“Scrii foarte bine, scrii ca un bărbat!”
Aud des această propoziție, de mai bine de zece ani. Ba am auzit și altele, mai nuanțate: “Multă vreme am crezut că ești o invenție a băieților de la Cațavencu, că nu exiști, practic, și că Simona Tache e doar un pseudonim al unuia dintre ei”. Sau: “Am crezut că îți scrie cineva din redacție textele și tu doar le semnezi…”.
Nu, nimeni dintre cei care mi-au zis așa n-a vrut să-mi spună “Frate, ești femeie, deci varză, pur și simplu n-are cum să fie ceva de capul tău!”. Deși sună groaznic, vorbe ca cele de mai sus mi-au fost mereu spuse cu intenția de compliment.
Nu suntem obișnuiți ca femeile să scrie umor, le vedem mai degrabă scriind despre rochițe, fustițe, cremițe sau copii. Umorul nu prea e pentru femei. Lista ocupațiunilor care nu prea sunt pentru femei e lungă. Iar după ea vine lista meseriilor în care sunt și destule femei, dar tot bărbații sunt apreciați, chiar și financiar, ca fiind mai buni. Top Manageri? Hm… Ingineri de top? Hmm… Oameni de știință? Femeia savant care ne vine tuturor în minte, într-o primă secundă, e Scarlett Johansson. Poartă un halat cu 14 numere mai mici și rezolvă ecuații cu țâțele. Da, da, ecuațiile alea care îl vor ajuta pe iubitul savantei, Supereroul din film, să salveze lumea de la dezintegrare…
Aș putea continua lista de prejudecăți până mâine, cu atât mai mult cu cât ele sunt perfect explicabile. În definitiv, n-au trecut decât 31 de ani de când ultima țară din Europa (Liechtenstein) a dat drept de vot femeilor, iar de când a făcut-o, de exemplu, Elveția, n-au trecut decât 43 de ani. Cu toate astea, primul și singurul om care a luat câte un Nobel și în fizică, și în chimie e o femeie. Marie Curie. Drept la vot n-a avut niciodată, a murit cu 10 ani înainte să-l capete, dar a luat cele două Nobeluri. Ce drăguț, nu? 🙂
În timp ce încă ne mai dăm coate prin avion, atunci când observăm că pilotul poartă fustă, America se pregătește, probabil, pentru primul președinte-femeie. Copiii de azi se vor mira însă, mâine, tot mai puțin. Și se vor mira cu atât mai puțin, cu cât vor fi crescuți mai liber. Cu cât fetițele vor fi mai puțin insistent setate să stea la baza pomului în care se suie băiețeii, în rochiță roz și cu păpușica în brațe, cu atât vor se vor simți mai libere să-și dorească să conducă avioane. Cu cât băiețeilor li se va spune mai puțin că nu au voie să plângă și să se joace cu păpușa, “pentru că bărbații nu plâng și se joacă doar cu mașinuțe și roboți”, cu atât mai liberi se vor simți să-și aleagă ocupații “feminine”. Parcă și văd o primă generație de studenți-bărbați, câștigându-și un bănuț din babysitting. 😛
Am scris acest text, pornind de la niște lucruri pe care le-am citit în Raportul de Dezvoltare Durabilă pe 2013/2014, lansat recent de Ursus Breweries. Citez:
– 28.000 de locuri de muncă generate direct și indirect în economia României;
– 70% din orzul folosit de Ursus Breweries e procurat de pe piața locală;
– 90,7% este rata de reciclare a deșeurilor generate;
– 2.100 de ore de formare profesională oferite angajaților;
– 47,01% din funcțiile de conducere ale companiei sunt ocupate de femei;
– 8,26% din energia totală directă pe care Ursus Breweries o utilizează e regenerabilă
Ați înțeles, da? Egalitatea de gen e încă pe lista de politici durabile cu care se laudă marile companii. De-abia aștept vremurile când n-o să mai fie decât ceva foarte normal și banal. Nu că 47,01% n-ar fi o performanță notabilă, pentru o industrie preponderent masculină… 😛
Lăsați-vă fetițele să se urce în pomi, dacă asta vor, și băiețeii să se joace cu ce vor ei. Și, când vor fi trecut deja măcar vreo 100 de ani de când ultima femeie din Europa a primit drept de vot, cu totul altfel o să arate orice gender balance. Din orice domeniu, începând cu literatura sau regia de film și terminând cu industria petrolieră.
Tot ce am scris mai sus nu se aplică, evident, și statelor religioase.
Altfel, ce ziceți? Scriu ca un bărbat sau nu?
Am citit doar titlul si ma grabesc sa-i fac safteaua! Deci de tine era vorba. 😥
nope. greșit.
simona
cred ca-mi scapa niste chestii din exposeul tau, chestii legate de o logica normala.
nu prea imi vine in minte nici un motiv ,dar nici unul-nici unul, de ce ar pronunta cineva vobele din titlu.( si de dupa)
acu’ ,daca tu zici ca le-ai auzit ,ba chiar si de mai multe ori,tre’ sa te cred ,na ,ca prea le zici cu spor.
Auzi , stii ceva , da-mi lie lista celor care au zis , si eu o sa-i pun la colt pe coji de nuci, sa se invete minte odata,si sa scire de 1000 de ori : “am fost un dobitoc ”
bine 😛
Simona,
cu intrebarea din final le dai apa la moara “alora” : “scriu ca un barbat sau nu?”
daca intrebai “am umor sanatos sau nu?” era alta .
umorul ,cine-l are , are, cine nu , nu!
n-are treaba cu sexul (poate cu IQ-ul)
ca si talentul la pian, matematica ,gimnastica ….
Tu ai ,noi avem 💡
si IQ > 😆
Ei, lasati … mai usor cu lista discriminarilor. La Eurovisionul din 2014 v-ati tras spuza pe turta cu Concita lu’ Salam.
Adica scrii serios, ca un meserias, nu ca o tipa care n-are ce face si scrie oracole parfumate. Oricum pana la egalitatea de sanse e esential ca femeile sa-si acorde ele insele sanse si incredere in sine.
Ai prioritate , femei cu condei au aparut cu mult inaintea alora cu cutite bine ascutite. Dar….cometarii gen “or sa se intoarca patriarhii chirurgiei in groapa ca ventilatoarele ca li s-a mutat bucataria in blocul operator ” am mai auzit. Dreptu-i drept ca de la priceputi in toate si nu de la profesionisti , genul ala care ma sfatuiau sa fac gineco daca tot vreau sa tai ceva …” ca doar asa ai sa ai , taica , pacienti , ca va intelegeti intre voi mai bine la boale femeiesti”.Mai pe scurt de la genul de barbat sfatos cand nu-ti trebuie si care ajunge la camera de garda cu textul ” am o boala femeiasca ” cand el saracu’ cu duhu are o ditaimai blenoragia si biata chirurg in fusta nu pricepe daca omul vrea sa taie madularul spre vesnica pedeapsa sau nu.
Cat despre activitatile casnic gospodaresti destinate inca exclusiv femeile dupa mintea unora , am luat de la un amic o zicere gen ” tu nu esti Marghioala in bucatarie , esti Margot ca ai studii postuniversitare”.Si asa iti scade simtul umorului si ti se dezvolta cel al omorului , cel putin vocal.
Dar pornind de la textul tau , promit sa fac un sondaj de opinie intre colegi sa intreb daca eu tai ca un barbat. Si ca veni vorba , de cand a aface un lucru ca un barbat e neaparat si bine?!
hahahhaaaaaa, “s-a mutat bucataria in blocul operator”, nici nu știu dacă să râd sau să plâng. cum ziceam, să mai avem răbdărică, să se facă vreo sutică de anișori, așa, de-abia ce ne dezlipirăm de cratiță și avem voie să punem ștampila aia, pffffff… 🙄
macar pe fie-mea s-o scutesc de de-astea. Vrea sa se faca veterinar , asa ca poate combina instrumentele : macar pe unii pacienti ii poate pune in cratita daca nu merg bine dupa operatie.
😆 😆 😆 😆
să bage mâna-n fund la vacă? asta e meserie de bărbat, dragă!
pai decat degetul in fund la om….oricum la manevra asta am parte de cele mai multe exacerbari de misoginism din partea pacientilor barbati. N-ai sa mai vezi nicaieri ca in fata manusii unse niste barbati cu aere mai suave si mai de pension….Text standard ( eu cu o voce dulce ) : daca preferati un barbat sa-mi spuneti , dar sa stiti ca degetele mele sunt mai subtiri. De obicei cu asta ii dau gata
😆 😆 😆 😆 😆
simona
doctorul veterinar mai repara si pisici 😎
tocmai de asta spuneam ca UNII PACIENTI ai veterinarului pot fi pusi in cratita.Nu crestem o mica gradina zoo in casa in scop alimentar.
dr.Quinn, m-ai făcut să mă hăhăiesc de unul singur. Nu eu sunt specialistul la umor, Simona cică e, dar știu sigur că voi aștia doctorii aveți un umor cu totul fucked-up. Inclusiv nenea cu bucătăria-n operator.
Da’ p’aia cu “vai draga, conduci ca un barbat!” o stiti?. Eu ma simteam cam jignita, adica cum, ca un barbat, stilu’ smuls, va zdrangan ca pe sac de cartofi si va dau cu capul de parbriz la frana? 😀 😀 Nuuuu, ca un barbat adica foarte bine, vaaaai, stii sa faci si parcarea laterala si cu spatele din 2 miscari. Uau… 😕 Pe la munca nu mai zic cate mi-au auzit urekile, de cate ori am fost barfita ca “eh..cine stie cum am ajuns eu pe functii..”. Daca m-apuc sa fac o lista cu cate mizerii misogine am auzit la viata mea (in special in Ro), n-as mai termina pan’ la anu’.
pai cica femeile nu pot executa parcarile corect ca nu stiu sa aprecieze distantele , asta dupa ce toata viata li s-a spus ca o chestie de lungimea degetului mic echivaleaza cu 30cm
dr.Quinn , m-ai facut sa stropesc monitorul cu cafea 🙂 🙂 😛
taman ce dusesem ceasca la gura, cu ochii pe textul tau de mai sus ,cu degetul mai subtire 😉 😉
O las pe Simona sa comenteze: Am facut Liceu Silvic si am fost singura fata din clasa, apoi singura fata din echipele de vanatoare si dupa stagiu, singura care n-a plecat in armata. Meseriile mele au fost (pe rand sau concomitent): tehnician silvic, inspector resurse umane, manager zonal vanzari, coordonator vanzari, INSTRUCTOR AUTO (sic!), asistent farmacie, instructor escalada (iar sic!). Acum incerc sa acumulez experienta de pensionara, ca sa-mi fie mai usor cand o veni vremea. Spor la munca, doamnelor, oricare o fi cea pe care o prestati!!
Unei foste colege i s-a spus ca nu poate fi arhitect urbanist pentru ca femeile sa marita si fac copii, de aceea nu se poate dedica meseriei “trup si suflet”. Fata este foarte talentata si pasionata, mult mai buna decat multi barbati din bransa.
Wow, eu am crezut toata viata (adica de cand am dat peste blogul tau) ca esti Simon. Recunoaste ca ai adaugat un “a” doar asa sa faci femeile sa se simta bine 😆
Eu uneori tot raman surprinsa ca in 2015 mai sunt unii cu mentalitate gen “femeia trebuie sa stea la cratita”. Va dati seama ca Marie Curie (si nu doar ea) si-ar fi irosit mintea la cratita?
Poate ca la cratita a pocnit-o inspiratia, mai stii? 😉
😆 Ar trebui sa cercetam treaba asta 😆
Daca e asa, promit sa ma bag mai des la bucatarie 😆
lui aghata cristie iii veneau ideile criminale DOAR cand spala vase!
Mda, asa e… Partea proasta e ca sunt si femei care cred ca unele lucruri TREBUIE sa le faci pt ca esti femeie si unele pe care NU TREBUIE sa le faci tot din acelasi motv. E vina mea ca n-am facut (inca) un copil, fir-ar ea a naibii de cariera! Ca “la ce-ti trebuie? Sa aduca barbatu-tau bani in casa!” Mna! Pot sa mai zic ceva?? Unii nu au auzit de multumire personala, de implinire si prin altceva decat facut copii (nu ca nu ar fi frumos sa ai, Doamne fereste! Si felicitari celor care au, sa le creasca sanatosi! Dar ce are cineva, nene, cu aparatul meu reproducator?) Daca barbatu-meu nu e nici el dornic, care e problema unora? De altfel, niciodata nu am zis ca nu vreau, ci ca nu vreau inca!
Sa nu uit nici ca in copilarie ma jucam impreuna cu varul meu cel mai drag ba cu papusi, ba cu masini. Si el avea acasa papusi, si el aveam acasa masini. Si nu suntem niciunul dezaxati :)))))) Ba face si el una-alta prin casa, se ingrijeste de copil (ca el are!), iar eu stiu sa bat un cui si sa schimb un bec, na!
Nadina
usurel usurel , ca prea te pornisi.
Uite , cand am o situatie naspa eu zic simplu : nu-mi pasa cine ce zice pt ca : cine e destept intelege, cine e prost -nu conteaza
Saru’mana, andu YY! 😉 😉 😉 😉
bine Nadina,
bine ca iti e de folos zicerea 🙂
In studentie, eu desfaceam toate conservele, ale tuturor din camera de camin. Aveam “mana de barbat” cica! 😆 😆 😆 😆
@Nadina:
Mai suna-i din cand in cand!
De exemplu, poti incepe de acum. Sa-ti spun si de ce?
Uite ca spun.
Din studentie si eu m-am ales cu o acreditare. Veneau colegii la mine sa le miros … hooo, ca spun! … pateurile si conservele. Fiecare camera avea, dincolo de fereastra, un pervaz cu grilaj, cam ingust pentru cate sticle de bere vroiau baietii sa puna la rece iarna (cumparam de la un magazin de pe 7 Noiembrie si berea nu se racea pana in Memorandului … brasovenii stiu de ce!) sau cate desou-uri vroiau sa-si puna fetele toamna-primavara. Cu toate astea, tot ramanea loc pentru o slana, pateuri luate pe bonuri de week-end, cand “se pleca” acasa, muraturi si cate si mai cate. Batute de vant, inghetate si dezghetate in n-shpe cicluri Carnot, bietele alimente capatau organoleptice cu toptanul. Mare dezamagire in ast caz, ceapa trebuia mancata cu paine, pateul sau conserva trebuiau extirpate, vorba lu’ Doctor Cu IN. Iar seful comisiei medicale eram eu. Al doilea master mi l-am adjudecat la calcat. N-o sa las fraza in aer ca-mi vor sari in cap iubitorii si admiratorii femeii cu barba, am simtit-o din numarul de un-like-uri. E vorba de calcatul rufelor pe care, pentru simplificare, le vom denumi camasi si pantaloni. Pentru camasi aveam solicitari DOAR de la colegii baieti, dar pentru pantaloni ma solicitau si fetele. Sa nu le mai spuna iubiteii ca le-au facut dungi duble cu fierul. Noi stim ca fetele sunt darnice, dar dungile trebuie sa fie unice la pantaloni.
@matrixbrain, cunosc borcanele si conservele alea de pe “balconasul” de la geam… dulceturi si zacusca, compoturi si bulioane; conserve de peste si carne presata pentru privilegiati. Dupa primii 2 ani de facultate nu mi-a mai trebuit sa aud de carne presata, pateu si branza topita, ca deh, nu eram prea mare bucatareasa la oficiul ala unde mai ca ne dadeam cu tigaie in cap, cine prajeste primul cartofii… dar acolo am invatat sa fac mamaliga :))))) pana la finalul facultatii sa saturasem si de snitele si chiftele… iar sarmalele nu e terminau niciodata; pe cand se terminau ale mele, aducea colega, pe cand se terminau ale ei, aducea colega cealalta… I-am zis mamei ca nu mai vreau sarmale decat de Craciun, cu carne afumata si varza acra, fierte in oala de pamant… 😀 😀 😀 ma duc sa imi iau ceva din frigider, mi s-a facut foame…
Strumf: mami , tati s-a maritat cu tine,ca tu esti barbat,dar pe interior. Stai linistita, cu timpul devii si pe exterior.
m am linistit.
Ha ha ha…
Nike draga, o sa-ti creasca o putza mare…
O sa mor de ras… Ha ha haaaa
Genial! 😆 😆 😆 😆
Hahahaha! Daca nu-ti creste, apeleaza la dr.Quinn. Are ea o varianta de 30 cm. Stii tu, cat degetul mic. Ca sa nu te-ncurce cand te bagi sub masina sa vezi de unde curge ulei sau combustibil.
cine are sa-i traiasca , cine nu nici n-o sa-i creasca…
Doamnă, eu bănuiam că vă scrie soțul textele, sunt scrise prea bine, prea cu umor. Chiar are talent domnul Tata Uraniu !
Sau nu le scrie el ? Alt bărbat ? Da’ , în acest caz, el ce zice, e de acord?
mda, am fost educata gresit,sa cred ca eu trebuie, atat trebuie.sa muncesc de la 16 ani,sa nu depind de nimeni,sa lupt mereu. ca trebuie.
ani intregi am fost singura din pricina lui trebuie care a nascut un soi de pragmatism viril de-a dreptul.doar delasarea mea a facut sa nu ajung carierista de profesie.
evident ca am castrat cam tot ce am intalnit,ca trebuie, ca mereu cautam sa ma domine cineva si nu gaseam.
cand m-am maritat, ca trebuie, am devenit barbat cu acte in regula,ca trebuie sa tin casa,sa castig, sa dovedesc pe mama si pe tata. nu i am dat nicio sansa jumatatii. in subconstient fiecare mica, minora realizare a lui era urmata de n realizari,ca mama m-a invatat ca eu tin casa. cand am scapat de copilul captiv era prea tarziu, imi intrasem in mana deja.
am dat si rateuri, unul singur mare,,dar intrarea lui in somaj a corespuns ,de fiecare data cu burse castigate de mine in afara,avansari profesionale. cand a reusit sa gaseasca un amarat de job, mi l-am luat pe al doilea si NU pt ca am vrut,ci pt ca totul deja in subconstient.ala educat cu trebuie.
incerc acum sa facem totul egal, sa nu pomenim nimic de joburi in detaliu, pentru ca strumf , nu, nu trebuie, strumf va vedea doi parinti echilibrati si nicidecum pe barbata de ma-sa care s-a sufocat in cele 3 luni din 15 ani cand el a castigat mai mult. probabil ca de asta n-am luat unul cu bani,ca nu trebuia.
Fir-ar sa fie. Eram convins ca e o greseala de tipar si e Simon Tache. Ca sa vezi, dom’le, e femeieeee! Incredibil, n-as fi crezut. 🙄
Pai scrii foarte bine pentru o femeie… Hm! Ca Georges Sand, scriitorul meu preferat. Bine, ala era barbat, la el se explica. 😀
😛 😛 😛 😆 😆 😆
Adi, crez ca Chopin era de alta parere
dislaicuitorul de serviciu, nenea chopin cu geroges sand au impartit oarece mobilier, iar gurile rele zic ca si cu solange,adicatelea mat aintelegi ce cetesti?
pentru ăștia cu dislaicu’: aveți doo obțiuni:
primo: vă întoarceți la școală (greu, deh)
secundo: vă turnați niște sand în chiloți (mai simplu și mai de efect în cazul vostru)
@adi 😆 😆 😆 😆 😆 😛 😛 😛 😛
In meseria toata, omul complet arata si partea de baiat si partea lui de fata.
car va sa zica, orice om e barbat, dar olecuta maia re si o parte, a lui, de fata?
adicatelea baciul ala de la stana avea dreptate cu femeile nu sunt oameni, vorba lui Palton: oameni,femei si copii.
Sau oltenii: Uite un om si o femeie!
Ces-ule, imi dezactivezi pur si simplu butonul inspiratiei.
Mai baiatule, tu esti fata?
Rotunda deci timona, captain Simon-Simona, nu arzi pe-un matrix-fix, e o bio-bi-valenta, sextantul de artist.
Porni mesajul ca rugaminte
Ce-s astea, vorbe? Niste cuvinte.
Sa lasam, deci timp de raspuns
Sa lucre tainic, ba chiar pe-ascuns! 😆
s-a intamplat sa conduc echipe formate in mare parte de barbati si nu m-am lovit de misoginism din partea lor ; in general oamneii te respecta daca esti capabil si corect ; or fi si exceptii , nu zic nu.
Am lucrat si in firma unde top mgmt era exlcusiv masculin- si a fost ok, erau si pe acolo 1 – 2 pasri d-astea misogine insa genul las , fara cojones
Culmea e ca experiennta cea mai nefericita am avut-o intr-o companie care se lauda cu promovarea femeii si unde, da- erau destule femei in echipa de conducere- insa convietuiau cu 2 maharajahi – cei mai misogini oameni ever. Traducerea lor la promovarea femeilor era: ati vrut promovare, luati! cu varf si indesat! si munciti sclavelor si in locul nostru ca d-aia sunteti manageri seniori! si care erau atat de rudimentari- cel putin unul dintre ei ca nici nu vreau sa ma gandesc cum se purta cu propria nevasta .
Am plecat, desigur, inainte ca cercopitecul sa ridice tonul si la mine ( apucase sa urle la un om din echipa mea) si explicandu-i ca asta nu permit nimanui. Reactia cercopitecului a fost..ei, hai si tu acum, prea le iei personal! Un ratat.
Astia-s oameni bolnavi, astia cu urlatul; am avut si eu un sef de-asta acu’ multi ani, n-a indraznit sa zbiere 1 an de zile la mine (ca-i faceam treaba…ce crezi..) dar urla la toti colegii si la tot ce prindea pe culoare; o data mi-a facut scandal ca de ce nu stau pana la 4 dimineata sa termin 3 cretinatati de hartoage, mi-am depus demisia si mi s-a propus alt post, mai bun 😆 😆 .
Fi barbata SIMONA!
Cur si tate are orice femeie uneori si barbatii dar slipire si umor inteligenta PUTINI indiferent de sex.
simona, mai intai ca tata uraniu este in inferioritate numerica prin includerea Mihaelei in familie, al doilea cand te-am vazut in Catavencu prima data si intaiasi oara a zis: mama ce tare tre sa fie asta de s-a bagat de buna voie intre acei masculi feroce ai scrisului.
mai in al doilea randai nascut neste pasiuni pe blog de-a dreptul. indiferent ce scriu, si o sa scriu asa la plezneala mai jos, pariu ca am neste dislaicuitori fara pastile luate.
M-ai convins Simona. Dupa casatorie o sa-mi trimit sotia sa lucreze in mina si eu o sa am grija de copii si o sa gatesc. Pai ce mama procesului verbal, ori e egalitate intre sexe, ori nu mai e.
P.S. Mda, nu scrii rau. Aproape la fel de bine ca un barbat. 😆
s-o trimiți, zici? adică nu o să muncească unde vrea ea, deci, dacă îi place și s-a pregătit pentru asta, inclusiv în mină? 🙄
Panfil But, musai ca nasti si tu atunci, nu ca vrei,ci ca te trimite sotia.
Panfile, noroc ca nu esti insurat , d-aia te arunci cu zisul
😆 😆
De fapt a fost un simplu test, pentru a urmari reactiile. Rapide, acide si cu regret constat ca a fost exclusa complet ideea unui comentariu intentionat “rauvoitor” (desi era destul de evident faptul). In fine, asta e.
P.S. Just for the record sunt casatorit, am si trei nepoti, imi respect sotia foarte mult, face exact ce vrea ea si ce-i place (spun asta in sensul bun, pentru a bloca din start comentariile tendentioase) si sunt perfect de acord cu ea, ba mai mult pe ambii copii (un baiat si o fata) i-am educat in spiritul independentei si a urmarii propriilor decizii.
O zi buna.
P.S.1 Evident nici numele (Panfil But) nu este real. Pentru obisnuitii unui alt blog – apartinand tot unei doamne pe care o admir foarte mult si care la randul ei scrie foarte bine, ca si Simona Tache – numele Panfil But inseamna cevasi l-am folosit in urma unui impuls de moment.
supeeeeer. bravo, Panfil But. hai că ai supraviețuit și comentariilor acide, care nici măcar n-au fost cine știe ce acide. 😉
dargutz, mai testeaza-ne ca ne place
@Simona:
Citat: “adică nu o să muncească unde vrea ea…”
Majoritatea oamenilor nu muncesc unde vor ei, cei care isi fac din hobby o meserie sunt o minoritate nesemnificativa. In plus, daca persoana e singura care aduce venituri in casa atunci criteriul principal de alegere al jobului devine salariul (care trebuie sa asigure un trai decent intregii familii) si atunci pasiunea se duce dracului cu totul.
Bine ai venit in lumea barbatilor! Aia care suntem judecati de femeile, generic numite soacre, dupa cati bani aducem in casa.
@alex: ok, să zicem că mai corect era “unde alege ea”. altfel, da, e o lume în care toată lumea e judecată aiurea, știm
Si tot ca o constatare la tema, desi sunt adeptul egalitatii intre sexe, feminismul exagerat, dus la extrem este cam ca miscarea sindicala. La inceput a avut un rol benefic, dar dupa cristalizare si uneori radicalizare a devenit o frana si a creat probleme mai mari decat inainte de aparitie. Banuiesc ca va este cunoscut termenul Catch 22.
P.S. Da Simona, am supravietuit comentariilor “acide” dupa ce le-am adaugat ceva “baza”. Sunt obisnuit cu comentariile acide si cu tentativele de sarcasm.
Citind comentariile voastre am ajuns la concluzia ca pana acum fetele au castigat dreptul de a fi egale in indatoriri cu baietii. In indatoririle considerate prin traditie masculine.Acum sa vedem si daca baietii ajung egali cu fetele la indatoriri traditional feminine. Pe cand o tema gen ” baieti la cratita sau la scutec” sau ” oare pentru barbati e nevoie de permis de conducere pentru masina de spalat si masina de calcat”?
Eu am deja degetelele pregatite la povestiri pe tema
dr. Quinn, putem sa scriem la 4 maini?
as adauga permis pentru aragaz, fiert/copt sfecla sau incalzit ciorba.
oho si am prurit generalizat cand ma gandesc la cate as scrie…………………
cu mare drag
Putem adauga “un mit desfiintat : in bucatarie barbatii nu intra cu viza” si ” intinsul rufe va poate face remarcat : vecinele vor fi cu ochiii pe bicepsii dumneavoastra”
in plus puteti cumpara oua de la patronul buticului fara ca el sa va zambeasca sagalnic
chestia aia cu targuitul oua mi-e cunoscuta , numai ca buticarul a regretat amarnic atunci cand am precizat ca totusi vreau oua nu prune pasmogite…Vorba unui prieten : ” vezi sa nu-ti musti limba ca de cianura n-a scapat decat Rasputin si pana si asta e discutabil”
bine ca ai avut tu cuvintele la tine, ca eu ,la intrebarea unei babute daca-s proaspete ouale, am raspuns de fata cu cei doi patroni: baietii au cele mai bune oua din cartier.
😆 😆
La “indatoriri traditional feminine” se adauga si functia “a naste”. Sa va vad, baieti! Muahahaha!!! 😈
Ma gandeam odata ca ce bine e sa fii femeie moderna 😀 In ordine cronologica, ca sa fii femeie “de succes” pe lumea asta, trebe DOAR sa: stii sa te-mbraci, cu stil daca se poate, sa stii sa-ti faci manichiura, pedichiura, sa te epilezi, sa te coafezi, sa te machiezi, sa asortezi bijuterii, sa ai o igiena corecta tot timpul, sa inveti bine la scoala, sa urmezi studii superioare, sa fii citita si voaiajata, sa inveti musai 2 limbi straine, sa fii priceputa la computer, sa stii sa gatesti, sa cosi (macar un nasture), sa tii socoteala banilor din casa, sa muncesti pe branci ca sa promovezi (ca sa si aduci bani in casa), sa calci, sa speli, sa-ti iei permisul de conducere, sa stii sa faci cumparaturile, sa fii designerita de interior, sa faci sport (nu uitati !), sa planifici vacante, sa faci copii, sa-i cresti (si sa perpetuezi tot ciclul de mai sus…), sa fii un fel de mini-doctor de familie, iar la pensie, in sfarsiiiit, in sfarsiiiit, aaaaa, s-o iei de la CAPAT cu nepotii !!! 😕 😮 😮
… asta in timp ce, daca observati, doar vreo 4-5 chestii din luuuungaaaaaaa insiruire se aplica si barbatilor. 😕 😕 😥 Iar daca va pune al’ negru sa va mutati la tzara, tineti-va bine, trebe sa fiti si gradinarese talentate, si fermiere coafate. 😈 🙄 🙄
Rico ,
de la bunica mea , in curand 92 de primaveri , absolventa de pension , am incasat doua lectii de feminism . Prima a fost citatul clasic cu femeia trebuie sa fie doamna in societate , Marghioala in bucatarie si muiere in pat si a doua a fost un raspuns la o revolta de-a mea cand insista sa ma invete sa gatesc si sa fac diverse chestii prin casa , inclusiv de-ale lucrului de mana ( aveam vreo 7 ani) . Citat aproximativ : “poti sa ajungi si ministru ca tot n-ai sa-ti agati sexul in cui. Daca nu stii sa faci tot ce face o sluga in loc sa-ti administrezi casa or sa te administreze altii pe tine”.Nota bene , mam-mare asta a facut toata viata , de unde si porecla “Neamtul”. Proaspat angajata si avand un circuit cam ca vampirii , plecat si venit numai pe intuneric acasa , am reluat discutia cu mam-mare sa vad daca-si mentine pozitia . “Pai daca femeia merge la munca sa treaca si barbatul la treaba in casa “. Clar nu?
Dr. Quinn, acum vreo câțiva ani bunica mea (în prezent 80 de ani, la vremea aia doar vreo 70 și ceva) spunea unor prietene de-ale mele venite în vizită că ”eu am pensia mea, nu după soțu’”, adică n-are pensie de urmaș (ca toate mămăile din sat de vârsta ei). în viața mea n-am auzit vorbind despre o realizare a ei nu mai multă mândrie, nici despre casa ridicată de la 0 (de fapt de la -, că au rămas cu datorii după nuntă), nici despre singurul copil, primul și printre extrem de puținii cu studii superioare din familie, nici despre faptul că atunci când s-a pensionat au trebuit să angajeze alți doi în loc, deși era magazioneră, despre nimic.
cum aș putea eu trăi pe banii bărbatului cât îmi amintesc tonul ăla pe care l-a folosit?!
@Rico: simt că te interesează acest mic ghid: https://www.simonatache.ro/2011/06/16/ce-frumos-e-sa-fii-femeie/
Ah, merci Simona, cred ca l-am citit la un moment dat 😉 . Gand la gand. Bey ce de mamaie aveti, sa va traiasca, si ce femeniste este ele 😀 . Eu nu mai am nici o mamaie/tataie de cand aveam 13-14 ani, s-a dus puiu’ cu atza si baba cu colacii.. 🙁 Eu sunt mandra UNICA posesoare de eticheta femenista in familie. Prima mea isprava de gen, pe la 4-5 ani, ma contram cu bunica cand zicea “uite niste oameni si o femeie pe drum” “pai ce, femeia nu e om?” “ba da, si femeia e om…da’ nu e…om”… Io: “pai atunci vin niste oameni” “pai nu ca femeia nu e om, omu’ e om..femeia e femeie”. Io (confuza rau): “pai nu e si femeia tot om?” “ba da..da’ nu e om” 😆 si o tineam asa o juma’ de ora, va inchipuiti..
Dr Quinn imi place maxim mam-mare a ta! Seamana cu a mea, care s-a stins la 91 de primaveri… A ta sa prinda 191!
“Egalitatea dintre sexe ne va pătrunde în casă, în viaţa cotidiană, în chiloţi! Se va face dreptate! Să vadă şi dumnealor bărbaţii, răsfăţaţi de secole până şi din punct de vedere al „infrastructurii“ vestimentare, cum e să urinezi aşezat, cu dessous-urile în vine!” – zice A. Pleşu, pe blogul său, precizînd că încep să dispară şliţurile.
Aşadar, nu ne bateţi cu scaieţi, faceţi şliţuri la băieţi!
Lasati fetitzele sa se urce in pomi ca sa pot si io sa ma joc cu mamicile lor.
cu aia care ai dat minus nu ma joc, ca esti urata.
In ziua repartitiei pe sectii, dupa ce si-a ales fiecare clinica mult-dorita, ne-am dus frumusel sa stam de vorba cu indrumatorul de rezidentiat. La noi la interne..omului i-a cam picat faciesul cand a vazut ca suntem numai fete..si si-a inceput discursul plangandu-ne de mila, ca vaaaaai ce greu ne va fi noua pe interne, ca oricum e o specialitate greaaaaa si daca mai suntem si femei pe deasupra…al’ cu coarne ne mananca 👿 Io am ramas ca vitelu’ la poarta nemaivazuta: pai cum adica, nici internele nu-s de femei? pai atunci ce?
Plus ca nu voi uita niciodata cum un dr cardiolog interventionist (angiografist) s-a uitat drept in ochii mei la un curs si mi-a spus “cardiologia interventionala nu e pentru femei!!!!” in timp ce alt dr cardiolog, de data asta electrofiziolog (ala de pune stimulatoare si defibrilatoare implantabile)-cel care mi-a fost coordonator la licenta-are in echipa numai femei 😆
dar chiar așa, ce e, domne, pentru femei în medicină? 😛
pai cica la ortopedie iti trebuie forta , la urologie risti sa n-ai adresabilitate ca de….barbatii , chirurgie …ptiu drace , la interne tocmai am aflat ca e greu …cred ca laborator si hai sa zicem dermatocosmetica…
Asta dupa mintea unora in care medicina e practicata de niste sacerdoti dotati cu un fel de chipiute albe pe cap in loc de traditionala caciula a lui Burebista.
Cred ca pediatrie, stomatologie, oftalmologie, obstetrica-ginecologie, ORL, chirurgie estetica, medicina de urgentza, medicina de familie…cam pe aici am intalnit femei medic.
Aaaaa, nu mai vorbim de asistentele medicale, cu mici exceptii, toate sunt femei.
Vorbesti serios? Sa vezi cum e la urgenta cand vin niste haidamaci beti si cu chef de scandal si incepi sa intrebi de ce nu ai fost anuntata ca se filmeaza “Planeta maimutelor”.
Parerea mea e ca in medicina fetele pot face orice specialitate. Chestie de atitudine.
Si ponderea de fete intre asistente e plecata tot de la o prejudecata. Cum naiba sa spui ca “fratele meu e sora la spital”…Numai ca aici baietii sunt cei discriminati
De ce oare,la CMJ ,unde se faceau vizitele medicale pentru viitorii militari, {valabil in toata tara },comisia medicala era formata ,exclusiv, din doctorite-mamaite ? Cind te sfredela una dintr-aia cu privirea ,te simteai precum detinutii de la Abu-Ghraib. {salamul sasesc se transforma in cirnacior pt. bere}
@ametist& Dr. Quinn:
Mai intai de toate, declar aici in fata marii adunari academice, ca am un respect imens pentru oamenii (si femeile, deopotriva 😆 ) in halat alb. Oriunde ti-ai cauta locul si ai incerca sa-ti faci un rost profesional, medicina este poate cea mai solicitanta meserie. Nu vorbim de varfuri de campionat – gen meserii extreme – ci de efortul necesar a fi depus pentru niste cerinte, asteptari si rezultate normale.
Dupa ce treci “examenul”, (in capul meu) cu usoara tenta vocationala, urmeaza cel putin 15 ani de ocna. Noi estilanti, care cu comertul sau casele, care cu finantele si literele, care cu fiarele sau cu septelul, parca avem un drum mai usor spre pensie. Una e sa muncesti bine, alta e sa faci un om bine (sau o femeie … nush ce-am azi 👿 , pare ca iar am chef de scandal).
Sa trecem deci la cestiune:
Da doctore Quinn, intaresc cele spuse legat de “aria de acoperire”. Dar ce te faci cand, femeie medic fiind, dupa douazeci si ceva de ani de munca, dupa specializari, grade stiintifice, rezidentiate si cate si mai cate, fie la voi acolo … iti vine sef, un hapsan, poate chiar personaj din “Planeta maimutelor”, de care ziceai ca i se mai filmeaza episoade pe la Urgente, cu pile grele la partid si deschide o canonada asupra-ti … da, exact de canonada aia zic, a presiunilor de tot felul pentru … da, pentru scopul ala.
Cunosc un caz la Oradea care se incadreaza exact in coordonatele de mai sus. Din aceasta cauza gandul unui job in afara surade din ce in ce mai mult. Cand asta? Cand la noi e nevoie de medici ca de aer. Aaaa, mai are si cateva grupe de studenti la acea disciplina care lupta sa dea o sansa celor afectati de cea mai teribila dintre boli. Ce mai conteaza!
In final putem chiar sa generalizam fara teama de-a gresi:
Oriunde in Romania, in orice meserie, rationamentul de mai sus poate deveni valabil, iar cazul concret. Invers pare ceva mai greu, deocamdata. Suntem insa optimisti!
dragelor, o parte de vina ne apartine!
inca avem domnizte suave care dau din gene neajutorate , care nu pot sa isi ridice poponetul fara ajutorul LUI; (este vorba de un EL cu increderea in sine la pamant, subminata de o mama tirana sau una la fel de neajutorata ca si domnizta din dotare).
Aceste domitze isi croseteaza cu migala strategiile pentru a stapani in totalitate simulacrul de mascul feroce din dotare. Nu trebuie subestimate, sunt multe.
Iar cine nu da din gene deloc- risca sa primeasca o atat de mare incredere de la barbati incat cara valizele in concediu singurica; sau este trimisa sa munceasca la mina de carbuni.
Desigur, persoanele de fazta se exclud ( de ambele sexe)
@iosdevina: cu mare rusine trebuie sa recunosc ca fix asa fac si eu, de cate ori nu am chef sa fac ceva neplacut sau plicticos (par example de instalat ceva pe computer sau pe telefon, de adus cumparaturile in casa, de mers seara la cumparaturi, de bagat benzina in masina etc.) recunosc ca si eu dau frumos din gene si-i convoc pe cei doi masculi ai casei (barbatu-meu, fiu-meu). Sunt o feminista tare…rea, ca sa zic asa. 😛
Recunoscuta, pe jumatate iertata. No offence, Tuestidivina
Imi amintesc o faza odata, de mult: ieseam din parcarea firmei cu masina si vad o colega pe trotuar, asteptand plictisita (genu’ de care facusi vorbire, secretara de profesie..). Si o intreb ce face, daca vrea sa mearga spre casa cu mine, ca mergeam in aceeasi directie, si-mi da replica cu emfaza: “nu, draga, il astept pe pisi, eu am sofer la scara…”, bine draga…si am sters-o. Deci toanta pierdea cate o ora din viata in fiecare seara ca sa-l astepte pe “pisi” sa vina s-o ia (ca deh..cu traficul), facea trotuarul penibila pe-acolo. In timpul asta, eu eram deja acasa, relaxata. 😎 Replica ei a fost si destul de ironica la adresa mea, care deh…conduc singura, fara sa-si dea seama toanta cine isi pierde si cate ore din viata cu mentalitatea de baba.
Cu ceva vreme în urmă am băgat navetă pe o linie deservită de niște microbuze mai mereu arhipline. Și-am constatat că obiceiul bărbaților de a ceda locul pe scaune femeilor a cam devenit amintire. Și-ntreb și io ca prostul… Dpdv al tendințelor actuale e fair sau nu ?
@bogdan: păi, dacă nu e gravidă, bătrână sau nu îi e rău, nu ai de ce să-i dai locul. eu așa știu că era și până acum. nu mi-a cedat niciodată vreun bărbat locul, dimpotrivă, l-am cedat eu către bătrânei de ambe sexe…
Asta-mi aduce aminte de 2 campanii:
de Think like a girl, de la Always – https://www.youtube.com/watch?v=XjJQBjWYDTs
si de gafa Bic – http://edition.cnn.com/2015/08/12/africa/feat-bic-sexist-pens/
Mie mi-a spus odata un bun si drag prieten ca am creier de barbat. El voia sa-mi faca un compliment, da’ a nimerit-o cam pe dos. L-am iertat, ca no, is femeie si mai iertatoare, asa 🙂
Păi chiar ai creier de bărbat, că altfel nu scria-i ce ai scris!
Ai mai pierdut o „iertare”!
Chiar si atunci cand scrii despre fustite, rochite si cremute cred ca poti aduga umor…nu e cazul meu, nici pe departe, dar stiu ca se poate 😀
http://www.descude.com
America se pregateste pt primul presedinte-femeie?
Putem compara cate femei lucreaza in domenii STEM in SUA si in Romania si iti garantez ca stam mai bine (s-ar putea ca asta sa fie singurul lucru bun facut de comunisti).
…doar din acest punct de vedere cred ca americanii stau mai rau decat noi.
Dar se pare ca inca mai exista preconceptii ca femeile nu sunt la fel de bune.
cineva mai sus, persoana importanta, nu spun cine … c-am uitat, ii dojenea pe barbati ca ei saracii, habar nu au cum e sa nasti.
banuiesc ca la vreun copil se referea, nu la vreo idee.
pe bune???
da voi, stimate doamne si femei, v-ati lovit vreodata-n oo sa vedeti cum e ???
Try handball, ca sa fiu scurt! 😳
N-am auzit sa moara cineva din asta, no offence.
Cred ca daca le tii la locul lor, acolo unde ti le-a plasat natura, la adapost, si esti biped, n-ai cum sa ti le strivesti, pardon, lovesti mortal.
Dar poate n-am eu destula expertiza, accept contraziceri.
dg, nu, dar coate în sân am primit și am simțit că-mi ies ochii pe urechi de durere. 😀
Stimate colege de postari,
Va rog eu frumos sa nu mai fiti asa radicale si sa nu mai trimiteti barbatii sa nasca. S-ar putea sa va blesteme ca la schimb sa va creasca barba si alte cele si zau ca n-am chef de dat cu lama inainte de fond de ten. In plus, cum n-au de la mama natura utere o sa fie epidemie masculina de extrauterine si-i pierdem unul cate unul. Si pe cine ne mai varsam piticii?!
Plus ca sintagma “Zoe fii barbata” nu se aplica in cazul pacientilor de sex masculin.Sa mi se usuce parafa daca nu prefer la camera de garda paciente ca-s mai “chiloase” cum se zice prin zona noastra folclorica. Baietii vin gata dardaind. Asa ca…
doc’, acum pe bune, unde activezi? că am nevoie să vorbesc cu-n urolog deștept, care să (se) priceapă; și nu dîrdîi…decît vara
nu-s urolog dar putem discuta daca problema e reala. Are Simona mail-ul
la fiecare postare a simonei exista cate cineva cu mare limbaritza.
mai ieri o fost matrixu, ne facea porezele, declaratii de amor, bla bla.
azi doamna doctor ne lamureste ce si cum.
nu e nimic rau in asta, am zis si io asa, ca sa nu tac, ca nu vreau sa fiu filozof.
si apropo de medicina, a fi doctor ginecolog barbat e totuna cu doctoritza urolog femeie?
ca daca ne intrebam mai deunazi daca doctoru ginecolog mai are chef acasa de hatza hatza, unei doctoritze urolog nu i s–o fi scarbit de la atatea vazute talanga balanga?
draga dg,
obiectul muncii e una si casa alta. Conform logicii sus-enuntate unii n-am mai trebui sa stea acasa pe laptop.
Si poti citi pe sarite
@dg:
Limbarita e boala veche la mine. Nu stiu daca mi-a dat mama sa beau apa din clopot, dar vorba-i una, limbarita scrisa-i alta. Ca d-aia si-a facut Simona blog scris, sa vobim pe rand 😆 .
Mergea si cu “vorbim” 😳
😆 Traind de cam multisor in pe alte meridiane, am cam invatat cum este cu feminismul asta. In sensul cel bun al cuvintului. De cite ori vin in tara in vacante ramin absolut interzis cind vad cit de macho-ista este societatea romaneasca. Eu cred ca femeile sint cu mult mai bune decit barbatii. Si genetic sint mai bune. Sint mai bine programate! Cromozomii XY fac o mai buna pereche decit XX la barbat (oare XXX place barbatilor din cauze genetice? 😆 )
Nu e nevoie sa ma convinga nimeni de umorul tau Simona, si ce ce pe care l-am descoperit la alte posesoare de condei. (printre ele si Ioana Baetica ca sa dau doar un nume la intimplare).
Si ca sa va conving de cele spuse, mie mi se spune de multe ori ca da, conduc bine insa parca totusi conduc ca o …femeie!
Eu zic să laşi consideraţiile genetice, cîtă vreme le încurci rău, e fix invers: bărbaţii au XY şi femeile XX.
Acuma îţi mai susţii afirmaţia ” Cromozomii XY fac o mai buna pereche decit XX ” ? 🙂
47, 01% ? Ei, hai, că nu mai e mult și raporturile se schimbă. Păcat că-s nițeluș cam bătrân și vremurile în care o companie se va lăuda că are în organigramă treizeci-și-nu-știu-cât la sută bărbați în posturi de decizie, nu mă vor mai prinde în postura de beneficiar de drepturi de minoritar. Că asta-i cel mai mișto în ziua de azi. Să fii minoritar. Și-n plus, cu femeile ajunse la putere, îmi pot lejer imagina că lucrurile ar fi muuuult, muuuult mai vesele și interesante. Și nu e nimic ironic aici. Chiar cred că „spectacolul” ar fi unul mai viu, mai colorat.
În altă ordine de idei, chestia cu „scrii ca un bărbat” e o tâmpenie. „Rod” al unor minți obișnuite să nu depășească, ferit-a Sfântu !, pragul superficialității. Că, altfel, sunt mulți cei care spun că cei mai buni bucătari din lume sunt bărbați dar toți apreciază o mâncare spunând că e făcută „ca la mama acasă”. Aș fi însă curios dacă printre cei care au emis o astfel de părere sunt și femei. Eventual, procentual. 😈
Iar mi-a venit limbarita (unii ii mai zic scuipat la furca).
Cum ar fi, bunaoara, ca toate conflictele verbale, pe care le auzim si le suportam la tot pasul, sa aiba loc in scris … ia ganditi-va! Mana cereasca. Pai pana scrii o injuratura iti trece cheful de cearta, mama ei de gramatica deloc mobilizatoare care-ti taie, naibii, randamentul. Jdemii de stavile, frate, ba cu declinatu’, ba cu acordatu’, ba cu conjugatu’ ori diateza si colac peste pupaza, mai stau si toti cu ochii pe tine, hamesiti de (fiecare de) alt scandal, sa te corecteze una-doua: ca n-ai injurat destul de vehement, ca nu esti punctual, la obiect, ca injuri sincopat ori in grup … injuri cu puncte-puncte, ca o femeie, scapandu-l din gura pe injurat, d-astea. Vorba dg-iului, de mai sus, tacand si scriind, umplem tara de filozofi. Pai nu-i bine sa avem si noi? Ce mare filozofie? Indemnul meu spre limbarita scrisa suna fix ca vorba Alui Batran cand, la sfarsitul vizitelor de lucru prin judete, ura pe rand, tuturor comitelelor judetene sa (ios)devina – dau doar un (bun) exemplu – judet fruntas pe tara:
I-o vi-o doresc aceasta.
Cu o singura conditie:
Sa fie roz!
Cam putina animatie pe-aici. Cu cateva arogante poate ne mai dezmortim:
Ea avea 18, el 30. Erau singuri. Ea ştia ce va face el acum. El s-a aplecat uşor asupra ei, ea a început toată să tremure.
– Mi-e frică, a soptit ea.
– Să nu-ţi fie, a spus el. Apoi i-a extras dintele.
———–
– Tată, de ce avem atât de multă votcă la nuntă?
– Tu la mireasă te-ai uitat?
———–
– Este adevarat ca femeile trăiesc mai mult decât bărbatii?
– Nu toate. Numai văduvele.
———–
Soţul către soţie:
– Excepţionale ciuperci. De unde ai reţeta?
– Dintr-un roman poliţist.
———–
Descoperire ştiinţifică!
Românii bolnavi se trag din români sănătoşi care au mers la un control medical!
Parerea mea e ca intotdeauna vor exista meserii care sa fie facute doar de barbati. Sau de femei care arata ca barbatii si, in consecinta, nu se pun.
Am uitat piesa de rezistenta; ai mei la tara, amandoi trecuti de 60 de ani (taica-meu face 65): el spala geamuri si da legumele pentru zacusca prin masina, mama taie scanduri cu ferastraul si bate cuie, dascalindu-l pe taica-meu: “nu asa! tine acolo, lasa ca fac eu… no, bun! acuma hai dincoace.. da tu acolo mai tare cu ciocanul, ca eu nu am putere…” Si uite asa se completeaza, iar ei habar nu au de feminism, misoginie etc. E simt practic si ajutor reciproc 😉 😉 😉
tocmai mi-a adus sotia sa-i sparg niste nuci, pt ca “nu poate” (citat, da!?) (folosim un dispozitiv ce necesita putina forta)
hai ca a picat la fix, in timp ce ma minunam de acest text si de comentariile lui!
sigur, nu prea stiu ce sa fac, cum sa reactionez, adica in mod normal n-as avea probleme, mi-ar fi foarte clar ce trebuie sa fac, dar dupa aceasta infuzie de egalitarism, parca primul impuls ar fi s-o incurajez “hai, fii barbata, ce pot eu poti si tu, diferenta dintre noi e doar o parere, o constructie sociala retrograda, o plasmuire misogina…”
s-a inteles ideea, da? in fine, ideea asta, aceasta euforie novatoare, ar rezista maxim pana ne intersectam in fata unei oglinzi, cand bunul simt ar trebui sa se trezeasca, lovit de cateva evidente: frate, de ce am eu 88kg si ea 44?? e clar ca e o diferenta, dar de ce??? pai nu ar trebui sa fim egali? daca ar trebui sa avem aceleasi preocupari, aspiratii, activitati, nu ar trebui sa fim la fel inzestrati??? da’ oare si in alte feluri suntem diferit inzestrati/construiti? chiar asa sa fie? nu pot sa cred, cineva a gresit cu ceva!!! e inadmisibil sa ceri unor oameni diferit inzestrati/construiti sa faca aceeasi activitate, e o nedreptate!!!
Mi se pare ca folosesc o argumentatie atat de primara, de la indemana, si sunt socat sa vad ca in general sunt pierdute din vedere evidente care stau sa-ti zgarie retina. Luati de valul innoirii si a reformarii de indata a societatii, de nevoia de a o salva de cele mai obscure tare ale vechimii, vorbim-vorbim-exemplificam-argumentam-combatem dar parca nu mai vedem, ne-a orbit iuresul modernizarii cu orice pret!
De ce mentin oamenii astia retrograzi ATP si WTA, de ce nu le unifica?
In fine, am terminat de spart si nucile, ma retrag, vorba cuiva pe aici: “accept si critici”! 🙂
dar nu a zis nimeni că trebuie să negăm și să abolim diferențele fizice. pe bune că nu a zis nimeni asta, după cum ai văzut era vorba de intelect în text și de ceea ce fiecare își dorește și poate să facă. e ok să spargi nuci, dacă ți-e mai ușor ție, iar ea să coasă un nasture, dacă tu îți bagi acul în ochi, dar asta dacă sunt acceptate de ambele părți treburile astea. sigur nu moare nicio femeie dacă sparge nuci, după cum nici un bărbat nu se va accidenta cosând un nasture. problemele intervin acolo unde femeile TREBUIE să spele vase, iar bărbații TREBUIE să întrețină familia. poate fi invers la orice oră, rolurile sunt permanent interșanjabile, despre asta e vorba. există deja enorm de multe cupluri în care amândoi muncesc, iar treburile casei și creșterea copiilor se împart egal. bagă rufe la spălat cine apucă, ia copilul de la pian cine are timp, face pachețel pt școala copilului cine e de rând la făcut pachețel. de ce nu e ok asta? sigur că, atunci când e de mutat mobilă, o va muta cine are putere fizică. doar că, vezi tu, mobilă muți o dată pe an, copilul trebuie hrănit în fiecare zi. 😉
Egalitarismu ăsta e pe sistemul…de ce nu dă taurul lapte atunci când vaca e stearpă și trebuie hrănit vițelul!!!
Să facem totul ca să dea, că de aia e egalitate!
Foarte de acord cu cele zise de tine mai sus. Deci, daca la mutat mobila nu avem nici o nelamurire, pt ca ceea ce conteaza e forta si in domeniul asta el e mai inzestrat (de obicei:) ), eu sugeram in ce am spus ca probabil exista si o serie intreaga de insusiri unde balanta inclina in mod evident de partea ei sau a lui, tocmai pt ca nu sunt identici, si prin urmare este firesc ca in acele joburi unde sunt decisive calitati ce sunt specifice barbatilor sa regasesti cu preponderenta barbati si invers! Si ca asta e ceva foarte normal!!! adica mie mi se pare ca asta e mai degraba normalitatea, sa existe o corelatie intre specificul inzestrarilor si specificul necesitilor jobului. Normalitatea nu este data de egalitatea procentuala, cred eu. Eu nu as opta la gradinita pentru un educator pt fetitele mele, iar daca as putea alege cand imi cumpar biletul mi-as dori un pilot barbat!!! E o problema, sunt eu defect? Sau mai bine zis, ar trebui sa se simta cineva ofensat de alegerile mele? Nu cred…
doar că NU ȘTII încă cine pentru ce are abilități în foooooooarte multe meserii care acum par masculine. NU ȘTII cât de bun pilot poate fi o femeie, pt că au stat departe de asta, nu știi cât de bun chirurg pentru că… sunt puține, vezi ce zicea DrQuinn mai sus, nu știi cât de bun politician, pt că iar sunt puține. șamd, nu le mai înșir pe toare, că sunt enorm de multe. femeile au stat departe de fffffff multe meserii în care bărbații dețin monopolul.
și be) am văzut asistenți medicali fff buni și competenți, deși acolo sunt 99% femei. de ce sunt 99% femei în meseria de asistent medical? păi, ca să le dea la mână bisturiul medicilor bărbați, dacă înțelegi pe undeva…
cu educatorii: de ce nu ar fi bun un bărbat, dacă e talentat și îi place? adică de ce ar fi bun profesor și nu ar fi bun educator? ?
Incep cu sfarsitul: educator – sigur ca sunt si putem gasi exemple de educatori foarte buni, care fac asta cu placere si pot fi mai buni decat multe educatoare din sistem, nu asta contest. Probabil si piloti-femei (care e femininul de la pilot??? ) sunt mai bune decat unii barbati piloti, eu nu zic ca cea mai buna femeie pilot ar fi inferioara celui mai slab pilot de pe lista barbatilor-pilot.
Insa, daca am de ales dintr-o lista unde nu cunosc nimic specific despre nici unul dintre cei intre care optez, fie ca sunt barbati sau femei, aleg asa cum am spus. De ce? Pt ca IN GENERAL barbatii sunt mai inzestrati pt a fi piloti (nu imi cereti sa intru in detalii, folosesc un cliseu) iar femeile pt a fi educatoare. Daca IN GENERAL nu ar fi barbatii in unele feluri mai buni decat femeile iar femeile in alte feluri mai bune decat barbatii, atunci am fi IDENTICI, sau nediferentiabili, mai corect spus. Ori eu cred ca nu e asa.
Si be) , faptul ca aceste perceptii s-au creat in timp pt ca femeile au fost lipsite de sanse, este regretabil si astept in orice domeniu ca succesul femeilor sa schimbe perceptia publica. Cu toata aceasta dechidere, probabil spre dezamagirea unora, vor ramane domenii in care vor prima femeile si domenii in care vor prima barbatii, precum si domenii in care distinctia de gen nu va prea conta. Dar sa spunem ca in toate domeniile distinctia de gen nu conteaza, inseamna pt mine o afirmatie impotriva evidentelor, cum mai spuneam.
până acum diferențierea NU S-A FĂCUT DUPĂ APTITUDINI, femeile au fost împinse spre a fi educatoare și bărbații spre a fi piloți. culmea, în domeniul universitar, parcă ponderea e puțin alta: sunt mai mulți profesori bărbați. care să fie explicația, hmmm?
altfel, bineînțeles că vor rămâne meserii preponderent masculine și meserii preponderent feminine, dar vor fi muuuuult mai puține decât azi. pentru că, de fapt, suntem mai mult asemănători decât diferiți. 😉
Ma intorc putin la pricina tuturor necazurilor, sintagma “scrii ca un barbat”! Ca ne ajuta si in punctul in care a ajuns discutia acum…
Cine sa fie de vina? Cum au ajuns oamenii astia sa asocieze ‘scrii bine-scrii ca un barbat’ si sa substituie ei termenii astia cand vor sa faca un compliment!?!?
As incerca explicatie: de vreme ce toata lumea la liceu studiaza literatura romana (apoi pt majoritatea se rupe contacul cu studiul sistematic al literaturii), unde raportul scriitori/scriitoare este cum il stim, care e percetptia care ramane? Si asta o fi rodul vreunei conspiratii??? Publicul in mod de neinteles a fost manipulat spre a recunoaste succesul barbatilor in pofida talentului vadit al scriitoareler femei? Succesul putinelor scriitoare infirma chiar aceste posibilitati: nu cred ca in general le-a fost blocata afirmarea scriitoarelor in urma unei conspiratii intinsa in ultimi 200 de ani. Pur si simplu, barbatii au scris mai mult, au scris mai bine, au avut mai adesea succes la public, fie el masculin sau feminin. Ceea ce face ca scriitura, in perceptia publica sa fie un domeniu masculin. Fara suparare! 😉
Nu intamplator, cea mai buna revista post-revolutionara in RO a fost/este scrisa exlusiv de barbati, cu O SINGURA exceptie in toata istoria ei! 🙂
Totusi, daca afirmatia “până acum diferențierea NU S-A FĂCUT DUPĂ APTITUDINI” ar fi asociata domeniului scriiturii, sugerand ca nu lupta dreapta a adus succesul preponderent al barbatilor in domeniu ci vreo conspiratie, nu ne ramane decat sa mai asteptam macar un secol, sa vedem rezultatele. Eu sunt dispus sa am rabdare, astept!
ăăăă, nu, nu le-a fost blocată afirmarea, nici nu s-a pus problema de așa ceva, au fost consemnate la cratiță și lângă copii, nu au avut ce căuta la masa de scris. cu mici excepții, nici despre școli și educație nu a putut fi vorba. să reiau paragraful despre câți ani au trecut de când ultima țară din Europa le-a dat femeilor drept de vot?
Nu stiu ce sa zic despre treaba cu consemnarea… Nu vreau sa neg ca a avut un impact. Dar totusi, despre ce raport vorbim??? Eu zic ca e prea evidenta/mare disproportia ca sa poata fi justificata in acest fel.
in plus, observam vreo imbunatatire in ultimii 50ani? sau ultimii 25 ani??? s-a produs vreo rasturnare in raportul scriitori/scriitoare de succes? sau macar vreo egalizare? Pentru ca o evolutie a contextului a existat, daca asta a fost piedica, ar trebui sa observam o schimbare similara si la nivelul efectelor.
Si daca am demonstra statistic ca scriitura este, in genere, domeniul barbatilor, care-i supararea? Este musai sa fie “egalitate” peste tot?
Eu nu afirm existenta unei superioritati de gen (ar fi culmea sa fi inteles cineva asta!) ci a unor specificitati de gen, care determina, in general, o mai buna performanta intr-un domeniu sau altul a femeilor, respectiv barbatilor.
Afirmatia ca suntem mai degraba la fel decat diferiti, de mai sus, mi se pare cheia discutiei. Cat de la fel vrem sa fim? Cate/care diferente se estompeaza si cate/care mai raman??? Aceste diferente fac posibila definirea masculin/feminin, dispartia lor duce la aparitia genului neutru, care pt mine inseamna sters, gri, opac. Dar sigur, sunt multe altele feluri de a ne defini ca personalitate, prin ceea ce alegem sa fim nu prin ceea ce ne este dat, ci chiar refuzand ceea ce ne este dat sa fim, uneori in mod ostentativ!
Tu vrei să comparăm vreo 4.000 de ani de (aproape) monopol al mesei de scris cu cele câteva zeci de ani care au trecut de când se discută serios despre egalitate? Fă tu comparația asta, îți urez succes.
Altfel, da, evident că se vede o îmbunătățire în ultimii 25, 50 de ani. Sunt 13 femei care au luat chiar și Nobelul pentru literatură din 111 laureați în total. Dar nu, nu poți să compari nici ultimii 100 de ani cu ăia vreo 4.000.
Cum să fie scrisul o ocupație masculină??? 😆 Evident că nu e.
4000 de ani de stat la masa de scris nu au legatura cu comparatia ultimilor 30 ani. Ar avea, daca ar fi o acumulare la care in mod miraculos ar avea acces numai masculii, dar nu este o mostenire de gen: oricine are aspiratii, june scriitor sau juna scriitoare, are acces la cei 4000 de ani de cultura/scriitura.
Deci, de ce nu este acceptabila o comparatie pe ultimii 30-50 ani? In RO, spre exemplu, cati absolventi de filo au fost in ultimii 30 ani, fete respectiv baieti? Adica vorbim despre oameni care au avut acces la acelasi program de studii, nimeni nu a fost conditionat sau consemnat mai mult decat ceilalti in vreo corvoada de gen, au avut in principiu sanse egale din momentul admiterii! Cati scriitori si cate scriitoare relevante? care este raportul ultimilor 30 ani?
sau la nivel international? Poate chiar castigatori de Nobel? (ma aventurez cu intrebarea desi nu am nici o statistica la indemana?) Sa ne sfortam pt a admite ca 13 din 111 nu ar avea relevanta (mi-e greu sa ignor), putem vedea pe ultimii 30 ani care a fost raportul?
Scrisul – ocupatie masculina!? Asta nu inseamna ca femeile nu pot avea succes in domeniu, ci ca cu preponderenta este dominat de barbati, datorita unor specificitati de gen! Si corelatia nu poate fi ignorata!
Cum sa nu fie scrisul o ocupatie masculina!? Mai mult decat evident ca e! 🙂
Dnu’ Alin…sa presupunem ca mama dvs ar fi avut vreo inclinatie intelectuala, sa zicem chiar spre scris. Oare cat timp i-ar mai fi ramas dintr-o zi sa stea sa-i vina inspiratia, sa se faca liniste in casa, sa ia condeiul si sa scrie, sa rescrie, sa-i revina inspiratia, sa aiba dubii existentiale, sa aiba o revelatie si sa-si incheie apoteotic opera, iar apoi sa alerge dupa editori sa i-o publice?? Asta in timp ce barbatu’sau venea acasa si cerea de mancare, copiii trebuiau imbracati, dusi la scoala caci, nu-i asa, e treaba femeii, facut lectii eventual cu ei, tot weekendul trebuia sa trebaluiasca facand curatenie si spaland tot neamul, plus mancare ca la cantina, plus cumparaturi etc, etc, etc, etc. Aud?? Nu mai vorbesc de partea estetica, coafat, aranjat, imbracat, care ia de 10 ori mai mult timp decat barbatilor, chiar si in ziua de azi. EVERY FUCKING DAY OF HER LIFE !!! Asa ca…vorbim filozofeli despre egalitate ca sa ne aflam in treaba. Incearca o luna sa faci tot ce face o femeie la modul traditionalist si sa vedem apoi cum mai vine “inspiratia divina”…
Rico raspunsul scurt la comentariul tau e George Sand dar cred ca problema este de nuanta si in final asta se ocoleste: nu cred ca ar fi fost jignitor ca toate comentariile la adresa Simonei as fi fost
Nu știu care e raportul în ultimii 30 de ani, știu că au apărut scriitoare extraordinare și multe.
George Sand e, evident, o excepție, o femeie care a ieșit din pătrățica strictă alocată femeii, în timpurile ei.
Să spui că scrisul e o ocupație masculină înseamnă să ai niște prejudecăți uriașe. Nu e implicată forță fizică și nici nu s-a demonstrat că bărbații ar avea emisfera dreaptă mai mare decât femeile.
Georges Sand mi se pare ca era cam gay daca-mi amintesc bine, deci nu facea majoritatea lucrurilor de care am pomenit, si se consacra scrisului, ceea ce ne duce cate alta capcana nasoala: cate sacrificii fac femeile ca sa isi indeplineasca un scop sau o vocatie, caci e obligata sa renunte la ceva ca sa poata realiza altceva. Numai faptul ca Georges Sans si-a luat nume de barbat ne spune foooooooooooarte multe despre faptul ca nu era acceptata ca femeie intr-o lume condusa de barbati. N-aveti nici un argument real doar aruncati niste bombite, poate prinde…
In ultimii 20-30 de ani au aparut foarte multe femei-scriitor, doar cateva exemple extrem de cunoscute: JK Rowling, care e miliardara (!!), cred ca e cel mai bogat scriitor la ora actuala, Maya Angelou, Herta Muller a noastra (Nobel), Elisabeth Gilbert doar asa…ca sa arunc cateva nume la intamplare.
Revin eu cu statistica: 6 premii Nobel pt literatura in ultimii 30 de ani castigate de femei, 24 de barbati.
Adica 20%, sau unul din 5, oricum am raporta mi se pare covarsitor.
In statistica, atunci cand se analizeaza factorii care au influentat un anumit rezultat (de ex. cresterea economica a Romaniei in 2014), se inventariaza toti factorii de influenta si se stabileste aportul fiecaruia dintre ei in determinarea rezultatului analizat. Evident, exista factori care au o influenta mai mare si factori care au o influenta mai mica, pana la cei care se considera ca au o influenta nesemnificativa si sunt scosi din studiu.
Acum, revenind: pt acest raport “scriitori/scriitoare”, fie ca ne referim la literatura romana de liceu, fie la castigatorii de Nobel din ultimii 30 de ani, au fost invocati 2 factori explicativi: mostenirea celor 4000ani si consemnarea femeii! Am scris mai sus, chiar nu vad in ce sens poate mostenirea celor 4000ani de scriitura masculina sa fie un avantaj pentru succesul unui scriitor azi si un dezavantaj pt o scriitoare. Mi se pare un factor lipsit de influenta in analiza succesului ultimilor 30 ani.
Si 2) consemnarea femeii in treburi casnice sau pozitii sociale necompatibile cu masa de scris, am admis ca poate avea o anumita pondere, dar nu are forta explicativa pt intregul decalaj. Este transformarea puerila a unui factor putin semnificativ intr-unul decisiv.
Mai mult, este si mai putin relevant argumentul in societatea occidentala in ultimii 30 ani! Nici in RO nu este sustenabil pentru ultimii 30 ani! Readuc in atentie raportul absolventi/absolvente de filo in RO, respectiv succesul lor de mai tarziu ca scriitori/scriitoare.
E usor sa arunci cu acuzatii gen “plin de prejudecati”, dar asta nu schimba statisticile. Nu ma deranjeaza, dar este pur si simplu incorect sa incheiem subiectul in nota asta, atat timp cat argumente zgarietoare de retina sunt pur si simplu ignorate sub imperativul “femeia e cel putin ca barbatul de tare in orice”.
Nu am spus ca nu sunt scriitoare de exceptie, ci ca au fost, sunt si vor fi, probabil, mai multi scriitori de succes decat scriitoare, iar rapoartele de pana acum ma indreptateste sa o numesc, sa o vad personal, o ocupatie masculina.
Nu am spus ca asta demostreaza o superioritate de gen (referitor la marimea emisferelor cerebrale) ci doar abilitati punctuale superioare (asta e factorul decisiv explicativ, in opinia mea), asa cum in alte domenii femeile au cu preponderenta succes, datorita altor abilitati innascute care le permit o mai buna performanta! Ce o fi atat de retrograd in ce spun?
@ Alin
nimic retrograd alin, comentariile sint pertinente
@ dg Alin nu astepta raspuns la WTA si ATP
Alin,
“Nu am spus ca asta demostreaza o superioritate de gen (referitor la marimea emisferelor cerebrale) ci doar abilitati punctuale superioare (asta e factorul decisiv explicativ, in opinia mea), asa cum in alte domenii femeile au cu preponderenta succes, datorita altor abilitati innascute care le permit o mai buna performanta!”
Ba exact asta ai spus, doar ca in alte cuvinte. Care ar fi acele abilitati innascute care predispun barbatii la scris si femeile nu? Zi-mi, ca sunt foarte curios. Si as mai vrea sa-mi spui care sunt domeniile in care crezi tu ca exceleaza femeile. Ca educatoare, ca le-ai pomenit mai devreme? :))))
Vad ca iti plac statisticile, asa ca hai s-o luam un pic si altfel: in primii 20 de ani de Nobel (intre 1901 si 1920) a luat Nobelul pentru literatura o singura femeie. In ultimii 20 de ani, astia dinspre noi (1996-2015), l-au luat 5 femei. In cei 20 de ani de dinainte de astia ultimii, l-au luat 2 femei. E o crestere de 500% in ultimii 20 de ani? E. In plus, mai mult de jumatate dintre femeile care au luat Nobel vreodata in literatura l-au luat in ultimii 40 de ani. Pai e o crestere uriasa. Hai sa mai vorbim peste 50 de ani, ce zici?
Mai uita-te putin in jurul tau si vei vedea ca efectul celor 4.000 de ani de minimalizare a femeii, de consemnare a ei langa copil si langa cratita, de indepartare de ceea ce inseamna educatie, cultura etc. se manifesta inca foarte puternic si azi. Mai gandeste-te putin si la religiile care considera si azi femeia o fiinta inferioara. TOATE factiunile religiei crestine fac asta, TOATE. De islamism si ritul mozaic nici nu mai vorbim.
Apoi uita-te in jurul tau si vei vedea ca majoritatea covarsitoare a femeilor din Romania se consemneaza singure langa cratita si copii si sunt de parere ca, daca una poarta fusta scurta si e violata, apai e vina ei, ca nu s-a imbracat mai decent. Iar barbatul e barbat si tre’ sa accepti sa-ti mai dea si vreo doua peste gura, atata timp cat aduce salariul familiei si, desi mai umbla si pe la altele, tot acasa se intoarce. Ce ziceai? Ca de ce nu s-au asezat la masa de scris, sa recupereze 4.000 de ani in doar vreo 30? Pai s-au asezat, doar ca foarte putine, pentru ca restul sunt ocupate sa tina ciorba calda pentru barbatel.
@ Mix
– probabil ca in intervalul 2050-2060 raportul va fi 5/5. Ghici de ce!? Ca sa nu para comitetul Nobel plin de f multe prejudecati! Cam asta e trendul si imperativul! 🙂
– de ce cred eu ca barbatii au abilitati specifice pt scris? Pt ca a scrie inseamna a descrie, a explica, a intelege, a patrunde tainele lumii si existentei, sau eventual a crea o alta lume, o alta existenta, un alt univers cu propriile legitati, coerent in sine! Ori disciplina care studiaza aceste eforturi ale umanitatii (a descrie, a explica, a intelege tainele lumii si ale existentei) se numeste filosofie.
Orice scriere este intai filosofica, pt ca fie isi propune sa explice o farama din existenta reala, fie isi propune sa creeze o particica dintr-o alta lume, fictionala.
Acum sunt obligat sa ating un alt subiect sensibil, prezenta femeilor in filosofie. Unii o numesc mai exact absenta femeilor in filosofie. De ce? Nu ma intrebati, doar constatati! Nu pot si nu intentionez sa explic orice/oricand, dar de constatat mi-e destul de usor. Sper sa nu revina aceleasi explicatii cum ca femeia a fost ocupata cu altceva, de asta pur si simplu nu s-a atins de filosofie; mi s-ar parea rea vointa in intelegerea unui fenomen.
Altii, nu eu, spun ca pur si simplu femeile nu au organ pentru filosofie. Cam acesta e raspunsul la intrebarea ta. Poate s-ar mai putea dezvolta, dar ideea este destul de simpla: cum scrierea de succes este atat de corelata cu filosofia, iar femeia atat de putin tangenta cu filosofia rezulta ca putine femei au atata aplecare spre filosofie cat este necesara in scriere pt a o face de succes.
-Alte intrebari ridicate de tine cred ca le-am atins in comentariile mele precedente…
@alin:
inca mai rad de ce-am citit. 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆
amice, nu te supara, esti de-a dreptul idiot
@Libu
Esti sigur ca n-o fi capatat monitorul tau vreo reflexie de la soarele de dimineata si sa-ti fi vazut cumva fata, ceea ce ti-a declansat rasul isteric! 😉
De cand ma tin zic ca Simona scrie cum conduce un pilot, dar mi-a fost teama ca intru in gura stewardeselor. Se stiu ele 😆
Eu stiu piloti care conduc destul de prost. Masina, evident, ca avioanele se piloteaza.
Io m-am cam saturat de postura femeii moderne, vreau la cratita!! Prea trebuie sa le stiu pe toate, sa fiu ok la munca, calma acasa, organizata, bla bla blaaaa. Si cind mai aud si sfaturi de genul “trebuie sa te organizezi mai bine, timp este” imi vine sa crap de nervi.
Mi-ar placea sa stau acasa o perioada si sa am grija de copii si de mine, mi-e ciuda ca trebuie sa muncesc.
Hillary Clinton nu ma impresioneaza cu nimic, este insetata de putere, mincinoasa si incompetenta. Nu voi vota cu ea doar pt ca e femeie.
păi foarte bine, stai acasă o vreme, dacă poți să ALEGI așa. bunicile noastre au stat pt că așa TREBUIA, noi putem alege.
mda ,
am asa un feeling ca sintem cam multi cei carora le e ciuda ca tre’ sa munceasca 😀
cel mai tare ma enerveaza astia care merg repede pe coridoare ,cu o mina preocupata si plina de importanta muncii lor, cand eu stiu sigur ca ce au ei de facut e fix ZERO.
teatru cit casa pei ei ,ca sa ….. bleah
daca poti, lasa-te si fii libera ,
apropos de HC , dupa mine e o fatarnica
Nu pot alege sa stau acasa, nu stiu pe nimeni din cercul meu care-si permite asa ceva. Oricit am taia din cheltuieli, e imposibil. Facui calcule peste calcule. Cumnata-mea ar putea sta acasa, dar sincer, cred ca nu are chef, ca are cu mult peste salariul mediu, si are job misto, iar copiii sint super ingrijiti.
Ceea ce ma dispera este ca nu-mi pot gasi nimic cu orar normal, 8-4, uichenduri si sarbatori libere, de vacante nici nu mai pomenesc. As lua si o treime reducere din salariu, dar e cam greu de gasit ceva. Aici mi se pare mie ca se reduce calitatea vietii, nu ca suntem plecati la munca, ci orele la care plecam si venim. Si enorm de multi oameni au orele aiurea, din diferite domenii si pe tot felul de salarii. Iar eu chiar vreau sa fiu acasa pina la ora 5:00, sa pregatesc cina si sa bagam si niste sport, dupa lectii, daca se poate, ca avem conditii. Da, stiu, noi ne alegem job-urile, trebuia sa ne gindim mai bine, teorii cit cuprinde. Realitatea este dura, asta stim cu totii. Este o lupta, si ma lupt al dracului de bine 😉 Se putea de zece ori mai rau, dar se poate si putin mai bine. In aceasta ordine de idei progresam si…. ajungem sa scriem ca barbatii 😎
Nu, nu, n-o mai baga pe-aia cu “noi ne alegem joburile”. Nu poti sa gasesti nimic cu program fix pana-n ora 5 pentru ca… suntem o colonie (eu sunt un mic Ilie Serbanescu, ca sa va lamuresc 🙂 ). Pentru ca avem un cod al muncii de sclaveti chinezi. Nimeni nu carteste pt ca altfel “OUT urgent” si legea nu te apara. Pt ca pentru a intra in UE a trebuit sa lingem talpi si sa ne vindem si… libertatea nu numai munca. Pentru ca nimeni nu iese in strada sa urle si sa dea naibii jos corijentii aia de la putere (care acu’ isi mai dau si salarii babane, ei fiind repententii clasei bagati de rude prin posturi la stat). Cine a mai pomenit asa ceva, sa dublezi salariile unora care sunt DEJA in post pentru aceeasi munca: va dati seama ca aia care au acceptat 2000 de ron salariu in guvern au fost “alesi” dintre cei care au aplicat, iar o imensa parte a celor competenti n-ar aplica vreodata pentru un asemenea salariu mic la responsabilitati mari. Deci ai angajat ciurucuri de slaba calitate (pt ca…salarii mici) si acum le maresti acelor ciurucuri de 2 ori salariul. Ura si la gara !!! trebuia intai anuntat ca se vor mari salariile la urmatorul ciclu electoral, ca sa ai timp sa atragi oameni ca lumea.
Simona, zau, mai scrie odata cand a acordat ultima tara din Europa drept de vot femeilor. Ca mie nu-mi vine sa cred. In Europa, intr-o tara in care religia majoritara nu este celebra pt oprimarea femeii, de mai putini ani decat varsta subsemnatei. In Europa, nu Asia, nu Africa, nu vreun statulet/zona din jungla unde inca nu s-au dat jos din copaci. Europa, oameni buni, un stat civilizat, cu apa calda de mai mult timp decat Romania, de exemplu. 31 de ani.
Si mai zice Alin despre una si despre alta.
E de rasul curcilor ce spune Alin ala, nici nu mai comentez ca ma enervez degeaba. Culmea e ca el se crede a fi non retrograd :)). Ha haaa. Aduce ca asa-zis argument faptul ca sunt mai multe femei licentiate in filozofie, atunci de ce nu-s asa multe femei-filozof? :))) Pentru ca efectele societatii misogine incep in mare parte DUPA terminarea studiilor. Chiar faptul ca sunt atatea care fac studii inalte (ba chiar incep sa fie majoritare actualmente) denota faptul ca-s cel putin LA FEL de bune ca baietii, in orice domeniu vor, din moment ce au ajuns acolo si au rezultate atat de bune. DUPA terminarea studiilor incepe balamucul: asteptarile societatii de a se marita, face copii, mancare, treburi casnice etc… Plus ca se mai intampla ceva ce am observat printre prietenele mele din Ro, care la 30 de ani erau mai avansate profesional decat partenerii lor: la un moment dat incep sa dea inapoi, sa-l “scoata pe el in fata”, sa treaca in planul 2 desi erau mai bune si motivate in cariera lor, tocmai pentru a se conforma asteptarilor societatii. Si multe nu si-au dorit asta, dar deh… ii scade potenta lu’ barbatelu’ daca ea e manager si el e taietor de frunze…
@Simona Tache
14 August 2015 – ora 14:23
„……pentru că, de fapt, suntem mai mult asemănători decât diferiți. ….”
Simonel, fii consecventă și schimbă-ți moto-ul!
Mie imi placi, si sincer nu am stat sa cercetez daca scrii bine pentru o femeie sau pentru un barbat.
Dar stiu ca astfel de aprecieri ti se trag de la breton, ca alt motiv nu am gasit.
Felicitari, nu pentru acest articol, pentru scrieri in general?
Bine ca nu ti-au zis ca arati ca un barbat sau si mai rau … ca te porti ca unul :))
Din orice pozitie m-as uita, textul “Am crezut că îți scrie cineva din redacție textele și tu doar le semnezi…” nu suna a compliment. Este doar o grosolanie.
The 2015 #NobelPrize in Literature is awarded to the Belarusian author Svetlana Alexievich
“for her polyphonic writings, a monument to suffering and courage in our time”
Born: 31 May 1948 in the Ukrainian town of Ivano-Frankivsk
Alexievich worked as a teacher and as a journalist, and she studied journalism at the University of Minsk between 1967 and 1972.
After her graduation she was referred to a local newspaper in Brest near the Polish border, because of her oppositional views. She later returned to Minsk and began an employment at the newspaper Sel’skaja Gazeta. For many years, she collected materials for her first book U vojny ne ženskoe lico (1985; War’s Unwomanly Face, 1988), which is based on interviews with hundreds of women who participated in the Second World War. This work is the first in Alexievich’s grand cycle of books, “Voices of Utopia”, where life in the Soviet Union is depicted from the perspective of the individual.
Press release in different languages: http://goo.gl/8NbJnP
Biobibliographical notes in different languages: http://goo.gl/i8YnlI
“probabil ca in intervalul 2050-2060 raportul va fi 5/5. Ghici de ce!? Ca sa nu para comitetul Nobel plin de f multe prejudecati! Cam asta e trendul si imperativul! 🙂 ” – asta ziceam mai sus, inainte de decernare!
No, se pare ca nu va fi nevoie sa asteptam decada 2050-2060, pana la urma chiar in decada asta mai sunt sanse sa se ajunga la sfanta egalitate!!!