Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Cât costă să fii tânăr artist

Screen Shot 2015-10-27 at 12.53.46

Ați avut vreodată curiozitatea să întrebați un artist plastic cam cât costă doar să te apuci să lucrezi? Doar să pornești pe drumul devenirii și al dezvoltării talentului tău? Am întrebat eu o prietenă și mi s-a făcut rău, când am citit răspunsul:

“Uite o listuță aproximativă, cu chestii basic, absolut necesare. M-am referit numai la pictat – ulei pe pânză și desen, cu materiale profesionale, de calitate. Nu am inclus acuarelă sau alte chestii, că nu folosesc, așa că nici nu știu cât costă… 

 În realitate, lista e mult mai lungă și mai complexa, mai ales dacă pânzele se prepară în atelierul propriu. Eu m-am referit la pânze gata preparate. Nu am pus pe listă nici ramele pentru picturi, care pot ajunge la prețuri exorbitante. Am pus doar ramele pentru desene, pentru că eu doar pe astea le înrămez.

 Așadar, pentru pictură: 

– șevalet – 100 euro/ bucata

– pânză in pe sașiu, diverse dimensiuni  – 1700 euro/ 40 bucăți (sau 30 euro/ pânză de 50×70 cm ori 72 euro/ panza de 100×120 cm

– pensule de diverse dimensiuni – între 5 și 50 euro/ bucata. Necesar: minimum 15.

– diluanți – 15 euro/ bidon, 5 litri

– esența terebentină – 12 euro/ 400 ml

– petrol -10 euro/ sticluță, 300 ml

– vernis – 30 euro/ sticla, 500 ml

– culori  – între 10 și 80 euro/ tubul. Necesar: minimum 20 tuburi = aprox. 900 euro

– palete culori – 9 euro/ bucata. Necesar: minimum 2 bucati

– cuțite paletă – 10 euro/ bucata. Necesar: minimum 3bucati

– rastel pentru pânze din lemn lăcuit (făcut, nu cumpărat gata montat) – 200 euro

 Pentru desen:

– hartie  – 10 euro/ coala, dimensiune 65×50 cm

– creioane – 2 euro/ bucata. Necesar: minimum 25

– cărbuni – 2 euro/ bucata. Necesari: minimum 5

– gume – 1-3 euro/ bucata. Necesare: minimum 3 tipuri

– planșeta – 20 euro/ bucata, la dimensiunea 50×60 cm

– ascuțitori multe, multe, multe, că se tocesc repede – 2-5 euro/ bucata

– mape – 40 euro/ bucata de 50×70 cm, luate din magazin. Necesare: foarte multe.

– rigle, cuttere etc.

– înrămare desen – aprox. 40 euro pentru un desen de 50×60 cm

Voi îndrăzniți măcar să trageți linie și să adunați? Că eu nu îndrăznesc. Păi, pentru scris, tot ce-ți trebuie e un calculator. Deja mă simt norocoasă, pe cuvânt.

Pe ideea asta, a susținerii tinerilor artiști (muzicieni, pictori și desenatori), care au nevoie nu doar de studii, laude și încurajări, ca să se dezvolte, ci și de bani serioși, Provident tocmai a lansat, cu sprijinul Ministerului Educației, și în parteneriat cu Școala de Valori, cea de-a doua ediție a burselor stART. Bursele stART se adresează tinerilor talentați la muzică, pictură sau desen și își propune să le ofere acestora sprijinul financiar de care au nevoie pentru dezvoltarea lor artistică. Ca să intre în competiție pentru aceste burse, tinerii artiști trebuie să depună un dosar care să includă, printre alte acte necesare, un video demonstrativ și un portofoliu de minim 5 lucrări. Unde trebuie să-l depună? Găsiți toate informațiile AICI .

Cine a trecut sâmbătă trecută prin mall-ul Băneasa Shopping City s-ar putea să fi văzut niște instrumentiști care cântau muzică clasică, în timp ce câțiva artiști o pictau (pe ea, pe muzică, da 😀 ), pentru ca apoi muzicienii să “cânte” și picturile de pe pânză, iar pictorii să preia și mai abitir note, tonalități și ritmuri, într-o împletire a muzicii cu pictura. Spectacolul s-a numit “Sinestezie” și a marcat lansarea celei de a doua ediţii a burselor. Puteți vedea în clipul de mai jos cum se poate face așa ceva.

Cunoașteți tineri artiști cărora le-ar prinde bine o bursă stART? Dacă da, îmi promiteți că le dați informația pentru a se înscrie? Ar fi păcat să rateze șansa unui sprijin financiar doar pentru că nu știu de existența acestei povești.

Ah, și dacă a ținut careva dintre voi să adune sumele acelea de la începutul articolului, spuneți-ne și nouă, celorlalți, rezultatul. O să ne așezăm înainte să-l citim …

Foto Shutterstock

47 comentarii

  1. Nu mai vorbim de muzicieni, cat ii costa: instrumentul/ele si intretinerea lor, cursuri, partituri, investitie in aspect (haine, machiaj etc), echipament de sonorizare, ore de studio, deplasari la concursuri, concerte, festivaluri. Asta fara sa punem la socoteala si toata productia: ingineria de sunet (pentru care trebuie calculator), comunicare, marketing, management etc.

  2. Circula un banc:
    “We are a small restaurant and we are looking for musicians to play for free in our restaurant in order to promote their music and sell their CD. This is not a daily job but only for special events which will eventually turn into a nightly event if we get positive response. More Jazz, rock and smooth type of music. Are you interested to promote your work? Please reply back to us ASAP.
    Musician replies: I am a musician with a big house looking for a restaurant caterer to promote their work and come to my house and make dinner for my friends and I. This is not a daily job but only for special events which could eventually turn into a daily thing if you get positive response. More fine dining & exotic cuisine. Are you interested? Please get back to me…”

  3. Mie mi-ar trebui o plaja lunga si lata, fara nici o alta investitie. Aaa, da … imi mai trebuie un aju… scuze, o ajutoare!

  4. Ufff, n-am precizat in ce consta arta: Redecorez!

  5. 🙂 nu mai adunati, ca lista e “vie”, se mai pot adauga inca multe cheltuieli conexe, de exemplu transportul pana la clientul din alta localitate. daca e cumva si in alta tara, well, ramai cu “decat gloria” :)). p.s. off topic, dar ca sa trimiti in alta tara mai ai si bonusul nesperat ca vei colabora cu posta romana- mereu surprinzatoare :))
    eu nu ma incadrez in conditiile bursei, dar voi recomanda cu placere celor care ar s-ar putea bucura de ea.

  6. E si o metoda sa scoti parleala consistent. Cand vine profa de engleza la fii-tu, lasi usa deschisa. Daca ai familia mai maricica, castigi macar triplu. O bagi in faliment urgent!

  7. am recomandat dar mi-a scapat un amanunt – tb ca artistul sa aiba peste 14 ani 🙁

  8. Foarte frumos ca se mai gandeste cate cineva si la amaratii de artisti. Foarte frumoasa initiativa, am sa dau si eu mai departe.

  9. Aaah, ce poftă mi s-a făcut să ascult Strauss acum! nNci nu vreau să mă gîndesc cît îi costă și i-a costat pe muzicieni și pe pictori și pe sculptori creația. Și nici nu vreau să mă gîndesc cît ne costă pe noi că bani care ar merita să meargă la oamenii ăștia, să ne facă viața mai frumoasă, se duc la nasoii care ne conduc, să ne facă viața mai urîtă. 🙁

    • da, asbsolut superb, și mie mi-a făcut piele de găină, vorba lu’ Andra 😛
      despre nasoi nu mai zic nimic, azi, că tocmai încerc din răsputeri să mă țin la distanță de un AVC

    • Pai in general aveau niste meceni, ceva acolo, niste bogatani care le puneau la dispozitie cele necesare creatiei, ca altfel… ar fi cantat/pictat in strada pana la adanci batranete, daca le mai apucau 😛 .
      Asa ca… trebuie incurajati cat mai mult bogatanii vremii, companiile mari si care-or mai fi, sa dea un ban gros pentru un proiect frumos 😆 .

  10. S-a cam dus mitul artistului boem. Pare-se că ai nevoie de ceva bani pentru a te lansa în această meserie.

    • da, frate, să vezi chestie, cică artiștii ăștia nici nu se hrănesc prin fotosinteză. can you imagine this????? niște studii noi tocmai au demonstrat asta. pfffff…

  11. Citind articolul m-am gândit direct la una din nepoatele mele, o adolescentă cu un talent aparte la desenat/pictat (în special portrete), care face mari eforturi pentru a-și procura materialele necesare la școală, acestea fiind atât de scumpe (este elvă a Liceului de Arte din Iași). I-am transmis informația. Multe mulțumiri!

  12. Eu am artista in casa si pot sa confirm ca pictura si ilustratia nu se fac din nimic si pe langa talent mai necesita multe materiale care, in mod evident, nu sunt gratis. Sa nu mai mentionam ca la un moment dat poate vrei si un studio/atelier care sa sa nu fie in fundul Bucurestiului si atunci sa vezi preturile la chirii pentru niste locuri decente. La noi e subapreciata arta iar talentul artistului (regasit in lucrarile lui) nu este apreciat si rasplatit la adevarata lui valoare, multi dintre pretinsii iubitori de arta nefiind dispusi sa plateasca. Exemplu concret, un carciumar si deschide restaurant de fite in zona de fite si-si spune “lasa ca gasesc un prost sa-mi decoreze cu lucrarile lui”. Desigur, isi mascheaza discursul in “oportunitate de promovare”… ca in bancul de mai sus. 🙂 Tragedia mare este ca multi accepta sa munceasca gratis cand in alte parti, decorarea unui interior de restaurant costa bani seriosi.

    • dar daca ar umple peretii cu tablouri si pe care ar pune un pret?
      poate se mai imbata cate unu sau un altul vrea sa se dea mare la pitipoanca si cumpara… mai stii?
      ia si carciumaru acolo un procent, toata lumea multumita.
      nu cred ca toti pictorii din ziua de azi nu si-ar vinde tabl… lucrarile decat daca ar fi expuse la luvru sau ermitaj…
      zic si eu, nu dau cu bidineaua…
      mie imi place james rizzi.
      ma tot chinui sa il plagiez, da nu-mi iese…

    • Asta-i baiul mare, ca-s foarte multi care lucreaza pe gratis si strica piata pentru tot restul. Acum cateva luni am primit o oferta de-a ne produce (un grup de muzica) intr-un mare si faimos teatru, in buricul targului. Dar, nefiind cunoscuti, desi aduceam si public, ni s-a cerut sa platim o taxa de 5 euro de persoana, asa, simbolic. Simbolic cum ca?? avem onoarea sa calcam pe covoarele lor smechere sau ce?? am refuzat cu totii si a picat smecheria. Dar pentru asta trebuia ca toti artistii sa fie solidari si sa nu fie vreunul super-disperat sau super-fomist, ceea ce… cam greu. 🙄

    • cum adica lucreaza pe gratis?
      are vreo valoare opera lor?
      din ce traiesc?
      gratisu nu tine de foame.
      ar mai fi varianta sa produci mult ca sa vinzi mult , cu beneficiu mic, dar la rulaj mare… merge.
      intram pe taram economic.
      problema e, cred eu, de calitate a culturii … culturale.
      a civilizatiei culturale.
      dar intr-o tara saraca… cam greu.
      chestie de scoala.

    • @Rico: Doamne, ce mizerie și ce glumă oribilă povestea cu 5 euro de persoană. Adică să aduceți și bani de-acasă, după ce că performați gratis… Arghhhhhhhhh!

    • @Simona: da, asa, de porc, ca doar nu stateau in 5 euroi, era cica participare la nu stu ce cheltuieli cica. Si-au permis asta doar fiindca sunt un nume mare de tot si probabil pentru ca le-a mers cu altii fara jena. Specific ca in afara astora restul reprezentatiilor prin alte locuri au fost cu bilete platite, frumos, asa. 😉

  13. Da chiar ma apucasem sa adun sumele alea dar am renuntat. De ce sa imi fac sange rau? Ma bucur ca se dau burse pentru artisti. Unii sunt cu adevarat talentati si nenorocita de lista cu sumele ei ii impiedica sa isi urmeze chemarea.

  14. Ei, bine, dragii mosului, voi ati vrut-o!
    Mult i-a trebuit Simonei, ca tot le cauta ea cu lumanarea (de talente zic)! Acum a gasit-o! A gresit “de putin” tinta, vorba lui Topescu, asta pentru ca a trecut noaptea cu pricina, dar e bine si mai tarziu, inseamna ca nu va fi niciodata. Reiau dintr-un site de incredere, ma gandesc 😀
    “În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscuta sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.”
    sau
    http://www.gandul.info/magazin/noaptea-de-sanziene-traditii-obiceiuri-si-semnificatii-religioase-14484880
    Sa documentam, deci:

    http://www.romania-muzical.ro/articol/sinziana-mircea-cel-mai-bun-student-roman-din-strainatate-categoria-arte/1322871/2631/2
    Si pentru ca suntem consecventi, adaug cateva argumente personale.
    O stiu de cand avea 7-8 ani.
    Agatam plasa cu sticle de apa minerala (sanchi, erau doze de bere, DG stie 😀 ) de gardutul de langa alee si ascultam vrajit o muzica de pian. Habar nu aveam cine era. Dupa inca 6-7 ani n-am mai auzit muzica. S-o fi mutat copilul, zic. Trec anii si vine vremea sa schimb masina, batrana Dacie a cedat nervos in fata tehnologiei francofone a strabunilor. Si ce sa vezi, s-a predat fix in fata nepoatei, adica a masinii Sinzianei, nu dam marca masinii, ca n-avem bani pentru casierie. Dincolo de partea comerciala straluceste un talent de exceptie, un fascicul (propun fascicool 😎 ) de pasiune, profesionalism, sensibilitate si exuberanta invaluite la fiecare pas de o nota parsonala absolut originala. Pare ca regreta faptul ca “i-a luat fata” compozitorul, tare ar fi vrut sa compuna ea piesa pe care o interpreteaza! Si peste toate, troneaza munca imensa pentru atingerea unei asemenea performante.
    Intreb asa: Cum sa n-o iubesti?

    min. 0:10—————1:28 , cu precadere, dar TOT acest adagio este unul sublim, de mare finete si fara cusur din toata componistica lui Beethoven care s-a putut asculta vreodata.

    • exact ce spuneam mai sus.
      trebuie multa cultura muzicala ca sa intelegi si sa iti placa asa ceva.
      desi eu sunt fan vivaldi.

    • absolut superb, multumesc.

    • @Lumi:
      Asta ca sa te oftici ca dai holograma pe calator 😀 :
      Cand a venit cu tatal ei sa discutam “comershal”, i-am spus ca nici vorba sa cumparam masina, scopul e sa ne cante ceva la pian (era pregatit, a luat-o emotia!). M-a executat imediat, si-a plimbat “diafanele”cu cateva acorduri pe3-5-7 octave, cine le-a mai numarat, si mi-a recomandat un acordor, Schindlerul meu e ragusit!

    • costicămusulmanu

      bre dg-iule, nu compara…; adică io-s copil sărac de muncitor dintr-un oraș cu un singur cinematograf, neofit…da’ o avut grijă Cel de sus să-mi dea un indiciu cînd ceva-i frumos, se rădicî păru’ pe mîini…iar la muzica surdului cam asta-i reacția…
      și ca să fiu puțin off topic…ca orice român port în rucsac (nu bastoane de mareșal, bre) o teslă…și cînd mă simt mai bine…ca să nu mă obișnuiesc doamne feri’…pac…o folosesc; așa făcui și acum… tot sunt plecat de 2 zile din țară și m-am gîndit să aflu știri…am pus laptopu’ pe realitatea…vaaaai ce greață m-a luat (ceaușescu, sărmanu’ se răsucește în mormînt de ciudă)…nicolicea, abramburica, covacs…; așa că întreb și io: bursele astea nu merg și la politicieni? un curs de creative lying, ceva?

  15. Am inceput sa ma gandesc catre cine sa trimit informatia. Initiativa este laudabila, felicitari!

  16. Foarte buna initiativa! Good job! 😀

    Si ca idee, din ce am calculat (eu am stat jos cand am facut calculul, va recomand sa faceti la fel) , pt pictura ai nevoie de mai mult de 3000 de euro, iar pt desen nu a pus toate cantitatile necesare la cele mai importante (probabil ca sa nu lesinam), asa ca nu am calculat. Sunt sigura ca si acolo ajunge destul de mult.

  17. Am o prietena pianista (si nu e singura care o cunosc). Am intrebat-o cat a costat-o pianul. S-a uitat la mine si mi-a zis: vrei sa iti zic cat e acordatul, care se face de 1-2 ori pe an (si la unele si mai des).

    Tine concerte…gratis. Ofera cursuri la copii pt a se descurca. Viata de artist, stiu.

  18. […] octombrie 2015, v-am povestit despre bursele StART, adresate tinerilor talentați la muzică, pictură sau desen, ocupațiuni foarte scumpe, pentru […]

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint