Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Întâlniri pentru bine

Cu toții ați auzit despre Secția de terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Marie Curie din București. E cea mai modernă din sud-estul Europei și a fost construită de la zero, într-o clădire nouă cu 4 etaje, alipită de clădirea spitalului. Vechea secție avea doar 190 m2, secția nou construită are 1.600 m2, e dotată la cele mai înalte standarde și are cea mai mică rată de mortalitate neo-natală din țară, apropiindu-se de media centrelor europene de prestigiu.

Construită de de Inima Copiilor, cu sprijinul uriaș al Fundației Vodafone România, secția beneficiază și de o premieră tehnologică: o soluție de telemedicină, care permite transmiterea de imagini și de parametri medicali, în timp real, pentru urmărirea semnelor vitale ale micilor pacienți. Medicii pot monitoriza, astfel, starea nou-născuților internați, de oriunde există conexiune 4G sau 3G, cu ajutorul unor imagini de supercalitate, preluate de camere care le pot mări chiar și de 12 ori. Soluția, dezvoltată de Vodafone, cuprinde și un car de teleprezență care se deplasează autonom în orice loc din secție și spital, poate face transmisiuni de voce și date oriunde în lume și poate fi conectat la ecograf sau la computer, pentru a transmite în mod securizat datele pacienților sau imagini ale acestora. Da, chiar și către medici din alte țări cu care se poate consulta oricând echipa extraordinar de dăruită și de devotată de la Marie Curie, condusă de doctorul Cătălin Cârstoveanu despre care e imposibil să nu fi auzit vreodată, atât de special e ca medic, ca om și ca personaj.

Povestea încăpățânării doctorului Cârstoveanu de a construi din nimic medicină performantă pentru nou-născuții din România o puteți citi aici, scrisă de jurnaliștii de la Recorder. Din întâlnirea lui cu alt idealist, Alex Popa de la Inima Copiilor, și cu ajutorul Fundației Vodafone România a rezultat Secția de terapie-intensivă nou-născuți de la Marie Curie. Din întâlnirea amândurora cu Alina Pătrăhău (fostă Vasea) de la Asociația Dăruiește Aripi și cu același uriaș ajutor, se va naște încă o secție performantă de terapie-intensivă pentru nou-născuți, la Spitalul din Constanța. Despre Alina și ce mai face ea am scris și eu aici.

Am ajuns, așadar, la subiectul principal al acestui text. Ieri, la conferința anuală Connecting for Good, care reunește cei mai importanți parteneri ai fundației, ONG-urile și beneficiarii programelor sale, Fundația Vodafone România a anunțat că finanțează cu 1,1 milioane de euro proiectul renovării și modernizării Secției de terapie intensivă nou-născuți Constanța, care va deveni o clonă a secției de la Marie Curie. Restul, până la 1,5 milioane de euro, cât e bugetul total, este adunat din donații și sponsorizări de către ceilalți doi parteneri din proiect, asociațiile Dăruiește Aripi și Inima Copiilor.

Reconstrucția secției a început deja în august 2017, iar lucrările se află în plină desfășurare, după cum puteți afla și de aici, dintr-un mic jurnal de șantier.

Dintr-un salon impropriu cu 8 paturi, care nu mai fusese renovat din 1968, anul construirii Spitalului din Constanța, Secția de terapie intensivă nou-născuți de aici va deveni un spațiu dotat ultramodern, de 800 m2, care va găzdui simultan 26 de pacienți, din trei județe (Tulcea, Ialomița și Călărași).

Nou-născuții vor fi îngrijiți în încăperi sterile, sigure și prietenoase. Nivelul scăzut de zgomot, condițiile de intimitate, iluminarea de mai multe tipuri le vor asigura confortul atât de important pentru dezvoltarea psihosomatică din primele zile de viață. Sistemul performant de climatizare și tratare a aerului va asigura condițiile necesare. Fiecare încăpere de tratament va avea gaze medicale, incubatoare, sistem integrat de ventilație, echipamente medicale de ultimă generație, mobilier specializat. Părinții vor putea fi alături de ei cât timp vor dori, având spații speciale destinate lor, iar personalul medical își va putea desfășura activitatea în cele mai bune condiții, beneficiind inclusiv de soluția de telemedicină cu numărul 10 în care a investit, până acum, Fundația Vodafone România, similară celei de la Marie Curie (prima soluție a fost implementată în 2005, pe ambulanțele SMURD). Soluția de telemedicină de la Constanța va asigura conectarea permanentă a medicilor cu pacienții din secție, dar și posibilitatatea consultării cu colegi specialiști din orice colț al lumii. Medicii și asistentele secțiilor de terapie intensivă nou-născuți de la Constanța și Marie Curie colaborează deja în cadrul unui program de schimb de experiență care vizează exact integrarea acestor soluții de telemedicină în actul de îngrijire a micilor pacienți.

În filmulețul de mai jos, îl vedeți pe Cătălin Cârstoveanu vorbind despre cele două secții de terapie intensivă nou-născuți și încurajând donațiile pentru cea de la Constanța. Veți mai vedea imagini cu secția nouă de la Marie Curie și cu cea veche de la Constanța și o să înțelegeți bine de ce trebuie să vă bucurați de-adevăratelea de ceea ce tocmai v-am povestit mai sus.

Dacă doriți să și contribuiți personal, găsiți mai multe informații aici.

Dacă vreți să aflați mai multe despre cele 17 milioane de euro investite în sănătate de Fundația Vodafone România, în cei 20 de ani de activitate, citiți aici.

4 comentarii

  1. când se unesc forțele particulare și nu pune mâna guvernul, treaba merge .
    e fantastic!
    secția asta nouă de la budimex e extraordinară datorită acestor oameni .
    unde e agenția națională de sănătate?
    simplu e ocupată cu furatul
    am dat si voi mai da un bănuț, dar LOR le-aș da pedepse la stâlpul infamiei din centrul urbei cu bice la spate

  2. Citez:
    ”Soluția, dezvoltată de Vodafone, cuprinde și un car de teleprezență care se deplasează autonom în orice loc din secție și spital, poate face transmisiuni de voce și date oriunde în lume și poate fi conectat la ecograf sau la computer, pentru a transmite în mod securizat datele pacienților sau imagini ale acestora.”
    Asta îmi aduce aminte o fază faină:
    Cu ani în urmă, eram cu un job în Libia. Contractorul, o firmă din Italia, a adus pentru o stație de înaltă tensiune un echipament care era conectat la satelit si trimitea în Italia la firma mamă, prin internet ,datele si parametrii de lucru, pentru monitorizare si eficientizare. Când au văzut localnicii ca uneori sunt sunați din Italia ca nu le merge bine mașinăria cutare și sa se ducă sa dea un reset, au oprit funcția de comunicare prin satelit.

  3. E una din bucuriile mele faptul ca am contribuit la aceste actiuni astat de frumoase- o infima parte, bineinteles, dar am cautat sa si popularizez aceste actiuni printre cei din jurul meu. Din pacate- a naibii alocutiune!- nu e de ajuns;plagile societatii noastre sunt atat de intinse si de profunde…
    Dar zic,totusi: hai diaspora!
    Nu avem voie sa disperam!
    Iti multumesc, Simona, si nu fac parada de vorbe frumoase, zic MULTUMESC pentru faptul ca iti gasesti timp si energie sa lupti pentru copii si nu numai, mai ales ca ne dam seama ca ai tu insati nevoie de sprijin! Noi suntem langa tine!

  4. mihaela,
    eu sunt calu ghiță,
    te aștept diseară la poartă

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint