Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Când bărbatul nu te mai bate, nu te mai iubește

Acum puțină vreme, la o discuție despre bărbații-cap de familie care își pun soția la punct cu pumnul, cineva a spus următoarea poveste fascinantă:

Păi, la mine, în zona Rapoltu Mare – Hunedoara, seara și la sărbători, lumea iese la stradă, în fața curții, pe băncuțe și stă la povești. Și zice o vecină:

– Mai demult, când Sandu al meu mă iubea, era foarte atent cu mine: dacă luam o bluză mai transparentă, imediat mă bătea când mă vedea. Odată, m-am dus la biserică, de Paște, cu o rochie mai scurtă. Îmi venea peste genunchi, dar doar puțin… Și m-o bătut atunci chiar în ziua de Paști, o dat în mine până mi-a iașit sânge, că mă iubea și voia să fiu femeie de casă… Da’ acum nu mai are treabă cu mine, pot umbla cum vreau, nu m-o mai bătut de mai bine de un an, din cauză că nu mă mai iubește… Cred că are pe alta!

Cam asta a zis vecina, iar celelalte vecine i-au dat dreptate:
– Când bărbatul nu te mai bate, înseamnă că te ignoră, deci nu te mai iubește :D

Foarte tare, nu? Altcineva, pe parcursul aceleiași discuții, a zis așa:

În studiul Constanței Ghitulescu despre societatea românească din sec. 18 și 19  (e vorba de acest studiu – n.m.), se relatează că un motiv pt care mitropolitul acorda un divorț era dacă bărbatul fusese bătut bine de nevastă. Dacă femeia fusese bine bătută de bărbat și cerea divorț, mitropolitul nu i-l acorda, pe motiv că era firesc ca bărbatul să-și cafteasca nevasta 😀

Alt comentariu, de la o cititoare:

Acum câțiva ani, am fost la țară. Stând de vorbă cu una dintre femeile de acolo despre una-alta, la un moment dat, îmi pune întrebarea cheie: “Pe tine DE CÂTE ORI te bate bărbatu’?”. Nu se punea problema DACĂ mă bate, ci DE CÂTE ORI…

Eu însămi am o poveste oarecum similară (nu chiar cu bătaie, da’ aproape). Când m-am căsătorit, nașa mea de botez (cu care nu prea păstrez legătura și care are vreo 70 și de ani) mi-a trimis un cadou. Am sunat-o să-i zic “săru’mâna”, ocazie cu care m-a “pregătit” puțin pentru căsnicie: “Să vă înțelegeți, mamă, și să fiți sănătoși și blabla… Și ai și tu grijă, mămică: când îl vezi că vine mai nervos de la serviciu, taci din gură și nu-l enerva. Orice-ar zice el, tu taci din gură, mamă, că e mai bine așa, ascultă-mă pe mine… Capu’ plecat, sabia nu-l taie.” 😆

Toate aceste povești mi se par de-a dreptul fascinante. Ele spun nu doar că suntem un popor care – mai ales în mediul rural! – practică din belșug abuzul fizic al părții feminine de către partea masculină, ci și că partea feminină – mai ales în mediul rural! – e mai mult decât resemnată în fața acestei situații. E, practic, convinsă că așa se cuvine și așa e normal. Voi ce ziceți? Mai aveți povești de genul ăsta?

79 comentarii

 1. Hm, aici vorbiti de babe dar sa vedeti ce vine din spate. Tocmai ce-am citit ce spune o profesoara de matematica despre elevele ei de clasa a 11-a. Sunt mult mai rele ca babele Simonei.

  http://dictaturajustitiei.wordpress.com/2012/05/26/uitarea-bat-o-vina/

  (a se vedea si comentariile)

 2. Raluca Hippie

  Am si eu o poveste de genul asta, transmisa in familie din generatie in generatie.

  Strabunica-mea (una dintre primele femei avocat din Brasov 😉 ) avea o servitoare/menajera, o fata harnica de la tara.
  Si intr-o zi o gaseste strabunica pe servitoare bocind de ii sareau capacele:
  -Conitza, barbatu’meu nu ma iubeste!
  -Cum asa?
  -Pai nu ma bate!

 3. @adriano: eu nu prea văd legătura, jur

  @Raluca: 😆 😆 😆

 4. Nu cred că violența în familie, în mod special împotriva femeilor, e o caracteristică a românilor. din păcate, se întâmplă cam peste tot, dar în alte țări s-au implementat metode de protejare a victimelor (poliția răspunde prompt la apeluri care reclamă violența în familie, agresorul e îndepărtat la fel de prompt, împotriva lui se aplică sancțiuni cum ar fi ordinele de restricție etc.) La noi, abia a fost promovată o lege de genul ăsta (mai stiți că se lăuda Băse cu ea acum câteva luni) dar cine stie cât va dura până când polițistii, procurorii si restul sistemului judiciar o vor lua cu adevărat în serios si se vor apuca să o aplice.
  În altă ordine de idei, ce m-a socat pe mine de câteva ori de-a lungul anilor a fost să aflu despre cazuri de violență împotriva femeilor care s-au petrecut nu în zone sociale defavorizate/sărace/needucate, ci în familii din cu totul altă categorie, familii cu educație, cu bani, cu joburi bune…Pur si simplu am rămas cu gura căscată acum câțiva ani când m-am prins si eu într-un final că o colegă de job de a mea, o tipă desteaptă, cu slujbă bună, cu bani, care mie mi se părea independentă, voluntară, era bătută regulat de soțul ei. Era o femeie care ar fi putut să se întrețină singură oricând, care avea un copil deja mare, de liceu, care ar fi avut unde să locuiască dacă divorța, deci nu era deloc victima-tip a violenței în familie. totusi, femeia aia accepta să fie bătută asa, o dată la două-trei săptămâni de soțul ei. Culmea e că am fost colege de birou vreun an de zile, si nu mi-as fi imaginat deloc că trece prin asa ceva, desi venea când cu o vânătaie pe față, când cu vânătăi pe brațe…tot timpul râdea de cât de neîndemânatică e si îmi descria cu lux de amănunte ce accident a pățit în weekend. Iar eu chiar nu aveam vreo urmă de suspiciune cu privire la ce se întâmplă de fapt. La un moment dat, în timpul unei conversații cu o altă colegă de birou (ele se cunosteau de mult mai mult timp) am înțeles si eu care e adevărata istorie din spatele acelor vânătăi si “accidente stupide”. Foarte, foarte trist, cu atât mai mult cu cât e si inexplicabil, ea nu depinde de soțul ei asa cum depind de obicei femeile bătute (că nu au bani, că nu au unde merge cu copiii). Cred că pur si simplu era dependentă emoțional de el, cred că i se părea firesc ce se întâmplă. După câteva luni, m-am mutat cu jobul în altă parte, dar ne mai vedem din când în când, e măritată cu acelasi tip, presupun că continuă să o bată, nu mă întâlnesc cu ea suficient de des încât să-mi dau seama.
  Si o altă chestie care m-a socat: am participat la un moment dat, din motive profesionale, la un seminar despre violența împotriva femeilor, organizat de un ONG din domeniu, si ni s-au prezentat mărturii înregistrate (voce) ale femeilor bătute de soți. Si era acolo o tipă care era ferm convinsă că toate femeile sunt bătude de soții lor, asta era clar si fără nicio urmă de îndoială în capul ei, si că cele care susțin că nu sunt bătute de fapt nu vor să recunoască chestia asta si în consecință mint. 🙁
  Ca să închei într-o notă mai amuzantă, o prietenă de-a mea era profesoară la un moment dat la o scoală din asta dintr-un cartier rău famat din Cluj. Si locuiam amândouă în chirie într-o garsonieră naspa, cu mobilă care stătea să se dezintegreze (ce ne permiteam si noi atunci). Si într-o noapte canapeaua expensibilă pe care dormea s-a hotărât să se rupă si ea a nimerit cumva cu zona ochiului în mânerul de lemn al canapelei. I s-a format instantaneu o vânătaie enormă, am pus noi pungi cu legume congelate pe ochi, dar normal că vânătaia nu a trecut. A doua zi, s-a dus la scoală, a intrat la prima oră, când au vzut-o copiii liniste mormântală (desi de obicei făceau un circ si o hărmălaie si trebuia efectiv să alerge după ei prin clasă, să-i pună în scaune, să-i potolească). Se holbează copiii la ea, tac mâlc, îsi deschid caietele, scriu după dictare, prietena asta a mea era în culema fericirii, uitase complet de vânătaie, se gândea că metodele ei pedagogice dau în sfârsit roade. Până la urmă, pe la jumatea orei o fată se ridică în picioare si întreabă: “Doamna profesoară, da ce-ați făcut de v-a bătut bărbatul asa de rău?” Săracii copii, vedeau aia acasă în fiecare zi probabil, la mamele lor, si fuseseră asa cuminți pentru că le era milă de profă că a bătut-o rău bărbatul…

 5. Acum 2 săptămâni, vecina mea de 80 de ani de la Breaza, i-a povestit cu tâlc soțului meu despre un cuplu pe care îl cunoștea și care a făcut casă bună, au copii reușiți. Cum au ajuns la acest lucru? Simplu. După nuntă, el a bătut-o pe ea rău, rău de tot. “Au sărit chiar vecinii în ajutor.” Și i-a spus așa: “Te bat acum, ca sa nu fie nevoie să te mai bat altă dată!” Și așa a fost… Vecinei mele i se părea perfect normal.

 6. @ela: îngrozitor!!!!! 😥 😥

 7. mie imi era mare mirarea, copil fiind, sa aud cum era laudat tatal meu de toate vecinele mai senioare: e barbat bun, nu bea, nu o bate!

 8. In meduil rural asta e ceva normal, din pacate..

 9. Socrul meu cand a venit prima data la mine acasa sa o cunoasca pe maica-mea si i-am pus la masa frumos…a inceput cu “glumele” cum ca “ce domnule, nevasta MAI TREBUIE SI BATUTA din cand in cand asa…” Am doua precizari: 1. asta se intampla la Ploiesti in anul 2004 si 2. el si-a batut nevasta foarte multi ani, pana cand fiul sau a crescut suficient de mare incat sa prezinte “pericol” pentru tatal abuziv. Omu’ a realizat ca daca mai da in nevasta-sa, o sa ia o sfanta de bataie de la fi-su de o sa ii sune apa in cap…

 10. singurul comentariu, trist, pe care il fac este ca nu se intampla numai in mediul rural. cunosc profesoare si directoare de banca “iubite” astfel . trist, dar adevarat. si este “genetic” setat. nu stiu cand va disparea din mentalul colectiv ……..

 11. Bunica, cand era mica, atunci cand vedea un baiat din sat, traversa pe partea cealalta a drumului. Si acum spune ca “nu ii era nimeni mai urat si mai nesuferit decat omul ala”.
  Si, da, ati ghicit la 17 ani a fost obligata sa se marite cu el. Nu erau tigani, dar asa au gandit parinti lor, in acel moment. Dupa ce le-a murit primul copil, au plecat la bucuresti, unde au mai facut niste copii, 4 mai exact, din care, din pacate, mai traiesc 3.

  Bunicul mai venea pe acasa, mai trantea un copil, si cam atat. Era un mare fustangiu, dar nu am auzit-o niciodata spunand ca a batut-o. De fapt, sunt sigura ca dc ar fi dat in ea, bunica i-ar fi intors cumva moneda. Era ultimul lucru pe care i l-ar fi acceptat.

  ARE 83 DE ANI, A TRECUT PRIN RAZBOI, SI-A INGROPAT 2 COPII, SI TOTUSI ARE CALDURA SI BLANDETEA DE BUNICA CE TE ASTEAPTA IN PRAG, CU CEAIUL CALD, ATUNCI CAND VII IARNA DE LA SCOALA.

  “Era un om la care nu puteam sa ma uit. Mi se facea greata.” si totusi i-a tinut lumanarea.

 12. eu nu inteleg cu ce va deranjeaza pe voi ce se intampla in casele altora.
  majoritatea femeilor agresate le place asa. ele vor sa li se arate cine e seful.
  chiar trebuie sa va bagati voi in vietile lor si sa le convingeti sa traiasca asa cum traiti voi?

  • Alexandra pentru ca spre deosebire de religie, alimentatie si altele (unde poti sa faci /crezi/mananci etc) lovitul partenerului este ILEGAL. D’aia

  • Nu cred ca exista om sa ii placa sa fie batut. Femeile care se resemneaza cu bataia o fac din n motive: cel mai des pt ca nu au unde sa plece si pierd tot din casa, iar cand ai bani foarte putini, ca multi oameni din tara asta, si poate si copii dupa tine, un pat in care sa dormi e o avere; daca femeia pleaca la rude/prieteni sotul afla pana la urma unde e si urmeaza amenintarile cu omorul; apoi sunt femeile care accepta presiuni sociale si ideea ca o femeie buna nu divorteaza, mai ales daca sunt copii la mijloc; apoi sunt femei care sincer isi iubesc sotii abuzivi si se mint ca se va schimba, ca maine va fi mai bine, etc.; abuzul fizic poate fi dublat de manipulare psihologica “eu nu vreau sa te bat, dar ai facut x lucru si mi-am pierdut cumpatul, e vina ta”; la toate astea se adauga legile proaste, sotii batausi primesc de ex amenzi, pe care le platesc din banii casei, daca divorteaza sunt obligati sa isi vanda casa la partaj sau daca sotul se opune, desigur ca se opune, sa traiasca mai departe in aceeasi casa; ordinele de restrictie sunt de domeniul SF si cand sunt date si incalcate pedeapsa e insignifianta; sa nu uitam atitudinea familiilor victimelor, care nu le sprijina deloc, chiar le indeamna sa rabde, ca asa e viata, asa e normal; si sa nu uitam ca sunt inca femei care cred sincer ca toti barbatii dau macar o palma din cand in cand si nu concep ca relatiile pot functiona si altfel; sigur ca sunt exceptii la tot ce am spus, ideea e ca femeile batute de parteneri nu accepta situatia pt ca le place! Asa ca trebuie ajutate sa isi paraseasca partenerul daca doresc sau ajutate sa inteleaga ca nu e normal sa fie batute, daca ele cred ca este. Si trebuie sa ne bagam in vietile lor pt ca un tata abuziv va creste un fiu abuziv si tot asa, ceea ce nu este normal.

 13. Sotul unei matusi, a venit beat de la padure, si-a batut bine calul ca sa fie sigur ca e agitat, si-a legat nevasta insarcinata in destule lunii cu gemenii, batuta si ea nu va faceti iluzii, si a incercat sa isi urce calul, armasar, pe ea.

  Norocul copiilor si al ei, ca animalul a fost mai uman decat sotul. Calul e unul dintre putinele “animale” care nu se urca pe tine atunci cand esti cazut pe jos.

  Bine, nici acum nu stiu care a fost mai animal sau mai om… calul sau sotul….

  atat!

 14. alexandra,
  e vorba de mentalitate, de ce crede/zice lumea, de educatie si de increderea si respectul de sine.
  intr-un final cred ca tine de educatie,
  nu au curaj
  nu au putere sa tipe cat sa te auda lumea, si sa le si ajute.

  orice ai zice, nu cred ca exista om, caruia sa ii placa sa fie batut si agresat si psihic si verbal!!!!

 15. Nu este un fenomen singular. Cine a citit “Scrisori persane” de Montesquieu cunoaste epistola in care un personaj relateaza aceeasi chestiune insa nu cu romance, ci cu membre ale artistocratiei ruse. Faptul ca nu erau batute era luat drept un semn de indiferenta din partea barbatului. E drept insa ca din secolul al XVIII-lea situatia ar fi trebuit sa evolueze…

 16. @Icsuleasca: uite că nici nu mai țineam minte bucata asta 🙄

 17. Ba exista oameni carora le place sa fie batuti, agresati psihic si verbal.In patologia psihiatrica se ceama masochism.

 18. Probabil ca totul pleaca de la parintii care isi iubesc copii, deci ii bat. 🙂

 19. “Copii”, ca sa fiu in ton cu ante scriitorul meu, trebuie batuti pe principiul “eu te-am facut, eu te omor”.
  Bataile administrate nevestelor tot din “intelepciunea” asta pleaca, “eu te-am facut o doamna, eu hotarasc cati dinti ai in gura”.

 20. sa ne imaginam ca bute era maritat cu froch. avem urmatorul paradox: cum de n-a aparut pana acum statuia cu froch tinandu-l in brate pe bute pe scarile muzeului de istorie ?

 21. Alexandra, pe mine ma ‘deranjeaza’ ce se intampla in casele altora in momentul in care e vorba de a abuza si a accepta abuzul, pentru ca astfel de conditii psihologice anunta probleme grave care categoric afecteaza si alte aspecte ale vietii abuzatului si abuzatorului, inafara intimitatii casei. si daca mi-as da copilul la scoala si acesta ar veni acasa cu povesti de la colegi care au fost martori la cum i-a facut taticu’ pe plac mamichii masochiste dand-o cu capul de pereti, deja ma ‘deranjeaza’ si mai tare.

 22. inseamna ca d,aia ne-a batut el asa rau in ultimii ani, cu salarii taiate, pensii, alea, alea…
  …findca ne iubea…

 23. E un subiect foarte delicat si trist. E mult de munca pt a schimba mentalitati. 🙁 @Alexandra, or fi si cateva sadomasochiste, nu zic nu. Cunosti tu asa multe femei abuzate, de ti-ai facut parerea asta?

 24. ce luati voi (fetele) drept incidente nefericite, unii dintre masculi, adica reprezentantii exponentiali ai speciei, numesc deseori accidente sau chiar masuri coercitive. sa va dau cateva exemple:
  1. mirela, 26 de ani, contabila. i se face rau la servici si vine acasa la ora pranzului. unde il gaseste pe razvan, sotul ei, putin implicat in vecina de la 3. mirela tipa, protesteaza, injura si primeste un raspuns ferm, direct, neasteptat. acum isi scoate dintii de sub biblioteca si aprofundeaza codul bunelor maniere, in care ti se explica foarte clar (dar se pare ca degeaba!!) ca nu-i frumos sa tipi daca ai oaspeti in casa.
  2. anca, 40 de ani, casiera. barbatul vine acasa nu atat in ziua de salariu cat mai degraba in cea urmatoare, daca ne referim la ora si, binenteles, cu remuneratia redusa din motive care il privesc direct. anca, furioasa, il trimite inapoi de unde a venit. barbatul ei se resemneaza si accepta sa se intoarca la sofica, 28 de ani, somera, la care petrecuse ultimele 2-3 ore. nevasta il urmareste, ii sparge geamurile soficai si urla la sotul ei (gonit de acasa!) sa se intoarca inapoi. acum ea insasi se intoarce de la spital, cu picioarele in ghips. in concluzie, femeile trebuie sa fie mai hotarate, altfel le tremura picioarele.
  3. gina, 32 de ani, bibliotecara. a fost zi de meci iar dinamo a pierdut. sotul ei a pierdut si el niste bani cu ocazia asta, la un pariu. iar gina, ca sa nu ramana mai prejos, si-a pierdut, momentan, vederea la un ochi de cand a privit prea de aproape pumnul strans al sotului trist, dar injurat de mama caci nu-si misca curul ala mare si gras din fotoliu.
  deci, fetelor, tineti minte! daca barbatii vostri sunt rasfatati de soarta, rasfatati-i si voi. altfel va vor compara mere. si stim cu totii ca de soarta nu scapa nimeni…

 25. alexandra PERMALINK
  May 28, 2012 13:36:23
  eu nu inteleg cu ce va deranjeaza pe voi ce se intampla in casele altora.
  majoritatea femeilor agresate le place asa. ele vor sa li se arate cine e seful.
  chiar trebuie sa va bagati voi in vietile lor si sa le convingeti sa traiasca asa cum traiti voi?

  Frate, tu chiar existi??? In lumea ASTA? In universul ASTA? In secolul ASTA?

  • Nu-mi puteam explica de ce la momentul in care am terminat de citit comentariul am si vizualizat-o pe Liana cu profil de girafa :mrgreen: Ulterior ideea s-a concretizat: draga alexandra, tu nu existi.
   Esti doar o reflexie a unor vremuri care refuza sa treaca.

  • Retracteeeez! pe alexandra o vedeam cu profil de girafaaaa!
   Liana doar mi-a amintit de faza…

 26. remainick am râs la câteva a tale
  și în aceeași notă e exagerat mă să bați o femeie
  te strâmbi la ea, o flegmă, da s-o lovești ?! …chestie de educație

 27. Nu stiu de cat de multa educatie si rabdare este nevoie sa reusim sa schimbam realitatea asta.

  Din pacate, in zona din care vin eu – din Bucuresti, lucrurile astea sunt normale. Tipete, rugaminti, plansete de copil si zgomotul inabusit de pumn sau de obiect care loveste o femeie sau copilul ei…sunt normale.
  Cu regret spun asta, ca nu este nimic normal din ce se intampla. Vecinii uneori intervin, alteori doar asista. Politia sa stiti ca isi face treaba si atunci cand sunt chemati, il iau pe omul responsabil si il tin la sectie pana se potoleste, ii mai dau si o amenda.

  Tragedia cea mai mare mi se pare a femeii fara scapare, care mai are si un copil pentru care este responsabila. Ea se gandeste ca e mai important sa ii ofere copilului un acoperis sigur, insa nu isi da seama cat de adanci sunt ranile din sufletul unui copil care isi vede mama lovita si/sau este si el lovit.

  Nu stiu care este solutia sau daca exista vreuna, aici ma refer la femeile care nu au unde sa se duca, nu au posibilitati financiare sa ia o decizie OK. Este un cerc vicios pornit de la inceputul vietii lor, cand au fost programate de mamele lor sa traiasca asta, sa aleaga in asa fel incat sa ajunga acolo, sa aleaga sa nu isi construiasca o cariera, sa isi aleaga un anumit fel de barbat s.a.m.d.

  Sunt unele rani care nu trec, nu se vindeca. Foamea, acoperisul, hainele s-ar putea sa se rezolve cumva, nu stiu cum, ranile corpului se pot rezolva, marea majoritate, la un spital. Insa ranile sufletului nu se vindeca. De-asta sustin ca femeile aflate in astfel de situatii, care mai au si copii, sa nu mai suporte si sa se elibereze.

  In copilarie si eu am fost invatata ca asa este normal, in adolescenta am incercat sa ma sinucid pentru ca nu mai suportam normalitatea. Mama mea este o victima a unui astfel de abuzator, in timp insa nu iti mai dai seama cine este abuzatorul si cine este abuzatul.

  Uneori dadea vina pe mine, ca din cauza mea se intampla. Acum, de rusine, nu mai recunoaste nimic din ce s-a intamplat si neaga absolut totul, desi in jurul ei sunt oameni care au asistat la tot calvarul.

  Am fost norocoasa si sunt o persoana normala, echilibrata, ca aveam toate sansele sa nu fiu. Insa am ramas cu sechele legate de zgomote care ma fac sa fiu crispata intr-o fractiune de secunda. Iar prima impartire a barbatilor din jurul meu este facuta dupa un criteriu foarte important pentru mine – isi (va) bate sau nu nevasta! – experienta ma ajuta sa vad foarte repede cateva semne ale omului care face sau va face asta.

  @Laura Radu – copiii acestor familii nu prea discuta despre astfel de episoade, cu atat mai putin cu colegii lor. Nu ai de ce sa iti faci griji.

 28. 1. Io nu mi-am batut niciodata nevasta. Cineva imi spune acum ca am gresit, ca de-aia am ajuns la divort. :mrgreen:

  2. Nici pe prietena actuala nu am de gand sa o bat. Dar, daca ma enerveaza peste masura, o duc la trainingul ala de marketing, de 600 euroi plus tva egal 744 euroi.
  Numai ca o pun pe ea sa plateasca! 😯

  3. Ajunge una la psiholog: dom`ne, nu stiu ca sa ma mai fac cu barbatul meu, ma bate mereu. Ce-mi recomandati?
  – Pai… o maslina.
  – Cum dracu` o maslina?
  – Da, cand vine el acasa luati maslina si tineti-o in gura, dar fara sa o mancati sau inghititi.
  Vine asta a doua zi: vai, minunat tratamentul dumneavoastra!!!
  – Ei, ai vazut ce bine este cand iti tii gura??? 🙄 💡

 29. traiesti mult si traiesti bine daca zici ca ea si faci ca tine.
  Practic femeile au ceva mutatie genetica la nivelul corzilor vocale, doar asa se explica de ce ele au mereu ceva de spus in gura mare.
  Nu conteaza ca trebuie sa cante opera sau ca trebuie sa joace telefonu’ fara fir ca ea va spune mereu acel ceva in gura mare.

 30. Daca multe femei, chiar si educate si independente accepta astfel de tratamente, nu prea cred ca e problema noastra.

  Vad aici comentarii ca ar trebui sa ne deranjeze ce sa intimpla in casele altora. Total gresit. Nu ma intereseaza ca vecinul de la 3 e curist, de exemplu. Sau ca isi bate nevasta (iar ea accepta situatia asta). Dracu’ sa-i ia, or fi de aia sado-maso.

  A, ca unele sint prea proaste sau le e frica/rusine sa ia masuri. Asta e, alegerea lor.

 31. Mi se pare foarte amuzant ce frumos se formeaza aici o mini-tabara a barbatilor, care sustin ca este vina femeilor ca se lasa. Ai, ce bine ca se poate rezolva si problema asta cu o ridicare de umar… Dar ia sa luam o alta situatie exemplu, cu care poate si distinsii domni relationeaza mai usor: daca iti tii banii sau telefonul in buzunarul de la pantaloni si in aglomeratie un hot iscusit te fura, cine e de vina, hotul ca te-a furat, sau tu, ca te-ai lasat furat, caci de nu purtai banii/telefonul in buzunar, nimic nu se intampla… ? Tu, nu ? Hotul face ce face de obicei, dar tu te-ai lasat…

  De cate ori am auzit acelasi argument(?) stupid in legatura cu un caz de viol: “e vina ei, ai vazut cum se imbraca/ era beata/ toata lumea stie ca e o c*rva”.. Oamenii care gandesc astfel pur si simplu ma dezgusta.

  Mi se pare foarte trist si inca mult prea raspandit aceasta mentalitate de “o merita/o cerea”.
  Cred ca implicarea locala a generatiei mai tinere si deschise la minte ar putea schimba ceva, alta cale nu vad.

 32. Nu e acelasi argument Petra. Intr-un caz de viol victima nu mai are o alegere de facut. In cazul violentei domestice repetate, cam are.

  • Totul este relativ, Catalin. Poate sa aleaga in momentul in care stie ca poate sa aleaga.
   Dar daca a fost crescuta de mica cu ideea ca asta ii e datul, ca asa sunt barbatii, ca nu are nici un sprijin, nici un venit, nici o perspectiva…atunci va ajunge sa se gandeasca ca de fapt si ea e de vina si nici nu e asa de important si i-a promis ca daca-i ea-i cuminte altu’ n-o mai altoieste nici el asa de tare…

 33. Daca aveti nevasta sarboaica ar fi indicat sa va abtineti.Poti sa o bati,dar o singura data……..

 34. Eu stiu cupluri de genul asta inca din liceu, ea frumoasa si supusa, el cu un an mai mare, cam taranoi dar smecheras si cu masina. Daca nici cand ai 17-18 ani, femeie tanara, cu toata viata inainte, nu esti in stare sa alegi unul mai acatari atunci e clar ca ori ai ceva probleme psihice, ori iti place, ca alta explicatie nu gasesc.
  A, si explicatia venita de la una din fetele astea (cred ca jumatate de liceu suspina dupa ea) , ca sa vezi paradox: “Ma protejeaza, are grija de mine, ma iubeste!”. Intradevar, nu prea avea nici un baiat curaj sa o priveasca direct mai mult de doua secunde, risca o intalnire de gradul trei cu prietenul cel protector.

 35. andrei a atins o nota de adevar.
  Unora chiar le place sa fie maltratate pentru ca asa se simt importante,iubite etc.
  Dar adevarul este ca majoritatea sunt fortate sa suporte aceste conditii si in aceasta majoritate intra si acele femei care ar vrea sa se ridice, dar nu stiu cum.
  Exemplu: te nasti intr-un catun uitat de lume, te mariti la 18 ani si esti condamnata la bataie si cratita.
  Poate ai vrea sa te rascoli, dar din moment ce vecinele sunt la fel si nu exista una mai rasarita de la care sa se ia exemplu, automat celelalte nu vor avea capacitatea da a isi schimba comportamentul.
  Faza asta ma duce cu gandul la diversitatea propusa de darwin care se bazeaza cam pe aceias idee.

  Da’ raman la vechea mea parere: femeile vorbesc exagerat de mult.

 36. O colega de vreo 20 de ani imi povestea, mustind de incantare, ca i-a spus prietenul ei ca daca o mai prinde fumand, o bate. Pentru ea, de sigur, asta reprezenta o dovada de iubire si grija. Gandindu-ma la tipa asta si citind povestirile din post, sa iti placa sa o incasezi e cu siguranta o chestiune de lipsa de educatie, fie ca vorbim de mediul rural sau urban.
  Nu mai zic de faptul ca exista barbati pe care ii fragezeste sotia…

 37. De-o iubesti doar o lecuta
  o stalcesti la “muzicuta”.
  De-o iubesti cu adevarat
  Ii dai numai la ficat.

 38. Bine punctat Marian S. Legat de bataie nu sunt de acord ca barbatii sa-si maltrateze nevestele/prietenele.

 39. Cred ca tine si de puterea fizica. Am la bloc la bunica o vecina (1.82 m si in jur de 100 de kile). Il bate pe pispirelul de barbata-su, de n-are omu’ aer :))))))) Si nu o data s-a intamplat!…

 40. Argumentul “pumn” reprezinta “lipsa de argmente” si frustrarile “masculului” sau “femeii” care apeleaza la astfel de argumente(ei da cu toate ca nu va vine a crede exista si femei care isi bat barbatii). E cel mai vechi “argument” de la “facerea lumii” incoace.
  Ca nu ar trebui sa existe ca argument in secolul asta e adevarat dar ce te faci cu “mentalitatile” mai ales de “la tara” unde pana si femeile considera ca daca barbatul nu isi bate femeia nu este “barbat”.
  Educatia? Probabil va schimba in acelasi timp in care “lumea satului” este pe cale de disparitie.

 41. Bine, mai exista si varianta “bate-ma cu palma peste fund, ca-mi place“ dar mi-e teama ca intram in zone dubioase… 🙄

 42. Acum vr-o doi ani, au revenit în țară niște prieteni plecați de ceva timp în Canada. Printre altele ne-au povestit de un vecin de al lor, tot român, cre nu-și lăsa-se obiceiurile acasă în România și-și caftea nevasta când trăgea mai vârtos la măsea. Ei, a făcut el așa o dată, de două ori, până când vecinii de pe stradă au sunat la poliție……când au ajuns agenții la ușă, a ieșit viteaz nevoie mare cu un cuțit strigând că le f…m…în c… la americani….Și uite așa a încasat un glonț bine țintit …..ș-a ajuns între patru scânduri. Polițiști americani nu se joacă în asemenea situații, când au spus stai, trebuie să-n ghieți!

 43. vad ca au sarit gospodinele independente cu gura. ok, observ ca ele au gura mare deci sunt cocosul in casa lor dar nu ar strica sa accepte si alte pareri.
  statistic vorbind, femeile iesite din relatii in care au fost abuzate vor trece tot la parteneri violenti. ca astia le plac lor.
  si da, cunosc clar un caz in care o tipa mi-a spus ca ii place sa mai primeasca cate una peste bot. si e foarte fericita cu prietenul ei care o calca in picioare. nu vrea sa se desparta de el chiar daca toti incearca sa o convinga ca nu e bun. eu nu incerc sa o conving de nimic. e o placere a ei si nu vad de ce i-as lua-o. e ca si cum as smulge cuiva mcpuisorul din mana doar pentru ca nu imi place mie si il consider nesanatos. dar eu nu traiesc cu capul in cutie sa cred ca orice nu e bun pentru mine nu e bun pentru nimeni.
  sunt tari sau situatii in care femeile nu au de ales. romania a devenit o tara destul de libera. iti poti gasi de munca, poti sa te intretii singura, poti sa alegi un barbat cu respect.
  victimele care aleg sa fie victime nu mai sunt victime.

  • ok, ai gasit o tipa careia-i place s-o incaseze peste bot, asa ca ai pus diagnosticul final: batutele isi merita soarta pen’ca lor de fapt le place, hai sa n-o mai lungim cu lamentatiile, victimele care aleg sa fie victime nu mai sunt victime, bai gospodinelor independente care sunteti.
   pe cale de consecinta vom intelege ca de fapt agresivitatea este chestie de optiune personala, a aluia care da, ca no, nu-i chiar frumos, si mai ales a aluia care incaseaza, ca-i masochist. aproape ca ti-as da un 1% dreptate (desi ma doare-al naibii de rau chestia asta) … da’ ce diagnostic le pui copiilor? daca mama-i adusa la conditia de indobitocire in care accepta tratamentul, din cauza educatiei, de fapt din lipsa educatiei, a prostiei, a fricii de a-si lua soarta in maini, etc…ce crezi ca ar trebui sa faca copiii?
   sau ce crezi ca vor face copiii cand nu vor mai fi copii?

 44. Cand am citit acest articol voiam sa postez si eu video-ul cu de ce is bat barbatii femeile dar marian mi-a luat-o inainte 😆

 45. Am recitit de curand Morometii- fiind departe de casa mi-era dor de lumea mea romaneasca. Niciodata insa nu m-a izbit in carte exact aceasta violenta in familie..
  Ia amintiti-va cum se purta Moromete cu Catrina!..Sau cu copiii.. Mi-e teama ca viata bate .. cartea, ca sa zic asa. Uh!

 46. Poate ca ar trebui si femeile sa invete sa se apere. Chiar daca pare greu de imaginat, o femeie care stie sa se bata (chiar putin):
  1. In principu nu va fi batuta fiindca barbatului ii va fi teama de intoarcerea loviturilor.
  2. Daca e batuta, poate reactiona cu aceasi moneda. Apoi, sau se despart, sau nu o mai bate.
  Barbatii va bat fiindca ei stiu ca nu va veti apara (si fiindca sunt niste dobitoci, fara educatie)
  Luati cursuri de autoaparare, de arte martiale, box, etc.
  Sunteti mai mici si mai fragile dar daca stiti unde doare si cum sa loviti, veti avea cum sa infruntati “adversarul”.

 47. este oare adevarat ca o femeie sa gandeasca asa? sa i se para normal sa ia bataie de la sot? 🙄

 48. Nimeni nu vrea sa ia bătaie…..doar ca dacă discutam de un subiect care a crescut între-o familie in care mama era abuzata,va accepta acest lucru ca pe ceva normal…..nu exista oameni rai,ci doar oameni care suferă …..si ca o victima a abuzului emotional (niciodata fizic)pot sa spun ca pentru a depăși acest abuz,trebuie sa -ți schimbi “setarile”initiale….greu dar nu imposibil !

 49. vecina mea de la tara isi lua in mod regulat bataie de la sotul ei. Eram copil, nu ma interesau amanunte de ce , dar cand un alt vecina a sarit sa o apere( treaba se intampla de data asta la poarta casei lor, deci in vazul lumii)…ce i-a patit pielea, saracul…..a sarit ca o closca la el, ca ce se baga el, ca daca o bate barbatu-sau, e barbatul ei.Sa nu se bage el, un strain , la ea in treburile casei ei. 😀

 50. Bine m-ati convins. Nu o mai bat.
  Sper sa inteleaga

 51. A da într-o femeie este ca şi cum ai da într-un sac cu făină. Iese ce e bun şi rămâne ce e rău. Iar animalul sau…animala care foloseşte forţa fizică în relaţia lui/ei, este un animal. Iar animalele se adună. Dacă faci parte din rasa homo sapiens sapiens, nu există relaţii la nivel fizic. Şi acum un banc despre familia model.” Doi tineri căsătoriţi sunt invitaţi la masă de către o pereche în vârstă. La masă, bătrânul la orice cerere către soţie, i se adresa numai cu draga mea, scumpa mea, iubita mea, comoara mea şi alte cuvinte drăgălaşe. La finalul mesei, femeile rămân în bucătărie, cei doi merg în sufragerie la o ţigară şi o cafea. Tânărul se declară uimit de relaţia pe care o au cei doi soţi, întrebându-l pe acesta care este reţeta că acum după atâţia ani de căsătorie, foloseşte cuvinte drăgălaşe la adresa soţiei. La care bătrânul îi spune, “tinere, drept să-ţi spun, să-mi bag picioarele dacă ştiu cum o cheamă”.

 52. Eu am avut un soc atunci cand am participat la prima nunta. Stateam eu linistita si plictisita si asteptam sa aud de la popa chestii de genul: sa va iubiti, sa va respectati unul pe altul, sa faceti copii si sa semene cu voi amandoi, etc. Cand colo, ce-mi aud urechile: “tu, roaba lui Dumnezeu X, sa asculti de barbatul tau, sa iti fie frica de el si sa i te supui”. Evident ca robul lui Dumnezeu nu a primit aceleasi sfaturi.

  Am avut si eu o experienta cu un tip violent si ce m-a socat cel mai tare era ca nu-i venea sa creada ca l-am raportat la politie. Imi spunea ” cum?? M-ai dat pe mana politiei, ce ti-am facut? DOAR te-am lovit putin. Ce mare chestie ti-am facut, te-am omorat?”

  deci da….

 53. Hop si eu.
  Bunica mea,o frumoasa olteanca dar cu gura cat o sura, a luat bataie de la Bunicu 41 de ani. Patruzeci si unu de ani. A incetat s-o bata dupa ce a facut greseala sa faca acest lucru in timp ce eu eram in vizita la ea,pe la vreo 17 ani. I-am promis,ce-i drept,cam violent… ca-l ingrop in casa,sub pat,daca se mai atinge de ea. Cred ca cei cativa ani de arte martiale l-au convins,asumandu-mi si riscul de a nu-mi mai adresa vreo vorba pana a inchis ochii. Dar sa revin.
  In ultimele ei luni din viata,am adus-o la Bucuresti pentru a avea grija de ea. Desi nu mai putea sa mearga,era lucida la cei 82 de ani pe care-I avea. Intr-una din multele discutii pe care le-am purtat am intrebat-o asa: “Bunico,de ce ai stat cu Bunicu atata amar de vreme desi te-a batut ca pe coasa?” -si mi-a raspuns: ” Ai vazut,maica, tabloul ala din odaie, cu tact-o mare? Ai vazut ce frumos era?”
  Am ramas fara replica. Am realizat ca-l iubise atat de mult incat a fost dispusa sa-i suporte pumnii 41 de ani. Trist… dar adevarat.
  Apoi,Mami…
  Ramasa vaduva la 20 de ani, fireste ca a incercat sa-si reface viata. Din nefericire,toate incercarile ei(vreo 3 la numar),mai putin ultima, s-au sfarsit din pricina batailor pe care le primeam amandoua de la mandrutii care, dupa ce o luau de nevasta, isi schimbau comportamentul.
  Toate aceste lucruri vazute mi-au ramas incarnate in suflet si m-au facut sa-mi promit,eu mie, ca nu voi accepta NICIODATA ca omul de langa mine sa ma “atinga” cu vreun deget,indiferent ca voi fi nevoita sa dorm cu copilul sub podul Colentina. Si da. Am o relatie ,care s-a transformat in casnicie acum 10 ani,de 17 ani cu marea mea iubire,care nu si-a permis sa-mi adreseze vreo injuratura in tot acest rastimp,d’apai sa-mi trosneasca vreo palma. Din pacate, a fost nevoie de doua generatii de muieri abuzate din familia mea,sa se ajunga aici.
  Asadar……

 54. comentarii de pe Facebook:

  “Partea proasta este ca sunt femei care gandesc asa, nu iau bataia ca pe un abuz, ci ca pe un compliment.”

  “asta le e cultura….stii cum e, daca asta au vazut de mici…”

  “Intr-una din peregrinarile mele, am trecut cu masina pe langa un cuplu in plina altercatie, prilej cu care el ii cara pumni in cap ei. Am oprit ceva mai incolo si am strigat nu mai stiu ce, ca sa-l intimidez pe bataus. Replica stupefianta a fost a ei: “Ce treaba ai tu? E barbatul meu si face ce vrea cu mine:( Deci…. hiba e in alta parte.”

  “Mie mi-o povestit un pretin aşa: Cînd m-am însurat măi frate, era nevastă-mea crudă, că am luat-o de fată şi după nuntă cînd am dus-o acasă, am tras-o de o parte în grajd la vite, că acolo era mai tihnă să ne tăvălim o ţîră, şi după aia i-am spus: mă muiere, eu unul nu am de gând să te bat dacă domane fereşte faci de-ale strâmbe, da dacă o fi musai şi n-am încotro, apăi na ! Da să ştii că io nu am habar cum se bat femeile, eu ştiu să bat numai bărbaţi şi copii. Şi ca să te lămureşti vreau să îţi arăt ca să ştii ce te aşteaptă. Şi i-am ridicat fustele în cap, i-am dac chiloţii jos, am întins-o pe fîn şi i-am tras una cu cureaua peste cur de o ţîşnit sîngele şi s-o făcut vârcă vânătă. Ia o chirăit şi s-o rădicat iuta să mă înfrunte, da io am prins-o de păr şi am liniştit-o, iaca aşa mă muiere se bat copii dacă fac rele. Şi acum să îţi arăt cum bat io bărbaţii. Şi i-am tras un pumn în nas de i s-a rupt osu strepezan şi o rămas şi până în ziua de azi cu nasu strâmb. Şi cît se ştergea ea de sînge şi lăcrăma, am întrebat-o, na ai văzut cum bat io copii şi cum bărbat bărbaţii. Să îţi alegi cum vrei să te bt cînd o fi mementu ca să ştiu şi să îţi fac pe voie, ca să nu avem vorbe. Iaca şi de atunci au trecut treizeci de ani şi n-am mai atins-o nici măcar cu un fir de pai. Şi am casă de om şi muiere ca stâlpu.”

  “Abuzul femeii in familie nu este specific oamenilor mai putin educati si mai saraci, asa cum s-ar crede. Am vazut documentare despre violenta domestica in SUA si statisticile arata ca femeile intelectuale si cu venituri mai mari sunt abuzate cam in aceeasi proportie. Problema era mai mereu faptul ca nu depuneau plangere sau o retrageau. Drept pentru care in unele state demarase un program pilot, in care au facut instante speciale pt cazurile de violenta domestica, unde victima nu mai pitea sa retraga plangerea. Nu stiu cat succes au avut. La noi lucrurile sunt mai complicate si pt ca in cazul divorturilor sotul violent nu e obligat sa paraseasca domiciliul, iar fin lipsa banilor cei doi soti continua sa imparta aceeasi casa. Femeia ia practic bataie in continuare, doar ca e nemaritata pe hartie. In principiu cred ca se declanseaza niste mecanisme psihologice in capul unei femei abuzate si cred ca e foarte greu sa iasa din situatia respectiva singure. Lucrurile clar nu se reduc la “e proasta ca sta sa o bata”. ”

  “Problema abuzurilor a izbucnit după ce a bătut-o Marcel Cumîlcheamă pe cântăcioasa aia mică. Acuma, cultural vorbind, n-o să se schimbe românul și o să renunțe la palma educativă pe care i-o administrează consoartei zilnic/săptămânal/lunar, până când nu se lucrează serios la lege, atât la cuantumul pedepselor, cât și la aplicarea ei. Că are sau n-are dreptate, așa ceva nu se face. Divorțul e la fel de sfânt ca și căsătoria!”

  “mai bine neiubita…”

  “…si toate acestea pt ca ( in afara unor exceptii ) din toata istoria omenirii pana pe la 1789 femeia a inceput sa intre in categoria fiinta umana ! Marea lor majoritate dragutele de femei au folosit pe langa gospodaria barbatului !”

  “Și bunica (la fel trecută bine de 70 ani) mi-a dat “sfaturi” cel putin identice, printre care “să pupi pământul în calea lui că nu te bate” Asta era acum ceva ani, înainte ca “moartea să ne despartă” (ehei, și moartea asta e legată de un articol de-al Simonei, ăla cu “colega de la financiar”)”

 55. și încă:

  “Lasă-mă să râd. O jumătate din mine e din Hunedoara, trebuie să fii milostivă.”

  “nu-i de ris e de plins , cunosc foarte bine situatia asta din copilarie , si credeti-ma nu-i absolut nimic de ris e tragic !”

  “din pacate lucrurile exact asa stau si e tragic. e mentaliatea atat de inradacinata incat pari martian daca vrei a spune altceva. asta cu batutul si inselatul, cica cine nu face, nu e barbat. personal, in lumina,mai bine zis intunericul ultimelor evenimente din viata mea, exceptanad vreo 3 persoane, toate femeile mi-au zis la unison ceva de genul: barbatul fara ibovnica e ca piftia fara usturoi(replica Anetei Duduleanu din Gaitele). cum adica , nici macar nu te-a batut? la zid frate si kalasnikovul pe mine! n-am trecut nici eu de intrebarea cate palme mi-a dat, ca nu mi-a dat,a manacat doar multa piftie cu un TIR de usturoi.”

  “In concluzie trebuie educata mai intii femeia ! Groaznic daca si in ziua de azi femeile mai gindesc asa , ne meritam soarta .Pe de alta parte daca la majoritatea telenovelele sint in topul preferintelor si emisiuni gen “Capatos” , ce dracu sa mai zici !

  http://blog.transcena.ro/index.php/dmnews/statistici-alarmante-violenta-domestica-loveste-in-romania/

  “Eu tot citesc, de vreo doua ore, si postul Simonei si comentariile si nu-mi vine sa cred. Ori e o ipocrizie peste culmea masurii de crasa, ori, nu stiu, nene, in ce tara traiti voi. Am scris o carte despre violenta domestica. In viata mea, de 42 de ani, nu am intilnit O SINGURA femeie din Romania care sa nu fi avut parte de un episod de violenta domestica. Sigur, cele mai multe au reusit sa iasa din relatia abuziva -divort, si gata, de asta statisticile arata asa, dar va garantez, cu munca pe teren si cu documentare pentru carte, ca fenomenul urca pina la 80% -daca nu mai mult-, dintre femei. Sigur, e cool sa facem misto pe Facebook, sa ne dam rotunzi.”

  “nimeni nu facea misto. dar personal, prefe rputin umor negru. uneori ai nevoie. sincer. altfel, vorbesc din postura celei care 8 ani s-a ocupat de recuperarea copiilor abuzati fizic, psihic si sexual,din pacate ei sunt victimele sigure si de cele mai multe ori, imposibil de vindecat.mai ales cand mama venea si zicea:ieri am dormit afara cu copii,dar ce sa fac?rade familie/satul/rad neamurile daca divortez. femeia de aia rabda,ca e femeie! nu ai ce sa le faci. te simti atunci cel mai neputincios om. si da, am ajuns si in instanta sa depun marturie impotriva unui tata abuzator, cu toate raporturile medicale facute copiilor , f desptepti si cumniti si? si mama l-a iertat si traiesc si azi fericiti. copii??pacat de ce ari fi putut deveni.”

  “Voi nu vedeti aici o ciclicitate? Cind fetita vede cum si-o mama pe cocoasa de cind e copil mic, cam cum vreti sa i se para? Problema nu e ca femeile vor sa fie batute, problema e ca barbatii bat femeile pina ajunge norma un comportament deviant.”

 56. Buna ziua tuturor! Nus unt de acord cu violenta domestica si consider ca este necesara, in continuare, o ampla campanie de informare a oamenilor, nu doar a femeilor, cu privire la prevederile legii pentru combaterea violentei in familie( cea a lui basescu), astfel incat sa se ajunga la un grad de cunoastere a drepturilor si sanctiunilor existente. Femeile trebuie sa afle cui sa se adreseze in astfel de cazuri… prima institutie care afla e de obicei politia, dar se pot adresa si asis. sociali din cadrul primariilor, precum si altor institutii prev. in lege. De asemenea, foarte important, daca nu se doreste parasirea domiciliului si introducerea intr-un centru special, se poate cre ordin de restrictie pentru agresor… mergandu-se pana acolo unde, chiar daca locuinta este a agresorului se poate obtine ordin de restrictie. trebuie sa punctez faptul ca ordinul de restricitie se da de catre judecatorie si reprezinta o hotarare judecatoreasca, iar incalcarea hotararilor judecatoresti reprezinta o infractiune prevazuta de actualul Cod Penal.
  Deci, protectie legala exista, trebuie doar sa raspandim informatia si sa lasam oamenii sa aleaga ce cred ei ca-i mai bine pentru ei. 😐

 57. de pe FB:

  “dar eu ma intreb, oare la sarbi, bulgari, unguri samd (sau chiar la rusi, care doar gusta o data pe an la Pasti, nitica vodka :D) oare la aia in mediul rural barbatul ii aduce sotiei in fiecare seara un buchet de flori si o cutie cu bombonele? :)) hai ca nu cred ca numai la noi la tzara, femeia e bleaga si barbatu’ o bruta”

  “evident nu suntem singurul popor, dar presupun ca si bulgarii, sarbii, rusii, etc au o Simona Tache care le spune pe fata. Adica sper ca au si ei o asa persoana”

  “2013 ani de crestinism (femeia e sursa raului nu-i asa?) combinat cu superstitie cretina la romani cel putin”

 58. și încă: ” toata lumea vorbeste de cultura, dar nu tine cont de un element nelipsit al societatii din timpuri incerte: religia. abuzurile grosiere, unde se lasa pa si cu moartea femeii , se regasesc in societatile unde religia ocupa cel mai important segment al influentarii societatii. cautati in biblie, in coran, in hinduism… sa nu credeti ca in zona Asiei religia pregateste barbatul sa fie bland cu femeia (poate doar pregateste femeia sa fie mai docila, sclava psihica)… poate ca analizand si din perspectiva asta, religioasa, putem explica docilitatea si necesitatea pe care o afiseaza aceste femei… si nu in ultimul rand “normalitatea” barbatului de a bate femeia…”

 59. Normalitatea e cum spune subcultura locului. Ce e normal la noi e anormal la alţii. Şi viceversa.
  Înmormîntarea fără bocitoare mai e înmormîntare?

 60. Pai, asa se cuvine si asa este normal, ce sa zicem. Tie cum ti-o venit idea asta bizara ca n-ar fi ?

 61. […] găsești cu ochii în Discovery, la niște omizi scârboase, care tocmai se împerechează, pune-ți mâna la gură, ca să nu te trezești întrebând “Cu cine ținem în seara asta, […]

 62. Moni Macaroni

  Am avut niste vecini deasupra, el neamt, ea elvetianca. O batea de-i suna apa-n cap. Chemam politia cam odata pe saptamana si era groaznic cand ma trezeam duminica dimineata in urletele lor, mai ales ale ei. Cand ne am mutat, au iesit pe geam sa ne ureze “drum bun”, asta dupa ce nu mai vorbeam cu ei de luni bune si ne au zis (ea tocmai ce capatase o vanataie noua in jurul ochiului), “asa e, se mai cearta lumea din cauza situatiei financiare”.

 63. Cine are timp sa vada filmul acesta, va incepe sa inteleaga cam ce este violenta domestica cu adevarat 🙁
  “No One Would Tell (1996)”

 64. Anii ’70 -’75. Tata era pe santier, cu vreo 50 oameni in subordine, si aude CA nu este tocmai “respectat”. Prinde “un puiandru ” de vreo 19 ani la inghesuiala si ala ii spune : pe munca esti respectat, dar nu esti respectat ca barbat pentru ca nu iti bati nevasta! Seara ii spune mamei, ea nu se pierde cu firea : Vrei respect : o sa fii respectat o zi apoi trebuie sa adormi si te vei trezi pe lumea cealalta de mana cu Codin al lui Panait Istrati!!!
  Ai mei s au certat mult in 45 ani de casatorie cat au pana acum dar tata traieste 🙂

 65. tocmai ma cutremurasem de spaima: cum oare am ajuns sa ma inflamez in halul asta in mai 2016 la o postare din mai 2012?! sa fie oare vinovat neamtul ala … aaa… al…alzei…simainustiucum….in fine.
  o scuza am: subiectul e foarte ofertant!
  si daca mai vad ca sunt si altii…

 66. Despre pumn nu știu ce să zic, dar o bătaie bună la fund nu strică niciunei femei. Oricum e mai bine ca bărbatul să-și bată nevasta decât ca mama să-și bată copilul. Și cazul al doilea e (mult) mai frecvent decât primul. Iar dacă femeile își pot lovi copiii, de ce s-ar supăra că pe ele le lovesc soții??

 67. Pai eu am concret aici in Orastie , un etaj sub mine.Cu ceva vreme in urma, doamna in varsta de 65 de ani si-a luat palme de la sot pentru ca n-a spalat masina conform indicatiilor.In tinerete de sarbatori o lasa sa danseze cum se face la chefulete apoi o batea ca a dansat..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green