om care, la fel, traieste pentru ca iubeste.
   Si ce frumos ar fi sa impartasim cu totii aceeasi credinta si iubire pentru Domnul Isus… Pastorul Wurmbrand spunea “daca nu ai nimic bun de daruit lui Dumnezeu, daruieste-te pe tine insuti”.

  • Scuze, mirii nu se impartasesc !!! Vinul si piscotul simbolizeaza unirea sotilor, care vor fi un singur trup, vor imparti necazurile si bucuriile, vor manca aceeasi paine si vor bea din acelasi pahar (metafora pentru lucrurile bune sau rele ce vor urma in viata lor). Sfanta Impartasanie o primesc oamenii (cu exceptia celor grav bolnavi si a pruncilor la Botez) doar in cadrul Sfintei Liturghii, nu si in cadrul cununiei. Deci vinul pe care l-am baut la nunta a fost vin, nu a fost Sangele Domnului. Iar piscotul a fost doar piscot. Hai sa mai citim putin inainte sa ne scarbim. Indiferent care ar fi atitudinea Bisericii, vad ca tot exista nemultumiti. Unii se plangeau mai sus ca Biserica Ortodoxa nu se adapteaza vremurilor, tu te plangi ca preotii sunt prea glumeti. Atunci cum e bine?

 64. Mary, citatele tale sunt veterotestamentare, din Vechiul Testament, ori crestinismul se intemeiaza pe Noul Testament, unde nu gasesti asa ceva, ci dimpotirva: lasati copiii sa vina la Mine si sa ierti aproapelui tau de 70 de ori cate 7.
  cat priveste partea de dogma, sa nu ii jignim pe cei care cred. pentru noi nu e vin e Trupul si Sangele lui Cristos.

  eu te respect pe tine indiferent in ce crezi sau nu crezi.
  ok?

 65. Fratimiu al’ mic (clasa a 7-a), e cam rebel de felul lui -seamana cu sora-sa. Intr-o zi ma pun eu sa ii explic despre paradoxuri, spre mirarea mea – ca de obicei mai bine vorbim despre fifa si diablo decat despre alte chestii pe care o sa le invete oricum la scoala – era foarte interesat. Si zic uite, stiu unul care o sa iti placa si i-l zic p-ala cu dumnezeu si piatra de neridicat. A doua zi ne povesteste cum la ora de religie ridica manuta sa puna o intrebare. Profa’ il stie de cal breaz ca s-a laudat ca el nu vrea sa faca religie ca e budist si merge in nirvana. Si ii zice ca nu, nu poate. La care asta micu’ (repede de tot pana sa apuce profa sa protesteze: “Da de ce nu pot? Voiam doar sa intreb daca dumnezeu e atotputernic poate sa faca o piatra pe care sa nu o poata ridica?” Ca apoi sa se planga diriginta ca Danut e obraznic. Si tata sa se inverzeasca de nervi: t-ar feisbucu si ateii tai sa-ti fie ca tu-l inveti prostii! 😆

 66. ce sa mai zic si eo, dupa 150 de comentarii.
  in afara de faptul ca sub nici o forma copiii mei nu vor participa la nici macar o ora de religie.

  si asta nu pentru ca eu sunt ateu, ci pentru ca aceste ore de religie sunt pur si simplu toxice, nocive pentru mintea omului in general, darmite pentru a unui copil impresionabil.

  orele de religie sunt satana, uciga-l toaca, belzebub, most unclean.

 67. “orele de religie sunt satana, uciga-l toaca, belzebub, most unclean”

  si la fel si Biserica Ortodoxa Romana, in frunte cu CEO-ul ei.

 68. ”Nu înțeleg în ruptul capului de ce copiii nu sunt învățați, la orele astea (dacă tot există!), să fie buni, să fie miloși, să-și iubească semenii, să-i ajute și așa mai departe”
  Simplu.Fiindca nimic din cele de mai sus nu are nimic de-a face cu o ideologie care incurajeaza genocidul,sclavia,misoginismul,homofobia,rasismul,etc.in numele unui zeu schizoid,mofturos,gelos,meschin,si sado-masochist.

 69. cu orele astea e destul de simplu: eu i-am explicat fetei mele ca atunci cind o vede pe profa de religie sa faca repede cruci si sa inceapa sa urle “PIEI SATANA!!!”; de asemenea, am invatat-o ca la rligie sa lipeasca crusi, cruciulite, matanii si icoane peste tot prin jurul ei. cd-uri nu, cu toate ca, copilul si-ar fi dorit.
  dar, la fazele astea conteaza mult educatia de acasa. noi am lasat-o ca sa vedem daca ne descurcam sa-i combatem pe proti. si va spun ca merge. deci: aveti grija la ce-i invatati acasa.

  si da, in loc de religie sustin introducerea ca alternativa a orelor de educatie rutiera. mult mai necesara decit religia.

 70. Am fost la o biserica ortodoxa din Bucuresti, unde intr-o duminica a fost invitat un calugar sa tina predica. Predica (despre toleranta, iubire de aproape…) a durat mai mult decat de obicei si lumea a inceput sa vorbeasca si sa se foiasca, si ziceau s-o mai scurteze, ca mai trebuie sfintite si daruri, colive, etc. Calugarul a auzit ceva referire la colive si a zis ca sa stea linistiti, nu colivele ii mantuiesc (si ca asta e o mare problema la noi ortodocsii, ca unii confunda religia cu coliva si pomeni). Apoi a spus o gluma:

  Ajunge un om in rai (nu ortodox). Si Sf Petru ii ureaza bun venit in soapta, apoi tot in soapta ii spune sa-l urmeze. In timp ce mergeau, ocoleau o curte imprejmuita de un zid foarte inalt. Omul intreaba: “Sf Petre, dar de ce vorbiti in soapta, si ce e dincolo de zidul acesta inalt?” Iar Sf raspunde: “Vorbim mai incet, ca dincolo de zid sunt ortodocsii, care cred ca numai ei se mantuiesc.”

 71. costicamusulmanu

  @simona:
  se pedepsește roaba simona să citească TOATE comentariile cu voce tare domnului nic; de 2 ori!
  nu cred să mai fi avut postare așa disputată, este? mă bucură nespus numărul mare de comentatori însă nu pot să nu mă întreb, dacă este așa de mare nemulțumirea, de ce nu faceți nimic practic pentru scoaterea din programă? sunt creștin, ortodox, însă nu mi se pare normal folosirea unei infrastructuri externe pentru profit propriu, este?

 72. Eu cit mi-am dorit sa fac religia in liceu si n-am avut ocazia. Era o profa de religie tare buna, avea niste craci …

 73. Eu sunt ortodoxa (cel putin asa spune certificatul meu de botez), insa parintii nu m-au crescut in spiritul mersului la biserica. Prin urmare, intru in biserica numai la nunti, botezuri, inmormantari. Cred ca exista ceva/cineva/etc… insa nu pot spune ca ma identific cu ortodoxia, nu imi spun rugaciunea in fiecare seara (da, stiu, o sa ard in iad din cauza asta 🙂 si nu imi voi duce copiii la biserica.

  De ce?
  1. Pentru ca eu consider ca nu este nevoie sa cotizezi catre o institutie si asa corupta, plus ca banii nu ajung unde ar trebui. Nu intru in discutii legate de Biblie pentru ca nu am citit-0, inca. Marturisesc ca sunt curioasa si ca o voi citi probabil, asa cum voi citi si Coranul si cum ma interesez si de celelalte religii de pe pamantul asta. Dar nu ca sa le explic copiilor mei ca vor arde in iad daca nu isi mananca cina sau daca nu fac te miri ce…
  2. Si pentru ca bunica mea, credincioasa (dar care nu se duce la biserica pentru ca are treburi de terminat pe acasa), mi-a explicat ca trebuie sa fim buni si sa nu facem nimic care ar putea vatama pe altcineva. Si ca trebuie sa muncim, numai asa ajungand om de isprava.
  3. Plus ca nu vreau sa ii explice cineva cumva fiicei mele ca este un pacat suprem pentru o femeie sa se dea cu ruj, sa iti tina parul liber, sa se epileze sau sa se ingrijeasca (Doamne fereste sa mai faca si alte chestii….). Chestia asta am auzit-o de la o tipa in metrou, arata ca o calugarita insa sigur nu era, vorbea cu una dintre tanti cele care merg la slujba in fiecare zi, si blamau toate femeile care se ingrijesc. Probabil niciuna dintre ele nu avea/sau avut vreodata sot/iubit, etc… Sau au fost parasite pentru “una din alea”.
  4. Si tot spun ca pun punct motivelor, insa tot gasesc si altele: pentru ca, dintre toti oamenii extra-credinciosi pe care ii cunosc sau pe care i-am intalnit intamplator, numai vreo doi, trei isi duc viata in spiritul religiei – adica ajutand pe altii, dand sfaturi bune si intelepte (si nu “arzi in iad daca..”).

  Copiii mei nu vor merge la ora de religie ca sa auda ineptiile despre care s-a discutat mai sus si care le-ar da cosmaruri. Si nici nu ii voi obliga sa creada in ceva anume. Desi i-am botezat pentru ca “asa se face” (nah.. familie, etc), vor fi liberi sa creada in ce vor si sa aleaga calea cu care ei rezoneaza mai bine.

 74. @Nike : OK, daca am scris despre vin care pana la urma este o bautura alcoolica de (7-16%) asta nu inseamna ca am jignit pe cineva sau ca nu respect pe cineva sau vreo credinta anume. Biblia este formata din doua parti si anume Vechiul Testament si Noul Testament si daca nu ne place ce scrie in Vechiul Testament asta nu inseamna ca acesta nu exista, la fel este si cu lista cea lunga de pacate din care cei mai multi crestini aleg cum le convine (inclusiv preotii), la fel cum este si cu cele zece porunci (le respecta pe alea care le convin). Parerea mea este ca intre religie si credinta este o mare diferenta pe care tocmai cei credinciosi nu o inteleg si copiii de gradinita sau scoala primara nu sunt suficient de maturi sau de antrenati in ale vietii ca sa o inteleaga si tocmai de aceea refuz sa-mi indoctrinez copilul sau sa-mi duc copilul la biserica sa ingenuncheze sau sa primeasca vin pe stomacul gol.

 75. Am si eu o propunere: Ce ar fi daca leguitorii nostri ar introduce, ca alternativa pentru ora “facultativa” de religie, ora de etica?

 76. O prietenă și-a retras fiica (are cam 12 ani) de la ora de religie în mijlocul anului școlar cu circ și scandal. Proful de religie a spus ceva de genul “Jidanii l-au ucis pe Isus și de asta Dumnezeu i-a pedepsit cu Holocaustul”. Toleranță și iubire de aproape…

 77. Mda, orele de religie 😀 Se adevereste ceea ce stiam si credeam deja despre subiect. Religia

  – spre deosebire de credinta, nu cred ca trebuie specificat, dar in orice caz –

  e cel mai nociv amalgam de ura si dezbinare mistificata, o relicva a evului mediu, sustinuta de niste despoti inapoiati si incuiati precum omuletul acela care le-a povestit astfel de chestii unor copii mici… Pur si simplu n-avea cum sa se desfasoare astfel, tocmai in scoli decat la noi ^^

  Nu vreau sa jignesc pe nimeni, si nu trebuie sa existe nici un motiv de suparare cand se vorbeste de terti – dar oare ce atitudine ar fi adoptat vreun preot ortodox in legatura cu aceasta disputa – mai mult ca sigur ar fi sarit in apararea cadrului “didactic” – se bate joc de aceasta denumire.

  Din fericire singura interactiune pe care o am cu preotii ortodocsi si aroganta lor este la inmormantari, desi, trebuie sa recunosc, in 9 din 10 cazuri iti cam vine sa-i bati cu primul obiect ce-ti pica in mana

 78. Vad ca exista o mare problema cu calitatea umana a profesorilor de religie. Sa nu generalizez, poate exista si cadre didactice care inteleg despre ce e vorba, dar imi dau seama ca e loterie. De exemplu, aspectul cu “arsul in iad” este deja judecata, iar in crestinism una din regulile de baza este ca nu avem voie sa judecam aproapele. Se pare ca aspectul acesta e trecut cu vederea. De asemenea, compararea cu alte religii nu-si are sensul la o varsta asa frageda.

  Nu cred ca problema profesorilor de religie poate fi rezolvata cu reclamatii sau petitii catre directori, inspectorate, ministrii etc.

  – Pentru parintii care nu sunt credinciosi si isi vor copiii sa stea departe de biserica si invataturile ei, e simplu. Retrag copilul de la ora de religie.

  – Problema e pentru parintii care sunt credinciosi si nu-si retrag copiii de la ora de religie. Trebuie sa mearga la ierarhii bisericii care le dau profesorilor binecuvantare sa predea si trebuie explicat ca sunt anumite aspecte care inspaimanta copilul, sau il formeaza sa judece si sa arunce cu “pietre” in loc sa-l formeze sa fie bun, iertator, milostiv si sa nu judece. Ierarhul trebuie sa inteleaga ce pericol reprezinta perspectiva de predare a anumitor teme religioase sau parerile personale ale profesorilor (X, Y, Z trebuie nominalizati) pentru sufletele copiilor. In fata lui Dumnezeu, responsabilitatea acestor profesori e enorma, la fel si a ierarhilor care le dau binecuvantare sa predea.

  Legat de darwinism – am vazut ca s-a adus in discutie. Am studiat la liceu. Am avut o profesoara cu mintea limpede si ne-a predat teoria f.structurat incat mi-a fost usor sa invat si sa iau nota mare. Dar in afara de procesul de memorare, am avut prostul obicei sa chestionez aceasta teorie si am ramas cu intrebari fara raspuns din partea profesoarei. Mai tarziu mi-am dat seama de eroarea de logica care exista in sustinerea teoriei. Darwin a observat similaritati intre specii. Se stie ca o eroare de logica des intalnita este aceea de a confunda cauzalitatea cu corelatia. In cazul teoriei evolutiei avem corelatie si nu cauzalitate, dar este prezentata drept cauzalitate cu argumentul “s-a intamplat in milioane si milioane de ani”… La capitolul asta inca am problem sa inghit teoria evolutiei, nedemonstrata riguros nici pana acum, ci reprezentand doar o axioma acceptata de oamenii de stiinta. Sunt oameni de stiinta care accepta “Intelligent Design”, dar e cale lunga pana sa ajunga sa se predea in scoli.

  • sunt curios daca ai mai putine probleme sa inghiti creationismul decat ai ca sa inghiti evolutionismul.

  • Factorul credinta determina sau nu inghitirea creationismului. Nu-mi discut credinta si nici nu mi-o justific – suntem liberi sa credem ce vrem 🙂

  • dar cred ca faci o greseala de abordare: pentru a decide daca accepti sau nu evolutionismul folosesti creierul (ratiunea), insa pentru a decide daca accepti sau nu creationismul folosesti inima (credinta).

   ori ratiunea nu are multe sanse in fata inimii, asta e stiut de mult timp, deci e inutil sa le pui in contradictie – in cel mai bun caz iti vei altera gandirea, in cel mai rau caz devii nevrotic 🙂

   ce sa fac ma, toti credinciosii aveti problema asta: de a crede sau nu la modul literal tot ce scrie in biblie.
   daca acolo scrie ca Dumnezeu a facut omul, si voi credeti, atunci trebuie sa credeti si ca Iona a locuit vreo 3 zile in burta unui “peste mare”.

   biblia e fictiune, da-oncolo de treaba. si totusi credinta genuina e reala pentru ala care o practica, eu sunt convins de asta. asa ca practicati credinta si atat, e cel mai bine.

  • asa e, Robo, ai dreptate. Inima imi spune ca nu ma trag din maimuta, ca trebuie sa fie ceva divin in sufletul meu, desi rational ma vad ca arat ca o maimuta, mai ales cand sunt obosita 😆 si poate mananc ca o maimuta cand nu mai pot de foame 😆

  • Asta e chestia, ai tu dreptate pe undeva… Biblia nu trebuie luata mot-a-mot. E vorba de metafore acolo, nicidecum de chestii ca “Iona a supravietuit in burta balenei…” 😀

  • Off topic, pentru ca ai bagat chestia cu “darwinismul”:

   http://www.talkorigins.org/indexcc/list.html

   in cazul tau vezi CA111, CA201 si CA202, desi si restul e interesant. Ideea e ca totul a fost discutat si rasdiscutat.

  • Multumesc frumos pentru link. Din CA201 m-am poticnit la urmatoarele:
   “All are facts:
   • Life appeared on earth more than two billion years ago;
   • Life forms have changed and diversified over life’s history;

   Nu le consider fapte (un fapt este demonstrabil ca s-a intamplat), pe cand gradul de incertitudine al celor doua afirmatii este enorm. Poate s-a intamplat, poate nu, nu stiu, nimeni n-a demonstrat riguros cele doua afirmatii. De aceea sunt considerate axiome si s-a plecat din acest punct cu rationamentele stiintifice.

   Intr-adevar, e off-topic si imi cer scuze.

  • pai pentru punctul 1 e sigur ca s-a luat in considerare varsta celor mai vechi fosile, care probabil s-a datat cu carbon.

   pentru punctul 2 mie mi se pare evident, atat timp cat aceleasi fosile spun ca au existat animale care acum nu mai exista.

  • @cristina: citeste tot, cel mai bine toate claim-urile si raspunsurile cap coada.
   “The word theory, in the context of science, does not imply uncertainty”.

   Ideea e ca “erorile de logica” pe care, culmea, numai nespecialistii le vad, au fost deja abordate si s-a dat raspuns la ele, nu esti tu prima care le descoperi, stai linistita.

   Tine cont de un lucru (si cu asta inchei): oamenii care se ocupa cu asa ceva, specialistii adica, au acces la un munte de date obtinute din experimente si observatii care nu pot fi predate in intregime in invatamantul preuniversitar. In liceu inveti doar o introducere, crede-ma stiinta e mult mai multa decat ce faci tu in cateva ore. Daca imi spuneai ca ti-ai luat doctoratul in microbiologie pe la vreo universitate din top 100 sau ceva de genul si tot nu esti convinsa, te mai credeam. Daca nu, nu prea cred eu ca stii ce “s-a demonstrat riguros” si ce nu.

   Uite inca un link interesant:
   http://en.wikipedia.org/wiki/Four_stages_of_competence

   S-a mai si demonstrat ca, cu cat oamenii au tangente mai vagi cu un domeniu, cu atat isi inchipuie ca sunt mai calificati sa dea lectii altora in domeniul respectiv.

  • Asa e, alex. Numai cei care au doctorate la universitati de top au voie sa nu fie convinsi si sa se exprime pentru a fi crezuti, plebea care-a primit doar o spoiala din teoria evolutiei in liceu ar face bine sa tina ciocul mic. Nici macar neconvingerile sa nu si le expuna. Daca citesti mai bine ce-am scris, vei vedea ca n-am dat lectii nimanui, ci pur si simplu mi-am exprimat convingerea ca e o eroare de logica in felul in care se prezinta aceasta teorie. Nu neg teoria 100%, ci felul in care au pornit la drum cu aceasta teorie. Argumentul de miliarde de ani imi inhiba complet neuronal meu singurel… si nu e vorba de fosile si de datare cu carbon, e vorba de aparitia primelor organisme monocelulare. Dar poate au fost si alea datate cu carbon si eu nu stiu. 😆 Dar, ai dreptate: Cine sunt eu (eu cu litere mici) sa fac asemenea afirmatii. Sa stii ca profesoara de biologie din liceu a fost foarte profesionista – si ea ne-a avertizat: sa nu va prind ca veniti la mine sa-mi spuneti ca omul e creat de Dumnezeu. Presupun ca si ea s-a inscris pe unul din nivelele de competenta descrise in link-ul tau. 🙂

  • Acuma intelege-o si pe saraca ta profesoara de biologie. Ai vazut din comentariile de aici ce poame sunt profesorii de religie. Gandeste-te ca ea era colega cu asemenea fenomene ale naturii (create de Dumnezeu, fara indoiala) si trebuia sa ii suporte vrand-nevrand. Daca mai incepeati si voi elevii cu tot felul de teorii dubioase isi lua lumea in cap. Ramaneati fara profesoara de biologie.

   Revenind la un ton serios, tu poti sa ai orice fel de convingeri vrei, am avut colegi care se indoiau sincer ca Pamantul e o sfera pentru ca profesorul de geografie nu le demonstrase asta riguros (bietul om ne-a comunicat doar forma Pamantului si atat). In schimb eu pot sa am convingerea cu tu n-ai idee despre ce vorbesti in chestiunea asta. Daca studiai mai mult decat era dat in manualul de liceu discutam altfel.
   Asa ca let’s agree to disagree.

  • alex, sunt batrana 😀 Vin din paleoliticul ateu, materialistico-science-fiction 🙂 N-am facut religia in scoala si profesoara mea n-a fost colega cu profesori de religie pentru ca nu existau pe-atunci.

   Am plecat la postarea cu spaghete Bolognese 🙂 oricum locul femeii e la coada tigaii, ce treaba are ea cu gandirea, oricum habar n-are nici ce gandeste 😀

  • partea buna si reconfortanta la stiinta este ca nu trebuie sa “crezi” in nimic, pentru ca totul este demonstrabil rational iar stiinta insasi are standarde extrem de dure pentru acceptarea sau nu a valorii de adevar a unei afirmatii/ teorii.
   partea mai putin buna e ca acele demonstratii nu sunt accesibile omului de rand, deci nu are nici un sens sa ma apuc eu acum sa chestionez o teorie stiintifica, pentru ca nu am pregatirea necesarsa sa o chestionez si risc sa cad in iluzia superioritatii de care zicea Alex mai sus.

   deci daca nu sunt adeptul teoriei conspiratiei, trebuie sa iau de bun ceea ce spun oamenii de stiinta. e si asta o credinta, dar mult mai usor de acceptat rational vorbind.

   de exemplu, nici macar demonstratia faptului ca pamantul este rotund nu imi este accesibila, asa ca iau de bune rezultatele altora care au cercetat problema.

 79. La ora de religie, baietelul meu a cerut voie la toaleta; doamna de religie a spus ca nu se duce nicaieri pana nu termina pagina de citit … a facut pe el in clasa …

 80. Intr-a XI-a, am facut religie cu o duduie care ne preda despre nr. ingerilor, clasificarea ingerilor, functiile ingerilor buni etc. Abera intr-un mod incredibil, dadeam lucrari de control etc. Pana intr-o zi cand am inceput ofensiva si am inceput sa demontam tot felul de teorii in lucrarile de control, cu argumente stiintifice. S-a mai potolit, dar anul ala a fost epic.

 81. Este aici o gluma chiar pe tema asta:

 82. Isus Hristos nu a obligat pe nimeni sa-l urmeze, ci a spus :”daca voieste cineva sa ma urmeze, sa-si ia crucea si sa vina dupa mine”. Biserica Ortodoxa si-a rezervat insa acest drept, mai
  presus decat Hristos.

  Fetita mea este in grupa 0 si am retras-o de la ora de religie pentru ca noi nu apartinem vreunui cult. Eu consider ca mai mult decat faptul ca ma rog impreuna cu copilul meu acasa, ii citesc din Biblie si ii vorbesc despre Dumnezeu, nu cred ca poate sa faca mai mult si mai bine Biserica Ortodoxa prin orele de religie.

  Am solicitat sa fie modificat orarul insa atat invatatoarea, cat si profesorul si directoarea scolii au spus ca nu se poate, iar fetita mea este lasata in timpul orei de religie pe holul cancelariei intr-un colt. Cum pot combate legal acest comportament abuziv al scolii si al bisericii ?

  Religia, cultul sau biserica nu ne mantuieste cu siguranta, dar credinta da. Religia dezbina oamenii, nu ii apropie. Religia este rece, nemiloasa, neiertatoare, pe cand credinta este plina de pace, iertatoare si plina de mila, asa cum a fost si Isus cu noi.

 83. Sunt sigur ca dvs nu ați deschis niciodată Biblia sau credeți într-un dumnezeu fals, așa cum vă înșeală îngerii căzuți. Daca precepția ta despre Dumnezeu este greșită, acea credință nu este deloc lucrătoare și mantuitoare în viața de apoi. Învățătura catolică este greșită cu privire la Dumnezeu și prin urmare nu te poți mântuii în cardul ei. Adevărul lui Dumnezeu revelat în ortodoxie, este mai presus decât filosofiile oamenilor, provenite din mințile închise de răutate, pasiuni și egoism.

 84. Nu-mi vine sa cred ca,in povestioara ta fabricata(de amorul artei)strecori cu buna stiinta , cuvinte greu de citit si reprodus si o manipulare indusa contra preotilor/ortodoxiei!Poate varsta si nestiinta iti dau “aripi”,dar nu au scuza.Un preot este trimisul Domnului pe pamant,indiferent de varsta.Apoi expresia atribuita unui preot” de dobitoc” ,este reflectia ta in oglinda .Poate iti da de gandit!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green