Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Am fost la un film despre Freddie din care n-am aflat nimic despre Freddie

Am ieșit aseară, de la Bohemian Rapsody, complet magnetizată de senzaționalul Rami Malek, de muzică, de atmosfera filmului, de fabulosul Live AID din final, de imaginile cu Freddie cel real, cântând pe generic. Nu fusesem cu carnețelul de fact-checking la mine, ci, dimpotrivă, decisă să nu mă cramponez de lucruri de genul ăsta. Doar că, după ce am ieșit din transă, am început să mă întreb de ce am văzut un film despre Freddie, din care nu am aflat despre el decât ce a reușit să-mi transmită actorul, care – thanks, God! – a reușit totuși să transmită enorm.

Citeam, azi-dimineață, o poveste despre Freddie, spusă de Elton John, în cartea lui. Despre un cadou pe care l-a primit de Crăciun de la Freddie, după ce acesta murise. Pentru că Freddie, orb și devastat fizic, în ultimele lui zile de agonie, a găsit putere să îi mai facă o bucurie prietenului lui, dincolo de moarte. Era generos și cald, în privat, așa cum pe scenă era flamboyant și magnetic. Era curajos și bun și trăia mai mult pentru ceilalți. Asta spune Elton John, alții poate ar spune alte lucruri despre el, dar, cu siguranță, toate s-ar fi putut aduna într-un portret cât mai realist al lui Freddie. Doar că noi nu am aflat din film aproape nimic despre cum era el, de fapt, în schimb am văzut povestea părăsirii trupei, care nu s-a întâmplat niciodată în realitate. Singurele momente în care ne e povestit puțin sufletul lui Freddie sunt secvențele dintre el și Mary Austin, atât. În rest, actorul duce singur tot și ne spune tot ce poate el, fără ca scenariul să-l ajute în vreun fel. Vedem un Freddie singur și neîmpăcat, un Freddie devastat pe dinăuntru și strălucitor pe scenă. Dar asta e tot ce era de văzut? Oare era chiar atât de singur? Dar de ce era atât de devastat? De ce trăia cum trăia? Pentru că nu se accepta pe el însuși? Dar de ce nu se accepta? Poate pentru că nu îl acceptau ceilalți? Dar de ce nu îl acceptau ceilalți? Și aș mai putea să înșir multe întrebări.

Bohemian Rapsody  va rămâne, pentru mine, un film despre Freddie din care n-am aflat nimic despre Freddie, pentru că nu m-a lăsat scenariul să aflu. Cumva, senzația cu care am rămas e că toată lumea din echipă și-a făcut treaba la superlativ, în afară de scenariști.

“Dar e un film despre Queen, nu despre Freddie”, s-ar putea contraargumenta. Nu, nu e un film despre Queen, camera e mereu doar cu Freddie, este un film despre el. Pe ceilalți filmul nu îi urmărește în niciun fel, nu aflăm despre ei decât hilara și falsa informație că se duceau la neveste și copii, în timp ce colegu’ se droga și ducea o viață dementă. Pe bune, dragă Brian May și dragă Roger Taylor? În calitate de “creative consultants” vă întreb. 😆 În fine, nici măcar asta nu m-ar fi deranjat, dacă, la schimb, aș fi primit naibii răspunsuri la măcar o parte din întrebările de mai sus.

E ca și cum producătorii ar fi decis să facă un film despre Freddie Mercury, în care să nu-l lase pe Freddie să iasă prea în față. Așa, de-ai dracu’, pur și simplu. Sau poate pentru că “Queen nu e Freddie”, pentru toată lumea, deși e pentru cei mai mulți?

Dacă te gândești și mai bine, pare că, de fapt, totul e o mare bâjbâială. Pare că nu și-au pus câteva întrebări esențiale, înainte de a se apuca de treabă: Facem un film despre Queen sau despre Freddie? Queen e Freddie? Sau Queen e Queen și Freddie e Freddie? Ce crede publicul? Ce așteaptă el să vadă, să afle, să înțeleagă? La ce întrebări trebuie să răspundă un astfel de film? Cât de multă ficțiune ne putem permite și cât de puțină realitate? Cât de multe lucruri lăsate nespuse versus câte spuse aiurea? Cât de mult show versus câtă poveste de viață reală? Pare că, pur și simplu, nu și-au dat seama cât de mare e miza și cât de mari sunt așteptările și au făcut o chestie care nu e nici cal, nici măgar: cu legenda Freddie în centru, pentru că vinde, dar nedreptățind omul Freddie, ca să nu iasă chiar așa moț. Pare că au vrut să poată răspunde că filmul e și despre Freddie, și despre Queen, în funcție de ce răspuns așteaptă fiecare. La o adică, chiar despre cântecul Bohemian Rapsody și atât. Rezultatul: ce iese atunci când vrei să împaci pe toată lumea și nu îți asumi o direcție clară. Când nu ești pur și simplu capabil să se ridici la înălțimea responsabilității pe care o presupune o asemenea producție.

În concluzie, tocmai am văzut cum niște actori foarte buni, cu unul de geniu în frunte, plus o echipă care și-a făcut superbine treaba pe toate palierele, au salvat un scenariu prost de la dezastru. Tot e bine și-așa. Invers, cu scenariu bun și restul varză, nu s-ar mai fi salvat nimic.

Dar ce păcat, totuși, că suntem în 2018 și nu există încă niciun film, de-adevăratelea despre Freddie Mercury…

35 comentarii

 1. Da, Simona.

  • Total greșit!! Filmul a fost despre Queen!! Despre muzical și nu despre bârfe, gossip si scandaluri!
   Mà bucur ca Brian May și Roger Taylor nu au acceptat mai mult! Au confirmat incă o dată că aparțin clasei de muzicieni intelectuali!! 👍🏻👍🏻👍🏻

 2. costicămusulmanu

  m-ați pus pe gînduri, tu și dan darie…
  uite ce scrie (fostul tău coleg?): “Rami Malek poate fi lăudat de pișcotari pînă la capătul Internetului, dar tot e vizibil din Lună că e un băiat venit să facă treabă de bărbat. Fizic, e o aschimodie comparativ cu Mercury.“
  acu’ tre’ să văd musai filmul, să știu cu cine țin…

 3. Eu consider ca filmul este ok si sint total multumita. Este “despre Freddie”, si despre Quuin in acelasi timp desigur. Si normal sa fie asa! Sa nu uitam ca Freedie a ajuns celebru cu formatia asta (poate, daca nu s-ar fi intilnit… nu ar fi ajuns niciodata celebru, deci o intilnire norocoasa si reciproca). Queen era familia lui, si viata lui! (si este foarte clar acest lucru si fara film) . Din film am aflat tot ce a trebuit sa aflam de fapt, si este important.

 4. si eu am vazut filmul, eu care merg extrem de rar la cinema… Mi-a placut enorm muzica, mi-a trezit nostalgiile tineretii… in rest o porcarie, marele actor, care-si misca tot timpul placa, a fost o caricatura a ceea ce cred eu ca ar fi fost Freddie, ceilalti membri Queen, si ei loviti un pic de genialitate, au fost prezentati ca niste momii…
  Dar sunt sigur ca va fi un mare succes de casa.

  • biletul a costat 14 € si mi-am uitat fularul in sala.. fular scump de cocalar.

  • costicămusulmanu

   deci cît a costat biletul, net?

  • nu ti-am spus ba ca 14,20 euroi, ca fusei cu niste cocalari ca mine, ca puteam sa luam si cu 7 dar au zis, cum bha tocma tu un scriitor obscur celebru, sa stai cu mujicii, hai sa luam VIP. Ca tocma venisem de la lansarea cartii. Sala era goala-goluta, puteam sa stam oriunde vroiam, d-aia si ne-am vinjolit din scaun in scaun si mi-au furat fularu. Si am plecat fara si m-am rasit, am si stranutat, am baut ceai de tei si menta, culese de mine din gradina, cu muult rom.

 5. Da, corecta observatia 😊 Filmul e mai mult decat ne-am asteptat si mai putin decat ar fi putut fi. Desigur ar fi interesant sa vedem si un Freddie pe dinăuntru, deocamdată varianta asta mi se pare digerabilă si binevenită la noi după un referendum cu cântec. Nemții, de exemplu sunt nemulțumiți că perioada München si relatia cu Frau Barbara Valentin a fost ignorată. Nu-s interzise alte interpretări si narațiuni din multe alte perspective. Bohemian 2018 e perfect pentru cultura generală a adolescenților si pentru ostoirea dorului de Queen si Pink Floyd al părinților și bunicilor lor. Mai vedem.

  • Dacă urmărești afirmațiile membrilor grupului Queen, ei au declarat de la început intenția acestui film, și anume drumul formației spre succes. Formația ca întreg, nu despre viata personala a lui Freddie. Ca tu ai fi vrut sa aflii detalii mai picante despre viata intima a lui Freddie, asta e partea a doua.

  • “Bohemian 2018 e perfect pentru cultura generală a adolescenților”. Nu e deloc perfect pentru cultura generala a nimanui. Sunt multe lucruri care nu sunt prezentate asa cum s-au intamplat sau cand s-au intamplat ( de exemplu we will rock you a carui compunere e mutata in 1980, cand piesa e de pe un album din `77).

 6. eu nu am vazut filmu ca am fost la niste gagici in romania si n-am avut timp de prostii.
  da daca zice neamtu ca acasa la noi e 14 euro si trebuie sa ne lasam si un element de lenjerie intima in sala, ca ofranda probabil, nu ma mai duc, ca vreau sa imi cheltuiesc milioanele responsabil.
  o sa ma duc la academie si colegii mei de bucurie ca m-am intors or sa imi zica ce e cu filmu si or sa si imi faca cinste cu cateva halbe de cultura cinematografica.

 7. Poate vor sa faca Freddie 2 si de aceea lasa mister acum? 😀 zic si io…

 8. nu am văzut filmul, dar mi-ai făcut o poftăăăăă

 9. Simona….esti praf.
  Tastezi clisee ieftine din cronicile scrise de alti prabusiti.
  Du-te la karuta !

  • costicămusulmanu

   despre un personaj controversat nu cred că poți face altfel de filme însă susținerea părerilor proprii nu implică mitocănia decît în măsura în care asta este pentru persoană un modus vivendi…
   un fleac…te-am ciuruit…

 10. Ieri l-am vazut a doua oara.
  E adevarat, nu e un film pt oricine…
  Criticii de film in mizerie pot opta pt un film cu Van Damme 😉
  Simona, bagi?

 11. Am văzut filmul și mi-a plăcut doar pt ca era vorba despre Freddie, dar nu am văzut ce ma așteptăm să văd. Nu mi-a plăcut pentru ca l-au prezentat cam prea papitoi, prea pitiponcesc. El nu a fost travestit. In aparițiile pe scena emana virilitate, bărbăție, putere, încredere în sine, curaj, forța, extravagantă iar în interviurile acordate sau măcar cele văzute de mine pe net, Freddie era de departe un om introvertit. Actorul a făcut treaba buna dar diferența de statura s-a observat bine de tot. Povestea cu despărțirea lor din câte știu și am văzut înregistrarea de la concertul din ’86 pe Wembbley nu cred ca este reala. În concert Freddie face referire la zvonurile cum ca s-ar destramă trupa și chiar ii invita pe barfitori să-l pupe în dos. Apoi cred dar nu sunt sigura, trebuie sa mai vad filmul o data, ca actorul avea în picioare încălțări de la Asics ceea ce este de netrecut cu vederea, Freddie purta marca Addidas din ceea ce eu știu și am văzut mereu la el. Se putea și mai bine. Queen nu era la fel fără Freddie cum iată nici în 27 ani nu s-a putut obține înlocuirea lui. Oricât de îngăduitori suntem, oricine ar canta în locul lui ar fi doar un substitut menit sa scoată bani de la nostalgici.

 12. Nu confunda un film artistic cu unul documentar, tolomaco !

  • un film artistic e atunci cind pe Fredie il cheama Vasile, care s-a insurat cu Gheorghe si care a cintat la nunta lui Ion. Filmul se numeste “hai la hora” si incepe cu “povestea e imaginara, nu are legatura cu personaje reale”. De fapt Fredie, adica Vasile, era sora cu Gheorghe si d-aia s-a si imbolnavit de guta.

   Dar atita timp cit pe personajul principal il cheama Fredie Mercury, cind formatia se cheama Queen, cind filmul e intesat cu extraordinara lor muzica nu poti sa declari una si sa rastalmacesti istoria. Vrei nu vrei trebuie sa te tii de adevarul istoric.

  • dan, hater mic, respira, fa-ti un ceai bun si bea-l incet uitandu-te la frunzele colorate. chiar nu-i o drama ca simona are o parere diferita de a ta!

 13. Tot filmul mi s-au părut pe “fast forward”, au înghesuit 20 de ani Queen in două ore și un sfert.
  Am avut sentimentul că cineva a tras cu ochiul din când în când pe gaura cheii și a făcut un scenariu pe baza celor zărite printr-o găurică, atunci când s-a nimerit in preajma trupei. Actorii și muzica au încercat să dreagă ghiveciul…noroc cu scena finala, a salvat impresia generala de rateu. Queen siz Freddie meritau ceva mai bun d

 14. Simona te sustin. In decursul filmului nu am reusit sa il vad pe Freddy cel care umplea pana la refuz Wembley sau alte stadioane. Mi s-a parut un fel de documentar pentru National Geografic nu un film despre viața unui star.

 15. critica internationala “The critical failure of Bohemian Rhapsody is that, 134 minutes after the lights go down, the members of Queen just seem like four blokes who’ve been processed through the rusty machinery of a Hollywood Biopic”

  Altii spun ca interpretarea actorului principal a fost mai degraba o parodie… prea ingrosat…

 16. În sfârșit, cineva a găsit cuvinte pentru starea pe care am avut-o la sfârșitul filmului. Eu l-am numit “shallow”, superficial. Ca timișorean norocos (care a primit autograf de la May în anii ’90, la vernisajul expoziției foto despre Freddie, de la Muzeul Banatului) am participat și la conferința lui de presă. Poveștile May despre drama lui Freddie, despre munca la Made in Heaven (când în ultimele sale zile a înregistrat schițe pe care colegii le-au finisat după trecerea sa în neființă), despre relația sa atât de puternică pe care a avut-o cu restul trupei, m-au făcut să sper la un film cel puțin la nivelul lui The Doors al lui Stone. Eu am înțeles din acest film că Faroukh, inițial nevalidat de către tatăl său și respectiv iubita lui, reușește să le câștige aprobarea în timpul Live Aid. E singura ritmemă pe care am deslușit-o. În rest, https://www.youtube.com/watch?v=QZsN3S0WJ_o&index=1&list=RDQZsN3S0WJ_o

 17. Dacă urmărești interviurile membrilor grupului Queen, în special cele ale lui Brian, privitor la acest film, vei vedea ca filmul este despre istoria formației Queen, cum a ajuns populara, cum au evoluat ca trupa, NU despre solistul acesteia. Deci formația ca întreg, nu este biografia lui Freddie Mercury, nu are treaba cu sexualitatea lui, demonii lui, etc. Deci “plângerea” ta e cam irelevanta având în vedere ca ei au declarat intenția acestui film, intenție zic eu îndeplinită, căci filmul a fost cam ce s-a dorit de la început. Fenomenal de altfel. Îți sugerez sa urmărești unul din numeroasele documentarii făcute despre Freddie, dacă vrei detalii picante despre viata lui personala.

 18. **Dar de ce era atât de devastat? De ce trăia cum trăia? Pentru că nu se accepta pe el însuși? Dar de ce nu se accepta? Poate pentru că nu îl acceptau ceilalți? Dar de ce nu îl acceptau ceilalți?** Aha, deci aici era problema: filmul nu repetă toate teoriile progresiste cum că unii suferă pentru că stilul lor de viață nu e acceptat de alții, nu pentru că e nefiresc, dezumanizant și le distruge atât trupul cât și sufletul. Sau că marea dramă ar fi că pune stăpânire pe tine și-ți dă o dependență cumplită. Stie autoarea articolului sigur că Freddie nu era acceptat și suferea pentru că nu e acceptat și e supărată că filmul nu îi dă dreptate. Și, normal, ca orice progresist care se respectă trebuie neapărat să susțină că dacă nu ești cu el și nu îi arăți ce vrea să vadă ești împotriva lui. Cum să aprecieze un film făcut împotriva lui? Mda…

  • Ana are mere…

   Fredie a fost un geniu si ca orice geniu nu poate fi judecat cu normele oamenilor cumsecade. Tocmai pt ca oamenii cumsecade nu pot pricepe asta nu e de acceptat ca niste clovni de regizori si actori sa faca din el un aschilambic. Si, vrem nu vrem, povestea formatiei Queen a fost povestea lui Fredie, probabil ca Queen nu ar fi fost ce a fost fara el.
   Ca supravietuitorii lui Queen au urmarit transmiterea unui mesaj nu-nseamna ca acest mesaj e sincer, adevarat, sublim, emotionant, inteligent etc.

 19. Arlechinul. Vesel. Masca. Tragedie.

 20. Din punctul meu de vedere,filmul e foarte reușit. Oricat de mult te-ai implica sa faci un film biografic nu vei putea transpune in acesta autenticitatea persoanei in cauza. Freddie era un singuratic,asta poti afla din documentare si chiar din interviurile lui. Era un om al extremelor. Tot dintr-un interviu cu Freddie (de la filmarile clipului pt. Highlander) poti afla că ei au avut discutii intre ei si au hotarat sa faca o pauza. Sunt multe aspecte pe care filmul nu le abordeaza pe indelete. Asta ar insemna ca filmul sa dureze mukte ore. Filmul a prezentat mai mult viata artistica a lui Freddie si nu atat de mult viata personala. Asta trebuie sa intelegem.

 21. Filmul nu este despre Freddy Mercury. Incearca sa faca o imitatie a trupei. E greu de inteles?

 22. Decit ce de-a hateri ti-ai gasit, fata! Parca nu aveai asa de multi.

 23. Daca vrei sa afli mai multe despre el poti cauta pe net documentare.
  Filmul a fost despre ei si despre cum au ajuns in varful universului muzical, clar nu s-a vrut sa se vorbeasca de viata personala a lui Mercury. El a tinut secret boala si facut o declaratie publică cu o zi înainte sa moara.
  Si au avut o perioadă in care au fost separați si au scos melodii solo, iar ce i a adus inapoi impreuna a fost concertul acela incredibil. Get your facts straight lady!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green