Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Brain Institute vrea să facă cât mai multe operații pro-bono

Screen Shot 2015-04-08 at 12.24.27

Am scris deja de mai multe ori despre neurochirurgul Sergiu Stoica și despre Brain Institute, clinica fondată de el, în care se face neurochirurgie minim invazivă la cele mai înalte standarde, sub deviza “Creierul nu trebuie să știe că a fost operat“, preluată de la părintele neurochirurgiei moderne, dr. Harvey Cushing.

Ce înseamnă neurochirurgia modernă, minim invazivă? Înseamnă operații cu tot părul pacientului pe capincizii mici, bine plasate, fără bandaje, fără drenuri, durată redusă de spitalizare, dureri post-operatorii mai mici, cicatrice mai mică și mai puțin vizibilă, de cele mai multe ori, invizibilă, pentru că este sub păr. Practic, se decupează o bucată mică de os și se operează prin “găurica” rezultată. La finalul operației, osul se pune la loc. Nu, nu e glumă, am văzut cu ochii mei pacient operat fără să i se taie un singur fir de păr, nu vorbesc din povești. Și am văzut și pacienți operați prin metode învechite, rași pe cap, cu 100 de bandaje, turbane și tuburi de dren, cu cicatrici uriașe și șanțuri adânci și șerpuitoare pe suprafața pielii capului, pe care le vor purta cu ei toată viața.

Ce înseamnă “cele mai înalte standarde”? Păi, de exemplu, să poți face inclusiv operație cu pacientul treaz. Aceasta se bazează pe o tehnică anestezică ce presupune trezirea pacientului în timpul operației, la anumite intervenții care se fac în zone ale scoarței cerebrale care se ocupă cu vorbirea, scrisul și mișcările. Discuțiile cu pacientul și reacțiile lui, practic, ghidează chirurgul, ajutându-l să nu atingă în vreun fel centrii nervoși importanți și protejând astfel pacientul de eventuale sechele neurologice post-operatorii. Ducând această tehnică la extrem și dorind să dovedească viabilitatea ei, o echipă chirurgicală din Statele Unite a operat un violonist celebru în timp ce acesta a interpretat un întreg concert. În România, Brain Institute a făcut deja de mai multe ori genul ăsta de operație, cu pacientul treaz. Citiți aici povestea uneia dintre ele și veți înțelege ce știe să facă doctorița Anca Vișan, anestezistul echipei și fondator al clinicii, alături de Sergiu Stoica. 

Ce mai înseamnă “cele mai înalte standarde”? Păi, mai înseamnă și gradul acela uriaș de umanism pe care ar trebui să îl conțină, în ADN-ul ei, meseria de medic. Nu suntem obișnuiți cu el în România, din cauza sistemului medical monstruos care distruge în fiecare zi oameni, suflete și vocații, dar la Brain Institute toți pacienții sunt înconjurați de medici calzi și empatici, de oameni buni, care înțeleg că momentul acela în care te operezi pe creier nu e unul banal și fac tot ce le stă în putiință să transforme experiența fiecăruia într-una cât mai suportabilă și mai blândă.

Nu în ultimul rând, tot contrar obiceiului românesc, Sergiu Stoica e genul acela ciudat de doctor care vrea să formeze medici mai buni decât el. Și lucrează la asta încă din momentul în care a înființat Brain Institute. A recrutat anu trecut, printr-un concurs național, neurochirurgi tineri pe care i-a luat deja sub aripa lui și îi crește, învățându-i zilnic absolut tot ce știe, iar în perioada asta așteaptă din nou aplicații la careers@braininstitute.ro din partea altor tineri neurochirurgi interesați să învețe de la el.

Bun. Și acum ajung la motivul pentru care am scris acest text:

Atunci când a pornit la drum, Brain Institute s-a prezentat ca fiind prima instituție medicală privată non-profit din România, care reinvestea toate resursele disponibile pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților și a practicii medicale, precum și pentru cercetare și educație. Adică – mai clar! – medicii, chiar și cei fondatori, erau plătiți cu salarii și atât. Nici un leu din profitul clinicii nu intra în conturile lor, toți fiind în interesul pacienților. Între timp, lucrurile s-au mișcat și mai mult în direcția nevoilor pacientului. Pentru că nu toată lumea își permite să plătească o intervenție, fie ea și la un preț de 10 ori mai mic decât în Europa occidentală, Brain Institute a înființat Fundația pentru Neurochirurgie Modernă, care își propune să susțină cât mai multe operații pro-bono. Din donații, din parteneriate private sau din redirecționări de impozit, așa cum funcționează orice fundație. Deja din martie 2015, 4-5 pacienți sunt operați pro-bono în fiecare lună, dar ideea e ca acest număr să crească cât mai mult. Brain Institute a mai demarat și un program de cercetare pe neuro-oncologie, care, de asemenea, are nevoie de finanțare.

V-am povestit toate astea, ca să vă pot spune la final că puteți contribui și voi la lucrul ăsta bun care i se întâmplă României și se numește Brain Institute. Puteți dona pur și simplu, puteți 2% din impozitul pe venit, 20% din impozitul pe profitul companiei și așa mai departe. Aflați toate detaliile de AICI, iar pe cele referitoare la redirecționarea a 2% din impozitul pe venit le copiez eu și mai jos, căci suntem în plin sezon de depunere a declarațiilor.

Pentru veniturile provenind din salarii se completează Formularul 230, iar pentru veniturile obținute din activități independente Formularul 200. Acestea se depun, până la 25 mai 2015, la registratura organului fiscal sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Aici găsești adresa administrației financiare de care aparții cu domiciliul. 

 • Descarcă Cererea 230 completată cu datele Fundației pentru Neurochirurgie Modernă, dacă ai realizat venituri din salarii și asimilate salariilor.
 • Descarcă Declarația 200 completată cu datele Fundației pentru Neurochirurgie Modernă, dacă ai realizat venituri din alte surse: profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, chirii etc.

V-aș mulțumi dacă ați da și mai departe acest text. Iar, dacă sunteți director de marketing într-o mare companie care face CSR, m-aș bucura să puneți Fundația pentru Neurochirurgie Modernă și Brain Institute pe lista entităților în care merită să investiți.

4 comentarii

 1. ce tare esti Simona 🙂
  operatiile pe creier mai tari decat fizica teoretica ,
  l-ai luat pe Nic

 2. la formularul 230 (salarii), sectiune II, punctul 2, se completeaza ceva in casuta “Suma(lei)” sau se lasa gol?
  merci

 3. suma o compeltezi daca ti s-a dat fisa fiscala,daca nu, o primesc si asa cei de la administratia fiscala. iti spune io,ca am strans vreo 70 de deastea inca din ianuarie, pt ai mei.

 4. Ar fi si cazul draga mea Simona sa mai faca pro bono sunt atatea cazuri ramase pur si simplu sau lasate ar fi termenul sa moara …copii, mame si nu numai .Sincer in ce tara traim si cand am ajuns asa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green