Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

România condamnată la CEDO pentru violență domestică

Redau mai jos, integral, un comunicat APADOR-CH. Rezumatul lui e următorul: Tatăl minorului D.M.D. își lovește copilul, îl încuie într-o debara întunecoasă, aruncă apă pe el în timp ce dormea și altele asemenea, dublate de violențe la adresa mamei și bunicii. Autoritățile române nu fac nimic pentru protecția copilului, în vârstă de trei ani la data primei reclamații a mamei. Poliția are nevoie de patru plângeri ca să ia măsuri, procurorii au nevoie de 2 ani, ca să ancheteze cazul, iar judecătorii îl achită inițial pe agresor, pentru ca, în apel, să decidă că nu a fost atât de violent cu copilul încât să-i dea o pedeapsă mai mare de un an cu suspendare. Mama cere dreptate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care constată că în acest caz a fost încălcat articolul 3 din Convenția Europeană și obligă România să-i plătească minorului  10.000 de euro daune morale. Pentru că “violența împotriva copiilor nu poate fi acceptată nici ca tradiție, nici ca disciplină”.

Povestea detaliată mai jos:

“București, 4 octombrie 2017

România a fost condamnată ieri la CEDO pentru încălcarea dreptului de a nu fi supus torturii și a dreptului la un proces echitabil din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în cazul unui minor pe care autoritățile statului s-au dovedit incapabile să-l apere de agresiunile tatălui său. Cazul D.M.D contra României a ajuns în fața Curții Europene a Drepturilor Omului în 2013, după ce, în țară, mama copilului se judecase timp de opt ani ca să demonstreze relele tratamente aplicate de tată minorului. Curtea a constatat că autoritățile statului nu au făcut nimic pentru protecția micuțului D.M.D în vârstă de trei ani la data primei reclamații a mamei, că poliția a avut nevoie de patru plângeri ca să ia măsuri, iar justiția română a decis că tatăl nu a fost atât de agresiv cu copilul încât să-i dea o pedeapsă mai mare de un an cu suspendare. Cazul a fost reprezentat la CEDO de APADOR-CH, prin avocatul Nicoleta Popescu.

Justiția din România: comportamentul nepotrivit ocazional al tatălui nu a fost suficient de sever ca să constituie o infracțiune

D.M.D s-a născut în 2001, iar părinții lui au divorțat în 2004. Înainte de divorț mama a semnalat agresiunile soțului la un hotline al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului din București. Autoritățile au declarat că au „monitorizat cazul”, copilul fiind inclus într-un program de consiliere psihologică începând din 2004.

În ciuda monitorizării, comportamentul tatălui a continuat, astfel că mama a depus patru plângeri la Poliția București (în martie, aprilie, mai și iunie 2004) și abia la cea de-a cincea poliția a înaintat dosarul către procuror, după ce a audiat mama și mai mulți martori din centrul maternal în care fusese internată cu copilul.

Ancheta procurorului a durat doi ani (2005-2007), timp în care au fost audiați martori și s-a făcut o expertiză, care a demonstrat că minorul a suferit traume din cauza comportamentului agresiv al tatălui.
Pentru că în primă instanță tatăl a negat că și-ar fi bătut fiul, tribunalul l-a achitat, în 2008, motivând: „comportamentul nepotrivit ocazional al tatălui nu a fost suficient de sever ca să constituie o infracțiune”.

În apelul făcut de mamă în 2009, instanța l-a audiat și pe minorul D.M.D, care a declarat că tatăl său l-a lovit, l-a încuiat într-o debara întunecoasă, că a aruncat apă pe el în timp ce dormea, că adesea era agresiv și cu mama lui, cu bunica sau mătușa maternă și că nu vrea să își întâlnească tatăl pentru că îi e frică de el.

Condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare de a doua instanță, tatăl a făcut apel, cerând și o examinare a copilului de către un medic legist. În urma readministrării tuturor probelor, Curtea a constatat că „faptele tatălui nu pot fi considerate pedepse fizice izolate, sau aleatorii pe care părinții le pot administra copiilor lor minori, ci că au fost grave și i-au provocat copilului probleme de atașament”. Pedeapsa pentru tată a fost, totuși, de un an cu suspendare și interzicerea drepturilor părintești pe doi ani.

Ce spune CEDO: violența împotriva copiilor nu poate fi acceptată nici ca tradiție, nici ca disciplină

CEDO a constatat că în acest caz a fost încălcat articolul 3 din Convenția Europeană (nimeni nu poate fi supus torturii sau tratamentelor inumane și degradante), că autoritățile române nu au luat măsuri pentru protejarea copilului și nici pentru aplicarea unor pedepse suficient de aspre pentru a descuraja agresiunile asupra minorilor. „Nu poate exista compromis în condamnarea violenței împotriva copiilor, fie că este acceptată ca „tradiție”, fie că este deghizată ca „disciplină”.”

Curtea a constatat că ancheta a fost prea lungă și ineficientă, și că durata procedurilor judiciare a fost și ea excesivă. Guvernul român a motivat că durata mare a procedurilor și a procesului s-au datorat grijii de a nu comite vreo eroare judiciară.
România va trebui să-i plătească copilului 10.000 de euro daune morale.

Decizia Curții Europene a avut și câteva opinii concurente, una dintre ele cerând măsuri concrete și mai dure pe care statele sunt obligate să le ia în astfel de situații:
Calvarul reclamantului în instanțele românești a durat între iulie 2004 și noiembrie 2012. Copilul avea 3 ani când a început și aproape unsprezece când a terminat. Toată copilăria i-a fost dominată de procedurile penale. Autoritățile nu au luat nicio măsură în privința primelor patru plângeri penale depuse de mama solicitantului. Odată ce au decis să reacționeze, le-a luat aproape trei ani și jumătate pentru a finaliza ancheta într-un caz de abuz asupra copiilor, iar procedura în ansamblu a durat mai mult de opt ani pe trei niveluri de jurisdicție. Faptul că făptuitorul a fost condamnat în cele din urmă și i sa acordat o pedeapsă cu suspendare de un an de închisoare nu compensează lipsa de diligență în conducerea cazului și nici nu duce la concluzia că ancheta privind acuzațiile de maltratare a unui copil vulnerabil a fost eficace. Statele membre ale Consiliului Europei au o obligație pozitivă de a interzice toate formele de violență împotriva copiilor și de a investiga, de a urmări în justiție și de a pedepsi pe cei responsabili de astfel de violențe. Această pedeapsă ar trebui să fie suficient de severă pentru a acționa ca un factor de descurajare, așa cum prevede Convenția privind prevenirea și combaterea terorismului

Aici găsiți Hotărârea CEDO „D.M.D. contra România”.

Mai citiți și Cele mai jalnice argumente pro-educarea copiilor prin bătaie.

26 comentarii

 1. aka Familia traditionala a lu’ peste prajit…….. cu miros de prostie, miserupism si aroma de moscova 🙁

  • dap,
   familia tradițională vrea să-și bată copiii în cadru legal
   3 milioane vor referendum
   după referendum bat tot ce mai iese in cale: neveste, mătuși, bunici, vecini

  • Ce treaba are asta cu acest caz? Sau vreti sa va torn acum nenumarate cazuri ale “familiilor netraditionale” care si-au abuzat copiii pana la moarte chiar, inclusiv (sau mai ales) sexual??? Nu va folositi de orice situatie pentru a va impinge voi in fata ideologia nefirescului!!! Neintelegeri exista in orice mediu, mai mari sau mai mici. Totul pleaca de la caracterul omului, de la frustrarile lui, de la capacitatea de a fi (sau nu) adult…

  • simona de la ora 09:07
   până și o bordură de lângă groapa glina ar avea un limbaj mai original

 2. sa ne si bucuram, prieteni !
  in urma rugilor mele fierbinti si pioase
  simona a obtinut azi o victorie uriasa.
  pana la ora aceasta nu a fost muscata de nas de drakul cel negru si urat.

  • Ba negru si frumos, exonerat aprioric , absolut si definitiv de orice banuiala de violenta domestica!
   Acuma , dincolo de orice gluma, subiectul asta e atat de dureros, urat si umilitor pentru specia umana si pentru natia noastra incat nu pot decat sa spun ca-mi place inversunarea cu care il ataca Simona . In rest, numai de bine! Aici Simona daca veai niste superputeri…

 3. Daca am o pisica, sa zicem neagra si urata
  Așa, ca un copil făcut cu o gagica din congo
  Si ma joc frumos cu ea, ii scot ochii, matele, ii dau foc la coada si blana, o spânzur de lustra, chestii d,astea drăgălașe,
  Are dreptul sa ma dea in judecata la cedo ?
  Ca doar nu i,am făcut nimic rău..
  Ps. Va rog numai laicuri si aprecieri pozitive, ca le adun pt ametist, are nevoie de mai multe ca vine examenul acușica si tre sa dea si ea la doctori, la profesori, la pacienții voluntari si amabili, etc etc.

  • costicămusulmanu

   șăzî liniștit!
   la CEDO nu te dă însă nu știu de C(urtea) M(ondială) pt D(repturile) M(îțelor)…

  • Chiar la cedo, puțin probabil. Dar, dacă, după toate cele de mai sus, te denunță pisica la dna – de preferință printr-un stic cu manele mâțești – e sigur că te iau mascații pe sus, înlănțuit, te vâră-n dubă și te-nfățișează, gata înfășat, unui Torquemada din cu totul alt județ, așa, ca să n-ajungi cu una, cu două, la clătitele cu gem trimise de-acasă în scopul îndulcirii detenției preventive. E de la sine înțeles că, după câteva mii grele de € cheltuite de morișca justiției, vei fi aruncat în stradă, liber, fără bani, cu acte lipsă și la cheremul polițaiului din fața porții, care te va umfla instantaneu ca suspect, te va interna-n camera de gardă și va da de veste biroului prezidențial că încă un penal s-a ivit pe firmament.

 4. Cum mama ma’sii apar postarile astea, ca eu nu mai reusesc sa intru in ritm. La … “Decât” un bloc din București … am ratat recomandarea cea mai de suflet pe care vroiam sa i-o adresez Simonei, desi nu-i timpul trecut, vad ca O FEMEIE a mai avut curajul chiar AZI pe tema, asa ca n-o sa ratez ocazia, mai e pana la 00:00.
  La “Altceva? Aștept instrucțiuni” tocmai facui noapte alba sa compun (eu compun postarile, da? Nu ca unii, care scriu cum le vine la gura!!
  La “Oameni mâncând mâncarea pisicii” n-am putut sa scriu nimic din cauza unei indigestii, intelege oricine ca am incercat sa fiu macar o data ontopic, dar …
  Noroc cu nevasta-mea, ca am pe cine sa-mi mai vars necazul!

 5. Sfat important
  Pentru a avea o familie sănătoasă si fericita si fara banuieli
  Va sfătuiesc sa va ascundeți bine nevestele, fetele, amantele si vecinele alea mișto.
  Justiția romana a hotărât sa ii dea drumul lu borcea cristian.

 6. Ce faci cand n-ai inspiratie la topic:

  Zece lucruri despre deschiderea anului universitar 2017-2018

  La Spiru Haret studenţii au fost aduşi de părinţi, că sunt prea proşti să ajungă singuri;
  La Politehnică, studenții au chemat trupele anti-tero, că era o femeie în incintă şi nu ştiau ce e;
  La Informatică li s-a vorbit direct în engleză, limba companiilor unde se angajează 99% din absolvenți;
  La Jurnalistică au început deja cursurile. Azi s-a predat culesul căpşunilor, mâine dau licenţa din prăjit cartofi;
  La Filosofie studenții sunt deja înţelepţi şi îşi plâng soarta din prima zi;
  La Matematică au fost admiși mai mulţi roboţi decât oameni;
  Nicuşor Dan a cerut să se facă un referendum dacă să participe la deschiderea anului universitar;
  Şerban Nicolae s-a dus la şcoala de şoferi, ultima şcoală absolvită pe bune;
  Premierul Tudose s-a dus în Regie şi le-a arătat studenţilor cum se face, băgându-i pe toţi sub masă;
  La Filosofie nu problema fiinţei e cea mai importantă, ci problema găsirii unui loc de muncă după absolvire.

  Pentru ofticosii care m-ar putea acuza de plagiat:
  http://www.timesnewroman.ro/life-death/zece-lucruri-despre-deschiderea-anului-universitar-2017-2018

 7. Imediat apar reactiile “las’ sa mearga in norvegia sa le ia copiii” etc. Natia asta nu are scapare. Bietul copil.

 8. Bai , familia tre sa fie făcută dintr-un bărbat si o femeie, ca astfel nu ne înmulțim
  Așa si cu banii, cum mama drakului sa se înmulțească ei in portofelul meu daca pe bancnote sunt numai bărbați ????

  • costicămusulmanu

   digei, poți face ca mine; printre bancnotele uzuale din portmoneu strecori una botswaneză; e drept că nu se înmulțesc însă datorită frecării, evident se fac/văd mai mari…
   la mine însă problema este că la vreo 2-3 zile de la chenzină rămîne doar…botswaneza…

 9. costicămusulmanu

  astea cu CEDO, comisia de la Veneția, etc sunt niște furtuni în paharul cu apă!
  problema în RO nu este lipsa legii ci lipsa aplicării ei, care aplicare lipsește pen’că cetățeanul nu cere asta, în mod ferm și consecvent; educația (sub orice formă) presupune efort; din partea statului (ha, ce-mi plac glumele mele), din partea cetățeanului (pă persoană fizică), din partea societății în ansamblul său…
  ori eu nu văd vreun interes (exceptînd cazuri izolate) din partea nici unui actor dintre cei enumerați!
  să-mi explice și mie, cine poate, cum plm am ajuns toți loviți de sindromul Stockholm? cum dracu’ am ajuns, în ziua morții sale, să elogiem un fost șef al Securității!? cît de imbecili (a se citi needucați sau ad literam, dupe facultăți) putem fi să înghițim așa ceva?
  educați, educați și iar educați!
  muslim dixit!

 10. de obicei si intotdeauna nu ma intereseaza
  da acum ma uitaI doar asa, de curiozitate
  sa vad cate laicuri se adunara (pt ametistutza, am mai zis )
  si observai ca trecu un disperat pe aici ce dadu minusuri asa deanpulea, de sus si pana jos, fara nici un discernamant.
  nu ma deranjeaza, v-am spus, da ma intreb cat de tampit sa fi sa pierzi timpul facand ceva ce nu iti aduce nici un folos,
  si nici macar o satisfactie morala, ca altceva la ce mama naibilii folosesc prostiile astea ?
  cat de frustrat sa fi ?
  sau de netufut incat dand clicuri aiurea speri sa obtii orgasmul ?
  muslime, tara asta nu se mai face bine.
  cam ca asta sunt si aia din guvern si shparlament.
  sigur mama lu asta a avut dureri mari la nastere ca sa scoata la lumina un asemenea idiot…

 11. Ce ma socheaza e ca atatia justitiosi in romania au zis ca da, copilul e agresat dar nu asa grav ….

 12. Sunt sigura ca acest copil a suferit traume si ca urmare a vocabularului in desfasurare la care a asistat. Iti fac viata amara si apoi nu recunosc. Acestia sunt narcisistii. e o boala psihica extrem de grava, poate si cea mai periculoasa, fiindca nu it fac rau o data, din greseala, ci o fac constant, ca o obsesie… Odata ce-i bagi in seama, nu mai poti scapa de ei. Diferenta dintre un criminal si un narcisist este ca acel criminal iti da una si buna, dar macar stii ca ai scapat. Narcisistii, in schimb, te ucid in fiecare zi, de dimineata pana seara, de cate ori scot ceva pe gura… Mori in fiecare zi, de mai multe ori pe zi, sufleteste. Eu va sfautuiesc sa stati deoparte de acest gen de oameni (asa e, dupa ce tot ei te distrug, iti striga ca trebuie sa-ti fie rusine pentru ce le faci…).E nebunie curata! Plecati de langa ei si pierdeti-va urma! Altfel, or sa va manance intreaga viata. Poate o sa scriu si o carte despre asta, nu numai un articol; sunt prea multe de spus…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint