Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Aveți risc crescut de infarct sau nu?

Citeam, acum câteva zile, despre cum trecerea ceasurilor pe ora de vară ar crește nu doar rata sinuciderilor, ci și riscul de infarct. Motivele: stresul și disconfortul aferente schimbării, lipsa de somn, perturbarea sistemului imunitar. Procentul de creștere: 10%, adică enorm.

Nu am apucat să găsesc studiul pe care se bazează această concluzie, ca să mă conving că e făcut superserios, dar mi-a rămas în minte și am început să mă întreb dacă aș fi “eligibilă” pentru un infarct sau nu. Așa că am căutat factorii de risc și am aflat că se împart în două categorii: factori de risc pe care nu îi putem influența (cum sunt vârsta, sexul și ereditatea) și factori de risc asupra cărora putem interveni (sedentarismul, alimentația, hipertensiunea arterială, fumatul și controlul diabetului).

Cei mai expuși sunt bărbații de peste 45 de ani, cu istoric familial de boli cardiovasculare, care nu fac sport, mănâncă prost și fumează. Dacă mai au și hipertensiune și diabet, riscul e mare deja. La femei, el crește de-abia după 55 de ani. Dacă o rudă de gradul I a suferit un infarct vorbim de o predispoziție și mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. Dacă ambii părinți au fost diagnosticați cu o astfel de boală înainte de 55 de ani, riscul crește cu 50%.

Studiile au arătat că două ore și jumătate de activitate fizică moderată pe săptămână reduc pericolul de a dezvolta afecțiuni coronariene cu aproximativ 30%.

O dietă care nu se bazează pe grăsimi saturate, ci pe fructe și legume, îl reduce cu 73%. În schimb, fumătorii sunt de două ori mai expuși la un infarct, comparativ cu nefumătorii.

În ce mă privește, nu am nici vârsta, nici sexul, nici antecedente ereditare, nu (mai) fumez (de 5 ani), nu am tensiune sau diabet și fac destul de multă mișcare. Așa că sunt expusă unui risc minor.

Voi cum stați? M-aș bucura să vă evaluați situația și să luați măsurile care depind de voi înșivă. Găsiți aici și aici mai multe detalii, legate de risc și de prevenție.

Iar, dacă aveți cumva apropiați care au suferit deja un infarct, să știți că sunt cei mai expuși posibilității de a suferi un al doilea episod, cu șanse mari de a le fi fatal. Dacă nu se îngrijesc!!

Iată ce spun doctorii despre cum poate fi prevenit acest un al doilea eveniment cardiac:

 Dr. Oana Ință, medic cardiolog, Fundația ,,Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Boli Cardiovasculare:

La nivel european, 1 din 5 pacienți supraviețuitori ai unui infarct vor suferi un alt eveniment cardiac, poate chiar un alt infarct, în următorul an. Iar acest lucru se întâmplă, de cele mai multe ori, pentru că pacientul a ales să ignore sănătatea cardiovasculară și să revină la stilul de viață anterior infarctului.

Nu putem sublinia îndeajuns faptul că infarctul și bolile cardiovasculare în general, pot fi prevenite prin acțiuni simple, ușor de înțeles și de aplicat, cum ar fi o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și renunțarea la fumat. Dacă însă pacientul a ignorat toate aceste sfaturi și a ajuns la spital cu un diagnostic de infarct de miocard, el trebuie să înțeleagă că ține de el, în primul rând, să îl prevină pe cel de-al doilea. Prevenția secundară, adică prevenția unui nou episod cardiovascular, este cel puțin la fel de importantă ca prevenția primară și înseamnă, în primul rând, menținerea unui stil de viață sănătos. În plus, pacientul trebuie să meargă la controale regulate, să-și ia tratamentul și să respecte indicațiile medicului.

 Dr. Rodica Tănăsescu, Președinte Societatea Națională de Medicina Familiei:

Pacienții subestimează riscurile și complicațiile infarctului miocardic. Majoritatea supraviețuitorilor unui infarct au o aderență la tratament de doar 2-3 luni, după care încep să se simtă bine și uită că inima lor are nevoie de mai multă atenție. Trebuie să se prezinte la controale regulate, la medicul cardiolog și la medicul de familie, trebuie să respecte recomandările de tratament făcute de medic, să țină sub control factorii de risc cardiovascular și să conștientizeze că riscul de a dezvolta un al doilea episod cardiovascular este foarte mare, iar acest al doilea episod poate fi fatal.

 Suntem peste media europeană la capitolul decese cauzate de infarct miocardic acut.

Din acest motiv, vă invit să aruncați un ochi pe site-ul campaniei Câte vieți are inima ta?, www.inimisanatoase.ro, care ne oferă informații esențiale și răspunsuri la cele mai importante întrebări.

Să îmi spuneți, dacă vreți, cum arată tabloul vostru cu factori de risc cardiovascular. Și să aveți grijă de voi și de cei apropiați, ok?

Închei cu ceva amuzant, ca să ne mai relaxăm: Înainte de inventarea stetoscopului, doctorii ascultau inimile pacienților punându-și urechea pe piepturile lor. Medicul francez Rene Laennec (1781-1826) a fost cel care a inventat stetoscopul, pentru că se simțea jenat să își tot pună urechea peste sânii pacientelor, mai ales în cazul celor ceva mai… planturoase.

Foto Selvam Raghupathy| Dreamstime.com

41 comentarii

 1. În 2015 toamna ai mai avut un articol la tema asta iar Ametist a postat ceva ce m-a făcut să ma duc ma cardiolog.
  Mi-a facut angiografie (ianuarie 2016) si mi-a spus că in scurt timp mă păștea infarctul, Aveam 90 % obturată o artera cardio si 85% o arteră la un picior.
  Mi-a pus 3 stenturi. si mi-a zis să-mi schimb stilul de viață. L-am schimbat!

  M-am lăsat de fumat de atunci deși îmi vine sa fumez în fiecare minut nu am am mai pus gura pe țigări.
  Iau tratamentul,( nici prin cap nu mi-a trecut sa-l uit, nu-i înțeleg pe aia care uita) am început sa fac mișcare in aer liber. ( de menționat că eram împăratul sedentarilor . ca o scuză ar fi că aveam in ultimii 10 ani munca de birou project manager in Qatar unde afară vara sînt si 55 de grade)
  Asa că nu pot decît să va mulțumesc incă o dată ție si lui Ametist.
  PS 3 doctori s-au mirat amuzați cînd le-am zis că am venit la control pt că mi-au deschis ochii Simona si Ametist

 2. pfff…. acuma cand vine mielu’ si drobu’ si ousoru’ …greu de noi!
  Acuma , fara gluma, dincolo de aceste reguli care, mai ales dupa o varsta, tin pur si simplu de bunul simt, cel mai greu e sa ii convingi pe cronicii noi “in the club” ca tratamentul ,practic, nu se termina! Ca poate mai e nevoie de ajustari, ca,daca tine regim, mai pot scadea dozele sau ..sau …sau dar nu se termina! “Pai am tensiunea buna!” Pai e datorita tratamentului!Din pacate am avut ocazia in ultima perioada sa vad , la modul practic, real, ce diferenta face o asistenta medicala primara serioasa , de cate complicatii si costuri scuteste bolnavii si societea!

 3. Sa va mai spun ca stiu caz in care o mama care initial a refuzat vaccinarea copilului l-a recuperat fara sa solicite altceva decat indicatia unui (alt) medic ? “Daca spuneti d-voastra ii fac!” atat a spus . QED..

 4. dacă tot ne-ai spus ca amuzament în final despre stetoscop, să spun ceva despre pasta de dinți:
  – în engleză se zice toothpaste nu teethpaste , stiți de ce?
  Pt că un englez care a inventat tubul de pasta de dinți mai avea în gură doar un dinte si de aia a zis că hai să am grijă măcar de dintele asta cu toothpaste 😛

  PS : substanțe pt îngrijit, mai mult sau mai puțin dantura si mirosul gurii, erau de mult ( cică si în Egiptul antic sau fost înscrieri despre) dar englezul ăsta a văzut la pictorii francezi tuburile de culori si s-a gândit el că ar fi bine să pună pasta aia pe care o aveau ei acum 200 de ani într-un tub din ăla, si trebuia să aibă un nume la vânzare…i-a zis toothpaste 😛 😉

 5. Discutia asta o avui cu doctorul generalist, cu multi ani in urma,unde a intrebat istoricul medical al meu, al parintilor si bunicilor, examinat structura muscular, si intrebat ce mananc si mod de viata. Deci risc scazut la mine.
  Mi-ar placea insa sa scrie si mia multe detalii. De ex. de obisnuinta romaneasca de a trata termic toata mancarea, de trasul la tigaie nu e prajit (nununu 😀 ) sau ca standardul: sunt grasut nu obez, etc.

  • costicămusulmanu

   sunt obez, nu grăsuț…
   tocmai ce-am mîncat doi minunați cîrnați cu cimbru, singurul lucru în restaurantătă la ora asta…mai trag un titiun și un pahar de mavrud și…nani; că dimineață fac în sens invers cei 800km de astăzi…
   da’ n-am apăsări că abia la anu, luna asta, fac 45…

 6. Deci sa ne înțelegem
  Nu am fumat niciodată.
  Nu beau decât ocazional și numai bere fara alcool.
  Mănânc numai bio, fără conservanți sau euri.
  Nu m,am însurat tocmai că sa nu fac excese sexuale. Deci nu umblu nici cu alte femei.
  Fac sport de orice fel, dar nu de performanță că sa nu suprasolicit inima și alte chestii pe acolo.
  Și multe alte calități pe care nu le mai înșir că sa nu ziceți că mă laud.
  Sigur voi trăi aproximativ peste 110 ani.
  Întrebarea care se pune este.: Da… de ce????

  • Și legat de umblatul cu femei, lucru știut și dovedit că influențează negativ cordul, cardul, și încă o chestie care îmi scapă acum….
   Tatăl întreabă pe fiică:
   Mă, unde e fratitu ?
   Matematic, e în camera lui, răspunde fata.
   Cum adică matematic ?
   Pai e cu două necunoscute.

  • cind bei esti alt om… dar.. ce-mi pasa mie de altu?
   Si eu, fiind mai in virsta, vorba cuiva, voi muri extrem de sanatos.. am dat de un tinar medic extrem de ambitios, a insistat sa-mi gaseasca ceva.. mai incearca

  • costicămusulmanu

   mor, baba și moșul, 80+,, într-un accident…
   ajung în Rai unde totul era o petrecere continuă…
   vezi, zice moșul, putem fi aici încă de acum 20 de ani…da’ tu nuuuu, că să mîncăm sănătos, să facem jogging!!!

 7. si cine n-are inima? 😈 😈 😈

 8. si be: sa vina doctoreseleeee, sa-nceapa dezmatzul medicaaaal! 😆 😛

  • costicămusulmanu

   șăfa,
   doamna prezidentă,
   da’ noi iștilalț, ce, avem ciungă-n păr?
   adicătelea noi nu putem să ne dăm cu părerea sau ce?
   adică adrianenaș poa’ să-mi zicî la teveu’ ci pastili sî ieu șî io nu-s în stari sî-mi pun un diagnostic cu dr. goagîle pi post di consultant?

 9.               Dragi femei, nu duceţi bărbaţii până la fierbere…  Se pot evapora!

  La o maternitate din Paris câţiva bărbaţi îi privesc pe bebeluşi printr-un geam despărţitor.  Printre taţi se află şi un şeic.  Curios,  unul dintre bărbaţi îl întreabă:
  – Care este al dumneavoastră?
  – Cele  două rânduri din dreapta…

  Vorbesc doi prieteni:
  – Ar trebui să ne întâlnim măcar o dată treji.
  – Da.  ŞI să ne apucăm de băut.

  Gazda către oaspete:
  – Va servesc cu un pahar de coniac sau cu o cană de ceai?
  – Mai bine cu o cană de coniac.

  • bineeeeee! sa vina si fata aia cu clatitele, ca merge ele dupa atata bautura! 😉

  • moldoveanca aia mica ,da cu ochelari, mare fabricanta de clatite,
   nu prea mai apare pe aici.
   imi face impresia ca s-a certat cu matrixu, si d-aia…

 10. Imi aduc aminte cand am comentat acum ceva timp in legatura cu stadializarea La Fontaine in arteriopatia membrelor inferioare. Facusem un studiu referitor la afectarea arterelor carotide la cei diagnosticati deja cu arteriopatie de membre inferioare (rezultatul:modificari destul de importante). M-am bucurat ca printr-un simplu comentariu l-am putut ajuta pe andu yy si sper sa ii mearga bine si sa nu mai aiba alte probleme pe viitor.
  Este important sa evaluam aceste modificari, la nivel coronarian, carotidian sau de artere periferice prin metode neinvazive-un ECG, o ecografie, o determinare de indice glezna-brat..si sa respectam niste principii pt un stil de viata mai sanatos-evitarea fumatului, alcoolului in exces, miscarea si o dieta adecvata (de ex mediteraneana). As mai putea dezvolta si cred ca ar trebui sa o fac, mai ales ca am mai promis odata si au intervenit mult prea multe lucruri..

  • Da Ametist,
   Despre stadiile La Fontaine vorbeai acum apropie 3 ani.
   Asta m-a făcut să mă duc la control si să văd ce am.
   Eu stiusem că avusesem un cîrcel f puternic cu niste ani în urmă si credea ca s-a rupt muschiul gambei de aia credeam eu că mă doare după 3-400 m de mers.
   Să vezi ce fețe simpatice au făcut doctorii când m-au întrebat de ce am venit , si eu am zis că din cauză de blog roz 😛 😆
   cred ca ar fi foarte bine dacă ai mai scrie si tu si alți doctori câte o idee pe aici
   Eu am avut de cîstigat mult
   probabil am evitat ceva rău rău , că mi-e si frică sa zic
   Multumesc mult

 11. Toți vorbiți de reparatii, de remedieri, de renovări …
  Baaaa, da nici unu de prevenție.
  O sa va zic Io mai târziu , da după ce îmi revin, că mă cam doare capu de la niste bere ceheasca, cu care nu eram obișnuit.
  Nu staropramen mă Costică, budweisser.
  Staro aia e pt copii.

 12. Iar a venit ăla cu minusurile.
  Săracu nu e bolnav cu inima, el e bolnav rău cu capu.
  Să îl iertam, că e săptămâna mare.

  • Nici cap n-are, il doare gitul

  • Si i-a plouat in el, doamne iarta-ma,da n-am putut sa ma abtin!

  • Eu i-am suparat pe mai multi..ca am primit 2 dislike uri 😜 s-or simti cu musca pe carotida

  • N-as crede… e mare lucru sa-ti dai seama ca ai o musca pe undeva..

  • costicămusulmanu

   @ametist: io nu ți-am dat minus deși m-ai supărat și pe eu…
   păi noi îți vorbim frumos și mătăluță vii cu alerorioschipatii de mi se limbăplimăngură să agiung io la dr. chin???
   șî mata nu știi sî zîci, simplu, chișioari? tre’ musai cu nembre? cî iar m-apuc di jin șî-nșep ca turmentatu’ lu’ nen-tu Iancu, sireacul’: “ sunt… hîc…membru!”
   c-avem șî noi o ateistă micî (de la ATI adicîtilea) cari cîn’ o sun io s-o mai întreb cîti șeava întîi tre’ s-o blagoslovesc ca sî-mi vorghiascî în românește…

  • Adevărul e altul și e trist pentru noi, masculii care ne credem noi bărbați.
   Adevărul e că e bine sa nu o cunoști pe ametist.
   Că cine o cunoaște ii ia inima foc, nu se mai face bine.
   Când am cunoscut-o eu, a luat foc clubul colectiv, inima mea.
   Plus că e jumate unguroaica.

  • @costica: escuze moa 😜de acum incolo o sa incerc sa ma exprim mai pe intelesul tuturor..iar in concluzie: aveti grija de chisoare!

 13. bai, da pisicile voastre cate vieti au ?
  ele nu mai face infarcte, angine, stoape cardio-respiratoare si alte bucurii dastea omenesti …?

 14. nu ăla micu , ăla galben

  • Au început urările de Paște.
   Vasilica către carmencita :
   – Paște fericită !
   Carmencita către Vasilica :
   – Paște fericită !

   PS urâte lighioane.
   Și pisicile, și ministresele.
   Da macar mâțele nu este ele așa proaste.

  • Cum zice popa de paste : adevar grait-ai

 15. Oameni buni
  Paste fericit va doresc !
  Io tre sa plec și mă gândesc că dacă e aglomerat pe autostrada nu o sa pot sa va scriu că tre sa fiu puțin atent și la drum.
  Și să nu faceți excesuri cu oolele că am auzit că face rău la inima și apoi….chin și ametist scrie pe voi.
  Petreceri de neuitat să aveți.

  • Las ca ne gaseste Simona sfaturi de petrecut Pastele cu stil si de mancat oolele cu stil si ne-am scos si de data asta! Sa va doresc Paste cu stil?!

 16. Hristos a inviat!
  Inimi sanatoase, minti ascutite, inspiratie in comentarii (chiar daca nu musai ON).

  A propos de inspiratie …
  Rene Laennec ala n-avea alta treaba? Acu’, zau …

  • costicămusulmanu

   hait, matrixe, ți-ai luat dislike-ul…
   Adevărat a înviat! chiar și la muslim 😄

   problema-i alta, pe FB…
   Banii au dispărut!
   Adevărat au dispărut!

 17. Aidi,bree, v-ati speriat de-un dislike?!

 18. Stresul e la fel de important ca factorii de risc mentionati in articol. 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green