Povestea celor 7 cartofi cu slănină și mult unt sau despre cum ajungi să miroși a usturoi și în suflet
Ce ați citit e un fragment dintr-o discuție despre mâncare și băutură pe care am avut-o cu o fată simpatică. Citiți toată discuția pe desprealcool.ro, adică aici, răspunsurile sunt chiar haioase. Vedeți că trebuie să dovediți înainte că sunteți majori.
Eu (insarcinata in 9 luni), sotul si copilul de 1 an si 3 luni. Seara pe la ora 19. Ce sa gatesc, ce sa gatesc. Fac mancarea mea preferata: cartofi copti (pe care-i mananc punand sare si unt pe fiecare feliuta) cu rosii, branza sarata si usturoi. Baietii mei au mancat cat au mancat, dar nu prea mult. Tooot restul si a fost cat sa ma satur de 2 ori am mancat eu. Cine a nascut noaptea la ora 3? Eu? A mai apucat cineva sa-mi faca ce se face inainte de nastere? Nu. Fix asa am nascut cu cartofii in mine si mirosind a usturoi.
Carmen
Hop si musca in lapte:
Sigur copilul avea 1 an si 3 luni? Dupa capul meu era cam mic … mai ales pentru menu-ul ce urma sau mic asa, in general!
se poate, maica, se poate. Ia pe degete. Se poate si copii nascuti la 11 luni diferenta.
Se intampla mai des in tarile unde concediul de maternitate e de 3 luni si nu 2 ani asa incat sa se preocupe sa stea cat mai mult in concediu.
N-am zis ca nu se poate, doar ca … pentru luat 11 pe degete imi lipseste unu. Ca mi-e mai la indemana (sic!) sa numar lunile doar cu degetele de la maini. Si cand aplaud fac la fel. Am apucaturi, recunosc. 😆
N-ai inteles nimic,matrix. Carmen era insarcinata in 9 luni, iar sotul si copilul (cred ca nu ala din burta) erau insarcinati in 1 an si 3 luni. Ce e asa greu, ma rog? 😛
Am ramas incarcinata cand cel “mare” avea 6 luni. 6 luni+9 luni = 1 an si 3 luni ;))
@Carmen:
Exact ce spuneam mai jos, de nevoia unui curs general, isisa, pe blog. Acum isi facu loc in curicula si unui de matematica digitala.
@Adi:
Dom’Profe, scoate notele de curs si considera-te insarcinat.
@carmen:
Un cadou?
http://www.ilux.ro/ceas-pentru-etajera-tip-tac-antartidee.
Da, socoteala e buna.
Eu in alta partea vroiam sa dau un (im)bold fontului, in partea ACEEA. Mai bine foloseam majuscule, ca Simona n-are editor.
culmea usturoiului: am mancat asa de mult incat nici pisica nu mai statea langa mine.
asta daaa, e bunaaaa 😆 am sa incerc si io cu mata mea vizitatoare, sa vad efectul! sa vad daca m-o mai place… semnat: un fan usturoi fara leac
Acu vreo 2 saptamani aveam o intalnire pentro o colaborare cu o cucoana simandicoasa 😮 .Ma suna dimineata si-mi spune ca sa amanam pe maine.Zic ok si cum in meniu aveam peste prajit cu mamaliguta , trantesc langa si un mujdei periculos 😆 !Tocmai ce mancasem si zaceam “lesinata” pe canapea cand suna telefonul si hop cucoana cu pricina ma intreaba daca ne putem vedea intr-o ora!!!What?!!!??? 😡 Dupa juma de legatura de patrunjel molfaita , o cafea , si vreo 4 Orbit , cre ca nu am mirosit prea tare!!! 😎 😆 😀
incearca si rontairea a catorva cuisoare. 🙂 le-am testat si la mine au mers
Vrei un sfat? Fii atenta: in loc de apa la mujdei foloseste zeama de lamiie. Este ceva mirific! Pastreaza gustul, taie din arsura provocata de usturoi si diminueaza sesizabil mirosul. Se combina sublim cu fasole verde pastai! Sa-mi spui daca ti-a placut. 🙂
Thank you!
@ Kathryn : 💡 De cuisoare nu am stiut si am mereu prin dulap , pentru diversele experimente culinare & ceai & design de iarna la scoala la cel mic – intr-o portocala infipte cuisoarele ( cu model of course) 😀
@ gicone : Mvaiiii fasolea verde pastai cu mujdei esteeeee….opera de arta culinara!!!!In aceeasi categorie as situa si chiftelutele de dovlecei & mujdei!!!! 😉
@Lela: cuisoarele nu stiu cum le-am gasit ca solutie, dar pana acum nimeni nu s-a prins cand am mai comis-o cu mujdeiul. 😉
In alta nota, vazand combinatie de apa cu mujdei, a picat fisa ca in sud se face cu apa. Sper ca nu va suparati daca va pun si reteta mea de mujdei, fara apa. Se ia una bucata capatana de usturoi. Se curata si se da prin presa. Dupa care se pune sare dupa gusta, un sfert de lamaie stoarsa si se freaca un pic asa. Daca e mana puternica se incepe frecarea usturoiului cu ulei cu mana, daca nu se baga mixerul. Si faci toata chestia ca si cum ar fi o maioneza. La toata trebusoara asta, in functie de cat doresti sa iti ia gura foc, se adauga sau nu smantana/iaurt grecesc. Prietenii mei prefera la gratare varianta cu smantana. La cererea publicului, sambata trecuta s-au consumat vreo 3-4 capatane si jumate de galetusa de smanatana, la vreo 15 persoane. SI nu a mai mancat nimeni nici orbit, nici patrunjel, nici nimic, ca toti duhneam a fum si usturoi.
Eu, tot insarcinata, cam in 7-8 luni cred, cu iminenta de avort, stateam la socri pentru o judicioasa supraveghere cu schimbul. Statea toata familia cu ochii pe mine ca pe butelie si ma rasfatau de nu mai puteau. Si, spre disperarea lor care nu mai stiau ce sa-mi faca si sa-mi dea, imi cumparam zilnic un borcan de castraveti in otet de 800 g (parca-l vad, usor hexagonal, cu niste cornisoni miiici) si, dupa ce haleam singura TOTI castravetii in maxim juma’ de ora, incepeam sa beau otetul ala. Numai interventia hotarata a soacra-mii facea sa nu beau tot otetul si sa ma opresc pe la jumatate. Pofta asta m-a tinut cam o luna.
Cel mai tare a fost cand, intr-o noapte pe la 10, am inceput sa ma invart prin bucatarie, deschizand si inchizand usa frigiderului, nehotarata. Pana cand m-am decis ca ceea ce-mi doream la ora aia era o ceapa taiata marunt si frecata cu sare, amestecata cu o ceasca de pasta de tomate asa direct din frigider, la care am adaugat piper si niste branza de burduf. Am avut niste arsuri gastrice de am dormit in fund in noaptea aceea.
Eu, insarcinat de 4 ani (de parinti, sa-mi termin facultatea), beam cam multa bere. Si nu doar bere. Adormit WC, pierdut ochelari ( -8.5 dioptrie, va dati seama cum eram daca nu mi-am dat seama ca nu-i am pe ochi), regasit din fericire. Noaptea, pe la 3 … nu, nu nascut nimic, da’ trezit cam buimac in miros intepator de clor. Privit in jur, nepriceput ce cautat acolo, dumerit (intrucatva) pana la urma, pornit cautat ochelari. Injurat de catre toti colegii pe care-i trezeam, resemnat, gasit pana la urma. Insarcinat in 4 ani, cum spuneam. 😮
In acel an s-au facut ” hoarde ” intregi de ghebe. Cosuri, saci, carute se opinteau cu opintici si se ingramadeau pe drumul satului de cat pe ce popa numa si numa sa bata clopotele ca-i prapad. Buna ne-a trimis veste cum ca musai sa fim si noi prezenti la minune ! Am adunat jdemii de ghebe iar pentru a ne sarbatori osteneala buna a tras prajitura aceea cu foi de miere, crema de gris si dulceata. Seara, evident ca am mancat ghebe cu mujdei de usturoi care cat l-a tinut ficatul. Am fost culcati in ” heie casa ”, camera cea buna, unde pe masa acoperita frumos cu stergura, trona prajitura bunicii in asteptare pentru a doua zi – ca nu-i buna decat pe-a doua zi, cica…..! Ragaind a duhoare de usturoi si vin am adormit toti sase visand intinderi nemarginite de opintici care rasuflau si-n vis a mujdei. Dimineata, incercanati dar frumos mirositori am cerut bunicii prajitura….. ! Nu pot sa va dau, spune ea imbufnata infoindu-si a fastaceala naframa si surtul,…….! Cum dar ai spus ca dimineata ……! Am zas, am zas da put rau si foile si crema, noa dara de la rasuflarea voastra parca-i crema de ai / usturoi / nici vanilia ce-o pusai nu se mai simte , bunu vostru care manca orisice………………………………………………..!
n-o putu gusta si sta tepsia plina, acolo pe veranda la aerisit.
Punctele acelea inseamna — mai ales dupa ce be o ” fele de rum cu miere cristai ”ar manca si umplutura curcanului !
@francesca:
Ziceam undeva, mai cu sfiala, de un editor, dar citind ce scrisesi mai sus, simt nevoia acuta a unui dictionar. Cu umplutura aia ma arunca-si in haos gastric. Sau gastronomic, ca nu stiu unde sa-l “ancadrez”, cum ar spune d-na Sarbu.
un fel de cocktail.
da,da, editor sa fie.
no, eu sunt la munca. La birou. Departe de Romania, de mamaligi, mujdeiuri si ghebe si prajituri cu foi cu miere si alte cele.
SA PICE GREU ALUIA CARE CUMVA INDRAZNESTE SA MANANCE ASA CEVA ASTAZI, si nu da si la cei din jur, de sufletul si saliva pofticiosilor ca mine.
Femeie, fa-ti si tu! De ce sa moara capra vecinului? Da un serch pe Google, sigur ingrediente neaose se gasesc, ca suntme in era globalizarii. Romani sunt peste tot in lume. 😉
nu sunt ghebe aici, ca le cautati. iar galbiorii sunt rari si 30 euro kilul.
inghitim in sec , dar macar un vin sec gasim si pe aici/acolo 😎
Hmmm… nici in sezon? De la taranii locali daca te imprietenesti cu ei? Apar des in meniuri prin Europa, si la preturi OK, la restaurant. Asa i-am descoperit, ca de acasa nu ii stiam. Eu stiu cum am sarbatorit cand am descoperit varza murata… demential! Gata… in weekend facem ciuperci! Si dovleac la cuptor…
Eu am mancat intr-o seara niste peste cu o tona de mujdei, dupa care m-am gandit ca ar fi cazul sa plimb un pic patrupedele gospodariei. Si m-am aplecat sa-i pun lesa cainelui, moment in care, ca o adevarata lady ce sunt, de la stomacul prea plin de mujdei, am ragait un pic. Bietu’ caine, cand a simtit mirosul a stranutat de cateva ori la foc automat, dupa care a luat-o la fuga de langa mine schelalaind si frecandu-si nasul de iarba! Se pare ca nu-i prea place usturoiul…. 😆
😀 😀 😆 😆 😆 😆

Baiiiii 😉 😉 😉 pe bune! super tare 🙂 Si se spune ca “girls don’t fart”, daa… si nici usturoi nu mananca 😛
insarcinata regulamentar, tot regulamentar regim ( mancat sanatos si la ore fixe , ca la carte); medicul meu ( o ea) – foarte drastica, ma cantarea la fiecare vizita ( si erau dese vizitele pen’ca aveam ceva probleme) si la fiecare vizita imi amintea pe un ton rastit-mamos sa nu indraznesc sa ma ingras mai mult de un kil pe luna ca e jale mare
Stres maxim, ce mai, cand venea cantaru’ incepeam sa ma contractii si palpitatii ceva de speriat.
Anyway, se face luna martie , aveam fo 7 luni ( 7 kile luate – mistho, nu?) si vin mucenicii: d-aia “ciorba” cu muuulta scrotisoara si muuulat nuca; bag in doua zile ca la fo doua oale mari. Si cu zahar mult. Ca asa imi plac. Se termina si ma gandesc sa mai fac o oala ca nah, pana la anul in martie mai e mult. Si bag si a treia oala. M-am socotit eu asa ca daca nu mananc nimci altceva o sa fie bine. N-a fost.
4 kile luate in 10 zile ( doar femeile pot confirma ca este posibil, nu faceti calcule, 4 au fost!)
ma rog, scandal mare la dna dr…nascut in sapt 37 , copil perfect sanatos , devenit un adolesecnt perfect rebel ( pleonasm) care e topit dupa mucenici (d’aia ciorba, of course)
mama a mancat slana cu ceapa si ridichi cand era gravida. 🙂 prin urmare eu mananc ridichi goale de ce mult imi plac, iar cu slana e de-a dreptu ironic intr-un fel. Acum vreo 10-11 ani, constat cu neplacere si stupoare ca mi se face rau de la carnea de porc ( a se citi greturi si varsaturi). Doar ce miros ca isi face tata ceafa si ma ia cu ameteli, dar mi-e si un dor de ceafa cu mujdei. Trecand peste dor, multumita cantitatilor industriale de slana consumate de mama gravida, pot sa pap cata slana vreau si nu mi se face rau 🙂
@eva:
Insarcinata regulamentar … misto formulat! Sa-ti traiasca adolescentul rebel. Si mie-mi place “ciorba”, incearca s-o presari la anul cu putina lamaie rasa. Aaaa … si fa colorezii (regionalism din regat pentru mucenici) cu o seara inainte, pe 8 Martie … dupa ce ajungi acasa de la intalnirea fetelor (isi pot permite macar de ziua lor sa fie rebele. Am ocolit elegant sa le numesc adolescente, dar nu excludem, nu?)!
daaa! cu lamaie rasa, of course- am uitat sa mentuionez dar nu uit sa adaug in oala:)
si colarezi! STIU! putini ma inteleg ( si cand se prind putin de tuci…sunt divini!) cand merg la mama prima data o sa ii comand niste colarezi ( mie nu imi ies la fel.) sa traiesti matrixbarine! mi-ai redeschis ochii , nu stiam io ce imi lipseste lately
dg
hai pe vaporul roz
zi ceva , ca pe mute asa nu-i prea bine 😳
matrixbrain, io ce sa fac amu daca tu nu ai bunici ardeleni ! Chestia aceasta – umplutura curcanului – este un amestec de nuci macinate, coniac etc. cu care bunica indopa curcanul pentru fragezirea carnii. Respectivii curcani ”frajeti” erau pentru masa de revelion. ” Coktailul ” respectiv , era ascuns de Buna in ” puiucul almarului” pentru a nu fi dibuit de Bunu. – Io cred ca n-o da de bunatatea aiasta….. !!!??? Numa m-oi trezi cum stiu io ca face ” cobarlaul ” de Bunu-to, fara curcan ” fraget” ………..noa, amu da-l in bai co-i face altul …..!!! Cam asa se consola Buna cu gandul la ” cotropitor”.
@francesca:
Si bunica mea indopa curcanul cu nuci, dar intregi si inainte sa-l taie. Cu coniac cred ca se fragezea bunicul de Pasti, cand veneau finii cu plocon, dar fondul traditional era tot tuica. Dibuitul … ce-mi place cuvantul asta … se facea si la noi si avea ca obiectiv fie damigeana cu visinata, fie carnatii afumati, rataciti printre bucatile de muschi din borcanul cu untura. Odata bunicul, cotroband cu polonicul, a gajbit cativa carnati de ziua lui (Ion), cand a avut cativa vecini si rude venite sa-l ureze si bunica l-a certat, pentru ca inca nu daduse coltul ierbii sa umble la borcan. Dar, na!, nu se facea de ziua lui sa-l besteleasca. Data urmatoare, la nici o saptamana, bunicul a schimbat metoda si a topit intreg borcanul intr-un lighean cu apa calda, a pescuit portia de carnati si untura s-a reasezat dupa racire exact cum a fost, neteda si alba ca o coala de hartie. Completarea cu untura dezlocuita de legea lui Arhimede a fost completata dupa topirea catorva sunci, alegandu-se si cu o mana de jumari alaturi de carnati. Abia la prasila d-intai s-a dovedit hotia in forma continuata.
Si eu mananc usturoi in draci, de imi iese prin toti porii 😛 si imi plac si muraturile, pot manca cate un borcan intreg odata si sa beau si zeama. Si nici macar nu-s insarcinata..nu stiu ce o sa ma fac cand chiar voi fi 😛
o sa le urasti pe astea si o sa vrei dulceata de ceapa 😛 😎
ca tot se vorbeste d eperioada insarcinarii, ei bine, eu visam munti de salam si parizer, ceea ce, in viata reala nu manacam deloc, bine in viata reala de sarcina chiar nu am mancat decat perfuzii. dupa ce am nascut, primele doua lucruri la care am pofitit de se surpa spitalul pe mine:apa si un covrig.dupa 6 luni si o saptamana in care maxim am baut un pahar de 200 ml cu apa intr-o singura zi, bai beam apa de parca sezusem in desert o mie de ani.
cu usturoiul e mare poveste, la noi e ca apa si berea,adica nu lipseste din casa.1-2 kg/luna nici nu se simt,dar zilnic face parte din dieta.
tin minte ca a trebuit sa merg mai demult intr-un loc unde nu era carne, rabd o zi, dar a doua, mai pe seara, mai unde nu ma paleste o dorinta de ramator de nici potopul lui Noe nu ma oprea. Da, am mers 50 de km cu masina pentru o ceafa numa putin perpelita, de ramator autentic. Doamne ce gust! Simtirile toate s-au inviorat,toate s-au ridicat din letargie.
si de atunci, oriunde plec,daca nu-s sigura ca pot conta pe carne, iau preventiv cu mine,de acasa, oarece ramator.
Si noi, care tratam tratam letargia cu telina …
am facut o dulceata de ardei iute dementiala! cu usturoi alaturi este ceva de vise XXX,ca oricum nu dormi dupa ce manaci o lingurita. dulceata de aia fara otet-blasfemie retetele de dulceata de ardei iute cu otet,anatema sa fie- asa, cu multe soiuri, cu scortisoara si cuisoare, Doamne, un curucbeu de gusturi!
Am auzit-o si p-asta. Cum mai draga @nike, dulceata de ardei iute … si cu usuroi? Tu vrei sa ne anihilezi simturile in plin sezon gustativ, cu gutui amarui si puf galben … Ca e dementiala chiar n-am nici o indoiala. Maine-poimaine ne inviti la o dulceata de diluata cu monoxid de hidrogen. Stii ca si ala-i toxic? S-a semnalat cazul de catre un roman din Parlamentul European. Ce-o fi la piciorul curcubeului a doua zi refuz sa-mi inchipui. Cuisoarele sper ca sunt fara floare si scortisoara rasa, daaa? Ce de pofticioase pe blogul asta! Nu care cumva … 😆
matrixe, dulceata o poti manca si fara usturoi langa, nu in ea(nici eu nu pun usturoi in ea), par ezamplu la un muschi obraznic de ramator, terfelit prin ierburi uscate in casa, piper si intepat gratios cu furculita pentru ca sosul de cimbrisor de munte sa il patrunza bine, bine, la cuptor, in oala de pamant, pret la fo 2-3 ore.
Baga si tu reteta aia de dulceata de ardei iute fara usturoi acilisea, sa ne inspiram si noi!
Pica bine articolul asta, am mancat la restaurant romanesc acu’ 2 zile, m-am imbuibat cu mici, chiftele si fasole batuta + vinul aferent ca o balena(uta) esuata :)). Tocmai bagai de sama ca-mi miros toate hainele cu care am fost imbracata ca la cantina. Ps: inca mai simt micii aia intre masele, uoaaaaa..
acum ar merge o pita prajita cu unsoare, cu jumari mici mici, muraturi si usturoi si ceapa.. dupa ce am tot citit ce scrie lumea pe aici.
si boia iute, iute, presarata fin pe unsoare!
si o butelca de vin rosuuuu gros 😉
De fel eu am fost cam vegetariana, din nastere. Nu prea sufeream carnea, mi-era sila, etc. Carnati am gustat de vreo 3 ori in viata si de fiecare data am regretat si mi-am jurat sa nu mai gresesc. Chiftele si tocaturile erau un cosmar pt mine. Am ramas gravida cand aveam vreo 46 de kg. Cred ca corpul meu a simtit nevoia sa se echilibreze sau ceva, ca in primul trimestru am poftit la carnuri incredibil: visam noaptea carnati si costita de porc, mancam in fiecare dimineata oua ochi cu bacon. (de altfel, a fost singurul mic dejun de la care nu-mi era greata! Adica un mar imi pica rau, dar o slanina prajita nu!). Unde mai pui ca dupa atata carne, pt prima oara in viata simteam nevoia de alcool, ma topeam de pofta sa gust vin si bere (eu detestam berea!) si palinca. Stateam seara la un film cu sotul, si la un moment dat ma duceam la bucatarie sa beau apa sau ceva. Si lipseam lipseam. la un moment dat, exasperat sa ma astepte cu filmul intrerupt, aparea al meu sot sa vada ce fac: eu, cu masa plina ochi de mancare, la 12 noaptea, bagam frate! Cum a continuat povestea: m-am ingrasat 4,5 kg in primele 3 luni, apoi a disparut pofta de mancare cam de tot. Asa ca in total am luat 9 kg in toata sarcina, 1 singur kg in ultimul trimestru… O alta urmare: fiica-mea e supla si fff carnivora! Am senzatia ca cresc un pui de lup! Vorba ei la 3 ani: cea mai buna leguma este ardeiul umplut.
raluca,
si acum? inapoi vegetarian sau mama de pui de lup ? 😛
Asta-i unul din motivele pe (sau din, iar? sau care-i conjunctia??) care noi va invidiem pe voi… Voi puteti da nastere 😉 Slanina si carnati, putem da, mai abitir ca voi. Usturoi? E o intrebare retorica. Bere, vin sau palinca? DAA, mai abitir ca voi (sau ma rog, sa nu generalizez, totusi). Da-i un lucru pe care nu-l putem face… 🙂