Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Sexul, acest mare Bau-Bau, mare trofeu și mare tabu

dreamstime_s_14268664

În contextul discuțiilor despre proiectul de lege sinistru din Polonia, care a fost la un pas să interzică avortul chiar și în cazuri terapeutice sau de viol, am constatat încă o dată că, pentru mulți părinți din România, a avea grijă de viitorul copiilor înseamnă în primul rând a-i păzi de sex. Celebra apărătoare a valorilor strămoșești, Coaliția pentru Familie, ar vrea, de exemplu, ca tinerii să fie la adăpost și la distanță de orice metodă contraceptivă și de orice educație sexuală. În mintea acestor domni și doamne, dacă copiii sunt păziți obsesiv să nu facă sex, ei vor fi automat și fericiți. “Pentru că – ar zice Coaliția pentru Familie – pe vremea bunicii, fetele făceau sex de-abia după căsătorie și numai în scop de reproducere, iar, ca urmare a acestui fapt, familiile erau mai fericite. Nu exista, domne, libertinajul de acum, te căsătoreai și trăiai fericit și liniștit până la adânci bătrâneți, bucurându-te de valorile strămoșești”. Nimic mai fals! În spatele familiei tradiționale, promovate drept marele model, erau nefericire gârlă, ditamai dramele, violență, abuz, adulter și câte și mai câte. Nu, bunicile și mamele noastre nu au fost mai fericite pentru că s-au măritat virgine. Ba chiar au fost mai nefericite și din cauză că s-au măritat virgine. Tabuizarea sexului, raportarea la el ca la marele trofeu, marele tabu și marele Bau-Bau nu au provocat până acum decât traume. Lipsa de educație sexuală și emoțională au făcut rău pe toată linia tuturor generațiilor anterioare, în toate felurile posibile, și încă îl mai fac.

Dar oare ce înseamnă cuvintele astea, “educație sexuală”, la care leșină Coaliția pentru Familie și mulți părinți dintre cei care cred că a nu face sex prea devreme = garanția unui viitor bun? Educație sexuală nu înseamnă să îl inviți pe copil să facă sex de la 12 ani, ci înseamnă să-i explici ce înseamnă asta din toate punctele de vedere: anatomic, fiziologic și emoțional. Înseamnă să nu mai întreții un mister stupid, care nu face decât să-i trezească curiozitatea, ci o comunicare caldă, firească și umană, fără tabu-uri care fac mai mult rău decât bine. Înseamnă să îi arăți normalitatea fiziologică a sexualității, dimensiunea ei emoțională, dar și responsabilitatea cu care ea vine la pachet, metodele de prevenție a îmbolnăvirilor și a sarcinii și, nu în ultimul rând, că igiena emoțională e tare importantă. Nu, avortul nu poate fi considerat metodă de contracepție, e esențial ca un adolescent să știe asta și e și mult mai sănătos decât să o vadă pe mă-sa întorcând capul rușinată când se dezbracă doi, într-un film de la televizor.

The Big Deal nu e, așadar, să nu facă copilul sex până la 18 ani (sau până după căsătorie, ca pe vremea bunicii), ci ca, atunci când îl face, să se simtă în siguranță emoțional, să înțeleagă ce i se întâmplă, să știe că implică responsabilitate și niște gesturi foarte concrete, de igienă și contracepție, și mai ales că are niște părinți care sunt acolo pentru întrebările, frământările, nedumeririle, dezorientările și îngrijorările lui. Pentru că, dacă mama și tata îi interzic vehement cuvântul cu “s” și îl țin departe de orice informație referitoare la acest aspect iminent al vieții, nu se cheamă că îl vor păzi de “ispită”, ci doar că îl vor arunca în necunoscut nepregătit, speriat, cu sentimente de vinovăție și confuzie și, bineînțeles, lipsit de suportul pe care l-ar putea avea, dacă părintele i-ar fi părinte, nu doar paznic înverșunat al organelor sexuale.

Pe vremea mea, maică, adolescenții își începeau viața sexuală pe la 16-17-18 ani. Acum, vârsta a coborât și e și normal să se întâmple așa. Copiii de azi sunt expuși de mici bombardamentului de informații care curg din televizor, dar mai ales de pe internet, află incomparabil mai multe decât reușeam să aflăm noi, ba chiar mănâncă și mai mulți pui cu hormoni decât mâncam noi. 🙂 Nu au cum să evolueze spre maturizarea sexuală în ritmul în care au evoluat bunicii și părinții lor lor, pentru că ei nu sunt bunicii și părinții lor și nici vremurile nu mai sunt ale bunicilor și părinților. Din același motiv pentru care sistemul de învățământ prin care am trecut noi este ucigător pentru un copil de azi, și interesul pentru sexualitate este mai timpuriu. Copiii și adolescenții de azi au pur și simplu altă structură cognitivă, creierul lor e altfel, au crescut altfel, au prelucrat alte informații, au butonat smartphone-ul lu’ mami de mici, au jucat jocuri de mici, s-au uitat la filme mai decoltate, au văzut tanti mai decoltate pe stradă sau la televizor, au auzit discuții mai relaxate în casă, la școală, pe stradă, în supermarket, oriunde.

Nu există nimic mai stupid decât să încerci să construiești fericirea copilului tău pe niște prejudecăți care ți-au creat ție iluzia fericirii și a stabilității. Nu, cele mai multe dintre familiile alea tradiționale stabile, care i se par doamnei Liana Stanciu un model, nu au fost nici stabile, nici fericite. Și da, cuplurile de azi se rup mult mai ușor decât cele de pe vremea părinților noștri. Oamenii se simt mai liberi și mai puțin dispuși să rămână, până la moarte, în relații disfuncționale sau poate sunt pur și simplu mai hotărâți să obțină de la viață mai mult decât obțineau generațiile anterioare. Dacă ținem neapărat, putem spune inclusiv că sunt mai superficiali (eu nu cred asta, dar știu că asta crede Coaliția pentru Familie), dar asta e situația și asta e structura cognitivă și emoțională a noilor generații. Nu e ca și cum, dacă i-am păzi pe puștii crescuți cu smart-phone-ul, ca să nu facă sex, asta le-ar garanta un viitor mai bun. Trăim în vremurile cu smart-phone, nu în unele cu televizor alb-negru, și cel mai bun lucru pe care îl poate face un părinte e să își pregătească copilul psihic și emoțional, pentru prezent și pentru realitățile din jur, nu pentru trecut și realități care nu mai există.

“Tinerii de azi și-au pierdut reperele, sunt dezorientați și superficiali”, își argumentează paznicii himenelor pledoaria pentru recuperarea moralității și a valorilor strămoșești. Da, fraților, și dacă o să le puneți centură de castitate, o să fie mai orientați? În ce anume o să se orienteze mai bine? Într-o realitate de care vă agățați voi, care nu mai există și care oricum nu își merită eticheta de model???

Dacă aș avea acum un copil adolescent, aș avea grijă, în măsura în care aș putea, să își înceapă viața sexuală într-un context cât mai sigur din punct de vedere emoțional. Aș prefera să îl cunosc pe iubitul fiicei mele și să îi țin cât mai aproape pe amândoi, în așa fel încât să mă asigur că, dacă vor decide să facă pasul în viața de adult, măcar îl vor face împreună cu cineva “de încredere” și nu se va întâmpla random, cu cine știe ce persoană dubioasă, prin cine știe ce boscheți. Presimt niște ochi dați peste cap, în acest moment, și aud niște exclamații indignate: “Vai, dar fata mea nu ar face niciodată sex cu dubioși în boscheți, pentru că i-am spus că trebuie să fie cuminte”. Dap, sigur, bazați-vă pe asta, vă urez succes! Revenind, dacă aș avea un băiat, aș avea grijă să știe că sexul implică responsabilități EGALE pentru ambii parteneri, deci, dacă cumva prietena lui va rămâne însărcinată, va fi problema lui în fix aceeași măsură în care va fi și a ei. Nu, sexul nu e distracție pentru băieței și nerecomandat fetițelor, așa cum a ajuns la noi vestea de la strămoși. Nu în ultimul rând, dacă aș fi mamă de băiat, aș mai avea mare grijă să-i bag în cap și că o familie solidă și sănătoasă nu e aia în care femeia e considerată menajeră și incubator, în timp ce bărbatul e un privilegiat, căruia i se acceptă inclusiv adulterul și violența, așa cum ne-au obișnuit tot strămoșii noștri atât de morali. 🙂

Sunt absolut sigură că momentul acela în care copilul își începe viața sexuală nu e deloc simplu pentru părinte, fie el și din generația mea. Dar nu credeți că, dacă, la rândul nostru, am fi beneficiat de educație sexuală, iar sexul nu ne-ar fi fost prezentat drept un mare trofeu și un mare tabu, lucrurile ar fi decurs ceva mai puțin copleșitor și mai firesc? Până la urmă, adolescența e oricum o perioadă turbulentă și destul de greu de provocatoare pentru părinți. A o reduce la “chestiunea sexului” și a te concentra obsesiv pe o interdicție stupidă nu înseamnă decât a reduce binele copilului tău la sexualitatea lui. E mai puțin important momentul în care oamenii încep să facă sex decât echilibrul psihic de care au nevoie ca să le fie bine.

Concentrați-vă să vă ajutați copiii cu echilibrul ăla psihic și cu adaptarea la lumea REALĂ, în loc să le păziți chiloții, în numele falsei fericiri a bunicii, dragi părinți care vă culcați în fiecare seară cu gândul greșit că “înainte era mai bine”. Chiar dacă ar fi adevărat, copiii voștri trăiesc AZI ȘI ACUM, în ACEASTĂ lume, nu în aia la care visați voi și care nu mai există.

Foto Vasily Smirnov | Dreamstime.com

94 comentarii

 1. Degeaba le interzic părinții copiilor cuvântul cu s dacă ei fac cuvântul cu f.

 2. Sa stii ca nu cred ca a scazut varsta la care adolescentii incep sa faca sex. S-ar putea sa fie chiar dimpotriva, cica millenials sunt destul de dezinteresati de sex, conform unui studiu recent. Multi dintre ei au zis ca prefera sa flirteze pe social media decat sa iasa efectiv din casa, sa intalneasca oameni si eventual sa ajunga la punctul la care sa faca si sex cu ei. 😛

  • De unde și vorba ca teoria ca teoria dar practica ne omoară!

  • @ela: a scăzut, a scăzut…

  • Simona: pe bune ca nu stiu daca e asa cum zici tu. Eu ma uit la generatia mea si a sotului, care eram adolescenti (16-18 ani) imediat dupa revolutie, si ma uit la copiii din generatia lui fiu-meu (16-17 ani astazi). Noi eram mult mai….dezinvolti, asa, mai necalculati, mai salbatici din toate punctele de vedere.

   Fiu-meu, si nu doar el, am remarcat chestia asta la toti colegii lui, planifica lucrurile, de ex., daca merg undeva se intereseaza de cazare, o rezerva, se uita unde pot manca, se uita pe review-uri daca e curat si daca e bun si daca e OK orice…. Noi, sincer, nu eram deloc asa, indesam 3 boarfe si cortul intr-un rucsac si mergeam la munte, la mare, fara sa stim mare lucru despre destinatie, despre cum o sa fie, despre ce o sa mancam, daca ne ajung banii sau nu. Mie generatia asta mi se pare mult mai precauta decat a noastra. Vara asta au venit la noi 2 colegi de-ai lui fiu-meu si au stat vreo trei zile. Unul era vegetarian, celalalt tinea ceva dieta fara gluten si nu manca nimic prajit (nici macar 2 ochiuri)…mai, nu mi-a venit sa cred. atatea discutii despre nutritie nu am nici eu (middle-age woman) cu prietenele mele.

  • Si eu am vazut cifre (de prin zona Fr-Be-Nl) si se pare ca n-a scazut deloc varsta inceperii vietii sexuale, dimpotriva, a crescut cu cateva luni.

  • in romania e la 15 ani. In Nl/ Be /Fr pe la 17-18. Se pare ca educatia sexuala din scoli prinde bine (sau faptul ca sunt multi musulmani? 😀 )

 3. Bravo, Simona! Ai foarte mare dreptate. Din păcate lumea este atât de depășită de realitatea în care trăiește încât își cauta repere într-un trecut trist și idealizat. Și eu am fost victima lipsei unei educații sexuale și m-am chinuit multa vreme cu repercusiunile. Îmi pare sincer rău că nu ne putem scoate capul din nisip. Viata asta ar putea fi atat de frumoasa….

 4. Un cavaler se pregateste sa participe la Cruciada. Hotarand ca in aceasta perioada sotia lui trebuie sa poarte centura de castitate, zavoreste regiunile tentante ale acesteia, apoi ii inmaneaza cheia celui mai bun prieten al sau si ii spune:
  – Daca nu ma intorc in patru ani, descuie centura si reda-i sotiei mele dreptul la viata!
  Dupa care isi ia calul si pleaca in zare.
  Dupa o jumatate de ora doar, vede in urma lui un nor care se apropie vertiginos. Era cel mai bun prieten al sau, care il ajunge repede din urma.
  – Ce sa intamplat? intreaba cavalerul nedumerit.
  La care prietenul ii raspunde gafaind ca vai de sufletul lui:
  – Mi-ai dat alta cheie!

 5. Ce sa ceri de la un popor ipocrit, pentru care doina Ana interpretată de Bocsa e mare hit. Parca si remakeul Addei a avut ceva succesuri, daca nu ma înșel.

  • Asa se vede din Canada?
   Eu n-am auzit de doina Anei si n-am habar cine e Adda.

  • Uite originalu, in care barbatul se roaga de amanta sa-l lase sa plece acasa

   Si uite ce-a facut Adda

  • Ai mult timp liber / concediu in canada, ai timp sa te culturalizezi, invidie maxima aici. Totusi, nu-i mai fain un knopfler care zice “beep”?

  • Domnu’ canadianu, eşti pe lângă subiect. Sau, după cum se exprimă tinerii mai nou, “furi curent”.

  • Neah, s-o terminat concediu’ aka șomaju’ 🙁 , acum iar tre’ să sclavagesc pe șantier, și cum drumu-i lung, omătul mare și metroul nostru mai mult pe sus decât pe dedesubt merge am și io timp să trolez pe bloage. Și-mi mai place și sa stau mult pe tron când mă cac …

  • @marius
   Zici tu ? Eu văd in postarea Simonei si ceva de adulter … ia vezi, poate mai bagi o fisă.

  • Pai bine, mai, asta ai priceput tu din bucata aia? Jeez!

 6. Simona, stiu ca e o postare serioasa, dar nu ma pot abtine. 😀 “Tu vorbesti?! Care nu ai copii?!”
  Eu am copii si tare bine ai zis-o.
  Am 33 de ani, prima “perioada aia a lunii” (ca sa nu zic menstruatie, ca nu folosim cuvinte grele) am avut-o la 10 ani jumate. M-a crescut bunica mea care era invatatoare si, in intelepciunea ei, mi-a zis doar atat “De acum incolo sa nu te mai atingi de baieti!”. Mno, au trecut cateva saptamani pana sa aflu ce si cum mai in detaliu de la mama…
  Cat despre educatia sexuala, eu am mai propus o data o chestie. Sa facem un ONG, sa strangem fonduri si sa mergem prin sate sa dam “pomeni electorale” daca oamenii vin la Caminul Cultural sa le povestim diverse. Inclusiv educatie sexuala. 😀 Sunt dispusa sa si imprim numele vreunui pardid politic pe galeti.
  Am o fetita de 18l si stiu ca in lumea in care traim e foarte important sa o fac sa se simta in siguranta si nejudecata acasa. Ca sa vina la mine cand are probleme, nu sa se sfatuiasca cu dubiosii prin boscheti. Si banuiesc ca pe la 8 ani o sa trebuiasca sa-i povestesc despre albinute deja…
  Pacat ca cei din gasca Lilianei nu iti citesc blogul.

  • n-are copii, dar acuma e pisiholoaga.

  • Cum?!?

   ” M-a crescut bunica mea care era invatatoare si, in intelepciunea ei, mi-a zis doar atat “De acum incolo sa nu te mai atingi de baieti!””

   Ăăăă … “de acum încolo” …
   Deci bunica era la curent cu “sex-perienţa anterioară” … 😈 😈 😆 😆 😆

  • Te pun in legatura cu un profesor care asta face: umbla prin judet la scoli si face educatie sexuala. Doar copiii peste 14 ani pot veni, daca vor. Sub 14 ani e o parte a lege ce interzice asta. Mai trist este ca multe cazuri se intampla tocmai in grupa celor ce abandoneaza scoala inainte.

  • Stai ca nu inteleg: ce treaba au albinele cu sexul ?

 7. Asta cu sex doar după căsătorie, ca pe vremea bunicii, e relativă. Cel puţin la ţară, în urmă cu 70-80-90 de ani, ordinea era puţin inversată. Adică, se luau, dar fără acte, făceau un copil, doi şi, la un moment dat, făceau şi certificatele, de naştere pentru copii şi de căsătoie pentru ei. Cel puţin, aşa ştiu că se întâmpla în satul bunicilor mei, în Banat. Erau cazuri în care nu-şi legalizau legătura nici după naşterea copiilor. Cazul străbunicii mele, care, până la la propria căsătorie, a purtat numele de familie al mamei, deşi părinţii erau, practic, împruenă, dar nu cu forme legale. În plus, vârsta la care începeau viaţa sexuală şi, implicit, apăreau şi plozii, era foarte mică. Soacra unei mătuşi a avut primul copil la 14 ani (şi asta undeva la sfârşitul anilor 40), apoi, sora bunicii mele a avut primul copil la 17 ani, o fata, care, la rândul ei, tot la 17 ani a născut (prin anii 50). Şi cam asta era regula. Cred că noi, ca naţie, aşa, am devenit mai pudibonzi o dată cu instalarea regimului comunist.

  • in moldova copilariei mele era interzis la 16 ani de iesit din casa dupa asfintit, iar maritisul era normal de la 16 ani, d’apoi copii doamni feri ce rusine!
   No, fiecare sat cu ale lui.

  • Oameni deștepți moldovenii ăia … se știe că sexul se face numai și numai după asființit … și numai in poziția misionarului.

 8. […] și Sexul, acest mare Bau-Bau, mare trofeu și mare tabu, pe o temă […]

 9. Cateva observatii referitoare la monstruozitatea aia de aparatura de protectie. Reiese clar, daca o femeie dorea sa fie sotie de cruciat, trebuia sa aiba talie de viespe. Pai de unde, frate, sala de fitness in secolul 11? Papa o fi fost Urban, dar nu si orasele. Sa nu mai zic de restul functiilor, care sunt ele … pe unde se duceau la indeplinire? Inchei cu aia trei tepi din fata. Ce mama naibilii rol au? Nu inchei, ca am un raspuns lamuritor pentru @vmo:
  Cheia se lasa sotiei, aparentul “sigiliu” era asa, de pamplezir, sa nu rada ceilalti de el. Plus ca avea garantia ca acasa il va astepta aceeasi sotie, pe care, clar, o placea. Si inca plus … Sex contra flex / la orice colt gasecs!

  Asta din banc a uitat sa puna sigiliu si si-a luat-o (sa nu zic c-a cam dat-o):

  Gheorghe vine acasa neanuntat si o gaseste pe nevasta-sa in pat cu vecinul Costica !
  Tuna si fulgera si nu mai podideste cu injuriile:
  – Tie Marie , ti-am luat tot ce ti-a poftit inima, te-am plimbat pe unde ai vrut, mergi la sala, card-ul e pe mana ta … si tie Costica, erai vecinul si prietenul meu, ti-am dat bani sa-ti iei masina, ti-am dat slujba la mine la stana, ti-am dat bani sa-ti faci casa , si …,si…,si mai opriti-va naibii, macar cat voebesc cu voi !

  • Mersi, dar poți să-mi explici și de ce nu se punea și botnita pe vremea aia?

  • Ca sa poata sa manance struguri

  • ..strugurii aia acri…

  • @Lumi:
   Vulpe, tu mi-ai furat gasca, da-mi-o inapoi!

   @vmo:
   Haida, deh!, si cu tine, vorba lui Cezarica, un copil minunat, nu-l stiti voi. Pai nu se punea botnita … chiar, de ce?
   Incerc asa, la plesneala ce mai stiu din Memorandului, de la profu’ Todicescu, de fluide … cand e mare presiunea interioarain sistem, lasi o supapa deschisa … sigiliul rezista!

  • Eu il stiu pe Cezarica.

  • @matrixbrain: centura de castitate e exact ce scrie pe ea: centura. Lenjeria metalica e din comediile lui Mel Brooks.
   Centura respectiva fiind rigida nu se largea cand burta femeii crestea. Si cum pe vremea aia sexul mai sustinut insemna si sarcina…fa tu matematica, vorba englezului.

  • Fac cu placere matematica, fie si cea a sex-ului, dar vezi ca alaturi de clasa mea e laboratorul de anatomie … doar zic, vorba canadianului.
   Iar cazul “sexului mai sustinut” nu se sustine, in unele cazuri se intampla chiar si celor care sunt pe-afara, vorb-aia, caci nebanuite sunt caile. Vezi multicazul Borcea Recunosc, nu stiu cum e la viespe … ca tocmai asta nu remarcasi si nici comentasi. Chestie de geometrie … deci fa si tu matematica 😆

 10. bunicile noastre nu prea se maritau virgine, asta e o legenda. isi dadeau friu liber imaginatiei prin lanul de papusoi sau pe unde apucau. in unele regiuni furatul adolescentei (cu acordul ei) si fortarea acordului parintilor pentru maritis era chiar traditie.
  bunicile bunicilor noastre se maritau pe la 13-14 ani nu numai in mediul rural dar si in cel urban. showul cu aratatul cearsafului plin de singe din unele regiuni de dupa noaptea nuntii era doar un show si atit, avind in vedere ca proportia virginelor care nu singerau decit minimal sau deloc la dezvirginare era cam acelasi ca in zilele noastre, iar cazuri de neacceptare a sotiei din cauza asta nu existau.
  idealizarea asta a stramosilor e funny, dar nu e justificata prin nimic, stramosii nostri aveau mult mai mult fun sexual decit cred tristii astia de la coalitia pentru familie.

  • @to be:
   Citisem fân sexual, deja mă pornisem sa caut pe net ceva sâmânţă. 😆

  • costicămusulmanu

   noaptea nunții, ea nu mai era virgină, ce să facă de cearceaf…dăm cu vopsea…doar că în loc de roșie, au greșit cutia și au dat cu verde…
   cearceaful dansat la geam, toți nuntașii muți de uimire…numa’ nașul vesel:
   -bine finuleeee!!! așa, tată, pîn’ la fiere!

  • @matrix
   finul sexual e cool. te pui tu pe pajiste si intra vrei, nu vrei, sturlubaticu, da e pentru femei.
   @costica
   :mrgreen:

 11. Unul din parintii mei e din Bucovina nascut in 45. Bunicii au maritat fortat toate fetele la 16 ani. Una s-a sinucis, alta a divortat la 19 si nu a mai avut o alta relatie stabila, alta supravietuieste intr-un cuplu groaznic in care e considerata un obiect si din care a incercat sa plece de cateva ori, una a plecat cat a putut de repede din zona, a fost blamata si a suferit pe faza asta,
  Baietii – lumina ochilor, mostenitorii, cei care duc numele mai departe – au fost pe treaba lor, comform descrierii din articol .
  Subscriu ideii ca ‘fericirea de altadata’ e falsa.
  Cand parintii vor sa gaseasca solutii simple pentru copii lor consecintele sunt teribile.

  Ideea de a construi ceva alternativ e BUNA. Educatia de acasa e importanta, dar cand din exterior vin numai un tip de informatii e o problema . Cu ratiune si multa inspiratie cred ca se poate lucra la ceva alternativ .

  E logic ca dupa exagerarile din societate (suntem nr 1 la fetite mamici) reactia sa fie una exagerata.

  Cum lucram sa ajungem cat mai repede la un echilibru ? cred ca aceasta e intrebarea.

  • La fel a patit si bunica-mea. A fost maritata cu forta la 14 ani, pentru ca erau 14 frati si parintii erau saraci. Cu unul mai mare cu 10 ani, pe care nu l-a iubit niciodata, dar avea nu stiu ce functie importanta pe vremea comunistilor.
   Mi-a povesit mamaie, ca prima daca cand au facut sex, ea habar nu avea ce i se intampla, si-a pus perna pe ochi si astepta sa se termine.
   Dupa 10 ani l-a intalnit pe tataie si la divort nu a luat nici macar un capat de la ata de la fostul sot. L-a urat atat de tare incat i-a lasat ambele apartamente pe care le aveau (are doi copii cu el asa ca i-a lasat baiatului partea ei, iar fata a luat-o cu ea) si a trait cu tataie in saracie pana si-au revenit.

   Mi-a dat sfaturi foarte bune, mereu si mi-a zis doar sa am grija.
   Culmea, maica-mea m-a nascut la 17 ani si tot inchisa la minte a fost. Credea ca daca imi interzice sa ma vad cu baieti, nu o sa fac copil ca ea, la 17 ani. Desi eu la 15 ani deja luam anticonceptionale pentru menstruatie, iar la 16 le foloseam si pentru scopul lor principal 😈 Cu acoperirea lu’ mamaie :))

   Ce mi se pare super interesant, este ca, parintii nu au nicio problema in a-si lasa copiii sa vada filme de actiune, cu batai, sange, unde se impusca aia fara nicio problema (Adica, e ceva super natural sa iei viata unui om cu o simpla impuscatura si sa mergi mai departe), capete taiate, injunghieri, etc. Iar atunci cand apare pe ecran ceva atat de natural ca sexul, sau un corp gool, toaaaata lumea se oripileaza: “Vaaaai, tate! Vaaaaai cur gol! vaaaai sarutat! vaaaai sex!! Ce invata copiii mei din asta? Nu le e rusine asa un pic??”.

  • Am uitat sa mentionez, ca regret ca mama nu a fost asa deschisa.
   Mamaie nu prea stia ea ce sa ma invete, doar stia ca am luat pastile de la medic si asa ca nu a stiut ce alte sfaturi sa imi dea.
   As fi invatat ca sunt o mega cretina ca nu foloseam prezervativ si doar luam anticonceptionale si credeam ca e ok. Nu ma gandeam la bolile cu transmitere sexuala. De fapt, nici nu concepeam sa iau EU asa ceva, credeam ca doar prostituatele au. Ma rog, minte de adolescenta proasta. Am avut mega noroc sa nu am multi parteneri sexuali. Si am avut noroc ca am avut probleme cu menstruatia si asa am ajuns la medic si am ajuns sa iau pastile, cu recomandare. Si nici nu m-am ingrasat de la ele.
   Cand stau si ma uit in urma, realizez cat de idioate, proaste si neinformate am fost si eu si prietenele mele.
   Tin minte si acum, ca eram clasa a zecea si o prietena a ramas gravida in cada. A intrat cu prietenul ei, sa faca baie impreuna, dupa ce facusera sex cu prezervativ. Doar ca el nu s-a spalat inainte sa intre in apa. La fel, si el avea tot 15-16 ani.
   A trebuit sa mintim pe parintii ei, ca dormim impreuna la una din noi, ca a trebuit sa stea 2 sau 3 zile in spital dupa avort. Tot asa, parinti mega incuiati. Cred ca o omora taica-su daca afla.

   Ca o concluzie, cand o sa am copil, fie ca e fata sau baiat, va primi educatie sexuala acasa. La generatia noastra, astia nascuti dupa ’90, sper ca nu se mai pune problema de pudoare la prea multi.

  • * Ca dormim, la una dintre noi.

 12. Moment de educație secsuala
  Dedicație pt fanele mele
  Mama lu Maria
  Marie mama, acu ești fata mare, vorbești cu Ion, dar ai grija, Ion e bărbat si o sa puna mana, o sa te sărute, o sa vrea sa… ști tu … chestia aia…
  Stai mama liniștită, zice Maria.
  Eu il mint ca ne luam, ne luam
  Si el ma tufe ca un prost.

 13. Fiica-mea, 6 ani peste cateva zile, ma intreaba ieri:
  -Tati, de ce e nevoie si de tatic ca sa aiba o mamica bebe?
  -Pai si tata pune o samantta ca sa creasca bebele…nu ajunge doar samamta de la mami…
  -Aha…da’ samanta de la tatic cum ajunge la mamica in burta?
  -Hai ca au inceput stirile.

  • Trebuia sa-i spui ca mamica o inghite, asa scapai de urmatoarele intrebari si treceai lejer de la nivelul doi la patru. 💡

  • haoleu luminito , mai bine sa ramana copilu` socat de stirile de la ora 5 😮

  • Shoric, eu m-am referit la samantza, ca asa i-a explicat Sandman copilului teoria reproducerii, adica mama a inghitit samantza, care a ajuns in burta si asta este.
   Tu esti de parere ca trebuia sa-i spuna copilului ca tata i-a bagat samantza mamei intr-un si anume loc?
   Felicitari.
   Pacat ca nu e concurs cu tombola, ai fi castigat detasat. 😆

  • dumnezeule , bine ca am fost scutit de intrebari de genu` asta cand copilul meu a avut 5-6 ani 😛

  • luminita , daca un copil de 5-6 ani ar fi capabil sa citeasca ce am sris noi ar fi traumatizat pe viata si ar fi convins ca barza ne-a scapat pe amandoi in cap de 2-3 ori pina a ajuns la destinatie

  • mai ales pe tine 😀

  • Hihihi, pe mine barza nu avea cum sa ma scape in cap pentru simplul motiv ca era iarna si ea atunci era in Africa, asa ca m-am nascut natural, n-am avut incotro, csf, ncsf.
   Pe tine inca te mai doare capul, nu-i asa?

  • este posibil . atunci cand m-a adus pe mine era in perioada cand era slabita dupa drumul lung din Africa spre Romania

  • ăăă … “mama a inghitit samantza”… 😮

   Mai bine la capitolul 1 îl învăţa despre sexul normal … 😆 😆 😆 😈
   … şi abia apoi, când trecea la avansaţi, venea profa luminita cu egzplicaţia asta ştiinţifică (fantastică)… 😯

  • Haha. Eu deja stiam cam din gradinita cum se intampla, adica la 6 ani stiam cu siguranta. Discutam cu colegii de gradinita si deja citeam
   Nu mi. S a parut exagerat si noci n am ajins vreo psihopata. Pacat ca noi n am fost atata de infhormati pt ca parintii nostri saracii nu erau..

  • avuram aceeasi discutie pe la 5-6 ani, cand vazuram o familie cu 5 copii (am impresia ca erau si tripleti acolo 😀 ):
   1.de ce a iesit primul copil? ——— sa fie loc pt al 2lea
   2.cum a iesit primul copil? ——— la spital, se numeste nastere.
   1 si 2. repetate de 5 ori, pt fiecare.
   11. cum a ajuns samanta? ———– ca tati si mami se iubesc mult mult si s-au casatorit dar mai bine du-te si intreaba pe taica tu ca deja ma doare gura.
   12. Bon mami, deci nu stii cum se fac copiii. ————- !!!!!!?!?!?

  • Suna asa de cunoscut… :)) al meu, pe la 7 ani, la fel de curios. In vizita la noi, o prietena insarcinata in vreo opt luni. Copilul, dupa plecarea musafirilor – mami, tanti Gina are un bebe in burtica? Da, mami, are un bebe. Da cum o sa il scoata de acolo? Ma uit la sot, dupa ajutor, el la mine, si cand vad ca tace incep sa balbai niste explicatii cu barza. Sotul, distrat de balbaielile mele, ma lasa ce ma lasa si la un moment dat intervine – nu-i mai spune povesti, ca e mare si nu crede cu barza. Pe fund iese, tati, tu n-ai vazut ca tot ce bagi in gura ajunge in burtica si dupa aia iese pe acolo? La care copilul stat un pic si intreaba – da ce-a mancat tanti Gina? :))) tot cu stirile s- a scos si al meu :))

 14. Ah! Liana Stanciu! Această Olivie extremistă, apărătoare a familiilor altora. La cât de frică le e de sexuț, în curând va coordona din munți, unde ursul reprezintă alt gen de primejdie…

  • La asta ma gandeam si eu, Olivia Shtir si Liana Stanciu egal razna pe campii.
   Una si-a pierdut o sora bolnava de cancer, cealalta a trecut cu fiica, prin aceeasi boala, dar i-a salvat-o medicina.
   Una a devenit rawvegana si antimedicina, cealalta….cealalta….cealalta a revenit la starea ei initiala.
   Le compatimesc pe amandoua.

 15. daca parintii sunt dezechilibrati psihic cum naiba pot ei sa-si ajute copii ? si cum naiba stiu parintii ca au probleme psihice ?? de multe ori iti atrage atentia copilul ca ai o anumita problema cand iti zice : bai, esti nebun+a ?

 16. Satu’ mic, infernu’ mare – e o vorbă pe care am auzit-o odată şi care m-a dus cu gândul fix la o comună din Moldova

 17. La naiba trofeu, dupa ce-l mai si asteptase toata seara …

  Un beţiv apare dimineaţa pe la 4 acasă. Soţia îl ia la întrebări:
  – Unde ai stat până la ora asta?
  – La bar, hâc.. unde să stau?
  – Cum la bar, că barul s-a închis la ora 10?
  – Păi, am stat până s-a închis şi apoi, hâc… am pornit pe jos până
  acasă şi acum am ajuns.
  – Ce ţi-a trebuit atâta că de la bar până acasă sunt două străzi scurte?
  – Scurte, hâc.. scurte, dar late …..

 18. Satu’ mic, infernu’ mare – e o vorbă pe care am auzit-o odată şi care m-a dus cu gândul fix la o comună din Moldova cu capi de familie beţivi, mame caftite zilnic, copiii la fel… Dar cel mai grav mi s-a părut incestul. Îi cunosc pe câțiva din copiii ăia ajunşi acum adulți. Nu există psihiatru care sā-i mai pună în întregime pe picioare, chiar dacă ajung să caute unul şi să le povestească prin ce-au trecut. Asta pentru că sunt oameni care nu mai vorbesc că aşa i-au învățat de mici: “despre aşa ceva nu se vorbeşte!”.

 19. Problema este ca uneorieducația sexuala este făcută de proful de sport ca la liceul Jean Monet!

 20. mizeria asta de tema antiavort a aparut in anii 70 abia.
  nu are legatura cu religia, s-a atasat doar de ea, ca alienul de gazda.

  E pacat ca trebuie sa irosim atatea energii in directia asta, dar asta e specia, cand tragem linie.

 21. Orice lege ar trebui in primul rand adoptata la specificul local. Nu e natural sa respectam legi nenaturale!

 22. Meanwhile, in Canada (ma uitam la un videoclip cu ţâţe si cururi pe iutub când a intrat reclama asta)

 23. Apropo de educaţia sexuală, cică hotărăşte statu’ să facă educaţie sexuală la tot poporu’, pe “funduri” iouropene.
  Vine convocare de la Primărie ca toţi ciobanii din munte să se prezinte în ziua X la Căminu’ Cultural pentru a fi educaţi.
  Ciobanii, când aud, încep să protesteze, că ei cu oile, nu pot să lase stâna neîngrijită, fără pază bla bla bla.
  După negocieri dure, cică să vină doar bacii la Primărie şi când se întorc să ducă mai departe “lumina ştiinţei”.
  Merg bacii, vine veterinaru’ satului (cel mai pregătit şi în medicina umană, se ştie…) şi începe cu începutul:
  – Mă, voi ştiţi ce e aia penis?
  – 😮
  – Penis, mă, ştiţi ce e aia?
  – 😮 😮
  – Cum, mă, nu ştiţi nici ce e ăla penis ?!?
  – 😮 😮 😮
  – Bă, da’ pro … (-ştii şi câştigi) mai sunteţi… hai să vă arăt, că habar nu aveţi de nimic…
  Se descheie doctoru’ la nădragi şi le-o arată, le face scheme, desene, le turuie, le face capu’ mare.

  Se întoarce seara baciu’ la stână, mândru nevoie mare, ciobanii ciorchine în juru’ lui:
  – Ia zi, baci, ce te-a învăţat?
  – A, nu ştiţi voi d-astea, despre penis …
  – 😮
  – 😮
  – Da’ ce e ăla penis, baci?
  – E, aşa, ca la fo’ juma’ de pulă …

  😆 😆 😆
  Canada, se aude?

 24. Fiica-mea la 4 ani, imbracand o maimuta de carpa in hainele ramase mici: “mami, eu unde eram cand nu eram?”…eu tragand cu disperare aer in piept si cu o miscare a gurii ca un peste in acvariu in cautarea celui mai sugestiv raspuns…ea completeaza incercand sa ma ajute: “adica in burtica la tine?”… aaa, erai in visele noastre!…dupa care a continuat sa-si impacheteze jucaria…

  • Fiica-mea vazuse deja desenul asta

   Si la intrebarea despre cum ajunge samanta de la tata in burtica mamei, la care filmul nu raspunde, a primit raspunsul exact. La varsta asta nu au inca notiunea de rusinos, nu au apriori-uri de adult formatat sau ipocrit, si nu ii socheaza nimic. Si prefer sa afle unele lucruri de la mine decat de la colegii de scoala, de la un popa sau de la un prof pervers… sau virgin.

   Daca ma intreaba ceva nu-i dau niciodata un raspuns fals. Eventual recunosc ca la unele intrebari nu cunosc raspunsul, sau ca unele raspunsuri nu le stie nimeni (desi unii pretind ca le stiu, altii pretind ca EI le stiu si mai bine si uneori se si iau la bataie pe tema asta).

 25. pe la 12 ani fiu-meu m-a intrebat daca l-am facut din instict sau ca am vrut; de asemeni m-a intrebat daca oamenii mai fac sex dupa ce au copii si daca da, de ce? :mrgreen:

 26. Simona, femeile mai au alte preocupari, doamna, decat sa stea cu cracii in sus toata ziua. Cam asa ne rezulta noua din ultimele topicuri. Mai diversificat, mai rasfirat, ca la cazarma, ce naiba

 27. eu cred ca dumnezeu prefera secsul.
  secsul si lucrul bine facut

 28. eu cred ca cel mai mare plagiat e secsul.
  e copie copipaste dupa alt secs facut de altii care si ei copiaza pe altii care si ei copiaza pe altii care si aia au copiat din kamasutra.
  si nu se mai vaita nimeni din cauza asta, unii sau unele chiar gem de placere.

 29. Esti OFF! Habar nu ai despre Dumnezeu si invataturile Lui! El a creat omul(femeia si barbatul) .El i-a dat legi dupa care sa traiasca si sa fie fericit.Nereusitele in casnicii apar dataorita alegerilor gresite in specual al fetelor(incantate de ceea ce “izbeste ochiul) nu dupa adevaratele valori! Promovezi curvia si preacurvia . Carui barbat ii place sa aibe alaturi o sotie care a trecut prin “n” relatii esuate? care s-a iubit cu n parteneri?

  • Iotete ca lu’ barbati-miu i-am picat cu tronc chiar si dupa ce am trecut prin “n” relatii esuate. Pentru ca a avut ochii pentru ceea ce insemn eu ca femeie si cat de mult il iubesc si nu pentru cat de “desfranata” am fost conform ideilor tale de crestina-wannabe ingusta la minte si plina de prejudecati ridicole.

 30. Dna/Dra Maria, cred ca nu ati nimerit bine blogul. Noi p-aici suntem mai relaxati.

 31. Of, Maria, Maria, că bine mai grăiești dumneata. Și pentru că simt că le știi pre toate, spune-ne și nouă, te rog, care-s legile celea după care să trăim și noi, cu toții, la unison fericiți și împliniți sufletește și trupește și ce legi ar mai trebui date și ce altceva ar mai trebui să ascundem și să le interzicem copiilor noștri pre tărâmurile lumești ca să oprim odată pentru totdeauna curvăsăria și preacurvăsăria asta.

 32. Eu am avut noroc cu carul de niste super parinti. M-au invatat de toate, tata imi oferea consultanta la cucerit baietii. Si m-a invatat doua chestii foarte tari: 1. Sa fac toate porcariile in tinerete, ca sa nu ma macine curiozitatea mai tarziu 2. Sa nu fiu fraiera sa ma marit cu primul barbat cu care ma culc, ca trebuie sa aleg in cunostinta de cauza si nu de rusine sau obligatie. Am respectat ambele puncte. Si, culmea, mi-am inceput viata sexuala pe la vreo 20 de ani, cand si cu cine am simtit eu. Asadar, educatia sexuala, dupa parerea mea, nu te faci sa iti incepi viata sexuala mai devreme, ci te ajuta sa hotarasti cand e mai bine pentru tine. Si sa si stii ce naibii presupune asta.

 33. nu prea am timp,as comenta. 🙁 ma rezum in a ti spune ca sint total de acord cu tot ceea ce ai scris.

 34. Alexandru Urzicana

  Cata aroganta si judecata in acest articol.Mai mult interes in a ataca anumite grupuri de oameni decat a ajuta copii in vrun fel.
  Trebuie educatie despre contraceptie si transmiterea bolilor venerice.Acest lucru se poate intampla cel mai logic la o ora de biologie.Educatie emotionala si alte idei vagi de genul nu le a cerut nimeni.
  Si mi se pare absolut normal sa se ceara consimtamantul parintilor pentru ca la sfarsitul zilei ei stiu ce este mai bine pentru copilul lor,nu statul,nu bloggeri pe internet.
  Faptul ca au existat,exista si vor exista parinti denaturati,nu este un argument pentru nimic.Majoritatea isi iubesc copii si ii cresc cum stiu ei mai bine.

  Stiu ca ai impresia ca civilizatia umana a inceput acum 30 de ani dar este doar o impresie.Oamenii au gandit si au tras concluzii pe toata durata existentei lor,iar multe dintre ele se aplica foarte bine in continuare.

 35. Buna. Cand citesc astfel de articole (foarte bine scris), simt ca ma intorc in timp, la o societate religioasa, puritana, conservatoare. Nelocuind in Romania de ceva timp, e greu sa mai inteleg cum de inca mai exista astfel de conflicte de valori.
  Ca sa se ajunga la o educatie sexuala de timpuriu, lumea trebuie sa fie deschisa pentru asa ceva. Ori eu nu vad lumea deschisa pe acolo-ale mele prietene s-au casatorit cu primul iubit si majoritatea rudelor mele sunt de acord cu a sta cu o persoana pentru toata viata, chiar daca acea persoana e toxica, te bate, sau te raneste in orice alt fel. Primul iubit e ultimul iubit.
  Imi pare nespus de rau ca nu am inceput viata sexuala mai devreme insa, stii cum este, mediul in care cresti te preseaza sa te comporti intr-un anume fel (abstinenta sexuala pana la o anumita varsta ‘acceptabila’).
  Nu am avut educatie de la parinti ci a trebuit sa intreb prietenii sau verisorii. Intr-o familie super religioasa si rigida emotional, esti pe cont propriu.
  Eu cred ca sanatatea emotionala din familie invita o sanatate sexuala. Totul porneste de la mentalitatea parintilor. De felul in care acesti parinti au fost crescuti, de stabilitatea lor emotionala. E mult de zis.
  Oricum, bun articol.

 36. Profesoara de biologie intra la clasa a 5-a si zice:
  – Astazi o sa invatam cum se fac copiii!…
  Eleva Suzi, din ultima banca ridica mana si intreaba:
  – Doamna profesoara, noi astia care ne-am f*#^t deja, putem sa iesim la o tigara?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green