Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Cozonac ca la mama şi ca la mamaie

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucâ… pardon… mă scuzaţi, altceva voiam să spun, o luăm de la-nceput.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la cel mai frumos lucru asociat Crăciunului, oricum aş da-o, tot la cozonaci ajung. Nimic nu se compară cu mirosul cozonacilor, într-o casă în care copii cu fluturi în stomac decorează brăduţul. Şi nimic nu e mai legat de mirosul cozonacilor decât imaginea mamei şi a bunicii. Practic, aceste trei cuvinte, “cozonac”, “mama” şi “bunica”, sunt sinonime şi ar trebui tratate ca atare în dicţionar.

Primii mulţi cozonaci i-am mâncat din mâna bunicii, mama n-a avut curaj să intre decât târziu pe piaţă. Până pe la vreo 38 de ani, i-a fost teamă de eşec şi n-a încercat. Făcea tot felul de prăjituri, dar cozonac nu. Momentul în care s-a hotărât să facă primii cozonaci îmi este de neuitat. Mai întâi a prospectat piaţa, în căutare de reţete, şi s-a decis asupra uneia destul de dubioase, din punctul meu de vedere. Există mai multe şcoli de cozonaci, dintre care una presupune frământarea aluatului cu gesturi abrupte şi trântirea lui insistentă de pereţii recipientului în care e preparat. O reţetă a acestei şcoli a ales mama, ceea ce ne-a mirat pe toţi (pe mine, pe soră-mea şi pe tata), fiindcă ne-am fi aşteptat să meargă pe tehnica bunicii, care nu trântea coca de nici un perete. Ziua în care s-a întâmplat a fost plină de o tensiune cum nu mai trăisem până atunci. Mama era neliniştită şi nervoasă încă de dimineaţă. Pe măsură ce se apropia ora la care trebuia să înceapă, în casă se instaura tot mai puternic sentimentul că urmează ceva cutremurător. Ceva de proporţiile şi importanţa lansării primei rachete pe lună, dacă nu chiar mai important. La ora Z, a închis uşa de la bucătărie şi a făcut cald. Cam ca în saună, când funcţionează la capacitatea maximă. A pus drojdia la… preparat… umflat, nu ştiu cum se zice, după care a amestecat ingredientele. Era încordată ca o panteră gata să atace, iar noi aveam din ce în ce mai puţin curaj să ne mai băgăm nasul în încăperea în care se plămădea miracolul. La scurtă vreme nici n-am mai avut voie să intrăm. A instaurat interdicţia, pe motiv că ne fredonam prea mult pe uşi, băgând aer rece care punea grav în pericol cozonacii. Am participat cu emoţie de dincolo de uşa bucătăriei. Înăuntru se petreceau lucruri terifiante, mai exact o luptă crâncenă între mamă şi cozonaci. Dădea cu ei de lighenaş (sau de masă, nu ştiu exact, că n-am văzut cu ochii mei), de te treceau fiori pe şira spinării. Se auzea numai “buf, buf”, la intervale regulate, în rest, linişte mormântală. Nici noi nu mai îndrăzneam să vorbim între noi, de teamă că şi asta ar putea perturba cozonacii, atrăgând după sine evacuarea noastră pe scara blocului, până la finalul experimentului. A durat mult şi a fost greu. Nu am ştiut cum se va termina lupta şi cine avea să învingă (mama pe cozonaci sau cozonacii pe mamă), până n-a ieşit din bucătărie victorioasă şi transpirată. Înfrânsese! Cozonacii erau pe scut, pufoşi, aurii şi strălucitori. S-a dovedit că erau şi buni, iar ulterior a abandonat reţeta războinică în favoarea uneia mai paşnice, fără trânteli şi buşeli, dar cu rezultate la fel de notabile.

Mi-am amintit povestea asta pornind de la Cozonacul de Acasă de la Boromir, apărut pe piaţă în ediţie specială de Crăciun. E cu nuci, stafide şi bucăţi de portocale şi e ambalat în cutii de carton, tip cadou, pe care pot fi scrise urări pentru cei cărora îl dăruieşti. De exemplu, pentru rudele plecate din ţară, care nu pot ajunge acasă de sărbători. Sau pentru cele care n-au plecat, dar care n-ar fi capabile să treacă vreodată printr-o experienţă ca cea de mai sus. Ca mine, de exemplu. Sunt convinsă că nu voi avea niciodată curajul să fac, cu mâna mea, cozonaci.

Voi? Aţi încercat? Vă gândiţi să încercaţi? Aveţi poveşti? Vorbiţi-mi despre cozonaci. 🙂

57 comentarii

  1. La mine in familie nu se coc cozonaci de Craciun, doar de Paste, la Inaltare.. Cred ca traditia asta e in tot blocul, ca nu prea ma ametesc in perioada asta aromele cozonacesti spre deosebire de Saptamana Mare cand toate gospodinele cam numai asta fac. Pentru Revelion se coc, dar putini, care si care, unul-doi, sa fie.
    Turtele ce se mananca in Ajun se gatesc acum de zor. In rest, doar porcarii si miros de petarde.

  2. been there, done that. Mama in ultima perioada are probleme cu artrita asa ca am ajuns, cu sau fara voia mea boxeur sef in ligheanul cu cozonaci. cu masoara faina, ia cu oul da-i cu nuca, etc etc… prima experienta full service a fost de pasti… au iesit foarte buni, deci probabil acum continuam si de craciun…

  3. Ooooooo da, si anul asta o sa avem placerea sa-i degustam!!!:D
    Sper sa dea bine cu ei de masa, sa iasa pufoshi:D
    😆

  4. am ajutat si eu la facut cozonaci. felelor va recomand sa incercati pentru ca framantarea face brandul frumos (scutiti banii de sala) si un peeling la maini f. eficietn (scutiti banii de creme).

  5. Ce amestec minunat de nostalgie si umor.

  6. Am observat ca s-a tot amanat (in viata oamenilor in general si a femeilor in particular) clipa in care se incepe realizarea listei de “things to do in this life”. Si cum raspunsule este: ‘ce vrei ba, e toamna (iarna)’ bag si io o concluzie, oarecum logica: intre 38 si menopauza, orice femeie ar trebui sa inceapa sa faca chestii ca sa ramaie cu motoarele pornite si dup’aia. Sper sa para logic.

  7. N-am facut singura de la cap la coada un cozonac, dar ajutor de bucatar am fost :)) si de cativa ani am rolul, foarte obositor de altfel, de a da cozonacul de toti peretii ca sa iasa pufosel…e mult de munca da si mandria de dupa e mare, cand toata lumea gusta si tu poti sa te lauzi “eu l-am facut” :)) si da, si la noi se fac cozonaci doar de Paste, acum, la Craciun sunt la moda alte prajitureli.

  8. simona, dar chiar ca a fost o lupta in toata regula daca mama ta a scos cozonacii pe scut. apoi i-a taiat cu sabia ?

  9. Si ca sa nu par magar va dau si erata:
    38=brutarii, menopauza=cuptoare incinse, femeie=Boromir si chestia cu motoarele=mersul pitei la export. Hai sa ne creasca PIB-u!

  10. O vorba din batrani spune:
    “Sa iei fata de nevasta numai daca stie sa faca sarmale si cozonac”, cred ca astea erau mai demult probele de capatai in alesul nevestei, ghinion cand facea mama produsele si se lauda fica… 😀

  11. sarmale am facut.. cozonac voi indrazni la niste ani dupa ce o sa indrazneasca si mama. desi ma indoiesc ca o sa reusesc vreodata. am vazut cum se fac si mi se pare imposibil.

    cand eram mica nu imi placea deloc cozonacul. il bagam in aceeasi categorie cu colacii si coliva. pe care, stand pe strada spre cimitir, le tot primeam de la cei care faceau pomeni si parcurgeau traseul biserica-cimitir cand eram la joaca. nu puteam sa mananc si ma ceratu babele ca e pacat sa dau pomana la caini.

    acum parca imi place ala cu nuca, atat!

  12. Olivia Newton-Volt

    cozonacii ingrasa, va recomandam compot de mere fara adaos de zahar :mrgreen:

  13. Astept reteta Zanei,daca ea zice ca se pot face de mana omului,ma apuc in premiera de facut cozonaci.
    Zana,atentie,nu reteta pentru femei, varianta pentru barbati,da ?

  14. @Olivia Newton-Volt: io recomand mere coapte cu scortisoara, fara adaos de zahar :mrgreen:

  15. Cozonaci? Cel mai minunat lucru. Avand in vedere indemanarea mea pot spune ca ma depaseste cu mult pregatirea cozonacilor. Eu ii prefer pe cei de la Boromir: au acelasi gust doar ca vin gata facuti, fara efort, fara miniuni speciale. 😛

  16. De la o vreme fac niste cozonaci asa buni la Cora….nu vad sensul in a mai ghinui coca prin casa, iar daca-i incalzesti la microunde…se umple apartamentul de mirosul lor 😀

    P.S. Pentru cura de slabire recomand supa de varza…oricata!

  17. Am vrut sa zic “chinui”…

  18. pt cine nu stie d’astea:
    toate fetele sa apeleze la mine !

  19. cozonac+vin rosu=love

  20. sandman, varianta pentru barbaţi e simplă. se bea o bere. se îmbracă maioul de lucru. se iau ingredientele şi se amestecă uşor până se leagă. se bea o bere. se tapetează pereţii de lucru cu făină. se izbeşte temeinic aluatul de pereţi circa o oră. când ricoşează singur din perete, se pune la cald, acoperit cu o cârpă. se lasă să crească. se bea o bere, ocazie cu care se observă în frigider şi drojdia. se dă jos cârpa, se înjură coca şi i se adaugă şi drojdia. o desfaceţi direct în vas, cu puţină bere, dacă tot aveţi la îndemână. se lasă din nou să crească. se întinde pe masă şi se adaugă nuca. dacă nu mai aveţi nucă, înseamnă că aţi băgat-o de la început în cocă. nu-i nimic. încercaţi cu stafide, sau, în lipsă, cu bomboane de pom sau coji de la mandarinele lu ăla micu. se rulează, se unge cu ou bătut şi se bagă la cuptor. se coc preţ de două-trei beri. poftă bună.

  21. delia, dar cind ricoseaza din perete cum il recuperam?
    facem stop pa piept? pa maieu’ cu gaurele ?

  22. Delia, pana una alta Jamie Oliver are .oaie, regele torturilor e macaronar, Petrisor ,Horia Varlan ,tot barbati. Exceptia e homalaul ala de la Antena 1,de care nu-s sigur ce are in pantaloni,dar ca regula , barbatii fac legea in arta culinara 😈
    Ma inchin in fata nemuritoarei Sanda Marin, dar nici cu cartea regretatului Radu Anton Roman nu mi-e rusine.
    In concluzie,faceti loc oamenilor in bucatarie, stati pe faza ,oferiti ingredientele la mana, debarasati spatiul vital de vase murdare si resturi si lasati maestrii sa lucreze 😛

  23. parcurgand post-ul o serie de amintiri, de arome, de aminitiri gustative mi-au trecut prin cap/suflet si stomac 🙂 dar recunosc, finalul mi se pare excelent. Concluzie: DAAAAAA, sunt total de acord, cozonac boromir este solutia ideala pentru a pastra amintirile placute ale copilariei si totusi sa sa depui eforturi. 😀

  24. sandman, mie-mi zici? iubesc bărbaţii care îşi etalează talentele culinare. n-aş îndrăzni să-i întrerup decât să-i întreb dacă mai au nevoie de ceva, coffee,tea, me… şi spăl io vasele forever fără jenă. uite aşa se crează armonia în cuplu

  25. “Nimic nu se compară cu mirosul cozonacilor,…”
    Cu asta ar putea vinde/inchiria agentii imobiliari mai repede, la americani se poarta homemade cookies in loc de cozonaci.

  26. Da, dar cozonaci facuti CU ADEVARAT ACASA nu cei de la Boromi (ptr. a nu pica iar in diverse ….), cititi, va rog eu frumos eticheta.

    Apropos de publicitate. 😐

  27. saracu jamie olivier, s-a dus sa-i educe culinar pe americani, healty food concept, alea, dar l-au umplut aia de lacrimi. e greu sa cistigi lupta cu macurile, haripile prajite, hot doage in america. Pina la urma e mincarea lor nationala.

  28. @ilaura: cozonac + vin rosu = arsuri + constipatie :mrgreen:
    M-am lasat de cozonac. Pentru o clipa de placere multe ore de durere (arsuri, ma rog).

  29. Şi mie îmi place să “frămînt cozonăceii“ dar suntem în post şi mă feresc să vă explic acum cum devine chestia. 😳

  30. “Şi cozonacul Boromir conţine multe ingredinte care nu spun mai nimic multora dintre români, poate doar chimiştilor de specialitate.
    Cert este că, doar citind etichetele mulţi nu-şi prea pot da seama ce este natural şi ce nu în preparatul respectiv. Pe ambalajul produsului este specificat că acesta nu conţine organisme modificate genetic, dar că este tratat cu alcool etilic.”
    -Extras dintr-un articol publicat pe http://www.ecomagazin.ro-
    De un lucru sunt sigur…acasa folosim oua , faina , drojdie + umplutura : nuci , cacao , rahat , stafide.Daca cozonacii ii face mama (rar ce-i drept) sunt cam tari/indesati…daca ii face sotia sunt de concurs…eu sunt 7 dan la paine…

  31. poate ca ies barbatii in evidenta mai mult la gatit pentru ca lor le sta in fire sa faca performanta/competitie din orice, ca la sport :mrgreen: pe cand femeile o fac pentru placerea lor si a gurilor hranite. men do it for the glory. men do it for the nookie.

    @canadezul, intr-un fel si love=arsuri+constipatie… nu neaparat la propriu.

  32. corect, ca să fie cozonacu cozonac, trebe musai ouă de ţăran. aşa zicea o distinsă doamnă pe care am avut-o io profesoară. era scluptoriţă.
    măi, a luat maică-mea anu trecut un cozonac cu nucă. acuma nuş dacă de la boromir sau de la faramir, da la cum arăta ăla, exact atât şi conţinea: o nucă. cu stafide nu-mi ia, că pe alea le scuip. oricum, lu câine i-a plăcut.

  33. alo, alo! ilaura, time-out! nu vrem să le luăm bărbaţilor bucuria gătitului, da? mai ales că ei oricum fac lucrurile mult mai bine decât noi, femeile, nu? şi sunt aşa drăguţi când gătesc, nu? de ce să fim cicălitoare şi să le răpim micile plăceri?

  34. @Delia: adevărul e că, dacă v-aş arăta ce sushi superb a făcut soţul meu, acum vreo 2 săptămâni…

  35. Nu stiu altii cum sunt,dar eu voi minca cozonaci de la magazin ,imi este mila de saracii comercianti sa nu ramina cu cozonacii nevinduti si am sa cumpar si eu o jumate ca sa-i ajut sa nu dea faliment.SImona draga iti multumesc ,chiar nu stiu ce ma faceam cind sunt singura.Mai intru aici si imi mai delectez sufletul!MERSI!!!!!!!!!!! 😆

  36. dupa parerea mea proasta, de cand a murit bunicamea, acu vreo 24 de anisori, cel mai bun cozonac e savarina…

  37. si off-topic la un post mai de demult, spal vasele o minunatie…

  38. serios, voi chiar credeti ca e atat de greu sa faci cozonac? 😛
    imi miroase a prejudecati pe aici! 😀

  39. @violetamov: acestea sunt cele două mari realizări ale mele, în materie de prăjituri:

    https://www.simonatache.ro/2009/11/28/cum-n-am-facut-oplacinta-cu-mere/

    https://www.simonatache.ro/2009/12/07/cum-n-am-facut-placinta-cu-mere-loveste-din-nou/

    ce părere ai? am motive să mi se pară greu sau nu? 😆

  40. iti stiu trecutul glorios! 😆 dar nu-ti trebuie decat un pic de rabdare, ca sotz priceput ai! si cozonacul se face in doi – 30 de min de framantat coca nu-i de gluma… ai avea un termen de comparatie pentru ladyfit. 8)

  41. păi, vezi tu, şi asta e o problemă: cel mai puţin îmi place să lucrez mâinile 🙄

  42. nu se poate frământa cu picioarele?

  43. a, şi nu-mi ştii trecutul, îmi ştii prezentuuuuuuul 😆

  44. bine… da’ sa stii ca sunt cam tristi cozonacii din comert! 😛
    cu picioarele nu cred, oricat ar fi de curate. dar avand in vedere ca ar participa 4 maini la framantat, cele 2 ale tale se pot eschiva din cand in cand.

  45. si nu stiu altii cum sunt, poate se gandesc cu pofta la cozonacii frumos ambalati in carton din hipermarket – cine stie, dar mie-mi ploua-n gura cand ma gandesc la cei 3 cozonaci cu nuca pe care o sa-i fac zilele astea! azi am decojit vreo 100.000 de nuci in acest scop nobil. am facut-o pentru c-am vrut si pentru c-am putut, ca-s in concediu. 😛

  46. Simona,draga,pai eu cred ca poti deveni cea din subiect.Da,chiar si,mai curand decat te astepti,mamaie.
    PS.Suna cam aiure :draga.Dar ce vreti?Ma simt bine.Ca intotdeauna cand beau in amintirea tineretii mele.

  47. Hei,si cel mai bine m-am simtit cand mi-a spus badmf ca are impresia ca sunt un om bun.Nici acum nu stiu daca a zis-o pe bune sau m-a luat peste ce vrea el.Ii stiu stilul.La un moment dat spune ca nici macar nu te-ai prins ca a facut vorba lui Dan Diaconescu despre tine.PS2:Nu avea ce cauta DD aici.

  48. Desi,fara nedo….????

  49. Da ,sunt incoerent.Acum,recitind,vad.Dar mai bine decat Fane.Caci doar nu suntem OTV-ul.Oricat de amabila ar fi cruela
    PS3:De ce nu cu 2 l sau macar cu 2 r ca sa-mi placa nespus si mie?
    PS4:Desi mi-ai spus unde-l gasesc,si l-am gasit,Mi-e dor de el aici!El,candva,a iubit acest blog.Si,pt ca tu esti cruela ff desteapta,tu ai simtit deja ca el pe mine ma iubea.Nu-mi da reply,te rog!

  50. La cozonaci tot secretul este framintatul ,degeaba pui de toate daca nu framinti destul,stai ca asta cu framintatul ma duce cu gindul in alta parte si ma las de cozonaci.Mai bine ma apuc de zis bancuri.nu vreti sa scrim si cite un banc la ficare postare?/-Domnule,te rog,cheama-ti ciinele de linga mine.Simt cum mi se urca un purice pe picior./-Bobi,vino repede aici.Doamna are purici. :mrgreen:

  51. Da’ de lupta dintre mamaie şi cozonaci… nu ne relatezi? 🙂

  52. Face maică-mea la cuptorul de pâine (panasonic) nişte pâine şi nişte cozonac de moare lumea în 5 acte. de ce să mă mai chinuiesc cu frământatul şi alte alea?

    şi decât un cozonac – nu mi-a plăcut niciodată ăla cu nucă!, mai bine un tort de nucă şi cacao la care munceşti infinit mai puţin:
    se iau vo 3 kg de nuci, se dau bărbatului să le spargă, se curăţă, se dau prin robot et voila, materia primă de tort.

    ps şi foarte offtopic: dacă faceţi torturi cu cremă de cacao, încercaţi să puneţi şi o lecuţă de piper roşu măcinat şi de ardei iute, tot aşa măcinat fiiiiiiiiiiiiin – dacă nu aveţi copii mici prin preajmă.

  53. Iubesc cozonacul! Desi am niste arsuri dupa, tot nu m-as putea abtine. Din nefericire nu cred ca anul asta o sa pap, ca nu are nici cine sa-mi faca si de cumparat nu cred ca am de unde. Asta e, recuperez cand ajung acasa ….mmmm, yummy

  54. ufff, acush am venit de la cumparaturi – nebunie, tata! se cumpara TOT! da’ cel mai greu a fost cu matzele pentru caltabos, ca nu gaseam calibrul potrivit 🙂

    despre cozonaci am a spune doar asta: bunica – generalissima cozonacilor – spunea asa: ‘ cozonacu’ trebuie framantat pana cand curge apa din pod’ (adica pana cand gospodina e lata de oboseala, cu spranceana brobonata de sudoare). anul asta, am sa pun si de-un ‘boule d’or’, asa de-un pamplezir. poimaine e ziua cea mare!!!

  55. […] mai avea cum să mă amuze acum, dacă faza s-ar repeta, iar, în loc de grisine, ar fi vorba de Cozonacul de Acasă, de la Boromir. Răspunsul n-ar mai fi unul surprinzător şi absurd, fiindcă Cozonacul de Acasă chiar pentru […]

  56. […] premiate cu pască de la Boromir. Boromir a pregătit, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, pe lângă ediţia specială de cozonaci pe care o ştiţi deja, Pasca Boromir cu umplutură tradiţională de brânză dulce şi stafide, preparată după o […]

  57. […] 2. Nu scriu niciodată advertoriale în care să pup în fund un produs. Ele sunt ori neutre, ori parte a vreunui joculeţ sau concurs conceput de agenţia care se ocupă de campanie. Ori, pur şi simplu, introduc câteva scurte informaţii despre un produs printr-o poveste care ar putea funcţiona liniştit şi ca postare independentă, fără reclamă. Un exemplu aici. […]

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green