Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Mâna-ntinsă care spune o poveste te face de bani

Ieșeam acum câteva seri, cu Nic, de la Medlife Unirii, când ne-a apărut în față. Micuță, slăbuță, cu privirea asta:

Screen Shot 2014-08-07 at 18.22.57

Și-a-nceput:

– Ajutați-mă, vă rog din suflet, să cumpăr o cutie de lapte praf pentru copil, că l-am născut prematur și nu mai am ce să-i dau să mănânce.

Am vrut să intrăm în Medlife, să-i luăm de la farmacia de acolo, ne-a zis că n-au și că ne roagă să mergem cu ea până la farmacia cea mai apropiată, care era la Budapesta, de fapt. Am vrut să-i dăm 5 lei, nu și nu, că să mergem cu ea la farmacie, că n-are ce să facă cu 5 lei, laptele praf e 28 de lei și copilul ei n-a mâncat de aseară. Am plecat cu ea spre farmacie, timp în care ne-a vorbit continuu. Că copilul are 1 an și a fost cu el ieri la doctorul de familie, fiindcă nu mai avusese pempărși și i-a pus cârpe și s-a făcut carne vie la funduleț, iar doctorul de familie i-a dat gratuit o alifie, Bepanthen și i-a zis să-l spele cu mușețel și să-i dea cu Bepanthen. Că tatăl copilului a mințit-o că pleacă la lucru în Italia și a dispărut de tot. Că copilul e acum acasă, cu mama ei, care e pensionată pe caz de boală, fiindcă are angină pectorală și două preinfarcturi miocardice. Că mâine o să fie dați afară din casă, fiindcă n-au mai plătit chiria din ianuarie, pentru că în martie a murit tatăl ei și n-au avut bani să-l înmormânteze, s-au împrumutat ca să aibă cu ce să-l îngroape. Că stă pe la Eroii Revoluției și chiria e 300 de lei/lună. Că copilul, la un an, are doar 7 kile. Că l-a făcut și pe primul tot cu același bărbat, dar pe al doilea nici măcar nu-l știe, că a plecat înainte să se nască. Am întrebat-o la un moment dat de ce mănâncă copilul numai lapte, dacă are un an, moment în care s-a blocat un pic, după care mi-a explicat că îi ies dinții și nu mai poate să mănânce nimic altceva, că îl doare. Numai lapte mănâncă, de-aia s-a făcut și carne vie la fund, fiindcă face numai apă (“WTF?”, zic acum, dar în momentul ăla nu mi s-a aprins niciun bec, simțeam cumva că mă aburește, dar mila era mai puternică). Și n-are voie să-i schimbe laptele, numai d-ăsta pentru prematuri are voie să-i dea. Aptamil. Îl ia, de obicei, de la Carrefour, dar acuma n-are bani, de-aia ne roagă pe noi să-i luăm de la farmacie.

– O să vedeți că nu vă mint, mă cunoaște și doamna farmacistă!, mi-a zis înainte să intrăm în farmacie.

Intrăm și întreb:

– O cunoașteți pe fata asta?

– O cunosc, îmi zice, c-o figură acră farmacista.

– Dați-ne laptele praf de care are nevoie, cer.

– Nu îl am. Dar ți-am zis că nu îl am!, o țintuiește pe fată.

– Îmi pare rău, zic.

Și ieșim. Și simțeam și mai tare că ne mințise, când a reluat ofensiva, cu lacrimi în ochi.

– Dați-mi, vă rog, bani, să îl iau de la Carrefour, că nu am ce să-i dau copilului să mănânce.

I-am mai dat încă 15 lei, cu ăilalți 5 s-au făcut 20.

– Mai faci și tu rost de restul, i-am zis. Dacă m-ai mințit…

– Să fie păcatul meu, doamnă, dacă v-am mințit.

A luat banii și s-a evaporat instantaneu.

După vreo 5 minute, am știut sigur-sigur că ne-a mințit. Dacă voia laptele, ar fi cerșit lângă Carrefour, nu lângă Medlife. Știa că nu există laptele în farmacia aia (nici lângă ea nu cerșea, apropo, Simona Tache, inteligento care ești tu inteligentă, dăăăăăă!), dar a avut nevoie de drumul de 5 minute până acolo, ca să ne toarne în urechi toată povestea și să ne fezandeze bine. De ce tocmai lângă Medlife își căuta prada? Păi, de acolo ies oamenii ori fericiți că le-au ieșit analizele bune, ori necăjiți, cu cine știe ce boli, și deschiși către suferința unei tinere mame. Mâna întinsă care spune o poveste reușește să te facă de bani. QED. :mrgreen:

Nu-mi ziceți că vă era cunoscută schema asta cu laptele praf și că noi eram singurii care n-o știam. :mrgreen:

Ce alte povești mai spun mâinile întinse prin oraș? 🙄

93 comentarii

 1. Buna,
  Eu nu le mai dau din principiu. Si daca ar avea nevoie de bani si cersesc fara sa spuna o poveste, tot nu le dau. Nu rezolv problema existentiala pe care o au, deci nu le fac decat rau.

 2. De ceva timp ma tin sa-mi anunt colegii oraclisti ca nenea ala care se taraste in carje ba fara un picior, ba fara doua, prin pasajul dintre cladirile de birouri intra pe tura cam pe la 5 AM, cand in mod miraculos are 2 picioare functionale, costum si un Opel negru chiar bunicel. Se schimba tacticos in carpele mulgatoare de bani si da-i si cere. Traiasca turele de noapte cu surprizele aferente.

  • Multunesc Karioka am trimis si catre colegii mei milosi din Volksbank….il stiu si eu pe tip e un escroc….eu de regula nu dau,cand ii aud cersind ca nu au le raspund “nici eu nu am,doar ca eu muncesc nu cersesc”…..sau “am si eu trei guri de hranir, muta-te la urmatorul si cere”

 3. Are aceeasi poveste de cel putin 2 ani. O vedeam zilnic ori pe langa Medlife ori prin fata bisericii.

 4. Ce sa spun….inainte mai dadeam si eu bani oamenilor necajiti,batranilor in mod special ca mi se facea mila, dar de cand am auzit si vazut prin mass-media cum sunt “plantati” ,termenul acesta se foloseste “in brasla”, de catre diverse persoane dubioase si cum tin in spate o armata de puturosi ca sa nu le spun altfel,mi s-a luat si nu mi se mai face mila! Sa ma ierte Dumnezeu daca sunt prea pragmatica dar asta este,de unde pot stii ca banii pe care ii dau eu sunt folositi de persoana care ii primeste?
  daca incerci sa dai ceva de mancare se uita la tine de parca ii injuri!

 5. La AFI Cotroceni, la Intrarea Far, stătea o fetică de vreo 14 ani și vindea șervețele la pachet. ”Hai nenea, luați un pachet de șervețele, dați cât vrei Dvs.”

  Câteodată îi lăsam un leu, doi, fără să iau șervețele, deși fata insista. Anul acesta, cu câteva zile înainte de Paști, o văd din nou acolo, cu un bax de pachete de șervețele din care dăduse deja jumătate. ” Hai, domnu, vă rog, luați un pachet, vă rog io frumos, dați cât vreți dumneavoastră!” Mi-am zis să fiu darnic înainte de Sărbătorile Pascale și îi dau 5 lei. ”Vai domnu, mulțumesc! Ce bine! Luați șervețele!” Am luat un pachet. Hai, două, chiar rămăsesem în pană. ”Domnu, vă rog, mai luați unu, că strâng bani să mă duc să-mi văd copilașu, e la Schitu ( numaștiucare) în grija Părintelui ( amuitatcumîlcheamă) și mai am nevoie de 25 de lei să-mi iau bilet!”

  Mă simțeam mărinimos, tocmai luasem salariul, i-am dat încă 15 lei. Așa tânără, avea deja copil dar îl dăduse în grija unui așezământ bisericesc, probabil mergea des acolo să se roage.”Vai domnu, mulțumesc mult! Cum vă numiți?” O întreb de ce vrea să-mi știe numele. ”Vreau să mă rog pentru dumneavoastră, că ați fost așa de bun cu mine”

  ”Mă numesc Cristian”, îi zic. ”Mulțumesc, domnu Cristian, o să mă rog la Dumnezeu pentru Dumneavoastră!”

  Îmi simțeam cumva sufletul împăcat că am făcut o faptă bună. Dar atunci a încolțit îndoiala: oare știe la cine se roagă? O întreb: ”Știi la cine te rogi?” ” La Dumnezeu!” zice ea. O întreb din nou: ”Ia spune-mi, cine este mai mare în Sfânta Treime: Tatăl, Fiul sau Sfântul Duh?”

  ”Tatăl!” zise fata repede, zâmbind, ca și cum ar fi răspuns corect la întrebarea de un milion de euro. Deja mi se năruiseră speranțele că rugăciunea ei ajunge unde trebuie.

  Îi explic: ” E greșit. În Sfânta Treime, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh au aceeași importanță, sunt toți egali, trei persoane, un singur Dumnezeu.”

  ”Da, zise fata, asta în Sfânta Treime! Dar așa, în general. Tatăl este mai mare!”

  Am plecat, recomandându-i să mai citească Evangheliile. Aproape de casă mi-am pus întrebarea dacă știe, cumva, să citească și dacă povestea ei era adevărată.

  • O stiu pe pustoaica. Ce apreciez e faptul ca nu cerseste, face ceva pentru leul ala pe care-l primeste. Cat despre poveste, nu stiu daca e adevarata, dar in pauza de tigara sigur o gasesc si o intreb 😉

 6. Daca ma gandesc de cand o stiu pe tipa asta, copilul ala trebuia sa mearga la gradinita deja!

 7. Si eu i-am dat 5 lei. Atat aveam si ma grabeam spre munca. M-am simtit apoi vinovata o groaza ca nu mi-am facut timp sa ma duc cu ea pana la farmacie…

 8. De cel putin 2 ani in fata la Medlife Unirii e aceasta femeie care cerseste lapte praf sau bani..

 9. copilul ala prematur trebuia sa fie cam de grupa pregatitoare………………..

  eu am niste vecini. stau intr-o casa parasita d epe strada. am chemat protectia copilului,dar domnii au zis ca nu i-a gasit acasa in orele de program. sunt romani, tineri,sanatosi tun.,cum a nascut, pe zapada a luat copilul al cersit si asa de 6 ani.
  nimeni nuf ac enimic.parintii ei au vila.
  au zis ca decat sa mucneasca mai bine mor. le ies amandorura cam 3000 de lei/luna,ca nu cersesc zilnic, mai pleaca si in concedii

 10. in general, 90% dintre cei care cersesc au o retea in spate. copiilor daca le dati, le dati parintilor lor si asa tineti acasa niste criminali.
  si ei stiu asta.daca chemi politia, in 5 secudne apare sia dultul,care te injura .daca oamenii nu ar mai da,copiii aceia ar avea o sansa

 11. Am sa las un om cu mult mai inteligent ca mine sa spuna ceva pe tema asta :

  În postul Sântei Marii ma spovedesc parintelui Calinic.
  Printre altele: un fost coleg de puscarie mereu vine sa ma tapeze;
  duhneste a bautura si uneori îmi arunca-n obraz povesti sfruntate: ca i-a
  murit copilul si îi lipsesc banii de înmormântare — mie care stiu ca nu e tata.
  I-am dat ce i-am dat, apoi l-am respins. Simt totusi o neliniste. Dar ce sa fi
  facut cu un betiv!?
  Sa-i fi dat, ma întrerupe duhovnicul. Când mai vine, da-i, nu-l judeca! Si
  eu — zice — am un prieten betiv, un nenorocit si când vine pe aici îl omenesc.
  Da-i!
  Cât de bine îmi pare ca m-am facut ortodox.
  -“Jurnalul fericirii”, N. Steindhardt

  Fiecare face cum crede mai bine de cuviinta, eu incerc sa nu uit cuvintele de mai sus cand ajung intr-o situatie ca a ta, Simona.

  • da-i , tata, da-i cu bani in cersetori ca sa manance si gura lor ceva ! sa traiasca smecherul bine, pe spinarea fraierilor care muncesc. popa ala de-l sfatuia pe Steinhert sa dea bani betivilor : o minte bolnava.

  • Si parintele Arsenie Boca zice sa nu tot dai bani la cersetori ca ii incurajezi sa nu munceasca. Sa ajuti un om cautandu-i de lucru, mai degraba….sau sa ii dai de lucru (ex: imi speli geamurile si iti dau 50 lei).
   Ideea e ca si acesti parinti, desi au mai multa invatatura teologica decat noi, sunt pamanteni cu pacate si ei.
   Concluzia e ca fiecare face cum crede de cuviinta, numai sa nu judece pe ceilalti

 12. O stiu pe tipa asta de ceva vreme pentru ca a incercat sa ma impresioneze si pe mine ,dar nu a reusit.De mintit nu cred ca minte pentru ca am vazut cum intra cu diverse persoane pe la Mega Image de la Budapesta si iese cu pampersi,lapte praf si alte chestii pentru bebelusi.Deci probabil ai facut o fapta buna….sau nu!

 13. hmmmm,am scris cateva randuri la 8:49 aici ,
  vis-a vis de subiect,nu au aparut,sa inteleg ca nu au primit aprobare admin?ciudat,pe viitor nu ma voi mai obosi sa dau vre-un comment! nu are sens……

 14. Ha, mi-aduce aminte de un individ care cerea bani prin centrul vechi cu ceva care sper că nu era fică-sa înfășată în brațe. Erau – grade cu vânt. Spunea că e bolnavă fetița. De obicei mă înmoaie treburile astea, dar ăstuia i-am dat doar sfatul să nu o mai țină în frig dacă e așa bolnavă.

 15. “Nisa” asta a mamelor care cer pentru “copilasi” e foarte buna, iar treaba cu farmaciile vad ca se poarta in toata tara…

  Eu sunt in Sibiu si in zona centrala (unde este si Spitalul de Pediatrie) aparusera intr-o vreme o multime de “mame necajite” (unele chiar imbracate ca de spital), care te cheamau la farmacie sa le iei una-alta, apoi se intorceau cu produsele si bonul, cerand sa li se returneze banii…
  Dupa ce farmacistele din zona s-au prins care-i treaba, au inceput sa avertizeze clientii despre inselatorie, iar atunci placa s-a schimbat: femeia necajita te trimite doar pe tine, naivul, sa-i cumperi una-alta (de obicei lapte praf, Pampers, Bepanthene sau alte produse cu valoare mare), spunand ca ele asteapta musai pe cineva sa le aduca nu-stiu-ce si nu pot pleca din locul acela ca sa nu rateze intalnirea cu celalalt binefacator… tu mergi la farmacie, iei un lapte praf, i-l dai – de obicei cu tot cu punga si cu bonul din inauntru, poate chiar mai pui bonus inca un produs pentru copil – ea se intoarce la farmacie cu povestea ca nu mai are nevoie de lapte pentru ca a primit altul, ca nu-l mai poate da copilului pentru ca a facut diaree si are nevoie si-i da de la spital fara lactoza etc. Si, din nou, cere banii pe produs. Legal, are tot dreptul… iar farmacistele, desi inteleg inselatoria, spun ca nu pot face nimic.

  E o industrie intreaga a cersitului, construita in jurul farmaciilor si a spitalelor de copii…

  Eu m-am bagat, anul trecut, pana in gat sa ajut o familie pe care o descoperisem in strada; dupa ce am demontat toate minciunile cersitului, ca pe foile de ceapa, am pus in picioare o intreaga campanie on-line de ajutor, am ajuns pentru ei la Politie, la tv si intr-o gramada de locuri unde nu voiam sa ajung, am luat in spate chiar si ajutorul rudelor lor… si, dupa eforturi continue de mai bine de 1 an (bani adunati de la oameni de buna credinta, obiecte, drumuri, timp gramada investit in treaba asta etc.), femeia aia e in acelasi punct: nu munceste “pentru ca copiii” si pentru alte motive aberante, timp in care se multumeste sa traiasca in conditii crunte si sa manance odata la 3 zile, dar sa stea acasa cu cei doi copii – adica sa se uite la tv, sa-si faca unghiile cu oja ieftina (cumparata la comun cu celelalte femei din caminul de nefamilisti in care sta), sa fumeze tigari la bucata, pe datorie si sa stea la taifas in fata caminului, cat e ziua de lunga… si, cand copiii realmente ajung chinuiti de foame, suna in lacrimi amare pe toti binefacatorii ei si implora pentru o plasa de mancare proaspata (pe care mereu se indura sa i-o cumpere cineva).

  As putea scrie un roman despre tehnicile de cersit si despre cum noi, micii filantropi de ocazie, suntem la fel de vinovati ca si ei de incurajarea cersitului in acest fel. 🙁

  • Nu pot sa cred! Stiu campania ta, ba chiar am si ajutat la un moment dat! N-am mai urmarit desfasurarea de forte, n-am mai fost la curent cu ce s-a mai intamplat cu Lavinia – despre ea cred ca e vb! In continuare nu pot sa cred ca toata munca a fost degeaba….

  • Andreea, n-a fost chiar degeaba… dar n-a iesit deloc atat de bine pe cum am visat eu.
   Tocmai m-am mobilizat sa scriu un amplu update pe blog, azi sau maine… daca urmaresti, voi povesti acolo pe larg tot ce am facut. 🙁

 16. de la Bruxelles, de pe langa biserica romaneasca, cersea in romana.
  Un roman se opreste si ii da ceva, intra in vorba, ca e greu pe strada, ca e vremea umeda si rece, ca de vrea un job / inapoi sa se intoarca (omul convins sa o ajute sa revina in ro, la familia ei). La care cersetorul reactioneaza: pai nu castig nimic, cine imi da mie 200 euro pe zi ?

  Nu mai dau nimic la cersetori. Ofer lucruri ramase, o mana de ajutor copiilor din familii f. sarace, bani cazurilor de ‘scolarizare’ a copiilor inca in familii. Nu incerc sa judec parintii, pt ca intodeauna voi gasi ca situatia critica e datorita lor.

 17. mihai,dar cand dai unui batran sau copil care e folosit de altii tocmai pt ca primeste bani si faci,de fapt un rau?

 18. carla,
  patita-s si eu:
  4 copii, fac punct de strangere hainute, primesc din toata tara, fac nespe mii de pachete si le trimit. replica lor, cu tigar ain mana:da la presa de c enu mais crieti,ca n-am mai primit niciun ajutor d emulta vreme.

  alt caz, ea sta acasa cu cei 3 copiii, unul f mic, el are astm, e instalator, deci nu poate munci,ca are astm si intalatiile presupun alergeni.el cazut la pat, drama, foamete. ei nu ii vine in cap angajarea, lui sa isi schimbe locul de munca.
  dau haine venite direct din germania, multe cu eticheta. mi le aduc inapoi,ca nu-s de firma.

  prietena mea cea mai buna a muncit pana pe 2 august, pe 7 august a murit, de cancer.
  nu am cum sa te cred ca nu poti munci.

  la gradi, la fi-miu, vreo 20 de copii sunt la social,adica nu platesc din motive de saracie crunta acasa. maimicile lor staua casa si socializeaza in fiecare zi cu tigara si cafeaua aferente, in fata gradinitei. pe doua le cunosteam. intru in vorba sia flu ca nemunca este cauzata de doua replici: am grija de copil. sunt bolnava(spasmofilie, dureri de sale, ameteli). copiii sunt vai mama lor, galbeni,p[ermanent bolnavi,ca nu au bani de medicamente.

 19. Dar cei care au doctoratul in cersetorie se numesc politicieni: a propos de te povestile care te fac de bani. Ei au pus bazele Academiei cersitului/prostitului. Avantajele in cazul lor sunt mari: Iti ofera comoditatea de a sta in fotoliu urmarindu-le discursul pe sticla, in loc sa te “tarasca” intr-o plimbare caritabila intre doua farmacii…

 20. Totusi, de ce i-ai dat bani?
  Si de ce ai mai povestit toata intamplarea?

  Romanul nu e credincios, e doar superstitios.

 21. nike, daca inteleg bine, tu zici asa : cand ii dau bani unui cersetor fac un bine pe moment dar un rau pe termen lung, iar daca nu i-as da bani as face un rau pe moment dar un bine pe termen lung … hmmm, cred ca ne pripim in a judeca ce e bine si ce e rau, cu toate ca suntem indemnati la a “nu judeca pentru a nu fi judecat”.

  Nu stiu daca ai dreptate sau gresesti, (dealtfel e irelevant, e mai relevant cum ne simtitm vis-a-vis de faptele noastre), cred in schimb ca de asta exista liber arbitru si nu exista “soarta”, pentru a ne face propriile alegeri, intemeiate pe convingeri, sentimente etc. Dealtfel, am si zis la final, fiecare e liber sa adopte ce comportament crede ca il reprezinta.

  Mai am un citat din acelasi om, in a carui carte am gasit cateva idei si sfaturi pe care am incercat sa mi le insusesc ca principii morale in viata :

  Milosului nu-i pasa daca cersetorul a vândut paltonul pe care i l-a daruit, macar ca s-a
  dus cu banii de-a dreptul la cârciuma. Paltonul îl poarta Hristos.
  -“Jurnalul fericirii”, N. Steindhardt

  ps : nu, nu-s vreun habotnic care toata ziua numai asta face, studiaza Biblia ca sa le poata da in cap semenilor cu citate si pilde :), ma consider un om normal, adevarat, crescut de bunici si parinti cu frica de Dumnezeu, dar am si bune si rele, ca oricare dintre noi.

  • Iti dau dreptate. Si tie si lui Steinhardt. Exista insa o mica problema de realitate imediata, ca sa-i zic asa. Steinhardt putea (si pe buna dreptate, repet!) sa spuna ca trebuie sa dai celui ce-ti cere fara sa te intrebi daca e bine sau rau ce faci, cat timp in sihastria in care traia el un cersetor era o “rara avis”. In centrul Bucurestiului sau al unui oras cat de cat rasarit poti ajunge, urmand preceptele atat de corecte predicate de Steinhardt, la sapa de lemn in cateva zile. E meschin ce spun, dar nu toti pot avea taria de a da totul nevoiasilor. Asa cum dealtfel spune si Biblia. Tu ai avea-o?

  • Adi, nu trebuie sa cauti foarte mult ca sa afli ca Steinhardt nu a trait toata viata in sihastrie; ba dimpotriva, as spune ca majoritatea anilor i-a trait printre semenii lui, noi cei multi, si mai putini printre calugari, cei putini. Nu te obliga nimeni sa dai tot ce ai, pana ajungi “la sapa de lemn in cateva zile”, cum zici tu; iar la intrebarea din final cred ca fiecare trebuie sa isi raspunda lui insusi. Repet, fiecare isi face propriile alegeri dupa putinta, cunostinte, sentimente, convingeri, etc.

   Apropos, sa nu crezi ca mie imi iese de fiecare data; nu, sunt dati (nu stiu sa dau un procent fiindca nu traiesc in procente) cand nu pot sa trec peste prejudecati (sau orice altceva e in mine care ma opreste sa dau ceva celui care are mana intinsa, daca nu fizic, din priviri) si apoi stau si ma gandesc ce m-a facut ca sa trec pe langa el ca si cand n-ar fi acolo … Pentru mine, subiectul asta e inca “work in progress” :), mai ales partea practica, fiindca la teorie fiecare e bun 🙂

 22. nu conteaza natia (adevarat tiganii sunt mai numerosi din varii motive) … oriunde exista oameni care pur si simplu nu vor sa munceasca nici daca le mor copii de foame… de aceea exista de mii de ani mai multe stratificari sociale: unii au o problema cu munca, altii au constiinta, altii tin la morala/religie etc – fiecare ne alegem drumul – daca acei copii vor muri de foame dragilor nu e vina voastra. E vina voastra daca ai vostri patesc ceva. Vreti sa ajutati? Sunati la politie (cat mai multi dintre voi, daca 100000 de oameni suna la 112 ptr. ca exista cersetori credeti-ma ca se va intampla ceva, poate nu colosal dar se va misca ceva ptr. ca asa functioneaza societatea umana: in doua viteze; incet si pe loc :D). A si era sa uit: platiti-va impozitele (daca nu-ti convine aici atunci in alt stat – e problema fiecaruia). In rest – sa fiti iubiti! 8)

 23. Era si anul trecut, prin iunie – acum ca am citit la tine imi aduc aminte! Ieseam de la Medlife, exact prima varianta, fericiti ca erau rezultatele bune. Mi-a zis doar de lapte, nu de lapte praf. Am intrat intr-un magazin langa si i-am luat o cutie de lapte, stiu ca m-am si gandit ca exista varianta in care sa se duca cu ea inapoi si sa-i dea banii…

 24. mihai, banul dat, primit tine copilul in strada, batranica la fel. fara bani unul ar fi la orfelinat,und emacar are unde dormi si ce manca,alta ar fi la azil, iar cei care ii exploateaza ar trebui sa munceasca.
  fac un bine in masura in care sun la politie, ia copilul si ii da un trai uman.nu fac un bine dandu-i bani copilului pentru ca intretin o stare de pacat: a parintilor, a viciilor si faradelegilor lor.
  i-am dat, printr-o asociatie, 3 perechi de cizme unui copil care ceresea descult pe gheata. mama lui i le-a vandut pe toate pt ca,de cand era incaltat,aducea mai putini bani acasa.
  orice ban dat unui copil e o za de la lantul prin care il leg de scalvie si exploatare, pentru ca stiu circuitul banilor.

  si mai stiu un copil ca acesta pus sa cerseasca de mama lui, romanca. a fost luat de matusa cu atoritatea tutelara, infiat de ea………………..9,56 la capacitate, asijderea la BAC, termina facultatea acum.avea 13 ani cand l-a dus matusa la scoala.

  si mie imi place Steinhardt. jurnalul fericirii e cartea mea de capatai.

  • nike, eu am redus “problema” la ceva (macar in aparenta) foarte simplu : ma simt ok sau nu sa trec pe langa cersetor fara sa fac nici un gest ? De cele mai multe ori nu ma simt ok sa fac asta, prin urmare prefer sa am portofelul mai “usor” cu cativa lei decat constiinta incarcata cu nepasarea mea. Nu am stat niciodata sa investighez povestea din spatele fiecarui cersetor, e asta comoditate, nepasare ? Nu stiu, fac ceea ce ma face sa ma simt bine cu mine insumi. Poate e egoism, hedonism sau mai stiu eu ce altceva, dar prefer sa raman la gandirea asta simplista : fac ceea ce imi da confortul personal, fara a calcula posibilele implicatii de gradul n al gesturilor mele.
   E bine, e gresit ceea ce fac ? Care e realitatea care defineste fara putinta de tagada ce e bine si ce e rau ? Daca ea exista (si eu cred ca exista), sunt convins ca e in afara cunoasterii umane. Deocamdata, imi ajunge ca fac ceea ce simt ca e corect si ca ma simt bine facand asta.

   Si bineinteles ca aici mai bag un citat din Steinhardt 🙂
   – … ca siguranta si logica absoluta nu avem, dar
   stim întotdeauna ce se cade sa facem, modest; stim! Cu alte cuvinte,
   Dumnezeu e cu desavârsire absent în lume, dar e si cu desavârsire prezent
   înlauntrul nostru, asa cum spune Kierkegaard, asa cum a tunat si Sf.
   Bonaventura; Dumnezeu este eminamente prezent sufletului, ba si chiar
   imediat cognoscibil.
   -“Jurnalul fericirii”, N. Steindhardt

  • Mihai, nici eu nu m-aș fi gândit să investighez povestea, doar că i-am dat femeii 5 lei și a început să insiste că NU, NU ÎI AJUNG 5 LEI, EA VREA 28 DE LEI PT LAPTELE PRAF SAU SĂ MERG SĂ ÎI IAU LAPTELE. și atunci am devenit atentă la poveste, pe jumătate conștientă fiind, chiar în timp ce-o ascultam, că nu e reală. și am ajuns să îi dau 20 de lei din cei 28, păstrându-mi dreptul de a crede (cam de 8 lei, așa :)) că nu am fost păcălită chiar 100%. 🙂

  • Simona, eu nu le dau intotdeauna cat imi cer, le dau cat imi permit, cat pot. Sau nu le dau. Se intampla sa trec pe langa diversi fara sa ma uit macar la ei. Si da, am patit si sa fiu (aproape) injurat fiindca am “indraznit” sa ii dau mai putin decat solicitase 🙂

   Evident, majoritatea dintre ei sunt cu “state” vechi, ajungi sa ii recunosti de la distanta, ajungi sa le stii si povestile, rostite, cantate sau scrise (cat mai agramat cu putinta, de parca un scris ingrijit si corect gramatical ar fi mai putin pasibil de mila :P). Cu toate acestea, raman la cuvintele gasite in “Jurnalul fericirii” : “Când mai vine, da-i, nu-l judeca!”. Sigur, daca poti. Fiindca, chiar daca stim ce ar trebui sa facem, adesea nu suntem in stare.

  • tu, omule naiv, esti cauza ptr care copiii aia amarati stau in strada. ptr ca tu ii alimentezi cu bani. daca oamenii ca tine ar disparea, cersetoria ar disparea.

 25. Cersetoria, evident cel mai profitabil si mai comod job.. Cunosc (din vedere) un batran cersetor din Focsani, fara picioare, amarat si vai de el (la prima vedere), care se pare ca detine o vila de toata frumusetea…

 26. Macar avea o poveste de spus, ceva cu care sa te impresioneze. Am vazut cersetori care stau pe jos, cu paharul in mana si o privire tintuita inainte si… goala. De obicei sunt drogati si incearca sa mai faca rost de alte droguri.

 27. Am si eu o poveste din Piata Romana. Dimineata intre 9-11, o doamna spre 45 de ani cu cercei din perle si invariabil cu o fusta scurta cerseste la Coloane. Primeste sume mici pe care le schimba in bancnote mari la famacia Sensi Blu, varianta confirmata de farmacistele de aici. Sustine ca are datorii!

 28. nici eu nu mai dau bani pe strada, desi uneori mi se rupe inima … dar am trecut prin unele experiente asemanatoare si o povestesc numai pe asta: o femeie care cersea linga Mega Image-ul de la Tineretului … cu copilul in brate … sa-i dau bani sa-i ia o cutie de lapte copilului (nu lapte praf. copilul era marisor). Am intrat in Mega, i-am luat o cutie de lapte UHT, sa nu se strice cit mai sta ea pe-acolo, i-am luat si niste biscuiti, o piine … ma rog, mai multe. Si i le-am dat cind am iesit. Mi-a aruncat o privire atit de scirbita incit era evident ca nu de laptele ala ii ardea ei … asta a fost picatura care a umplut paharul. De-atunci nu mai dau bani pe strada. Prefer sa donez prin sms.

 29. Deci, feeling-ul nu m-a inselat cand mi-a spus ca-i o impostoare. Sigur era aceeasi fiinta cea care a incercat sa ma pacaleasca si pe mine cu aceeasi poveste. Tot in fata la Medlife Unirii, tot copilul prematur care are nevoie de lapte praf… De mai multa vreme isi face veacul pe acolo, ca eu am intalnit-o prin iarna…

 30. …imi pare rau ca NU MAI AM FORTA NECESARA SA …insirui,”B A S M E ” despre …cate ” MAINI-INTINSE CARE AU SPUS O POVESTE , ..NU, MAI MULTE POVESTI…cu care AM FOST FACUTA….de BANI…si de …BUNURI…de divere valori…….FIIND TEPUITA “CALUMEA la BUZUNAR…”….si nu de una ci de mai multe persoane…..FAPT care cred ca l-am evidentiat …pe pagina /profil fb……pana …si la imobile…..de cei….APROPIATI____

  ….AS VREA SA __ATENTIONEZ :
  _DACA ni s-a intamplat…”TEPUIELI–prin “mana intinsa care spune o povese …”iti STOARCE CONSTIINTA “___INTERVINE, EMOTIONAL__numai , asa cum ati constatat pe FONDUL…unei stari “PASAGERE ” sau mai putin ,sau mai mult pasagere …de oarecare “LABILITATE”..de MOMENT, creata de motivatii NUMAI SUBIECTIVE PERSONALE sau de FAMILIE

 31. Eu am oferit la un semafor, unui baietel care cersea, cel mai frumos mar pe care il aveam, era mare si rosu, si natural 100% BIO din curtea bunicii. Si stiti ce a facut baietelul cu el? L-a aruncat cu ciuda pe asfalt! de atunci nu mai ofer mancare cersetorilor, bani nici atata, cu banii ma lecuisem demult!

 32. m-am intalnit si eu in martie cu mama de la medlife, pe atunci baietelul avea 7 luni 🙂 iar eu eram bulversata pentru ca tocmai aflasem ca sunt insarcinata.

  tot asa am mers pana la farmacia din Budapesta, tot asa nu aveau Aptamil, dar farmacista de acolo mi-a confirmat ca e o mama amarata, asa ca pe mine a reusit sa ma tapeze de ceva mai multi bani (chiar daca erau ultimii mei bani din buzunar). in general, eu nu rezist povestilor de genul asta, iar daca mai sunt implicati si copii, sunt victima sigura 🙂

 33. Intreaba-te tu pe tine in primul rand de ce dai atunci cand dai. Daca dai ca ti-e mila, atunci nu mai scarma si nu mai cerceta. Da-i si las-o asa, si nu-i mai indemna pe altii sa spuna si ei cum au fost fraieriti. nu starnesti nimic bun in oameni cu demersul asta.. Daca dai ca sa te dai mare ca dai, nu mai da deloc, pana la urma o sa observi ca nu-ti face nimeni o statuie la Romana si o sa-ti para rau dupa tot ce-ai dat.
  In principiu, sfatul meu pentru astia care dau si apoi comenteaza o saptamana cum au fost ei inselati in intentia lor superioara este sa se lase de sportul asta ca nu se “numara” nicaieri.
  Dati daca va starneste mila, daca nu nu.
  Si daca va e mila, atunci nu mai murdariti sentimentul asta nici prin povestirea faptei catre altii, nici prin disecarea povestii care v-a fost servita.
  Mila este unul dintre putinele sentimente curate care mai misca planeta asta intr-o directie buna. Conservati-o si lasati-o asa curata si sincera cum e si dati-le la dracu de povesti despre lacrimi si mere si hainute si banuti dati care -ca sa vezi- nu erau nici meritate si nici apreciate sau mai rau, de fapt in locul lor banii erau mai de dorit.
  Long story short, dati atunci cand va e mila si nu mai vorbiti apoi despre asta. Iar daca suspectati ca e vorba despre o inselaciune, chemati politia. O sleahta de corporatisti care dau din paste in paste un ban unui cercetor da’ fac aici un simpozion pe subiect de zici ca e pasiunea lor de week-end nu fac 2 parale. Inca o chestie: Astia care sunteti siguri ca in spate e o retea bine pusa la punct: Sunteti ok cu ideea ca aia 5 lei pe care voi ati hotarat sa nu-i dati ca sa faceti un bine pe termen lung fac diferenta intre un somn linistit si o bataie sora cu moartea? pentru ca daca la atat se reduce contributia voastra la binele pe termen lung al copilului, la hotararea foaaaaaarte dificila de a nu-i da nimic, vestea e mindblowing: seara o incaseaza zdravan ca nu si-a facut norma, sau in cel mai bun caz se culca nemancat. Usor cu ipocrizia pe scari!

  • eu dau des, și pe stradă, și direct în conturile unor oameni bolnavi despre care aflu de pe internet. mai dau și din timpul meu mult, ca să ajut tot felul de oameni și de cauze. din poziția asta, mai că mă simt îndreptățită să-ți răspund cu “hai sictir” la acuzația de ipocrizie. totuși, o să-ți răspund altfel: 1. chiar dacă ți-e milă, nu poți să nu te prinzi când povestea e falsă și cusută cu ață albă. doar dacă ești puțin tâmpițel și nu te duce capul nu te prinzi. uneori, deși ți-e clar că nu e adevărată povestea, dai, alteori nu mai dai. cerșitul e atât de extins încât a ajuns să conteze MARKETINGUL, felul în care ți se vinde o poveste tristă, felul în care ți se scot banii ăia din buzunar. e un fenomen interesant, care merită observat și chiar discutat; 2. asta cu “faceți cutare lucru, dar nu mai vorbiți despre el”, spusă așa, pe un ton ușor discreționar, sună foarte mișto. nu mai bine ne faci o listă cu ce avem voie, în general, să facem și ce nu? 😉

  • Draga Simona Tache, daca postarea careia i-ai raspuns ti-a produs un disconfort fie si numai pt 5 minute, te rog sa ma scuzi. Adevarul e ca am fost acra si am judecat prea aspru, tot si pe toata lumea. Imi pare rau, imi iau sictirul si ma car cu el sa-l dau de pomana unui cersetor cu scenariu invatat pe dinafara 🙂

  • la toate problemele tale, solutia e una singura. nu mai dati bani cersetorilor. chiar daca mananca bataie seara, nu e treaba noastra. sa se duca politia sa-i aresteze pe mafioti, nu sa le dau eu bani ca sa traiasca bine merci pe spinarea noastra. la cata mizerie este in societatea omeneasca, nu exista solutii facile de rezolvare .

 34. In Pipera, pe langa metrou este o tanti care cerseste de cel putin 3 ani. Exista si in Libertatea un articol despre ea cu titlul “Cancerul, blestemul meu” (nu vreau sa dau link dar cine vrea il poate gasi usor pe Google). De obicei are articolul respectiv prins in piept.

  De cand am vazut-o prima oara mi s-a parut suspecta pentru ca nu arata a o persona care este atat de bolnava precum pretinde. In articolul din ziar, articol din 2011, spunea ca doctorul i-a spus ca mai are 1 an de trait. Uite ca suntem in 2014 si ea arata neschimbata si vine la “munca” aproape zilnic.

  In ultimele luni a mai adaugat un carton pe care intial era scris ca are nevoie de bani pentru operatia copilului ei (!) insa acum a revenit la a cere bani pentru ea.

  Sunt sigur ca toti cei care trec dimineata prin Pipera au vazut-o cel putin odata. Frumos, nu?

  • poți să ai cancer și să nu arăți ca și cum ai avea. poți să te lupți cu boala asta și 10-20 ani, nu doar 3. asta, așa, ca fapt divers 😉

  • etk.Te-ai oprit sa vorbesti cu suspecta vreodata?

   Inainte sa postezi un comentariu la adresa cuiva,asigura-te ca este adevarat.
   Eu m-am oprit si am vorbit cu ‘suspecta’,si nu as dori la nimeni greutatile care ii apasa pe umeri.
   Problemele ei sunt mult mai grave decat ce scrie ea pe cartonul ei.
   Oare mai exista speranta,ptr oamenii cu adevarat saraci?V-ati intrebat ca unii oameni sunt nevoiti sa cerseasca ptr a suprevitui in Romania?

 35. Nu va inteleg si pace. Stiti foarte bine ca asta e o industrie si tot contribuiti la cifra ei de afaceri.
  Vreti sa faceti un bine real? Mergeti la un camin de batrini. Mergeti in persoana, doamnelor, mergeti cu orice, fie si biscuiti, niste mere si niste hirtie igienica, o patura veche, orice nu va mai trebuie. Incercati, va rog. Si mai apoi vedeti daca va mai impresioneaza vreun cersetor, oricit de buna i-ar fi povestea.

 36. Era acum doua veri, intr-o seara, in Piata Operei din Timisoara. Noi, la plimbare, Trecem pe langa un tip care se taraia pe jos cu mana intinsa, la cersit. Ca n-are picioare, ca nu poate munci. Bun… In fata noastra, de mana, doi batranei. Se opresc si ii dau aluia 5 lei. Ne miram in sinea noastra, si trecem mai departe, in timp ca il studiam pe cersetor cu coada ochiului si ne gandeam cum i-au dat saracii pensionari 5 lei aluia, probabil din pensia lor de 3-400 de lei. Si daca sa ii dam si noi sau nu. Dar ceva imi spunea sa nu ii dam. A fost o intelegere tacita intre mine si sotul meu, din priviri.
  Peste putin timp, auzim zgomot. Omul nostru fugea traiandu-se (!) inainte, trecand pe langa noi. La primul colt, face dreapta. Noi, intamplator, la fel. Si-l vedem cum isi scotea picioarele indoite de prin pantaloni, Apoi se ridica, isi aprinde o tigara si pleaca. Si noi ramanem si ne uitam la el cum se duce pe picioarele lui.

  Si alta poveste este de prin 2008, in Arad, seara, la semafor. Vin doua fete la cersit. Ma uit si ma uit si ma uit la ele.. si le dau ce aveam prin masina, marunti. Erau cativa lei, adunati. Si una intinde mana, eu ii pun banutii in mana si ea…… se uita le ei, ii arunca pe jos si pleaca zicand ceva… S-a facut verde si a trebuie sa plec. Cu un gust amar.

 37. Chiar daca perioada de timp in care ai fost cersetoare a fost relativ mica, totusi tu nu esti ca ei. Curatica esti, la moda esti, blog ai, sot legitim ai, esti un exemplu de fosta cersetoare care are un rost in viata.

 38. poate cel mai bun articol la tema spinoasa de ieri, felicitari Mihai

  http://www.catavencii.ro/editorial/despre-plimbarea-pe-aratura-a-unora/

 39. observ niste fetze vechi pe aici: neamtu tiganu, Sandman

  pe unde mai sunt nedormitul si ceilalti? parca era si bleen

 40. Eu am patit-o cu una care spunea ca doar ce a nascut si i-a murit copilul la maternitate si nu are bani sa-l ia de la morga. Plangea atat de tare si era atat de serioasa in ce facea incat am crezut de mi-era o mila de muream, DAR norocul meu a fost ca nu aveam niciun ban la mine.
  Dupa mai putin de un an, eram la un suc la o terasa cand am vazut-o iar….aceeasi poveste.
  Instant m-au apucat nervii…cu asa ceva nu te apuci sa minti ca sa cersesti.
  I-a dat ospatara 5 lei si a plecat.
  Am intrebat-o daca i-a zis aceeasi poveste si mi-a zis ca i-a dat 5 lei sa dispara imediat sa nu deranjeze clientii fara sa-i mai zica povestea

 41. daca eu o intalnesc pe strada, pur intamplator, pe numita cruela cu villa mare
  si ea imi cerseste ceva, de examplu, mana
  eu i-o dau toata cu propietar cu tot,
  ca stiu ca-i fata buna.
  da buna rau, nu asa…..

 42. eu am alta problema. la mine in bloc e un nene bolnav cu capu’. bolnav pe bune, schizofrenenie, pensionat medical de 10000 ani, o pensie mai si amar (ceva sub 300 lei). a venit de vreo 2 ori la mine la usa sau m-a abordat pe strada pt ceva de mancare (acasa; a luat-o, nu s-a uitat urat, n-a aruncat) sau 1-2-3 lei. i-am dat. problema e ca de fiecare data o lua prin balarii rau de tot si mie, una, mi se cam facea frica. nu ca de venea violent, dar pur si simplu batea campii cu mareeee gratie, se tinea scai si nu prea te lasa sa pleci/inchizi usa, etc.
  pe strada e mai simplu, intru la metrou si gata, dar suna mereu seara si, cum v-am zis, mi s-a cam facut frica (locuiesc singura), habar n-am daca intr-o zi, daca vede ca nu-i bag in seama aberatiile n-o sa devina violent sau ceva de genul (sunt si genul minuscul, mi-ai dat o palma, m-ai trecut prin pereti). nici nu ma mai uit pe vizor sa vad cine e. si poate, totusi, intr-o zi o sa fie altcineva care chiar are vreo treaba cu mine.
  nu e problema de bani, am ii dau, n-am nu-i dau, dar mi-e frica sa-i mai deschid chiar si cand am ceva de dat.

 43. Eu practic alt sistem cu cei care imi cer. Le ofer ce am, niciodata nu dau bani. Dau o chiar si cate o tigara, respectiv vreo bomboana sau un sendvis sau ce am prin masina/ geanta.
  Cred ca asta e cea mai buna solutie – ajuti concret, fara sa te simti inselat.

 44. E un tigan undeva pe Valea Oltului, are masina cu numar strain si se preface ca nu e roman, cere bani ca a ramas cu masina in drum si indiferent cat ii dai se ofera sa iti dea ceasul de la mana. Anul asta eram cu copiii in masina ca altfel ii luam ceasul , macar ca il scoteam din afacere vreo ora 😀

  • Noua ne-a oferit ghiulul de “aur” :))) . Sotul tot insista sa-l luam pana la peco insa eu mi-am dat seama ca e o pacaleala, lucru confirmat de cei de la benzinarie. 😆

  • Andrei……germanul tuciuriu sau bulgarul( in functie de nr de inmatriculare) de care vb e mereu acolo. ba I s a rupt cardul si nu poate scoate bani pt benzina sau reparatii, ba I s a furat portofelul la vama. Are multe povesti. Pe mine care fac deva valcea o data pe saptamana a inceput doar sa ma salute. O data a oprit o masina de constanta si am oprit si eu. Le am spus la oameni ca e inselatorie. S a uitat ura si I am zis ca sun la politie. S a urcat in masina si a plecat. La fel era unul spre craiova dinspre dragasani. Cred ca sunt multi.

 45. @ Mihai, da, paltonul îl poartă Hristos. Însă până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii.

  Zici tu că e milostiv şi creştinesc să dai de pomană. Ai de dat, dă unei biserici pe lângă care e un orfelinat sau un azil. Sau du=te la un orfelinat sau un azil şi du-le câteva produse sau o jucărie.
  Fiindcă dacă dai pe stradă, menţii de fapt un status quo cumplit.
  Ai idee câţi copii au fost nenorociţi pe viaţă fiind fie schilodiţi ca să impresioneze mai mult publicul?
  Ai idee câţi copii care sunt ţinuţi în frig, căldură, vânt, praf, mizerie sunt drogaţi sau beţi ca să nu se foiască în braţele ”mamelor” – şi p-asta o ştiu din surse poliţieneşti, n-am inventat-o.
  Ai idee câţi dintre pensionarii amărâţi sunt bătuţi crunt dacă nu-şi fac norma de cerşit?

  Şi uite aşa încurajezi să se nască mai mulţi copii care vor fi nenorociţi fie prin drogare, fie prin alimentare incorectă fie prin schilodire? Şi să zicem că sunt ”fericiţi” care supravieţuiesc şi ajung la adolescenţă. Vor ajunge să trăiască-n subteran, să facă copii de pe la 12-13 ani dacă-s fete, să fie abuzaţi sexual crunt, indiferent de sex.
  Dând de pomană încurajezi extrem de activ reţele de traficanţi de orice: droguri, fiinţe umane, arme.
  Iar acum dă de pomană fiindcă idealistul părinte Steinhard a zis aşa.

  • Belle, as aprecia daca nu mi te-ai adresa ca unui copil de 8-10 ani. Deasemenea, in loc sa-mi servesti clisee rasuflate (“pana la Dumnezeu te mananca sfintii”) sau sfaturi nesolicitate (unde sa ma duc, ce sa fac, cui sa dau etc.) poate ar fi mai indicat sa scrii o carte (ca tot detii tu adevarul ultim), sa vezi daca il depasesti pe “idealistul parinte Steinhardt” (ce ironie ieftina !) in popularitate, din moment ce iti place tie sa postezi pe mai multe bloguri doar de dragul de a-ti vedea “numele” pe internet …
   Dealtfel, de unde stii ca nu am dat la biserici, orfelinate sau azile ? Ah, am uitat, tu le stii pe toate. Mea culpa.

 46. judecatorul
  inculpat, ai cersit pe strada , batrana asta ti-a dat doua chifle si tu, drept multumire, i-ai spart geamurile cu pietre… ce ai de spus?
  -domnule judecator, nu erau pietre, erau chiflele…

 47. Prostalai. Coae, daca ai si vrei sa dai de pomana, mergi acasa la. Preferabil cunoscuti. Preteni din copilarie, ceva.

 48. orice ban dat, tine copilul/batranul in strada, schilodeste un copil, il tine in frig. nu dati, vor pleca in locuri mult mai safe pt ei. banii dati tin copiii pe strada, iar copiii devin prada usoara.

  vreti sa dati?
  sectia onocolgie epdiatrica Fundeni.sau sectia de ingrijiri paleative de la Sf Luca. in loc de 10 lei,faceti-va timp 5 minute sa zambiti unui bolnav muribund,sa ii spuenti o vorba buna.
  sau jucati-va cu copiii de la oncologie, duceti-le venofer celor de la dializa.puneti pe masa unor copii sarmani o bucata de carne, peste,fructe sau la o batranica ce nu mai are nimic.

  asta e filosofia mea.

 49. O idee buna de dat la azil,mers acolo si dat ceva de mancare DIRECT batranilor ,pur si simplu in mana,asa nu le va putea fi luat de catre ingrijitoare,ca si asta e o problema,m-a socat vazand la tv cum isi umplu sacosele si pleaca acasa cu ele iar batranii fac foamea!!!!
  Cat priveste “datul la biserica” ca aceasta, la randul ei, sa dea celor in nevoie……sunt nesigura.
  La orfelinate procedat cam in acelasi fel ca la azil,DIRECT celor in cauza si nu trebuie musai cantitate,sa poata fi consumat in timp relativ scurt ca sa nu aiba ce sa le fie luat!

 50. Am citit si postul cu cel care are schizofrenie,am si eu in bloc un caz asemanator,face urat doar cand nu isi ia tratamentul,altfel ma recunoaste ca fiind fiica unui prieten bun,trecut in nefiinta, cu care a copilarit :(,mi se rupe sufletul cand il vad,si sincera sa fiu i-am mai dat bani de paine sau de tigari,are doar o pensie de handicap de 230 ron……ne cunoastem de cand m-am nascut fiind mutati de la curte,la bloc,prin demolare pe vremea lui Ceausescu,il stiu practic “de o viata” ca sa ma exprim astfel si mi-e mila cand vad ce a putut face boala dintr-un om normal.

 51. I-am cumparat si eu lapte praf aleia de care zici. Exact aceeasi faza, aceeasi farmacie. Optimist vorbind, noi doi si alti cativa ca noi crestem impreuna un copil care nu-i al nostru. Realist vorbind, suntem noi doi si alti cativa ca noi suntem niste fraieri.

 52. In Cluj e plin de ei ca cica “aici oamenii sunt mai darnici”. Vin de prin toata tara… Este in special o femeie care arata in varsta, dar e inca in putere avand in vedere ca acum vreo 2 ani alapta in vazul lumii… Se plangea de aceeasi chestie cu “laptele pentru copilul asta”. Nu stiu daca praf sau nu. Nu i-am dat niciodata, nu dau din principiu, nu consider ca trebuie sa incurajez lenea; fac astia bani cat nu castigam noi lunar! Si ca sa revin, de fiecare data cand trecea pe langa cineva incepea cu glas tanguit sa ceara, am mai vazut-o si pe autobuz, aceeasi poveste. Daca cineva ii spunea sa mearga la serviciu, incepea sa injure.

  Alta: in gara in Cluj, acum cativa ani. Vine una sa cerseasca; sotul meu zice: “Du-te si munceste, esti tanara!”, la care ea exclama: “La lucru???? Doamne fereste!!”

  Altul: in tramvai, cica e surdo-mut; imparte niste hartii sa ii dai 1-2 lei. Unii dau, unii nu. Dupa vreo cateva statii coboara si incepe sa tipe dupa altul pe strada, probabil il cunostea. Surdo-mut,mda…

  Si atatia altii… Unii care vin in bloc sa cerseasca pentru nu stiu ce fundatie care ajuta nu stiu ce copil… Unuia i-am zis: “La mine ati sunat la interfon?” “Nu” “Pai atunci mergeti si sunati la usa la ala de v-a deschis la interfon!”

  Daca vreisa faci o fapta buna, doneaza ceva haine, mancare la o casa de copii, batrani etc. Vecina mea merge inainte de Craciun cu cadouri de 2-300 lei, cat are si ea, la copiii de la oncologie… Aia sunt bolnaviori si nu cersesc!

 53. De 20 si ceva de ani dam bani la cersetorii(de la putere) care de cele mai multe ori nu spun niste povesti atat de bune pe cat ar trebuii.Si nu ma refer la aceia din strada care sunt prezentati pe la tv cum ca ar castiga mii de lei pe luna ,cu siguranta mai multi decat oricare din noi care muncim pe branci la patroni.Ideea este ca nimanui nu i se pare atat de grav de faptul ca scoate 1 leu sau doi din buzunar saii dea unui amarat ce sta la coltul strazii.Dar la tine este deja vorba de o suma mai mare .Adica sa ii dau uneia 20 de lei ca soarta nu a fost buna cu ea, sa ma scuzati dar eu muncesc pe 30 de lei pe zi .Si cu siguranta cat as fi fost de buna la suflet nu as fi avut cum sa-i sau aceasta suma.
  An vazut zilele trecute la tv unul ce era imbracat ca din reviste cu telefon de cateva mii de euro ce statea cu un jeep intr-o parcare langa o benzinarie pe autostrada si oprea alte masini plangandu-se cum ca are nu stiu ce defectiune la masina si daca cineva il poate ajuta cu niste bani sa o repare (ceva de genul).Ba mai mult avea in masina si sotia si 2 copii mici.Sumele erau destul de mari pe care le cerea nu mai putin de 100 de lei.Si gasea oameni care sa ii dea.Le spunea sa ii dea nr.de telefon ca sa poata sa le returneze banii inapoi peste cateva zile.Cu siguranta acesta s-a uitat la filmul binecunoscut unde un barbat bine imbracat ,cu diplomat si toate cele statea in fata unui bancomat dandu-se lovit ca acesta nu mai functioneaza si are nevoie mare de cash.

 54. eu am incetat sa ma mai mir de cati fraieri circula pe strazi… simona, imi pare rau, dar stii cum se zice: e pacat sa lasi fraierul sa stea cu banul in buzunar.
  repet ce am mai scris si pe alte site-uri: NU dati bani cersetorilor, fie ca sunt copii, mame cu copii in brate, batrani, ologi, ciungi, calugari, maicute, spalatori de parbriz, parcagii, strangatori de semnaturi, reprezentanti de ong-uri, promoteri de la nustiu ce agentie de modeling, vanzatori de periute, oameni care pretind ca au ramas in pana, ca li s-a blocat cardul in bancomat, ca trebuie sa schimbe urgent 10 – 20 – 50 de euro. TOTI sunt escroci. daca vreti sa ramaneti cu bani in buzunar, ii refuzati si le intoarceti spatele, indiferent ce texte va ofera.

 55. Ma, sa nu fim totusi chiar atat de rai.Sa stiti ca mi s-a intamplat odata eram pe bd.Marasti si a venit o duduie la mine,imbracata decent rugandu-ma daca ii pot da 5 lei ca sa ajunga acasa.Nu a inceput cu povesti lacrimogene ci pur si simplu mi-a explicat ca a fost la un interviu de angajare si de acolo a trimis-o in alta locatie iar acum a ramas fara bani de drum de intors acasa ea locuind undeva in afara Bucurestiului.Nu stiu daca intradevar asa era sau nu cert este ca i-am dat .

 56. Ce este cel mai amuzant este ca va ganditi ce face persoana respectiva cu bani aici gresiti multi chestia e ca bani aia sunt pentru Dumnezeu voi cand ati dat acei bani ati facut o fapta buna asta conteaza nu suma sau ce face acea persoana cu acei bani la final fiecare plateste pentru faptele sale 😉

 57. As vrea doar sa iti spun ca povestea, zona si protagonista sunt neschimbate, astazi am avut parte de aceeasi abordare, plus un ‘am si eu un copil asa mic acasa’. I-as fi zis ca o cunosc deja de pe internet, dar am renuntat la gand. Cand am trecut mai departe, incepuse sa-si aranjeze parul intr-o oglinda retrovizoare a unei masini parcate …

 58. Eu am patit un lucru asemanator. Undeva pe la gura de metrou de la Eroilor(septembrie 2015),un barbat pe la vreo 50 de ani,bine imbracat m-a abordat cerandu-mi sa-l ascult pentru 5 minute. A inceput sa-mi vorbeasca despre fata si sotia lui ce decedasera intr-un accident si despre furtul portofelului sau,mi-a vorbit chiar si in limba greaca,incercand sa-si arate “inteligenta”,vorbindu-mi excesiv despre iubirea fata de parinti si despre suferinta lui. Discutia a durat vreo 10 minute,dupa care l-am intrebat direct ce vrea de la mine. Eram sigura ca vrea bani. Bineinteles ca asta voia,insa avea lacrimi in ochi.Mi s-a parut ceva total ireal si credeam in sinea mea ca e o inselatorie si ca asta avea de gand,insa ceva imi spunea sa-l ajut si ca pacatul lui sa fi fost daca mintea. A insistat foarte mult sa ne vedem in 48h sa imi dea bani,chiar daca si eu,la randul meu,am insistat ca nu am nevoie de acei bani. Cateva saptamani mai tarziu,in metrou,am auzit aceeasi intamplare povestita de cineva,era identic cu ce patisem eu,numai ca omul isi mutase piesa de teatru la Unirii. 🙂 o sa postez acest mesaj de cate ori este nevoie si oriunde ca nimeni sa nu mai pateasca astfel de lucruri.

 59. Aseara am patit-o si eu. Pe langa indoielile referitoare la povestea ei, ma mustra totusi constiinta ca nu am facut nimic mai mult pentru ea decat sa ii cumpar un pachet de pampersi… A plecat plangand de langa mine din cauza ca nu am avut bani sa ii las pentru lapte…

 60. Am patit-o si eu aseara si tot la Medlife Unirii. Nu i-am dat nimic (citisem mai demult postarea ta, multumesc pe aceasta cale). Ce m-a frapat a fost ca pur si simplu alerga după mine pe strada si striga, pentru ca apoi sa se agate de masina…era sa trec cu roata peste piciorul ei, de unde rezulta ca, fie e sinucigașă, fie are “plan” si si-o fura daca nu-l indeplineste

 61. Merci pentru postare, chiar căutam sa vad daca povestea este inventata sau nu si mi-am dat seama ca am fost păcălită astazi de aceasta persoana deși povestea era veche se pare..asta este, învățăm mereu din greșeli 🙂

 62. barbat cu copil de 7-8 ani piata Amzei

  am ajuns la articolul asta frecandu-mi mintea cum sa procedez….
  de cateva luni ma intalneam intamplator cu un nene cu un copil, pe care il tot ajutam: ba i-am cumparat medicamente (ele chiar existau in farmacie si el mi-a dat cutia goala, ca sa vad de care sa-i iau, cee ace mi-a inspirat incredere), ba ii mai dadeam un ban, ba i-am dat si de chirie odata. Pana cand s-a intamplat sa-mi afle numarul de telefon (vroiam sa-i transmit haine pt baiat, ca imi ceruse, si trebuia sa stabilesc cu el ora si locul)….
  dar de o saptamana se tot tine de capul meu sa-i dau bani pt opertia sotiei… ca i-a cerut doctorul bani… si nu stiu ce sa fac… daca ii dau – poate m-a gasit pe mine mai slaba de inger si ma stoarce de bani, sa nu-i dau – poate omul chiar e disperat si eu sunt unica lui sansa si chiar nu mai are la cine apela….
  … l-am intrebat de numar de spital, de nume de doctori, i-am cautat pe net – exista toti…. n-am idee ce sa fac
  pe de alta parte, e f ff insistent (chiar daca ii spun ca nu am de unde acum, a inceput cu “nu vreti sa ma ajutati! asa si spuneti ca nu vreti sa ma ajutati!” – dar nu stiu daca din disperare sau ca vrea sa nu piarda sansa de a ma fraieri….
  am cautat pe net sa vad daca nu e vreun scam… si nu am gasit nimic…

 63. Daca scobesti prin net cred ca o sa gasesti povestea originala. Hotii s-au mai desteptat intre timp, se inspira din net. Insa la noi e doar juma` de poveste (adaptare romaneasca. Intamplarea a fost povestita acum vreo 5-6 ani si era vorba tot de o fata care cersea bani pentru lapte praf, undeva prin India. Doar ca, spre deosebire de asta, aia facea juma-juma cu farmacista. Cutia de lapte pe care o capata, o inapoia farmacistei pentru jumatate din pret. Aceeasi cutie de lapte a fost vanduta si returnata de zeci de ori.

 64. In 2017 fata de la Medlife Unirii are aceeași poveste. M-am păcălit cu ani în urma dandu-i pentru această poveste 60 lei ca sa ia si lapte si pampersi de la Carrefour. De data asta m-am tinut tare chiar daca striga dupa mine si aproape s-ar fi aruncat pe masina.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green