Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Cât mai rezistăm cu acest sistem de învățământ mizerabil?

Screen Shot 2015-06-04 at 10.43.31

V-am mai povestit despre prietenii mei care fac lecții non-stop cu fetița lor de clasa a VI-a. Non-stop fac lecții! Nu, nu sunt ei niște încuiați care cred în pregătirea copilului pentru viață prin tortură și chin. Nu cred nici că manualele scrise cu curul și programa ucigător de neinteresantă și de dificilă sunt ceva bun pentru copilul lor. Nici că e normal ca unui copil de clasa a VI-a să i se dea de făcut referat din “Românii supt Mihai Voievod Viteazul” și alte teme grele, absurde și în cantități industriale. Sunt oameni normali și sănătoși la cap și nu cred absolut nimic din toate astea. Doar știu că media generală de absolvire a claselor V-VIII va fi parte din nota de admitere la liceu. Prin urmare, nu au altă soluție decât să-și chinuie copilul, ducându-l de mână, mai mult cu forța decât de bunăvoie, prin tot iadul pe care îl reprezintă ciclul secundar. Și să se chinuie și pe ei înșiși, desigur. Și sunt DISPERAȚI. 😥

Într-o zi, m-au rugat să îi strecor și eu, dacă pot, o vorbă motivațională fetiței lor. Și i-am spus copilei că știu că e nasol, că și mie mi-ar fi la fel de greu, dacă aș fi în locul ei, dar că mai are de tras un pic, ca să intre la liceu, după care va fi mai liberă să-și aleagă materiile pe care să se concentreze în funcție de ce îi place. Și m-am simțit foarte, foarte prost, PENTRU CĂ AM MINȚIT-O. 😕 Știam foarte bine că nu, nu va fi mai liberă la liceu, pentru că unele facultăți iau în calcul la admitere nota de la bacalaureat. Și mai știam foarte bine încă ceva ce nu i-am spus: că ȘI LA FACULTATE E LA FEL DE NASOL. La cele mai multe dintre ele. Că 95% dintre profesori sunt niște dinozauri care DICTEAZĂ CURSURI, că 95% dintre cursuri au fost actualizate ultima dată în 1980, că sunt neinteresante, neatractive și moartea pasiunii. Am verificat asta personal, din păcate, din două surse: o facultate de stat, făcută în tinerețe, și una privată, pe care o fac chiar acum, într-un domeniu care ar trebui să fie extrem de interesant și de mișto. Ce să vă spun? Că 95% dintre cursuri nu doar că sunt la nivelul anilor ’80, dar nici măcar nu sunt scrise în limba română? Că pur și simplu nu înțeleg ce citesc, pentru că lipsește cu desăvârșire logica frazei? Că unele dintre ele mă învață că homosexualitatea e comportament violent, la fel ca pedofilia? Că altele îmi explică pe îndelete cum arată o fereastră de Word și îmi detaliază cum se caută pe Google? Că, deși e un domeniu în care cursurile ar trebui să duduie de exemplificări, mi se oferă numai teorie scrisă cu picioarele, într-o limbă română gângavă? Că am avut curs de anatomia și fiziologia creierului în care nu a existat nici măcar un desen?

Toate cele de mai sus se întâmplă, desigur, în România anului 2015. În lumea civilizată, în timpul ăsta, “a învăța” poate fi echivalentul bucuriei, nu al unei ploi de lovituri de bocanc în creier, cum e la noi. Mai sunt câteva zile și va începe bacalaureatul 2015. Iar o să ne crucim de cât de varză sunt elevii. Dar cum ar putea oare să fie la halul în care arată sistemul de învățământ? Guvernanților le convine asta, desigur. Un popor bătut în cap e visul oricărui politician jegos. Dar nouă, nouă cât o să ne mai convină? Ce ne facem, fetelor? 🙄 Cât o să mai rezistăm cu un astfel de învățământ mizerabil? Și ce-am putea face să se schimbe? Să ieșim în stradă, să zbierăm? Eu ies, însă, pe lângă mine, ar mai fi nevoie de niște milioane de părinți. 🙄

P.S. M-am gândit bine și totuși nu cred că are sens să numesc facultatea despre care am povestit mai sus, pentru simplul motiv că toate sunt la fel și le-aș discrimina pozitiv, pe nemeritate, pe toate celelalte.

Foto Shutterstock

LATER EDIT:

“Școala românească este o școală de portofoliu al profesorilor, birocrație și putere politică: toți aleargă după influență, certificări, credite, diplome, punctaje, notorietate și salarii de merit.
Despre copii, mai nimic. Lor li se dă același fel de mâncare – un pic mai cosmetizat poate, în farfurii mai frumoase – pe care îl primeam și eu acum 30 de ani: învățare prin aplicare, recunoaștere și memorare. Nu se accesează decât nivelul 1 al piramidei operațiilor cognitive. Pentru că materia este atât de stufoasă și profesorii atât de înțepeniți în 2-3 raționamente, copiii nu au șansa să își acceseze operațiile analitice ale gândirii, cele evaluative sau creative. Rămân strict la baza aplicațiilor, a execuției și a conformării. Din sistem scapă cine poate, un procent natural de vreo 6 % de copii isteți. Media copiilor români rămâne mediocră și predispusă la un analfabetism funcțional.”

Fragment dintr-un interviu cu Oana Moraru, profesoara care a creat, la Călărași, școala privată Helikon, un loc cu copii fericiți și liberi, ale căror performanțe școlare probează că învățământul centrat pe nevoile elevului e soluția bună: http://www.totuldespremame.ro/copilul-tau/educatie/oana-moraru-nu-cred-in-nota-10.
Nu, taxele școlii Helikon nu sunt exorbitante, m-am uitat la ei pe site și e 1.000 de lei taxa pentru școala și liceu (pe lună, bănuiesc). Din tot ce am citit despre (n-o cunosc pe fondatoare și nici nu am fost acolo), înțeleg că e un lucru făcut din pasiune și nu pentru profit.

Joi, 18 iunie, la ora 17.00, Oana Moraru vine la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (strada Panduri 90-92, sala 103), pentru a le povesti părinților și profesorilor interesați cum a construit școala Helikon de la Călărași, reorganizând mentalități, fără să iasă din actualul cadru legislativ curricular. Ea spune că se poate să transformi programa actuală într-una prietenoasă și atrăgătoare pentru copii. Mi-a povestit despre această întâlnire o cititoare și m-am gândit să vă spun de ea tuturor, poate sunt părinți sau profesori care ar vrea să participe.

267 comentarii

 1. eu nu m-am mai dus la master si am inceput sa fac cursuri online la americani.
  le-am aratat eu!

  • Serios vorbind acuma, nu vad nicio solutie. Dar absolut niciuna.
   Doar sa faci primii 12 ani la limita rezistentei (sau cu eforturi medii), apoi sa dai un SAT sau ceva similar.
   Eu nu as putea spune ca m-am spetit in scoala, am prins devreme smecheria cu fentatul temelor si am terminat cam cu 9.90 generala si capacitatea cam tot pe acolo. Liceul a fost cam aiurea, mai ales ca faceam mate-info, dar iar, nu pot sa zic ca am murit pe baricade. Am avut timp berechet sa ma joc wow si sa citesc sven hassel. Am tras un pic mai tare in clasa a 12-a si aia a fost. A fost frustrant de multe ori, recunosc, am avut sute de teme restante/nefacute, dar cumva am reusit sa ma tin pe linia de plutire.
   E drept ca ulterior am urmat o facultate vocationala, cu pachetul sau de mizerii, dar unde nu au contat aproape deloc nici bacul nici media de liceu.
   Daca era sa aplic in strainatate, cred ca singura cerinta era sa am undeva in jur de 8 nota la bac.

   Acum, ceea ce nu stiu eu este in ce masura a crescut dificultatea programei? e oare cu mult mai greu decat acum 5-7 ani? Oare nu se mai poate trai cu medii de 7 si de 8? acolo unde chiar nu iti pasa?

  • Una din Bucuresti

   Pe vremea noastra se faceau meditatii si gata. Altfel nu intrai neam la liceele sau facultatile “mai bune”.
   Observ ca acum se cer referate si proiecte de tot felul. Copiii nu mai au timp, si nici nu stiu, cum sa studieze, ca sint bizi cu research-ul online.
   Va spun io, de mici ii pregatesc pentru munca de corporatie, sa produca cit mai repede, sa nu aiba timp de joaca, conditionare in toata regula, robotei.
   Nu-mi dau seama ce e mai bine, conspiratie sau trend provenit din prostie… 🙄

  • una din bucuresti
   si prostie si incompetenta :mrgreen:

  • ok ,deci inteleg ca e mai greu si mai cretin decat pe vremea mea.

   nasol.

  • @Elena Barbu: WOW-ul era “pe vremea ta”? De “Prince of Persia” ai auzit?

  • Una din Bucuresti – Eu am plecat din Romania la 8 ani si tot stiu Romaneste mai bine decit tine. “BIZI”? “RESEARCH-UL?” LOL!!! Ultima data cind am verificat, cuvintele astea exista si in limba Romana….nu trebuie sa torturezi limba Engleza.

 2. E veche meteahna asta cu media de la bac si liceu. Anul de gratie 2002, examen ASE. Eu venita dintr-o clasa cu profil filologic, predare in limba straineza. In fine, ideea e ca nota finala s-a calculat astfel: 25% media BAC, 25% media tuturor anilor de liceu si 50% nota examen scris. O porcarie, daca ma intrebi pe mine.
  De ce dracu ar conta ce medie am avut eu in liceu sau la BAC? Daca nu ai cum sa departajezi, construieste examenul astfel incat sa fie mai dificil.

  Ca sa nu mai zic ca fiecare profesor, decan, lector, in functie de importanta acestuia in facultate avea un numar de locuri la buget. De ce dracu cineva ar da bani ca sa intre la buget?!

  • Meteahna cu media de bac si liceu e recenta, nu are mai mult de 15 – 17 ani. Pe bune acu’, voi cati ani aveti?

   Pe vremea mea, care vreme era cu adevarat diferita de vremea in care traim acum, conta doar nota de la examenul de admitere, si asta insemna un singur lucru: ca toate materiile facute in scoala nu contau absolut deloc.
   Se impusca 5-ul, care se lua oricum pentru ca profii isi luau toata vara liber si nu aveau chef sa vina la sfarsitul verii ca sa iti dai tu corigentele.
   Elevii se trezeau pe la mijlocul clasei a XI-a ca au de dat un examen la facultate si incepeau sa bage meditatii cu polonicul axate strict pe ce se dadea la examen. Cei mai potenti financiar luau meditatii direct de la profii universitari care faceau subiectele (aia erau intrati sigur).
   Eu am facut poli (care era mare smecherie in vremea aia)si la mine in an a doua medie la examen a avut-o un elev venit de la un liceu de profil uman care abandonase scoala complet (oricum nu ii folosea la nimic) si mancase matematica pe paine timp de un an (fizica deja se scosese sau era la alegere, nu mai stiu). Omul ala a de-abia a terminat facultatea si nu a profesat nici macar o zi pentru ca, desi luase examenul cu brio, nu avea nicio legatura cu domeniul.

   Pe scurt, media multianuala si cea de la Bac sunt importante din 2 motive:
   1. Nu poti sa vii la facultate fara nicio istorie prealabila ca si cum te-ai fi nascut ieri. E important ca oamenii care te accepta la facultate sa stie ce fel de om esti (mai constiincios sau mai chiulau).
   2. In profesia pentru care facultatea te pregateste e important sa poti da un randament constant pentru o perioada lunga de timp si sa nu fii un “one hit wonder”. Spre exemplu, daca tu la literatura ai avut 5 pe linie tot liceul, cel mai probabil nu vei fi un bun om de litere, chiar daca ai facut eforturi supraomenesti timp de cateva luni si ai reusit un 9 in examen.

 3. Eu vin cu tine in strada, pe cuvant. Ca ma uit cu jale la copiii mei si imi vine sa plang de mila lor. Pai nu e pacat ca 15 ore pe zi ii obligam sa invete numai tampenii cand am putea sa ii invatam cu adevarat lucruri care le vor fi de folos in viata?

  • si eu vin in strada!

   am mai citit ieri si modificarile pe care vor sa le faca la examenul de capacitate si la BAC si sunt ingrozitia cu cata nonsalanta fac astia experimente pe copii nostrii! ei cred ca schimbarile se pot face oricum, oricand- nu tin cont de nimic;
   subiectele pentru examen sunt facute de catre oameni care nu au si nu au avut contact cu copii, cu scoala direct, manualele sunt varza ..
   nimeni nu intelege de ce subiectele care se dau, in special la lb romana – sunt complet idiot concepute; limba romana se transforma in aritmetica – copiii numara randuriile, cuvintele, invata pe de rost niste tampenii doar pt ca baremul impune asta samd; de ce se da Minulescu la clasa a VIII a? chiar terminasera toti autorii ?? de ce sinonimele pt un cuvant sunt limitate la cele 3 trecute de ei in barem desi exista si altele pentru acel cuvant ( si nu se puncteaza) , de ce se dau exceptii de genul: o propozitia subiectiva dar care la fel de bine poate fi si predicativa? si noi am invatat si pe de rost, si chestii irelevante, ok, dar macar subiectele la examenele pe care le-am dat ( si am prins si treapta 1 si 2 si de toate)- erau in programa, aveau rol de a testa nu de a crea confuzie

  • @iosdevina
   Ce zici de Sorescu la cl a 8-a? Cand programa nici nu s-a apropiat de el pana acum. Iar faza cu numarul de randuri/cuvinte pur si simplu il terorizeaza pe fi-miu.

 4. azi, in autobuz spre gradi, strumf imi da urmatoarea problema: 217+272+?= 21824, sa il aflam pe ”?”
  la anul o sa dea examen pentru pregatitoare ,chestii f complicate de genul:scrie-ti numele, arata cate mere sunt in cos.
  i-am povestit cat eputindespre sistemul ucigator, cat de frumos am putut, i-am aratat cele mai misto manuale de pe piata si mi-a spus sincer: sunt ingrozitor d eplictisitoare si se repeta. nu ma intereseaza.

  o sa se mai intalneasca impreuna cu inca 2 pusti ca el si nu stiu ce or face.
  nu mai am putere sa mai lupt si pentru asta.

  interesant e ca ii trece prin cap la faza cu cititul sa traduca simultan in germana.

  inca nu am solutii,dar sistemul are.
  insa nu il vad neam facand teme de genul asta.
  sistemul da insa bine in cap. bine de tot.

  pentru prima data am luat in calcul optiunea emigrarii.

  • Nu cred ca se va intalni in aceeasi clasa, chiar scoala, cu pusti ca el…..Si asta e dramatic! Nu avem nici o forma vaga de invatamant diferentiat. Daca stie mai mult decat ceilalti, e ciudat. Daca e mai curios, deranjeaza ora. Daca nu este de acord si contrazice pertinent invatatorul, e obraznic! Un copil gifted nu are nici o sansa in sistemul actual de invatamant!

  • mi-e groaza.
   atat.

   are nesansa sa fie mult mai mic si mai slab ca cei de varsta lui, are creierul cat 99% din fiinta lui, un cap de alien, cu ochii cat juma de fata,ca restul il ocupa fruntea, o limba ascutita rau,pe o personalitate fff puternica.

   zic ca e elevul docil din prima.

   face traznai zilnic, sunt mustrulita zilnic, dar ma scap si eu in final cu intrebarea:doamna, da de destept, e destept?
   si atunci scap si eu de trasul fetitelor de coada, desenatul epretilor, facutul la amtematica atunci cand ei fac altceva sau ca a cerut-o de nevasta pe o pustuaisca,fascinata de conurile, sferlele si prismele lui.

  • Am si eu un nepot pe calapodul copilului tau si e acum in clasa pregatitoare, e plictisit de moarte si deja nu mai coopereaza cu invatatoare si ii spune ca nu vede de ce sa faca acelasi exercitiu over and over daca el oricum le stie. Mama lui primeste plangeri zilnice, insa saracul nu e vina lui, problema e ca nu are nimeni timp special pt el sa-l invete lucruri la nivelul lui, desi e la o scoala particulara.

 5. Suntem colegi
  Ma amuz ca eu fiind in domeniu IT de 10 ani si o facultate tehnica in spate, toate sansele sa pic examenul la informatica pentru ca sunt in curs aberatii, denumiri ce nu exista in limba romana, ar trebui sa uit tot ce stiu din practica pentru a denumi un scaner – dispozitiv de maturare, sa citesc aberatii despre ip, probabil copii de clasa a 4-a ar sti mai bine decat profesorii.
  La inceputul anului si-a cerut scuze ca este versiunea de curs 2014 nu a apycat sa o faca pe cea din 2015 si acum citind îmi dau seama ca este un curs din 2000, de la o fac din Montreal tradus prost, nici macar nu au adaptat la romania

 6. In Grecia la clasele primare 1-4 nu se dau note ci doar calificative!La gimnaziu si liceu au notele pana la 20.La sfarsitu liceului se dau examene de “cunostinte generale” printre care obligatorie este limba +greaca veche , in functie de nota obtinuta te poti inscrie la facultate!Adica fiecare facultate are o nota minima pana la care accepta studenti!Bineinteles ca se au in vedere si alte considerente , fiecare viitor student adunand un numar de “puncte”, in functie de care se poate inscrie la facultatea dorita.Cele din Atena (facultatile) au conditiile cele mai dure de inscriere , fiind nevoie de un punctaj total ridicat.
  Si aici sistemul de invatamanat e tare de kk-t , ajung bietii copii din Atena sa studieze la “Cucuietii din deal” , si in general modul in care se face intratul la facultate este deficitar din multe puncte de vedere!
  In legatura cu invatatul in facultati , conditiile din campus si sali de studiu , plus comportamentul diverselor cadre didactice exista episoade violenta aici , dar fara solutii!Ok…se face apel ca trebuie facute schimbari , dupa fiecare episod , dar nu se schimba nimic!

 7. Aflaţi a, ştiind că a) ab+ac=2360, b+c=236 b) ab+ac= 30000 şi 2b+2c=6000. 4 p
  Aflaţi c-b-a ştiind că : a+1000000=b+100000=c+10000=10000000 4 p
  Continuaţi şirul : a) 2; 3; 2; 9; 2; 15; 2; …. b) 1;3;5;7;17;33;65;129;… 2+3=5 p
  c) ? 5 p
  Aflaţi numărul de două cifre ab ştiind că : a) ab +ba = 110 b) a + b = 4
  c) 2a=b d) a0 + b0 = 30 e) ab + ba = 33 3×5=15 p
  Ştiind că a+2b=5007 , iar 3b+5c=16029 , calculaţi : a) a+5(b+c)
  b) 3a+18b+20c 3+3= 6 p

  astea sunt pentru final de clasa a IV a!!!!!!!!!!!!!
  daca le faci iei doar 34 de puncte, ceea ce e nasol rau pentru ca………… 50 p = Suficient (aceşti copii vor avea probleme din cls.5)
  70-80 p = Bine (au nevoie de o pregătire suplimentară pt. a nu deveni
  copii problemă din cls.5)

  dar mai aveti o sansa

  Dacă aruncăm un zar(are 6 feţe numerotate de la 1 la 6) de trei ori la rând,
  Câte numere de trei cifre putem forma cu cifrele care apar la aruncarea
  zarului ? Scrieţi aceste numere(prima cifră se obţine la prima aruncare, a
  doua cifră la a doua aruncare,etc.).
  Aflaţi numerele x şi y care verifică relaţiile: a) 3x+5y=2003 b) 2x+3y=1601 2×3=6 p
  Aflaţi numerele de 2 cifre, ab care verifică relaţiile: a) ab=a+3b, b) a+b=5,
  c) a+2b=7, d) ba=axa+b 1×4=4 p
  Calculaţi : a) 3+5+7+…+2003-(2+4+6+…+2002) b) 2+4+6+…+2004-2(1+2+
  3+…+1002) c) a+b+c, dacă 3a+2b+5c=36 şi 6a+7b+4c=63

  insistati
  În clasa noastră sunt 17 elevi. Arătaţi că există cel puţin o lună în care îşi 2p
  serbează ziua de naştere cel puţin 2 elevi. Care ar putea să fie numărul cel mai
  mare de copii care îşi serbează ziua de naştere în aceeaşi luna ?
  Câte numere de trei cifre se pot forma cu cifrele: a)1;2;3 b)1;0;5 c)3;1;5;8 2×3=6p
  Avem 9 monezi între care una este mai uşoară decât celelalte. Cum putem 2p
  găsi moneda mai uşoară prin maximum două cântăriri ?

  În şcoala noastră sunt 81 de clase. Ştiind că fiecare clasă are cel puţin 15 2p
  elevi şi cel mult 22 de elevi, să se arate că există cel puţin 11 clase care au
  acelaşi număr de elevi.

  care treceti in clasa a V a? eu, nu

  • nici eu nu trec! mai ales ca nu poti folosi sisteme de ecuatii ..

   saracii copii! mai rau e cand cresc si inteleg foarte clar ca sistemul e tampit iar tu, ca parinte nu prea mai stii ce sa le spui ( cum spunea si Simona..ajungi sa ii miniti! si aici deja am o problema majora…

  • nici eu nu am trecut. Si atunci cum pot avea pretentii de la copilul meu sa le invete? Si sa aibe note bune? Si mai ales, sa ii si placa ce trebuie sa invete??

  • ala cu dislaicu a facut subiectele!!!!pe el, pe mama lui!

  • Ma primiti in clubul celor care nu trec in clasa a V-a?
   Si DA, vin si in strada!

  • M-am lasat repetenta! Nici macar nu am avut suficienta rabdare sa citesc enunturile! Fiica-mea da bac acum,asa ca faza cu cerintele la romana e pe tapet!. La simulare i s-a atras atentia ca a scris cu 10 sau 15 cuvinte mai putin decat se ceruse,iar ea,blanda si pasnica de la naturelul ei,i-a zis profesoarei ca nu crede ca toti cei care vor corecta lucrarile vor avea rabdare sa numere la fiecare teza pana la 600(atatea cuvinte trebuia sa fie). Eu am o intrebare:in cele 600 de cuvinte intra si prepozitiile si conjunctiile?
   Acum,serios vorbind,dupa 12 ani de scoala ai Anei am asa un gust amar! Multe lucruri facute degeaba si altele studiate insuficient. Si inca ea a urmat profil filologie,cu materii mai prietenoase.

  • Raman repetenta in clasa a-4-a pana la pensie!!!!

  • costicamusulmanu

   asta e mîna lu’ americanii ăia de vor să ne fure creerele!!! a făcut programa asta să-i descopere de mici și să-i ducă la MIT!!! :mrgreen: huuuăăă!!!

  • nu te supara pe mine dar sint multi copii care fac exercitiile astea in clasa a IV-a. Baiatul meu de exemplu, a intrat la CNITV clasa V si deja face unele exercitii de clasa IV. Cei de la vestitul curs Arhimede, pe care I-au luat cu evaziunea, ca doar manelistii nu fac rau, faceau astfel de probleme cu copiii de clasa IV si aveau rezultate. Se fac cu scrierea in baza 10, principiul cutiei, aia cu monezile o faceau in clasa III…..deci sint destiu copii care chiar le fac si care la scoala se plictisesc, si cind aveau si ei posibilitatea sa faca in plus si performanta a gasit sri si parchetul sa le dea in cap astora. Asta e…tara de manelisti si spalati pe creier vor astia !

  • cred ca nu ai inteles: cei cu inclinatie spre matematica da, pot face la Arhimede sau habar nu am unde ce exercitii vor ei, sa mearga la Olimpiade samd dar acele evaluari trebuie sa se adreseze tuturor copiilor; sunt copii geniali la muzica ..la arte, la stiinte – habar nu am – de ce trebuie sa rezolve astfel de exercitii??? sa fie chinuiti inutil? ??

  • Doina: De acord,unii copii merg la Arhimede,Cangur etc(am avut modelul asta acasa),dar fac astfel de exercitii in plus,nu la clasa. Alti copii canta la pian perfect la 7 ani,iar cel cu matematica e afon. Ce sa facem;sa-i obligam sa le faca perfect pe toate? Sau sa incercam sa vedem fiecare la ce e bun si sa-l indrumam in consecinta,fara sa-l criticam pe cel cu matematica pentru ca nu canta si pe muzician ca nu stie cu baza 10?

  • doina, cata copilarie a avut copilul tau in astia 4 ani?
   stiu ce inseamna sa intri aoclo. ori e geniu, ori munceste de ii sar capacele zi de zi sa obtina performanta.
   corect?
   nu, sarutmana.
   nu vreau performanta. vreau ce vrea el.

   nu ii iau copilului ani din viata pt vanitatile mele.
   daca ramane asa dastept si la 10 ani si daca vrea el,a tunci sa intre unde vrea.

  • a avut si are copilarie la greu!!!!!! face suplimentar doar sah si asta pt ca-i place mult, ba chiar e si campion la sah rapid la virsta lui. nu l-am presat cu invatat limbi straine cu meditatii (are colegi de felul acesta), cu facut zeci de sporturi, nu zic ca-ar fi rau….are destula copilarie, credeti-ma! problema, ca sa zic asa, cu el e ca e dotat pt matematica (are doar 9ani jumate si termina clasa IV) lucru pe care nu-l pot spune despre surorile lui care sint “normale” la capitolul acesta. si clasa V_VIII ma ingrijoreaza si pe mine pt ca va fi nevoit sa taie probabil din timpul dedicat pasiunilor sale pt a invata perfect pt alte materii ca sa aiba media buna. pina acum nu l-am stresat, ba chia r a avut si sufficient in carnet, nu l-am certat I-am spus ca e normal, numai sa invete ceva din asta. genul acela de probleme nu-l gasiti in manual ci doar in culegeri, si sint genul care il provoaca s ii plac. doamna invatatoare ne-a recomandat si culegeri si cursurile arhimede pt ca ea la clasa face in plus cu el dar trebuie sa se ocupe si de restul clasei. credeti-ma ca stie toate desenele animate, in fata blocului mai ales acum vara, bate mingea si e fraierul celor care joaca fotbal si nu se supara, face toate trasnaile posibile, si eu , nu stiu daca-i bine ce fac, chiar ii reprosez ca uite nu te presez cu mii de cursuri extra si nu ma asculti (rar, e drept). si nu e vanitatea mea, chiar ma mai cert cu sotul ca ar trebui sa mai renunte la sah , ca uite din clasa V nu o sa mai aiba timp, da’ nu ma indur ca il vad ca ii place, la fel cum ii place matematica. tocmai de aceea I-am recomandat CNITV pt ca e pt el, dar nu stiu cum o sa faca la restul materiilor…vedem.

  • aha,adica dati dreptate tuturor pana acum. are abilitati inalte pt matematica,adica e unul dintre cei pt care s-a facut acest test.
   ceilalti poate ca nu au sau poate ca au la alte materii. deci testul NU se adreseaza majoritatii.

  • da, asa e! testul nu e pt toti, dar eu nu stiu ca la scoala, la clasa, sa se dea asemenea teste! asemenea probleme facea suplimentar de prin culegeri! si deja eu sint stresata dupa cum am spus, de clasele V-VIII, pt ca el la alte materii are bine, f bine cu minus, ceea ce inseamna, 8, 9…el de ex era fericit ca le-a dat test si din tot ce a retinut in clasa a luat f bine cu minus. a fost amuzant cind s-a mirat ca mai trebuie sa dea examen in clasa VIII, ba chiar ca va conta media anilor, el crezind ca gata, a intrat, intrat ramine pina in cl VIII. eu l-am lasat doar sa faca ce ii place…are colegi de exemplu care fac suplimentar meditatii la engleza (si acesti copii vorbesc bine engleza), fac cite 2 sporturi, sint si unii chinuiti saracii care se bucura cind ploua ca nu mai merg la tenis…nu stiu ce sa zic, ca e bine, ca e rau… eu prefer sa-l las sa se joace, sa se uite la desene, sa se ciondaneasca cu surorile, sa fie copil. repet: acele problem nu sint in manual. sint doar in culegeri!

  • nici eu nu trec!

   dar cu numaratul cuvintelor aici la Montréal e alta poveste. Elevii au obligatia sa-si numere cuvintele de pe fiecare pagina scrisa si sa noteze pe fiecare pagina, in casuta special tiparita , in caietul de examen, acest numar de cuvinte. Pe prima pagina sub nume scrii numarul total de cuvinte. Si nu cred ca profii aici se impiedica de 5-10 cuvinte dar copii sunt invatati sa faca asa de mici.

  • Din cate stiu, adica din ce am trait acum 4 ani cu fi-miu care a dat un asemenea test, exista doua nivele de testari. Testari la anumite scoli, care propun propriile probleme/teste, si testarea nationala, cu subiecte accesibile oricarui copil. Toti copiii trec clasa a 4-a. Cel putin din cate stiu eu, 10 clase sunt inca obligatorii.
   Depinde la ce scoala vrea copilul/parintele sa continue la gimnaziu.
   Sistemul e complet tarat, de acord, am evadat din el acum multi ani pentru ca erau prea multe bube care nu se mai vindecau. Al meu termina a 8-a acum si incerc sa nu-mi rod si degetele si sa ma rezum la unghii, dar cred ca parintii din postarea originala sunt o mare parte din problema. De ce continua in scoala aia? De ce orienteaza copilul catre un liceu cu medie atat de mare la admitere? Adica, sa fim seriosi, sunt scoli si scoli. Nimeni nu chinuie copilul pentru o scoala de cartier sau un colegiu chipurile de rang doi, dar in care, de multe ori, se face treaba mai serios decat in astea de fite. Si stiu ce spun. Daca pompeaza in ea de pe acum, ce naiba or sa faca in clasa a 8-a? Si dupa aia, cum face copilul ala fata 4 ani de liceu? Adica, serios, chillax! Daca puiul nu are copilarie, parintii din postarea asta poarta o mare parte de responsabilitate. Intotdeauna trebuie constientizate limitele si inclinatiile copilului. Cum poti suporta sa-l vezi chninuindu-se si sa continui in ritmul asta?
   Fi-miu, alaturi de colegii sai, s-a prins din primul an care sunt algoritmii de ascultare ai profesorilor si nu s-a mai stresat. Invata la ce-i place, e atent la ore si, din fericire, are memorie buna. Cei 4 ani au trecut fara crize, fara meditatii si cu note bune. Bine, e unul din putinii fara meditatii, dar, daca n-ar fi facut fata, daca ar fi trebuit sa-l meditez de mic la mai mult de o materie, l-as fi luat de la scoala aceea. In continuare targeteaza aceeasi scoala. Anul trecut, ultima medie la admitere la clasa pe care o vrea el: 9.50. Exista desigur posibilitatea sa nu intre acolo. Nu e nici o tragedie. Mai sunt scoli.

  • @nike: n-am apucat sa ma uit prin toate exercitiile, dar primele, cele care cumuleaza 34 de puncte sunt destul de usurele, trebuie sa folosesti doar proprietatile adunarii si inmultirii (comutativitate, asociativitate, distributivitate).
   La ghicitul sirurilor, la al doilea trebuie sa ma gandesc putin, primul e banal.

   In ce priveste restul exercitiilor, cu putina gandire si munca pe hartie, se rezolva. E adevarat ca nu ma pun in pielea unui copil de 8-9 ani sau cat are al tau, nu stiu cat de dificil poate fi pentru creierul lui, dar scopul exercitiilor e sa isi lucreze putin mintea, atentia, spiritual de observatie. Nu e o catastrofa sa ai astfel de exercitii, totul e sa nu se exagereze. Si daca spui ca tu nu treci intr-a V-a cu exercitiile alea e putin rusinica, nu te supara.

  • alex, al meu are 4 ani si 10 luni si se descurca binisor la ele. am spus din start ca eu am sacii in caruta, vb din perspectiva celorlalti

  • @nike: citez din clasici:

   “astea sunt pentru final de clasa a IV a!!!!!!!!!!!!!”

   “care treceti in clasa a V a? eu, nu”

   Daca sunt exercitii de clasa a IV-a atunci ce treaba are cu ele copilul tau care nici nu e la scoala?
   Daca tu, adult fiind, nu poti rezolva exercitiile respective, dupa cum ziceam, e cam rusinica.

 8. Cred ca o sa dureze mult pana o sa se schimbe sistemul in Romania. 🙁
  Inainte ma gandeam ca e din cauza profesorilor trecuti de o anumita varsta, carora nu le poti scoate din cap ideile vechi cu care au crescut, dar sunt si educatori/invatatori/profesori TINERI care predau ca in ’80.
  Sper, totusi, ca pana o sa am eu copii sa fie macar putin mai bine 😉

  • asa am sperat si eu acum 14 ani cand eram gravida cu primul copil. Acum el termina plictisit clasa a VII-a si la toamna trebuie sa inceapa cel de-al doilea copil al meu, pregatitoarea. Si da, s-a schimbat ceva. e chiar mai rau.

  • Nu e neaparat vina profesorilor, indiferent de varsta lor… Sistemul e asa de rigid si cerintele ministerului si a legii absurde pentru ei, incat ori “evadezi” in alta parte, ori te resemnezi. Schimbarea trebuie sa vina de undeva, dar profesorii nu au libertatea de a face ceva in acest sens, din pacate 🙁

  • Eu inteleg ca profesorii trebuie sa se “supuna” sistemului, dar e ideea de cum isi predau materia. Si ei par plictisiti de ceea ce predau, nu-si dau interesul. Sunt unii profesori care, in loc sa predea, sa explice, sa ii invete pe copii sa vorbeasca liber, ii pun sa copie din manual. Ce invata copiii in felul acesta?
   Mi-ar placea profesori apropiati de copii, sa-i invete logic, sa ii lase sa interpreteze, sa incerce sa aiba o stare buna pt ei, sa se vada placere pe chipul lor cand isi tin lectia. Altfel asculti un profesor cand il vezi pasionat de ceea ce face.
   Cand eram in liceu, aveam un profesor, care intrand in clasa, nici “Buna ziua” nu a dat si ne-a reprosat faptul ca noi nu avem problemele pe care le are el, ca pe noi nu ne intereseaza nimic, nu avem niciun stres. Ok, inteleg, a avut o zi proasta, dar cu ce eram noi vinovati?

 9. astia fac in ciclul primar ecuatii? sisteme? combinatorica? ce plm?
  iar aia cu ziua de nastere e aiurea, poti fi toti nascuti in iulie, de exemplu. e prost formulata.
  Sincer i-as pune la munca silnica pe autorii manualelor de azi.
  Eu, din fericire, am terminat liceul in 94 si am prins niste manuale mai de doamne-ajuta, manual unic pe tara care era cat de cat ok. In prima facultate ne-au omorat cu materii tampite (rezistenta, mecanica, un soi de fizica si alte materii infernale care nu mai stiu cum se numesc la Agromontanologie! unde trebuia sa facem de-ale plantelor si animalelor nu de-ale matematicii)
  La a doua facultate am trecut fluierand ca gasca prin apa, eu dau banul tu dai examenul, platim si restanta daca e cazul si bye.

  • Intr-a II-a , anul de gratie 2015, au facut fractii. Si corpuri geometrice: cub, piramida , con, etc

  • @kitana: nu sunt ecuatii si sisteme si – ghici ce – le-ai facut si tu cam tot in perioada aia, poate chiar mai grele. Daca manualul tau era “mai de doamne ajuta” atunci si asta e cam la fel.

   Si da, toti 17 copii pot fi nascuti teoretic si in aceeasi luna, deci 17 e numarul ala maxim. In celalalt caz extrem, copiii pot fi nascuti in toate cele 12 luni, deci 5 copii din 17 trebuie sa “imparta” luna de nastere cu alt coleg.

 10. pe profesorii astia cine i-a format? a, da, alti profesori. Situatia e asa de peste 50 ani, de fapt generatiile de aur a profesorilor romani s-au terminat undeva in anii 1957-60 cand au fost trimisi in puscarie pt ca nu aveau origini sanatoase/veneau din vechile familii politice/liberale etc etc etc.

  Pt mine nimic nu s-a schimbat (in bine) de atunci. iar schimbarile actuale sunt prea dese si prea confuze, si mie mi-e greu sa pricep la aproape 40 ani, d-apoi copiii. Dam vina pe unii/altii, aratam du dejtul, dar solutii?? Cat cautam vinovati nu vom vedea solutia, si invers: cand cautam solutii nu vom vedea vinovatii.

 11. Si ca o parere de mamica: educatia se face acasa. La scoala este instruirea. Unde nu sunt multumita de scoala completez acasa cu copilul. Pentru engleza lucram acasa impreuna(e inca mica si nivelul meu este destul de inaintat, dar putem sa lucram impreuna pe mai tarziu), pentru matematica ma mulez dupa stilul doamnei, educatie financiara facem in fiecare sambata dimineata la piata, impreuna 🙂 si cand facem liste si buget, de desen – treaba ei, micro-gradinarim pt bazele biologiei(nu ii place) , dans face in grup organizat duminica dimineata. Temele si le face 50-80% singura, nu ma crizez de greseli sau ceva neterminat dar nu accept lalaiala. Un pic de gatit – impreuna si pe la 9-10 ani vom incepe si un mini cusut (impreuna).

  Ce as vrea e sa invat copilul si ceva de zugravit; in ultimii ani am remarcat ca un zugrav bun in Bucuresti castiga de cateva ori mai mult decat un avocat slab.

  • big like pentru educatia financiara facuta in piata 😆

  • 10000 mii de like pentru atitudine!

  • Sunteti la inceput. Nu vreau sa va descurajez, dar va fi tot mai dificil pe masura ce creste copilul. Daca va permiteti sa nu aveti serviciu si, de asemenea, sa va meditati (personal sau la dascali) copilul, la cat mai multe materii, “scorul” va fi bun. Insa un copil care petrece 5-6-7 ore la scoala si alte 4-5-6 ore facandu-si lectiile este muuult mai obosit decat un om care are o slujba de 8 ore. Unde ceva sa castiga, altceva se pierde. Sistemul de invatamant este dezastru pentru toti actantii: elevi, parinti, profesori.

  • deja bunicule, am serviciu si meditatiile le facem ‘impreuna’, gratis :).
   Cum sunt multe persoane de aici ( ca mine) ce am terminat liceu fara meditatii platite si intrat la facultate cand erau multi pe loc, asa va face si copilul meu.

  • As putea sa intreb pe la 9-10 ani cand primeste lectii de genul descrise mai sus “pentru clasa a IVa”, ce faci? Cand sta deja 8 ore la scoala, il mai duci si la meditatii la aproape toate materiile? Cand tu ajungi acasa de la servici la 5-6-7, te apuci atunci de ecuatii?
   Da, educatia se face SI acasa, dar marea majoritate a cunostintelor se invata in scoala, iar sistemul te obliga sa joci dupa regulile lui, de aceea trebuie schimbat sistemul, nu a adauga noi ore de invatare si acasa.

  • corect, ce facem cu numarul mare de ore irosite la scoala?? se presupune ca de acolo trebuie sa vina cu lectiile macrar pe jumatate intelese, educatia de acasa presupune multe alte aspecte mai importante decat ecuatiile (cum bine spunea cineva mai sus – ei trebuie sa invete sa faca si lucrrui practice, utile, sa faca si miscare dupa orele petrecute in banca sa,md..) ; dar cand??

  • am mai zis, nu voi apela la meditatii. Nu imi permit , sunt o persoana cu salariu mediu pe economie. Vom lucra impreuna,unde nu stiu imi voi da eu ca parinte interesul pt ca daca eu nu sunt in stare sa inteleg, ce pretentii am de la copil?. Stiu ca e greu dupa serviciu si casa, dar cum nu mizez performanta, ci doar cunostinte medii la majoritatea materiilor si descoperit preferinta. Mizez pe lucru impreuna cu 1-2 colegi de clasa vecini pt ca sunt plecata 9-10 ore pe zi.
   In plus, am multi colegi de munca ce spun ca parintii nu au fost capabili sa ii ajute deloc, asa ca se poate.

   Scopul meu e sa invat copilul ca exista o solutie, exista o oportunitate, exista online mii de cursuri pt perfectionare tehnica. Datorita experientei mele profesionale consider ca pt un om de succes e important cunostintele tehnice dar mai important e sa invete sa se adapteze, sa invete cum sa invete, sa stie unde sa caute, sa stie sa se vanda, sa lucreze in echipa.

  • recomand calduros khanacademy; sunt sute de mii de lectii online pentru aproape toate varstele si materiile; singura conditie e sa stie copilul engleza; pe noi ne ajuta mult acest site

 12. Cred ca inceputul unei solutii e ca parintii sa mearga la scoala si sa vorbeasca cu profesorii despre aceste probleme. Pur si simplu sa puna presiune pe profii si pe directorii din scoli. Cei mai multi parinti se duc doar cu plocoane si isi doresc doar note mari pentru copiii lor. Nu ii intereseaza prea mult ce fac copiii aia de fapt la scoala.

  • Nu se rezolva nimic asa. Programa croita de imbecilii din ministerul, cica al educatiei si cercetarii, e obligatorie pentru profesori. Si-o iau tare daca nu se tin de ea. Rezultatul ?
   Copii stresati, obositi, care nu mai au timp sa traiasca, doar sa vegeteze printre teme.
   Noi abia trecem in clasa a III-a. Unele probleme de clasa a II-a, le-am lasat nerezolvate. Pur si simplu nu m-a dus mintea sa i le explic fara sa folosesc ecuatii, inmultiri, impartiri. Problemele necesitau astfel de lucruri, dar erau date inainte ca ei sa invete inmultirea si impartirea. Cine le-a facut asa? Mintea luminata care nu a corelat manualul cu programa.
   Dupa exemplul data de cineva mai sus, nici nu vreau sa ma gandesc cum o sa fie din clasa a V-a.

  • si eu am cerut doamnei anumite lucruri. Stim ca programa e ridiga dar abordarea se poate alinia dupa nivelul copiilor

  • DANAEV, la anul va fi si ma rau: nu vor aparea manuale noi pt clasa a III-a, , se vor retipari cele vechi (chiar daca nu coincide programa). Va fi haos, nu stiu cum se vor descurca invatatorii

   http://www.romanialibera.ro/societate/educatie/elevii-de-clasa-a-iii-a-nu-vor-avea-manuale-noi-din-toamna-380739

 13. Florina Dobrovicescu

  Copilului meu, clasa a 8-a, nu i s-a recunoscut examenul Cambridge nivel B2 absolvit anul trecut cu 94/100 puncte deoarece nu am avut certificat- l-am pierdut- si nici diploma ci “doar” adeverinta eliberata de British Council care atesta rezultatul obtinut. Puteam sa il scutesc de un stres si nu s-a putut….pentru cei care au “gandit” procedura de echivalare nu au luat in calcul DOVADA competentelor obtinute …..atat….

 14. Haideti sa fim seriosi. Fetita mea termina clasa a patra si nu a facut probleme de genul celor enumerate mai sus. Daca ne uitam in culegerile de pregatire pentru olimpiada, probabil ca le regasim. Dar la clasa nu se cere un asemenea nivel. Acum, fiecare este liber sa aleaga cat sa traga de copil… atat invatatorii cat si parintii. Manualele sunt intr-adevar foarte stufoase, dar un pedagog normal nu o sa pretinda niciodata ca elevii sa cunoasca toate informatiile cuprinse in manual, ci esentialul din fiecare capitol.
  Si eu am invatat la vremea mea, am intrat la facultate prima din 400 de candidati, dar m-am axat pe ce am avut nevoie si a fost suficient. In masura in care exagereaza sistemul de invatamant, exagereaza si parintii acasa, de multe ori.

  • adriana, testele astea iti arunca un copil ,fara sa stii ce vocatie are, intr-o scoala slaba sau,daca e supradopat, intr-una buna

  • @nike. Bine spus! ,,Tragem” de copii tocmai din cauza sistemului de admitere in liceu, la care(la Ana asa a fost) 50% era media pe cei 4 ani. Si inca eu am fost dintre parintii mai moderati! Si,ca sa vedeti efectul invers,:in cei 8 ani de scoala generala, Ana si inca 3 copii din clasa ei au mers mereu la concursuri de matematica gen olimpiada,Gangur etc. Toti 4 au avut medie mare la admitere (peste 9.3),deci lejer intrau la orice mate-info.Si,surpriza,toti s-au dus la filo,bilingv engleza. Nici eu,nici ceilalti parinti nu am inteles nimic,dar i-am lasat sa mearga unde au vrut ei. Ana a explicat cam asa:da,ma duceam la concurs,ca era dragut,vorbeam si cu copii de la alte scoli etc,dar sa fac TOATA VIATA matematica? NU.

  • si inca ceva, fara asemnea probleme, copiii sunt incadrati automat de nivel mediu. nu vor atinge licee de top.degeaba pot avea exceptionalitati multiple sau doar una, degeaba ar excela la bilogie sau ar avea o manualitate de exceptie. nu e valabil pentru romanica.

  • Si daca nu ajunge copilul intr-un liceu asa-zis de top, e chiar atat de tragic? Liceele de top nu erau alea in care se luau cele mai multe droguri si pline de copii de bani gata? Poate sa ajunga la un liceu mediu, sa fie bun acolo si apoi sa intre la o facultate buna. Eventual medicina. Si sa plece afara, eventual, ca aici in Romania e mai greu sa te realizezi vreodata pe merit…

 15. copilul meu are doar un an. eu zic sa punem de o revolutie. dar sa o facem organizat. poate pana ajunge la scoala si al meu se mai rezolva lucrurile.
  sugestii de unde si cum sa o apucam pe revolutia asta?
  ies si in strada fara probleme, il aduc si pe asta micu’.

 16. Eu vin si intreb altceva, intru totul in asentimentul lui Bogdan. Geme internetul de parinti indignati, altminteri oameni cu scoala si cu capul pe umeri. Dar nimeni nu face absolut nimic sa indrepte ceva!
  Doamnelor, domnilor, contactati parinti de-ai colegilor copiilor vostri si coalizati-va. Mergeti si discutati cu profesorii. Mergeti la inspectorat. Faceti petitii peste petitii la ministerul de resort. Adresati-va ziarelor, televiziunilor, etc, orice numai FACETI ceva! Ca asa nu se va schimba nimic niciodata…

 17. Ne-am cam prins care e facultatea de care zici, cel putin care e profilul ei. 😕 Eu nu prea mai am contact cu ce se intampla aiurea in educatie in tara, doar am observat ca o nepoata studenta la master acu’ la ASE (anu’ IV cum ar veni) trece de maxim 2 ori pe la faculta pe saptamana, vreo 4-6 ore in total, wtf… 🙄 🙄 iar alta, la automatica mi se vaita ca are mult de invatat, gen…5 examene iarna si 5 vara… 😕 😕 Me scuzati, dar astea nu-s facultati, sunt plimbare in Cismigiu. Si nici examene de intrare n-au dat, au intrat cu note de bac + dosar & prostii. Eu aveam in medie 4 examene iarna si 12 (!!!) vara, pe la sfarsitul anilor ’90. Dadusem examen de intrare, am dat 3 examene de licenta + lucrare cu sustinere la sfarsit, tot tacamul. Si nu, nu eram la medicina… Mai oameni buni, am luat-o razna? Intre timp trecand si printr-un sistem de invatamant din strainatate, va spun ca pe-aici oamenii la facultate si mastere rup si cu prezenta, si google-ul si internetul in doua pentru a-si face cele nspe mii de proiecte si proiectele, plus li se cere sa se dea peste cap pentru studii de caz, nu exista “la seral” sau la “ff” pentru ca studiile se iau in serios, daca elevii/studentii nu-s multumiti de profi care intarzie sau aburesc se duc direct la administratia scolii si-i “parasc” iar acestia isi risca job-ul daca nu-si revin urgent. 😮 😀 Sau fac greva si protest. 😎 Asa ca… sunt de acord sa aiba cat mai multi copii posibilitatea de a face studii superioare, sau adulti sa se recalifice pe alt domeniu, deci, sariti cu facultatile, dar in cazul asta trebuie urcata stacheta, cel putin la nivelul asta, sa se lipeasca ceva de ei pana la terminare, nu asa… relax total ci cica-s om cu facultate la final. Dezamagitor !

  • *edit: rup google-ul ca sa se informeze, nu ca sa copieze… ca altfel sunt zburati instantaneu afar’.

 18. Eu am copilul in clasa a doua. Ei da, prima serie de copii cu programa scolara modificata.
  Cand era in clasa pregatitoare am fost informati ca programa scolara se modifica, vechile manuale nu vor mai fi valabile, etc. Si am ajuns in clasa a doua, cand am primit manualele in luna noiembrie. Da, a fost campanie electorala (doi ani?) si nu au putut tipari manualele. Doar caietele speciale.
  Ma intreb: anul viitor, sau peste doi ani, sau peste 10 ani, vom avea manualele gata la timp?
  Pentru ca am impresia ca niste domni si doamne aflati in functii de decizie, vor sa faca schimbari, dar n-au habar cum.

  • Nu vom avea manuale la toamna pentru clasa a III-a, ca pana acum n-au elaborat nici programa! Asa ca primirea manualelor de a II-a in noiembrie a fost parfum!

  • Manuale pe care nu le-a mai folosit nimeni. Intre timp, am cumparat manuale auxiliare din care am lucrat pana au venit cele de la stat. Si aici incepe o alta poveste luuuuunnnnggggaaaaa de tot!!! Fiecare invatator alege ce editura doreste ( functie de intereesele personale ) . Si daca ai timp si rabdare sa studiezi piata, vezi ca sunt si cateva edituri ,,de isprava”, cu subiecte coeerente, fara greseli, carti bine legate..etc. Putini invatatori le aleg. Pentru ca ceilalti, au ,,oferte” de genul: planificarea anuala gata facuta gratis, sau ghidul invatatorului gratis etc. Sau altfel de comision. Si aici cred eu ca ar trebui sa actioneze Ministerul. Dar nu cred ca vrea cineva cu functie de decizie sa faca schimbari. Sunt bani multi in joc cu aceste manuale auxiliare si nimeni nu s-ar lipsi de comision.

 19. Sincer nu stiu cat vom mai rezista, vai de copiii nostri.

 20. Ar mai fi si discutia orientarii ce se face in scoala: oare ii intreaba cineva pe copii ce le place cu adevarat, la ce se pricep si la ce au talent? Toti parintii le indeasa matematica, romana, limbi straine si tot asa. Da’ poate copiii vor sa invete, nu stiu, arta decorativa sau comunicare (d-aia adevarata, nu PR-ismul care e confundat la noi cu comunicarea). Dupa mine cateva lucruri sunt necesare si asta cat mai repede:
  1) stop spagilor si cumparatului de diplome (de la bac la doctorat);
  2) regandirea orientarii copiilor in scoala;
  3) stop bagatului de meditatii pe gat copiilor, de catre parinti si/sau meditatori, ii vor transforma in cel mai bun caz in niste oameni dependenti de parinti si fara incredere in sine.

  • Total de acord. Ar fi oportun ca si in scolile de pe la noi optionalele sa fie totusi alese de copii si nu de scoli pentru a completa catedra cuiva. Nu stiu de ce nu se pot face materiile optionale cu participarea tuturor elevilor intresati indifetent de clasa din care provin dar carora le place teatrul, sau sportul, desenul,muzica, lucrul manual etc. Baiatul meu e in clasa a IX-a, nu straluceste dar…in sem. II a facut cam jumatate din orele de romana, latina la fel…din 6 ore pe zi macar 2 nu s-au facut pentru ca nu au ve nit profesorii. Educatia se face acasa probabil dar petrec destul de mult timp la scoala si isi iau exemple mai ales de acolo.
   Insist totusi ca materiile optionale sa fie alese de elevi si eventual cu acordul parintilor si sa urmareasca dezvoltarea unui talent al copilului. Cel putin asta e parerea mea…

  • Si sa nu uitam: atata timp cat profesorii vor continua sa aiba salarii de mizerie, una la mana ca vor perpetua sistemul de meditatii in loc sa-si dea silinta la clasa si doi la mana numai incompetentii care nu si-au gasit altceva de munca mai raman in acest sistem. Asa ca..trebuie aplicata regula din privat la toti bugetarii astia de mana a treia ca si competente: dati afara si oferit salarii mai bunicele celor noi ca sa vina oameni mai ca lumea. ❗ ❗

 21. atat spun: ghiozdan de elev,clasa a II-a, 4,8 kg!

  • de ce i-l dai? tu de ce esti de acord sa il poarte?
   este vina ta,daca sistemul e imbecil.

   strumf, manuale, caieti, pisici, al gradi. le-am luat, i le-am pus educatoarei pe catedra si -am aratat ca ducatorul lor abia are 11 kg (pe vremea aia) asa ca, legea nu il obliga sa care nimic, asa ca daca vrea sa le deschida sa faca bine sa le tina vesnic in clasa.
   punct

   si am fos tinjurata de mamici, facuta in toate felurile ca am suparat-o pe doamna,dar a fost singurul car enu a carat nimic.
   si nu va cara nici l-a scoala. ma uit pe normele OMS si vad si jur ca nu va pune 10 gr in plus peste.

  • Ghiozdan pentru clasa a doua – 5,5 kg la un copil de 25 de kilograme.
   Manual la romana, manual la matematica, culegere la romana si la matematica, doua caiete mici la fiecare plus cate un caiet de lucru. Adaugam penarul, pachetul si sticluta cu apa.
   Te-am luat!
   As rade, daca nu ar fi de plans…

   Am rezolvat partial cerand invatatoarei teme altfel distribuite in cartile acestea, astfel incat sa nu mai care copilul atat. Am rezolvat acum, anul viitor o luam de la capat.

  • Cat cantareste gol ghizdanul respectiv?

  • In afara de sticluta cu apa, la fel caram si noi pe vremea noastra, carti, caiete, caiete de lucru, penar si sandwich-uri. Dar noua ne place sa ne cocolosim copiii. Daca s-ar putea sa merga la scoala doar cu tableta, pe care sa faca absolut tot ce tine de scoala, si evident cu smrtphonul, si astfel, copiii nostri nu mai cara cate 4-7 kg zilnic.

  • @ nike
   imi asum vina! noroc ca stam gard in gard cu scoala,asa ca nu e un efort prea mare!
   @gabi
   spune drept,ai dat fuga cu ghiozdanul la cantar? :))
   in alta ordine,cel mare,pe cls a VII-a se descurca…un singur caiet,studentesc,pentru toate materiile! :))

 22. Nu inteleg si pace un lucru: de ce copiii de la clasa pregatitoare, clasa zero, trebuie sa SCRIE literele mici de tipar. Inteleg sa scrie literele MARI, majusculele, ei le recunosc pe ambele, mici si mari prin citit. De ce trebuie sa caligrafieze literele mici de tipar? Cine dintre DVS scrie ceva cu litere mici de tipar? (Scrierea literelor de mana si califigrafia o vor invata in clasa I ) As vrea un alt raspuns in afara de : asa este programa! In toata cariera mea de om care vede niste acte zilnic mi s a adus la cunostinta ca un test grafologic se cere scris cu litere de tipar mici!! In cazul asta pe fi -miu nu l prinde nimeni niciodata! !! Champollion cu hieroglifele lui sucks!… fi miu ii da mare clasa! !! Serios acum : cat dintre voi scrieti cu litere mici de tipar? Si unde? Vb doar de scris ..

 23. E=mc2 n-a mai fost actualizata din 1905, iar legea parghiilor sau treaba aia cu un corp scufundat in lichid fix cand suna telefonul de dinainte de Hristos. 😀 De ce ne plangem de cursuri neactualizate din 1980?

  Din pacate insa dincolo de caterinca situatia este intr-adevar trista. Mai mult, daca pe langa sistemul idiot mai contribuie si parintii cu ambitii discutabile se ajunge la situatia in care copii de 8-9 ani sunt epuizati de alergatura dintre scoala, lectiile la compunere, meditatiile la matematica si orele de pian urmate de cele de karate.

 24. Dupa 1989 ,in invatamantul romanesc ,reformele au fost de fapt niste “carpeli” facute de niste oameni convinsi ca sunt singurii care cunosc tot ce e bun in invatamantul mondial.S-au copiat alandala tot felul de metode ,de strategii care nu au facut decat sa agravaeze starea invatamantului romanesc.Intrarea in liceu se face fara o selectie calitativa,de la medii de 3,00,la unele licee(multi se mira cand acesti elevi nu reusesc sa obtina media minima la BAC!) ;au aparut facultati in toate colturile tarii,multe cu taxa,unii s-au trezit studenti,altii s-au trezit profesori universitari,doctoratele vin pe banda rulanta.Mediocritatea infloreste si atunci de ce sa ne mai miram ?A realizat cineva o analiza serioasa a sistemului de invatamant din perioada ..comunista,ca sa se stie ce a fost rau , sau daca a avut ceva bun?

 25. PS

  Mie mi-a placut problema aia cu monedele!

 26. Realitatea e ca mai nimeni nu isi doreste, cu adevarat, schimbarea. Ne lamentam intre noi, pe net sau pe la colt de strada, dar nimeni nu are curajul sa inceapa schimbarea cu el insusi sau in clasa propriului copil. Am pregatire in Educatie si un copil de pregatitoare. M-am oferit voluntar si la directia scolii, si la invatatoare, cu idei si actiuni concrete pentru imbogatirea educatiei veritabile, pentru viata, a copiilor. Refuz pe linie. Am avut curaj sa vorbesc in sedinte, sa ii semnalez invatatoarei greselile flagrante si, la capatul rabdarilor, sa scriu pe blog o poveste adevarat, despre cum o invatatoare ii spune in fata unui elev neintegrat ca e un mar putred, care ii va strica si pe prietenii lui. Rezultatul? Parintii s-au coalizat revoltati de “obraznicia” mea. Cititorii nu au fost impresionati. Iar eu ma gasesc in situatia dureroasa de a cauta o alta scoala pentru copilul meu, care nu avea, el personal, nici o problema in clasa. Cam pana unde sa merg cu sacrificiul personal in speranta vana de a schimba mentalitatea unui popor ratacit?…

  • Exact asta e problema,ca e implicat si copilul tau:acum vei gasi alta scoala pentru el,chiar daca el nu avea nimic de reprosat aici,iar daca ,,vei misca in front” si la cealalta clasa,s-ar putea sa-ti auzi reprosuri si de la junior. Cand am comentat la o sedinta in liceu pentru niste chestii absolut absurde,m-am trezit cu alti parinti spunandu-mi ca de unde ma pricep eu(am ceva scoala,iar in facultate am facut si sociologie si pedagogie si nici nu am trecut prin viata cu un sac tras pe cap),desi pana si diriginta imi daduse dreptate. Iar fiica-mea mi-a zis ca,decat sa mai vin cu capsa pusa,nici nu-mi mai spune de sedinte,ca ea oricum nu are probleme la scoala si,daca vreau sa ma mai duc,sa iau atitudinea ficusului. Asa ca:revolutia se amana din lipsa de combatanti.

  • si mie mi se pare la fel. O gramada de lamentari, foarte putine persoane in jur sa faca ceva. Am noroc cu o doamna foarte severa (prea severa, mama de 4 copii mari) daca am avut ceva de zis, am zis direct doamnei, fara copil de fata. Am insa parinti care se miorlaie si se plang – i-am intrebat: ai vorbit cu doamna? Doamna e dispusa la discutii! ei bine, singura mama care s-a dus sa vorbeasca, s-a dus sa ceara, nu sa discute sau sa inteleaga!!!!

   A, si mai sunt si limbile maro, parintii care se duc cu…atentii. Mi se pare exagerat: parfum, cafea, ciocolata, inclusiv la secretara!!! Ce mai lipseste, cartusul de Kent?

 27. In Romania degeaba te duci si spui ca profesorul nu isi face treaba… atata timp cat sunt titularizati nu se poate atinge nimeni de postul lui. E verificata. Si s-a incercat si renuntarea la titularizari dar bineinteles ca s-au opus sindicatele.
  Curicule imbatranite (arhaice chiar), profesori nepregatiti, neadaptati, un invatamant teoretizat peste masura, fara optiuni, fara consiliere , fara adaptare la conditiile reale si la evolutia pietei muncii.
  Educatia este cel mai “reformat “sistem din Romania dar din pacate toate reformele au pornit de sus in jos si fara a avea o consultare generala.Parerea mea este ca in invatamant nu e suficienta o reforma trebuie de-a binelea o revolutie. Din pacate nu cred ca s-a nascut omul care sa isi asume o asemenea decizie politica pentru ca totul de acolo porneste.
  As putea sa scriu o carte despre bataliile mele si ale sotului meu cu sistemul de invatamant dar din pacate atunci cand noi strigam sus si tare ca nu e posibil sa-i dai unui copil ,dupa 6-7 ore de scoala , teme care sa-i necesite atentia inca 3-4 ore in conditiile in care un adult este limitat la 8 ore de munca pe zi iar profesorul (ah dragul de el 😀 ) nu depaseste 13 ore pe saptamana. Pai copilul cand se mai odihneste, cand mai bate si el o minge sau priveste iarba… orice altceva ???
  Ca o paranteza : Stand la o vorba cu copiii mei ( dupa ce au prins gustul calculatorului ) intrebam retoric ce o sa le spuna ele copiilor …ca mie mama imi spunea “nu mai citi cartea aia pune mana si invata!”‘ 😀 eu le spuneam” iesi de la calculator si pune mana si citeste o carte” la care mi-au raspuns probabil o sa le spunem ” mai stai si tu pe acasa nu te mai teleporta atata!! “

 28. Va duceti frumos, corul bocitoarelor, la onor minister, ii luati de gat pe dinozaurii aia anchilozati care ofteaza de grija invatamantului preuniversitar (si universitar), ii dati frumos cu testele proprii de table si monitoare, ii puneti sa roada creta precum guzganii si NU va mai luati de profesorii simpli, aia care sunt sariti din schema la toata tampenia numita actualul sistem de invatamant. Daca indraznesc sa ridice capul, sunt “plesniti” la salariu, sunt scosi de pe lista salariilor de merit, a gradatiilor, in general li se face viata un iad fiindca au indraznit sa scoata ceva logic, clar si coerent din creierele proprii si personale. Ca sa nu mai zic de indrazneala de a lasa corigent sau repetent odrasla vreunui mahar local (indiferent de regiune)…sunt terminati. Asa ca NU va intrebati ce poate sa faca scoala pentru voi, intrebati-va ce mai puteti sa faceti voi pentru scoala!!!

  • De la mine milioane de like! Orice profesor care incearca sa iasa din rand are numai de suferit. La minister am impresia ca nu sunt oameni care au trecut prin scoli ci au fost parasutati acolo,ca nu au nici in clin,nici in maneci cu invatmantul de orice grad. Vorbesc de manuale pe tableta si nu au fost in stare sa scoata abecedarele la timp! Nu sunt dinozauri,ca aia au disparut ca nu s-au adaptat conditilor. Astia sunt cameleoni: se adapteaza la orice,numai sa nu-i miste de acolo,ca altceva nu stiu sa faca.

 29. Conservatorul (Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti) este solutia. Acolo e (inca) ce trebuie.

 30. Citesc si imi vine sa plang.
  Ieri am fost la sedinta cu parintii, unde s-a discutat despre rezultatele evaluarii nationale la clasa a doua. “Rezultate bune si foarte bune” inseamna greseli trecute cu vederea, corectura pe jumatate, dar punctaj maxim, ca sa iasa bine raportarea. Jumatate dintre intrebari erau de-a dreptul infantile (“pe pe parte a farfuriei sunt prunele – centru, dreapta ori stanga?”), dar s-a gresit pe capete. Asta dupa ce trei saptamani au repetat copiii in draci toata materia, adica tabla inmultirii, fractii, ecuatii cu doua necunoscute, unitati de masura, perimetre samd. Pentru ce??? La ce foloseste???
  Nici anul viitor nu vom avea manuale corelate cu programa. Dupa experimentul cu clasa pregatitoare si
  doua randuri de manuale anul acesta (trei, daca le punem si pe cele digitale, care nu au fost de niciun folos), urmeaza alta bataie de joc.
  Draga scoala, du-te naibii!

 31. tabla inmultirii, fractii, ecuatii cu doua necunoscute, unitati de masura, perimetre la clasa a II a??????????????????

  este exact motivul pt care in clasa a opta nu vor mai intelege un text simplu.

  daca nu lasic reierul sa se dezvolte normal si il indopi ,asta obtii.

  vreun cretin din minister care se bate cu pumnul in piept pe afara ca la el , in romanica, la 8 ani astia stiu si fractii si sisteme de ecuatii cu 2 necunoscute.
  probabil ca il intreaba daca pana intr-a opta emigreaza toti, ca altfel nimeni nu isi explica rezultatele catastrofale la capacitate………………

  • Pardon, ecuatii cu TREI necunoscute. La clasa pregatitoare. Fiica-mii ii placea in mod natural matematica inainte sa mearga la scoala, acum tre’ sa gandeasca mult pana sa raspunda la 7+2…

  • mda, cunosc
   7+2=
   1+6+1+1
   2+5+1+1
   3+4+1+1

   ca a citit intr-un manual tembel

  • @ nike

   Exagerezi. Arata-mi manualul de clasa a II-a cu ecuatii cu doua necunoscute. Te pomenesti ca acum fac ecuatii diofantice in clasa a II-a. Nu se fac, decat facultativ, nici la nivel de liceu. Deci nu te cred! Sau e o interpretare prapastioasa a dificultatii manualului facuta de un parinte care nu e in tema. Cat priveste tabla inmultirii sau perimetre la clasa a II-a, crede-ma, nu depaseste nivelul de gandire al unui copil de 8 ani (apropo, imi amintesc ca noi si scoala o incepeam mai repede – la 6 ani). Programa (la matematica, cel putin) pacatuieste prin cantitate in primul rand nu prin faptul ca n-ar fi adaptata la nivelul de intelegere potrivit fiecarei varste. Abia in liceu se exagereaza in aceasta privinta prin studiul analizei matematice, al algebrei liniare sau structurilor algebrice (acestea fiind, dupa parerea mea, prea mult pentru nivelul de gandire al unui adolescent), dar in gimnaziu si in clasele primare nu cred ca e ceva atat de dificil de asimilat de un copil bun. Si risc sa spun asta desi nu mai cunosc programa (nu mai predau de 17 ani). In schimb, aici dau dreptate tuturor parintilor, e foarte multa materie. Enorm de multa! Copilul n-are timp sa asimileze ca lumea ceva ca trebuie sa treci mai departe, la capitolul urmator.

  • adi, eu vorbesc din perspectiva celorlalti. sunt probleme care se rezolva prin sistemul de ecuatii cu 2 necunoscute.personal, am toti sacii in caruta,dar ,ca una care am fost la catedra, stiu ca nu toti copiii au abilitati inalte la matematica.
   stiu insa de la corectarile de la bac/capacitate, cand vedeam formularile subiectelor, incepeau momentele alea unice cu ce a vrut sa spuna elaboratorul lor, dl inspector sulescu? apoi se faceau baremurile ascunse,adica alea in care stiai ca testul e tampit,ca are greseli majore, dar tu faci ina sa fel incat sa maschezi si s apunctezi cat mai mult.
   in inspectorate?
   dinozauri car enu au trecut ep la catedra, educati comunist,care cauta genii in orice cort si bordei. nici unul nu accepta ca romancele pot naste copii normali pur si simplu. nu, nasc ori genii, ori frunti tembele!tertium non datur

  • adi, ecuatiile respective sunt cam asa:
   a+b+c=76
   a+b=23
   b+c=64
   sau
   ax(b+7)=63 – rezolv-o inainte sa inveti impartirea!

  • @ nike

   Probleme care se rezolva prin sistem de doua ecuatii cu doua necunoscute la clasa a II-a exista doar daca nu stii sa folosesti alte metode. Oricum intre ce ai zis (ecuatii cu doua necunoscute) si probleme care se pot rezolva prin sisteme de ecuatii (dar si prin alte metode, sa fim intelesi) e mare diferenta. Crede-ma!
   Apropo de asta am o poveste mai lunga, dar o zic: primul seminar de metodica in anul III. Tema “metodica predarii aritmeticii la clasa a V-a”. Vine profa, noi deschidem caietele, dansa scrie pe tabla titlul si apoi urmatorul text: “Ionel si Maria au impreuna 12 mere. Ionel are cu 2 mere mai mult decat Maria. Cate mere are fiecare?” Noi, ai retinut, anul III la matematica. Am inceput sa radem. Rasul a devenit un hohot dement in momentul in care profa a scos pe unul dintre noi la tabla. Ala, tinandu-se de burta de atata ras, scrie un sistem de doua ecuatii x+y=12, x-y=2, deci x=7, y=5. Si radeam si radeam. Profa, serioasa, ne lasa sa ne facem numarul si ne spune ca elevii de clasa a V-a nu stiu sisteme de ecuatii. Si ca trebuie sa rezolvam problema dupa mintea lor. Bineinteles ca niciunul dintr noi n-a stiut! Cine mai tinea minte cum se faceau in clasa a V-a problemele acestea?

   @ DANAEV

   Nu stiu ce sa zic, daca la clasa a II-a se foloseste notatia pentru necunoscute, dar in principiu problemele acestea sunt pentru copii de exceptie. Nu pentru copii de nivel mediu. Acel copil foarte destept va sti sa vada ca daca stie suma a trei numere si apoi suma a numai doua dintre ele diferenta intre cele doua sume e tocmai al treilea numar. De asemenea va sti, chiar fara sa faca tabla impartirii, doar cu cea a inmultirii, ca singurele numere naturale care prin inmultire dau 63 sunt 7 si 9, respectiv 1 si 63. Eu vorbesc deseori cu prieteni stresati ca odraslele lor nu stiu rezolva probleme de nivel olimpiada. Si le explic ca nu e nicio drama. Ca asa cum nu toti copiii care fac liceul de muzica la pian nu devin Lipatti nici nu trebuie ca toti inginerii, economistii sau simplii absolventi de bac de mate sa stie rezolva nu stiu ce probleme de finete. Problemele acelea sunt pentru copiii exceptionali.

  • Daca vreun pusti rezolva o ecuatie cu 2 sa mai multe necunoscute merita un premiu Nobel ptr. matematica.

  • Daca

   a+b+c=76
   a+b=23
   b+c=64

   e sistemul de 3 ecuatii care trebuie rezolvat, atunci el se poate rezolva prin simple observatii. De exemplu daca a+b = 23 atunci se observa mai sus ca 23 + c = 76 de unde rezulta c.
   Similar a + 64 = 76 de unde rezulta a. si b rezulta din oricare relatie. Nu trebuie sa inveti cum se rezolva ecuatiile ca la carte. Ele sunt intentionat simplificate.
   Exercitiul dezvolta spiritual de observatie mai degraba decat calculul abstract.

  • alex, cam in max 2 luni o sa il faca fi-miu. deocamdata se distreaza doar cu cele cu o necunsocuta.

 32. Aceeaşi dezamăgire şi la master la ASE: cursuri învechite, neactualizate şi, cel mai grav agramate şi la limita inteligibilului, teorie fără exemple într-un domeniu eminamente practic, lipsă de comunicare a profesorilor şi seminariştilor şi lista ar putea continua.
  Alt exemplu: m-am înscris la un curs online de franceză la o importantă universitate din afară. Mi-a fost foarte greu la început la gramatică pentru că nu înţelegeam ce vor de la mine cu noţiuni gen determinant (adverb, adjectiv etc.), grup nominal (grup de substantive şi cuvinte care exprimă o entitate) ş.a.m.d. M-am dumirit între timp că era vorba despre o altă gramatică numită sistemico-funcţională, nu gramatica pe care o studiasem eu la şcoală în clasa a 8-a, cea cu schemele-cârnat de la sintaxa frazei. Nu mai ştiu dacă la noi s-a schimbat între timp, dar în alte ţări se pare că limba nu se mai studiază decât după gramatica sistemico-funcţională. Soţul meu, literat, mi-a explicat că studiase despre asta abia la master, adică după n-şpe ani de şcoală şi la nivel aprofundat…
  Cei care se fac că fac reforma în educaţie ar putea să se inspire din experienţa altor ţări, să aplice modelele lor de succes, că doar nu suntem singuri pe Pământ, n-avem roată şi trebuie s-o reinventăm!

  • A, nu, nu cred ca vrei sa inveti gramatica franceza asa cum se studiaza in scolile franceze. E varza, crede-ma! D-aia francezii habar nu au sa scrie corect si chiar si cei cu studii BAC+5 fac greseli.

 33. Silvana Adelina

  Hai ca mai pot sa vin si eu cu un exmplu de la o prestigioasa facultate cu nume si renume nobil din Bucuresti (nu specific care, dar se presupune ca te invata sa salvezi vieti ) unde studenti ajunsi in anii terminali, veniti din dracu stie care colt al lumii si degraba platitori de taxe la facultate mai mult sau mai putin conforme cu regulamentul, nici macar limba romana n-o deslusesc prea bine, in schimb iau examene peste examene (in limba romana) si intr-o buna zi or sa ajunga sa distruga vieti, nu sa le salveze… Materiile sunt cumplit de greu de descifrat si pentru un bastinas cu bunavointa, asa ca iti poti inchipui cum trec dumnealor prin facultate…. O sa ajungem in curand sa nu mai putem duce nici potaia la veterinar, ci sa preferam sa o tratam noi acasa dupa sfaturile de pe youtube, sa stii….

  • Alta facultate prestigioasa, de stat, materie inrudita cu marketingul, predata de madam prodecan: “Nu exista afacere care sa se promoveze exclusiv online”. Facebook, Google, Twitter, pe ce lume traiti??

  • @Silvana Adelina: Mvai de capul meu… 😥 😥 😥 😥

 34. Se da un cuboid (?!) cu lungimea de 5, latimea de 4 si inaltimea de 2. Cate cuburi cu latura de 1 incap in el. Pregatitoare, da?
  Sau alte fabuloase probleme si teste la care trebuie sa dai in bobi sa te prinzi care dracu e cerinta. Sau teste cu variante de raspuns la care nu se puncteaza raspunsul, ci rationamentul. Ok, nu-i bai, dar atunci de ce mai dai variante de raspuns??
  M-am dus sa vorbesc cu doamna? Normal. Guess what: la clasa I li se cere profesorilor sa le citeasca si sa le explice copiilor cerinta. De ce oare n-or fi in stare domnii autori de manuale, culegeri si teste s-o formuleze clar, asta nu mai stiu… De ce fac exercitii de-astea? Pai de-aia, ca aceleasi genii de prin minister sau inspectorate care compun minunatiile o sa faca, ca maine, si subiectele la evaluari nationale, testari, etc. Pana la BAC. Ce urmeaza dupa, nici nu vreau sa ma gandesc, ca ma ia ameteala.
  Cand ziceati ca iesim in strada?

  • mareano, fata, da tu nu stii ca exista manual de matematica, ghid al manualului de matematica si indrumator explicativ al manualului de matematica?pentru clasele 0-5

  • Pe mine m-a bagat in ceata fi-miu cand mi-a spus de cuboid. Nu-s cine stie ce geniu, dar nici nu mi-am cumparat diplomele la kilogram. Sunt doar un fost elev onest, intr-o scoala din alte timpuri…
   Noroc cu Google.

  • Intreb si eu ca unu’ care nu stie ce e aia cuboid:problema asta e si pentru clasa pregatitoare din Vascauti sau Cracanatii de deal,unde nu au ajuns tabletele de la guvern? Ca daca n-am google eu cum ajut plodul? Bine ca am terminat!

  • calin.stefanescu

   De ieri sau de caativa/multi ani.Dar oare,citesc si acei….”Prosti Doamne,da multi”?????

  • Cica…. se spune “cuboid” pentru ca “paralelipiped” e prea complicat (de pronuntat) pentru copiii mici. Io zic ca n-are sens sa studiezi chestii pana nu le poti pronunta corect.

  • “indrumator explicativ al manualului de matematica”
   adica ceva care sa-i explice profesorului de matematica, matematica?
   viata m-a invatat sa nu ma mai mir de nimic, dar asta!!!!!!

 35. Nici eu nu sunt de acord cu sistemul nostru de invatamant , nu poate fi ridicat in slavi , intr-adevar , dar nici blamat . In primul rand, din scoala generala ar trebui sa iesi cu o cultura generala destul de bogata , care normal ca te va ajuta mai departe . Pe moment nu iti dai seama la ce iti foloseste sa stii ce ” tampenii ” a facut Mihai Viteazu , Stefan cel Mare si asa mai departe sau cand au domnit , dar surprinzator , toata lumea ar trebui sa stie macar umpic legat de trecutul tarii .
  Vrem sa schimbam tara ? Pai cum am putea sa o schimbam daca noi refuzam sa stim istoria ei ?
  Sunt pe mate-info si eu si pot spune ca desi in liceu am copiat cu caietul pe picioare la fiecare lucrare la istorie , am ramas suprinsa cand mi-am dat seama cata istorie stiu ( asta pentru ca in clasa a 8-a am mancat istoria pe paine ) .
  Pe de alta parte , daca stam sa ne gandim romanii sunt printre cei mai destepti oameni din lume . La Oxford au facut o serie speciala pentru studentii romani, asta pentru ca sunt printre cei mai multi veniti din alta tara .
  Si eu ma intreb cateodata la ce imi vor folosi mie mii de calcule de integrale si derivate … Doar ca , sistemul nostru este conceput dupa modelul comunist ,elevul trebuie sa iasa”un om care le stie pe toate “… Nu merge asa , normal , ca nu suntem roboti … Dar acest sistem iti dezvolta atat de mult mintea incat e normal ca atunci cand te axezi pe un singur domeniu sa il poti asimila mult mai rapid decat altii care au urmat sistemul american de invatamant ..

  • bine zis “ar trebui”. Necazul r ca din scoala generala, si chiar din liceu, ies analfabeti functionali. Adica, fie citesc pe litere, fie sunt incapabili sa priceapa ce citesc!

  • “La Oxford au facut o serie speciala pentru studentii romani, asta pentru ca sunt printre cei mai multi veniti din alta tara .”

   1. N-am auzit de nicio serie specială. La ce departament e?
   2. Când m-am uitat ultima oară la statisticile de admitere la nivel de universitate, numărul de români nu era nici mai mare nici mai mic față de alte țări din UE (raportat la numărul de locuitori). E adevărat că la unele departamente, cum ar fi computer science, sunt ceva mai mulți. Dar nu la nivel de universitate.

 36. patricia bogaci

  sunt mama unui baiat de clasa 1. eu nu raman repetenta la mate in clasa a 4-a ci cred ca dintr-a doua. oricum examenul Comper dat in scoala imi ridica deja probleme:
  (ia din suma numerelor impare cuprinse intre 45-50 cel mai mare numar de zeci. ce ai obtinut?) mi-am stors creierii si tot nu mi-a iesit. aceeasi intrebare o pun si eu de ce totul e atat de complicat in astfel de teste iar evaluarile nationale sunt banale? tocmai de aceea o sa gandim stramb si raspunsurile vor fi aiurea intrucat nu intelegem ca totusi 1 + 1 fac 2 si nu trebuie sa integram nimic nici sa derivam nimic.

  cand iesim in strada? cand o punem de un protest scris ?? cand facem ceva?
  si asta numai cu referire la actul educational ca nu am intrat in minunile banilor stransi pentru …..diverse si pentru Doamna. sunt scoli in care sincer mi-as dori sa lucrez invatatoare. as trai relaxat si as face vreo 3 concedii pe an in Bahamas.

  sincer va spun ca de cateva saptamani studiez ideea homeschool-ului. Cred ca ar trebui o astfel de trezire prin retragerea majoritatii copiilor din scoli pentru a schimba ceva. in rest apa de ploaie. dar nu suntem noi romanii in stare de asa ceva. suntem prea ocupati sa ducem o paine copiilor acasa si asa stresati de scoala si de lipsa noastra din viata lor.
  traiasca Romania!

 37. eu una, mi-am dat seama cam cum o mai duce sistemul de invatamant cand am schimbat libraria la care lucram. si am aterizat de la multimedia la carti. habar n-aveam ca exista evaluare nationala din 2 in 2 ani, ca exista jde culegeri si caiete pt vacanta si timpul liber (de ce se mai numeste timp liber?), culegere pt sem I si sem II (alta absurditate), culegere de initiere, culegere standard, de consolidare si de excelenta, etc… imi vine sa plang cand vine un client pt ceva legat de scoala. atatea si atatea carti si materiale auxiliare pt ce? oricum, vor ajunge negresit sa urasca scoala pt ca nu li s-a dat macar o sansa sa le placa.

  • si mai am o problema: mi se pare mie, sau invatatoarele au ajuns cele mai de temut cadre didactice? parca profii de mate si romana nu mai sunt asa huiduiti ca invatatoarele. spun asta pt ca, inevitabil, aud replica “invatatoarea asta-i nebuna”. zilnic.
   invatatoarea mea era un inger…

  • Nu,Catalina,nu toate invatatoarele sunt de speriat. Ana a avut o invatatoare minunata,care i-a iubit si pe care ei o iubesc si acum. Au mers cu ea in tabere pana in clasa a VIII si cred ca ar mai fi mers daca s-ar mai ocupa de asa ceva. De cate ori au avut nevoie de ceva,chiar si la liceu,au apelat la ea si i-a ajutat neconditionat. In privinta asta,chiar am avut mare nroc.

 38. M-am linistit:nu sunt singurul dinozaur care nu stie ce e ala cuboid:am gasit intrebarea exact asa pe google,si pentru luminarea maselor(imi permit sa sper ca nu sunt ultima rata din Gostat,cum se zicea cand eram eu de 18 ani) redau explicatia:Cubul-este un corp geometric care are : 6 fete in forma de patrat, 8 varfuri, 12 muchii egale Cuboidul – este un corp geometric care are: 6 fete ( 2 patrate, 4 dreptunghiuri), 8 varfuri, 12 muchii .Am luat-o cu copy-paste. Cui are copii in clasele primare:noroc si spor in ramura!

  • Nu știu unde ai găsit definițiile alea, dar sunt greșite. Îți recomand wikipedia în engleză.

  • D’oh: doar a cuboidului e greșită. La cub am sărit cuvântul „pătrat” când am citit.

  • cuboid ?????
   ăla nu era paralelipipedul dreptunghic ?
   eu aşa îmi amintesc, or apărut corpuri geometrice noi după revoluţie ?
   la naiba, eram bună la matematică. acum deja am dubii, sau era prisma ?

  • rgrig
   unde e greseala ?
   ia vezi poate ai mai sarit un cuvant!
   ce tot ii tragi cu wk in engleza ,
   aici e vorba despre copii intre 5 si 8 ani

  • eu am pus-o pe fie-mea sa-mi explice. “E asaa, ca un cub, dar mai lung” 🙂

  • Mariana Geniala explicatia copilului! De ce nu i-o intreba si pe copii cand fac niste manuale? Aia de ,,inventeza” manualele nu au fost copii? Sau au fost totii cu adn-ul lui Arhimede? Nu au printre cunostinte copii?

  • rgrig Revin cu intrebrea: la Vascauti tot in engleza? sa zicem ca sunt un parinte dintr-un sat de unde si-a luat dracu noapte buna si totusi vreau sa ajut copilul:poti sa-mi dai o solutie viabila? Ca solutie de buricu’ capitalei iti dau eu mai multe.

  • “rgrig
   unde e greseala ?”

   Cuboidul nu trebuie neapărat să aibă două fețe pătrate. Pot fi toate dreptunghiuri, de exemplu.

   “ce tot ii tragi cu wk in engleza ,
   aici e vorba despre copii intre 5 si 8 ani”

   Comentariul meu este un răspuns pentru marna, care nu pare să fie copil între 5 și 8 ani.

   “Revin cu intrebrea: la Vascauti tot in engleza?”

   Care parte din comentariul meu te-a făcut să crezi că mă adresez cuiva din Vascauti? Mesajul era pentru tine. În caz că vrei să înveți.

   “Ca solutie de buricu’ capitalei iti dau eu mai multe.”

   Te rog. Ar fi mai constructiv.

  • rgrig Solutia nu trebuia sa fie pentru mine,sau mai bine zis nu numai pentru mine. Eu am acces la internet,stiu si engleza. Eu vreau solutie pentru TOTI copiii,sa poata fi ajutat si copilul care e la tara. Sau problema era numai pentru cei de la oras? Parca era egalitate de sanse.

  • @marna: in Vascauti se stie mai multa engleza decat in capitala. Pe verificate.

 39. aia care au conceput problemele si testele astea cred ca nu-s de pe planeta asta.
  numele lor sint pe carti ?
  cred ca ar trebui biciuiti in piata publica

 40. Asa e, sistemul e ingrozitor. Si o spun ca fost profesor. Si de matematica, pe deasupra, care vad ca e cosmarul tuturor. 😆 De fapt nu e tocmai de ras.
  Dar problema principala in cazul pe care ni l-ai prezentat (si alte cateva sute de mii asemanatoare) este de fapt sistemul de admitere, care-i terorizeaza pe toti. Trebuie sa ai note mari si la anatomie si la geografie si la istorie, chiar si la educatie fizica. Desi vrei sa mergi la profil uman, sa faci literatura, gramatica si sanscrita… Evident ca aici e buba, ca ceea ce se invata in gimnaziu si liceu (toate materiile, nu doar cele sa le zic asa vocationale) trebuie facute la un nivel performant, nu doar la cel de informare pentru cultura generala si eventual pentru antrenarea felului de a gandi a copilului. E imposibil sa fii superperformant si la … si la … si la…
  Dar ambitia parintilor (poate determinata de sistem) cere copiilor tocmai asta. Si la… si la… si la…
  Si mai e ceva (o sa-mi iau multe bobarnace pentru afirmatia asta). Parintii sunt convinsi ca daca isi chinuie copiii cu o gramada de studiu acestia vor performa mai bine. Cantitatea nu aduce calitate. Poate copilul nu poate, nu e facut pentru o anumita chestie ci pentru cu totul altceva, s.a.m.d. Dar, deh, te poti pune cu ambitia parintilor? Pentru ca, hai sa ne lamurim… Am vazut exemple de probleme imposibile (de matematica, bineinteles 😆 ) evocate prin comentarii. Insotite de stupoarea comentatorilor in fata posibilitatii ca unui copil de clasa a IV-a … a V-a… nu conteaza, sa i se ceara ASA CEVA. Nu, doamnelor si domnilor, ASA CEVA se cere pentru 10. Pentru ca, ce sa vezi, sunt copii care nu pot fi de 10 la matematica decat daca profesorul nu vrea sa-i departajeze. Eu n-am fost niciodata acel profesor. Am avut elevi de 10, dar erau de 10. Nu de 7-8 pe care sa-i notez cu 10, ca da bine la media de examen. Pentru ca pentru cel de 10 e frustrant sa vada ca e la acelasi nivel de apreciere cu unul evident mai slab decat el.
  Iar cu “Romanii supt Mihai-voevod…”… Simona, imi amintesc ca si noi am avut un fragment prin clasa a VI-a. “Ardealul”,nu? Ar trebui sa fii mai circumspecta si sa vezi ce fel de referat li s-a cerut. Nu mi se pare o enormitate ca la nivel de clasa a VI-a sa studiezi un text al unui scriitor pasoptist (cu tot respectul, nu e vreo lucrare imposibila), sa recunosti cateva personificari pe care Balcescu le face acolo, sa evidentiezi niste metafore si niste epitete. Pentru 10 e musai! Eu asa cred. Ca toti parintii au senzatia ca au copii de 10, e normal si e de inteles… Dar nu-i adevarat!!! Imi pare rau pentru brutalitatea cu care o spun.
  INSA, revin la ce-am spus: programa e cumplita, sistemul e ingrozitor gandit si se si schimba foarte des. Stiti insa ca la altii, intre altele, vacantele sunt mai scurte si anul scolar mai lung? In toata Europa Occidentala e asa. De o modificare in acest sens ce parere avem? De exemplu, desigur…

  • Nu m-ar deranja o madificare a structurii anului scolar asa cum o propui. Dar, programa sa fie mai relaxata, sa le de-a timp sa-si fixeze cunostintele, nu sa faca 3 zile scaderea numerelor pana la 1000 cu trecere peste ordin, urmatoarele 2 zile fractii, urmatoarele 5 inmultirea si asa mai departe. Cam asa s-a procedat la clasa a II-a. Si crede-ma ca nu exagerez deloc!

  • @ DANAEV

   Am o verisoara (fata surorii tatalui meu) inginer constructor in Germania. In anul I de facultate (a studiat la Stuttgart) a venit inaintea examenul de matematica in Romania s-o ajut sa-si pregateasca examenul. Nu mai lucrasem pana atunci niciodata cu ea dar stiam ca are note foarte bune. A facut 13 clase de liceu, nu 12, cu mai multe saptamani de scoala in fiecare an (vreo 38, in loc de 34 la noi) si la matematica n-a facut aproape nimic din calcul diferential, integral, algebra liniara si deloc structuri algebrice. Abia in anul I de facultate facuse calcul diferential si integral. Deci: materie (mult) mai putina, in timp mai indelungat. Ce vreau sa spun: am ramas impresionat de felul in care asimilase tot ce invatase. Eu eram profesor in vremea aceea si-mi amintesc cat de frustrat eram ca nu am timp suficient sa aprofundez cu elevii materia. Vara-mea, foarte constiincioasa, dar a fi vreo eminenta deosebita, asimilase absolut tot ce facuse, inclusiv chestii mai putin folosite (si de aceea mai usor de uitat de catre elevi) – ca de pilda, stiu si eu, teorema lui Menelaos, sa zic. Toata povestea asta lunga am spus-o pentru a arata cata dreptate iti dau.

  • @ DANAEV

   M-am cam grabit: 13 clase de scoala, nu de liceu, desigur.
   Si am vrut sa zic acolo: “… constiincioasa, dar FARA a fi vreo eminenta …

   😀

  • @Adi: o mica observatie: scoala generala e pentru cultura generala pe care copiii trebuie sa o asimileze indiferent de profesia pe care si-o vor alege in viitor. De aia toate materiile trebuie invatate. In liceu exista profilul real si cel uman, deci, cel putin teoretic, e mai lejer la materiile care nu iti plac.
   In rest ai dreptate pe toata linia, ma duc sa iti mai dau un thumbs up si de la alt calculator.

  • @Adi: era referat despre toată cartea. și nu, nu e ok să se ceară așa pentru 10. nici dacă era despre un fragment nu era ok, ți-o spune un absolvent de litere.

 41. Inspectoratele sunt mafia acestui sistem; prin ele ministerul traseaza absurditati iar invatatorii trebuie sa le urmeze orbeste, altfel isi pierd jobul. Situatia mea: copil cls 1, muuuulte discutii cu invatatoarea si sesizari la inspectoratul de sector, plecand de la continutul programei, temele pentru acasa, greutatea ghiozdanului, lipsa minimei igiene in scoala (personal am la activ 4 plangeri la SANEPID in doar 2 ani), legalitatea fondului scolii, etc….Raspunsurile oficialilor au fost prompte, in limbaj clasic de lemn, dar concluzia-asta avem, cu asta defilam! Mereu vinovatii sunt altii. Din discutiile cu parintii din clasa am constatat ca: majoritatea nu e interesata de ce si cum se intampla la scoala (cred ca sunt multumiti ca (

  • Gabi
   Exact , asa este .
   Autorii si aprobatorii manualelor stau ascunsi prin cotloanele MEC si nu ii gaseste nimeni .
   Cum poti tu un om obisnuit sa te duci sa intrebi un d’asta de-a scris/aprobat un manual : de ce dai omule sisteme de ecuatii la clasa a 4-a sau calculul probabilistic ???
   dar limbajul lor de lemn ii apara !
   Nu ai cum sa ai o discutie concreta cu un om adevarat .
   sint ca reptilele , stau ascunsi sub paravanul aparator al MEC si invatatorii si profii tre sa execute aberatiile lor.
   as vrea sa prind si eu unul d’asta sa-l trag de cravata

 42. Inspectoratele sunt mafia acestui sistem; prin ele ministerul traseaza absurditati iar invatatorii trebuie sa le urmeze orbeste, altfel isi pierd jobul. Situatia mea: copil cls 1, muuuulte discutii cu invatatoarea si sesizari la inspectoratul de sector, plecand de la continutul programei, temele pentru acasa, greutatea ghiozdanului, lipsa minimei igiene in scoala (personal am la activ 4 plangeri la SANEPID in doar 2 ani), legalitatea fondului scolii, etc….Raspunsurile oficialilor au fost prompte, in limbaj clasic de lemn, dar concluzia-asta avem, cu asta defilam! Mereu vinovatii sunt altii. Din discutiile cu parintii din clasa am constatat ca: majoritatea nu e interesata de ce si cum se intampla la scoala (cred ca sunt multumiti ca au unde sa duca si de unde sa aduca copiii), ca se inghesuie care mai de care cu propuneri de cadouri pentru invatatoare (anvelope de iarna, tableta, I-phone, bani cash in plic – sa aiba si ea de un weekend la munte-, rochite, bijuuri…) sau ca pur si simplu sunt depasiti de situatie si “merg cu valul”. De una singura am cautat solutii si am incercat sa fac viata copilului mai placuta (nu neaparat mai usoara) dar traim in tara lui “nu merge asa”. In teorie toata lumea imi da dreptate, in practica…Mi s-a dus buhul in scoala asa ca abia astept sa vad daca se vor face resimtite diverse repercursiuni asupra copilului meu, moment in care voi deveni si mai agesiva. Haideti parinti, sa fim mai responsabili si mai constienti! Pentru copilul meu vreau sa invete dar sa se bucure de copilarie, sa faca sport, sa se joace, fara a fi nevoit sa aleaga daca sa faca teme sau sa iasa in parc sau sa faca un antrenament sportiv.
  PS: Scuze pentru postarea incompleta…tastatura e de vina

  • patricia bogaci

   Subscriu!
   si eu am fost satula de vorbit cu parinti carora nu le pasa ca saraca Dna invatatoare …” e ziua ei sa-i luam si noi ceva de ziua ei”. ca daca ne strangem mai multi e mai bine ca oricum “cheltuim mai mult daca o facem individual”. neavand grup de parinti am preferat sa plec din scoala respectiva. m-am mutat la una de cartier unde macar nu cotizez tot salariul. nivelul scolar este insa unul mai jos decat as fi vrut.

 43. Eu cred ca programa la unele materii este prea incarcata, dar daca continuam sa taiem din ea vom construi generatii lipsite de cultura.
  Atentie! Nu toti copii au capacitatea intelectuala de a fi de nota 10. Va amintiti dvs. cat ati invatat la scoala? Si cum? Profesorii (dedicati) se chinuie la fel de mult acasa ca si copii dvs. incercand sa faca materia mai atractiva, intr-o epoca in care in general copii sunt interesati de ultimul joc de calculator aparut. Acesti elevi spun ca scoala e plictisitoare. Si e comparativ cu Facebook-ul si jocurile 3D si site-urile gen CANCAN.
  Va inteleg frustrarea, unii profesori sunt intr-adevar exagerati, dar ce ne facem cu elevii de clasa a VIII-a care nu gasesc Romania pe harta politica a Europei? Sau care nu stiu in ce secol traim? Nu judecati intreg sistemul dupa scoliile de “elita”. O parte din elevii romani sunt interesati de: NIMIC. Din cauza asta ajung sa pice si BAC-ul care e un examen de nivel mediu.

 44. Nu va mai plangeti atata….cui nu-i place sa invete, sa nu invete, sa treaca la munca!!! Peste tot auzim un cor de bocete – saracii copii!!!! Se incurajeaza lenea, distractia continua si lipsa de respect fata de dascali. Parintii care promoveaza defaimarea sistemului de invatamant actual, au fost si ei la randul lor niste elevi mediocri, asta ca sa fiu blanda cu ei… Oare de aceea copiii romani care merg la scolile din Europa sunt atat de apreciati? Din cauza acestui invatamant romanesc mizerabil care ii distruge pe sarmanii copii? Rusine, pentru toti cei care scriu astfel de tampenii!!! Pentru ca, ce este mai trist in aceasta situatie – sunt foarte multi care, chiar cred ce aud, sau citesc…

  • Eu am o teorie despre “de ce sunt studentii romani atat de destepti in strainatate”:
   a) romanu’ e tare la limbi straine in mod natural, pt ca avem o limba foarte complexa cu o baza latina si multe imprumuturi, cel mai mare vocabular dintre limbile europene, deci normal ca vom prinde super-usor o limba straina;
   b) am citit si un studiu foarte serios din care reiesea ca avem reactii foarte rapide la informatii noi: poate asta vine din trecutul istoric de navaliri de turci, unguri, rusi si mai stiu eu ce din toate partile (semi-gluma 🙂 ), dar de-a lungul timpului romanul a trebuit sa gandeasca foarte rapid solutii: vine turcu’ fug la munte :D;
   c) suntem un popor creativ (faimoasa “descurcareala” inseamna gandire creativa), la fel va spun, sunt studii si am auzit de “n” ori prin corporatii chestia asta de la straini care se mirau de cat de inventivi sunt romanii. Astea-s atuurile care ne fac foarte buni studenti si invatacei in strainatate.
   Doar ca o cariera se transpune in practica, foarte multi studenti emeriti se pierd pe drum pentru ca multora le lipsesc alte chestii, gen perseverenta, stiinta de a “se vinde”, spiritul antreprenorial (degeaba iei medalii la Geneva inventand roata cu vapori daca ti-e frica si n-ai cu ce si cum s-o pui in practica). 🙄 🙄

  • maria
   tu ai inteles despre ce vorbesc oamenii aici?
   ce te ingurgutezi asa, esti Gica Contra?
   citese ce zice Nike (ora 11:56) ; Mariana ( ora 16:20) sau Patricia Bogaci(ora 17:35)
   nu a spus nimeni sa nu se invete !!!
   CARE sint tampeniile de care ar trebui sa le fie rusine celor ce scriu aici?
   esti de accord sa li se dea copiilor de la pregatitoare ,sau clasa I-a sisteme de ecuatii si siruri? ( era unul chiar de numere prime!)
   Deci la varsta lor asta le trebuie?
   eu as zice sa retragi cuvantul” rusine “

  • maria,
   a) uite ca nu mi-e rusine, bai,da deloc.
   romanii plecati afara nu-s nici mai buni, nici mai prosti ca alti studenti. limbi straine invatam repede in functie de talent si tinand cont ca limba romana e o limba fara accent.
   be) reusesti sa treci de primele 8 pagini ale cv-ului meu mediocru?
   ce) vorbesc ca mamica a unuis trumf caruia sistemul tembel i-a dat in cap din prima, lovindu-l, al propriu, apoi catalogandu-l ca retardat.am calificativul acasa.
   educatoarea nu a inteles nimic. si cand a fost selectat la supradotati, ca unul pentru care ecuatia cu o necunoscuta si cuboidul sunt chestii de jucat in nisip, la nici 5 ani, ca sa nu mai zic de citit,scris, tradus in alt elimbi plus maruntisuri,deci matahala mi-a spus: mami(nu retine numele), dl Colceag nu se pricepe la supradotatii, cum sa iasa un supradotat dintr-un prematur? ai nevoie de kg, de forta fizica sa ai o minte stralucita! jur ca e inca educatoare.
   cum e tanti maria?
   si apropo de cuboid, strumf zice ca ca prefera prisma regulata. habar nu am,sincer cum s ail sfatuiesc.

  • Romana are accent si inca unul destul de puternic care bate spre slavi. Un oarece avantaj, totusi, ar fi faptul ca are o gramada de sunete. Din ce-am auzit cu urechile proprii, in engleza coreenii, grecii, vorbitorii de cantoneza sau tamila tind sa mai “inlocuiasca” unele sunete (z devine ge pentru est-asiatici, ce/ci devine tse/tsi pentru greci, v devine u pentru tamili) iar spaniolii si francezii nu prea nimeresc “r”-ul englezesc.

  • N-avem deloc accent slav pe limba literara, ci mai degraba seamana cu cel italian (in orice alta limba straina am vorbi). Cei care vb cu accent slav sunt aceiasi care vorbesc cu accent si in romana, in special moldovenii (de oricare parte a Prutului ar fi).

 45. Lucrez in invatamantul universitar si va dau un sfat prietenos: Mergeti in strainatate. Acolo veti gasi elite in mediul universitar, nu oameni care au ramas in sistem si au acceptat sa fie platiti cu 1500 de Ron la inceput de cariera, cu visul ca dupa ce fac performanta vor avea bani sa isi schimbe si pantofii de cateva ori pe an si sa nu mai vina la clasa cu hainele de acum 3 ani.

  Vreti elita? Cum, atunci cand cei mai motivati studenti merg in mediul privat iar in universitar raman doar absolventii care au vrut un loc caldut, care au rude si au siguranta unei ascensiuni rapide sau care pur si simplu nu s-au descurcat de mai bine ?

  Stiti ca in mediul universitar cadrele didactice sunt presate sa scrie lucrari ISI si sa aiba contracte, si ca astea sunt cele mai importante criterii de evaluare a activitatii unui cadru ? Ce legatura au lucrurile astea cu invatamantul ? Cadrul didactic universitar a devenit cercetator si nu mai are chef sa scrie carti sau sa se ocupe de partea de predare, nu iese nimic de acolo. Ba chiar, daca s-ar putea, ar si trimite pe altcineva la cursuri in locul lui, ca la laboratoare si seminarii trimite oricum asistentii.

  Este o coruptie de nedescris in sistem, de asemenea. Oameni care se trec unii pe altii pe lucrari, care plagiaza lucrari si carti, care isi trec unii altora pilele sau trec studenti pe baza unor telefoane venite de sus.

  Vi se pare ca in alte domenii din administratia de stat se face performanta ? La privat ce sa vorbesti, universitatile private sunt in mare majoritate imprimante de diplome.

  Mergeti in UK, platiti 11.987 de lire pe an (media) taxa de studii si acolo veti intalni oameni motivati si la curent. Sau in US, unde facultatea se face cu credit bancar pentru ca taxele sunt de ordinul zecilor de mii.

  • Durerea nu este la invatamantul universitar, ci la clasele 1-8, asa zisul invatamant obligatoriu si gratuit.
   Aici programa nu e facuta pentru cei slabi sau cei buni, ci pentru cei de nivel mediu. De aici concluzia ca sistemul tot comunist este: toti trebuie sa devina la fel, sa aiba acelasi nivel. Cat despre ponderea notelor/mediilor in nivelele de studiu urmatoare – aici se incurajeaza spaga si atentiile la greu, mai ales de cand cu criza.

 46. Sistemul de învățământ este crunt dar nu ai cu cine sa te certi. Am meditat copil de clasa a 5 a si m-am luat cu mâinile de par. Eu om cu doua facultăți si munceam 2 ore la o amarata de problema. Copilul acasa lucra. Poate nu era Einstein dar era conștiincios. La școala din insuficient nu ieșea. Din disperarea părinților si a mea m-am dus la școala sa lămuresc misterul calificativelor proaste. cu caietele de exerciții in brate sm rugat-o pe doamna sa faca o problema din tema. Concluzia a fost uluitoare. I-a luat nici mai mult nici mai puțin de trei ore. Răspunsul : copilul dumneavoastră face un blocaj la ore. Serios?? Pai eu as zice ca nu, daca acasa e ok. Dumneavoastră v-ati blocat? A nu…. Dar asa e programa si eu nu mai am antrenament.

 47. agnes, draga mea potentiala fosta presedinta
  cuboidul e un fel de paralelipiped triunghic cu raza variabila, functie de inaltime.
  intreabal pe adi, ca a fost profesor.
  nike
  o solutie lasha, dar simpla.
  iti iei urmasul de manutza si p-aici tzi-e drumul.
  drumul spre normalitate, nu drumul gazarului.
  eu asa am facut acu multi ani.
  eu m-as intoarce, dar plozii crescuti de mine nici sa n-auda…

  • potenţial mai am şi acu.
   ideea e că nu am auzit de termenul “cuboid” până azi, şi am pretenţia că aud bine şi mult. ştiu semnificaţia sufixului “oid” dar eram nedumerită.
   iar ce a descris marna. mi se părea că e paralelipipedul din copilăria mea. well, puteam să google dar nu am avut chef. şi tu cu “raza” ta m-ai băgat în ceaţă complet. crecă am nevoie de nişte update la geometrie.

   şi da, cred şi eu ca cineva de mai sus: nu se mai poate face absolut nimic în privinţa sistemului de învăţămînt. că e grădiniţă sau universitar. nu poţi schimba toţi oamenii, toată resursa umană din sistem, toate legile, toţi părinţii, etc. iar Adi nu cred că are nişte clone puse deoparte.

  • dg
   un paralelipiped are triunghuri si raza ? 😮 😮 😮 :mrgreen:
   poate intr-un spatiu cu 9 dimensiuni :mrgreen:
   vorbesti prapastii !!!
   denumirea de cuboid a fost aleasa doar ca sa fie mai usor de pronuntat de catre copii.
   pentru a desemna paralelepipedul dreptunghic classic pe care l-am invatat cu totii .
   dar foarte prost inspirata aceasta denumire .
   in geometrie sufixul “-oid ” indica un corp obtinut prin rotatia unei suprafete in jurul unei axe .

   Ex : paraboloid; hyperboloid etc.

  • @ dg

   Ma intreaba degeaba, n-am folosit niciodata termenul. Cred ca e un jargon stiintific preluat din anglo-saxona ca atare. Din ce vad ca se zice pe aici e un paralelipiped dreptunghic sau (daca are 2 fete patrate) prisma patrulatera regulata. De cuboid n-am auzit, sunt cam depasit. Oricum, apropo de comentariul care a introdus termenul (cel al Marianei) cu intrebarea “cate cuburi cu latura de 1 incap in…” problema e foarte simpla (asta ca sa maresc frustrarea 😈 ). Daca un cuboid e, dupa cum banuiesc, un paralelipiped dreptunghic, atunci problema e banala, cam pentru un 5 la nivel de gimnaziu. 😈 Ca nu tot ce li se pare imposibil parintilor chiar e imposibil. :mrgreen: Ma rog…

  • A, uite ca tocmai cand postam comentariul au venit si precizarile necesare. Deci e un paralelipiped dretunghic prescurtat. 😆

  • agneswood
   Daca google un singur minut aflai ca dg e profund eronat.

   auzi la el triunghiuri si raza !!!!

  • @dg
   @agnes wood
   @adi (traiti, Don’m Profe!) 😆

   Zic asa:
   Fac cinste cu niste meditatii AFTER la Don’ Adi. Prin tragere la sorti, apoi prin rotatie, cate unul din noi beneficiaza si de explicatiile grafic(oid)e expuse (optic, ma gandesc) pe peretele camerei. Ca sa ne scoatem si de-o bere dupa cursuri, lasam usa deschisa, tragandu-i astfel teapa la tarif. Ghinion/3, asta e!

 48. la tema.
  intalnire johannis- pritu cearles.
  intreaba presedintele pe printz
  – printzule, e adevarat ca casele alea care le ai prin romania tot cu banii din meditatii le-ai cumparat?

 49. Homeschooling anybody?

 50. Stiti care-i problema, stimabililor? Aceea ca toti parintii cred ca au doar copii de 10. Daca prietenii Simonei ar accepta si note mai mici pentru copilul lor, nu ar trebui ca acesta sa munceasca atat, la materii care nu-l intereseaza. Performanta fara munca nu se poate. Eu le explic asta elevilor mei, facand o comparatie intre muzicieni si lautari. Sunt multi lautari talentati, care pot canta superb, “dupa ureche”. Vor ramane lautari, la Conservator se munceste ceva mai mult. Nu-s nici batran, nici invechit, stiu tot ce-i preocupa pe elevii mei. Multi dintre ei sunt foarte bine dotati intelectual, cu munca e mai dificil… Exista si situatii inverse, copii harnici, dar mai slabi la intelect, nu le putem avea pe toate. Lasati copilul sa aiba copilarie, dar explicati-i ca munceste pentru el, nu-i mai plangeti de mila de la gradinita…

  • patricia bogaci

   Nu este vorba ca parintii isi doresc note mari stimabile domn, ci faptul ca sistemul este atat de idiot incat pentru intrarea la liceu, sau la facultate conteaza prin procent substantial notele luate in acesti ani.
   parintii prin lipsa de timp sunt obligati sa lase lucrul suplimentar pe mana tertilor si ce tert e cel mai potrivit pentru o nota mare decat Dna Invatatoare care tot prin libertatea sistemului are afterschool-ul unde de cele mai multe ori se fac inca 4 ore de scoala cu o masa de pranz la mijloc + inca vreo 2 exracurriculare gen lb straina sau altceva. copilul este absolut bulversat . nu e nimic normal in asta.

   si lasati strainatatea cu scoala ei in pace. acolo se pune accent pe creativitate, pe ceea ce poate aduce copilul ca si valoare in lectii. pe libertatea de gandire pe lectii ineractive, prin introducerea fascinatiilor lor (tablete, table electronice, jocuri de mate interactiva si gandire logica) in cadrul actului educational. la noi cand?? si sa nu vorbim de bani. decat institutii de cult fulminante, mai bine scoli de calitate si profesori care sa se autopregateasca continuu nu sa ramana la stadiul anilor ’70. decat 2 zile aniversare ale dnei invatatoare mai bine un chitantier si implicarea reala a parintilor.
   veti spune bine, bine, invatamantul trebuie sa fie gratuit. da este. dar pe bune acum… nu-si aduce nimeni aminte cum se cumparau perdele la clasa? cum se luau dulapuri, creta, se schimba parchetul, se punea sticla pe tablele vechi??? si parintii veneau si zugraveau??? hello!! amintiri din copilarie!

   e strigator la cer! nu am fost obisnuiti noi romanii sa traim social. suntem individualisti, egocentristi. noi si copilul nostru. nu exista comunitate. daca ar fi am fi muult mai departe … cu mult peste alte tari din vest!

   sistemul educational a murit, Traiasca sistemul educational!

  • un miliard de like-uri,daca s-ar putea!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   fix asta e problema! toti romanii cred ca au genii in ograda, ca musai fix numa 10.

   nu imi doresc un copil d enota 10. va excela inc eva, f bine. ii va palcea ceva, voi face tot ce pot sa il sustin,dar 10 la muzica, de alea tehnologice (lucru manual ii zice pe vremea mea), nu, nu cred si sper sa nu aiba.
   10-le este obsesiv.
   a, si nu va avea 10 la purtare,decat daca doveste o țâră de hranicie pe la olimpiade,ca altminteri, nici poveste.si la olimpiade,daca vrea.
   e asa misto tipul, cua tata umor,ca ar fi apcat sa mi-l strice astia.
   ce o iesi, o iesi, important e sa fie fericit.

  • Da,aveti dreptate DAR: la liceu se intra pe baza mediei din clasele 5-8(50%). Stiind ca ai un copil istet,nu geniu,dar pe care-l intereseaza numai anumite materii,ce-i zici:invata la ce-ti place,o sa ai o medie de admitere de 6.5 si mergi si tu unde oi avea noroc sau ii zici sa invete si la celelalte materii ca sa poata ajunge la un liceu unde sa studieze ce vrea el? Fiica mea a terminat acum liceul si am experienta asta:am respirat usurata ca am lasat-o sa merga la ce a vrut ea,dar si-a permis asta pentru ca a avut medie mare. Si in cei 4 ani de liceu nu i-am zis niciodata sa invete si totusi a avut mereu media peste 9,pentru ca ii placea si invata ce o interesa.

  • subscriu complet la ce spune patricia;
   si revin la problema modului in care sunt concepute aceste testari; si pe vremea mea, la treapta I pentru nota 8 era usor, pentru peste 8 munceai in plus; dar nu existau subiecte facute, ma scuzati cu fundul!
   se merge la extrem cu aceste subicete (si care sunt sunt aceleasi indiferent daca mergi la mate info sau la filo)
   se ajunge la situatia in care exista copii indopati cu materie si cand termina liceul se duc spre o facultate usoara, la indemana ( ca sunt destule)- pt ca sunt deja foarte obositit…. exista si exceptii de copii care reusesc sa continue in acelasi ritm..exista copii care raman semianalfabeti pt ca nu reusesc sa tina pasul si li se pare o lupat pierduta deja ( prin comparatie cu ceilalti) ..dar mai ales exista parinti frustrati ca noi pentru ca pe acest drum se pierd copilarie, pasiuni, timp pretios irosit
   cred ca putem incepe prin a incerca sa contactam federatia parintilor ..http://www.fnapip.ro/….poate e momentul sa isi dovedeasca utilitatea ….

 51. […] “Cât mai rezistăm cu acest sistem de învățământ mizerabil?” […]

 52. De-a dreptul dureros subiectul pe care l-ai atins astazi.
  Din pacate cred ca este doar un simptom al unei boli chiar si mai grave.
  https://nicichiarasa.wordpress.com/2015/06/04/despre-ce-se-intampla-in-sistemul-de-invatamant/

 53. Eu chiar nu ma plang – am ales pt ambii copii scoli ok si profesori normali la cap. Fara teme aberante. Invatamant vocational din clasa 1 pt una dintre fete. Daca stii ce vrei nu e imposibil. Cu conditia sa renunti la lamentari si sa cauti – e drept ceva mai mult. M-am saturat de clisee si de oameni nemultumiti care accepta insa sistemul.

  • patricia bogaci

   unde sunt scolile acestea?? daca e bine si sunteti multumita impratasiti cu noi …. Multumesc

  • Si daca eu am un copil absolut banal,a carui vocatie nu se manifesta de la 6 ani? Fiica mea a aflat ca i-ar place sa faca ceva de marketing in vacanta din clasa a XI a,cand a lucrat ca promoter. Si e un copil destept dar cred ca singurul e talent e ca are un simt al realitatii care ma lasa muta. Eu cred ca eram muuuuult mai mototoala la varsta ei.

  • Invatamant vocational din clasa I ????!!!!!!!!!!!!! Dar cine si-a stabilit vocatia, doamna, din clasa I??? Fondul de pensii nu i l-ati decis (scuzati-mi ironia). Mie mi se pare absurda insasi ideea de “invatamant vocational” la 7 ani. Fara suparare. Ca face muzica, ca face pictura, ca alearga sau joaca tenis (dar toate acestea IN JOACA) e normal, dar cam atat. Ma rog, poate ca e denumirea mai pretentioasa (oricum, nefericita) si in realitate lucrurile se petrec normal pentru acea varsta.

 54. mircea popescu

  Atata timp cat ministerul o sa fie suprasaturat de oameni care nu au ce cauta acolo, de veri, frati, cumnati si alte neamuri de politicieni, de oameni din campanie care habar n-au de nimic dar trebuie si ei recompensati pentru ajutorul dat “aleslui”, atata timp cat acesti oameni se simt obligati sa emita acte ca sa-si justifice salariul, ca sa se simta importanti, atata timp cat cei care au copiat, au tras chiului, au fost panaramele clasei conduc tara iar cei care au invata pe rupte fac foamea in romania sau -cei mai norocosi- vin aici doar la nuntile si inmormantarile neamurilor, atata timp cat vointa politica de a reforma cu adevarat acest domeniu este lanivelul spagii si interesului poltic, atata timp o sa avem acest invatamant. pana atunci, “drum bun ciresari” si “ubi bene, ibi patria”!

 55. Draguta,pedofilia ESTE UN COMPORTAMENT VIOLENT SI DEVIANT ; aici manualele au dreptate

 56. Tocmai ma pregateam sa injur MEC pentru faptul ca cercetarea e complet distrusa si toti ministrii se ocupa de o noi revolutii ale sistemului de invatamant prescolar si din maternitati cand am citit reactia Cadrului care m-a bulversat, ca sa zic asa. Cadrul de plange ca profesorii universitari trebuie sa publice si trebuie sa aiba contracte…. care mie unuia mi se pare unul din putinele elemente de normalitate.

  Mie unuia mi se pare normal ca activitatea principala a unui profesor universitar sa fie cercetarea (si conducerea de doctoranzi care sa faca cercetare pe bune). Iar daca asta e o activitate bine facuta, publicatiile apar “natural”. De predatul la anul I se pot ocupa racanii.

  Mie mi se pare normal ca un profesor universitar sa lucreze uneori pe contracte, deoarece trebuie sa fie in contact cu meseria reala si nu doar cu aspectele ei teoretice.

  Faptul ca in Romania multi profesori universitari isi iau 2-3 norme de predat si nu fac nimic altceva duce la ceea ce spune Simona – cursuri neactualizate din 1980. Pentru ca ala e probabil anul in care profesorul respectiv a pierdut contactul cu restul lumii si restul profesionistilor din domeniul lui si nici n-a mai avut timp sa le actualizeze.

  Problema pare oarecum offtopic, insa parerea mea personala este ca un om trebuie sa straluceasca pe durata studiilor superioare, nu la gradinita. Performanta trebuie facuta in Universitati si nu in crese. Strict parere personala, rolul scolii primare nu este premiul intai cu coronita din clasa intai pana intr-a XII-a. Parintii trebuie sa inteleaga ca cel mai bun este unul singur, si ca jumatate sunt mai slabi decat media.
  Rolul scolii primare si medii este sa trezeasca interesul copilului si sa ii stimuleze curiozitatea si pofta de a invata mai mult. Din pacate insa educatia facuta la tona nu face decat sa trezeasca multor copii greata de a invata, iar asta e o tragedie mai mare decat faptul ca a luat 7 si nu 10 la nu stiu ce materie obscura.
  Daca din clasa a XII-a ies tineri cu note mai mediocre, insa curiosi, creativi si dornici sa invete mai mult din pura placere e mult mai bine decat daca ies unii toba de carte insa care n-au avut timp sa aiba o idee originala in viata lor si in plus considera invatatul o corvoada.

  Iar intrarea la facultate e o falsa problema. Reforma de la Bologna spune ca trebuie sa avem un procentaj ridicat de oameni cu studii superioare. Asa ca se tiparesc diplome si se fac Universitati in Fundul Curtii pe banda rulanta pentru a se atinge tinta impusa de geniile din spatele strategiei.
  In majoritatea tarilor (inclusiv in Romania) numarul de locuri in invatamantul superior e mai mare decat cel al absolventilor de BAC, deci oricine doreste poate face cate facultati vrea.

  Faptul ca pe piata muncii diplomele astea nu valoreaza nici cat hartia pe care au fost scrise e o alta problema…

 57. Sistemul de invatamant are multe hibe si sunt de acord ca programele sunt mult prea incarcate. Dar hai sa nu exageram totusi, NU se fac ecuatii cu 3 necunoscute la clasa pregatitoare, si fetita mea e la clasa pregatitoare si stiu exact ce se face. Ar fi bine sa nu mai batem campii aiurea. Cea mai grea operatiune matematica din programa clasei pregatitoare este scaderea cu trecere peste ordin (de exemplu 25-8). Da, si mie mi se pare exagerat de greu pentru nivelul lor. Dar este la fel de adevarat ca invatamantul e la pamant in toata Europa.

  • Ba da, fetita mea a avut acum cateva luni, la pregatitoare, exercitii de tipul “a+b+c=…”, in care trebuia sa ii determine pe a, b si c. Daca regasesc fisa sau manualul (destul de improbabil, dar incerc), iti pot trimite dovada. E la o scoala in care toti copiii participa la concursul Gazetei Matematice incepand din pregatitoare si fac si trei ore de matematica pe zi, plus 3-4 pagini cu teme zilnice, in medie. Si e bataie pe scoala asta. Nu bat campii deloc, din pacate…

  • Nu stiu despre ce scoala vorbesti dar e probabil una de super-fitze (daca mai e si bataie pe ea, e clar)… Si probabil cu matematica intensiv. Eu am cumparat toate revistele de matematica posibile si imposibile si iti spun din nou ca cea mai grea operatiune este scaderea cu trecere peste ordin. Ca multe exercitii sunt tampit formulate (imi lua mie mult sa inteleg despre ce e vorba si sa-i explic copilului), asta e cu totul altceva. Dar ecuatii nu am vazut si sper sa nici nu vad prea curand.

  • mama alunita are dreptate.

   sunt astfel de manuale.

  • eu vorbesc concret ce se face. sistemul face asa: bon,asta e programa, astea-s manualele,caietele, ghidurile culegerile. cine vrea perfomanta? si din 30 d eparinti 29 de cretini ridica mana si insista pe teme, multe, suplimentare, mama lor de corporatisti, de lenesi , de am facut copilul sa mi-l creasca scoala etc. aia urla ca invatoarea sa le umple timpul cat ei nu sunt cu copchii si asa se ajunge la teme pt toti.
   sau varianta B, asta e staiful scolii,va mulati pe el, bine, nu, la revedere

  • Asta asa, e, si la fi-mea la scoala s-a trezit o mamica sa urle ca nu au copiii suficiente teme, imi venea sa o strang de gat… Du-te femeie de aici, ce vrei sa-ti ajunga copilul laureat Nobel in fizica inca din clasa 1, ce vina am eu ca iti versi tu frustrarile in capul odraslei, lasa-o pe a mea sa isi traiasca copilaria… Si cu siguranta la scolile de fize sunt mult mai multi cretini din astia pe metrul patrat…

 58. Sistemul este cu siguranta perfectibil!
  Cu toate astea, nu as putea spune ca este net inferior unuia vest european; oricum, tendinta generala este de uniformizare – aceleasi teste, aceleasi tip de rationament din Portugalia pana in Bulgaria.
  De 10 ani lucrez intr-o univ. din Germania unde vin in contact cu studenti din toate colturile lumii, si bineinteles, nativi. Discrepante evidente in pregatire observ in special la cei care vin din Africa.
  Pot sa spun, ca sistemul nostru de educatie (cel putin acela catalogat “comunist”) NU este/ a fost mai prost decat al altora. Este doar diferit! Un avantaj in fata celui vestic este faptul ca partea teoretica este mult mai bine stapanita. Un dezavantaj este ca asta necesita mai mult timp “de toceala”.

 59. Un ”profesor ” de educaţie fizică de la un colegiu national din Bucureşti are un limbaj suburban la orele lui. Face tot felul de comentarii nepotrivite locului si funcţiei pe care o deţine. Părinţii copilului fac o sesizare directorului şcolii.
  Ce se întâmplă în urma sesizării ? Diriginta de la clasă îl numeşte pe copil nulitate, asta în condiţiile în care copilul a dat examenul de evaluare naţională şi media de admitere în liceu a fost peste 9,30. Cine sunt profesorii? Avem pretenţii de la copii să fie buni, iubitori, respectuoşi să se poarte cuviincios. Sistemul de învăţămât bolnav distruge toată societatea. Profesorul de educaţie fizică este un model pentru copiii? De ce ducem copilul la şcoală să înveţe şi el un limbaj licenţios? Profu e de gaşcă! La un colegiu naţional?

 60. Sa va povestesc si de profesori extraordinari. Verisoara mea profesor de istorie din provincie: activitati extra, trec copiii pe la ea cu drag pt un sfat. Amica mea, profesor de croitorie si tricotaje in provincie: pe langa activitatile din programa i-a provocat in mici activitati creative si de reciclare – vad pozele pe facebook si nu imi vine sa cred cate idei frumoase cu niste copii … la limita saraciei si abandonului scolar.

  In noiembrie verisoara profesor de istorie a facut o paralela din punct de vedere istoric intre prezent cu acelasi partid controland presedinte, ministere, primarii etc. cu ce s-a intamplat in 1946 cand partidul comunist (cu pomeni electorale) a ajuns sa controleze. A chemat-o seful in birou: ca de ce face propaganda indirecta lui K. – nu stie ca Ponta le da lor salariul?? I-a tinut o morala din punct de vedere istoric si etic. Demna. Astazi, acel director e cercetat indirect in dosarele de frauda la bacalaureat.

  Invatatoarea fetei la serbarea de acum cateva zile a cusut ea fuste pentru toate fetele din clasa.

  • si neaparat sa va zic, in ambele cazuri frumoase idn jurul meu, problema reprezinta inspectoratul (adica sefii imediat deasupra lor) numiti politic.

 61. Un raspuns dat doamnei Patricia Bogaci, care sustine ca “Nu este vorba ca parintii isi doresc note mari stimabile domn, ci faptul ca sistemul este atat de idiot incat pentru intrarea la liceu, sau la facultate conteaza prin procent substantial notele luate in acesti ani.”:

  Trecem peste evidentele greseli (de punctuatie – lipsa virgulei care izoleaza constructia in vocativ “stimabile domn”, virgula in plus inainte de conjunctia coordonatoare “sau”, chestii care se invata la clasele V-VIII si pentru care sunt depunctati copiii la Evaluarea Nationala) si ne referim doar la cele de logica. Daca vrea sa intre la un liceu bun sau la o facultate unde conteaza (“intr-un procent substantial”, nu “prin procent substantial”) notele din anii anteriori, copilul nu are altceva de facut decat sa invete. Daca are alte inclinatii, se poate inscrie la un profil vocational. Si acolo trebuie sa invete mult? Ghinion, atunci trebuie sa caute ceva mai putin stresant, munca fizica mentine oamenii in forma si e sanatoasa…

  “parintii prin lipsa de timp sunt obligati sa lase lucrul suplimentar pe mana tertilor si ce tert e cel mai potrivit pentru o nota mare decat Dna Invatatoare care tot prin libertatea sistemului are afterschool-ul unde de cele mai multe ori se fac inca 4 ore de scoala cu o masa de pranz la mijloc + inca vreo 2 exracurriculare gen lb straina sau altceva. copilul este absolut bulversat . nu e nimic normal in asta.”

  Vesnica scuza a parintelui, care nu are timp pentru copilul lui (eu credeam ca nu e nimic mai important), da copilul la afterschool si apoi se plange de invatatoare. Daca v-a impus sa-l dati la scoala dansei, faceti plangere, doamna! Daca nu, cea care-l bulverseaza pe copil e chiar mama, care cere de la el cat nu poate duce, dand vina pe sistem.

  Nike, ai perfecta dreptate, ai un miliard de like-uri si de la mine…

  Profesorii nu-s apostoli, si copiii lor trebuie sa manance, nu mai aratati cu degetul invatatorii care-si deschid afterschool, Daca si-ar deschide un fast-food, ar fi mai putin blamabili, nu-i asa? Unii mai au tupeu sa dea si meditatii, poate ar trebui sa se faca zugravi sau taximetristi, ca sa traiasca, iar la scoala sa faca apostolat, ca-i o meserie nobila…
  Daca nu poate sau nu vrea, lasati copilul in pace! Trebuie sa mai faca cineva si ciubote, cum ar zice Creanga…

  • Domnule Ignat Ionel,
   Am niste mici comnetarii:
   – majoritatea parintilor munces PENTRU CA NU AU DE ALES – nu pentru ca munca lor este mai importnata decat propriul copil
   – cei care fac ciubote ar trebui sa aiba si ei un nivel bun de cunostinte inainte de a purcede la decuparea materialului;
   Sunt complet de acord ca tara are nevoie de zugravi, tamplari si asa mai departe insa acestia trebuie sa aiba si ei o educatie. Daca fiul meu vrea sa se faca zidar, o sa il sustin in acest demers – dar ca parinte o sa il indrum sa devina unul foarte bun. Dincolo de meseria pe care si-o alege un copil trebuie sa na gandim si ce OM scoatem dintr-un copil. Si pentru asta e nevoie de educatie, de cultura generala, de un mediu normal Si despre asta este vorba. De analfabeti si incompetenti (indiferente de profesie sau functie) ne-am saturat cu totii ..

  • patricia bogaci

   Nu o sa-mi cer scuze pentru ‘greselile’ din text. Cum nu am sa-mi cer scuze ca am un servici de 8-9 ore/zi si nu am bunici care sa-mi ia copii de la scoala.

   In ciuda a ceea ce am spus mai sus, munca nu e rusinoasa, iar copilul meu invata foarte bine cu minim de efort.
   Si da!!! nu cred ca e cinstit ca acel copil care se afla la afterschool-ul Dnei invatatoare sa ia note mari si cel care sta acasa cu propria familie (bunici, parinti, etc) mai mici fara a fi vreo diferenta intre ei.
   Aveti dreptate si copii profesorilor trebuie sa manance ….asa ca de ce nu sa faca diferente pentru ca parintele va trebui sa faca si acest efort financiar ……ca doar asa e normal.

   Ati vrut sa rastalmaciti fiecare cuvant de-a meu. e dreptul dvs!

   Nu blamez profesorii care dau meditatii, bravo lor!

 62. Părerea mea este că sistemul nu se va schimba până când resursa umană nu se va schimba, ori la ce salarii sunt, nu ne așteptăm decât la dezastre. Știu un liceu în București unde prof de informatică este unul care n-are nici facultate. Profa de franceză e studentă anul 2. Cu cine să faci schimbări? Cu dinozaurii din Minister și ăia plăți cu curu, fapt pentru care sunt ocupați să se bage în proiecte și mișculații CA SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ! în timpul ăsta se aruncă banii pe tot felul de dotări ale școlilor! La ce bun dacă oamenii, oamenii din învățământ sunt varză?

 63. doua lucruri voi a zice:
  1) orice romanas face geniu mintenas.
  chestia asta e atat de inradacinata, incat, cu tristete imi aduc aminte, cum mai multe mamici ce au anscut in aceeasi perioada socoteau semne de mari inzestrari itnelectuale faptul ca vorbesc sau merg mai repede ca ailalti. cel ce paseste de la 7 luni ori merge, musai Nobelul il va avea.
  nu aveai cum sa le scoti din cap asta.sa nu nasti un geniu a devenit un fel de esec de familie, o rusine in neam. nu ai cum sa faci o asemnea eroare.

  2) intra copchilul la scoala, unde afla ca:
  – daca nu e geniu, e tembel. daca nu are parinti corespunzatori in dotare,isi va toca mai toata copilaria pe concursuri si exercitii menite olimpicilor si nicidecum unor copiii normali,fara abilitati la matematica.
  – dupa matematica, va citi texte tembele, aberante, fara inteles,dar pe placul/buzunarul nu stiu carui inspector,
  -zilnic va deveni un fel de hercule carand un ghiozdan de min 15% din greutatea lui. (as vrea sa vad si eu barbati cu rucsaci de 10 kg in spate! zilnic)
  – va avea apoi sansa unica sa invete manualul de religie de unde afla si se perfectioneaza in a-i fi frica secunda de secunda, minut de minut. el e de vina. inata sa nu aibe idei, sa se supuna musai.

  la capatul celro 12 ani,15 ani de scoala se vede uniforma de corporatist, inc el mai fericit caz, uniforma de rudotele/xanax/diazepam sau abandonul, cocaina, alcool……..

  pornit ca un elev bun, normal, in 8 ani scoala il ajuta sa nu mai inteleaga un text simplu, parintii isi varsa frustrarile pe el cu mii de cursuri aberante, cu mnca 14-15 ore zi, iar el, evident, nu se ridica la inaltimea asteptarilor de genialitate.

  • Nike,saru’mana ca aveti un nume de firma.Nu stiu,cred ca ar trebui sa invatam toti sa purtam converse intr-un mod natural.(Ah,imi place cuvantul asta!) Cam exagerate descrierile! Ce e rau in a fi corporatist? e o munca ca oricare alta din care iti castigi existenta. In 90% din cazuri nu cred ca oamenilor le place munca pe care o fac zi de zi. Se numeste alegere sau nevoie.Depinde de caz. Si vai,societatea asta cum ne impinge sa consumam calmante si sa purtam uniforme!Truisme!

  • nike=invingator, greaca veche. de acolo vine, nu de la firma

 64. Cred ca parintii si copilul din articol au ceva vocatie de martiri. Scopul nu este justificabil: media de la gimnaziu reprezinta in acest moment doar 25% din media de admitere, cam 0.25 p intre media generala 10 si media generala 9(care presupune multe medii de 9 sau chiar 8).
  Copiii nu sunt atenti in clasa. Unii se joaca pe sub banca pe telefoane, tablete sau trag un pui de somn pentru ca au stat cu o seara inainte pana la ore mici pe diverse retele de socializare. Altii spun parintilor ca fac teme, se duc in camera lor si stau ore in sir pe facebook, iar parintii chiar sunt convinsi ca ei invata, saracu de el.
  Din cauza ca nu sunt atenti in clasa, temele devin un chin si dureaza de 5 ori mai mult.

  • mda..foarte rau ca sunt profesori care accepta utilizarea telefoanelor in timpul orelor! ce ne facem ca sunt profesori care “butoneaza” telefoanele ei insisi in timpul orelor. Am predat si eu 2 ani la clasele a iX a si a x a si credeti-ma, daca vrei sa ai disciplina si respect din partea copiilor nu e imposibil. Puterea exemplului functioneaza neasteptat de bine.

 65. Asa e, copiii sunt de vina. O generatie de degenerati, care la 12 ani vor sa se joace in loc sa asculte intre ce ani a domnit Papura Voievod si care este anatomia ramei vargate.

  Care nu s-a jucat niciodata in gimnaziu in timpul orelor sa ridice mana (indiferent ca era tableta, carti sau avioanele pe hartie). Si apoi sa mearga disciplinati, in ordine, si sa isi ia medicamentele.

  • Haha! Ce am mai citit la seria cu muschetarii si aia cu indienii pe sub banca! Si erau din alea cu coperti cartonate! In liceu eram la capitolul cu lacrimi: alea de Drumes si nu mai stiu ce mai era la moda. Pana si in facultate,la socialism stiintific(eu sunt mai batrana,cu scoala comunista) citeam ,,Arta conversatiei” si Cel mai iubit dintre pamanteni. Asa ca nu sunt un bun exemplu. In schimb,imi aduc aminte de toate bataile cu bulgari,cu pistoale cu apa,farse,de petrecerile din practicile in agricultura,de tonele de cartofi ,,barbieriti” cand eram de serviciu la cantina in facultate. Cu mare jena marturisesc un mare gol in amintiri in ceea ce priveste nu stiu ce lucrari sau referate. Copii,nu luati exemplum meu!

  • In liceu, dupa ce m-am lamurit ca n-am nicio sansa cu fizica (profesorul, care era si dirigintele nostru, nu isi dadea interesul decat pt “genii”, adica 2 colegi, copii de profesori universitari de fizica, care ii aduceau premii la olimpiada..la lucrari, cei doi colegi scriau o “posta” adica exercitiile rezolvate gresit, dar cu cate o formula corecta, cat sa ajunga de un 5..eu nu copiam de pe posta, ci incercam sa rezolv problemele dupa capul meu…prin clasa a XI-a am dat lucrare din electricitate si eu am gandit problema corect, dar am gresit la calcule. Rezultatul: 5, ca nu mi-a dat rezultatul ca la sfarsitul culegerii. Cu alta ocazie pe posta era si o greseala grava de matematica si proful a spus ca acum le da 5, dar daca mai vede greseala aia o data, le da 2. Eu tot 5. Ma duc la catedra sa protestez, ca eu nu am facut greseala aia..raspunsul “ei au scris aceeasi prostie, tu ai scris alta prostie”. Asta a fost picatura care a umplut paharul, asa ca la urmatoarele ore de fizica am citit Morometii si Patul lui Procust, molfaind din cate un mar 😛
   In facultate, la cursurile de fiziologie digestiva si boli infectioase aveam 2 optiuni: 1. nani; 2. citit -am dat gata majoritatea cartilor de autori japonezi..tin minte ca eram in anul II la fiziologie si citeam Vuietul muntelui de Yasunari Kabawata si profa avea nevoie de ceva sa sprijine proiectorul si mi-a luat cartea!!! am crezut ca mor alea 3 ore…

  • Ha, asta imi aminteste de un prof de fizica vestit la care ma dusesem pentru meditatii in vederea examenului de admitere la medicina (aveam o profesoara ciudatica la clasa si nu saream cam niciunul de 7, deci meditatiile pareau necesare). Omul mi-a zis ca “pentru admitere tintim spre 60 de puncte” (din 120, maximul pentru fiecare proba pe vremea aia). Nu mi-a convenit sa dau bani un an intreg pentru 50% din punctaj si m-am reorientat spre o profesoara extraordinara care nu stiu ce vraji a facut, ne-a organizat frumos in grupe in care eram cam toti pe la acelasi nivel si am scos toti peste 80 (eu aproape de 100, ceva de neimaginat cu un an inainte).

  • @outwest-ma bucur ca mai gasesc pe aici colegi de “suferinta” 🙂

 66. Asta-mi aduce a Israel, unde armata e obligatorie atat pentru barbati, cat si pentru femei. Ei, la noi, momentan, nu e obligatorie, dar pentru efectul de tortura care o avea si el rolul lui de disciplinare traumatica, folosim, totusi, ustensile “educationale”.

  Cred ca jalea vine de sus in jos, caci birocratia si obiectivele politice nu converg cu ale copiilor iar treaba asta se propaga pana la ultima celula din invatamant: profesorul. Se trezeste si el sugrumat de o programa stropita cu … Si-atunci de unde sa-si traga motivatia sa mai aduca plus valoare? De la salariu sigur nu.

  • Oana Moraru scrie de mult şi pe Contributors, are acolo nişte articole absolut superbe pe tema asta (cum mai are şi Mihai Maci – cu a lui absolut fabulos “Cum produce şcoala tâmpiţi”). Recomand!

 67. “Școala românească este o școală de portofoliu al profesorilor, birocrație și putere politică: toți aleargă după influență, certificări, credite, diplome, punctaje, notorietate și salarii de merit.
  Despre copii, mai nimic. Lor li se dă același fel de mâncare – un pic mai cosmetizat poate, în farfurii mai frumoase – pe care îl primeam și eu acum 30 de ani: învățare prin aplicare, recunoaștere și memorare. Nu se accesează decât nivelul 1 al piramidei operațiilor cognitive. Pentru că materia este atât de stufoasă și profesorii atât de înțepeniți în 2-3 raționamente, copiii nu au șansa să își acceseze operațiile analitice ale gândirii, cele evaluative sau creative. Rămân strict la baza aplicațiilor, a execuției și a conformării. Din sistem scapă cine poate, un procent natural de vreo 6 % de copii isteți. Media copiilor români rămâne mediocră și predispusă la un analfabetism funcțional.”

  Fragment dintr-un interviu cu Oana Moraru, profesoara care a creat, la Călărași, școala privată Helikon, un loc cu copii fericiți și liberi, ale căror performanțe școlare probează că învățământul centrat pe nevoile elevului e soluția bună: http://www.totuldespremame.ro/copilul-tau/educatie/oana-moraru-nu-cred-in-nota-10.
  Nu, taxele școlii Helikon nu sunt mari, din tot ce am citit despre (n-o cunosc pe fondatoare și nici nu am fost acolo) înțeleg că e un lucru făcut din pasiune și nu pentru profit.

  Joi, 18 iunie, la ora 17.00, Oana Moraru vine la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (strada Panduri 90-92, sala 103), pentru a le povesti părinților și profesorilor interesați cum a construit școala Helikon de la Călărași, reorganizând mentalități, fără să iasă din actualul cadru legislativ curricular. Ea spune că se poate să transformi programa actuală într-una prietenoasă și atrăgătoare pentru copii. Mi-a povestit despre această întâlnire o cititoare și m-am gândit să vă spun de ea poate sunt părinți sau profesori care ar vrea să participe.

  • Mi-amintesc ca eu una in liceu am avut parte de o schimbare generationala, cam jumatate din profesori avand atunci intre 23-30 de ani. Ei bine, aveam 0 (ZERO) teme pt acasa, la romana ne punea profa sa analizam liber textele si poeziile, la filozofie faceam dezbateri in amfiteatru, la info chestii de perspicacitate etc. La fel si in facultate, desi la cursuri aveam profi prafuiti cu dictari, la seminarii numai tineri (unii cu pregatire pe-afara) si se venea de drag, caci faceam numai studii de caz practice, exemple interesante, simulari video etc. (acu’ vreo 15 ani inca, hat-haaat !) Deci cred ca daca se vrea, se poate si cu accesarea gandirii analitice si creative. 😎

 68. Aurica Busuioc

  Am citit cu interes nu doar articolul ci și toate comentariile .Am impresia că sunt la scoală :repetăm același exercitiu poate ne intra mai bine în cap ,adică ,venim cu tot felul de exemple și povesti triste ca să argumentăm ceva cu care majoritatea suntem de acord.
  Sunt atrasă de subiect ,urmăresc intervențiile prof, Dan Caragea ,prof,Florin Colgeac ,prof.M. Stas și tocmai citesc “Manifestul educației” Andy Szekely și sunt preocupată mai mult de soluții .Cred că sunt șanse mari să le găsim dacă ne setăm în această direcție .
  Am cercetat după ce am aflat că undeva în zona de nord a orașului se desfășoară “Plăcerea de a învăța”,un atelier psihopedagogic pentru regăsirea bucuriei de a invăța și însușirea cunoasterii fundamentale .Apoi am aflat că de câțiva ani funcționează o universitate alternativă ,un altfel de afterschool și de curând s-a deschis o altfel de grădiniță pe care urmează să o vizitez (în loc de leagăne și topogane am înțeles că are războaie de țesut ,roti de olar ….Asadar ,soluțiile sunt individuale .Am mare speranță că legiferarea homeschooling -ului va zgâlțâi puțin corpul profesoral ….O să înțeleg că vedem luminița de la capătul tunelului când va fi cutremur – profesorii vor iesi în stradă (nu pentru salariile lor )pentru sănătatea mintală și emoțională a copiilor noștri și mai mult ,vor chema părinții alături de ei .Dar cuvântul din poveste ,înainte mult mai este….până părinții și profesorii se vor așeza de aceeași parte a baricadei .Acum profesorii sunt obedienții ministerului și părinții niște obraznici care nu-i apreciază .Profesorii obedienți apreciază copii și părinți obedienți .Ne place să fim obedienți?

 69. Eu vorbesc un pic din alta pozitie, aceea de cadru didactic universitar (destul de tanar, ce-i drept)… ce vad eu? Studenti de anul 1-2 care nu stiu sa citeasca un text si sa poata spune ceva despre el… nu vad rationament, nu vad logica, nu vad nimic legat de gandire la studentii mei (unii, e adevarat, nu toti; dar oricum vorbesc de un procent important). Invata mecanic, nu gandesc, niste roboti… nici nu au cum sa invete sa gandeasca daca la scoala li se cer referate, proiecte etc… comoditatea profesorului de la clasa are urmari grave. In loc sa-l pui sa lucreze ceva concret in clasa si sa nu-l incarci cu teme inutile pe care oricum le rezolva cu ajutorul internetului sau parintilor, ideal ar fi sa-l pui sa invete ceva concret in clasa. Garantat ca ramane cu mai multa informatie decat dupa ce redacteaza (de fapt, copiaza) un referat de pe internet. Studentii ma simpatizeaza probabil datorita metodei, nu datorita materiei, care nu e chiar cea mai iubita (trebuie sa recunosc!)… activitati diverse si care sa le puna mintea la contributie, de asta avem nevoie!!!

  • CapnJackSparrow

   Stimata Doamna,

   Eu cand am intrat la “Politehnica” Bucuresti n-a interesat pe nimeni ce imi inspira mie figurile artistice din poezia “Lacul”, de Mihai Eminescu. Evident, notele de la Examenul de Bacalaureat nu mi-au folosit la admitere.
   Ca sa obtin rezultate bune la proba “Limba si Literatura Romana” din cadrul examenului mai sus amintit am facut un exercitiu de memorie timp de 3 saptamani (atat mi-a luat sa memorez majoritatea eseurilor din programa de liceu). Am luat nota 9. Am putut eu, pot si altii! Examenul de Bacalaureat se trece cu 6, nu cu 9!

   Este o retardare faptul ca a trebuit sa analizez un text cunoscut in cadrul probei amintite? Absolut! Daca examenul cerea sa analizam un text la prima vedere (articol din Click, articol din StiintaSiTehnica, ambalajul hartiei igienice, etc.), promovabilitatea ar fi fost de 30% la nivel national!

  • Fireste ca fiecare are sistemul propriu de analiza si invatare, capitane Sparrow 😉 Va multumesc pentru remarca, asa este, aveti dreptate intru totul! Nu ma refer neaparat la materiile umaniste, dar si acelea pot fi invatate prin lectura, analiza, cateva repere ne ajuta sa dezvoltam asa-zisul comentariu pornind de la cateva idei. Profesoara mea de romana din liceu (Dumnezeu sa o odihneasca, ne-a parasit) nu ne-a dat niciodata comentarii, ne punea sa gandim si sa formulam noi idei. Fireste, rezultatul nu era uniform, fiecare dupa puterile lui, dar nici nu suna de parca citai mereu din ceva critici super-cunoscuti. La bacalaureat toata lumea a luat [peste 8,, nu ne-am speriat nci de text la prima vedere, nici de comentariu/caracterizare de personaj. Singura conditie sa poti sa spui ceva despre un text era sa-l citesti. Citesti romanul “Ion”, nu ai cum sa nu poti spune ceva despre el.
   Din intamplare, eu predau in cadrul Politehnicii 😆 , studentii despre care scriam anterior nu sunt capabili sa citeasca un text cu specific tehnic si apoi sa explice despre ce era vorba… asta e necazul. lipsa de rationament, lipsa de antrenament in lectura etc…. daca e un text in limba straina e si mai grav… toti au impresia ca au cunostinte consistente de limba engleza, dar ce stiu ei este un vocabular limitat, la nivel conversational, probabil rezultatul vizionarii filmelor si/sau utilizarii calculatorului. Or, nu e de ajuns, din pacate…

 70. Eu in locul tau le-as recomanda parintilor sa se mai relaxeze un pic si sa mai lase copilul sa mai si respire. Sa stabileasca niste prioritati si sa o lase si cu o tema mai putin. Pentru ca nu merita, pentru 25% din nota nu doar sa-i sacrifici copilaria, ci sa lasi rani mai adanci in sufletul copilului doar pentru ca are ghinionul impreuna cu toti ceilalti sa fie nascuta in timpuri de imbecilism cronici al celor ce conduc tara.
  Dar sunt doar sfaturi, de departe, dintr-un loc ceva mai relaxat cu capul.

 71. CapnJackSparrow

  Salutare!

  “Știam foarte bine că nu, nu va fi mai liberă la liceu, pentru că <> iau în calcul la admitere nota de la bacalaureat.”

  Poate daca ati indruma copiii catre facultati diferite “de unele facultati” n-ar mai exista aceasta problema. Desigur, daca urmariti ca al dumneavoastra copil sa obtina un Doctorat (ca Ponta) in Stiinte Politice, desi el ar fi bun maximum ca tractorist, asta e, puteti sa dati vina in continuare pe sistemul de invatamant (care nu e perfect)!

  Poate si daca ati scapa de mentalitatea care va face sa va comparati copiii cu alti elevi dotati intelectual de Mama Natura ati intelege ca nu toti copiii ar trebui sa aiba nota 10/10. In acest caz si profesorii ar trebui sa inteleaga ca se intampla uneori sa aiba in clasa elevi geniali, asta nu inseamna ca nivelul de 10/10 nu e caracterizat de acei elevi. Daca fiica (nici nu stiu daca aveti copii, doamna) Simonei Tache e superdotata si se afla la un alt nivel fata de restul clasei, asta nu inseamna ca alti elevi nu ar trebui sa ia nota 10, dar nici nu inseamna ca unii parinti cretini trebuie sa-si forteze odraslele sa ia aceleasi note ca fata Simonei.

  Un exemplu: in Bucuresti sunt foarte multe scoli care au clase formate din elevi cu medii foarte mari (uneori mai mult de 70% dintre elevi au media mai mare decat 9). Cu toate acestea, nu multi dintre acei elevi reusesc sa treaca de etapa pe sector la olimpiade (oricare ar fi ele). Ceea ce ne spune ca notele respective nu sunt justificate.

  Tara are nevoie de ingineri, medici, avocati, etc. , dar si de frizeri, sondori, strungari, tractoristi, mineri, vanzatori. Nu pot fi toti ingineri! Nu toti copiii trebuie sa faca liceul la Sava sau Vianu, exista si scoli profesionale si licee tehnice.

  Faptul ca unii dintre voi (parintii) au o situatie financiara foarte buna nu justifica obsesia voastra pentru note mari. Vanghelie are foarte multi bani si tot analfabet e. Orice ar face el, nu va niciodata membru al Academiei Romane, pentru ca nu il ajuta “bibilica’.

  Mai sus spunea cineva ca ar dori ca ai sai copii sa invete lucruri utile la scoala? Sa invete ce? Sa repare o masina de spalat? Sa schimbe un bec? Sa repare o priza? Sa monteze o masa? Dragii mei, pentru astea exista: electricieni, tamplari, etc..

  Altii se plang ca nu le trebuie matematici speciale in viata de zi cu zi. 99% din populatia lumii nu foloseste conceptul de “integrala” dupa terminarea liceului. Contrar a ceea ce credeti, matematicile avansate se invata in liceu pentru a dezvolta gandirea, nu pentru a calcula aria suprafetelor complexe!

  • De acord, nu trebuie sa fie toti doctori, ingineri, avocati… foamea aceasta de a-i forma pe toti daca promoveaza bacalaureatul e absurda. Absurzi sunt si parintii care imping copiii sa faca studii superioare, desi nu sunt dodati pentru asa ceva si, daca cumva vor absolvi, nu vor profesa niciodata in domeniu nefiind capabili; tot distributori, vanzatori etc. vor fi… Din pacate, ma vad in pozitia de a critica sistemul universitar din care fac parte: studenti multi, sa vina bani multi, performante mici…. o grupa de studenti cum am eu, in care sunt 44 la seminar de exemplu, nu are cum sa faca performanta! Acolo am 10 studenti buni, 10 studenti medii si restul sunt de nota 6 maxim… rata de promovabilitate este scazuta, deci, iar in anii terminali ajung cam 50%. E nefiresc sa-i chinui pe cei buni si sa nu am timp sa ma ocup suficient de ei, fiindca cei slabine trag in jos…. Studiile superioare nu sunt obligatorii si nici necesare pentru toti! Romanii sa inteleaga aceste lucruri si sa orienteze copiii spre domenii compatibile cu abilitatile si competentele lor! De acord cu Cpt. Sparrow aici! Iar orele facute in scoala generala, in liceu, viizeaza cunostinte generale si dezvoltarea gandirii…. trebuie sa citim si Eminescu, si Goethe daca se poate, sa facem si cateva exercitii de matematica, sa facem sport si toate celelalte. Nu trebuie sa ai 10 la toate, unii sunt mai buni la anumite discipline, altii la altele… aici e vorba de dezvoltarea armonioasa a copilului care trebuie sa aiba din ce sa aleaga, abia apoi vine desavarsirea, sa spunem, intr-un domeniu anume (la facultate). Fireste ca nu ne intereseaza nota la chimie daca merge copilul la istorie. Notele din anii de liceu si cea de la bacalaureat nu ar trebui sa conteze. Singurele care ofera informatii apropiate de nivelul elecului este EXAMENUL DE ADMITERE!

  • De acord, nu trebuie sa fie toti doctori, ingineri, avocati… foamea aceasta de a-i forma pe toti daca promoveaza bacalaureatul e absurda. Absurzi sunt si parintii care imping copiii sa faca studii superioare, desi nu sunt dotati pentru asa ceva si, daca cumva vor absolvi, nu vor profesa niciodata in domeniu nefiind capabili; tot distributori, vanzatori etc. vor fi… Din pacate, ma vad in pozitia de a critica sistemul universitar din care fac parte: studenti multi, sa vina bani multi, performante mici…. o grupa de studenti cum am eu, in care sunt 44 la seminar de exemplu, nu are cum sa faca performanta! Acolo am 10 studenti buni, 10 studenti medii si restul sunt de nota 6 maxim… rata de promovabilitate este scazuta, deci, iar in anii terminali ajung cam 50%. E nefiresc sa-i chinui pe cei buni si sa nu am timp sa ma ocup suficient de ei, fiindca cei slabi ne trag in jos…. Studiile superioare nu sunt obligatorii si nici necesare pentru toti! Romanii sa inteleaga aceste lucruri si sa orienteze copiii spre domenii compatibile cu abilitatile si competentele lor! De acord cu Cpt. Sparrow aici! Iar orele facute in scoala generala, in liceu, viizeaza cunostinte generale si dezvoltarea gandirii…. trebuie sa citim si Eminescu, si Goethe daca se poate, sa facem si cateva exercitii de matematica, sa facem sport si toate celelalte. Nu trebuie sa ai 10 la toate, unii sunt mai buni la anumite discipline, altii la altele… aici e vorba de dezvoltarea armonioasa a copilului care trebuie sa aiba din ce sa aleaga, abia apoi vine desavarsirea, sa spunem, intr-un domeniu anume (la facultate). Fireste ca nu ne intereseaza nota la chimie daca merge copilul la istorie. Notele din anii de liceu si cea de la bacalaureat nu ar trebui sa conteze. Singurele care ofera informatii apropiate de nivelul elevului este EXAMENUL DE ADMITERE!

 72. domnu andu yy m-a facut praf.
  domnule, ca altfel nu poci ca sa iti zic,
  sa sti ca cuboidu are raze.
  are raze de racordare, si inca mai multe, functie de unde vrei sa il pui.
  daca te bate gandul sa il pui la logan atarnat de oglinda, are si agatzatoare si snur tricolor, zis si shnuroid.
  ca si loganu meu e pana la urma un luganoid, nu?
  iar daca intru in amanunte, te fac praf si pulbere, pt ca si razele alea sunt de mai multe feluri, cum ar fi raze interioare, exterioare, nehotarate, sau cum erau unele solutii la matematica superioara facuta in facultate… avem dubii.
  ma rog, noi aveam dubii la toate problemele.
  iar rolul razelor intrun cuboid e acelasi cu rolul razelor gamma asupra anemonelor agnes si nike.
  hai ca-i simplu.
  pune mana pe almanahe.

  • 😀 bai,dg,ai harfe-n tine? ce,vii tu cu idei de astea de afara bai?! sa-ti fie rusine, naturalule!

  • @dg,
   Domnule dRAgHE: că mare dreptate ai de-i tot dai cu cele raze, aşa e, e anul internaţional al luminii (pentru că raze).
   Şi, dacă am citit articolul şi comentariile de până acum: multă frustrare e şi tocmai din cauză de lipsă de raze – pentru că lumea vede selectiv şi nu cunoaşte toate cele.

  • daaaa 😛 😛 😛
   si marmota? 😆

 73. Daca as mai avea ceva de cerut de la acest sistem ar fi RESPECTUL PENTRU COPIL.
  L-am gasit in alta parte.Nu e sistemul ideal,e discutabil si perfectibil,dar se bazeaza pe RESPECT.Ma felicit pentru asta de cate ori am ocazia sa mai vorbesc cu mine.
  Nu stiu daca ati observat dar multi copii crescuti afara au o naturalete a inteligentei si a comportamentului care lipseste multora crescuti inauntru.
  Pana una ,alta,sa nu ne mai cacam pe noi,x= parintii,y= copiii , .Rezultatul e o necunoscuta si nici o ecuatie nu o poate rezolva.Hai sa va vad cu aritmetica cum stati!

 74. Apropo de minti cuboide: am intalnit si romani multumiti! (de sistemul romanesc de scolit) da! au trimis copiii in tara ca” acolo se invata scoala adevarata,nu bazaconii si jocuri ca aici.La sfarsit nu o sa stie nimic!”

  Daca nu stiti va spun eu:scoala romaneasca este printre cele mai bune,dacii erau stapanii lumii si romanii sunt persoanele cele mai destepte si descurcarete.Eu zic ca merita efortul, ce naiba!

  • lixuca
   ca vad ca te luashi da personalitatea mea.
   e asa si nu chiar asa … afara.
   cand era fiimea prin clasa a noua vine acasa , la inceput de an cu un almanah… mai mare ca o biblie.
   vreo mie da file, scrise marunt, cu mii de desene…
   o intreb: ce drq e asta, ca se darama blocu.
   pai cartea de matematica.
   ma fata, cine m-o fi pus sa te dau afara din romania, zic io cu mila, io nu pot sa citesc asta intrun an, daramite sa o mai si invat.
   pai stai asa, ma tata, ca e pt doi ani…
   e, asa mai merge.
   ce vreau sa zic e ca era asa de bine scrisa , cu exemple din viata si pt cele mai nastrusnice formule, ca imi venea sa ma duc si io la scoala.
   intrebarea e:
   si ce am vrut io sa zic cu asta ???
   aaaa, mi-am amintit.
   vand cuboid pentagonal, putin uzat pa la colturi, in rest stare buna, tinut in garaj.

  • ma,tu esti din divizia aia speciala de romani de la Osford! 😳

  • ah, si eu am o romanca aici, pe langa scoala copilului mai lucreaza cu el in romana, cu carti si extra teme. Copilul plange in fiecare zi dupa scoala, ca vrea sa ramana afara sa se joace… deja somatizeaza boli…..

 75. … sa multumitzi tractoristilor secretari de stat de la ministeru invatzaturii ca nu le-a trecut prin cap sa inventeze cuvantul paralelogramoid.
  ii zapacea de tot pe cei de la grupele pregatitoare.

 76. si in timp ce scriam tampenia de mai sus, am aflat cu stupoare si intarziere (asa sunt eu, mai intarziat nitzel)
  ca avem un prim ministru penaloid.
  ce va mirati atunci de maruntishuri ?

 77. Nu am avut răbdare să citesc toată pologhia. Părerea mea, nici Ceausescu avec sinistra lui soţie, dacă-şi puneau mintea, nu distrugeau aşa invatamantul si sănătatea

 78. pardon, polologhia, ce contează. ce invătâmânt? ce chestie? Vb despre ce?

 79. daar văd aici resurse inepuizabile în a comenta un cerc vicios sau o respiratie gură la gură unui câine mort, nu e delicioşi oamenii, Simona?

 80. Va, vai, ce comentarii văz, tulai doamne! Când, altminteri, totul e atât de clar. Io as recomanda degrabă, şi viabile direct, şcolile de meserii. In occident funcţionează f bine şi nu e nici o problemă

 81. Invatamantul, oricum. nu mai are a face cu ce era inainte, ar trebui schimbat din temelii ca concept
  Astfel încât, valori fundamentale (desi…) trebuie puse în faza tehnologiilor noi, cu rapiditatea de rigoare. Este gresit să cataloghezi copii de scoală sau de liceu drept analfabeţi, nu-i aşa….Stiu de toate…Problema majoră (desi..) că se raportează numai la noi valori, şi numai la noi valori. Evident nu toate bune. Este o reacţie normală: timp de 3o de ani, in faţa lor s-a derulat un parc zoo.. in care modele erau becali etc. Pe acest fond, au apărut tehnologiile IT, perspective, cu pericolele de rigoare: prizonieri în casă, rejectează ce văd pe srada

 82. da, măi, aluniţă, e poliloghia, când oi ovea taste tocite ca ale mele…Corect, dar nu sa subject

 83. Nu o văd însă pe initiatoarea acestei clăci de vorbe (ea fiind, crede.mă, chiar un om de ispravă, aşa simtz eu)

 84. Invatamantul este la pamant din urmatorul motiv unic si singur: in 1989 un profesor avea 2500 lei salariu, iar un director de intreprindere avea 3500 lei salariu. Acum un profesor are 1500 lei salariu iar un CEO de firma multinationala are 40.000 de lei salariu.
  Normal ca toti tinerii care au valoare s-au indreptat spre multinationale, iar in invatamant au ramas aia care nici macar ca vanzatori in Unirea nu au fost capabili sa se descurce.

 85. Wow…am citit ceva comentarii, stau si ma minunez. Sunt fiu de profesor, toata scoala generala a trebut sa invat pentru ca trebuie…nu m-am plans. Am facut,zic eu, un liceu de elita, pe care nu-l dau pe 10 licee de fite din bucuresti , liceul militar stefan cel mare . Acum sa va povestesc 2 cazuri intalnite aici, in italia. un personaj detine un bar cu de toate. Are 5 clase terminate(afacerea valoreaza in jur de 500 mii €). Al doilea are firma proprie de vreo 25 de ani. Abia a terminat 4 clase. Revenind la liceu, de ce zic ca e de elita.am invatat o sumedenie de lucruri nefolositoare, ce e un azimut spre ex., dar peste ani , am reusit sa-mi instalez parabolica fara sa platesc 50€ la cineva… nu ca ar fi foarte greu , dar cine credea ca o sa-mi foloseasca la ceva. Si multe altele carora, totusi, le gasesc un corespondent in viata de zi cu zi. La noi vezi vanzatoare la covrigi cu facultatea terminata. Pana unde considerati ca e necesar sa studieze copilul dumneavoastra? Sunteti in stare , ca la 18 ani sa acceptati ca el poate nu doreste sa urmeze o facultate? Cum povestea cineva.. un zidar bun castiga mai bine decat vanzatoarea din colt cu facultate terminata sau avocat. nu lasati ca visele nerealizate de voi sa influenteze copilul. Stiu ce vb, cu ce presiune am invatat, ca TREBUIE. Totul depinde si de profesori. cati dintre voi acceptati ideea copilul sa devina invatator, profesor cu un salariu de 10 mil? Sau altfel, cine accepta sa devina profesor pentru 10mil ? Cei mai buni din facultate? Nu cred. Cei care tremurau prin restante pentru un 5? poate. Tot respectul pentru cei care o fac din vocatie, dar sunt o sumedenie care au trecut prin facultate ca voda prin loboda si considera invatamantul doar un popas pana apare ceva. Apoi se invata cu sistemul si ajung cu state vechi in meserie. Pana nu aloci bani sistemului de invatamant nimic bun nu poate iesi. Ps. A-ti vazut cati tineri scriu pe internet “an casa” si nU in casa?

  • pun si eu o intrebare… cum iti dai seama ca fiul tau are o vocatie sa devina zidar? E bun la geometrie,la desen…lti vopseste casa, cum?… dar mecanic? Aveau totusi un scop si scolile de meserii.

  • @yoyo68: “A-ti văzut” 😮 ? La o discuţie despre calitatea învăţământului unde ne dăm mari absolvenţi de şcoli de elită?

  • A-M vazut. Zic sa ne mai uitam si in gradina proprie inainte de a da sfaturi de la inaltimea unui liceu de elita. Stiu ca se scrie AM,dar se pare ca unii nu stiu ca se scrie ATI.

  • Exemplul cu italienii e si de bine si de rau: am citit un studiu din care reiesea ca tarile cu pondere foarte mare a turismului (Italia, Grecia, Spania, Portugalia… se vede deja un pattern aici..) au din ce in ce mai putini absolventi de studii superioare. Pentru ca banul vine usor de tanar, nu trebuie sa te profesionalizezi cine stie ce, capitalizezi rapid etc. Si unde au ajuns tarile astea dupa decenii de lipsa de interes a tinerilor pentru studii? aud? Se numeste “capcana tarilor turistice”. 🙂

  • De bine despre sistemul de invatamant din Romania si apropo de parabolica: eu am facut un liceu de informatica si, desi de-atunci n-am mai avut treaba cu informatica, ba chiar sunt la polul opus si nu-mi place deloc sa buchisesc tehnologii, ma plictisesc de moarte, am avut o problema de curand cu computerul care statea sa crape, am stat nitel m-am gandit “ce-o avea?” si in ultima instanta cand sa se duca dracu’ pe campii mi-am dat seama ca e o problema de partitie, am cautat frumos un tutorial si am refacut eu singura partitionarea in 3, si BAM, s-a rezolvat problema ! 🙂 Si asta nu e nimic, am mai utilizat si alta data cunostinte de-astea, de nisa sa zicem… Altfel m-ar fi costat vreo 100 de euro si o juma de zi pierduta cel putin ca nu mai sunt in tzara unde umbla informaticienii cu covrigi in coada la fiecare coltz de bloc :).

 86. in pauza de cules capsuni pe plantatie am zarit coperta unei carti a unui neamt, Heinrich Boll ,”Opiniile unui clown”.Era in rucsacul colegului meu capsunar cu facultate.V-o recomand spre citire celor care nu au avut timp si dupa aceea poate faceti un comentariu scurt pe net ca sa-nteleg si eu despre ce e vorba. Eh,strawberry hills….

  • Aaa,uitasem de o carte care avanseaza ideea ca sistemele de invatamant ajung sa nu mai fie bune la un moment dat din motive diverse.Nu va dezvalui nimic altceva.In sfarsit!Cartea asta nu e un referat ,nu e critica directa si inversunata.E scrisa cu ironie si umor si nu culpabilizeaza partile. Francois Begaudeau “Entre le murs”.(era si filmul dar nu am vrut sa-l vad ca sa nu stric atmosfera din capul meu ) Cititi-o,ca e faina si nu va ia mult timp!

 87. Toate lucrurile ce s-ar vrea bune,in Romanica merg prost.Cel mai rau si ”ticalosit” ,sistemul de invatamant ocupa primul loc daca nu cumva e la egalitate cu cel de sanatate.E dureros si trist si de neinteles..Nu mai sant formatori de opinie,nu mai sant repere si nici modele..Modelele pentru cei mai multi sant manelistii si pitipoancele..Exceptiile si premiantii ne pleaca..Cand se intorc,spun si ei cu amaraciune ,cum spunea cu multi ani in urma Brancusi;.”V-am lasat un popor de prosti,si v-am gasit si mai prosti..”Da Simona,numai iesitu’in strada poate schimba ceva,dar trebuie sa ai si cu cine..

 88. cand coppilor li se pare greu sistemul, ganditi-va la cazurile astea http://www.voceadorohoiului.ro/stiri/povestea-emotionanta-patru-frati-din-dorohoi-ramasi-singuri/
  Oare lor cum li se pare scoala?

 89. Doamna Iosdevina,

  toti parintii care nu au castigat la Loto sau nu au mostenit avere sunt nevoiti sa munceasca, nimic nou. Depinde cat timp din cel ce iti ramane esti dispus sa aloci unui copil…
  Daca fiul dvs. se va face zidar, nu va trebui sa faca non-stop lectii, cum face fetita prietenilor Simonei. Putere de munca, brate vanjoase si sustinerea familiei il vor transforma intr-un zidar performant. Spor la treaba!
  La celelalte observatii v-a raspuns capitanul Sparrow.

 90. Tot necazul vine de la faptul că nu se mai face admiterea prin concurs la liceu și, mai ales, la facultate. Dacă liceele sunt coordonate de minister, instituțiile de învățîmînt superior au o largă autonomie. Normal, adevărații profesori universitari ar trebui să fie interesați să aibă studenți cît mai buni, deci să facă un concurs de admitere în care aprecierea este făcută de ei înșiși, nu bazîndu-se pe aprecierea altora (din licee)! Dar… explicația este că goana după bani este mai puternică. Instituțiile de învățîmînt superior, chiar și cele de stat, au nevoie de studenți mulți, nu de studenți buni. Așa că-i admit pe toți, la grămadă, pe bază de dosar!
  În ceea ce privește bacalaureatul, n-ar trebui să fim îngrijorați. Mai demult, bacalaureatul era luat de peste 90% dintre absolvenți, acum se ia de 50%. De ce? E simplu. Atunci cam jumătate dintre absolvenții de gimnaziu mergeau la licee, restul mergeau la școli profesionale. Azi, toți absolvenții de gimnaziu intră la liceu, indiferent de medie. Prin urmare, procentajul de 50% este normal și comparabil cu cel din trecut, ținînd seama de “cantitatea” de elevi!
  Soluția este ca aproximativ jumătate dintre elevii de gimnaziu să meargă la licee iar cealalată jumătate la școli profesionale. În fond, societatea are nevoie și de instalatori, mecanici, etc,, nu doar de ingineri, economiști etc. În caz contrar, se ajunge la situația aberantă în care facultățile se transformă în școli profesionale! De ce să se străduie profesorii să aibă cursuri bune, dacă predau și la studenți semianalfabeți? Se diluează învățămîntul superior, mai ales că elevii buni merg la studii în străinătate.

  • si exista si un numar foarte mare de licee si facultati (natalitatea in Romania a scazut din 1989 cand erau 360 mii copii nascuti intr-un an la sub 200 mii in ultimii 5 ani) – numarul de licee a ramas acelasi, liceele profesionale s-au redus sau transformat in licee teoretice, dar numarul de facultati si . Nu mai e nevoie de examen, intra cine vrea. Invata cine poate.

  • E o falsa discutie asta cu.. “numarul de locuri la facultati e mai mare decat numarul de absolventi de liceu”. E PERFECT normal si logic in societatea de azi sa fie asa. In primul rand ca facultatile nu-s facute numai pentru tinerii de 18-19 ani iesiti din liceu, ci si pentru tineri deja studenti care poate se reprofileaza pe parcurs, sau fac master pe un domeniu complementar, sau chiar pe un domeniu foarte diferit, apoi incepem si noi sa primim si studenti straini, plus studentii din Rep. Moldova, poate si alti romani de peste hotare (din Serbia, Ungaria, cresc si cei ai diasporenilor…) etc. Poate un adult cu 10-20 de ani de cariera vrea sa o schimbe brusc, nu e normal sa mai fie locuri si pentru acestia? ca poate unii au facut medicina c-asa a vrut maica-sa, sau drept c-asa a vrut taica-sau… si tot asa. 🙄

  • ca o statistica, in anii ceausisti 3% din absolventi faceau facultate. Ce inseamna asta? o concurenta mare, o motivatie mare, o selectie mai buna – da, erau si atunci spagari dar pana la urma intrau la facultate (de ex. de medicina) elevi de calitate, cu IQ peste un nivel, doar varfurile.
   La fel la liceu, cand alternativa era scoala profesionala si munca la camp/munca in fabrici de la 14-16 ani, sa vezi ce trageau de carte copiii atunci…
   Elevii nu mai au motivatie. Stiu ca oricum intra la liceu/ facultate. Si daca nu intra, da tata 1000 lei pe an si plateste la particular. O va termina. E varianta comoda, confortabila. Nu mai avem medici de nota 10 (cum erau cand am dat eu admitere, 17 pe loc), ci pentru ca s-a marit nr de locuri plus adaugat locuri cu taxa- avem acum concurs de dosare – medici care abia au bazele biologiei – astfel ca raportul de de 10-15 ori mai mic. Numarul total de locuri la universitati, comparand cu 1990 s-a marit de 5-10 ori, iar numarul de copii miscorat cu 50%, in final rezulta ca pragul de IQ minim sa intre la facultate este foarte jos.
   Decanul facultatii ne spunea ca vede an de an cum scade nivelul elevilor, si ca preda niste lucruri avansate, cu 5 ani inainte ar fi inteles 5 studenti din sala, astazi doar 1(si l-a numit – era unul din cei 2 geniali).
   Iar de calitatea invatamantului la particular, o sa dau 2 exemple: eu care pt un ban ma duceam si acolo la examene in locul unei studente, si colegul de serviciu ce a renuntat la ASE cibernetica pt ca pica examene (cu job full time era de inteles) si s-a dus la Dimitrie cantemir, Marketing, unde avea note de 8 9 10.

   De ce se intampla asta? Natalitatea a scazut de la 360 la 200 mii copii anual. Nr de licee teoretice s-a marit, adica nu doar varfurile intra la liceu/facultati, ci si cei medii, unii fara capacitatea analitica de a intelege formule/reproduce ani/comentarii. Ce se intampla intr-o asemenea clasa? Fie profesorii scad tot nivelul de predare altfel vor avea atentia a 2 elevi, fie acesti copii sunt lasati pe dinafara (profesorii romani lucreaza f. rar pe mai multe niveluri). Asttfel ca la sfarsitul liceului copiii acestia au deja 4 ani din viata ratata: tristi, depresivi, depasiti de materia stufoasa, intr-o directie ce nu o inteleg si care nu le solicita mintea si nici nu ii atrage. Multi din ei manati de avantul parintesc ajung acei economisti cu salariu minim pe economie, cand ar fi fost, poate, un tehnician dentar foarte bun/ electrician calificat / un lacatus inspirat etc. (numar cateva meserii care am vazut bine platite). Din pacate se face liceu teoretic si facultate din frica – de a risca, asuma calea asa ca multa lume se ascunde in scuza studiilor.

 91. […] Cat mai rezistam cu acest sistem de invatamant mizerabil? – simonatache.ro976 shares 369 comments 3350 likes 6 tw. trackbacks 15954 tw. followers 1 blog trackback […]

 92. Acest sistem va exista, atata vreme cat cei care au puterea decizionala de a-l pastra in invatamantul nostru, vor considera ca este unul indreptat catre rezultate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint