Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

De ce interzicerea fumatului era singura soluție

Screen Shot 2016-01-27 at 15.36.53

Gata, legea antifumat a trecut de Curtea Constituțională, la 45 de zile după ce o va promulga președintele, n-o să se mai fumeze în niciun spațiu public.

Cu toate astea, mulți fumători au rămas neconsolați, se consideră nedreptățiți și nu reușesc să înțeleagă de ce nu e loc și pentru ei pe lume, de ce nu se pot împărți cârciumile și pub-urile într-unele pentru fumători și unele pentru nefumători.

O să încerc să explic rațional și omenește de ce nu se poate:

Vedeți voi, dragilor, practic așa a fost până acum. Restaurantele puteau să opteze între a pune scrumiere pe mese și a nu pune scrumiere pe mese. Și 99,99% dintre ele au optat să fie pentru fumători. Unele și-au făcut, e drept, și secțiuni de nefumători, dar cele mai multe secțiuni de genul ăsta comunică cu cele de fumători printr-o ușă deschisă, astfel încât clienții ajung să mănânce tot în fum, chiar dacă au cerut o masă la “fără fum”.

De ce s-a întâmplat așa? De ce localurile de nefumători sunt foarte, foarte puține? De ce acolo unde există și spațiu de fumători, și spațiu de nefumători, toată lumea stă înghesuită la fumători? Nu, nu fiindcă fumătorii sunt mai plini de viață și mai petrecăreți, ci pentru că lumea nu se poate împărți de-adevăratelea în fumători și nefumători. Treaba cu împărțitul și conviețuirea în pace, fiecare în cârciuma lui, e utopie pură, pur și simplu nu poate fi transpusă în realitate. Nu poți să te duci tu la cârciuma de fumători, în timp ce nevasta se duce la cea de nefumători. Nici nu îți poți selecta prietenii pe criteriul ăsta. Dacă într-un grup există un singur fumător, țigara va fi șefa supremă a grupului. Toată lumea își va regla existența după a fumătorului, care, se știe, își reglează viața după țigară. Nici nu se pune problema ca un grup în care există măcar un singur fumător să meargă la nefumători, nu există discuții pe tema asta, e de la sine înțeles că se merge la fumători și punct. Se întâmpla la fel și atunci când fumam eu. Toți nefumătorii îi urmau pe fumători. Pentru că, na, nu poți să-i ceri omului să renunțe la chestia de care e dependent.

Deci discuția despre libertatea alegerii e o prostie. Nefumătorii nu au avut până acum posibilitatea să aleagă decât în teorie. A, recunosc mi s-a întâmplat de 3 ori în 4 ani să merg cu câte un amic fumător la nefumători, dar a fost vorba de fumători dintre aceia care sunt de acord cu interzicerea fumatului.

Ce se schimbă, de fapt, acum e că, de unde nefumătorii nu aveau posibilitatea alegerii, acum n-o vor mai avea fumătorii. Se schimbă, practic, tabăra care va fi avantajată, doar că nu e discriminare, ci e, din păcate, singura soluție funcțională. Și sper foarte tare ca patronii de cârciumi, pub-uri și cafenele să manifeste pentru noua tabără dezavantajată respectul pe care nu l-au manifestat niciodată pentru vechea tabără. Să investească acum în încălzitoare pentru terase banii pe care nu i-au investit în aerisiri performante, de ajungeai să horcăi și să te sufoci la propriu într-un spațiu cu 50 de țigări aprinse. Dacă ar fi existat aceste aerisiri, eu, personal, n-aș fi avut nicio problemă. Nu m-ar fi deranjat să împart un pub bine aerisit cu zeci de fumători. La condițiile care mi s-au oferit însă, nu am mai putut să rezist, așa că am ajuns să îmi doresc foarte tare legea asta.

Am ajuns și să-i înțeleg, în anii mei de nefumător, pe cei pe care i-am chinuit cu fumul meu, atunci când fumam. Am ajuns să înțeleg că nu e un moft și că să stai câteva ore într-un fum pe care-l tai cu cuțitul poate fi extrem de inconfortabil. Vreau să le cer scuze acum pentru anii în care i-am torturat, pentru că legea îmi permitea asta. Sincer și pe bune. Chiar îmi pare rău. Chiar nu am știut că e atât de oribil. Îmi pare rău că legea nu a apărut acum 20 de ani. M-ar fi ajutat să mă oblige cineva să fumez mai puțin și m-aș fi simțit ceva mai bine acum să știu că dependența mea nu a chinuit și alți oameni în afară de mine. Pentru că, da, cei mai mulți fumători trăiesc fumatul ca pe un chin, nu ca pe o plăcere. 🙁

Vă înțeleg, așadar, dragi fumători, pentru că am fost acolo, doar că, din păcate, soluția pe care v-o doriți voi a fost încercată și nu a funcționat. 🙁

Foto Shutterstock

233 comentarii

 1. Ma rog, e mai complicat decat simplifici tu. Ca om care s-a lasat de fumat de aproape 4 ani as putea sa aplaud initiativa, dar cred ca sunt mai multe de zis.
  1. Li se interzice fumatorilor dreptul de a-si organiza propriile localuri (cluburi, cum vreti) in care sa-si poata consuma viciul. In tari mai civilizate decat a noastra exista localuri in care se pot consuma droguri usoare, de ce nu pot exista cluburi pentru fumatori aici nu stiu.
  2. Ideea cu nefumatorii care in grup de fumatori sunt oropsiti ar fi valabila daca nefumatorii ar fi obligati sa-si petreaca timpul liber in grupuri de fumatori. Nu sunt, e alegerea lor.
  3. Si mai putin corecta imi pare ideea ca daca intr-un grup exista un singur fumator acesta va fuma in ciuda celorlalti. Nici vorba. In facultate eram 5 in camera intre care un singur fumator: eu. Evident ca fumam afara.
  In sfarsit, nu ma afecteaza deloc, chiar si pe fumatori poate sa-i ajute masura pentru ca orice restrictie de felul acesta macar reduce cantitatea de tigari consumate, dar cred ca se intra intr-un talibanism anti-fumat cu astfel de masuri.
  De exemplu, eram foarte de acord ca asigurarile de sanatate pentru fumatori sa fie mai scumpe si nu gaseam nimic discriminatoriu aici. Desi, desigur, se stie ca exista niste taxe (MARI!) in costul fiecarei tigari.
  Ma rog, sunt sigur ca existau si masuri mai putin radicale. In ciuda parerii tale, exprimata inca din titlu.

  • Deci m-am chinuit degeaba sa explic ca nu pot exista grupuri pure de fumatori si grupuri pure de nefumatori? Ce faci cand sotia fumeaza si sotul nu???

  • Pai sigur ca te-ai chinuit degeaba pentru ca nu ma convinge premisa ta. Cand sotia nu fumeaza si sotul da trebuie sa stabileasca acasa, impreuna, unde merg. La fumatori sau la nefumatori. Daca nefumatorul accepta sa mearga la fumatori isi asuma inhalarea fumului, daca nu fumatorul isi asuma ca trebuie sa se abtina. E SIMPLU!

  • Asa cum pot exista rude ale sotiei pe care sotul nu le suporta (sau invers) si fac un compromis: merg la acele rude, ca sunt rudele sotiei, dar nu foarte des pentru ca nervii sotului sunt si ei importanti. Inclusiv chestia cu fumatul tine de optiune. A, sa interzici fumatul in scoli, spitale, etc., unde exista persoane vulnerabile si care nu pot decide singure sa fie sau nu in acel loc, OK. Dar in orice club? Apropo, ce parere ai de localurile in care se fumeaza marijuana din Olanda? Ti se pare ca noi suntem evoluati interzicand fumatul peste tot fata de ei?

  • “In tari mai civilizate decat a noastra exista localuri in care se pot consuma droguri usoare, de ce nu pot exista cluburi pentru fumatori aici nu stiu.”

   Pe langa aceasta obsesie tampita pe care o avem cu tarile “mai civilizate”, tin sa te anunt ca sunt foarte putine tarile alea unde poti fuma droguri “usoare”, le numeri pe degete. Si tot in tarile acelea “mai civilizate” nu se mai fumeaza in restaurante si baruri de foarte, foarte multi ani.

   Eu una voi fi cea mai fericita cand voi putea sa merg la un restaurant si sa petrec o seara cu prietenii fara ca, atunci cand ajung acasa, sa imi spal toate hainele de pe mine pentru ca miros ca o tutungerie ambulanta.

   PS: Si mai fericita o s afiu cand ii vor obliga pe fumatori sa stea intr-o cusca de sticla 10m pe 3m si sa se sufoce reciproc, asa cum se intampla la aeroportul de la Viena. http://thebuildingcoder.typepad.com/.a/6a00e553e1689788330148c6a74259970c-800wi

  • @ Kanin

   In primul rand esti impertinenta, in al doilea rand la fel si in al treilea tot asa. Cand vei veni cu argumente mai pertinente decat “ideea tampita” poate mai discutam. Poate…

  • Cu aroganti egoisti care, pe langa faptul ca se dau informati, dar, de fapt, nu au habar despore ce vorbesc, bineinteles ca sunt impertinenta. Si in primul si in al doilea si in al miilea rand. Este un raspuns absolut normal la aroganta pe care o afisezi.

   Ca sa nu mai vorbesc ca lipsa de inteligenta de care dai dovada nu te-a facut nici macar sa sesizezi ca treaba cu “ideea tampita” era spusa la modul general. Dar, de! Atata poti, atata faci.

  • “Ce faci cand sotia fumeaza si sotul nu???” hahahaha aveau nevoie de o lege ca sa stabileasca daca merg la fumatori sau la nefumatori ? hahahaha

   Si ce vor face “prietenii” nefumatori cand fumatorii vor iesi la fumat in usa cu cafeluta in mana si vor uita sa se mai intoarca? vor sta in aerul pur obtinut prin lege SINGURI ca si pana acum.

   Eu nu mai fumez de 6 ani, deci cred ca pot fi incadrat ca nefumator … consider ca legea e buna pentru generatiile urmatoare, dar asa zisii prieteni nefumatori care aveau nevoie de o lege sa oblige fumatorii sa stea langa ei fara sa-si consume viciul – e o mare ipocrizie … asta nu e prietenie . Viciosii se vor grupa in alt mod ca sa-si vada de fumatul lor, atunci ce lege vor mai da nefumatorii ?

  • @ goya

   Bine punctat.

  • @guya, ai dreptate.
   De fapt legea protejeaza in primul rand pe cei ce nu sunt suficient de lucizi: copiii. Adultii pot decide unde sa stea si langa cine sa stea, dar copiii … Ca acasa indura fumatul lui maica sa nu putem sa oprim ca intram peste dreptul de a face orice acasa (vezi ca nici macar nu putem opri sot sa loveasca sotie si sotie sa loveasca copil), dar copilul meu macar va fi ceva mai ferit de fumul altei mame.

  • de acord cu Adi

   sunt fumatoare, am mai spus, si cu toate astea nu am o problema cu legea asta
   intreb totusi de dragul dezbaterii: de ce nu ai voie sa iti faci o cafenea destinata exclusiv fumatorilor? e nisa ta, de ce sa nu ai voie?

  • Sa inteleg ca, daca un nefumator nu vrea sa marga la fumatori pentru prieteni, “asta nu e prietenie”. dar daca fumatorii nu se duc nici morti la nefumatori pentru prietenii care nu fumeaza, ce e? adoratie?

  • Greseala ta este ca presupui ca toti oamenii au bun simt. Dar nu este asa si legile din pacate nu pot fi facute doar pt nesimtiti. Sunt fumatori care nu tin cont de locul unde se afla, cine este in jur si cati sunt nefumatori. Dupa cum sunt si oameni altfel de treaba si bine crescuti, care au un blind spot cand vine vorba de fumat si devin si ei cam nesi…

  • Se pot da mai multe argumente de rahat din partea fumatorilor? Nu cred… cred ca le-ati atins pe toate.

   Luam un alt exemplu. O echipa de corporatisti vrea sa dupa program sa petreaca mai mult timp impreuna, ca prieteni… Dar in echipa sunt 3 fumatori si 5 nefumatori (caz real). In echipa, TL-ul e fumator, asa ca decizia e usor influentata de pozitia acestuia, asa ca toata “gloata” iese intr-un local de fumatori, unde tai fumul cu cutitul.

   Dorinta de a iesi e mai puternica decat cea de a evita fumul, asa ca nefumatorii se lasa convinsi. E o alegere, dar nu una prea placuta, iar sentimentul de regret e foarte puternic atunci cand ajung acasa si simt ca miros mai rau ca o scrumiera ambulanta (cel putin eu asa ma simt).

   S-o dam altfel. Tu, @Adi, esti intr-un grup de prieteni, iar 2 din ei sunt homosexuali. Ei vor sa iasa intr-un club in care sunt liberi sa isi faca de cap, iar tu ca tip str8 nu ai de ales decat sa li te alaturi (pentru ca vrei neaparat sa iesi, iar ei sunt singura optiune, plus ca te simti bine in compania lor). Cat de fericit esti? Mergi pentru ca iti sunt prieteni, dar nu vei fi niciodata fericit de mediul ala (asta presupunand ca esti str8).

  • @ Mihai

   Macar la tine argumentele mele sunt “de rahat”, nu “tampite”. Nici nu stiu daca suna mai bine sau nu, da’ mi-a slabit natura conflictuala intre timp.
   OK, sa-ti spun ca totul e o problema de alegere? Am spus–o, au spus-o si altii… Singurul lucru pe care-l invocam in comment-ul meu este ca legea interzice inclusiv dreptul fumatorilor de a se aduna (DOAR EI, draguta, DOAR EI) intr-un loc (DOAR AL LOR) in care sa-si consume viciul. Iar tu aplauzi legea pentru ca il obliga pe seful tau, care altfel ar influenta decizia grupului, sa “decida” cum iti convine tie. Senzational argument (vezi ce frumos vorbesc eu despre parerile tale?).

  • @Adi, apreciez si imi cer scuze de injurii (faceam referire la punctele 2 si 3)
   Cat despre punctul 1 de care ai amintit tu, in cazul asta nu am ce sa raspund. Intr-adevar, e o problema, dar daca s-ar face asta, toate cluburile ar deveni (de fapt ar ramane) locuri de adunare pentru fumatori… neschimbandu-se nimic.
   Pun eticheta pe usa ca am facut loc pentru “consumul viciului fumatului” si nu am schimbat nimic.

   Tu dai exemplu Olanda, locul unde prostitutia e legala si iarba o cumperi de la chioscul din colt. La fel de bine putem sa ne plangem si de faptul ca nu avem bordeluri si nu avem unde ne consuma viciile.
   Fumatul de iarba e cu totul alta treaba. Locurile unde se face asta sunt bine reglementate… in principiu pentru ca patronii respecta legile. O chestie pe care o fac ei, iar noi desi trebuia sa o facem dar nu am fost in stare, e sa avem sisteme de aerisire care sa scoata fumul.

  • Nu se cumpara chiar de la orice colt iarba, sa stii. Am intrat o singura data intr-un local in Amsterdam pentru astfel de fumatori si am rezistat 3 minute (poate nici atat). O mizerie cumplita, mese murdare si un fum sa-l tai cu cutitul. Imposibil de trait acolo. DAR… Erau oameni carora le facea placere. Am fost si intr-un loc in care se vand droguri “la colt de strada”, cum zici. In Christiania, Copenhaga. Aceeasi promiscuitate, in ciuda faptului ca nu mai era spatiu inchis. Culmea, toti comerciantii se ascundeau dupa niste plase de camuflaj (cica pentru a nu putea fi identificati de autoritati, pentru ca ceea ce faceau era ilegal), dar de fapt toata lumea stia ce se intampla acolo. Cam ipocrit, dupa mine, dar stii ce? Nimeni nu obliga pe nimeni sa mearga acolo. Cam despre asta e vorba.

  • bha noi fumatorii fumam ca ne place… si daca tu care zici ca ai fost fumatoare spui altfel, nu faci decat sa te minti doar pe tine.

  • @Eva si de fapt catre toti fumatorii nemultumiti de legea asta: Da’ la oamenii care lucreaza in baruri/cluburi/cafenele nu se gandeste nimeni? Aia, saracii, sunt obligati sa inghita fum 8-10 ore pe zi minim 5 zile pe saptamana. Se gandeste cineva ce le face asta in timp??
   Sa se faca localuri destinate exclusiv fumatorilor inseamna sa-i condami pe oamenii care lucreaza acolo la cancer de plamani, ce-atatea ocolisuri? Si totul pentru niste dependenti de nicotina care nu sunt in stare iasa 5 minute din local sa fumeze in aer liber sau sa-si ia tigari electronice..
   Chiar nu inteleg drama fumatorilor! Nu le ia nimeni placerea! Placerea doar li se muta in afara localurilor, inauntru urmand ca absolut toata lumea sa se bucure de aer respirabil. La fel ca-n Europa civilizata pe care o admiram atat de mult ! Amin !

  • @ Raluca

   Stii ca exista locuri de munca in care fara analize medicale serioase care sa confirme ca esti capabil din punct de vedere medical sa-ti exerciti sarcinile de serviciu nu poti munci? E foarte simplu: nu aplici pentru job in astfel de localuri. Si aici e o chestiune de alegere. Asa cum eu, de pilda, nu m-as angaja pentru nimic in lume intr-un spital sau un sanatoriu de boli nervoase sau azil de batrani ca infirmier, indiferent de salariul care mi s-ar oferi (si probabil, odata cu mine, inca 90% din populatie), de ce ar fi complicat ca cineva care nu fumeaza si nu vrea sa fie nici afumat sa-si caute de lucru in alta parte? 🙄

  • @Adi, asta cu alegerea, in practica e o utopie. Daca ar fi pe asa, ar fi barurile fara angajati. Cine vrea sa inghita fum atatea ore pe zi, in fiecare zi, cativa ani? Scuza-ma dar pe ce lume traiesti? Esti la curent cu nivelul de saracie din Romania si cu piata locurilor de munca? Oamenii care lucreaza in baruri/cafenele etc nu au cea mai inalta pregatire si/sau calificare. Mai documenteaza-te si poate afli ca sunt in situatii atat de grele incat nu-si permit sa aiba pretentii de genul “se fumeaza acolo? atunci nu, mai bine stau stau somer”. Mai bine recunoaste ca ti-e lene sa-ti misti fundul in afara localului sau nu vrei sa-ti iei tigara electronica!

  • Raluca, tocmai spuneam ca exista localuri speciale pentru fumatori in Occident (chiar exista). Acolo muncesc oameni care au ales sa munceasca acolo pentru ca nu ii deranjeaza. Sau pentru ca au pus in balanta avantajele si dezavantajele si le-a dat pe plus. Ti-am dat si exemplu cu infirmierii, puteai sa preiei din mers ideea. Crezi ca moare cineva de placere sa schimbe scutecele murdare ale unui batran sau fesele vreunui bolnav? Nu stiu, poate, dar cu siguranta majoritatea celor ce muncesc in astfel de locuri n-o fac din placere. Hai, serios…

  • Adi, scutecele schimbate nu le dau infirmierilor risc de cancer la plamani; de fapt nu e nici un fel de risc medical. Chelnerii si ospatarii, im schimb, sunt predispusi la multe probleme medicale. Cu logica asta a ta nu e loc de dialog! O seara cat mai aerisita!

  • Deci Raluca, nu lipsa joburilor este problema in Romania, ci faptul ca nu se interzice fumatul in baruri. Deci, hai sa interzicem fumatul, lucru care inevitabil va afecta negativ localurile cu pricina, si sa facem piata locurilor de munca si mai de rahat.

   Iti dau dreptate ca e nasol fata de chelneri/ospatari. Dar nici un job nu e “sanatos”. Chit ca lucrezi la corporatie si stai toata ziua-n cur, tot mori de la stress sau cheaguri de sange sau rahat. Crezi ca in Romania se respecta faza aia din lege, ca ai dreptul la 10 minute pauza la 2h de stat pe scaun? Pe dracu’. Crezi ca sudorul are cel mai bun echipament de protectie? De la opinca la vladica, orice job are un factor de risc. Si nu doar la noi. Dar, daca nu muncesti, nu mananci. Dar daca e chiar atat de periculos pentru ospatar, are optiunea sa nu lucreze in bar de fumatori. Pentru ca barurile de nefumatori vor fi peste tot dupa legea asta. Si nu-mi spune ca nu exista deja destule restaurante, cafenele, ceainarii, cofetarii si tot felul de localuri unde nu se fumeaza. Optiuni exista, riscul se asuma individual. Ideea e ca munca dauneaza grav sanatatii, mai mult decat fumatul pasiv.

   Iar daca vrei sa o dam pe anecdotice, eu nu stiu pe nimeni care sa fi murit de la fumat pasiv, stiam insa doua persoane care au murit la locul de munca (unul a murit curentat, celalalt a cazut de pe o scara).

  • Dacă o mai aud mult pe asta cu logica tocmai de la cineva care nu prea înțelege firul logic al argumentatiei o sa o iau razna.

  • @ Madi: daca nu ai reusit sa-ti convingi prietenii sa nu mai fumeze langa tine iti schimbi prietenii nu sustii o lege care sa le interzica fumatul. Pentru ca ei vor pleca acolo unde pot fuma, pentru ca au o adictie. Si vei avea din nou de ales daca mergi la fum sau stai singura. Cine nu intelege asta si se bucura ca s-a dat o lege impotriva obiceiurilor “prietenilor” este … un naiv (sa zicem asa 🙂 )

  • At Adi
   eu votez cu Adi la toate cele zise

   Kanin
   la (aeroportul) din Viena locurile de fumat au așa de bune ventilatoare încât nici nu simți fumul.

   Eva
   Tocmai ce zise la stiri ca se pot face cafenele sau cluburi numai pt fumatori ,

   in rest e simplu: nici un fumător cu bun simț nu fumează unde nu e voie ,

  • ref la LEGE :
   legea asta s-a dat pt ca cei in cauza , (patroni, manageri etc) nu au reușit sa separe perfect incintele fumătorilor de ale nefumătorilor , si nici nu au pus destule ventilatoare exhaustoare la spatiile de fumat.
   au avut o sansa ,dar s-a facut totul de mantuiala !
   TOTUSI exista si la noi , am vazut eu, localuri pt fumatori unde nu se simte fumul, si un nefumator nu miroase a scrumiera daca sta acolo 2-3 ore cu prietenii lui fumatorii

  • In Grecia s-a votat legea asta din 2009 , si acu nu mai e scrumiera pe masa ci se da pe sub masa! Normal ca poti sa faci scandal daca la restaurant langa tine unul fumeaza , nu-i problema stinge tigara , dar este regula generala ca fumatorii sa-si incerce ” norocul ” peste tot.Grecul este obisnuit cand iese la cafea sa o lalalie vreo 3-4 ore , fumeaza in proportie de 90% si ies la cafele aproape zilnic , deci cu sau fara lege tigara castiga!

  • Pentru Raluca si care mai doreste, am renuntat sa citesc toate posturile..prea mult incrancenare

   1. Eu sunt fumatoare si SUNT de acord cu legea – din multe motive expuse aici mai sus si altele personale
   2. Acel loc ” de nisa” – nu inseamna toate cluburile din Bucuresti – pt ca as pune niste taxe foarte mari; cine vrea sa mearga intr-un astfel de loc sa plateasca pe masura; si cine chiar vrea si doreste sa se duca, sa aiba aceasta optiune; si din banii castigati poate se pun mai multe cosuri de gunoi pe strada. Personal nu imi doresc EU acel loc , e vorba de principiu; la fel cum m-as revolat daca s-ar merge pana acolo sa ti se interzica fumatul in propria casa : n-as fuma niciodata in casa dar mi s-ar parea anapoda sa imi interzica legea sa fumez in casa mea.

   Oricum nu ii inteleg pe incrancenati nici de o parte nici de alta; desi sunt fumatoare, daca prietenii ma tarasc intr-un loc unde se fumeaza si nu e buna aerisirea , refuz sa stau; n-au decat sa stea ei; daca seful meu m-ar duce intr-un astfel de loc- l-as refuza spunandu-i exact de ce.
   Ne place mult insa se ne victimizam oricum ar fi….

  • Sunt de acord cu tine, Adi. Totul este simplu! Iti asumi sau nu. Eu sunt fumatoare dar respect nefumatorii. Si chiar daca fumez, nu-mi place DELOC sa stau in locuri neaerisite, in fumul meu si al altora. In acest caz prefer sa merg in locul de nefumatori, ca n-o sa crap daca nu fumez cateva ceasuri. Cand stau la parinti, nu fumez zile intregi. In plus, exersez…lasatul de fumat cu aceste ocazii. In toate tarile unde s-au pus in aplicare legi identice sau asemanatoare, jalea a durat putin. Apoi toata lumea s-a obisnuit. Ce mare lucru? O sa fie la fel si la noi. Or sa dispara (poate) niste bombe, dar restaurantele si barurile bune vor avea in continuare clienti. Sunt sigura!

  • @Raluca
   Ca tot ii sfatuiesti pe fumatori sa-si miste dosul si sa-si ia electronica..
   Vapez de 3 ani si legea ma afecteaza in egala masura. Nici cei care vapeaza nu vor mai avea voie sa o faca in spatii publice, deci las-o moarta cu asta. Unde mai pui ca au si accizat e-lichidele cu 50 bani/ml, ceea ce aproape a dublat preturile, si sigur nu se vor opri aici.
   Nu mai fumez, ma deranjeaza fumul de tigare, dar mi se pare o exagerare sa interzici barurilor sa ramana profilate pe fumatori.
   Iar ce spune Simona nu sta in picioare, dupa cum au spus si altii: nimeni nu a obligat nefumatorii sa stea la fumatori, asa cum nici nefumatorii nu sunt obligati sa stea la fumatori. Era simplu pana acum: vrei sa fumezi, dar in local nu e permis? Alegi altul, si reciproca pentru nefumatori.

  • Unul din motivele pentru care nu pot fi legale puburile doar pentru fumatori este putin mai complicat. In teorie, ideea pare ok, logica. Dar atunci cand ar fi aplicata, lucrurile s-ar schimb. Concret, Romania are o populatie de fumatori extrem de numeroasa. Cum posibilitatea existentei legale a acestor spatii ar genera mai mult profit tocmai prin faptul natural ca acolo s-ar aduna mai multi clienti, tot ce s-ar intampla ar fi ca majoritatea covarsitoare a localurilor sa-si declare statutul de “…pentru fumatori” si atat. Patronii nu ar pierde niciun ban pe investitii (zone de incalzit sau alte asemenea) si-ar pastra clientii existenti si nu ar muta, in fapt, niciun ac in plus. Realitatea nu e cea de pe hartie. Nimic nu s-ar schimba. Si atunci ce valoare ar mai avea noua lege? Peste tot in lume se incearca eliminarea acestui viciu, iar la noi este exact invers: cum sa facem sa ocolim? cum sa mergem pe burta pe sub lege? E ca si cum i-ai opri accesul la jocuri video unui copil. El se va da cu fundul de pamant ca e dreptul lui sa se joace, ca e copil, dar tu, adultul, stii ca nu e sanatos sa stea infipt in fata laptopului cu orele. Totusi…ce obtii? Un copil care plange, urla, negociaza si cauta metode sa isi pastreze dependenta. Si in fond unde duc toate astea? La problema unei libertati: e dreptul meu de om sa traiesc asa cum vreu. Numai ca libertatea asta e complicata. Si chiar daca fiecare trebuie sa aleaga pentru el insusi, ar fi oarecum intelept sa fim putin maturi si sa intelegem, ca si daca alegem sa ne otravim “pentru ca asa vrem noi” am putea macar sa ne prefacem ca ne pasa si sa incercam marea cu degetul! Macar sa o incercam! Sa vedem, murim daca vom avea un aer putin mai curat?

  • @ docica

   M-ai nenorocit. Deci nu putem face localuri doar pentru fumatori pentru ca toate localurile existente ar fi doar pentru fumatori, nimeni nu ar face localuri si pentru nefumatori. Vai de mine, atatea explicatii pentru a spune ca legea asta a fost impusa de majoritate minoritatii, desi n-o doresc nici fumatorii, nici patronii de localuri (se deduce clar din comentariu ca daca le-ar fi dat sa aleaga acestia din urma ar alege in favoarea fumatorilor – nu sunt de acord, dar asa spui tu). Adica ne explici de ce minoritatea trebuie sa se supuna pentru a face pe plac majoritatii care si-a impus punctul de vedere pentru ca e mai mare. Bravo, exact asta spunem si noi ca s-a intamplat.
   A, cu prima fraza nu sunt de acord: nu e deloc complicat motivul pentru care nu pot fi legale pub-urile doar pentru fumatori. Nici macar “putin mai complicat”. Nu, e simplu! Motivul e ca asa vor muschii tai. Si-altora. Asa convine celor multi si cei putini trebuie sa se supuna. A, nu-mi spune ca asa e in democratie. Dictatura majoritatii nu e democratie.

  • Mai nene, dar de ce e atat de complicat? Vrei sa fumezi, iesi afara si fumezi.
   Fumator fiind, am stat 6 luni intr-o statiune de ski din Franta, la peste 2000 m altitudine. E mai frig ca in Bucuresti, crede-ma. Nu mi s-a permis niciodata sa fumez in vreo incinta, fie ca era restaurant, bar, discoteca, hotel, parcare acoperita, etc. Fumam afara, la -30°C, asa cum fuma toata lumea. Si nu se plangea nimeni de discriminare sau alte mofturi de genul asta.

   Intre timp m-am lasat de fumat, dar nu cred ca are relevanta.

  • Uitati o doamna care a avut rabdare sa scrie pe intelesul tuturor cum e cu oamenii care lucreaza in localuri. http://raluxa.com/legea-antifumat/
   <>
   Nu, nu sunt eu, e doar coincidenta de nume 🙂

 2. Am urmarit cu interes discutiile pe aceasta tema, sunt nefumator si sunt alergic la fum… Nu puteam sa ies nici unde in public deoarece peste tot se fumeaza, chiar si la pizzerie se fumeaza, chiar si pe hol la policlinica si pe hol la sectiile de votare… pur si simplu peste tot… Eram condamnat sa ajung dupa fiecare iesire obligatorie in public , la spital la perfuzii ca sa-mi revin… Tin minte ca am fost odata cu prietena mea la o pizza In orasul Deva, la o terasa si chiar si acolo la masa alaturata a venit o cucoana cu un copil mic in brate si in timp ce tinea copilul in brate tragea si din tigara si beia si din bere iar copilul din bratele ei lacrima pur si simplu de la fumul tigarii care era la 5 cm de nasul lui…
  Abia atunci am inteles cine sunt cu adevarat fumatorii si cu cine ne luptam noi (nefumatorii ) de fapt… ne luptam cu niste oameni fara suflet lipsiti de scrupule si bun simt care nu ezita sa-si omoare proprii copii pentru a-si putea alimenta dependenta..ori noi le ceream acestor vietati sa ne respecte pe noi si viata noastra fara sa fim din familia lor !… Nu stiu ce altceva ( apropo de aceasta lege ) i-ar fi putut convinge sa ne crute noua vietile cand ei nu cruta vietile nici celor din propria familie…
  Este stabilit stiintific de catre expertii Britanici ca peste 70% dintre cei cu cancer la plamani au fost de fapt ucisi de catre proprii lor parinti care fumau in camera unde era si copilul …sau, si mai mult decat atat, ii suflau fumul direct intre ochi, acestuia,…ca sa fie siguri ca efectul va fi maxim !

  • Ce fel de reactii alergice ai la fumul de tigara? Atentie, reactii alergice, OK? Si de ce te expui la alergeni? Nu e cam iresponsabil din partea ta?
   A, scuze: n-o mai zi pe aia cu “expertii britanici”. E de multa vreme banc, crede-ma.

  • ca reactie alergica la fumat eu fac crize de astm, cu ajuns la urgente din motive de neoxigenare (medicamentele nu mai sunt eficiente). Sunt nefumatoare, familia si prietenii nu ma expun la fumat, dar cand il prind pe ala de fumeaza in lifturile din Berceni ii sparg capul 🙂

  • Cel ce fumeaza in lift este evident ca incalca macar normele de convietuire, ca sa nu spun mai mult. Pentru astfel de persoane as aplauda sanctiuni cat de mari.

  • Cand trag fum pe nari nu mai pot respira, simt un nod in git, nu mai primesc aer in plamini chiar daca ma hiperventilez apoi imi apare o greutate pe piept, ma mananca tot corpul dar mai ales degetele si pieptul si ultima data pana am ajuns la spital degetul mic de la mana stinga nu-l mai simteam… Si ultima data m-am expus la fumul de la soba din propria locuinta…din pacate, fara sa fumeze nimeni linga mine !… 😥

  • Ingrijoratoare simptome. Nu ma pricep, dar sa nu fie vreo BPOC care se manifesta in prezenta monoxidului de carbon. Dupa cum o spui chiar tu insa, tu esti cel care trebuie sa se ingrijeasca evitand orice factor alergen.

  • Ninulescu: imi pare rau pentru problema dvs., in continuare sustin ca nu este deoc in regula sa se fumeze oricum, oriunde si pentru asta este nevoie nu doar de legi dar mai ales de controlul respectarii acestora;
   insa – eu sunt alergica la acarieni, la polen, la par de animale, la puf samd ; nu pot cere sa se taie copacii de pe strazi si nici hotelurilor sa schimbe pernele de puf , nici prietenilor sa nu isi cumpere pisici ca sa ii pot vizita.
   Din pacate insa, legea asta nu o va face pe mama inconstienta sa nu mai fumeze in nasul copilului..si nici pe huliganii de serviciu sa fumeze in lifturi… Sa speram insa ca va reduce cantitatea de fum din locurile publice,

  • Sunt fumatoare, dar consider ca legea-i lege si trebuie respectata chiar daca sunt o vicioasa si, ca sa fiu sincera pana la capat, in afara de o interdictie medicala, numai scoaterea totala a tutunului in afara legii, ma mai poate face sa nu mai fumez. Asta e…nu am vointa, determinare, spuneti cum vreti, dar pot sa stau foarte bine fara sa fumez cand sunt cu prietenii nefumatori, sau la serviciu, sau in parc sau oriunde stiu ca deranjez. Fumatul e viciul si placerea mea si, in general, imi place sa fumez o tigara in liniste (adica sa nu aud comentarii de genul “nu mai fuma draga, ca ai sa mori” sau sa vad/simt ca cineva e deranjat de fum).

   Si iata ce tocmai pricepui din postarea domnului Ninulescu: “ca sunt o vietate lipsita de suflet si scrupule, bun simt si nu as ezita sa imi omor proprii copii” (bine ce nu am) si eu care credeam ca fumatoare fiind, sunt doar o vicioasa fara vointa cu posibile tendinte sinucigase.
   Dar cum e cu regulile blogului Simona? Cum era cu incrancenarea din prima regula, cu eu sunt OK, tu esti OK din a doua sau cu datatorii de sentinte si verdicte din cea de a treia ?

  • Ana, nu te lasi de fumat pentru ca nu esti o delasatoare. You’re a winner, not a quitter. Tu nu cauti sa te simti bine cu tine artificial, prin chestiile pe care le posezi, sau care par ca te-ar imbunatati. Tu cauti sa te autodistrugi stiind ca ego-ul este doar o inchisoare, si ca adevarata stare de exaltare vine din introspectie, si din indepartarea iluziilor in care traim. Lasa-i pe aia care cred ca traiesc sanatos sa se minta. Tu esti cea care traieste corect, care face diferenta intre dorinta si necesitate, care are orizonturi mai largi si extragi din scurta noastra existenta totul, nu doar ce-i convine. Traiesti la un nivel mai inalt decat plantele astea de p-aci, care vor doar sa traiasca mult, sa faca sex, sa se distreze, si sa nu fie deranjati din existenta lor plictistitoare de nimeni si nimic. Fumatul nu este lipsa de caracter, este putere de caracter. Tine-o tot asa.

  • Daca e stabilit stiintific ca un adult moare de cancer pulmonar pt ca a fost expus in frageda pruncie la fum de tigara, inseamna ca exista studii clinice pe aceasta tema. Te rog frumos, mor de curiozitate sa citesc si eu macar un studiu de acest gen, ma poti ajuta cu un link, titlu, ceva?
   In alta ordine de idei, ma amuza si intristeaza in acelasi timp faptul ca mor toti nefumatorii responsabili de teama cancerului pulmonar cauzat de fumatul pasiv, dar nu e nimeni ingrijorat de consumul de alcool care, in Romania, se poate intampla, din punct de vedere legal, ORIUNDE. Nu va e teama ca, poate, chiar maine, puteti fi facuti piftie de un descreierat care s-a suit beat pulbere la volan? Sau ca nevasta, sora, mama, etc poate fi maine violata, batuta, bruscata, abuzata verbal si fizic de un alcoolic? Intreb si eu. Pe-asta cu fumatul am rezolvat-o. Cu restul ce facem? Eu n-am auzit inca de cineva care a bagat o doza, doua, trei de tutun si pe urma s-a pus pe luat vieti nevinovate, dar de alcoolici ohooo…

  • pentru Cami:

   http://www.bbc.com/news/health-11844169. In rezumat 600,000 de oameni mor anual din cauza fumatului pasiv.

  • “ca mor toti nefumatorii responsabili de teama cancerului pulmonar cauzat de fumatul pasiv, dar nu e nimeni ingrijorat de consumul de alcool care, in Romania, se poate intampla, din punct de vedere legal, ORIUNDE. ”

   Asta se intampla in mod legal oriunde in Europa si te pot asigura ca noi suntem niste micuti copii åpe langa nordici, cand vine vorba de bautura. Singura deosebire este ca legal nu ai voie sa servesti unul sub 18 ani pentru ca iti pierzi licenta, asta neinsemnand ca nu gasesc ei o modalitate sa se faca crita de pe la 13 ani.

  • “Adi
   27 January 2016 – ora 16:30
   Ce fel de reactii alergice ai la fumul de tigara? Atentie, reactii alergice, OK? Si de ce te expui la alergeni? Nu e cam iresponsabil din partea ta?”

   Tu chiar esti nesimtit. Pentru afirmatia de mai sus. Sper sa nu intru la moderare din cauza termenului “nesimtit”, dar altul mai bland nu gasesc. Inmulteste-l cu 10 si ai sa afli exact ce am sa-ti spun.
   Daca vrei si argumente, ti le dau.

 3. Lumea s-a impartit de sute de ani in fumatori si nefumatori. In bautori si nebautori. In batausi si nebatausi.
  A,da, despre fumatori versus nefumatori vorbeam. Aia nemultumitii sunt vesnic nemultumiti, si de fumatosi si de nefumatori – asa ca mai ignora-i.

  In rest, legea e pentru majoritate. Se pare ca in romania doar 25% din romani au bagat o tigara in gura in ultimile 24 ore (si cifra e in scadere de la Colectiv incoace): daca e sa fie o lege, va fi pentru majoritari, nu pentru minoritari. Da, acum fumatorii sunt oficial la fel de minoritati ca si tiganii, homosexualii si sirienii: urati si huliti de aia vesnic nemultumiti si rasisti. Va dati seama ce nasoala viata au pt un tigan fumator?

 4. Pe mine m-au amuzat in toata discutia asta (ca si cum ar trebui sa fie una) argumentele taberei fumatorilor. Cum ca, domle, cum rezista ei fumand afara in ger si culmea! cum rezista economic industria horeca din Romania. Aceste argumente sunt atat de eficiente ca si zbaterea pestelui pe uscat. Ca si pestele, fumatorii considera, arogant spun eu, ca ei sunt unici si ca numai lor li se intampla asa ceva (ok as adauga si un pic de mania persecutiei). Cel mai usor pentru toti e sa arunci cu privirea un pic in afara helesteului personal. Pai in alte tari cum s-a intamplat? Eu nu am auzit de fumatori morti de ger sau baruri/restaurante inchise. Dimpotriva, un nou tip de clientela si-a facut aparitia, cea care pana atunci evita spatiile unde se fuma.
  QED: legea anti-fumat e binevenita si pentru cei care sustin invers, un case study pe alte tari e recomandat.

  • de acord cu tine chiar e bine ce lege sa dat pentru ca eu de 4 luni locuiesc peste hotare si nu am vazut nici un local in care sa se fumeze, in schimb toata lumea fumeaza afara si inautru poti sa respiri in voie si asta o spun desi sunt fumator de maI bine de 15 ani

 5. Mai este si faptul ca refuzul nefumatorilor de a sta in fum, nu este un moft, exista studii peste studii, peste alte studii care confirma efectul nociv pe care il are fumatul pasiv asupra sanatatii. Pentru unii este greu de inteles simplul fapt ca libertatea lor de a-si aprinde tigarea se termina in momentul in care fumul lor intra in plamanii mei. Is that simple. Este o chestie de bun simt elementar.

  • Ca sa nu mai vorbesc de duble standarde: daca este nepoliticos sa te besi in public de ce este ok sa exhalezi fumul toxic si nasol mirositor de la o tigare?

  • Evident ca nu-i un moft dar legea asta nu da dreptul fumatorilor la niciun spatiu care sa le apartina in exclusivitate. Aici e problema, nu la dreptul nefumatorilor la sanatate. Mie mi se pare un caz clar de abuz de putere al majoritatii. De ce nu se da de pilda o lege care sa interzica motoarele Diesel sau fara catalizatori in orase pentru ca, tot asa, e stabilit stiintific ca polueaza si sunt mai nocive decat fumul de tigara. Te-ai gandit la asta? Nu? De-aia, pentru ca majoritatea n-ar mai fi de acord cu asta. Unei minoritati i se poate impune mai usor o masura restrictiva. A, si asta e dovedit stiintific.

  • …De catre expertii Britanici ! :mrgreen:

  • Da, dar tot de bun simt e si sa nu-mi impui restrictii pe proprietate privata. In forma actuala nu mai ai voie sa fumezi nici in propria casa. Plus ca un club de fumatori cu acces restrictionat pe card nu ar fi trebuit sa intre in discutie. Practic acum barurile functioneaza la limita falimentului, daca ti s-ar da autorizatia de functionare ca spatiu pt fumatori contra unei taxe de 5000RON/luna aproape toate barurile ar deveni de nefumatori insa ar exista si spatii pentru fumatori cea ce mi se pare democratic. Interzicetea totala a unui obicei prost este nedemocratica in aceeasi masura ca interzicerea unui obicei bun, vezi spre exemplu tentativele de interzicere a publicatiilor Hustler sau Playboy. Acum cred ca si filmul “Toate panzele sus” trbuie cenzurat ca democratia europeana interzice aparitia tigarilor in filme.

  • Mama: fumatoare 30 de ani, heavy (2-3 pachete / zi), a murit acum 3 anid e cancer pulmonar, va scutesc de detalii…a fost crancen.
   Eu: nu am pus decat o singura data tigara in gura (de la mama, in liceu, pe principiul “mai bine iti dau eu decat colegii, dar fii atenta ce faci, vezi ca eu nu ma pot lasa”), dar fumatoare apsiva (mai intai mama, apoi fostul sot).

   Acum cativa ani, la un banal consult medical, m-a intrebat doctorita daca fumez…se auzea cam bizar respiratia 🙁

   Q.E.D.

 6. Localurile de fumatori sunt putine pentru ca daca ar interzice fumatul, ar pierde clientela, e simplu. Restul argumentelor tale sunt de natura subiectiva si anecdotica. A, ca prietenii tai nu te pretuiesc destul sa mearga la nefumatori, si ca pentru ei conteaza mai mult tigara decat compania ta, ah, da, d-aia e corect sa se interzica fumatul. Bravo, Simona. Stii, in viata sunt trei chestii pe care nu le putem alege – rudele, vecinii si sefii. Si chiar si pe alea le poti schimba, dar nu aia e ideea. Ideea e ca pentru tine, compania prietenilor a fost mai importanta decat discomfortul cauzat de fumat, iar pentru ei, a fost mai importanta tigara. Poti alege alti prieteni, stii? Daca un local nu are amenajarile care iti plac tie, ghici ce, poti alege altul. Nimeni nu-ti pune cutitul la rinichi si te forteaza sa mergi intr-un anumit local, cu anumiti oameni. Poti spune “nu”.

  Daca tu te-ai impus in anii tai de fumatoare si acum te simti vinovata, si daca tu esti deranjata acum de starea de fapt, este fix problema ta. Stii ce ma deranjeaza pe mine? Cam opt sute de chestii. Manelele, camasile roz pe barbati, oamenii care-si sug dintii in loc sa foloseasca dracu’ o scobitoare, oamenii care put, etc etc. Ce facem, le scoatem si pe astea in afara legii? Tu poate nu ai o problema cu astea. Poti sa-ti mananci langues de lapins au garrenne-ul cu melteanul de la masa alaturata sugandu-si dintii, in schimb daca iti vine miros de tigara, iti pierzi apetitul. Eu pot sa mananc fara probleme in fum, dar imi pierd apetitul cu un meltean din ala langa mine. Sau daca vine miros de cacat de undeva. Totusi, este in puterea mea sa schimb ceva – adica sa il atentionez pe meltean, sau sa plec si sa nu mai calc pe acolo si multe altele.

  Dar tu, Simona, tu faci parte din categoria aia de oameni care vor ca “statul” sa le rezolve problemele, pentru ca e prea greu sa go against the flow, sa te impui. Probabil d-aia te-ai si lasat de fumat. You’re a quitter. Iar faptul ca te-ai lasat de fumat nu iti da tie o aura sfanta si nu iti da dreptul sa vorbesti in numele fumatorilor doar pentru ca la un moment dat ai fumat. La un moment dat am fost copil, la un moment dat am fost prost, asta nu inseamna ca pot sa vorbesc eu pentru toti copiii si prostii din tara asta.

  Cand o trece legea asta, pentru ca va trece, pentru ca deh “asa-i in tarile civilizate” (alt argument mizerabil), am sa ma duc in baruri si restaurante ca pana acum, doar ca in loc sa fumez, am sa ma basesc, pentru ca nu e nici o lege care sa interzica asta. Sa vedem daca preferati acel miros celui de tigara. Just to prove a point. Ideea de baza este ca exista fumatori simtiti si fumatori nesimtiti, la fel cum exista nefumatori simtiti si fumatori care-s ignoranti, egoisti, aroganti, self-entitled si multe altele. Iar pentru acel grup special, am sa mananc multa fasole.

  O zi incendiara.

  • Pardon, in prima propozitie voiam sa spun ca localurile de NEfumatori sunt putine pentru ca bla bla.

  • In momentul in care cineva incearca sa isi sustina un punct de vedere folosind atacuri la persoana inseamna ca de fapt nu are argumente solide pentru a-si sustine punctul de vedere mai sus amintit. Trolii folosesc tehnica asta destul de des, pentru ca ei nu sunt in stare sa poarte o discutie logica, iar bunul simt este un concept mult prea abstract pentru ei.

  • :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

   Atat am de zis. Nu, nu relativ la comentariul lui @ mediocru.

  • aveti un fix cu pierderea clientelei… Daca se inchid localuri in lumea in care s-a interzis fumatul, nu e din cauza ca nu au inlocuit fumatorii cu nefumatori, ci din cauza taxelor.
   Nu a pierdut NIMENI clienti. Mai degraba multi fumatori au pierdut viciul.

  • Pe mine continua sa ma minuneze aroganta majoritatii fumatorilor. De solidaritate nici nu mai zic. Sau de grobianism.

  • @Olga, nu am atacat-o deloc pe Simona. Doar i-am dezmembrat argumentul ei subiectiv, si al tau, de altfel. E chiar simplu, pentru cineva care-si foloseste creierul. Pe vremea cand fuma, prietenii ei nefumatori totusi ieseau cu ea, pentru ca elementul social era mai important decat elementul nociv. Si ea, acum, iese cu fumatori din aceleasi motive. Ca nu are ea tupeul sa le ceara prietenilor sa nu mai fumeze, asta nu e problema nimanui decat a ei. De aia prefera sa le impuna statul, ca doamne fereste sa fie vreun conflict. Nu vrem asta, ca poate ne suparam si rupem cercul si dispare elementul social. Confruntarea si apelul la bun simt e prea greu, hai sa bagam statul in chestia asta. Orice sa evitam conflictul.

   Iar cu privire la argumentul tau, Olguta, ai vreun link la studiile pe care le invoci, sau imi poti arata o persoana care a murit din cauza fumatului pasiv? Daca fumatul creeaza dependenta, si fumatul pasiv e la fel de periculos ca cel activ, de ce nu avem oameni care-s dependenti de fumat pasiv? Cand ies eu la tigara, nu vad pe vreun nefumator sa vina langa mine si sa-mi inspire fumul, tremurand de nervi, ca n-a fumat pasiv de 3 ore. Care-i treaba?

  • @Kanin

   Ah, deci eu sunt ala grobian si arogant, cand argumentul tau adus in discutia de aici este ca iti put hainele, si d-aia ar trebui interzis fumatul? Pai ia zi, fata mosului, tu cand mergi in club si dansezi si transpiri, ce faci, ajungi acasa si-ti pui hainele la aerat, si apoi le mai porti o saptamana? Nu le speli oricum? Pai, i hate to break it to you, dar este posibil ca tu sa mirosi a caine ud in orice zi, daca e atat de mare problema cu spalatul. Si si asta deranjeaza pe altii. Ce facem, te obligam sa-ti speli hainele prin OUG, sau ceva?

   Solidaritate fata de cine? Fata de tine, ca esti nefumatoare? Fata de bugetul tau lunar pentru dero? Ar trebui sa te inteleg si sa accept ca ai o stare de discomfort langa fumatori? Stii ce, pot sa fac asta. Si chiar o fac, si in mod normal mi s-ar rupe penisul de legea asta, pentru ca fumez, in general, afara (in pauza de tigara la munca) si acasa. Dar cand vad self-entitlementul asta, de parca EU datorez ceva societatii si sunt un ciumat pentru ca fumez, atunci am o problema. Cati din adeptii legii asteia au masini? Care-i carbon footprintu’ tau, Kanino? Tu ce aduci societatii in afara de plansete? Reciclezi? Mergi pe jos? Cumperi fructe out of season? Cumperi peste doar de la anumite pescarii care nu distrug mediul si nu fac overfishing si bottom trawling? Pot sa-ti dau o lista, o completam impreuna, si vedem cine fute mai mult sanatatea celor din jur, direct si indirect, ce zici?

  • @ mediocru

   Esti nu doar grobian si arogant ci si cam natarau pentru ca trebuie sa ti se deseneze ca sa pricepi (vezi un comentariu ceva mai jos). Argumentatie, tata, nu alta. Prost si egoist sunt doar eu, imi pare rau, aici am facut diferenta.

  • 😀 😀 😀 Chiar ma intrebam cat o sa dureze pana incasez si eu un discurs sforaitor. Nu de alta, dar vad ca tii cu tot dinadinsul sa si demonstrezi ca ce am scris e adevarat. Asta apropo si de solidarite, ca vad ca neica Deranjatu’ alias adi a si sarit sa iti tina isonul.

   Suavule, nu am calcat in cluburi decat pe vremea cand le zicea discoteci si se petreceau pe la mare sau pe la facultate. Cat despre aportul meu la societatea rumaneasca poti sa te linistesti (vezi ca e rau sa ti se rupa scula, nu ti-o mai pune nimeni la loc si devine si mai nasoala viata ta fara) ca nu mai “aportez” nimic de mult. Am norocul sa traiesc prin una dintre tarile alea “mai civilizate” (cum le numeste noul tau groupie adi si care nu au cluburi unde se pot fuma droguri usoare :mrgreen: ) unde nu mai fumezi decat afara din cladire si unde te lasi de fumat numai cand vezi cat te costa un pachet de tigari.

   Asa ca daca asta a fost o incercare (nu foarte subtila, de altfel, ca probabil atata poti si tu) de a ma pune la punct (cu subintelesuri si ironii “fine” cum ii sta bine masculului jignit), mai incearca. Tot grobian, ca poate ti se aduna “like”-urile si te simti mai apreciat.

   PS. Sa nu uiti sa iti aprinzi o tigara de nervi.

  • @Adi

   Amice, tie trebuie sa ti se deseneze faptul ca preferinta unora nu inseamna o baza buna pentru o lege. Tu, si altii, vreti sa se reglementeze bunul simt. Pentru ca de asta e vorba. Personal, in viata mea nu am fumat langa copii. Nu am fumat langa persoane pe care le deranjeaza fumul. Paradoxal, si pe mine ma deranjeaza fumul. Dar ce e deranj pentru mine nu inseamna ca trebuie reglementat de stat. Ma deranjeaza multe, si vizual, si auditiv, si olfactiv. Totusi, nu incep sa urlu ca trebuie scoasa o lege impotriva chestiilor care ma deranjeaza pe mine.

   Pentru ca esenta asta e, discomfortul unor persoane. Putem vorbi de sanatate, dar hai sa fim seriosi, stai in bar 3 ore, inspiri fum de tigara, si iesi apoi in aer liber si mai inspiri noxele degajate de masini, avioane, fabrici si alte chestii. De stat 3 ore in bar, aia se intampla o data pe saptamana, dar de stat afara, mai mult. Bineinteles ca exista taxe si pentru automobile si autorizatii de functionare pentru fabrici si etc. Si stii ce? Si eu am taxa pe tigari. Maxima. La fel ca ala cu masina, platesc pentru privilegiul (si atentie, spun privilegiu, nu drept) de a fuma. Evident, omul cu masina conduce vehiculul doar in zone special amenajate, nu? Strazi, sosele, parcari si tot asa. Intrebarea mea este, din momentul in care se implementeaza legea asta, unde-i spatiul amenajat special pentru fumat?

  • @ mediocru

   Eu vreau sa se reglementeze bunul simt??? Serios? Nici n-am stiut.

  • @mediocru

   Adi era ironic.

  • @Kanin pentru al doilea comentariu

   Nu purta tu grija penisului meu, il folosesc doar pentru urinare, oricum, deci poa’ sa se rupa linistit. In cel mai rau caz am sa fac pipi asezat, si nu s-o face gaura-n cer. Daca vrei sa revenim la oile noastre, despre care vorbim, hai sa revenim. Daca vrei sa ne spargem in etichetari obscure, putem sa facem si asta. Totul e sa fim clari despre ce vorbim. Tu ai pornit discutia asta de la faptul ca eu as fi asa si pe dincolo, desi nu am atacat nici o persoana de aici, doar am atacat ideile si argumentele lor. Ti-ai expus apoi preferintele tale, experientele tale. Aici nu vorbim in termeni anecdotici, aici vorbim de termeni generali valabili. Ideea mea de baza a fost ca nu e ok sa folosesti ca argument propriul tau comfort sau preferinta. Iar ideea ta de baza a fost ca iti put hainele.

   Ai recurs la aceeasi strategie ca altii sa ma ataci personal, fara sa adresezi vreunui argument adus de mine. Nu ma intereseaza unde traiesti, nu ma intereseaza ce ai facut in tinerete, nu ma intereseaza experienta ta personala cu fumatorii si barurile. De fapt, tu latri la caravana, de ce…? Daca s-ar schimba legea asta, te-ai intoarce in tara, sau care-i faza? Stii ce, lasa, e irelevant.

   Hai sa-ti fac o analogie, asa poate ai sa pricepi. Eu, in general, am avut experiente neplacute cu tiganii. Cu toate astea, nu generalizez, si nu militez pentru interzicerea accesului lor in locuri publice. Pentru ca nu e un argument rational, logic. Tu poti sa fii rationala, si sa gandesti la rece? Poti sa nu generalizezi si sa nu arunci sofisme pe aici, si sa gandesti in termeni logici? Sau doar ai vomitat niste idei pe blogul Simonei doar pentru ca poti? Pentru ca daca punem toata treaba asta in termeni “pentru ca pot”, atunci d-aia, Kanino. D-aia se intampla toate. Pentru ca pot, inca, sa fumez langa tine si sa-ti suflu fumul in nas si nimic nu ma poate opri. Asta ma face un cocalar, desigur. Dar si tu esti la fel, faci exact acelasi lucru. Daunezi grav sanatatii. Cred ca mi-ai dat cancer de fapt. Nu, nu tigarile, TU.

  • mediocrule (nå, ca nici ca se putea pseudonim mai potrivit, se vede treaba ca iti cunosti cu adevarat valoarea), nu m-am luat de tine in special, dar vad ca te-ai simtit cumva si ai reactionat. Nu elegant si nici macar inteligent daca tot vroiai sa te dai demn. Ergo raspunsul meu care nu numai ca te-a atacat rau la lingurica, dar vad ca te si face sa iti continui tirada. Deh! Fereasca sfantu’ sa lasi pe altcineva sa aiba ultimul cuvant nu?! Scade prestiju’. Asa ca eu ma retrag frumos, cine a avut ochii de citit, a citit si a inteles. Tu … poti sa continui.

   PS Nu port grija sculei din dotare, suavue, TU o adusesi in discutie, un pisholog ti-ar si explica de ce. Nu ca ai si avea capacitatea de a intelege. Ai creierii oricum pierduti intr-un nor de fum.

  • Fir-ar, mi-a mai ramas doar exclusivitatea egoismului. Acum suntem mai multi prosti. Sunt putin neconsolat, da-mi revin eu.

  • Kanino, tu ai raspuns la comentariul meu, invocand lipsuri de caracter. E logic sa fac corelarea ca te referi la mine. Poate tie iti scapa asta, si de asta recurgi la atacuri la persoana. Inca o data arati tot ce poti, trolling ieftin. Diferenta dintre noi doi este ca eu stiu ca sunt un mediocru, iar tu nu stii ca iti lipseste capacitatea de a rationa. Nu ai adus nimic palpabil discutiei, te-ai limitat la aruncat insulte. Daca se ataca cineva, te ataci tu, singura, si te faci de ras pe internet. Ceea ce ma amuza.

  • De abia astept sa se implementeze legea. Imi este atat de dor (ATAT DE DOR) sa merg intr-un club. Din cauza fumului nu mai puteam iesi intr-un club de multi ani. Noroc ca in ultimii ani s-au tot deschis ceainarii pt oameni ca mine – si asa am mai putut iesi in oras. Si ca existau vreo 2 restaurante cu etaje separate total fumatori/nefumatori. Daca nu iti doreai sa inghiti fum, draga mediocrule, NU aveai de ales, trebuia sa cam stai acasa. Ceea ce este f nedrept.

  • Raluca, dar acum daca vreau eu sa merg si sa inghit fum, tre’ sa stau acasa. Nu e la fel de nedrept?

   Tu voiai sa mergi in club, da? Aveai si alte optiuni, totusi. Restaurante, ceainarii, etc. Dar tu vrei in club! Daca tu si altii voiati club de nefumatori, de ce nu ati facut unul? Sau de ce nu ati cerut vreunui patron de club sa interzica fumatul? Nu, sa se dea lege, ca deh, vointa Ralucai tre’ sa fie a tuturor. Noh, du-te in club acum si danseaza cu toti fatalaii aia nefumatori.

  • mediocrule eu zic sa il iei de manuta pe Gisca Dan si sa topaiti fericiti catre niste zari albastre si catre tara aia unde poti sa fumezi unde vrei tu in timp ce iti inchipui ca neavand masina salvezi planeta, iar el poate sa bata campii despe Dumnezeu si cum vor arde homesexualii in iad.

   Doamne fereste sa ajungi sa ai vreun copil vreodata, cred ca ai sa il sufoci din fasa la primul urlet … neprogramat. :mrgreen:

 7. In rest, romania e codasa la legea ban fumat: alte state au deja 10 ani si studii imediate. New york de ex. a demonstrat ca intr-un an incasarile nu le-au scazut (doar la firmele de distributie tigari), dar au scazut din prima luna nr de internari cu atac de astm (cu 20%), inflamatii respiratorii, si in urmatorii ani si cazurile de infarct miocardic, decesul bebelusilor in somn – adica per total … numai de bine.

  Faptul ca e interzis in anumite locuri nu inseamna ca fumatorii tre sa se lase de fumat ci doar ca vor fuma mai rar.

 8. N-am fumat niciodata, desi mama a fumat pana la varsta de 45 de ani cand i-a venit rau si aproape a lesinat. S-a speriat atat de rau, incat s-a lasat instant de fumat. Nu i-a venit rau de la fumat, dar a fost suficient cat sa se lase brusc. Cand eram mica stiu ca o vedeam cu tigara in gura, vorbind cu prietenele ei, cu tigarile in gurile lor, si ma jucam cu creioanele si-mi inchipuiam ca fumez. Ca mama! Da, mama este model pentru copiii ei, inclusiv la fumat! Mama s-a lasat de fumat inainte ca eu sa fiu adolescenta, in plus panica ei a fost asa de mare cand i-a fost rau ca m-am panicat si eu ca o voi pierde. Mi-a prins bine acea panica. N-am avut niciodata “pofta” sa incerc, desi colegele mele fumau in toaleta liceului.

  Am avut la randul meu copil si ieseam cu ea in parc, mititica in carucior. Stateam pe banca si citeam, in timp ce ea dormea ca un ingeras. Langa mine pe banca se mai aseza cate-o doamna, domnisoara. Majoritatea isi aprindeau tigarile, ignorand bebelusul din carucior. Ma uitam spre ele si spre nepasarea, nesimtirea lor. Nu mi-a placut sa ma cert, asa ca nu le-am facut niciodata observatie. Ma ridicam de fiecare data si plecam. Nervoasa, bineinteles! Ii povesteam mamei sau sotului la telefon despre nesimtirea lor! Asa reuseau sa-si rezerve banci in parc pentru ele sau pentru altii ca ele. Cat n-am avut copil nu m-a deranjat fumul, dar dupa aceea, imi crestea adrenalina instant gandindu-ma ca plamanii inca in formare ai bebelusului meu inhaleaza otrava lor.

  Nu stiu in ce locuri este interzis fumatul acum, dar atat sper ca este interzis si in parcuri, langa carucioare cu bebelusi sau langa copii. Desi, in general, incerc sa fiu toleranta, in cazul acesta nu pot: parintii care fumeaza si-si expun proprii copii fumului sunt total iresponsabili. Cat despre adultii care expun copiii altora fumului lor nu pot spune decat ca sunt nesimtiti si fug de ei cat pot.

  • Deci stai sa inteleg bine, vine un fumator langa tine si copilul tau si isi aprinde tigara, si tu preferi sa pleci si sa te plangi rudelor/prietenilor decat sa confrunti fumatorul cu pricina? Deci fumatul in parcuri ar trebui interzis din cauza lasitatii tale? Bun argument.

  • eu sunt baba civica ce le ce roaga sa mearga in alta parte cu tigara, ca e interzis langa locul de joaca cu copii. La proteste le atrag atentia ca exista niste indicatii la intrarea in parc (uneori arunca tigarea, deseori se cearta cu mine, alteori se muta mai incolo). Ba mai mult, am printat afise si lipit prin parc la locuri de joaca 😀

  • @mediocru
   Lasitate?! Uaaaa! Tocmai de-asta nu deschid subiecte din acestea cu necunoscuti in parc, pentru ca ma trezesc etichetata. Faptul ca m-ai facut lasa este un atac la persoana, desi nu ma cunosti. Civilizat nu se poate discuta, ca dovada si acest raspuns pe care l-am primit. Nu stiu peste ce nevropata dau in parc, asa ca prefer sa tac si sa plec, sa ma calmez vorbind rudelor decat sa ma cert cu nesimtitii. Acelor persoane nici nu merita sa le fac observatie. Au in fata lor un carucior cu un bebelus si totusi nu se simt. Eu nu fac educatie adultilor. Astfel de adulti nu pot fi educati decat cu amenzi.

  • angy, individu’ cu pricina are un cult al personalitatii extrem de dezvoltat. Nu suporta sa se comenteze in contradictoriu, vede rosu cand este catalogat, in schimb insulta cu foarte mare larghete si cu impresia ca are dreptul sa faca asta fara ca nimeni sa riposteze. Ba se mai si da rotund cu ecologismul lui de doi bani.

   SI da, ai perfecta dreptate! Nu pot sa uit odata la Peles, cand am mers cu mama sa vizitam castelul (mama vreo 78 de ani in vremurile acelea) si ne-am asezat pe o banca, sa respiram un pic de aer curat si sa ne bucuram ochii. In secunda imediat urmatoare s-au asezat alti doi chiar langa noi, amandoi tragand cu sete din tigari. Mama, care numai “lasa” nu este, i-a rugat frumos sa se mute pe o banca putin mai incolo, explicand ca ei ii face rau fumul de tigara. Frumos, repet. Ce a putut fi la gura alora, nu iti poti inchipui! SI nu s-au potolit, au continuat sa urle si sa injure ca la usa cortului, in timo ce noi ne-am ridict frumos si ne-am mutat in alt parte.

   Din pacate fumatorii considera ca este dreptul lor sa intoxice pe oricine din jur, fara prea mare discernamant. Ca si asa … nu a murit nimeni din cauza fumatului pasiv. Cum explica un alt talamb.

  • Pai problema ta, Angela, nu-s fumatorii, ci sunt nesimtitii. Fa o diferenta. Nu toti fumatorii cu care ai intrat in contact s-au asezat in carcuciorul copilului tau si si-au aprins tigara, nu? Poate nici nu stii cu cati fumatori ai intrat in contact, pentru ca pur si simplu s-au comportat normal. Daca e sa legiferam nesimtirea, putem ajunge in locuri urate. Ideea e ca tu, din teama pentru siguranta personala, nu te-ai confruntat cu nesimtitii, si ai preferat sa fugi de conflict. Ai spus-o chiar tu. Pai, asta e lasitate. Si tu vrei sa intervina statul si sa impuna un anumit comportament, pentru ca tu nu poti spune “nu te supara, ai putea te rog sa nu fumezi langa copilul meu, in pula mea?”. Si de aici, putem impune si tot felul de alte comportamente care ne deranjeaza. Daca ar fi asa, s-ar putea ajunge la o lege care sa interzica lipsa de ratiune in mediul online, caz in care multa lume de aici n-ar mai avea unde sa-si scuipe veninul. Chiar vrei sa ajungem acolo, Angela?

  • @ Mediocru : Nu cumva esti frate cu vecinul meu care fuma ca un porc in baie si apoi dadea drumul la ventilatorul din baie si tot fumul si mirosul lui vine in baie si in holul meu? De putea la mine in casa ca la club.
   Ai aceeasi atitudine pe care a avut-o el cand m-am dus frumos sa il rog sa nu mai fumeze in baie, ci pe balcon, ca imi miroase in casa.
   Mi-a raspuns (citez): “Ce te fute, fa, pe tine grija? Muta-te in pula mea daca nu-ti convine! Vine o curva sa imi faca mie observatie!”(in conditiile in care eu am apartament cumparat aici si el e un chirias).
   Intr-un final s-a mutat el cand a descoperit ca am un sot masiv de aproape 2 metri, care nu tolereaza ca ciineva sa ii insulte sotia si nu are nicio problema in a-i sparge dintii aluia care indrazneste sa o faca.

   PS: Incearca sa nu te mai lupti cu morile de vant si sa accepti realitatea. Legea a fost votata. Faptul ca te iei de comentatorii de pe blog nu schimba cu nimic faptul ca EU voi putea sa mananc linistita la restaurant, iar tu o sa fumezi…unde vrei tu. Nu ma intereseaza.

  • @Georgi

   Aparent, nu poate fuma unde vrea el. Că dacă vrea să fumeze în baie și are o vecină cu un soț masiv care ar putea să-i spargă dinții, apare o problemă, nu?

   Și nu, @mediocru n-are aceeași atitudine ca vecinul tău. Cel puțin aici, nuș’ cum se comportă în societate, dar la cum se exprimă mă îndoiesc că te-ar lua la plă dacă l-ai ruga frumos să nu mai fumeze lîngă tine. Nu mi se pare că un mișto (finuț sau nu, dar menținut în limitele decenței, oricare-ar fi aia) e echivalent cu “marș în morți mă-tii afară de la mine din apartament, ce te fute pe tine grija unde fumez eu, curvo?”. Chiar stiu ce anume din intervențiile lui de pe aici te-a convins că omul ar deveni agresiv dacă-i vorbești frumos…

   Sunt curios, dacă respectivul vecin ți-ar fi răspuns politicos că îți înțelege problema, dar lui îi place să fumeze la el în baie și nu-și va schimba obiceiurile decît atunci cînd proprietarul apartamentului va schimba contractul, soțul de doi metri ar mai fi apărut în mica ta povestioară educativă?

  • Mda, am uitat un “i” pe undeva …

  • @cocorulverde
   Eu am spus povestea pe scurt, dar tu ai dedus ca sotul meu e un cocalar bataus, eventual un ceafa lata.
   Nu e niciuna nici alta. Ba chiar este un om pasnic, la locul lui si familist convins. Pe el, de exemplu, nu l-a deranjat fumul si nici nu m-a incurajat sa ma duc sa vorbesc cu vecinul.
   Mi-a zis sa stau in banca mea. Doar ca asa sunt eu, mai cu spirit civic. Din pacate, nu toti inteleg de vorba buna.
   Problema a aparut in momentul in care vecinul m-a facut curva. Eu n-am pus la suflet, ba chiar i-am povestit amuzata situatia. In schimb, lui nu ii place ca cineva sa se ia sau sa ii insulte familia in mod gratuit. A zis ca daca tot e asa de tare in gura in fata unei femei, sa vada daca mai e in fata unui barbat la fel de mare ca el.
   Si nu, sotul meu de 2 metri nu ar fi aparut la usa, daca acesta nu ma insulta in felul acela. Dupa cum am zis, pe el nu il deranja fumul, sau ce facea el in apartament. L-a deranjat faptul ca s-a luat de mine si m-a injurat.
   Eu sunt mai sensibila, din cauza ca am crescut intre fumatori. Cand simt miros de tigara imediat ma ia o stare de greata si ameteala. Am considerat ca e frumos sa ma duc sa ii explic ca nu e ok sa fumeze in baie, ci pe balcon. Pentru ca la noi in bloc nu sunt geamuri la baie, pe partea noastra. Evacuam aburul cu ajutorul ventilatorului.
   Intamplator, acest om era un mare scandalagiu in bloc. Bloc, de altfel linistit. Dadea muzica tare, venea cu tot felul de femei si prieteni dubiosi. Doar ca nimeni nu indraznea sa se ia de el.
   Ca a plecat din cauza incidentului sau nu, nici asta nu stiu, pentru ca nu a plecat chiar imediat..ci la cateva saptamani dupa. Si noi am mai dat nas in nas cu el, in timpul ala, dar nimeni nu si-a mai spus nimic de atunci.
   PS: Mirosul de tigara a rezistat atat de tare pe coloana, incat, abia dupa vreo 2 luni a disparut, dupa ce au renovat noii propietari apartamentul.

   Acum sper ca am lamurit. Eu am terminat de comentat pe aici. Astept un subiect unde nu se lupta morile de vant intre ele.

  • Am uitat sa adaug, ca raspuns la intrebarea ta. Ce as fi facut daca mi-ar fi zis frumos ca nu are de gand?
   Probabil ca as fi vorbit cu administratorul, ca sa ia legatura cu proprietarul. Sau i-as fi explicat ca el evacueaza fumul printr-un loc de care ne folosim cu totii (nu am apucat sa fac asta pentru ca inceput ploaia de injuraturi). In orice caz, sunt absolut convinsa ca daca omul era capabil sa vorbeasca frumos, am fi ajuns la o cale de mijloc.
   Si vecinii de deasupra mea se plangeau de miros si ma intrebau pe mine daca fumez si le-am spus cine este, dar mi-au zis ca ei nu se baga.
   Probabil ca as fi ramas cu dreptatea in mana. Nu stiu.
   Imi pare rau ca situatia s-a terminat asa. Mie nu imi plac conflictele care se rezolva cu violenta. Dar, pe de alta parte, ma simt bine ca am un sot care ma iubeste si m-am simtit protejata. Ca femeie e mare lucru sa stii ca nu te-ai luat cu un fatalau. Si ma mai simt bine ca acel om a primit o lectie.
   Si nu o lectie in privinta fumatului. Ca nu aia ma intereseaza. Ci in felul in care va alege sa se poarte cu o femeie pe viitor. Sau cu orice interlocutor.

   Dar, inca o data repet. As fi preferat sa se rezolve altfel.
   Ca tot era malitios comentatorul de mai sus, in fata acestei mame care a spus ca prefera sa plece decat sa se ia cu persoanele care fumeaza langa bebelusul ei…era de preferat sa plec capul in fata acelui om? Sa ma las calcata in picioare de el? Sa inteleg ca nu e ok ca un sot sa isi apere sotia atunci cand un alt barbat se ia de ea? Tu ce ai fi facut daca cineva ti-ar fi injurat mama/sora/sotia/ iubita? Ai fi zis “Lasa draga…era nervos…”? Sau te-ai fi dus sa il intrebi pe respectul : “Auzi, vecine, pe ce baza o faci tu pe nevasta-mea curva si o bagi in pula ta?” Si vecinul te-ar fi imbrancit si ti-ar fi zis inca o ploaie de injuraturi, ca el nu stie sa poarte o discutie decat asa? Plecai inapoi la tine in casa, nu? Ii dadeai satisfactie acelei persoane, sa considere ca daca se da putin la tine, gata, el e smecher si tu esti prost si el are dreptul sa insulte pe cine vrea, cum vrea, fara sa pateasca nimic?

 9. Simona, singurul lucru de facut ca sa inteleaga lumea de ce legea asta nu e discriminatorie, e sa le desenezi. Si nici asta nu prea asigura reusita. Eu una ard de nerabdare sa merg la restaurant si sa mananc o pizza, asa, in glorie. Fara sa-mi rog sotul sa isi lase sacoul in masina, ca sa nu puta o saptamana, fara sa caut din ochi un loc langa geam, fara sa ma uit cu stres spre usa sa vad cand intra urmatoarea afumatoare, fara sa ma usture ochii si sa lacrimez ca o telenovelista cand ies din restaurant. Uh, parca suna prea bine ca s-o fi promulgat-o. E pe bune?!

 10. Eu sunt fumatoare, dar sunt de acord cu legea aceasta. Are dreptate Simona, nu exista grupuri pure de fumatori sau nefumatori. Nimeni nu este obligat sa inghita fumul meu, imi place sa ma bucur de o tigara dar nu vreau ca acest viciu al meu sa ii afecteze pe cei din jurul meu.
  Fumatorii inraiti o sa-mi spuna ca de fapt eu nu sunt fumatoare dar nu e adevarat, am 15 ani de cand am acest viciu si am zile cand dau gata cate un pachet de tigari, dar de-a lungul timpului mi-am impus niste reguli chiar daca mi-a fost greu:
  – nu fumez in casa si nu accept ca nimeni sa faca asta
  – nu fumez in case de fumatori daca este chiar un singur nefumator acolo (recunosc ca in restaurante am fumat in spatiile destinate fumatorilor dar ma pot dezvata si de asta)
  – nu am fumat in timpul sarcinilor si alaptatului (care credeti ca a fost primul lucru pe care l-am facut imediat dupa ce am intarcat copii);
  – nu fumez mergand pe strada iar daca sunt copiii cu mine las pachetul acasa, mi se pare oribil sa impingi caruciorul sau sa duci piticul de mana cu tigara in coltul gurii;
  – am lucrat mult timp intr-o firma in care eram singura fumatoare in afara de sef (care pufaia pe unde ii venea), am mers intotdeauna pe balcon oricat de frig ar fi fost si chiar daca seful si ceilalati colegi insistau sa nu mai ies afara;
  Daca e nevoie de o lege care sa ne faca sa avem bun simt, sunt de acord cu ea.

  • > Daca e nevoie de o lege care sa ne faca sa avem bun simt, sunt de acord cu ea.

   OK, atunci hai sa facem petitie pentru o lege care sa impuna parintilor sa-si ia copilul si sa dispara din orice local, loc public, mijloc de transport si orice, daca incepe copilul sa faca urat. Chiar tre’ sa stau si sa ascult zbieratul unui plod care nu poate fi controlat de parinti? E chestie de bun simt, mie asa mi se pare. Daca nu-ti poti controla copilul, stai cu el acasa si nu veni cu el la film, la restaurant, in avion sau mai stiu eu unde sa polueze fonic pe altii. Ca-i chestie de bun simt, ce naiba.

  • Sunt de acord si eu! Bine, dar nu m-as lega de copii, care n-au asa de mult discernamant propriu iar unii urlatori , surprinzator, au chiar parinti civilizati 🙂 Dar in rest, da, as generaliza si eu : lege sa nu mai fie chistoace pe strada, sa iei amenda pe loc daca scuipi pe strada, sa fie sanctionati soferii imbecili, sa fie trimisi in fundul cozii la ghiseu importantii care se baga in fata! Da, da, mi-ar placea sa fie mai multe legi pentru bun simt!
   Dar tu compari aici mere cu pere, adica dreptul meu de a respira cu dreptul tau de a-ti ineca plamanii, la un loc cu ai mei. Sorry, dar dreptul tau nu-i trecut in constitutie, cum zicea careva. Si dreptul la sanatate primeaza in defavoarea celui la viciu legal. E si normal, si logic, si legal, si civilizat si cum mai vrei tu.
   Si nu va mai vaitati ca sunteti minoritate defavorizata! Ca un singur fumator poate intoxica vreo 10 ne- , si poc, atunci suntem toti majoritate! Adica fumatori. Voluntar sau nu.

  • Tinkerbell iti bati gura de pomana. Cum sa rationezi cu unul care compara fumatul in locuril publice cu reactille unor copii, oricat de neplacute ar fi ele?

  • Nu ma vait absolut deloc, Tinkerbell. Eu nu am ceva cu legea, per se, desi e cam shady cu anumite exprimari. Eu am ceva cu atitudinea Simonei si a celor care sustin legea pe motive subiective si pe experiente anecdotice. Nici nu am spus ca fumatul e un drept, este doar un privilegiu. Dar asa cum eu pot fi lipsit de acest privilegiu prin lege, pot fi lipsiti si altii de alte privilegii.

   Daca e sa vorbim de sanatate, hai sa vorbim atunci de interzicerea masinilor, pentru ca dauneaza sanatatii mai mult decat fumatul pasiv. Mult mai mult. Poluarea aerului cauzeaza cancer:

   http://www.cancer.org/cancer/news/world-health-organization-outdoor-air-pollution-causes-cancer

   Intr-adevar, fumatul ACTIV este o cauza mai mare a cancerului pulmonar, dar cel pasiv nu e nici macar in top 10. Deci cand fumez, ma omor pe mine, si cam atat. Tu, cand conduci, ne omori pe toti. Bine, poate nu conduci. Dar o gramada de oameni au masini. E ok cu tine sa le interzicem, corect? Asta e argumentul tau, daca dauneaza sanatatii, trebuie interzis. Si ghici ce, poluarea aerului e un factor cancerigen mai mare decat fumatul pasiv. Noh, unde-i legea?

   Celalalt argument al tau e ca vrei legi care sa impuna bunul simt. Tu ai bun simt, eu am bun simt, Simona are bun simt, etc. Dar vezi tu, bunul simt nu e ceva batut in cuie. Ce crezi tu ca e de bun simt nu e ce crede Pixulescu, si viceversa. Ceva ce tu nu crezi ca ar fi deranjant, poate fi o lipsa acuta de bun simt pentru altcineva. Poate esti d-aia care merge cu telefonul in mana pe strada, pe care ruleaza o manea. Pentru tine e perfect normal, pentru mine, m-as hrani cu creierul tau. E doar un exemplu, dar intelegi. Problema cu chestiile astea subiective e unde tragi linia. Stam cu toti si facem o lista si o dezbatem? Asta s-a intamplat acum cu legea antifumat? S-a discutat cine unde are voie sa fumeze? Nu, a fost blanket interdiction. Si daca vreau eu sa-mi fac un bar special pentru fumatori, n-am voie.

   Vezi tu, ala care are masina plateste pentru asta si gets the bang for the buck. Plateste taxe si impozite, si in schimb, isi poate conduce masina pe sosele si poate polua aerul dupa pohta inimii. Eu platesc cele mai mari accize pentru tigarile care le cumpar, ma poluez doar pe mine si… ce fac? Unde fumez? Acasa? Daca i-ai spune unui sofer ca-si poate conduce masina doar la el acasa, stii ce ar iesi, nu?

  • Inca nu am auzit sa fi surzit sau sa fi facut cancer cineva de la zbieretele copiilor, dar de cancer la plamani la persoane nefumatoare expuse la fumul de tigara, da.
   Ai dreptate pe de alta parte, in unele locuri nu au ce cauta copiii mici, dar in mijloacele de transport crede-ma, e greu sa calmezi un copil obosit sau bolnav. Parintii respectivi nu se simt confortabil ca deranjeaza, dar se gandesc mai mult la copil decat la urechile tale sensibile. Si nu ma pune sa iau un taxi, de unde stii tu daca imi permit sau nu.
   Problemele cu nervii sunt tratabile sa stii.

  • Pai, Ra, hotaraste-te. Facem legi pentru bun simt, sau facem legi pentru sanatate? Daca facem legi pentru bun simt, atunci vreau lege care sa interzica plozii urlatori. Daca facem legi pentru sanatate, atunci interzicem masinile. E simplu, nu? Spune-mi in ce termeni discutam aici, sa fim pe aceeasi lungime de unda.

  • Mediocru, inteleg ce zici, intr-un fel. Dar iar ai o problema de comparatie. Masina e ceva necesar, fumatul e un viciu. 🙂

  • Nu e necesar. Eu am preferat sa-mi gasesc ceva in chirie aproape de job, sa nu fiu nevoit sa folosesc transportul in comun, daramite masina personala. Daca vreau sa imi vizitez prietenii, merg pe jos. Daca-i mai departe, transport in comun. Daca vreau sa ies din oras, am tren, autobuz, chestii de genul. Amprenta mea de carbon e insignifianta. Nu poluez pe nimeni, ma poluez doar pe mine, cu fumatul, si atat. Nu mananc, nu beau, nu fut. Doar fumez.

   Dar, tu spui de utilitate. Deci daca e util, e ok, indiferent ca dauneaza sanatatii si mediului? Ar fi ok atunci sa construim centrale pe carbune, cum face China si li se rupe de impactul asupra propriilor cetateni si asupra mediului? Vezi, ce e util pentru tine, nu trebuie sa ma afecteze pe mine. Asta-i ideea trambitata de majoritatea oamenilor de aici. “Dreptul tau de a fuma se termina la dreptul meu de a respira!”. Ei, vezi, fumatul nu e un drept, e un privilegiu, ca si condusul unui vehicul. Iar daca mie imi dauneaza sanatatii privilegiul tau, de ce sa nu ti se ia acel privilegiu? Ca e util? Utilitatea este subiectiva, cum ziceam mai sus. Eu nu gasesc ca-i util. Transport in comun bine pus la punct si biciclete pentru toti si nu mai ai nevoie de masini. Si atunci nu am nici o problema cu a nu fuma in public. Dar nu, e mai simplu sa ne axam pe fumatori, ca si-asa sunt niste ciumati, cam aia e ideea care se desprinde din tot ce s-a scris p-aci.

  • Of, dle. mediocru, nu stiu cum sa mai explic faptul ca unele comparatii chiar nu merg! Hai sa presupunem ca am face toti ca tine, sa presupunem ca tu ai grija de mediul in care traim si devii biciclist pe viata. Dar cum saracie sa compari tigara cu masina? Nu-mi amintesc sa fi iesit vreodata pe strada si sa-mi fi pus esarfa la nas de fumul des de masini. De asemenea n-am intrat in vreun restaurant unde sa ma intepe fumul de carburant, ca deh, ideea principala in treaba asta e ca MASINILE CIRCULA IN AER LIBER. (Stiti careva, s-a interzis fumatul si afara?) N-am stat niciodata langa un nesimtit care sa ma forteze sa stau cu nasul intr-o teava de esapament. N-am fost vreodata intr-o hala inchisa unde toata lumea sa stea cu motorul pornit, ca asta se facea numai in al 2-lea razboi mondial si se numea gazare. Sa nu mai spun ca anual mor sensibil mai putin oameni din cauza poluarii generale decat din cauza fumatului. A, si au parte de mai putine chinuri aia care mor de poluare 🙂
   Eu, pentru ca n-am nimic cu fumatorii in particular si nici cu dreptul lor de a-si scuipa plamanii intr-o buna zi, as fi foarte de acord sa existe baruri pentru fumatori, sau cluburi. Personal, nici nu le frecventez. Dar asta a fost si pana acum! Si cand un patron are de ales, alege pentru minoritatea aia discriminata de bieti fumatori, asa ca eu sfarsesc ca si pana acum, innecata de fum in orice restaurant intru. Asta tot incearca si Simona sa explice, ca lasata la alegerea patronilor treaba asta iese fix un mare zero. Sa nu mai povestim ar insemna automat lipsa detectorului de fum in localurile de genul asta si nu suntem straini de tragedii pe aceasta tema.
   Sa mai zic de ce e logica legea asta? Nu mai zic, ca nu mai am energie.

  • Compar tigara cu masina din perspectiva sanatatii. Poluarea cauzeaza mai multe probleme decat fumatul pasiv. Faptul ca tu nu vezi noxele pe care le inspiri, sau nu le simti, nu inseamna ca nu-s acolo. Adica, serios, suntem in 2016, nu in 1016, nu mai putem invoca scuze gen “daca nu vad, nu exista”. Adica, d-aia a fost interzisa benzina cu plumb in tarile “civilizate”, stii? Pentru ca plumbul ucide. La fel si cu vopselele cu plumb si etc. Azbest, mercur, o gramada de substante nocive au fost scoase in afara legii. Exista intr-adevar reglementari pentru emisiile de carbon, dar ce cacat mai conteaza cand sunt milioane de vehicule pe strazi si polueaza? Asta sa nu mai zic ca un zbor Londra-Paris polueaza cat un SUV intr-un an. Pe tine nu te intereseaza, pentru ca acum nu te deranjeaza. Tu nu gandesti pe termen lung? Stii ca toate emisiile astea de carbon afecteaza clima si biosfera? E asta mai putin important pentru tine? Probabil ca da, pentru ca nu te deranjeaza. Zici de aer liber, pai aerul ala liber nu e chiar atat de liber. Si nu e gratuit. Platim toti un pret pentru aer curat, doar ca unii mai mult, si altii deloc.

   Uite care-i treaba. Eu v-am impartit pe astia care ejaculati necontrolat la legea asta in doua tabere – cei care trambiteaza ca fumatul pasiv dauneaza sanatatii. Pe astia i-am demontat cu cele de mai sus, faptul ca e dovedit ca poluarea urbana omoara mai multi oameni decat fumatul pasiv. Cealalta tabara sunt aia care zic ca “asa e de bun simt”. La care am raspuns ca daca e sa gandim in termeni de bun simt, se pot legifera o gramada de nesimtiri, nu doar asta cu fumatul. Dar nu poti sari de la o idee la alta cum iti pica tie, adica sa pornesti pe firul cu bunul simt si apoi sa invoci motive de sanatate. O discutie logica se realizeaza cand interlocutorii vorbesc cu aceleasi premise. Bineinteles, majoritatea de aici habar nu au ce-i aia logica. D-aia vad cum sar de la un fir la altul.

   Dar ca sa fac asta clar pentru toata lumea, am sa ma rezum la atat:

   Cazul A. Va bazati argumentele anti-fumat pe motive de sanatate. In acest caz, cred ca am dovedit clar ca sunt o gramada de alte chestii care omoara mai mult si mai rapid decat fumatul pasiv. Daca nu sunteti lamuriti, ziceti, argumentati, veniti cu surse, vin si eu si putem merge mai departe.

   Cazul B. Argumentul vostru este bunul simt, caz in care tin sa precizez ca bunul simt/cei 7 ani de-acasa/spiritul civic sau cum cacat vreti sa-i ziceti nu este o chestie clara, conturata definitiv, este o chestie subiectiva. Si chiar daca nu ar fi, daca deschidem usa asta, se poate interzice orice percepe societatea ca e “nesimtire”. Si chiar voi veti pica in plasa asta. Mamicile cu copii, de exemplu.

   Cazul C. Argumentul Simonei, cel social, care absolut nici o treaba cu legea, pentru ca nu e datoria statului sa-ti reglementeze tie interactiunea cu prietenii tai. E stupid, subiectiv, un simplu moft. Asta e argumentul ei, nu ca patronul localului alege sa permita fumatul. Pentru ca patronul alege sa faca bani, si cum fumatorii se impun si nefumatorii se dau dupa fumatori, bla bla, ai aberatiile ei mai sus, n-are sens sa le repet.

   Iar problema cu legea asta este faptul ca fumatorii nu mai au voie sa se adune doar ei intr-un spatiu inchis si sa fumeze pana-si scuipa plamanii. Existau pana acum localuri unde fumatul era interzis. Dupa ce o sa fie implementata legea asta, o sa existe DOAR localuri de nefumatori si atat, indiferent de preferintele intreprinzatorilor cu localul, indiferent de preferintele fumatorilor, indiferent si de preferintele nefumatorilor. Tu spui ca nu te-ar deranja sa existe baruri pentru fumatori, ei bine, statul iti zice “muie”. La fel si mie. La fel oricui care vrea o carciuma doar pentru fumatori, in care accesul nefumatorilor este strict interzis.

   Nu s-o face gaura-n cer, numai in fund, dar nu va faceti iluzii, cei care sustin aceasta lege sunt niste ipocriti.

  • Mediocrule: Plozii urlatori nu au legatura cu bunul simt, esti total pe dinafara! Copii nu au autocontrol. Nu ca nu vor ei sau parintii, nu exista de la mama natura la varsta aceea. Nu te dezminti… pana la capat. Cu cat vorbeti mai mult, cu atat mai mult dezvalui. Vorbele tale te caracterizeaza f bine.

  • Cum sa nu, Raluca! Plozii urlatori au legatura cu bunul simt al parintilor. Daca esti parinte, iti urla plodul si pe tine te doare-n cur, desi esti in restaurant sau in avion sau la mama dracu’, atunci tre’ sa iti zica statu’ sa iesi afara. Ca asta-i argumentul anti-fumatorilor.

 11. @Adi si cocorulverde

  Scuze, nu am prins sarcasmul din postarea lui, mai greu pe internet. Mai ales cand multa lume de p-aci e calare pe mine mai ceva ca mustele pe fecale.

 12. Pentru toti nefumatorii ….sa aveti o sanatate de fier. Gata problema voastra cu cei care fumeaza a fost indeplinita. Problema este urmatoarea : Cand iesiti afara din casa….va plimbati frumos prin parc…pot sa aberez in continuare dar ma opresc : Cate noxe inhalati , cate produse expirate, alterate sau contin chimicale peste masura admisa mancati si beti ? Propun sa se interzica consumul de bauturi alchoolice in toate barurile si in spatiile publice ( se zice ca nu se consuma in spatiile publice …dar aveti si voi ochi) Faceti atata TAM TAM pentru ce ? PS SUnt fumator si toata chestia asta este un alt mare rahat servit pe tava Normelor UE Pentru parlament Degetul Mijlociu…..pe zoom optic de 32 :))

  • Robert
   citez : *Cate noxe inhalați , cate produse expirate, alterate sau conțin chimicale peste măsura admisa mâncați si beți ? *
   Da ,așa e ,
   despre mâncăruri :
   sânt unele supra – supra coapte si fierte-fierte care s-au transformat in pachete de noxe ( gustoase) care fac mai rău decât 5 țigări fumate deodată, de ex o porție de zacusca .
   Sau utilizarea cuptorului cu microunde : transforma totul in zgura si cenusi invizibile, care in timp produc in corp multe ravagii

  • Robert, voi fumatorii faceti tam tam 🙂 Ati facut tam tam cateva decenii. Stai linistit, veti supravietui…

 13. Scurt . Ca faceți referire la tarile “civilizate” unde nu se fumează în locuri/ localuri publice…bla-bla-bla…Vin din Austria , de la schi. Și da , la 2600 m altitudine restaurantul avea 2 secțiuni : fumători și nefumatori . Și da în barurile alea circulare din toate statiile intermediare pe partii, unde se bea snaps, bere ,ciocolata etc …se fumează sau cel puțin sunt scrumiere pe toate mesele. Și da în cluburi se fumează. Dacă nu credeți dați o fuga la Solden.
  Am fumat și m-am lăsat .Dar ipocrizia foștilor fumători n-o întrece nimeni…Și nici intoleranta lor.

  • Dana, te mariti cu mine?

  • Ok, Dana am inteles, ai fost la ski. Bravo tie.
   Acum spune-mi cati austrieci erau pe langa tine in zona aia (in afara de chelneri).
   In opinia mea restaurantele alea sunt amenajate sa corespunda clientilor (majoritari din estul Europei) cu obiceiurile lor cu tot.

  • hai ba gicone laso-n bălării cu europenii est

   fumează si europenii vest ca la coșul termocentralei
   dar fumează acolo unde au voie

  • @andu yy.
   True, so true.
   Si printre ei sunt nesimtiti, in egala masura ca si la noi – ma refer ca fenomen.
   Insa sunt disciplinati prin lege, daca-i prinde.
   Mi-am amintit una: faceam coada la iesirea din autostrada spre statiune si vorbeam intre noi, uite ba civilizatie, lumea asteapta nu claxoane, etc. Si deodata, vrammm, un golf cu numar de Deutchland face manevre ca la noi si se baga in fata coloanei. Fix in bascheti l-a durut. Noi, sa spalam obrazu’, dracu nu bati atata drum sa patesti ca in romanica, zicem, ba o fi d’al nost dupa manevra. Si mai stam noi 10 minute si iar hop alta masina cu numar de germania, vrammm taie toata coada si face o manevra de fortaj si se baga in fata primului care intra.
   Atunci, am devenit mai intelept si am tras de concluzie ca nesimtirea nu are nationalitate, se teme doar de amenda. Indiferent daca sofezi, scuipi guma sau iesi cu catelu’ la rahatit. 🙂
   O chestie buna la legea cu fumatu’ – nu or sa mai fie atatea mucuri de tigari pe jos, sper sa se rareasca.

 14. Feminista lu' peste

  Ca fumul de tigara e deranjant ptr nefumatori – e de netagaduit. Ca se face cancer de la fumat pasiv – e discutabil. Toata lumea stie ca exista studii in acest sens. Putina lume stie insa ca aceste studii au fost facute “la comanda” ptr a indeparta atentia publicului de adevaratele cauze ale cancerului: cantitatea uriasa de radiatii si noxe din atmosfera. Dar – ma rog – studiile specialistilor sunt de necontrazis. Chiar daca pe vremuri specialistii STIAU ca pamantul e plat si ca exista vrajitoare.
  Ca legea va proteja copiii – este corect. Am vazut zeci de parinti intrand cu progenitura din dotare la fumatori si tragand din tigara apoi chiar langa carucior

 15. Mda….razboiul secolului. Fumatorii sunt discriminati. No shit. In primul rand i discrimneaza statul cu accizarea mare. Daca nu ti convine sa stai in fum stai acasa. E na…dar poate vreau si eu o ciorba neafumata. Argumentele autoarei sunt pertinente. Maaaarea majoritate a localurilor permit fumatul. Fumezi? Foarte bine sunt bani tai si treaba ta. Dar poate eu nu fumez sau poate am probleme cu plamanii. Om rau de ce ma obligi sa ti inhalez gudronul. Poti face absolut ce vrei si e legal atata timp cat nu deranjezi pe cineva. Bine de aici se poate intelege ca si copii mici trebuie interzisi in localuri :). P.S. sunt fumator. Ocazional. Mai ales cand ma pilesc. Dar nu as fuma unde mananc sau unde dorm. E vorba de respectul fata de mine. Problema este economica…..consumul in localuri va scadea, cel putin la inceputul aplicarii acestei masuri.

 16. adi a fost azi
  ca gasca de ieri.

  • 😆 😆 😆 Si nu numai, mai are si un sidekick.

  • Prostia in schimb e consecventa. Poate ai vrut sa fii foarte spiritual, nu știu, dar între argumentarea cu citate din Biblie si cea cu idei proprii, gresite sau proaste, ar putea face oricine o diferenta, oricât de imbecil ar fi. Sau de debila.

  • Dg
   Vezi ca. Adi nu e spalat pe creier
   Cu giste d,alea vorbesc cel mult o singura data in viata

  • adi e din gasca noastra.
   aici, gasca =ceata, haita, turma, gramada, armata, pluton, adunatura, cerc, clică, şleahtă, camarilă, hoardă,mai zi si tu
   diferit de pasarea aia care e sora mai mare a ratzei.
   am vrut sa renarc doar cat de activ a fost.
   pt ca dom profesor are tot repectul meu.
   departe de mine sa ma gandesc la altceva, doar am zis ca nu ma mai iau de nimeni.
   poate doar de matrixu, daca ma supara…

  • Nici macar la activitate nu l-am ajuns. A avut singur mai multe interventii decat toate comentariile de pe aici la un loc. Daca nu ma crezi, numara. :mrgreen:
   Ca sa fiu sincer m-a deranjat mai putin spre deloc comentariul tau cat reply-ul la acesta. Desi trebuia sa ignor de la inceput comentariile user-ului in cauza m-am lasat antrenat intr-o disputa inutila si stupida cu cineva care le stie pe toate, uitand ca e imposibil sa… Ca e imposibil!
   Practic dupa ce ti-am raspuns tie atat de … coroziv mi-am dat seama ca am sarit calul. Pana atunci intrasem intr-o transa cam isterica a raspunsurilor cat mai caustice cu putinta. Asta e.

  • ce inseamna o litera pierduta…
   un amarat de h
   pt ca gasca e total altceva decat dashca
   dom profesor, stati linistit
   nu m-ati corozitat de loc.
   si chiar de ati fi facut-o,
   pe dvs nu puteam sa ma supar.
   pe… alte postari mai vesele !

  • la naiba, gashca, nu dashca…
   io, tot cu gandul la o dushca…

  • ntz! ntz! Ia uita-te dom’le ca atinsei o coarda sensibila. Dar, deh! unii se simte cu musca pe caciula, chiar si cand nu e vorba de ei.

   Nasol cand iti pica cineva pe invers, mai ales cand esti detinatorul adebarului absolut 😆 😆 😆 😆 😆

  • A, scuze… Chiar citisem numele domnului acela de la postul precedent. Gisca… Dan Gisca! Mi s-a parut destul de jignitoare comparatia. Nu mi-am dat seama ca e gashca. Imi vine sa rad acum cand imi dau seama cat de surescitat eram, daca intelegeam atat de rau. :mrgreen:

  • dg
   ăsta e corcoduș.
   corcodușul de la Ploiești 😛

 17. vai Simona, tu vrei sa ne omori azi cu 2 discutii de infarct..macar a disparut Gisca Dan sa ne dea in cap cu biblia ca pacatuim cu iarba dracului..sunt fumatoare, dar aprob legea asta cu caldura. in roamania separarea in carciumi intre fumatori si nefumatori a fost o gluma proasta. am avut ocazia sa circul cu trenul de la bucuresti la brasov nu de putine ori. in naivitatea mea am vrut sa ma refugiez de duhoarea de mahoarca de pe culoar, in vagonul restaurant. Acolo, si mai rau – de la intrare m-a luat ameteala.

 18. Trecand peste faptul ca e bine sau rau a fost data o lovitura cu efect mediu si lung unei surse bugetare – acciza pe tutun. Si indirect au fost afectate si accizele la cafea si alcool ca si volum de incasari.
  Solutia: se va mari acciza la combustibil.
  Plus: va creste somajul, va scadea spaga in spitale, vor scadea sumele de publicitate din televiziuni (cine dracu” se mai uita la A3 daca nu fumeaza) va creste numarul de obezi din tara, consumul de zahar, depresiile (cu tendinte sinucidale), consumul de seminte….. si mai urmeaza.
  Chiar: stiti ca exista o legatura directa intre lipsa de investitii in mijloace de transport in comun, persoane si marfuri si incurajarea utilizarii masinilor cu ardere interna datorita surselor de venit mai mari la buget datorita incasarii accizei pe combustibil? Uite de asta in Bucuresti se pierd 103 ore pe an – sa aiba Primaria de pe ce cumpara crizanteme si ceasuri de aur.

  • A dracu’ Moisha Guran. Sigur a citit blogul de’a facut emisiune cu cele scrise mai sus.
   Simona – trebuie sa fii mandra,
   Moisha G blogareste si el p’aici.

 19. 2 intamplari recente:
  De ziua mea am iesit cu inca 5 prietene. Eram 6 in total, 2 fumatoare, 4 nefumatoare. Am facut rezervarea la nefumatori. Intamplator, in locul respectiv, salonul de nefumatori era mai mare si mai dragut. A trebuit sa ne mutam la fumatori pentru ca cele doua fumatoare au inceput sa se planga ca ele nu pot sta fara tigara, ca afara e prea frig si ca ce sens are sa stam la nefumatori daca sunt locuri la fumatori. A fost, intr-adevar, alegerea mea. Ceruta de ele.
  2. Am iesit la masa cu sotul, de ziua prietenului lui. In grup erau 2 nefumatori (femei) si 6 fumatori (mixt).Eram la o masa mare, la fumatori evident, intr-un separeu. Alaturi, erau alte mese goale. Inainte de a termina toata lumea de mancat, partenerii nefumatoarelor s-au dus sa fumeze la o masa alaturata, urmand sa revina cand terminau toti cu mancarea. Un altul, a terminat si el de mancat si a zis: nu stiu daca sa imi aprind acum sau sa mai astept. Celelalte doua fumatoare au zis “pe noi nu ne deranjeaza”, desi inca mancau, eu am zis sa mai astepte doua minute sa termin si eu. In secunda urmatoare si-a aprins tigara, iar partenera lui (fumatoare) mi-a zis: aici e salon de fumatori, nu ai de ales.
  Intr-adevar, nu aveam de ales decat sa plec. Dar daca voiam sa petrec timp cu sotul si cu ei, trebuia sa stu acolo. Sa mananc in fum, sa stau in fum. Ceea ce am facut. Intreb si eu ca prostu’: daca eu fac compromisul sa merg la fumatori.. de ce fumatorii nu pot rabda 5 minute sa nu fumeze in timp ce mananc?
  Sunt doua exemple care ma conduc la ideea ca nu ne putem baza pe bun simt, avem nevoie de o lege. Atat timp cat exista “se poate” , “e mai comod”, “da de ce sa fac asa cand pot sa fac ce-mi convine mie”, oamenii vor alege asta, fara sa le pese de cei din jur, chiar daca ar exista si variante care sa-i impace pe toti. Exact cum spunea Simona.

  • Deci pentru faptul ca prietenele tale sunt niste pitipoance, si sotul tau are prieteni cocalari, fumatul trebuie interzis? Pentru fumatul e problema, nu gusturile voastre sociale? Da. Da, Teodora, bine zis “intreb ca proasta”, pentru ca esti. Daca s-ar fi basit acolo, de fata cu tine, ai fi militat pentru interzicerea vanturilor?

 20. Cum se face ca esticii sunt cei mai inversunati fumatori? Cum se face ca esticii sunt cei mai putini care practica sporturi? Cum se face ca peste tot unde s-au aplicat regulile astea lumea le-a acceptat ! As spune ca esticii mai au muuulte de invatat daca ar renunta la marlania aroganta! Uitati-va putin in jur : e plin de burtosi ,de cefe groase care au ca prelungire o tigara pana la volan . Aaa, sa nu uitam ca daca mergi pe jos sau cu bicicleta ESTI UN SARANTOC, BAI SARACULE ! Sa fumam ca sa refulam ! Dar sa nu ne miscam cururile pretioase afara !Viata este trista ,bai ! Danut Gasca, I love you ! :mrgreen:

 21. Fumatorii, astia, carora nu le convine ca nu mai pot fuma in restaurant, fac gargara ca taranii, aia care se vaitau ca nu ai voie cu mancare la piscina, la Therme.Ca nu e normal, auzi.
  Mi se pare o ipocrizie maxima, sa nu fii in stare sa stai la masa o ora, fara sa pufai. Adica, atat de disperat esti sa sugi tigara aia? Nu te poti abtine cat esti la masa, sau cand vorbesti cu cineva, la o intalnire?
  Adulti cu ifose de copii mici.
  Ca si la Therme, e atat de greu sa mananci acasa si apoi sa te distrezi 4 ore acolo si sa mananci inapoi acasa, la intoarcere? Trebuie sa iei sandvisul langa piscina? Asa lesinat de foame esti?

  Sunt legi si reguli de bun simt, care ajuta la functionarea corecta si in armonie a spatiului public si respectarea optiunilor celorlalti.
  De-aia nu tipam in public, de-aia nu aruncam gunoaie pe jos, de-aia nu avem voie cu animale in restaurante, acum nu vom mai avea voie nici cu fumul. Ce e atat de greu?

  Si stati linistiti, astia cu suzeta in gura, probabil pe viitor se vor face legi care sa permita deschiderea de localuri specifice fumatorilor.

 22. De ce ar trebui sa dezbatem la nesfarsit cacatul asta? Este plictisitor ! Bai,suntem parte din ue ,legile sunt egale pt. toti,le respectam si gata !Cu siguranta nu schimbam nimic scriind pe net cat suntem de discriminati si prezentand fiecare cazul nostru ,de toleranta sau intoleranta la fum.Miscati-va cururile chiar si la o tigara afara! pasii si frigul consuma grasime.Iar cine nu are nevoie ,sa iese afara pentru o gura de aer! Asa scrie in biblie , ca aerul si miscarea fac bine ! Matei 5.01 Aleluia!

 23. Sunt dator cu niste scuze. Simonei, in primul rand, si apoi si altora de pe aici. Pentru ca am ignorat regulile locului, desi le cunosteam. “Eu sunt OK – tu esti OK” zicea Simona ca e una dintre reguli si n-am respectat-o. Asadar, oricat de tentant ar fi sa dau o replica agresiva pentru a “i-o zice” preopinentului meu, n-o voi mai face. Cand vad ca se inchid caile oricarui dialog daca nu civilizat, macar rezonabil, n-o sa ma las antrenat in dialogul respectiv. Ca sa nu abuzez de gazda. Asta e. Imi cer scuze.

 24. @Adi:
  Dom’Profe, stai bre linistit ca legile se mai schimba. Sau altfel, d’aia sunt legi, ca sa fie incalcate. De norme metodoilogice de aplicare ai auzit? E ca fosta intersectie de la Baba Novac, pana la semaforizare toate intrarile de pe strazile confluente aveau “cedeaza trecerea”.
  Sa te tii de greve ale foamei sau setei (de tigara, fireste) … preconizez si o greva a bautului. Cineva zicea mai sus de o penurie de chelneri. Pai asta-i comunism sadea, adica un fel de autoservire à la carte, fiecaruia dupa nevoi (adverb de mod).
  Si mai am cateva intrebari torpila, dar astept primele zambete, fie si kanine?!

  • 😆 daca aia cu “zambetele kanine” era pentru mine, te anunt ca pseudonimul nu are nicio legatura cu latratorii, oricat de tare i-as iubi eu.

 25. sunt fumator.cam singurul din gasca.dar cand merg cu prietenii intr-un local oarecare,chiar daca se fumeaza,ma abtin! si am facut ai mai lunga perioada de abstinenta a fost de 6 ore (record personal) chiar daca sunt singur la masa,si vad ca nu se fumeaza in jurul meu,las tigarile in buzunar!
  bun.io,ca fumator,ma conformez in localuri de nefumatori,dar cine-i impinge pe nefumatori sa nu intre in localuri unde se fumeaza?

 26. Involuntar mi s-a latit un zambet pe figura, dupa toata inversunarea asta pro si contra ! Fratilor, nu se va mai fuma, dar nici n-o sa mancati linistiti ! Imaginati-va restaurantele – mult mai aerisite de altfel – mult mai vizitate de parinti nefumatori, cu – surpriza !!! – progenituri la fel de nefumatoare ! Daca respectivii urmasi sunt la fel cu prâslea pe care il am in dotare ( 4 ani si cel mult 5 minute in acelasi loc ), credeti-ma pe cuvant ca ati prefera sa va intoarceti in timp, intr-un local de fumatori ? Si nu, nu bateti moneda pe educatie, e un copil educat, dar daca mai gaseste cativa prieteni / e , seamana cu un uragan !

  • Zana Buna, nu te supara, zic si io – cum s’ar spune, frec pusca ….
   Stii din mosi stramosi copchilu’ se linisteste cu o tara de tuiculita.
   Frigei o sparla de vodculita in laptic si sta cuminte toata seara.
   Nu mai bine asa decat sa se apuce societatea de fumat?

  • Una din Bucuresti

   Se mai dadea si putin must sau chiar vin, pe vremuri, la tara 😀
   Pe mine nu ma enerveaza copiii care urla ci parintii care nu fac nimic, dar chiar nimic, chiar si dupa zece minute. Aia da oameni cu psihicu’ sanatos!! 😆 . Cade guvernul? E foamete? E careva bolnav? Eiii, ce atita stres, nu face bine la ficat.

 27. si eu sun t nefumator, si pana acum aveam decat o singura solutie. Daca nu-mi place fumul de tigara sa nu merg in baruri ?cluburi etc ec unde se fumeaa in spatii inchse! Si cam asta am facut . Nu aveam alta solutie decat sa nu merg inn cluburi baruri ! Si ca mine sunt si altii care nu pot reista fumului si aleg sa nu mearga in aceele localuri unde se fumeaza inauntru, daca leegea se va schimba vom putea si noi “ceilalti” sa ne petreecem un sfarsit de saptamana intr-un asemenea local ..insa pt rromania leegea asta prca pare muult prea frumoasa ca sa fie adevarata, asteptandu-ma la un termen mai rtealistic pntru o leege ca asta sa fie functionala peste inca 10-15 ani!

  • Pai Cosmine, de ce nu ti-ai facut tu un club pentru nefumatori? Si serios, de unde esti, Vaslui… Cucuietii din Vale…? In tot orasul tau nu ai gasit un local unde nu se fumeaza? Si inainte de Colectiv aveam o duzina in orasul meu, iar dupa s-au inmultit exponential.

 28. @Kanin: 😀
  Meritul sa fie al meu ca am cautat (si reusit, nu?) sa fiu cat mai explicit sau al tau ca te-ai prins? Cred ca raman mofluz, cu premiul in mana. Sau ti-l atribui tot tie dupa ce il transform in premiu pentru lipsa de vizibilitate, atat de mare e gramada de dislike-uri acumulate. Amu’ nu le lua si tu in serios, stii cum sunt fumatorii cand ii ti in carantina si le mai tii si prelegeri gen “Incepand cu data de … se interzice …”.
  Parerea mea e ca legea se va aplica in cel mai neaos stil romanesc, adica nici prea-prea nici foarte-foarte, doar ici-colo, insa nu in partile esentiale. Ce mai previzioneaza Eminenta Mea e ca fumatorii se vor reduce (hoooo!, terminati cu aplauzele!) numeric, fie prin renuntare benevola sau prin neapucare de fumat. Am constatat de cativa ani buni (cam 10) o campanie antifumat manifestata indeosebi la tineri under 30 care, fie ca n-au fumat niciodata – bravo lor!, fie ca au fumat de la 15 si s-au lasat la 20 – inca un bravo lor! Am doua cazuri in familie. Chiar daca mai pufaie din cand in cand, le place sa se declare nefumatorie, ceea ce care chiar sunt.
  Baga si tu un LIKE, nu fi chitroasa! 😆

 29. Si niste “i”-uri!

 30. Intrebare (la) (foarte) misto:

  Unde se va fuma tigara de dupa?

  P.S.
  Intrebare exact acum 1-2 minute la Digi FM:
  Romanii mai au umor?
  Rog verificati, eu nu mint niciodata!

  • Ne luam foarte, ingrozitor de in serios, in sensul ca devenim foarte sensibili la orice ne-ar putea atinge demnitatea fie si cu o floare, ceea ce e semn de prostie. Incipienta, dar totusi… Eu, cel putin, imi descopar stupefiat din ce in ce mai dese derapaje de felul acesta.
   Tigara de dupa… Pacat, m-am lasat de patru ani, nici macar mirosul de fum de tigara nu-l mai pot suporta in apropierea mea, da’ putem improviza cu bere. :mrgreen:

  • Bere?
   A zis cineva ca da o bere?

  • @ matrix, sa stii ca exact la asta ma gandeam si eu. nu, romanul sadea nu mai are umor. poate ca nu e vina lui, anii comunismului si neajunsurile isi spun cuvantul, dar e trist ca in loc sa isi deschida macar inima, devine mai agresiv si mai neintelegator si neingaduitor..

  • Da da
   Adi ai dreptate bre
   Ne-a atins odata jehashu cu neste flori
   Si asa de nashpa ne-am simtit…
   Sa spuna si matrixu daca nu e asa , ca el nu minte niciodata, nu asa ca mine.

  • Deci legea trebuie completata – nu se vor practica sporturi sexuale de catre fumatori decat in locuri special amenajate in aer liber (cu statii de prelucrare la standarde evropene de mucuri si prezervative).
   Pentru cine nu e de acord se va inlocui tigara cu acadeaua de dupa (ori smotocesti tigara de dupa, ori acadeaua – tot aia). :mrgreen:

  • @gicone:
   Primo: Daca tot ai pomenit de mucuri, fii naibilii consecvent si baga si o vorbulita si de sfarcuri. Pai duci ideea decat jum’ate?
   Secundo: Sa pui prezervativul in aceeasi fraza cu acadeaua si cu smotoceala … asa cevaaaa …! Se duce boalilii tot romantismul. Zii merçi ca Luminita e la somnul de frumusete.

 31. Berea e de departe cel mai bun pretext si totodata liant universal. Berea o dau eu numai daca vine si Kanina!
  N-am zis shicanina! 😎

  • Viu, da’ eu vreau vin. Si un bilet de avion, ca teleportarea nu s-a inventat inca :mrgreen:

  • Da ce, maa
   Crezi ca mie imi plateste cineva tramvaiu?
   Ai impresia ca io lucrez la ratb si am permis gratis pe toate liniile, ca altii?
   Fiecare isi plateste transportul si consumatia , da ?
   Doar berea e din partea casei, de la matrix.

  • si strudelu’ si strudelu’! cu strudelu’ cum ramane??

  • Domnuuuuu, musiu Matrixu isi exprima dorinta de a ma avea prin preajma lui cand da berea (care, daca citesc eu bine e conditionata TOCMAI de venirea mea), iar eu am zis ca e cam greu d-aci, de unde se agata harta-n cui, daca nu primesc un belet de avion.

   Cred ca am zis ca eu vreau vin, nu?!

  • strudelu de la noi andu- pandu 🙂

  • dg
   hai ma 60 bani cat e biletu la tramvai platesc io si pt tine

  • … si-mi scoti ochii toata viata pentru asta, nu?

  • Sau, cum a mai zis cineva
   Ooo, pasha, ce darnic esti…
   Dar nu mai stiu cine o zis ce o zis ca o zis…

  • Sau, cum o mai zis cineva
   Oooo, pasha, ce darnic esti…
   Dar nu mai stiu cine o zis ca o zis ce o zis…

  • Kg ala de mai sus tot io eram
   Da uitai nitzel cum ma cheama…
   Apropo…
   Intrun tren in ardelean manca slana, branza ,ceapa, palinca, dastea…
   Unu, vizavi, murea de pofta.
   Ca sa intre in vorba, zice
   Pe mine ma cheama Ion.
   Daca te cheama, du-te, raspunde ardeleanu.

  • sa traiasca andu padaaa..strudele fara numar, fara numar!

 32. Dau si bere, dau si carte cu autograf, dar trebuie sa tabaram pe Simona si pe Radu sa-si miste mai repede pixurile alea. Si ce daca n-au alte batalii redactate, comentariile noastre nu merita si ele o promovare cat de cat?

  • o pasa, ce darnic ai devenit!
   da JH ce zice? el nu zice nimic?

   p.s pe mine sa nu te bazezi, da? io o astept pe Luminita sa fumam cate doo suzete d-odata 😈

  • Pt voi mi-am luat masca de gaze.
   Ca altfel subcomb gazeificat.
   Dar sa notam momentul memorabil, scris cu litere de gold in in istoria blogului, cand matrix o zis ca da si el o bere.

  • da’ dg..pt tine ne sacrificam, cum? se poa?

  • io ma reapuc de fumat, sa nu ziceti ca-s baiat rau. Sa-l afumam pe Degeu, sa nu se mai strice. La stomac, de la bere.

  • Cum cuiu pa cui se scoate,
   Si durerea de burta de la bere trece numai daca dai si tu un rand. De bere, desigur.
   Iar cu banii pe care vrei sa ii dai pa tutun, ia-i lu aia mica o ciocolata si spune- i ca e de la nenea dg.
   Ca altfel taicasu dadea banii pa marasesti fara filtru.

  • Eva
   Matrixu e pasha?
   Io stiam ca e ministru la tramvaie…
   Ca daca e p-aha, de schimba treaba …

  • Simona Tache
   10 January 2016 – ora 21:47

   băi, pe bune, voi vă simțiți ok să faceți chat la un topic la care lumea discută aprins un subiect? și, în general, la TOATE topicurile de pe blogul ăsta? de ce nu vă faceți un grup de Facebook, să chat-uiți acolo și să-i lăsați pe oamenii de aici, interesați de subiectul topicului, să discute, fără să le fragmentați discuția?
   nu am nimic împotriva glumelor și a intervențiilor offtopic, pe cuvânt că nu am, chiar nu mă deranjează discuțiile paralele într-un procent rezonabil, dar voi pur și simplu nu faceți altceva decât să chat-uiți la nesfârșit… 🙁

   Mergeti si voi sa vedeti ce face domnul Gisca. Ce naiba!

  • Adi,
   ahahahaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!
   eu eram live offtopic la momentul ala, si m-am simtit…….cum sa zic….m-am simtit asaaaa….mi-a venit s-o iau la fuga,
   dar cum naibilii s-o iei la fuga de pe un blog………asa ceeeevaaaaa…..am ras apoi de am cazut cu ergonomicu’.
   Iar a doua zi am incercat sa fiu serioasa. Pe blog.
   (nu imi amintesc daca mi-a reusit, hihihi!)

  • Adi
   Lumea discuta prea aprins… Si cum blogu nu stiu daca are adeverinta daia de la isu, pisu, misu… vorba lu nastase,noi incercam sa stingem nitzel flacarile,maa..
   Daia, nu dailanta.

  • Adi
   Pa bune
   Nu ai pofta de o gasca pa varza, cu vin rosu si cu o puceanca de dor si jale la ureche?
   Da-i in fum pastia cu tigarile lor…

  • @evaaaaaa, salutari cordioase!
   eu nu mi-am propus sa ma las de fumat,
   si n-o sa ma las decat atunci cand o sa vreau eu, nici un minut mai devreme.

   PS: pt cei care nu ma cunosc, precizez ca sunt, dintotdeauna, un fumator atipic.
   Nu fumez pe strada, in parc, in lift, in masina …pentru ca nu imi vine si nu imi trebuie.
   Insa nu concep cafeaua de dimineata fara tigari, ieseala la o bere fara tigari…sudez cate doua cand sunt nervoasa sau bucuroasa, dupa caz….
   Legea asta nu ma afecteaza, eu o sa ma adaptez, gasesc eu o modalitate.

  • Chiar am fumat Marasesti, Dg, de curiozitate, ca filtru n-aveau. Si Nationale. Io iti iau un rind de bere, tu iei pt. Eva un strudel, ce naibilii.

  • adi
   gisca ce sa faca ? face ca gîsca: gaa gaa gaa
   am văzut eu ieri
   ca azi am fost ocupat sa găsesc 60 de bani sa-i plătesc tramvaiul lui dg

  • De accord, johnica
   Da sa nu te puna iar impielitzatu sa vii iar cu salate dalea ca …
   Mai bine te lasi de fumarit.

  • Andule
   Fa o iconomie
   Si o fapta buna.
   Ma iei de la aeroport cu camila, sa vada si tzaranu cum e intre doo cocoase mari de dromader.
   Ca la femei am auzit ca e mai nici.

  • dg
   daca vrei vin cu o cisterna cu 2 rezervoare pline cu motorina ,
   camila e in hibernare la zoo si dromaderul are doar una
   alfaromeogiullietta ta e pe benzina sau motorina?

  • Andule
   Esti shmecher.
   Acu cand se ieftini petrolu…
   Doo cisterne cu bere nu poti sa aduci?

  • dg
   pot pot,
   da ce? vrei sa inoti in bere?

 33. Subiectul asta a devenit foooarte plictisitor.
  Serios.

 34. Una din Bucuresti

  Simona, acum 20 de ani, daca s-ar fi dat legea asta, probabil ca te-ai fi enervat si ai fi fumat mai mult. Fructul oprit. Adica nu poti sti cum ai fi reactionat, dar pot sa-ti spun din proprie experienta ca pe mine toate constringerile astea ma fac sa fumez mai mult. De ex., luam niste un cursuri la un colegiu, si nu dadeau voie nici in parcare sa fumam pt ca apartine de campus. Parcarea e imensa, in aer liber, cu copacei si floricele. Asa ca fumam in masina care este considerata spatiu personal. La fel am facut la hotel, ieseam afara si fumam, sau cautam locurile desemnate fumatorilor. Ideea e ca ne lasam de fumat cind vrem noi, nu cind zice legea. La fel cu bautura, drogurile, mincatul sanatos si orice schimbare comportamentala. Unii au nevoie de ajutor, altii nu, dar dorinta de schimbare trebuie sa vina din interior.
  Nu fumez in casa, nu imi place sa maninc in fum, sa dorm in camere de hotel care put a tigari, sau sa fumez in jurul copiilor sau adultilor nefumatori. Dar eu nu beau alcool si ma plictiseam de groaza in baruri, asa ca fumam. Ar trebui dozata si cantitatea de alcool servita celor care se duc in baruri, sau portiile de mincare in restaurante. Stiu ca este o analogie proasta, dar in bataie lunga si asta face rau altora, adica pot conduce masina beti si omori pe careva.
  Imi doresc sa ma las de fumat, mai ales ca imi place sa fac sport, dar uite ca nu sint pregatita psihic, sint inca in faza de negatie si stres, si nu vreau sa iau pastila aia Chantix din cauza efectelor secundare, dar am dat o gramada de bani pe acupunctura si hipnoza, cu rezultate decente, dar stresul a depasit dorinta mea de a ma lasa la momentul respectiv. Mai incerc. Ii invidiez pe cei care se pot lasa, cred ca gradul de dependenta variaza in functie de persoana, bagaj genetic plus factorii externi pe care nu ii putem controla.
  Nu sint impotriva legii, este singura solutie practica, dar nu cred ca se va lasa nimeni de fumat sau ca vor fuma mai putin.

  • Fumez si in oras, fumez si acasa si sunt de acord cu interzicerea fumatului in spatiile inchise. Sunt sigura ca nu voi fuma mai putin, ci fix invers, intr-o prima instanta mai mult. Dar atunci cand voi vrea din nou sa ma las de fumat, stiu ca nu imi va mai fi pusa la incercare vointa cu ocazia fiecarei iesiri intr-un local. Atunci cand nu am fumat, ma gandeam ce mama naibii ma frustrez si ma chinui aiurea, daca peste tot pe unde merg este ceata de la fumul de tigara?

  • @Una in Bucuresti: Buna! As vrea sa intervin cu un comentariu, pentru ca te-am vazut pomenind de Champix (asta e denumirea corecta) si de teama de efecte secundare. Si eu am avut oarece retineri cand am citit prospectul, dar astazi am terminat a doua cutie si vreau sa-ti spun ca, in afara de faptul ca ma trezeam o data pe noapte si imi lua ceva timp sa adorm din nou (spune-i insomnie, dar nu din cele imposibile), chiar nu am avut alte probleme. In schimb, au ajutat in mod real la eliminarea oricaror efecte de sevraj. Daca un singur subiect din cei testati a manifestat anumite simptome, ei sunt obligati sa le mentioneze in prospect. Am citit pe net detalii despre studiile pe care le-au efectuat si am inteles ca au avut un singur caz de “depresie cu sinucidere”, dar s-a constatat ca subiectul avusese tentative de suicid si anterior, cand nu era sub tratament. Cu toate astea, apare in prospect, la posibile efecte secundare…
   Mie mi-a folosit. Bafta, daca iti doresti si te hotarasti!

 35. Adi,
  inca ceva
  apropo de “Simona Tache 10 January 2016 – ora 21:47”
  eu cred ca Simona il lasa pe Gasca Dan sa dea din bibilica lui pentru ca e material de studiu pentru ea, la Psihologie, unde-i studenta.
  Noi, prapaditii, nu prezentam interes, tre’ sa zicem mersi ca ne-a facut T8, pentru refugiati.
  Si nici macar acolo nu ne mai ducem.
  ‘de capu’meu….

  • Tu poti sa te duci , ca ai ergonomica
   Da noi astia , amaratii, nefumatorii adica, tre sa merem pa jos…
   Apropo, la T8 se fumeaza?

  • Apoi, tu, cred ca poate sa il adauge si pe mediocru, asta e din aceeasi specie cu gascanul-

 36. faci o mare confuzie, nefumatorii aveau libertatea alegerii dar alegeau sa nu o exercite (motive sociale, logistice, etc) prin urmare s-au decis sa interzica fumatorilor complet acest drept ca sa nu mai aiba nimeni de ales.

  eu fumez, nevasta nu, cand iesim impreuna mergem la nefumatori (sunt locuri gramada in bucuresti) cand ies la bere ma duc la fumatori. nu fumez in casa, nu fumez la birou, inteleg sa nu deranjez oamenii din jur cu viciul meu. dar legea asta e o tampenie.

  si de fapt problema nu e fumatul ci faptul ca majoritatea (nefumatorii) au decis fara sa tina cont de cea mai mica cerinta sau argument al minoratii (fumatorii). principial vorbind e una dintre cele mai proaste legi si un precedent foarte dubios.

  • da, da, da, de acord cu tine,
   precedentul acesta si mie mi se pare exagerat.
   Dintotdeauna minoritatile si-au luat-o in freza de la majoritari.
   Cum spunea si inteleptul Euforius
   “ingaduie-i celui mai pacatos decat tine slabiciunile lui, caci a lui va fi imparatia.”
   (Gasca Dan, esti pe faza, cunosti alineatul?)

 37. Io v-am invitat aseară pe la T8, da`nu văzurăţi.
  Dg, nu mai fumez, bre, m-am dat pă flori, că cică dacă mă dădeam pe ciuperci, visam urît.

  • @JH:
   Zi-mi si mie, suavule, care esti tu delicat cu fetele, ce e T8 ala ca scot flacari pe nas de curiozitate … si unde, si cand, si cine vine, si cine mai vine … Inca una de calibrul tau: cat ar putea sa coste un bilet de avion Polul Nord – Bucuresti? Poate vine! 😆

  • T8 e locul ăla unde spunem vrute și nevrute, da’ le spunem mai mult pe-aici. Pune și tu un L în față.

  • matrixule, cine sa vina? Eu?

 38. Pentru Adi si toti ceilalti fumatori: daca nu ati fost niciodata la un spital de pneumo, va invit sa o faceti. Eu, din pacate am fost nevoita sa merg la tatal meu vreo doua luni. Cand o sa vezi oameni care nu primesc aer, care incearca disperati sa respire si nu pot, care stiu ca vor avea una dintre cele mai crunte morti din cauza sufocarii, timp in care sunt perfect lucizi si cu mintea limpede, atunci ai putea sa te mai gandesti daca cineva ar alege benevol si cu placere sa stea in fum de tigara. Si va rog, nu incepeti cu teoria chibritului ca poate aveau alte afectiuni. Stim cu toții ce implicații are fumatul. Cat egoism poate să aibă cineva, pentru a cere si unei singure persoane să riște îmbolnăvirea din cauza lui? După părerea mea, acela nu se poate numi nici prieten, nici părinte, ( in funcție de situație ). Să se gândească de acolo, cu ochii iesiti din orbite de atata tusit, dacă mai braveaza si se dau deștepți cu drepturile fumătorilor. Fac ce vor cu corpul lor, este adevarat, dar nu au absolut nici o fractiune de secunda dreptul de a-i supune pe ceilalti la inhalarea mizeriilor lor. Nici macar planeta nu merita sa se chinuie sa purifice fumul facut de ei.
  In rest, Yupiiiiiiii! Cea mai tare lege din ultimii ani!

  • Ma bucur sa vad ca eu sunt prototipul. Ies in evidenta, mama-i mandra sa ma aibă. Doar ca nu prea-i fost atenta la context. Nu-s fumător si nu suport fumul de tigara. Spre deosebire de mulți de pe aici nu susțin o chestie pentru ca ma coafeaza pe mine la fix. Sa ne mai auzim, bine?

  • Tu ai impresia ca eu fumez pentru ca vreau sa traiesc mult si sa mor in somn la 86 de ani? Amice, esti.. idiot! D-aia fumez, sa ma omor incet. Sa simt fiecare erg de energie cum imi paraseste corpul, cum ma simt din ce in ce mai letargic si mai apatic si mai instrainat si antisocial. Nu, nu-s sarcastic. Dar eu nu traiesc viata asta “sa ma simt bine”. Toata lumea vrea sa se simta bine. Cele mai mari mizerii de pe lumea asta pornesc din dorinta egoista a unora de a se simti bine. Ala care o sa te prinda intr-o noapte pe ulita si o sa te futa-n cur, si ala vrea sa se simta bine. Ma cac pe simtitul bine. Self improvement is masturbation. Now, self-destruction…

   Planeta nu se chinuie sa purifice fumul, pentru ca e ocupata sa purifice aerul de emisiile de carbon ale Daciei tale. Stiai ca oceanele “respira” oxigen cel mai mult? Stiai ca pescuitul industrial in exces distruge oceanele? Te doare-n cur, ti-ai luat pestele oceanic din carrefour si nu te-ai gandit ca incurajezi o industrie care fute planeta. Dar fumatul eu problema.

   Eu nu mananc peste. Eu nu conduc si nu folosesc nici macar transportul in comun. Nu am copii, si nici nu voi avea. Eu o sa fac cancer si o sa mor mai repede, lasand resursele pe care de altfel le-as fi consumat altor cocalari care nu vor aprecia niciodata sacrificiul unui fumator. Cand plozii pe care invariabil ii vei turna vor gasi loc de parcare pentru SUV-ul lor, EU le-am oferit acel privilegiu. Nu tu ai moral highground aici, nu-mi vorbi mie de planeta. Tu o distrugi. Mars si informeaza-te.

  • ^I fuckin’ love this guy :)) Oricum, mediocru, dacă legea asta se va aplica pe bune și dacă vorbim în termeni “altruiști”, e un lucru mai degrabă pozitiv ca ăștia mici, care se apucă de fumat, să crească într-o societate care limitează fumatul în spații publice. Vor prelua implicit ideea că fumatul nu e o chestie ok. Și nu e ok pentru că nu e vital și nici rațional. E inutil vieții, dacă nu contrar ei. E și costisitor. O să fie mai bine când vor exista mai puțini oameni care să pompeze bani în bișnițele de orice fel cu tutun. Pe de altă parte, există întotdeauna alcoolul și altele care pot veni să compenseze :)) Cum o dai, nu iese roză. Faptul că există multe alte lucruri dăunătoare, pe care omenirea nu se poate abține le facă din egoism sau din prostie, nu scuză totuși fumatul.

   În al doilea rând, bănuiesc că fumatul te face să te simți bine. Dacă nu trăiești ca să te simți bine, ar trebui să te bucure legea care îți va interzice să te mai simți bine chiar peste tot :). It’s part of self-destruction, or is it not? Mie-mi place să fumez și am evitat în general să fumez în preajma acelora pe care îi deranja fumul. O să iau totuși legea asta ca pe o provocare anti-mine.

   Noroc!

  • Buna Dharma,
   Iti dau dreptate in ceea ce ai scris. Ca si fumator, acum, e momentul sa va puneti tigarea la bataie si sa luati o decizie. In Europa, in tarile civilizate nu se mai fumeaza de mult in spatiile publice, uneori nici macar in parcurile de joaca! Probabil guvernul si-a facut un calcul si a realizat, ca si celelate guverne, ca profitul din tigari e prea mic, si ca nu merita sa acopere costurile sanatatii pentru pacientii generati de catre fumat. Simplu, tara vrea oameni sanatosi. Si nu e nimic de condamnat!

 39. Ca orice lege din aceasta lume are si parti bune si parti rele. Eu sunt de acord cu noua lege, m-am saturat sa ajung acasa de la evenimente cu hainele mirosind a tutun. E mai bine asa.

 40. Simona, eu te citesc pentru că dincolo de talentul și nervul cu care scrii, ai bun simț și logică. Dar de data asta nu sunt în totalitate de acord cu tine.
  Să mă prezint: nefumător de 14 ani, m-am lăsat prin propria voință că mi-era silă de mine că ajunsesem la 1 pachet/zi și-mi miroseau hainele, degetele etc, nu îmi plăcea fumul nici atunci, cu atât mai puțin acum, nu înțeleg cum am putut fuma. Sincer! Dar argumentul cu nefumătorii nu aveau de ales este greșit! Nefumătorii aveau de ales, sunt localuri și în București și în provincie unde locurile de fumători/nefumători sunt total separate și localurile bine aerisite. E adevărat că noi, nefumătorii ar fi trebuit să căutăm puțin acele localuri și să nu ținem să mergem neapărat în localul obișnuit, unde era fum de țigară pentru că patronul nu era dotat cu sistemele de ventilație bune! Pe de altă parte, mi se pare o problemă a sistemului (și am zis și eu că e o lege talibană) care nu era capabil să verifice și oblige pe patronii de localuri să respecte legea și să fie clar delimitate spațiile fumători/nefumători și-atunci hai c-o lege care interzice!!! Pot să accept și asta pentru că suntem în România și cred că momentan lucrurile așa trebuie puse. Dar de ce nu li s-a permis fumătorilor să aibă strict localurile lor???????? Doare pentru fumători?????? Că de interzis nu s-a interzis de tot fumatul!! E permis în aeroporturi și penitenciare!!! La această întrebare nu am primit un răspuns logic și realist. Argumentul cu “ce chelneri ar fi acceptat să muncească în condiții de fum în acele localuri??” este superficială pentru simplul motiv că nu am auzit până acum și nici văzut chelneri nemulțumiți că muncesc în localuri în care se fumează și nici de vreo înghesuială la depunerea cv-urilor la localurile unde nu se fuma!! Să fim serioși cu argumentul ăsta!! Deci de ce nu s-a reglementat posibilitatea înființării unor localuri pentru fumători??? În acele localuri sigur nu ar fi intrat fumătorii că ar fi știut la ce se supun sau dacă ar fi intrat ar fi fost în cunoștință de cauză! Prin legea asta, așa cum este ea, mi se pare că se face bine cu forța; mă refer la fumători.

  • Maria, uite, eu sunt din Ploiesti. Numar pe degete restaurantele care au sectie de nefumatori, trebuie sa fac ancheta telefonica cand ii scot pe ai mei la o fripturica. Iara alea care le au sunt de genul o hala mare in care o parte e de nefumatori, cealalta parte de fumatori. Sa iti povestesc cam care e atmosfera la nefumatori intr-o seara aglomerata?

  • @Kanin: Te cred, de asta am şi spus că pentru că sistemul nu e funcţional s-a ajuns la soluţia toate spaţiile publice sunt pentru fumători. Dacă se respecta şi se aplica vechea lege nefumătorii n-ar fi fost deranjaţi de fumători în acelaşi local, dar asta însemna controale de la autorităţi, să verifice existenţa instalaţiilor de aerisire şi a tuturor dotărilor necesar pentru ca fumul să nu se facă simţit plus spaţiile izolate între ele şi cine să facă asta că până la urmă tot la şpăguială se ajungea?? Însă ok, ar fi fost cheltuieli prea mari ş.a., dar legea actuală să interzică existenţa unor localuri doar pentru fumători, asta mi se pare un fel de dictatură…. Cine s-ar fi dus în acele localuri înafara fumătorilor?? Nimeni. Şi pe cine ar fi deranjat atunci???

 41. […] Interzicerea fumatului era singura solutie […]

 42. a fost petrecerea de craciun a firmei. in sala nu s-a fumat, in antreu , da. vroiai sa dansezi, mananci, aveai sala. vroiai sa stai de vorba, fumezi, bei….aveai antreul. puteai sa stai de vorba , sa bei si in sala, chiar daca era muzica. asa ca fumatorii s-au distrat in felul lor stand de povesti…cu foarte mici pauze de mancare. pe tine, ca nefumator, te deranja atat de mult sa treci 5 minute ca sa iesi spre casa? nu cred. iar daca tu, in loc sa stai in sala si sa iti cauti prieteni nefumatori ai venit in antreu pentru ca era fain, atunci a fost optiunea ta.
  astept sa apara localurile private in care se intra pe baza de invitatie, ca in occident, localuri pentru fumatori.
  legea spune o chestie…accesibile publicului. din moment ce eu inchiriez localul,nu mai este accesibil publicului.

 43. Sunat cateva probleme care necesita un pic de atentie:

  – majoritatea oamenilor care ies frecvent in oras (pub, cafenea, restaurant, bar, lounge, club) au intre 20 si 45 de ani. Societatea noastra nu e formata numai din acesti oameni. De ce eu nu pot sa merg cu copilul, cu nepoata adolescenta la un restaurant, pentru ca se fumeaza la greu? De ce nu pot sa merg cu mama la un restaurant, cafenea, sau cu tata la un bar? Au peste 65 de ani si credeti sau nu, ar vrea si ei sa iasa, ca asa e european si civilizat! La fel, pentru copii, de ce singurul loc unde au acees liber si aerisit e la McDonald’s si KFC sau mall? Chiar as vrea sa manance ceva bun, nu porcarii, deci pot merge la un local decent. La Paul, care vinde sandwichuri si briose/prajituri au spatiu pentru fumatori, care nu este delimitat prin nici un perete de cel de nefumatori. Este o cofetarie!!!

  – patronii de localuri vor trebui sa umble un pic la meniu, mancarea sa devina mai aspectuoasa, daca nu se mai fumeaza se observa mai repede si se identifica mai corect gustul. De asemenea, ar trebui in esenta sa stea linistiti, clienti vor avea in continuare, si chiar vor consuma mai mult, caci pana acum se tragea o ora de o bere, cat timp se fumau 4-5 tigari :))

  – va fi necesara o curatenie generala serioasa in multe localuri, caci peretii sunt imbibati de fum de ani de zile, foarte multe miros a mucegai si a toalete publice, deci odata ce nu se va mai fuma se va simti nevoia unei improspatari! Curatenie, miros placut, eventual niste fas-fas-uri discrete

  – cei care vor fuma afara vor iesi mai putin, caci nu le va conveni sa stea in frig in timp ce prietenii lor stau inauntru la caldurica…

  – se pot face noi cunostinte afara la fumat 🙂

  • Bravo, iti dau dreptate! Chestia asta ca copii sau cei in varsta trebuie ca sa stea in fum ma deranjeaza enorm si pe mine! Si gustul, EVIDENT e altfel daca nu fumezi, parol de ex fumator! Numai citind despre fum, si deja mia venit tusea!

 44. Atâta vorbărie degeaba. Eu sunt fumător și cei din anturajul meu la fel, nu vom mai ieși la restaurant sau în baruri, ne facem petrecerile acasă, în curte, la iarba verde după anotimp și respectam legea. Să te duci la restaurant ca la cantina nu are nici un farmec! În bar ce sa caut? Sa încep sa beau pahar după pahar, că nu am voie să fumez? Asta e!

 45. Multe comentarii, pro si contra. Eu nu sunt nici pro, nici contra acestei legi. Oricum nu fumez si oricum ar fi, nu m-as lepada de prietenii fumatori. Mi-s dragi asa cum sunt ei, nimeni nu e perfect, fiecare avem defecte, care ii afecteaza sau nu pe altii… Recunosc insa ca mai rau decat fumul de tigara pe mine personal ma deranjeaza vecinul de deasupra care umbla prin casa de zici ca are cal si-l plimba. Stiu in orice moment daca e pe buda sau in fata aragazului, daca aterizeaza noaptea din oras, asa umbla de ma trezesc (si credeti-ma, nu sunt genul care doarme iepureste, cu tresariri la orice zgomot). Daca vreti sa interveniti, sa spuneti ca plimbarile lui prin casa nu-mi afecteaza sanatatea, va anunt ca mi-o afecteaza; zici ca e picatura chinezeasca, imi bate direct in creier… saracu’, nu e om rau, i-am semnalat problema de mai multe ori, s-a scuzat, si-a cumparat papuci de casa, degeaba… asa e el, are acest defect. La fel si fumatorii, au un defect. Unii ar spune ca daca nu-mi convine zgomotul facut de vecini, sa ma mut la casa. Asa as putea zice si eu, cine nu suporta fumul, sa nu mearga la local. Nu spun asta si nici nu ma mut la casa. Apreciez ca vecinul se straduieste, la fel apreciez fumatorii cu bun simt (care intreaba “permiteti sa fumez?” la local, care nu fumeaza langa copii si nici la mine in casa etc).
  Solutia va fi simpla: se revine la chefurile de pe vremuri; nu mai iesim in oras, ci ne strangem la cineva acasa, unde va fi voie la fumat; vara e mai simplu, la terasa, in curte etc. Oricum ar fi, eu nu renunt la prietenii mei fumatori, iar daca asta inseamna sa stau cu ei in timp ce savureaza o tigara, asta e.
  In plus, nu sunt convinsa de relatia tigara-cancer… la fel de mult rau fac chimicalele din alimente (conservanti, potentiatori de gust, arome artificiale, pesticide, hormoni de crestere etc), poluarea aerului de la noxe, poluarea apei etc. Deci cancerul e rezultatul unei combinatii de factori nocivi pe fondul unui organism sensibil(izat).
  Pe de alta parte, as sustine cu ardoare o lege pentru eliminarea din alimente a tuturor chimicalelor macar in ceea ce e destinat copiilor. Nu ati vrea sa stiti ce contin piureurile acelea pentru bebelusi cumparate din farmacii si certificate; nu mai vorbesc de ce gasim la supermarket!

 46. In Italia nu se mai fumeaza de mult in baruri ,restaurante etc. Mai mult din 2 febr. va intra in vigoare o lege in care se prevede interzicerea fumatului(inclus tigarile electronice) in vecinatatea femeilor gravide a copiilor infata universitatilor spitalelor etc. Nu am auzit pe nimeni sa faca scandal. Mi se pare corect. Ps. sunt fumator

 47. Hmm pana sa cistesc acest articol si mai ales comentariile aferente, credeam ca fumatorii vor privi aceasta lege cu ochi buni. Dar m-am inselat!
  Eu nu sunt fumator(am pufait in scoala generala 2 saptamani, nu mi-a placut, m-am lasat) si ani la rand, in orice local inchis am fost din tara asta, nu a fost seara sau zi unde sa nu simt miros de tigara. Ma intrebam de ce trebuie sa suport asta! Dar nu am facut o revolta pe subiectul asta, am tras adanc “aer” in piept si mi-am vazut de treaba.
  Daca acum s-a schimbat foaia si se interzice fumatul, o dar vai de ce sa nu pot sa afum pe toata lumea eu, marele neindreptatit! De ce, cand eu vreau sa inhaleze si altii fumul de care eu sunt dependent si altii il detesta?
  E simplu, vrei sa fumezi, o faci in spatii special amenajate sau in spatiul privat, pana nu mai poti. Atunci cand vorbim de spatiul public, de ce sa fii tu avantajat ca fumator si eu ca nefumator sa inhalez? Nu suna a intrebare stupida de minte necoapta?
  Fenomenul ne manifesta in tarile civilizate de ani buni, dar cum aduci ceva si in evul mediu… sa moara toti fumatorii!
  Exagerez putin dar intr-un spirit comic, sper ca toata lumea sa inteleaga ideea de baza.
  This is Spartaaaa!

  • domnu`, nu va suparati, care spatiu special amenajat pt fumatori?
   fumatorii nu mai au dreptul la asa ceva. stii de ce? pentru ca asa vrea muschiul meu.

   intrebare pt restul revolutionarilor: cu ce v-au amenintat fumatorii de ati fost obligati sa intrati in localuri de fumatori si ati ramas atraumatizati?
   sotiile isi luau palme daca nu mergeau la fum? sotii nefumatori nu mai pupau veverita?

   fac o lista pt obiective de urmat. primul e sa nu mai fie voie sa se fumeze acasa. . adica nici in casa ta personala. sau pe strada. sau oriunde, in general.
   al doilea e ca fiecare cetatean, fumator sau fost fumator, va primi gratis un pachet de tigari. zilnic.
   restul listei- dupa ce aflam unde il fumeaza 🙂

  • Esti praf, ai citit si n ai inteles nimic sau ai citit pe diagonala. Daca ai observat, pe langa unele exemple imbecile cu homosexuali si alte tampenii cu alte tari, ca sa nu mai zic faza cu link ul postat de raluca unde totusi, hai sa ne gandim si la barmani si ospatari, care cred ca 70% din ei fumeaza iar locul de munca este alegerea lor asa cum cel nefumator alege sa mearga la fumatori. Singura plangere a celor fumatori este faptul ca nu se gaseste o solutie care sa fie acceptata de toata lumea. Tu bati campii cu ideea de baza. Singura solutie la aceasta situatie dupa parerea mea este doar posibilitatea de a fi carciumi/baruri, etc pentru fumatori si alea care sunt, 2-3-10, alea vor fi frecventate si nu deranjeaza nici nefumatorul si pe nimeni. Legea poate fi buna doar in cazul in care este si bine aplicata iar la noi asta cu aplicabilitatea lasa de dorit sau cu siguranta va lasa…peace

  • Buna Andrei,
   Am citit comment-ul tau, si iti dau dreptate, asa cred si eu! Ma bucur pentru lege, si sper ca multi, frustrati de faptul ca nu mai au unde sa fumeze, dar trebuie sa bea cafea, sa manance si sa se distreze, smdp, sa se lase de fumat! Asa vor avea nemaipomenita sansa de a vedea pentru ce….fum s-au luptat atat de vrednic! ?

 48. Buna Simona,
  Am fost si eu fumatoare, si numai dupa ce “m-am curatat” mi-am dat seama de putoarea (la propriu) pe care ti-o dau tigariile. Gura, hainele, pielea…sa nu mai vorbim de transpiratie, totul este altfel! Oricum, am citit si eu despre legea asta, si mi se pare o normalitate: in primul rand nu vor mai fuma copii, alaturi de parinti si familie, desi in casele fumatorilor, nu prea exista reguli… Nu vor mai mirosi hainele a scrumiera, atunci cand te intorci acasa de la o seara cu prietenii….wow, ce minune sa iti simti parfumul de dimineata, si sa nu fi nevoit sa faci un ciclu de spalare automata la 1 noaptea, spalat par, uscat….of of. Cat stress…. Si pentru ce? Repet, am fost fumatoare, si principala mea preocupare era, seara, ca sa am tigari pe a doua zi. Cunosc prietene studente care alegeau sa cumpere pachetul de tigari, si nu painea cea de toate zilele… Eu zic ca atunci cand un “hobby” a ajuns atat de pervers incat sa decida in locul tau cand ai in fata 2 optiuni clare, e momentul ca sa termini sa investesti bani in acel hobby care nu aduce nimic bun, (poate un cancer ceva…) si sa faci ceva bun pentru corpul si mintea fiecaruia! Cred ca tigarile ne limiteaza foarte mult, si nu intelegem asta pana nu am trecut prin mrejele tigarii.
  O zi buna Simona, astept cu incantare articolele tale!

 49. Como fosta fumatoare (16 ani si un pachet pe zi) MA BUCUR enorm de mult pentru lege!
  Nimeni nu are de ce sa moara pentru ca eu, ca fumatoare (adicta) nu am fost in stare sa ma abtin de la viciul meu!

  Am vazut pe aici niste argumente de toata jena (poluarea masinilor, bla, bla,bla).
  Din cate stiu aici se aduce in discutie impactul fumatului asupra sanatatii si daca legea este binevenita sau nu.

  Fumatul OMOARA. (da, mai sunt si alte noxe care omoara! Toate la timpul lor!) Fumatul este adictiv. Toata lumea are dreptul la sanatate. Nimeni nu are de ce sa sufere pentru ca eu – Iulia sunt o drogadicta (nicotina) – si pentru ca nu sunt in stare sa ma controlez si pentru ca am chef de suicid lent!

  Repet. Sunt o fosta fumatoare.
  Celora care plang dupa tigara, le recomand sa se duca sa VADA CE FEL DE MOARTE II ASTEAPTA PE BOLNAVII DE CANCER DE PLAMAN!!!

  Eu am vazut. Si pentru informatia dvs am vazut DUPA MULTI ANI DE CAND MA LASASEM DE FUMAT.

  Stiti ce mi-a zis persoana care a murit cu cancer de plamani, in timp ce se chinuia sa respire cu tubul de oxigen pe nas? Mi-a zis: AS VREA SA POT DA TIMPUL INAPOI SI SA NU FI FUMAT!

  O zi buna,

 50. Simona ,
  Din poza vad ca ești tânăra și nu cred ca ai trecut prin experiența vieții în timpul perioadei comuniste. Atunci ca și acum în subiectul din discuție partidul decidea pentru tine , da pentru tine Simona, tot ce era bine și ce nu …. și nu ma refer la fumat . Acum vad ca nu este “partidul” care face ordine în viata MEA ci tot felul de concepte europene (?!!). Sa nu uitam cel mai prețios câștig și singurul după o lunga perioada de totalitarism :LIBERTATE . Sunt chestiuni cu mult mai semnificative deci a fuma sau nu , pasiv sau activ , etc.
  Daca eu greșesc imi asum răspunderea dar nu vreau sa îmi mai spună “cineva”, oricine, ca nu am dreptul sa decid asupra propriei mele vieți.
  Cred ca RESPECTUL dintre noi ar fi o cale ușor de găsit dacă nu ar fi atâtea patimi total nejustificate.
  PS: șot si soție , serios …. nu crezi ca este treaba lor si nu a nostra ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green